Hart van Rijssen - Nijverdal

16 november 2018

Hart van Rijssen - Nijverdal 16 november 2018


Met Uw Orkest in bedrijfshal een daverend succes

RIJSSEN - Een afgeladen bedrijfshal van Ter Steege Collections met een razend enthousiast publiek.

Beter bewijs is er niet dat het project Met Uw Orkest van celliste Anne Knappstein van het Orkest van het Oosten een daverend succes is geworden. Het Orkest van het Oosten, overigens nooit te beroerd om op ongewone locaties buiten de concertzaal te spelen, had er duidelijk zin in, net als dirigent Rolf Verbeek die met zijn 29 jaar het eerbiedwaardige orkest een bepaald jeugdige uitstraling geeft.

Promoten
Het muzikale huzarenstuk was bedoeld om de klassieke muziek te promoten en nieuw publiek kennis te laten maken met het Orkest van het Oosten. Die opzet is zonder meer gelukt, want de gemiddelde leeftijd van de toehoorders was zaterdagavond beduidend lager dan anders bij klassieke concerten.

Gastdirigenten
Rolf Verbeek was er overigens ook uitstekend in geslaagd om de zes gastdirigenten in korte tijd op te leiden tot orkestleiders waar de dames en heren musici zich met plezier door lieten leiden. Hanneke Smeijers, Jan Nijmeijer, Marjo Kuipers, Wendy Bronsvoort, Geert-Jan Schulenburg en Herbert Kolhoop stonden op de bok alsof ze nooit anders gedaan hadden.

Expeditie
Het Rijssense industrieterrein heeft in de avonduren zelden zo veel publiek gehad. De expeditiehal van Sköater-Ab was omgetoverd tot een sfeervolle concertzaal waarin ook de logistieke zaken voor, tijdens en na liepen als een trein.

Schermen
Op grote schermen ter weerszijden van het grote podium was ook duidelijk te zien hoe de dirigenten ook met hun gelaatsuitdrukking het orkest letterlijk naar hun hand zetten bij de uitvoering van De Molda van Smetana.

Als nieuw
De rest van het programma bestond uit de Fantasie-ouverture Romeo en Julia van Tsjaikovsky en suites uit de opera Carmen van Bizet. Veelal goed herkenbare stukken die het Orkest van het Oosten als nieuw uitvoerde.

CU wil tweetalige plaatsnaamborden

Foto: Jan van de Maat

RIJSSEN – De fractie van de ChristenUnie wil de plaatsnaamborden van Rijssen-Holten ook in de streektaal.

CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff stelde dat voor tijdens de behandeling van de begroting. "Nu het Nedersaksisch door een convenant ook door de overheid is erkend, willen we laten zien dat we dat een goede zaak vinden. Daarom stellen we voor om, net als in Friesland, de plaatsnamen in twee talen aan te geven."

Wethouder Jan Aanstoot wees erop dat een dergelijke maatregel ook kosten met zich meebrengt omdat het gaat om speciale borden die aan allerlei kwaliteitseisen moeten voldoen. "Technisch kan het. Maar de kosten kunnen variëren van 15.000 tot 35.000 euro. Willen wij dat? En willen we die tweetaligheid tot ons principe maken?"

Berkhoff was blij met het antwoord van de wethouder en kondigde aan bij de kaderstellende begroting volgend voorjaar die principiële discussie over meertaligheid te willen voeren en ook met een voorstel te komen over de meertalige plaatsnaamborden met Riessen-Hooltn.

SGP-fractievoorzitter André Scheppink vroeg zich af of de Nedersaksische plaatsnaamborden wel het beoogde stimulerende effect voor de streektalen zouden hebben. Volgens Scheppink zou er in het onderwijs meer aandacht voor het Nedersaksisch moeten komen.

Onderwijs
Wethouder Ben Beens vond dat een goed idee. Hij zegde toe om dit onderwerp te gaan bespreken met de combinatiefunctionaris voor het onderwijs, zodat bekeken kan worden of er mogelijkheden zijn de streektalen onder de aandacht van het onderwijs te brengen."

Jaargang: 5 • Nr 227 • Wk 46

Steptocht van Rijssen naar Uden

RIJSSEN - Op 22 november vertrekt vanaf de Fakkeldrager een groep jongeren samen met de jongerenwerkers Arjan Slagman en Ruben Bolink om op de step een fikse steptocht af te gaan leggen. Zij gaan met een kleine 20 mensen op pad voor het goede doel. Het doel dat zij gaan sponsoren met deze tocht is de 'Stichting Steun 22Q11'. Deze stichting heeft tot doel om de bekendheid van het '22Q11 deletie syndroom' te vergroten. Dit onbekende syndroom is na down het meest voorkomend.

Bij het syndroom horen veel kenmerken die in meer of mindere mate kunnen voorkomen bij de patiënten. Lieke Slagman, dochter van Arjan Slagman, heeft het 22Q11 syndroom en mede daardoor willen familie en jongeren de handen ineen slaan om aan aandacht hiervoor te werken. De tocht die is uitgezet staat geheel in het teken van 22 en 11.

Programma
Op 22-11 vertrekt de groep om samen 22 keer 11 kilometer te gaan steppen (242 km dus!). Het vertrek is op de 22ste vanaf de Fakkeldrager rond 19:00 uur. Een van de wethouders heeft toegezegd het startschot voor deze heldentocht te komen geven. Veel mensen en bedrijven hebben al een financiële sponsoring gedaan, maar ook in het materiële wordt de ploeg flink geholpen. Zo stelt de Wilgenweard de steps gratis ter beschikking. De groep zal na het startschot door de wethouder vertrekken richting Uden (Brabant). Hier is de Stichting Steun 22Q11 gehuisvest. Zij moeten daar op de 23ste rond het middaguur zijn. Sommige deelnemers van de groep gaan de hele tocht steppen, anderen gebruiken samen één step. Daarnaast zijn er een twee- of drietal auto's die de ploeg begeleiden en onderweg voor de inwendige mens zorgen. Na ontvangst in Uden, waar een lunch op de ploeg wacht en de cheque aan de stichting overhandigd zal worden, zal de ploeg de terugweg aanvangen. Hierbij zal gestept worden tot aan Arnhem, waar de stepploeg in de Opstandingskerk te gast zal zijn. Diner, overnachting en ontbijt is de ploeg toegezegd. Na het ontbijt op de zaterdagochtend zal de groep dan naar Rijssen steppen om op de avond weer bij de Fakkeldrager aan te komen. Al met al een hele onderneming voor de groep. Als voorbereiding op de officiële steptocht vond op 9 november er een oefentocht plaats door de groep vanaf de Fakkeldrager.

Geweldig
Arjan vindt het geweldig dat bijna de hele bakfietsploeg weer mee wil om voor dit doel weer drie dagen vrije tijd in te leveren. De vertering voor onderweg gaat uit eigen zak, zodat de sponsorpot maximaal gevuld blijft.

Wilt u doneren?
Wilt u de groep nog motiveren en de patiënten met 22Q11 helpen door de bekendheid te vergroten kijk dan op: http://pif.one/22q11steptocht. Doneren kan al vanaf € 1, -. Op Facebook is de groep te volgen op hun eigen pagina.

Dick Tukkers / Arjan Slagman

Ouderen tijdens de dag van hun leven in Moldavië

Foto: Picasa

RIJSSEN - In Moldavië gaat het werk gewoon door, maar er is ook gelegenheid voor het bezoeken van kloosters, grotten en musea, zodat de oudere inwoners van het dorp de dag van hun leven hadden, omdat ze nog nooit buiten hun dorp of naaste omgeving waren geweest.

Henny Plomp was ingedeeld om bij een dagcentrum te werken. Haar werkzaamheden bestonden uit animatie van de ouderen, aardappels schillen en schoonmaken. De volgende dag werden weer twee nieuwe klusteams gevormd voor het klussen van twee andere huisjes in 1 van de dorpen in de buurt. Henny was weer bezig op het dagcentrum met verschillende taken. Ik werd ingedeeld om met drie anderen een dagje uit te verzorgen voor 8 ouderen. We bezochten een klooster in Capriani, dat als een soort van Lourdes wordt beschouwd. Na het bezoek aan dit klooster werd een picknick georganiseerd, waarbij het een en ander aan etenswaren in hun meegebrachte tasjes verdween voor later. Op de terugweg de ouderen nog getrakteerd op een ijsje in een restaurant. De volgende dag was ingepland om met alle 11 campers en 22 ouderen een ander klooster te bezoeken in Orheiul Vechi. Dit klooster is uitgehakt in een rots 50 meter boven de grond. Nadat we de ouderen weer hadden afgezet op de parkeerplaats in Strasenie, wilden we terug rijden naar de camping. Een stukje verderop beduidde een van de vrouwtjes dat we moesten stoppen. Ze wilde graag mee rijden tot in de buurt van haar woning 3 km verderop.

Museumbezoek
Op maandag hebben we een bezoek gebracht aan een museum. De camper van Jelte wilde na die dag niet meer starten. De ouderen werden verdeeld over de drie overgebleven campers en Jelte moest wachten voor een sleper die hem naar een garage bracht. Om de dag af te sluiten hebben we een restaurant bezocht, dit vonden zij erg bijzonder omdat zij nog nooit een restaurant hadden bezocht.

Inkopen
De volgende twee dagen zijn besteed aan het helpen in de tuin en het inkopen doen van de nodige spullen voor het dagcentrum en bejaardentehuis. Veronica had een lijst samengesteld van spullen waaraan direct behoefte was. Zo werden er veel dingen gekocht met het geld wat mensen in Nederland beschikbaar hebben gesteld.

Dick Tukkers

15 natuurlessen op de Constantijnschool

RIJSSEN - Tijdens het aantreden van een nieuw bestuur van het Instituut voor Natuuractiviteiten afdeling Rijssen-Holten (IVN) heeft dit nieuwe bestuur vastgesteld dat hun speerpunt is: ''Educatie''. Reden hiervoor was de gedachte 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'.

Er deed zich een mooie gelegenheid voor om dit in de praktijk te brengen, doordat de directie van de Constantijnschool heeft verzocht om een vijftiental natuurlessen te verzorgen op vrijdagmiddag op de school. De lessen duren ongeveer 75 minuten. De klas bestaat uit 14 leerlingen en een begeleider/leerkracht. De bedoeling van de lessen is om gedurende dit lesuur iets te vertellen in de breedste zin van het woord over de natuur. Er wordt aandacht geschonken aan: zonnestelsel, wereldtijdpad, afval en duurzaamheid, Staatsbosbeheer, uilen en paddentrek.

Enthousiaste leerlingen
Voor een enthousiaste klas beet voorzitter Wim Baan op vrijdag 2 november de spits af met een presentatie over ons zonnestelsel. De lessen worden verzorgd door: Wim Baan, Keest Wolffenbuttel, Ineke Kerkhof, Albert Oortgiesen, Bert de Jong en Joop Kamperman.

Dick Tukkers

Zorgboerderij de Borkeld is de Rabobank enorm dankbaar

RIJSSEN - Op 29 oktober kreeg Zorgboerderij de Borkeld een bedrag van €11.000 via het Rabobank Projectenfonds. Dit geld gaat de Zorgboerderij gebruiken om nieuwe stoelen te kopen voor hun cliënten in het Activiteitencentrum.

In de zomer van dit jaar kreeg de Zorgboerderij ook al via de RABO Clubkascampagne een bedrag toegekend. Voor deze bijdrage is er een nieuwe keuken aangeschaft die zij met dank aan de betreffende keukenleverancier voordelig konden kopen, de keuken wordt met veel plezier dagelijks gebruikt.

Activiteitencentrum
Het Activiteitencentrum 'de Hooiberg', biedt als onderdeel van de Zorgboerderij de Borkeld dagbesteding aan op het creatieve vlak aan volwassenen. Ook hebben zij hier bij de dagbesteding een aantal kindergroepen.
Winterfair
Tevens nodigen het bestuur, de vrijwilligers en de cliënten u uit voor de winterfair, die wordt gehouden op 15, 16 en 17 november, dan kunt u tegelijk een kijkje nemen in de Hooiberg en vragen naar meer informatie! Wij danken u ook voor uw uitgebrachte stem die het mogelijk heeft gemaakt, dat wij opnieuw dit fraaie bedrag mochten ontvangen!

Dick Tukkers

Brommers kiek'n bie Lucky

RIJSSEN – 'Brommers kiek'n bie Lucky', noemen de gebroeders Wim en Bertus van de Merwe het. Met trots melden ze dat uit Engeland Middle of the Road op het podium van Lucky zal staan. Verder zal Beatline ook optreden.

Voor liefhebbers van de jaren '60 en '70 wordt dit een te gekke avond en er is ook een te gekke afterparty. De zaal opent om 20.00 uur en aanvang is 20.45 uur Kaarten zijn nu te koop via de website, bij de Primera winkels en bij de Bruna Nijverdal. Kijk voor meer informatie op www.lucky.nl.

Dwarsfluit, zang en orgel in Brusselzaal

RIJSSEN – De Stichting Stadsmuziek Rijssen organiseert op donderdag 22 november weer een concert in de Brusselzaal van het gemeentehuis. Op het programma staan Böhm, Leclair, Purcell en vader en zoon Bach. De uitvoerenden zijn fluitiste Marijke de Jong, zangeres Agnes Pouw en organist Gerard Harbers. Het concert in de Brusselzaal begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, wel is er een collecte aan de uitgang.

Jong talent speelt een grote rol in de serie van 2019. Zo zullen organist Maurits Bunt en zijn verloofde Lisa Groothedde (panfluit en zang) optreden, het orgeltalent Maarten Wilmink, Rijssense pianiste Laura Troost met klarinettiste Mia Kogelman. En stadsorganist Dick Sanderman is weer van de partij, onder meer tijdens de jaarlijkse orgel- en beiaardwandeling in september. Onder de vlag van de Stichting Stadsmuziek vinden ook de activiteiten rond het carillon in de toren van de Schildkerk plaats.

Oliebollenactie

ENTER - Op zaterdag 24 november zal de Hervormde Gemeente te Enter haar jaarlijkse oliebollenactie houden.

De opbrengst komt dit jaar volledig ten goede aan de aanschaf van nieuwe multimedia in het kerkgebouw. Het beslag wordt geleverd door Bakkerij van Otten en de oliebollen worden met liefde en enthousiasme gebakken, dus met de kwaliteit zit het wel goed. Bestellen kan via 0548-515201 of via de website www.hervormdenter.nl. De oliebollen zijn te koop voor: 5 stuks voor € 4,- en 11 stuks voor € 8,00. De oliebollen kunnen op 24 november tussen 13.00 en 14.00 uur worden afgehaald in de garage van de Oude Pastorie (Dorpstraat 57 te Enter).

Record deelnemers Sans Online Crossloop

RIJSSEN - Afgelopen zaterdag 10 november was een prachtige dag om te sporten. Hardlopen welteverstaan. Deze middag werd de Sans Online Crossloop georganiseerd door AV Rijssen.

De locatie is prachtig, tegen de bosrand aan en de accommodatie is van alle gemakken voorzien. De inschrijving liep boven verwachting goed en de dames waren dan ook druk bezig om alle atleten van startnummers te voorzien. Om hen heen kijkend zagen de bezoekers een prachtige atletiekbaan waar heel veel zorg is besteed aan de aankleding voor deze wedstrijd. Deze aankleding is mede mogelijk gemaakt door meerdere sponsoren :Hoofsponsor Sans Online, Step One uit Borne, Inperson, Kievitsport uit Hengelo, Autobedrijf Schippers en de SNSbank.

Startschot
De tien kilometer ging van start met vier mooie rondes van 2,5 kilometer door het prachtige bos van Rijssen. Wie gaat dit winnen? Het is een spannende strijd, de mensen aan de kant genieten op en top! Na vier uitputtende rondes komen de eerste atleten over de finishlijn; even kort de uitslagen. Bij de mannen won Danny Koppelman uit Hoge Hexel met een eindtijd van 32,48, gevolgd door Leon Sanderman uit Rijssen en Nick Zwienenberg uit Nijverdal. In de categorie 'mannen 40' won Henk Smalbrugge uit Hasselt met 35,59, op twee minuten afstand gevolgd door Mark Saathof uit Nijverdal en Martijn Schutteman uit Rijssen. Bij de 'mannen 50' zette Eric Borg de snelste tijd met 37,49, gevolgd door Wilco Mars en Hans Jansen. Bij de 'mannen 60' schreef Holtenaar Richard Beldman de beste tijd met een mooie 44,44. Theo Wegdam en Paul Wind kwamen als tweede en derde binnen. Bij de vrouwen werd de snelste tijd gezet door Jorina Braamhaar uit Hengelo met 44,15, gevolgd door Linda Eektimmerman en Sabine Wassink.

Jeugd
De volgende categorie was de jongens en meisjes in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar, zij gaan 2,5 km lopen (1 ronde). Deze crosswedstrijden zijn voor de jeugd erg belangrijk, ze worden hier sterk van, zodat ze daar veel profijt uit kunnen halen bij het indoorseizoen. Ook dit is een spannende wedstrijd en na ongeveer 8 minuten komt de eerste al in zicht! Het is Jan Hiltjesdam uit Rijssen, die met een tijd van 8.03 sterk over de finishlijn gaat, gevolgd door Matthijs Klaasboer van Daventria die netjes tweede werd met een tijd van 9.02 en nèt iets eerder is dan Niels van de Heuvel uit Rijssen , die als 3e finisht (9.02) Bij de meisjes gaat de strijd om de 1e plek tussen Jasmijn Postma uit Nijverdal en Roos Goorman van Daventria, waar Jasmijn wint (10.44), Roos tweede werd (10.46) en Sylvie Meesters volgt met een tijd van 11.11.

Jongste lopers
Om 14.30 uur begon de wedstrijd van de jongens en meisjes t/m 9 jaar, die een afstand van 1,5 kilometer moeten lopen. Het is Per Bakker die bij de jongens wint! (5.45), daarna Pim Knapen uit Holten (5.51) en als derde Kris Nijzink uit Rijssen (5.53) Bij de meiden was er een overduidelijke winnares: Julia Seppenwoolde uit Rijssen (Atletics Nijverdal)met een mooie tijd van 6.25, de tweede dame komt al snel in zicht, dit is Carmen Bruinsma (Atletics Nijverdal) die met een mooie tijd van 6.34 over de streep komt, en met maar 11 seconden later de derde dame, Sophie Willems met een tijd van 6.45. De volledige uitslagen zijn te vinden op uitslagen.nl en op de social media kanalen van de Sans Online Crossloop.

Sinterklaasintocht in centrum Rijssen

RIJSSEN - Ook dit jaar heeft ondernemersvereniging HABI Sinterklaas en zijn Pieten uitgenodigd voor een bezoek aan de stad Rijssen.

Op de dag dat Sinterklaas in Nederland voet aan wal zet, komt hij ook naar Rijssen. Samen met bijna 50 Pieten komt Sinterklaas naar het centrum. Dat is hard nodig om alle schoenen van die lieve kinderen uit Rijssen gevuld te krijgen.

Pietengebouw
Om 12.30 uur wordt Sinterklaas welkom geheten in het Pietenhuis aan de Rozengaarde (naast de Bibliotheek). Hier is er even tijd om Sinterklaas een handje te geven of met hem op de foto te gaan. Om 12.50 uur vertrekt Sinterklaas in een stoere pick-up truck vanaf de Rozengaarde voor de optocht. De stoet zal onder begeleiding van de muzikanten van dweilorkest de 'Kamgoarn Klösse' de toer vervolgen.

Route
De route Julianastraat, Enterstraat, Kerkstraat, Rozengaarde, – Europaplein, Bouwstraat, Hoge Walplein, Haarstraat naar het podium op het Schild. De verwachting is dat Sinterklaas hier rond 13.15 uur aankomt.

Schild
Op het Schild starten juf Suus en juf Rianne om 13.00 uur met het programma. Samen met burgemeester Hofland zullen ze Sinterklaas welkom heten in de stad Rijssen.

Huis van sinterklaas
Om 13.35 uur zal Sinterklaas samen met zijn Pieten vertrekken naar het Huis van Sinterklaas om zijn nieuwe huis te bekijken. Sinterklaas logeert dit jaar op de hoek van het Schild/Julianastraat (naast Eshuis Mode). Hier kunnen verlanglijstjes, kleurplaten, tekeningen of een brief aan Sinterklaas in de bus worden gedaan. Rond 14.00 uur gaat de Sint slapen en komt er een einde aan het officiële programma.

Programma
Om 12.30 uur wordt Sinterklaas welkom geheten, 12.50 uur vertrekt de stoet, 13.00 uur start het programma op het podium, 13.15 uur is Sinterklaas op het Schild, 13.35 uur vertrekt Sinterklaas naar huis.

Kleurwedstrijd
Op de site van sintinrijssen is een leuke kleurplaat te downloaden deze is tot en met 22 november a.s. in te leveren bij het Sinthuis. Op zaterdag 24 november a.s reikt Sinterklaas zelf de prijzen uit!

Nieuws
Kijk voor het laatste nieuws op: www.sintinrijssen.nl.

Verkoping 'Tabitha'

RIJSSEN - Vrijdag 23 november houdt vrouwenvereniging Tabitha van de Oud Gereformeerde Gemeente Bevervoorde haar najaarsverkoop in de aula van de C.S.G. 'Reggesteyn' aan de Enterstraat te Rijssen.

Ds. C.L. Onderdelinden zal om 19.00 uur de opening verzorgen, waarna de verkoop begint. Om ongeveer 20.45 uur is er verkoop bij opbod. Er is weer van alles te koop zoals cadeau-artikelen en speelgoed, gebak en snoep, kaas en vis, handwerk en kaarten, boeken, fruit en nog veel meer. In de koffiehoek kunt u een kopje koffie of thee gebruiken Voor de kinderen is er een grabbelton. Ook kunnen er spelletjes gedaan worden waarbij prijzen te winnen zijn. De opbrengst is voor kerk, zending en school. Iedereen is van harte welkom.

Dag van de mantelzorg in Rijssen-Holten

RIJSSEN-HOLTEN - Op de maandagmarkt van 5 november in Rijssen ontmoette ik wethouder Ben Beens in het kader van de Dag van de Mantelzorg. De wethouder was op de markt aanwezig in gezelschap van mantelzorgassistenten, met als doel om een praatje te maken met Mantelzorgers en zette hen eens extra in het zonnetje te zetten door hun een roos aan te bieden.

De jaarlijkse dag van de Mantelzorg was op 10 november, waarbij alle mantelzorgers centraal staan. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om hen in het zonnetje te zetten en ze een stuk erkenning en waardering aan te bieden. Uit de gesprekken met wethouder Ben Beens en zijn assistentes bleek dat de meeste mantelzorgers die zij spraken, het vanzelfsprekend vinden om voor hun naaste te zorgen.

Wat is Mantelzorg?
Mantelzorg is alle vrijwillige hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit de directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp de verder gaat dan de zogenaamde 'gebruikelijke hulp'. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag voor iemand en verrichtten soms verpleegkundige handelingen. Zij kunnen hier niet zomaar mee stoppen.

Holten
Naast hun bezoek aan de markt in op maandag Rijssen bracht de wethouder op vrijdag 9 november een bezoek aan Holten, om ook daar de mantelzorgers te bedanken voor hun inzet.

Dick Tukkers

Groep drie treedt op met de buren

RIJSSEN - Groep 3 van de Wilhelminaschool nodigde alle inwoners van de omgeving van hun school uit, om op maandagmiddag 5 november samen onder leiding van hun 'juf' oud Hollandse liederen te zingen.

De liederen die de kinderen van groep 3 zongen waren liederen die iedereen kent zoals: Altijd is cognacje ziek, twee emmertjes water halen, onder moeders paraplu en vele andere werden gezongen.

Aanwezig
Gelukkig liet zich de buurt niet onbetuigd en waren zij allemaal in ruime mate aanwezig. De mensen uit de buurt hebben alle liederen uit volle borst meegezongen. Dit bracht een middag met veel plezier voor de buurt en de kinderen die de populaire liederen zongen.

Dick Tukkers

De OmZieners

HOLTEN - Donderdag 22 november is een indrukwekkend theaterstuk te zien bij de Kandelaar Holten: De OmZieners.

De OmZieners laat het leven van echte mensen zien. Wat doet bijvoorbeeld armoede met een mens? Is het werken met behoud van uitkering bij diverse bedrijven niet moderne slavernij als bij weigering er gekort wordt op de uitkering? Wat doet het verdelen van een erfenis met mensen en hun omgeving? Geld speelt een belangrijke rol in het leven. De samenleving is gericht op geld, maar wat zijn de gevolgen voor mensen in armoede? Is er nog wel compassie? Naast dat dit theaterstuk indrukwekkend is door het toch wat zware thema en dat het waargebeurde verhalen betreft van Nederlanders, maakt het spel van de toneelspelers het geheel tot een bijzondere voorstelling. De voorstelling is gratis te zien bij De Kandelaar op 22 november om 20.00 uur. Een vrije gift is natuurlijk wel welkom.

Met Mekaa

RIJSSEN - De toneelgroep Met Mekaa uit Enter staat op 23 en 24 november op het podium in Parkgebouw Rijssen met de voorstelling Zorgboerderij 'De drie gebroeders'.

Met Mekaa brengt de klucht over drie broers die een boerderij hebben. De boerderij is niet winstgevend en om het hoofd boven water te houden is van de boerderij een zorgboerderij maken misschien wel de oplossing. Dit gaat natuurlijk niet van een leien dakje. De voorstelling is op beide dagen te zien om 20.00 uur. Kaarten à € 11,- per stuk zijn onder meer verkrijgbaar via www.parkgebouw.nl.

VVD trakteert B en W op betonblokken

RIJSSEN - VVD-fractievoorzitter Frans Noordam trakteerde burgemeester en wethouders vrijdag tijdens de begrotingsvergadering op blokken beton met een prikker.

De VVD-voorman wilde daarmee aantonen dat de voorstellen van de coalitiepartijen net zo onwrikbaar waren de betonblokken die hij uitdeelde. Voor de partijen die niet in het college zitten, zou er daarom weinig te bereiken zijn in de begrotingsvergadering.

Overigens viel dat gaandeweg de vergadering nogal mee, want er werd grondig van gedachten gewisseld over diverse zaken. Zo werd wethouder Jan Aanstoot aan de tand gevoeld over forse uitspraken die hij had gedaan tijdens een duurzaamheidscongres.

Burgerparticipatie
Ook burgerparticipatie was een van de debatonderwerpen. D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman vond dat SGP-fractievoorzitter André Scheppink de burgerparticipatie om zeer dreigde te helpen door het een jeukwoord te noemen. Volgens Scheppink zijn de raadsleden wettig gekozen volksvertegenwoordigers die door de kiezers zijn gekozen om besluiten te nemen. Scheppink zei te vrezen dat burgers het gevoel wordt gegeven op vele manieren te worden betrokken bij het beleid, maar de uiteindelijke besluiten door de raad worden genomen. "Daar moeten we wel duidelijk over zijn richting de burgers." CDA-voorzitter Erik Wessels betoogde dat er ook hele goede voorbeelden van burgerparticipatie te noemen zijn. "Zo zijn er bruggen en andere voorzieningen in woonwijken aangebracht in nauwe samenspraak met de bewoners en dat is een goede zaak."

Asfalt
Burgemeester Hofland nam de betonblokken van Noordam overigens blijmoedig in ontvangst en zei het zorgvuldig op te bergen in zijn trofeeënkastje. Om aan te tonen hoe goed er gepast wordt op dit soort politieke relikwieën toonde een stukje A1-asfalt waarop FC Twente na het behalen van het landskampioenschap in 2010 voet op Twentse bodem had gezet.

Column

Janteloven

Et is oe vaste wal es op evöllen: as iej Skandinaviërs heurt kuieren, krie'j et geveul da'j ze NET NIT köant verstoan. En dat klopt. Want Denemoarken (en dus ook Noorweagen) en Zweden hebt in de Hanzetied, ongevear 600 joar terugge, heel wat van onze sproake oaver enömmen. 70% van et nondaagse Zweeds is Nedersaksisch. Wiej zint et zelf met de loop van de tied wat krang oet goan sprekken, vandoar dat wiej ze nit zo een twee dree mear verstoat. Mer zee sprekt tenminsten nog écht Old Riessens.

Dat is nit et ennigste wat wiej doar achter eloaten hebt. Wat nog mear, dat blik misskien nog et beste oet et verhaal van 'n Deensen skriever Aksel Sandemose.

Sandemose treuk as 31-jöarige snotneuze van zin geboorte-eiland Mors (what's in a name), noar Nesodden in Noorweagen. Hee meanen dat de leu toch wal heel anders zollen wean as op zin eiland. Helaas. De Noren deden net zo slim op mekoar vitten as de Denen. En wat doo'j doar dan an? Et ennigste wa'j in zo'n geval köant: in de penne klimmen.

Hee skreef et book Nen Vluchteling Kruust Zien Spoer, woerin as et heuvdkarakter in een städje Jante terechte kump. Alle inwonners doar holdt zik an tien vaste leavregels. De Wet van Jante:

1. Iej mut nit meanen dat iej iemand zint
2.
Iej mut nit meanen dat iej eavenvölle zint as ons
3.
Iej mut nit meanen dat iej kloker zint as ons
4.
Iej mut oe nit inbeelden dat iej better zint as ons
5.
Iej mut nit meanen dat iej mear weet as ons
6.
Iej mut nit meanen dat iej mear zint as ons
7.
Iej mut nit meanen dat iej argens vuur deugt
8. Iej mut nit um ons lachen
9. Iej mut nit meanen dat iemand wat um oe gef
10. Iej mut nit meanen dat iej ons wat köant learen

Duur mekoar verdan met disse Janteloven um de oren te houwen, beperkten de leu van Jante zikzelf en mekoar um ook mer argens in oet te blinken. Nooit es een moal grötter te denken en proberen mooie dinge terechte te kriegen dee nit in middelmoatigheid blievt hangen.

Janteloven is inmiddels een vast begrip in de Skandinavische samenleavingen. Skienboar veulden der zik nen hoop leu duur tegen de skennen estot. Ze kenden zik der akelig good in wier.

Mie ducht at de Skandinaviërs zik bie ons meteen thoes zollen veulen. Misskien dat ze nog eaven mut wennen an et Dunning-Kruger-effekt, mer dat is wier nen anderen column weard.

Martin ter Denge

China en de Chinese zuivelmarkt

RIJSSEN - Oud-Rijssenaar Gerrit Smit is Managing director van het Yili Innovation Center in Wageningen.

Zijn werkzaamheden houden onder meer in interne communicatie, marketing en het opbouwen van een netwerk in Europa. "Er is geen vastgestelde route, je krijgt met veel verschillende facetten te maken", vertelt hij. Hij gaat ook in op het verschil tussen de Chinese werkcultuur en de Europese. Het moederbedrijf heeft een Chinese werkcultuur, die is heel anders dan de Europese. Daarin moet je een balans vinden; een manier van werken die zowel aan de Chinese kant als de Nederlandse kant werkt." Meer over Gerrit Smit vindt u op: https://nomilk2day.nl/en/success-stories/9/gerrit

Welkom
Iedereen is van harte welkom, u krijgt de entree en een kop koffie gratis. Het begint 20.00 uur en de inloop is vanaf 19.30 uur bij Herberg De Kemper, Kemperweg 4 in Markelo.

'De Bruidegom komt" centraal in Jeruel

RIJSSEN - Vrijdagavond 16 nov. komt Dato Steenhuis in Jeruel. Het is de derde avond over het onderwerp 'de Bruidegom komt', nu uit Hooglied 3: 'de Heer haalt Zijn Bruid'.

Als ik geloof in het volbrachte werk van de Heere Jezus (Hij is de Bruidegom) dan behoor ik bij de Gemeente; de Heere Jezus vindt mij mooi. En Hij houdt van mij. En Hij wil graag dat ik bij hem ben. En mijn stem wil Hij graag horen. De Bijbelkringavond in Jeruël te Rijssen wordt om de twee weken gehouden.

Kom ook
De lezing begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Toegang is gratis. Koffie en thee wordt geschonken. Adres: Van Heekstraat 40, 7462 NE Rijssen. De zaal is ook bereikbaar via Holterstraatweg 125. Voor meer informatie: http://jeruelrijssen.nl/

Noaberavond Vrouwen van Nu

RIJSSEN - Vrouwen van Nu Rijssen organiseert in samenwerking met de afdelingen Almelo, Enter, Hellendoorn, Nijverdal, Vriezenveen en Wierden een Noaberavond.

Deze avond is woensdag 21 november 2018 in het Parkgebouw in Rijssen. Er is een leuk optreden gepland van The Bluebettes (wwwthebluebettes.nl). De avond begint om 20.00 uur en er zijn nog kaartjes te koop. Op de avond zelf kun je een kaartje kopen aan de balie van het Parkgebouw a 15 euro. Een kaartje is inclusief een kopje koffie of thee in de pauze. Voor vragen kun je bellen met Hannie Hakvoort 0548625862.

Vrouwen van Nu
Vrouwen van Nu is de grootste vrouwenvereniging van Nederland. Hun doel is het versterken van de individuele kracht van vrouwen in de breedste zin. Zij verbinden vrouwen met leuke persoonlijke ontmoetingen en dit soort grotere activiteiten. Kijk voor meer informatie over Vrouwen van Nu en hun activiteiten ook eens op: www.vrouwenvannu.nl

Nen zwieger wint 't aaltied
van nen sprekker.

Beloven wat je gaat doen is goed, maar doen wat je belooft is beter.

Stoptober

Hij volgde een cursus "stoppen met roken"
Na een poos sprak hij: 'k Ben gebroken!
Maar al deed dat dan zeer
Hij begint echt niet weer
Zoveel heeft hij er wel van opgestoken

Jan Zandbergen

Maandag 19 november 10:00 uur

Dwarsfluit, zang en orgel in de Brusselzaal

RIJSSEN - Donderdag 22 november is het laatste concert van 2018 in de Brusselzaal van het gemeentehuis.

Het programma is zeer gevarieerd: muziek van Böhm, Leclair, Purcell en vader en zoon Bach. De uitvoerenden zijn fluitiste Marijke de Jong, zangeres Agnes Pouw en organist Gerard Harbers.

Harbers is oud-Rijssenaar en woont al twaalf jaar in Apeldoorn. Op jonge leeftijd kreeg hij les. Zijn latere leermeesters waren Gerard Keilholtz, Dick Sanderman, Sietze de Vries en Jos van der Kooy. Harbers volgde geen conservatoriumopleiding, maar door jarenlange studie bereikte hij een uitstekend niveau. Ook nu volgt hij nog literatuur- en improvisatielessen bij Gerben Mourik. Als begeleider werkt hij regelmatig mee aan koorconcerten en cd-opnames. Harbers is organist van de Gereformeerde Gemeente in Apeldoorn.

Fluitiste Marijke de Jong studeerde aan de conservatoria in Zwolle en Utrecht. Ze behaalde haar masterdiploma, volgde nog diverse masterclasses en speelde ze in ensembles op zowel nationale als internationale podia. De Jong heeft haar eigen lespraktijk in Veenendaal.Zangeres Agnes Pouw kreeg les aan de Schumann Akademie in Zwolle en was als freelancer verbonden aan verschillende (semi)professionele ensembles, waaronder het Margaretha Choir, Consensus Vocalis en het Dutch Baroque Vocal Consort. Agnes treed vaak op solist en heeft een lespraktijk in Apeldoorn.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, met een collecte bij de uitgang. Richtlijn voor de bijdrage is 5 euro. Parkeren kan gratis in de parkeergarage onder het stadhuis. Navigatieadres voor de parkeergarage: De Hagen 15 Rijssen.

Voor het nieuwe jaar heeft de Stichting Stadsmuziek Rijssen alweer veel plannen ontwikkeld. Jong talent speelt een grote rol in de serie van 2019. Zo zullen onder meer organist Maurits Bunt en zijn verloofde Lisa Groothedde (panfluit en zang) optreden, het orgeltalent Maarten Wilmink uit Borne, Rijssense pianiste Laura Troost met klarinettiste Mia Kogelman.

Uiteraard is stadsorganist Dick Sanderman weer van de partij, onder meer tijdens de jaarlijkse orgel- en beiaardwandeling in september. Onder de vlag van de Stichting Stadsmuziek vinden ook de activiteiten rond het carillon in de toren van de Schildkerk plaats.

Lotgenotencontact na borstreconstructie

GEESTEREN - Op dinsdag 20 november is van 19.00 tot 21.00 uur in Geesteren een lotgenotenbijeenkomst voor vrouwen die te maken krijgen met borstreconstructie al dan niet als gevolg van borstkanker.

Deze bijeenkomst is voor alle vrouwen uit het oosten van het land die BRCA gen drager en/of (ex) borst kankerpatiënten zijn. Als je geopereerd moet worden omdat je borstkanker hebt of als je je borsten preventief wilt laten verwijderen omdat je familiair of genetisch belast bent, kun je ervoor kiezen om je borst(en) te laten reconstrueren door een plastisch chirurg. Een reconstructie kan vaak meteen tijdens de operatie waarin de borst(en) worden verwijderd gedaan worden. Het kan ook op een later tijdstip. De keuze of en wanneer je een borstreconstructie wilt, ligt vooral bij jou. Om te ontdekken wat je wilt en wat voor jou belangrijk is. Ook is het van belang dat je goede informatie krijgt. Deze avond komen lotjes met of zonder reconstructie uit het oosten van het land bijeen om met elkaar ervaring uit te wisselen.

Kom ook
Deze avond word gehouden bij: Herterij Twente, Meijersweg 8, 7678 SH Geesteren. In samenwerking met: Borstkankervereniging Nederland. Bel voor aanmelding of meer informatie met: Tiny Peddemors; 06 22847254. Karin Woudstra; 06 28170800. Marion Nijhuis; 06 23464626 of mail: marion@nijhuishandel.nl

EFC PW 1885 uit Enschede verslaat Sportclub met 2 - 1

RIJSSEN - Na de wedstrijden van afgelopen weken heeft Sportclub de aansluiting bij de top verloren.

Zaterdag werd ook nog de wedstrijd tegen een van de betere teams op de rol: EFC PW 1885, de Enschedese Football Club Prinses Wilhelmina, opgericht in 1885, doorgaans aangeduid als PW. Aan de andere kant valt dit seizoen op dat alle teams dicht bij elkaar blijven en bij winst doe je dan zo maar weer mee om de prijzen.

Hoewel Sportclub goed van start gaat, komt het toch met 1-0 achter in de 22-ste minuut. De verdediging van Sportclub heeft het uitermate moeilijk met de lengte van PW. Na 3 minuten trekt Sportclub de stand weer gelijk. Omdat er een blessure is, wordt de bal over de zijlijn getrapt. Bij de hervatting komt de bal bij Tijs Theijink die richting het doel van PW schiet: 1-1. Tijdens alle verwarring vangt Devlin Roesink de bal om hem terug te bezorgen bij PW en hij krijgt daarvoor prompt geel. Om alle misverstanden weer uit de wereld te helpen, mag PW de 2-1 maken en kan de wedstrijd verder.

Na de rust zet Sportclub druk. Dat leidt bij PW tot vele kleine blessures en een dito afname van de speeltijd. Voor Sportclub leidt de getoonde inzet tot diverse kansen, die helaas niet worden benut. Om de wedstrijd te laten kantelen worden de wissels ingezet. In de 46-ste minuut komt Julian Bouwman voor Dirk Oosthoek in de plaats. In de 68-ste minuut wordt de moegestreden Theijink gewisseld voor Mathijs Tempert. Jasper Kreijkes komt er tot slot in voor Devlin. Deze zet er geweldig de sokken in maar kan de aansluitingstreffer niet maken. Sportclub zet tot slot alles op alles, neemt risico om de gelijkmaker af te dwingen wat verkeerd afloopt. PW scoort de derde in de 88-ste minuut en daarmee is de wedstrijd gespeeld. Op papier boekt PW dus een duidelijke overwinning, maar Sportclub had vandaag een gelijkspel verdiend.

Op 26 oktober tekenden Sportclub Rijssen en Intersport directeur Ramon Zomer uit Nijverdal een contract waar mee Sportclub verzekerd is van weer 4 jaar levering van de Shirts van Hummel (foto).

FC Twente - Go Ahead Eagles

ENSCHEDE - Aanstaande zondag wordt er afgetrapt tegen Go Ahead Eagles in De Grolsch Veste. Inmiddels zijn er voor FC Twente – Go Ahead Eagles ruim 29.000 kaarten verkocht. Na de Eagles is de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Jong Ajax op vrijdag 30 november om 20.00 uur.

Afgelopen vrijdag wisten de beloften uit Amsterdam een behoorlijke klap uit te delen tegen NEC door met 0-4 te winnen in Nijmegen. De huidige kampioenen bekleden op dit moment de 10e plaats in de Keuken Kampioen Divisie. FC Twente kan aanstaande zondag in punten gelijk komen met de tegenstander van de middag Go Ahead Eagles. Het belooft een spannende wedstrijd te worden in De Grolsch Veste. De laatste kaarten voor FC Twente – Go Ahead Eagles zijn inmiddels in de verkoop gegaan.

Kaarten
Wil jij erbij zijn tegen Go Ahead Eagles of Jong Ajax? Kaarten zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je € 7,50.

Theatercollege Jet van Nieuwkerk

NIJVERDAL - November is de maand van Nederland Leest en gaat over voeding. Een theatercollege van Jet van Nieuwkerk past perfect hierbij.

Jet van Nieuwkerk is veelzijdig. Ze is foodjournalist, schrijfster van onder andere kookboeken en presentatrice. Voor haar is gezonde voeding belangrijk en dat wil ze ook uitdragen naar anderen toe. Ze wil eenieder laten zien dat gezond eten absoluut niet saai is en zeker niet smakeloos. Het theatercollege dat ze geeft bij het ZINiN Theater is op 20 november om 20.15 uur. Een plek reserveren kan via www.zinin.com en kost € 12,50 (leden € 10,-).

Workshop krans maken

RIJSSEN - Bij Smaak en Sfeer wordt er een workshop gegeven waarbij u een krans van natuurlijke materialen maakt.

Kerst en kransen lijken soms onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelf een krans maken, en dan niet gelijk met het groen van dennen, geeft u een uniek pronkstuk voor binnen en buiten. De workshop is op 19 november om 19.00 uur bij Smaak en Sfeer aan de Baankamp 34. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een krans van eikelhoedjes, steeneikblad of beukennootjes. Prijs van de workshop is afhankelijk van gekozen formaat en materiaal. Voor meer informatie en aanmeldingsmogelijkheden gaat u naar www.smaakensfeer.com.

Circus Renz Berlin

NIJVERDAL - Twee weken lang is Circus Renz Berlin in Nijverdal. Een circus met een beetje nostalgie en zeker met veel vernieuwing.

Mocht u eerder naar Circus Renz Berlin zijn geweest, dan zal deze show u toch boeien. Het programma is kort geleden vernieuwd en jong en oud zullen zich vermaken met clowns, trapeze-acts en andere stunts op grote hoogte. Ook dieren zijn onlosmakelijk verbonden met het circus. Acts met dieren, bijvoorbeeld paarden, zal zeker niet ontbreken tijdens het circus. De grote tent van Circus Renz Berlin staat op de evenementenweide aan de Koersendijk van woensdag 21 november tot en met zondag 2 december. Er zijn bijna dagelijks voorstellingen en de entreeprijs is afhankelijk van leeftijd en de rang. Aanvangstijden vindt u op www.vvvhellendoorn.nl/agenda-item/69757/Circus-RENZ-Berlin/

Wandelaars kuieren deur na Diepe Hel Holterbergloop

Foto: ANNAUF

HELLENDOORN - 16 weken is er getraind voor de ZorgSaam wandeltocht 'Kuier deur…de Diepe Hel. Deze wandeltocht van 10 kilometer was eind oktober het voorlopige hoogtepunt voor de wandelaars van Kuier deur, het 'starten met wandelen' project. Het project is afgelopen maar de wandelaars in Hellendoorn kuieren deur!

Maar liefst 65 wandelaars deden mee met de wandeltrainingen van Kuier deur. In juli werd onder begeleiding van wandelbegeleiders voorzichtig gestart met 4 x 5 minuten wandelen. Geleidelijk aan werden de trainingen uitgebouwd. Daardoor lukte het om met bijna de hele groep wandelaars fit aan de start te staan en zonder problemen te finishen bij de wandeltocht van de Diepe Hel Holterbergloop.

We gaan door!
Op vier 'beweeghaltes' in de gemeente Hellendoorn gaan de wandeltrainingen van Kuier deur door. Wandelliefhebbers kunnen kiezen tussen beweeghaltes waar tussen de 5 en 10 kilometer wordt gelopen en een beweeghalte voor een kortere en rustiger training van maximaal 60 minuten. "We vinden naast het wandelen gezelligheid en omzien naar elkaar belangrijk zegt Jo Hobert, één van de wandeltrainers. We zijn nu aangehaakt bij de wandelvereniging Haarle, maar blijven met de wandeltrainers van het Kuier deur project onze eigen groepen begeleiden. Wie wandelen, genieten van de natuur en gezelligheid van een groep belangrijk vindt, is van harte welkom bij ons."

Beweeghaltes
Op drie beweeghaltes wordt gestart voor trainingen waarbij tussen de 5 en 10 kilometer gelopen wordt; Maandag wordt gestart bij ZorgSaam in Hellendoorn, donderdag bij de Wilgenweard en vrijdag vanaf Kronnensommer in Hellendoorn. Op vrijdag is de Pas in Haarle het startpunt voor de kortere training van 60 minuten. Alle wandeltrainingen starten om 9.00 uur.

Starten met wandelen
Voor mensen die nu nog niet of nauwelijks wandelen wordt vanaf 7 december bij ZorgSaam Hellendoorn een nieuwe 'starten met wandelen' groep gestart. Tussen 9.00-10.30 uur wandel je onder begeleiding van twee begeleiders. Er wordt met een korte afstand gestart. Het doel is om na een aantal weken 5 kilometer te kunnen wandelen. Meer informatie over alle trainingen is te vinden op www.kuierdeur.nl.

Gedichtenbundel "Kuiern" in Twents

MARKELO - Diny Izaks schreef een gedichtenbundel in het Twents dialect. De bundel werd uitgegeven op een bijzonder moment; haar 70e verjaardag.

De gedichtenbundel bevat 35 gedichten die worden vergezeld door 35 aquarellen door haar zelf gemaakt. Als inspiratie koos ze voor haar geboorteplek. Ze schrijft dan ook over haar kindertijd en het leven op het platteland. Ze is geboren en getogen op een boerderij in de buurtschap De Pothoek in Markelo. Thuis werd de Twentse taal gesproken en ze vindt het belangrijk dat het dialect blijft voortbestaan. Als lerares in het basisonderwijs was ze al creatief bezig met het spelen met taal en bedenken van verhalen en gedichten. Toen ze op haar 60e met pre-pensioen ging richtte ze zich op een cursus "schrijven voor je plezier" bij het Reggehof in Goor. Daarna volgde ze een cursus bij de schrijverswerkplaats. De schrijfoefeningen aan het begin van iedere les deden haar beseffen dat ze het prettig vond om te schrijven over de tijd na de oorlog. Hoe iedereen samen met eenvoudige middelen meehielp aan de wederopbouw zonder morren en klagen. Door gedichten in het Twents te schrijven, kon ze met weinig woorden veel uitbeelden. Zoals de titel van de gedichtenbundel zegt: "Kuiern" is een eindje wandelen, maar betekent ook praten. met elkaar. "Wiej kuiert oaver 't smalle pad, kiekt roond, kuiert wat". De bundel is voor €12,50 te koop bij The Read Shop in Rijssen en bij boekhandel Prins te Markelo.

Rijssen-Holten scoort met schoon winkelgebied

RIJSSEN-HOLTEN - De uitslag van de Schoonste Winkelgebiedverkiezing verscheen eind oktober. De zevende plek in de categorie kleine gemeenten was voor de Gemeente Rijssen-Holten. Zij kregen een gemiddelde schoonscore van een 7,7.

De stichting Nederland Schoon werkt al jaren aan de bestrijding van zwerfafval en werkt aan een schone en zwerfafvalvrije omgeving. Door hier op ludieke manier aandacht voor te vragen, probeert de stichting consumenten, bedrijven en gemeenten te bewegen om hun leefomgeving schoon te houden. Dit doen zij onder andere door het organiseren van diverse activiteiten zoals de jaarlijkse Schoonste Winkelgebied Verkiezing. In de categorie kleine gemeenten eindigde de de gemeente Rijssen-Holten hierbij in de top tien van de schoonste winkelgebieden.

Categorieën
Afgelopen zomer deed de gemeente Rijssen-Holten mee aan de Schoonste Winkelgebied Verkiezing. Bezoekers werd gevraagd hoe schoon ze het winkelgebied over het algemeen en op het moment ervoeren. Deze scores werden gemiddeld tot de schoonscore. Met een schoonscore van een 7,7 eindigde Rijssen-Holten op de 7e plek. De winkelgebieden werden beoordeeld op verschillende categorieën, te weten: de beleving van de bezoekers, hoe schoon bezoekers het winkelgebied vonden, het beheer, de inrichting, de beleving van de winkeliers en de verschillende kenmerken van het winkelgebied. Van de ondervraagde bezoekers gaf 98,2% Rijssen-Holten een voldoende in de categorie schoon. Op de website Nederlandschoon.nl zijn de scores van alle deelnemende gemeenten terug te vinden.

Nijverdal gaat Back to the Sixties!

NIJVERDAL - Zaterdagavond 17 november organiseert het vrijwilligerscomité Back to the Sixties Nijverdal-Hellendoorn en omstreken, opnieuw een avondje ouderwetse Rock and Roll.

Het wordt een "klassieke" sixties avond zoals die al sinds 1985 door dit comité worden georganiseerd. Een avond onder elkaar met leeftijdsgenoten uit de roemruchte jaren 60. Goed beschouwd is een Back to the Sixties avond, een muzikale reünie vol nostalgie aan die goeie ouwe tijd. Dat was de tijd waar radio Luxemburg, Veronica en Herman Stok de favoriete zenders en programma's waren op radio en tv en geluk inderdaad heel gewoon was.

Non stop muziek
Het comité Back to the Sixties heeft dit keer kosten nog moeite gespaard om er ook muzikaal een echte top avond van te maken, want er treden maar liefst twee bands op. Om 20.00 uur begint Street Fighting Men, een Rolling Stones Tributeband uit Friesland. Het is een 5 koppige band met een rijke podium geschiedenis, ze speelden bijvoorbeeld in het voorprogramma van Cuby and the Blizzards. Street Fighting Men is in staat om nummers van The Stones zo te brengen, dat je bijna vergeet dat het de echte Stones niet zijn. Street Fighting Men, - de naam zegt het al – zijn "power boys" die de gitaren niet sparen.

Beatline
Beatline heeft al vaker opgetreden op deze sixties avonden en altijd met heel veel succes, vandaar dat zij ook dit keer weer niet ontbreken. Beatline is namelijk een sixties-coverband zonder enige franje maar wel met een ijzersterk repertoire. Het zijn echte "stimmungsmachers", dat betekent: alleen maar nummers om mee te zingen.

Swingend
Het belooft al met al een swingende party te worden bij de Bowling Boerderij, een party met meezingers als Paint it Black van de Stones of Hello Mary Lou van Ricky Nelson. Het motto van het comité Back to the Sixties, is niet voor niets: "never ever a dull moment"

Kom ook!
De Back to the Sixties avond is deze zaterdag 17 november vanaf 20.00 uur in Bowling Boerderij Koersendijk 5 285 Nijverdal. De zaal is open om 19.30 uur. Kaarten €10,00 verkrijgbaar bij Primera Willem Alexanderstraat 9 te Nijverdal.

Programmeren bij ZINiN

NIJVERDAL - Op zaterdag 24 november is het weer tijd om te gaan programmeren met mBot's en Ozobot's in de ZINiN Bibliotheek in Nijverdal.

Je kunt tijdens deze BreinReis workshop leren hoe je zelf deze robotjes kunt programmeren, onder andere via kleurcodes. Ook kun je ze laten lachen, huilen en geluiden laten maken.

Robotica
Robotica heeft de toekomst. Op TV, op internet en via social media worden we nu al bestookt met zelfrijdende auto's, robotstofzuigers, robot grasmaaiers, etc. Om met de tijd mee te gaan kun je tijdens de workshop Coderdojo zelf leren programmeren en op die manier alvast inspelen op onze gerobotiseerde toekomst. Je leert op speelse wijze met robots omgaan en je maakt kennis met de wereld van robotica en elektronica. Zo kunnen kinderen zich ontwikkelen tot verkennende, ontdekkende en creatieve burgers. Aanmelden voor deze workshop kan via www.zinin.com. Wees er snel bij want vol=vol!

La Holandesa

HOLTEN - In Kulturhus Holten is de film La Holandesa te zien op donderdag 22 november.

Wat als een Nederlandse vrouw in Chili een jongetje ontmoet net nadat ze te horen heeft gekregen dat ze zelf geen kinderen kan krijgen en dat niet accepteert? Dat is waar het verhaal van La Holandesa over gaat. De film zien kan op 22 november om 20.00 uur. Kaarten kosten € 7,25 per stuk en zijn verkrijgbaar via www.kulturhusholten.nl.

Workshop Amuses maken

RIJSSEN - Eens iets anders met de Kerst op tafel en niet het traditionele kerstdiner? Dan is de workshop Italiaanse kerstamuses maken iets voor u.

De workshop Italiaanse kerstamuses maken wordt gegeven bij Leuk-er. Italianen zijn zeer bedreven in het maken van heerlijke hapjes met veelal eenvoudige ingrediënten die samengebracht een smaaksensatie zijn. Wanneer u dit zelf met de kerst of gewoon eens tussendoor ook wilt klaarmaken en uzelf en uw gasten ervan wilt laten genieten, geef u dan snel op voor de workshop Italiaanse kerstamuses maken via hallo@leuk-ER.nl. De workshop, die 1,5 uur duurt, wordt gegeven op donderdag 22 november om 19.00 uur en de kosten bedragen € 25,- per persoon.

Wat gaat er veranderen met de hypotheek?

De 5 belangrijkste wijzigingen voor 2019 die invloed hebben op jouw hypotheek hebben we op een rij gezet.

Grens
De NHG-grens wordt verhoogd.? De grens voor Nationale Hypotheek Garantie wordt per januari 2019 verhoogd naar € 290.000,-. Voor woningen met energiebesparende maatregelen wordt dit € 307.400,-. Dat betekent dat een financiering met NHG voor meer mensen binnen bereik komt.

Borg
En de NHG-borgtochtprovisie wordt verlaagd.? Je betaalt in 2019 voor NHG eenmalig een borgtochtprovisie van 0,9% over de totale lening. Dat betekent dat je voor een lening van € 210.000,- met NHG € 1.890,- betaalt. Deze kosten betaal je aan de geldverstrekker bij het afsluiten. Hierdoor ben je verzekerd van een verantwoorde en betaalbare hypotheek, een (veel) lagere hypotheekrente en kun je rekenen op een vangnet als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen.

Inkomen
Vanaf 1 januari 2019 wordt het gebruik van de Inkomensverklaring Ondernemer verplicht voor alle ondernemers en zzp'ers die een hypotheekaanvraag met NHG willen doen. Het voordeel van deze Inkomensverklaring is, dat je als ondernemer direct weet hoeveel je kunt lenen en dus sneller zekerheid hebt.

Hypotheekrenteaftrek
Het maximumtarief hypotheekrenteaftrek gaat omlaag naar 49,0%. De hypotheekrenteaftrek wordt per 1 januari 2019 verder beperkt. Deze beperking geldt voor aftrekbare kosten voor de eigen woning. Dus niet alleen de hypotheekrente, maar ook bijvoorbeeld de rente en kosten van restschulden, aftrekbare erfpachtcanons of de advieskosten bij het sluiten van de hypotheek. Dit raakt alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. In 2018 zijn dat huiseigenaren met een belastbaar jaarinkomen boven de € 68.507,-. De komende jaren wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd tot 37% in 2023.

Maximale hypotheek
De maximale hypotheek blijft op 100% woningwaarde.? Sinds 2013 is het maximale bedrag dat je kunt lenen voor de aankoop van een woning steeds afgenomen met 1 procent. Dat heeft vooral voor starters gezorgd voor een uitdaging. Je kunt namelijk niets extra lenen voor de bijkomende kosten. Starters moeten dus altijd eigen geld inleggen. In 2019 daalt deze maximale lening niet verder. Hoeveel eigen geld je moet inleggen voor een koophuis verschilt per situatie, maar je kunt rekenen op ongeveer 5 procent van de koopsom. Koop je een huis van € 250.000,-, dan betaal je ongeveer € 10.000,- aan bijkomende kosten.

En verder
De renteverwachting voor volgend jaar: hypotheekrentes gaan omhoog De hypotheekrente is nog steeds erg laag. De verwachting is dat de rente in 2019 licht gaat stijgen. Wil jij nog profiteren van de lage rentes? Wacht dan niet al te lang met het regelen van jouw hypotheek.

Marco ten Zende
Advies Arena
Maximastraat 1, Nijverdal
www.adviesarena.nl

Behaaglijk én duurzaam wonen

TWENTE - De koude dagen staan voor de deur en het wordt weer frisser in onze huizen. In die laatste maanden verbruiken we met zijn allen de meeste energie, met name ons gasverbruik neemt fors toe. Nu kun je met diverse isolerende maatregelen een hoop geld besparen, maar vaak gaat het hierbij om grote of ingrijpende maatregelen die niet altijd mogelijk of lonend zijn in een huurhuis. Hoe kun je nou toch zelf toch wat ondernemen in je huurwoning om die rekening wat omlaag te krijgen?

Helaas zijn niet alle huurwoningen energiezuinig en zijn ingrijpende isolerende maatregelen niet altijd mogelijk omdat u bijvoorbeeld huurt van de woningbouwvereniging of u niet veel te besteden heeft. Maar hoe onzuinig je woning ook is, er is altijd wel wat te winnen.

Raambekleding
Allereerst kan raambekleding een hoop verschil maken. Met de U-waarde wordt de mate van warmte die wordt doorgelaten door het materiaal weergeven, een lage waarde betekent meer behoud van warmte. Milieu Centraal zette deze waardes voor verschillende raambekleding in combinatie met enkelglas, dubbelglas en dubbelglas HR++ eens op een rij. Met name een dubbel plisségordijn met een aluminiumcoating heeft een goede isolerende werking. Met een standaard (rol)gordijn zorgt u ook voor meer warmtebehoud, maar dit is wel minder dan bij plisségordijnen met aluminium coating, met name bij enkel glas maken deze laatst genoemde een groot verschil. Bij deze plisségordijnen moet u echter wel rekening houden met hoge kosten, vooral wanneer deze op maat moeten worden gemaakt. Wanneer u niet van plan bent om voor een groot aantal jaar in hetzelfde huis te blijven wonen, loont deze optie niet. In dit geval is kozijnfolie een slimmere keuze bij enkel glas en bij een slechte kwaliteit dubbelglas. Dit folie spant u voor uw raam. De isolerende werking komt erg in de buurt van die van isolerende plisségordijnen. Wanneer je kozijnfolie combineert met gordijnen levert dit nog meer energiebesparing op. Zorg bij elke vorm van raambekleding dat deze goed aansluit en dat de verwarming wordt vrijgelaten, zo heb je er optimaal profijt van.

Extra tips
Naast raambekleding zijn er nog wat slimme bespaartips. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een deurdranger zodat deuren automatisch dicht gaan. Hiermee kun je gemiddeld wel 200 euro per jaar besparen. Een automatische sluitende deurdranger heb je al vanaf 20 euro. Een andere manier om meer warmte te behouden is door middel van radiatorfolie. Op deze manier wordt warmteverlies via de buitenmuur voorkomen. Het beste kun je hierbij kiezen voor speciaal hr-radiatorfolie, deze vermindert de warmtestraling met wel 95%. Als laatste kun je eventuele kieren en naden dichten met speciale tochtstrips.

Fris je interieur op

TWENTE - Soms heb je behoefte aan een opfrisser voor je interieur, maar wil je hier niet gelijk veel geld aan uitgeven. Met een beetje creativiteit en wat aanpassingen breng je weer even dat nieuwe gevoel in je huis.

Af en toe verandering aanbrengen in je interieur geeft weer frisse energie, maar het gaat aardig in de papieren lopen als je telkens je hele inrichting moet vervangen. Om net even dat nieuwe gevoel te creëren, kan het veranderen van een paar elementen al een groot verschil maken.

De basis
Laten we allereerst eens beginnen bij de basis, de vloer en de muren. Heb je er wel eens over nagedacht om de vloer aan te pakken? Met een middag doorwerken, geef je bijvoorbeeld je houten vloer een totaal nieuwe look. Zo kun een donkere houten vloer schuren, zo krijgt gelijk de hele ruimte een stoere uitstraling. Ook kun je ervoor kiezen een houten vloer een kleurtje te geven, dat verandert gelijk de hele uitstraling van de ruimte. Een andere manier om nieuwe sfeer in een ruimte te brengen, is door een fris kleurtje op de muur. De afgelopen tijd zie je veel warme kleuren, van diep gepigmenteerde kleuren tot zachte natureltinten. Denk aan diep terracottarood, poederige pastels en de honingwarme ambertint die je veel terugziet. Met warme en zachte tinten krijgt de ruimte gelijk een rustgevende uitstraling. Naast het opfrissen van de basis kun je natuurlijk met accessoires heel wat bereiken. Een simpel element waar je een groots effect mee bereikt is groen, met planten breng je gelijk je interieur tot leven. Ben je niet zo'n held met de verzorging? dan zijn er altijd nog echt-lijkende neppers. Daarnaast zijn fleurige kussens en een mooi plaid ook altijd fijne opleukers voor je interieur, evenals een mooi vloerkleed. Daarnaast is het afstruinen van markten, marktplaats en de kringloop altijd een goed idee om leuke items voor een prikkie te vinden. Soms vind je hier net dat leuke vintage item dat als pronkstuk van je interieur kan fungeren.

Goede waterafvoer bij regenval belangrijk

TWENTE - De afgelopen week hebben we met zijn allen al weer een beetje mogen wennen aan het regenachtige weer in ons kikkerlandje. Al dat water kan voor veel overlast zorgen in en om het huis. Hoe kunnen we dit in onze eigen achtertuin voorkomen?

Als eerste kijken we natuurlijk naar de oorzaak van wateroverlast. De regenval zelf kun je weinig aan doen, want een regendans of schietgebedje is niet echt een beproefd middel. Maar je kunt wel degelijk iets doen aan de afvoer van dit water.

Verstening
Een groot probleem in Nederland is de grote verstening de afgelopen decennia. Waar vroeger een woning nog een groene tuin met gras had, hebben steeds meer mensen de afgelopen decennia hun tuin voorzien van steen. Want, die tegels hoef je niet te maaien en groen in een potje is beter beheersbaar. Nadeel is wel dat het water bij veel steen in de tuin moeilijk de bodem in loopt. Het gevolg is dan dat het water blijft staan of afvloeit naar een lager niveau waar het dan wel voor overlast zorgt. Wie onder aan een heuvel woont kan zich de problematiek wellicht goed indenken.

Van steen naar groen
In diverse gemeenten, waaronder Hengelo en Oldenzaal, zijn campagnes gevoerd om mensen te bewegen hun tuin weer groener te maken. Hiervoor werden leuke acties gehouden in samenwerking met lokale tuincentra. Zo konden huiseigenaren een pakket met gras en groen kopen om de stenen te vervangen. Wie na afloop foto's mailde van het resultaat voor en na kon het aankoopbedrag deels terug krijgen.

Andere opties
Wie toch graag wat steen in de tuin wil houden of waar groen niet altijd een optie is (denk aan een op- of inrit van een garage) zijn ook andere opties. Zo kunt u onder de grond een infiltratiekrat laten plaatsen. Dit zijn 'kratten' die onder de grond geplaatst worden en aangesloten kunnen worden op het afvoersysteem van een gebouw. Deze kratten zorgen dan voor opslag van het overtollige regenwater en een langzame afvoer naar de bodem. Zo kan ook een grote hoeveelheid water opgevangen worden zonder problemen. Dit vergt dan uiteraard wel een geldelijke investering.