Hart van Rijssen - Nijverdal

18 oktober 2019

Hart van Rijssen - Nijverdal 18 oktober 2019


Arjan van Brussel koninklijk onderscheiden bij afscheid

RIJSSEN - Vrijdagavond is Arjan van Brussel (53) koninklijk onderscheiden in de brandweerkazerne aan de Molenstalweg.

Burgemeester Arco Hofland speldde hem de versierselen op die horen bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde in feestelijke korpsavond waarin nog meer jubilarissen werden gehuldigd.

Officier
Arjan van Brussel nam na 27 jaar afscheid als vrijwilliger van de Brandweer Twente post Rijssen. Hij blijft wel werkzaam als Officier van Dienst bij de Brandweer Twente waar hij verantwoordelijk is voor de gebouwen.

Zoon
Van Brussel werkte sinds 1991 als vrijwilliger voor de brandweerpost Rijssen. De interesse voor het vak kreeg hij met de paplepel ingegeven door zijn vader, die ook bij de vrijwillige brandweer was. Ook Van Brussels zoon Erik treedt in de voetsporen van zijn vader en is als vrijwillige brandweerman aan de post Rijssen verbonden. Kazernecoördinator Henk Manenschijn liet uitkomen dat de Rijssense brandweermensen hun motivatie blijkbaar goed kunnen overbrengen op hun nazaten. "Ik kan een hele rij namen noemen van vaders en zonen die brandweerman waren of nog altijd zijn: Baan, Bakker, Koedijk, Ligtenberg, Voortman, Smit, Van den Noord, Van Putten en Wolterink."

Vuurwerkramp
Van Brussel volgde de nodige opleidingen en trainingen waarmee hij een waardevolle toevoeging was voor het korps in de brand- en rampenbestrijding. Als brandweerman heeft hij vaak opgetreden in moeilijke situaties, soms ook met gevaar voor eigen leven. Onder andere werd hij ingezet bij de vuurwerkramp in Enschede, iets wat grote indruk op hem heeft gemaakt. De Twentse brandweercommandant Stefan Wevers roemde Van Brussels karaktereigenschappen die hem zo geschikt maakten voor het brandweervak: "Je was gedreven, vakkundig, leergierig en hebt veel gevoel voor mensen."

In zijn dankwoord zei van Brussel "een mooie tijd te hebben gehad bij het korps Rijssen. Fijne en betrokken collega's waar je letterlijk en figuurlijk mee door het vuur kunt gaan."

Rijssen op IJS is nog op zoek naar bijdragen

RIJSSEN - Er komt een echte ijsbaan op het Hoge Wal plein van 13 december tot en met 4 januari 2020.

De ijsbaan is een initiatief van HABI en een fantastische samenwerking met de skeelervereniging Rijssen. De Rabobank Rijssen-Enter is als naamsponsor verbonden aan het evenement. De werkgroep bestaat uit Jan Eshuis, Mark van den Dijk (skeelervereniging Rijssen), Harold Derksen (Brasserie de Hoge Wal) en Ard Wessels. Het is enorm veel werk om alles te organiseren maar ook erg leuk. De komende weken worden winkels en bedrijven benaderen om de begroting rond te krijgen. Een ijsbaan is erg kostbaar maar brengt zeer zeker enorm veel sfeer in het centrum in december. Voor vragen op welke manier je kunt bijdragen graag contact opnemen met Jan Eshuis (06-22975147) of Ard Wessels (06-53930277).

Schoolschaatsen
Reggeborgh maakt het schoolschaatsen mogelijk waardoor de scholen in Rijssen gratis worden uitgenodigd om met 3 groepen te komen schaatsen. Twee trainers zullen verantwoordelijk zijn voor deze clinic. Ook de KNSB ondersteunt dit initiatief in de vorm van een mooie subsidie. Voor vragen over het schoolschaatsen kun je contact opnemen met Mark van den Dijk (06-27492653)

Breed programma
Er is veel te beleven voor diverse groepen, zo ook de lokale ondernemers. Wie op zoek is naar een leuk en sportieve bedrijfsactiviteit kan deelnemen aan de curling-competitie. Deze bestaat uit twee wedstrijdavonden, 1 voor poulewedstrijden en 1 voor de finales. De poules worden gespeeld op maandag 16 of dinsdag 17 december met de finales op 23 december, telkens vanaf 18.30 uur. Daarnaast kan er een personeelsavond gepland worden om samen met uw team te schaatsen en te genieten van een heerlijk buffet. Neem hiervoor contact op met Harold Derksen via 0548-624 355

Jaargang: 6 • Nr 272• Wk 42

HOLTEN - Het tienjarig jubileum van het Wereldtijdpad werd zaterdagmiddag in het Holtense Kulturhus uitbundig gevierd.

Initiatiefnemer Floor Looy en voorzitter, oud-burgemeester Willem van Rappard, verwelkomden naast de vrijwilligers-onderhoudsploeg, ook oud-burgemeester Van Lith de Jeude en prominent lid van het Comité van Aanbeveling, de schrijfster Nelleke Noordervliet. Als mystery guest trad onverwacht keizer Augustus de zaal binnen, die tien jaar geleden ook bij de ingebruikname van het Wereldtijdpad was betrokken.

Noordervliet had voor de gelegenheid een column geschreven met als titel "Hoe we de geschiedenis mee-maken". In niet mis te verstaan bewoordingen benadrukte zij het belang van kennis nemen van de geschiedenis waarbij het Wereldtijdpad een goed middel kan zijn.

Verder werd het woord gevoerd door cultuurwethouder Ben Beens, die eveneens het unieke karakter van het ruim 2000 jaarpaaltjes tellende Wereldtijdpad onderstreepte. Looy en Van Rappard maakten van de gelegenheid gebruik de uitgebreide onderhoudsploeg vrijwilligers in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun niet aflatende inzet om het Wereldtijdpad het hele jaar door functioneel te houden.

Tenslotte werd jaarpaal 2018 onthuld. Het kunstwerk is ontworpen door Harro van Aalderen en geproduceerd door Ivo Wewer.

Column

Quiz

Nen verjoardag kan smangs vrömd lopen. Iej hebt verjoardeage woer de vrouwleu ampat zit en de kearls idem dito. Iej hebt ze ook woer alns duur mekoar zit. Iej hebt verjoardeage dat het blif biej geteut oawer beeste en kieskes. Mear mangs geet het ne verrassende kaante op. Het gesprek köm op "De slimste mens", wee'j wal, een TV-programma met een oonderdeel "het collectieve geheugen". En toen begun het gekuijerte oawer het collectieve geheugen van de Riessenders. Wee keump as eerste biej oe in de gedachen as het geet oawer bekeande leu? Wee steet boawen an as het geet oawer bevuurbeld nen dommen ossen of 'n klook vrouwmeanske? En a'j dit least in Hoolten of Nijverdal of zo, kö'j doar ook wal terechte met dezelfde vroagen al krie'j dan aandere antwoorden. En viej goat efkes oet van wat euldere leu, vuur hetzelfde geald kan de volgende genneroatie hetzelfde spelletje spöllen. Wee steet boawen-an - viej hooldt het biej pakweg de leste 50 joar - as politicus? As dokter? As middenstander? As oondernemmer? As schoolmeaster of leraar? As plietsie? As caféhoolder? As borgemeaster? Ene oet 'n Stoom? As (stads)boer? As typischen Riessender? (van het type "wat za'k zeggen, de bokse wier oet, de boske wier an"? As keal woer ze de meeste anekdoten oawer vertelt, as spraakmakende figuur? Iej köant het ook doon met iets aans: de meujste stea van Riessen? Het meujste hoes? 'n Meujsten weenkel? En zo verdan. Oonderdoems nit vergetten of en too nen hap van het taartje te nemmen, of nen slok oet het gleaske. Of oppassen da'j oew gehemmelte nit braandt vanweage nen te heten bitterbal.

Oet het nogal gevarieerde gezeelschop woer ik dissen proefballon opleut was het resultaat: domiej Lamain, domiej Van Tuyl, Renger en Otte, Dik Wessels en Herman Nijhoff, Spekhorst en Poeierhenkie, menear Auke, De Leeuw en Kontje, Getjan met de kètne en Hoflaand, Wilm van 'n Haasen en De Pauwe, Oabramsdika en Wilm van de Krone, Pastoor Peters en kappeloan Van der Hoorn. De Diele en Bats van Moanenschien.

As meujste stea köm d'r de Pelmolle oet met 'n zoomp vuur de dure en as meujste sprekwoord 'de domste boern hebt de dikste earpl'. Tja, het gung d'r mangs hooglopend an too, mear het gung efkes iets aans as oawer de kwoalen, oawer het wear, oawer dat Gediene ne nichte was van ach dat wee'j wal, van Graads, den aait dit en dat…

Gerrit Kraa

Jubilarissen bij de Rijssense brandweer

RIJSSEN - Maar liefst 4 jubilarissen werden vrijdagavond gehuldigd op de korpsavond in kazerne aan de Molenstalweg.

Op de foto van links naar rechts Erik Borghuis die 30 jaar bij de vrijwllige brandweer is. Daarnaast Gerrit ter Harmsel, ook 30 jaar vrijwillige brandweer, Marcel Heuten is 15 jaar vrijwillige brandweerman en Fred Bakker 12,5 jaar.

De jubilarissen werden toegesproken door kazernecoördinator Henk Manenschijn. In enkele korte maar uiterst humoristische streken zette hij de jubilarissen trefzeker neer, waarbij vooral de goede eigenschappen voor het brandweervak werden belicht.
Hierna werden de bijbehorende versierselen opgespeld door burgemeester Arco Hofland, die vergezeld werd door de wethouders Jan Aanstoot en Bert Tijhof.

Voorlichting over veilig leven voor 50+

TWENTE - Ouderenbond ANBO organiseert volgende week dinsdag, 22 oktober, een veiligheidstraining voor 50-plussers uit Twente. De training vindt plaats bij de Risk Factory op Vliegbasis Twente.

In één middag leren deelnemers door middel van levensechte scenario's hoe zij het beste kunnen handelen in onveilige situaties. Maar ook hoe ze babbeltrucs kunnen herkennen en waar mensen op moeten letten als ze 112 bellen. Een erg praktische middag dus, die absoluut leerzaam zal zijn. Voor ANBO-leden uit Twente geldt een speciaal tarief van vijf euro om de training te volgen. Ze mogen één of twee introducees meenemen als die ook in de regio Twente wonen en 50 jaar of ouder zijn.

Praktische informatie
De informatiebijeenkomst is op dinsdag 22 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. Locatie: Vliegveldstraat 100, Enschede. Parkeren kan op het terrein zelf. Kosten: 5 euro per persoon (Let op: bij de Risk Factory kan alleen met pin worden betaald). Aanmelden voor deze veiligheidstraining kan door een mail met uw naam en adres te sturen naar: veiligheid@anbo.nl

Cursus Twentebreed op Rijssens Museum

RIJSSEN – Het Rijssens Museum verzorgt in samenwerking met het Twentehoes een cursus Twentse taal, cultuur en geschiedenis.

Cursusleiders zijn Gerrit Kraa en Gerrit Dannenberg. Tijden van 19.30 uur tot 21.15 uur. De cursus start maandag 21 oktober in 'n Koffiehook. De volgende data zijn 28 oktober, 4 november en 2 december. In overleg met de cursisten kan de lessenreeks uitgebreid worden met twee extra avonden op 9 december en 16 december. Opgeven kan per e-mail op info@rijssensmuseum.nl Het maximaal aantal deelnemers ligt op 15. Kosten voor 4 avonden zijn 80 euro. Donateurs van het Rijssens Museum betalen 70 euro.

Twents raadsel
De korte leergang wordt gegeven onder het motto 'Twentebreed'. Daarin is aandacht voor de Twentse streektalen, geschiedenis en waardevolle cultuurhistorische zaken. De huidige kwaliteit van proza en poëzie in de streektaal wordt kritisch belicht en het raadsel dat er in Twente een officiële Twentse Leergang bestaat zonder aandacht voor het Twents.

Een latere uitspraak van de rechtbank? Nagerecht!

Kantongerecht

De vrouw van een rechter uit Heeten
Dacht: ik zou wel eens willen weten
Waaruit bestaat zo'n kantongerecht?
En wat ik nu zeg meen ik echt
Daarvan zou ik wel eens mee willen eten!

Jan Zandbergen

Iej melkt ginne koo met de haande
in de tasken.

Maandag 21 okt. 10.00 uur

De bijzondere historie van Rijssen: De godsdienst in vroegere jaren

RIJSSEN - In het derde artikel over de bijzondere historie van de stad Rijssen gaat over het geloof in Rijssen door de jaren heen. Heel Twente was katholiek, maar in het jaar 1598 werd er mede onder invloed van Maarten Luther en Johannes Calvijn een resolutie aangenomen in Nederland waarin het rooms katholieke geloof moest worden ingewisseld voor een protestantse leer.

De redenen van deze wijziging was het volgende: in 1569 waren de Nederlandse gewesten in opstand gekomen tegen hun landsheer Philips de tweede, koning van Spanje. Dit viel samen met een over Noord Europa trekkende beweging tegen de kerk van de roomse paus, omdat ze niet tevreden waren met de leer en veel gebruiken in de in de rooms katholieke kerk plaats vonden. Deze reformatie werd van bovenaf opgelegd door een discreet van stadhouder Willem de eerste. In dit discreet was vastgelegd dat alle priesters voor de keus werden gesteld, zich tot het nieuwe geloof te bekeren of anders hun ambt neer te leggen en de kerk te verlaten.

Rijssen tegendraads
Maar dit dreigement bleek in Rijssen weinig uit te halen. Van het jaar 1601 tot het jaar 1628 probeerde de classis Deventer grote druk uit te oefenen om de reformatie door te zetten. De tijd was de katholieken goed gezind, omdat de bisschop en kardinaal Spinola Oldenzaal veroverde, waardoor heel Rijssen weer katholiek werd. De magistraat van Rijssen luisterde niet naar de classis Deventer en ook de oude pastoor Rutgers Braemcamp oefende na afzetting het priesterambt weer uit en celebreerde soms de katholieke mis voor de gelovigen. De classis verbood alle soorten van zogenaamde ''paapse'' afgoderij. De grotendeels nog katholieke bevolking ging op bedevaart naar het Heilige Bloedhuis in de Martinuskerk in Markelo, waar een reliek van het Heilige Bloed werd bewaard. Diezelfde bevolking werd onder druk en op straffe van grote geldboetes gedwongen om niet deel te nemen aan deze ''paapse'' (rooms –katholieke gewoonte). De periode na pastoor Braemcamp bleef woelig in Rijssen en Rijssen bleef voor de classis van Deventer een stad met een tegendraadse bevolking, die aanvankelijk niet luisterde naar de orthodox calvinistische protestantse classis. In latere jaren zou echter het protestantisme in de stad Rijssen meer en meer de boventoon gaan voeren; het thans zo kenmerkende uiterst protestantse en bevindelijk gereformeerde karakter van de stad Rijssen vinden echter hun oorsprong pas in de achttiende en negentiende eeuw.

Dick Tukkers

Riessensen vueglnaam of veuglbiejnaam

RIJSSEN - In het kader van het vogelkunstproject door de Stichting Behoold Òold Stads Riessens Woord in oprichting, heeft deze stichting 90 gebakken tegels van het formaat 150x150 millimeter laten ontwerpen.

De tegels worden - voorzien van een vogel- ontworpen door 24 pro deo werkende kunstenaars en hobbyschilders uit Almelo, Enschede, Enter, Nijverdal en Rijssen. De tegels worden voorzien van een onderschrift met de echte Rijssense naam van de betreffende vogel door de grafisch kunstenaar Aschwin Huiskes uit Almelo. De grote man achter deze stichting is Henk Altena. Hij opereert onder de treffende bijnaam tReggeblaawken, wat een dialectbenaming is voor een ijsvogel.

Op zoek

Initiatiefnemer van dit project, Henk Altena, is op zoek naar personen die voor dit project een goed gespelde, op zijn Rijssens geschreven vueglnaam of veuglbiejnaam kunnen bedenken als onderschrift bij de vogel op de tegel. Een naam die nog niet bestaat! Wijlen Karel Schonfeld - Wichers heeft 49 vogels opgenomen in zijn Woordenboek Rijssens dialect, anno 1959. (te leen in de plaatselijke bibliotheek of te koop in het 2e bouwhuis van havezate De Oosterhof).
De initiatiefnemer zoekt voor de volgende vogels een Rijssense of naam of bijnaam: koolmees, holenduif, blauwe reiger, boerenzwaluw, boomkruiper, bonte kraai, paapje, koekoek, kwikstaart, buizerd, goudhaan, zomertortel, gloeend, wielewaal, bonte kraai, groenling, grutto, houtsnip zanglijster, braamsluiper, korhaan. korhoen, wintertaling, veldleeuwerik, lepelaar. Deze eerste 25 namen dienen samengesteld te worden op de schrijfwijze van Karel van n netoares. Een te gebruiken en geheel correct gespelde Riessensen vueglnaam wordt alleen beloond met een flesje streeklikeur ReggeBlauwtje wanneer u als eerste met een bepaalde naam komt. De ingediende namen zullen worden gecontroleerd door de Dialectgroep van het Rijssens Museum.

U kunt de door u gekozen fantasienaam inzenden voor vrijdag 15 november 2019 via mail naar: treggblaawken@kpnmail.nl

Laatste expositie bij Tolg'Art en afsluitende kunstveiling

WIERDEN – De allerlaatste expositie bij Galerie Tolg'Art is zaterdag geopend.

Aan het eind van deze herfstexpositie sluit Tolg'Art de deuren op zaterdag 23 november met een speciale kunstveiling voor het goede doel. Het werk van Jacob C. Taekema, Rob Koedijk en Wilma Wassing is nog te zien tot 23 november.

Organisch
Taekema (Molenend 1954) volgde de Academie voor Beeldende Kunst in Leeuwarden. De beeldtraditie van het landschap is zijn inspiratiebron van romantiek naar organisch abstract. Taekema maakt landschappen (foto) in de ruimste zin van het woord. Wat hij ziet in de natuur kan terugkeren op het doek als de geest van het coulisselandschap rond de Sallandse Heuvelrug, het Zwitserse hooggebergte of het vlakke Friese land.

Triest
Rob Koedijk (Raalte 1946) doorliep de Academie voor Kunst en Industrie (A.K.I.) in Enschede. Hij was vormgever van interieurs voor ondernemers en particulieren. Zijn inspiratiebron is de architectuur van Mies van der Rohe en Corbusier. Koedijk schildert met forse penselen en kwasten. Zijn kleuren weerspiegelen zijn vrolijke en trieste momenten.

Flarden
Wilma Wassing (Deventer 1962) startte in 1994 met boetseren. Bij diverse docenten volgde ze cursussen en werd van autodidact beroepsmatig beeldend kunstenaar in 2011. Ze maakt figuratieve en abstracte beelden. Ze hakt, boetseert en combineert bijzondere materialen. Haar beelden zijn aards, krachtig en mystiek. Wassing geeft hout met opvallende vergroeiingen een tweede leven. Haar bronzen dieren missen vaak lichaamsdelen en zijn eigenlijk flarden van paard of stier. Ze laat zien wat zij belangrijk vindt. Moed, kracht, trouw en intelligentie versterkt ze. Het thema vrijheid is een essentieel in haar werk.

Openingstijden donderdag 13.00 – 17.30 uur; vrijdag 13.00 – 17.30 uur; zaterdag 10.00 – 16.00 uur; laatste zondag van de maand 13.00 - 17.00 uur en op afspraak.

Speelgoedmarkt

RIJSSEN - De geur van pepernoten hangt alweer geruime tijd in de lucht en pakjesavond staat bijna voor de deur. Om ook met Sinterklaas een stukje duurzamer te werken en overconsumptie in te dammen is er op 13 november een leuke Recycle Sint Speelgoedruilmarkt in de gymzaal van de Willem Alexanderschool.

Speelgoed ruilen heeft veel voordelen: zo krijgt oud speelgoed weer een nieuwe bestemming en de kinderen kunnen iets leuks 'nieuws' vinden zonder het te hoeven kopen. Duurzaamheid mag ook leuk zijn. Daarom is er Recycle Sint. Dat is niet alleen een groen initiatief, maar ook nog eens hartstikke gezellig, slim en -niet onbelangrijk- goed voor de portemonnee. De speelgoedruilmarkt in Rijssen vindt plaats op 13 november 2019 in de Gymzaal van de Willem Alexanderschool. Ouders kunnen speelgoed komen inleveren tussen 18.45-19.15u en om 19.45u kan het ruilen beginnen. Kijk op: www.recyclesint.org voor meer informatie.

Verhalen gezocht over Tweede Wereldoorlog

TWENTE - Afgelopen week las u in deze krant al een oproep om verhalen in te sturen over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding. DWF Mediamakers produceert namelijk volgend jaar een speciale bevrijdingskrant, ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de bevrijding.

U kunt verhalen insturen via het speciale e-mailadres:
verhalen@dwfmediamakers.nl

Als gevolg van een technische storing was dit e-mailadres afgelopen week korte tijd niet bereikbaar. Hebt u afgelopen week een poging gedaan om een verhaal in te sturen maar kreeg u een foutmelding of geen reactie? Stuurt u het verhaal alstublieft dan nogmaals in. Inmiddels zijn de eerste inspirerende, ontroerende en indrukwekkende verhalen al ingediend, waarvoor hartelijk dank. Met uw verhalen hopen wij de geschiedenis en indrukken van de Tweede Wereldoorlog vast te kunnen leggen voor de toekomstige generaties.

Open Dag HCHR

RIJSSEN-HOLTEN - Jong en oud weet de weg naar het hockeyveld steeds beter te vinden. Dit is niet anders bij Hockeyclub Holten Rijssen.

Wie eens wil ervaren hoe het is om deze teamsport te beoefenen komt donderdag 24 oktober naar de open dag van HCHR. Doe mee met een partij, leg een parcours af of ga over de stormbaan. Er is eten en drinken en onze leden vertellen graag over hun ervaringen. Het nieuwe mobiele hockeyveld wordt deze dag officieel in gebruik genomen. Iedereen is welkom van 13.30 tot 17.00 uur aan Aaltinksweg 1B in Holten. Meer info op: www.hchr.nl.

Brandweer waarschuwt voor schoorsteenbranden

TWENTE - De brandweer is de afgelopen weken al weer diverse keren op pad geweest voor schoorsteenbranden in de regio. In het najaar ziet de brandweer altijd een forse piek qua schoorsteenbranden. Mensen trekken naar binnen en stoken de open haard of houtkachel weer op voor een behaaglijk gevoel. Maar: dit is niet zonder enige risico's.

Jaarlijks zijn er zo'n 2.000 schoorsteenbranden in Nederland. De Brandweer Twente moest de afgelopen vijf jaar maar liefst 575 keer in actie komen voor schoorsteenbranden; gemiddeld dus zo'n 115 per jaar. In Oost Nederland is de schoorsteenbrand zelfs de meest voorkomende oorzaak van woningbrand.

Slecht onderhoud
Verreweg de meeste schoorsteenbranden ontstaan als gevolg van slecht onderhoud. Gedurende het jaar kan het rookkanaal verstopt raken, onder meer met blad of vogelnesten. Ook wanneer men de schoorsteen niet gebruikt is het belangrijk om deze eens per jaar vakkundig te laten reinigen. Wanneer u de open haard of kachel regelmatig gebruikt is twee keer per jaar reinigen verstandig. De brandweer adviseert dit te laten doen door een gediplomeerde professional van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Veilig stoken
Daarnaast is ook verkeerd stoken een belangrijke oorzaak van brand. Op de website www.brandweertwente.nl geeft de brandweer het advies om de zogeheten 'Zwitserse methode' te gebruiken. Hierbij legt men het meest brandbare materiaal bovenop de stapel. Zo wordt de vlam in de kachel gejaagd met minder schadelijke rook. Door vuur van onder naar boven te geleiden komen minder schadelijke stoffen vrij. Het is belangrijk om na het stoken, ook wanneer het vuur uit is, het rookkanaal nog een tijdje open te houden. Pas wanneer de blokken hout niet meer zichtbaar gloeien kunnen de luchttoevoeren dicht.

Bij brand
Hoort u een loeiend geluid in het rookkanaal? Dit kan duiden op brand. Blus nooit met water maar gebruik zand of hout om het vuur te doven. Sluit direct de schoorsteenklep en de luchttoevoer/deurtjes. Bel 112. Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte. Er kan namelijk een gevaarlijke concentratie koolmonoxide ontstaan. Mede hierom is het verstandig om altijd een CO-melder te plaatsen aan het plafond. Zo krijgt u op tijd een waarschuwing.

10 jaar Science on Tour

RIJSSEN - Voor het tiende achtereenvolgende jaar maakten de leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen uit Rijssen en Holten kennis met natuurwetenschappen en techniek door middel van de Science on Tour.

Tijdens deze tour worden er verschillende proeven uitgevoerd door studenten van de Universiteit Twente. Tijdens het uitvoeren van proeven raken de scholieren rechtstreeks betrokken bij de wonderen van de techniek. De studenten geven bij het in de praktijk brengen van de proeven nader uitleg en betrekken ook de scholieren bij hun proeven. De organisatie van deze Science on Tour is al deze jaren in handen van de oud-leerkrachten Piet Klokkenburg en Herman Harbers. De beide heren spreken hun dank uit aan het adres van de gemeente Rijssen-Holten voor het beschikbaar stellen van de uitstekende accommodatie in het gemeentehuis.

De tiende editie

Op deze tiende editie van Science on Tour gaven 536 leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen uit Rijssen en Holten acte de présence, samen met hun leerkrachten. Een viertal studenten van de Universiteit Twente lieten allerlei proevende revue passeren. Met veel ontzag wed er gekeken hoe de proef met onder andere vloeibaar stikstof verloopt, waarbij er aan het eind een grote witte stikstofwolk naar boven trekt. Leerling Daan Prins uit groep acht van de Julianaschool uit Rijssen vindt dit de mooiste proef van de dag en zijn gezicht spreekt vervolgens boekdelen! Volgens student Daan Bossink, die dit onderdeel mocht verzorgen, beleefde hij ook veel plezier aan deze proef. ‘’Ik vind het heel leuk om dit te mogen presenteren en geniet er zelf ook van om te zien dat de kinderen het interessant vinden. Ook bij de andere proeven dringen de kinderen zich naar voren om maar niets van de proeven te missen. Volgens leerkracht Berit van der Veen van de Julianaschool in Rijssen wordt er dagen later nog over de proeven gesproken in de klas. Bij de allerlaatste proef gaan de aanwezige kinderen gezamenlijk zitten in de zaal. Deze ging over stroom, elektroden en geleidingen. Voor de proef was er een grote bol op een voetstuk op tafel geplaatst. Door een kleine metalen bol tegen de grote bol te houden knetteren blauwe vonken tussen de bollen heen en weer. En bij het aanraken van de grote bol gingen de lange haren van één van de aanwezige keerkrachten letterlijk overeind staan, wat diepe indruk en plezier teweeg bracht bij de aanwezige leerlingen.

Dick Tukkers

Workshop Fotogrammen

RIJSSEN - Tetem Enschede trekt dit najaar de regio in en organiseert met verschillende culturele partners een reeks boeiende, innovatieve en interactieve events op locatie. Elke event bestaat uit een lezing en workshop waarbij de bezoeker actief deel kan nemen aan het gratis programma. De vierde reeks genaamd 'Fotogrammen maken'.

Beeldend kunstenaar en fotograaf Sjoerd Knibbeler neemt het publiek mee in zijn fascinatie voor wetenschap en technologie. Sjoerd werkt op experimentele wijze met fotografie en geeft een talk over het ontstaansproces van zijn werk. Wat is er allemaal voor nodig om uitvindingen te kunnen doen en tot nieuwe ideeën te komen?

Aan de slag
Na de talk ga je aan de slag met één van Sjoerds meest recente experimenten: het afdrukken van fotogrammen met behulp van moderne devices zoals telefoon of tablet. Je leert tijdens deze workshop wat er allemaal komt kijken bij het analoog afdrukken van foto's en hoe je deze techniek creatief kunt inzetten om je eigen digitale foto's nieuw leven in te blazen. Je gaat aan de slag in een donkere kamer om lichtgevoelig papier te belichten en vervolgens te ontwikkelen in (veilige) chemische baden. Aan het eind van de workshop begrijp je hoe een originele foto-afdruk tot stand komt én heb je jouw digitale foto vereeuwigd op fotopapier.

Kom ook
Liefhebbers kunnen zich aanmelden voor 'Fotogrammen maken'. Meer informatie hierover is te vinden op: www.tetem.nl/agenda of op www.bibliotheekrijssen.nl. De workshop is op 4 november vanaf 19.30 uur in de bibliotheek in Rijssen. Inloop vanaf 19.00 uur.

De vogel van de week: Geante

RIJSSEN - De vogel van de week is de geante of in het Nederlands genaamd de gent of rotspelikaan. Er leven in de wereld ongeveer tien soorten verschillende genten, waaronder de jan-van-gent de grootste zeevogel van de Noordzee.

Genten hebben een torpedovormig lichaam met een dicht verenkleed. De lange forse snavel heeft gekartelde zijranden. Met de lange puntige vleugels hebben genten een spanwijdte van 140 centimeter. Er zijn zelfs exemplaren met een spanwijdte van 175 centimeter. Genten hebben korte poten en zwemvliezen tussen alle vier de tenen. Het lichaam is wit. Hun voedsel bestaat uit vis en deze vissen worden stootduikend vanuit de lucht gevangen. Genten zijn vooral in tropische streken te vinden, maar ook in Groot Brittannië komen ze voor en af en toe zie je ze bij de Nederlandse kusten opduiken. Genten gaan een vaste paarbinding aan, die ook na het paarseizoen standhoud. Het bultvormige nest van de gent is samengesteld uit allerlei planten, verstevigd met uitwerpselen, meestal te vinden op rotsen en/of begroeide hellingen. De genten leggen 1 ei dat door beide ouders zes weken lang wordt bebroed.

Dick Tukkers

Lezing Dato Steenhuis

RIJSSEN - Deze vrijdagavond houdt Dato Steenhuis in Jeruël zijn eerste lezing over het boek Ruth: "Vreemdeling in Bethlehem!"

Ruth 1 vertelt een verhaal dat speelt in de tijd van Richteren. In die tijd heeft een gezin uit Betlehem hun heil gezocht in het heidense Moab. Het brengt niet veel goeds. De vrouw keert slechts met schoondochter Ruth terug in Kanaän, de anderen zijn overleden. Krijgt deze Moabitische Ruth wel een verblijfsvergunning in Bethlehem? Dato vertelt hoe dat gegaan is. De Bijbelkringavond in Jeruël te Rijssen wordt om de twee weken gehouden.

Studiekring
Dinsdag 22 oktober is de studiekring met Gieneke Sneller. Het is de tweede lezing over de Kleine Profeten, deze keer Nahum. Gieneke weet zo'n profeet boeiend neer te zetten; ze gaat er diep op in. Wilt u nog meer verdiepende studie? Er staat inmiddels een rijk gevulde boekenkast in Jeruël; de inhoud ervan kan geruild worden of geleend worden. Bijbellezing en Studiekring beginnen om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Toegang is gratis. Koffie en thee wordt geschonken. Adres: Van Heekstraat 40, 7462 NE Rijssen. De zaal is ook bereikbaar via Holterstraatweg 125. Voor meer informatie: http://jeruelrijssen.nl/

Schemertocht

NIJVERDAL - Wandel mee met de gids van Staatsbosbeheer over de Sallandse Heuvelrug, op de grens tussen dag en nacht.

Zaterdag 19 oktober om 17.30 uur heeft u de unieke kans om mee te gaan met een schemertocht onder leiding van een gids. De start van de wandelingen is bij het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal. De lengte van de wandeling is rond de 5 kilometer. De wandeling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Kosten voor volwassenen €5,- en €3,50 voor de kinderen t/m 12 jaar. Aanmelden via de website: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/schemerwandeling-sallandse-heuvelrug

EVI Verlichting in Rijssen: sfeervol én duurzaam

RIJSSEN - EVI Verlichting, gevestigd aan de Wierdensestraat 52 in Rijssen, is een gemoedelijk familiebedrijf dat al jaren alom bekend is in Rijssen en regio. In de verlichtingsspeciaalzaak is een uitgebreid assortiment te vinden in vloerlampen, hanglampen, plafondlampen, tafellampen, wandlampen en daarnaast buitenlampen. En heeft een klant toch nog een andere wens, dan is het bijna altijd te realiseren.

"Wij hebben tevens een reparateur in dienst voor de reparatie van lampen en service bij de klant aan huis. Wie een lamp of meerdere lampen koopt, kan ervoor kiezen om dit door ons te laten bevestigen," aldus mede-eigenaar Roland van den Houten die de winkel samen runt met zijn vader Henk. Ook hun echtgenotes Ada (nu met pensioen) en Esther spelen een belangrijke rol in de winkel alsmede het personeel. De winkel heeft door de jaren heen een aantal metamorfoses ondergaan en telt inmiddels drie etages. Tevens heeft men diverse webshops: lampenhuis.nl, tiffanylampenhuis.nl en tiffanylampenhaus.de. Klanten komen zelfs uit Duitsland naar de winkel om het assortiment te bekijken.

Goed advies
"Ze krijgen van ons een goed advies over de betreffende lamp of verlichtingsadvies voor in de woonruimte. De meeste mensen komen ook het liefst naar de winkel. Dan weet je wat je krijgt. Wat dat betreft blijft onze fysieke winkel heel belangrijk. Het is ook nog net wat kleinschaliger en persoonlijker dan al die megazaken van tegenwoordig met verlichting," geeft Henk van den Houten aan.

Breed assortiment
EVI Verlichting biedt moderne en trendy verlichting evenals klassiek en exclusieve verlichting zoals een grote collectie Tiffanylampen. "In de jaren moet je met de tijd meegaan, we wisselen regelmatig van collecties. Vroeger was het zo dat mensen wel tien jaar of langer dezelfde lamp in huis hadden maar dat is nu niet vaak meer het geval. Er wordt nog weleens gewisseld van interieur dus dat geldt ook voor de lampen. We hebben bijvoorbeeld ook veel keuze in lampenkappen wat betreft de maat, de kleur, de print en de stof. Wij bieden tevens maatwerk. Dit wil zeggen dat er voor elke lampenkap wel een voet is en andersom." Verlichting is ook steeds duurzamer geworden; de gloeilamp maakte plaats de halogeenlamp en tegenwoordig is er zuinige LED-verlichting. "We kunnen een verlichtingsplan maken voor zowel particulieren als bedrijven zoals restaurants en er zijn vele lichtsoorten met of zonder dimmer." Naast de zaak is tevens een grote (gratis) parkeerplaats aanwezig. Voor meer informatie: www.eviverlichting.nl

Speelgoedbeurs

HOLTEN - Net als afgelopen jaar zal ook dit jaar een speelgoedbeurs worden georganiseerd door de vrijwilligers van ViaVie Welzijn in Holten. Een prachtige mogelijkheid om uw overtollige speelgoed kwijt te raken en daarnaast voor iedereen een prima gelegenheid om voor een leuke prijs alvast inkopen te doen voor de komende feestdagen.

De speelgoedbeurs zal worden gehouden op zaterdag 2 november van 10.00 tot 12.00 uur. Vanaf 10.00 uur kunt u in het Kulturhus van Holten (Smidsbelt 6) op zoek naar mooi speelgoed voor redelijke prijzen. Denk aan poppen, spelletjes, puzzels, boeken, schaatsen, buggy's, maar ook aan constructiespeelgoed als Lego, Duplo en Nopper.

Inbreng
De inbreng van speelgoed is op vrijdag 1 november tussen 16.00 en 19.00 uur, eveneens in het Kulturhus. In principe komt al het speelgoed hiervoor in aanmerking, mits het compleet, schoon en niet kapot is. Knuffels worden NIET geaccepteerd. Ook kinderfietsen t/m 20 inch en kinderjassen kunnen worden ingebracht. Aanmelden voor inbrengen kan via: speelgoedbeursholten@gmail.com. Inbrengers ontvangen daar een lijst om in te vullen, een klantnummer en instructies, zodat tijdens de inbreng de wachttijd wat korter wordt. 70 procent van de opbrengst van het verkochte speelgoed is voor de inbrenger zelf, en 30 procent van de opbrengst gaat naar het jeugd- en jongerenwerk van ViaVie Welzijn.

Bootcampen bij Rick Harmsen

RIJSSEN - Onder het motto plezier en resultaat kun je bij Rick Harmsen alles op het gebied van buiten sporten.

Rick Harmsen heeft een veelzijdig aanbod. Zo kunnen zowel kinderen als volwassenen bootcampen, maar ook met het bedrijf is dat mogelijk.

Kids bootcamp
Voor de kinderen is er kids bootcamp. Leuk materiaal, leren samenwerken en veel spelletjes. Het is heerlijk voor kinderen om buiten te rennen, springen en plezier te hebben. Over een hindernisbaan heen kruipen tot aan touwtrekken, ze vinden het geweldig!

Bootcamp en boksen
De volwassenen kunnen hun energie kwijt in bootcamp of boksen. Elke training begint met een warming-up zodat de spieren goed warm en doorbloed zijn. Bij bootcamp wordt het hele lichaam getraind met verschillende kracht- en conditie-oefeningen. Veel verschillend materiaal, wisselende oefeningen en trainen op eigen niveau maakt het toegankelijk voor iedereen. Ook is er speciale aandacht voor de buik- en rugspieren. Door deze wekelijks te trainen verklein je de kans op de meest voorkomende rugklachten.
Het boksen is een intensieve work-out van 45 minuten waarin je nieuwe bokstechnieken leert en heel veel energie verbrandt. Pittig, maar ook leuk en wederom op je eigen niveau. Benieuwd geworden? De eerste 2 trainingen zijn gratis en vrijblijvend.

Bedrijven
Bootcamp is ook voor bedrijven interessant. Het belang van gezonde werknemers is belangrijk. Door samen te gaan sporten wordt niet alleen het team fitter; het ziekteverzuim daalt en de onderlinge samenwerking en sfeer tussen collega's wordt verbeterd. En na een dag op kantoor werken is een estafette een leuke afsluiting.

Small group
Voor wie op zoek is naar meer resultaat is er small group training. Met een eigen groepje gericht sporten. Het begint met een intakegesprek, waarin samen een doelstelling wordt opgesteld en dan met elkaar er vol voor gaan. Aan huis of in het bos, elke training perfect afgesteld op je eigen doel.

Afsluiting
Elke training eindigt met het stretchen voor een beter herstel. Rick: "Ik wil dat mensen het plezier ervaren wat je met sporten beleeft. Buiten trainen geeft heel veel energie, waardoor een uur voorbij lijkt te vliegen".

Enthousiast geworden en wil je meer informatie ga dan naar de website www.rickharmsen.nl.

SOWECO- tentoonstelling

NIJVERDAL - Tot en met 18 november is de rondtrekkende tentoonstelling over het 50-jarig bestaan van SOWECO te zien in het Huis voor Cultuur en Bestuur.

De reizende tentoonstelling portretteert 18 mensen die bij of via SOWECO aan het werk zijn. Zij vertellen hoe belangrijk betaald werk is voor henzelf en voor hun omgeving. SOWECO heeft de afgelopen 50 jaar voor duizenden mensen het verschil kunnen maken. De jubileumtentoonstelling was eerder dit jaar al te zien bij andere aandeelhouders van SOWECO: de gemeenten Twenterand, Almelo, Wierden, Rijssen-Holten en Tubbergen en sluit af in de gemeente Hellendoorn. De tentoonstelling is tot 18 november in de wachtruimte van het Huis voor Cultuur en Bestuur te zien. SOWECO is in 1969 opgericht om uitvoering te geven aan de Wet sociale werkvoorziening voor deze gemeenten. Maatschappelijke veranderingen hebben ervoor gezorgd dat SOWECO een transformatie maakte.

Lezing Frits Ligtenberg over de Oale Bleeke

NIJVERDAL - Op maandagavond 21 oktober zal Frits Ligtenberg, oud-directeur van o.a. de Oude – en de Nieuw Bleek, een lezing geven over de Oude Bleek.

De lezing begint om 20.00 en wordt gehouden in de Hellendoornzaal van het Huis voor Cultuur en bestuur. Zij is ook toegankelijk voor niet leden van de Historische Kring Hellendoorn Nijverdal (3,- euro per persoon).
De Oude Bleek werd in 1861 opgericht. Bekende directeursnamen zijn o.a. P.C. Stam, J.C. Stork en zoon P. Stork. In 1961 werd het 100-jarig bestaan gevierd. Op 19 mei 1961 werd het personeelsgeschenk, een kunstwerk gemaakt door Jan Gierveld uit Almelo, onthuld. Tijdens de receptie op 19 mei bood de gemeente Hellendoorn, in de persoon van burgemeester Crommelin, een wandbord aan.
Frits Ligtenberg kan als geen ander vertellen over de Nederlandse Stoom Blekerij, in de volksmond Oale Bleeke genoemd. Hij weet zijn verhaal te illustreren met veel foto's maar ook met anekdotes en persoonlijke belevenissen.

Herfstvakantiepakket: korting op beide thuiswedstrijden

ENSCHEDE - In de aanstaande herfstvakantie speelt FC Twente twee thuiswedstrijden. Zaterdag 19 oktober komt Willem II op bezoek en vrijdag 25 oktober komt FC Emmen naar De Grolsch Veste.

Speciaal voor deze twee thuiswedstrijden is er het herfstvakantiepakket. Wanneer je kaarten besteld voor beide wedstrijden, ontvang je € 10,- korting in totaal (€ 5,- korting per wedstrijd).

Mooie kortingen
Met het herfstvakantiepakket bezoek je vanaf € 30,- de twee thuiswedstrijden. Leden van de Kidsclub en Young Reds betalen met het herfstvakantiepakket maar € 10,- in plaats van € 20,- voor twee wedstrijden. Wanneer je online kaarten besteld via kaartverkoop.fctwente.nl wordt de korting automatisch toegepast wanneer je kaarten voor beide wedstrijden in de winkelmand hebt zitten.

Rentree voor Jakubiak: "Ik vecht altijd terug"

ALMELO - Hij was lang uit de roulatie, maar verscheen afgelopen vrijdag bij het oefenduel van Heracles Almelo tegen De Graafschap weer aan de aftrap: Sebastian Jakubiak. De middenvelder speelde 45 minuten en was blij om na twee maanden weer minuten te maken in een wedstrijd.

De dag voor de start van het nieuwe Eredivisieseizoen sloeg het noodlot voor Jakubiak toe. Nadat hij vorig jaar al acht maanden aan de kant stond door een kruisbandblessure, liep hij nu tijdens een training op ongelukkige wijze een nieuwe knieblessure op. "Dat was zwaar, vooral mentaal. Zeker omdat ik mijn laatste wedstrijd in de Eredivisie speelde in mei 2018, uit tegen Sparta Rotterdam. Nu, na een goede voorbereiding en vlak voor de start van het nieuwe seizoen, raakte ik opnieuw geblesseerd."

Domme pech
De 26-jarige Duitser liet zich niet uit het veld slaan. "Ik ben iemand die nooit opgeeft. Ik vecht altijd terug, dat is mijn kracht." Hij noemt zijn meest recente blessuregeval domme pech. "Je denkt wel: 'waarom overkomt mij dit weer?', maar je doet er niks aan. Als voetballer heb je in je carrière soms geluk, soms pech. En dit was domme pech."

Goed herstel
Na wekenlang met een brace om zijn knie te hebben gelopen en aan zijn herstel te hebben gewerkt met de fysiotherapeuten, waren in Zelhem de eerste wedstrijdminuten een feit. "Daar ben ik ontzettend blij mee", vertelt Jakubiak. "Nu wil ik meer minuten gaan maken. Dat zal eerst in het tweede elftal zijn, maar ik hoop snel weer bij het eerste aan te sluiten.", aldus Jakubiak.

Gezellige zondagse braderie bij Woonboulevard Almelo

ALMELO - Komende zondag 20 oktober organiseert de Woonboulevard Almelo voor de tweede keer de gezellige Zondag Braderie. Deze zal gehouden worden van 11.00 tot 17.00 uur.

Op 22 september werd deze voor het eerst gehouden, wat gelijk een succes was. Een tweede editie mocht dan ook zeker niet uitblijven! De Woonboulevard Almelo pakt voor deze tweede braderie nog weer groter uit. Over de gehele Woonboulevard komt een lint met kramen te staan voor de winkels. Hier zijn weer uiteenlopende leuke en lekkere producten te koop. Zo geniet de inwendige mens van warme wafels of Caatjes lekkernijen, maar ook het geurhoekje is van de partij. Er is vermaak voor jong en oud, met onder meer schminken voor de kinderen en een optreden van een Shantykoor. Daarnaast verloot men 10x2 wedstrijdkaarten voor Heracles en drie grote manden vol met heerlijke streekproducten.

Goed bereikbaar
De Woonboulevard Almelo is ook uitstekend bereikbaar met de fiets. Wie met de tweewieler komt kan deze ook gratis parkeren in een bewaakte fietsenstalling, eveneens een nieuwe toevoeging bij deze tweede editie.

Kom ook!
U bent van harte welkom bij de tweede editie van de Woonboulevard Almelo Zondag Braderie. Deze is komende zondag, 20 oktober, van 11.00 tot 17.00 uur. De Woonboulevard Almelo is gevestigd aan de straat 'Woonboulevard' in Almelo. Vanuit alle windstreken is Woonboulevard Almelo snel en gemakkelijk te bereiken. Vanaf de snelweg (afslag 30 –> Almelo Zuid) ben je er binnen 3 minuten. Kijk ook op: www.woonboulevardalmelo.nl

Opening van De Delle een feest

Foto: Aline Roosink

RIJSSEN - Op zaterdag 12 oktober vond de officiële opening plaats van voormalige Delleschool "De Delle" door ds. S.W. Janse predikant van de Gereformeerde Gemeente Zuid. "De Delle" aan de Van Opstallstraat is ruim een jaar geleden aangekocht door de Zuiderkerk om vooral de jeugd een nuttige besteding te geven. In zijn openingswoord vergeleek dominee Janse wat er op de Delle gebeurt met wat er op boerderij gebeurt zoals dorsen nadat het graan geoogst is.

Jeugdverenigingen
De avonden zijn bedoeld voor de jeugdvereniging en de zaterdagavondbesteding voor de +14 en +18 (inmiddels reeds in gebruik genomen). Opvallend is dat er geen alcohol wordt geschonken, maar er wel een professionele keuken aanwezig is. Overdag zijn enkele lokalen verhuurd aan Zorgaccent, RST en Siloah om de kosten te drukken. De school is terug gebracht in de oorspronkelijke staat, behalve de keuken en de nieuwe toiletten. Ook zijn er twee lokalen samengevoegd die gescheiden kunnen worden met een vouwwand. Dit lokaal is nu 16 meter lang en voorzien van speeltoestellen zoals tafeltennistafels en dart. In het lage lokaal staat een pooltafel met bankstellen. De kelder mag door de jonge jeugd van de drie kerken van de Gereformeerde Gemeenten in Rijssen gebruikt worden om te knutselen. De nieuwe parkeerplaats biedt plaats aan 43 auto's op eigen terrein.

50 vrijwilligers
Opvallend was de eensgezindheid tijdens het verbouwen. Met meer dan 50 vrijwilligers is er een jaar lang plezier gemaakt en een prachtig gebouw opgeleverd. Veel bedrijven hebben hun medewerking verleend tegen sterk gereduceerde prijzen. Het gebouw wordt niet door de gemeente Rijssen-Holten erkend als monumentaal gebouw maar het ziet er wel zo uit. In de welkomsthal is het prachtige kunstwerk te zien dat is gemaakt door de kunstenaar Wilhelm Zandvliet in 1965. Meestal is De Delle open en voor iedereen toegankelijk. Ongeveer 600 genodigden woonden de opening bij, waaronder de huurders.

Dick Tukkers

Foto: Aline Roosink