Hart van Rijssen - Nijverdal

30 november 2018

Hart van Rijssen - Nijverdal 30 november 2018


Hosanna zet een vreugdevolle Schöpfung neer

RIJSSEN – De vreugde over alles wat de schepping te bieden heeft straalde vrijdagavond merkbaar door in de uitvoering van Haydns Schöpfung door oratoriumvereniging Hosanna.

Het samenspel tussen het Van Wassenaer Consort en het koor liet eigenlijk niets te wensen over. Hosanna zelf kwam krachtig over; de koorleden hadden duidelijk wat te melden en dat leverde een sympathieke zelfverzekerdheid op waarin de luisteraars zich graag laten meenemen.

Vakkundige show
De solisten toonden zich stuk voor stuk vaklieden, maar eerlijk is eerlijk, de show werd van begin af aan gestolen door sopraan Marjorie Ginczinger. Schijnbaar moeiteloos strooide ze de hoogste noten over het publiek. Daarbij was haar volume ongekend, zonder zichzelf voorbij te lopen. Maar wie bijna onopvallend te traceren is als koor en orkest in volle breedte musiceren, kan met recht een echte vakvrouw worden genoemd.

Publiek geniet
De uitbundige prestaties van Ginczinger hadden een uitstekende uitwerking op publiek en uitvoerenden. Bijna alle onderdelen van Die Schöpfung deden de luisteraars verlangen naar het volgende bedrijf. De pauze kwam dan ook bepaald onverwacht en voelde even aan als een hinderlijke onderbreking, maar was toch een welkome reset om daarna weer volop aan het luisteren te slaan in tweede deel.

Hoog niveau
Het zingen in de schaduw van groot kaliber zangeres zou misschien wat ondankbaar werken kunnen zijn voor de tenor Rein Kolpa en de bas Florian Just, maar gaandeweg de uitvoering kwamen ook zij in diverse soli bijzonder goed tot hun recht. Ook de terzetten en het samenspel met Hosanna waren van hoog gehalte. Bas en sopraan wisten ook het wat overzoete duet tussen Adam en Eva een flink stuk boven het niveau van de Boeketreeks uit te tillen. Al met een al hele avond hard werken voor de uitvoerenden, maar ook volop genieten voor een afgeladen Dionysiuskerk. Een bijzonder mooie uitvoering waar alle betrokkenen terecht trots op mogen zijn.

Een veilig uiteinde

TWENTE - December doet zijn intrede en voor u het weet toasten we al weer op een sprankelend nieuw jaar. Voor veel mensen is dit de gelegenheid om vuurwerk af te steken en het is op de bestemde dagen dan ook vaak druk in de vuurwerkshops. Veel Twentenaren zoeken ook graag onze oosterburen op voor de aanschaf van vuurwerk. Echter moeten Nederlanders zich wel aan een aantal regels houden wanneer men vuurwerk in Duitsland wil kopen.

Vuurwerk kopen in Duitsland is voor veel mensen aantrekkelijk omdat er enkele soorten vuurwerk te koop zijn die in Nederland niet legaal te verkrijgen zijn. Hierbij kun je denken aan strijkers en bangers. Bangers knallen iets harder dan wat we hier gewend zijn, maar dit verschil is volgens de Twentse politie zeer klein. Ook vanwege de lagere prijzen blijft vuurwerk kopen in Duitsland voor veel Twentenaren aantrekkelijk. Voordat je echter inkopen gaat doen over de grens, is het handig om op de hoogte te zijn van de regels, niet al het vuurwerk mag je namelijk zomaar meenemen en hier afsteken.

Gedoogbeleid
Een vuistregel die gehanteerd kan worden is dat illegaal vuurwerk het vuurwerk is dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht, zo stelt de politie. Daarnaast zijn er meer punten waar veel vuurwerk uit Duitsland niet aan voldoet waardoor het hier illegaal is en feitelijk niet mee de grens over mag. Dit komt omdat het niet in Nederland is goedgekeurd en er vaak geen Nederlandse gebruiksaanwijzing bij zit. Echter hanteert de politie tot een bepaalde hoeveelheid vuurwerk een gedoogbeleid. Wanneer je met meer dan 25 kilo vuurwerk van onze oosterburen terugkomt, is de grens van het gedoogbeleid wel bereikt. De echt levensgevaarlijke vuurwerksoorten als nitraten, cobra's en vlinderbommen zul je in de shops in Duitsland echter niet snel aantreffen. Deze illegale vuurwerkhandel wordt door de politie jaarlijks flink aangepakt.

Veilig vuurwerk
Wilt u zeker weten dat het vuurwerk dat u koopt veilig is, let dan op een aantal punten. Zorg dat er allereerst een Nederlandse gebruiksaanwijzing bij zit en dat op de verpakking is aangegeven dat het vuurwerk voor particulier gebruik is bestemd. Let er daarnaast op dat er op nieuw vuurwerk een CE-markering staat, dit symbool geeft aan dat het product voldoet aan de Europese eisen op het gebied van gezondheid, milieu en veiligheid.

Jaargang: 5 • Nr 231 • Wk 48

Ben en Henny Plomp nemen afscheid van Moldavië

RIJSSEN/ MODAVIE – Het is een tijd van komen en gaan. En op vrijdag 14 september namen we als groep afscheid van alle bewoners en bejaarden van Strasni die gebruik maakten van de dagopvang en bejaardentehuis.

We hadden wat spelletjes voor de ouderen en Jan, Imy, Rob, Wim en ik bakten pannenkoeken en wafels, die gretig aftrek vonden. Ook werd er weer gedanst. Op de daarop volgende dag, zaterdag 15 september, de laatste dag op de camping namen we afscheid van het personeel van de dagopvang, wijkverpleging en bejaardentehuis. We hadden voor hen op de camping een barbecue geregeld. Een heel gezellig samenzijn, waarbij zo goed en zo kwaad als het ging vriendschappen werden gesloten. De volgende dag afscheid genomen van 6 equipes, die nog een dag langer op de camping bleven staan. Met vijf campers de grens met Roemenië zonder problemen overgestoken en aangeland op de camperplaats van Camperland in de buurt van Omnesti. Hier welkom geheten door de eigenaar die een behoorlijk woordje Nederlands sprak.

Gezellig
Met alle geweld moesten wij een borrel drinken (palinka) wat voor mij niet te drinken was. Stiekem de borrel doorgeschoven naar een ander. Van daaruit de volgende dag doorgereden naar de camperplaats van Rudi en Ella in Saliste en daarna doorgereden naar camping in Mako in zuid Hongarije. Hier waren we samen met drie campers. De volgende dag hebben we hiervan afscheid genomen en we bleven achter op de camping om het wat rustig aan te doen. De volgende dagen via Bratislava, Praag, Helmstedt naar huis. We willen hierbij alle deelnemers aan de reis bedanken voor een mooie, gezellige, emotionele om nooit te vergeten reis.

Dubbel gevoel
Ook de mensen die spontaan geld hebben gestort naar aanleiding van een stukje in de Hart van Rijssen en Tubantia willen we hiermee bedanken. We hebben het geld goed besteedt aan spullen, die echt nodig waren voor de dagopvang, bejaardentehuis en wijkverpleging. Er was nog wat geld over, wat we zullen overmaken naar Veronica (directrice van deze drie instellingen), zodat zij nog wat nodige spullen kan aanschaffen.

Terugkeer
Op zondag 29 september kwamen we in gezondheid terug in Rijssen naar een reis van 20500 kilometer. Wij zijn terug met een dubbel gevoel, veel goeds gedaan als club, maar ook heel veel ellende gezien, waar je niets aankunt veranderen. De armoedige omstandigheden waarin de mensen leven, met hun gebreken waar niets aan wordt gedaan zijn aangrijpend. Het heeft een grote indruk op ons gemaakt. Maar aan de andere kant: de vriendschappen en de dankbaarheid van de bevolking, die ons bij het vertrek als dank een klein eigengemaakt cadeautje overhandigden, was hartverwarmend. Wat ons in deze 2 weken in Moldavië is overkomen, hadden we niet graag willen missen, aldus Ben en Henny Plomp.
Dick Tukkers

Sint Nicolaasfeest voor mindervaliden

RIJSSEN - Het was weer een gezellige middag voor de mindervaliden, begeleiders en genodigden op zaterdagmiddag 24 november in het clubhuis van de speeltuinvereniging Irene aan de Vennekesgaarde in Rijssen.

Het bestuur van deze speeltuinvereniging die deze middag al bijna 50 jaar organiseert, had alles uit de kast gehaald om er weer een geslaagde middag van te maken. Dit gaat niet zonder de vaste sponsors, en daarom wil het bestuur het volgende sponsoren heel hartelijk bedanken voor hun medewerking: Plus Markt, Coolinair catering, Jalink Intertoys, Bakkerij Meinders, A.H. Rijssen, De Weerd partyservice en het levensliederenkoor Hart en Smart uit Nijverdal.

Gratis optreden
De 50 genodigden werden om 14.30 verwelkomd door de voorzitter van speeltuin Irene, die het programma van deze middag bekend maakte. Eerst een bakje koffie of thee met een Rijssens hartje, daarna een hapje en een drankje en om 16.00 uur de komst van de Sint en de Zwarte Pieten. Alles werd muzikaal begeleid door het levensliederenkoor Hart en Smart uit Nijverdal die dit al jaren met veel succes verzorgt. Het bestuur van Irene werd verrast door de voorzitter van Hart en Smart die vertelde dat ditmaal het optreden gratis was. Hiervoor was men zeer dankbaar. De Sint nam ruimschoots de tijd om de wensen tekeningen en liedjes van de mindervaliden te bezichtigen en aan te horen en de Zwarte Pieten zorgden voor de verdeling van de pepernoten. Het is voor deze doelgroep een van de mooiste middagen van het jaar.

Voldaan
Het prachtige en gezellige feest werd afgesloten met een gezamenlijke broodmaaltijd, de mindervaliden gingen moe maar voldaan en met een prachtig geschenk huiswaarts. Het bestuur en vrijwilligers van Irene kijken met een voldaan gevoel terug op deze geslaagde middag.

Dick Tukkers / foto Dick Derksen

Lid voor Raad van Toezicht gezocht voor Bibliotheek

De Stichting Bibliotheek Rijssen-Holten is op zoek naar een nieuw lid voor de Raad van Toezicht. Belangstellenden voor deze functie kunnen reageren tot 10 december.

Wat wordt er gevraagd? Het nieuwe lid vindt het leuk om vanuit zijn/haar kennis van openbaar bestuur, organisatiebeleid en/of juridische zaken een bijdrage te leveren aan de bibliotheekvoorzieningen in de gemeente Rijssen-Holten. Bij voorkeur beschikt hij/zij over bestuurlijke ervaring in een toezichthoudende rol.

Omvang
De Raad vergadert circa vijf keer per jaar. Leden worden benoemd voor een periode van vier jaar, met de mogelijkheid van een verlenging van nog eens vier jaar.

Meer informatie
Wie belangstelling heeft voor deze interessante functie bij een bibliotheek die volop in ontwikkeling is, kan voor meer informatie terecht op de website van de Bibliotheek Rijssen-Holten: www.bibliotheekrijssenholten.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. M. de Noo, voorzitter van de Raad van Toezicht, e-mail: mirre@farwick.nl of dhr. H Roosink, lid van deze Raad, tel. 0548-540003 / e-mail: h.roosink@gmail.com

Reageren
U kunt tot 10 december reageren. U kunt uw reactie per mail sturen (RvT@bibliotheekrijssenholten.nl) of schriftelijk (Bibliotheek Rijssen-Holten t.a.v. de sollicitatiecommissie RvT, Kerkstraat 4, 7461 LC Rijssen).

Leerlingen knutselen met bewoners Maranatha

RIJSSEN – Vijf leerlingen van het Hoornbeeck College uit Apeldoorn organiseerden op 13 november in het kader van hun opleiding voor het vak Secretary Support een gezellige knutselmiddag met de bewoners van het Woon-Zorgcentrum Maranatha uit Rijssen.

De bedoeling van het organiseren van dit soort evenementen is, dat de leerlingen buiten hun schooltijd om, uren gaan maken voor hun opleiding tot secretaresse. Zij moeten op pad gaan om iets te organiseren waarvoor ze zelf de verantwoording moeten dragen, dus een van de leerlingen. Lisanne Zwolsman: "Het is de bedoeling dat wij er aan moeten wennen aan het idee dat we straks in ons beroep veel bezig zijn met organiseren en plannen." Op de vraag waarom ze Maranatha hebben uitgekozen voor dit project verteld leerlinge Irene Holland, dat andere leerlingen van het Thorbecke college goede ervaringen hebben opgedaan bij eerder gerelateerde bezoeken aan Maranatha. Op eigen initiatief hadden de leerlingen bedacht om op deze middag samen met de bewoners een mobiel/hanger te maken met takjes, dennenappels, linten en touw. Na anderhalf uur knutselen werden met behulp van de leerlingen en activiteiten begeleidster Bianca prachtig resultaten behaald.

Dick Tukkers
foto Arjan Baan

Workshop Amuses maken

RIJSSEN - Eens iets anders met de Kerst op tafel en niet het traditionele kerstdiner? Dan is de workshop Italiaanse kerstamuses maken iets voor u.

De workshop Italiaanse kerstamuses maken wordt gegeven bij Leuk-er. Italianen zijn zeer bedreven in het maken van heerlijke hapjes met veelal eenvoudige ingrediënten die samengebracht een smaaksensatie zijn. Wanneer u dit zelf met de kerst of gewoon eens tussendoor ook wilt klaarmaken en uzelf en uw gasten ervan wilt laten genieten, geef u dan snel op voor de workshop Italiaanse kerstamuses maken via hallo@leuk-ER.nl. De workshop, die 1,5 uur duurt, wordt gegeven op donderdag 6 december om 19.00 uur en de kosten bedragen € 25,- per persoon.

Paleis Het Loo naar de Haarschool Rijssen

Foto: Shutterstock.com

RIJSSEN - Op 7 december aanstaande ontvangt de Haarschool in Rijssen de museumdocenten van Paleis Het Loo in de klas.

Het is de eerste school in Rijssen die Paleis Het Loo op locatie ontvangt tijdens de vernieuwing en verbouwing van het paleis. Groep 8 gaat aan de slag met het meest geboekte Paleis op Reis-programma van dit jaar, 'Nederland & Oranje'. Kinderen uit groep 8 maken in de les 'Nederland & Oranje' op een speelse manier kennis met de rijke geschiedenis van de Oranjes en Paleis Het Loo.

Het paleis op reis
Paleis Het Loo wordt verbouwd en vernieuwd en biedt tot medio 2021 een aangepast educatief programma voor basisscholen, middelbare scholen en het beroepsonderwijs. De museumlessen in de klas worden aangeboden onder de noemer 'Het paleis op reis'. Scholen die geïnteresseerd zijn kunnen in de maanden oktober tot en met maart Paleis Het Loo uitnodigen voor een museumles bij hen op school. Meer informatie kunt u vinden op de website van Paleis Het Loo: www.paleishetloo.nl/onderwijs.

Holtense Haarschool test VR-tour Rijssens Museum

RIJSSEN – Groep 5 van de Holtense Haarschool viel vrijdagmorgen de eer te beurt om de nieuwe Virtual Reality-tour door kasteel de Oosterhof te maken.

De virtuele tour door het Rijssens Museum in de Oosterhof is bedoeld om mindervaliden ook in staat te stellen het kasteel van binnen te bekijken. Het brandweermuseum is per lift goed te bereiken, maar het kasteel is dusdanig ingedeeld dat het aanbrengen van een lift niet zo maar gefixt is. Daarnaar loopt een onderzoek. "Maar dat wilden we niet afwachten," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Realistisch
Ontwerpbureau Letink Design uit Enter heeft dan ook een presentatie gemaakt die iedereen in staat stelt een kijkje te nemen in het kasteel. "Het is een uitkomst voor bezoekers met een beperkte bewegingsvrijheid, want deze Virtual Reality-presentatie geeft door middel van een bril de mogelijkheid om de verschillende ruimtes virtueel in ware grootte te bezoeken.

Beleven
De gebruiker wordt als het ware 'getransporteerd' naar een andere wereld," legt Dave Letink uit, "waar de bezienswaardigheden als realistisch kunnen worden beleefd."

Quiz
Voor schoolgaande kinderen, maar ook volwassenen kunnen hem doen, is ook een quiz verwerkt in de presentatie. "Datgene wat wordt verteld over de verschillende ruimtes en voorwerpen, wordt teruggevraagd door een aantal multiple choice-vragen in de presentatie," aldus Letink, "waardoor het een soort virtuele speurtocht door het museum wordt."

Meekijken
Op de foto is te zien hoe Johan Nijzink van het Rijssens Museum de leerlingen de VR-bril leert gebruiken. De andere leerlingen kunnen op het grote scherm meekijken.

Introfilm
De reacties op de nieuwe presentatie zijn positief. "Je kunt de presentatie gebruiken als een korte introfilm met tekst en uitleg over de havezate," zegt Dannenberg. "Je kunt de vertelstem ook uitschakelen en zelf de rondleiding door het kasteel verzorgen. Je kunt dan de nadruk leggen op allerlei onderdelen of voorwerpen die geschikt zijn voor de groep die je op dat moment voor je hebt." Intussen heeft Letink in samenwerking met het Rijssens Museum en het Rijksmuseum Twenthe een nieuw project opgepakt.

Kinderboerderij Eigen Erf

RIJSSEN – Zowel in de zomer als in de winter trekt de kinderboerderij in het fraaie Volkspark in Rijssen doorlopend bezoekers.

Veelal zijn het kinderen vergezeld van vader of moeder van opa of oma, maar er komen ook vaak groepen om de dieren die zowel binnen als buiten de afrastering zitten te bewonderen. De kinderboerderij Eigen Erf is een monument, gebouwd in het jaar 1859 en gerestaureerd in het jaar 1979. Ik vroeg aan de op het moment van mijn bezoek aanwezige verzorgers van de diverse dieren, de heren Gerrit Zandvoort, Inze Hoekstra en Jordy van de Willige, hoeveel en welke dieren er zijn. In en rond de boerderij zijn er 2 slangen: een Boa en Koningsslang te zien, waarvoor veel bekijks is zelfs van buiten Rijssen. Twee schildpadden die op de boerderij zijn uitgebroed. Diverse vogels, twee wallaby's, diverse kippen en hanen, konijnen, drie geiten, twee schapen, een volière met kanaries en parkieten en een nieuwe duiventil met sierduiven. Aan de muur van de boerderij bevindt zich een insectenhotel. Rond de vijver zitten diverse wilde dieren zoals eenden, waterhoentjes en ganzen enzovoort.

Volière uit 1925
Maar op het Volkspark staat ook nog de volière daterend uit 1925 met sierduiven, sierkippen, kwartels, kanaries en parkieten, al deze dieren worden verzorgd door de genoemde personen aangevuld met de op dit moment niet aanwezige personen: Henk van de Maat en Eldad Latten. Zij hebben niet alleen de zorg voor de dieren op het Volkspark maar ook voor de zorg voor de dieren in het Hertenkamp aan de Brekeldlaan in Rijssen waar naast de herten, een ezel en diverse soorten vogels aanwezig zijn waaronder jonge struisvogels. Ook zorgen ze op zondag voor de dieren in het Hertenkamp bij de Diezerplas in Holten In de week worden daar de damherten, de kalkoenen, de parkieten, de kwartels en de sierduiven in de nieuwe duiventil verzorgd door de bewoners van de Stichting Zozijn uit Holten.

Dick Tukkers

Bezinning op Canadese Begraafplaats

HOLTEN - Op de Canadese begraafplaats in Holten is op kerstavond maandag 24 december om 16.30 uur de jaarlijkse herdenking.

Vele Holtense schoolkinderen plaatsen jaarlijks op kerstavond een kaars bij elk graf op de Canadese Begraafplaats in Holten. De Organiserende stichting Viering Nationale Feestdagen hoopt dat het licht van de kaarsen en de warmte van het vuur een ieder tot nadenken stemt over de betekenis van saamhorigheid. Het branden van kaarsen is in 1991 door mevrouw Leena van Dam meegenomen als Finse traditie. Dit heeft ze ook naar de Canadese Begraafplaats overgebracht. Het is al jaren traditie, dat op deze avond de aanwezige schooljeugd samen met de overige aanwezige kinderen bij elk van de 1.394 graven een herinneringslicht plaatsen, om zo de hier begraven, veelal zeer jonge mannen, ook na 70 jaar te gedenken. Een aantal doedelzakspelers en midwinterhoornblazers zal de herdenking opluisteren. Een korte plechtigheid maakt deze herinnering tot een zinvol moment om stil te staan bij alle leed, dat niet alleen tijdens de Tweede wereldoorlog, maar nog steeds door oorlog en geweld veroorzaakt wordt. SVNF, de organiserende vereniging achter de herdenking op de Canadese Begraafplaats adviseert bezoekers zoveel mogelijk te voet of per fiets te komen. Verkeersregelaars zullen alles in goede banen leiden, al zal de automobilist (aanrijroute alleen vanaf hotel 't Losse Hoes ) genoegen moeten nemen met een korte wandeling vanaf de parkeerplaats. Vanzelfsprekend is deze herdenking ook in 2018 vrij toegankelijk Het initiatief wordt door donateurs, verschillende sponsoren en veel vrijwilligers mogelijk gemaakt. - DT.

Gratis speculaaspoppen op de maandagmarkt

RIJSSEN - De kooplieden van de maandagmarkt in Rijssen organiseerden in november al een geslaagde promotieactie. Met winterse kost: zuurkool met worst. Nu organiseren zij een tweede actie vanaf 3 december. Deze past echt bij de decembermaand: bij aankoop van een product ontvangt de koper een gratis speculaaspop, zolang de voorraad strekt.

De familie Bakker staat al 50 jaar op de Rijssense maandagmarkt. Ik sprak met één van de actieve verkoopsters van de maandagmarkt in Rijssen; mevrouw Tobien Bakker uit Borculo. Zij werkt onder de naam JKB Bodywear en staat al jaren lang op de maandagmarkt in Rijssen. Zij was jarenlang als assistente werkzaam bij haar vader Jan Bakker, die 50 jaar lang op de maandagmarkten zijn goederen aan de man bracht onder de naam 'Jantjes Ondergoed Paleis'. Ter gelegenheid van het 12,5-jarig marktkoopmanschap van haar van haar vader werd er een jubileumtas ontworpen die Tobien ons graag toonde voor dit artikel. De standplaats die zij indertijd innamen was bij de ingang van het oude gemeentehuis in Rijssen. In het jaar 2010 nam zij de handel zelfstandig van haar vader over, onder de naam JKB Bodywear.

Mooie markt
Tobien komt graag naar de Rijssense Markt. Iedere maandag is zij van 07.15 uur tot 14.45 uur aanwezig. Zij komt graag naar Rijssen want zegt ze ''het zijn hier lieve, begripvolle gezellige mensen en de sfeer bevalt me uitstekend'. En zij kan het weten omdat ze naast de maandagmarkt in Rijssen ook nog andere markten bezoekt namelijk in Ede en twee keer per week in Winterswijk. Waarom moeten de mensen op de markt hun waren kopen vroeg ik aan Tobien? Zij antwoordt: Wij weten wat wij verkopen en staan helemaal achter de door ons geleverde producten en daarnaast verlenen we advies over de kwaliteit en de mogelijkheden en daarbij is onze service is alom bekend. De persoonlijke aanspraak en de klantenbinding zijn daarbij van essentieel belang. Kortom op de markt zie bij al onze collega's wat je koopt en voor welke prijs. Zij vindt de gevoerde promotieacties op de maandagmarkt een uitstekend idee. De marktpagina met leuke aanbiedingen staat op de achterpagina van deze krant.
Dick Tukkers

De Nagelhoutreis

HOLTEN - Tot en met 23 februari is in Kulturhus Holten de expositie De Nagelhoutreis van Jan Brugge te zien.

Jan Brugge was een kunstenaar die eerst figuratieve werken maakte en later abstracte kunst. Ook was hij verbonden aan een middelbare school als tekendocent en werkte hij als creatief therapeut. In 1951 maakte hij de Nagelhoutreis en de 18 daarbij horende werken staan centraal tijdens deze expositie. De expositie is te zien van maandag tot en met vrijdag tussen 11.00 uur en 17.00 uur in Kulturhus Holten. Ook op zaterdag van 11.00 uur tot 15.00 is een bezoek aan de expositie mogelijk. De toegang is gratis.

Mars voor het Leven

RIJSSEN - Zaterdag 8 december hoopt de SGP-jongeren Rijssen met een grote groep deelnemers richting Den Haag te vertrekken.

"Vorig jaar zijn we met de bus gegaan", aldus SGPJ-voorman Rick van Dijke. "Maar dan zit je al snel aan een maximaal aantal plaatsen en daar hebben we nu geen last van", vertelt hij met een knipoog. Er is dus voldoende plek in de trein die zich om 9:03 richting Den Haag zal begeven om de deelnemers bij de mars op het Malieveld af te leveren. Daar zal een vol programma afgewerkt worden, met als hoogtepunt de daadwerkelijk mars langs onder andere de Hofvijver en het welbekende Torentje. Toespraken van de landelijk politiek leiders van de SGP en de CU maken ook onderdeel uit van het programma. Ook vanuit de plaatselijke SGP-fractie komt een warme aanbeveling om deel te nemen. "Het ongeboren leven, dat bedreigd wordt in Nederland, heeft een stem nodig; in dit geval een stille stem en een stille mars", laat André Scheppink desgevraagd weten.

Workshop Kerststuk op Boomstam

RIJSSEN - Geen standaard kerststuk, maar juist een origineel stuk op een boomstamschijf wordt gemaakt tijdens de workshop van Smaak en Sfeer.

De workshop Kerststuk op Boomstam volgen kan op zaterdag 8 december om 14.00 uur en op maandag 10 december om 13.30 uur en 19.00 uur bij Smaak en Sfeer aan de Baankamp 34. De kosten van de workshop bedragen € 30, - en dit is inclusief materiaal. Voor meer informatie en aanmelden gaat u naar www.smaakensfeer.com.

Camera's houden een oogje in het zeil

Foto: Dick Huve

RIJSSEN - De maatschappij is aan het veranderen; we horen steeds meer over criminaliteit en onveiligheid. Gelukkig valt het in de praktijk nog wel erg mee. Dingen lijken in de media altijd een stuk erger dan ze zijn. Toch denkt ook menig inwoner van Rijssen actieve mee over het beveiligen van hun eigen woning of bedrijfspand. Maar wat zijn de regels eigenlijk?

Ook de gemeente Rijssen-Holten en de lokale politie kijken met interesse naar de huidige ontwikkelingen. Steeds meer particulieren en bedrijven kiezen voor camera's in uiteenlopende vormen om het 'mijn en dijn' te bewaken. Deze gemaakte camerabeelden kunnen in bepaalde situaties helpen bij het opsporen van criminaliteit of het achterhalen van de mogelijke daders. De politie spoort mensen dan ook aan om hun camera aan te melden bij de nieuwe databank, 'Camera in Beeld'. De politie kan dan bij een incident snel zien waar eventueel camera's hangen die iets geregistreerd hebben.

De regels
De politie geeft wel aan dat het plaatsen van een camera aan bepaalde regels gebonden is. Wanneer een camera beelden opneemt moeten bedrijven / particulieren kenbaar maken dat er camera's hangen, bijvoorbeeld met een sticker of bordje bij de toegangsdeur. Daarnaast mogen beelden maximaal 28 dagen bewaard blijven. U moet de camera's ook zo opstellen dat ze zo min mogelijk de privacy van anderen schenden. Helemaal onvermijdelijk is dit niet; bijvoorbeeld wanneer een camera uw carport filmt en een stukje stoep meepakt. Het filmen op de openbare weg mag in principe niet, behalve wanneer dit onvermijdelijk is door de aard van de plaatsing.

Aanmelden
Na het aanmelden van de camera's in de databank kan de politie wanneer nodig contact opnemen. Zij kunnen niet meekijken en u blijft natuurlijk de controle houden over uw apparatuur. Er zijn geen kosten aan verbonden. De politie hoopt dat meer mensen hun systeem aanmelden, om zo de pakkans van criminelen te vergroten. Een waakzame buurt is immers minder aantrekkelijk voor criminelen.

Column

Spinneköppe

Viej hebt 'n heel mooin zommer achter de rugge. Gelearde wearleu zegnt det 't allemoal te maken hef met El Nino en 't opwoarmen van de wearlnd. Het wear is op 'n biestern, gletsjers skoewt met te völle vaart dealten, biejmeeskes breudt 'n poar wekke te vroog en leu met 'n dreug vel hebt väker last van skin. Oet de statistieken van 'n shampoofebriek blik det 'r völle mear anti-roosshampoo is verkof an dee skinheads. Iej köant ook gewoon zeggen det het 'n oolderwets zommer was. Het verskil met vieftig joar verleden is det 'r gin airco's warren, weainig koelkasten en in Wierden was nog ginne golfbane.

Twentig joar terugge mo-j hen tennisen um d'r biej te heuren, mear det dut rechtevoort Jan en alleman. Wi-j d'r non 'n betje biej heuren, dan mu-j golfen en doarumme z-ik seends kort lid ewörden in Wierden. Umde-j de golfstökke al biej de Aldi köant kopen, dachen ik dat dissen tak van sport ook al redelijk gewoon was, mear dat was nit helemóáls good. Nit det ze oe mutten vroagen zo as biej de Lions of de Rotary, mear d'r skealt alns nit an.

Völle wille he-k nog nit ehad van het lidmoatskop biej de Koepel, want de dreugte maakten van dee greune weaidens een rood veeld en in augustus ko-w de bane nit mear op. Iej konnen heugstens op de driving range van oe ofhouwen, mear doar doo-j het nit vuur. Ze deden der alns an um de greens greun te hoolden, mear het kosten heel völle meuite. En at de leu dan ook nog last van de hette hebt en nit köant wat ze in de gedachten hebt, reageert ze as kleane wichter en wordt ze um het minste of geringste zo hellig as nen spinnekop. Zo ook biej 'n lesten clinic. Noa het douchen, har ene van oons 'n bril nog nit op en stopten doarduur per oongelukke het verkeerde i-phoontje in zinnen leenkergolfskoon moate 42 en gooiden doarnoa beaide skone met nen zweej in de sporttaske. 'n Half uur doarnoa köm nen golfbreur met heel völle lewoaj het terras op bosken. Viej zatten net achter 'n angenaam stelke: 'n mooi glas roodn wien en 'n fijn segoärken. En non zo-j 't hebben. Frederick Pieter Jan van B. was knetterhellig, leup rood an met broes op de lippen. Hee had zin golfmöatje met zin tellefontje loaten bellen en het geluud kömn non ineens oet de taske van ene van oons………

Gelukkig is het non hoarfst. Mistige weaidens, vallende blaadn, mangs stofreagen en nen spinnekop op de leenker kennebakke. Doar wordt zelfs leu dee 't I-phoontje kwiet zeent röstig van.

Gerard Voortman

Repaircafé in Holten

HOLTEN - Zoals altijd is het repaircafé in Holten op de eerste vrijdag van de maand weer open om uw kapotte spullen ter reparatie aan te bieden.

Op 7 december bent u weer van harte welkom van 13.30 tot 16.00 uur in het Jeugdhonk aan de Tuinstraat 2 te Holten. De ingang is links van de hoofdingang. Heeft u kapotte kleding, gereedschap, huishoudelijke apparaten, speelgoed of iets anders, één van de vrijwilligers kijkt er graag naar om te zien wat er mogelijk is, weggooien of recyclen kan altijd nog. Repareren is beter voor het milieu en uw portemonnee. Spullen die niet gerepareerd kunnen worden dienen zelf weer mee terug te worden genomen.

Spelregels
Als er iets ter reparatie aangeboden wordt is het de bedoeling dat u aanwezig blijft tot de reparatie klaar is en een artikel per keer, als er tijd en ruimte is sluit men weer achteraan voor nog een volgend artikel. Het kan zijn dat gevraagd wordt om zelf mee te helpen met de reparatie en te zien hoe men het in de toekomst zelf kan repareren. Of om in te stemmen met de oplossing die is bedacht. Is er een nieuw onderdeel nodig, dan wordt u gevraagd dit zelf aan te schaffen en kan dit op een later moment gebruikt worden voor de reparatie. Een vrijwillige bijdrage in de pot is welkom, deze bijdrage wordt weer gebruikt voor aanschaf van gereedschap of ander materiaal dat gebruikt wordt voor de reparaties.

Kom langs
Loop gerust binnen om te kijken wat mogelijk is of om gewoon gezellig een kopje thee of koffie te drinken. Ook in 2019 gaat het Repaircafé Holten door. Om alvast te noteren zijn de hierna volgende repaircafé's op vrijdag: 4 Januari, 1 Februari, 1 Maart, 5 April, 3 Mei, 7 Juni, 5 Juli, 2 Augustus, 6 September, 4 Oktober, 1 November en 6 december.

Leven als in de dagen van Noach

RIJSSEN - Vrijdag 30 november 2018 komt Theo Niemeijer uit Enschede spreken in Jeruël over 'Leven als in de dagen van Noach'.

Ds. Niemeijer is met emeritaat, maar was voorganger van de Vrije Baptisten gemeente in Enschede. In Mattheüs 24:37 roept de Heere Jezus ons op om waakzaam te zijn en te letten op wat er aan de wederkomst van Christus voorafgaat. De lezing begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. De toegang voor deze lezing is geheel gratis.
Chanoeka
Op donderdag 6 december 2018 hopen we de behandeling van de Joodse en Bijbelse feesten te vervolgen. De vierde (en laatste) avond in deze serie heeft als thema Chanoeka. We weten uit de Bijbel dat Jezus dit feest heeft gevierd. Ook deze keer willen we weer beginnen met een maaltijd om 18:00 uur. Natuurlijk mag u ook daarin aanschuiven vanaf 19:00 uur. Meldt het even als u komt eten. Het adres is: Van Heekstraat 40, 7462 NE Rijssen. De zaal is ook bereikbaar via Holterstraatweg 125. Voor meer informatie: www.jeruelrijssen.nl/

Stem van de patiënt

OVERIJSSEL - De premies voor de zorgverzekering gaan volgend jaar flink omhoog, de sterkste stijging van de afgelopen jaren. Al langere tijd wordt gewaarschuwd dat de uitgaven voor de zorg aan het stijgen zijn, geld dat onder andere via de zorgpremies moet worden opgebracht. Aan de andere kant gaan ziekenhuizen failliet.

Ook sommige Overijsselse ziekenhuizen kampen met ernstige financiële problemen. Patiënten in Overijssel maken zich zorgen. Bij Zorgbelang komen regelmatig klachten en meldingen en goede ideeën van patiënten binnen om ziekenhuiszorg te verbeteren én/of geld te besparen.

Meedenken
Veel verhalen en goede ideeën van patiënten komen niet verder dan een gesprek op een feestje of andere gelegenheid. Daar brengt Zorgbelang Overijssel verandering in. Zorgbelang Overijssel komt op voor Overijsselse patiënten. We willen de stem van patiënten laten horen, juist nu veel ziekenhuizen in een slechte financiële situatie zitten. De zorg aan patiënten staat voorop en juist zij kunnen als geen ander meedenken over verbeteringen.

Doe mee!
Vindt u het ook belangrijk dat kwaliteit van zorg goed en betaalbaar blijft? Help mee en vertel uw ervaring of verbeteridee. Vul op www.ziekenhuis.ga de 5 vragen in. Meedoen kan tot uiterlijk 9 december 2018

Spektakel

Een slager (met hernia) uit Schagen
Probeerde nog spek naar de zolder te dragen
Maar 't was hem toch te zwaar
Hij smeet het toen op 't trottoir
Dat gaf spektakel, dus niks te klagen

Jan Zandbergen

Met halfslachtigheid kan een slager geen zaak runnen.

Nit geleuwn in Sunterkloas is één dinge,
mer loa'j oe nog wal 's wal verrassen?

Maandag 3 december 10:00 uur

Vrijwilligers steeds vaker onmisbaar in Twente

Shutterstock

TWENTE - Komende week zijn zowel de internationale als nationale vrijwilligersdagen. Op vrijdag 7 december is er veel aandacht voor de onbetaalbare vrijwilligers. Zeker in Twente vervullen zij een zeer belangrijke rol om veel maatschappelijke activiteiten draaiend te houden.

Nederlanders zijn best actief als het aankomt op vrijwilligerswerk. Volgens het CBS was ongeveer de helft van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder afgelopen jaar minimaal één keer actief als vrijwilliger. Dit is al enkele jaren vrij stabiel. Gemiddeld is een vrijwilliger 4,5 uur per week actief. In Twente ligt het vrijwilligerswerk boven het landelijk niveau; bijna 55 procent.

Waar actief?
De meeste vrijwilligers zijn traditioneel te vinden bij sportclubs, culturele verenigingen, zorg, de kerken en jeugdactiviteiten. Vrijwilligers die ergens actief zijn, zijn doorgaans ook vrij trouwe vrijwilligers. Een vrijwilliger is gemiddeld 6,9 jaar actief binnen een organisatie, waarbij de kerken nog steeds de meest trouwe vrijwilligers hebben.

Tevredenheid
Een belangrijke factor in het vrijwilligerswerk is de tevredenheid. Verreweg de meeste vrijwilligers ervaren een groot niveau van tevredenheid, waarbij de verschillen van organisatie tot organisatie opmerkelijk klein zijn. Wel zit er verschil in het niveau van tevredenheid bij de diverse leeftijdsgroepen. Zo zijn 15 tot 19-jarigen het minst tevreden met hun vrijwilligerswerk (rapportcijfer gemiddeld 7,3) terwijl 65-plussers dit vaak het gemiddelde cijfer 7,8 geven.

Grotere druk
Een uitdaging voor de nabije toekomst zal zijn het vasthouden van vrijwilligers maar ook het werven van nieuwe aanwas. Zo deden diverse verenigingen in Twente al verwoede oproepen om meer mensen te vinden. Hoewel senioren een grote tevredenheid ervaren van hun vrijwilligerswerk, komt er ook een tijd dat zij moeten stoppen. Al dan niet gedwongen, zoals bij organisaties met leeftijdslimieten zoals een buurtbus, of gewoon vanwege fysieke gesteldheid. Nu Nederland in rap tempo vergrijst zal het een uitdaging worden om het vrijwilligersbestand op peil te houden. Dit terwijl er ook juist vanuit gemeenten een grotere druk is; veel organisaties kregen minder subsidies en ook gemeenten richten zich meer op kerntaken. Lokaal vrijwilligerswerk zal dan ook steeds belangrijker worden om als gemeenschap iets in stand te houden.

Nieuwe datum Diepe Hel Holterbergloop is bekend

Foto: Martin Pieters

NIJVERDAL - Zaterdag 26 oktober en zondag 27 oktober 2019 is de Diepe Hel Holterbergloop. Misschien wel de mooiste hardloopwedstrijd in Nederland met hoofdsponsors Salland Zorgverzekeringen en Ocon Orthopedische kliniek.

Door de omgeving en het uitdagende parcours is voor alle hardloopniveaus een bijzondere loop. De inschrijving van de 32e editie start op zondag 14 april 2019 om 09.00 uur via de website www.diepehelholterbergloop.nl. Inschrijven kan voor Sans-Online Night Run op zaterdag 26 oktober. Maar ook voor de Hemink 10 km, Zorgsaam 10 km Wandeltocht, VolkerWessels halve marathon en Rabokidsrun op zondag 27 oktober.

Professionaliseren
De afgelopen jaren heeft de Diepe Hel Holterbergloop meerdere veranderingen doorgevoerd. 'Ieder jaar starten we ook al afwisselend in Holten en Nijverdal', vertelt Hans Stokvis voorzitter van de commissie. 'Vorig jaar hebben we zowel een Night Run als een Wandeltocht aan ons programma toegevoegd. Dit jaar proberen we vooral te optimaliseren en professionaliseren'. De organisatie maakt zich op voor een 32e editie waarbij de start en finish in Holten is. 'Alle afstanden blijven gelijk aan vorig jaar en zelfs de starttijden worden niet gewijzigd'.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.diepehelholterbergloop.nl of een mail sturen naar info@diepehelholterbergloop.nl.

Let op de nieuwe dienstregeling

Shutterstock

TWENTE - Diverse nieuwe dienstregelingen gaan deze weken weer in. Met ingang van 9 december hanteren Keolis, Arriva en de NS allemaal nieuwe dienstregelingen. Zoals altijd zal dit weer de nodige impact hebben op de Twentse reiziger.

Twente was en blijft altijd een beetje het ondergeschoven kindje qua OV-bereikbaarheid. En verschuivingen hebben al snel nadelige gevolgen vanwege de grotere afstanden en meer overstappen die gerealiseerd moeten worden. Desondanks proberen de vervoerders voor zichzelf en onderling een dienstregeling samen te stellen die zoveel mogelijk een positief effect heeft voor zoveel mogelijk reizigers. Vervoersbedrijf Keolis exploiteert in Twente het busvervoer maar ook de Blauwnet-treinen. Voor de Blauwnettreinen zal er weinig veranderen, zo belooft het bedrijf. De trajecten blijven hetzelfde waardoor vertrektijden niet of nauwelijks gewijzigd zullen worden. Voor 9 december zal op de website www.keolisblauwnet.nl meer informatie geplaatst worden over eventuele wijzigingen.

Twents
Keolis voert ook het Twentse busvervoer uit onder de naam Twents. Naar goed gebruik zijn hier ook weer aardig wat wijzigingen doorgevoerd. Voor Rijssen-Holten en Nijverdal vallen de geplande wijzigingen nog mee deze keer. De vertrektijden van lijn 95 (Borculo-Goor-Rijsen)wijzigen waardoor op alle momenten van de dag een goede aansluiting ontstaat op de trein in Goor, in beide richtingen. Ook verbetert de aansluiting in Rijssen op de trein naar Deventer. De aansluiting op de trein naar Almelo vervalt hier helaas. Vanuit Enter kunnen reizigers echter rechtstreeks met lijn 95 naar Almelo en naar Hengelo en Enschede kunnen zij via Goor reizen. Lijn 96 Rijssen-Nijverdal rijdt de bus niet meer via de Bergleidingweg maar blijft op de Rijssensestraat. De aansluiting op het station verbetert hierdoor, waardoor de overstap op en van de Blauwnet Sprinter naar Zwolle en Enschede verbetert. De haltes Potgieterstraat, Genestetstraat en Willem Kloosstraat vervallen. Kijk ook op: www.twents.nl/dienstregeling

De NS
De NS kiest voor een meer overkoepelende visie, waarbij alleen de wijzigingen in het westen van het land noemenswaardig lijken voor het spoorbedrijf. Kijk ook op: www.ns.nl

Workshop Freestyle Haken

RIJSSEN - Bij Het Wolhuis kunt u op 1 december de workshop Freestyle Haken volgen.

De workshop Freestyle Haken wordt gegeven door Adinda. Zij is bekend van haar prachtige omslagdoeken. Haar creaties zijn gehaakt op gevoel. Dit lijkt misschien moeilijk, maar tijdens de workshop zal ze precies vertellen hoe ze dat doet. Tijdens deze workshop luistert u niet alleen naar Adinda, maar gaat u natuurlijk ook zelf aan de slag. De workshop duurt van 10.30 uur tot 15.30 uur en wordt gehouden bij Het Wolhuis aan de Haarstraat 148 in Rijssen. De kosten van deze workshop bedragen € 60,-. Voor meer informatie of aanmelden gaat u naar www.hetwolhuis.nl.

Let it be Christmas

NIJVERDAL - C.R.K. "Praise the Lord" uit Notter geeft op vrijdag 7 december een kerstconcert.

Elk jaar geeft C.R.K. "Praise the Lord" een adventsconcert en dit jaar gaat dat plaatsvinden op 7 december in de Vrij Evangelische Kerk aan de Grotestraat 68. Er kan onder meer geluisterd worden naar arrangementen van Joseph M. Martin. De deuren van de kerk zijn geopend om 19.00 en de aanvang van het concert is om 19.30 uur. De toegang is vrij, maar er wordt een collecte gehouden voor de onkosten.

Aan de wilgen

HOLTEN - Een ouwejaarsconference van Deijk, Stam & Reijlink in Kulturhus Holten.

Het wordt weer een ouwejaarsconference als vanouds van de heren Jan Deijk, Laurens Jan Stam en Bert Reijlink, maar wel de laatste in deze samenstelling. Een terugblik op wat er allemaal is gebeurd in 2018 in Holten en de rest van de wereld. Voor vrijdag 7 december om 20.30 uur zijn nog kaarten beschikbaar, de andere voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht. Kaarten kosten € 15,- en zijn verkrijgbaar via www.kulturhusholten.nl.

Kerstmarkt

DAARLERVEEN - Op 8 december is er bij 't Trefpunt een kerstmarkt.

Bij 't Trefpunt is er een ware kerstmarkt met gezellige kraampjes vanaf 19.00 uur. Ook zal er een midwinterhoornblazer aanwezig zijn om de bij deze periode horende klanken van de midwinterhoorn te laten horen. Voor de inwendige mens is ook gezorgd met eigen gemaakte Glühwein en erwtensoep. Ook de kerstbomenverkoop gaat weer van start.

Ter Harmsel naar Vletgaarsmaten

RIJSSEN-HOLTEN - Het Rijssense bouwbedrijf Ter Harmsel gaat meer bedrijfsruimte bouwen op het Holtense industrieterrein Vletgaarsmaten.

Het nieuwe bedrijfspand van Ter Harmsel wordt binnenkort gerealiseerd in Holten. Op de huidige locatie aan de Jutestraat in Rijssen is er een dringend ruimtetekort en zijn er geen doorgroeimogelijkheden. De drie eigenaren, de gebroeders Ter Harmsel, zien Vletgaarsmaten als een ideale nieuwe locatie om uit te breiden en nieuw te bouwen. De laatste jaren is meer ingezet op de prefab houten elementen van het bedrijf en daarmee is er meer en meer ruimtevraag ontstaan op de huidige locatie. De werkplaats werd overvol en het buitenterrein kwam steeds verder vol te staan met kappen, daken of binnenwanden. Duidelijk werd dat er meer ruimte nodig is. Na een zoektocht is het oog gevallen op een kavel van een ruime hectare op Vletgaarsmaten waar ook in de toekomst nog groei mogelijk is.

Ruim 4300 euro opbrengst steptocht Stichting 22Q11

Foto: Photographer: Wilko GrobWebsite: www.wh-grob.nl

RIJSSEN- Op donderdag 22 november loste wethouder Ben Beens van de gemeente Rijssen-Holten bij de Fakkeldrager in Rijssen het startschot voor het vertrek van een groep jongeren op de step om de stichting Steun 22Q11 te sponsoren.

De groep vertrok rond 19:00 uur en ging via de Borkeld, naar Laren en zo verder naar Uden. Het was een koude, maar voorspoedige tocht, waarbij de groep zelfs ver inliep op het tijdsschema. Om niet te vroeg aan te komen gingen ze maar uitgebreid bij een Mac Donalds ontbijten. Onderweg was er één klein ongeval, Lydia Plas mistte onderweg een ontbrekend stuk asfalt en bezeerde haar knie. Onderweg werd de ploeg verzorgd door 4 dames die zorgden voor een hapje en een drankje bij iedere stop. Hamburgers, eieren, broodjes en koffie werden dankbaar genuttigd. Rond half één kwam de groep aan in Uden waar ze werden onthaald door de mensen van de stichting, en door Lieke Slagman. Lieke heeft zelf het 22Q11 syndroom en was door de stichting verrast met een unieke onesie van de mascotte van de stichting 22Q11, Superaap Sammie. Deze was speciaal voor Lieke gemaakt.

Overhandiging cheque
Na een uitgebreide lunch werd door Lieke de cheque van € 3811,42 overhandigd en ontvingen alle deelnemers een deelnamecertificaat van de stichting. Na dit alles werd begonnen met de terugweg, die deze dag nog tot aan Arnhem zou leiden. Hier overnachtte de groep in de Opstandingkerk. In Arnhem wachtte een warm onthaal, een warme maaltijd, een slaapplek en een ontbijt voor de zaterdagochtend. Na dit ontbijt trok de groep weer verder richting huis, ze volgden niet altijd de kortste weg, maar kwamen wel steeds dichter bij huis.

Mega ontvangst
Tegen 20:00 uur arriveerde de groep, na totaal 275 kilometer te hebben gestept weer bij de Fakkeldrager. Hier was een mega ontvangst op touw gezet door de jongerenwerker Jan Ligtenberg en een aantal vrijwilligers. Links en rechts van de weg stonden ouders, jongeren en vrijwilligers en betrokkenen met fakkels, ballontorens en skydancers. Blij en dankbaar dat iedereen weer veilig terug was werd nog enige tijd heerlijk nagenoten van de tocht en konden ze al hun verhalen kwijt aan het ontvangstcomité.

Dick Tukkers /Arjan Slagman

"Het is belangrijk dat je niet voorbij gaat aan de kleine successen"

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? In de serie Succes kent geen hokjes lieten we de afgelopen maanden zien dat succes vele vormen kent. Om deze serie af te sluiten, laten we deze maand de wegwijzers naar succes aan het woord. Steffan en Debby, coaches bij WestendorpPR, doen een boekje open over coaching en succes.

Steffan en Debby zijn beiden werkzaam als jobcoach bij WestendorpPR, een bureau voor participatie en re-integratie. Debby is ook gedragswetenschapper en begeleidt cliënten ook op psychisch vlak. Westendorp PR biedt diverse trajecten als arbeidsmatige dagbesteding en jobcoaching om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer te laten participeren of re-integreren in een betaalde baan. Dit kan onder andere in hun lunchroom Heel Bijzonder die vorig jaar haar deuren opende. Debby en Steffan maken de verschillende ups en downs van de doelgroep mee op hun weg naar succes en delen dan ook graag hun kijk op succes.

Diverse mix
In de 13 jaar dat Westendorp PR bestaat, hebben Debby en Steffan de doelgroep zien veranderen. "Eerder waren het vooral de mensen met wat kortere trajecten die wat makkelijker te bemiddelen waren door bijvoorbeeld een sollicitatietraining. Later zijn we ook de Wajong-doelgroep en de dagbesteding erbij gaan doen en dan kom je weer met andere problematiek in aanraking. Men weet niet zo goed waar men naartoe kan en het stukje begeleiding wordt vaak wat intensiever" vertelt Steffan. De doelgroep bij WestendorpPR is eigenlijk heel breed. "Zo hebben we mensen vanuit de ziektewet, vanuit de Wajong, mensen met een wmo-indicatie of mensen die hier komen voor dagbesteding. Onze jongste kandidaat is 15 en de oudste is 62 jaar en het niveau varieert van vmbo tot hbo+. We mixen daarin ook alles omdat we vinden dat iedereen ook van elkaar kan leren", aldus Steffan.

Positieve focus
Naast onderling van elkaar leren vinden Steffan en Debby het belangrijk dat mensen zich geaccepteerd voelen en dat er ook stil wordt gestaan bij de kleine successen. "Veel kandidaten cliënten zijn ook gewend aan tegenslagen en zien dan soms de kleine successen niet meer. Wij vinden deze ook belangrijk en daarom bespreken we ze aan het einde van de dag." WestendorpPR probeert de focus bij mensen te verleggen van wat niet kan naar wat wel kan en waar iemand wel goed in is. Zo kan de kandidaat ook op de beste manier worden gematcht met een werkgever of werkplaats en is het makkelijker om succes te behalen.

Succesverhalen
En succes, daar hebben onder andere Debby en Steffan al meerdere mensen naartoe begeleid en er zijn vele voorbeelden van. Debby: "Ik had een kandidaat die voor zichzelf het idee had dat hij het helemaal niet leuk vond om met mensen te werken en dat hij dat niet kon. Hij wilde ook absoluut nooit op de andere locatie werken. Later is hij er toch naartoe gegaan en nu is hij een van onze vaste mensen die zelfstandig de bediening doet en ook een praatje maakt met de gasten. Van hier heel gesloten zijn en absoluut niet in de lunchroom willen werken, naar nu zelfstandig de bediening doen, dat is een mooi succes. In de weg er naartoe moet je soms accepteren en loslaten, maar uiteindelijk kom je tot succes."

FC Twente tegen Jong Ajax: Bent u er ook weer bij?

ENSCHEDE - Afgelopen maandag heeft FC Twente de uitwedstrijd tegen AZ gewonnen. Het treffen in het AFAS Stadion eindigde in een nipte 1-2 zege voor de ploeg uit Enschede. FC Twente staat nu 5e op de ranglijst.

Op vrijdag 30 november staat de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax op het programma. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen Jong Ajax heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen.

The Grinch

NIJVERDAL - Vanaf 2 december is bij ZINema de animatiefilm The Grinch te zien.

Een spannende film over The Grinch. Hij wil het kerstfeest stelen, maar wie weet kan hij nog op andere gedachten worden gebracht door Cindy-Lou. Spannend, maar zeker ook hartverwarmend zoals een kerstfilm behoort te zijn. De film is onder andere te zien op 2 en 5 december om 16.00 uur. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 6,50.

Sint & Piet Dansfestijn 2018

RIJSSEN - Dansstudio Dynamiek houdt een Sint en Piet Dansfestijn op 1 december.

Het Sint & Piet Dansfestijn 2018 wordt gehouden bij Lucky in Rijssen. De Pieten hebben goed geoefend voor het Dansfestijn en zullen laten zien hoe goed ze kunnen dansen. Het Sint & Piet Dansfestijn is op 1 december tussen 15.00 uur en 17.00 uur.

Koude neuzen wandeling

NIJVERDAL - Op zondag 2 december op pad met een natuurgids op de Sallandse Heuvelrug en genieten van de winter.

Even het comfortabele en verwarmde huis uit en heerlijk genieten van de winter op de Sallandse Heuvelrug. Verken samen met een gids welke invloed de winter op de natuur heeft. De gids zal u hierover en over de cultuur en historie van het natuurgebied vertellen tijdens de wandeling die op 2 december om 14.00 uur begint bij BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug. Een heerlijke wandeling voor het hele gezin. Meldt u aan via www.staatsbosbeheer.nl.

Julia Seppenwoolde crosskampioen

RIJSSEN-TILBURG - Julia Seppenwoolde (8jr) van ASV Atletics Nijverdal was zaterdag Nationaal eerste en Internationaal tweede bij de Internationale Vidiled Warandeloop Safari Beekse Bergen voor B-pupillen, tevens de grootste Nationale Crosswedstrijd voor jeugdatleten.

Vorig jaar wist Julia ook de Internationale concurrentie voor te blijven, echter dit jaar moest ze in de Belgische concurrente Delfine de Smet haar meerdere erkennen en pakte ze zilver op het Internationale veld. De jonge atlete liep 1.200 meter over heuvelachtig en modderig parcours in een tijd van 5 minuten en 33 seconden en wist daarmee haar Nederlandse concurrente Carlijn Overeem van AV'34 Apeldoorn een fractie van een seconde voor te blijven.

Veel succes
Julia behaalde dit jaar samen maar liefst 15 maal Goud op de weg, de baan en de cross en werd februari 2018 Gelders-Overijssels Kampioen op de Cross in Kampen. Gezellige sport? Afgelopen weekend stond in het teken van de Nationale Cross Atletiek en Loket.nl Vidiled Warandeloop staat in het teken van topsport en gezelligheid. Verdeeld over drie dagen trekt het event zo'n 6.000 deelnemers en 12.500 toeschouwers.

Bijzondere techniek van Lyric helpt u weer horen

RIJSSEN / HARDENBERG - Veel slechthorenden worstelen met hun gehoorverlies. Ze hebben moeite om er openlijk over te praten, schamen zich en voelen zich onzeker. Omdat hoortoestellen hun problemen zichtbaar maken, stellen ze het gebruik ervan het liefst zo lang mogelijk uit. Wat grote gevolgen heeft voor het maatschappelijk functioneren en de kwaliteit van leven van deze mensen. Lyric, het onzichtbare en technologisch hoogwaardige hoortoestel van Phonak is dé optimale hooroplossing voor mensen met licht tot matig-ernstig gehoorverlies.

Wat maakt Lyric zo speciaal? Lyric is zo klein, dat het comfortabel en diep in de gehoorgang geplaatst kan worden. Daardoor is het 100% onzichtbaar en kan het 24 uur per dag en enkele maanden achterelkaar gedragen worden. Dus ook tijdens het sporten, slapen of douchen. Zonder enig onderhoud te plegen. 'Juist voor de beginnende slechthorende is de drempel om een hoortoestel te dragen hoog', zegt Marcel Kamps, Business Manager van Lyric. 'Bij mensen die nog werken en vol in het leven staan. Zij willen helemaal nog niet geconfronteerd worden met zichtbare hoorapparaten en zich daardoor "oud" voelen. Daarom wacht deze groep zo'n zeven tot tien jaar voordat ze iets ondernemen tegen hun gehoorverlies. Maar in die jaren gaan ze steeds slechter horen, waardoor ze op hun werk en ook in sociale situaties minder goed kunnen functioneren. En dat is natuurlijk zonde.'

Specialisten
Lyric-specialisten?Stegeman Hoortechniek, met vestigingen in Rijssen en Hardenberg, is Gecertificeerd Lyric Partner vanaf het eerste uur. Er zijn 4 ervaren Lyric Specialisten werkzaam in het bedrijf die u graag informeren over de mogelijkheden van Lyric.

Demo-dag
Op 4 december organiseert Stegeman Hoortechniek Rijssen een Demo Dag met Lyric, waarbij u meer informatie krijgt over de Lyric en het ook vrijblijvend kunt proberen. (op 6 december bij Stegeman Hoortechniek in Hardenberg)

Succes voor Excelsior '31

RIJSSEN – De zaalvoetballers van Excelsior'31 speelden vorige week vrijdag een uitstekende wedstrijd in de Eerste Divisie tegen koploper BE'79, maar het stond na veertig minuten zaalvoetbal wel met lege handen.

In Sporthal de Reggehal verdiende het minimaal een punt tegen de bezoekers uit Berkel-Enschot, maar het ging in de slotfase met 3-4 onderuit. Het vertrouwen bij de promovendus uit Rijssen was na de fraaie uitzege bij CFM/Transito goed. Bij de bezoekers niet anders. Als koploper met slechts één gelijkspel en zeven overwinningen, heeft het maar één doel; en dat is het kampioenschap. Toch waren de verwachtingen bij Excelsior'31 hoog en zou het zomaar in staat kunnen zijn om het de koploper lastig te maken. Dit bleek ook deze avond.

Eerste helft
In de eerste helft was Excelsior'31 de bovenliggende ploeg. Met veel bravoure en solide spel vermaakte het de toeschouwers. De rood witten openden verdiend de score. Sterkhouder Arnoud Baan bediende met een wonderschone lob Henk Lankamp, die de keeper het nakijken gaf (1-0). Excelsior'31 kon niet lang genieten van deze voorsprong. Uit het niets kwamen de bezoekers uit een standaard situatie langszij (1-1). Hoewel de bezoekers een grote kans kregen om op voorsprong te komen, was het Excelsior'31 dat het meeste balbezit had en meerdere kansen kreeg.

Uitdaging
De bezoekers hadden het lastig en maakten veel overtredingen. De keeper van de uitploeg hield zijn ploeg in deze fase lang op de been, maar moest na een aantal reddingen kort voor rust capituleren. Jan Borghuis bediende Arnoud Baan. Laatstgenoemde schoot fraai binnen in de voorlaatste minuut voor rust. De bezoekers stonden ondertussen op vijf overtredingen, maar Excelsior'31 was niet bij machte om een 10-meter-trap te forceren. Het koesterde op dat moment ook de 2-1 voorsprong. Na rust ging Excelsior'31 door met wat het de eerste helft liet zien. Verzorgd en aantrekkelijk voetbal spelen, en het afdwingen van kansen. Excelsior'31 verdiende de 3-1, maar het afmaken van kansen is niet het sterkste punt van de Rijssenaren. Dit kwam Excelsior'31 duur te staan toen de bezoekers uit het niets op 2-2 kwamen. Wederom een tegendoelpunt uit een standaard situatie. De geslepen ploeg uit Berkel-Enschot herbergt veel spelers met ervaring in de eredivisie en dan zie je langzaam het verschil boven drijven.

Uitdaging
Excelsior'31 had het gaandeweg de tweede helft lastig en stond al snel op vier overtredingen. Het moest hierdoor ook iets met de rem erop spelen. De bezoekers roken kansen. Deze kregen ze letterlijk ook, maar niet voordat Jan Borghuis Excelsior'31 bijna op voorsprong schoot. Borghuis speelde overigens een uitstekende wedstrijd en lijkt langzaam zijn niveau weer te halen, nadat hij een aantal maanden sukkelde met diverse blessures. Ook Gert-Jan Schultink was deze avond een rots in de branding in de achterhoede, maar kon niet voorkomen dat bezoekers uiteindelijk de 2-3 maakten. Keeper Willard Baan redde in eerste instantie, maar de afvallende bal ging via onderkant lat in doel. Niet veel later viel door onoplettendheid de 2-4. Excelsior'31 leek geslagen, maar een goede onderschepping van keeper Willard Baan op de middenlijn bezorgde Jan Borghuis de bal. Wederom was hij aangever op Arnoud Baan, die met zijn tweede doelpunt van de avond de 3-4 binnenschoot; de eindstand.

Darttoernooi in de Gezelligeit

HELLENDOORN - Op zondag 23 december organiseert Eetcafé de Gezelligeit een darttoernooi. De eerste ''180'' wint 2 kilo bakleverworst!

Om mee te doen met het darttoernooi kun je je inschrijven aan de bar of via de mail: cafedegezelligeit@gmail.com. De inschrijving bedraagt € 5,- per persoon. Aanvang van het toernooi is om 13.00 uur aan de Bibenstraat 40 in Hellendoorn. Ook is Eetcafé de Gezelligeit telefonisch te bereiken op: 0548-549468.

Inloopspreekuur openbaar vervoer

RIJSSEN - Op 13 december is er weer een inloopspreekuur openbaar vervoer voor senioren bij de bibliotheek.

Tijdens het spreekuur kan bijvoorbeeld advies gevraagd worden over het aanvragen van een OV-chipkaart. Ook vragen over hoe de 40% samenreiskorting werkt en het plannen van een reis worden beantwoord door de OV-ambassadeurs. Zelfs advies over welk abonnement bij u past is mogelijk. Het inloopspreekuur is op 13 december tussen 14.00 uur en 15.30 uur bij Bibliotheek Rijssen aan de Kerkstraat 4.

NL Alert nu ook zichtbaar bij bushaltes

TWENTE - Komende maandag 3 december is de volgende test van NL Alert. Het nieuwe alarmeringssysteem krijgt al steeds beter vorm. Met ingang van komende maandag komt hier ook een nieuwe mogelijkheid bij. De controle-berichten en echte meldingen zijn dan straks ook te lezen op de digitale vertrekborden van de Overijsselse bushaltes.

NL Alert is de opvolger van het bekende maandelijkse 'luchtalarm'. Dit heeft namelijk een belangrijke tekortkoming: het systeem geeft alleen aan dat er 'iets' aan de hand is, maar niet wat. Bij NL Alert kunnen mobiele telefoons gealarmeerd worden met een tekstbericht waar de concrete situatie in staat. Inmiddels zijn de meeste Nederlandse telefoons geschikt en ingesteld voor het ontvangen van deze berichten. Bij bijvoorbeeld de iPhone moeten mensen dit nog wel even zelf doen. Bij noodsituaties is het echter ook belangrijk om mensen te alarmeren via zoveel mogelijk andere kanalen. De digitale vertrekborden die inmiddels bij veel Overijsselse haltes staan zijn dan een goede manier om in ieder geval mensen op straat te attenderen op gevaar met concrete informatie.

De 18 minuten man

NIJVERDAL - Op dinsdag 4 december om 20.00 uur is De 18 minuten man weer in het ZINiN Theater met een nieuw 18 minuten-durend verhaal.

Dit keer is het onderwerp klimaatverandering. De 18 minuten man heeft zich verdiept in klimaatverandering en het menselijk brein. Een inspirerend verhaal over klimaatverandering, de menselijke reactie daarop en begrip daarvoor. Na het verhaal van 18 minuten is het tijd voor een discussie. De entree voor deze avond is € 7,50 en voor leden slechts € 5,-.

Adventsconcert Judah

RIJSSEN - Jongerenkoor Judah geeft op 1 december het jaarlijkse Adventsconcert in de Schildkerk.

Het lied "Licht uit God geboren" is één van de liederen die op 1 december vanaf 19.30 uur te horen zal zijn in de Schildkerk. Verder zullen er prachtige liederen over de komst van Christus naar de aarde te horen zijn. De deuren van de Schildkerk zijn vanaf 19.00 uur geopend. Er hoeft geen entree betaald te worden voor dit concert, wel is er een collecte voor de kosten van het concert.

Jaarlijkse tentoonstelling Vogelvereniging E.R.K.V.

RIJSSEN - Van donderdag 29 november tot en met zaterdag 1 december houdt de Rijssense vogelvereniging E.R.K.V. haar jaarlijkse onderlinge tentoonstelling in het clubgebouw van postduivenvereniging Het Luchtvermaak aan de Marijkelaan 7 te Rijssen. Op deze dagen zullen om en nabij de 900 vogels tentoongesteld worden door de leden van E.R.K.V.

Het belooft weer een drukte van belang te worden in de inkorfhal van Het Luchtvermaak. Van april tot en met september is het vliegseizoen van de duivenvereniging en dan worden hier op deze dagen de postduiven ingekorfd voor de zaterdagvluchten, maar nu staat het clublokaal van de vereniging in het teken van andere vogels: namelijk siervogels.

Kleurig spektakel
Jaarlijks houdt de Eerste Rijssense Kanarie Vereniging, die vorig jaar haar 75-jarig jubileum vierde, hier een tentoonstelling voor tientallen soorten siervogels. Niet alleen de bekende zang-, kleur- en postuurkanaries zullen te bewonderen zijn, maar ook felgekleurde tropische vogels, kromsnavels, hybriden en prachtige Europese cultuurvogels. Voor deze speciale gelegenheid laat de Rijssense vogelvereniging een aantal keurmeesters uit het zuiden des lands invliegen om het groot aantal vogels te keuren. Op donderdag 29 november wordt de tentoonstelling om 20.00 uur feestelijk geopend. Daarna zullen de siervogels op vrijdag van 10.00 uur tot 22.00 uur worden getoond en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Naast de tentoonstelling vindt er ook verkoop van verschillende soorten vogels plaats en is het mogelijk om lootjes te kopen voor de verloting met vele mooie prijzen. Voor het bezoeken van de tentoonstelling wordt een kleine vergoeding gevraagd, waarbij iedere bezoeker een mooie catalogus ontvangt.

Grotestraat op de schop; daarom bij Pand 55 de prijzen op z'n kop

NIJVERDAL - Het wordt steeds mooier en het prachtige eindresultaat komt steeds dichterbij. Binnenkort gaat de vernieuwde Grotestraat weer open voor verkeer en winkelend publiek. Tot die tijd zijn enkele winkels iets lastiger bereikbaar. Bij Pand 55 hebben ze daar iets op bedacht. Elke week vindt u een andere, spectaculaire actie in onze krant!

"Niet de grootste maar wel de leukste "meubel- en kleding winkel" staat te lezen op de website van Pand 55. Achter de deuren van deze winkel aan de Grotestraat vindt je een mooie collectie eigenzinnige binnen-meubelen, inclusief woonaccessoires en verlichting. Het assortiment wordt continu aangevuld. Ontdek de robuuste, industriële meubels of meubels met een stoere vintage look. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld ook leuke Kerst- en winteraccessoires te verkrijgen.
Straks, in het voorjaar komt het accent dan weer meer te liggen op de buiten-meubelen. Dit alles tegen een betaalbare prijs. Goede service, persoonlijke aandacht en kwaliteit. Dat zijn de belangrijkste pijlers van deze winkel.

Breed assortiment
Naast de grote collectie meubels, kun je bij Pand 55 ook terecht voor de functionele dames- en heren jassen van Kjelvik. En een mooie, eigenzinnige collectie dameskleding. Vooral in de maten 40 tot 46. Ook sfeer proeven? Kom naar Pand 55 aan de Grotestraat 55 in Nijverdal. Zij zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en donderdagavond tot 21.00 uur.

Koopzondag
De komende decembermaand is Pand 55 elke zondag geopend. "Erg jammer dat het nog steeds niet mogelijk is om het gehele jaar op zondag de deuren te kunnen openen", vertelt Gerwin Pots. "Volgens mij is de tijd rijp. Ik vind dat elke winkelier zelf de keuze moet hebben of hij/zij de winkel open wil op een zondag. Waarom hebben wij deze vrijheid in de gemeente Hellendoorn niet? We hebben straks een mooi centrum met een prachtige Grotestraat. We moeten nu gasgeven om het winkelend publiek naar Nijverdal te krijgen. Er zijn genoeg argumenten te vinden om een koopzondag in te voeren en om een vuist te kunnen maken richting de gemeente heb ik contact gezocht met andere ondernemers in deze gemeente. Winkeliers, tuincentra, autobedrijven, meubelzaken, in elke branche zijn er bedrijven die graag de keuzevrijheid willen hebben. Hopelijk kunnen we ons gezamenlijk hardmaken om volgend jaar een koopzondag te krijgen in de gemeente Hellendoorn."

Meer over de koopzondag is elders in deze editie te vinden.

Spullen verdienen Tweede Ronde bij nieuwe kringloopwinkel

NIJVERDAL - Kringloop de Tweede Ronde heeft afgelopen zaterdag de deuren geopend voor publiek. Het pand aan de Nijverheidsweg 2 op het industrieterrein 't Lochter heeft een metamorfose ondergaan. Het interieur ziet er strak en ruimtelijk uit en het volledige assortiment is overzichtelijk opgesteld.

De missie van Kringloop de Tweede Ronde is een nieuw leven geven aan uw gebruikte spullen om zo de negatieve impact op het milieu te verkleinen. "Bij ons krijgen uw spullen een tweede ronde", vertellen de eigenaren Sharon en Jonny Wolters uit Ommen. Zij bezitten daar een tweede vestiging aan de Schurinkhof. "Drie jaar geleden zijn we met behulp van vrienden en familie gestart in Ommen. Zonder hen konden wij niet starten. Inmiddels weten de klanten ons in Ommen steeds meer te vinden. De tweede vestiging in Nijverdal kwam op ons pad en deze uitdaging hebben we met beide handen aangegrepen."

Partners
Jonny (30) en Sharon (32) zijn in het dagelijks leven partners. Ze hebben drie mooie kinderen van 9, 6 en 1 jaar oud. "Wij zijn hard werkende mensen en steken ons voor 200% in onze winkels. Wij halen gratis een inboedel op en leveren de woning bezemschoon op. Voor het bezorgen en ophalen van goederen hebben wij één vaste dag per week. Mensen kunnen ons bellen voor de mogelijkheden."

Aanbieden
De inname goederen en de winkel is geopend van maandag tot zaterdag van 9.30 -17.00 uur. U vindt in de winkel van de kringloop regelmatig leuke restpartijen. Wil je op de hoogte blijven van speciale aanbiedingen en nieuwe producten die in de winkel staan? Volg dan de facebook-pagina: Kringloop de Tweede Ronde.

Kom ook!
U bent van harte welkom bij de gloednieuwe Kringloopwinkel in Nijverdal. De koffie of thee staat altijd voor u klaar!

Kringloop de Tweede Ronde
Nijverheidsweg 2
Website: www.kringloopdetweederonde.nl

't Noaber Open Kersttoernooi

HELLENDOORN - Drie tennisvereniging, TC Hellendoorn, TC Nijverdal en TC Haarle, organiseren gezamenlijk 't Noaber Open Kersttoernooi.

Het toernooi gaat plaatsvinden op park de Voordam aan de Imminkservestraat in Hellendoorn vanaf 10 december tot en met 29 december. Er zijn wedstrijden in herendubbels, damesdubbels en gemengde dubbels in verschillende speelsterktes. Zaterdag 29 december rond 20.00 uur is de prijsuitreiking met aansluitend een feestavond met DJ Tevens. Opgeven voor dit toernooi kan tot en met 5 december via www.toernooi.nl.

Elvis in Church

ENTER - Op 8 december om 19.00 uur in de Rooms-Katholieke kerk in Enter: Elvis in Church.

De oude Gospels gezongen zoals Elvis Presley dat zou doen. Dat was de insteek toen tien jaar geleden Elvis in Church ontstond. Voor het doek valt, is er nog een concert in de Rooms-Katholieke kerk in Enter op 8 december. Het concert is gratis te bezoeken. Meer informatie: elvisinchurch.nl.

The Doors

HELLENDOORN - The Doors Undercoversessie: artiesten van nu spelen de nummers van The Doors.

Vedran Mircetic, Lawrende Mul, Jop van Summeren, Matthijs Stronks en Mike visser zullen op zaterdag 1 december de muziek van The Doors laten herleven in De Lantaarn in Hellendoorn. Kaarten kosten € 13,- per stuk en zijn te bestellen via www.delantaarn.nl.

The Story Tellers

NIJVERDAL - Ontdek de verhalen van wereldberoemde muziek met The Story Tellers op 8 december.

Er zit een verschil tussen horen van en luisteren naar muziek. De verhalen achter de nummers kan zorgen voor een andere beleving ervan. The Story Tellers geven u die kans tijden Stories of great Singers & Songs. Teksten van onder andere Leonard Cohen, Neil Young, Joni Mitchel, Boudewijn de Groot en Bob Dylan komen aan bod. Mogelijk krijgt u na het ontleden van de tekst en de plaatsing in de originele context een heel ander beeld van de muziek en van de singer-songwriters. Kaarten voor deze voorstelling in het ZINiN Theater aan de Willem Alexanderstraat 7 zijn verkrijgbaar via www.zinin.com voor € 25,-.

Bezoek Nijverdal in deze gezellige decembermaand

Foto: Mike Rikken

NIJVERDAL - Schaatsbaan Nijverdal staat voor pure gezelligheid tijdens de eindejaarsperiode. Meer dan vier weken lang beleef je warme winteractiviteiten in het centrum van ons dorp. Tijd om te gaan schaatsen met het hele gezin. Want schaatsen is leuk, leerzaam en gezond! Dus kom naar Schaatsbaan Nijverdal, want vanaf 6 december zijn we weer open.

De populaire schaatsbaan in hartje Nijverdal is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in de wijde regio. Schaatsplezier voor jong en oud, ook wanneer het niet vriest. De schaatsbaan heeft altijd prima ijs en door aankleding met een knus winterterras, sfeerverlichting, kerstbomen, vuurkorven, glühwein en warme choco is het Henri Dunantplein van 6 december t/m 6 januari 2019 omgetoverd tot een waar winterparadijs. Op het ijs worden deze hele periode leuke activiteiten georganiseerd, waaronder schoolschaatsen en discoschaatsen. Maar ook peuterschaatsen, vele liveoptredens in de knusse tipi en een demonstratie van schoonrijders. Daarnaast wordt een heuse Curling Competitie georganiseerd. Voor wie geen zin heeft om de ijzers onder te binden, maar toch wil genieten van de unieke sfeer, is het heerlijk toeven in de gezellige tipi bij de schaatsbaan. Het is er lekker warm en met leuke optredens van onder andere de New Valley Singers, Piano House, Play it Again, Eastman Company, Bar & Booz en The Sofarockers is het er altijd beregezellig. De DJ's Martijn, RR DJ Crew, Erwin en Ivar mogen natuurlijk ook niet ontbreken.
Nieuw dit jaar is de Curling Cup Nijverdal, de eerste editie van de Curling bedrijvencompetitie georganiseerd door Tafelronde 175 Hellendoorn/Nijverdal en Schaatsbaan Nijverdal! De strijd om de Curling Cup leidt tot de finale in het laatste weekend voor de Kerst. Geef je op en maak er een gezellige avond van met je collega's! Info en opgave; joosteertink@icloud.com.

Winterfair
Op 16 december wordt de traditionele winterfair gehouden, met dit jaar een gloednieuwe opzet! Het thema is Dickens! Heel veel winterse gezelligheid dus, met allerlei optredens en kinderattracties. Bij het ter perse gaan van dit bericht, waren er nog enkele plekken vrij. Wil jij ook op deze sfeervolle markt staan? Opgeven via: manfred@opnaarnijverdal.nl. Info: Facebook Op Naar Nijverdal.

Volop gezelligheid in de Hoge Wal in december!

RIJSSEN - We hebben tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om de cadeautjes voor de feestdagen in te slaan. En steeds vaker kopen we deze via internet. Dit is jammer, want zo mis je wel een belangrijk stukje gezelligheid en sfeer. Winkelcentrum De Hoge Wal in Rijssen pakt dan ook groots uit in de feestmaand.

Sinterklaas is in de eerste week van december nog even in ons land. Alle kinderen tot en met 8 jaar zijn op zaterdag 1 december welkom in de Hoge Wal om mee te doen met de Pietenschool. Van 11.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 16.00 uur leren zij onder begeleiding van een échte Piet hoe ze over daken moeten lopen en cadeautjes in de schoorsteen moeten doen. Na afloop ontvangen ze een heus Pietenpasopoort én natuurlijk een leuke verrassing. De Pietenschool is altijd weer een leuk succes waar de kinderen volop van genieten.

Kijk, koop en neem mee!
Het overdekte winkelcentrum tovert zich na Sinterklaas weer helemaal om in kerstsfeer. Bezoekers kunnen weer genieten van de mooie, gemoedelijke sfeer om leuke geschenken in te slaan voor uzelf of anderen. Deze sfeer is iets wat je toch echt mist bij een online winkel. Bovendien loop je hierbij ook het risico dat bestellingen in de drukte niet op tijd arriveren. In de Hoge Wal kunt u kijken, kopen en direct meenemen. Bovendien steunt u zo een lokale ondernemer die dit zeer waardeert.

December-actie
Van nu tot en met de kerstdagen ontvangt u bij iedere aankoop in de Hoge Wal een gratis actiekaart waarmee leuke prijzen te winnen zijn. U kunt deze kaart invullen met uw naam en telefoonnummer en vervolgens deponeren in een speciale ton in het winkelcentrum. Na de feestdagen worden dan winnaars getrokken. Er zijn twee hoofdprijzen te winnen: waardebonnen van 500 euro voor Thuisin Rijssen en 500 euro voor Expert Doornenbal. Daarnaast zijn er diverse waardebonnen van 150 en 50 euro te winnen die te besteden zijn bij alle ondernemers in de Hoge Wal.

Extra feestelijk
Op zaterdag 15 december pakt de Hoge Wal extra groots uit. Zowel binnen als buiten het winkelcentrum is dan van alles te beleven, in samenwerking met het Mannenkoor Rijssen. Op het plein bij het winkelcentrum staan vele kraampjes met leuke en lekkere producten en autobedrijf Beltman geeft een presentatie met nieuwe modellen. Hier worden dan ook oliebollen gebakken en verkocht. Een deel van de opbrengst van deze activiteiten gaat ook weer naar een goed doel. Er is ook live muziek in de Hoge Wal. Bezoekers genieten volop van dit alles, natuurlijk onder het genot van een heerlijke kop warme chocolademelk.

Bont versierde auto
Autobedrijf Beltman organiseert samen met winkelcentrum de Hoge Wal ook een leuke winactie in het winkelcentrum. Vanaf 15 december staat er een bont versierde auto van het bedrijf in de Hoge Wal. Bezoekers kunnen dan tot en met 31 december raden hoeveel versieringen er in en op de auto zitten. Hiermee zijn dan onder meer waardebonnen en een diner voor twee te winnen.

Last minute winkelen
Op zaterdag 22 december organiseert de Hoge Wal nóg een gezellige zaterdag. In de Hoge Wal zelf zijn dan diverse presentaties van ondernemers met leuke, feestelijke producten. Een perfect moment voor wie nog op zoek is naar wat laatste geschenken. Natuurlijk is er vermaak voor het hele gezin. Zo is er een ballonartiest die de leukste creaties kan maken in kerstsfeer, zoals een rendier van ballonnen!

Komt u ook?
Zoals u ziet, er is in de Hoge Wal van alles te beleven in de aanloop naar de kerstdagen! Kom dus langs om deze gezellige sfeer te proeven bij de vele mooie ondernemers die in het winkelcentrum gevestigd zijn.

Meer te beleven
Natuurlijk zijn er in december ook nog volop andere activiteiten. Zo is ook de HABI bezig met het programma voor de kerstkoopzaterdag van 22 december en het Eindejaarsevent op vrijdag 28 en zaterdag 29 december.

Levendige kerstwandeling

Foto: Kerstwandeling

NIJVERDAL - Zondagavond 23 december 2018, van 17:00 uur tot 18:45 uur vindt de levendige kerstwandeling weer plaats in het centrum van Nijverdal. De kerstwandeling wordt georganiseerd door de Beth-Shalom kerk uit Nijverdal en alle geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om mee te wandelen.

Afgelopen jaren liepen er zo'n 2000 mensen mee, en we hopen dit jaar ook dat het weer een fantastische ervaring zal zijn voor iedereen. De kerstwandeling start om 17:00 uur bij de Délifrance op het Henri Dunantplein. De route loopt door het nieuwe Nijverdalse park (over het spoordek) en langs het 'Rooie Dorp'. Meer dan 2.000 waxinelichtjes zullen je langs de sfeervolle route leiden. Tijdens de kerstwandeling kom je langs zingende engelen, levende dieren en een echte kerstkribbe met baby Jezus. De route zal vlakbij het station eindigen, waar lekkere warme chocolademelk wordt geschonken. De kerstwandeling is bedoeld voor iedereen, jong en oud.

Foto: HvN

De kerstwandeling wordt georganiseerd door de Beth-Shalom kerk in Nijverdal en ook de Raad van Kerken is betrokken bij dit evenement. Tijdens de kerstdagen is iedereen dan ook van harte welkom om een kerstdienst bij te wonen in één van de kerken in de gemeente Hellendoorn. Meer info hierover staat op www.kerstinnijverdal.nl
Op Facebook 'Levendige Kerstwandeling' kan je volgen als je het leuk vindt om op de hoogte te worden gehouden.

'Let it be Christmas'

Foto: Praise the lord

NIJVERDAL - Vrijdag 7 december houdt C.R.K. "Praise the Lord" uit Notter haar jaarlijkse adventsconcert. Dit jaar is het thema 'Let it be Christmas' en zullen o.a. prachtige arrangementen van Joseph M. Martin uitgevoerd worden.

Daarnaast is er ook ruimte voor samenzang.

Muzikale medewerking wordt verleend door de bekende pianist Jan Lenselink (vleugel),
Mark Wester (slagwerk), Sylvia Maessen (contrabas) en Ronald IJmker (orgel).
De algehele leiding is in handen van dirigent Jan Quintus Zwart.
Aanvang is 19.30 uur, kerk open 19.00 uur, in de Vrije Evangelische Gemeente, Grotestraat 68 te Nijverdal.
De toegang is vrij, er zal een collecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Het Christelijk Regionaal Koor 'Praise the Lord' is een koor dat, samen met de dirigent en de musici, God en de Here Jezus wil groot maken door zang en muziek. Het koor bestaat momenteel uit ongeveer 35 leden. Zij zijn in staat een concert te presenteren met diverse stijlen van zang.

Zo is er ruimte voor psalmen, gospels en praiseliederen.

Mopperkont De Grinch wil Kerstmis stelen

NIJVERDAL - Hij is weer terug, mopperkont De Grinch. Deze nieuwe animatiefilm 'De Grinch' draait vanaf zondag 2 december bij ZINema. Ook dit keer is de Grinch van plan om het Kerstfeest te stelen, totdat hij op andere gedachten wordt gebracht door het vrolijke meisje Cindy Lou, die juist gek is op Kerst.

Het groene en harige monster De Grinch doet er alles aan om het Kerstfeest te stelen omdat hij denkt dat hij een grote hekel heeft aan het Kerstfeest. Hij moet daarbij steeds denken aan zijn jeugd, die hij doorbracht in een weeshuis. Op Kerstavond steelt hij kerstversieringen en cadeautjes van de mensen, zodat niemand kan genieten van het feest. Als hij samen met Cindy Lou ontdekt waarom hij denkt dat hij een hekel heeft aan Kerst, neemt het verhaal een andere wending. Een hartverwarmende film en een visueel feestje vol magie voor de hele familie. Kaarten via www.zinin.com of af te halen bij de VVV / Tourist Info.

Volkskerstzang

NIJVERDAL - De Raad van Kerken en de Volkskerstzangcommissie nodigt u uit om de Volkskerstzang mee te beleven op zondagavond 16 december, niet zoals gebruikelijk in Sporthal Het Ravijn, maar dit jaar in HET CENTRUM, Constantijnstraat 7a. Door de hoge kosten die het huren van de stoelen met zich mee brengt, heeft de commissie moeten kiezen voor een ander onderkomen. De aanvang is 19.00 uur, de deuren zijn open vanaf 18.30 uur. Dit jaar is voor het thema "GEWOON heel BIJZONDER" gekozen. De begeleiding wordt verzorgd door de muziekverenigingen Advendo en KSW. Medewerking is er verder van het koor Rhythm of Faith uit Haarle. Het thema van deze avond wordt uiteen gezet door ds. Bertine van de Weg. Zoals u gewend bent wordt u buiten begroet door de Haarlese Midwinterhoorngroep.

Springfestijn

NIJVERDAL - Ook dit jaar houdt Fysion het springfestijn. Traditiegetrouw na de Kerst op donderdag 27 december in de sporthal in de Kruidenwijk. Er is van alles te doen zoals: Verschillende luchtkussens, De Airtrack, Een Grote Stormbaan en diverse trampolines. Vriendjes en vriendinnetjes zijn ook van harte welkom! De allerkleinsten van 0 t/m 4 jaar kunnen samen met de ouders lekker springen en gymmen van 10:00 tot 11:00 uur (de zaal is open vanaf 09:55 uur). Hierna is het de beurt aan groep 1 en 2 om zich uit te leven: Dit kan van 11:15 tot 12:15 uur. Alle springers van groep 3 en 4 zijn van harte uitgenodigd van: 13:00 tot 14:15 uur. Alle springers van groep 5 en 6 mogen springen van: 14.30 tot 15.45 uur. Tot slot kunnen groep 7,8 en de 1e klas e.o. zich uitleven op de springtoestellen van 16.00 tot 17:30 uur. Leden betalen 2 euro. Niet-leden betalen 3 euro.                                

Kerstmarkt in Hellendoorn

Foto: Kerstmarkt Hellendoorn

HELLENDOORN - Op zaterdag 15 december vindt voor de 6e keer de Hellendoornse kerstmarkt plaats. Dit gezellige evenement kenmerkt zich door sfeervolle kerstkramen met heerlijke lekkernijen en leuke hebbedingetjes. Leuk om alvast wat kerstcadeautjes in te kopen.

Foto: Kerstmarkt

Laat een glaasje glühwein of chocolademelk u verwarmen en geniet ondertussen van een levende kerststal, mooie koren en de oude ambachten. Net als voorgaande jaren zal de kerstmarkt plaatsvinden in en rondom Restaurant en Zalencentrum In de Tonne Hellendoorn. Vanaf 15:00 uur tot 19:00 uur bent u van harte welkom.
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes rondom Kerstmarkt Hellendoorn? Like KerstmarktHellendoorn op Facebook en blijf op de hoogste van de nieuwsupdates en leuke winacties. Het wordt weer een geweldige kerstmarkt dit jaar en een groot aantal leuke kramen hebben zich inmiddels aangemeld! Wilt u ook standhouder worden op onze kerstmarkt? Stuur dan een mailtje naar
dinievoortman@hotmail.com.

Een nieuw begin

NIJVERDAL - Donderdag 20 december voert het Christelijk Zangkoor Nijverdal o.l.v. dirigent Frank Kaman het Kerstoratorium "Een Nieuw Begin" uit. Dit oratorium is geschreven door Johan Bredewout en voor het eerst opgevoerd in december 2002. Het 35 minuten durende werk bestaat 11 koordelen, 7 tekstdelen en opgeluisterd door instrumentale intermezzi door koperblazersgroep Brasspack. De beeldende teksten voor dit werk zijn geschreven door Hans de Ruiter. Het kerstoratorium "Een Nieuw Begin" vertelt het kerstverhaal met o.a. teksten uit Lucas en Jesaja. Bij de uitvoering worden ook Kerstliederen in samenzang gezongen.

Kerstconcert van het Rijssens Mannenkoor

DELDEN - Het Rijssens Mannenkoor zal op 20 december een kerstconcert verzorgen in de R.K. of Nieuwe Blasius te Delden. Ze zullen bekende en minder bekende nummers ten gehore brengen onder leiding van Jaap Kramer.

Voor dit kerstconcert wordt medewerking verleend door sopraan Willemijn de Munnik, speelt Hendrik van Veen op de vleugel en Carina Bossenbroek op de panfluit. Op de planning staan bekende werken van onder andere Every Valley, Hallelujah en Cantique de Noël. Ook wordt er aandacht besteed aan kerstmuziek van Nederlandse bodem. De musici die het koor komen versterken tijdens dit bijzondere kerstconcert hebben allemaal een indrukwekkende loopbaan en hebben hun kwaliteiten bewezen. Samen zorgen ze ervoor dat het koor naar een nog hoger niveau getild kan worden.

Indrukwekkend
Dirigent Jaap Kramer is een veelgevraagd musicus als het gaat om het begeleiden van koren tijdens concerten. Samen met Hendrik van Veen, een bekende pianist met een rijke ervaring aan concerten en Carine Bossenbroek, een panfluitiste die in de top meespeelt, trachten ze het beste uit elkaar te kunnen halen tijdens het geplande kerstconcert. Met deze indrukwekkende samenstelling zal het een mooi concert moeten worden.

Succes
Het Rijssens Mannenkoor timmert zelf ook hard aan de weg. Behalve lokale bekendheid hebben ze de afgelopen jaren ook ervaring mogen opdoen met optreden in het buitenland. Op uitnodiging van Europarlementariër Annie Schreier-Pierik mochten ze een concert verzorgen in het Europees parlement. Dit moet een succes geweest zijn, want het koor kreeg een zelfde uitnodiging voor het jaar 2019. Ze zullen dan in de dom van Straatsburg een concert geven voor de Europarlementariërs. Daarnaast speelde het Rijssens Mannenkoor vorig jaar onder andere in Wenen en Koln..

Bijwonen?
Het kerstconcert in de kerk in De kerk in Delden begint om 20.00 uur. De kerk gaat om 19.30 uur open. Het concert begint om 20.00 uur, de kerk gaat om 19.30 uur open. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Readshop aan de Langestraat 19 in Delden voor 10,- euro. Ook de Cigo Tabakzaak aan de Uitslagweg 91 in Hengelo verkoopt kaarten. Online bestellen kan ook, via www.rijssensmannenkoor.nl, of aan de kassa voor 12,50 euro.

Kerstzangdienst
Wilhelmina

RIJSSEN – De jaarlijkse kerstzangdienst van muziekvereniging Wilhelmina is op woensdag 19 december in de Dionysiuskerk aan de Rozengaarde. Het orkest van Wilhelmina onder leiding van Wout Ligterink zal dan weer een bekende selectie uit het kerstrepertoire laten horen, waarbij ook volop kan worden meegezongen. De kerstzangdienst begint om 19.30 uur en de toegang is vrij.

Lessons and Carols
RIJSSEN – Het Vocaal Ensemble Rijssen onder leiding van Jan-Geert Heuvelman brengt op zaterdag 15 december het Festival of Lessons and Carols uit in de Schildkerk. Deze muzikale combinatie van lezingen, muziek en zang begint om 19.30 uur. Kaarten kunnen online besteld worden via Mijntoegangskaart.nl Geen kaart ontvangen? Mail naar: support@mijntoegangskaart.nl

Beiaardscherm
RIJSSEN – Zaterdagmiddag 15 december wordt het nieuwe meekijk-scherm gepresenteerd van het carillon in de Schildkerktoren. Het scherm is bedoeld om het publiek bij carillonbespelingen te laten meekijken wat er bij de speeltafel in de Schildkerktoren gebeurt. De ruimte bij de speeltafel is te klein voor veel publiek. Bovendien is de speeltafel ook vrij moeilijk bereikbaar. Om mensen op de begane grond toch een idee te geven hoe het bespelen van de klokken in het werk gaat is het scherm aangeschaft. Bij de presentatie zal een combinatie van klokkenspel en midwinterhoorns te horen zijn.

Carola Smit
RIJSSEN – Popkoor Pursang geeft samen met de bekende zangeres Carola Smit, oud-zangeres van BZN, een sfeervol kerstconcert in het Parkgebouw op zaterdag 22 december. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het Parkgebouw. Koor en soliste zingen een aantal nummers samen. Alles ondersteund door piano en saxofoon. En er komt nog een ander, spectaculair instrument ten tonele, maar dat blijft nog even een verrassing.

Stadsjubileumgids over landgoed de Oosterhof

RIJSSEN – Het boek over Landgoed de Oosterhof nadert zijn voltooiing.

Donderdag 20 december zal de landgoedgids aan cultuurwethouder Ben Beens worden aangeboden in kasteel de Oosterhof.

Het boek is gemaakt op verzoek van het Rijssens Museum en is gemaakt door de schrijvers van Historisch Oarfgood Riessen (foto). Uitgeverij Rijssens Museum geeft het boek uit. De uitgave werd mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het jubileumfonds Rijssen 775 jaar Stad.

Aanleiding van de gids is een vraag die cultuurwethouder Ben Beens ooit stelde op een bijeenkomst op het Rijssens Museum. De wethouder had zich verdiept in de historische achtergronden van Landgoed de Oosterhof, maar hij zocht tevergeefs naar een boekwerk daarover. Dat was voor museumvoorzitter Jan Bakker een reden om het zogenaamde Schrijverscollectief van Historisch Oarfgood Riessen te vragen een mooie landgoedgids samen te stellen.

Onder leiding van Jan Slofstra werd de uitdaging aangegaan. Eerst werd geïnventariseerd wat er te melden is van het aloude landgoed en wat er aan materiaal voor handen was. Daarbij werd ook de vraag gesteld welke gronden en boerderijen in vroeger tijden bij havezate de Oosterhof hoorden. Dat heeft geleid tot opmerkelijke uitkomsten.

Alle gegevens zijn op logische wijze geordend. Het geheel is voorzien van heel veel beeldmateriaal waarvoor weer een groot beroep is gedaan op archieven van Gerrit ten Wolthuis en het Rijssens Museum. Daarnaast is veel duidelijk kaart- en tekstmateriaal opgenomen waarin onder ander Joop Voortman een groot aandeel heeft gehad.

Decemberverschijning op dak van Oosterhof

RIJSSEN – Een opvallende verschijning werd afgelopen week gesignaleerd op het dak van kasteel de Oosterhof.

Fotograaf Arjan Baan schoot inderhaast enkele mooie plaatjes van de persoon die ieder jaar in december trouw de Oosterhof bezoekt.

Enternaar
Volgens Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum gaat het om de authentieke Enternaar Gerald Getkate die namens Monumentenwacht Overijssel en Flevoland de havezate inspecteert.

Inspectie
"Ieder jaar rond deze tijd inspecteert Getkate en zijn assistent de gebouwen op het kasteelterrein. Mankementen worden gerapporteerd en ook worden de dakgoten bladvrij gemaakt, zodat het water geen schade veroorzaakt aan de gebouwen," aldus Dannenberg.

Bouwhuizen
Het belangrijkste te inspecteren gebouw is de havezate, maar ook het Eerste en Tweede Bouwhuis worden in de jaarlijkse inspectie meegenomen.

Rapport
De mogelijk door Monumentenwacht aangetroffen mankementen worden gerapporteerd aan Jan Flim die de bouwzaken namens de beheersstichting De Oosterhof behartigt.

Vroegtijdig
Door de jaarlijkse inspectie door Monumentenwacht wordt voorkomen dat bijvoorbeeld schades aan de dakbedekking vroegtijdig worden gesignaleerd.

Torentje
"Vanuit het torentje middenop het dak is een groot deel van het dak te zien. Maar een deel van de daken vallen buiten het blikveld en dan is het goed dat Getkate dat in de gaten houdt," aldus Dannenberg.

2019 Begint goed voor Twente Zangers

RIJSSEN - 2018 was een bewogen jaar voor de Twente Zangers. Ze geven in een nieuwe samenstelling een nieuwjaarsconcert in het Parkgebouw.

Vorig jaar nam het koor afscheid van enkele leden die al jarenlang actief waren binnen het koor. Ook werden er nieuwe leden welkom geheten. Het projectkoor ging van start en leidde tot 6 nieuwe leden.

Nieuwjaarsconcert
Het nieuwjaarsconcert van de Twente Zangers in deze nieuwe samenstelling staat gepland voor 4 januari 2019 in het Parkgebouw Rijssen. Ze zullen optreden met niemand minder dan Sterre van Boxtel, bekend van het programma "Nederland Zingt". Ook zal Jan Lenselink voor dit concert plaatsnemen achter de vleugel en zal Arjan Wouters het orgel bespelen. Een line-up die garant staat voor een muzikaal begin van 2019! Voor kaarten, kijk op www.parkgebouw.nl.

Midwinterhoornblazen op De Sprengenberg

Foto: Haarle

HAARLE - Het midwinterhoornblazen is een oeroude traditie. Er mag worden geblazen vanaf de eerste zondag van de Advent tot en met 6 januari, het feest van Driekoningen. Ook in Haarle wordt in de midwinterperiode volop op de hoorn geblazen.

Het is een zware kunst, waarbij een paar goede longen even noodzakelijk zijn als het hout van een krom elzen-, berken- of wilgenstammetje. Meestal zijn het monotone melodieën die soms boven een waterput geblazen worden om het geluid te versterken. Er kunnen zes natuurtonen geblazen worden met een midwinterhoorn, door aanpassing van de spanning op de lippen. De midwinterhoorn wordt altijd solo geblazen en het geluid is een klagende, weemoedige klank die wel vijf tot acht kilometer ver te horen is. Dat er meestal in de schemering wordt geblazen, draagt bij aan de mystieke sfeer die bij de midwinterhoorn hoort.

Erve de Pas
Rondom Erve De Pas biedt Natuurmonumenten op 2 december volop activiteiten! Warm even op bij de vuurplaats op de plek van de Oude Herberg. Wandel binnen bij de Informatieschuur. Ontmoet de boswachter en stel de vraag die je altijd al wilde stellen. Ontdek de Speelnatuur van OERRR. En natuurlijk kun je bij Herberg De Pas terecht voor een heerlijk kopje thee, koffie, lunch of smakelijke baksels!

Van blazer naar blazer
Vanaf Erve De Pas loop je zelf van blazer naar blazer, ze laten om beurten hun tonen horen. De blazers leggen uit hoe de midwinterhoorn werkt en misschien mag je zelf wel even blazen…

Zondag 2 december
Tijd: tussen 14.00 en 16.00 uur
Plaats: start wandeling bij Erve De Pas, Molenweg 2 in Haarle
Kosten: gratis

SAMEN 35 jaar PAJOKO

Foto: Bosleven

HELLENDOORN - SAMEN, dat is het thema van Pajoko tijdens het jubileumjaar. Het koor presenteert op zondagavond 23 december een mooi kerstconcert. Noteer het vast in je agenda!

Pajoko viert dit jaar het 35-jarig jubileum van het koor. Deze bijzondere mijlpaal willen ze natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan! Pajoko heeft gekozen om dit jubileum SAMEN met iedereen te vieren. Er worden diverse activiteiten georganiseerd gedurende dit jubileumjaar.

Foto: Pajoko

Op zondagavond 23 december om 19.00 uur zal de volgende jubileumactiviteit plaatsvinden. Een kerstconcert!" We willen graag met jou SAMEN het kerstgevoel beleven.We organiseren dit concert vlak voor Kerst omdat we iedereen de mogelijkheid willen geven om te komen luisteren." Het concert wordt gehouden in de Sint Sebastianuskerk, aan de Bibenstraat 36 te Hellendoorn. De kerk gaat open om 18.30 uur. De toegang is gratis.
Pajoko hoopt dat ze je mag begroeten en een uurtje muzikaal mag verwennen met prachtige kerstliedjes en Engelse christmas carols. Ook dit concert wordt mogelijk gemaakt door de DorpsRaad Hellendoorn.

Beleef het OERgevoel

NIJVERDAL - Beleef het OERgevoel en kom met je familie, vrienden of collega's BosKoken op de Sallandse Heuvelrug. Je wordt je ontvangen in onze BosLeven-setting waar je jezelf kunt wanen in de tijd waar alles draaide om de eerste levensbehoefte. Dit alles vindt plaats op 15 en 16 december bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug!

BosKoken staat voor beleving, niet zomaar in een pan roeren. We gaan koken met oertechnieken, met wat de natuur ons elk jaargetijde weer biedt. Een ideaal dat door ons aangewend wordt om de natuur terug te geven aan de mens, liever gezegd de natuur in de mens aan te spreken! En een tipje van de sluier, seizoenssoep bereid op vuur, boomstammen en hakbijlen....
Deze en nog vele andere oertechnieken komen aan bod!

IVN-kerstwandeling

HELLENDOORN - Het IVN sluit traditioneel het jaar af met een mooie Kerstwandeling. Dit jaar voert het u over de Eelerberg, de prachtige omgeving van het vroegere volkssanatorium Krönnenzommer. De midwinterhoornblazers zullen hen ook dit jaar weer vergezellen met hun "winterse roop". Aan het eind van de wandeling wacht u de warme glühwein en chocolademelk. Woensdag 26 december om 14:00 uur. Aanmelden is niet nodig. Kosten: vrijwillige bijdrage voor zowel de wandeling als de drankjes. Locatie: Parkeerterrein Krönnenzommer, Sanatoriumlaan 20.

Akoestische rock bij café 'n Tip

DAARLE - Op zaterdagavond 1 december is er live muziek in Café 'n Tip in Daarle. The Bottleneck Rockers" is een twee-mans akoestische rockformatie uit Almelo bestaande uit Jean Hofman en Niek Mollen. Het doel van deze mannen is pure akoestische muziek te maken die ze met passie brengen en op die manier het publiek raken en dat live op energieke en, niet onbelangrijk, op humorvolle wijze weten te brengen. Rock'n Roll, Country, Metal,Blues, Soul of pop covers, muziek van de jaren zestig tot nu in een akoestisch rockjasje maakt dat de muziek geschikt is voor jong en oud. De avond begint om 21:30 uur, de toegang is gratis.

Kindpakket

HELLENDOORN - Het Kindpakket is onderdeel van de stichting Hulpfonds Hellendoorn en is speciaal bestemd voor kinderen die opgroeien in een situatie met weinig geld. Met het Kindpakket kunt u voor uw kind kleding kopen, een abonnement betalen, uw kind deel laten nemen aan sport, etc. Daarmee willen we voorkomen dat kinderen het gevoel krijgen er niet bij te horen omdat ze niet mee kunnen doen aan dingen die voor hun leeftijdgenoten vanzelfsprekend zijn. Info: www.stichtinghulpfondshellendoorn.nl/het-kindpakket/

Koor Campanella treedt op met Festival Lessons and Carols in Dorpskerk Holten

HOLTEN - Op zondag 16 december vanaf 19.00 uur zal het gemengde Holtense koor Campanella net als de twee voorgaande jaren een aanmerkelijke bijdrage leveren aan een feestelijke avonddienst in de Dorpskerk in Holten, met het Festival Lessons and Carols.

Het eerste optreden van Festival of Lessons and Carols werd bijna 100 jaar geleden voor het eerst gezongen in Cambridge. Behalve in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is ook in Nederland op veel plaatsen het Festival een opmaat geworden naar het kerstfeest. Lessons and Carols zingt drie carols bestaande uit een afwisseling van koorzang, samenzang van traditionele Engelse liederen en korte lezingen in verhaal en dichtvorm. Campanella zingt onder anderen drie carols van de Britse componist John Ruler: Nativy Carol, What sweeter Music en Chrismas. Andere carols zijn deze avond Still a Bach Christmas, Child of Peace and Love en Gabriel's Message. Het laatstgenoemde lied is een Baskische Carol en ademt een wel heel bijzondere sfeer. De liturgie wordt verzorgd door het gezin Groenewegen / Veldkamp en dominee Siebe Roozenboom. Het koor wordt gedirigeerd door Henry Huisjes, die ook de pianobegeleiding voor zijn rekening neemt. Bij de uitgang kan een vrije gift worden gegeven.

DT

Expositie Oad Reizen

HOLTEN - Tot 31 december is bij museum 'n Spieker aan de Kerkhofsweg 2 in Holten elke dag van 14.00 uur tot 17.00 uur een expositie van Oad-reizen te zien.

Deze expositie geeft een goed beeld van bijna 80 jaar historie van de reisorganisatie Oad. Het bedrijf ontstond toen enkele busbedrijven uit de regio de vorige eeuw fuseerden: Muller Holten, Hodes Rijssen en Ter Haar uit Borne. Laatstgenoemde familie zette het bedrijf voort, dat zich uiteindelijk ontwikkelde tot de op één na grootste reisorganisatie van het land. In hert museum vindt u talrijke foto's, documenten, filmbeelden, gebruiksvoorwerpen, reisgidsen, promotiematerialen en kleding uit lang vervlogen tijden. Een uniek tijdsbeeld van vakanties door de jaren heen. De expositie kan op afspraak worden bezocht via het contactnummer 06- 22965780

Avondrondleiding Canadese Begraaf- plaats in Holten

HOLTEN – Op dinsdagavond 18 december, aanvang 19.00 uur, kunt u deelnemen aan een rondleiding vanuit het informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten.

U krijgt dan informatie over de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland door de Canadezen, het ontstaan en de indeling van de begraafplaats en hoort u de indrukwekkende verhalen over de gevallenen die in Holten begraven liggen. Na een bezoek aan het centrum wordt de rondleiding vervolgd op de begraafplaats. De gids zal u vertellen over de levens van de gesneuvelde militairen. De rondleiding begint om 19.00 uur en duurt ongeveer 75 minuten. De kosten bedragen 3 euro per persoon en voor basisschoolleerlingen 1,50 per kind. Opgave kan telefonisch: 0548 78 91 61 op maandag tot en met vrijdag tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Mail naar: info@canadesebegraafplaatsholten.nl. Adres informatiecentrum: Eekhoornweg 10 Holten. Bij opgave graag naam en telefoonnummer vermelden, zodat zij u kunnen bereiken. -DT

Bezinning op Canadese Begraafplaats in Holten

HOLTEN - Op de Canadese begraafplaats in Holten is op kerstavond maandag 24 december om 16.30 uur de jaarlijkse herdenking.

Vele Holtense schoolkinderen plaatsen jaarlijks op kerstavond een kaars bij elk graf op de Canadese Begraafplaats in Holten. De Organiserende stichting Viering Nationale Feestdagen hoopt dat het licht van de kaarsen en de warmte van het vuur een ieder tot nadenken stemt over de betekenis van saamhorigheid. Het branden van kaarsen is in 1991 door mevrouw Leena van Dam meegenomen als Finse traditie. Dit heeft ze ook naar de Canadese Begraafplaats overgebracht. Het is al jaren traditie, dat op deze avond de aanwezige schooljeugd samen met de overige aanwezige kinderen bij elk van de 1.394 graven een herinneringslicht plaatsen, om zo de hier begraven, veelal zeer jonge mannen, ook na 70 jaar te gedenken. Een aantal doedelzakspelers en midwinterhoornblazers zal de herdenking opluisteren Een korte plechtigheid maakt deze herinnering tot een zinvol moment om stil te staan bij alle leed, dat niet alleen tijdens de Tweede wereldoorlog, maar nog steeds door oorlog en geweld veroorzaakt wordt. SVNF, de organiserende vereniging achter de herdenking op de Canadese Begraafplaats adviseert bezoekers zoveel mogelijk te voet of per fiets te komen. Verkeersregelaars zullen alles in goede banen leiden, al zal de automobilist (aanrijroute alleen vanaf hotel 't Losse Hoes ) genoegen moeten nemen met een korte wandeling vanaf de parkeerplaats. Vanzelfsprekend is deze herdenking ook in 2018 vrij toegankelijk Het initiatief wordt door donateurs, verschillende sponsoren en veel vrijwilligers mogelijk gemaakt. - DT.

Afscheidsshow

HOLTEN - Het trio Jan Deijk, Laurens Jan Stam en Bert Reijlink verzorgen op vrijdag 7 december aanvang 20,30 uur hun allerlaatste oudejaarsconferentie, onder de naam: 'Aan de wilgen' in het Kulterhus in Holten.

En omdat de drie heren voor de laatste keer met elkaar optreden kan er worden gesproken over een Afscheidstournee, waarin ze deze avond terug blikken op het afgelopen jaar en wat er is gebeurt in de wereld. Toch brengt het drietal ook nieuw materiaal afgewisseld met een klassieker uit hun eerste show. Ook nu weer een breed scala aan onderwerpen waaronder Trump, de verkiezingen, de paaltjes op de Smidsbelt, en de restaurants in Holten. Ook persoonlijke onderwerpen komen aan de orde en groot nieuw uit onverwachte hoek Wanneer aan het einde van de voorstelling de lichten gedoofd worden lichten gedoofd worden, gaan de smokings symbolisch aan de wilgen. -DT

Sfeervolle Kerstfair op de Smidsbelt in Holten

HOLTEN - Op de Smidsbelt en een gedeelte van de Dorpsstraat in het hart van Holten is op zaterdag 15 december weer een gezellige Kerstfair.

U bent van harte welkom van 13.00 tot 19.00 uur. De Smidsbelt is dan omgetovert tot een sfeervolle fair voor het hele gezin. Naast de Kerstfair zijn er ook verschillende optredens te zien en te horen in de Dorpskerk. Bij de circa dertig standhouders kunt u alle kersttrends zien, beleven en leuke kerstspulletjes kopen. Er is een levende kerststal en u kunt een gezellig ritje maken met de Kerstman in de arrenslee. De kerstmarkt in Holten is bij uitstek het begin om in de juiste kerstsferen te komen. Er valt van alles te beleven en te proeven.
-DT

Gezelligheid en sfeer op de Winterfair bij Auto Aaltink

NIJVERDAL - Heb je ook alweer zin in die unieke, warme en gezellige sfeer van de feestdagen? Kom dan ook even naar de reuzegezellige Winterfair bij de actieve Mitsubishi & Fiat dealer in Nijverdal, Auto Aaltink.

Op zaterdag 1 december van 9.00 tot 17.00 uur staat de showroom van Auto Aaltink niet alleen vol met auto's, maar ook met leuke afwisselende kraampjes waar lokale ondernemers hun waar kunnen presenteren en verkopen. Geweldige wijnen en andere delicatessen, bloemen en mooie geschenkverpakkingen. Ideaal voor de drukke en gezellige decembermaand. Maar ook uw persoonlijke reisadviseur, heerlijke geuren, parfums, (elektrische) fietsen, woon-ideeën, elektronica en de schoonmaak-systemen van Jemako. Daarnaast is er dit jaar ook live muziek! Felicia Westerhof, de winnares van de Voice of Ommen, treed tussen 11.00 en 12.00 uur & 13.30 en 14.30 uur op! Kortom, redenen genoeg om ons een bezoek te brengen.

Hapje en drankje
Vanzelfsprekend wordt tijdens deze dag de inwendige mens niet vergeten. Wat dacht u van een kop heerlijke erwtensoep, roggebrood met spek, of kiest u liever voor warme chocolademelk met slagroom. Koffie of thee met een heerlijke plak Twentse krentenwegge kan natuurlijk ook.

GRATIS wintercheck
Naast alle gezelligheid kan iedereen zijn auto, klant of geen klant, ook nog GRATIS door Auto Aaltink laten testen op 18 wintergevoelige aspecten. Het kost u weinig tijd, omdat u toch aan het genieten bent op de winterfair en u gaat veilig de winter in.

Voordelig inkopen
Vanzelfsprekend nemen alle ondernemers mooie aanbiedingen mee. Dus mooi voordelig cadeaus inkopen voor de decembermaand. Daarnaast gelden er natuurlijk bij Auto Aaltink nog mooie acties op zowel nieuwe en gebruikte auto's.

Deelnemende bedrijven
Op de Auto Aaltink Winterfair vindt u stands van onder andere de volgende bedrijven: The Snuffel Factory, Jemako/Francien Hazebroek, EP Nijverdal, Travel Counsellors / Jose Pennings, Kamphuis Fietsen, Pand 55, Cigo Spithoff, Puur Relaxen, Runspiration, Wilgenweard, Oriflame / Francis Asbroek, HTC Living, Staatsbosbeheer, Rokerij Marle, Jet's Kaas&zo, Twente Decadente, Annet Evers Sieraden en Bloemerie Mireille.

Kom ook!
De Auto Aaltink Winterfair wordt gehouden op zaterdag 1 december a.s. van 9.00 – 17.00 uur in de showroom van Auto Aaltink op industrieterrein 't Lochter in Nijverdal. Meer informatie over het evenement en Auto Aaltink vindt u op www.autoaaltink.nl en op de Facebook pagina van Auto Aaltink.

TODA goes Dickens

RIJSSEN - December staat voor TODA in het teken van diverse optredens en activiteiten. Het gospelkoor uit Rijssen werkt mee aan het bekende Dickens festival in Deventer.

Op zaterdagmiddag 15 december geeft het TODA Dickens Choir acte de presence in de Lebuinuskerk tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement van het Engeland uit 1860. Een avond eerder op vrijdag 14 december is het TODA Dickens Choir te gast in het centrum van Wierden om uitgedost in de stijl van Charles Dickens de traditionele kerstsongs als 'Coventry Carol', 'Once in Royal David's city' aan het winkelend publiek ten gehore te brengen.

Kerstconcert
Een week later, zaterdag 22 december, verzorgt TODA samen met harmonieorkest Advendo uit Nijverdal een kerstconcert in de de Regenboogkerk in Nijverdal. Afzonderlijk en in samenwerking kunt u genieten van traditionele en eigentijdse kerstnummers. Het concert begint om 19:30. U bent van harte welkom. Traditioneel zingt TODA op kerstavond in de Ontmoetingskerk in Rijssen tijdens de kerstnachtdienst, aanvang 22:30 uur.

Kerstbomenactie
Zaterdag 5 januari 2019 is weer de jaarlijkse Kerstbomenactie van TODA. Elders in deze krant treft u de advertentie daarvoor aan. De koorleden rijden weer langs de huizen in Rijssen en directe omgeving om de aangemelde gebruikte kerstbomen op te halen en over te dragen aan de bouwers van het paasvuur in Dijkerhoek. Begin december gaat het online aanmeldformulier weer open. Meld uw kerstboom aan op www.toda.nl.

VRIEZENVEEN - Op 29 december organiseert De Vroomshoopse Oldtimer Club 't Oale Kreng haar 24e Show/Beurs

Een bromfietsbeurs, is dat eigenlijk nog wel van deze tijd? In de meeste boerenschuren vind je geen oude bromfiets meer. Daar staat tegenwoordig een trekker met de modernste opties.

De brommers
In Vriezenveen kunt u de brommers nog altijd vinden tijdens de jaarlijkse show/beurs van 't Oale Kreng. De Oldtimer club organiseert dit jaar op 29 december haar 24e editie.

Show
Bij deze show/beurs is een prachtige show te zien van de bromfiets uit weleer. Ook onze onderdelenmarkt staat bekend bij de bromfiets beminden. Nu ook de onderdelen schaarser worden, doordat de laatste jaren standhouders zijn weggevallen, is dit een unieke kans, om nog eens wat nostalgie op te snuiven. Want niet elke generatie heeft hetzelfde virus.

Geslaagde editie
Net zoals alle voorgaande jaren wilt de de organisatie het proberen om er dit jaar weer een geslaagde editie van te maken.

Komt u ook?
U bent van harte welkom om deze show/beurs bij te wonen. Wij kijken uit naar uw komst.

Altijd gezellige Kerstmarkt Bornerbroek

BORNERBROEK -De gezellige kerstmarkt in Bornerbroek is dit jaar op zaterdag 15 december van 15.00 tot 19.00 uur.

Zoals ieder jaar wordt de kerstmarkt gehouden in het groene park van Bornerbroek nabij de kerk en het Trivium. Er zullen diverse optredens worden verzorgd, er is gezellige muziek, een levende kerststal, diverse eetkraampjes etc. etc. In de omgeving van de kerstmarkt is er voldoende gelegenheid om gratis te parkeren.

Kerstmarkt in Wierden

WIERDEN - Het is de warmste traditie in de koudste periode van het jaar, de Kerstmarkt in Wierden.

Op zaterdag 15 december komt heel Wierden en omstreken weer samen op deze kerstmarkt die jaarlijks door de Rotaryclub en de Lionsclub Wierden wordt georganiseerd. Vanuit de servicegedachte van deze clubs wordt er ieder jaar een goed doel gekoppeld aan de kerstmarkt. De markt bestaat uit ongeveer 75 kramen die als een gezellig lint door het centrum van Wierden kronkelt.

Oude ambachten
De kramen bieden de mooiste en lekkerste (lokale) waren aan of geven bijvoorbeeld een inkijkje in oude vergeten ambachten. Daarnaast zijn er nog tal van andere leuke kerstactiviteiten, waaronder verschillende muzikale optredens, een draaimolen en natuurlijk weer de levende Kerststal met echte Wierdense baby's als het kindje Jezus. De Wierdense Kerstmarkt is op zaterdag 15 december 2018 van 15:00 – 20:00 uur in het centrum van Wierden. Voor meer info: www.kerstmarktwierden.nl.

Wandeling kerstmarkt

ENSCHEDE - Wie naast een kerstmarkt ook geniet van een wandeling is op zondag 9 december van harte welkom in Enschede.

Zin in een sportieve natuurwandeling die je wilt afsluiten met een gezellige kerstmarkt? Ga dan op zondag 9 december mee met wandelgids Hans van der Heijden uit Oldenzaal. Hij heeft voor deze dag een fraaie wandeling uitgezet rondom het Duitse bergstadje Tecklenburg in het Teutoburgerwoud. De Canyon Blick wandeling van goed 17 kilometer begint bij het Kurpark van Tecklenburg en duurt circa 4 uur, inclusief enkele stops onderweg. De tocht gaat grotendeels over onverharde paden in een heuvelachtig landschap. De wandeling is geschikt voor geoefende wandelaars. Vertrek om 11 uur vanaf de parkeerplaats. Graag vooraf aanmelden > teutowalk@gmail.com. Kosten: vrije gift voor de gids. Dus meld je gauw aan en wandel mee!