Hart van Rijssen - Nijverdal

12 april 2019

Hart van Rijssen - Nijverdal 12 april 2019


1 / 16

Zaterdag 13 april in het centrum van Rijssen: Rijssen Mobiliteit "Vroeger en Nu"

RIJSSEN - Op zaterdag 13 april van 10.00 uur tot 17.00 uur zullen er in het centrum van Rijssen diverse activiteiten plaatsvinden op het gebied van mobiliteit, dit onder de noemer Rijssen Mobiliteit "Vroeger en Nu". Dit evenement word georganiseerd door Johnny Jansen van AJ Events en Marcel Hazewinkel van Automobielbedrijf Beltman Rijssen. Verdere medewerking aan dit evenement wordt verleend door het winkelcentrum de Hoge Wal, winkeliersvereniging HABI Rijssen en het weekblad Hart van Rijssen. Tevens zal ten Brinke Transport uit Rijssen voor logistieke ondersteuning zorgen voor de activiteiten op het plein de Hoge Wal.

Het onderstaande programma laat zien dat er veel activiteiten zullen plaats vinden zowel voor de oudere als de jeugdige bezoekers van het centrum van Rijssen. Automobielbedrijf Beltman zal de hele dag aanwezig zijn met de nieuwste auto's van de merken Nissan en Kia, waaronder de elektrische varianten. En er zullen diverse klassieke auto's, motoren en brommers worden getoond in het centrum van Rijssen. Ook het transportbedrijf Pultrum zal in het centrum aanwezig zijn. Als attractie voor jong en oud zijn de radiografisch bestuurde modelbouw trucks doorlopend in actie.

Veel te beleven
Door het centrum van Rijssen zal een nog nooit in Rijssen vertoonde straatact van de "Stoommobiel" plaatsvinden. De stoommobiel gaat rijden op het traject Haarstraat-Schild, Grotestraat. Op het Europaplein zal Knobben Caravans uit Rijssen aanwezig zijn met het tonen van hun nieuwste caravans. Tussen de bedrijven door is er op het plein van de Hoge Wal tussen 11.00 en 17.00 uur een show van trialrijder Ewoud Lalkens; voormalig Nederlands Kampioen Trial rijden. Trial rijden is een behendigheidssport en geen snelheidssport. Het gaat hierbij om beheersing en evenwicht. Trialrijders kunnen hindernissen met een motor nemen die men vaak als toeschouwer onmogelijk acht.

Oldtimers
Een onderdeel van deze bijzondere dag is de pitstop van 600 bromfietsen op het plein voor de Hoge Wal in het kader van de jaarlijkse alternatieve Elfstedentocht georganiseerd door de Vroomshoopse Oltimerclub "'t Oale Kreng". Deze 13e editie is weer onder de regie van Arjan Pas tot stand gekomen. Arjan Pas is in de oldtimer-brommerwereld een begrip en het lukt hem elke keer weer een mooie tocht te organiseren. In verband met de te verwachten drukte zal er op twee tijdstippen een stop op het Hoge Walplein plaatsvinden, namelijk om 12.30 uur en om 15.00 uur. Voor de deelnemers aan deze Elfstedentocht is er tijdens de pitstop een demonstratie van de Trial Show. De deelnemers van de pitstop krijgen van de ondernemers uit het winkelcentrum de Hoge Wal iets aangeboden om de rit weer fris voort te kunnen zetten.

Veel te beleven
Naast alle bezienswaardigheden van deze dag wordt er natuurlijk ook aan de jeugdige bezoekers gedacht. Uiteraard mag een springkussen dan niet ontbreken en op het Schild is er een "Fantasia race". Dus op deze bijzondere Mobiliteitsdag "Vroeger en Nu" is er een programma met voor elk wat wils, waarbij de organisatoren jong en oud van harte uitnodigen.

Dick Tukkers

Jaargang: 6 • Nr 247• Wk 15

Lezing Solar Team Twente

HOLTEN - In Kulturhus Holten geeft Solar Team Twente een lezing op woensdag 17 april.

Wat is er inmiddels allemaal mogelijk met solartechnologie? Zonnepanelen op daken is al een vertrouwd beeld, maar wat zijn de mogelijkheden voor toepassing in de transportwereld? Dat is waar het Solar Team Twente u over gaat vertellen. De lezing op 17 april begint om 20.00 uur in het Kulturhus Holten aan de Smidsbelt 6. De toegang is gratis dankzij sponsoring.

Gezonde hapjes en amuses

RIJSSEN - Op dinsdag 16 april kunt u een workshop Hapjes & Amuses van Foodbuddy volgen.

Hoevaak zet u een plakje worst, blokje kaas, chips en nootjes op tafel als u visite heeft? Zou u dat eens anders willen aanpakken en uw gasten willen verrassen met een gezonder, spannender en lekkerder alternatief? Volg dan de workshop op 16 april vanaf 19.30 uur in het kooklokaal van CSG Reggesteyn aan de Cattelaar 2. Kosten bedragen € 29,50 per persoon en aanmelden kan eenvoudig via www.mijnfoodbuddy.nl.

Battle of the Bands

HOLTEN - Bands strijden tijdens Battle of the Bands om de eer en om de beste van de avond te zijn.

Een officiële jury en het publiek bepalen uiteindelijk wie het Kulturhus Holten het best op zijn grondvesten hebben laten schudden. Komt u ook? De strijd is op 13 april om 20.00 uur in Kulturhus Holten en de toegangsprijs is € 5,-. Kaarten zijn te koop via de website van het Kulturhus.

Passieconcert Praise the Lord

RIJSSEN - Het Christelijk Regionale Koor Praise the Lord geeft op 12 april een concert.

Vanaf 19.30 uur kunt u in Kerkelijk Centrum Sion komen luisteren naar de Passiecantate "Portraits in Grace", een cantate over het lijden en sterven van Jezus Christus. Het koor staat onder leiding van Jan Quintus Zwart en zal begeleid worden door Jan Lenselink op vleugel, Kees de Bruin op orgel en Krista van den Esker op dwarsfluit. Bent u er ook bij?

Gelijkspel voor Excelsior'31

RIJSSEN - De zaalvoetballers van Excelsior'31 hadden vrijdagavond de winst voor het grijpen bij nummer twee BE'79, maar kregen zeven seconden voor tijd de gelijkmaker om de oren.

Na een 2-2 stand bij rust, moest het uiteindelijk genoegen nemen met een 3-3 gelijkspel. Excelsior'31 moest het deze avond doen zonder Arnoud Baan, Serhat Sakru en Maarten Postma. De niet fitte Jan Borghuis besloot hierdoor zijn schoenen aan te trekken. Bij de thuisploeg ontbraken ook een aantal spelers, waardoor beide formaties niet op oorlogssterkte waren. In deze voorlaatste speelronde stond er voor beide teams niets meer op het spel. BE'79 is al in het bezit van een periodetitel en gaat binnenkort strijden in de play-off voor promotie naar de eredivisie. Promovendus Excelsior'31 wist zich door een overwinning in de vorige wedstrijd tegen LZV/Kuypers reeds veilig te spelen in de eerste divisie.

Sterke start
In de beginfase van de wedstrijd is Excelsior'31 de bovenliggende partij en komt het door doelpunten van Henk Lankamp en Rik Harbers verdiend op een 0-2 voorsprong. De thuisploeg komt vervolgens beter in de wedstrijd en creëert een aantal kansen, maar doelman Willard Baan is namens Excelsior'31 een sta-in-de-weg voor de thuisploeg. Het is wachten op een doelpunt van BE'79. Deze valt ook in de dertiende minuut. Nog geen minuut later valt ook de gelijkmaker (2-2), waarna Excelsior'31 het zwaar heeft tot aan rust. Toch weet het deze 2-2 stand tot aan rust vol te houden.

Tweede helft
Na de rust zijn de krachtsverhoudingen redelijk gelijkwaardig. Beide teams krijgen kansen om op voorsprong te komen, maar laten dit na. Halverwege de tweede helft valt dan toch een doelpunt. Aan Excelsior'31 zijde is het Jan Borghuis die vanaf de zijkant opstoomt en met een bekeken punter Excelsior'31 naar een 2-3 voorsprong schiet. BE'79 zet aan en doet er alles aan om de gelijkmaker te forceren, maar de deur leek op slot te zitten bij de rood-witten. De tijd tikte weg en Excelsior'31 kon langzaam gaan denken aan wederom een overwinning op een topploeg. Twee grote kansen om de overwinning definitief binnen te slepen waren helaas niet besteed aan Nikzad Mahbobi en Tom Kamphuis. BE'79 bleef hierdoor in de wedstrijd en na een fraaie counter van de thuisploeg kreeg Excelsior'31 zeven seconden voor tijd alsnog de gelijkmaker om de oren.

Zure uitslag
Een terechte uitslag, maar wel zuur voor Excelsior'31, dat bij winst alleen op de zesde plaats zou staan. Nu moet het deze plaats delen met ZVV Ede en Futsal Apeldoorn. Teams die beiden een beter doelsaldo hebben dan Excelsior'31. Deze vrijdag sluit Excelsior'31 de competitie in de eerste divisie af met een thuiswedstrijd tegen Madereros CF. Het duel in de Reggehal in Rijssen begint om 21.00 uur. Deze avond zal ook in het teken staan van het kampioenschap van Excelsior'31 3 en 12.

Walk & Talk inloopochtend in bibliotheek Holten vrijdag

HOLTEN - Het vinden van werk is ondanks het economisch herstel lang niet voor iedereen eenvouidig. Wie graag wat steun wil bij het vinden van werk kan ook eens de Walk & Talk ochtenden bezoeken in de bibliotheek.

Deze vrijdag 12 april is iedereen die op zoek is naar tips welkom bij de Walk & Talk inloopochtend. Hier kunt u tips krijgen over het solliciteren en uitwisselen van ervaringen met andere werkzoekenden. Dit begint om 09.30 uur.

Andere tijden
De tijden veranderen dus ook de manier waarop je (ander) werk vindt. Vroeger plaatste een werkgever een vacature in de krant, nu zoekt een werkgever op heel andere manieren naar personeel. Als je op zoek bent naar werk is het zaak je hieraan aan te passen. Walk & Talk helpt je op weg. Tijdens Walk & Talk, dé koffiepauze voor werkzoekenden, kunnen mensen die op zoek zijn naar (ander) werk ervaringen met elkaar delen, contacten leggen en krijgen zij tips die helpen in hun zoektocht naar een geschikte baan. Meedoen aan een Walk & Talk bijeenkomst geldt voor een uitkeringsinstantie als deelname aan een netwerkbijeenkomst. De Walk & Talk bijeenkomsten zijn iedere tweede vrijdag van de maand van 09.30 uur tot 11.30 uur in de Bibliotheek Holten, zie ook www.bibliotheekrijssenholten.nl. Deelname en koffie/thee zijn gratis. Walk & Talk wordt georganiseerd in samenwerking met het Participatiepact.

Korte cursus peuter/Kleuterballet

RIJSSEN - Voor alle kleine dansers en danseressen van 3 en 4 jaar start e in de maanden mei en juni een korte kennismaking met dans cursus.

Kinderen kunnen deelnemen aan 8 lessen voor 45 euro. Deze worden gehouden op de dinsdag van 16.00 tot 16.45 uur in Borne, op de donderdag van 17.00 tot 17.45 uur in Rijssen. De kinderen dansen in deze lessen samen met Juf Jennifer spelenderwijs. Al dansend, zingend, spelend word er aandacht besteed aan bijvoorbeeld lichaamsbeheersing, coördinatie, ruimte gevoel, muziek gevoel, samenwerking. Houd uw dochter/zoon ook zo van dansen en muziek? Geef dan snel op via pb of mailtje naar balletstudiojennifetwillems@hotmail.com. Let op! Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen per les.

Stabat Mater

HOLTEN - In de Dorpskerk in Holten laat de Bachbeweging Twente eenieder genieten van de Stabat Mater.

De Bachbeweging Twente is een ensemble onder leiding van Frank Deiman dat klassieke religieuze muziek ten gehore brengt. Op 14 april zullen zij de Stabat Mater van Pergolesi vanaf 19.00 uur laten horen. De toegang is gratis, een gift wordt op prijs gesteld.

Paasvuur Enter

ENTER - Op eerste paasdag, 21 april, wordt er weer een traditioneel paasvuur ontstoken.

Paasvuren worden niet overal meer toegestaan vanwege veiligheid of milieu. In Enter wordt de traditie wel voortgezet. Dit jaar wordt het paasvuur om 20.00 uur ontstoken op het terrein aan de Morslaan in Enter. Bent u erbij?

Kris Kross Amsterdam

RIJSSEN - Op zaterdag 13 april is Kris Kross Amsterdam bij Lucky in Rijssen.

In 2011 startte de broers Sander en Jordy Huisman als Kris Kross Amsterdam. Door uitbreiding is het inmiddels een trio geworden en zijn ze zeer bekend en populair in de Nederlandse clubs. Op 13 april zullen ze Lucky in Rijssen aandoen. Kaarten zijn in de voorverkoop te bestellen vanaf € 7,- via www.lucky.nl.

Viktor & Grace

HOLTEN - Viktor & Grace geven op zaterdag 20 april een concert in de Dorpskerk Holten.

Viktor & Grace bestaat uit Viktor Koning en Grace van Dorsten. Beiden zijn ze klassiek geschoolde gitaristen en groot muziekliefhebber. Tijdens het concert van 20 april zullen zij zelfgeschreven werk en covers ten gehore brengen. Dit gecombineerd met anekdotes en poëzie zorgt voor een geweldige avond. De toegangskaarten kosten € 10,-. Aanvang van het concert is om 19.00 uur.

Italiaanse hapjes

RIJSSEN - Leer heerlijke Italiaanse hapjes maken voor bijvoorbeeld de komende paasdagen tijdens de workshop op 18 april.

De workshop begint om 19.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Natuurlijk mag er geproefd worden, maar de hapjes mogen ook mee naar huis om familie en vrienden te laten proeven. De workshop kost € 25,- en opgeven kan via hallo@leuk-ER.nl. De workshop wordt gegeven bij LeukER aan de Rozengaarde 77.

Laatste klassiek-concert Parkgebouw

RIJSSEN - Deze donderdag 11 april vindt alweer het laatste concert plaats in de Klassieke serie van Parkgebouw Rijssen. Dit keer kunt u genieten van prachtig viool- en pianospel.

Het programma: Schubert: Sonatine nr. 3 in g, D. 408. Liszt: Drei Zigeuner. Liszt: Die Zelle in Nonnenwerth. Liszt: La Lugubre Gondola. Prokofjev: Vijf melodieën, opus 35bis. Brahms: Sonate nr. 3 in d, opus 108. Kortom, een mooie diversiteit klassieke werken.

Winnaar
Eerste prijswinnaar Franz Liszt Piano Concours 2017 in Utrecht 'Alexander Ullman raakt de muzikale kern van Liszt', aldus het dagblad Trouw naar aanleiding van zijn triomf op het concours. Alexander Ullman won overtuigend de eerste prijs op het Internationale Franz Liszt Concours te Utrecht en hij wordt de interessantste winnaar genoemd sinds Enrico Pace en Igor Roma. Deze Engelsman maakte een diepe indruk op zowel jury als publiek met zijn krachtige en heldere pianospel.

Keleman
Samen met de Hongaarse violist Barnabas Kelemen speelde hij in de voorronde van dit concours een aantal werken voor viool en piano van Franz Liszt. Kelemen geldt als de beste vertolker van de werken van Bartók en Liszt, vandaar dat ze hem hebben gevraagd om de kandidaten bij te staan. Dit resulteerde in een serie recitals door Nederland. Zij openen met de klassiek/romantisch getinte 'Derde Sonatine' van Franz Schubert, gevolgd door een drietal liederen van Liszt voor viool en piano en de vijf sobere melodieën van Sergej Prokofjev. Besloten wordt met de onstuimige 'Derde Vioolsonate'van Johannes Brahms. Kortom, een avond vol muzikale indrukken en ontroering. Voorafgaande aan dit concert kunt u meer te weten komen over de muziekstukken die u deze avond zult horen, en misschien ook over de musici zelf. Deze 'Ontmoeting met Klassiek' organiseer het Parkgebouw in nauwe samenwerking met de Rijssense Orkest Van Het Oosten-celliste Anne Knappstein, die deze avond het een en ander zal vertellen en laten horen. Aanvang van de 'ontmoeting' is 19.00 uur in het Parkgebouw, entree vrij, s.v.p. wel aanmelden via pr@parkgebouw.nl. Het concert start om 20.00 uur en de kosten zijn € 22,- voor volwassenen en € 5,50 voor iedereen tot 18 jaar. Prijzen zijn inclusief verenigingskosten. Tickets kunnen worden geboekt via www.parkgebouw.nl of op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur aan de kassa van het Parkgebouw.

Column

Transitie

Van boer noar börger, dat geet as 'n örgel, van börger noar boer, dat geet pas zoer.


Dit sprekwo\ord is nogal roadselachtig. Dat is te zeggen, het eerste deel van 't sprekwoord kö'j oe wal vuurstellen: nen boer verkof zin laand en de beeste of de bing of allebeaide en koch een huuske, en dan kan-e oawerschakelen op wat Timotheüs "een gerust en stil leven" neumt. Ik kan d'r oe zo een poar opneumen dee disse transitie (um ees een moderner woord te gebroeken) emaakt hebt. Mear aansumme… van börger noar boer: het meest haalbare dunkt miej um dan as börger met een boerenmeaken te trouwen den gin breurs hef. Dan mu'j vanzelfs nog wal nen bessen plear dinge learen, al kö'j dan wal een loonbedrief inschakelen um te plogen, te gieren, te zejen of te mejen, neumt mear op. Kost een poar ceant, mear dan kö'j met de haande in 'n tuk biej het tekkedroad tookieken. Toch likt miej dat een zoer spil, al dee noabers dee van oe as gloodniejen boer het doon en loaten met een smiespel lachje besprekt. A'j pech hebt krie'j nen grammieterigen schoonva oonder 't zelfde dak den 'n helen dag moompelt: 'Ik har 't aans edoan." Mear a'j dus gin sjaans kriengt met het al angehaalde boerenmeaken, kö'j het -ducht miej - wal vergetten. Dat kan allenig a'j een poar ceant op zak hebt en dan blif het zoer um rechtevoort genog verstaand te hebben van mest- en melkquota, da'j misschien mut kiezen tusken 'n bestoan as plaankgas-boer of biofarmer en da'j mut zorgen da'j gen verskel hebt met Wakker Dier of Partij van de Dieren.

Blif nog alverdan de vroag wat boer en börger met dat örgel te maken hebt in het sprekwoord. 'n Örgel "geet" nit vanzelf, doar mut nen keal of ne vrouwe an te passe kommen den oawerweg kan met twee klavieren en een pedaal en de weg weet tusken al dee registerknöppe um het geluud stöarker of zachter te maken of aanders van klaank en dan mu'j ook nog nötten können leazen en nit te rap of te laankzaam spöllen da'j de samenzingende leu nit van de wieze maakt.

Oppassen um lukraak te verkloaren woer dat woord "örgel" in dat sprekwoord vandan keump. Dan krie'j te maken met volks-etymologie. Dan deank iej (ik neume mear een vuurbeeld) dat het woord "kaamperfoelie" te maken hef met "foelie oet Kaampen", een soortemeant doktor Vogelkroed. Dewiel het ofkomstig is van "capri folium", het blad wat bliekboar geane duur nen sik egetten wordt. Dat ha'j dus verkeerd verkloard en dan stoa'j doar mooi as boer of as börger te ginnegappen as nen sik in de braandnettel…

Gerrit Kraa

De vergeten Rijssense rolschaatsbaan

RIJSSEN - De bewoners van het appartementencomplex aan de Rozengaarde sloegen onlangs de handen ineen voor hun jaarlijkse schoonmaak- en klussendag.

De onderdoorgang van De Hagen naar de Rozengaarde werd flink onder handen genomen met de hogedrukspuit. Ook werd de slibopvang in de garage leeggemaakt en gereinigd en werd ventilatieruimte onder handen genomen.

Vergeten rolschaatsbaan
Op hun opruimtocht kwamen ze terecht bij de in de jaren 80 door de gemeente Rijssen aangelegde rolschaatsbaan. Niemand weet van het bestaan, en ook of de baan in gebruik is geweest weet niemand zeker. Met verenigde krachten werd de rolschaatsbaan weer in ere hersteld. Na afloop van de actie werd er nog gezellig nagepraat onder het genot van een kop koffie en een traktatie aangeboden door de buurman Bakker Render!
Dick Tukkers

Meiden maken kennis met techniek

TWENTE - Deze donderdag is weer de landelijke Girlsday. Deze dag is opgezet om meisjes enthousiast te maken voor techniek in de brede zin. De dag is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in samenwerking met TechniekTalent.

Hoewel er zeker verbetering zichtbaar is ten opzichte van vroeger zijn vrouwen nog fiks ondervertegenwoordigd in de béta- technische- en ICT-beroepen en opleidingen. Er is dan ook een groot onbenut potentieel in deze groep. Twente is als groeiende high-tech regio op zoek naar meer technische talenten, waardoor het enthousiasmeren van de jonge meiden een belangrijke kans is. Tijdens Girlsday openen veel bedrijven en kennisinstellingen hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Deze groep kiest immers op korte termijn voor hun vakkenpakket en vervolgopleidingen, waardoor het belangrijk is om ze te interesseren voor deze beroepen. Helaas kiezen meiden nog te weinig voor beroepen die traditioneel meer als 'mannelijk' gezien worden zoals engineers of ICT-analysten. Binnen de bedrijven zelf is ook steeds meer de realisatie naar voren gekomen dat vrouwen een uniek eigen perspectief bieden op veel zaken en daarom voor betere resultaten kunnen zorgen.

Mooie opbrengst ZOA-collecte dit jaar

RIJSSEN - In week 13 hebben 192 collectanten voor ZOA het prachtige bedrag van 9.993,38 euro opgehaald.

Namens ZOA hartelijk dank voor deze bijdrage. De nood in de wereld is groot. Als Rijssenaren mogen we zo een klein steentje bijdragen om ZOA het werk in de noodgebieden mogelijk te maken. Volgend jaar hopen we in Rijssen voor de 25-ste keer de collecte voor ZOA te organiseren. Hopelijk weer met veel steun!

Oonder 't hardlopen stoa'j oaweral nit biej stille.

Verkeerden slag

Een tamboer van 'n muziekkorps in Ommen
Mos doar lest subiet optrommen
Joa, ze hebt um der oet-edoan
Umdat hee in 'n kluis zin' slag wol sloan
Sloande ruzie was toen nit te vuurkommen.

Met leu dee 't alns hebt,
he'j niks oet te wesseln.

Maandag 15 april 10:00 uur

Beleef meer plezier aan je oude schoenen

Foto: Wolters Schoenmakers

NIJVERDAL - Ze zijn jong, maar hebben heel bewust gekozen voor ambachtelijk werk. Voor Leon en Lisette Wolters is zo'n vijf maanden geleden een droom uitgekomen. In november vorig jaar hebben zij Schoenmakerij Flink aan de Constantijnstraat in Nijverdal overgenomen.

"Het mooiste van dit werk is het contact met klanten", vertelt Leon Wolters. "Mensen van allerlei pluimage komen hier binnen, een jonge dame voor een paar veters, een tiener voor een goede schooltas en oudere en jonge mensen die bijvoorbeeld een schoenzool willen laten repareren. We genieten van alle mooie gesprekjes met de klanten"
Leon en Lisette bieden oud Hollands vakwerk en beoefenen dit met veel passie. "Wij zorgen dat mensen nog veel meer plezier beleven aan hun favoriete schoenen", legt Leon uit. "Het is zonde om schoenen weg te gooien als ze kapot zijn. Breng ze bij ons en laat ze repareren. Gun je schoenen een tweede leven! Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Zo dragen wij ook een steentje bij aan duurzaamheid."
Het jonge stel is pasgeleden vanuit Hellendoorn naar Nijverdal verhuist. Leon werkte al vele jaren voor Schoenmakerij Flink, maar Lisette komt vanuit het onderwijs. Toch hebben ze er samen heel bewust voor gekozen om deze ambachtelijk schoenmakerij over te nemen. Leon: "Het is een mooi en veelzijdig beroep. We zijn aangesloten bij de Schoenmakers Gilde en mogen daardoor exclusief gebruik maken van de originele materialen van Van Bommel en Van Lier. Waarom zou je nieuwe schoenen kopen als je je oude schoenen ook een nieuw leven in kunt blazen?"
Bij Wolters Schoenmakers zijn je schoenen klaar terwijl je wacht. Drink in de tussentijd een kopje koffie of ga lekker winkelen in het centrum van Nijverdal. Ondertussen maakt Wolters jouw schoenen weer netjes met nieuwe zolen, hakken of stikwerk. Dit alles zonder extra kosten. De ambachtelijk schoenmaker verzorgt daarnaast ook de reparaties voor de vestigingen van Ziengs in Nijverdal en Rijssen. Woon je in Rijssen? Dan heb je ook de mogelijkheid om de schoenen in te leveren bij CIGO Spithoff in Rijssen. Binnen drie dagen zijn ze dan weer terug. Mochten er aanvullende vragen over de reparatie zijn, dan nemen Leon en Lisette persoonlijk contact op om jouw wensen door te nemen. "

Foto: Wolters Schoenmakers

Bij Wolters Schoenmakers kun je niet uitsluitend terecht voor schoenreparaties, maar ook voor sleutelservice. Je kunt alle sleutels laten dupliceren, of het nu gaat om huissleutels of een geavanceerde autosleutel. Dat is nog niet alles. In de winkel is een groot aanbod aan: naambordjes, lederwaren, schoenveters en Eastpak tassen.
Net nieuw zijn de kwalitatieve riemen op maat. Je kunt er zelf een mooie gesp bij kiezen. De riemen zijn milieuvriendelijk gelooid, zonder het gebruik van chemische stoffen. De riemen worden over een paar weken extra gepromoot tijdens de Vrijmarkt op Koningsdag in Nijverdal. Bij de stand van Wolters Schoenmakers kun je op 27 april ook je schoenen laten poetsen. Leon en Lisette hebben onlangs een oude schoenpoetsmachine uit de jaren '30 overgenomen uit de collectie van de heer Wolterink uit Hellendoorn. Met deze machine worden de schoenen van het winkelend publiek weer mooi opgepoetst. Hoe leuk is dat?! Kom naar de stand van Wolters Schoenmakers op Koningsdag. Deze dag worden ook de laatste Eastpak tassen uit de oude collectie tegen hoge kortingen verkocht.

Kapper Joop gaat in nieuwe zaak door op oude voet

RIJSSEN - Kapper Joop opende op maandag 1 april zijn nieuwe kapperszaak in het pand van voorheen schoenmakerij Drenth aan het Hogepad 108 in Rijssen. Hoewel zijn kapperszaak op een nieuwe locatie is gevestigd blijft het bezoeken van deze zaak bij Joop en Mart Kalkman meer dan een knipbeurt. Het is de sfeer, de gezelligheid, het ongedwongene van de oude zaak overgebracht naar het nieuwe onderkomen.

In een tijd waarin het hele leven van A tot Z is ingepland, trekt kapper Joop Kalkman zijn eigen plan. Hij kiest bewust voor een retro-interieur, een nostalgische barbiersschort, klassieke bretels een mooie krulsnor. Zijn kapperszaak ademt de sfeer van toen, maar de kwaliteit van het knipwerk voldoet aan de nieuwste eisen van nu.

Herenkapper
Hij geniet van zijn werk als herenkapper. "Juist als herenkapper, daar heb ik bewust voor gekozen. Ik heb gekozen voor de heren en daar heb ik nog steeds geen spijt van."

Omgang met klanten
Een kapper gaat met mensen om en moet in elk geval wel een beetje een mensenmens zijn. Met mensen omgaan is ook mensen aanvoelen.

Loopbaan Joop
In 2002 startte Joop Kalkman met zijn kapperszaak aan de Rozengaarde 61 in Rijssen. Ik heb er toen ook voor gekozen om vooral mezelf te blijven en ik voelde me het beste thuis in de klassieke barbierssfeer van vroeger. Ik werk niet op afspraak, waardoor je een gemoedelijke sfeer in je zaak krijgt. In de Rozengaarde had ik twee stoelen op ongeveer 25 vierkante meter. Dat was niet veel, maar de kleine ruimte geeft ook veel gezelligheid. De gesprekken worden niet alleen gevoerd met de klant in de stoel, maar ook de wachtenden roeren zich. Dat vind ik geweldig," zegt Joop.

Zonder afspraak
Even wachtten is voor bepaalde mensen een opgave, aan de andere kant zeg ik: ''probeer het gewoon eens een keer uit''. Kom eens langs en ervaar de sfeer van een gezellige kapperszaak, een lekkere kop koffie en een goed gesprek over thuis en de wereld. Ik kan met een gerust hart zeggen dat hier nogal wat van die probeer-klanten zijn gebleven. Dat zegt wel wat."

Geweldige tijd
Na 17 jaar Rozengaarde vroegen we ons af of we op deze voet door zouden willen gaan. Welnu, iets meer lucht zou ons heel goed uitkomen en vandaar ook dat we het nieuwe onderkomen aan het Hogepad hebben betrokken. We hebben bij Minny Schutte een geweldige tijd gehad aan de Rozengaarde. We werken nu op een oppervlakte van 60 vierkante meter en dat werkt toch wel wat gemakkelijker. Zoon Matt is intussen ook in de zaak werkzaam. Hij heeft een kappersopleiding gevolgd en heeft gekozen voor het herenvak en is nu volledig gemotiveerd inzetbaar in de zaak. Samen met zijn vrouw Margreet als onmisbare kracht op de achtergrond, gaan Joop en Zoon er voor en proberen samen om het hun klanten het naar de zin te maken.

Dick Tukkers

Geslaagde dressuur Hertruiters

HELLENDOORN - Afgelopen weekend werd er een In-Outdoor dressuur georganiseerd in en rondom Hippisch centrum 't Oale Spoor.

Er was veel deelname voor deze wedstrijd en alles liep op rolletjes, ook het weer werkte geweldig mee zodat paard, ruiter en toeschouwer konden genieten van de zon. Er werd ook weer goed gepresteerd door leden van PSV Hertruiters: Twee combinaties wisten de extra prijs, een fotoshoot van Moments like this photography te winnen als beste combinatie van de dag. Dit waren Luc Eshuis en Amke Pot. Luc won twee keer de eerste prijs in de klasse L1 categorie B/C met 201 en 203,5 punten. Amke Pot won met haar paard Unarijn een eerste prijs met 204,5 en een tweede prijs met 203 punten in de klasse B. In de klasse Z2 kwam Nicke Miskotte aan de start met haar pony Brouwershaven's Leonie. Zij lieten twee fijne proeven zien en behaalden twee keer de eerste prijs met ruim 66 en ruim 64%. In de klasse Z1 startte Milou Ekkel met haar paard Uvonia. Zij wist met 218 punten de tweede prijs te scoren. Liz Jannink ging van start in de klasse L1 categorie B/C met haar pony Evenveen's Victory en werd tweede met 187,5 punten. In de klasse L1/L2 categorie C/D/E was Melissa Eshuis iedereen de baas. Zij won twee keer de eerste prijs met haar pony Pim met 194 en 197,5 punten. Noortje ten Cate won in dezelfde klasse een derde prijs met Sulicaat's Sovereign met 190,5 punten. In de klasse M2 categorie D/E was de eerste prijs voor Dylian Roelofs en haar pony Poppings Soraya met 207 punten. Francis Turk startte met haar paard Happy-nicole in de klasse M1/M2 en behaalde daar een tweede en een derde prijs met 197 en 192 punten. In de klasse B categorie A/B/C reed Maaike Hulshof met haar pony Jolly een hele mooie proef. Zij behaalde 201 punten en een eerste prijs. Ook Marije Hutterd reed naar een eerste prijs met haar paard Bartoli in de klasse B met 204,5 punten. Frank Hosmar liet een sterk optreden zien in Deauville met zijn paard Alphaville N.O.P.. Individueel en met het Nederlandse team won hij zilver.

FC Twente - Telstar vrijdag

ENSCHEDE - Deze vrijdag 12 april staat de thuiswedstrijd tegen Telstar op het programma.

De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf 12,50 euro per stuk en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen Telstar heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen tot vrijdag. FC Twente hoopt uiteraard weer op veel steun te mogen rekenen bij dit mooie duel deze vrijdag!

Bikini Alarm bij Big Beautiful underwear

ENSCHEDE - Big Beautiful Underwear is al 25 jaar uw specialist in lingerie en badmode! Voor de juiste maat en cup maat. Wij verkopen vanaf 65D t/m 105K ook in bikini's en badpakken.

Herkent u dit? Je bh knelt, je borsten hangen te laag, de bandjes snijden in je schouders, je hebt pijn in je rug, nek en schouders. Je steun komt voor 80 procent uit de omvang en niet uit je bandjes. In dit geval is vaak de omvang te groot! Wij kunnen dit samen met jou oplossen door je goed op te meten en je te voorzien van het juiste advies. Want elke vrouw verdient een goed zittende bh.

Bikini en badpak alarm!
Je springt in het water: Oeps! Even hijsen en rechttrekken om weer goed voor de dag te komen. Is dat ook wat jou overkomt? Dit is niet nodig bij de juiste maat van uw bovenstukje en natuurlijk uw slip. Smal van boven, grote cup en toch vrouwelijke billen? Geen probleem; wij hebben we een ruime keuze in bikinislips, naar wens hoog of laag model. Ook voor al uw badpak problemen proberen we een oplossing te zoeken wel billen platte billen, buik ondersteuning cup te klein het kan bijna nooit een groot probleem zijn. Kom passen en laat je verrassen. Onze badpakken verkopen we op maat en cup maat. Wij helpen u graag om deze zomer vol zelfvertrouwen aan het zwembad of strand te kunnen liggen zwemmen en te sporten.

Voorjaarsjurkje
Het voorjaar is weer begonnen. De lange broek kan weer uit en de blote benen komen weer te voorschijn. Heerlijk?.... Niet voor iedereen. Loopt u bijvoorbeeld de binnenkant van uw benen kapot? Wij hebben een mooie collectie broekjes met pijpjes. Ook hebben we in onze collectie correctie broekjes met en zonder pijpjes tot onder uw bh. Deze rollen niet naar beneden in zwart en skin. Ook voor de juiste sport-bh en voedings-bh bent u bij ons op het goede adres. Kijk voor een deel van onze collectie op onze Facebookpagina en naar onze acties omdat wij 25 jaar bestaan. Wij vieren dit feest samen met u.

Laat je verrassen
Wij wensen u een fijn voorjaar en zomer zonder al deze ongemakken. Want het is fijn om vrouw te zijn met al je vrouwelijke vormen. Kom en laat je verrassen. Koopzondag laatste en eerste weekend van de maand vanaf 13.00 uur. Maandag gesloten. Gevestigd aan de Noorderhagen 66c in Enschede. Kijk voor meer informatie op: www.bigbeautifulunderwear.nl

Kennis maken met echt eten!

Foto: Mike_Rikken

HELLENDOORN - Op zondag 14 april vormt Landgoed de Uitkijk al weer voor de vierde keer het decor voor een SMAAKEVENT. Kennis maken met wat de streek te bieden heeft staat centraal. Lekker, lokaal puur eten, drinken en vooral ook genieten van de sfeer. Ondernemers uit de regio zorgen voor een complete belevenis. Of het nu gaat om de producten, de bereiding of de presentatie. Ze nemen je mee in hun passie voor eten en brengen inspiratie.

Koks bereiden lekkere en gezonde gerechtjes. Niet gewoon in de keuken, maar vanuit gave foodtrucks, op stoere BBQ's of op andere verrassende manieren. De gemaakte gerechten kun je proeven in ruil voor proefmunten. Ook zijn er zelfgemaakte mosterd, zuivel, kazen en gerookte waren te proeven. Lekker!

Proosten
Waar gegeten wordt, wordt ook gedronken. Laat je adviseren over bijpassende wijnen en de bijzondere lokaal gebrouwen biertjes. Heb je zin in wat anders, dan kun je natuurlijk ook op het grote terras plaatsnemen en iets lekkers van de uitgebreide kaart kiezen. De swingende klanken van de Sofa Rockers vullen de lucht en vermengen zich met de heerlijke geuren. Genieten dus!

Niet vergeten
En…. vergeet niet een tasje mee te nemen, want we weten zeker dat je wel wat producten en artikelen tegenkomt die je thuis wilt proeven of gebruiken. Het smaakevent is een leuk uitje voor iedereen en gratis toegankelijk. Landgoed De Uitkijk is gevestigd aan de Hellendoornsebergweg 8 in Hellendoorn. Kijk ook op: www.de-uitkijk.nl

Avontuur in het Ruhrgebied!

Foto: Ruhr Tourismus GmbH

TWENTE - Er valt jaarlijks veel te beleven in het Duitse Ruhrgebied. En om hier optimaal van te genieten kunt u ook de RUHR.TOPCARD kopen.

Per kalenderjaar kunt u kiezen uit maar liefst 94 gratis uitstapjes met de RUHR.TOPCARD. Dierentuin, rondvaartboten, industriële monumenten, musea en zwembaden openen hun deuren. Denk aan Zoo Duisburg, Gasometer Oberhausen en Landschaftspark Duisburg-Nord. Daarnaast bieden 50 partners toegang voor de helft van de prijs. Bezoek indoor skihal alpincenter Bottrop, de Apenheul bij Apeldoorn of Thermen Bussloo bij Voorst én betaal slechts de helft.

Gratis naar het pretpark
Koop van 1 tot 30 april 2019 een RUHR.TOPCARD en ontvang tot eind juni eenmalig gratis toegang tot een van onze partner-attractieparken. Krijgt u geen genoeg van al die adrenalinekicks? Dan bezoekt u de parken gewoon zo vaak u wilt. Want bij elk volgend bezoek betaalt u de helft van de toegangsprijs! Dat klinkt als een topaanbod, toch? Kies een van de drie pretparken: ?Movie Park Germany in Bottrop-Kirchhellen (gratis van 5 april tot 30 juni 2019). FORT FUN Abenteuerland bij Bestwig in Hochsauerland (gratis van 13 april tot 30 juni 2019) en Kernie's Familiepark in Kalkar, aan de Duits-Nederlandse grens (gratis van 19 april tot 2 juni 2019). Als dit geen unieke setting is: bij een nooit in gebruik genomen kerncentrale bevinden zich meer dan 40 attracties. Een wildwaterbaan, reuzenrad en de 58 meter hoge zweefmolen 'Vertical Swing' in de voormalige koeltoren. Hier is actie voor zowel jong als oud te vinden.

Extra korting voor lezers
van Hart van Twente

Lezers van deze krant profiteren nu bovendien van extra voordeel op de RUHR.TOPCARD! Volwassenen kunnen gebruikmaken van het actietarief van €48 (in plaats van €54) en kinderen (geboren tussen 2005 en 2014) betalen €35. Deze aanbieding geldt voor bestellingen die geplaatst zijn voor 30 april 2019.

Meer informatie
Voor meer informatie bel met: +49 (0) 1806 18 16 180 (€ 0,20 per gesprek in het netwerk van de Dt. Telekom, prijzen mobiele telefoon max. € 0,60 per gesprek) of kijk online op www.ruhrtopcard.de/en/. Bij een online bestelling van de RUHR.TOPCARD kunt u gebruikmaken van de code DWF Korting 2019. Meer informatie vindt u op de website: www.ruhrtopcard.de/en

Foto:
Ruhr Tourismus GmbH

Paasvoordeel op Opel bij Kamp Twente

ALMELO/HENGELO - Kamp Twente is al 60 jaar een betrouwbaar familiebedrijf. Het autobedrijf heeft standaard 100 auto's op voorraad in beide vestigingen. U kunt van maandag 15 april tot en met 22 april uw paasvoordeel slaan bij Kamp Twente bij aanschaf van een nieuwe Opel.

Kwaliteit en persoonlijk contact staat bij het autobedrijf hoog in het vaandel. Zij vinden het belangrijk om hun klanten de beste service te bieden bij het vinden van een passende auto. De medewerkers staan voor u klaar om u onder andere te helpen bij de lease, financiering, onderhoud, reparatie, verzekeringen en schadeherstel van uw auto. In 1958 start Henk Kamp Sr. met een autorijschool aan de Ootmarsumsestraat in Almelo, waarna hij in 1968 startte met het verkopen van jong gebruikte auto's. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een middelgroot autobedrijf met een vestiging in Almelo en Hengelo. U mag dus rekenen op veel ervaring en professionaliteit.?

Paasactie
Eerste paasdag zijn beide vestigingen gesloten, maar op tweede paasdag staan de werknemers tussen 11.00 en 17.00 uur met veel enthousiasme voor u klaar. Er gelden van 15 april tot en met 22 april vier verschillende acties: De prijs van de Opel Astra Online Edition wordt verlaagd van €26.285,- naar €20.995,-, de Opel Corsa Favourite van €19.464,- voor €15.595,- en de Opel Crossland X Innovation wordt van €29.608 verlaagd naar €25.750,-.Tevens hebben wij een nieuwe Opel Karl Edition al vanaf € 13295,=. In beide vestigingen zijn nog diverse auto's van deze modellen op voorraad. Op deze bijzondere actiedagen kan uw voordeel oplopen tot €5.290,-. Tot slot bestaat Opel dit jaar 120 jaar, waardoor u gebruik kunt maken van vier speciale acties. Kijk voor deze acties op de website van Kamp Twente.

Meer informatie
Autobedrijf Kamp Twente is in Almelo te bezoeken aan de Weezebeeksingel 4 en in Hengelo aan de Steenzoutweg 16. Kijk voor meer informatie op www.kamptwente.nl of bel naar 0546-82 26 61 (Almelo) of 074-82 20 022 (Hengelo).

Nedersaksisch moet behouden blijven

TWENTE - De Twentenaar is doorgaans erg trots op zijn streek; van de gemoedelijkheid tot de rust, maar ook ons mooie Twents. Dit Nedersaksisch dialect leeft nog echt in onze streek. Maar het staat wel onder druk, hier en elders. De Vereniging Levende Talen wil hier verandering in brengen.

Het Nedersaksisch is de overkoepelende benaming voor veel dialecten die in de brede Oost-Nederlandse en Duitse grensregio gesproken worden. Het Twents is hier één variant van. Afgelopen week is het project Levende Talen Opgericht door de Vereniging Levende Talen, een landelijke vereniging van taaldocenten.

Ambitie
Hun ambitie is om het onderwijs in de reze regionale taal te professionaliseren, maar ook het stimuleren van uitwisseling van kennis en het doorontwikkelen van lesmateriaal. Dit alles moet zorgen voor een positievere houding in het onderwijs ten opzichte van regionale talen. Dat er veel belangstelling is voor deze ambitie blijkt uit de deelnemers: er zijn al 43 mensen die op hun eigen gebied bij gaan dragen aan dit project. Niet verrassend draagt ook onze eigen Herman Finkers het project een warm hart toe; andere promintenten zijn Hendrik Kan Bökkers van de gelijknamige band. Hij beschikt ook over een lesbevoegdheid en wil actief werken aan de ontwikkeling van een leerlijn Nedersaksisch voor het basisonderwijs.

Regionale steun
Ook de provincies Overijssel, Gelderland, Friesland, Groningen en Drenthe hebben hun steun uitgesproken voor dit project. De toegenomen interesse voor streektalen is een positieve trend die zeker ondersteuning verdient. Voorzitter Willemijn Zwart van Levende Talen: "Je merkt dat de houding ten opzichte van regionale talen zoals het Nedersaksisch aan het veranderen is. De meerwaarde voor de taalontwikkeling staat gelukkig steeds meer in de spotlight." Het Nedersaksisch is geen 'slecht Nederlands' zoals vroeger vaak de houding was, maar een volwaardige eigen taal.

Paasgroetactie

NIJVERDAL - Pasen, het feest van de hoop, is voor de Raad van Kerken Nijverdal-Hellendoorn een belangrijk moment om aandacht te vragen voor een groot aantal gezinnen en alleenstaanden die, om allerlei redenen, leven in moeilijke omstandigheden.

?Uit bewogenheid met deze mensen en als steuntje in de rug is door de Raad besloten dit jaar opnieuw in de gemeente Hellendoorn een "Paasgroetactie" te organiseren. ?Zij hoopt, dat veel inwoners van onze gemeente op eigen initiatief dit voorbeeld gaan volgen en? een Paasgroet brengen aan een familielid, buur of onbekende, als teken van medeleven en als "ruggesteun". Een dergelijk teken van medeleven kan veel goed doen. De paasgroet van de Raad van Kerken bestaat uit een paasbrood en een wenskaart. De benodigde ongeveer 650 paasgroeten worden vanuit de Leerkamer in Hellendoorn, met de hulp van een groot aantal vrijwilligers, enkele dagen vóór Pasen (vanaf woensdagavond 17 april 18:00 uur) bezorgd op de diverse adressen. In de meeste gevallen gaat het om adressen, waar tijdens de "Kerstpakkettenactie voor de Minima", een kerstpakket is bezorgd.

Steun
Bij de organisatie en de uitvoering van de "Paasgroetactie" wordt de Raad van Kerken geholpen door de diverse plaatselijke Diaconie -en Caritasinstellingen, het Trefpunt Minima, Maatschappelijk Werk, Vluchtelingenwerk, Stichting Hulpfonds Hellendoorn, Stichting "Boom"en de Stichting Voedselbank Hellendoorn. De Raad van Kerken stelt het bijzonder op prijs een actie te organiseren, die zo breed gedragen wordt.

Blijf er niet mee lopen: Polikliniek Proktovar kan helpen

HENGELO - Darmklachten, spataderen, rug- en gewrichtsklachten hebben één ding gemeen: ze hebben een grote impact op je leven. Toch blijven veel mensen er te lang mee rondlopen. Polikliniek Proktovar met vestigingen in Hengelo en Best specialiseert in het onderzoeken en behandelen van deze klachten.

Proktovar beschikt over een multidisciplinair team met proctologen die zich buigen over darm- en anale klachten, een gastro-intestinaal chirurg, vaatchirurgen voor onder meer spataderbehandelingen, maar ook een orthopeed en radioloog, gefocust op rug- en gewrichtsklachten.

Spataderen
Spataderen zijn verwijde aderen die meestal in de benen zichtbaar zijn. De blauwe, verdikte aderen kunnen zorgen voor concrete klachten zoals bloeden na het stoten van uw been, pijn, rusteloze benen en een zwaar gevoel in de benen. Behandeling is dan zeker wenselijk op medische gronden, maar ook geeft het weer een zelfverzekerd gevoel in de zomerse dagen wanneer de benen vaker zichtbaar zijn. Meestal kan het onderzoek binnen 1 week plaatsvinden met daarna een snelle behandeling. Bij het consult gebruikt de arts moderne methoden zoals het Duplex-onderzoek om de toestand van de aders goed te bekijken. Behandeling gaat eveneens volgens de modernste technieken, zoals de endoveneuze lasertherapie. Hierbij brengen zij met een zeer kleine snee een kleine laserdraad in in de ader, waarmee het bloedvat gesloten kan worden. Hierbij is dan in de meeste gevallen geen narcose nodig, wat zorgt voor een snelle behandeling met aanzienlijk korter herstel. Andere methoden zoals bijvoorbeeld het dichtspuiten van een ader zorgen ook voor een snel herstel. Het operatief verwijderen van grotere spataderen is ook mogelijk, maar komt steeds minder voor dankzij de moderne alternatieven.

Rug en gewrichtsklachten
Ook voor de behandeling van rug- en gewrichtsklachten bent u aan het juiste adres. Hierbij wordt natuurlijk gekeken naar uw leefstijl en houding, om zoveel mogelijk zonder zware ingrepen te kunnen helpen. De behandeling van een tenniselleboog gaat volgens een innovatieve nieuwe methode, ontwikkeld hier in Twente. Hierbij wordt met kleine naaldjes op een zeer precieze plek bij de ontstoken pees uw eigen bloed of dextrose ingespoten. Uiteindelijk herstelt zo 70 procent van de mensen met een tenniselleboog.

Darm- en anale klachten
Darm- en anale klachten zijn vervelend en roepen niet zelden toch wat schaamte op. Dit is absoluut niet nodig. Veel mensen blijven te lang rondlopen met problemen die goed te behandelen zijn. Proktovar's ervaren proctologen kunnen helpen bij bijvoorbeeld aambeien, pijnklachten en jeuk maar ook problemen met de bekkenbodem of incontinentie. Wanneer een verandering van uw levensstijl of medicijnen niet toereikend zijn, kunnen de proctologen ook diverse poliklinische ingrepen uitvoeren. Behandeling draagt bij aan de kwaliteit van uw leven; blijf er dus niet mee rondlopen.

Verzekerde zorg
Proktovar biedt een breed scala aan onderzoek en behandeling aan. Proktovar heeft inmiddels contracten met veel, maar nog niet alle verzekeraars. Voor u als patiënt is het belangrijk om te weten dat u in principe alleen uw eigen risico betaalt bij Proktovar. Wanneer u namelijk bij een niet gecontracteerde verzekeraar zit, zal Proktovar hun deel van de kosten kwijtschelden. Zo bent u niet duurder uit dan voor andere behandelingen in een regulier ziekenhuis. Goede zorg moet immers voor iedereen betaalbaar zijn.

Maak een afspraak
Polikliniek Proktovar in Hengelo en Best helpt u graag. Maak dan ook een afspraak voor een consult. Bel voor meer informatie of een afspraak met 074-37 64 408 of mail info@proktovar.nl. Kijk ook op de website: www.proktovar.nl

Voorkom een val met een STROEV-vloer

TWENTE - Een ongeluk in je eigen huis komt helaas maar al te vaak voor. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal mensen dat komt te overlijden door een val fors gestegen is de afgelopen jaren; ongeveer 4.000 mensen per jaar. Preventie is daarom erg belangrijk; STROEV kan helpen om een lelijke val te voorkomen, ook voor bedrijven en organisaties.

De badkamer is gevaarlijker dan veel mensen denken. Op de natte tegels en in de gladde douchebakken kom je al snel aan het glijden met een val als gevolg. Het Almelose bedrijf STROEV specialiseert in het aanbrengen van stroeve coatings op deze en veel andere ondergronden. Hierdoor hebt u meer grip en valt u minder snel. Het aanbrengen van de coating neemt slechts een dag in beslag. Deze is transparant en heeft een levensduur van 7 tot 10 jaar. STROEV gebruikt een speciaal etsmiddel om tegels stroef te maken. De richtprijs voor een badkamer tot zes vierkante meter is 225 euro. Het aanbrengen van de coating in een douchebak of ligbad kost eveneens 225 euro. Uw badkamer is dan ook in één dag klaar. Een relatief kleine investering die veel leed kan voorkomen. Nu al komt iedere zes minuten een oudere op de eerste hulp terecht als gevolg van een val, met fikse zorgkosten en bijbehorende problemen als gevolg.

Ook voor bedrijven
STROEV verzorgt ook het stroef maken van vloeren voor bedrijven en organisaties in de brede regio. Door de jaren heen hebben zij een grote klantenkring opgebouwd; onder meer met gemeenten, sportcomplexen, recreatieparken, horecabedrijven en hotels. Zeker wanneer u een grotere oppervlakte laat coaten kan dit zeer kosteneffectief. Bovendien voorkomt u hiermee ook leed bij bezoekers en personeel én een stuk aansprakelijkheid. Een bezoeker of medewerker die valt in uw bedrijf als gevolg van een gladde vloer kan u immers aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Zo zijn bijvoorbeeld tegelterrassen, zwembaden en natte betonvloeren een groot risico. Eigenaar Marc Tyburski van STROEV is dan ook blij dat er steeds meer aandacht is voor valpreventie, ook zeker wanneer letsel voorkomen kan worden. Zo zijn diverse Twentse gemeenten en de GGD Twente al actief bezig met trainingen voor valpreventie van ouderen. Zeker in combinatie met preventieve maatregelen zoals een stroeve vloer kan veel leed voorkomen worden.

Neem contact op
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor uw woning of bedrijf? Neem contact op met STROEV via 074-250 80 86 of kijk op: www.stroev.nl

Gezond genieten van rabarber!

TWENTE - Een gevarieerd dieet met voldoende groente en fruit is belangrijk voor een levenslange gezondheid. Het eten van groente 'in het seizoen' brengt een leuk stukje variëteit aan de eettafel. Zo ook: rabarber.

April is zo'n beetje de maand van de rabarber. Deze is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, waarbij de rabarber in het voorjaar en de zomer buiten kan groeien. De winterse rabarber is zachter en zoeter van smaak. Rabarber's unieke, iets zure smaak maakt het herkenbaar in veel gerechten, van een heerlijke compote tot zoete nagerechten. De zoete rabarber is weliswaar een groente, maar de belevenis en gebruik is vaak net als fruit.

In de winkel
Verse rabarber komt in groene, groen-rode of rode varianten qua stelen. In het algemeen zijn de rodere stengels zoeter ten opzichte van groenere stengels. Dunnere stengels die wat steviger zijn zorgen voor meer smaak. Rabarber moet men het liefst binnen een dag of drie gebruiken en goed verpakken in de koelkast om uitdrogen tegen te gaan. Belangrijk: verwijder het blad van de rabarber en eet dit niet; hier zit veel oxaalzuur in wat giftig is.

Gezond
Rabarber smaakt niet alleen geweldig, maar biedt ook een goede balans voedingsstoffen. Het is rijk aan ijzer en bevat minerale zouten zoals calcium en magnesium en omvat veel vitamine B1, B2, B6 en C. Van alles niet heel veel - maar het is wel een mooie verzamelgroente om in één keer van alles wat binnen te krijgen. De gezondheidsvoordelen zijn breed; zo draagt het bij aan de eetlust en spijsvertering, versterkt het het immuunsysteem en meer.