Hart van Rijssen - Nijverdal

9 november 2018

Hart van Rijssen - Nijverdal 9 november 2018


Maestro Met Uw Uw Orkest aanstaande zaterdag

RIJSSEN - Zaterdagavond Met Uw Orkest in de hal van Ter Steege Potterie in Rijssen.

Met Uw Orkest is een opmerkelijk project met een knipoog naar het bekende programma Maestro. Het Orkest van het Oosten, Ter Steege Potterie én het Parkgebouw hebben elkaar gevonden. Zaterdagavond 10 november is de geweldige muzikale avond voor iedereen. het voltallige Orkest van het Oosten treedt voor het voetlicht in een prachtig aangeklede Ter Steege Hal aan de Nijverheidsstraat.

Je hoeft geen bekende Nederlander te zijn om het Orkest van het Oosten te dirigeren. Dat bracht OvhO-celliste Anne Knappstein uit Rijssen op het idee een Oost-Nederlandse versie te maken van het dirigeerprogramma Maestro.

Zes kandidaten hebben inmiddels les gehad van een echte dirigent om het Orkest van het Oosten zaterdagavond te dirigeren. Het is afwachten hoe het hen zal vergaan en of ze inderdaad uitgegroeid zijn tot echte Maestro's.

Het Orkets van het Oosten speelt in de volle bezetting. Daarvoor biedt het podium van het Parkgebouw onvoldoende ruimte en is contact gezocht met de bekende firma Ter Steege, alhier ook bekend onder de prachtige bijnaam Sköater-Ab. Ter Steege Potterie vond het een uitstekend idee en stelde graag de hal ter beschikking. De grote bedrijfsruimte is speciaal voor het programma omgebouwd tot een grote concerthal. "De akoestiek is er fenomenaal," zegt een enthousiaste Anne Knappstein.

Het orkest speelt een aantal prachtige muziekstukken onder leiding van de eigen dirigent, Rolf Verbeek. Daarnaast zullen de zes aspirant-dirigenten laten zien wat zij geleerd hebben. Met uw Orkest is geen wedstrijd zoals op televisie, maar een warme manier om het symfonieorkest te leren kennen. Om iedereen de kans te geven dit concert bij te wonen is de toegangsprijs uitzonderlijk laag gehouden: € 5,50 per ticket, inclusief verenigingskosten en de jeugd tot 18 jaar mag er gratis in. Aanvang 20.00 uur aan de Nijverheidsstraat 53. De deuren gaan open om 19.30 uur. Informatie, voorwaarden en tickets: www.parkgebouw.nl of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

Twentehoes geeft promotiecursus Nedersaksisch NS-treinpersoneel

HENGELO - De Nederlandse Spoorwegen hebben belangstelling voor een cursus Nedersaksisch door het Twentehoes voor streektaal en cultuur in Hengelo.

Om te kijken of hiervoor belangstelling bestaat bij het NS-personeel mag het Twentehoes werven in het personeelsorgaan van de Nederlandse Spoorwegen. Volgens pr-functionaris Nienke Harmsen van het Twentehoes wordt eerst ingezet op één cursusavond. "In overleg met de cursisten kan besloten worden of er nog één of twee doorstart-avonden verzorgd kunnen worden."

De ruimte die de NS geeft voor de Twentehoescursus heeft alles te maken met het onlangs afgesloten Convenant voor de Nedersaksische streektalen. Daarin werden de Nedersaksische streektalen erkend als volwaardige talen van het Nederlands taalgebied. Op de dag van de ondertekening door minister Ollengren van Binnenlandse Zaken in Zwolle, werden de treinreizigers door het NS-personeel in het Nedersaksisch toegesproken. "En dat was een geweldig mooie opsteker voor de streektalen," zegt Harmsen.
Het Twentehoes biedt de cursus niet aan omdat het NS-personeel geen goed Nedersaksisch zou spreken. "Integendeel, maar we willen graag ervaringen uitwisselen hoe we door functioneel streektaalgebruik de streektalen levend kunnen houden. Dat dit kan hebben ze op de dag van het convenant al bewezen. Het was zelfs landelijk nieuws." De cursus bevat een kort overzicht van de eigenaardigheden van het Nedersaksisch en de deelnemers kunnen tevoren vaktermen indienen met een vertaalsuggestie erbij om naderhand met elkaar over te discussiëren."

Snackwagen verlaat Rijssense zaterdagmarkt

RIJSSEN – De in Rijssen zeer bekende snackwagen van Henriet Preuter-Zwoferink zal na een periode van twintig jaar definitief verdwijnen van de Rijssense zaterdagmarkt. Op zaterdag 24 november zal ze de markt voor de laatste keer bezoeken van 09.00 tot 17.00 uur. Voor deze gelegenheid zal ze haar producten met 50% korting aanbieden aan het winkelend publiek.

Henriette heeft op 28 september al afscheid genomen van haar standplaats bij Sion waar ze negen jaar acte het presence gaf. Dat Henriet met haar snackwagen gewaardeerd werd op deze standplaats wordt duidelijk uit het gegeven dat zij op de laatste avond voor haar vertrek door de buurtgenoten in het zonnetje werd gezet voor de bewezen diensten.

Besluit
Haar besluit om te stoppen met de verkoop van snacks op bovengenoemde locaties heeft diverse redenen. In de eerste plaats wil ze na twintig jaar van voortdurend werken ook graag eens haar eigen leven kunnen leiden. Daar komt bij dat ze sinds het overlijden van haar moeder mantelzorger is geworden voor haar vader. Ook speelde mee dat ze op bijna alle feest- en zaterdagen moest werken terwijl anderen genoten van vrije dagen.

De loopbaan van Henriet
De loopbaan van Henriet begon in 1988 toen ze haar vader assisteerde. Hij bezorgde boodschappen bij Rijssense inwoners met z'n SRV wagen. Vervolgens volgde de aankoop van een snackwagen waarmee ze elf jaar lang een standplaats had voor de garage van de familie Preuter aan de Arend Baanstraat. Ook nam ze haar standplaats bij het kerkelijk centrum Sion op de hoek van de Jacob Ruysdaelstraat negen jaar geleden in. In totaal is ze twintig jaar aanwezig geweest op de Rijssense zaterdagmarkt.

In beraad
Daarnaast was ze ook aanwezig tijdens de jaarlijkse lommerdmarkten en de konings/koninginnedagen. Daarnaast heeft ze nog standplaatsen bij het Parkgebouw en bij kasteel de Oosterhof. Of zij in de toekomst deze beide standplaatsen zal blijven innemen beraad Henriette zich nog.

Een druk bezet leven
Voorwaar een indrukwekkende opsomming van vele haar werk wat zij buitenshuis heeft verricht, waarbij ze ook nog eens haar inkopen voor de snackwagen persoonlijk verzorgt en haar administratie zelfstandig uitvoert.
Dick Tukkers

Topbedragen bij het Rabobank Projectenfonds

RIJSSEN - Op maandag 29 oktober was er tijdens de verdeling van de gelden uit het RABO Projectenfonds door de Kieskringvergadering vreugde bij het dagactiviteiten centrum Het Punt en bij zorgboerderij De Borkeld.

Dagactiviteiten centrum Het Punt en bij zorgboerderij De Borkeld ontvingen bij het Rabobank Projectenfonds de hoogste bedragen van de door de RABO bank ter beschikking gestelde €40.000 euro uit fonds, respectievelijk €15.000 en €11.000 euro. Het Rijssens Leemspoor ontving €7.500 euro. Postduivenvereniging Het Luchtvermaak mocht €1.550 euro bijschrijven. De Oosterhofruiters, de Riesense Boules, Tiedverdrief in Vrieje TIed, Voetbalvereniging Enter Vooruit en Popkoor Pursang kregen als troostprijs een cheque van €1.000 euro.

Bestedingen
Voorafgaande aan de verdeling van de gelden lieten de negen genomineerde stichtingen en verenigingen een presentatie zien van hun projecten. Het aangeboden geld voor Het Punt wordt besteed door hen voor de renovatie van het plein rond hun locatie, het patsen van een overkapping en het plaatsen van zitjes. Het aangeboden geld bij de zorginstelling De Borkeld wordt benut om nieuw meubilair en sta-op stoelen voor hun cliënten aan te schaffen. Het Rijssens Leemspoor wil voor het geld een nieuwe draaibank aanschaffen voor reparatie van smalspoormaterieel en de ostduivenvereniging. Het luchtvermaak besteedt het geld om zonnepanelen op hun clubhuis te installeren.

Dick Tukkers

Veilig Verkeer Nederland controleert fietsen

RIJSSEN-HOLTEN- Op dinsdag 30 oktober werden er door Veilig Verkeer Nederland afdeling Rijssen-Holten fietscontroles uitgevoerd. Leerlingen van groep 7 van de basisscholen in Rijssen kwamen hiervoor naar de brandweerkazerne in Rijssen.

Voor de fietscontroles in de brandweerkazerne waren 14 basisscholen uitgenodigd, totaal 403 leerlingen. Bij de uitgevoerde controles werden de fietsen bekeken op de volgende onderdelen: stuurinrichting, bel, handvatten, remmen, banden, reflectie in de wielen en trappers en uiteraard met nadruk de verlichtingselementen, zoals koplampen, achterlicht of afneembare verlichting. Bij 25 fietsen was de verlichting niet in orde, meestal het gevolg van lege batterijen. Het reflectiemateriaal aan de banden of in de spaken ontbrak nogal eens. Bij 38 fietsen was dit niet in orde en dat is nagenoeg gelijk aan vorige jaren. Het VVN-bestuur is erg tevreden over de medewerking van de scholen en het verloop van de dag.

Zichtbaarheid scholieren blijft een probleem
Vooral de zichtbaarheid in het donker blijft een probleem. Een flink deel van de gecontroleerde fietsers waagt het in het donker zonder goede verlichting en zonder goede reflectie. Het is voor een fietser erg belangrijk is om van opzij goed gezien te worden. Reflectiemateriaal om goed op te vallen hoeft niet duur te zijn en een nieuwe batterij in de verlichting is zo geplaatst. Er waren gelukkig ook veel leerlingen die hun fiets van te voren goed in orde hadden gemaakt.

Dick Tukkers/C.Proos

Concert Urker Mannenkoor Halleluja

RIJSSEN- Het concert van het Urker Mannenkoor Halleluja gehouden in de Schildkerk op 29 september voor Woord en Daad en georganiseerd door de afdeling Rijssen, bracht het fraaie bedrag op van 4600 euro.

Naast dit bedrag werd op deze avond ook nog een cheque met een bedrag van ruim 11100 euro overhandigd door de kleindochters van de familie Pluimers aan de vertegenwoordiger van Woord en Daad de heer Jasper Fayer. Dit mooie bedrag is de opbrengst van de verkoop van goederen in het Woord en Daad winkeltje aanwezig op het adres Tabaksgaarde 2 in Rijssen en de verkoop van goederen op Markplaats. De winkel op de Tabaksgaarde 2 is open na afspraak van maandag tot en met zaterdag. Afspraak maakt u door te bellen naar 0548-516772 of te e-mailen naar pluimers@hotmail.com. Het aangeboden bedrag zal worden besteed aan de armoede bestrijding in de wereld.

Dick Tukkers

Trends in Rijssen-Holten

RIJSSEN - Op woensdag 14 november houdt Gemeentebelang Rijssen-Holten haar najaarsvergadering.

Dit zal gecombineerd worden met een lezing van Hans Peter Benschop van Trend Bureau Overijssel. Hij vertelt over de 10 belangrijkste trends voor de gemeente Rijssen-Holten. De lezing kan ook bijgewoond worden door niet-leden en is interessant voor ondernemers, bestuurders en andere belangstellenden. De vergadering en lezing vinden plaats in Kulturhus Holten. De (besloten) vergadering start om 19.45 uur. Aanvang van de lezing is om 20.30 uur.

De Kleine Zeemeermin

RIJSSEN - De musical De Kleine Zeemeermin is op 14 november te zien in Parkgebouw Rijssen.

De voorstelling begint om 15.00 uur en vanaf dat moment is het voor jong en oud genieten van de sprookjesachtige taferelen. In het verhaal redt de Kleine Zeemeermin een mensenprins en wordt op slag verliefd op hem, maar hoe kunnen ze samen zijn? Kom het zelf beleven bij Parkgebouw Rijssen. Kaarten zijn verkrijgbaar voor € 16,- per stuk via www.parkgebouw.nl. Doe ook mee aan de Sprookjesverkleedwedstrijd.

Duo-concert Muziekmaten

YPELO - Op zaterdag 10 november is er een duo concert Muziekmaten in het Akkerhus.

Het concert wordt gegeven door het Twents Shantykoor Bornse Maten en Muziektheater Capriccio'97. Samen zullen ze een gevarieerd en boeiend programma ten gehore brengen tussen 20.00 uur en 23.00 uur. Bestel uw kaarten à € 7,50 via www.akkerhus.nl of 06-12288570.

Hobby & vrijetijdsbeurs

HOLTEN - Op 18 november is er een hobby & vrijetijdsbeurs bij De Belte.

Tijdens deze hobby & vrijetijdsbeurs is er veel te zien op het gebied van Decopatch, Pearlclay, Foamclay en andere hobbymaterialen. Ook zijn er workshops om nieuwe materialen en nieuwe technieken uit te proberen. De beurs wordt gehouden bij De Belte aan de Zwarteweg 24 in Holten tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Een bijzondere reis voor een goed doel

RIJSSEN - In een vorig artikel kon u kennis nemen van de avonturen die Ben en Henny Plomp ondervonden tijdens hun reis van Rijssen naar de grens van Moldavië en hun aankomst op de camping in de plaats Straseni.

Op de camping werd een werkbespreking gehouden, waarbij Henny en Ik werden ingedeeld in een klusteam, die een huisje van een oude alleenstaande man zouden opknappen. De volgende dag zijn we met zijn vieren en directrice Veronica, via een hobbelweg met gaten en kuilen, naar een dorpje gereden ongeveer 22 kilometer van Straseni. Bij de woning van Iwan aangekomen bleek dat hij er een zooitje van had gemaakt. Hij was een alleenstaande man en was afhankelijk van de buren en een wekelijks bezoek van de thuiszorg. Hij moest water halen bij de buren die een waterput hadden. Hij had een uitkering van €53,- per maand.

De opdracht luidde om 1 kamer winterklaar te maken, zodat hij zonder problemen de winter kon doorkomen in een tochtvrije en warme kamer. Deze kamer werd ontruimt en voorzien van nieuwe kozijnen zodat de kamer tochtvrij was. De kachel werd gerepareerd, de wanden werden opnieuw geschilderd nadat de gaten in de muren waren dicht gepleisterd. Als vloerbedekking werd er linoleum gelegd en Iwan kreeg een nieuw matras met beddengoed. De man was de koning te rijk en vertelde aan Veronica dat hij niet eerder van de kamer gebruik zou maken dan met de kerstdagen, omdat deze volgens hem veel te netjes was. Tijdens de werkzaamheden liepen we iedere keer door een bijkeuken, waar een vieze nare geur hing. De stank bleek uit de koelkast te komen.

Toen ik de koelkast open de kwam mij een walm tegemoet en kwam er een niet definiërende drab uitzetten. Ik maakte de directrice duidelijk dat deze koelkast aan zijn einde was gekomen en dat deze moest vertrekken en moest worden vervangen. Hier was geen geld voor maar wij hebben haar gerust gesteld dat wij geld beschikbaar hadden voor een nieuwe koelkast. Wij hadden van verschillende mensen een bedrag gekregen om hier wat mee te gaan doen in Moldavië. Het fornuis van Iwan was ook niet meer om aan te zien dus stelde Jelte geld beschikbaar om ook een nieuw fornuis te kopen. Jelte en Aly hadden namelijk in Nederland ook sponsors gevonden om dit te besteden waar dit nodig was. De volgende dag werd het karwei afgemaakt met de belofte dat we de dag daarop de koelkast en het fornuis zouden brengen. Iwan was helemaal ontdaan en hij bedankte ons met tranen op zijn wangen.

Als dank kregen wij van hem een flesje eigengemaakte jenever. Toen wij de volgende dag de koelkast en het fornuis wilden installeren bleek, dat Iwan het allemaal niet meer kon bevatten en had hij zich een stuk in de kraag gezopen. Hij lag op bed en was niet aanspreekbaar en liet de scheldkanonnades van de buurvrouw over zich heen gaan. Na installatie van beide apparaten ben ik gegaan om op het dagcentrum, waar wifi was, de website bij te werken.

Dick Tukkers

Drienerlo verslaat Sportclub Rijssen

DRIENERLO - Op een frisse zaterdagmiddag vertrekt het eerste elftal van Sportclub Rijssen naar Drienerlo om te strijden tegen de gelijknamige voetbalvereniging.

Een team ook dat een directe concurrent op de ranglijst is, omdat men vorige week de punten liet liggen. Er wordt gespeeld op kunstgras; een nadeeltje, want Sportclub heeft daar geen ervaring mee.

Na de aftrap om 15.00 uur is het aanvankelijk aftasten geblazen. Drienerlo speelt regelmatig in een andere samenstelling, zodat je niet echt weet wat je tegenover je hebt. Na een kleine 5 minuten dient zich het eerste kansje voor Sportclub aan, maar zonder succes. Sportclub komt dan op achterstand uit een strafschop. Martijn Schottert maakt binnen de 16 meter een overtreding die leidt tot een strafschop tegen. Drienerlo laat zich die kans in de 11-e minuut niet ontnemen en scoort 1-0. Net als vorige week gaat in de 23-ste minuut doelman Tom Markvoort in de fout, waardoor Drienerlo op 2-0 komt. Een eenvoudig schot op doel wordt totaal verkeerd beoordeeld.

In de 33-ste minuut weet Martijn een grote kans op 3-0 te voorkomen door hands te maken. Dat levert uiteraard wel een prent op, maar om vandaag nog enige kans te maken, was dat nodig. Een kaart van dezelfde kleur geel krijgt ook William Witten voor het geven van ongewenst commentaar.

Voorafgaand aan de tweede helft wordt Jasper Kreijkes gewisseld voor de van een blessure terugkomende Ugur-can Gokay. In 60-ste minuut krijgt Tijs Theijink rust en kan Sander Egberts zijn entree maken. Toch brengt dat geen ommekeer.

Ook Drienerlo wisselt en weet het tempo hoog te houden. Zo hoog dat Sportclub het niet bij kan houden en achter de feiten aanloopt. Het gevolg laat zich raden: Drienerlo scoort in de 70-ste minuut opnieuw en brengt daarmee de eindstand op 3-0. In de 78-ste minuut mag ook William Witten onder de douche en mag Mathijs (lasoog) Tempert de wedstrijd uitspelen.

Daarmee brengt de wedstrijd niet het vooraf gewenste resultaat. 90 minuten strijd. Het ontbreekt aan overtuiging, waardoor dragende spelers de kar niet vlot konden trekken.

Van Dik Hout in Parkgebouw Rijssen

RIJSSEN - Op vrijdag 9 november komt Van Dik Hout voor het eerst naar Rijssen. Al meer dan twintig jaar staat Van Dik Hout aan de top van de Nederlandse muziekindustrie met zijn pure rock en poëtische teksten.

Destijds ontketenden de bandleden met de hitsingle 'Stil in mij' een hausse in de Nederlandstalige muziek en ook nu nog is Van Dik Hout een bepalende factor in de Nederpop. Van Dik Hout is terug en voor het eerst in het Parkgebouw. Met 'Het Beste Van' brengt de band o.a. de grootste hits: 'Alles of Niets', 'Stil in mij' en 'Zij maakt het verschil' (Poema's) terug naar de Nederlandse theaters. Met een beleving zoals alleen Van Dik Hout dat kan!

Informatie
Aanvang 20.00 uur in de Herman Wessels zaal, entree 24,00 euro (Inclusief verenigingskosten). Kijk voor informatie en tickets op: www.parkgebouw.nl of aan de theaterkassa (op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur)

Concert Holtens Mannenkoor

HOLTEN - Een jaar lang moeten wachten, maar op vrijdag 16 november geeft het Holtens Mannenkoor weer het jaarlijks concert.

Het Holtens Mannenkoor staat niet alleen op de planken op 16 november. Henk Ruiter zal het koor begeleiden op de vleugel en ook sopraan Karin Hertsenberg zal haar medewerking aan het concert verlenen. Het concert gaat evenals in voorgaande jaren plaatsvinden in de Kandelaar aan de Stationsstraat. De aanvang van het concert is 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal.

Koken met geschiedenis

RIJSSEN - Thea Kroese, schrijfster van 'Koken met geschiedenis', komt vertellen in Bibliotheek Rijssen.

Thea Kroese vertelt over de Hollandse en Twentse keuken en over de geschiedenis ervan. De lezing is op maandag 12 november om 19.30 uur in Bibliotheek Rijssen. Een plek reserveren kan via www.bibliotheekrijssenholten.nl. Leden van de bibliotheek betalen € 6,- en niet leden € 8,50.

Grafiek

RIJSSEN - De wisseltentoonstelling die nu te zien is in het Rijssens Museum is 'Grafiek'.

Deze expositie toont werken van kunstenaar Henk Blokhuis. De naam Grafiek verwijst hierbij naar de de kunstvorm grafiek waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende druktechnieken. De expositie is te zien in het Rijssens Museum aan de Kasteellaan 1 van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur en op zaterdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur. De entree voor volwassenen bedraagt € 5,50 en voor kinderen tot en met 12 jaar € 3,50.

Uilen ontdekken

HOLTEN - Bij Natuurmuseum Holterberg staat de uil in de schijnwerpers op 11 november.

Uilen zijn roofvogels die 's nachts op pad gaan om te jagen. Om erachter te komen wat de uil heeft gevangen, kan er een uilenbraakbal ontleed worden. De botjes, veren en haren laten zien wat op het menu stond. Samen met een ranger kunnen kinderen gaan pluizen. Het Natuurmuseum Holterberg is op 11 november geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang kost voor volwassenen € 6,50 en voor kinderen tot en met 12 jaar € 4,50.

Oud-bode Hendrik Jan en Jo Altink 60 jaar getrouwd

RIJSSEN - Oud-gemeentebode Hendrik Jan Altink en zijn vrouw Jo waren onlangs 65 jaar getrouwd.

Hendrik Jan Altink (89) woont al enige tijd op het Stadskwartier. Reden voor enkele oud-collega's van de voormalige gemeente Rijssen om hem samen met zijn vrouw Jo (83) daar op te zoeken.

Gezelschap
Het gezelschap ging ook samen op de foto. Zittend Jo en Hendrik Jan Altink en achter het bruidspaar staan van links naar rechts archiefmedewerker Gerrit Lammers, gemeentebode Erik Brinks, ambtenaar Joke Dangremond.

Collega's
Met deze collega's heeft Altink geruime tijd samengewerkt bij de gemeente Rijssen. Als gemeentebode leidde Altink talloze huwelijkssluitingen op het stadhuis in goede banen. Joke Dangremond was daarbij vele jaren aanwezig om de trouwakte voor te lezen. Erik Brinks heeft destijds als jongste gemeentebode lange tijd met Altink samengewerkt, samen met de andere gemeentebode Adri Polhoud.

Stadskwartier
Omdat Altink juist met deze collega's veel opgetrokken is, zochten zij hem op in het Stadskwartier.

60-jarige bruidsparen krijgen altijd bezoek van de burgemeester of een wethouder, maar omdat het huidige college van B en W van na de gemeentelijke herindeling is en voor Altink onbekend zijn, werd besloten de gemeentelijke delegatie te laten bestaan uit oud-collega's, wat Altink zeer op prijs stelde.
Uitgebreide Van Heelcollectie in Rijssens Museum geopend

RIJSSEN - De uitgebreide Van Heel kunstcollectie in het Rijssens Museum is vorige week woensdag en donderdag officieel opengesteld.

Woensdagmiddag konden sponsoren en organisatoren van Haringparty De Oosterhof zien en horen wat er met hun steun aan het Rijssens Museum gebeurd is en wat er nog op het programma staat. Ook burgemeester Arco Hofland en wethouder Bert Tijhof waren aanwezig. Evenals directeur Arnoud Odding van het Rijksmuseum Twenthe en conservator oude kunst Paul Knolle.

Odding bracht de felicitaties over van het Rijksmuseum Twenthe. "De uitbreiding van de Van Heelcollectie is een prachtig voorbeeld van de samenwerking tussen het Rijksmuseum Twenthe en het Rijssens Museum." Odding memoreerde dat de samenwerking tussen Rijssen en Enschede in feite al in 1967 is begonnen toen de Van Heelcollectie grotendeels in Enschede is ondergebracht omdat er toen geen mogelijkheden waren in Rijssen. "Heel mooi dat jullie er mee bezig gebleven zijn." Volgens Odding was het huidige resultaat een heel mooi tussenstation op weg naar een verdere uitbouw van de samenwerking waar ook de provincie en het HCO steeds meer betrokken bij raken.

Burgemeester Hofland toonde zich eveneens verheugd over het bereikte resultaat. "Het is heel bijzonder wat hier gebeurt, want de unieke nalatenschap van het echtpaar Van Heel aan de Rijssense gemeenschap legt nog altijd de link tussen de jute-industrie en de Rijssense bevolking. We zijn er trots op dat deze collectie hier ook tentoongesteld wordt." Voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum wees erop dat vooral het moment van de uitbreiding op een uitstekend moment komt. "Rijssen viert dit jaar 775 stadsrechten en we zijn dit jaar ook toegetreden tot het Hanzeverbond." Bakker benadrukte de grote voordelen van onderlinge samenwerking tussen musea.

Snorrewind zoekt teams voor Hippolon

MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep. Villa Joep is het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Naast een aantal andere activiteiten wordt er jaarlijks ook een Hippolon gehouden. De Hippolon is het leukste evenement van het jaar om samen met familie en/of vrienden te sporten voor een goed doel!

De Hippolon is een multisport die uit meerdere disciplines in estafettevorm bestaat, namelijk uit een springparcours te paard, fietsen en hardlopen. Dit jaar zal de Hippolon gehouden worden op zondag 9 december. Teams bestaan uit drie deelnemers. Iedere deelnemer neemt een onderdeel voor zijn of haar rekening. Het springparcours zal bestaan uit zo'n zestien indoor (cross)sprongen, het fietsparcours zal over het buiten crossterrein gaan met een mountainbike over een lengte van ongeveer 2.5 kilometer en het loopparcours (binnen en buiten) zal over het terrein van de manege gaan en heeft een lengte van ca 1 kilometer. Het leuke is dat ook niet-ruiters mee kunnen doen en zich ook van hun sportieve kant kunnen laten zien. Deelnemers hoeven geen Snorrewind-ruiter te zijn, alle teams zijn welkom om zich in te schrijven! Ieder team zal zelf zoveel mogelijk sponsoren zoeken( minimaal € 25,00 per team). Het gehele bedrag wordt op oudejaarsdag overgedragen aan Stichting Villa Joep. Voor meer info en inschrijfformulieren, kijk op www.snorrewind.nl/hippolon

Wat is DAT?

TWENTE - Nee, het is niet een grensoverschrijdend politie-voertuig. En ook geeft de brandweer niet uiting aan zijn duurzaam groen ambities. Maar wat is het dan wel? Ook de Veiligheidsregio Twente beschikt tegenwoordig over een voorrangsvoertuig.

De Veiligheidsregio Twente laat het iedereen graag even weten voordat u er eentje in de achteruitkijkspiegel aantreft. Naast de politie en brandweer beschikt ook deze organisatie nu over een auto met zwaailicht en sirene. Deze zal bij spoedsituaties gebruikt worden door functionarissen die bij een crisis of ramp werken namens hulpdiensten en gemeenten. Voorzien van een opvallend groene kleur en de wit/blauwe striping van de Nederlandse hulpdiensten. Het voertuig van de VRT zal in eerste instantie gebruikt worden door de Officier van Dienst Bevolkingszorg. Deze zorgt ervoor dat de gemeentelijke processen bij een incident opgestart worden, zoals opvang van inwoners. Deze persoon moet bij incidenten zo snel mogelijk ter plaatse zijn. Naast deze eerste auto zullen in de toekomst mogelijk ook andere functionarissen zo'n voertuig gebruiken.

Criminelen vaker actief buitengebied

TWENTE - De afgelopen tijd proberen criminelen steeds vaker woningen en schuren te huren in het buitengebied. De leegstaande panden zijn erg interessant voor hen om bijvoorbeeld een hennepplantage of een drugslab te vestigen.

Volgens de Veiligheidsregio Twente komt het steeds vaker voor dat mensen benaderd worden door criminelen. Het is daarom verstandig om alert te zijn op de tactieken die deze bendes gebruiken. Voor de pandeigenaren zijn de risico's aanzienlijk. Naast het risico op brand, wateroverlast en schade aan de gebouwen, zit er ook een juridisch risico aan verhuur aan criminelen. U bent namelijk als eigenaar altijd verantwoordelijk voor wat er in uw panden en op uw erf gebeurt.

Advies
Een belangrijk advies is dan ook om altijd goed te controleren met wie u precies zaken gaat doen. Controleer de identiteitsbewijzen van mensen die bij u gaan huren, maar ook of de contactpersoon ook echt de gebruiker zal worden. Het opstellen van een duidelijk huurcontract over welke activiteiten hier gehouden mogen worden is belangrijk. Ook moet u altijd het recht en de mogelijkheid houden om in het pand te controleren of mensen zich aan de afspraken houden. Ook belangrijk: accepteer alleen betalingen via de bank, nooit als contant geld.

Verdachte signalen
Een mogelijke hennepkwekerij in uw pand of elders is te herkennen aan diverse signalen. Naast natuurlijk de sterke geur van hennep rond een pand kan ook condensvorming op de ramen, warme muren, stroomstoringen en het continu geluid van afzuiginstallaties een signaal zijn van een hennepkwekerij. Ook lampen die de hele dag aan zijn en afgeplakte ramen moeten een alarmbel laten rinkelen. Kijk ook op: www.vrtwente.nl voor meer informatie over illegale hennepteelt. Deze vorm van criminaliteit noemen we ook wel ondermijning. Het is criminaliteit waarbij de boven- en onderwereld zich vermengen.

Column

Wachtweure

Wachtweure zeent de slöttels tot oew privé-leawen. Toch roar da'w doar zo slordig met ummegoat. 'n Poar dinge zeent belangriek um oew wachtweure veailig te maken:

1. Ze munnen nit te roaden wean duur nen klookn hacker of duur supersnelle software.
2. Gebroek nooit hetzölfde wachtwoord vuur verschillende diensten, want at ene van dee sites wordt ehackt, he'j 'n probleem.
3. A'j oe an disse vuurwaarden weelt hooldn, mu'j heel völle meuilijke wachtweure onthooldn.

Det is nit te doon. A'k 'n veailig wachtwoord kan bedeanken is dat zo klook van miejzelf de'k um biej de voolgende keer inloggen nit mear wete. Gistern hak wier 'n probleem met 'n wachtwoord.

Ik hebbe nen gleunigen hekel an 't declareren van onkösten. Ik make de bonnetjes vot, ik vergette het of ik vene 't gewoon te völle möaite um terugge te vroagen. Viej woarkt op schole met 't programma YouForce. Met 'viej' bedool ik vuural de administratie of 't personeelsmanagement, want viej, de leraren, köant nit met det programma woarken. 't Programma is expres zo ingewikkeld emaakt, dat 'r zelfs gin ene mear an begeent um wat te declareren.

Non har ik miej lest in eschreewn vuur ne cursus. Dee zeent zo verrekte deur da'j 't bedrag wal múnn declareren, waant aans he'j ne wekke vuur niks ewoarkt. Dus ik startten YouForce op, mer ik kömme der nit in. Ik har alle wachtweure dee ik mer kon bedeanken oetprebeerd, toew ik gek in de kop op de knop 'wachtwoord vergeten' drokken.

Een half uur later kreeg ik ne mail van 'n systeembeheerder zelf met 'uw wachtwoord is: drietebulen'. Alle kluren vleugen miej um 'n kop. Ineens wus ik 't wier. Ik har één keer earder YouForce op-estart. Ik wazze biej de administratie ewes um de boskoppen vuur ne vergadering te declareren, mer ze wollen miej nit helpen: "Declareren geet tegenwoordig via YouForce." Ik wazze zó hellig op al dee drietebulen dee dit unmeugelijke programma bedacht harren. Met dit wachtwoord ha'k ze toch nog mooi te pakken.

Marieke Dannenberg

Dat ´r nog gin
veerkante eaier bestoat…

Maandag 12 november 10:00 uur

Napoleon hef ook wal ´s ne steek loatn valn!

Bitter lemon

Ne kearl jaagn met draank op duur Emmen
Had gin benul meer van gas geewn of remmen
Zin vrouw helg! Zea: gin verweer
Dit is ech de leste keer!
In ´t vervolg dreenk iej bitter lemon!

Jan Zandbergen

Sinterklaas komt op 17 november naar Rijssen

RIJSSEN - Op de dag dat Sinterklaas in Nederland voet aan wal zet komt hij ook naar Rijssen! En hij komt niet alleen. Bijna 50 pieten komen samen met de Sint mee naar de stad. En dat is hard nodig ook om al die schoenen van die lieve kinderen uit Rijssen gevuld te krijgen. Op zaterdag 17 november om 12:30 uur wordt Sinterklaas welkom geheten bij het Pietenhuis aan de Rozengaarde (naast de bibliotheek). Hier is er even tijd om Sinterklaas een handje te geven of met hem op de foto te gaan. Om 12:50 uur vertrekt Sinterklaas vanaf Rozengaarde voor de optocht.

Route
Het vrolijke orkest de Kamgoarn Klösse zal de stoet muzikaal begeleiden. De route gaat via de Julianastraat, Grotestraat, Enterstraat, Oranjestraat, Kerkstraat, Rozengaarde, Europaplein, Bouwstraat, Hoge Wal plein en de Haarstraat naar het podium op 't Schild. De verwachting is dat Sinterklaas hier 13:15 uur aankomt. Het programma op het podium op 't Schild begint om 13:00 uur met Juf Susan en Juf Rianne. DJ Chiel en de Dynamieke danspieten zijn er ook weer bij. Burgemeester Hofland zal Sinterklaas ontvangen en welkom heten in de stad Rijssen.

Sinthuis
Voor Sinterklaas hebben we ook dit jaar een mooi Sinthuis ingericht. Op de hoek Schild/Julianstraat (naast Eshuis mode) kun je het niet missen. Hier slaapt en werkt Sinterklaas wanneer hij in Rijssen is. Hier kun je je verlanglijstje, je kleurplaat, tekening of brief aan Sinterklaas door de bus doen. En wie weet hangt hij jouw kleurplaat boven zijn bed! Tijdens de intocht krijgt de Sint de sleutel van het Sinthuis van de burgemeester overhandigd en zal hij zijn intrek nemen. Hier gaat Sinterklaas na een lange en vermoeiende reis een dutje doen. Hiermee is dan ook een einde gekomen aan het officiële programma.

Kleurplaatwedstrijd
Op de site van sintinrijssen.nl kun je een leuke kleurplaat downloaden. Je ingekleurde kleurplaat kun je vanaf 12 t/m 22 november inleveren bij het Sinthuis. Er zijn mooie prijzen te winnen! Op zaterdag 24 november reikt Sinterklaas zelf de prijzen uit!.

Informatie
Kijk voor meer informatie, filmpjes en foto's ook op de website van www.sintinrijssen.nl

Zoektocht naar klassiek talent weer gestart

NIJVERDAL - Muziek onder de Trap gaat op 24 januari 2019 weer op zoek naar jeugdige talenten in de klassieke muziek tijdens de tweejaarlijks terugkerende talentenjacht 'Klassiek Talent'. De jeugd heeft immers de toekomst, dat geldt natuurlijk ook voor de klassieke muziek. De talentenjacht vindt plaats in de ZINiN Theaterzaal.

Onze regio kent een groot aantal jonge talenten, die een mooi podium verdienen. Om deze talenten een extra stimulans te geven om hun plezier in muziek nog verder te vergroten, heeft de Muziekkring Hellendoorn (inmiddels Muziek onder de Trap) in 2011 Klassiek Talent in het leven geroepen, een talentenjacht speciaal gericht op jongeren tussen de 12 en de 18 jaar.

Prijzen
Er worden vier prijzen uitgereikt: naast de bekende drie 'podiumplekken', waaraan een leuk geldbedrag en een les aan het conservatorium is verbonden, wordt ook een publieksprijs uitgereikt. De volgende editie van Klassiek Talent vindt plaats op 24 januari 2019. De eerste prijs bedraagt €100,- en een les aan het ArtEZ Conservatorium. Een tweede prijs bedraagt €75,-. Een derde prijs bedraagt €50,- en de publieksprijs bedraagt €75,-.

Klassiek talent 2019
Weet jij, alleen of met je groepje (duo, trio, groter ensemble), op 24 januari de jury onder leiding van Han Kolthof te overtuigen en word jij het nieuwe Klassieke Talent van Nijverdal? schrijf je dan nu in via onderstaand formulier, of via info@muziekonderdetrap.nl. Je kunt je tot en met 14 december inschrijven. Wacht dus niet te lang!

Samen wandelen en fietsen met Evenmens

Foto: ANNAUF

NIJVERDAL - Evenmens Samen Verder is bedoeld voor mantelzorgers met een gemis. Binnen Samen Verder worden deze mantelzorgers in contact gebracht met lotgenoten en zorgvrijwilligers die helpen het gemis te verwerken, gedachten op een rij te zetten en nieuwe stappen in het eigen leven te zetten.

Bij rouwen wordt vaak gedacht aan het verwerken van het verlies van een dierbare. In de meeste gevallen is dit ook zo. Maar verliesverwerking hoeft niet alleen om het verlies van een dierbare te gaan. Je kan bijvoorbeeld ook rouwen om het verlies van een baan, of na een scheiding. Ook een kinderwens die komt te vervallen is een vorm van rouw- en verliesverwerking. Er kan dus ook sprake zijn van een (groot) verlies zonder dat hier een overlijden aan vooraf is gegaan. Praten met lotgenoten kan troost en steun geven. Voor anderen om u heen gaat het leven weer verder, waardoor het lastiger kan zijn om met hen uw verhaal te delen. Lotgenoten begrijpen wat u bedoelt en hoe verdriet kan voelen.

Lotgenoten
Evenmens Samen Verder wil lotgenoten met elkaar in contact brengen. Lotgenotencontact vindt onder andere plaats in de vorm van fiets- en wandelcoaching. Daarnaast kunnen ook gesprekken thuis gevoerd worden. U wandelt samen met een gids. De eerstvolgende wandeling is op: donderdag 15 november. Het vertrek is om 10.00 uur vanaf het station in Ommen. Onderweg een koffie moment voor eigen kosten.

Fietstocht
Wilt u liever fietsen? Dat kan op maandag 12 november. Vertrek om 13.00 uur vanaf het station Nijverdal (kant van de bushaltes).

Goede ondersteuning
Bent u mantelzorger met een gemis en heeft u behoefte aan deze vorm van ondersteuning, dan kunt u deelnemen aan deze wandeling of fietstocht. Deelname is kosteloos, een kopje koffie/thee onderweg is voor eigen rekening; graag van tevoren aanmelden bij Ina Versmissen iversmissen@evenmens.nl of 0548-638830.

Lezing Groei en Bloei

RIJSSEN - Groei en Bloei afdeling Reggevallei heeft een lezing georganiseerd op dinsdag 13 november.

De lezing met een diavoorstelling gaat over wildbeheer. Een van de zaken waarmee wildbeheer zich bezighoudt is de stand en de vergroting van de patrijspopulatie. De spreker tijdens deze lezing is Evert Dijk van Wildbeheer West-Twente van Landschap Overijssel. De lezing wordt gehouden bij Speeltuin De Hoge Esch aan de Teunis Lodderstraat 13 en de aanvang is om 19.45 uur. Niet-leden van Groei en Bloei kunnen de lezing bijwonen tegen betaling van € 2,50.

Babygebaren

NIJVERDAL - Hoe kan er gecommuniceerd worden met een baby als gesproken taal nog niet mogelijk is? Dat is precies waar de Ouder- en kindworkshop overgaat.

De workshop Babygebaren wordt gegeven in de ZINiN Bibliotheek op woensdag 14 november om 10.00 uur en 11.00 uur. De docente is Saskia Schreurs, een bevoegd deskundige. Zij leert u uw gesproken taal te combineren met simpele handgebaren vanuit de gebarentaal. Het thema van 14 november is Feest. De workshop volgen is overigens gratis.

Rijden Zonder Invloed

RIJSSEN - Het campagneteam 'Rijden Zonder Invloed' komt naar de Jacobus Fruytier scholengemeenschap.

Jongeren onder de 18 jaar mogen nog geen alcohol drinken, toch is er een speciaal lespakket voor jongeren waarmee het campagneteam de school bezoekt. De leerlingen zijn namelijk de toekomstige bestuurders en voor hen is het belangrijk om nu al kennis te maken met de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik op de verkeersveiligheid.

Beleef de maan

NIJVERDAL - Bij BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug staat de avond van 17 november in het teken van de maan.

De avond begint met een presentatie over de maan en over planeten door Sterrenwacht Hellendoorn. Daarna is er een wandeling door de bossen en over de velden van de Sallandse Heuvelrug. 'Beleef de maan' begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Meer informatie vindt u op www.staatsbosbeheer.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden.

Postduifkampioenen

Foto: Nienke Kamp

RIJSSEN - Postduivenvereniging het Luchtvermaak huldigde onlangs haar generale kampioenen van het afgelopen vliegseizoen 2018.
De generale kampioenschappen gaan over de prestaties over alle vluchten en afstandsdisciplines van april tot en met september. De duivenploegeigenaar die gemiddeld genomen de beste prestaties levert, wordt Generaal Kampioen Onaangewezen. Dat waren vader Arjan en zoon André Slagman. De liefhebber die elke week het best in staat is om die duiven te markeren die het vroegst zullen thuiskomen, wordt Generaal Kampioen Aangewezen. Dat was Jan Kwintenberg. De allerbeste duif van het afgelopen seizoen, de Asduif Generaal, was van de combinatie Kamp-Kippers. De generale top 10: Onaangewezen 1. A.J. Slagman & zn; 2. Seppenwoolde27A; 3. Jan Kwintenberg; 4. Herman Beltman; 5. Kamp-Kippers; 6. Slagman-Rozemuller; 7. Jascha Ligtenberg; 8. Han Immink; 9. G. Tijhuis en 10. Comb. Geerling. Aangewezen: 1. Jan Kwintenberg; 2. Herman Beltman; 3. Han Immink; 4. Seppenwoolde27A; 5. Kamp-Kippers; 6. Slagman-Rozemuller; 7. G. Kreijkes; 8. Jascha Ligtenberg; 9. Comb. Geerling en 10. Lennart Krijgsman.

Er is een nieuw bedrijf gestart in Enter!

ENTER - Er is een nieuw bedrijf gestart in Enter; het heet TransVen. Dit transportbedrijf is onderdeel van Rudy van de Ven auto`s BV uit Enter.

Het bedrijf heeft gekozen voor een Mercedes met Tijhof opbouw en aanhanger welke geheel geschikt is gemaakt voor transport van en naar Duitsland. Jaarlijks zal er zo`n 175.000 kilometer met deze oprijwagen gereden worden. "Het betreft de allereerste nieuwe Sprinter die we nu afleveren als oprijwagen.", zegt Mercedes Baan trots.

Veel voorwerk
Rudy van de Ven auto`s staat bekend om zijn leuke auto`s in de betaalbare prijsklasse. Om aan dit soort courante auto`s te komen zijn we lid bij 17 veilingsites, zo legt Rudy van de Ven uit. Om deze auto`s in de showroom te krijgen is veel voorwerk nodig. Zo zijn alle auto`s voorgeselecteerd alvorens ze worden gekocht. Gekeken wordt naar het aantal eigenaren, kilometers, onderhoudshistorie en optische staat. Nadat we de hoogst biedende zijn van de auto gaat de auto naar een logistiek centrum op verschillende plekken in Duitsland. Onze logistieke planster Harriette van de Ven plant deze dan in voor onze 3 chauffeurs. Elke dag wordt er dus gereden. Strakke planning is dus noodzakelijk en we hebben zoveel werk dat onze 2de oprijwagen ook wordt afgeleverd. De verkoper Martijn Brinks werkzaam bij Mercedes Baan heeft de gunning gekregen om de auto te kunnen leveren. De auto is keurig netjes afgeleverd en de reclame is keurig verzorgt door Marnix Sign ook uit Rijssen.

10 jaar I-KOOK Keukens

10 jaar I-KOOK Keukens

HENGELO - Het getuigd van een gezonde dosis lef, passie voor en beleving bij de beste klantervaring ooit. Op 20 juli 2008, opende Jan Klinge zijn I-KOOK Keukens vestiging aan de Deurningerstraat 1 in Hengelo.

Inmiddels 10 jaar later, is I-KOOK Keukens Hengelo een gevestigde naam in de regio Twente, en wordt inmiddels ook veelvuldig gevonden door klanten van ver daarbuiten. De kracht van I-KOOK Keukens Hengelo ligt bij het onderscheidende vermogen van de keukencoaches - en de slogan "Ik wil een adviseur die luistert, niet iemand die me iets opdringt".

Vakmanschap
Door onze jaren lange ervaring, vakkennis, ongeremde enthousiasme- en creativiteit begeleiden wij, als echte keukencoaches, je op een transparante en persoonlijke wijze bij het ontwerp en de aanschaf van een nieuwe keuken. Van A tot Z willen wij jouw persoonlijke keukencoach en hét vaste aanspreekpunt zijn. Hoe mooi is dat. Ervaar het zelf!

Dankwoord
De afgelopen jaren hebben wij door onze specifieke aanpak van coaching dan ook vele klanten blij mogen maken bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Bij deze willen wij dan ook onze klanten, zeg maar gerust nieuwe vrienden, bedanken voor het gestelde vertrouwen van de afgelopen 10 jaren. Bedankt! De komende jaren willen we graag nog meer mensen coachen bij de aanschaf van een mooie keuken. Wij hopen dat jij er daar één van bent. Dus voel je welkom in onze winkel- of op onze website: www.i-kook.nl en vraag een van onze keukencoaches gerust om advies. Wij creëren binnen ieder budget de perfecte keuken! Coachen kost tijd, dus het maken van een afspraak is gewenst. Bel: 074-2503730. Tot ziens bij I-KOOK Keukens Hengelo!

Winterfair bij Zorgboerderij De Borkeld

Foto: E. van den Belt.

RIJSSEN – Bij Zorgboerderij de Borkeld aan de Borkeld 1a te Rijssen wordt donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 november weer de populaire winterfair gehouden. De entree is gratis en er is ruime parkeergelegenheid.

Jan Boertje van de organisatie zegt dat er veel te beleven is op het "mooiste en gezelligste evenement van Twente." Er zijn minstens 70 standhouders. Voor de kinderen is er een skelterbaan, Gerrit Zandvoort geeft demonstraties met zijn roofvogels, er worden klompen gemaakt en op de zaterdag vinden demonstraties van de Brandweer plaats. Ga daarnaast de uitdaging aan met spijkerslaan of spijkerbroek hangen.

Bruidsplein
Een deel van de tent wordt ingericht als Bruidsplein. Volgens Jan Boertje komen er een aantal standhouders rond het thema Trouwen zoals Bruidsmode, maatpakken voor de mannen, een bloemist, een fotograaf voor een trouwreportage. Ook wordt een gezamenlijk actie voorbereid voor toekomstige bruidsparen.

Goed doel
Er is van alles te eten, te drinken en te proeven. In de gezellige overdekte koffietent met veel zitplaatsen kan worden bijgepraat onder het genot van iets lekkers. De opbrengst van de Winterfair gaat naar het goede doel. "Het geld gaat naar mensen met een verstandelijke beperking en de ouderendagbesteding op Zorgboerderij De Borkeld. Met dat geld kunnen we noodzakelijke aankopen doen, waardoor we onze deelnemers op een zinvolle manier dagbesteding kunnen aanbieden."

Informatie
De sfeer is altijd goed op de winterfair en er is 1100 vierkante meter verwarmde beursvloer. . "Heel gezellig en de saamhorigheid is voelbaar. We laten het concept dan ook ongewijzigd: bezoekers mogen gratis het terrein op en overal in, maar wie met de auto komt betaalt 1 euro parkeergeld. Dat geld is ervoor om de parkeerweilanden na de fair weer in orde te maken." Uitgebreide informatie over de route en andere zaken is te vinden op de website www.winterfairdeborkeld.nl.

Openingstijden
De Winterfair is donderdagavond open van 16.00 tot 21.00 uur, vrijdagavond van 16.00 – 22.00uur en zaterdag van 10.00 tot 16 uur. Komt u ook langs op deze gezellige winterfair?

FOTO : fotorijssen.nl

André Hazes op Friday Night Out bij Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - Op vrijdag 30 november treedt in Holland Casino Enschede André Hazes op tijdens de wekelijkse Friday Night Out. Het optreden vindt plaats in de grote, bovenste zaal van het casino. De zaal gaat open om 22.00 uur. Het optreden zal naar verwachting rond 23.00 uur zijn. De entree is tijdens deze avond geheel gratis, dus ook voor niet-Favorites kaarthouders.

Kom langs om een gokje te wagen in het enige echte casino. In de speelzaal draait elke vrijdag een coole DJ en kun je spelen op de vele speelautomaten of speeltafels. Tijdens de Friday Night Out maak je bovendien kans op extra geldprijzen en kun je gratis één minuut geldgraaien in de Money Shower winnen. Verder wordt elke vrijdagavond vanaf 20.00 uur de High Wine & High Beer aangeboden. Dit is een proeverij van drie verschillende wijnen of bieren met bijpassende warme en koude gerechtjes voor maar €20,- per persoon. U kunt ook telefonisch vooraf reserveren vanaf twee personen door te bellen naar 053-7502841 vanaf 12.00 uur.

Openingstijden
Het casino is dagelijks geopend van 12.00 uur tot 03.00 uur. Bij Holland Casino kun je in een veilige omgeving spelen aan tafels en speelautomaten vanaf 18 jaar, waarbij legitimatie verplicht is. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl/vestigingen/enschede/agenda

Tennisclinic

HELLENDOORN - Op zaterdag 17 november organiseert TC Hellendoorn in samenwerking met Albert Heijn een tennisclinic.

Deze tennisclinic wordt bij TC Hellendoorn aan de Imminkservestraat 2 gehouden. Iedereen die kennis wil maken met tennis, mag deze dag meedoen. Er zijn rackets beschikbaar, er is een ballenkanon, er word tennisles gegeven er er kan vrij worden gespeeld. De clinic is voor jong en oud en duurt van ongeveer 13:00 tot 16:00 uur. Aanmelden kan bij Tennisschool Wim Goos door te bellen naar 06-51646491 of te mailen naar wimgoos@telfort.nl.

Pubquiz

HOLTEN - Bij café 't Keuntje wordt er op 9 november een pubquiz gehouden.

Om 20.30 uur begint de quiz. In verschillende ronden worden er uiteenlopende vragen gesteld in diverse categorieën. Binnen 20 seconden moet er via een mobiele telefoon geantwoord worden. Alleen spelen is mogelijk, maar met een team kan natuurlijk ook. Misschien wel net zo gezellig en wie weet is de kennis van allemaal samen wel groter. Teams mogen uit maximaal vijf personen bestaan. Deelnemen is gratis, maar opgeven is wel noodzakelijk. Dit kan via sr.hilferink@gmail.com, bij de bar of app naar 06-10665852.

Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht

NIJVERDAL - Een spannende film over Sinterklaas is te zien bij ZINema in november.

Wat als Sinterklaas wordt ontvoerd? Kan pakjesavond dan nog wel doorgaan? Ontdek het tijdens de film 'Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht'. Deze is te zien op 14, 18, 21, 25 en 28 november om 13.30 uur. Entreekaarten kosten € 8,50 per stuk.

Open dag bakkerij

ENTER - De nieuwe Bakkerij van Otten is geopend en daarom mag iedereen een kijkje in de keuken komen nemen op 10 november.

De open dag wordt gehouden op 10 november tussen 10.00 uur en 14.00 uur bij de bakkerij aan de Veldegge 43. U kunt zien hoe de producten, die puur natuur zijn, worden gemaakt en u kunt ook beoordelen of ze lekker zijn. Er is namelijk genoeg te proeven!

Archief stad Rijssen openbaar tot 2000

RIJSSEN - Het laatste deel van het archief van de voormalige gemeente Rijssen is nu officieel overgedragen aan de gemeente Rijssen-Holten.
Dat betekent dat ook dit deel van het archief nu ook in te zien en toegankelijk is voor het publiek. Het gaat om de periode van 1930 tot het jaar 2000. Daarna is de gemeente Rijssen samengevoegd met Holten. Een gespecialiseerde firma heeft de archieven gebruiksklaar van 70 jaar Rijssense geschiedenis. Er is een overzichtelijke inventaris gemaakt waarin het gemakkelijk zoeken is. In de archieven zijn onder andere de verdwenen stadsboerderijen in de binnenstad te zien en dat de stad Rijssen twee stadhuizen heeft versleten. In aanwezigheid van de archiefmedewerkers Gerrit Lammers en Gerrit Pieffers heeft gemeentesecretaris Arie van Eck (rechts) de archieven officieel in ontvangst genomen. Ook Albert Last en Gerrit Fokker van Werkgroep Heemkunde van het Rijssens Museum waren aanwezig bij de overdracht.

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen, maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. Dit keer doet Leon (29) zijn verhaal.

Leon is bij reïntegratiebedrijf RVTwente op een mooie manier tot bloei gekomen, hij is veel over zichzelf te weten gekomen en heeft ontdekt wat hij leuk vindt. Hij kan zichzelf helemaal kwijt in het programmeren van games en hij werkt momenteel aan het steeds verder uitbouwen van zijn eigen educatieve spel.

Niet de domste
Leon is absoluut de domste niet, dat bewees hij wel met de afronding van zijn studie Technische Wiskunde aan de Universiteit Twente. Hierna wilde hij zijn eerstegraads lesbevoegdheid halen, maar helaas kwam hij niet door het praktijkgedeelte heen en moest hij deze opleiding staken. Leon zat hierna een tijdje zonder werk en vond het lastig om te starten op de arbeidsmarkt. Hij besloot dan ook om een Werkfit-traject te volgen bij RVTwente waarbij hij steeds meer zicht krijgt op wat hij leuk vindt en hoe dit past in een toekomstige baan.

Ruimte
Doordat er geen strakke deadlines gelden, krijgt de creativiteit van Leon alle ruimte en ontstaan er mooie dingen. Op zijn opleiding had Leon al wat programmeren gehad, maar sinds maart 2017 heeft hij hier zich helemaal op toegelegd. Meerdere programmeertalen heeft hij bij RVTwente vanaf 0 geleerd. Daarnaast heeft Leon al van jongs af aan een liefde voor gaming. Door beiden te combineren, kan hij verschillende spellen creëren. Naast dat je bij RVTwente wordt geholpen bij het vinden van je passies en talenten, vindt Leon de sfeer bij RVTwente fijn. Dit helpt hem bij het werken aan zijn sociale skills. Het sociale is voor Leon soms een uitdaging, zo liep het contact met collega's op stage niet lekker. De samenwerking en het contact met studiegenoten vond hij daarentegen weer heel erg leuk en dit verliep vaak goed. Wel vond hij het sociale soms lastig te combineren met zijn werkzaamheden. "Bij mijn studie had ik veel deadlines waardoor je ook druk had, hierdoor hield ik het sociale er een beetje buiten soms." Hier bij RVTwente heb je niet die strakke deadlines en kijk je ook nog buiten je scherm."

Toekomst
Succes is voor Leon jezelf kwijt kunnen in iets wat je leuk vindt, maar daarbij ook praktisch kijken welke baan daar dan bij past. Recentelijk is Leon samen met iemand van RVTwente op bezoek geweest bij een bedrijf om te kijken welke mogelijkheden er zijn en wat er veel wordt gevraagd op het gebied van programmeren. In de toekomst ziet Leon zichzelf wel als programmeur aan de slag gaan en hier werkt hij dan ook naartoe. Nu is hij echter al heel blij dat hij heeft ontdekt waar zijn passie ligt. "Als je uiteindelijk vindt wat je leuk vindt dan kun je daar heel veel motivatie in kwijt en dan is er vast wel iets op banengebied wat daar weer aan linkt" zegt Leon tot besluit.

Laat u testen op diabetes

TWENTE - Woensdag 14 november is het nationale diabetes dag. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en is vaak de oorzaak van vele hart- en vaatziekten of blindheid.

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan de toenemende groei en de sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen van diabetes.

Soorten diabetes
Er zijn verschillende types diabetes namelijk type 1 en type 2. De meest voorkomende van deze is diabetes type 2. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dit is het hormoon dat de bloedsuiker regelt, deze is onzichtbaar en kan daardoor zijn werk niet doen. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten.

Verklein de kans
Een gezonde leefstijl kan de kans op diabetes al enorm verkleinen. Denk hierbij vooral aan gezond eten, niet roken, zorgen dat je op gezond gewicht blijft en bij overgewicht zorgen dat u iets afvalt. Dit geldt alleen voor diabetes type 2, type 1 is namelijk niet te voorkomen.

Complicaties
Bij diabetes komen ook lichamelijke complicaties kijken, dit kunnen problemen zijn met uw zenuwen, maag en darmen, hart en bloedvaten en andere vervelende lichamelijke klachten. Om deze complicaties te voorkomen helpt het als u een stabiele bloedsuikerspiegel heeft. Verder helpt het ook dat u gezond leeft en regelmatig bij de huisarts langs gaat voor een controle. Belangrijk is om dan uw bloedsuiker, voeten, bloeddruk en bloedvetten, nieren en ogen te laten controleren. Ook is het wanneer je diabetes hebt erg belangrijk om elk najaar een griepprik op te halen, zo voorkom je dat je griepcomplicaties krijgt zoals een longontsteking.

Eten met diabetes
De feestdagen komen er weer aan, maar wat betekend dat eigenlijk voor mensen met diabetes? Je hoeft geen speciale producten te kopen, het is wel handig om te zorgen dat de gerechten apart gereserveerd worden. Hierdoor kan iedereen het zelf opscheppen en kan iedereen kiezen hoeveel hij wilt opscheppen. Een kleine tip: spaar geen trek op en neem kleine porties. Wees kieskeurig met wat je neemt en geniet extra van de dingen die je écht lekker vindt. Zo blijf je lang gezond.

FC Twente - Go Ahead Eagles

ENSCHEDE - Zondag 18 november speelt FC Twente een duel in eigen huis tegen Go Ahead Eagles. Deze thuiswedstrijd wordt gespeeld om 14.30 uur.

De Overijsselse derby tussen FC Twente en Go Ahead Eagles is al 56 keer eerder gespeeld in competitieverband. FC Twente ging er 31 keer met de winst vandoor. Momenteel hebben beide clubs 26 punten na 12 speelrondes. ?FC Twente heeft de drie thuiswedstrijden in een week tijd allemaal winnend afgesloten. Na de zeges op Almere City FC en vv Noordwijk won Twente in De Grolsch Veste afgelopen vrijdag met 3-1 van RKC Waalwijk. Go Ahead Eagles daarentegen verloor afgelopen speelronde de koppositie door te verliezen bij Telstar.

Kaarten
Voor de wedstrijd tegen Go Ahead Eageles heb je een Clubcard nodig. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Nog geen Clubcard? Ga dan naar kaartverkoop.fctwente.nl. Zij rekenen weer op uw steun!

Juf Roos

NIJVERDAL - Juf Roos staat in de Nederlandse theaters. Op 11 november is Juf Roos te vinden in het ZINiN Theater.

Twee voorstellingen voor kinderen staan gepland van deze juf, die onder andere bekend is geworden door YouTube, maar eentje is er al uitverkocht. De tweede voorstelling van 16.00 uur op 11 november nog niet. Samen met de kinderen genieten van een spannend verhaal en oer-Hollandse liedjes, die ook meegezongen mogen worden. Kaarten voor Juf Roos zijn verkrijgbaar voor € 16,- per stuk.

Remembrance Day

HOLTEN - Op de Canadese Begraafplaats is er op 11 november een plechtigheid in verband met Remembrance Day.

Remembrance Day is de dag waarop het Verenigd Koninkrijk en de andere landen die tot het Gemenebest behoren de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en daarna herdenken. De herdenking op de Canadese Begraafplaats Holten begint om 10.30 uur en de toegang is vrij.

Ezra Seminar

NIJVERDAL - Op zondag 11 november is het weer tijd voor de maandelijkse lezing. De spreker op deze lezing is Dato Steenhuis.

Het onderwerp van deze lezing is 'Opname van de gemeente - achterhaald of actueel?' en Dato Steenhuis zal dit onderwerp inleiden. De avond wordt gehouden bij de Evangelische Gemeente Ezra Nijverdal aan de Koersendijk 1 en begint om 19.00 uur en zal duren tot 20.00 uur.

Expo Martelaressen van Adel in Borne open

BORNE - Vrijdagmiddag is de expositie Martelaressen van adel geopend in het museum Bussemakershuis in Borne.

De expositie over de gewelddadige dood van de doopsgezinde freules van Beckum is gebaseerd op het boek "Martelaressen van Adel" van oud-journalist Henk Boom van het toenmalige Dagblad van het Oosten. Henk Boom hield zelf de openingstoespraak in de Bornse Vermaning aan de Ennekerdijk waaraan ook het Bussemakershuis staat. Boom zei het mooi te vinden dat zijn boek tot deze mooie expositie heeft geleid. "De makers van de expositie hebben er stukjes context bij gedaan waardoor de werkelijkheid van toen opnieuw verbeeld is." Directeur Liesbeth Hassink (foto) van het Bussemakershuis dankte de werkgroep wisselexposities en ook het Historisch Centrum Overijssel (HCO), kasteel Twickel en de Oudheidkamer Twente voor de bezienswaardige bruiklenen die de expositie tot iets bijzonders maken.

Recordjaar voor openluchttheaters

TWENTE - De Nederlandse openluchttheaters hebben een recordjaar achter de rug. Dankzij de warme en soms ruim tropische zomer besloten veel mensen eens te genieten van een voorstelling of optreden in de buitenlucht.

De openluchttheaters in Nederland hebben in 2018 de eerder behaalde records ruimschoots verbroken met bijna 439.000 bezoekers, een toename van meer dan 44.000 ten opzichte van vorig jaar. Een fantastisch resultaat. In Overijssel zijn diverse openluchttheaters te vinden. Onder meer het openluchttheater in Nijverdal, Brilmansdennen in Losser, de Kösterskoele in Markelo en het Bostheater in Ommen. Ook zij hadden een mooi jaar achter de rug.

Mooie resultaten
Op 3 november, tijdens de Jaarvergadering van de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters, werden de bezoekersaantallen van de 40 aangesloten openluchttheaters bekend gemaakt. Afgelopen seizoen trokken zij met 757 voorstellingen 438.486 bezoekers, een toename van 33 voorstellingen en 44.289 bezoekers ten opzichte van 2017. Muziek bepaalt 50% van het programma, gevolgd door toneel met bijna 18%. Cabaret en kleinkunst waren aanzienlijk meer vertegenwoordigd. Het aantal jeugdvoorstellingen nam iets af maar blijft een constante factor binnen de programmering. Ook dans en dance-events blijven met bijna 8% stabiel ten opzichte van 2017. Het gemiddeld aantal bezoekers per voorstelling komt dit jaar op 579 bezoekers, in 2017 was dit nog 544 met 724 voorstellingen.

Goede balans
De verhouding tussen professionele voorstellingen en amateurs is iets kleiner geworden met 55% voor de professionals en 46% voor de amateurs. Concerten met grote namen als Blaudzun, Spinvis, 10CC, Nick & Simon, Miss Montreal, Bløf, De Dijk, Venice, Het Gelders Orkest (dit jaar met Marcel Veenendaal van Di-rect), Golden Earring, Fay Lovsky, Ellen ten Damme, de 3JS, Racoon, Wende en Jett Rebel zijn een terugkerend fenomeen geworden. De Dijk, Bløf en Racoon gaven maar liefst 19 volledig uitverkochte concerten. De tribute bands zijn ook een vast gegeven, dit jaar met o.a. Absolutely Floyd & Bootleg Doors, Her Majesty, Abba, David Bowie, Queen, The Beatles, The Rolling Stones, Glen Miller, Elvis Presley, The Eagles, Woodstock Tribute, Paul Simon en Pink Project. De Edwin Evers band zorgde wederom voor een volledig uitverkochte openluchttheatertour met 11 concerten in 9 verschillende openluchttheaters.

Modieuze kleding in iedere maat bij Alwi's Budget Mode

NIJVERDAL - Iedereen wil zich graag stijlvol en trendy kunnen kleden; ongeacht je maat. Bij Alwi's Budget Mode bent u aan het juiste adres!

Alwi's Budget Mode is onbetwist dé grote maten specialist van Twente. Maar ook voor een maatje klein bent u hier aan het juiste adres. Naast het brede assortiment kleding in alle maten, stijlen en merken biedt Alwi ook een brede selectie van tassen, sjaals, sieraden en andere accessoires aan voor een betaalbare prijs.

Goed advies
Het team van Alwi's Budget Mode staat voor u klaar om u te helpen met een stijlvol kledingadvies. Zij nemen samen met u graag de tijd om zo tot een mooi totaalplaatje te komen. Stijlvol, comfortabel en tegen een aangename prijs - de goedkoopste van Twente! Het loont dus zeker om eens kennis te maken met het uitgebreide assortiment.

Kom langs
Alwi's Budget Mode heeft drie vestigingen in Twente. U bent van harte welkom in Almelo aan de Ootmarsumsestraat 243. In Nijverdal zijn zij gevestigd aan het Keizerserf 2a. In Vroomshoop treft u de winkel aan het Julianaplein 17. De winkels zijn dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op de donderdagen tot 20.00 uur. Het parkeren is gratis! Kijk voor meer informatie ook op de website: www.alwisbudget.nl

Inzameling voor hospice

RIJSSEN - De 19-jarige Rijssenaar Myrthe Seppenwoolde heeft samen met vier andere studenten van de Christelijke Hogeschool Ede geld ingezameld voor hospice De Reggestroom in Rijssen.

Dit hebben ze gedaan door op woensdagavond 31 oktober een tweetal bootcamps te organiseren. Deze bootcamps vonden plaats in het Volkspark Rijssen onder leiding van personal trainer Niek Wessels. Om half 7 deden er zo'n twintig mensen mee en om half 8 stonden er meer dan dertig deelnemers te sporten voor het goede doel op het grote veld bij het parkgebouw in Rijssen. "Dit is voor herhaling vatbaar", vindt Niek Wessels. "Volgend jaar staan we hier met honderd man te sporten voor een goed doel!" De kosten voor deelname bedroegen €7,50, daarnaast hadden Myrthe en haar groepje een aantal sponsors (zie foto) gevonden om een eenmalig bedrag te sponsoren. Naast een kopje koffie of thee was er voor elke deelnemer ook een appel, gesponsord door De Fruitkoning. De inzamelingsactie was een groot succes en daardoor heeft hospice De Reggestroom afgelopen week een bedrag van 1.400 euro ontvangen.Van links naar rechts: Annie Gerritsen, Myrthe Seppenwoolde, Jacolien Frentz, Jaap Krijgsman, Mirna Boya, Annemieke Middag, Matthijs Kraaij.

Muziek onder de Trap met het Koetsier Trio

NIJVERDAL - Muziek onder de Trap is er weer op 15 november en dit keer met het Koetsier Trio.

Met Muziek onder de Trap wil Muziekkring Hellendoorn klassieke muziek voor iedereen makkelijk toegankelijk maken. De concerten zijn gratis, maar een gift is natuurlijk altijd welkom. Voordeel van Muziek onder de Trap is verder dat iedereen kan in- en uitlopen wanneer het uitkomt. Verplicht het hele uur aanwezig zijn is dus niet nodig, maar mag wel.

Op 15 november vanaf 20.00 uur kan er geluisterd worden naar het Koetsier Trio. Dit trio bestaat uit Suzanne van Berkum op fagot, Floor Bakker op cello en Alfred Snel op piano. De Nederlandse componist Jan Koetsier heeft in 1981 speciaal voor een trio van cello, fagot en piano een muziekstuk geschreven. Dit stuk, Fantasie opus 81, is vanzelfsprekend te horen tijdens Muziek onder de Trap. Komt u ook luisteren op 15 november in het Huis voor Cultuur en Bestuur?

Abe de Verteller

HOLTEN - Abe van der Veen is Abe de Verteller en hij vertelt u mythen en sprookjes.

Op vrijdag 9 november staat Abe van der Veen in Kulturhus Holten en dan zal hij vertellen over elfenbewustzijn, eenheidsbewustzijn en bewustzijn vanuit dualiteit aan de hand van Keltische mythologie. Vaak worden deze verhalen afgedaan als onzin, maar Ieren hebben nog steeds ontzag voor elfen. Wilt u erbij aanwezig zijn? De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten zijn te koop voor € 12,- per stuk.

Meezingavond

RIJSSEN - Op 16 november kan er bij Café Restaurant Spekhorst worden geluisterd naar Shantykoor Riessen.

U mag natuurlijk alleen maar luisteren en genieten van het Shantykoor Riessen, maar meezingen is ook toegestaan! U wordt zelfs uitgenodigd om mee te zingen. Beide partijen, het Shantykoor Riessen zelf en u als publiek, zullen op deze manier veel plezier en gezelligheid beleven aan deze avond. Deze meezingavond wordt gehouden bij Café Restaurant Spekhorst, één van de sponsoren van het koor, aan de Grotestraaat 26 in Rijssen. De aanvang is om 20.00 uur. Bent u erbij en zingt u mee met het Shantykoor Riessen?

Schlager Symphonica afgelast zaterdag

ENSCHEDE - Het grote Schlager Symphonica dat komend weekend gehouden zou worden in Enschede is afgelast. De organisatie trok de stekker dinsdagochtend uit het evenement als gevolg van financiële problemen.

Het feest zou zaterdag gehouden worden in Hangar 11 op Vliegveld Twente. Onder meer Dennie Christian, Frans Bauer en Marga Bult zouden hier optreden. Ondanks veel promotie bleef de teller van de kaartverkoop steken op 2.000 kaarten; te weinig om de kosten te dekken. Bij RTV Oost stak organisator en presentator Willie Oosterhuis de hand in eigen boezem: "Ik heb het niet goed gedaan.". Hij wil het feest begin volgend jaar door laten gaan. Ook krijgen mensen met kaarten als compensatie waarschijnlijk gratis entree bij het komende Mega Piraten Festival in Arnhem. Zij krijgen nog nader bericht.

Gebruik van pijnstillers bij griep

TWENTE - De koude en donkere dagen breken weer aan en het griepvirus ligt op de loer. De symptomen van griep kunnen erg vervelend zijn en u kunt zich erg lamlendig voelen. Pijnstillers kunnen de klachten wat dragelijker maken. Maar wat slik je wanneer?

De R zit weer in de maand en het griepvirus, ook wel influenza genoemd, hangt weer in de lucht. Met name ouderen en jonge kinderen zijn een kwetsbare doelgroep waarbij alertheid vereist is. In de meeste gevallen gaat de griep echter na een paar dagen gewoon weer over. Tot die tijd kunnen pijnstillers verlichting bieden.

Ubiprofen en paracetamol
Bij griep komen diverse ongemakken kijken als hoest, keelpijn en hoofdpijn. Pijnstillers kunnen deze klachten verlichten. Bij pijn en ter verlaging van de koorts kunt u ubiprofen of paracetamol gebruiken. Beiden werken tegen vele vormen van pijn en kunnen ook koortsverlagend werken. Ibuprofen werkt echter ook onstekingsremmend maar geeft wel meer kans op bijwerkingen. In eerste instantie heeft paracetamol dus de voorkeur. Ubiprofen brengt het risico op maag- en darmzweren en bloedingen met zich mee. Dit risico wordt vergroot als u daarnaast alcohol gebruikt. Ibuprofen is ook niet voor iedereen geschikt om zo in te nemen. Wanneer men ouder is dan 70 jaar en men een maag- of darmzweer heeft gehad, moet eerst een maagbeschermer worden ingenomen. Ook wanneer men anti-bloedstollingsmedicijnen gebruikt, moet dit. Daarnaast gaat ibuprofen niet altijd goed samen met andere medicatie, zo gaan bepaalde anti-depressiva en ubiprofen niet samen. Als u nog andere medicatie slikt, is het dus verstandig om even te informeren of deze samen met ibuprofen gebruikt kunnen worden. In geval van een zwangerschap is het gebruik van ibuprofen af te raden, dit kan namelijk schadelijk zijn.

Met beleid
Ook al gaat de voorkeur uit naar paracetamol in de meeste gevallen, ook dit zijn geen snoepjes. Wanneer men weken achter elkaar een hoge dosering paracetamol gebruikt, kan dit zorgen voor schade aan lever, nieren en/of het bloed. Gebruik beide pijnstillers dus met beleid. Beter nog is om te zorgen voor een goede weerstand door regelmatig te bewegen, gezond te eten, voldoende rust te nemen en te zorgen voor een gezond gewicht. Echter, voorkomen kan nooit helemaal en dan is wat pijnstilling soms wel welkom.

Klachten jongeren door gebruik smartphone voor slapengaan

TWENTE - Het gebruik van sociale media vlak voor het slapengaan kan ernstige klachten geven bij jongeren. Enkele honderden van hen komen er jaarlijks mee in een Twents ziekenhuis terecht. Neuroloog Iris Knottnerus ziet in Medisch Spectrum Twente wekelijks pubers van zo'n 16, 17 of 18 jaar die nog maar drie tot vier uur slapen per nacht. Zij geeft antwoord op veelgestelde vragen over smartphone gebruik onder jongeren.

Hoeveel jongeren in Twente ontwikkelen slaapproblemen door het gebruik van de smartphone in de avonduren?

"We schatten het aantal jongeren op minimaal 200. Maar dat zijn alleen die jongens en meisjes bij ons in de spreekkamers. Ze onderkennen de klachten. In werkelijkheid kampt een veel grotere groep hiermee. We zien wekelijks pubers van zo'n 16, 17 of 18 jaar die nog maar drie tot vier uur slapen per nacht. Soms maanden achter elkaar, met schoolverzuim tot gevolg. Jaarlijks zien we 100 tot 150 patiënten meer dan het jaar ervoor."

Waarom kun je de smartphone beter niet gebruiken vlak voor het slapengaan?

"In die periode maakt het lichaam melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je in slaap valt en dat je ook doorslaapt. Blauw licht van de smartphone verstoort dit proces. De lichtfrequentie staat gelijk aan ochtendlicht. De hoogste lichtintensiteit die er is. Het lichaam reageert en breekt opgebouwd melatonine af."

Welk effect heeft het blauwe licht van de smartphone precies?

"Je komt lastiger in een diepe slaap en 's ochtends uit bed komen kost meer moeite. Langdurig slaaptekort kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en geheugenverlies. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen."

Wat is je advies?

"Ban de smartphone uit de slaapkamer of leg deze in ieder geval twee uur voor het slapengaan weg. Dan kunnen je hersenen melatonine aanmaken en kun je jezelf 'deactiveren'. Dat ene appje moet dus maar even wachten tot de volgende ochtend."

Twentsewens Ambulance op zoek naar wensen

TWENTE - De Twentsewens Ambulance vervult regelmatig mooie, ontroerende wensen voor mensen die aangewezen zijn op liggend vervoer. Bijvoorbeeld chronisch of terminaal zieken. Het gaat dan vaak om relatief 'kleine' wensen die vaak van grote emotionele waarde zijn. Bijvoorbeeld nog een keer naar het strand, een voetbalwedstrijd of aanwezig zijn bij een trouwerij van familie.

De Twentsewens Ambulance vervult dit soort wensen in heel Overijssel. Gratis, zonder kosten voor de reiziger wiens wens in vervulling gaat. Dit is mogelijk dankzij de vele steun van donateurs en de inzet van vele vrijwilligers die dit mogelijk maken.

Veel mogelijk
Er is zeer veel mogelijk om een wens in vervulling te laten gaan. De coördinatoren van de Twentsewens Ambulance helpen dan ook graag om ieder dagje uit onvergetelijk te maken. Ook voor de familie die hier veelal in enige capaciteit betrokken bij is. De Twentsewens Ambulance is inmiddels meer dan tien jaar actief en beschikt over een brede kennis en ervaring met dit soort uitjes. Tevens hebben zij met dank aan de vele sponsoren ook bijzonder goed uitgeruste ambulances om dit vervoer op een veilige, professionele manier uit te voeren.

Aanvragen
Het aanvragen van een wens voor een chronisch zieke of (pre)terminale reiziger kan geheel digitaal. Na het indienen van de wens bekijken de vrijwilligers van de TWA de mogelijkheden en verzorgen een rit. De TWA onderhoudt nauwe contacten met diverse wenslocaties zoals musea en recreatieparken. Zo kunnen zij u mogelijk ondersteunen om de kosten te verlagen of wachtlijsten te verkleinen. Natuurlijk verzorgen zij ook het ambulancevervoer naar kosteloze wensevenementen zoals het bijwonen van een verjaardag of naar het strand. Het aanvragen van een wens kan via https://twentsewensambulance.nl/wens-aanvragen/ . Het is wel belangrijk om vooraf zelf al goed na te denken over de wens en hoe deze gerealiseerd kan worden. Immers, de TWA is met name gericht op het vervoer.

Tegenslag
De TWA is ook bijzonder dankbaar voor de steun die zij zélf ontvingen het afgelopen jaar. De TWA werd eind 2017 getroffen door brand, wat een grote impact had op de organisatie. Inmiddels zitten zij op een mooie locatie in Hengelo.