Hart van Nijverdal

12 april 2019

Hart van Nijverdal 12 april 2019


Pasen zonder paasvuur is ondenkbaar

Foto: Dinand Webbink

HELLENDOORN/MARLE – Er is genoeg te beleven in onze gemeente tijdens het paasweekend. Denk aan het Paasvuur in Hellendoorn, eierkulen met de kids en alle festiviteiten in Marle.

Ook dit jaar organiseert Oald Heldern De Noaberschop het jaarlijkse, traditionele paasvuur. Zondag Eerste Paasdag 21 april wordt de boaken om 20.30 uur aangestoken door Joop Nijenhuis. Joop heeft zich jarenlang ingezet voor de gemeenschap, onder meer in zijn rol als Klepperderk en als bestuurslid van Oald Heldern De Noaberschop.

Ook dit jaar wordt er gecollecteerd om de steeds oplopende kosten van het paasvuur bouwen en opruimen te bestrijden. Dus neem uw portemonnee mee! Het paasvuur op de prachtige locatie aan de Regge is bereikbaar vanaf de fietspaden bij de Kasteelstraat en de Reggeweg, en vanaf Marle en Hulsen via de fietsbrug over de Regge.
Zondag 21 april 2018, 20.30 uur | Reggedal, achter ijsfabriek

Eieren zoeken
Op Eerste Paasdag, zondag 21 april, om 14.30 uur vindt weer het jaarlijkse eieren zoeken plaats in de Hellendoornse berg bij De Uitkijk voor kinderen tot en met 12 jaar. De eieren worden over vier vakken verdeeld voor verschillende leeftijdsgroepen. In elk vak liggen ook drie, gekleurde en genummerde eieren verstopt. De gelukkige vinders krijgen een leuk prijsje. De eieren worden beschikbaar gesteld door AH Rob Loomans. Deelname is gratis.

Paasweekend Marle
In het weekend van 19 t/m 22 april 2019 staat Paasweekend Marle weer op het programma. Op vrijdagavond start het weekend met de zitmaaierrace. Vanaf 20.00 uur is iedereen van harte welkom in de tent voor de heren van Høken met de Heinoos. Zij zullen het paasweekend muzikaal aftrappen. Net zoals voorgaande jaren organiseert het Paasweekend Marle op zaterdagmiddag (20 april a.s.) de kindermiddag. Naast de springkussens en de knuffelhoek hebben zij dit jaar een heus circus! Voor de basisschoolkinderen in en rondom Marle. De zaterdagavond is er een 90's party en Paasmaandag (22 april) staat in het teken van de trekkerslep. Info: www.paasweekendmarle.nl

CERN en de zoektocht naar de allerkleinste deeltjes

Foto: Nikhef

NIJVERDAL - Prof. Dr. S Bentvelsen houdt donderdagavond 18 april een college over de zoektocht naar de allerkleinste deeltjes in de natuur. Een zoektocht uitgevoerd met de grote CERN deeltjesversneller in Geneve waarmee ook het Higgsdeeltje is gevonden. Het bestuur van de Sterrenwacht Hellendoorn is erg ingenomen het feit dat prof. Bentvelsen bereid is gevonden om af te reizen naar Nijverdal.

Dhr. Bentvelsen is directeur van het Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica). Dit instituut doet onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum. Dit betekent dat het Nikhef onderzoek uitvoert op het gebied van Astrodeeltjesfysica ( kosmische straling) en Versnellerfysica. Dit laatste gebeurt door de interacties te bestuderen bij botsingen van die kleinste deeltjes in grote Large Hadron Collider (LCH) in Geneve. De LHC, bevindt zich in een ringvormige tunnel met een omtrek van 27 km, op een diepte van 50 tot 175 meter. De LCH maakt het mogelijk om de allerkleinste deeltjes met een snelheid, die bijna de lichtsnelheid nadert, op elkaar te laten botsen.

In dit college gaat dhr. Bentvelsen - op een voor iedereen toegankelijke wijze - in op de wereld van elementaire deeltjes. Hij verklaart de krachten van de hoge botsingsenergie en de werking van de deeltjes versneller CERN. Vragen die aan de orde komen zijn onder meer: hoe werkt die CERN deeltjesversneller? Waarom is dat deeltjes onderzoek nog van belang nu het Higgsdeeltje is gevonden? Is de speurtocht naar die kleinste deeltjes op te vatten als een reconstructie van de Oerknal? Kun je met die botsingen daarom niet het enorme risico lopen om hier op aarde een zwart gat te creëren ? Kortom een college met een grote inhoudelijk variatie. Wellicht komt het onzekerheidsprincipe uit de kwantummechanica nog aan de orde, 't zou kunnen. Maar wat wel heel erg zeker is, is dat het een zeer interessant sterrencollege gaat worden bij de Sterrenwacht Hellendoorn.

Prof. Dr. C M S ( Stan) Bentvelsen is natuurkundige, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2014 ook directeur van het onderzoeksinstituut Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Het Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht.

Wanneer: Donderdagavond 18 april
Aanvang: 20.00 uur. Deur open: 19.30 uur.
Entree: € 8,-- volwassenen € 4 jeugd. Donateurs gratis.

Inclusief de mogelijkheid om na afloop het planetarium en de koepel te bezoeken.

Jaargang: 4 • Nr 157• Wk 15

Een rust met een bakkie koffie

Foto: Jannie Cents

'Wat een super leuk initiatief.'
'Wat een mooi plekje en gezellig ziet het er uit.'

"Enkele reacties op het gezellige zitje naast De Hoge Es. Sinds vorige week is deze rustplek weer helemaal ingericht door Jannie Cents.

Foto: Jannie cents
Foto: Jannie cents
Foto: Jannie cents

Een plekje waar mensen gezellig aan kunnen schuiven voor een bakkie koffie, een praatje, (zelf) meegenomen broodjes en drinken. Er komen ook veel gasten langs die hier even rust nemen. Er ligt een gastenboek waar je een berichtje achter kunt laten. Hieruit blijkt dat deze plek erg gewaardeerd wordt. "Ik vind het leuk om mensen te plezieren en ik hoop dat er meer van deze mooie plekjes gecreëerd worden. Het is maar een kleine moeite, maar de gasten, Nijverdallers en natuurlijk Heldersen genieten hiervan."

Bijeenkomst Schaapskudde Sallandse Heuvelrug

Foto: Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug

NIJVERDAL - Na de oprichting van de Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug op 15 maart 2018 heeft het bestuur met veel mensen gesproken over de toekomst van de schaapskudde en het prachtige gebied rond de Schaapskooi Twilhaar.

Ook kijkt men terug op een zeer geslaagde lammetjesdag op 3 februari waar men meer dan 2000 bezoekers heeft ontvangen! Inmiddels heeft het bestuur een aantal plannen ontwikkeld en zijn er ideeën over diverse activiteiten rond de schaapskudde. Het realiseren van deze plannen doen ze graag met anderen samen.

"Het is ontzettend leuk om bezig te zijn met de schaapskudde, de herder en de schaapskooi! Daarom nodigen we je uit voor de vrijwilligers bijeenkomst op woensdagavond 17 april aanvang 19:30 tot 21.00 uur in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Tijdens deze bijeenkomst gaan we met elkaar in gesprek over de plannen die we graag met elkaar willen realiseren. Ben je nieuwsgierig of geïnteresseerd, kom er gewoon bij!"

Concreet kunnen ze op dit moment hulp gebruiken bij:
Het helpen organiseren van leuke activiteiten (als eerste op zondag 2 juni weer het schaapscheerdersfeest!);
Het inrichten van het gebied van rond de kooi met informatiepanelen, bankjes, etc...;

Het helpen met PR en communicatie (zoals teksten schrijven voor website, persberichten, fotomateriaal, etc...)

Hopelijk mogen we je verwelkomen op woensdagavond 17 april om 19:30 in het Buitencentrum SBB, Grotestraat 281, Nijverdal!

Hartelijke groet, namens het bestuur Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug.

Ruim 30.000 euro om Roy te helpen lopen...

Foto: SVVN

NIJVERDAL - De grote inzamelingsactie tijden de derby SVVN-DES voor Roy Scholten, bracht maar liefst 3500 euro op. Dit echt heel mooie bedrag werd bijeengebracht met diverse acties tijdens en na de wedstrijd. Zowel het in grote getale aanwezige publiek (ruim 1000) als ook de selecties van beide elftallen gaven ruimhartig.

Op de foto zien we stralende Roy Scholten die het bedrag in ontvangst neemt van Harry Imhof en Johan Hallink. Namens Roy Scholten en de initiatiefnemers voor deze inzamelingsactie: iedereen heel hartelijk dank!

De totale stand van het middels crowdfunding bijeengebrachte bedrag bedraagt momenteel bijna €30.000. Daarmee is Roy een flink eind op weg geraakt, maar er moet ook nog een flink bedrag bij komen voor de benodigde €80.000 bereikt is. Wie daarom ook denkt "ik laat Roy niet zitten" maar nog niet heeft gedoneerd, kan Roy alsnog helpen via onderstaande – veilige – betaalwijze:

Check de link van crowdfunding organisatie Dream or Donate en volg de aanwijzingen: https://nl.dreamordonate.com/dromen/operatie-zwitserland-lion-procedure.

Roy heeft in december 2016 een ongeval op zijn werk gehad. Hij viel van ruim 6 meter hoog naar beneden en hield daar een incomplete dwarslesie T12 aan over. Het leven stond in 1 keer op de kop. Via Crowdfunding hoopt Scholten genoeg geld op te halen voor een operatie in het international medical center AG in Zurich.

Burendag op het bedrijvenpark

NIJVERDAL- Parkmanagement 't Lochter organiseert op 16 april een burendag met als thema 'Georganiseerde criminaliteit dichtbij'.

Criminelen zien het bedrijvenpark steeds vaker als een ideale omgeving voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. De veilige anonimiteit van bedrijven is voor hen een dekmantel, waarvan iedereen zo maar het slachtoffer kan worden. De georganiseerde misdaad is dichterbij dan op het eerste oog lijkt.

Deze burendag is er vooral om bedrijven op bedrijvenpark 't Lochter bewust te maken van de signalen die richting ondermijning wijzen, o.a. ondernemingen zonder klanten, panden die overdag nooit open zijn, etc.

Tijdens de bijeenkomst gaan we verder in op dit thema. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk maken we het 'onzichtbare zichtbaar' onder het mom van: Je gaat het pas zien als je het door hebt. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met gemeente Hellendoorn, Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

De bijeenkomst vindt plaats op 16 april vanaf 17:00-20:00 uur bij Nemaco, Van den Bergsweg 17 in Nijverdal. Ondernemers gevestigd op 't Lochter zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. U kunt zich tot en met 13 april aanmelden via secretariaat@hetlochter.nl.

De Vereniging Parkmanagement 't Lochter is belangenbehartiger van bedrijven op bedrijvenpark 't Lochter in Nijverdal. Door de krachten te bundelen zorgen de gezamenlijke bedrijven voor een leefbaar bedrijvenpark.

Dat kan gaan over uitstraling en veiligheid maar ook over kostenefficiency en samenwerking.

Lichtviering Pajoko

HELLENDOORN - Op Stille zaterdag 20 april is er in de Sint Sebastianuskerk in Hellendoorn een lichtviering met als thema: De reis naar het Licht. Het koor Pajoko uit Hellendoorn en Pastor José van den Bosch nemen u mee op reis naar Pasen, via Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en paaszaterdag. Bijbelteksten staan centraal, maar worden vertaald naar het heden waardoor het voor iedereen herkenbaar is. Pajoko zingt hier passende liederen bij. Om 19.00 uur in de R.K. kerk St. Sebastianus. De kerk is open vanaf 18.30 uur.

The Crucifixion

HELLENDOORN - In 1887 componeerde Sir John Stainer The Crucifixion. Het stuk is een muzikale meditatie over het lijden van Jezus. Het wordt dit jaar op woensdag 17 april, enkele dagen voor Pasen, uitgevoerd door Chr. Gem. Zangvereniging 'Looft den Heer'. Het koor bestaat dit jaar 90 jaar en heeft dit passiestuk al 30 keer gezongen, het is een traditie geworden. The Crucifixion is geschreven voor tenor- en bassoli, koor (sopraan, alt, tenor, bas) en orgel. De uitvoering vindt plaats in de protestantse kerk te Hellendoorn, aanvang: 20.00 uur (19.30 uur deuren open). Kaarten te koop bij leden van het koor en bij Primera Hofman. Kaarten kosten 10 euro, jongeren tot 18 jaar hebben gratis entree.

Voorjaarsconcert Shantykoor

NIJVERDAL - Shantykoor Die Regghe Sangers houdt op zaterdag 13 april een voorjaarsconcert in Het Centrum aan de Constantijnstraat in Nijverdal. Een ensemble van het Nijverdals Mannenkoor verleent muzikale medewerking. Dit concert is tevens het afscheid van dirigent Leo Kleinjan. Zaal open: 19.30 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop bij de leden van het koor en Primera Hellendoorn en Nijverdal.

Paasfair

NIJVERDAL - Wanneer de lente begint wil je nog maar één ding: "Naar buiten!" Laat dat nu net in onze natuur zitten. Daarom organiseert Staatsbosbeheer de paasfair rondom het Buiten Centrum Sallandse Heuvelrug. Maandag 22 april, Tweede Paasdag, bent u vanaf 10.30 uur van harte welkom. Broodjes bakken, Klimrots beklimmen, een rit met de heideslak en boomzaag kunsten.

Wonen op Landgoed De Eversberg

Wie droomt er niet van? Wonen op een eeuwenoud landgoed met een rijke cultuurhistorie die in het huidige landschap nog steeds zichtbaar is. Binnenkort komen er op Landgoed De Eversberg twee kavels in verkoop waarvan er één voor het gevoel midden in het bos ligt.

Gemeente Hellendoorn, Landschap Overijssel en de oorspronkelijke eigenaar van Landgoed De Eversberg hebben in nauwe samenwerking de revitalisatie van het enigszins verwaarloosde landgoed opgepakt. Het landgoed is door de oorspronkelijke eigenaar overgedragen aan Landschap Overijssel en die heeft niet alleen paden en lanen opgeknapt maar ook bijzondere locaties op het landgoed, zoals de Engelse tuin, de uitkijkheuvel en het vijvertje de 'Ronde Komme', in ere hersteld. Daarnaast is de hoofdinfrastructuur op het landgoed volledig vernieuwd.
De oorspronkelijke eigenaar behield drie woonkavels waarvoor het bestemmingsplan in 2018 onherroepelijk is geworden. Inmiddels is al één van de kavels verkocht. De afgelopen weken is hard gewerkt om de kavels gereed voor de bouw te maken. Op de locatie Koetshuis is de oude tennisbaan voor het grootste deel verwijderd. Een hoekje van de tennisbaan is echter bewust intact gelaten om ook hierdoor een tastbare herinnering aan de rijke geschiedenis van het landgoed te behouden. Daarnaast is op beide locaties archeologisch onderzoek uitgevoerd. De komende weken zullen op het bouwvlak van de locatie Koetshuis een aantal veel te hoog opgeschoten bomen worden verwijderd zodat er ruimte ontstaat voor de realisatie van een vrijstaande boswoning. Uiteraard zullen deze werkzaamheden met de nodige aandacht voor flora en fauna worden verricht. De bomenkap wordt op een andere locatie door het planten van nieuwe bomen gecompenseerd.

Voor meer informatie: www.thomabennink.nl of 0575 - 491 455.

Training Eenzaamheid voor zorgvrijwilligers

NIJVERDAL - Eenzaamheid gaat gepaard met gevoelens van leegte en gemis. Je niet verbonden weten met de wereld om je heen. Wat kan dit schrijnend zijn. Juist in onze tijd komt eenzaamheid veel voor.

Daarom is het goed om ons in dit onderwerp te verdiepen, zodat we het bij mensen kunnen herkennen, bespreken en dichtbij kunnen zijn in eenzaamheid.

Als stichting Evenmens organiseren we daarom een training over Eenzaamheid voor alle zorgvrijwilligers. Vrijwilligers hebben namelijk een signalerende functie. "Wat zou het mooi zijn als we met elkaar iets kunnen betekenen voor onze medemens", vertelt Jeannette Donken van Evenmens.

De training is twee dagdelen en wordt gegeven op 15 en 29 mei van 19.30 uur tot 21.30 uur in Nijverdal. Er is plaats voor 24 personen. "Hiermee willen wij onze zorgvrijwilligers een goede ondersteuning bieden tijdens het vrijwilligerswerk wat ze namens onze organisatie doen. Ook is het een mooie gelegenheid om met andere vrijwilligers in contact te komen. Bij meer aanmeldingen hopen we de training ook nog op andere plaatsen te geven."

Veel mantelzorgers kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken ter verlichting van de mantelzorgtaken. Evenmens zet zorgvrijwilligers in bij iemand met een zorg- of ondersteuningsvraag. Op deze manier kan de mantelzorger even rust nemen en een beetje bijtanken. Jouw ondersteuning en inzet kan helpen om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Dreigende overbelasting kan worden voorkomen. De inzet kan voor eenmalig zijn, maar ook op regelmatig terugkerende basis. Ook zorgvrijwilliger bij Evenmens worden en deelnemen aan de training Eenzaamheid?
Neem dan contact op met Jeannette Donken, tel. 0548 – 638 830 of email: jdonken@evenmens.nl.

Kinderen doen mee bij Ergotherapie Salland

Foto: Ergotherapie Salland

NIJVERDAL - Ergotherapie Salland is al weer een aantal jaar gevestigd in Nijverdal en richtte zich altijd op (jong)volwassenen en ouderen. Met het aantrekken van Anouk Nijland biedt de praktijk sinds kort ook ergotherapie voor kinderen in de gemeente Hellendoorn.

Het voordeel is dat kinderen behandeld kunnen worden in hun eigen woonplaats. Thuis of aan de praktijk. Ook zijn de lijntjes met bijvoorbeeld kinderfysiotherapeuten en scholen korter. "Eigenlijk waren we nooit van plan om te starten met de behandeling van kinderen, maar we kregen steeds vaker vragen van ouders en kinderfysiotherapeuten. We stuurden deze altijd door naar ergotherapeuten in omliggende plaatsen", aldus praktijkhouder Sonja Kluin. "Ergotherapie voor kinderen is een vak apart, waarbij de ontwikkeling van het kind centraal staat. We zijn blij dat we met Anouk Nijland een ergotherapeut hebben gevonden die de ergotherapie voor kinderen wil invullen."

Ergotherapie bij kinderen richt zich op het doen van dagelijkse en schoolse vaardigheden, zoals jas aantrekken, schrijven of zitten op school. Door diverse oorzaken kunnen kinderen soms niet goed mee komen met hun leeftijdsgenootjes. Zij kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met de fijne motoriek, zintuiglijke informatieverwerking of het planmatig handelen.
Vanuit de ergotherapie wordt gekeken naar de voorwaarden die nodig zijn om dagelijkse en schoolse vaardigheden uit te kunnen uitvoeren en worden handelingen aangeleerd. Zo nodig worden hulpmiddelen ingezet voor thuis of op school. De ergotherapeut kan hierin adviseren en de aanvraagprocedure begeleiden.
De inzet van een ergotherapeut wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor 10 uur per kalenderjaar. Een huisarts of specialist kan een kind doorverwijzen. Maar rechtstreeks contact opnemen met Anouk Nijland (06-17416202) is ook mogelijk.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Ergotherapie Salland:
06-45042877 of info@
ergotherapie-salland.nl

Column

MICRO-OARGERNISSEN

Hele ofleaveringen van De Rijdende Rechter goat oaver et blad wat van 'n ekenboom bie Truus en Graads zo mer zonder toostemming oaver et skeid bie Janna en Frits in 'n hof dörft te dwerreln. Nederland smult der van.
Oargeren doo ik mie gelukkig nit heel vake. Toch zint der wat dinge, doar krult mie de tene van in de skone. Bievuurbeeld as wiej op Skiphol duur van dee met lint of ezatte slingers as vee hen en wier richting check-in sjokset. Dan löp der altied wal ene van dee gladte zakenkearlkes interessant te doon. Meestal in een iets te slobberig deftig pak, opzichtig keycord umme van een of andere onbedudende konferentie oaver een deelgebeed van een subonderwoarp, lakskeuntjes klik-klak, bral bral de tellefoon an et oor want wat ze te melden hebt kan nit eaven vief minuten wochten, terwiel as ze een rättelend rolköfferken achter zik an slept.
Dat rolköfferken is nog et slimste: et is vake nit grötter as een pak koffie! Et handvat wegt nog mear as et köfferke zelf! En umdat et mer zo'n minuskuul geval is, zee iej et nit as iej zelf bepakt en bezakt loopt te heisteren met ne grote zwoare reizekiste vol kleare en skone van de vrouwe. Um de haverklap bolter iej oaver dat pak koffie hen. Kiekt ze nog hellig achterumme ook. Buurt dat dink dan gewoon op, slappeling!
Et zol mie nit verwonderen as dat volk ook in zonnen spuuglelliken belacheliken groten Amerikaan jagt. Zal wal kompensatiedrang wean. En der dan ook nog op zoaterdag op ne völs te krappe parkeerplaatse bie de Jumbo aan de Grotestraat twee steas met bezet holdt, um der in alle röste bodskoppen in te pakken en zo et verkeer in totalen chaos te dompelen.
Too egeven: met al dee stroatbrekkeriejen en zandbulten waan iej oe in Nijverdal mangs net op safari, met oavergröaide wagenspoers duur dichte bushbush en halfoaverstreumde rivieren vol olifanten en krokodillen. (En aape, dee he'j hier ook völle). Dan mu'j echt wal zonne wage hebben. "Et is toch zo handig, zovölle ruumte!" Vuur oe wal, ja. Zo'n onbenullig kabof past gewoon nit in ons krappe Nederland. Of blievt der met boetenof. Mer doar zut oe natuurlik nums en doar gung et non net umme. Parkeert ne dan steil vuur 'n ingank, doar is altied ne stea vrie.
"Leven en laten leven," zegt ze dan. Klopt, mer dat woarket twee kanten oet. En as ik der nooit wat van zegge, weet zee nit wat ze veroorzaket. Dit is dus gin klagen, mer gewoon mienen börgerplicht. Dèr dan. Niks te danken, doar zö'j et vuur hebben.

Martin ter Denge

Geslaagd bioscoopweekend van GV Fysion

Foto: Fysion

NIJVERDAL - Afgelopen weekend zinderde de sporthal in De Kruidenwijk van mooie filmmuziek, dans, acrobatiek en turnoefeningen. De tweejaarlijkse uitvoering van Fysiuon Nijverdal werd hier gehouden en het thema was Movie Nights.

De tribune en alle extra stoelen die waren bijgeplaatst waren gevuld. Op vrijdagavond was ook burgemeester Anneke Raven aanwezig om de heer Kranenborg een Koninklijke Onderscheiding uit te reiken, en zaterdagavond werd Elsanne Luijmes in het zonnetje gezet als vrijwilliger van het jaar. Zaterdagmiddag gaven de jongsten van GV Fysion prachtige shows weg en topturnster Marieke van Egmond uit Nijverdal liet beide avonden het publiek genieten van haar prestaties op balk, brug en mat.

Leerlingen Kaliber Kunstenklas pakken flink uit

Foto: ZINiN Theater

NIJVERDAL - Het staat op hun eigen website www.kaliberkunstenschool.nl al aangekondigd: de leerlingen van de talentenklas Kaliber Kunstenchool gaan flink uitpakken bij Muziek onder de Trap op donderdag 18 april. Er is gekozen voor een divers en best uitdagend programma, waarin stukken gespeeld worden van o.a. F. Schubert, N. Rimsky-Korsakov, Brahms en Debussy.

Kortom: het neusje van de zal qua muziekkeuze en muziektalenten.

Even voorstellen

De deelnemers van Muziek onder de Trap van 18 april 2019 zijn niet allemaal onbekenden bij. Zo won pianist Armand van Dijk in 2017 Klassiek Talent, de talentenjacht van Muziek onder de Trap, die eens in de twee jaar wordt gehouden. Armand van Dijk heeft al tien jaar les bij de Kaliber Kunstenschool en interesseert zich, naast de klassieke muziek, ook voor andere genres zoals jazz. Voorlopig blijft muziek een hobby, binnenkort gaat hij studeren aan de TU in Delft.

Daphne van 't Erve (15) doet voor de eerste keer mee bij Muziek onder de Trap, speelt sinds haar zesde al piano en deed met diverse concoursen mee. Vorig jaar viel haar de eer te beurt om met pianist Cor Bakker een Quatre Mains te spelen en wordt zij zelf inmiddels ook veel gevraagd om mensen te begeleiden. Muziektherapie staat hoop op het verlanglijstje van haar toekomst, deze studie heeft haar voorkeur, zodat ze in de toekomst mensen kan helpen.

Melle Wassink koos voor de trombone en bespeelt dit instrument succesvol bij de Harmonie Sint Jan in Wierden en bij het Twents Jeugd Symfonie Orkest. Sinds kort is hij ook te vinden bij het JongNBE orkest regio Oost en vindt hij het superleuk om mee te doen bij Muziek onder de Trap. Voor hem is het duidelijk: hij wil graag verder komen in de muziek en oefent dan ook flink op de trombone. Het concert begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Beleef meer plezier aan je oude schoenen

Foto: Wolters Schoenmakers

NIJVERDAL - Ze zijn jong, maar hebben heel bewust gekozen voor ambachtelijk werk. Voor Leon en Lisette Wolters is zo'n vijf maanden geleden een droom uitgekomen. In november vorig jaar hebben zij Schoenmakerij Flink aan de Constantijnstraat in Nijverdal overgenomen.

"Het mooiste van dit werk is het contact met klanten", vertelt Leon Wolters. "Mensen van allerlei pluimage komen hier binnen, een jonge dame voor een paar veters, een tiener voor een goede schooltas en oudere en jonge mensen die bijvoorbeeld een schoenzool willen laten repareren. We genieten van alle mooie gesprekjes met de klanten"
Leon en Lisette bieden oud Hollands vakwerk en beoefenen dit met veel passie. "Wij zorgen dat mensen nog veel meer plezier beleven aan hun favoriete schoenen", legt Leon uit. "Het is zonde om schoenen weg te gooien als ze kapot zijn. Breng ze bij ons en laat ze repareren. Gun je schoenen een tweede leven! Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Zo dragen wij ook een steentje bij aan duurzaamheid."
Het jonge stel is pasgeleden vanuit Hellendoorn naar Nijverdal verhuist. Leon werkte al vele jaren voor Schoenmakerij Flink, maar Lisette komt vanuit het onderwijs. Toch hebben ze er samen heel bewust voor gekozen om deze ambachtelijk schoenmakerij over te nemen. Leon: "Het is een mooi en veelzijdig beroep. We zijn aangesloten bij de Schoenmakers Gilde en mogen daardoor exclusief gebruik maken van de originele materialen van Van Bommel en Van Lier. Waarom zou je nieuwe schoenen kopen als je je oude schoenen ook een nieuw leven in kunt blazen?"
Bij Wolters Schoenmakers zijn je schoenen klaar terwijl je wacht. Drink in de tussentijd een kopje koffie of ga lekker winkelen in het centrum van Nijverdal. Ondertussen maakt Wolters jouw schoenen weer netjes met nieuwe zolen, hakken of stikwerk. Dit alles zonder extra kosten. De ambachtelijk schoenmaker verzorgt daarnaast ook de reparaties voor de vestigingen van Ziengs in Nijverdal en Rijssen. Woon je in Rijssen? Dan heb je ook de mogelijkheid om de schoenen in te leveren bij CIGO Spithoff in Rijssen. Binnen drie dagen zijn ze dan weer terug. Mochten er aanvullende vragen over de reparatie zijn, dan nemen Leon en Lisette persoonlijk contact op om jouw wensen door te nemen. "

Foto: Wolters Schoenmakers

Bij Wolters Schoenmakers kun je niet uitsluitend terecht voor schoenreparaties, maar ook voor sleutelservice. Je kunt alle sleutels laten dupliceren, of het nu gaat om huissleutels of een geavanceerde autosleutel. Dat is nog niet alles. In de winkel is een groot aanbod aan: naambordjes, lederwaren, schoenveters en Eastpak tassen.
Net nieuw zijn de kwalitatieve riemen op maat. Je kunt er zelf een mooie gesp bij kiezen. De riemen zijn milieuvriendelijk gelooid, zonder het gebruik van chemische stoffen. De riemen worden over een paar weken extra gepromoot tijdens de Vrijmarkt op Koningsdag in Nijverdal. Bij de stand van Wolters Schoenmakers kun je op 27 april ook je schoenen laten poetsen. Leon en Lisette hebben onlangs een oude schoenpoetsmachine uit de jaren '30 overgenomen uit de collectie van de heer Wolterink uit Hellendoorn. Met deze machine worden de schoenen van het winkelend publiek weer mooi opgepoetst. Hoe leuk is dat?! Kom naar de stand van Wolters Schoenmakers op Koningsdag. Deze dag worden ook de laatste Eastpak tassen uit de oude collectie tegen hoge kortingen verkocht.

Kapper Joop gaat in nieuwe zaak door op oude voet

RIJSSEN - Kapper Joop opende op maandag 1 april zijn nieuwe kapperszaak in het pand van voorheen schoenmakerij Drenth aan het Hogepad 108 in Rijssen. Hoewel zijn kapperszaak op een nieuwe locatie is gevestigd blijft het bezoeken van deze zaak bij Joop en Mart Kalkman meer dan een knipbeurt. Het is de sfeer, de gezelligheid, het ongedwongene van de oude zaak overgebracht naar het nieuwe onderkomen.

In een tijd waarin het hele leven van A tot Z is ingepland, trekt kapper Joop Kalkman zijn eigen plan. Hij kiest bewust voor een retro-interieur, een nostalgische barbiersschort, klassieke bretels een mooie krulsnor. Zijn kapperszaak ademt de sfeer van toen, maar de kwaliteit van het knipwerk voldoet aan de nieuwste eisen van nu.

Herenkapper
Hij geniet van zijn werk als herenkapper. "Juist als herenkapper, daar heb ik bewust voor gekozen. Ik heb gekozen voor de heren en daar heb ik nog steeds geen spijt van."

Omgang met klanten
Een kapper gaat met mensen om en moet in elk geval wel een beetje een mensenmens zijn. Met mensen omgaan is ook mensen aanvoelen.

Loopbaan Joop
In 2002 startte Joop Kalkman met zijn kapperszaak aan de Rozengaarde 61 in Rijssen. Ik heb er toen ook voor gekozen om vooral mezelf te blijven en ik voelde me het beste thuis in de klassieke barbierssfeer van vroeger. Ik werk niet op afspraak, waardoor je een gemoedelijke sfeer in je zaak krijgt. In de Rozengaarde had ik twee stoelen op ongeveer 25 vierkante meter. Dat was niet veel, maar de kleine ruimte geeft ook veel gezelligheid. De gesprekken worden niet alleen gevoerd met de klant in de stoel, maar ook de wachtenden roeren zich. Dat vind ik geweldig," zegt Joop.

Zonder afspraak
Even wachtten is voor bepaalde mensen een opgave, aan de andere kant zeg ik: ''probeer het gewoon eens een keer uit''. Kom eens langs en ervaar de sfeer van een gezellige kapperszaak, een lekkere kop koffie en een goed gesprek over thuis en de wereld. Ik kan met een gerust hart zeggen dat hier nogal wat van die probeer-klanten zijn gebleven. Dat zegt wel wat."

Geweldige tijd
Na 17 jaar Rozengaarde vroegen we ons af of we op deze voet door zouden willen gaan. Welnu, iets meer lucht zou ons heel goed uitkomen en vandaar ook dat we het nieuwe onderkomen aan het Hogepad hebben betrokken. We hebben bij Minny Schutte een geweldige tijd gehad aan de Rozengaarde. We werken nu op een oppervlakte van 60 vierkante meter en dat werkt toch wel wat gemakkelijker. Zoon Matt is intussen ook in de zaak werkzaam. Hij heeft een kappersopleiding gevolgd en heeft gekozen voor het herenvak en is nu volledig gemotiveerd inzetbaar in de zaak. Samen met zijn vrouw Margreet als onmisbare kracht op de achtergrond, gaan Joop en Zoon er voor en proberen samen om het hun klanten het naar de zin te maken.

Dick Tukkers

Geslaagde dressuur Hertruiters

HELLENDOORN - Afgelopen weekend werd er een In-Outdoor dressuur georganiseerd in en rondom Hippisch centrum 't Oale Spoor.

Er was veel deelname voor deze wedstrijd en alles liep op rolletjes, ook het weer werkte geweldig mee zodat paard, ruiter en toeschouwer konden genieten van de zon. Er werd ook weer goed gepresteerd door leden van PSV Hertruiters: Twee combinaties wisten de extra prijs, een fotoshoot van Moments like this photography te winnen als beste combinatie van de dag. Dit waren Luc Eshuis en Amke Pot. Luc won twee keer de eerste prijs in de klasse L1 categorie B/C met 201 en 203,5 punten. Amke Pot won met haar paard Unarijn een eerste prijs met 204,5 en een tweede prijs met 203 punten in de klasse B. In de klasse Z2 kwam Nicke Miskotte aan de start met haar pony Brouwershaven's Leonie. Zij lieten twee fijne proeven zien en behaalden twee keer de eerste prijs met ruim 66 en ruim 64%. In de klasse Z1 startte Milou Ekkel met haar paard Uvonia. Zij wist met 218 punten de tweede prijs te scoren. Liz Jannink ging van start in de klasse L1 categorie B/C met haar pony Evenveen's Victory en werd tweede met 187,5 punten. In de klasse L1/L2 categorie C/D/E was Melissa Eshuis iedereen de baas. Zij won twee keer de eerste prijs met haar pony Pim met 194 en 197,5 punten. Noortje ten Cate won in dezelfde klasse een derde prijs met Sulicaat's Sovereign met 190,5 punten. In de klasse M2 categorie D/E was de eerste prijs voor Dylian Roelofs en haar pony Poppings Soraya met 207 punten. Francis Turk startte met haar paard Happy-nicole in de klasse M1/M2 en behaalde daar een tweede en een derde prijs met 197 en 192 punten. In de klasse B categorie A/B/C reed Maaike Hulshof met haar pony Jolly een hele mooie proef. Zij behaalde 201 punten en een eerste prijs. Ook Marije Hutterd reed naar een eerste prijs met haar paard Bartoli in de klasse B met 204,5 punten. Frank Hosmar liet een sterk optreden zien in Deauville met zijn paard Alphaville N.O.P.. Individueel en met het Nederlandse team won hij zilver.

FC Twente - Telstar vrijdag

ENSCHEDE - Deze vrijdag 12 april staat de thuiswedstrijd tegen Telstar op het programma.

De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf 12,50 euro per stuk en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen Telstar heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen tot vrijdag. FC Twente hoopt uiteraard weer op veel steun te mogen rekenen bij dit mooie duel deze vrijdag!

Bikini Alarm bij Big Beautiful underwear

ENSCHEDE - Big Beautiful Underwear is al 25 jaar uw specialist in lingerie en badmode! Voor de juiste maat en cup maat. Wij verkopen vanaf 65D t/m 105K ook in bikini's en badpakken.

Herkent u dit? Je bh knelt, je borsten hangen te laag, de bandjes snijden in je schouders, je hebt pijn in je rug, nek en schouders. Je steun komt voor 80 procent uit de omvang en niet uit je bandjes. In dit geval is vaak de omvang te groot! Wij kunnen dit samen met jou oplossen door je goed op te meten en je te voorzien van het juiste advies. Want elke vrouw verdient een goed zittende bh.

Bikini en badpak alarm!
Je springt in het water: Oeps! Even hijsen en rechttrekken om weer goed voor de dag te komen. Is dat ook wat jou overkomt? Dit is niet nodig bij de juiste maat van uw bovenstukje en natuurlijk uw slip. Smal van boven, grote cup en toch vrouwelijke billen? Geen probleem; wij hebben we een ruime keuze in bikinislips, naar wens hoog of laag model. Ook voor al uw badpak problemen proberen we een oplossing te zoeken wel billen platte billen, buik ondersteuning cup te klein het kan bijna nooit een groot probleem zijn. Kom passen en laat je verrassen. Onze badpakken verkopen we op maat en cup maat. Wij helpen u graag om deze zomer vol zelfvertrouwen aan het zwembad of strand te kunnen liggen zwemmen en te sporten.

Voorjaarsjurkje
Het voorjaar is weer begonnen. De lange broek kan weer uit en de blote benen komen weer te voorschijn. Heerlijk?.... Niet voor iedereen. Loopt u bijvoorbeeld de binnenkant van uw benen kapot? Wij hebben een mooie collectie broekjes met pijpjes. Ook hebben we in onze collectie correctie broekjes met en zonder pijpjes tot onder uw bh. Deze rollen niet naar beneden in zwart en skin. Ook voor de juiste sport-bh en voedings-bh bent u bij ons op het goede adres. Kijk voor een deel van onze collectie op onze Facebookpagina en naar onze acties omdat wij 25 jaar bestaan. Wij vieren dit feest samen met u.

Laat je verrassen
Wij wensen u een fijn voorjaar en zomer zonder al deze ongemakken. Want het is fijn om vrouw te zijn met al je vrouwelijke vormen. Kom en laat je verrassen. Koopzondag laatste en eerste weekend van de maand vanaf 13.00 uur. Maandag gesloten. Gevestigd aan de Noorderhagen 66c in Enschede. Kijk voor meer informatie op: www.bigbeautifulunderwear.nl

Kennis maken met echt eten!

Foto: Mike_Rikken

HELLENDOORN - Op zondag 14 april vormt Landgoed de Uitkijk al weer voor de vierde keer het decor voor een SMAAKEVENT. Kennis maken met wat de streek te bieden heeft staat centraal. Lekker, lokaal puur eten, drinken en vooral ook genieten van de sfeer. Ondernemers uit de regio zorgen voor een complete belevenis. Of het nu gaat om de producten, de bereiding of de presentatie. Ze nemen je mee in hun passie voor eten en brengen inspiratie.

Koks bereiden lekkere en gezonde gerechtjes. Niet gewoon in de keuken, maar vanuit gave foodtrucks, op stoere BBQ's of op andere verrassende manieren. De gemaakte gerechten kun je proeven in ruil voor proefmunten. Ook zijn er zelfgemaakte mosterd, zuivel, kazen en gerookte waren te proeven. Lekker!

Proosten
Waar gegeten wordt, wordt ook gedronken. Laat je adviseren over bijpassende wijnen en de bijzondere lokaal gebrouwen biertjes. Heb je zin in wat anders, dan kun je natuurlijk ook op het grote terras plaatsnemen en iets lekkers van de uitgebreide kaart kiezen. De swingende klanken van de Sofa Rockers vullen de lucht en vermengen zich met de heerlijke geuren. Genieten dus!

Niet vergeten
En…. vergeet niet een tasje mee te nemen, want we weten zeker dat je wel wat producten en artikelen tegenkomt die je thuis wilt proeven of gebruiken. Het smaakevent is een leuk uitje voor iedereen en gratis toegankelijk. Landgoed De Uitkijk is gevestigd aan de Hellendoornsebergweg 8 in Hellendoorn. Kijk ook op: www.de-uitkijk.nl

Avontuur in het Ruhrgebied!

Foto: Ruhr Tourismus GmbH

TWENTE - Er valt jaarlijks veel te beleven in het Duitse Ruhrgebied. En om hier optimaal van te genieten kunt u ook de RUHR.TOPCARD kopen.

Per kalenderjaar kunt u kiezen uit maar liefst 94 gratis uitstapjes met de RUHR.TOPCARD. Dierentuin, rondvaartboten, industriële monumenten, musea en zwembaden openen hun deuren. Denk aan Zoo Duisburg, Gasometer Oberhausen en Landschaftspark Duisburg-Nord. Daarnaast bieden 50 partners toegang voor de helft van de prijs. Bezoek indoor skihal alpincenter Bottrop, de Apenheul bij Apeldoorn of Thermen Bussloo bij Voorst én betaal slechts de helft.

Gratis naar het pretpark
Koop van 1 tot 30 april 2019 een RUHR.TOPCARD en ontvang tot eind juni eenmalig gratis toegang tot een van onze partner-attractieparken. Krijgt u geen genoeg van al die adrenalinekicks? Dan bezoekt u de parken gewoon zo vaak u wilt. Want bij elk volgend bezoek betaalt u de helft van de toegangsprijs! Dat klinkt als een topaanbod, toch? Kies een van de drie pretparken: ?Movie Park Germany in Bottrop-Kirchhellen (gratis van 5 april tot 30 juni 2019). FORT FUN Abenteuerland bij Bestwig in Hochsauerland (gratis van 13 april tot 30 juni 2019) en Kernie's Familiepark in Kalkar, aan de Duits-Nederlandse grens (gratis van 19 april tot 2 juni 2019). Als dit geen unieke setting is: bij een nooit in gebruik genomen kerncentrale bevinden zich meer dan 40 attracties. Een wildwaterbaan, reuzenrad en de 58 meter hoge zweefmolen 'Vertical Swing' in de voormalige koeltoren. Hier is actie voor zowel jong als oud te vinden.

Extra korting voor lezers
van Hart van Twente

Lezers van deze krant profiteren nu bovendien van extra voordeel op de RUHR.TOPCARD! Volwassenen kunnen gebruikmaken van het actietarief van €48 (in plaats van €54) en kinderen (geboren tussen 2005 en 2014) betalen €35. Deze aanbieding geldt voor bestellingen die geplaatst zijn voor 30 april 2019.

Meer informatie
Voor meer informatie bel met: +49 (0) 1806 18 16 180 (€ 0,20 per gesprek in het netwerk van de Dt. Telekom, prijzen mobiele telefoon max. € 0,60 per gesprek) of kijk online op www.ruhrtopcard.de/en/. Bij een online bestelling van de RUHR.TOPCARD kunt u gebruikmaken van de code DWF Korting 2019. Meer informatie vindt u op de website: www.ruhrtopcard.de/en

Foto:
Ruhr Tourismus GmbH

Paasvoordeel op Opel bij Kamp Twente

ALMELO/HENGELO - Kamp Twente is al 60 jaar een betrouwbaar familiebedrijf. Het autobedrijf heeft standaard 100 auto's op voorraad in beide vestigingen. U kunt van maandag 15 april tot en met 22 april uw paasvoordeel slaan bij Kamp Twente bij aanschaf van een nieuwe Opel.

Kwaliteit en persoonlijk contact staat bij het autobedrijf hoog in het vaandel. Zij vinden het belangrijk om hun klanten de beste service te bieden bij het vinden van een passende auto. De medewerkers staan voor u klaar om u onder andere te helpen bij de lease, financiering, onderhoud, reparatie, verzekeringen en schadeherstel van uw auto. In 1958 start Henk Kamp Sr. met een autorijschool aan de Ootmarsumsestraat in Almelo, waarna hij in 1968 startte met het verkopen van jong gebruikte auto's. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een middelgroot autobedrijf met een vestiging in Almelo en Hengelo. U mag dus rekenen op veel ervaring en professionaliteit.?

Paasactie
Eerste paasdag zijn beide vestigingen gesloten, maar op tweede paasdag staan de werknemers tussen 11.00 en 17.00 uur met veel enthousiasme voor u klaar. Er gelden van 15 april tot en met 22 april vier verschillende acties: De prijs van de Opel Astra Online Edition wordt verlaagd van €26.285,- naar €20.995,-, de Opel Corsa Favourite van €19.464,- voor €15.595,- en de Opel Crossland X Innovation wordt van €29.608 verlaagd naar €25.750,-.Tevens hebben wij een nieuwe Opel Karl Edition al vanaf € 13295,=. In beide vestigingen zijn nog diverse auto's van deze modellen op voorraad. Op deze bijzondere actiedagen kan uw voordeel oplopen tot €5.290,-. Tot slot bestaat Opel dit jaar 120 jaar, waardoor u gebruik kunt maken van vier speciale acties. Kijk voor deze acties op de website van Kamp Twente.

Meer informatie
Autobedrijf Kamp Twente is in Almelo te bezoeken aan de Weezebeeksingel 4 en in Hengelo aan de Steenzoutweg 16. Kijk voor meer informatie op www.kamptwente.nl of bel naar 0546-82 26 61 (Almelo) of 074-82 20 022 (Hengelo).

Nedersaksisch moet behouden blijven

TWENTE - De Twentenaar is doorgaans erg trots op zijn streek; van de gemoedelijkheid tot de rust, maar ook ons mooie Twents. Dit Nedersaksisch dialect leeft nog echt in onze streek. Maar het staat wel onder druk, hier en elders. De Vereniging Levende Talen wil hier verandering in brengen.

Het Nedersaksisch is de overkoepelende benaming voor veel dialecten die in de brede Oost-Nederlandse en Duitse grensregio gesproken worden. Het Twents is hier één variant van. Afgelopen week is het project Levende Talen Opgericht door de Vereniging Levende Talen, een landelijke vereniging van taaldocenten.

Ambitie
Hun ambitie is om het onderwijs in de reze regionale taal te professionaliseren, maar ook het stimuleren van uitwisseling van kennis en het doorontwikkelen van lesmateriaal. Dit alles moet zorgen voor een positievere houding in het onderwijs ten opzichte van regionale talen. Dat er veel belangstelling is voor deze ambitie blijkt uit de deelnemers: er zijn al 43 mensen die op hun eigen gebied bij gaan dragen aan dit project. Niet verrassend draagt ook onze eigen Herman Finkers het project een warm hart toe; andere promintenten zijn Hendrik Kan Bökkers van de gelijknamige band. Hij beschikt ook over een lesbevoegdheid en wil actief werken aan de ontwikkeling van een leerlijn Nedersaksisch voor het basisonderwijs.

Regionale steun
Ook de provincies Overijssel, Gelderland, Friesland, Groningen en Drenthe hebben hun steun uitgesproken voor dit project. De toegenomen interesse voor streektalen is een positieve trend die zeker ondersteuning verdient. Voorzitter Willemijn Zwart van Levende Talen: "Je merkt dat de houding ten opzichte van regionale talen zoals het Nedersaksisch aan het veranderen is. De meerwaarde voor de taalontwikkeling staat gelukkig steeds meer in de spotlight." Het Nedersaksisch is geen 'slecht Nederlands' zoals vroeger vaak de houding was, maar een volwaardige eigen taal.

Paasgroetactie

NIJVERDAL - Pasen, het feest van de hoop, is voor de Raad van Kerken Nijverdal-Hellendoorn een belangrijk moment om aandacht te vragen voor een groot aantal gezinnen en alleenstaanden die, om allerlei redenen, leven in moeilijke omstandigheden.

?Uit bewogenheid met deze mensen en als steuntje in de rug is door de Raad besloten dit jaar opnieuw in de gemeente Hellendoorn een "Paasgroetactie" te organiseren. ?Zij hoopt, dat veel inwoners van onze gemeente op eigen initiatief dit voorbeeld gaan volgen en? een Paasgroet brengen aan een familielid, buur of onbekende, als teken van medeleven en als "ruggesteun". Een dergelijk teken van medeleven kan veel goed doen. De paasgroet van de Raad van Kerken bestaat uit een paasbrood en een wenskaart. De benodigde ongeveer 650 paasgroeten worden vanuit de Leerkamer in Hellendoorn, met de hulp van een groot aantal vrijwilligers, enkele dagen vóór Pasen (vanaf woensdagavond 17 april 18:00 uur) bezorgd op de diverse adressen. In de meeste gevallen gaat het om adressen, waar tijdens de "Kerstpakkettenactie voor de Minima", een kerstpakket is bezorgd.

Steun
Bij de organisatie en de uitvoering van de "Paasgroetactie" wordt de Raad van Kerken geholpen door de diverse plaatselijke Diaconie -en Caritasinstellingen, het Trefpunt Minima, Maatschappelijk Werk, Vluchtelingenwerk, Stichting Hulpfonds Hellendoorn, Stichting "Boom"en de Stichting Voedselbank Hellendoorn. De Raad van Kerken stelt het bijzonder op prijs een actie te organiseren, die zo breed gedragen wordt.

Blijf er niet mee lopen: Polikliniek Proktovar kan helpen

HENGELO - Darmklachten, spataderen, rug- en gewrichtsklachten hebben één ding gemeen: ze hebben een grote impact op je leven. Toch blijven veel mensen er te lang mee rondlopen. Polikliniek Proktovar met vestigingen in Hengelo en Best specialiseert in het onderzoeken en behandelen van deze klachten.

Proktovar beschikt over een multidisciplinair team met proctologen die zich buigen over darm- en anale klachten, een gastro-intestinaal chirurg, vaatchirurgen voor onder meer spataderbehandelingen, maar ook een orthopeed en radioloog, gefocust op rug- en gewrichtsklachten.

Spataderen
Spataderen zijn verwijde aderen die meestal in de benen zichtbaar zijn. De blauwe, verdikte aderen kunnen zorgen voor concrete klachten zoals bloeden na het stoten van uw been, pijn, rusteloze benen en een zwaar gevoel in de benen. Behandeling is dan zeker wenselijk op medische gronden, maar ook geeft het weer een zelfverzekerd gevoel in de zomerse dagen wanneer de benen vaker zichtbaar zijn. Meestal kan het onderzoek binnen 1 week plaatsvinden met daarna een snelle behandeling. Bij het consult gebruikt de arts moderne methoden zoals het Duplex-onderzoek om de toestand van de aders goed te bekijken. Behandeling gaat eveneens volgens de modernste technieken, zoals de endoveneuze lasertherapie. Hierbij brengen zij met een zeer kleine snee een kleine laserdraad in in de ader, waarmee het bloedvat gesloten kan worden. Hierbij is dan in de meeste gevallen geen narcose nodig, wat zorgt voor een snelle behandeling met aanzienlijk korter herstel. Andere methoden zoals bijvoorbeeld het dichtspuiten van een ader zorgen ook voor een snel herstel. Het operatief verwijderen van grotere spataderen is ook mogelijk, maar komt steeds minder voor dankzij de moderne alternatieven.

Rug en gewrichtsklachten
Ook voor de behandeling van rug- en gewrichtsklachten bent u aan het juiste adres. Hierbij wordt natuurlijk gekeken naar uw leefstijl en houding, om zoveel mogelijk zonder zware ingrepen te kunnen helpen. De behandeling van een tenniselleboog gaat volgens een innovatieve nieuwe methode, ontwikkeld hier in Twente. Hierbij wordt met kleine naaldjes op een zeer precieze plek bij de ontstoken pees uw eigen bloed of dextrose ingespoten. Uiteindelijk herstelt zo 70 procent van de mensen met een tenniselleboog.

Darm- en anale klachten
Darm- en anale klachten zijn vervelend en roepen niet zelden toch wat schaamte op. Dit is absoluut niet nodig. Veel mensen blijven te lang rondlopen met problemen die goed te behandelen zijn. Proktovar's ervaren proctologen kunnen helpen bij bijvoorbeeld aambeien, pijnklachten en jeuk maar ook problemen met de bekkenbodem of incontinentie. Wanneer een verandering van uw levensstijl of medicijnen niet toereikend zijn, kunnen de proctologen ook diverse poliklinische ingrepen uitvoeren. Behandeling draagt bij aan de kwaliteit van uw leven; blijf er dus niet mee rondlopen.

Verzekerde zorg
Proktovar biedt een breed scala aan onderzoek en behandeling aan. Proktovar heeft inmiddels contracten met veel, maar nog niet alle verzekeraars. Voor u als patiënt is het belangrijk om te weten dat u in principe alleen uw eigen risico betaalt bij Proktovar. Wanneer u namelijk bij een niet gecontracteerde verzekeraar zit, zal Proktovar hun deel van de kosten kwijtschelden. Zo bent u niet duurder uit dan voor andere behandelingen in een regulier ziekenhuis. Goede zorg moet immers voor iedereen betaalbaar zijn.

Maak een afspraak
Polikliniek Proktovar in Hengelo en Best helpt u graag. Maak dan ook een afspraak voor een consult. Bel voor meer informatie of een afspraak met 074-37 64 408 of mail info@proktovar.nl. Kijk ook op de website: www.proktovar.nl

Voorkom een val met een STROEV-vloer

TWENTE - Een ongeluk in je eigen huis komt helaas maar al te vaak voor. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal mensen dat komt te overlijden door een val fors gestegen is de afgelopen jaren; ongeveer 4.000 mensen per jaar. Preventie is daarom erg belangrijk; STROEV kan helpen om een lelijke val te voorkomen, ook voor bedrijven en organisaties.

De badkamer is gevaarlijker dan veel mensen denken. Op de natte tegels en in de gladde douchebakken kom je al snel aan het glijden met een val als gevolg. Het Almelose bedrijf STROEV specialiseert in het aanbrengen van stroeve coatings op deze en veel andere ondergronden. Hierdoor hebt u meer grip en valt u minder snel. Het aanbrengen van de coating neemt slechts een dag in beslag. Deze is transparant en heeft een levensduur van 7 tot 10 jaar. STROEV gebruikt een speciaal etsmiddel om tegels stroef te maken. De richtprijs voor een badkamer tot zes vierkante meter is 225 euro. Het aanbrengen van de coating in een douchebak of ligbad kost eveneens 225 euro. Uw badkamer is dan ook in één dag klaar. Een relatief kleine investering die veel leed kan voorkomen. Nu al komt iedere zes minuten een oudere op de eerste hulp terecht als gevolg van een val, met fikse zorgkosten en bijbehorende problemen als gevolg.

Ook voor bedrijven
STROEV verzorgt ook het stroef maken van vloeren voor bedrijven en organisaties in de brede regio. Door de jaren heen hebben zij een grote klantenkring opgebouwd; onder meer met gemeenten, sportcomplexen, recreatieparken, horecabedrijven en hotels. Zeker wanneer u een grotere oppervlakte laat coaten kan dit zeer kosteneffectief. Bovendien voorkomt u hiermee ook leed bij bezoekers en personeel én een stuk aansprakelijkheid. Een bezoeker of medewerker die valt in uw bedrijf als gevolg van een gladde vloer kan u immers aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Zo zijn bijvoorbeeld tegelterrassen, zwembaden en natte betonvloeren een groot risico. Eigenaar Marc Tyburski van STROEV is dan ook blij dat er steeds meer aandacht is voor valpreventie, ook zeker wanneer letsel voorkomen kan worden. Zo zijn diverse Twentse gemeenten en de GGD Twente al actief bezig met trainingen voor valpreventie van ouderen. Zeker in combinatie met preventieve maatregelen zoals een stroeve vloer kan veel leed voorkomen worden.

Neem contact op
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor uw woning of bedrijf? Neem contact op met STROEV via 074-250 80 86 of kijk op: www.stroev.nl

Gezond genieten van rabarber!

TWENTE - Een gevarieerd dieet met voldoende groente en fruit is belangrijk voor een levenslange gezondheid. Het eten van groente 'in het seizoen' brengt een leuk stukje variëteit aan de eettafel. Zo ook: rabarber.

April is zo'n beetje de maand van de rabarber. Deze is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, waarbij de rabarber in het voorjaar en de zomer buiten kan groeien. De winterse rabarber is zachter en zoeter van smaak. Rabarber's unieke, iets zure smaak maakt het herkenbaar in veel gerechten, van een heerlijke compote tot zoete nagerechten. De zoete rabarber is weliswaar een groente, maar de belevenis en gebruik is vaak net als fruit.

In de winkel
Verse rabarber komt in groene, groen-rode of rode varianten qua stelen. In het algemeen zijn de rodere stengels zoeter ten opzichte van groenere stengels. Dunnere stengels die wat steviger zijn zorgen voor meer smaak. Rabarber moet men het liefst binnen een dag of drie gebruiken en goed verpakken in de koelkast om uitdrogen tegen te gaan. Belangrijk: verwijder het blad van de rabarber en eet dit niet; hier zit veel oxaalzuur in wat giftig is.

Gezond
Rabarber smaakt niet alleen geweldig, maar biedt ook een goede balans voedingsstoffen. Het is rijk aan ijzer en bevat minerale zouten zoals calcium en magnesium en omvat veel vitamine B1, B2, B6 en C. Van alles niet heel veel - maar het is wel een mooie verzamelgroente om in één keer van alles wat binnen te krijgen. De gezondheidsvoordelen zijn breed; zo draagt het bij aan de eetlust en spijsvertering, versterkt het het immuunsysteem en meer.