Hart van Rijssen - Nijverdal

5 juli 2019

Hart van Rijssen - Nijverdal 5 juli 2019


Wie krijgt de Erfgoedpluim 2019 van Rijssen-Holten?

RIJSSEN - Wie verdient een trofee voor zijn of haar bijdrage aan het ruimtelijke erfgoed in Rijssen-Holten?

Een goed gerestaureerd gebouw, een historisch huis dat op een mooie manier bewaard is gebleven, een straatbeeld dat herinnert aan vroegere tijden, een waardevolle plek of plaats in Rijssen of Holten, een monument dat een goede functie heeft gekregen, en wie is daar allemaal verantwoordelijk voor? Wie daar ideeën over heeft, kan die indienen bij de Erfgoed Adviesraad Rijssen-Holten op e-mailadres erfgoedpluim@rijssen-holten.nl

Indienen
Het initiatief tot de Erfgoedpluim 2019 is genomen door de gemeente Rijssen-Holten in samenwerking met de Erfgoed Adviesraad. De pluim is een trofee voor een vrijwilliger, inwoner, medewerker, bedrijf of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de instandhouding van het Rijssens-Holtens erfgoed. Nominaties kunnen worden ingediend tot uiterlijk 31 juli aanstaande. Vergeet niet om een korte motivatie toe te voegen met daarin uitleg waarom de genomineerd een bijzonder bijdrage levert aan de instandhouding van monumenten, karakteristieke panden of historische elementen in het landschap.

Monumentendag
De eerste uitreiking van de Erfgoedpluim vindt plaats in de week voorafgaand de Open Monumentendag 2019 op zaterdag 7 september. Als het initiatief aanslaat is de Erfgoed Adviesraad van plan om er een jaarlijks terugkerend teken van erkenning van te maken. Wie vragen heeft over de Erfgoedpluim kan die stellen op hetzelfde e-mailadres erfgoedpluim@rijssen-holten.nl

Gratis
Zaterdag 7 september zijn heel veel monumenten in de gemeente geopend en gratis toegankelijk. Er zijn rondleidingen door de Schildkerk en de Dionysiuskerk. Ook het Parkgebouw doet dit jaar mee aan Open Monumentendag. Een deskundige gids zal het publiek door het ruim honderdjarige pand leiden, ook langs plaatsen waar het publiek normaal niet komt. Verder zijn er rondleidingen over de Oude Algemene Begraafplaats en de katholieke begraafplaats aan de Enterstraat. Ook Kasteel de Oosterhof is te bezichtigen.

Veel zomeractiviteiten rond Rijssense Musea

RIJSSEN – In juli en augustus gonst het van de activiteiten rond kasteel de Oosterhof.

Aanstaande zaterdag begint al de zaterdagmorgenopenstelling en vanaf dinsdag 16 juli starten zes zomermuseumdagen met extra activiteiten van 11 tot 's middag 16 uur. Er zijn een drietal thema's die steeds twee keer terugkomen. Dinsdag 16 juli en dinsdag 6 augustus zijn de folkloredagen. Er zijn nostalgische handwasdemonstraties op het voorplein. Er is een mandenvlechter, houtsnijders en kunstschilders tonen hun hobby. Kinderen kunnen een eigen aquarel maken. Er is een midwinterhoornbouwer en er is een roofvogelshow.

Kameleon
Verder zijn er twee brandweerdagen op 23 juli en 13 augustus met medewerking van de Brandweer Twente (foto). Op 6 en 20 augustus zijn de Kameleondagen die gelieerd zijn aan expositie "De Kameleon blijft favoriet" in de wisselzaal van het kasteel. Tweelingen mogen gratis het museum in. "En met een beetje geluk is er een replica te zien van de echte Kameleon die in Kameleondorp Terherne vaart," zegt een woordvoerder van het Rijssens Museum. Overigens loopt nog altijd de kleurwedstrijd voor kinderen en in 'n Koffiehook kan op het grote scherm een Kameleonspel worden gespeeld.

Jaargang: 6 • Nr 259• Wk 27

RIJSSEN - Het bestuur van de Habi Rijssen is trots om te kunnen vertellen dat er na tien jaar weer een ijsbaan in het centrum van Rijssen komt. Samen met de skeelervereniging, de horeca en de gemeente heeft Habi Rijssen een werkgroep samengesteld die verantwoordelijk is voor de organisatie. Uiteraard is dit alleen mogelijk met de hulp van heel veel sponsoren. Na de vakantie gaat de organisatie een beroep doen op de bedrijven in Rijssen.

Het plein de Hoge Wal is gekozen als locatie voor de ijsbaan omdat daar genoeg ruimte is voor een ijsbaan inclusief randactiviteiten. In december kan er ruim 3 weken volop geschaatst worden in het centrum van Rijssen. Deze gezellige activiteit trekt ongetwijfeld extra bezoekers naar het centrum. Wilt u ook graag meewerken aan deze activiteit of heeft u hier vragen over? Neem dan contact op iemand van de werkgroep.

Contactgegevens
De contactpersonen van de werkgroep kunt u mailen op de volgende e-mailadressen:
Skeelervereniging, Mark van den Dijk, markvandendijk@hotmail.com
Horeca, Harold Derksen, h.derksen1@gmail.com
Gemeente Rijssen-Holten, Johan Mensink, j.mensink@rijssen-holten.nl
Jan Eshuis, eshuis@livera.com en Ard Wessels, ard@wesselsmode.nl

Column

Um tóch

Seend det Gerrit van de Tute museumdirecteur is van de Riessense Oudheidkamer gebúúrt der wat. Dat is mear good ook want der geet nen fossen van oons gemeenskopsgeeld hen en doar mag dan ook wat tegenaower stoan.

De Tute en consorten prebeert verskilnde doelgroepen noar 'n Oosterhof te kriegen en det lukket ook. Kortens hadden ze professor Herman Pleij oet-eneudigd woerbiej het gung oawer hoe stoark ne identiteit is, hoe at het koomp det sommige proveencies niks an eure identiteit doot en aanderen juust wál. Woerumme bloaze viej as Oosterlingen meender van oons of as de leu áchter 'n Iessel. Heel interessant allemoals en Pleij kon het ook nog mooi brengen. Oaweriessel bevuurbeeld hef bevuurbeeld ginne stoarke identiteit. Ja, wát is Oaweriessel fealijk? A'j noar Freesland en Limburg kiekt, doar zeent de leu greuts op eur proveencie. Det hef vuural met historie te maken. In de tied van de Hanzesteaden ontwikkelen zich vuural an gröttere rivieren belangrieke steaden dee at economisch onofhaankelijk warn. Kiekt mear noar Kaampen, Zwolle, Deamter, Zutphen en Doesburg. En wat hej dan te maken met dee aormoodzeeiers wieterop in de proveencie zoas de Twentenaren. Mear Tweantenaren warn netuurlijk nit gek en kregen eure identiteit en saamheurigheaid wierumme op het momeant det de textiel op köm. De textielbaronnen hulpen mekaander en de oarbeaiders lusteren der wal noa en det veroorzaken op ene of aandere menere een gemeenskopsgeveul. De stoarkste collectieve mentaliteit zee-j bevuurbeeld biej FC Tweante. Het lik det heel Tweante wat héf met dee foebalclub. Neamp nit weg det Tweantenaren de katte oet 'n boom kiekt, zich wat meenderweardig opstelt ten opzicht van de leu oet 't Westen. Pleij tröf det bevuurbeeld ook aaltied an biej de neefjes en nichtjes oet Wierden. Zelf woonden Pleij in 't Gooi en doar konnen ze wal met 'n moond. En at ze dan mangs verskel hadden, of woennear het debat zik toospitsen en der froai met weurde ebekket weur en Herman Pleij dan vreug – mear woerumme doo-j det, dan kom doar aaltied het 'um tóch' um 'n hook hen. In het Meertens woordenbook wordt det 'um tóch' as volgt umskreewn: "Wanneer naar de reden van iets gevraagd wordt en men die niet wil of kan zeggen werd er vroeger vaak 'um tóch' geantwoordt. Iej heurt het helaas nit heel völle mear, of det non koomp umdet de Tweantenaren zich heanig an better ontwikkeld hebt en fesoenlijk van zik of koant bekken, ik weet het nit. Toch is det 'um tóch' springleawend. Gröttere bedriewen maakt mangs keuzes dee at gin meanske begrip. Biej andeelhoolders vergaderingen wordt dan mangs pittige vroagen steeld. At het management der dan nit oetkomt heu-j heel vake: "We hebben andere keuzes gemaakt." Ze hebt gin fesoenlijk antwoord op vake de domste vuurstellen. Geewt 'r mear eens acht op hoe vake a'j det heurt. Woerumme??

Um tóch

erard Voortman

Actiedag Westerkerk brengt 5700 euro op

RIJSSEN - De actiedag gehouden rondom de Westerkerk in Rijssen op zaterdag 15 juni, bestemd voor het onderhoudsfonds van de Westerkerk in Rijssen, bracht het prachtige bedrag op van 5700 euro.

In eerste instantie zag het wat betreft de weersomstandigheden er niet florissant uit. Een gedeelte van het 'buitengebeuren' werd verplaatst naar de kerkzalen. Deze handelingen vergden de nodige improvisatie van de vele vrijwilligers, maar uiteindelijk kwam alles weer op zijn 'pootjes' terecht. Zeker toen de zon begon te schijnen, kwamen de bezoekers snel opdagen, waardoor de dag voortreffelijk eindigde. Niet alleen de fraaie opbrengst, maar zeker zo belangrijk was de goede sfeer in de onderlinge ontmoetingen op deze dag, aldus het actiecomité.

Dick Tukkers

Zomermarkt OBS Salto

RIJSSEN - Basisschool De Salto organiseert deze vrijdag weer een gezellige zomermarkt. Tevens ook de opening van het vernieuwde schoolplein. Bezoekers zijn van harte welkom van 17.00 tot 19.00 uur aan de Keizersdijk 25 A in Rijssen.

Ouders, leerlingen en leerkrachten van Obs de Salto hebben hard gewerkt om het schoolplein op te knappen. Het is erg mooi geworden. Om dit te vieren organiseert de ouderraad op vrijdagavond 5 juli een Zomerfeest, waarbij wethouder Tijhof het schoolplein komt openen. Er zijn spelletjes, lekkere hapjes, gezellige kraampjes en een rommelmarkt.

Een zomermiddag met de 'Kueklekoare'

RIJSSEN - De camperclub "de Kueklekoare" houdt op zaterdag 13 juli op de dagcamping "de Borkeld" aan de Borkeldweg 17 in Markelo een middag voor en door camperaars.

Eenieder die belangstelling heeft voor het campergebeuren is hierbij uitgenodigd al dan niet met eigen camper en kan dan informatie en tips uitwisselen met andere camperaars. Er zullen een aantal leden van deze club met hun camper aanwezig zijn. Deze club bestaat nu al weer 12 jaar en heeft op dit moment 28 leden afkomstig uit Rijssen, Enter, Nijverdal, Holten, Almelo, Vroomshoop, Deventer en Vorden. Deze club heeft geen bestuur, heft geen contributie en heeft als doel om met elkaar tips en ervaringen uit te wisselen, waarbij vrijheid hoog in het vaandel staat. De camper wordt de laatste jaren steeds populairder. Mensen ontdekken de vrijheid die de camper biedt. Dat geldt ook voor leden van de Kueklekoare. De meerwaarde is het uitwisselen van tips en ervaringen. En het is natuurlijk mooi te kunnen praten over een gedeelde passie. Meer informatie is te zien op www.camperbeleving.nl

Ook als je in 't geweer komt, kun je nog tekort schieten!

Stopverf

Nadat schilders een bank overvielen
Zat de politie hen op de hielen
Maar van die politie ging spontaan
Telkens de auto stilstaan
Lag er weer stopverf bij hen voor de wielen

Jan Zandbergen

Nen zwieger op tied en plaatse is vake
better as nen sprekker in zeuwn taaln.

Installatiebedrijf Ter Harmsel gaat verhuizen

RIJSSEN - Ter Harmsel Sanitair en Installatietechniek, gevestigd aan de Morsweg in Rijssen gaat medio oktober - november verhuizen naar het pand waar voorheen het Kringloopbedrijf Dorcas Rijssen was gehuisvest.

Niet alleen het gedeelte waar Dorcas was gevestigd wordt door Ter Harmsel in gebruik genomen, maar ook werden de achterliggende panden van handelsonderneming Nijkamp en van de firma Pluimers, grenzend aan de Wattstraat, gekocht. Een bijkomend voordeel is dat er bij het nieuwe onderkomen ruime parkeergelegenheid aanwezig is.

Nieuw jasje

Het pand wordt helemaal gestript en alles wordt opnieuw en milieuvriendelijk volgens de laatste eisen gerenoveerd. Door deze ingrijpende renovatie zal het pand in de periode van oktober - november 2019 worden geopend, volgens directeur Erik Ter Harmsel.

Badkamers

Erik Ter Harmsel heeft een bedrijf met ongeveer 40 personeelsleden en heeft behoefte aan uitbreiding. Het bedrijf richt zich naast het installatiewerk verder op badkamers. Om een beter overzicht te krijgen en om meer te kunnen laten zien wat er in de badkamersector te koop is, is uitbreiding noodzakelijk.

Duurzaamheid

Omdat duurzaamheid bij Ter Harmsel hoog in het vaandel staat, wordt de ruimte voor het tonen van zonnepanelen en warmwaterpompen, uitgebreid van 350 vierkante meter naar 800 vierkante meter. Verder worden de ruimten voor het tonen van badkamertegels en aanverwante artikelen aanmerkelijk uitgebreid.

Onderdelenmagazijn

Het onderdelenmagazijn wordt ten behoeve van het eigen bedrijf, maar ook voor de 'doe-het-zelver' groots opgezet en bemand door een deskundig persoon die klanten volledig kan voorlichten over het gebruik van de in het magazijn aanwezige materialen. Kortom een hele verbetering voor dit in Rijssen zeer bekende installatiebedrijf, wat hier al ruim vijftig jaar aan de weg timmert.

Kraan

Als bijzonderheid zij hier nog vermeld dat de in het oog springende grote kraan, nu staande voor het bedrijf aan de Morsweg, een bijzonder plaats zal krijgen bij het nieuwe pand aan de Nijverheidsstraat.

Dick Tukkers

Nijverdal aan zee!

NIJVERDAL - Het is bijna zover! U kunt 30 dagen lang genieten van het mooiste strand van Nijverdal bij De Budde! Budde Beach gaat op vrijdag 12 juli van start met de Pubquiz. Ook dit jaar hebben zij weer een gevarieerd programma opgesteld, waar zij jou graag verwelkomen. Kijk in de folder of op de website www.debudde.nl voor alle activiteiten. Naast alle activiteiten zijn ze dagelijks (met uitzondering van maandag) geopend vanaf 11.00 uur om heerlijk te lunchen, dineren of te borrelen.

Eigenaren Edzard Poppema en Annelot van Buren hebben deze goedbezochte traditie twee jaar geleden overgenomen van de vorige eigenaren. Nog steeds wordt het feestelijke evenement jaarlijks uitgebreid en naar een hoger level getild. Dit jaar heeft Budde Beach een Jungle Retro thema. Het gehele jungle thema wordt doorgevoerd in de aankleding van het restaurant en het terras. Daarnaast wordt het ruime terras bedekt met 15 kuub zand en houten vlonders. Buiten is er een groot decor gebouwd, dat ook gebruikt zal worden als podium voor de diverse bandjes die zullen optreden. Dit zal muziek zijn uit de jaren 60, 70, 80 en 90.

Spaaractie
De Budde maakt het mogelijk om te sparen voor een gratis cocktail of speciaalbiertje tijdens Budde Beach. Gedurende deze vier weken ontvangen bezoekers één stempel per afgenomen cocktail of speciaalbiertje. De eerste vijf betaal jij, de zesde betalen zij!

Informatie
De Budde is iedere dag vanaf 11.00 uur geopend, met uitzondering van maandag. U vindt het restaurant aan de Grotestraat 167 in Nijverdal. Wilt u een tafeltje reserveren? Bel dan naar: 0548-612250.

Sea you @ Budde Beach

Vogel van de week: Sjakr

RIJSSEN - De vogel van deze week is een grote lijster met de Rijssense naam sjakr. Deze sjakr is een schuwe vogel die vaak voorkomt in bossen, bosranden, parken en heide.

Zij zoeken hun voedsel, voornamelijk bestaande uit regenwormen, graag op open plekken in bossen en op graslanden. Deze lijsters hebben een merelachtige zang, maar dan veel harder en bestaat uit korte strofen. Steeds als de vogel op gang schijnt te komen, wordt het lied weer afgebroken. Zij zingen al vroeg in het jaar, vanaf januari en soms zelfs in december. Deze vogel lijkt verdacht veel op een zanglijster, maar is veel groter en bleker en de vlekken op de onderzijde zijn bleker. Hij heeft daarnaast lichte ondervleugels en een lichtere koptekening, met een lichtere bruingrijze oorstrek in zijn hals. Hij heeft een vrij lange staart met witte hoekjes. De sjakr broedt vanaf eind maart en heeft meestal twee legsels van 3 tot 5 eieren, de broedduur bedraagt 13 tot 15 dagen. Zij broeden vaak hoog in de bomen in een groot komvormig nest van plantaardig materiaal, bijeengehouden door modder. De jongen zitten 12 tot 15 dagen op het nest. Als ze uitgevlogen zijn, worden ze nog 12 tot 15 dagen door de ouders verzorgd.

Dick Tukkers

Populair klassiek concert in Schildkerk

RIJSSEN - Op zaterdag 13 juli is er om 19.00 uur weer een populair klassiek concert in de Schildkerk te Rijssen.

Hugo van der Meij en Hendrik van Veen staan garant voor een boeiend en toegankelijk concert voor orgel en piano met werken van onder andere Strauss, Bach, Brahms en Mozart. Er wordt begonnen met de samenzang Samen in de Naam van Jezus en geëindigd met de slotzang Lichtstad met uw paarlen.

Hugo van der Meij

Al op zeer jonge leeftijd was Hugo van der Meij achter de piano te vinden en dat resulteerde in pianoles op 8-jarige leeftijd, van Peter Bontje. Na een aantal jaren pianoles te hebben genoten, stond dit tijdens de middelbare schoolperiode op een laag pitje. Toen hij 16 jaar oud was ging hij op orgelles bij Sjaak van Duijn en op 20-jarige leeftijd volgde hij de cursus Koordirectie aan het UCK te Utrecht. Momenteel is Hugo dirigent van 3 mannenkoren, een gemengd koor en een kinderkoor. Ook speelt hij door het hele land als koorbegeleider op zowel orgel als piano en geeft hij steeds meer solo-orgelconcerten.

Hendrik van Veen

Op jonge leeftijd bleek Hendrik van Veen muzikale interesse voor met name het orgel te hebben. Op 7-jarige leeftijd volgde hij zijn eerste orgellessen. Hendrik kreeg tijdens zijn eerste jaren achter het orgel steeds meer belangstelling voor de piano. Op 12-jarige leeftijd begeleidde hij dan ook de plaatselijke muziekvereniging op de piano. Hij kreeg zijn eerste aanstelling als kerkorganist op 15-jarige leeftijd. Hendrik is vanaf 2005 tot 2019 verbonden geweest aan Mannenkoor Eneas uit Urk. Eerst als organist en later als dirigent. Hendrik is een veel gevraagd begeleider op zowel orgel als piano.

De toegang van het concert in de Schildkerk is vrij wel is er een collecte aan de uitgang.

Expositie de Waerdenborch

HOLTEN - Leerlingen van De Waerdenborch uit Holten hebben een kunstwerk gemaakt. Deze leerlingen hebben hun inspiratie gehaald uit het werk van Nagelhout. Tot 20 september kunt u deze expositie bezoeken.

Leerlingen van 4 havo en 5 vwo hebben uit de grote Nagelhoutcollectie een werk gekozen dat hun oog raakte. Dit gekozen kunstwerk hebben zij onderzocht, begrepen, vertaald en verbeeld met hun eigen creatieve mogelijkheden. Dit kunstwerk is iedere maandag tot en met zaterdag te bewonderen bij het Kulturhus in Holten aan de Smidsbelt 6. Het Kultushus is op deze dagen geopend van 11.00 tot 17.00 en op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Meer informatie is te vinden op: www.kulturhusholten.nl

Het verhaal achter de graven

HOLTEN - Met een rondleiding over de Canadese Begraafplaats in Holten ontdekt u de verhalen achter de graven. Deze begraafplaats bevindt zich aan de Eekhoornweg 10.

De Canadezen die hebben bijgedragen aan de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland liggen begraven op de Canadese Begraafplaats. Tijdens de rondleiding, die iedere dinsdag wordt gegeven, hoort u de indrukwekkende verhalen over enkele gevallen en leert u meer over de bevrijding. U kunt zich opgeven via 0548-789161 of info@canadesebegraafplaatsholten.nl. De kosten van de rondleiding bedragen €3,- en voor basisschoolkinderen €1,50. Meer informatie kunt u vinden op www.canadesebegraafplaatsholten.nl

Brood bakken

HOLTEN - Gerrie van Brooks bakt iedere woensdag om 10.00 uur brood en koekjes op Natuurboerderij Zorgvliet. Deze natuurboerderij bevindt zich aan de Larenseweg 106 in Holten.

Gerrie probeert met haar activiteiten een stukje vroeger terug te halen. Het programma begint met het aansteken van de oven en de voorbereidingen voor het bakken van de broden. Deze broden gaan om 12.00 uur voor een half uur in de oven. Aansluitend kunnen de kinderen zelf koekjes bakken. Hierna wordt het programma vervolgd in de tuin door de activiteit 'Weet wat je eet' en zullen de kinderen de koeien melken. Bel voor meer informatie naar 0573-221102 of 06-30217136 of mail naar aloys.meulenbroek@gmail.com.

Reggesteyn Jumbo obstacle run

RIJSSEN - Afgelopen week was het weer zover: de jaarlijkse Reggesteyn Obstacle Run (ROR). Dit jaarlijkse evenement werd georganiseerd door de commissie ROR van CSG Reggesteyn-Rijssen. Leerlingen renden, klommen, klauterden, sprongen en gleden over, op en door diverse obstakels als hooibalen, klimtoestellen, netten, autobanden en modder. Tijdens deze run telde niet alleen de individuele prestatie van de leerlingen; juist het samenwerken en het versterken van de groepsbinding waren belangrijke doelen op deze dag.

De leerlingen en medewerkers van het Reggesteyn hebben afgelopen dinsdag hun sportiviteit en doorzettingsvermogen getest. Reggesteyn organiseerde afgelopen woensdag de run voor leerlingen van de laatste twee groepen van het basisonderwijs in de regio. Op deze dag vertrokken om 09.40 uur de eerste leerlingen vanaf het schoolplein aan de Cattelaar, waarna de laatste leerlingen rond 16.00 uur finishten.

Parcours
De leerlingen en de deelnemende docenten hebben een parcours afgelegd van ongeveer zeven kilometer. Op dit parcours moesten zij meer dan twintig obstakels overwinnen, welke dit jaar was uitgebreid met nieuwe hindernissen om het spannend te houden voor de deelnemers.

Sponsoren
"Zonder de samenwerking met onze sponsoren, bedrijven, verenigingen en organisaties hadden we deze dag niet kunnen realiseren", is de mening van de ROR-commissie. "Het aantal deelnemers neemt elk jaar toe en de run is inmiddels een begrip in Rijssen en omgeving. Daar zijn we enorm trots op!"

Jumbo Rijssen
Jumbo Boomkamp en Jumbo Veeneslagen in Rijssen waren de hoofdsponsoren van de obstacle run. "Wij vonden het erg belangrijk dat kinderen in beweging komen. Helaas zitten zij veel binnen achter de computer, tablet en televisie. Maar juist voor hen is het belangrijk om lekker actief bezig te zijn en de natuur te ontdekken", vertelt Edwin Smit, bedrijfsleider van Jumbo Boomkamp. Edwin Smit en Kyra Wolters waren voor het Reggesteyn de contactpersonen van de twee Jumbo filialen. Zij hebben onder andere gezorgd voor vers drinkwater en voor een gezond stuk fruit. Jumbo Rijssen en Reggesteyn zijn erg trots op het resultaat dat ze dit jaar opnieuw hebben bereikt!

Tel de vlinders mee!

TWENTE - De Vlinderstichting organiseert van 6 tot en met 29 juli weer de landelijke Vlindertelling. Zij roepen mensen op om vlinders te tellen in hun directe omgeving gedurende deze periode. Vlinders geven namelijk een belangrijk inzicht in de staat van de natuur op lokaal niveau.

Het gaat helaas slecht met de vlinderstand in Nederland. Er zijn minder vlinders en minder soorten te vinden. De oorzaken zijn divers; zo komt dit onder meer doordat veel tuinen de afgelopen decennia voorzien zijn van tegels en ook veel van de openbare ruimte werd een tijd lang 'versteend' in het kader van onderhoudsarm. Maar dit heeft ook duidelijk negatieve gevolgen. Zo vinden vlinders veel minder bloeiende bloemen, een belangrijke voedingsbron. Er is weliswaar groeiende aandacht voor het groener maken van tuinen en de openbare ruimte, maar herstel is langzaam.

Vlindertelling
Het tellen van vlinders is belangrijk om op lokaal niveau inzicht te krijgen hoe het gaat met de natuur als geheel en uiteraard de vlinders zelf. Zo reageren dagvlinders snel op het milieu en de klimaatverandering. Door de vlinders jaarlijks te tellen heeft de Vlinderstichting meer data om trends aan te kunnen geven.

Droogte
Het afgelopen jaar verliep bijzonder droog met extreme hitte in de zomer. Dit had ook een merkbaar effect op de vlinders in Overijssel; het waren er veel minder dan gebruikelijk. Overijsselse inwoners telden bijna 4.000 vlinders: vooral koolwitjes die goed tegen hitte kunnen. De atalanta, dagpauwoog en kleine vos waren nagenoeg afwezig. Deze werden in het noorden meer gezien. Een nieuwkomer in Overijssel was afgelopen jaar de buxusmot.

Herken de vlinder
Naast het tellen van de hoeveelheid vlinders is ook de soort vlinder van belang voor de verzamelde data. Om te weten wélke soort vlinder men precies ziet is een handige vlinderherkenningskaart te downloaden. Het doorgeven van aangetroffen vlinders kan heel modern via de speciale app 'Vlindermee' of op: www.vlindermee.nl

Zomer voor senioren bij ViaVie Welzijn

RIJSSEN-HOLTEN - ViaVie Welzijn Rijssen-Holten organiseert ook deze zomer weer wekelijks een aantal leuke, gezellige en informatieve activiteiten.

Veel senioren geven aan dat met name de zomerperiode stil is, dat men vaker alleen is en behoefte heeft aan leuke uitjes waarbij de sociale contacten en de gezelligheid een belangrijke rol spelen. Voor de maand juli staan de volgende activiteiten op het programma.

Woensdag 10 juli

Sorbet eten bij bakkerij Nijkamp. U krijgt een heerlijke royale ijscoupe met afsluitend een kopje koffie/thee, kosten € 7,00 p.p. Aanvang: 14.30 uur.

Woensdag 17 juli

Bezoek aan het Overveen te Rijssen. Er zal een film gedraaid worden over het ontstaan van het nieuwe natuurgebied De Borkeld/Overveen, kosten € 7,50 p.p. (inclusief koffie met appeltaart en een drankje met een hapje); aanvang: 14.30 uur.

Woensdag 24 juli

Bezoek aan museum "Broer een leven lang boer' met lunch. Na de lunch zal er een film gedraaid worden over onder andere de veranderingen in de landbouw in de loop der tijden. Van het ploegen met een paard tot aan het ploegen met de tractor. Daarna gaat u een bezoek brengen in het museum. Kosten € 7,50 p.p. incl. lunch; aanvang 12.00 uur.

Woensdag 31 juli

3-gangen buffet bij brasserie De Passage. De koks van brasserie De Passage hebben weer een heerlijk 3-gangen buffet voor u samengesteld. Kosten € 14,00 p.p. (excl. drankjes), aanvang 17.30 uur.

Voor bovenstaande activiteiten kunt u zich aanmelden bij ViaVie Welzijn Rijssen-Holten, tel.nr. 0548-36 27 55.

Carintreggeland ontvangt vruchtensap

RIJSSEN - Afgelopen week was het weer bijzonder warm in Twente. Het was zweten en afzien; ook voor veel senioren. Juist voor hen is het belangrijk om voldoende te drinken. Dankzij een donatie van Oranka vruchtensappen uit Borne werd dit voor bewoners van Carintreggeland zorglocaties zéker geen straf!

Het is belangrijk dat ouderen voldoende vocht en vitamines binnen krijgen. Dit geldt nog nadrukkelijker tijdens warme dagen en zeker voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. Dit kan erg gevaarlijk worden, want als je langere tijd weinig tot niks drinkt kun je suf worden, zul je minder naar het toilet moeten en loop je de kans om flauw te vallen door een te lage bloeddruk. Zorgpersoneel is daarom extra alert bij extreme hitte.

Mooie donatie
Met de hitte in Nederland komen diverse mooie initiatieven los. Zo heeft Oranka uit Borne 1.500 liter vruchtensap geschonken aan Carintreggeland. Frank Peters, consulent Hotelservices van Carintreggeland: "Wij zijn enorm dankbaar voor deze gulle gift. Het is heel fijn om te zien dat mensen denken aan hun medemens. Zeker in dagen dat het iets moeilijker gaat. Zo draag je met elkaar bij aan waardevol samenleven." Afgelopen dinsdag werd de 1.500 liter vruchtensap verdeeld onder de 22 verpleeghuislocaties van Carintreggeland die in heel Twente te vinden zijn.

Jong talent in de Schildkerk

RIJSSEN - De serie zomerconcerten in de Schildkerk wordt traditiegetrouw geopend met een concert door leerlingen van de Rijssense Muziekschool.

Op vrijdag 5 juli brengen zij een gevarieerd programma, waarin niet alleen het monumentale kerkorgel te horen is, maar waarin ook zang en blokfluit zullen klinken. Orgelleerling Casper Struijk, Ard Jan Koster en het vrouwenkoor van de Muziekschool onder leiding van Fenny van Hemmen zullen te horen zijn. Het concert op 5 juli begint om 19.30 uur. De toegang is gratis, wel wordt er gecollecteerd aan de uitgang.

Extra voordelig reizen met de bus!

TWENTE - Ervaar het OV komt deze zomer met een speciale zomeractie: in de maanden juli en augustus reis je voor €5,- een hele dag met de bus. Kinderen van 4 t/m 11 jaar reizen voor slechts €1,-. Bestel je dagkaart via www.ervaarhetov.nl.

Trek je er graag op uit? Neem dan de bus! Of je nou onderweg bent naar een pretpark, een terrasje gaat pakken of met de kleinkinderen op pad gaat: met een dagkaart van Ervaar het OV reis je snel én goedkoop.

Actievoorwaarden
Een e-ticket is de hele dag geldig in de bussen in Gelderland, Overijssel en Flevoland (behalve Almere en Lelystad). Kijk voor de actievoorwaarden op: www.ervaarhetov.nl/summersale. Ervaar het OV is een initiatief van de provincies Flevoland, Gelderland, Overijssel en verschillende vervoerders. Op de website vind je kortingsacties en informatie over leuke evenementen en attracties!

De kracht van RVC maakt uitbreiding noodzakelijk

RIJSSEN - Velen hebben de kwaliteiten van RVC Industriële Verpakkingen inmiddels ontdekt en ervaren, daardoor is het bedrijf uit z'n jasje gegroeid. De oplossing is gevonden in het vergroten van het pand aan de Spoelerstraat in Rijssen. Daardoor kan het magazijn uitbreiden naar zo'n 6.000 palletplaatsen, wat nog verder uitgebreid kan worden met nog eens 2.700 palletplaatsen. Ook komen er nieuwe inktkluizen en laadputten en door de extra ruimte kan ook de productieafdeling opnieuw en efficiënt ingericht worden.

De chemische industrie en de voedselindustrie kennen de verpakkingen van RVC al lang, ook bouwmaterialen worden reeds verpakt in materiaal van RVC, maar er worden steeds nieuwe markten aangeboord. De technische folies, zoals bijvoorbeeld de folies die gebruikt worden bij de bouw van een huis om vocht tegen te houden en isolatie te bescherm, zijn in opkomst. Nieuwe komo certificaten worden daarvoor binnen twee weken uitgegeven. Als consument heeft u vast wel eens een verpakking van RVC in handen gehad. RVC schuwt het niet om buiten de gebaande paden te gaan en nieuwe markten en verpakkingsmogelijkheden te ontdekken.

Eén doel

De hele organisatie van RVC Industriële Verpakkingen is er op gericht om producten van een passende verpakking te voorzien met alle gemakken voor de afnemer. De eigen ontwerpafdeling met moderne apparatuur en de eigen productie spelen een belangrijke rol in het vervullen van de wensen. De verpakking wordt op maat ontworpen, heeft de juiste uitstraling en een korte productietijd. En om het voor een afnemer nog makkelijker te maken, heeft hij één contactpersoon.

Productie

De productie-unit bestaat uit meerdere flexodrukmachines en een heel scala aan machines voor de afwerking. Grote aantallen, kleine oplages of zelfs stukproductie is mogelijk en alles in een kort tijdsbestek. Door het aanhouden van een afroepvoorraad is zelfs levering binnen 24 uur mogelijk. Ook hierbij staan de wensen van de klant centraal.

Duurzaamheid

Ook op het gebied van duurzaamheid loopt RVC Industriële Verpakkingen ver vooruit. Zo heeft RVC als eerste plasticfabrikant een naverbrander die de verontreinigde lucht reinigt, zodat deze als schone lucht de fabriek verlaat. Verder wordt regenwater gescheiden afgevoerd. Ook helpt RVC afnemers bij de afvoer van schoon polyethyleenafval, zijn alle gebruikte folies 100 procent recyclebaar en worden er geen zware metalen, weekmakers, pvc's of andere chloorverbindingen toegepast. Ook de kokers waarop de folie wordt aangeleverd, kunnen door de afnemer in een kooi worden verzameld. RVC regelt het vervangen van een volle kooi door een lege. RVC zorgt dus voor een mooi product, maar let daarbij zeker op het milieu.

Contact

Meer weten over RVC Industriële Verpakkingen? Kijk op www.rvc.eu voor de mogelijkheden.

Erve Asito nieuwe stadionnaam Heracles Almelo

ALMELO - Voor minimaal de komende tien jaar is Erve Asito de naam van het stadion van Heracles Almelo. Hoofdsponsor Asito en Heracles Almelo maakten deze naam maandagochtend bekend. De nieuwe naam staat symbool voor het thuisgevoel dat supporters van Heracles Almelo hebben als ze naar het stadion komen. Daarnaast staat het symbool voor de plek waar families zich thuis voelen; het erf als een plek waar de hele familie samenkomt.

Eerder dit jaar sloten Heracles Almelo en Asito al en tienjarige overeenkomst over het hoofdsponsorschap, en vanaf 1 juli is Asito dus officieel naamgever van het stadion. Remko Stolk, commercieel directeur van Asito sprak de volgende woorden over de samenwerking: "Erve Asito straalt het familiegevoel uit dat zowel bij ons bedrijf als de club hoort. Hier kom je naartoe om samen te zijn. Het gevoel van het erf waar je vroeger met je opa voetbalde en nu met je eigen kinderen." Algemeen directeur van Heracles Almelo, Rob Toussaint, voegde daar aan toe dat het stadion meer dan ooit het hart van de club wordt; een plek voor iedereen. Naast de naam van het stadion, werd ook de straat waaraan het stadion ligt omgedoopt tot het Van Riemsdijkplein. Naar militaire traditie werd bij zonsopgang het oude bord met de straatnaam weggehaald, en een nieuwe werd geplaatst. Dit alles gebeurde op de honderdste geboortedag van Joop van Riemsdijk. Van Riemsdijk is de oprichter van Asito en was een fervent supporter van Heracles Almelo.

Open dag FCT in Grolsch Veste

ENSCHEDE - Komende zondag 7 juli is de open dag van FC Twente. Een dag voor de supporters!

De Open Dag begint om 12.00 uur en kent een andere opzet dan voorgaande jaren. Zo wordt de traditionele spelerspresentatie in het stadion gehouden en is er een speciale stadiontour die je over het veld leidt. Vanaf 12.00 uur zijn diverse activiteiten in en rondom De Grolsch Veste. De spelerspresentatie, het traditionele handtekeningen jagen en foto's scoren van de spelers en het Mega Kidsdorp ontbreken niet. Net als de mogelijkheid om deel te nemen aan een speciale rondleiding die je onder meer door de kleedkamer en over het veld leidt. Op de middenstip staat de kampioensschaal klaar, zodat je daarmee op de foto kunt. De spelerspresentatie wordt dit jaar in het stadion gehouden. Deze presentatie van de selectie begint om 14.00 uur en aansluitend zijn de spelers in groepjes aanwezig op het terrein; ontmoet ze voor een handtekening of een foto. Ook speelsters van FC Twente Vrouwen zijn erbij. Noteer de datum alvast in je agenda: zondag 7 juli.

Vaartocht Enterse Zomp

ENTER - In de zomermaanden kunt u op dinsdag tot en met zaterdag meevaren op een authentieke zomp. Deze Enterse zomp vertrekt vanaf de Werfstraat 19 in Enter.

Met de zomp maakt u een prachtige vaartocht over de Regge. Op de boot zijn twee schippers aanwezig; een van hen vertelt over allerlei wetenswaardigheden en de andere schipper zal u rondvaren. U kunt geen plek voor de Enterse zomp boeken, aanmelden kan aan de steiger bij de Waarf, vanwaar de boot ieder uur vertrekt tussen 11.00 en 16.00 uur vertrekt.

Militaire oefening ook boven Twente

TWENTE - Deze week was er weer van alles beleven in de lucht boven Twente. Er stond weer een militaire oefening op het programma.

De oefening Orange Bull ('oranje stier') ging maandag van start en eindigt deze vrijdag. De oefening bestaat onder meer uit drie vluchten per dag met een Lockheed C130 Hercules; een viermotorig transportvliegtuig. Hoewel er met name gevlogen werd vanaf vliegbasis Eindhoven, was ook Twente Airport onderdeel van de oefening. Het 336 'Blackbulls' squadron oefent samen met andere militaire disciplines zoals het droppen van parachutisten en containers maar ook laagvliegen. Dankzij deze vijfdaagse oefening krijgt de bemanning voldoende mogelijkheden om deze diverse vaardigheden te trainen. Ze werken samen met onder meer de elfde Luchtmobiele Brigade, Defensie Para School, Korps Mariniers en Korps Commando Troepen. Zij hebben veelal dezelfde doelen qua training.

Activiteiten Staatsbosbeheer

NIJVERDAL - Voor een leuk dagje uit ben je op de juiste plek in de mooie omgeving van Nijverdal. Het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer aan de Grotestraat 281 in Nijverdal organiseert leuke activiteiten voor jong en oud.

Ga bijvoorbeeld een ritje maken door de prachtige natuur met de heideslak. Of maak met uw kinderen een rondje in het speelbos of over het kabouterpad. Hiermee maakt u uw (klein)kinderen weer helemaal blij! Daarnaast worden er verschillende schemerwandelingen in de ochtend en avond georganiseerd en kunt u avonden bezoeken die in het teken staan van een thema, zoals bijvoorbeeld geologie. Ook organiseert Staatsbosbeheer samen met de sterrenwacht Hellendoorn diverse gezamenlijke excursies rond de Maan en de Zon. Kortom: ook in de eigen omgeving is er meer dan genoeg te ontdekken en beleven voor iedereen! Neem een kijkje op de website voor alle activiteiten: www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten