Hart van Rijssen - Nijverdal

11 januari 2019

Hart van Rijssen - Nijverdal 11 januari 2019


We moeten weer normaal doen over de natuur

MARKELO – "We moeten in Nederland eindelijk weer eens normaal gaan doen als het over natuurbeheer gaat!" Dat zei voorzitter Willem Eurlings zaterdagmiddag op de nieuwjaarsreceptie van de Twentse jagers.

De Twentse Jagersvoorzitter Jan Flim (derde van links) kon een volle zaal verwelkomen op de drukbezochte netwerkbijeenkomst waar jagers, politici en beleidsmakers elkaar treffen. De receptie werd deze keer gehouden in de Twentezaal van feestlocatie de Poppe in Markelo.

Potje
Voorzitter Eurlings hekelde de mensen "die er een potje van maken" in de natuur en brak een lans voor een "ordelijk rentmeesterschap" voor een duurzaam beheer volgens de regels van de weidelijkheid. Daarbij krijgt het wild dat bejaagd wordt een faire kans én wordt het lijden bij afschot tot een minimum beperkt.

Idioterie
Als slecht voorbeeld van natuurbeheer noemde hij de Oostvaardersplassen, "wat een volstrekte uitwas is en waar geen sprake is van een normaal beheer." Eurlings deed de oproep om "vooral wars te zijn van de idioterie om te schieten op alles wat beweegt, maar aan de andere kant ook het verbod om het wild onaantastbaar te verklaren. Wees er trots op een goede, weidelijke jager te zijn."

Krachtig
De Duitse CDU-Europarlementariër Karl Heinz Florenz uit Noordrijn-Westfalen riep de jagers op nog meer samen te werken en een nóg krachtiger geluid te laten horen. "Er zitten nauwelijks jagers in vertegenwoordigende organen. En we hebben ook jonge aanwas nodig."

Schreijer
Florenz en ook zijn Twentse collega Annie Schreijer (links op de foto) riepen op om de door Brussel versoepelde jachtregels voor het aanpakken van de oprukkende wolf, beverrat en wild zwijn ook in Nederland in praktijk te brengen. "Als je een wild zwijn ziet dat landbouwschade veroorzaakt, moet je in Nederland eerst een vergunning aanvragen om in actie te komen, maar dat zwijn wacht daar niet op," aldus Schreijer.

Rijssen-Holten wil 40.000 inwoners

RIJSSEN – De gemeente Rijssen-Holten is in 2018 in vele opzichten op de kaart gezet.

Dat zei burgemeester Arco Hofland dinsdagavond in zijn nieuwjaarstoespraak.

Volgens Hofland is het afgelopen jaar enorm veel gepresteerd. "Vrijwilligers hebben zich ingezet voor tal van leuke ontmoetingen. Zij zijn het fundament van onze samenleving. Activiteiten waren er in het kader van 775 jaar stad Rijssen. Ook konden we toetreden tot het Hanzeverbond. Vanaf deze week vrolijken we de entrees van de kern Rijssen op met een passend bord. En wat te denken van de Holtense quiz: 90 teams in de weer. Allemaal prima voorbeelden van gemeenschapszin."

Hofland zei dat in 2018 Rijssen-Holten door vele ambassadeurs op de kaart is gezet. "We hebben zelfs een heuse ambassadeur in China in de persoon van Gerard Langenhof van Havi Travel. Maar ook ons bedrijfsleven deed volop mee. Bouwbedrijven zijn herkenbaar onder weg, transportbedrijven groeien steeds verder, net als ICT-bedrijven. Reggeborgh zette een schaatsploeg in de markt. En wat te denken van toppers als Hanneke Borkent in Heel Holland bakt en boer Jan Bronnikreef uit Dijkerhoek bij Expeditie Robinson." Hofland stelde dat "voorspelbaar besturen veranderen is waar dat nodig is en behouden wat goed is. Wethouder Beens was de beste wethouder in Twente volgens de Roskam. Mooi dat voorspelbaar zo herkenbaar is. Van het gemeentebestuur mogen de burgers ook in 2019 een voorspelbare grote inzet verwachten. Rijssen-Holten groeit naar een middelgrote gemeente. Ik vind dat het in het openbaar gezegd mag worden dat we de ambitie moeten hebben om de 40.000 inwoners te passeren. Nog 1750 inwoners te gaan."
"In 2018 een nieuwe gemeenteraad, in 2019 een nieuw provinciaal bestuur. De provinciale aandacht voor Rijssen-Holten is groot. Ze zien dat we de zaken voortvarend aanpakken. Ik zie graag dat tussen de provincie en onze gemeente een pilot komt waarbij we nog sneller zaken kunnen doen. En we gaan dit jaar stemmen voor Europa. Europa is oh zo belangrijk en ten onrechte doen we daar negatief over. We zeggen vaak geen Europese regels te willen, maar wat is het bijvoorbeeld handig als er Europese regels voor vuurwerk komen. Echt, Europa is onze stem meer dan waard.

Jaargang: 6 • Nr 234 • Wk 02

Wat bracht Bert Tijhof het jaar 2018?

RIJSSEN- HOLTEN - Deze vraag stelde ik aan een zestal inwoners van Rijssen-Holten. De eerste persoon die antwoord gaf is Bert Tijhof, wethouder Economie en Werk, Onderwijs en Sport en jarenlang raadslid geweest bij de Christenunie.

"2018 was het jaar van de verkiezingen, het jaar van droogte in de zomer, van economisch succes, van ongelooflijk veel zorg en verdriet in gezinnen, het was een bewogen jaar. Dankbaar kijken we terug op het prachtige verkiezingsresultaat in dit jaar, een extra zetel voor de Christenunie en we mogen doorwerken met hetzelfde college aan een nog mooier Rijssen-Holten. Ook was 2018 voor de Christenunie het jaar dat we afscheid moesten nemen van ons teamlid Gerrit Pas. Hij overleed op 10 januari, nog maar 53 jaar oud. Het zomerweer zorgde voor volle zwembaden en terrassen, maar ook voor een kurkdroge natuur. Het jaar dat we de crisis achter ons hebben gelaten, bedrijven draaien op topniveau, de werkloosheid is ongekend laag. Toch voelen we de grenzen van onze groei en is het een steeds groter wordende puzzel om aan goed personeel te komen.

De jeugd
We gunnen onze kinderen een zorgeloze jeugd. Veel kinderen hebben specialistische hulp nodig. Hoe kan dit? Waar schieten we tekort als ouders, onderwijs en overheid? Hoe veilig is Rijssen-Holten voor onze kinderen? Gaan we in Rijssen-Holten drugs net zo gewoon vinden als alcohol en roken, of bieden we onze volgende generatie een beter perspectief? Zo aan het begin van het nieuwe jaar besef ik dat we in 2018 veel mensen zijn kwijtgeraakt. 21 december was ik bij de Willem Alexanderschool om een verkeersveiligheid-certificaat uit te reiken, een mooi moment voor de school, maar ook een moment om terug te denken aan 16 februari en 28 november 2018. Twee jonge kinderen kwamen om in het verkeer. De verkeersles die ik daar mee mocht maken zal ik niet gauw vergeten.

Tradities
Met kerst ging ik naar de Canadese begraafplaats om de kaarsenceremonie mee te maken. Al jaren laten de Holtense schoolkinderen zien dat we niet vergeten, dat we blijven herinneren. Een prachtige en waardevolle traditie. Kerstfeest, ook zo'n prachtige traditie, God zag om naar onze kwetsbare wereld vol met kwetsbare mensen en Hij kwam naar ons toe als kwetsbaar kind, om ons te redden. Hij geeft ons weer perspectief.

Laten we ook in 2019 samen zorgen voor onze naasten, laten zien dat we er voor de ander zijn, samen duurzaam verder werken aan een waardevol Rijssen-Holten." Bert Tijhof wenst alle inwoners van de gemeente Rijssen-Holten een goed, gezond, gelukkig en gezegend 2019 toe.

Dick Tukkers

Oliebollen eten bij Maranatha

RIJSSEN - Al sinds de zeventiende eeuw eten wij Nederlanders al oliebollen, maar de Rijssense traditie om ze vlak voor of tijdens oudejaarsdag te bakken voor de familie, buren en kennissen doen we sinds de twintigste eeuw. De bewoners van woonzorgcentrum Maranatha werden ook getrakteerd op deze traditionele lekkernij om het oude jaar mee uit te zwaaien en het nieuwe te verwelkomen.

In een tent op de parkeerplaats werd door Johan en Jennie met veel passie de ene na de andere bol bruingebakken voor de bewoners. Ies de Graaf, voorzitter van de vrijwilligersraad, had de eer om de eerste oliebol te mogen proeven. Na zijn goedkeurende blik en bevestiging dat ze heerlijk waren, was de eer aan Jannie om de eerste volle bak naar het dorpshuis te brengen waar de bewoners vol spanning op de lekkernij zaten te wachten.

Oliebollenquiz
De bollen werden door enkele jonge vrijwilligers rondgedeeld bij de bewoners terwijl Hannie en Bianca van het Activiteitenbureau een ware oliebollenquiz presenteerden voor de aanwezigen. Na afloop van de gezellige morgen werden de rolstoelgebonden bewoners door vrijwilligers en personeel weer naar hun appartementen gebracht en de zaal weer klaargemaakt en ingericht voor een volgende activiteit. Woonzorgcentrum Maranatha geeft aan erg blij te zijn met de goede samenwerking tussen het personeel en de vrijwilligers. Mede door hen zijn dit soort activiteiten mogelijk. Daarom zijn ze nog altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers zodat er ook in 2019 de mankracht is om soortgelijke activiteiten te organiseren.

Dick Tukkers / foto: Arjan Baan

Nieuwjaarswens van de maandagmarkt

RIJSSEN - Aan het begin van het nieuwe jaar willen alle kooplieden van de maandagmarkt in Rijssen van de gelegenheid gebruik maken om iedereen een voorspoedig en gezond 2019 toewensen en u te bedanken voor het vertrouwen dat u in dit afgelopen jaar aan hen geschonken hebt.

Dit wensen u ook Marco en Almanda ten Tije uit Wierden, eigenaren van Marco Kleinvak V.O.F. Zij staan al ruim 10 jaar op de Rijssense maandagmarkt en zitten als sinds 1988 in de ambulante handel. Het echtpaar staat ook dit jaar weer met hun koopwaar op de maandagmarkt in Rijssen. Wel zijn ze met ingang van 2019 op een andere locatie op de markt te vinden dan u gewend bent. Ze verruilen de oude vertrouwde plaats voor de Schildkerk voor het Europaplein. Marco Kleivak is gespecialiseerd in fournituren (kleinvak) waaronder garen, knopen, naalden, en eigenlijk alles wat u nodig heeft om te naaien en/of te herstellen. Ideaal voor als u liever kledingstukken herstelt in plaats van ze te vervangen voor een vaak duurder, nieuw exemplaar. Ook verkopen ze breigaren en alles volgens de laatste trends. En, zo vertelt Marco, mocht er iets van uw gading niet bij ons te vinden zijn, kunnen we het eventueel voor u bestellen bij een van onze vertrouwde leveranciers.

Wat vindt u van de Rijssense markt?
Zowel Marco als Almanda komt graag naar de Rijssense markt op maandag: "Leuke handel, de bezoekers zijn in Rijssen altijd vriendelijk en correct en wij van onze kant doen ook ons uiterste best om het onze klanten zoveel mogelijk naar de zijn te maken. Dat betekent dat we doen wat we beloven!"

Wat vindt u van de maandelijkse marktacties?
"Het is heel goed dat wij ons profileren op de markten om zo aandacht te vragen voor onze service, onze uitstekende waren, ons ruim assortiment en producten tegen scherpe prijzen. En daarnaast mag de gezelligheid die de markt kenmerkt ook niet ontbreken."

Op welke plaatsen markt u nog meer?
"Wij staan op dinsdag op de markt in Wierden op donderdag en op zaterdag in Almelo en op vrijdag op de markt in Goor, waar we ook alle lezers van harte welkom heten."

Dick Tukkers

Bloemendal ATB tocht

RIJSSEN - Doe op 12 januari mee met de pittige ATB tocht door de bossen in de omgeving van Rijssen, waarbij U kunt kiezen uit de afstanden van 25 en 45 km.

De tocht is volledig uitgepijld en loopt deels over het landelijk bekende MTB Parcours van Rijssen. De startlocatie is Sportpark de Koerbelt aan de Arend Baanstraat in Rijssen. Hier is tevens ook voldoende parkeerruimte met ontvangst. U kunt zich inschrijven tussen 8.30 en 10.00 uur en de start is tussen 09.00 tot 10.00 uur. De kosten voor NTFU is €5,- en voor niet-NTFU €7,-. Er zijn 2 uitgebreide stops met diverse versnaperingen en onderweg staat Bloemendal Bike Totaal klaar om deelnemers met pech te helpen. Er is een fietspomp, fietsafspuitplaats en er zijn douches aanwezig.

Eva Crutzen

NIJVERDAL - Op 11 januari om 20.15 uur geeft de cabaretier Eva Crutzen een show in het ZINiN Theater.

Om Eva Crutzen kun je sinds haar aantreden in 2014 niet meer heen. Met haar energieke en krachtige persoonlijkheid, goede grappen, onbeschaamdheid en haar talent voor typetjes is ze een met niemand te vergelijken nieuwe ster aan het cabaretfirmament. Als bewijs leverde haar derde programma OPSLAAN ALS twee keer vijf sterren (NRC, AD) en twee keer vier sterren (DVHN, Theaterkrant) op. OPSLAAN ALS is een persoonlijk programma over herinneringen. Een snelle en levendige verzameling sketches, verhalen, personages en liedjes. Ondersteund met vette beats, underscores en video-projectie. De hoogste tijd voor een kennismaking! Regie: Van der Laan en Woe. De tickets voor deze show zijn €17,50 en zijn te bestellen op https://www.zinin.com/.

Roofvogelshow

RIJSSEN - Kom ook langs bij de gezellige roofvogelshow op de Kinderboerderij Eigen erf op woensdag 16 januari.

Het beloofd een spectaculaire en leuke roofvogelshow te worden. Gerrit en Jannie Zandvoort van Valkerij Rijssen zorgen elke week voor een gratis roofvogelshow. Hierbij nemen ze je vol enthousiasme mee door de wereld van de valkerij en de roofvogels. Bij de kinderboerderij kun je daarvoor of erna nog kijken naar de dieren en/of genieten van een lekker kopje koffie, chocomel of thee. De show duurt van van 14.00 tot 15.00 uur.

Record kerstbomen opgehaald door TODA

RIJSSEN - Een record aantal kerstbomen werden afgelopen zaterdag opgehaald door TODA in Rijssen en directe omgeving.

Online waren de bomen aangemeld, in tien teams werden de gebruikte kerstbomen opgehaald en verzameld bij de Welkoop aan de Holterstraatweg. Vandaar uit zijn de bomen overgedragen aan de boakebouwers van Dijkerhoek die de 574 kerstbomen zeer goed kunnen gebruiken voor de opbouw van het traditionele paasvuur.

Concert in de Rijssense Schildkerk

RIJSSEN - Martin Mans en Hugo van der Meij bespelen samen twee zeer verschillende orgels in de Schildkerk te Rijssen op zaterdagmiddag 19 januari. Aanvang 14.30 uur.

Het spectaculaire concert is vooral ook een aanrader voor ouders met kinderen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen er gratis in.

Bevlogen
Mans en Van der Meij zijn twee bevlogen organisten die door samenspel op het Flentrop-Scheuerpijporgel en een digitaal Allen Portraitkerkorgel indrukwekkende orgelmuziek laten horen.

Foto: Arjen ter Avest

Primeur
Het is de eerste keer dat het nieuwe Allenorgel in Nederland zijn stemmen zal laten horen. Naast eigen speelse bewerkingen en improvisaties van de bekende organist Jan Zwart, zullen ook werken van Handel en Schubert voorbijkomen.

Speeltafel
Het concert is ook een mooi moment om te zien wat er vanaf de orgelbank wordt neergezet, want want één speeltafel is beneden in de kerk geplaatst.

Twee organisten
Twee kerkorgels en de organisten, elk met een uniek klankpalet dat samen uitstekend mengt, gaan zorgen voor een Rijssense primeur. De Schildkerk is open vanaf 14.00 uur. Entree 10 euro.

Bijzonder
Het gegeven dat er een concert wordt gegeven op twee zeer verschillende orgels is op zich al een bijzondere gebeurtenis. Al te kritische muziekkenners willen nog wel eens beweren dat vooral de combinatie van een digitaal instrument als het Allenorgel zich niet verdraagt met een ambachtelijk meesterstuk als het Flentroporgel. De organisatoren hebben echter heel goed nagedacht over deze gedurfde combinatie van oude en nieuwe technieken. "Allemaal extra redenen om een concert met deze organisten, die deze uitdaging aandurven, bij te wonen. Dan kunnen mensen het zelf horen hoe het klinkt," aldus de organisatoren.

Opvliegers 4

NIJVERDAL - Vriendinnen Lydia, Moniek, Joke en Shirley gaan op cruise! Maar hebben de allergrootste moeite om hun problemen op de vaste wal achter te laten. Kom langs op 18 januari om te genieten van deze leuke voorstelling.

Joke verdenkt haar man van vreemdgaan, maar heeft geen idee hoe daar mee om te gaan. Shirley begeeft zich, na een lang huwelijk, als 'dame op leeftijd' op de datingmarkt. Moniek wil na jaren van kinderboeken een boek schrijven voor volwassenen, maar vindt maar niet het juiste onderwerp. En Lydia is verliefd! Alleen is hij 25 jaar jonger. Is dat liefde? Of een bevlieging? We gaan het meemaken in deze échte vriendinnencomedy, waar weer onbedaarlijk om gelachen kan worden! De tickets voor deze voorstelling kosten €24,- en de show zal om 20.15 uur starten. Kunt u niet aanwezig zijn bij de voorstelling dan is deze ook te zien in het Wilminktheater en in de Schouwburg. Kijk voor meer informatie of de tickets op de website www.zinin.com/voorstelling/opvliegers-4/2019-01-18-2015/.

Herinrichting Boomkamp afgerond

RIJSSEN - Nadat de herinrichting van het weggedeelte van de Boomkamp tussen het Schild en de kruising Watermolen-Huttenwal al enige tijd geleden was afgerond, is ook het laatste weggedeelte tussen dit kruispunt en het NS station volgens planning in december 2018 afgerond.

Tijdens deze reconstructie is tevens de nieuwe ingang van de supermarkt Jumbo en het Open Hof-plein aan de Stationsdwarsweg gerealiseerd en de herinrichting van het busstation op het Stationsplein. Al deze werkzaamheden zijn uitgevoerd in het kader van de herinrichting van de centrumring Rijssen fase 2. De Boomkamp is ingericht als 30 km-zone, waarbij het parkeren buiten de rijbaan plaatsvindt. Daartoe is het weggedeelte van de Boomkamp voor een groot gedeelte versmald tot een breedte van 2,6 meter.

Fietsers
Nabij de kruising Boomkamp-Stationsdwarsweg-Molenstalweg is een voetgangersoversteekplaats aangebracht. Ook is op dit kruispunt de voorrangsregeling voor fietsers gewijzigd. Ondergrondse werkzaamheden bestonden uit de aanleg van een riool om hemelwater af te voeren. Bij de reconstructie van de Boomkamp is rekening gehouden met de vele fietsers die van dit traject gebruik maken.

Dick Tukkers

Wethouder Beens de beste Twentse wethouder van 2018

RIJSSEN – Cultuurwethouder Ben Beens (SGP) van de gemeente Rijssen-Holten is door het Twentse opiniemedium de Roskam uitgeroepen tot de beste wethouder van Twente.

Beens eindigde weliswaar op de tweede plaats op de Roskamranglijst, want de eerste plaats ging naar de Almelose burgemeester Arjan Gerritsen (VVD).

Functioneren
De Roskam hanteert al sinds de oprichting al een eindejaarslijst van beste bestuurders van Twente. Daarbij wordt het functioneren van de Twentse burgemeesters en wethouders kritisch tegen het licht gehouden door hoofdredacteur Han Pape. Pape maakt daarbij gebruik van informatie die hij het hele jaar door haalt uit een breed scala aan formele en informele informatiebronnen in alle Twentse gemeenten.

Beloftes
De bestuurders worden erop beoordeeld in hoeverre zij in staat waren beloftes waar te maken, toezeggingen na te komen, nieuw beleid op poten te zetten én mensen in hun directe omgeving en in hun werkgebieden te inspireren tot het in gang zetten van beleid dat tot verbeteringen leidt. Bestuurders die in de praktijk het alleen laten bij bloemrijke teksten worden genadeloos afgestraft.

Eigen plaats
De Roskamlijst heeft door de jaren heen een eigen plaats en gewicht gekregen in het Twentse bestuurderslandschap. Alle beslissers in Twente weten dat de lijst op bijzonder subjectieve gronden tot stand komt, maar toch wordt richting de jaarwisseling steeds reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe lijst die veelal eind december verschijnt.
Hoe dan ook, burgemeester Gerritsen en wethouder Beens kunnen een jaar lang genieten van de hoogste plaatsen die zij in 2018 bereikt hebben op de meest charmante en enige Twentse bestuurderslijst.

Transportbedrijf Brinks huldigt jubilarissen

RIJSSEN - Tijdens het eindejaarsfeest van transportbedrijf Brinks, dat plaats vond in de nieuwe kantine aan de Butaanstraat in Rijssen op zaterdag 15 december, werden een zestal jubilarissen in het zonnetje gezet voor hun jarenlange inzet voor het bedrijf.

Zij werden hartelijk bedankt voor hun jarenlange verbondenheid en hun inzet voor het transportbedrijf. De jubilarissen die deze avond in het middelpunt stonden waren Gerrit Harbers (40 jaar in dienst), Mirjam Averesch (25 jaar in dienst), Manfred Braamhaar (25 jaar in dienst) en Wim Immink, Mark van den Bos en David Jansen, alle drie 12.5 jaar in dienst. Ook werd aandacht besteed aan de heren Johan van Dijk en Wim Immink die hun pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Alle jubilarissen werden vervolgens door de directie volop in de bloemetjes gezet tijdens dit daverende eindejaarsfeest van het transportbedrijf.

Dick Tukkers

Wat is dementie?

Het Alzheimer Trefpunt Rijssen-Holten nodigt u van harte uit op een bijeenkomst met als thema "Wat is dementie?"

Dr. Monique Lammers, specialist ouderengeneeskunde vertelt tijdens deze bijeenkomst over enkele meest voorkomende vormen van dementie zoals de ziekte van Alzheimer, Vasculaire dementie, Lewy Lichaampjes dementie, Dementie bij Parkinson en Frontotemporale dementie. Al deze vormen worden in de volksmond dementie genoemd, maar kennen onderlinge verschillen. Hierover wordt meer vertelt tijdens de bijeenkomst.

In gesprek
Na de pauze is er weer volop gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp. Hiermee is het trefpunt een goed punt om informatie te krijgen, maar ook om ervaringen uit te wisselen. Belangstellenden zijn van harte welkom bij het Alzheimer trefpunt op dinsdag 22 januari 2019 bij De Poort van Twente aan de Enterstraat 188 in Rijssen. Vanaf 19.15 uur staat de koffie en thee klaar. Het programma is van 19.30 tot 21.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mevr. Mariët Velding, Evenmens, 0548-638830

Column

Te keende

Um te beginnen mu'k oe zeggen de'k nit völle op hebbe met gedichen en det soort woardgekeunstelderiej. Gedichen in beuke sloa'k meestieds oawer, vake veend ik het wichterachtig gedoo.

Miskien zin'k umme.

Disse moal wo'k gearne ne oetzeundering maken. Kortens was der op het Riessense Maranatha nen oawend oawer dementie. Viej zollen zeggen: het te keende worden, of aderverkalking, alhoewel det leste volgens hoesdokter Van der Leun nit kloppen.

Van der Leun verteeldn den oawend wat oawer hoe a'j dementie köant herkennen. Loat biej twiefel dee leu eens op een blanco vel pepier de tied tiene oawer tiene oettekenen, of zeuwn oawer half vere. Grote kaanse det det nit lukket. Van der Leun dee oet de deuker hoe at dementie begeent, hoe a'j dee leu het beste köant benöadern en det 'r nog mear weainig zalve an te strieken is.Noa ofloop kree'w zon modern goodybagje met doarin een poar teunteldinge en een gedicht wat miej tröf. Vuur 't gemak hier de vertaling:

As ik lope te dweln,
Wies iej miej dan de weg?
As ik nit op de weurde komme,
Help iej miej dan wa-k zegge?

Glemlach iej noar miej?
Raak iej miej heanig an?
Nem iej miej met oarns hen?
Herinner iej miej an min bestoan?

As ik miejzelf nit mear zirre,
Behaandel iej miej dan nog as 'n meanske?
Bliew iej dan nog wal langskommen?
Feaitlijk is det wa'k nog weunske.

Het gedich is in het Hollaands eskrewen duur Margaret Massop. Non jea, oordeelt zelf mear waj der van veendt.

Gerard Voortman

Afscheid bij de Fakkeldrager

RIJSSEN - Jan Ligtenberg, sinds oktober 2016 jeugdwerkleider, nam onlangs afscheid bij de Fakkeldrager, stichting voor jeugd- en jongerenwerk Hier werd niet zomaar aan voorbij gegaan. Hij werd door de jeugd en z'n mede-vrijwilligers opgehaald voor een gezellige avond.

Hij werd ontvangen door jongeren met fakkels en kaarsen die hem in een fraai versierde zaal lieten. Voor dit afscheid waren ook buurtgenoten uitgenodigd. Na het overhandigen van cadeautjes namens het bestuur, de vrijwilligers en de jongeren werd alles klaargemaakt voor een gezellige buurtbarbecue.

Buurtbarbecue
Het werd een gezellige avond waarin leuke contacten werden gelegd. De buurtgenoten kregen een rondleiding door het mooie pand aan de Enterstraat in Rijssen. De buurtbarbecue bleek voor herhaling vatbaar, wellicht dit jaar tijdens het 40-jarig bestaan van de Fakkeldrager.
Dick Tukkers/Arjan Slagman.

Tevreadn teruggekiekn kan nit iederene;
vuuroetkiekn met hoppe wal.

Slimme Vos

Een kippenboer dacht laatst in Oss
Volgens mij zag ik daar net een vos!
Dat had hij heel goed gezien
Ruimde hem op.....clandestien!
Niemand wist ervan, zelfs niet bij de NOS

Jan Zandbergen

Je op de vlakte houden, kan zelfs op een berg.

Maandag 14 januari 10:00

Twee dames uit Dijkerhoek in de Rijssense Revue

Foto: MARJOLY FOTOGRAFIE

RIJSSEN - We spreken met Heleen ten Have en Ineke Bronninkreef, ze spelen dit jaar beide voor de 2e keer in de Rijssense Revue als Dientje en Gerrie.

Dientje vormt samen met Wilm (Wim Pluimers) een vast koppel en de revue en Gerrie vormt een vast koppel met Oarnd Jan (Johan Abbink). Twee jaar geleden werden we gevraagd om een rol te komen spelen in de Rijssense Revue, voor ons een hele nieuwe ervaring en een uitdaging om te doen. Ondanks dat we samen al jaren spelen in de Diekerhookse Revue, werden we gevraagd auditie te doen voor een rol in de revue. Heleen, altijd wel in voor een uitdaging, haalde Ineke over de streep, ze stortten zich vol overgave in de audities en belanden in de Rijssense Revue. Het was ontzettend gaaf om te ervaren hoe hier in Rijssen Revue wordt gemaakt, we waren gewend in Dijkerhoek om na een korte voorbereiding 1 avond revue te spelen in de zomer in een grote tent, in Rijssen is dat totaal anders.

Repetitie
Vanaf september zijn we al druk aan het repeteren met de spelersgroep, en vanaf januari wordt er gerepeteerd met de hele revue crew; zang, dans en techniek. Alleen al in januari en februari zijn we tientallen avonden met de revue in de weer, je ziet de revue stap voor stap groeien en we hebben veel plezier aan de voorbereiding van het hele spektakel. Ook was het een prachtige ervaring om revue te maken in een heel andere omgeving, de prachtige Herman Wessels theaterzaal van het Parkgebouw, geweldig om hier op het toneel te staan en voor het publiek heerlijk om vanuit een luxe theaterstoel de nieuwe revue te komen bekijken.

Herkenbaar
De nieuwe Rijssense Revue "Mooi dat 't zo kan" staat bol van eigentijdse en herkenbare sketches, zang en dans en levert een vermakelijk avondje uit op voor iedereen uit Rijssen en de regio. Kaarten voor "Mooi dat 't zo kan" zijn te boeken op de website van het Parkgebouw www.parkgebouw.nl en meer informatie is te vinden op www.rijssenserevue.nl en op de Facebook site van de revue.

Bladmuziek lezen voor visueel gehandicapten

TWENTE - Muziek is voor veel mensen een belangrijke interesse; je kunt er veel passie en creativiteit in kwijt. Maar wanneer je een visuele handicap hebt, is bijvoorbeeld het lezen van gedrukte bladmuziek een grote uitdaging. Visio organiseert komende week een bijeenkomst over dit thema in Apeldoorn.

Visio organiseert op woensdag 16 januari van 14.00 tot 16.00 uur een lezing over de mogelijkheden van het lezen van bladmuziek op de iPad voor slechtziende mensen. De bijeenkomst is aan de Waldeck-Pyrmontstraat 31, gebouw Sigma in Apeldoorn.

Uitdagingen
Wanneer iemand slechtziend is, dan zijn veel dagelijkse dingen niet meer zo vanzelfsprekend. Bij alles wat we doen gebruiken we onze ogen. Ook bij het maken van muziek. Het lezen van bladmuziek is dan een hele uitdaging. De iPad wordt door mensen met een visuele beperking veelal ingezet om teksten beter te kunnen lezen. Maar geldt dat ook voor het lezen van bladmuziek? Bij het beantwoorden van deze vraag blijken er meerdere factoren een rol te spelen. Bladmuziek lezen vereist nauwkeurigheid en is niet voor iedere muzikant hetzelfde, maar afhankelijk van het instrument.

Apps
Er bestaan apps die de bladmuziek vergroten en herschikken. U kunt met een voetpedaal bladeren om de handen vrij te houden. Wel zo handig wanneer u bijvoorbeeld trompet speelt. Een beeldscherm aansluiten of bladmuziek afspelen behoort ook tot de mogelijkheden. In de lezing op woensdag 16 januari om 14:00 uur gaat Marjolein Zwaan, onderzoeker ICT en ergotherapeut in op de mogelijkheden die de iPad biedt. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via: apeldoorn@visio.org T 088 585 62 00.

Welkom bij open repetities van Vocaal Ensemble Rijssen

RIJSSEN - De hele maand januari houdt Vocaal Ensemble Rijssen open repetities om belangstellenden kennis te laten maken met het ensemble. Het koor repeteert op maandagavond in het gebouw van de Molenhoek aan de Butaanstraat in Rijssen. Repetities starten om kwart voor acht.

Niveau
"Dat is veel te moeilijk voor mij!" is een veelgehoorde reactie op de vraag of iemand zin heeft om te komen zingen bij het koor. "Maar dat is onjuist," zegt dirigent Jan-Geert Heuvelman. "Beginnende koorleden krijgen veel steun van gevorderde zangers. Daarnaast heeft iedereen de beschikking over muziekbestanden die per partij geluisterd/ingestudeerd kunnen worden. Soms zelfs met een filmpje erbij! Zodoende zijn de muziekstukken heel goed in te studeren, ook voor mensen die denken dat ze niet over het juiste muzikale niveau beschikken."

Januari is open repetitie-maand om in januari begonnen wordt met het nieuwe programma. "We bestaan dit jaar 20 jaar en daarom geven we in het najaar twee jubileumconcerten. Het zijn nieuwe koorwerken voor alle leden, dus nieuwe leden hebben geen achterstand, wat het instappen natuurlijk extra aantrekkelijk maakt." Bij de tenorpartij is er op dit moment een vacature. Het bestuur hoopt dat er snel een jongeman is die zich aanmeldt. De andere partijen zijn voldoende vertegenwoordigd, maar de wachtlijstleden staan er nooit lang op. Wie zin heeft om komend jaar al mee te zingen bij dit ensemble kan naar de open repetities komen op de maandagen in januari. Meer informatie op www.vocaalensemblerijssen.nl

Goed jaar met veel bezoekers voor het Rijssens Museum

RIJSSEN – Ondanks de tropische temperaturen van afgelopen zomer, heeft het Rijssens Museum een uitstekend jaar achter de rug.

Dat bleek donderdagavond op de nieuwjaarsreceptie van het Rijssens Museum uit de getallen die voorzitter Jan Bakker presenteerde. Volgens Bakker is met een 11.212 bezoekers in 2018 een nieuw record bereikt. Dit aantal ligt nog weer enkele honderden bezoekers hoger dan in 2017. "En dat ondanks de dip die veroorzaakt werd door de aanhoudende tropische temperaturen." Bakker prees de inzet van de ruim 100 vrijwilligers door wie het Rijssens Museum en het Brandweermuseum draaiende wordt gehouden. In een korte terugblik op 2018 zei hij dat het voor het museum en voor Rijssen een mooi jaar geweest is, waarin ook op passende schaal stilgestaan is bij het 775-jarig bestaan van Rijssen. "We zijn het afgelopen jaar als musea nóg meer wezenlijk onderdeel geworden van de gemeenschap waarin we onze plaats en functie hebben als het gaat om het promoten van de stad Rijssen. Daarom is het ook zo mooi dat juist dit jaar duidelijk is geworden dat Rijssen ooit Hanzestad is geweest en dat we zijn toegelaten tot het hedendaagse verbond van Hanzesteden." Bakker zei te hopen dat Rijssen de kansen zal benutten om het lidmaatschap van het Hanzeverbond te gebruiken om nog meer aan de weg te timmeren als stad en als gemeente met een eigen gezicht.

RegioBank scoort beste rapportcijfers

RIJSSEN - RegioBank krijgt van haar klanten de hoogste rapportcijfers. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond onder ruim 12.000 consumenten. Vorig jaar stond de bank ook al bovenaan.

RegioBank kreeg als algemeen cijfer een 9,2. Ook voor service en voor Internet en Mobiel Bankieren heeft RegioBank met een 8,6 het hoogste cijfer. Het onderzoek werd gehouden onder 12.000 klanten. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd op de website van de Consumentenbond. "Het is een uitslag om trots op te zijn. Zulke hoge cijfers zijn natuurlijk een prachtig compliment. Dat onze klanten onze service zo hoog waarderen, is voor mij weer een bevestiging dat RegioBank de juiste keuzes maakt.", aldus Otten & Flim financiële Diensten.

In de buurt
Met ruim 530 vestigingen in dorpen en kleine steden is RegioBank dé bank in de buurt. Een bank, waar mensen persoonlijk geholpen worden door een lokale Zelfstandig Adviseur die ze kent en die weet wat er speelt in de omgeving. RegioBank kiest bewust voor de regio. Zij vindt dat lokale gemeenschappen waardevol zijn voor Nederland. En dat lokale basisvoorzieningen zoals een school, supermarkt en een bank moeten blijven bestaan. Daarom zorgt RegioBank ervoor dat iedereen zijn geldzaken in de buurt kan regelen. En maakt de bank zich sterk voor de leefbaarheid van dorpen. Voor meer informatie: www.regiobank.nl.

Nathalie Baartman

RIJSSEN - Nathalie Baartman brengt anderhalf uur lang geestige anekdotes en bespiegelingen die doen verlangen naar een vriendelijker Nederland. Ze is energiek, toegankelijk, oprecht en innemend. Ze vertelt beeldend.

Nathalie Baartman komt op achtjarige leeftijd voor het eerst in aanraking met een orgel. Ze is op slag verliefd op dit instrument met de indrukwekkende knopjes. Ook al in diezelfde tijd begint ze verhaaltjes te schrijven, met stuk voor stuk een tragische afloop. Haar grote voorbeeld is Oma Knots (van de televisieserie De Familie Knots). Nu is Nathalie een volwassen vrouw. Terug in Twente, levend in een wereld die zij meestal anders ziet dan wij. Haar vijfde voorstelling 'Breek' is een subtiel-hilarische voorstelling over kwetsbaarheid. Over het ongemak van stilte. Alles op het randje van de gekte. De voorstelling speelt op 18 januari om 20.00 uur in het Parkgebouw Rijssen. Tickets kosten €19,50 en kunnen gekocht worden via www.parkgebouw.nl of aan de Harmeling Receptie.

Paul de Munnik

NIJVERDAL - Na jaren van grote producties vindt Paul de Munnik het heerlijk om in een kleinere bezetting te spelen. Kom daarom op 12 januari langs om te genieten van deze show.

In dit tweede solo­programma etaleert Paul zijn talenten. Samen met Wouter Planteijdt, één van Neerlands beste gitaristen. In korte monologen en sfeerliedjes komt een meltingpot aan stijlen voorbij. Pauls teksten zijn van het allerhoogste niveau. Paul loodst ons rustig en geestig langs de zaken die hem raken en inspireren tot wat hij het liefste doet. Waar hij zo luidkeels om bejubeld wordt: het zingen van de mooiste theaternummers. Van hemzelf, maar ook van anderen. De tickets kosten €19,50 en de show start om 20.15 uur bij het ZINiN Theater. Kijk voor meer informatie op http://www.zinintheater.nl/.

Klimaatverandering raakt ons allemáál

TWENTE - Het kan niemand ontgaan zijn, het klimaat is de laatste jaren aan het veranderen. De tijd van strenge winters met veel sneeuwval en lage temperaturen en stabiele zomers met zonnige dagen lijken voorbij.

Het weer is tegenwoordig veel grilliger dan dat. Een echte winter blijft vaak uit, of uit zich zeer plotseling en verdwijnt net zo snel weer. De temperaturen liggen vrijwel het hele jaar al hoger dan gemiddeld, waarin de afgelopen zomer wel een absolute uitschieter was. We breken het ene weerrecord na het andere, maar dit leidt ook tot problemen. Veel steden zijn niet voorbereid op de extreme weersomstandigheden waar we nu vaak mee te maken krijgen. Een van de meest zichtbare problemen is wateroverlast. Het afvoersysteem voor regenwater is op veel plekken niet berekend op de grote hoeveelheden die in zeer korte tijd kunnen vallen. Het resultaat zijn straten die blank staan, maar ook woningen en portieken kunnen te maken krijgen met wateroverlast.

Aanpak
Enschede, Haaksbergen en veel andere gemeenten zijn bezig om oplossingen te zoeken voor dit probleem. Bedrijven en particulieren kunnen hier bij helpen. Regenwater wordt opgenomen via de grond en zo op een natuurlijke manier afgevoerd. Een van de problemen is dat steeds meer tuinen worden betegeld. Dit is een onderhoudsarme oplossing, maar een ramp bij het afvoeren van regenwater. Dit lukt vele malen beter in een tuin met meer groen. Tuinen zouden dus weer groener moeten worden. En waar geen ruimte is voor een tuin is er het principe van groene daken. Vooral voor bedrijven kan het interessant om groen aan te leggen op daken waarmee regenwater wordt opgevangen en efficiënt afgevoerd. Gemeenten steunen dit soort initiatieven door subsidies te geven voor de aanleg van groene daken. Een groen dak aanleggen is soms ook mogelijk op een carport, garage of schuur.

Droogte
Een ander resultaat van de klimaatverandering is dat er ook langere periodes van soms extreme droogte zijn. Hierdoor is het belangrijk om, naast te zorgen voor een goede afwatering, er ook opslag van regenwater mogelijk is. Op die manier kan het water worden ingezet wanneer het hard nodig is, in een periode van aanhoudende droogte. Ondergrondse wateropslag moet problemen voorkomen.

Fit met meditatie

NIJVERDAL - Kennismaken met zenmeditatie? Het kan op 2, 3, 5 en 7 februari in Zen.nl Meditatiecentrum. Op die dagen is het mogelijk om een gratis proefles zenmeditatie te volgen.

Tijdens de proefles maak je kennis met zenmeditatie en de docent. Je leert wat zenmeditatie inhoudt en waarin het verschilt van yoga en mindfullness. Ervaar zelf wat zenmeditatie met je doet en leer hoe je het kan toepassen in het dagelijks leven. Al vele mensen ervaren meer rust, geluk en overzicht dankzij zenmeditatie. 'Ik leef bewuster, aandachtiger, meer gefocust. Ik word niet meer zo geleefd door mijn agenda of mijn moeten-lijstje'. Is een ervaring die door veel mensen wordt gedeeld. Meditatie maakt het mogelijk om rust en overzicht te bewaren, ook tijdens stressvolle momenten. Een waardevolle aanvulling op het soms hectische leven. Harry Mengers, eigenaar van Zen.nl Meditatiecentrum noemt zenmeditatie dan ook wel "mentale fitnesstraining". Na de proeflessen beginnen de reguliere lessen zenmeditatie op 12 februari 2019. Iedereen is welkom om mee te doen met de proeflessen. Opgave is wel noodzakelijk. Dit kan via de website www.zen.nl/nijverdal waar ook meer informatie staat.

GGD-uitdaging: Zet je alcoholgebruik op pauze

TWENTE - Alcohol is voor veel mensen een gewoonte: je drinkt bij feestjes, tijdens het eten, als slaapmutsje, na het sporten of de borrel op het werk. Het is 'gewoon' om te drinken. Terwijl het eigenlijk juist géén gewoonte zou moeten zijn. De GGD Twente daagt drinkers dan ook uit om bewuster na te denken over hun alcoholgebruik.

De GGD Twente en Tactus verslavingszorg haken aan bij de landelijke actie IkPas. In navolging van de succesvolle 40-dagen vastenactie is er nu een 30-dagen actie opgezet die op 1 januari begon. Deelnemers worden uitgenodigd om een maand lang niet te drinken. Ook bedrijven werden opgeroepen om aan te haken bij de actie om het alcoholgebruik onder werknemers onder de aandacht te brengen. Net als veel goede voornemens werkt ook deze beter met een stukje positieve ondersteuning. Over het algemeen zijn de tijdelijke niet-drinkers zeer enthousiast na afloop van de actie.

Twentse situatie
Het alcoholgebruik in Twente ligt bij bepaalde groepen nog relatief hoog. Wel zijn er positieve signalen: Twentse ouders zijn sinds 2013 minder tolerant geworden op het alcoholgebruikvan hun kinderen. Ongeveer 62 procent van de ouders let actief op het eigen alcoholgebruik. De GGD Twente benadrukt dat het drinkgedrag van jongeren sterk beïnvloed wordt door het gedrag in hun omgeving. Ouders,vrienden, familie en anderen kunnen veel doen om het drinken van jongeren te beperken door een goed voorbeeld te geven.

Omgevingsdienst Twente van start

TWENTE - Op 1 januari is het startsein gegeven voor de Omgevingsdienst Twente. Deze biedt nu vanuit één aanspreekpunt gemeenten, inwoners en bedrijven specialistisch advies en ondersteuning op het gebied van milieutaken, zoals vergunningen, toezicht en handhaving.

Met deze samenwerking tussen 14 Twentse gemeenten en de Provincie Overijssel wordt een verdere impuls gegeven aan de uitvoering van milieutaken. Waar voorheen gemeenten zelf de vergunningverlening, toezicht en handhaving uitvoerden, wordt deze dienstverlening nu verricht door de Omgevingsdienst Twente.

Taken
De Omgevingsdienst Twente zorgt voor een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving, zodat iedereen in Twente veilig kan wonen, werken en leven. Dankzij het samenwerkingsverband is alle kennis en kunde over milieu ten behoeve van vergunningverlening, toezicht en handhaving gecentreerd op één plek. Specialisten op het gebied van externe veiligheid, lucht, geluid, energie, afval en bodem kunnen elkaars expertise benutten. Zo kan er maatwerk, kwaliteit en een optimale service geboden worden. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de veiligheidsdiensten, waterschappen, politie en justitie en landelijke kennisinstituten.

Verandering
Voor advies over vergunningen of overlastmeldingen kunnen inwoners of bedrijven contact opnemen met de Omgevingsdienst Twente. Het aanvragen van een vergunning gebeurt nog steeds via het Omgevingsloket. De Omgevingsdienst Twente is gevestigd in het stadhuis in Almelo. Voor meer informatie: bezoek de website www.odtwente.nl.

Bootcamp Xtreme!

NIJVERDAL - Op zaterdag 12 januari wordt van 09.30 tot 11.30 uur Bootcamp Xtreme! gehouden bij De Wilgenweard.

Meedoen aan een 2 uur durende bootcamp waarbij het draait om de elementen: Moed, Toewijding en Veerkracht? Onder het motto 'doorgaan waar anderen stoppen' neemt militair sportinstructeur Martijn je onder handen. Hij test je op je uithoudingsvermogen, wilskracht, doorzettingsvermogen. conditie en kracht. Ook test hij hoe jouw samenwerkingsvermogen is. Naast deze inspanning is er onderweg voldoende ruimte voor een sportdrankje. Al met al een super start van 2019! Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op runspiration.nl

Huiskamer concert Matthijn Buwalda

ENTER - De Gereformeerde Kerk Enter houdt op zondag 13 januari van 19.00 tot 21.00 uur een huiskamer concert. Komt u ook?

In deze dienst kunt u luisteren naar de prachtige nummers van Matthijn Buwalda. Het is een luisterdienst met prachtige nummers over het leven en God. Deze dienst wijkt af van de gebruikelijke liturgie, er zal geen preek zijn. Matthijn Buwalda is een Nederlandse zanger en liedschrijver. Sinds 2006 heeft hij verschillende cd's uitgebracht en door heel Nederland concerten gegeven. Zijn eerste albums staan vol met zelfgeschreven liederen die ontstaan zijn vanuit zijn eigen kerkelijke achtergrond. Veel van deze nummers worden nog regelmatig gezongen in verschillende kerken.

Comedytunes I

HELLENDOORN - Een Comedytunes comedynight staat garant voor de beste comedians van Nederland en een MC die de hele show aan elkaar praat.

De line-up van deze avond is: Bas Birker (headliner), Jacob Spoelstra, Felix Heezemans en Vincent Geers (MC). In hoog tempo vuren de comedians de meest absurde en hilarische verhalen op je af. Je zult merken dat je begint te ontspannen, lachen en dat de stresshormonen verdwijnen. Door de maffe verhalen maak je automatisch endorfine en gelukshormonen aan. Na een avondje Comedytunes zul je merken dat dat je weer buiten staat met een fris en energiek gevoel! De comedynight is op 19 januari en begint om 20.30 uur. De entree kost €12,50.

Thuisin Rijssen: al jaren een begrip

RIJSSEN - Thuisin Rijssen, al jaren een begrip in Rijssen en omgeving. In 2001 is deze woninginrichting winkel opgericht door Wim en Rita Bruggink.

Eerst aan de Elsenerstraat met Profiel2000, toen aan de Rozengaarde met Colors@Home en later verder als Thuisin Bruggink in een mooi, ruim pand aan de Nijverdalseweg. Een winkel met een volledig assortiment van verf, behang, raamdecoratie, vloeren, buitenzonwering en kasten op maat.

Volgende stap
Wim Bruggink is zijn loopbaan begonnen als schilder en behanger en heeft jarenlange ervaring opgedaan met een eigen verfspeciaalzaak in Rijssen. In 2014 nam schilder Gerald Janssen intrek in hetzelfde pand als de Thuisin winkel en er ontstond een goede samenwerking tussen beide partijen. Zo goed, dat ze in 2016 besloten samen verder te gaan.

Overdracht
Inmiddels staat er een succesvol bedrijf en hebben Wim en Rita besloten het stokje over te dragen aan Gerald Janssen. Heb je een nieuwe woning of ga je verbouwen? Kom dan eens langs bij Thuisin Rijssen en wij adviseren je onder het genot van een kop koffie over alles op het gebied van woninginrichting.

Regiodag vereniging Fibromyalgie

TWENTE - Op zaterdag 16 februari organiseert de patiëntenvereniging Fibromyalgie en Samenleving (FES.) Overijssel een Regiodag.

De dag vindt plaats in het Hervormd Centrum, Constantijnstraat 7, in Nijverdal. Ontvangst: 10.00 uur en de sluiting is rond 15.30 uur. Na de opening zijn er diverse activiteiten gepland, waaronder een lezing over cannabisproducten, door de heer A. de Lange van Cannatheek Enschede. Vervolgens de lezing 'Stilstaan biedt geen Vooruitgang 'door mevrouw Marije Hendriks,over hoe belangrijk het is om te bewegen, ieder op zijn/haar eigen niveau. Na de lunch is er een presentatie van de nieuwe cursus 'Sterk met Pijn 'door mevrouw Annet Assendelft cursusbegeleidster van de FES.

Yin Yoga
Bezoekers kunnen ook deelnemen aan een workshop Yin Yoga door mevrouw Esther Dekker. Yin Yoga is een rustige manier van Yoga die ruimte in het lichaam geeft in de ruimste zin van het woord. In tegenstelling tot andere yogavormen ligt de nadruk niet op de beweging,maar op de stilte in de houding,waardoor eerder het bindweefsel dan spieren opgerekt en gestimuleerd en gewrichten én beweeglijker én actiever worden. Yin Yoga is voor iedereen en kan ook op een stoel beoefend worden. Yogamatjes zijn aanwezig. Trek gemakkelijke kleding aan.

Informatiemarkt
Gedurende de dag is er een informatiemarkt. Bij de FES. stand is o.a. de heer Jaap Gönning aanwezig van de Commissie Belangenbehartiging inzake ARBO-,WMO-en UWV-vragen. Voor de lunch en workshop dient u zich op te geven. Prijs is 10 euro voor leden en 12,50 euro voor niet leden. Luncht u niet mee dan zijn de kosten voor FES.-leden op vertoon van FES- lidmaatschapsnummer gratis. Voor niet leden 2,50 euro. Kijk ook op: www.fesinfo.nl

Opinie: Zo onhygiënisch...

Afgelopen week las ik in de krant dat een hulphond wel mee mocht naar binnen in de supermarkt, maar de hond mocht niet aan de levensmiddelen komen, dat zou onhygiënisch zijn. Daar kan ik wel in komen, de hond moet de artikelen met zijn bek pakken, dus hij zal de omliggende artikelen ook aanraken met zijn bek.

Hoe hygiënisch gaan anderen dan om met de artikelen in de supermarkt of bij andere verkooppunten? Vrijdagmorgen las ik bovenstaand in de krant en ik ben gaan opletten of alleen een hond onhygiënisch is of de "mens" ook: Vrijdagmorgen moest ik toch boodschappen doen, eerst naar de bakker voor brood. Ik ga naar een bakker waar je ook een ontbijtje of een kopje koffie kunt kopen. De verkoper had keurig een handschoentje aan zijn werkhand, niets op aan te merken, maar toen er afgerekend moest worden werd het wisselgeld in dezelfde handschoen uitgeteld. Geld is volgens mij een van de meest vieze producten waar we mee in aanraking komen.

Vervolgens naar de supermarkt, ik moest even wachten op een jonge moeder met een kindje wat nog niet kon staan en dus in het frontje van het winkelwagentje werd geplaatst. Het arme kind was snipverkouden, onder haar neusje was het rood en er waren duidelijk snottebellen te zien. Gelukkig maakte moeder het schoon nadat eerst het kindje er met haar mouwtje langs had gewreven en ja toen moest het niezen, de spetters zaten op de rand waar het muntgeld in gaat, moeder vond het niet leuk, dat kon ze niet voorzien. Verder zag ik in de winkel een oudere dame die haar boodschappentas op wieltjes in het winkelwagentje had geplaatst, ze kon niet een wagentje duwen en de ander achter zich aan trekken, zeker niet als je al iets ouder bent. De vuile wielen van hQaar boodschappentas kwamen dus in aanraking met het winkelwagentje waar u of ik vervolgens onze boodschappen in leggen. Of dat nu zo hygiënisch is?

Zaterdag kwam ik er achter dat ik onverwacht bezoek kreeg dus even terug naar de supermarkt voor iets lekkers die avond. Bij de nootjes en de chips stond een vader van een jaar of dertig met twee jonge kinderen in het winkelwagentje, ongeveer drie en vijf jaar oud, met laarsjes in het winkelwagentje, op zoek naar lekkere chips. Die kinderlaarsjes hebben misschien door de bagger en wie weet zelfs door hondenpoep gelopen. Ik weet het niet meer. Misschien is die hulphond nog wel hygiënischer dan al dat andere wat indirect in aanraking is gekomen met de straat.

Borbala
Correspondent

Jeruelavond opvoeding & karaktervorming

RIJSSEN - Donderdagavond 15 januari is de eerste avond die Maria Korpershoek gaat verzorgen in het kader van opvoeding en karaktervorming van onze kinderen. Deze eerste avond heeft als thema: Leven vanuit Gods liefde, basis en doel in de opvoeding.

Tijdens de lezing worden inzichten uit de Bijbel, pedagogiek, natuur en ervaring gekoppeld aan de praktijk van de alledaagse opvoedsituatie. Na de pauze is er gelegenheid om samen met anderen door te praten. Moeders van jonge kinderen, maar ook andere belangstellenden, zijn van harte welkom! De avond start om 19.45 uur en eindigt om 22.00 uur. De zaal opent om 19.15 uur en de toegang is gratis. Koffie en thee wordt geschonken. Het adres is Van Heekstraat 40 in Rijssen. De zaal is ook bereikbaar via Holterstraatweg 125. Meer informatie is te vinden op: www.hartvoorhetgezin.nl

André Rieu & Het Johann Strauss Orkest

NIJVERDAL - Eén van de grootste namen in Event Cinema, André Rieu, keert terug met een grootse nieuwe productie op 13 januari in het ZINiN Theater!

De Koning van de Wals, André Rieu, brengt miljoenen fans over de hele wereld zijn Nieuwjaarsconcert, live opgenomen in Sydney, Australië. De eerste volledige productie van Piece of Magic Entertainment, de toonaangevende distributeur in Event Cinema. Vergezel de Maestro, André Rieu, zijn wereldklasse sopranen en The Platin Tenors voor een betoverende avond vol verrassingen! Neem plaats op de eerste rij en ervaar dit spectaculaire muzikale evenement op het witte doek. Geniet van backstage-toegang, interviews met André en zijn speciale gasten, muzikale favorieten en nog veel meer, exclusief in de bioscoop. De tickets kosten €13,50 en het concert start om 15.30 uur.

Open demo en info dag

RIJSSEN - Op zaterdag 12 januari is een open demo en informatie dag van 09.00 tot 13.00 uur bij USA sport.

Ook dit jaar is de open dag met open demolessen en informatie over een gezonde leefstijl. U kunt gratis meedoen aan de demolessen. Ook zullen Niek Wessels Personal Training, Fysio Bewust en Massagecentrum Twente hier aanwezig zijn.

FC Twente trapt weer af!

ENSCHEDE - Aankomend weekend wordt er weer afgetrapt in de Keuken Kampioen Divisie. Voor FC Twente start het programma met een uitwedstrijd tegen MVV.

Vervolgens staan er twee thuisduels op het programma. In de competitie staat de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht te wachten, gevolgd door de wedstrijd tegen Willem ll in het bekertoernooi. Op vrijdag 18 januari 2019 wordt om 20.00 uur afgetrapt tegen Jong FC Utrecht Het beloftenteam uit Utrecht bezet momenteel een 17e plek in de competitie. Het belooft een doelpuntrijk duel te worden tussen beide teams, eerder dit seizoen werd Jong FC Utrecht met 1-6 verslagen door FC Twente. FC Twente speelt de kwartfinale van het TOTO KNVB-bekertoernooi tegen Willem ll op woensdag 23 januari. Om 18.30 uur wordt afgetrapt in De Grolsch Veste. De laatste ontmoeting tussen de twee clubs was in de Eredivisie op 17 maart 2018, toen werd het 2-2. Kaarten kunnen besteld worden vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl. Voor de bovengenoemde wedstrijden is geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen.

Open Huis Reggesteyn Willem de Clercqstraat

NIJVERDAL - Woensdag 16 januari is er Open Huis bij de vestiging Willem de Clercqstraat. "Ook dit jaar laten we leerlingen en ouders met trots onze school zien", zegt Ineke Munter, directeur van de school. "Dat doen we met elkaar, personeel en leerlingen. Zo krijgen bezoekers een goed beeld van de sfeer en het onderwijsaanbod van onze school." Het Open Huis is van 18.30 uur - 21.00 uur.

De locatie Willem de Clercqstraat biedt veel mogelijkheden. Zo komen TL-leerlingen, ofwel de MAVO leerlingen, hier volledig aan hun trekken. Om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op een vervolgstap in de leerloopbaan, is er de mogelijkheid een extra examenvak te volgen. Dit zijn keuzevakken bijvoorbeeld gericht op Economie en Ondernemen, Pre-havo of techniek. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door uitstekende contacten met bedrijfsleven, overheid en vervolgonderwijs. Van brugklas tot eindexamen geldt: prima persoonlijke begeleiding zodat leerlingen goed voorbereid worden op de toekomst. Naast de TL, kunnen leerlingen in Nijverdal ook starten met de basis en kaderberoepsgerichte opleidingen (leerjaar 1 en 2). Reggesteyn legt de nadruk op maatwerk, voor elke leerling en op elk niveau. Voor leerlingen die tijdelijk of permanent extra ondersteuning nodig hebben zijn er volop mogelijkheden.

Beleef Reggesteyn
Tijdens het Open Huis kunnen ouders en leerlingen niet alleen horen, maar juist ook beleven wat Reggesteyn allemaal te bieden heeft. Docenten en leerlingen staan voor u klaar om u op alle fronten een goed beeld te geven van de school. Docenten kunnen vragen beantwoorden over vakken en inhoudelijke onderwerpen, leerlingen over persoonlijke ervaringen. Bij Reggesteyn is veel mogelijk en daar willen we u tijdens het Open Huis graag over vertellen!

www.reggesteyn.nl

Open dag School met de Bijbel Notter-Zuna

Foto: © STUDIO 81 Photography

NOTTER - Op dinsdag 29 januari kunnen ouders van nieuwe leerlingen de school in Notter komen bezichtigen en zijn zij welkom in de kleutergroepen. Ook ouders van buiten de buurtschappen die op zoek zijn naar een geschikte school voor hun zoon of dochter kunnen komen om zich te oriënteren.

Een school uitzoeken is niet zomaar iets, maar een weloverwogen keuze. Op de school in de buurtschappen Notter en Zuna zitten ruim 100 leerlingen, verdeeld over 4 groepen. Alle groepen worden enkele dagdelen in de week gesplitst, zodat er voldoende aandacht is voor de individuele leerling. Rondom school is veel ruimte voor de kinderen om te spelen. Naast een mooi voetbalveld, schoolplein en aparte kleuterspeelplaats zijn er voldoende klauter- en schommeltoestellen. Sinds kort is daar een grote klimpiramide aan toegevoegd. Tussen de middag kunnen de kinderen overblijven op school. Hier wordt veel gebruik van gemaakt.

Opvang
Aan school is ook een kinderopvang verbonden; georganiseerd door de "Kindertuin". Dus geen extra reistijd. Naast peuteropvang is er ook voor- en naschoolse opvang. Omdat er nauw contact is tussen school en Kindertuin, garandeert dit een soepele overgang voor de kinderen. De open dag op 29 januari is van 10.00 tot 12.00 uur.

De scholen van Stichting 'Ieder kind telt' staan voor onderwijs op maat

NIJVERDAL - Onderwijs op maat betekent dat wij de leerlingen op hun eigen niveau laten leren. Zelfstandigheid in leren en eigenaarschap zijn belangrijke doelen. Wanneer het kind proceseigenaar is van zijn eigen ontwikkeling, neemt de betrokkenheid toe.

We blijven deze manier van leren combineren met sociale vorming en gemeenschapszin. Het welbevinden van het kind en van de groep is en blijft een belangrijk doel. Aan de basis van 'onderwijs op maat' ligt het op een juiste manier analyseren en gebruiken van toets gegevens en observaties. Wij werken daarbij opbrengst- en handelingsgericht.

Christelijke identiteit
Onze scholen zijn 'open' christelijke scholen, waar ieder kind van harte welkom is. Onze identiteit hebben we beschreven in ons visie document. Wij dragen zichtbaar en consequent onze identiteit uit.

Doorgaande ontwikkeling
Voor leerlingen zijn de overgangen van voorschoolse opvang naar het basisonderwijs en die van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs grote stappen. In overleg met de voor- en naschoolse partners willen we deze doorgaande ontwikkeling verbeteren.

Brede vorming
Alle leerlingen kunnen zich op cognitief, sociaal-emotioneel, cultureel en motorisch gebied optimaal ontplooien. Naast de 'kernvakken' hebben wij de volgende speerpunten: sociaal-emotionele ontwikkeling, actief burgerschap en sociale integratie, cultuureducatie, techniek onderwijs, bewegingsonderwijs, ICT en Engels.

Samen leren in de 21-ste eeuw
De leerling van nu is de burger die straks onze samenleving vorm gaat geven. Hoe die samenleving er over een aantal decennia uitziet, kan niemand voorspellen. Wel weten we dat de huidige trends zullen leiden tot een informatie- en netwerkwerkmaatschappij. Wij willen onze leerlingen voorbereiden op een 21ste-eeuwse samenleving. De 21st century-skills zoals kritisch denken, probleem oplossen, zelfregulering, sociale & culturele vaardigheden, samenwerken, communiceren, ICT basisvaardigheden, media wijsheid, informatie vaardigheden en digitale geletterdheid zullen daarom een steeds grotere plaats krijgen in ons onderwijs. Op onze scholen krijgt u een uitgebreide informatieflyer.