Hart van Rijssen - Nijverdal

13 december 2019

Hart van Rijssen - Nijverdal 13 december 2019


Nationale Vrijwilligersdag op het Rijssens Museum

RIJSSEN - Op Nationale Vrijwilligersdag werden de vrijwilligers van de Rijssense Musea even in het zonnetje gezet.

De zaterdagmiddag was het museum speciaal ingericht voor de vrijwilligers én voor hun familieden, kinderen, kleinkinderen en vrienden. Ze mochten allemaal gratis het museum binnen zodat de vrijwilligers konden laten zien waar ze binnen de musea altijd zo druk mee zijn. Vele vrijwilligers met hun verwanten maakten van die gelegenheid gebruik.

Oude meesters
Daarnaast hadden Johan Nijzink en conservator Jan van de Maat de zogenaamde virtuele Van Heelzaal in gereedheid gebracht. In de virtuele Van Heelzaal hangen een 25 oude Hollandse meesters uit de Van Heelcollectie. De virtuele Van Heelzaal kun je individueel "betreden" door het opzetten van een VR-bril. Je gaat dan door de kasteelhal naar binnen via de ingang van de Sociëteit van de Kring Werkgevers Rijssen.

Beleving
De Van Heelzaal bekijken via de VR-bril geeft een bijzonder beleving omdat de schilderijen tot in detail zichtbaar zijn. Er is korte informatie naast de schilderijen aangebracht. De schilderijen zijn thematisch geplaatst. De kijker kan kiezen uit landschappen, stillevens, stadsgezichten en religieuze voorstellingen.

Details
De virtuele Van Heelzaal is door Letink Design uit Enter zodanig ontworpen dat je de collectie ook in groepsverband kunt bezichtigen. Dat werd zaterdagmiddag op het grote scherm in 'n Koffiehook gedemonstreerd door Van de Maat en Nijzink. Nijzink gidste de kijkers met behulp van de VR-bril door de Van Heelzaal, terwijl Jan van de Maat vertelde over de schilderijen die geheel of tot in de kleinste details in beeld kwamen op het grote scherm. "We zijn bijzonder blij met deze nieuwe voorziening," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "We zijn nu aan het experimenteren hoe we deze virtuele uitbreiding van ons museum zo goed mogelijk kunnen inzetten. Binnenkort nemen we de virtuele zaal officieel in gebruik met een lezing door een kunstkenner over het thema "Kunst moet echt zijn".

Pius X College Rijssen zet zich met Kerst in voor het goede doel

RIJSSEN - Leerlingen en leerkracht van het Rijssense Pius X College zetten zich rond de kerstdagen in voor het goede doel met een actiedag voor "Het Vergeten Kind".

Cultuurcoördinator en muziekdocent Ton Annink is met zijn collega's en de leerlingen volop bezig met de kerstmusical "Een zooitje ongeregeld". Woensdag 18 december zijn er maar liefst drie uitvoeringen in het Parkgebouw. Om 10.30 uur voor groep 8 leerlingen, 13.15 uur voor het Pius X College en 19.30 uur zijn ouders en belangstellenden welkom. De entree is gratis. Kaarten reserveren kan bij de administratie van het Pius X College in Rijssen. Er wordt een vrije gift gevraagd voor de actie voor "Het Vergeten Kind"

Het verhaal van de kerstmusical is geschreven door oud-leerling Jasmijn Tutert en gaat over Lou die al jaren via jeugdzorg van pleeggezin naar pleeggezin gesleept wordt en dus ook van school naar school. Op het moment dat hij zich thuis voelt op de laatste school, Pius X in Rijssen, wordt er op school gestolen. Gezien zijn geschiedenis verdenkt de directrice hem gelijk. Gelukkig doen zijn nieuwe vrienden heel erg hard hun best om zijn onschuld te bewijzen. Het verhaal wordt ondersteund door muzikanten, het schoolkoor, solisten en dansers. Eén van de nummers is: Je bent niet alleen, thema song van "Het Vergeten Kind" door Johnny de Mol.

Zo'n 60 leerlingen werken aan deze musical mee.

Jaargang: 6 • Nr 280• Wk 50

Vogel van de week: Eakstr

RIJSSEN - De vogel van deze week is de in het Rijssens genoemde vogel eakstr, in het Nederlands genaamd de ekster. De ekster is een intelligente vogel met een fascinerende leefwijze. Tot hun derde levensjaar leven eksters in "jeugdbendes". Daarin doen ze ervaring op die een ekster nodig heeft om jonge eksters groot te brengen.

Eksters eten alles wat ze kunnen vinden. Het grootste deel van hum menu bestaat uit: emelten, kevers, regenwormen en menselijk afval zoals patat en brood. Vooral in het broedseizoen, wanneer ze zelf jongen hebben, aangevuld met eitjes van andere vogels en soms jonge vogels. De ogenschijnlijk zwart gekleurde vogel, blijkt uit een bont palet aan metallic kleuren te vertonen. De ekster staat erom bekend dat hij glimmende voorwerpen steelt, zoals sieraden en zilveren lepeltjes, om deze dan naar zijn nest te brengen. Dit gedrag komt voort uit de onverzadigbare nieuwsgierigheid van de ekster. Alles wat er ‘anders uitziet’ wordt onderzocht en eventueel begraven onder bladeren, voor later gebruik. De ekster is te herkennen aan zijn zwart-witte verenkleed en lange staart. Vaak heel rumoerig. Zwarte vogel met witte buik, witte schoudervlekken en een bijna geheel witte handvleugel. Het zwart van het verenkleed is voorzien van een groen-paarse glanslaag. Hij bezit een grote snavel en donkere poten. De ekster broedt van eind maart tot in juni, een broedsel per jaar met 5 tot 7 eieren. De broedduur bedraagt 17 tot 24 dagen. Eksternesten zijn groot en worden meestal in de vork van een tak van een hoge boom gebouwd. De nesten zijn van boven overdekt tegen indringers. Verder bezit het nest een verborgen ingang. De takken worden versterkt met aarde en klei en gevoerd met jonge wortels. De jonge eksters zitten 22 tot 30 dagen op het nest en blijven na het uitvliegen nog ongeveer 6 weken in de buurt van de ouders.

Dick Tukkers

De Sterkerij levert dit jaar 20.000 kerstpakketten af

RIJSSEN - Ook dit jaar blijkt weer uit de gegevens dat noaberschap hoog in het vaandel staat bij bedrijven uit Rijssen-Holten, want voor 95 procent van de benodigde kerstpakketten bestemd voor hun personeel en cliënten wordt ingekocht bij de Sterkerij in Rijssen.

Niet alleen in de regio Rijssen-Holten worden de kerstpakketten van de Sterkerij verkocht en geleverd maar door heel Nederland van Maastricht tot aan Terschelling. Zo was er dit jaar onder andere een prachtige order voor het leveren van 600 kerstpakketten aan Tax Raalte, aldus manager Marco Woertman. En door het aantrekken van de economie, worden er meer pakketten in een hogere prijsklasse verkocht met een gemiddelde prijs van 50 euro per pakket. De gekozen pakketten kunnen worden geleverd in een doos, krat of tas, zoals de opdrachtgever kan aangeven. De prijzen van de te leveren kerstpakketten liggen tussen de 10 en 100 euro. Dit alles heeft tot resultaat dat de Sterkerij dit jaar 20.000 kerstpakketten heeft verkocht en waarvan de levering momenteel in volle gang is.

Inpakken hele klus
Het feestelijk inpakken van al deze artikelen is een flinke klus voor de vijftien werknemers en de vijf vrijwilligers die bij dit project betrokken zijn. Voor de aflevering van al deze kerstpakketten heeft de Sterkerij de beschikking over twee vrachtwagens, deze zijn ter beschikking gesteld door de firma Nijhof & Wassink en Baan Makelaardij en ook de eigen bus van de Sterkerij wordt ingezet bij het afleveren van de Kerstpakketten.

Zelfstandige inkoop
Bij lokaal ondernemerschap hoort ook zelfstandige inkoop bij bedrijven die daar speciaal op zijn ingesteld en een scala aan artikelen kunnen leveren van wijn tot soepstengels en van luxe bonbons tot tomatensoep. Maar bij iedere levering is er naast de bruikbare artikelen altijd een blijvend geschenk aanwezig, met veel variatie. Maar het advies is ieder jaar weer om er vroeg bij te zijn, want al in de maand oktober werd gestart met het inpakken van de in totaal 20.000 kerstpakketten. Het inpakken vond dit jaar plaats in een leegstaande pand aan de Handelsweg in Rijssen.

In zijn nopjes
Voor de Sterkerij, die als speciaal doel heeft om personen met een afstand tot de arbeidsmarkt op vernieuwende wijze aan een werkplek te helpen, is de verkoop en levering van deze grote hoeveelheid kerstpakketten een enorme opsteker, aldus vestigingsmanager Marco Woertman, die daarmee zeer in zijn nopjes is.

Dick Tukkers

Column

Poeierhenkie

Noadat de moarkt vuur cosmetische anpassingen van het vrouwenlichaam zo heanig an verzadigd is, wordt het hoge tied det 'r andacht vuur dee oarme bleute van kearls koomp.

Loopt vuur de oardigheaid is ne willekurige parfummeriezake binnen en iej zeent dat de skapruumte vuur 'de hedendaagse man' alverdan grötter wordt. Echte kearls zengt doar nit te kommen, mear de kearls dee at de hang hebt noar greutsigheaid des te mear. En ze skaamt zik der ook nit mear vuur um vuur eurzelf een lekker geurtje of specialen shampoo volgens het leste recept te kopen, loat stoan hoarlak, neagelschearks, hoarnetjes en zuk soort sitzenkroam. Met alle respect is dit allemoal tientjeswoark.

Het échte woark zee-j vuural biej kearls dee at 'n binnenbaand der duur kriengt en zik mear en mear onzeker veult umdet de hoargreanze alverdan achteroet geet, letterlijk en figuurlijk. Googelt vuur de oardigheaid is op 'haartransplantatie' en de wearlnd geet vuur oe lös.

Abudullah biej oons op de zaak had in minne oogne ne weelderigen hoardos mear doar mos toch neurig wat an gebuurn. Hee meelden een poar dage verlof en vleug op Istanbul an, want doar zatten de échte specialisten en vuur nog gin doezend euro, kree'j oew vertrouwen wierumme. Hee verteeln det in eure traditie het onbestoanboar was det nen kearl ginnen board had. Ook doarvuur steunen ze in de riegel. Oonder plaatselijke verdowing trekt ze oew dan hoar oet het achterheuwd det vervolgens wier in 'n kin wordt inplanteert. Ik geleuwen het nit, mear hee leut miej hele natuurgetrouwe plaatjes zeen. Vandoar det ál dee kearls van genne kaante grote böare hebt.

Noa krap veerteen dage zagge viej Abullah wier. Het heuwd kets e-milllimeterd, allemoal körstjes der op, mear doar moch hee ondaanks de jökkerieje, absoluut nit ankommen. Een poar dage in nen ligstool met het heuwd vriej, heuren der allemoal biej. Een meanske mut der wat vuur oawer hebben um good vuur 'n dag te kommen. Mear earlke is earlke, Abdullah krig wier nen mooin toef en doar gung het hum ook umme.

Geewt mear eens ach hoe völle kearls ineens wier völle mear hoar hebt. A'j dus froai op oew oeterlijk esteeld zeent, book iej ne vleegreaize noar Istanbul en doo-j wier met.

Ik heb Henk Hodes alias Poeiehenkie oet Riessen nooit ekeand. Dokter Slofstra skrif in 'Woer ziej van' det Poeierhenkie 'erg op zijn uiterlijk gesteld was'.

Ik kan oe wal vertellen det Poeierhenkie zinnen tied vear vuur oet was.

Gerard Voortman

Tijdelijk wordt oud papier niet opgehaald

RIJSSEN- Het inzamelen van oud papier levert elke week weer een mooie financiële bijdrage op voor de Hersteld Hervormde Gemeente Rehoboth Rijssen. Steeds worden ze blij verrast met nieuwe aanbieders. Ook uw steun is daarbij van belang. Als ook het oud papier bij u mag worden opgehaald, kunt u zich melden door een mail te sturen naar: oudpapier@hhgrijssen.nl

Door de vrijwilligers van het Oud Papier wordt er van maandag 23 december 2019 tot zaterdag 4 januari 2020 geen oud papier opgehaald. Vanaf maandag 6 januari 2020 komen de vrijwilligers weer het oud papier in de woonwijken ophalen. Dit gaat dan weer zoals u het gewend bent in de afgelopen jaren. Op de website (www.oudpapierrijsen.nl) is meer informatie te vinden.

Met een eindproduct moet ook wel een begin gemaakt worden.

Sahara

Bij een uitzendbureau in het Belgische Peer
Vroeg men een man: welk werk deed jij weleer?
Hij sprak: in de Sahara bomen kappen
Daar staan geen bomen, dat konden zij nog snappen
Dat klopt, zei hij, néé nu niet meer!

Jan Zandbergen

Een principe geet vake tot an de knippe.

Maandag 16 dec. 10.00 uur

Aftellen...

RIJSSEN - Op vrijdag 13 december vanaf 14.00 uur is de ijsbaan op het HogeWal plein open. De eerste 20 bezoekers mogen dan gratis schaatsen! Rijssen op IJs wordt twee uur later, om 16.00 uur, officieel geopend door burgemeester Hofland en Olympisch schaatskampioen Gianni Romme.

Romme zette zichzelf in 1998 op de kaart door iedereen te verslaan tijdens de Olympische Winterspelen in Nagano op de vijf en de tien kilometer. Vier jaar later behaalde hij de zilveren medaille op de 10 kilometer bij de Olympische winterspelen. Romme nam afscheid als schaatser in 2006 en werd hij coach.

De Boogie Kearls
’s Avonds treden de Boogie Kearls op met een dampende mix van Dialecte en Engelstalige Songs, in een groovende Blues en Roots Stijl. Vol overgave, Scherpe teksten, snijdende gitaarsolo’s, vette Hammond, honky tonk piano en relaxte luistersongs in een Folk/Cagon achtige stijl.

Rijssen in kerstsfeer
Op zaterdagmiddag 14 december kan er in Rijssen geschaatst en gezellig gewinkeld worden in kerstsfeer. Op 3 plaatsen in het centrum zijn er kerstoptredens van het vrouwenkoor Singing Lights uit Hengelo, kinderkoor Kleurrijk uit Rijssen, het meidenkoor van de Rijssense muziekschool, het koperensemble van muziekvereniging Wilhelmina en Toda. De leden van Toda zijn uitgedost in de kledingstijl uit de tijd van Charles Dickens. Vanaf 18.00 uur wordt er een DJ-wedstrijd gehouden. Hiervoor kan iedereen, vanaf 16 jaar, zich opgeven door een mailtje te sturen naar jeanet@demarkies.com. De winnaar mag een avond draaien in Lucky The Feel Good Provider!

Coca-Cola Kerst truck
Op maandag 16 december komt de echte Coca- Cola Kerst truck naar Rijssen! Van 10.00 uur tot en met 18.00 uur zijn de Kerstman en zijn hulpjes aanwezig op het HogeWal plein.

Schoolschaatsen
Hoofdsponsor Reggeborgh maakt het mogelijk dat leerlingen van de Rijssense basisscholen gratis schaatstrainingen kunnen volgen op 16, 17 en 18 december. Trainers van het schaatsteam van Reggeborgh zullen de trainingen geven.

Curling
Op 16 december zijn de voorrondes van de curling bedrijvenwedstrijd Pole A een dag later die van Pole B. Hierbij strijden werknemers van Rijssense bedrijven om een mooie wisselbokaal.

Kinderdisco
Op 18 december van 13.00 tot 16.00 uur wordt er kinderdisco georganiseerd voor kinderen van alle basisscholen. Iedereen mag verkleed komen.De kinderen die komen in de mooiste outfit maken kans om een leuke prijs te winnen.

Kijk voor actuele informatie, openingstijden en het volledige programma op: www.winkeleninrijssen.nl/ijsbaan.

Vanaf 1 januari inschrijven voor de Reginox bedrijvenloop

RIJSSEN - Goede voornemens voor 2020? Daar dragen wij graag een steentje aan bij!

Op 1 januari 2020 gaat de inschrijving voor de Reginox bedrijvenloop, onderdeel van de Assist Verzuim Rijsserbergloop, weer open. Vorige editie waren de startbewijzen voor de 120 teams in een mum van tijd uitverkocht. En ook dit jaar verwacht de organisatie weer een stormloop. Wil je verzekerd zijn van een gezellige sportieve avond met je collega's, schrijf dan direct op 1 januari je team in! Tip: Hang tijdens de kerstborrel alvast een inschrijfformulier op, om een goede inventarisatie te kunnen maken van het aantal deelnemers voor de Reginox bedrijvenloop en de hardloopclinics vooraf. Naast de bedrijvenloop kun je ook individueel meedoen. De inschrijving hiervoor is al geopend en ook dit loopt storm.

32e editie
Op vrijdag 12 juni 2020 vindt de 32e editie van de Assistverzuim-Rijsserbergloop plaats. Een schitterend parcours met voor iedereen een passende uitdaging. Deelnemers kunnen kiezen uit vijf verschillende afstanden. Van de 400 meter bambinoloop tot de 10 km run. Om de deelnemers in optimale omstandigheden te kunnen laten lopen, heeft de organisatie per afstand een maximum aantal deelnemers vastgesteld. Er vindt geen na-inschrijving plaats op de 5 en 10 km. Onder alle inschrijvers wordt een sportvoedingspakket verloot! Ook krijgen alle deelnemers van de 5 en 10 km gratis een uniek en functioneel loopsinglet, in zowel dames- als herenmodel.

Parcours
De deelnemers lopen over het schitterde parcours op en rondom de Rijsserberg. Het is zeer uitdagend en heuvelachtig. De 5 km bestaat uit 2 ronden en de 10 km uit 3 ronden, met doorkomsten op de atletiekbaan met bovenop de Rijsserberg een keerpunt. Ook is er op verschillende plaatsen langs het parcours live-muziek!

Kijk voor meer informatie op onze www.rijsserbergloop.nl

Kerstconcert in de Schildkerk

RIJSSEN - Het Hervormd Kerkkoor Rijssen geeft op maandag 23 december een Kerstconcert (koor- en samenzang) in de Schildkerk te Rijssen.

Medewerkenden aan deze avond zijn het Hervormd Kerkkoor Rijssen o.l.v. Evan Bogerd, Iddo van der Giessen - orgel, Jorrit Woudt - piano en ds. E. de Mots - opening en sluiting. Het concert begint om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. De toegang is vrij. Wel wordt er een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Taart voor de medewerkers

RIJSSEN - Op donderdag 5 december werden de medewerkers van verzorgingstehuis Maranatha in Rijssen getrakteerd door hun management op taart vanwege hun dagelijkse inzet en goede zorg aan de bewoners van het verpleeghuis.

Deze goede zorg leverde Marantha een prachtige top 10 notering op voor best gewaardeerde verpleeghuizen van Nederland over 2019. De top 10 is ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan samengesteld door de ervaringssite Zorgkaart Nederland. Deze ervaringssite trekt anderhalf miljoen bezoekers per maand en heeft 730.000 waarderingen online.

Dick Tukkers

Demonstratie van Alpenhoorn blazen

RIJSSEN - Op zaterdag 7 december verzorgde het echtpaar Gerrit Jan Rozendom en zijn echtgenote Fenny in hartje Rijssen samen met de cursisten Erwin Bouwman, Gerard Eftink en Erik Lingeman een demonstratie Alpenhoorn blazen.

Cursusleider Rozendom vertelde aan het aanwezige publiek de wetenswaardigheden van de Alpenhoorn. In vroegere jaren werd in de Alpenlanden de Alpenhoorn gebruikt om berichten te zenden van bergweide naar bergweide. Gerrit Jan en Fenny Rozendom hebben de Alphoornschool Fortissimo opgericht, nadat ze verguld waren geworden van het instrument. De familie Rozendom toert in een grote camper door Nederland om op diverse plaatsen optredens te verzorgen.

Dick Tukkers

Herinneringslichten op de Canadese Begraafplaats

MATH WILLEMS FOTOGRAFIE

HOLTEN - De herdenkingslichten worden dit jaar voor de 29e keer aangestoken op dinsdag 24 december om 16.30 uur op de Canadese Begraafplaats in Holten.

Het is al jaren een traditie, dat op deze avond de schooljeugd en de overige aanwezige kinderen bij elk van de 1394 graven een herinneringslicht plaatsen. Hiermee herdenken wij de, veelal jonge mannen, die hier begraven liggen. Een aantal doedelzakspelers en midwinterhoornblazers zullen de herdenking muzikaal begeleiden. Met een korte plechtigheid staan wij stil bij alle leed van de Tweede Wereldoorlog.

Advies
Stichting Viering Nationale Feestdagen, SVNF, de organiserende stichting achter de herdenking op de Canadese Begraafplaats adviseert bezoekers om zoveel mogelijk te voet of per fiets te komen. De Holterberg is op 24 december na 15.00 uur grotendeels afgesloten. Verkeersregelaars zullen alles in goede banen leiden. Automobilisten moeten rekening houden met een korte wandeling vanaf de aangewezen parkeerplaatsen. De aanrijroute is alléén vanuit de richting van hotel 't Losse Hoes. Vanzelfsprekend is de herdenking vrij toegankelijk.
SVNF maakt van deze gelegenheid gebruik om donateurs en sponsoren hartelijk te danken voor hun ondersteuning.

Foto: Nath Willems Fotografie

Rectificatie

RIJSSEN - In het artikel van vorige week over het 65ste huwelijksjubileum van het echtpaar Wolterink-Poortman is de voornaam van mevrouw Jennie Wolterink-Poortman verkeerd weergegeven, haar voornaam is ’Jennie’ in plaats van de genoemde naam: ’Gerrie’.
DT

Win kaarten voor populaire Bee Gees tributeband 'Night Fever'

ENSCHEDE - Europa's beste en meest geliefde Bee Gees act Night Fever komt dit theaterseizoen weer terug naar Nederland met de spectaculaire show 'Nights on Broadway'.

Na vele uitverkochte avonden in ons land speelt de Duitse band op 12 januari 2020 in het Muziekcentrum in Enschede. Met hun perfect op elkaar afgestemde vocalen verzorgt Night Fever een avond met de allerbeste live muziek. Tijdens het 2,5 uur durende concert komt de bijzonder lange reeks hits van de Bee Gees voorbij, gespeeld door een professionele 9-mans formatie en ondersteund door een decor van LED-walls en een gastzangeres.

Alle hits
De tributeband speelt alle wereldberoemde songs, de nummers die het trio onder andere voor Frankie Valli, Barbra Streisand en Dolly Parton schreef én liedjes voor de echte fans. 'More Than a Woman', 'Stayin' Alive', 'You Should Be Dancing, Yeah', 'Massachusetts,' 'Spicks and specks,' 'Words' en 'To love somebody': je favoriete 60s, 70s en 80s hits worden tot in perfectie nagespeeld. Met meer dan 50.000 verkochte tickets in Nederland bewijst Night Fever een absolute must see te zijn voor fans van de broertjes Gibb.

Win kaarten!
Wil jij de meest authentieke Bee Gees show van Europa live ervaren? Doe dan mee met onze lezersactie, want we mogen 4x twee kaarten weggeven voor de show in Enschede. Stuur hiervoor een email met uw contactgegevens naar: prijsvraag@dwfmediamakers.nl om kans te maken op deze kaarten. Winnaars krijgen per email bericht.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop voor 'Night on Broadway' en andere leuke tribute shows op: www.tribevents.nl/shows

Twee thuiswedstrijden Heracles Almelo in vier dagen tijd

ALMELO - Heracles Almelo speelt in vier dagen tijd twee wedstrijden op het eigen Erve Asito. Eerst is komende zondag FC Utrecht te gast, in de zeventiende speelronde van de Eredivisie. Daarna is FC Dordrecht op woensdag de tegenstander in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker.

FC Utrecht is de enige club waartegen Heracles Almelo dit seizoen nog niet heeft gespeeld. Na het duel tegen de ploeg van trainer John van de Brom is het Eredivisieseizoen halverwege. Bij FC Utrecht staan oud-Heraclieden Justin Hoogma en Adrián Dalmau onder contract. In Almelo spelen oud FC Utrecht spelers Jeff Hardeveld en Cyriel Dessers. De spits staat nog altijd aan kop in het topscorersklassement.

Tweede duel
Woensdag hoopt Heracles Almelo zich ten koste van FC Dordrecht te plaatsen voor de achtste finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi. De Almeloërs bereikten de tweede ronde door eind oktober met 4-3 te winnen van RKC Waalwijk.

Kaarten
Kaarten Heracles Almelo – FC Utrecht vanaf 16,50 euro. Voor Heracles Almelo – FC Dordrecht zijn er kaarten al voor 2,50 euro. Kaarten zijn te koop via heracles.nl/tickets. Supporters die nu een halve seizoenkaart bestellen mogen gratis naar beide duels. Een halve seizoenkaart is verkrijgbaar vanaf 99,50 euro via heracles.nl/seizoenkaart en in de FanServiceShop.

Sfeervol koopjesjagen in Haarle

HAARLE - Op zondag 15 december vindt er een uniek evenement plaatst in Haarle. Tussen 10.00 en 13.00 uur kan er gestart worden bij café 'de Droadnagel' aan een wandeling langs de kramen van de Wintermarkt.

Dit jaar zal de eerste editie van de wintermarkt in Haarle plaatsvinden. Het Wintermarkt Haarle Comité bestaande uit Elise, Marloes, Monique en Sanne, vonden een decembermaand zonder gezellig evenement wel heel erg jammer en zijn aan het brainstormen gegaan Het is de organisatie gelukt om een uniek concept te bedenken waarbij gezelligheid en saamhorigheid hoog in het vaandel staan in combinatie met een wandelroute en sfeervol ingerichte winkeltjes in tuinen, opritten en garages. Wat er zoal aangeboden gaat worden in de winkeltjes is uiteenlopend van tweedehands boeken, huisdecoratie, antiek, speelgoed, kleding maar ook vele zelfgemaakte creaties. Met ruim 40 inschrijvingen is er een route uitgestippeld langs alle deelnemende adressen. Op deze route wordt de bezoeker verrast met entertainment, amusement en muzikaal vermaak. Op de plattegrond die gratis afgehaald kan worden bij 'De Droadnagel' staat de route vermeld met daarop alle deelnemende adressen en overige informatie. De route zal plusminus 5km zijn en grotendeels op verhard terrein en het startpunt is tevens het eindpunt. Bewoners die buiten de bebouwde kom wonen mogen natuurlijk ook meedoen, voor hen heeft de organisatie een markt ingericht op een locatie op de route.

Gezellig uitje
Tijdens de wintermarkt op 15 december kunnen aanwezigen een route door het dorp lopen en zullen ze op verschillende plekken verrast worden met entertainment en vermaak. Zo zal er een koor kerstliederen zingen in Charles Dickens stijl, er staat een wensboom om wellicht je wens op de valreep van 2019 in vervulling te laten gaan, Olaf van de film Frozen wil graag met kinderen op de foto en Popkoor Puur treedt op met een modern kerstverhaal met kerstnummers. Kinderen kunnen op de hele route letters verzamelen en hier vervolgens een zin uit puzzelen om leuke prijzen te winnen. De organisatie heeft nog meer in petto.

Informatie
Meer informatie over de Wintermarkt: www.wintermarkthaarle.nl

Inschrijving 36ste Triathlon Holten opent op 15 december

Foto: Benny Slagers

HOLTEN - De inschrijving voor de 36ste editie van de Triathlon Holten opent dit jaar op zondag 15 december. Deelnemers kunnen zich op deze datum vanaf 06.00 uur inschrijven voor alle onderdelen. Deelname gebeurt evenals vorig jaar op basis van inschrijving, wat betekent dat er geen loting is. Wie zeker wil zijn van een startnummer wordt daarom geadviseerd zich op tijd aan te melden via de website van de Triathlon Holten: www.triathlonholten.nl.

De 36ste editie van de Triathlon Holten vindt plaats op 19 en 20 juni 2020. Het Sallandse dorp verandert dan twee dagen lang in een triatlonwalhalla voor zowel recreatieve als professionele triatleten. Verschillende atleten uit de wereldtop zullen op zaterdag 20 juni aan de start verschijnen in Holten, dat ook dit jaar het decor is voor de ETU Premium European Cup. Voor de recreatieve atleten wacht ook deze editie een achtste triatlon (500 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen) of de Olympic Distance (1.500 m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen).

Rabobank Kids Triathlon
De aftrap van de Triathlon Holten is traditiegetrouw de Rabobank Kids Triathlon, voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 15 jaar oud, op vrijdagavond. Vervolgens bezetten hardloopliefhebbers het parcours voor de vijfde editie van de Vivera Run. De inschrijving voor deze hardloopwedstrijd, met afstanden van 5 en 10 kilometer, opent eveneens op 15 december.

Clinics
Deelnemers uit Holten en omgeving kunnen zich optimaal voorbereiden op de Triathlon Holten door deel te nemen aan de clinics. Eind maart starten de fiets- en hardloopclinics; begin mei de zwemclinic. Kinderen tot en met 15 jaar kunnen in vier avonden klaargestoomd worden voor de Kids Triathlon door deelname aan de Jeugdclinic. Inschrijven voor de clinics kan via het inschrijfformulier voor de triathlon.
Foto: Benny Slagers

Twente - Go Ahead Eagles: al ruim 18.000 kaarten verkocht

ENSCHEDE - Dinsdag 17 december staat de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma.

In De Grolsch Veste wordt er om 18.30 uur afgetrapt tegen de club uit Deventer. Er zijn voor de wedstrijd al ruim 18.000 kaarten verkocht. Ben jij er 17 december ook bij? Bestel dan eenvoudig jouw kaarten online of bij de receptie van De Grolsch Veste.

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl of op doordeweekse dagen bij de receptie van De Grolsch Veste (van 09.00 tot 17.00 uur). Voor deze wedstrijd tegen Go Ahead geldt een (Seizoen)ClubCard-verplichting, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld.

Kom ook!
FC Twente mag zich rijk rekenen met een trouwe schare supporters die ook graag meereizen naar de diverse uitwedstrijden buiten de regio. De steun van deze trouwe supporters is ook in 2020 onmisbaar voor sportief succes!

Nu in Enter: PERRON 84 station for hair & beauty

Foto: Han Hodes

ENTER - Een totaalconcept op het gebied van haar en beauty. Dit idee van Sabrina Nijhof en Kristel Schutten is inmiddels werkelijkheid geworden. Onlangs opende Perron 84 aan de Dorpsstraat 84 in Enter haar deuren. “Wij werken vanuit dit concept met verschillende ondernemers onder één dak”, vertelt Kristel. “In het pand werken we met haarstylistes, schoonheidsspecialistes en nagelstylistes.” Sabrina: “Met dit concept geven wij kleine ondernemers de kans, door op de achtergrond samen te werken, hun bedrijf te laten groeien. Zo kunnen we elkaar versterken.”

Sabrina en Kristel werken inmiddels al zes jaar samen en dat gaat prima. Hieruit is het zzp’er en stoelverhuur-concept ontstaan. “Het concept is inmiddels uit zijn jasje gegroeid waardoor we voor de keuze kwamen te staan, een klantenstop of een grotere ruimte zoeken om verder te kunnen groeien. We zijn een jaar op zoek geweest naar een geschikt pand, dat we uiteindelijk hebben gevonden aan de Dorpsstraat, vertelt Kristel.

Industrieel
De inrichting van het pand is industrieel. “Met een knipoog naar het voorheen oude bankgebouw”, aldus Sabrina. “Er zij stalen elementen aangebracht, daarnaast zijn de oude kluisdeuren nog aanwezig wat het geheel stoer maakt.” Kristel: ”Voor de persoonlijke sfeer zijn er kleinere ruimtes gemaakt binnen de grote ruimte, zodat elke ondernemer zijn eigen werkplek heeft. Zo blijft het knusse en het persoonlijke behouden, dat vinden wij belangrijk.”

Elkaar versterken
In het pand bevinden zich in totaal vijf ondernemers. Dat zijn Het Krullenhuys van Kristel en Sabrina’s Hair & Make-up. Teamgenoten Beauty first van schoonheidsspecialiste Nienke Slaghekke, Haarstudio Dorien van Dorien Mink en Beauty by Danjel van schoonheidsspecialiste en nagelstyliste Danjel Holterman zijn er te vinden. “Samen gaan we leuke acties houden”, vertelt Kristel. "Als team gaan we volop samenwerken, zodat alle ondernemers met hun bedrijf kunnen groeien en we elkaar kunnen versterken. We hebben dezelfde doelen en bezitten hetzelfde enthousiasme om er gezamenlijk iets moois van te maken. Daarbij zitten we niet in elkaars vaarwater, want we hanteren allemaal dezelfde prijzen." Sabrina: ”Sinds januari richten we ons ook op biologische haarproducten. Deze organische producten zijn beter voor haar en huid. In ons pand werken we allemaal met de betere producten voor huid en haar in combinatie met gangbare prijzen.

Nog groter
“Met dit concept hebben we volop groeimogelijkheden” aldus Kristel. "We hebben voldoende ruimte om nog enkele ondernemers aan te laten sluiten, daarnaast willen we ons gaan richten op consumentenworkshops zoals kinderworkshops, verwendagen en ladies nights." Sabrina vertelt: “Ondernemers met raakvlakken richting haar en beauty kunnen nu alvast nadenken of zij misschien bij ons aan willen sluiten in de toekomst.” Hierbij valt te denken aan huidspecialisten, barbers, pedicures, maar coaches zijn ook welkom.”

Actie
Perron 84 heeft de gehele maand december een kortingsactie op alle behandelingen. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.perron84.nl


Jongerenwerk in actie voor Serious Request

RIJSSEN/HOLTEN - Het jongerenwerk in Holten van ViaVie Welzijn en Stichting Specifiek Jongerenwerk Pand 11 uit Rijssen slaan de handen ineen. In beide kernen worden diverse acties opgezet om geld in te zamelen voor 3FM Serious Request: the Lifeline.

Serious Request zet zich dit jaar samen met het Rode Kruis in voor slachtoffers van mensenhandel. Een kwart van de slachtoffers is minderjarig: jonge mensen lopen meer risico. Mensenhandel komt overal ter wereld voor, ook in Nederland. Het Rode Kruis leert kwetsbare jongeren hoe ze uit de handen van mensenhandelaren blijven.

Acties Pand 11
In de week van 9 december kan er op diverse manieren bij Pand 11 gedoneerd worden. De meiden van het meidenwerk staan de hele week in de keuken om de lekkerste cakejes en taarten te bakken voor de verkoop. In het centrum kunnen voetbalskills getest kunnen worden: Voor een kleine bijdrage kan er geschoten worden in het snelheidsdoel. Uiteraard ontbreekt de kraam met verkoop van warme chocolademelk hierbij niet. Verder wordt tijdens de opening van de schaatsbaan in het centrum van Rijssen wordt gecollecteerd.

Acties in Holten
Vanaf 9 december worden door Hole-10 ook diverse acties uitgezet. Zo worden de komende maand alle inbrengsten van de barverkoop in het jongerencentrum in de pot voor Serious Request gedaan en is doneren in de vrije giften pot mogelijk. Ook zullen jongerenwerkers en jongeren de komende 2 weken overal in Holten te zien zijn om statiegeldflessen op te halen. Als laatste zal het jongerenwerk op vrijdag 20 december van 13.00 tot 17.30 uur te vinden zijn op de markt in Holten met onder andere een verloting. Met dank aan medewerking van de Koff kunnen ook hier de voetbalskills getest worden.

Aanbieden cheque
Op zondagavond 22 december zal het jongerencentrum Hole-10 vanaf 22.00 uur geopend zijn met een winterbarbecue. Gezamenlijk vertrekken jongeren en jongerenwerkers dan rond 1.30 uur 's nachts naar Smidsbelt in Holten, waar 3FM een cheque-point organiseert en de DJ's langs komen lopen.

Meer informatie
Meer informatie over de acties van het jongerenwerk of doneren aan de acties van het jongerenwerk? Neem dan contact op met één van de jongerenwerkers: Pand 11, Rijssen: Tom Vissers (06 30 26 41 64) of Hole-10, Holten: Lex Harmeling (06 45 90 02 54)/

Weer clinics Triathlon Holten

HOLTEN - Voor deelnemers aan de Triathlon Holten van 2020 worden net als voorgaande jaren de populaire clinics georganiseerd. Een leuke en sportieve manier voor jeugd en volwassenen om goed voorbereid aan de start te verschijnen op 19 en 20 juni.

De inschrijving voor de clinics opent - net als de inschrijving voor de triathlon zelf - op zondag 15 december op www.triathlonholten.nl. De clinics voor de jeugd van 9 tot en met 15 jaar worden verzorgd door Triathlon Team Holten en ZPC Twenhaarsveld. Voor volwassenen vanaf 16 jaar zijn programma's op maat samengesteld door de Holtense zwem-, fiets- en atletiekclubs.

Jeugdclinics
De jeugdclinics zijn geschikt voor deelnemers van ieder niveau. Je hoeft geen topsporter te zijn om mee te doen. Wie niet over een wielrenfiets of mountainbike beschikt kan gewoon een normale fiets meenemen. Voor de gevorderde jeugd die de onderdelen zwemmen, fietsen en hardlopen aardig onder de knie heeft is een speciaal trainingsprogramma samengesteld. De opzet voor deze doelgroep is gebaseerd op de reguliere trainingen die ook de leden van TTH krijgen. Op deze manier wil de organisatie deelname aan de triathlonsport voor de ervaren jeugd aantrekkelijk maken en houden. Het programma voor de jeugd bestaat uit vier trainingen en een parcoursverkenning en begint 12 mei.

Clinics vanaf 16 jaar
Deelnemers vanaf 16 jaar worden in drie maanden tijd stap voor stap klaargestoomd door ervaren trainers van de Atletiekvereniging Holten, Wim Reinsgroep en Zwem- en Poloclub Twenhaarsveld. Zij brengen de juiste technieken bij, geven tips over het materiaal en geschikte voeding. Voor beginners en gevorderde triatleten zijn passende opties bedacht. Deze zijn afzonderlijk maar ook in combinatie te volgen. Wie het hardlopen beheerst maar nog een tandje bij moet zetten wat fietsen en/of zwemmen betreft kan zich bijvoorbeeld alleen voor de fiets- en zwemtrainingen inschrijven. Voor de combinaties worden verschillende kosten berekend. De hardloopclinic start maandag 30 maart, de fietsclinic op vrijdag 27 maart en de zwemtraining op 6 mei in het buitenbad.

Kerstzangavond 21 december

RIJSSEN - Op zaterdag 21 december, aanvang 19.30 uur, wordt er in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente Rijssen West een Kerstzangavond gehouden.

Medewerking aan deze Kerstzangavond zal worden verleend door het jongerenkoor ‘Sjaloom’ onder leiding van Jan Geert Heuvelman en het gemengde koor ’Cantica’ onder leiding van Edwin Velvis. De begeleiding van koor-en samenzang is in handen van organist Gerard Harbers. Op deze avond zal er een collecte worden gehouden voor de onkosten. Jong en oud zijn op deze mooie zangavond van harte welkom.

DT

Kerstzangdienst Wilhelmina

RIJSSEN - Op woensdag 18 december, aanvang 20.00 uur, is het weer tijd voor de jaarlijkse Kerstzangdienst van de Muziekvereniging Wilhelmina uit Rijssen.

Dit jaar wordt medewerking verleend door de Gospelvereniging TODA, BlieSSing en Pur Sang. De Muziekvereniging Wilhelmina speelt zelf, naast de begeleiding van de kerstliederen, Westminster Carol en Minor Alterations. Iedereen is van harte welkom om deze prachtige Kerstzangdienst in de Dionysiuskerk in Rijssen bij te wonen.

DT

Adventsbijeenkomst

Foto: Picasa 2.6

RIJSSEN - Op woensdag 18 december wordt in de Schildkerk een adventsbijeenkomst gehouden, die qua opzet vergelijkbaar is met de traditionele avonden in de Stille week.

Het is een nieuw initiatief, voortkomend uit de gedachte dat Advent ook een stille tijd zou moeten zijn, net als de week voor Pasen. Zoals we ons in de Stille week voorbereiden op het komende Paasfeest, zo zou de Adventstijd een bezinning kunnen zijn op het naderende Kerstfeest. De praktijk is vaak anders: omdat elke school, elke vereniging en elk koor een kerstbijeenkomst wil houden, is de maand december vaak al gevuld met avonden waar kerstliederen worden gezongen, terwijl het nog geen kerst is. Om toch één moment van rust te creëren in die drukke decembermaand is nu deze Adventsbijeenkomst georganiseerd. De liturgie is samengesteld naar voorbeeld van de Engelse "Advent carol services" en bestaat in hoofdzaak uit schriftlezingen en samenzang. De avond heeft een ingetogen karakter, net als in de Stille week. Gezien de grote belangstelling die er al vele jaren is voor de avonden in de Stille week, hopen de organisatoren dat er ook voor dit nieuwe initiatief belangstelling zal zijn. Voorganger is ds. J. van het Goor, Dick Sanderman bespeelt het orgel. Jongeren verzorgen de schriftlezingen. De bijeenkomst begint om 20.30 uur en duurt ongeveer een uur.

Riessen in 'n Kiekerd promoot klassieke muziek en Rijssen

Foto: Gebruiker

RIJSSEN – De historische film Riessen in 'n Kiekerd die zaterdagmiddag en - avond wordt vertoond in de grote zaal van het Parkgebouw geeft een mooi beeld van de stad Rijssen in de laatste honderd jaar.

Enthousiaste musici onder leiding van celliste Anne Knappstein, het Parkgebouw en de vrijwilligers van het Rijssens Museum zetten iets moois neer. Aanleiding is het feit dat het Parkgebouw dit jaar 100 jaar als theater en activiteitencentrum heeft gefungeerd. Er zijn nog altijd kaarten beschikbaar via de website van het Parkgebouw of aan de balie tijdens de openingsuren.

Celliste Anne Knappstein deed al eerder ervaring op met een dergelijk project. an het Parkgebouw hadden vorig jaar al samen met celliste Anne Knappstein van het Orkest van het Oosten een geweldig project Met Uw Orkest in de bedrijfshal van Ter Steege op het industrieterrein. Ze heeft ook al eens opgetreden met een workshop in 'n Koffiehook van het Rijssens Museum en Anne stelde deze keer voor om een historische film over het Parkgebouw en Rijssen te maken met livemuziek eronder door een drietal musici van het Orkest van het Oosten, waaronder zij zelf."

Het Rijssens Museum organiseert zelf al enkele jaren met veel succes beeldpresentatieavonden. "Dus onze vrijwilligers van de werkgroep beeldpresentaties, André van den Houten en Jan van de Maat, zagen wel kansen om iets voor elkaar te betekenen, evenals Gerrit ten Wolthuis die zijn enorme Rijssen-archief weer heeft aangesproken," zegt Dannenberg. "Bovendien waren we nét op dat moment in contact gekomen met Johan Koster en Johan Kettelarij die supergoed zijn met fototoestel en filmcamera. Deze heren filmen ook altijd de gehandicaptentruckrit en hebben een nagenoeg professioneel team om zich heen, compleet met een zeer bedrijven dronepiloot, Michiel Eertink. Nou ja, zij zegden hun volle medewerking toe en dat heeft werkelijk een prachtig resultaat opgeleverd: mooie beelden met toepasselijke, levende muziek eronder. We gaan het zaterdag bewonderen," aldus Dannenberg.

Op de website Erfgoed Rijssen-Holten hebben de musea van Rijssen en Holten al ontstellend veel beeldmateriaal bij elkaar gebracht. "Mensen kunnen daar zelf uren op doorbrengen," zegt Dannenberg, "maar blijkbaar blijft er toch altijd behoefte om in gezelschap van vrienden en bekenden lekker een avondje te kijken naar herkenbare beelden. Dát is ook wat er zaterdag gaat gebeuren. Het is ook tamelijk uniek wat er gaat gebeuren, want er staan slechts twee voorstellingen op stapel: zaterdag 14 december 's middags om 14.30 en 's avonds om 20.00 uur." Voor beide voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar te bestellen via de website van het Parkgebouw of tijdens de openingsuren aan de kassa.

Het mooie aan deze film is dat nieuwe en oude technieken elkaar aanvullen. "Je ziet beelden van nu, die vloeiend overlopen in historische situaties. Er is ontzettend veel tijd en energie in gestoken, maar het resultaat mag er echt zijn," aldus Dannenberg

Eigen Oogst Uitgelicht

NIJVERDAL - De tentoonstelling Eigen Oogst 2019 van amateur beeldende kunst was ook dit jaar weer een succes. Er waren weer meer dan 200 deelnemers die een kunstwerk hadden tentoongesteld. Het geschatte aantal bezoekers was vergelijkbaar met voorgaande jaren.

De bezoekers hebben weer in grote getale hun voorkeursstemmen uitgebracht. De stemmen op de ruim 1600 ingevulde stembriefjes zijn geteld. Door deze stemmen en de regel dat kunstenaars slechts één keer in de vijf jaar Uitgelicht kunnen worden, is bepaald welke werken te zien zijn tijdens Eigen Oogst Uitgelicht.

Winnaars
De volgende personen zijn als Uitgelicht gekozen:
Voor schilderijen: Gerry van Moort met "De Herinnering", Henk-Jan Bakker met "Burgemeester Halsema", Els Hegeman met "Reflectie" en Jan Ekkel met "Petroliumstel".
Voor foto's: Wim Menzo met "Colorfull Sunrise" en Harry List met "Schoonheid van verval".
Voor keramiek: Gerrie Franssen met "Kaere" en Wilma Webbink met beeld zonder titel.
Voor diversen: Johan Swinkels met "Joshua in zee"(pyrografie) en Wilma Alferink met "De Drie Eenheid"(icoon). Voor glaskunst: Irma van der Dussen met "Autumn" en Gerrie Bladder-Bosch met een glas sieradenset.
Voor textiel: Joke Frederiks-Slooijer met "Persian tile".

Opening
Eigen Oogst Uitgelicht wordt gehouden vanaf donderdag 16 januari tot dinsdag 11 februari 2020 in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal. Wethouder Anja van den Dolder zal op donderdag 16 januari om 16.00 uur deze expositie openen.

Geslaagd
De Stichting Eigen Oogst kan terugzien op een fantastisch geslaagd cultureel evenement, mede dankzij het enthousiasme en de ondersteuning van deelnemers, vrijwilligers, musici, sponsoren en bezoekers. Het bestuur van de Stichting Eigen Oogst wil er alles aan doen om dit evenement de komende jaren in stand te houden.

Bijzondere historie van Rijssen: De jute-industrie 1885 tot 1907

RIJSSEN - Hoewel het vanaf het jaar 1885 wat beter gaat met de jute-industrie door de lage grondstofprijzen, is de vraag naar jute-artikelen niet levendig.

De Europese jutefabrikanten moeten opboksen tegen de inferieur geachte producten uit Brits-Indië. De fabrikanten zijn gedwongen zich meer op fijnere weefsels, fancy-goods, toe te leggen. Ter Horst & Co is de enige jutespinnerij in Nederland met ruim vijfduizend spillen.

Goud
In het jaar 1898 neemt Ter Horst & Co deel aan de Wereldtentoonstelling in Parijs. De inzending wordt met goud bekroond. In dit jaar zijn er vooral klachten over de prijzen en de kwaliteit van de ruwe jute die als grondstof wordt gebruikt. Over het algemeen is de kwaliteit van de jute slecht doordat ze te nat is en te frauduleus wordt ingepakt. De handel met de VS ligt stil door de oorlog met Spanje om Cuba en de Filippijnen. In de Rijssense jutefabrieken hebben op dat moment elfhonderd arbeiders geregeld werk. Er wordt zowel voor het binnen- als voor het buitenland gefabriceerd. Alhoewel de problemen in de jute-industrie van dezelfde aard zijn als van de vorige jaren, gaat de productie in Rijssen gewoon door. Ter Horst & Co slaagt er nog steeds in om hun productie te verhogen.

Uitbreiding
In het jaar 1904 wordt begonnen met de uitbreiding en verbouwing van de fabriek aan de Boomkamp, die in het jaar 1905 gereed komt. Er komt een nieuwe stoommachine van 750 pk. Het aantal spillen in de fabriek wordt uitgebreid tot 4.644 en het aantal weefgetouwen tot 310. In beide fabrieken staan nu 7.400 spillen en 310 weefgetouwen. De nieuwe fabriek heeft tijdens de verbouwing niet lang hoeven te stoppen. De garenproductie bedraagt in het jaar 1905 ruim vijf miljoen kilo. Het kolenverbruik is vierhonderd ton. Naast het ziekenfonds en een fabrieksschool is aan de firma Ter Horst & Co nu ook een pensioenfonds, een ondersteuningsfonds, een naaischool en een muziekvereniging verbonden. Een zeer goed jaar voor de jute-industrie is het jaar 1906. De firma heeft het nadeel echter dat door de stakingsgeruchten die in augustus opduiken, veel klanten aarzelen hun order te plaatsen. Ook het jaar 1907 is zeer gunstig voor de industrie. Intussen is de staking uitgebroken en is de firma Ter Horst & Co van mededingen uitgesloten.

Dick Tukkers

Nooit eerder waren er zoveel deelnemers voor de Bergcross

Foto: ANNAUF

NIJVERDAL - Een record aantal deelnemers deed zaterdag 7 december in Nijverdal mee aan de voorlopig laatste Wilgenweard Nijverdalse Bergcross. De pittige cross door het Duivecatebos was vooral in trek bij de 5 kilometer lopers, daar deden maar liefst 372 hardlopers mee.

De door ASV Atletics georganiseerde cross verhuist de komende 2 jaar naar manege 't Oale spoor. Daar vindt de wedstrijd plaats op het parcours van de Nederlandse kampioenschappen cross, die in 2021 en 2022 worden georganiseerd in Hellendoorn.

Foto: ANNAUF

Winnaars
De 10 kilometer werd bij de mannen gewonnen door Nick Zwienenberg uit Nijverdal. Frank Meijer, ook uit Nijverdal belandde net naast het podium, hij werd vierde. Bij de vrouwen won Saskia Schutte van Cialfo Epe. Marieke op den Dries Wermink uit Hellendoorn werd verdienstelijk derde.
De 5 kilometer werd gewonnen door Harmen Hoek uit Enschede. Michel Kerkdijk was met een vijfde plek de beste Hellendoorner.
Bij de vrouwen ging de winst naar Naomi van Elderen uit Ommen. De beste Hellendoornse was Marieke van de Vegt, die als vierde eindigde.

Beter afstellen helpt besparen

TWENTE - Veel huizenbezitters zijn al goed op weg om energie te besparen. Maar er valt nog veel winst te behalen op een plek die wat minder voor de hand ligt: de CV-ketel.

Veel woningen zijn voorzien van HR-ketels. Deze naam - hoogrendementsketel - impliceert al een mooie energiebesparing. Een moderne HR-ketel heeft geen waakvlam meer, maar een elektronische ontsteking. Dat scheelt al veel gas. Verder hergebruiken dit soort ketels de warmte uit waterdamp die vrijkomt bij de verbranding.

Beter afstellen
Een opmerkelijke constatering is dat veel HR-ketels echter niet de optimale afstelling hebben. De installateur die uw nieuwe ketel plaatste heeft deze waarschijnlijk op de fabrieksinstelling comfortstand ingesteld. Hierbij houdt de ketel de warmtewisselaar warm om op elk moment warm water te kunnen leveren. De ketel kan echter ook vaak in een Ecostand geplaatst worden, waardoor deze in de nacht stopt met verwarmen. Het nadeel: 's ochtends duurt het wat langer voor de kraan of douche heet is. Voordeel: je bent niet de hele nacht gas aan het stoken voor jan-met-de-korte-achternaam.

Meer mogelijk
Wie wat verder wil gaan dan alleen een ecostand kan ook de aanvoertemperatuur verlagen. De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het water in de ketel moet zijn om het huis te verwarmen. Vaak staat deze op 80 graden. Dit water pompt dan rond en komt weer terug bij de ketel. Maar: het is dan vaak nog warm. Oftewel, verspilde energie. Door deze temperatuur te verlagen naar bijvoorbeeld 55 graden bent u niet te veel aan het verwarmen.

Zelf doen
Het is goed mogelijk om de Ecostand en aanvoertemperatuur zelf in te stellen via de display van uw ketel. Raadpleeg hiervoor uw handleiding. Het is een makkelijke aanpassing waar doorgaans geen installatiebedrijf of expert voor nodig is.

Raamdecoratie heb je nodig

Wat voor 'n huis je ook hebt, raamdecoratie is iets wat je nodig hebt. Want wat wij nodig hebben in ons huiselijke leventje is privacy. Met raamdecoratie kan je de inkijk naar binnen verminderen. Dus feit: raamdecoratie heb je nodig. En dan komt nu het moment van keuzes maken. Wist je namelijk wel dat wij van Thuisin 10 verschillende soorten raambekleding hebben? En van bijna al die soorten ook nog verschillende varianten? Hoe maak je daar een keuze in? En voor welke kamer kies je nu welk soort?

Laat ik eerst beginnen met nog een klein feitje; je eigen smaak. Als jij fan bent van vouwgordijnen en ik raad je aan deze niet in de keuken te hangen en jij wilt dat wel: gewoon doen hè.

Keuken
Over de keuken gesproken. Vanaf ongeveer de jaren '80 tot nu bouwen ze de keuken steeds vaker aan de voorkant van het huis. Daar komt dat privacy dingetje weer. In die woningen is iets voor de ramen hangen toch echt wel een must. Maar wat? Iets met stof is minder ideaal, stof is niet zo gek op vetspetters. Al kan je duettes en plissés prima schoonmaken. Mijn voorkeur voor de keuken zijn de aluminium jaloezieën. De vaak iets kleinere ramen zijn ideaal voor de smalle lamellen van de jaloezieën. En het aluminium is erg makkelijk schoon te maken.

Woonkamer
Dan duiken we de meest zichtbare kamer van je woning in: de woonkamer. Wat je hier kiest ligt meer aan de stijl die je in huis hebt. Heb je een landelijke en romantische kamer, dan zijn vouwgordijnen of shutters de beste keuze. Met vouwgordijnen kan je kiezen uit transparante en verduisterende versies, voor als je het donkerder of lichter in je kamer wilt hebben. Meer een modern of Scandinavische stijl? Denk dan aan horizontale/houten jaloezieën of duettes/plissés. De laatste 2 zijn ook verduisterend, semi-transparant en in transparant te vinden. Lamellen of paneelgordijnen staan perfect bij extreem hoge ramen.

Slaapkamer
De eis voor je slaapkamer is dat het donker moet zijn. Shutters, houten jaloezieën en rolgordijnen zie je dan ook het meest. Let op de stijl van je slaapkamer én of de raambekleding past qua stof, kleur en materiaal bij je gordijnen.

Is het al iets duidelijker? Persoonlijk advies over welke keuze je moet maken voor welke kamer krijg je bij je ons in de winkel. Daar nemen ze alle tijd voor je. Alle tijd, zodat je écht de beste keuze maakt.

Vakmensen van Green-Line voor nieuw- en verbouw

NIJVERDAL – Green-Line is dé specialist als het gaat om kunststof kozijnen, maar ook voor dakkapellen, gevel- en boeibekleding kunt u terecht bij Green-Line. Met eigen productie, eigen montage, een eigen service en een overzichtelijke showroom. Het team van zo'n 20 tot 25 medewerkers denkt mee en zorgt ervoor dat de werkzaamheden – van begin tot eind – goed worden uitgevoerd.

Green-Line is al jaren officieel Gealan dealer. Gealan is één van de grootste kunststof kozijnsysteem-verwerkers van Europa. Zij leveren een hoogwaardig product met een 3-dubbele dichting waardoor de isolerende waarde van de woning omhoog gaat. Zo komt u makkelijker naar A label.

Actie!
Na onze succesvolle voorjaarsactie, gratis glas bij kozijnen, hebben wij nu een mooie najaarsactie! 20% korting op de kozijnen! Voor verdere informatie en de actievoorwaarden bezoek onze site www.greenlinekozijnen.nl Tevens kunt u de aanschaf van HR++ glas en Triple HR+++ glas gebruiken voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Voor verdere informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.
Kennismaken?
Heeft u (ver)bouwplannen? Kom gerust langs in onze volledig ingerichte showroom waar u de producten kunt komen bekijken en zelfs een kijkje kunt nemen bij de productie. Bel of mail ons voor informatie of een vrijblijvende afspraak. Onze enthousiaste vakmensen gaan graag voor u aan de slag.

Green-Line B.V. vindt u aan de Transportweg 8 in Nijverdal. Neem contact op via 0548-541919 of info@greenlinekozijnen.nl
Vanwege de kerstvakantie zijn wij gesloten van 21 december t/m 5 januari. Vanaf 6 januari staan wij weer voor u klaar!

Eindejaarsmagie bij BSK Keukens

Foto: Rita Voortman-Broos

RIJSSEN - De december maand is weer aangebroken… dit betekent aftellen naar de feestdagen en het inluiden van het nieuwe jaar. Bij BSK Keukens in Rijssen vind je in de feestelijk aangeklede showroom een uitgebreide collectie scherp geprijsde keukens en worden keukenkopers in deze periode verrast met sprankelende eindejaarsacties.

Bij BSK Keukens zijn ze ervan overtuigd dat een nieuwe keuken kopen vooral léuk moet zijn. De voorpret in de showroom, het zoeken naar de juiste sfeer, materialen en apparatuur.... Een ontdekkingsreis waarin alles vlekkeloos verloopt van vertrek tot aankomst: vanaf je bezoek aan de showroom tot en met een foutloze plaatsing. En in de gezellige decembermaand doen ze daar nog een schepje bovenop, te beginnen met een glaasje bubbels bij binnenkomst.

Wie slim is hoeft niet duur uit te zijn
Bij BSK Keukens koop je al een complete kwaliteitskeuken vanaf € 3.500,-, inclusief 5 apparaten. "Hoe dat kan? Heel simpel: bij ons betaal je niet voor onnodig dure materialen, apparaten, snufjes en al die andere extra's die je helemaal niet nodig hebt. Zo bespaar je honderden euro's. En misschien wel duizenden. Daarnaast krijg je bij je nieuwe keuken ook standaard 5 jaar schriftelijke BSK Garantie en de zekerheid dat alles tot in de puntjes is verzorgd en geregeld.

Eindejaarsacties
Naast een heerlijk glaasje bubbels bij binnenkomst in de showroom worden kopers getrakteerd op diverse mooie acties. Zo krijgen ze de combi-magnetron gratis en ontvangen ze ook een luxe messenset cadeau bij aankoop van een keuken. Ben je benieuwd naar de keukencollectie van BSK Keukens? Neem dan een kijkje op de website: www.bskkeukens.nl

BSK Keukens, Nijverheidsstraat 42a, Rijssen. Telefoon: 0548-538 666

Grondman Keukens al bijna 20 jaar actief in de keukenbranche

ENTER - Op het industrieterrein van Enter staat het pand van Henk en Irene Grondman, van Grondman Keukens. Zij zijn al bijna 20 jaar actief in het produceren en verkopen van keukens.

Vier jaar geleden zijn zij een nieuwe weg ingeslagen. "We werken nu met het huismerk Schröder, die bieden een heel goede kwaliteit. De collectie bestaat uit veel verschillende modellen, kleuren en stijlen keukens van heel modern tot prachtig klassiek", vertelt Henk. Irene vult aan: “We zijn ook dealer van Neff, Siemens, Studio-line Blacksteal, Liebherr, Boretti, Falcon, Wave en Goodmann.“ Henk en Irene vinden het belangrijk dan klanten tevreden zijn. Daarom gaan zij voor deze merken. Een ontwerp laten maken is mogelijk. “Maar dat doen we het liefst op afspraak, zodat we hier alle tijd voor kunnen nemen. De offerte is altijd geheel vrijblijvend.” Grondman Keukens heeft dus alles in huis om uw droomkeuken te kunnen realiseren.

Aantrekkelijk tarief
Om ruimte te creëren in de huidige showroom, gaan twee showroomkeukens in de verkoop tegen een bijzonder aantrekkelijk tarief. In de advertentie van Grondman in deze Huis en Tuin bijlage vindt u meer informatie. Uiteraard kunt u ook in de showroom aan de Vonderweg 4A in Enter komen kijken. U bent van harte welkom.

.

Redenen genoeg om te isoleren

ENTER - Last van koude voeten en een vochtige woning? Dan is het extra belangrijk om uw woning te isoleren zodat u minder kostbare warmte verliest. Een huis met goede isolatie is vele malen comfortabeler dan een woning waar de kamertemperatuur snel verandert.

Hoe beter u uw woning isoleert, hoe minder warmte u verliest langs het dak, de vloer, de buitenmuren en vensters. Zo wordt er niet alleen minder tocht en vocht aangevoerd in huis, ook wanden en vloeren zullen minder koud aanvoelen. Dat betekent dat u uw huis minder hoeft te verwarmen, wat u een aanzienlijk lagere energiefactuur oplevert. Bovendien is het niet alleen prettig voor de portefeuille, maar ook voor het milieu.

Comfort
Isolatie komt de behaaglijkheid van de woning ten goede. Het na-isoleren van vloer, gevels en dak zorgt ervoor dat de temperatuur beter en langer blijft hangen in de woning. Koude voeten, tocht en vocht behoren in een goed geïsoleerde woning tot het verleden. De temperatuur van de vloer gaat een aantal graden omhoog na het doorvoeren van vloerisolatie. Een ander bijkomend voordeel is dat isolatie in de gevel of dak buitengeluiden absorbeert. Zo wordt uw woning niet alleen warmer maar ook stiller. Het gevolg? Stijging van het (woon)comfort.

Besparing
Door het goed isoleren van uw woning kunt u tot wel 30% op uw energiekosten besparen. Als uw huis niet goed geïsoleerd is, vervliegt de warmte van uw centrale verwarming door ramen, muren, vloer of dak naar buiten. Stoken voor de buitenlucht is zonde van de energie, dus zorg dat de warmte binnen blijft! Moderne huizen met energielabel A of B zijn al goed geïsoleerd, oudere woningen vaak minder. Woningen voor 1980 zijn vaak zelfs niet of nauwelijks geïsoleerd. Alsnog isoleren bespaart veel energie en geld en u verdient de investering snel terug.

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om uw huis goed te isoleren? Neem een kijkje op onze website www.ets-isolatie.nl of contacteer ons via info@ets-isolatie.nl of bel 0547-850 975.

Geef griep geen kans

TWENTE - Het is weer winter; december is ook de tijd van het jaar waarbij de griep weer rap om zich heen begint te grijpen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze ziekte ons zo min mogelijk treft?

De milde winters van de afgelopen jaren vertaalden zich ook in relatief milde griepseizoenen. Het is een opmerkelijk gegeven, aangezien het absoluut niet de kou zelf is die de griep veroorzaakt. Toch zien we altijd een griepgolf in de koudere maanden, met de grootste piek tussen december en februari. De oorzaak ligt in de verspreiding van het griepvirus zelf. In de winter is de lucht relatief droog en koud, wat gunstig is voor de overlevingskans van zo'n virus. Daarnaast brengen we ook meer tijd met elkaar door binnen, waardoor we sneller het virus weten te verspreiden.

Preventie
We kunnen zelf best veel doen om ons te beschermen tegen de griep. Zo gaat bepaald gedrag al heel ver om de grote griepgolf tegen te gaan. De GGD Twente adviseert mensen in risicogroepen of hun omgeving om de griepprik te halen. Niet alleen mensen die zelf kwetsbaar zijn, maar ook bijvoorbeeld hun verzorgende of naaste familie. Zo bouw je een zekere buffer op tegen het virus. 60-plussers en jongere mensen met bijvoorbeeld hartkwalen en longziekten of diabetes krijgen een oproep om zich gratis te laten vaccineren. Hoewel het griepvaccin geen honderd procent bescherming biedt, kan het wel bij een eventuele besmetting zorgen voor een milder ziektebeeld.

Goede hygiëne
Ook een goede persoonlijke hygiëne draagt bij aan het indammen van de verspreiding. Zo is het belangrijk om in de winter goed en regelmatig de handen te wassen. Ook het niezen in een elleboog helpt om de verspreiding in de lucht wat in te perken. Een persoon die niest kan het virus zomaar enkele meters verspreiden, ver genoeg om anderen te infecteren.

Toeristische sector blijft innoveren

TWENTE - Het gaat goed met het toerisme in Twente en Overijssel als geheel. Dit is onder meer te danken aan de vele investeringen en innovatie binnen de sector recreatie en toerisme. Het doel? Gasten innovatieve nieuwe producten en diensten bieden om ervoor te zorgen dat ze graag naar onze regio komen.

Om innovatie in de 'gastvrijheidseconomie' te stimuleren werd eerder de regeling 'Topprogramma Overijsselse Toeristische Ondernemers (TOTO) opgezet. Inmiddels hebben 125 bedrijven innovaties opgestart. De netwerkorganisatie Gastvrij Overijssel is uitvoerder van deze provinciale regeling.

Mooie innovaties
"We zien een enorme diversiteit aan innovaties variërend van strategisch advies tot de ontwikkeling van nieuwe producten. Dit zijn intensieve trajecten maar cruciaal om je positie in de markt te kunnen versterken. Vanuit de branches HISWA-RECRON en KHN zijn adviseurs aangesteld om de ondernemers hierbij op weg te helpen en dat blijkt een schot in de roos. Ze kennen de sector en zijn tevens vertrouwenspersoon. Een innovatietraject nam gemiddeld anderhalf jaar in beslag.", aldus projectleider Jan Ybema. Innovatie zorgt voor een brede regionale aantrekkelijkheid.

Awards
Om de meest innovatieve ondernemers in het zonnetje te zetten werden afgelopen week ook de Innovatie Awards uitgereikt door gedeputeerde Roy de Witte: "De gastvrijheidseconomie heeft de afgelopen 4 jaar enorm goed gepresteerd met meer dan 3.400 nieuwe banen sinds 2015 en dat is mede dankzij de innovatie ambities van de sector." Tijdens het afsluitende innovatiecongres ontvingen Expedition Outdoor, Taman Indonesia en 't Akkertien de innovatie award uit handen van de gedeputeerde. De innovaties bestonden uit respectievelijk 3D-simulaties van een klimpark voor mindervaliden, het gebruik van QR-codes voor een interactieve belevingskaart en de automatisering van een online boekingsprogramma. De Witte: "Ik feliciteer deze drie toppers met de innovaties die ze in gang hebben gezet. Juist de variatie laat zien dat de TOTO-regeling flexibel is. Dit is belangrijk omdat ieder bedrijf uniek is en moet kunnen inspelen op z'n eigen uitdagingen. Uiteraard geldt deze pluim voor alle 125 deelnemers die allemaal een topprestatie hebben geleverd!"

Groeiende steun voor vuurwerkverbod

TWENTE - De landelijke steun voor een algeheel vuurwerkverbod of een lokaal vuurwerkverbod zijn verder toegenomen. Uit de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau I&O Research blijkt dat inmiddels 50 procent van de Nederlanders voor een algeheel verbod op vuurwerk is en 57 procent voor een lokaal verbod.

De vuurwerkdiscussie is inmiddels net zo'n traditie als het afsteken van vuurwerk zelf. Voorstanders beargumenteren dat het met de overlast wel meevalt en dat de meeste mensen zich best aan de regels houden. De belevenis bij veel Nederlanders is echter anders: al ruim voor de verkoopdatum is er fanatiek geknal hoorbaar en rond de feestdagen doet de politie weinig aan handhaving van de geldende regels.

Meer handhaving
Het onderzoek van I&O Research wijst dan ook het gebrek aan handhaving aan als één van de mogelijke factoren waardoor mensen meer overlast ervaren en dus ook vaker voorstander zouden kunnen worden van een vuurwerkverbod. De steun voor strengere handhaving van de afsteektijden en het verbod op illegaal vuurwerk is in vergelijking met 2018 verder toegenomen. Acht op de tien Nederlanders vinden dat het verbod op illegaal vuurwerk strenger moet worden gehandhaafd. Tweederde is voor strengere handhaving van de afsteektijden, aldus het onderzoek.

Weinig prioriteit
Het handhaven lijkt echter weinig prioriteit te hebben bij de politie. Het zelfde onderzoek concludeert namelijk ook dat Nederlanders zien dat er in de praktijk juist steeds minder handhaving is. De politie heeft immers in sommige gemeenten de handen meer dan vol rond de feestdagen, waardoor handhaven op het te vroeg afsteken simpelweg geen al te hoge prioriteit heeft. Wie contact opneemt met de politie naar aanleiding van te vroeg afsteken wordt nog net niet uitgelachen. Ook de Twentse politiek lijkt zich vooralsnog niet aan de kwestie te willen branden als het niet hoeft.

Vrijwillige zones
In diverse gemeenten zijn al wel lokale vuurwerkvrije zones aangewezen, hoewel men ook hier weer tegen de haalbaarheid qua handhaving aanloopt. Veelal gaat het dan om plaatsen zoals de directe omgeving van ziekenhuizen en woonzorgcentra. In onder meer Enschede gaat men een stapje verder door mensen zélf aan te laten geven waar zij een vuurwerkvrije zone willen, door middel van het ophangen van een poster. Het vrijwillige karakter -'zou u hier niet af willen steken?' - heeft in de praktijk weinig effect om overlast terug te dringen.

Gedragsverandering
Om de vuurwerktraditie ook op de lange termijn levensvatbaar te houden is het belangrijk om rekening te houden met elkaar. Wanneer we ons allemaal aan de geldende wettelijke regels voor het afsteken van vuurwerk houden, kunnen we samen genieten van de jaarwisseling op een veilige manier met zo min mogelijk overlast.

Provincie start met nieuwe Groene Ondernemersprijs

TWENTE - De Provincie Overijssel start met een nieuwe groene ondernemersprijs. Zij dagen ondernemers uit om met nieuwe ideeën en initiatieven te komen die bijdragen aan het bedrijfsleven én de Overijsselse natuur.

Ondernemers kunnen en moeten een belangrijke rol spelen in de groene ambities die wij met zijn allen hebben. Er wordt gezocht naar groene initiatieven in de agrarische sector, de vrijetijdseconomie en op bedrijventerreinen. Ondernemers die met een goed idee komen maken kans op een bijdrage van 10.000 euro. Per sector ontvangt één idee zo'n bijdrage, daarnaast krijgen alle indieners ook de mogelijkheid om een adviesgesprek aan te gaan om hun idee nader uit te werken.

Goede balans
Ondernemers hebben veelal een grotere voetafdruk qua energieverbruik, grondverbruik en uitstoot. Het is dan ook een logische stap om hen deelgenoot te maken van de groene ambitie. Voldoende draagvlak bij deze groep draagt bij aan haalbaarheid van doelen.

Aanmelden
Afgelopen week werd de inschrijving voor deze 'Ereprijs 2020' geopend op het BiodiFestival. Hier werd gepraat over mooie initiatieven. Sinds 4 december is het mogelijk om een kansrijk initiatief aan te melden via de website www.natuurvoorelkaar.nl/actie/ereprijs. Hier staat ook meer informatie over de prijsvraag. De inschrijvingstermijn sluit op 1 maart 2020.