Hart van Nijverdal

19 april 2019

Hart van Nijverdal 19 april 2019


De Regge verbindt

Foto: De Reggewinde

NIJVERDAL - Na een succesvol eerste jaar heeft afgelopen week een nieuwe projectweek rondom de Regge plaatsgevonden bij De Reggewinde. Waar in het eerste jaar de thema's spelen, proat'n, eten en herdenken centraal stonden, zijn de leerlingen deze keer aan de slag gegaan met de thema's: Aan het werk, Verkeer en vervoer, Ons dorp en Volg de rivier.

Aan het werk
De leerlingen van groep 1 en 2 (en groep 3 van de locatie Hellendoorn) gingen op onderzoek uit in de molen. Ze brachten een bezoek aan korenmolen De Hoop in Hellendoorn. De leerlingen maakten kennis met de molenaar.Taalactiviteiten stonden in dit thema centraal.

Verkeer en vervoer
De leerlingen van groep 3 (locatie Kruidenwijk), 4 (en groep 5 van locatie Hellendoorn) hebben voorwerpen en oude foto's van vervoersmiddelen in verschillende tijdsperioden onderzocht. Wat wordt en werd vervoerd en op welke manier vindt/vond dit vervoer plaats? Extra aandacht ging uit naar de rol van de Regge binnen dit thema. De Regge als 'snelweg' en de bedrijvigheid langs de rivier, de textielindustrie.

Ons dorp
De leerlingen van groep 5 en 6 van locatie Kruidenwijk hebben de verschillen en overeenkomsten door de jaren heen in hun dorp aan rivier de Regge ontdekt. Zij hebben onder andere geleerd wat 'meanderen' en 'kanaliseren' is en wat dit voor de Regge betekent. Veel namen vanuit de geschiedenis van gemeente Hellendoorn klonken hen bekend in de oren en hebben een heel andere betekenis voor ze gekregen. Het Goudzoekerspad, Willem de Clercq en Noetsele, deze namen komen ergens vandaan. Een wandeling door het dorp met daarbij een foto opdracht was onderdeel van dit project.

Volg de rivier
De leerlingen van groep 6 (locatie Hellendoorn), 7 en 8 zijn dieper ingegaan op het cultuurhistorisch landschap van de gemeente Hellendoorn. De leerlingen doken in het vrachtvervoer door de vernuftig gebouwde zompen, het landschap en een havezate langs de Regge. De scheepskist 'Enterse zompen op de Regge' was onderdeel van dit project. De zomp voerde de leerlingen 'door de eeuwen' heen.

Ritmische gym plaatst zich voor Nederlands Kampioenschap

Foto: Fysion

NIJVERDAL - Tien meiden van de Ritmische Gym van G.V. Fysion Nijverdal zijn vorig weekend afgereisd naar Amsterdam. Het gaat hierbij om: Lindsey Nijenkamp, Demi Roosendaal, Indy Oldersma, Ruth Westrik en Lieke Mars (team 1) Demi Mondeel, Marell Roeterdink, Emma Poelakker, Irene Bosch en Lotte Poffers (team 2).

In Amsterdam vond de tweede plaatsingswedstrijd 2e divisie voor groepen plaats. De meiden hebben vier prachtige dansen laten zien met de onderdelen: knots, hoepel, bal en touw. Deze twee teams trainen twee maal per week, onder leiding van Marielle van Dam en Marin Scheppink. Beide trainsters kijken tevreden terug op deze wedstrijddag.

Het doel in Amsterdam was een ticket mee naar huis te nemen voor het Nederlands Kampioenschap. En dat doel is behaald! Beide teams mogen op zaterdag 18 mei optreden in Nijverdal. Waar G.V. Fysion het Nederlands Kampioenschap zelf organiseert. Natuurlijk bent u daar van harte welkom om te komen kijken. Dit NK vindt plaats in Sporthal Het Ravijn.

Voor meer informatie kunt u de Facebook pagina van Fysion en de RG selectie in de gaten houden:
@fysionnijverdal
@rgselectiefysion.

Jaargang: 4 • Nr 158• Wk 16

Matthijs ter Avest te gast in Wat Bezielt Je?!

Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - Op 19 april zit voormalig HOi-collega Matthijs ter Avest aan tafel bij Wil de Bruine in het programma Wat Bezielt Je?!. In dit programma vertellen bekende en minder bekende mensen over hun leven, hun passie, hun intenties en hun inspiratie.

De camera is een passie van Ter Avest. Matthijs ter Avest was al jong radio- en tv-presentator. Samen met Leonie Jansen, Steef Blikman en Manon Hallink maakte hij het programma Cultuur Cultuur voor de voorloper van HOi, de lokale omroep Hellendoorn (LOH).

Jarenlang was hij actief als sportpresentator bij HOi. Op dit moment is hij actief op de social media, samen met Marcel Manenschijn in Live in Nijverdal en werkt hij ook voor FC Twente Radio. Sinds drie jaar is de Nijverdaller sportcommentator bij RTL 7, waar hij Truck- en Tractorpulling presenteert.

Foto: Matthijs ter Avest

In Wat Bezielt Je?! vertelt Ter Avest openhartig over het wereldje van de sport en media. Wat mensen er voor over moeten hebben om een topprestatie te leveren. Hij vertelt over zijn fascinatie voor de sport. En waarom hij PSV fan is. Verder gaat hij in op zijn achtergrond. 40 Jaar geleden werd Matthijs geboren in Bogota, Colombia. Acht maanden later kwam hij als adoptiekind terecht in het Nijverdalse gezin Ter Avest, waar hij opgroeide samen met zijn Nederlandse broer en zus. Inmiddels is hij zelf vader en gezinsman pur sang.

Wat Bezielt Je?! wordt uitgezonden na HOi Centraal en is het hele paasweekend te bekijken, op de halve helen uren (19.30, 21.30, enz) Livestream www.hoimedia.com en uitzending gemist.

Werelds tafelen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto: Stichting de welle

NIJVERDAL - De tafel wordt weer gedekt voor het Werelds Tafelen van Vluchtelingenwerk Nijverdal/ Hellendoorn. U bent van harte welkom om met ons mee te eten op donderdag 25 april en kennis te maken met de buitenlandse keuken.

Vanaf 17.45 uur zijn wij geopend en vanaf 18.00 uur wordt de maaltijd geserveerd in de Bendien Smitshof. Opgeven kan via Stichting De Welle telefoon: 0548-638810 of per e-mail: i.aitink@stichtingdewelle.nl. Wilt u uw telefoonnummer doorgeven, zodat wij u kunnen bereiken als er iets wijzigt? De kosten voor het Werelds Tafelen bedragen €7,50 per persoon. Hiervoor krijgt men een heerlijk 3-gangen menu geserveerd met een glaasje (citroen)water. Na het toetje volgt er, voor wie dat wil, een kopje koffie of thee.
Het is nog steeds mogelijk om € 7,50 extra te betalen om zo iemand met een smalle beurs ook eens de kans te geven om kennis te maken met de buitenlandse keuken.

Opkomst en ondergang van landgoed De Eversberg

Foto: Dinand Webbink

NIJVERDAL - In februari is de voorverkoop van het boek Opkomst en ondergang van landgoed De Eversberg gestart. Om dit standaardwerk te kunnen uitgeven moeten er op voorhand 250 exemplaren verkocht worden. Inmiddels hebben ruim honderdvijftig mensen zich van het boek verzekerd. Dus nog een kleine honderd te gaan!

Het boek kost in de voorverkoop € 37,50, na de presentatie in november € 45,-. Inschrijfformulieren zijn tot 1 juni verkrijgbaar bij de bibliotheken en boekhandels in Hellendoorn, Nijverdal, Wierden en Rijssen. Ook kan men het boek bestellen via uutgeverieje.boaken@gmail.com. In het boek van ruim 600 pagina's wordt niet alleen de ontstaansgeschiedenis van landgoed De Eversberg beschreven, maar ook wordt aandacht geschonken aan de lange reeks eigenaren. Hun positie in de gewestelijke politiek komt aan de orde, evenals hun militaire carrière, hun invloed tijdens vergaderingen van de marke Notter, het kopen van gronden na de afschaffing van de marke, de bouw van pachtboerderijen en de spelregels waaraan pachters zich hebben te houden.
De schrijver gaat bovendien uitgebreid in op de families die in de loop van de tijd de boerderijen van landgoed De Eversberg hebben bewoond, zowel pachters als latere eigenaren. Een ware verrijking vormen de volledig uitgewerkte stambomen van elke familie.

Woezel en Pip

Foto: Woezel en Pip Promo

NIJVERDAL - De boekjes van Woezel en Pip zijn een groot succes binnen het kinderboekensegment. Kinderen zijn dol op de twee hondjes die goede vriendjes van elkaar zijn. Inmiddels zijn er verschillende verhalen over Woezel en Pip uitgebracht en verschijnen ze vaak op TV. Echter op maandagmiddag 22 april kunnen alle kinderen de hondjes in levende lijven zien tijdens hun vijfde familievoorstelling 'Woezel en Pip en de Tijdmachine' in het ZINiN Theater. Een gezellig paasuitje voor het hele gezin. Na afloop van de voorstelling staan Woezel en Pip in de foyer klaar om knuffels van de kinderen te ontvangen. En natuurlijk ook om samen op de foto te gaan! Reserveren via www.zinin.com of 0548 624489 of aan de theaterkassa bij de VVV/Tourist.

Palmpasenoptocht: Een groot feest

Foto: Jan Podt

HELLENDOORN - De Palmpasenoptocht in Hellendoorn was weer zeer geslaagd. Ondanks het frisse weer liepen er toch nog een kleine duizend kinderen mee en ongeveer twee keer zoveel volwassenen.

Het was weer een groot feest. De Folkloristische Dansgroep, de Cottonville band en de Eschländer Kapel trokken veel bekijks, maar het voornaamste blijven toch de kleurrijke palmpasens en de blije kindergezichten.

Foto: Jan Podt

Foto's: Jan Podt

Concert Regina Ederveen

HELLENDOORN - Op 25 april zal harpiste Regina Ederveen een concertvoorstelling brengen over herdersjongen en Koning David. Regina Ederveen laat op haar gouden harp muziek horen uit allerlei stijlperiodes; Klassiek, Joods en Modern. Ook laat ze eigen improvisaties op de Psalmen van David horen. Afwisselend met de muziek leest Regina teksten voor, onder meer uit de Bijbel over David in een hedendaagse vertaling, maar ook eigen teksten waarbij ook Joodse witzes zijn verweven in het programma. Verrassende visuele elementen ondersteunen het geheel. Donderdag 25 april, Oude Dorpskerk, Dorpsstraat 39, Hellendoorn, 20.00 uur.

Regionale Israelavond

NIJVERDAL - Donderdag 16 mei organiseert het Israël Platform Hellendoorn-Nijverdal (IPHN) een studieavond met ds. Jaap de Vreugd van christenen voor Israël. Het thema: 'De plaats van Israël in Gods heilsplan.' De bijeenkomst vindt plaats in 'Het Centrum', Constantijnstraat 7a in Nijverdal. De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis. Wel is er een collecte. Er zijn ook Israël producten te koop, er is een boekentafel en er zijn zelfgemaakte kaarten voor een goed doel in Israël. Ds. Jaap de Vreugd was als Hervormd predikant werkzaam in de PKN. Hij is oud-voorzitter van Christenen voor Israël.

Wethouder Dennis op den Dries overleden

Foto: Gemeente Hellendoorn

"Strijden? Er is niets om te strijden, je moet gewoon geluk hebben..." dat was Dennis op den Dries. Maandagmorgen is onze wethouder overleden.

"Dit nieuws is niet te bevatten. Wat een oneerlijke strijd. Een strijd die hij zo hoopvol aanging en toch heeft moeten verliezen. Ik heb er nauwelijks woorden voor. We moeten een inspirerende collega, een gedreven wethouder en vooral een goed mens missen," aldus burgemeester Anneke Raven in de verklering die onze redactie maandagochtend ontving.

In de zomer van 2016 werd Dennis voor het eerst getroffen door acute leukemie. Hij overwon deze tegenslag. Zijn benoeming als wethouder in juni 2018 was voor hem dan ook een echt nieuw begin. Hij pakte zijn rol met veel enthousiasme en voortvarendheid op. Een aantal weken geleden werd Dennis opnieuw opgenomen in het ziekenhuis vanwege hoofdpijnklachten. Uit medisch onderzoek bleek dat kwaadaardige cellen de oorzaak hiervan waren. Er volgde een zeer zwaar en extra risicovol behandeltraject. "Dennis bleef deze hele periode gewoon Dennis, als hij maar een beetje kon gaf hij zich voor 100%. Aan zijn inzet lag het niet", aldus GroenLinks.

Dennis was sinds 2014 raadslid en fractievoorzitter namens GroenLinks. Het raadslidmaatschap vervulde hij met verve, met humor en zeer constructief. Hij hield van het politieke debat en was een geweldig redenaar. 'Boter bij de vis' waren kenmerkende woorden om resultaten te bereiken. "Met Dennis verliezen wij een enthousiast, bevlogen, sociaal, energiek, standvastig, eigenwijze rakker, die met deze eigenschappen GroenLinks steviger op de kaart heeft gezet. Samen met Wouter Felix heeft hij in 2009 het initiatief genomen om als GroenLinks zelfstandig, op eigen kracht verder te gaan als partij om in 2010 als GroenLinks voor het eerste zelfstandig mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen. Met zijn karakteristieke manier van politiek voeren verdiende hij veel lof en haalde hij als oppositie belangrijke punten van GroenLinks binnen, zoals de energievisie. Constructief en op de inhoud, dat was zijn manier." Anneke Raven: 'Wat hadden we hem dat graag zien voortzetten.'

Column

Mijn Opa Fidder

Iedereen die onze familie kent, weet dat we het vaak over oma Fidder hebben. Zij is 97 ½ jaar oud geworden en tot het laatst toe best helder. Zeker de laatste maanden hebben we tranen met tuiten om en met haar gelachen.

Maar mijn opa was ook een bijzondere persoonlijkheid. Soms wat streng, maar wel rechtvaardig en helaas veel te vroeg overleden. Hij nam me mee naar de markt en vertelde mooie verhalen. Toen ik 6 jaar oud was, kreeg ik van hem mijn poëzie album terug met, denk ik, zijn zelf geschreven gedichtje. Eigenlijk is het een advies waar ik als 6-jarige absoluut niks mee kon. Sterker nog, ik vond mijn opa gewoon even niet meer zo leuk door dat stomme verhaaltje wat ik niet snapte. Nu (al eerder hoor) weet ik het dichterlijk advies steeds beter te waarderen en in de tijd te zetten. Sterker nog, dit advies geef ik ook door aan mijn kinderen. En ook aan anderen. Laatst, in de pauze bij de huiswerkbegeleiding, kwam er weer eens iets ter sprake waardoor ik aan dit dichterlijk advies van mijn opa moest denken. De leerlingen benoemden een voorval, maar niemand wist van de hoed en de rand. Ik heb hen geattendeerd op het gedichtje van mijn Opa en heb het hun voorgelezen.

De mensen zeggen:

Het is zwart of 't is wit.
Maar kijk goed uit, hoe of het zit;
Want de één zegt dit en 'd andere weer dat.
Vaak is het niks, maar soms is het wat.
Als de één zegt onder en een ander zegt boven.
Wees dan niet zo dom het zomaar te geloven.
Onderzoek zelf dan die dingen en dat zal je leren.
Dat alles lang niet waar is wat de mensen beweren.
Dus meid je ogen open en je hoofd steeds koel
Dan begrijp je ook zeker wel wat ik bedoel!

Opa Fidder
Dus onderzoek ze, vertel geen dingen in de wereld die er niet hoeven te zijn.

Ingrid Aaltink, Huiswerkbegeleidingnijverdal.nl

Wordt wegwijs in toewijzing belastingtoeslagen

Foto: ZINiN

Om in aanmerking te komen voor de diverse belastingtoeslagen die er zijn, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Om wegwijs te worden in de regelgeving over toeslagen, kunt u op vrijdag 26 april terecht bij de ZINiN BreinReis Toeslagenzitting in de ZINiN Bibliotheek in Nijverdal. Vanaf 9.00 uur zitten deskundige vrijwilligers van Stichting De Welle voor u klaar en helpen u graag verder.

Wanneer komt u in aanmerking voor toeslagen?

Er zijn allerlei voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor huur en/of zorgtoeslag en andere belastingtoeslagen. Dat varieert van de hoogte van uw inkomen tot aan uw leeftijd en van uw woonadres tot aan een ondertekend huurcontract. Als u niet weet of u aan deze voorwaarden voldoet, dan kunnen de vrijwilligers van Stichting De Welle u verder helpen tijdens de Toeslagenzitting op vrijdag 26 april aanstaande. Ook is er de mogelijkheid om samen met een deskundige een aanvraag in te vullen. Hiervoor wordt een vergoeding gevraagd van 5 euro per aanvraag.

Data

De Toeslagenzitting wordt meestal iedere laatste vrijdag van de maand gehouden van 9.00 tot 9.30 uur in de ZINiN Bibliotheek in Nijverdal, in samenwerking met Stichting De Welle. U kunt hier met al uw vragen terecht ten aanzien belastingtoeslagen. De Toeslagenzitting wordt dit seizoen nog gehouden op:
vrijdag 24 mei en vrijdag 28 juni 2019.

Stap in de wereld van Robotica en programmeren

Robotica en het ontwikkelen van apps en websites. Het wordt steeds belangrijker in onze maatschappij, maar wereldwijd bestaat er een enorm tekort aan programmeurs.

Daarom is in meer dan 69 landen de organisatie CoderDojo opgericht om dit tekort aan te vullen. CoderDojo doet dat door jongeren op jonge leeftijd kennis te laten maken met deze materie via workshops en cursussen.

In Nijverdal kan dat in de ZINiN Bibliotheek in Nijverdal op zaterdag 20 april tijdens een workshop CoderDojo, waar je van alles leert over robotica, programmeren, apps, websites en kun je je klaar laten stomen voor de geautomatiseerde toekomst.
De ZINiN Bibliotheek houdt gratis workshops CoderDojo voor jongeren tussen de 8 en 18 jaar, waarin zij van alles kunnen leren over programmeren, coderen, websites, apps en software. De workshops bieden de jongeren de kans om in te spelen op de gerobotiseerde toekomst, want robotica heeft de toekomst in de industrie, ruimtevaart, geneeskunde, revalidatie en het huishouden. Tijdens de workshops leer je op speelse wijze met robots omgaan en maak je kennis met de wereld van elektronica. De workshops kunnen een opstapje vormen naar een opleiding in de wereld van het programmeren, waar een groot tekort is aan deskundigen.
Aanmelden voor deze workshop kan via www.zinin.com.

Verloren

Ik moest aan nine eleven 9/11 denken toen ik maandag heel langzaam de spitse toren van de Notre Dame ineen zag storten. Ik denk dat over tientallen jaren mensen dit beeld nog op het netvlies zullen hebben staan. Dat je nog precies weet te herinneren waar je was, wat je deed toen je het zag. Toen de wereld huilde omdat een stuk geschiedenis, een iconisch gebouw in brand vloog. Verloren ging.

15 april 2019

Het was de dag dat Hellendoorn huilde omdat bekend werd dat Dennis op den Dries was overleden. Een jong mens. Een bevlogen mens. Idealistisch. Begaafd. Getalenteerd. Gloedvol. Jong. Te jong. Te jong om te sterven.

Een icoon in de plaatselijke politiek. Hellendoorn moet verder zonder hem. Verder met wat hij heeft nagelaten.

Maar niet zonder heimwee en verdriet om wat verloren is.

WeedeBee

Symposium VPTZ zeer geslaagd

Foto: ANNAUF

NJVERDAL -Janny Broekhuis en Ina Versmissen, VPTZ coördinatoren bij Evenmens, informele zorg voor elkaar kunnen terugkijken op een zeer goed bezochte en inspirerende middag. Donderdag 11 april vond een groot symposium plaats in het Centrum in Nijverdal, met als thema 'Samen zorgen voor een waardig levenseinde'.

De in grote getale aanwezige bezoekers van het symposium, bestaande uit: vrijwilligers, mantelzorgers, zorgvragers en beroepskrachten genoten eerst van een interessante lezing van Prof. dr. Manu Keirse, deskundige op het gebied van omgaan met verlies, rouw en verdriet. Tijdens de lezing ging hij ook in op de aandacht voor kinderen; hoe belangrijk het is om ze aandacht te geven bij het overlijden van een dierbare. Keirse sloot af met 2 tranen en een witte roos. Dit om de liefde en oprechte zorg in de laatste levensfase aan te geven.

Een informatieve lezing werd gegeven door de coördinator van de Netwerken Palliatieve Zorg Twente, Gerda Kievitsbosch. Het netwerk bevordert onder andere de samenwerking binnen de palliatieve zorg tussen de beroepskrachten en de mantelzorgers en vrijwilligers. Jen van Gijssel, vrijwilliger van de palliatieve terminale zorg, sloot voor de pauze af met haar ervaringsverhalen. Jen wordt voornamelijk ingezet als vrijwilliger VPTZ in de nachten. Tijdens haar lezing kwam duidelijk naar voren dat Jen haar vrijwilligerswerk met veel compassie doet. Het geeft haar erg veel voldoening om mensen bij te staan in moeilijke tijden.

In de pauze en na afloop konden alle aanwezigen een kijkje nemen op een informatiemarkt. Hier presenteerden zich meerdere organisaties die te maken hebben met dit thema. Na de pauze hadden de bezoekers de keuze om deel te nemen aan een workshop, lezing of gesprekstafel. Dat het thema van deze middag aanspreekt, bleek wel uit de grote opkomst en de vele positieve reacties. "Wij zijn erg blij dat dit symposium zoveel mensen heeft aangesproken. We willen dan ook graag alle sponsoren (DR.C.J. Vaillantfonds en stichting Roparun) bedanken. Zij hebben deze middag mede mogelijk gemaakt", aldus Ina en Janny van Evenmens.

Zorgvrijwilligers VPTZ gezocht

Wilt u ook iets betekenen voor de medemens? Meld u dan aan als vrijwilliger palliatieve terminale zorg! Dat kan via: info@evenmens.nl. Ook als u denkt dit te willen gaan doen naast uw mooie werk als beroepskracht in de zorg. We weten hoe belangrijk het is dat mensen mogen sterven op de plaats van voorkeur en dat we met elkaar in een juiste samenwerking hierin kunnen ondersteunen. Evenmens helpt bij een inzet overdag of nacht in deze laatste levensfase of dat nu thuis is of in een instelling.

Arbitrage is speerpunt HCHN

Foto: HCHN

NIJVERDAL - De laatste jaren staat de arbitrage op de sportvelden meer en meer onder druk. Het belang van een goede arbitrage staat bij HCHN hoog in het vaandel. De laatste jaren is hard gewerkt om de arbitrage een volwaardige plek te geven binnen de club.

Het fluiten leeft binnen HCHN. Inmiddels is er een pool met goed opgeleide scheidsrechters. In deze pool zitten zelfs drie bondsscheidsrechts. Dit mooie resultaat is het gevolg van een structurele, intensieve begeleiding van de scheidsrechters binnen de club. "Belangrijk hierbij zijn duidelijke afspraken binnen de club," vertelt Marij de Vries, scheidsrechtercommissaris bij HCHN. "Denk samen na over de aanpak en de doelen. Binnen HCHN leverde dit een enorme bestuurlijke bijdrage en waardering vanuit de club op voor de scheidsrechters."
Andere aspecten om de motivatie voor het fluiten van een wedstrijd te bevorderen zijn het belonen van geslaagde cursisten, bijvoorbeeld met een fluit. Ook is het van belang om vinger aan de pols te houden tijdens de opleiding en bij de eerste wedstrijden van de nieuwe scheidsrechters. "Zo beginnen we de cursus met een info- en spelregelavond om duidelijk te maken wat je van de cursisten verwacht. Daarnaast houden we de voortgang in de gaten. Met trots kunnen we zeggen dat door deze aanpak er een slagingspercentage van 95% is," vult De Vries aan.
Bij HCHN zien ze het fluiten als het werken aan de persoonlijke ontwikkeling en het leveren van een maatschappelijke bijdrage. Door te zorgen voor herkenbare jasjes of shirts geeft de club haar scheidsrechters automatisch meer autoriteit en door een gestructureerde aanpak van de begeleiding blijven de scheidsrechters doorgroeien. De Vries: "We delen de scheidsrechters in op niveau. Een onervaren scheidsrechter begint bij de E8-tallen. Zij spelen op een half veld en dit is overzichtelijker dan een heel veld. Bovendien gaat het spel nog niet zo snel, zodat een beginner in zijn rol kan groeien."

Gezocht 30+ dames

NIJVERDAL - HCHN wil voor het nieuwe seizoen 2019/2020, graag een veterinnenteam samenstellen voor vrouwen vanaf 30 jaar. Ze zijn daarom op zoek naar dames, die het leuk vinden om weer te gaan hockeyen. Heb je nog nooit gehockeyd, maar je wilt graag in een team sporten en een nieuwe sport gaan beoefenen? Je van harte welkom om het spelletje te leren. Men is van plan om elke week te gaan trainen, toernooitjes te spelen en wellicht deel te nemen aan de dames veteranen competitie. Voor meer informatie kan je mailen naar
veterinnen@hchn.nl.

Ook Vrouwen 1 van De Zweef stapt over

Foto: HvN

NIJVERDAL - In navolging van het tweede elftal van de heren van De Zweef stapt komende seizoen ook Vrouwen 1 over van de zondagcompetitie naar de zaterdagcompetitie.

Met beide overstappen speelt De Zweef in op een maatschappelijke tendens, waarbij veel (jonge) spelers en speelsters een voorkeur hebben voor het spelen op zaterdag. Het eerste dameselftal, dat op dit moment uitkomt in de 2e klasse, zal door de overstap naar de zaterdagcompetitie komend seizoen instromen in de 3e klasse. Vrouwen 1 zal ingeschreven worden in een competitie met tegenstanders uit de buurt. Dat heeft als bijkomend voordeel dat er komend seizoen leuke derby's te bekijken zijn.
De nieuwe situatie zal wel een aantal praktische aanpassingen vragen. Zo is het eerste dameselftal vanwege de overstap op zoek naar een nieuwe leid(st)er en een nieuwe grensrechter. De Zweef roept belangstellenden voor deze, of een van de andere broodnodige vrijwilligersfuncties, op zich te melden.

Drie kampioenen...

Foto: Albert Lusseveld

NIJVERDAL - 33 Lochsprinters wilden vorig weekend een kansje wagen tijdens het eerste Provinciaal Kampioenschap van dit seizoen. Het kacheltje in de tent zorgde ervoor dat de rijders tussen de trainingsrondjes en manches door even weer goed op konden warmen.

Dean KleenScholten maakte, na een vervelende blessure in het naseizoen, een mooi comeback door heel sterk te rijden. Met één keer een eerste en twee nummer 2 noteringen in de manches, mocht hij de halve finale als derde over de finish. In zijn finaleronde leek niets hem meer in de weg te staan en na een hele sterke start wist hij zijn voorsprong de gehele race vast te houden en mocht hij zich Overijssels Kampioen noemen!

Isa Baan maakte het waar bij de M6-7 door zowel in haar manches als in de finale steeds als eerste de finishlijn te passeren en ook zij mag zich Overijssels kampioen noemen. De derde titel was voor Laura Gottemaker bij de M10-11. Ook zij reed sterk en wist haar manches met 2-2-1 zelfverzekerd af te sluiten. De finale werd nog even spannend, maar deze wist ze uiteindelijk toch te winnen! We feliciteren de Kampioenen Isa, Dean en Laura met hun overwinnning!

Klassieker Motorrace

HOLTEN - De voorbereidingen voor de jaarlijkse Klassieker Motorrace van motor- en automobielclub "de Holterberg" op Koningsdag, zaterdag 27 april zijn in volle gang. Veel zal er bij het oude blijven en dus zal de "Beusebergring" weer bol staan van de klassieke-motorsport. Het deelnemersveld wordt verdeeld in 8 verschillende klassen en ze rijden allemaal 2 manches. Na het succes van vorig jaar zijn de zijspannen ook dit jaar weer van de partij. Maar ook de motormarkt! Aanvang: trainingen 10.15 uur, wedstrijden 13.00 uur. Toegang: € 5,00 (jeugd t/m 14 jaar € 2,00, kinderen t/m 8 jaar gratis) Het circuit de "Beusebergring" is te bereiken via de afrit 26 van de snelweg A1 en dan richting Holten (N 332). Borden met CIRCUIT wijzen u verder de weg. Info: www.macdeholterberg.nl .

Biljarttoernooi

NIJVERDAL - Café Uncle Sam en Café In de Gauwe Geit willen vanaf 1 mei een biljarttoernooi organiseren. Hoe het vorm gaat krijgen en of er ook andere locaties aan toegevoegd worden is afhankelijk van de interesse. Dus zijn er andere locaties die mee willen doen dan moeten zij zo snel mogelijk contact opnemen met de organisatie. Iedereen uit Hellendoorn en Nijverdal mag meedoen en kan zich gratis inschrijven bij Café In de Gauwe Geit of bij Café Uncle Sam. Er wordt gespeeld volgens de regels van de B.B.O.G.

Orgelconcert

NIJVERDAL - Maarten Wilmink verzorgt zaterdag 27 april een orgelconcert in De Regenboog. Maarten is geboren in 2001 en op 13-jarige leeftijd begon zijn interesse voor orgelmuziek te groeien. Sinds 2017 heeft Maarten een YouTube-kanaal waar hij eigen opnames op plaatst. Aanvangstijd concert 11.00 uur. Vrije gift bij de uitgang.

Column: Emotionele verhalen laten je niet koud

Toen ik advocaat werd, was het nogal ongebruikelijk dat tijdens zittingen veel aandacht werd besteed aan de vermeende slachtoffers. Het strafproces draait immers om de vraag of er een strafbaar feit is gepleegd en als dat gepleegd is, wie daar dan voor verantwoordelijk is. De verdachte moet tijdens een zitting het gevoel hebben dat er nog geen beslissing is genomen over de vraag of hij of zij schuldig is.
In de afgelopen jaren is er veel veranderd. Tijdens zaken die zien op levensdelicten of andere zware geweldsfeiten wordt ruim baan gegeven aan de vermeende slachtoffers of hun nabestaanden om uiting te geven aan hun verdriet. Dit zijn vaak emotioneel zwaar beladen verhalen waarbij niet zelden verbaal wordt uitgehaald naar de verdachte waarvan de rechtbank dan nog moet vaststellen of die iets verkeerd heeft gedaan.
Voor rechters zijn deze voordrachten van vermeende slachtoffers ingewikkeld, omdat zij geen blijk mogen geven van vooringenomenheid. Een rechter die overmand wordt door emoties zal in de regel moeten worden vervangen.
Voor advocaten zijn dergelijke voordrachten ook lastig. Een emotioneel betoog kan vanzelfsprekend van invloed zijn op hoe rechters een zaak zien en misschien nog wel belangrijker hoe zij de verdachte zien. Daarnaast kan ook een advocaat geraakt worden door een emotioneel verhaal. Ik heb dat zelf meegemaakt tijdens een zitting die draaide om het doodsteken van een jongen van 16. Zijn stiefbroer heeft hem gezien voor hij overleed. Hij vertelde dat hij sindsdien PTSS heeft en dat zijn leven geen zin meer had. De ouders van de overleden jongen kwamen ook aan het woord. De uiting die zij gaven aan hun verdriet, woede en frustratie over het overlijden van hun enige kind ging door merg en been.
Het voordeel in deze zaak dat ik als advocaat had was dat ik oprecht geloofde in de onschuld van mijn klant. Ik kon dus de nabestaanden aanhoren zonder dat dit voor mij van invloed was op hoe ik mijn klant verdedigde. Daarbij kon ik alleen maar vertrouwen in de objectiviteit van de rechtbank. Vertrouwen dat niet beschaamd werd bij de uitspraak, waarbij mijn klant werd vrijgesproken. Volgens de rechtbank had een andere jongen schuld aan het feit en kon mijn klant het overlijden van de jongen niet worden aangerekend.
Dat wil niet zeggen dat ik niet geraakt werd door het onmetelijke leed dat de nabestaanden had getroffen. Ik heb er voor gezorgd dat mijn klant en zijn ouders niet eveneens zijn getroffen door onnodig leed.
Dat ik dit met respect voor de nabestaanden heb kunnen doen, maakt dat ik met een goed gevoel terugkijk op de zaak.

mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaat
twente.nl

Bregman & Last

RIJSSEN - Per 14 januari 2019 vormt Arie Bregman samen met Henk Last de maatschap Bregman & Last, fiscale en administratieve diensten op het adres Bouwstraat 10 in Rijssen. Grondlegger van het bedrijf in Rijssen was de heer Johan Last in 1969.

Johan Last was geboren in Genemuiden en hield daar kantoor in dezelfde sector van dienstverlening. Door familiaire betrokkenheid met Wierden en Rijssen (mevrouw Last was geboren in Wierden), verkreeg het kantoor van Johan Last vanaf 1969 ook bekendheid in onze regio, zij het op bescheiden schaal. Johan Last verrichtte zijn werk vanuit het kantoor in Genemuiden tot het jaar 1975. In dat jaar verhuisde het gezin naar Rijssen. In 1986 kwam het kantoor van Last in Rijssen tot stand op het adres Hagweg 9.

Tweede generatie

Vanaf 1975 was de tweede generatie Last in de persoon van Henk Last in de onderneming actief en heeft Henk in 1977 het bedrijf van zijn vader overgenomen. Vanwege zijn voorliefde voor fiscale zaken heeft Henk zich ontwikkeld tot Register Belastingadviseur en heeft hiermee het kantoor een kwaliteitsimpuls gegeven. In het jaar 1999 opende hij het huidige kantoor aan de Bouwstraat 10 in Rijssen onder de naam Maatschap Last Rijssen. Aangezien Henk (62) een flink aantal bezigheden heeft, zoals penningmeester van de regionale Stichting Enterse Zomp, bestuurslid van Klavar Vereniging Nederlanden en lid van de cliëntenraad van Siloah, heeft hij besloten zich 1 dag per week hieraan te wijden. En aangezien hij geen opvolger heeft en voornemens heeft om zijn werk in de komende 5 jaar af te bouwen, ging hij op zoek naar een passende medevennoot en vond deze in de persoon van Arie Bregman.

Arie Bregman

Arie Bregman (46) werkt vanaf 1991, met uitzondering van 6 jaar, in de branche. Eerst als werknemer, vanaf 2005 als freelancer bij diverse kantoren, waardoor hij veel ervaring opdeed in het vakgebied. Mede door het feit dat de zus van Arie (overigens een schoonzus van Henk) al 22 jaar werkte bij deze Maatschap, kenden Arie en Henk elkaar enigszins en is een samenwerking tot stand gekomen. Vanaf 2017 werkt hij bij Maatschap Last Rijssen. Eerst werkte hij er een dag per week, maar vanaf 2018 twee dagen per week. In de loop van 2018 is besloten om in de prettige samenwerking te intensiveren. Met ingang van 14 januari jl. participeert Arie in de maatschap en is de naam gewijzigd in Bregman & Last.

Doelstelling

Beide heren streven dezelfde doelstellingen na: kwalitatief goede dienstverlening in een laagdrempelig kantoor, met korte lijnen, waar ze op een breed vlak alle MKB ondernemers en ZZP-ers kunnen bijstaan en ontzorgen op het gebied van fiscale zaken, financiële bedrijfsvoering en bedrijfskundige zaken, (loon)administratie en subsidies.

Dick Tukkers

Ga je mee op bossafari?

NIJVERDAL - Gebruik al je zintuigen in het bos samen met de boswachter van Staatsbosbeheer. Trek een paar stevige schoenen aan en ga met hem mee op safari.

De safari staat gepland op donderdagmiddag 25 april om 14.00 uur. Het Buitencentrum de Sallandse Heuvelrug bevindt zich aan de Grotestraat 281 en is het startpunt van deze actieve middag. Deze ontdekkingstocht is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar en hun (groot)ouders en duurt ongeveer twee uur. De kosten zijn €5,- per persoon. Hiervoor is het van belang om je vooraf aan te melden op de website van Staatsbosbeheer. Op deze website vind je ook meer informatie over deze leerzame middag.

Expositie Sacco van Munster

HOLTEN - Schilder Sacco van Munster (57) toont van 4 maart tot 29 mei zijn schilderijen tijdens een expositie in het Kulturhus in Holten.

Sacco begon elf jaar geleden met het schilderen op grote linnen doeken. Hij maakt hierbij voornamelijk gebruik van acrylverf. De meeste schilderijen zijn erg vrolijk. Dit zijn schilderijen van landschappen, bloemen, dieren en stillevens.

Paasfair

NIJVERDAL - Staatsbosbeheer organiseert op tweede paasdag een paasfair bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

Op deze actieve dag worden er veel activiteiten georganiseerd voor jong en oud. De bezoekers kunnen er broodjes bakken, een klimrots beklimmen, een rit maken met de heideslak en Wilce van Burken zal zijn motorzaagkunsten showen met zijn motorzaag. NKBV Regio Oost organiseert ook een bergsportdag met workshops, lezingen en demo's. Deze actieve dag begint om 10.30 uur en duurt tot 16.30 uur.

Opbrengst zangavond

RIJSSEN - Jongerenkoor Sjaloom en Gemengd Koor Cantica zongen afgelopen zaterdag 30 maart in de Grote Kerk in Almelo paasliederen.

Tijdens deze zangavond werd een collecte gehouden onder de bezoekers. De opbrengst hiervoor ging naar zorgboerderij de Borkeld. De Rijssense zorgboerderij mocht onlangs een cheque accepteren ter waarde van 657,50 euro van de beide koren. De zorgboerderij ontfermd zich over mensen met een beperking, maar ook ouderen zie een zinvolle dagbesteding zoeken kunnen er terecht om in een prettige omgeving iets om handen te hebben.

Succesvol
Tijdens de zangavond werd gezongen over het lijden en sterven van de Heere Jezus. Ook Zijn opstandig was een onderwerp waarover gezongen mocht worden. Het publiek genoot zichtbaar van de avond, wat ook terug te zien is in het totaalbedrag van de collecte. De beide koren zullen op Koningsdag nog een keer samen optreden. Dan staan ze samen met het jeugdkoor Jubilate op het Oranjeconcert in de Zuiderkerk.

De Grolsch Veste blijft komende 10 jaar naam van het stadion

ENSCHEDE - FC Twente en Koninklijke Grolsch verlengen hun langdurige samenwerking met nog eens 10 jaar. Afgelopen maandag werden de handtekeningen gezet onder de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Grolsch blijft daarmee tot medio 2030 als sponsor én naamgever van het stadion verbonden aan de club. FC Twente en Grolsch zijn al bijna 54 jaar met elkaar verbonden in een partnerschap. Trots op de regio, de fans, de club en het bier is wat de twee samenbrengt.

Paul van der Kraan, Algemeen Directeur FC Twente: "We zijn trots dat Grolsch en FC Twente de samenwerking verder voortzetten. Dat Grolsch ook voor de komende 10 jaar naamgever van het stadion blijft, geeft aan dat er van beide kanten veel vertrouwen is. Grolsch is vanaf de oprichting van de club in 1965 nauw verbonden aan FC Twente, Grolsch is diepgeworteld in de regio. Ook in de afgelopen moeilijke periode, die hopelijk achter ons ligt, kon de club altijd op de steun van Grolsch rekenen. FC Twente en de supporters zien uit naar de komende 10 jaar."

Rectificatie Palmexpert

GIETHMEN - In de vorige editie stond vermeld dat de Palmexpert op beide paasdagen geopend is. Deze informatie is niet correct. Palmexpert heeft op tweede paasdag een open dag met vele activiteiten van 11.00 tot 16.00 uur aan de Koedijk 9a.

Vakmanschap en breed assortiment bij HD Intereurs

RIJSSEN - Een mooi interieur is een aangename plek om te verblijven. En bij een behaaglijk interieur gaat het niet alleen maar om het meubilair. Het gaat om het totaalplaatje: van de vloer tot de gordijnen, van de trapbedekking tot de binnenzonwering. HD Interieurs in Rijssen en Vriezenveen helpt u graag om uw droominterieur te verwezenlijken!

HD Interieurs is al sinds 1994 een begrip in Rijssen-Holten en omstreken. Zij leveren vakwerk en woningstoffering in stijl. U mag dan ook rekenen op vakmanschap en perfecte service. Zo beschikt het bedrijf over eigen stoffeerders met veel vakkennis. De klant van tegenwoordig is veeleisend; en terecht. Omdat de wensen voor het droominterieur vaak heel specifiek zijn, biedt HD Interieurs u de grootst mogelijke selectie van materialen aan. Zo is er een immense PVC-showvloer van ruim 200 vierkante meter. Ook zijn er meerdere laminaatvloeren te bewonderen. Uiteraard is er op het gebied van woningstoffering ook een haast eindeloze selectie materialen en afwerkingen te zien. Dit alles met als doel om u een zo goed mogelijk beeld te geven van het eindresultaat.

Vloeren
Een mooi interieur begint bij de basis; een mooie vloer dus. Er is veel te koop tegenwoordig, waarbij voor iedere smaak en interieur een passend aanbod te vinden is. Zo kunt u kiezen voor een behaaglijk tapijt, een onderhoudsvriendelijke en veelzijdige vinyl vloer of een laminaatvloer, van modern tot rustiek. Zo levert HD Interieurs laminaatvloeren van bekende merken zoals Ambiant, Balterio, Saffier en Berry Aloc. De ervaren interieuradviseurs kunnen u helpen met de juiste keuze. En uiteraard dragen zij ook zorg voor professioneel leggen van deze vloeren.

Licht en donker
Het licht is ook bepalend voor de sfeer in uw interieur. Het gaat hierbij om het vinden van de balans; zo kan een goede binnenzonwering helpen bij het regelen van de lichtinval en het ruimtegevoel in huis. Bovendien biedt dit bescherming tegen warmte en kou voor een aangenaam binnenklimaat. Gordijnen zijn eveneens een sfeervolle toevoeging aan het huis. Zeker wanneer de woning een laminaat- of PVC vloer heeft, dragen gordijnen ook bij aan de zachte 'finishing touch' van het interieur. Er is een ruime selectie gordijnen te vinden, van speels tot elegant en klassiek. En uiteraard allemaal op maat te maken door HD Interieurs.

Kom langs
HD Interieurs is gevestigd aan de Fahrenheitstraat 1 in Rijssen en Westeinde 660 in Vriezenveen. Kijk ook op: www.hdinterieurs.nl Op tweede paasdag zijn beide vestigingen geopend en ontvangt u 20 procent korting op binnenzonwering.

Service en maatwerk bij Kötter Wonen

NIJVERDAL - Puur, landelijk, doorleefd en industrieel. Dat is de uitstraling van de mooi opgestelde collecties van Kötter wonen. Frans en Marion Kötter nodigen je uit als je op zoek bent naar nieuwe ideeën, een complete inrichting of gewoon een inspirerende gezellige dag wilt beleven. Je kunt je hier compleet onderdompelen in maar liefst 3.000 vierkante meter woongenot op industrieterrein t Lochter in Nijverdal.

Kötter koopt de collecties rechtstreeks in op beurzen of bij diverse fabrikanten, nationaal en internationaal. Door hun jarenlange ervaring weten ze waar de klanten naar op zoek zijn, daar passen ze de inkoop op aan. Vroeger kocht men bankstellen, een bank met dezelfde fauteuils. Dat is de laatste jaren veranderd. Een zelfgemaakt moodboard, bouwtekeningen of simpelweg afmetingen van een in te richten kamer worden meegenomen en al lopende door de meubelbelevingen krijg je inspiratie in welke stijl en kleur je je inrichting wilt hebben. Frans en Marion helpen je om deze twee zaken samen te voegen. En dat is mogelijk omdat alle meubelen op naar eigen wens en in alle houtsoorten gemaakt kunnen worden. Banken kunnen helemaal naar wens samengesteld worden tot supergrote loungebanken met een loungechair of een compacte bank van minder grote afmeting. Ook de bekleding is naar eigen keuze. Leer, of stof, print of unie, alles is mogelijk om tot je droominterieur te komen. Losse fauteuils die bij de bank worden geplaatst hoeven niet meer hetzelfde te zijn als de bank. Het geeft juist een heel speels effect om een of meerdere fauteuils bij te plaatsen van een heel andere stijl of afmeting.


Trends
Als trends voor 2019 vertelt Frans over de Velvet-stoffen die op zitmeubelen gestoffeerd kunnen worden. "Hoog aaibare stoffen, heel behaaglijk in heel veel unikleuren. En laten we leer niet vergeten. L60 wordt dit genoemd en dit materiaal bestaat uit 60 % echt leder met een toplaag van synthetisch textiel. Voordeel hiervan is dat het super sterk is en dat het geïmpregneerd kan worden tegen vlekvorming. Deze behandeling doen we hier zelf."

Tafels
De eetkamertafels bij Kotter Wonen Nijverdal komen niet alleen uit Nederland, maar ook o.a. uit Indonesië, India, China en Colombia en ook hierbij is alles weer naar wens van de klant te maken. Al een tijdje heel populair is de boomstamtafel. Lekker puur en een doorleefde uitstraling met bijvoorbeeld een stoer industrieel onderstel.

Pasen
"Alles kan nog zo mooi staan maar je moet er uiteraard ook comfortabel in zitten," zegt Marion. Ze vervolgt: "bij de inkoop letten we bijzonder op het zitcomfort en kwaliteit. We kennen onze fabrikanten door en door. Speciaal voor het paasweekend hebben we met onze fabrikanten een bijzondere actie georganiseerd. Bij aankoop van 6 eetkamerstoelen betaal je er maar 5!". Het paasweekend is traditiegetrouw een weekend om inspiratie op te doen bij meubelzaken. Er is dan ook een leuke actie opgezet. Iedere klant die in het paasweekend van vrijdag 19 tot en met maandag 22 april slaagt bij Kötter Wonen mag, in overleg, iets moois uitzoeken uit de enorme collectie accessoires. Zoals vazen, kussens, kandelaars, schilderijen en nog veel meer. Kötter Wonen is gevestigd aan de Transporweg 4/B in Nijverdal. Kijk ook op: www.kotterwonennijverdal.nl

Genieten in een heerlijke Relaxfauteuil

HENGELO - Af en toe zijn we allemaal toe aan een avondje voor de buis hangen. Een doorgezakte bank of oude stoel is dan niet de fijnste keuze. Fauteuil Plaza helpt u graag met het vinden van een echte 'relaxfauteuil' zodat u weer plezier gaat beleven aan een avondje TV.

Fauteuil Plaza is al acht jaar gevestigd aan de Vosboerweg 7A in Hengelo. In de showroom is er veel keuze in vaste en draaistoelen. Naar wens samen te stellen in leer of stof en met een handmatig of elektrisch verstelsysteem. Dankzij een oplaadbaar accusysteem past de stoel overal, zonder snoeren. De oubollige, grote relaxstoel is verleden tijd dankzij nieuwe, slanke ontwerpen. De stoelen worden op maat gemaakt, voor verrassend lage prijzen. U heeft al een relaxstoel voor 298 euro. Alle stoelen zijn van Deense en Nederlandse merken en gemaakt in de EU. Uw stoel wordt geleverd zonder bezorgkosten, met 2 jaar garantie. Kijk voor meer informatie op www.fauteuilplaza.nl. Fauteuil Plaza is Tweede Paasdag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Zij zijn te vinden aan de Vosboerweg 7A in Hengelo.

Tuincentrum De Aadijk fleurt uw tuin op

ALMELO - Tuincentrum De Aadijk heeft de deuren van de kwekerij weer voor u geopend. Jaarlijks verkopen zij veel perkplanten en kuipplanten. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen bezoekers genieten van de enorme bloemenweelde in de kassen van de kwekerij.

De kas is vanaf half april weer geopend, waarbij er diverse perkplanten, zaaigoed, kuipplanten, hanging basket, vaste planten en heesters worden verkocht. Daarnaast kunt u ook alle aanverwante artikelen zoals tuingereedschap, potgrond en bemesting in het tuincentrum vinden. De vriendelijke medewerkers staan graag voor u klaar om u te voorzien van het beste advies.

Hovenierswerk
Naast het verkopen van planten en bloemen, voert De Aadijk ook hovenierswerkzaamheden uit. Hierbij kunt u denken aan de aanleg van een nieuwe tuin en het onderhoud ervan. De medewerker zal vrijblijvend bij u langskomen om te kijken welke tuinwensen u heeft. Het vakkundige team tovert vervolgens een mooie tuin die aansluit bij uw wensen.

Biologisch
Wist u ook al dat tuincentrum De Aadijk het gehele jaar door biologische groenten, aardappelen en fruit verkoopt? Zo kunt u in ieder jaargetijde genieten van heerlijke producten.

Meer informatie
Tuincentrum De Aadijk nodigt u van harte uit om een kijkje te nemen in de kwekerij aan de Almeloseweg 75. U kunt meer informatie vinden op hun website: www.tuincentrumaadijk.nl of op hun Facebookpagina. Het bedrijf is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.

Vogels in je achtertuin

TWENTE - In de lente is een goede en veilige broedplek voor vogels erg belangrijk. Helaas verdwijnen er in de natuur steeds meer natuurlijke nestplaatsen, doordat er steeds meer bomen worden gekapt. Ook hebben vogels door de betere bouwmethodes van tegenwoordig minder plekken om nesten te bouwen; er zijn immers veel minder kieren en hoekjes. U draagt een steentje bij aan de voortplanting van veel algemene vogelsoorten door een geschikte huisvestiging te plaatsen in uw tuin voor de diverse vogels.

Met een paar kleine aanpassingen zult u merken dat de vogels uw tuin vaker zullen bezoeken. Een tuin vol met struiken, bomen en hagen trekt vogels aan, dit komt doordat u hierdoor de natuur nabootst. Vogels eten graag de bessen op die aan de struiken groeien. Daarnaast bieden diverse planten ook een extra voedingsbron voor de vogels. De planten trekken namelijk verschillende insecten aan, waar de vogels gek van zijn. Een aantal planten zijn: hop, wilde wingerd, vingerhoedskruid en boerenwormkruid. Ruim tijdens het onderhouden van uw tuin de takken en het bladafval niet op, deze zijn uiterst geschikt voor de vogels om een nest mee te bouwen.

Nestkasten
Naast het groen in uw tuin, lokt u ook vogels naar uw tuin door een eigen nestkast in uw tuin te plaatsen. Een nestkast met een opening van Ø 25-28 mm is geschikt voor kleinere vogels, waaronder de pimpelmees en het winterkoningkje. Een invliegopening van Ø 32-55 mm is geschikt voor de koolmees en de mus en een opening van Ø 45 mm trekt spreeuwen en bonte spechten aan. De ideale tijd om een nestkast schoon te maken is wanneer de jonge vogeltjes net uitgevlogen zijn. Maak bij het schoonmaken enkel gebruik van biologisch afbreekbare middelen die niet schadelijk zijn voor de vogels.

Nestkast ophangen
Let erop dat u de nestkast niet in de volle zon ophangt, maar ook op een plek waar weinig regen komt. Hang hiervoor de invliegopening in de oostelijke richting. Vogels houden namelijk van de ochtendzon, wat uiterst geschikt is voor de jonge vogels om op te warmen. De nestkast wordt geleverd zonder stokje voor de opening om te voorkomen dat er eksters en gaaien op gaan zitten om de jongen op te eten.

Vogels voeren
Helaas bevat standaard vogelvoer niet voldoende voedingsstoffen voor de vogels. Geschikt vogelvoer bestaat uit verse zaden, pinda's en vetten. Let er daarbij wel op dat pinda's erg gevoelig zijn voor aflotoxine, een gif dat wordt geproduceerd door een schimmel. Helaas zijn vogels hier erg vatbaar voor.

Zomers genieten in uw eigen zwembad?

TWENTE - Afgelopen zomer was het zweten geblazen. Met de recordbrekende temperaturen was het voor veel Twentenaren een uitdaging om verkoeling te vinden. Wie wat meer ruimte heeft in de achtertuin kan overwegen om een bovengronds- of zelfs professioneel aangelegd zwembad te laten installeren. Waar moeten we dan zoal aan denken?

Zwemmen is niet alleen een mooie manier om voor verkoeling te zorgen, het is ook nog eens erg gezond. Voor de liefhebber die zowel wil zwemmen als ook nog wat wil werken aan zijn cardio, kan een bad met ingebouwde stroming een ware uitkomst zijn.

Bovengronds bad
Bovengrondse zwembaden zijn er in veel soorten, maten en prijsstellingen. Het voordeel van een bovengronds bad is dat u het gemakkelijk op kunt zetten op een vrije ruimte, zonder graafwerkzaamheden of een vergunning. Veel van deze baden zijn relatief makkelijk op te zetten en af te bouwen, maar veel eigenaren laten ze liever permanent staan. Het nadeel is wel dat zij een kortere levensduur hebben ten opzichte van een bouwkundig zwembad, dat ze goed zichtbaar zijn in de tuin en veel warmte verliezen door wanden.

Bouwkundig bad
Wie een tuin heeft van het grotere formaat én bereid is een wat grotere investering te doen kan kiezen voor een bouwkundig zwembad in de grond. Relatief duur qua plaatsing door het graafwerk en het is een aardige klus om een betonnen bad prefab aangeleverd te krijgen. Belangrijk aspect is ook dat u voor de aanleg van een bad van meer dan dertig vierkante meter oppervlakte - klinkt groot, is klein - een vergunning nodig hebt. Een ondergronds bad is wel een investering die meerwaarde geeft bij de eventuele verkoop van het huis. Koop een bad wel met het oog op langer woongenot: een betonzwembad heeft minimaal tien jaar garantie en een kunststof monoblock bad tot wel 30 jaar.

Sportieve uitdaging
Zowel boven- als ondergrondse baden zijn ook leverbaar met leuke extra's tegenwoordig. Zo kunt u ook kiezen voor een bad met een ingebouwde stroming. Deze zogenaamde 'oneindige zwembaden' laten u baantjes trekken op een relatief kleine oppervlakte; de stroming zorgt dat u op uw plek midden in het bad blijft. Voordeel van zo'n bad is dat het relatief klein kan zijn; tot wel 2 bij 4 meter. Niet zo praktisch als je met de hele familie in het buitenzwembad wil, maar het biedt wel mogelijkheden voor de kleinere tuin en sportieve zwemmer. Deze variant van baden is ook binnen te plaatsen.

Keukensfeer proeven Budget Select Rijssen

RIJSSEN - Heeft u keukenplannen? Kom dan op tweede paasdag op uw gemak keukens kijken bij Budget Select Keukens aan de Nijverheidsstraat in Rijssen. De showroom is deze dag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Budget Select Keukens bewijst keer op keer dat de prijs van de keuken niet bepalend is voor de kwaliteit. Zij denken gewoon net iets beter na over jouw keuken en komen zo tot een combinatie van hoogwaardige materialen en apparatuur die altijd in het budget past. Zonder concessies te doen aan de mogelijkheden en kwaliteit. "Een nieuwe keuken is een investering voor jaren. Bij Budget Select Keukens daarom geen 'verborgen' kosten en dure tegenvallers achteraf. "Wij verkopen namelijk gewoon de beste keuken voor de beste prijs. Geen addertjes onder het gras." Aldus Herman van de Noort. We zijn erin geslaagd om een selectie aan complete kwaliteitskeukens samen te stellen die betaalbaar is voor iedereen. Uiteindelijk gaat het om de juiste afstemming van de keuken met de wensen van de klant. Dat betekent dat de klant precies krijgt wat hij nodig heeft, niet meer maar zeker ook niet minder."

Kwaliteitsapparatuur
Bij Budget Select Keukens kunt u ook kiezen uit een breed assortiment moderne inbouwapparatuur in elke prijsklasse. De merken waar zij mee samenwerken staan allemaal stuk voor stuk garant voor topkwaliteit en jarenlang kookplezier. Alles uiteraard voor de beste prijs.

Kopersactie
Regelmatig verrast Budget Select Keukens naast die scherpe keukenprijs haar kopers ook nog met een leuke actie. In de maand maart en april mogen kopers rekenen op gratis montage van de keuken en een mooie luxe messenset straks voor op de nieuwe keuken. Budget Select Keukens, Nijverheidsstraat 42a, Rijssen. Telefoon: 0548-538 666. Kijk ook op: www.budgetselect.nl

De zin en onzin van het energielabel

TWENTE - De overheid is al druk bezig om duurzaamheid te promoten. Er zijn veel projecten gaande voor duurzame energie en voorlichting over het terugdringen van energieverbruik. Huiseigenaren kunnen zelf ook veel doen. Deze inspanningen vertalen zich dan weer in het verbeteren van het energielabel.

In 2015 ontvingen ontvingen alle vijf miljoen huiseigenaren een voorlopig energielabel. Dit kwam tot stand aan de hand van diverse factoren zoals de leeftijd van de woning. Wie later de woning verkoopt is verplicht om het voorlopige energielabel om te zetten naar een definitief label. Dit kost tot enkele tientjes. Wie niet een definitief label toont bij de verkoop of verhuur riskeert een mogelijke boete van zo'n 400 euro. Afgelopen jaar zijn in totaal al 3,5 miljoen definitieve energielabels geregistreerd.

Bewustwording
Kritiek op het energielabel is er ook - en zeker terecht. Zo moeten we het energielabel vooral zien als een bewustwordingsmiddel om huiseigenaren uit eigen beweging na te laten denken over duurzame maatregelen. Het online aanvragen van een label is makkelijk en de 'bewijslast' voor een gunstig label niet bijster hoog. Het is dan ook niet verstandig voor een koper om alleen blind te varen op zo'n label, maar ook echt te kijken naar de situatie in de woning zelf. In 2017 was al 29 procent van de geregistreerde labels een A of B, wat in theorie dus zeer duurzame woningen zouden moeten zijn. De verwachting is dat veel eigenaren uiteindelijk wel duurzame investeringen doen wanneer dit nodig is voor andere werkzaamheden zoals een verbouwing, renovatie of bijvoorbeeld komende asbestsanering.

Open dag Detect Metaaldetectors

Thea Sijtsma

Op zoek naar een leuke hobby met de spanning om iets leuk te vinden?

NIJVERDAL - Misschien heeft u ze wel eens voorbij zien lopen in het weiland of ergens in het bos, zwaaiend met een piepstok. En heeft u zich afgevraagd: 'Wat is die man of vrouw aan het doen'? Mensen met een metaaldetector genieten van het buitenleven en zijn op zoek naar de geschiedenis in de grond.

'Zoeken met een metaaldetector een eenzame hobby?' Zeker niet! In Nederland wordt veel georganiseerd op metaaldetector gebied, denk hierbij aan beurzen, zoekdagen, verenigingen en ga zo maar door!
Graag stelt het nieuwe bedrijf in Nijverdal - Detect Metaaldetectors - zich voor aan u. Dit bedrijf is gespecialiseerd in metaaldetectors en accessoires. Sinds enkele maanden is Detect Metaaldetectors verhuisd naar het mooie Nijverdal en morgen (zaterdag) is er een OPEN DAG. U bent van harte welkom om deze bij te wonen! Er staan veel leuke dingen op de planning zoals; een hummer Foodtruck, winacties, kinderactiviteit en een interactieve middag om met elkaar kennis uit te wisselen voor geïnteresseerden, starters en gevorderden.

Foto: Thea Sijtsma

De Open Dag is morgen, zaterdag 20 april, van 10.00 uur tot 16.00 uur. Voor meer informatie houd Facebook en Instagram in de gaten!
Detect Metaaldetectors
Van den Bergsweg 10a
Nijverdal
www.detect.nl

Paasweekend in Marle

MARLE - In het weekend van 19 t/m 22 april 2019 staat Paasweekend Marle weer op het programma. Ook dit jaar heeft de organisatie een mooi programma gemaakt, met voor ieder wat wils.

Op vrijdagavond 19 april start het weekend met de zitmaaierrace. De rijders moeten om 17:00 uur aanwezig zijn, de strijd zal om 18.00 uur los gaan. Ook dit jaar zullen de rijders op een mooie baan rijden, startend in de avondzon. In de pauze van de zitmaaiers zal er net als vorig jaar een brommercross worden gehouden. De rijders kunnen ook dit jaar de felbegeerde titel; beste brommercrosser van Marle in de wacht slepen. Opgeven kan vanaf 17.00 uur in de jurywagen op het terrein. Vanaf 20.00 uur is iedereen van harte welkom in de tent voor de heren van Høken met de Heinoos. Zij zullen het paasweekend muzikaal aftrappen. Maar het podium zal niet alleen door hen betreden worden, ook de heren van de BTW band zullen langskomen om het plaatje compleet te maken.

Circus
Komt dat zien, komt dat zien, het circus komt eraan! Net zoals voorgaande jaren organiseert het Paasweekend Marle op zaterdagmiddag (20 april) de kindermiddag. Naast de springkussens en de knuffelhoek hebben wij dit jaar een heus circus!! Voor de basisschoolkinderen in en rondom Marle. Kinderen die mee willen doen met het circus moeten om 13.30 uur aanwezig zijn, in de feesttent te Marle. Dan gaan we oefenen om allerlei kunstjes te leren voor een spectaculaire circus voorstelling. Voor alle ouders, opa's en oma's en ander hooggeëerd publiek is er om 16.15 uur een daverende voorstelling van de kinderen.

Kleurwedstrijd
Natuurlijk is er, net als voorgaande jaren, een kleurwedstrijd. Om kans te maken op een prijs moet je de tekening tussen 13.15 uur en 13.30 uur inleveren in de feesttent. De kleurplaat is te vinden op de website www.paasweekendmarle.nl

Zaterdagavond
De zaterdagavond staat altijd in het teken van een gezellig feestje. Dit jaar pakken wij het groots aan. Wij organiseren namelijk een 90's party in Marle. De tent is vanaf 20:30 uur geopend. De heren van de Feestdirecteuren zullen jullie dan verwelkomen met een gezellig deuntje. Maar niet alleen de heren van de Feestdirecteuren komen naar Marle, ook gaan wij met z'n allen een potje SWINGO BINGOËN. Om de puntjes op de i te zetten komen de heren van de Party Animals naar Marle. Dus pak je aussie uit de kast, stof je Nike's af en komt allen naar de feesttent in Marle.

Trekkerslep
Paasmaandag (22 april) staat voor de 22ste keer in het teken van de trekkerslep. De ingeschreven sleppers zullen vanaf 10.00 uur starten. In de verschillende klassen zijn er in totaal 250 startbewijzen vergeven. Een mooie traditie is het dat niet alleen de volwassenen aan elkaar gewaagd zijn, maar ook de jonge sleppers. Vanaf 13.30 uur kunnen zij zich in de tent inschrijven voor de skelterslep. Dit jaar wordt het Paasweekend Marle afgesloten door de heren van Opschaakl'n! Zij zorgen voor een staaltje boerenrock aan het eind van het Paasweekend. Voor meer informatie en leuke acties kijkt u op onze facebookpagina www.facebook.com/paasweekendmarle of onze website www.paasweekendmarle.nl Wij zien u graag terug op het feestterrein!

Mooie ogen dankzij Clinique Dr. Don

HENGELO - Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in ooglidcorrecties en maakt de mooiste ogen van Nederland!

Denk er eens over na. Geen taboe meer. Eén op de zeven Nederlanders (30.000 per jaar) ondergaan een ooglidcorrectie per jaar. Het ziet er mooier uit. Zowel mannen als vrouwen komen in de klinieken van Dr. Don voor een bovenooglidcorrectie. Iedereen wil toch een frisse uitstraling?


Hangende oogleden
Ogen kunnen ook echt moe aanvoelen als de ogenleden gaan hangen. De omliggende spiertjes moeten steeds het gewicht van het uitgezakte ooglid omhoog houden. Het kost steeds meer moeite om de ogen open te houden. De ogen voelen dan moe aan. Ook kunnen klachten als: hoofdpijn, tranende ogen en minder zicht ontstaan.

Hoe gaat het in zijn werk?
Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in zowel complexe als eenvoudige ooglidcorrecties en heeft al vele honderden patiënten met succes en tevredenheid behandeld. Eerst wordt er in een intakegesprek onderzocht of mensen in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie. Daarna volgt de ingreep. De overtollige huid die in de weg zit wordt nauwkeurig verwijderd en Dr. Don zorgt ervoor dat het kleine wondje precies in de oogplooi valt, zodat het later niet meer zichtbaar is. Door zijn kennis en ervaring op het gebied van ooglidcorrecties, kan hij de operatietechniek kiezen die het beste past bij de vorm van uw oog. Het is en blijft dus maatwerk. Afspraak maken? 0743030250

Prijs
Bovenooglidcorrectie voor 495 euro. De intake is gratis. Deze unieke winteraanbieding is voor u of voor iemand uit uw omgeving die hier al een tijdje over nadenkt. Boek een vrijblijvende afspraak in bij Clinique Dr. Don en laat u informeren over de mogelijkheden. 074-3030250. De medisch consulenten beantwoorden graag uw vragen. Clinique dr. Don is gevestigd aan de Demmersweg 136, 7556 BN in Hengelo. Kijk ook op de website: www.cliniquedokterdon.nl

Paasshow bij Mango Mobility

ALMELO - Mango Mobility in Almelo maakt het aanschaffen van een nieuwe scootmobiel extra aantrekkelijk tijdens Pasen. Er zijn op tweede paasdag mooie kortingen te pakken.

Het voorjaar is weer in volle gang, dé tijd om er weer op uit te trekken. Een scootmobiel kan helpen om mobiel te blijven in ieder jaargetijde. Mango Mobility laat u graag kennismaken met de vele mogelijkheden tijdens de paasshow op tweede paasdag. Dit is de grootste paasshow op het gebied van elektrische mobiliteit! U bent van harte welkom van 10.00 tot 16.00 uur aan de Einsteinstraat 8A in Almelo.

Kortingen
Bezoekers kunnen profiteren van spectaculaire kortingen op de huidige voorraad. Als voorbeeld: u schaft de Tiger 4 scootmobiel aan voor 2.999 euro, afgeprijsd van 3.598 euro. Daarnaast profiteert u van leeftijdskorting bij aankopen vanaf 999 euro. De Tiger 4 is voorzien van luxe wielvering, een comfortabele stoel, verstelbare armleuningen, stuurkolom en komt compleet met een onderhoudscontract van 1 jaar én een accessoire cadeau.

Service en onderhoud
Mango Mobility staat bekend om de uitstekende service en goed advies, zowel voor als na de aankoop. Ook voor het onderhouden van uw kostbare scootmobiel bent u aan het juiste adres. Mango Mobility heeft ruim tien jaar ervaring in elektrische mobiliteit. Met goed preventief onderhoud blijft u altijd mobiel, met een eigen pechhulp wanneer er onverhoopt tóch iets mis gaat. Zo kunnen zij uw voertuig zelfs ter plaatse repareren.

Kom langs
Mango Mobility, gevestigd aan de Einsteinstraat 8A in Almelo. Bel met: 0546 - 45 32 96. Kijk ook op: www.mangomobility.nl/winkels/almelo

21 / 28

Veilig op pad met de camper na check AutoFirst Schasfoort

WIERDEN - Nederlanders zijn ware kampeer-fanaten. Dit jaar trekken veel mensen er weer met de camper op uit voor een welverdiende (zomer)vakantie. Zeker wanneer u meer kilometers maakt richting het buitenland is het verstandig om uw camper goed te laten onderhouden en na te laten kijken.

Het onderhoud aan een camper is net zo belangrijk als aan een reguliere auto. Daarnaast is een camper ook wat complexer door de opbouw en de vele apparatuur die u meeneemt. AutoFirst Schasfoort beschikt over een grote werkplaats met voldoende ruimte om uw camper passend onderhoud te geven. Wat moet gebeuren is afhankelijk van de leeftijd en de gereden kilometers.

Onderhoudsbeurt
De uitgebreide onderhoudsbeurt kijkt naar alle belangrijke punten voor de veiligheid en werking: verlichting, aandrijfriemen, remvloeistof, de accu en bedrading, remmen, het uitlaatsysteem, de stuurinrichting, eventuele lekkage en vervanging en aanvullen van motorolie, koelvloeistof en remvloeistof. In overleg zijn ook veel andere werkzaamheden uit te voeren als preventief onderhoud, zoals het vervangen van uw distributieriem en het controleren van de airconditioning.

APK
AutoFirst Schasfoort voert ook de APK uit wanneer uw camper APK-plichtig is. Wanneer uw camper zwaarder is dan 3.500 kilo moet deze jaarlijks nagekeken worden. Is deze lichter? Dan hoeft deze pas na drie jaar oud jaarlijks nagekeken te worden. AutoFirst Schasfoort voert deze APK voor u uit voor 29,75 inclusief BTW.

Maak een afspraak
Laat op tijd uw onderhoud en APK uitvoeren voor zorgeloze kilometers én een mooie vakantie. Maak vandaag nog een afspraak bij AutoFirst Schasfoort. Gevestigd aan de Bedrijvenstraat 20 in Wierden. Bel met: 0546 - 65 77 55 of kijk op: www.autofirst-schasfoort.nl Hier is ook de AutoFirst Schasfoort app te downloaden; zo maakt u eenvoudig een afspraak.

PaasMotorShow bij MotoPort Hengelo

HENGELO - Laat je verrassen tijdens de PaasMotorshow van MotoPort Hengelo! Maak tijdens dit Paasweekend een proefrit op een motor en informeer naar de inruil- en/of financieringsmogelijkheden. Alle nieuwe en gebruikte modellen staan in de showroom op je te wachten.

Zoek in onze showroom en onze kleding- en accessoireshop naar de paaseieren die de Paashaas zelf verstopt heeft en maak daarmee kans op leuke prijzen. We hebben de grootste keuze aan motorhelmen van Nederland. In onze World of Helmets kun je ongestoord de nieuwste modellen komen passen en je laten adviseren. Een goed passende helm is immers van groot belang voor uw veiligheid op de weg en bescherming bij een eventuele val. Het loont dan ook om goed advies in te winnen en meerdere helmen uit te proberen. Veel van onze helmen zijn tijdens het Paasweekend extra voordelig geprijsd.

Probeer het!
Try the bike, geef je vriend of vriendin, man of vrouw, of jezelf een 'try the bike' cadeau. Een eerste rijles op een afgesloten terrein in samenwerking met VTT Rijopleidingen. We starten vanaf MotoPort Hengelo, aanmelden kan via info@motoporthengelo.nl. Kortom, genoeg te zien en te beleven. Een mooie kennismaking!

Kom langs
We kijken uit naar je komst! We zijn maandag 22 april geopend van 12.00 tot 17.00 uur. MotoPort Hengelo is gevestigd aan de Enschedesestraat 210 in Hengelo. Kijk ook op: www.motoporthengelo.nl

Een Mitsubishi nog voordeliger door inruilvoordeel bij Aaltink

NIJVERDAL - Mitsubishi heeft een heel uitgebreid assortiment. Van de compacte Space Star tot de Outlander, een SUV met zeven zitplaatsen. Tijdelijk zijn vele modellen en uitvoeringen met inruilvoordeel verkrijgbaar bij Auto Aaltink.

Het hoogste inruilvoordeel krijgt u bij de Mitsubishi Eclipse Cross. Niet op de uitvoering Pure en Pure+, want daarop krijgt u maximaal € 1.000,- inruilvoordeel, maar wel op de uitvoeringen Intense, Intense S, First Edition, Instyle 2WD en Instyle 4WD. Voor deze is de inruilbonus € 4.000,-.

Eclipse Cross
De Mitsubishi Eclipse Cross kunt u zelf op elk moment indelen. Wat meer bagageruimte nodig of met z'n zevenen op pad. Het is allemaal mogelijk. Verder straalt één en al gebruiksgemak en comfort uit. Een Head-Up Display geeft u digitaal alle belangrijke informatie, met de Keyless Operation System opent u deuren en start u de motor zonder sleutel te hoeven gebruiken, automatische verlichting, een regensensor en een verstelbare achterbank dragen hieraan bij. Uiterlijk is niet het enige dat de Eclipse Cross te bieden heeft. Een stabiel, intuïtief en voorspelbaar rijgedrag maakt van elke rit een feestje.

Berekenen
Via www.mitsubishi-motors.nl berekent u snel hoe hoog uw voordeel is. Ook krijgt u via de website een goed beeld van de diverse modellen van Mitsubishi. Uiteraard geeft Auto Aaltink u ook graag een passend advies. Kom langs voor een vrijblijvende proefrit en om de auto zelf te ervaren. Gevestigd aan de Marie Curiestraat 6 in Nijverdal. Kijk ook op: www.autoaaltink.nl

Vakgarage steunt het Rode Kruis met EHBO-actie

RIJSSEN - Vakgarage Wolves zet zich iedere dag weer in om u veilig op de weg te houden. Met uitstekend onderhoud aan uw auto, voor zorgeloze kilometers. Maar: een ongelukje is nooit helemaal te voorkomen. In zo'n geval kan een EHBO-setje goed van pas komen.

Vakgarage neemt veiligheid op de weg heel serieus; daarom doen de garages landelijk mee aan een actie om het Rode Kruis te steunen. Wanneer u tot en met 30 september uw auto naar Vakgarage Wolves brengt voor een onderhoudsbeurt, ontvangt u een gratis Rode Kruis EHBO-set. En: per uitgegeven EHBO-set doneren zij ook nog eens 40 cent aan het Rode Kruis.

Goed doel
Het Nederlandse Rode Kruis zal het geld van Vakgarage onder meer besteden aan hulp in noodsituaties en bij evenementen. Zo is EHBO belangrijk bij grote festivals, sportevenementen maar ook bij grotere calamiteiten op de weg zoals kettingbotsingen. Het geld komt ten goede aan het voorbereiden, opleiden en uitrusten van de vele vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Het Rode Kruis heeft in totaal bijna 8.000 vrijwilligers.

Maak een afspraak!
Vakgarage Wolves nodigt u uit om een afspraak te maken voor een onderhoudsbeurt, waarmee u dus ook deze leuke actie steunt. Vakgarage Wolves is gevestigd aan de Reggesingel 95 in Rijssen. Bel voor informatie of het maken van een afspraak met: 0548 - 52 03 33 of kijk op: www.vakgaragewolves.nl

Voordelig leasen: de Fiat 500 Lounge

NIJVERDAL - De Fiat 500 is een auto die u snel herkent tussen alle andere auto's op straat. Het lijnenspel maakt dat dit model van Fiat er speels en misschien zelfs een beetje ondeugend uitziet.

Al ruim 60 jaar geleden produceerde Fiat de eerste 500 en steeds komt er een nieuwe uitvoering, omdat het een populair model blijft. En ook u kunt erin rijden, want de Fiat 500 Lounge heeft nu een voordelig private lease-tarief vanaf € 227,- per maand.

Uitrusting
U krijgt voor € 227,- per maand een Fiat 500 met een Twinair Turbomotor met 80 pk, lichtmetalen velgen en een panorama dak. Zowel bumpers als deurgrepen zijn in de carrosseriekleur gespoten. Verder heeft de 500 Lounge U-connect navigatie met DAB+ radio en Bluetooth, airconditioning en cruise control. Ook is de auto voorzien van de standaard veiligheidssystemen, zoals airbags voor zowel bestuurder als passagier, maar ook Window airbags en Knie airbag ontbreken niet. Verder krijgt u van de parkeersensoren hulp bij het parkeren. Liever een Cabrio-uitvoering? Ook daarvoor zijn er nu tijdelijk extra scherpe tarieven!

Voorwaarden
De actie is slechts geldig op een beperkt aantal auto's, dus wacht niet te lang. De prijs vanaf € 227,- is gebaseerd op een leasecontract met een looptijd van 48 maanden en 10.000 km per jaar. Zoals u bij private lease mag verwachten zijn onderhoud, verzekering en wegenbelasting inbegrepen in het maandbedrag, maar de brandstofkosten komen voor uw eigen rekening. Ga voor meer informatie en de volledige voorwaarden van deze actie naar Auto Aaltink; gevestigd aan de Marie Curiestraat 6 in Nijverdal. Kijk ook op: www.autoaaltink.nl

Het motorseizoen begint bij Motorservice Stijner

ENSCHEDE - De eerste zonnige dagen van dit jaar zijn al weer een feit. Ook de motorrijder ontwaakt weer uit de winterslaap. Motorservice Stijner aan de Hendrik ter Kuilestraat 165 in Enschede is sinds jaren een gerenommeerde naam voor motorliefhebbers, en velen hebben de weg naar het bedrijf dan ook reeds gevonden.

Het blijven drukke tijden, want het nieuwe motorseizoen begint alweer aardig op gang te komen en velen lieten voordat ze weer de weg opgingen hun motor controleren door de vakman. Voor diegene die dat nog niet heeft gedaan; hiervoor kunt u uiteraard nog terecht bij Motorservice Stijner. Het bedrijf richt zich voor een groot deel op onderhoud, reparatie en schadeherstel van motoren, maar ook verkoopt het bedrijf motoren en motoraccessoires zoals bijvoorbeeld kleding. 'In principe kunnen wij alle motoren nieuw leveren', zegt Edgar Stijner. 'Daarnaast bieden wij tal van occasions aan.'

Goed onderhoud
Het onderhoud van motoren is in de afgelopen jaren behoorlijk complexer geworden. In de moderne werkplaats van Edgar Stijner zijn vrijwel alle problemen op te lossen. 'We hebben onder meer de modernste uitleesapparatuur', zegt Stijner. Die ook extra attentie geeft aan de staat van de banden. 'Zeker als een motor een tijd heeft stilgestaan, is een bandencontrole van het grootste belang voor de veiligheid', weet Stijner. Die ook dit seizoen weer veel motorrijders van dienst zal zijn. Wie in de vakantie erop uit trekt met de motor, is voor advies en onderhoud uiteraard bij Motorservice Stijner aan het juiste adres. Laat de vitale onderdelen nakijken en vergeet dus ook de banden niet, voordat u gaat toeren. En mocht u toe zijn aan nieuwe banden? Ook hier kunnen zij u van passend advies voorzien.


Kom langs
Bij Motorservice Stijner zijn er ook dit voorjaar weer genoeg aanbiedingen. Het loont dus zeker om eens langs te komen in de showroom in Enschede. Volg Motorservice Stijner op Facebook en surf ook eens naar www.motorservice-stijner.nl.

Lada stopt in west-Europa

TWENTE - Het is het einde van het tijdperk; de Lada verdwijnt definitief van de Europese wegen. Het merk ziet zich genoodzaakt om te stoppen met de verkoop van de kenmerkende Russische auto's die vaak doelwit waren van menig flauwe grap.

Het merk is al een tijdje niet meer in Nederland verkrijgbaar, maar in Duitsland worden de auto's nog wel verkocht. In Nederland was het merk vooral in de jaren '80 en '90 nog relatief bekend én berucht. Lada bleef de afgelopen jaren wel auto's doorontwikkelen waardoor het beeld van Lada bij veel lezers wellicht sterk achterhaald is. Zo kunnen Duitse kopers naast de stoere 4x4 Taiga ook de Vesta, Vesta SW en Vesta SW Cross kopen; moderne sedan, station en crossover, waarbij zeker de laatste ronduit stijlvol genoemd mag worden. Duitse kopers rijden al een Vesta SW Cross vanaf 16.590 euro. Voorzien van de meeste gemakken die we in een moderne auto zouden verwachten, zoals het touchscreen-navigatiesysteem, achteruitrijcamera en meer.

Strengere eisen
Volgens eigenaar van Lada, Autovaz zijn met name de steeds strengere milieu-eisen in Europa de oorzaak achter het stoppen. Europese landen zijn steeds strenger geworden op het gebied van schadelijke uitstoot, waar Lada helaas nog wel minder scoort dan westerse merken.

Liefhebbers
Hoewel Lada altijd doelwit was van veel flauwe moppen kent het merk toch ook vele fanatieke fans die met name de jaren '80 Sovjetunie-modellen nog een warm hart toedragen. Zo zullen ook de fans van de Lada Club Nederland - www.ladaclub.nl - ongetwijfeld een traantje wegpinken wanneer de laatste Lada bij de laatste Europese dealer verkocht is.

Maak kennis met Suzuki en Subaru bij Autobedrijf Zuithof

Foto: Autopaper

BORNERBROEK - Autobedrijf Zuithof heeft al bijna vijftig jaar ervaring met de verkoop van Japanse auto's. Zo is het dé zes-sterren Subaru-dealer voor heel Twente. Sinds een half jaar zijn zij ook gespecialiseerd in Suzuki.

Tijdens de paasshow kunt u kennismaken met beide merken én profiteren van leuke kortingsacties. Zo zijn er rond de 15 á 20 jonggebruikte Suzuki-modellen op voorraad; diverse uitvoeringen van 3 maanden tot een jaar oud. Zo schaft u een bijna nieuwe auto aan, flink onder de nieuwprijs. Kom langs voor een vrijblijvende proefrit in bijvoorbeeld de Suzuki Swift of de Suzuki Jimny. Uiteraard is er ook een mooie selectie nieuwe en occasion Subaru's te bekijken. Vraag ook naar de voorwaarden voor bijvoorbeeld een aantrekkelijke private lease! Tijdens de paasshow op donderdag 18, vrijdag 19, zaterdag 20 en maandag 22 april profiteert u van leuke kortingen. Bij aanschaf van een nieuwe Subari ontvangt u een gratis trekhaak ter waarde van 1.095 euro. Koopt u een gebruikte Subaru van minimaal 4.500 euro? Dan ontvangt u een gratis Multichip ter waarde van 415 euro. Afgelopen maand las u hier al over de vele voordelen, óók voor een nieuwe auto. Deze makkelijk te installeren chip biedt nog betere prestaties én een lager brandstofverbruik. De chip is ook makkelijk mee te nemen naar een andere auto.

Service voorop
Naast de aanschaf van uw auto is ook onderhoud erg belangrijk. Autobedrijf Zuithof voert dan ook het onderhoud en reparaties aan uw Suzuki, Subaru of ander merk uit naar de hoogste kwaliteitseisen. Zij beschikken over een eigen schadeafdeling en ook bijvoorbeeld airco-service is mogelijk. Klanten krijgen ook de beschikking over een leenauto bij werkzaamheden.

Kom langs
Autobedrijf Zuithof ontvangt u graag tijdens de paasshow. U bent op donderdag 18 april welkom van 09.00 tot 20.00 uur. Vrijdag 19 april van 09.00 tot 18.00 uur, zaterdag 20 april van 09.00 tot 17.00 uur en op tweede paasdag bent u welkom van 10.00 tot 17.00 uur. Autobedrijf Zuithof is gevestigd aan het Tusveld 15 in Bornerbroek. Kijk ook op: www.zuithof.nl

Fastned naar de beurs voor meer investeringsruimte

DEVENTER - Het bedrijf Fastned gaat naar de beurs. Hoewel aandelen en beursnieuws doorgaans niet zo spannend zijn, is het toch goed nieuws voor de automobilist: dit bedrijf specialiseert namelijk in de plaatsing van snellaadstations voor elektrisch rijden.

Het bedrijf heeft al een beursnotering op de 'alternatieve' Nxchange, maar de ambitie is nu om dit jaar een notering aan de Euronext te krijgen. Hiermee zijn de aandelen ook voor het brede publiek te koop. Met het verkopen van aandelen krijgt het bedrijf een belangrijke financiële injectie. Dit geld is ook echt nodig om de komende jaren nog meer snellaadstations in heel Europa aan te kunnen leggen. Op dit moment beschikt Fastned over 91 snellaadstations in ons land en in Duitsland. Er liggen ook al plannen voor stations in andere landen, waaronder Frankrijk en België.

Uitdaging
De groei van elektrisch rijden was groot de afgelopen jaren, waardoor ook het klantenbestand van Fastned fiks groeide. Het bedrijf moest hierdoor wel leningen aangaan om te kunnen investeren. Een beursgang is uiteraard een uitdaging op zich, aangezien je hiermee ook een stukje controle over je eigen bedrijf uit handen geeft. Maar het is een uitdaging die Fastned graag aan lijkt te gaan. Volgens een interview van RTL Z met directeur Michiel Langezaal verwacht het bedrijf een snelle omzetstijging wanneer 1 tot 1,5 procent van de auto's elektrisch is.

De toekomst
De groeiende populariteit van elektrisch rijden biedt dus mooie kansen voor dit Nederlandse bedrijf, hoewel uiteraard ook anderen deze trend zien en hier op in willen spelen. Zo verloor Fastned in januari vorig jaar een rechtzaak, waardoor ook anderen laadpalen mogen plaatsen op locaties waar Fastned vergunningen voor heeft gekregen. Zo is ook het bedrijf MisterGreen bezig om snellaadstations te plaatsen. Verder zijn ook overheden en bedrijven steeds actiever om op eigen gelegenheid en kosten laadpalen aan te leggen in de steden en kernen. Hoe de toekomst van het snellaad-bedrijfsmodel er ook uit komt te zien: de elektrisch rijders van de toekomst hoeven waarschijnlijk niet ver te zoeken naar een laadpunt.