Hart van Rijssen - Nijverdal

23 november 2018

Hart van Rijssen - Nijverdal 23 november 2018


Wim Vlogtman presenteert boek Leven in Rijssen

RIJSSEN – Donderdagavond overhandigde Wim Vlogtman (79) zijn tweede boek over Rijssen aan voorzitter Jan Bakker (rechts) van de Rijssense Musea.

Jan Bakker zei blij te zijn met dit tweede boek van Vlogtman over de jongere geschiedenis van Rijssen. In zijn nieuwe boek, Leven in Rijssen, wandelt Vlogtman als het ware door de Grotestraat, Rozengaarde, Smidn-Eane, Watermolen richting het Stationsplein en verder de Morsweg in.

Zwembad
Het boek sluit met een hoofdstuk over het voormalige zwembad De Mors. Aan deze eerste Rijssense zweminrichting herinnert nu nog de vijver achter Sanderman Tanken & Wassen. Jan Bakker noemde het boek van Vlogtman een feest van herkenning. "Een mooie beschrijving van wat er allemaal gebeurde rond de schoorsteenpijpen van Ter Horst in de naoorlogse jaren. Je hebt het zodanig beschreven dat het ook interessant is voor de jongere generaties." Het boek van Vlogtman wordt uitgegeven door het Rijssens Museum.
In zijn dankwoord betrok Vlogtman Gerrit ten Wolthuis voor de vele mooie foto's. Tenslotte haalde Vlogtman nog enkele warme herinneringen op aan de tijd van vroeger. "En dat komt nooit weer terug," zo besloot hij wat weemoedig. Het boek telt ruim 120 bladzijden en kost 16,95. Het boek is te koop bij de Rijssense boekhandels en op het Rijssens Museum.

Extra Heka-avond op het Rijssens Museum op maandag 3 december

Foto: Gebruiker

RIJSSEN - Vanwege de aanhoudende vraag heeft de Werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum toch een extra Heka-avond ingepland op maandag 3 december.

Het begint om 20.00 uur. Inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur. Entree is gratis, alleen een kleine vergoeding van 4 euro per persoon voor 2 keer koffie/thee met iets erbij. In verband met het beperkt aantal plaatsen is aanmelden verplicht. Dat kan per telefoon 0548 514 261 of per mail info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Heka 3 december.

Het succes van de Heka-beeldavonden is overweldigend. In totaal zijn er acht voorstellingen gepland en daarnaast verzorgt de Werkgroep Beeldpresentaties nog enkele voorstellingen buitenshuis. Bij de voormalige confectiefabriek gingen in de gloriejaren heel veel jonge mensen werken. Veel Rijssense meisjes traden als modinettes in dienst van de Heka. Die meiden van toen zijn nu dames geworden in leeftijd variërend tussen de 60 en de 90. Voor hen en hun vrienden en familieleden halen de Heka-beelden alle herinneringen van vroeger weer op.

De avonden worden gepresenteerd door Gerhard Baan, André van den Houten, Jan van de Maat en Gerrit van de Maat. "Het zijn bijzonder gezellige avonden die iets weg hebben van een soort reünie en dat is toch geweldig," aldus de heren.

Jaargang: 5 • Nr 230 • Wk 47

De geschiedenis van de Nederlandse munten

RIJSSEN - Ik bracht in Rijssen een bezoek bij een verzamelaar van munten en daaruit bleek dat hij een uitmuntende serie munten in zijn bezit had. Uit zijn toelichting op deze serie munten komt de geschiedenis van de munt vanaf het jaar 1500 uitstekend tot zijn recht. Alle munten waren verzameld in boeken netjes gerangschikt op het jaar van herkomst en voorzien van de oorspronkelijke namen. En omdat deze munten een groot bedrag vertegenwoordigen, wil de verzamelaar niet met naam in de krant genoemd worden.

Rond het jaar 1500 had elke provincie haar eigen munten voorzien van een jaartal. Dat gold voor de provincies Groningen, Overijssel, Gelderland, Utrecht, West Friesland, Holland en Zeeland. Naast deze provinciale munten hadden de belangrijkste havensteden ook hun eigen munten. In onze omgeving hadden Deventer, Zwolle en Kampen hun eigen munten. De waarde van zowel de provinciale als de munten uit de grote steden werd meestal uitgedrukt in stuivers. Een daalder was dus 30 stuivers. Een dubbele daalder was dus 60 stuivers waard. De waarde van de florijn was 28 stuivers. Een Groningse Langrok 8 stuivers, de Groningse Flabbe was 4 stuivers waard, een Schelling had de waarde van 6 stuivers. Er waren munten met de naam Hoedjes, Rijder, Scheepjes en Arendschellingen. Ook waren er de dubbele stuivers, die later zo klein waren, dat ze dubbeltjes genoemd werden. Elke provincie had de gulden en die was 20 stuivers waard, verder waren er nog veel meer grote zilveren munten zoals Dukaten, Rijksdaalders, Zilveren Rijders, Dukatons, Leeuwendaalders, Stoters, Kopjes, Realen enzovoort. Voor de arme mensen waren er de kleinere munten zoals de koperen Oord. Je moest vier Oorden hebben voor een stuiver. De Duit was de helft van een Oord dus 8 duiten voor 1 stuiver. In het jaar 1975 werden de Fransen de baas in Nederland. Napoleon bepaalde dat er in heel Nederland dezelfde munten moesten komen, dus kwamen er guldens, dubbeltjes en centen. Het tienguldenstuk was van goud. Het Vijfguldenstuk was ook van goud. De munten Rijksdaalder, Gulden, Halve Gulden, kwartje, dubbeltje en stuiver waren van zilver. De Cent en de halve cent waren van koper, waarbij de munten werden voorzien van een randschrift of kartelrand. In de tijd van Koning Willem 3 kwam er nog een koperen munt van 2 1/2 cent bij. In de Tweede Wereldoorlog waren er zinken munten van 25, 10, 5, 2 1/2 en 1 cent. In het jaar 2001 weden al deze munten vervangen door de euro.

Waarom deze hobby?
De verzamelaar van de munten woonde in de jaren 1940-1945 op een boerderij in onze omgeving. In de laatste dagen van de Tweede Oorlog vroegen vluchtende Duitsers om onderdak op de boerderij, in de schuur of in het hooi. Bij hun vertrek lieten ze voor de kinderen van de eigenaar soms wat munten, die afkomstig van de landen waarin ze gevochten hadden, achter. Een van deze kinderen was onze verzamelaar, hij bewaarde deze gekregen munten in een schoenendoos. Zijn interesse voor munten was gewekt en zijn hobby ging na de oorlog verder. Door de jaren heen bouwde hij zijn verzameling munten steeds verder uit. Dit deed hij aan de hand van informatie uit de aangeschafte juiste literatuur, het bezoeken van hobbybeurzen en het zoeken naar de juiste munten op internet en dergelijke, totdat hij zijn begeerde series compleet in zijn bezit had na ruim 70 jaar. Een prettige bijkomstigheid is dat een van zijn kleinkinderen ontzettend geïnteresseerd is in de muntenverzameling die zijn opa door de jaren heen heeft gespaard. Hij zal op de duur deze verzameling met heel veel plezier overdragen aan deze kleinzoon.

Dick Tukkers

De grens van mooi en lelijk bij galerie Tolg´Art in Wierden

WIERDEN – Kunstenaars die de nerveuze grens verkennen tussen mooi en lelijk. Ze zijn te zien in de najaarsexpositie van Galerie Tolg'Art aan de Tolgaarde in Wierden. De opening is zaterdag 24 november van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen is welkom. De kunstenaars zijn er ook.

Knipoogvormen
Dominique Prins-Ciccoli (1963) komt uit het Zuid-Franse Saint Raphael. Sinds 1988 woont ze in Huizen. In 2000 ontdekt ze haar passie: boetseren, beeldhouwen en werken in brons. In zeer korte tijd ontwikkelt deze autodidacte een eigen stijl en handschrift. Voor haar surrealistische beelden laat ze zich vaak inspireren door "de vrouw". Zij werkt zonder model of foto en maakt gebruik van tegenstellingen: zuivere eenvoud en overdrijving, bevroren bewegingen en pure vormen-met-een-knipoog. Vaak zit ze op de grens van mooi en lelijk, zonder afbreuk te doen aan harmonie en elegantie. Haar vrouwenfiguren in allerlei ingewikkelde houdingen zijn volledig in balans. Werk vol symboliek; verfijnd, elegant en toch krachtig.

Effecten
Herman Coppus (1955) woont en werkt in het vestingstadje Ravenstein aan de Maas. Docent beeldende vakken aan de Academie Beeldende Kunsten te Maastricht, maar daarnaast zelfstandig beeldend kunstenaar. Zijn werk moeten we beschouwen in het licht van de traditionalistische moderne stromingen van de vorige eeuw: het Constructivisme en de Geometrische Abstractie, zijn inspiratiebronnen. Hij heeft veel aandacht voor kleur, ritme en lichtwerking. Experimenteren doet hij graag met uiteenlopende materialen van papier tot kunststof. In zijn papierreliëfs zit veel licht en schaduw met verrassende effecten.

Onvervaard
Marcel Duran (1962) groeide op in Bolsward, maar woont en werkt al jaren in Groningen. Hij volgde een klassieke opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva in Groningen. Marcel Duran schildert onderwerpen die hij om zich heen ziet: het landschap; de stad; portretten en figuren. Hij werkt naar levende onderwerpen: voor zijn portretten moet je poseren en landschappen maakt hij buiten. In een korte tijd verbeeldt hij de essentie van het onderwerp. Dat maakt zijn schilderijen zeer levendig, sfeervol en intiem. Zijn kunst vestigt de aandacht op de charme van het alledaagse leven. Fris, onvervaard en raak zet hij zijn onderwerpen neer. De expositie loopt tot en met 30 december.

Het werk van Marianne van Helden in Guinee-Bissau

RIJSSEN - Op donderdag 22 november zal de bekende veldwerkster van de interkerkelijke zendingsorganisatie Kimon en ex-leerkracht van de Elimschool in Rijssen een presentatie verzorgen over haar werk in de kinderevangelisatie en het opstarten met derden van kinderbijbelclubs in die plaatsen waar een kerk ontbreekt in de hoofdstad van de Zuid Afrikaanse staat Guinee-Bissau. Marianne is sinds 18 oktober weer in Nederland en heeft een paar weken van haar welverdiende verlof genoten, maar nu is de tijd weer aangebroken voor persoonlijke ontmoetingen en het geven van presentaties.

De bijeenkomst vindt plaats in de Syrische Orthodoxe Kerk ingang Kroonwijde. Om 18.45 uur is de inloop en om 19.00 uur start presentatie waarbij de bezoekers weer mee kunnen kijken en luisteren naar noemenswaardige momenten van de afgelopen tijd. Deze presentatie is erg leuk en leerzaam voor kinderen, daarom start deze avond vroeg zodat ze er ook bij kunnen zijn. Om 19.45 uur gaan we pauzeren met koffie en/of thee en om 20.15 uur vervolgen we de presentatie, waarbij wij voornemens zijn om ongeveer 20.50 uur te gaan afsluiten.

Collecte
Op deze avond zal er ook een collecte gehouden worden voor het werk wat Marianne heeft verricht in Guinee-Bisssau. Iedereen is van harte welkom op deze leuke en leerzame avond, jong en oud.

Dick Tukkers

Leven in de eindtijd

RIJSSEN - Op donderdag 29 november is er een lezing met Marianne Glashouwer, zij is werkzaam bij stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp van deze avond Leven in de eindtijd, met Israël als teken van hoop.

De lezing gaat over hoe God zijn volk weer terugbrengt naar Israël, volgens de profeten. Wij zien dat gebeuren in onze tijd. Wij zien ook dat God trouw is en die trouw bewijst aan zijn volk. God is trouw aan zijn oogappel Israël en en daarom kunnen wij er ook op vertrouwen dat hij zijn beloften aan ons waarmaakt. God is trouw, zijn plannen falen niet. Hij heeft de geschiedenis in zijn hand, de geschiedenis van de wereld, van Israël en ook van ons persoonlijk.

Achtergrond spreekster
Bij de Evangelische Omroep was Marianne Glashouwer werkzaam. Ze is getrouwd met de internationale voorzitter van de Christenen voor Israël, Willem Glashouwer. Marianne Glashouwer en Willem Glashouwer zijn al vele jaren betrokken bij het werk van Christenen voor Israël, om solidariteit met het Joodse volk te betuigen. Ze spreek met regelmaat in het binnenland, maar ook in het buitenland. Ze organiseert excursies naar het Corrie ten Boomhuis in Haarlem en naar synagogen in heel Nederland, ook regelt zij vrouwenreizen naar Antwerpen, Berlijn en Israël.

Kom ook
De bijeenkomst vindt plaats in Gebouw Jeruël aan de Holterstraatweg 125. De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Creatieve doe-middagen in wintersfeer

HOLTEN - Bij ViaVie Welzijn kan men om de 14 dagen lekker creatief aan de slag in het Kulturhus te Holten.

De creatieve middagen staan onder leiding van drie vrijwilligers die elke keer weer een leuk, creatief en betaalbaar programma in elkaar weten te zetten. Maar naast de creativiteit, is de gezelligheid onderling met het kopje koffie minstens net zo gezellig. Vrijdag 30 november gaat de groep aan de slag met stenen schilderen, in een mooie winter/kerstsfeer. Opgeven voor het stenen schilderen kan tot en met dinsdag 27 november. Een voorbeeld van de stenen is te vinden op de website van ViaVie Welzijn: www.viaviewelzijn.nl. De middag is van 13.30 uur tot ongeveer 15.30 uur en de kosten bedragen € 3,50 per middag, inclusief koffie en exclusief materiaalkosten. Voor meer informatie en/of opgave, neem contact op met ViaVie Welzijn via 0548 36 27 55 of info@viaviewelzijn.nl.

Het Grote SinterParkFeest

RIJSSEN - Een groot feest op 28 november voor Sinterklaas en voor de kinderen!

Op 28 november is het Grote SinterParkFeest in Parkgebouw Rijssen. Vanaf 15.00 uur wordt er gezongen, gedanst en gesprongen. Natuurlijk missen Sinterklaas en zijn Pieten dit mooie feest niet. Zonder Sinterklaas en zijn pieten zou het niet het Grote SinterParkFeest zijn. Ontmoet ze ook! Toegangsprijs is € 5,- per persoon. Toegangsbewijzen zijn te bestellen via de website www.parkgebouw.nl.

Emotievolle dagen Ben en Henny Plomp

RIJSSEN-MOLDAVIE - In een vorig artikel verhaalde ik u onder welke omstandigheden Ben en Henny Plomp met hun reisgenoten hun werk verrichten bij de arme inwoners van het plaatsje Straseni in Moldavië, maar hoe het gezelschap de inwoners van dit plaatsje de dag van hun leven bezorgden met een bezoek aan grotten, kerken en musea. Maar aangezien hun taken nog niet waren volbracht, wachtte het reisgezelschap nog volop werk in de nog volgende dagen.

De volgende dag zal lang in mijn herinnering blijven. Ik dacht dat ik bij de politie van alles en nog wat had meegemaakt, maar wat me deze dag is overkomen emotioneerde mij erg. Ik werd deze dag ingedeeld samen met Gerrie, Jan en een wijkverpleegster, genaamd Vejonika, om een huisje af te maken van een alleenstaande vrouw van 69 jaar, die zwaar hulpbehoevend was, doordat ze beide heupen had gebroken en daardoor niet kon lopen en haar tijd op bed doorbracht. 1 keer per week kwam daar de wijkverpleging en zo af en toe kwam haar dochter Olga haar helpen. Deze vrouw lag in een kippenhok op bed en u kunt zich voorstellen hoe deze vrouw er bij lag. Ze woonde in een afgelegen spoorhuisje zonder buren.

Opknappen van het huis
De opdracht was om dit huisje zodanig op te knappen dat ze de winter kon doorkomen en niet meer in het kippenhok hoefde te liggen. Verder kon dan haar dochter bij haar komen wonen. Haar dochter had geen man, had drie gehandicapte kinderen en had geen werk of uitkering. Om het hoofd boven water te houden ging ze naar de stad om te kijken of er werk was. Die dag werd het huisje klaargemaakt voor Malawische begrippen. Er kwam linoleum op de vloer, de wanden werden geschilderd, nieuwe tochtvrije kozijnen geplaatst, gaten in de muur werden gedicht. Er kwam een nieuwe kachel, een nieuw bed met matras en beddengoed en een nieuwe koelkast. Toen het huisje klaar was, kwam de mannelijke wijkverpleger en bracht het vrouwtje vanuit het kippenhok naar haar nieuwe kamer met een nieuw bed. Jan en ik konden het op dat moment niet meer droog houden en vonden steun bij elkaar.

Emoties
Bij het verlaten van deze werkplek wilde ik dochter een beetje geld geven, dat zij resoluut weigerde. We hadden al te veel voor hen gedaan. Stiekem een geldbedrag achtergelaten in de koelkast, wat ze ongetwijfeld zou vinden. Terug op het dagcentrum kwamen alle emoties van die dag weer boven en heb ik een potje staan janken op de schouder van Henny.

Afscheid
In een volgend artikel en laatste artikel in deze serie nemen Ben en Henny Plomp samen met een aantal reisgenoten afscheid van de inwoners, de bejaarden van de dagopvang en van het bejaardenhuis in Straseni. Dit was een bijzondere belevenis, een ervaring rijker en een tijd die ze voor geen prijs hadden willen missen.

Dick Tukkers

Familie Pas uit Rijssen een zorgzame familie

Foto: Arjan Baan 

RIJSSEN - Familie Pas is een zorgzame familie. Drie personen uit hetzelfde huisgezin zijn allemaal werkzaam bij dezelfde werkgever in de zorgbranche.

Bij Woon- Zorgcentrum Maranatha doet zich het unieke geval voor dat drie personen uit hetzelfde huisgezin werkzaam zijn bij dezelfde werkgever. Moeder Desiree Pas-Bal als verpleegkundige en EVV'er (verpleegkundige die binnen het team'' Wijkverpleging '' verantwoordelijk is voor de zorg rond de zorgdrager), zoon Maarten werkt als oproepkracht bij het ''team gehandicaptenzorg Rozemarijn''. Maarten is bezig met de afronding van zijn opleiding als onderwijsassistent en loopt stage op de Elimschool in Rijssen en dochter Marell werkt op de verpleegafdeling ''DeRoos''. Zij volgt de BBL-opleiding Verzorgende en Maatschappelijke Zorg op het Hoornbeeck College. Zij gaat hiervoor een dag per week naar het Zorggilde in Rijssen om de praktijk te ervaren.

Nog meer zorg
Ook de andere dochters van de familie Pas zijn werkzaam in de zorg; echt een familieaangelegenheid dus. En daarbij komt nog dat de vriendin van Maarten vierdejaars student verpleegkunde is en werkt bij het Woon- Zorgcentrum Elim in Barneveld, aldus een enthousiaste Desiree.

Dick Tukkers/foto Arjan Baan

De Pietenschool is er weer!

RIJSSEN - De Pietenschool is er weer! Alle kinderen zijn op zaterdag 24 november en zaterdag 1 december van harte welkom in het overdekte winkelcentrum de Hoge Wal in Rijssen.

Op beide dagen zijn jongens en meisjes tot en met 8 jaar van harte welkom in de Hoge Wal van 11.00 tot 16.00 uur. Onder begeleiding van een échte Piet kunnen de kinderen de basisvaardigheden van de Piet leren. Kun jij wat een Piet kan? Kun je daklopen en cadeautjes in de schoorsteen gooien en wat al niet meer. Kom ons dan helpen! Je krijgt van Piet een echt "Pietenpaspoort" om mee te doen met alle spellen. Heb je écht heel goed je best gedaan dan krijg je van de Piet een handtekening op jouw paspoort en kun je daarmee jouw verrassing ophalen.

Tot ziens in de Hoge Wal!
Groeten van Piet & Piet

Fairtrade koken en bakken

RIJSSEN - Op vrijdag 2 november hebben leerlingen van de afdeling horeca en bakkerij, van scholengemeenschap Reggesteyn, locatie Rijssen, zoveel mogelijk fairtrade ingrediënten gebruikt in de praktijklessen.

In het keuzedeel catering werd Paneng Curry gemaakt met fairtrade Thaise rode curry en fairtrade rijst uit India als ingredienten. In het keuzedeel patisserie werden banenensoezen gemaakt, waarin fairtrade bananen en chocola werden verwerkt. In de theorielessen was al eerder ingegaan op het belang van het zoveel mogelijk gebruik maken van producten, die onder eerlijke productie omstandigheden zijn gefabriceerd. Steeds meer kan, ook in de horeca branche, met fairtrade producten worden gewerkt. Dit alles vond plaats in het kader van de landelijke fairtrade week van 27 oktober tot en met 3 november.

Kunstlezing Henk Blokhuis in Rijssens Museum

RIJSSEN – Beeldend kunstenaar Henk Blokhuis uit Almelo verzorgt donderdagavond 29 november een lezing in 'n Koffiehook van het brandweermuseum.

Blokhuis exposeert momenteel grafiek in de wisselzaal van het Rijssens Museum. Over deze manier van werken, de achtergronden, technieken en de plaatsing in de beeldende kunst geeft hij een lezing. Dat doet hij aan de hand van beeldmateriaal dat hij laat zien op het grote scherm.

Aanmelden
De toegang is vrij. Voor twee keer koffie/thee met iets erbij wordt een geringe bijdrage van 4 euro gevraagd. De lezing start om 20.00 uur. Rond 20.45 uur is er een pauze. Wie dat wil, kan daarna oversteken naar het kasteel waar Henk Blokhuis zelf uitleg geeft bij het geëxposeerde werk. Aanmelden is niet verplicht, maar wie zeker wil zijn van een plaats, kan de komst telefonisch of per mail doorgeven: 0548 514 261 of via info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van: Blokhuis.

Voorkom een val met een STROEV-vloer

ALMELO - Een ongeluk in je eigen huis komt helaas maar al te vaak voor. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal mensen dat komt te overlijden door een val fors gestegen is de afgelopen jaren; tot ruim 4.000 mensen afgelopen jaar. Preventie is daarom erg belangrijk; STROEV kan helpen om een lelijke val te voorkomen, ook voor bedrijven en organisaties.

De badkamer is gevaarlijker dan veel mensen denken. Op de natte tegels en in de gladde douchebakken kom je al snel aan het glijden met een val als gevolg. Het Almelose bedrijf STROEV specialiseert in het aanbrengen van stroeve coatings op deze en veel andere ondergronden. Hierdoor hebt u meer grip en valt u minder snel. Het aanbrengen van de coating neemt slechts een dag in beslag. Deze is transparant en heeft een levensduur van 7 tot 10 jaar. STROEV gebruikt een speciaal etsmiddel om tegels stroef te maken. De richtprijs voor een badkamer tot zes vierkante meter is 225 euro. Het aanbrengen van de coating in een douchebak of ligbad kost eveneens 225 euro. Uw badkamer is dan ook in één dag klaar. Een relatief kleine investering die veel leed kan voorkomen. Nu al komt iedere zes minuten een oudere op de eerste hulp terecht als gevolg van een val, met fikse zorgkosten en bijbehorende problemen als gevolg.

Ook voor bedrijven
STROEV verzorgt ook het stroef maken van vloeren voor bedrijven en organisaties in de brede regio. Door de jaren heen hebben zij een grote klantenkring opgebouwd; onder meer met gemeenten, sportcomplexen, recreatieparken, horecabedrijven en hotels. Zeker wanneer u een grotere oppervlakte laat coaten kan dit zeer kosteneffectief. Bovendien voorkomt u hiermee ook leed bij bezoekers en personeel én een stuk aansprakelijkheid. Een bezoeker of medewerker die valt in uw bedrijf als gevolg van een gladde vloer kan u immers aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Zo zijn bijvoorbeeld tegelterrassen, zwembaden en natte betonvloeren een groot risico. Eigenaar Marc Tyburski van STROEV is dan ook blij dat er steeds meer aandacht is voor valpreventie, ook zeker wanneer letsel voorkomen kan worden. Zo zijn diverse Twentse gemeenten en de GGD Twente al actief bezig met trainingen voor valpreventie van ouderen. Zeker in combinatie met preventieve maatregelen zoals een stroeve vloer kan veel leed voorkomen worden.

Neem contact op
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor uw woning of bedrijf? Neem contact op met STROEV via 074-250 80 86 of kijk op: www.stroev.nl

Column

Hoold oe stille

Nee, nee, gin genöal oawer vallende blaân, dat de beume alwier oarig kaal zeent. Ik wil het ook nit oawer de premies van de zorgverzekeraars hebben. Dee goat vanzelf wal de heugte in. Ook gin discussie oawer wal of nit an 't gas goan, zunnepanelen op het dak, lange piepen de groond in, wal of nit stokken met dreug hoalt in 'n heard, 'n thermostaat heuger of leger zetten, het milieuprobleem lig nit an oons zelf mear an dee boeren, of an de steenkollencentrales of an de politiek, of an Piebes. Nogal wiebes. Ik bedoele wiedes.

En astebleef, lever gin woord oawer de kwoalen dee 'n oolderdom met zich metbrech. Remmetiek, ritmestoornissen, te völle etten, gen gluten of juus wal gluten, strammigheaid, nit op naams können kommen, vergetachtig worden; a'j doar oawer wilt kuieren goa'j mear noar een zorgcentrum, d'r zeent d'r zat in oew buurte. Of da'j joonk zeent en non al last kriegt van landingsbanen of nen kalen kop.

Ook niks zeggen oawer brevenbusse dee vot goat, geldautomaten dee eendudig wordt, buurtweenkels dee at dichte goat.

Ik goa wisse vuurbiej an 't anschaffen van trapliften, scooters met veer of vief raân, rollatoren, ledlaampen in thoes, inruilen van auto's, anschaf van e-bikes, racefietsen, sponsorkleare, trimlechtjes vuur in 't duuste: iederene mut zelf mear oetzeuken woedöanig a'j de bene wilt brekken.

Iej heurt miej nit oawer reclames van better heuren, kortzichtiger kieken, knöpkes in plaatse van zwil in de oren, kets vuur niks, of den zingenden zanger den noar eyelove geet.

Dan he'w het nog nit ehad oawer al dee dikke supermarkt-brochures bassend vol etten en dreenken en plaatjes van innig gelukkige leu an ne toafel van hier tot gunter. Gin woord! Lever schaamte a'j noar dee magere scharmeenkels kiekt met het gironommer oonder in beeld. Gewoon negeren. Bespoart oe völle geald.

En wisse wille viej al dee programma's doodzwiegen dee oawer kokken en broaden goat. Van leu dee met gevoarlijke messen taktaktak doot met nen preai of nen siepel of greunigheaid. Eet smakelijk. Dat is nog mear de vroage.
En doot miej een plezeer, zengt niks oawer leu dee zukke hoge matrassen anschaft dat ze met 'n neuze tegen het dubbel geïsoleerde plafon lingt. Nemt toch een gewoon ledikant, dan he'j ginne lange lädder neurig um efkes snaches noar thuuske te goan.
Eh, 'n moond dichte oawer dat de koarken löag loopt en de festivals vol, dat d'r leu zeent dee zengt "wij zijn ons brein", en dan te bedeanken dat d'r zovölle leu gin hassens hebt, woer mut dee dan blieven?

Nee… mear woer mu'w het dan in vredesnaam nog oawer hebben…?

Gerrit Kraa

Vrienden schaatsen voor Taaislijmziekte

RIJSSEN – Mark Lohuis (midden), Patrick Overdam (rechts) en Paul Spekhorst rijden opnieuw de alternatieve Elfstedentocht.

Vorig jaar haalden ze met hun schaatstocht 16.000 euro op voor de stichting Skate4air. 22 januari gaan ze opnieuw de strijd aan. Het geld is van deze tocht en de Skate4AIR Daylight Challenge in Zweden gaat naar onderzoek naar medicijnen tegen de ziekte Cystic Fibrosis (CF), de taaislijmziekte. Mark Lohuis wordt zelf behandeld voor CF.

19 januari reizen de vrienden af naar de Weissensee en dinsdag 22 januari wordt de Alternatieve Elfstedentocht gereden. Dit jaar wordt hun Team Klapschaats 2.0 versterkt door Wim Spekhorst. Meer informatie is te vinden op de website www.skate4air.nl/team/klapschaats-2-0 of mailen naar marklohuis@hotmail.com

Skate4air staat onder leiding van oud-Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage.

40 jaar lid bij de Twente Zangers

RIJSSEN - Op donderdag 8 november 2018 werd Otto Voortman in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen gehuldigd in verband met zijn 40-jarig lidmaatschap bij De Twente Zangers.

Na Jan Schulenburg is Otto Voortman het tweede lid dat voor deze periode lid is bij het ensemble. Al eerder werd Otto Voortman ere-lid van dit kleine mannenensemble. Voor deze gelegenheid waren leden en oudleden van het ensemble uitgenodigd.

Dankwoord
Jan Willem Baan, de voorzitter van het ensemble, heeft Otto en zijn vrouw bedankt voor de inzet die zij beiden hebben getoond voor de vereniging. Ook als penningmeester heeft Otto meer dan 30 jaar plaatsgehad in het bestuur van deze vereniging en daar veel werk verzet. Het regelen van buitenlandse reizen, concoursen in binnen- en buitenland, cd en lp opnames zijn maar een kleine greep uit de gebeurtenissen die mede door Otto's inspanning tot stand zijn gebracht. Niets was Otto teveel om zijn medewerking aan te verlenen. Na het dankwoord werd Otto een oorkonde en een speld van het KNZV uitgereikt. Na het dankwoord van de voorzitter heeft Otto de vereniging bedankt voor de mooie jaren die achter liggen. Hij sprak de wens uit nog een tijd onderdeel te mogen uitmaken van deze mooie vereniging.

Riessense midwinter- hoornbloazers actief

RIJSSEN - De Riessense Mirreweenterhoornbloazers hebben hun hoorns weer uit het vet gehaald.

Volgens secretaris Gerard Leusman staan er alweer verschillende activiteiten op het programma waarbij de midwinterhoornisten gaan optreden.

Vanaf deze week wordt iedere donderdagavond geoefend. Wie daar bij wil zijn om te luisteren is van harte welkom. Wie zich wil aansluiten bij de groep ook. De oefenlocatie staat te lezen op de website van de midwinterhoorngroep www.midwinterhoorn.webs.com

De Riessense Mirreweenterhoornbloazers oefenen tot aan de eerste Adventszondag binnenshuis, zoals de traditie dat voorschrijft. Daarna kan er tot en Driekoningen ook buitenshuis geblazen worden.

Een ideale locatie om de hoorns te laten klinken is de parkeergarage onder het gemeentehuis waar de nagalm fenomenaal is. Ook daar zal de komende tijd de oale roop klinken, evenals vanaf de Rijsserberg, rond kasteel de Oosterhof en bij de Pelmolen.

Effe vangen?

Een behanger, die laatst in Spangen
Bij iemand een kamer zou behangen
Vertrouwde het zaakje niet
Dacht: het lijkt me echt een bandiet!
Dus vroeg hij: kan ik eerst effe vangen?

Jan Zandbergen

Wat leu vroangt hoe 't oe geet
um te verteln hoe 't eur zelf geet.

Maandag 26 november 10:00 uur

BNI-chapter Hof van Twente

Foto: Marian Waanders

HOF VAN TWENTE - 30 november wordt een dag voor de lokale geschiedenisboeken. Dan is de lancering van het BNI chapter
Capreolus.

Steeds meer ondernemers ontdekken de professionele netwerkorganisatie BNI en haar voordelen. De organisatie kent dan ook een enorme groei. Dat bewijst de oprichting van alweer een nieuw BNI-chapter in de regio Overijssel-oost. De voorzittershamer is in handen Annemieke Post, projectmanager van het bedrijf Procesmatch

Wat is een BNI-chapter?
BNI staat voor Business Netwerk International (BNI). Deze van oorsprong Amerikaanse aanbevelingsorganisatie is wereldwijd al meer dan dertig jaar actief. BNI is een commerciële en professionele netwerkorganisatie die uitgaat van efficiënte mond-tot-mondreclame. Lokale ondernemers die het grote professionele belang inzien van een correcte netwerking, verenigen zich in een BNI-chapter en komen wekelijks op een vast tijdstip bijeen om elkaar zo goed mogelijk te leren kennen om elkaar gericht te kunnen aanbevelen. "Door het wekelijks samenkomen wordt het netwerk van één ondernemer uitgebreid met het netwerk van alle andere BNI-leden. Meer leden zorgt voor een groter netwerk.", aldus Annemieke Post.

Filosofie van BNI
Onder het motto "Geven loont!" bekijken de BNI-leden hoe ze elkaar aan nieuwe opdrachten kunnen helpen, zonder daarbij de "What's in it for me"-afweging te maken. Elk chapter laat slechts één vertegenwoordiger van een bepaalde beroepscategorie toe om dilemma's en concurrentie uit te schakelen. Een van de succesfactoren is het onderlinge vertrouwen tussen de BNI-leden. "Niemand introduceert een medelid in zijn eigen netwerk als hij er niet op kan rekenen dat diegene degelijk werk aflevert. Uiteindelijk staat ook je eigen reputatie op het spel", zegt lidmaatschapscoördinator Ruud van de Meeberg, directeur van Snijdt Hout.

Mooie start
BNI Capreolus start met 25 leden en wil groeien naar minimaal 35. De wekelijkse bijeenkomsten vinden plaats bij Herberg de Pot, Potdijk 9 te Markelo. Bent u ondernemer en wilt u BNI leren kennen door een reguliere bijeenkomst bij te wonen? Dan kunt u zich melden bij: Secretaris-penningmeester; Olle Geurts, kandidaat-notaris en partner van Geurts & Verbeek Netwerk notarissen. Telefoon: 0626316584 of o.geurts@geurtsverbeek.nl

Inschrijven voor Triathlon Holten

HOLTEN - De Inschrijving voor de 35e editie van de Triathlon Holten 2019 opent voor alle onderdelen op zondag 16 december 2018. Deelname gebeurt op basis van inschrijving, er vindt net als vorig jaar dus géén loting plaats. Wie zeker wil zijn van een startnummer wordt geadviseerd zich op tijd aan te melden via www.triathlonholten.nl.

"Voor de achtste afstand zijn voor Holtenaren 210 startnummers beschikbaar en voor niet-Holtenaren 350", vertelt voorzitter Martin Pieters. Bij meer inschrijvingen dan startplekken wordt een wachtlijst gehanteerd. Op de Olympic Distance zijn 450 plaatsen beschikbaar en bij de kids triathlon van 12-15 jaar 70 plaatsen. Nieuw dit jaar is, kids vanaf 8 jaar in plaats vanaf 9 jaar mee kunnen doen in de groep 8 t/m 11 jaar, hiervoor zijn ook 70 plaatsen beschikbaar. 'Net als vorig jaar kunnen bedrijventeams ook weer meedoen aan de Bedrijven(trio)Triathlon en Vivera Run. De inschrijving daarvan start ook op 16 december'. Meer informatie daarover volgt op een later tijdstip. 'Ieder jaar zijn er weer nieuwe elementen waar wij rekening mee moeten houden'. Op basis van de Nationale Triathlon Bond richtlijnen is er dit jaar een Kids Triathlon voor 14-15 jarigen. 'Dat betekent dat de achtste triathlon pas vanaf 16 jaar is. De peildatum die daarvoor wordt gehanteerd is de leeftijd op 31 december 2018.

Afstanden
Kids triathlon 8 tot 11 jaar 100 m zwemmen, 5 km fietsen en 1,25 km lopen
Kids triathlon 12-13 jaar 250 m zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km lopen
Kids triathlon 14-15 jaar 375 m zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km lopen
Achtste 500 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen
Olympic Distance 1.500 m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen

Leukste Triathlon
Wederom ondergaat het centrum van Holten en haar omgeving in het laatste weekend van juni een sportieve metamorfose. Het fantastische evenement bruist van alles wat met zwemmen, fietsen en hardlopen te maken heeft. Nationale en internationale triatleten zetten zaterdag alles op alles om de begeerde punten te halen tijdens de ETU Triathlon Premium Cup Elite en ETU Triathlon Junior Cup.

Lezing Suzanna Jansen

HOLTEN - In Kulturhus Holten vertelt Suzanna Jansen op 28 november over haar boek 'Ondanks de zwaartekracht'.

Suzanna Jansen heeft een veelzijdig leven gehad tot nu toe. Ze heeft als freelance researcher gewerkt aan diverse documentaires en voor verschillende bladen. Ook is ze bekend als schrijfster van onder andere 'Het Pauperparadijs' en haar laatste boek 'Ondanks de zwaartekracht' over het najagen van dromen. Over dit boek zal de lezing voornamelijk gaan. De lezing is op 28 november om 20.00 uur in Kulturhus Holten. Toegang is voor leden € 7,- en voor niet-leden € 10,-.

The Kilkennys

NIJVERDAL - Jong en oud geniet van de muziek van The Kilkennys op zaterdag 24 november in het ZINiN Theater.

Vier vrienden uit de stad Kilkenny in Ierland, die klassieke folksongs op geheel eigen wijze ten gehore brengen. Dat is precies de omschrijving die past bij The Kilkennys. Muziek en humor zijn te verwachten op 24 november vanaf 20.15 uur. Kaarten kosten € 24,-.

"Iedere dag opnieuw streven naar enthousiaste klanten"

RIJSSEN - Adee Keukens wil de klant op alle vlakken van dienst zijn. Dat begint al in de showroom. Met een schitterende, uitgebreide collectie keukens in alle stijlen en prijsklassen en volop keus in materialen, afwerkingen en apparatuur.

Daarnaast besteedt Adee Keukens veel, erg veel aandacht aan service voor het beste resultaat. Waar je bij andere keukenbedrijven in geval van problemen nog wel eens hoort dat de beschuldigende vinger naar de klant wordt uitgestoken, heeft Adee Keukens een andere mentaliteit. Oplossingsgerichtheid kenmerkt de houding van het Adee-team. "We zeggen altijd tegen de klant: We kunnen niet garanderen dat alles in één keer goed gaat. We blijven immers mensen. Maar we garanderen wél dat het goed komt," zegt bedrijfsleider Erjan de Bruin. Want tevreden klanten, daar wil deze keukenzaak in Rijssen alles voor doen.

Perfectie
Om keukens perfect af te kunnen leveren, houdt Adee Keukens het liefst volledige regie over elke order. In tegenstelling tot filiaalbedrijven, voert Adee Keukens de werkvoorbereiding, het logistieke proces, de planning en montage, de administratieve afhandeling en de after-sales zelf uit. Door alles onder 1 dak te houden, kunnen we alle aandacht besteden aan u en uw wensen! Dat merkt u aan het resultaat.

Hoge tevredenheid
Klanten waarderen deze unieke werkwijze in bijzonder hoge mate, zo blijkt uit het gemiddelde cijfer van 9,6 die honderden klanten Adee Keukens toekennen op de onafhankelijke reviewsite Qasa.nl. Ook op Google wordt het bedrijf hoog gewaardeerd, met 4,5 van de 5 sterren. "Het is mooi dat ons werk zo goed gewaardeerd wordt", geeft Erjan de Bruin aan. "Dat motiveert ons iedere dag opnieuw om te streven naar enthousiaste klanten".

Kom langs
Adee Keukens is in Rijssen gevestigd aan de Ethaanstraat 2. Kijk ook op: www.adeekeukens.nl

Was Sinterklaas in Rijssen in slaap gevallen?

RIJSSEN - Ongeveer een uurtje later dan gepland arriveerde Sint Nicolaas met zijn zwarte pieten op het podium op het Schild. Een groot aantal kinderen met hun ouders, grootouders, ooms en tantes hadden zich verzameld op Het Schild.

Sommige ouders gingen met hun kinderen even kijken bij het Huis van Sinterklaas. Was hij soms in slaap gevallen? Maar nee, voorafgegaan door een politieauto en vergezeld door z'n zwarte pieten, de pepernotenmachine en het dweilorkest de Kamgoar Klosse van de Muziekvereniging Wilhelmina kwam de Sint tevoorschijn uit de Kerkstraat. Na een rondje gemaakt te hebben door het centrum betrad hij het podium. Op het podium waren inmiddels burgemeester Arco Hofland met de juffen Suus en Rianne gearriveerd, vergezeld door in het oranje gestoken danspieten. De burgemeester maakte gebruik van de gelegenheid om te spreken over het superschone centrum van Rijssen. Maar toen klonk het uit vele monden "Hij komt, hij komt, die lieve goede sint". Onder het publiek veel kinderen met allerlei kleuren van pietenmutsen, al dan niet voorzien van zwarte gezichten of roetvegen. Voorwaar een vrolijk bont gezelschap, dat al vele dagen verwachtingsvol naar dit moment had uitgekeken en er ook nog dagen lang van zullen nagenieten.

Dick Tukkers

Open Mic

NIJVERDAL - Speel jij in een band of ben jij singer-songwriter, cabaretier of stand-up comedian in de dop? Dan is ZINiN op zoek naar jou!

Op vrijdag 30 november vindt alweer de vierde editie van Open Mic in De Smidse plaats. Dit is je kans om op een podium je talent te delen met publiek! Dus grijp die kans en go on stage! Elke deelnemer van Open Mic mag in een kwartier zijn of haar talent laten zien aan het publiek. Tijdens deze avond zijn ook scouts aanwezig die de deelnemers na afloop individueel feedback geven op hun optreden. Tevens krijgen de deelnemers een aanbod om een les of workshop te volgen om zichzelf zo te verbeteren. Een prachtige kans om je te ontwikkelen!

Aanmelden
Lijkt het je leuk om ervaring op te doen en meer bekendheid te krijgen? Pak dan je podium! Opgeven kan door een mail te sturen naar cultuur@zinin.com. Vermeld daarbij welke muziekstijl jij/jullie maken en stuur eventueel een demo of YouTube-link mee van een van jullie voorstellingen. Zowel het deelnemen aan als het bezoeken van de Open Mic op 30 november vanaf 20.00 uur is gratis.

Gezelligheid en sfeer op de Winterfair bij Auto Aaltink

NIJVERDAL - Heb je ook alweer zin in die unieke, warme en gezellige sfeer van de feestdagen? Kom dan ook even naar de reuzegezellige Winterfair bij de actieve Mitsubishi & Fiat dealer in Nijverdal, Auto Aaltink.

Op zaterdag 1 december van 9.00 tot 17.00 uur staat de showroom van Auto Aaltink niet alleen vol met auto's, maar ook met leuke afwisselende kraampjes waar lokale ondernemers hun waar kunnen presenteren en verkopen. Geweldige wijnen en andere delicatessen, bloemen en mooie geschenkverpakkingen. Ideaal voor de drukke en gezellige decembermaand. Maar ook uw persoonlijke reisadviseur, heerlijke geuren, parfums, (elektrische) fietsen, woon-ideeën, elektronica en de schoonmaak-systemen van Jemako. Daarnaast is er dit jaar ook live muziek! Felicia Westerhof, de winnares van de Voice of Ommen, treed tussen 11.00 en 12.00 uur & 13.30 en 14.30 uur op! Kortom, redenen genoeg om ons een bezoek te brengen.

Hapje en drankje
Vanzelfsprekend wordt tijdens deze dag de inwendige mens niet vergeten. Wat dacht u van een kop heerlijke erwtensoep, roggebrood met spek, of kiest u liever voor warme chocolademelk met slagroom. Koffie of thee met een heerlijke plak Twentse krentenwegge kan natuurlijk ook.

GRATIS wintercheck
Naast alle gezelligheid kan iedereen zijn auto, klant of geen klant, ook nog GRATIS door Auto Aaltink laten testen op 18 wintergevoelige aspecten. Het kost u weinig tijd, omdat u toch aan het genieten bent op de winterfair en u gaat veilig de winter in.

Voordelig inkopen
Vanzelfsprekend nemen alle ondernemers mooie aanbiedingen mee. Dus mooi voordelig cadeaus inkopen voor de decembermaand. Daarnaast gelden er natuurlijk bij Auto Aaltink nog mooie acties op zowel nieuwe en gebruikte auto's.

Deelnemende bedrijven
Op de Auto Aaltink Winterfair vindt u stands van onder andere de volgende bedrijven: The Snuffel Factory, Jemako/Francien Hazebroek, EP Nijverdal, Travel Counsellors / Jose Pennings, Kamphuis Fietsen, Pand 55, Cigo Spithoff, Puur Relaxen, Runspiration, Wilgenweard, Oriflame / Francis Asbroek, HTC Living, Staatsbosbeheer, Rokerij Marle, Jet's Kaas&zo, Twente Decadente, Annet Evers Sieraden en Bloemerie Mireille.

Kom ook!
De Auto Aaltink Winterfair wordt gehouden op zaterdag 1 december a.s. van 9.00 – 17.00 uur in de showroom van Auto Aaltink op industrieterrein 't Lochter in Nijverdal. Meer informatie over het evenement en Auto Aaltink vindt u op www.autoaaltink.nl en op de Facebook pagina van Auto Aaltink.

Puur bestaat vijf jaar!

NIJVERDAL - Puur therapie en coaching bestaat vijf jaar en wordt geleid door Hans en Sandra Bolte in Nijverdal.

Het is fantastisch dat we dit werk al vijf jaar mogen doen. We leren en ontwikkelen nog elke dag. We leven in een boeiende tijd, er gebeurt veel op en in de wereld; moeilijke dingen maar ook mooie. Het is de kunst om te geloven dat je het waard bent om een mooi leven te leiden, ook na tegenslagen. Daarbij praten we niet uit een boekje; ook wijzelf hebben de nodige moeilijkheden gehad. In een positieve houding kan veel je belemmeren; denk aan te veel negativiteit binnen krijgen, trauma`s, een gevoelig karakter, belemmerende overtuigingen, ziekte, verslavingen (o.a. roken), te veel onrust, angst, verdriet of boosheid. Bij al deze issues is het interessante dat er vaak meer winst te halen valt dan verwacht. Dit door ook het onbewuste mee te laten spreken in de sessies. Dit kan door hypnotherapie, systemisch werk en speciale oefeningen.

Verbaasd zijn we met name over hoeveel vooruitgang er vaak te halen valt bij chronisch fysieke problemen en ziektes. Het samenspel tussen lichaam en geest is enorm (onderschat ook). Het probleem is dat veel op onbewust niveau gebeurt. Via praten alleen kom je daar meestal niet goed bij. Veelal is er meer perspectief mogelijk dan wordt verondersteld. Reguliere artsen en specialisten van ziekenhuizen verwijzen gelukkig ook meer naar ons door, bij zowel fysieke als mentale issues. De effectiviteit van hypnotherapie en EMDR is inmiddels wetenschappelijk bewezen, dat is gunstig. Gelukkig zijn we beide therapeutisch breed geschoold zodat we kunnen kiezen uit een scala van technieken. Tenslotte blijkt vaak dat de kracht van mindfulness en ontspannen (en op te lossen wat je hierin belemmert!), één van de krachtigste middelen is, om meer levensvitaliteit te ervaren. Dit is dan ook een wezenlijk onderdeel van onze therapie. Hans Bolte mag per 1 januari ook voor de Twentse gemeentes werken.

Van harte welkom!
Hans en Sandra Bolte
www.puurtherapie.nl
0548-85 09 93
Nijverdal

FC Twente tegen Jong Ajax

ENSCHEDE - Afgelopen weekend heeft FC Twente de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles verloren.

Het treffen in De Grolsch Veste eindigde in een teleurstellende 0-1 zege voor de club uit Deventer. FC Twente staat nu 5e op de ranglijst. Aankomende maandag staat de uitwedstrijd tegen Jong AZ op het programma, in Alkmaar wordt er om 20.00 uur afgetrapt. Op vrijdag 30 november staat de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax op het programma. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur.

Kaarten
Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen Jong Ajax heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen. De kaartverkoop is inmiddels al in volle gang. Mag FC Twente ook weer rekenen op uw steun voor deze mooie wedstrijden?

Groot Dictee

RIJSSEN/HOLTEN - Op 29 november is er het Groot Dictee Rijssen-Holten.

Dit dictee wordt georganiseerd door Bibliotheek Rijssen-Holten en Text & Event. Parkgebouw Rijssen is waar het dictee gaat plaats vinden. Hier wordt getest of u weet wanneer een d of t gebruikt moet worden en of u de schrijfwijze van tal van woorden weet. Meld u aan via www.bibliotheekrijssenholten.nl. Het Groot Dictee is voor iedereen toegankelijk. U hoeft geen hbo'er te zijn!

All You Need is Love

NIJVERDAL - De voorpremière van de film 'All You Need is Love' is te zien bij ZINema!

De film gaat pas op 6 december in première, maar op woensdag 28 november wordt de film al vertoond bij ZINema. De film is gebaseerd op het gelijknamige televisieprogramma waarbij in de periode voor Kerstmis zoveel mogelijk geliefden met elkaar verenigd worden. Hoe gaat dat aflopen als de presentator verdwijnt? 'All You Need is Love' is te zien op 28 november om 20.00 uur. De entree bedraagt € 11,-.

Spieker Willem, wat hej toch uutvreten

DIJKERHOEK - Het Dijkerhoeks Amateur Toneel en Buurtvereniging Schoolkring Dijkerhoek houden op 24 november een toneelavond.

'Spieker Willem, wat hej toch uutvreten' is een blijspel waarbij na overmatig alcoholgebruik en een blackout toch achterhaald moet worden wat er is gebeurd. 'Spieker Willem, wat hej toch uutvreten' is te zien bij Het Bonte Paard aan de Deventerweg 87. Bent u erbij op 24 november om 20.00 uur?

Carola Smit kijkt uit naar kerstconcert

RIJSSEN - Zangeres Carola Smit kijkt uit naar het concert dat ze gaat geven met Popkoor Pur Sang op 22 december in het Parkgebouw.

"De gezelligste tijd van het jaar komt er weer aan. Met vrienden en familie onder de boom, gezellige uren bij kaarslicht, lekker eten en natuurlijk heel gezellige muziek. Elk jaar geniet ik er weer van. In de 23 jaar dat ik bij BZN zat hebben we twee kerstcd's gemaakt maar voor de rest hadden we al die jaren één regel: met kerst zijn we vrij om te genieten van de fijne dagen en de familie om je heen. In Volendam ga ik elk jaar naar de nachtmis waarbij we aansluitend een broodmaaltijd met de familie hebben. Ook daar horen natuurlijk mooie kerstsongs bij. Het wordt dan ook een hele sfeervolle avond in het Parkgebouw in Rijssen als ik samen met Dick Plat op 22 december aanstaande een selectie van de mooiste kerstsongs mag laten horen. Heel bijzonder ook als Pur Sang mee gaat zingen in dit eenmalige optreden."

Kamerkoor Pro Musica

NIJVERDAL - Kamerkoor Pro Musica geeft een concert op 24 november.

Pro Musica, opgericht in 2014, bestaat uit enthousiaste zangers. Dat enthousiasme weten ze over te brengen naar het publiek! Tijdens het concert van 24 november in de St. Antonius van Padua kunt u dat zelf ervaren. U kunt luisteren naar onder andere enkele motetten van J.S. Bach en stukken van Händel en Vivaldi. Het concert met als thema 'Tijd en eeuwigheid' begint om 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via promusica@outlook.com. In de voorverkoop kosten kaarten € 15,-.

15 / 20

Uitstekende service op nieuwe én gebruikte Mitsubishi bij Auto Aaltink

NIJVERDAL - Auto Aaltink in Nijverdal is al vele jaren uw betrouwbare Mitsubishi dealer. Het bedrijf werd opgericht in 1966, waardoor u mag rekenen op service en vakmanschap, zowel voor als na de koop.

Sinds 2005 biedt Auto Aaltink ook het Japanse merk Mitsubishi aan. Er is altijd een mooie selectie nieuwe modellen en occasions op voorraad tegen zeer scherpe prijzen. Zo kunt u de actuele voorraad bekijken op mitsubishi.autoaaltink.nl. Zo staat de Mitsubishi Space Star Entry voor u klaar voor 11.490 euro of de Space Star Cool+ voor 12.790 euro. Gaat u voor de stoere Mitsubishi Eclipse Cross? Er zijn nog diverse edities op voorraad, waaronder de Eclipse Cross Pure voor 29.990 euro en de Eclipse Cross Intense voor 32.490 euro.

Ruim en duurzaam
Natuurlijk zijn er ook diverse Mitsubishi Outlanders op voorraad, zowel in de reguliere versie als de PHEV hybride. Maak eens kennis met de ruimte, innovatie en comfort van de Outlander Intense+ voor 42.490 euro of de PHEV Pure voor 35.990 euro.

Actief bedrijf
Als één van de meest actieve Mitsubishi dealers van Nederland kan Auto Aaltink ook regelmatig bij de fabriek speciale partijen inkopen die dan tegen de scherpste prijzen aangeboden kunnen worden. Zo heeft u gegarandeerd de beste aanbieding, zeker in combinatie met een gunstig inruilvoorstel op uw huidige auto.

Garant Occasions
Wanneer u kiest voor een aangenaam geprijsde gebruikte auto wilt u natuurlijk wel enige zekerheid over de staat voordat u de koop sluit. Daarom is Auto Aaltink sinds 2011 aangesloten bij Garant Occasions om de kwaliteit te waarborgen. Dit gaat verder dan de standaard Bovag-garantie; zo omvat dit een controle op meer dan 140 onderdelen. Wanneer u een Garant Occasion koopt ontvangt u ook minimaal 12 maanden technische en mobiliteitsgarantie met pechhulp onderweg. Zo bent u zeker van vele zorgeloze kilometers.

Kom langs
Auto Aaltink is gevestigd aan de Marie Curiestraat 6 in Nijverdal. Kom langs voor een vrijblijvende proefrit. Kijk ook op: www.autoaaltink.nl

Renault 1-2-3 Weken

RIJSSEN - Een auto is voor velen in meer of mindere mate toch nog steeds een statussymbool. Maar wanneer u kiest voor praktische mobiliteit zijn er ook nog veel leuke opties. Zo is de Renault Twingo momenteel extra aantrekkelijk geprijsd.

De Renault Twingo is compact en praktisch, zeker in het stadsverkeer. Het is voor veel mensen voldoende auto; comfortabel en ruim genoeg voor de dagelijkse trips. De Twingo is ook al vele jaren Renault's bestseller dankzij het gunstige kostenplaatje. De consumentenadvies prijs van een Twingo is op dit moment vanaf € 9.290 euro tijdens de Renault 1-2-3 Weken; een voordeel van 2.500 euro. Dit loopt nog tot en met 18 december.

Economisch gebruik
Een kleinere auto is lichter in gewicht en één van de factoren die meespelen bij de berekening van de wegenbelasting is het gewicht. Hoe lichter het voertuig des te lager is de wegenbelasting. Door het lichte gewicht scheelt het ook in de kosten van de brandstof. Meer gewicht verplaatsen vraagt om meer brandstof, de motor moet tenslotte meer werk verrichten. Verder is de verzekering voor een compacte auto vaak goedkoper dan die van een grote.

Goed advies
Een Renault Twingo is dus voordeliger in aanschaf en gebruik dan een grote auto, zeker met de korting die autobedrijf Munsterhuis u momenteel biedt. Kom langs voor een vrijblijvende proefrit en nadere kennismaking met de Twingo, of de andere scherp geprijsde modellen uit Renault's gamma. Natuurlijk kunt u hier ook terecht voor advies over mogelijkheden van private en zakelijke lease of aanschaf van een bedrijfswagen - Munsterhuis biedt u nu extra veel voordeel op diverse bedrijfswagens tijdens de Renault Bedrijfswagendagen die nog tot en met 30 november lopen.

Kom langs
Autobedrijf Munsterhuis is gevestigd aan de Nijverdalseweg 150 in Rijssen, Parkweg 143-149 in Enschede, Goudstraat 31-49 in Hengelo en Ambachtstraat 14 in Almelo. Kijk ook op: www.munsterhuisrenault.nl

BPM verlenging én korting bij Nissan

Nissan biedt tot en met 30 november nog diverse modellen aan tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Tijdens deze BPM-Verlenging profiteert u van een lage BPM én een hoge korting.

De Nissan Micra is momenteel leverbaar vanaf 14.790 euro voor de Micra Visia, of als N-Way Limited Edition voor 18.690 euro tijdens deze actie. Rijk uitgerust met onder meer een intelligent noodremsysteem, verkeersbordherkenning, intelligent Key en waarschuwing bij het verlaten van de rijbaan. De Nissan Pulsar N-Connecta is nu al leverbaar vanaf 22.490 euro.

Veel voordeel
Ook op de veelzijdige Juke, Nissan's populaire crossover, pakt u een mooi voordeel. Leverbaar vanaf 18.990 euro, waarbij de Juke N-Connecta een mooie actieprijs van 24.090 euro heeft. Een korting van al ruim 3.000 euro. De Qaqhqai en stoere X-Trail zijn scherp geprijsd voor de avonturiers; de Qashqai vanaf 23.990 euro en de X-Trail vanaf 32.790 euro. De X-Trail is een SUV gebouwd voor gezinsavonturen, met een hoog niveau van comfort, veel technologie en een krachtige uitstraling. Een kwalitatief hoogwaardig interieur, nieuwe carrosseriekleuren en sportieve look maken hem helemaal compleet. Kiest u voor duurzame, elektrische mobiliteit? De nieuwe Nissan Leaf staat voor u klaar vanaf 36.890 euro.

Maak kennis
Kom langs bij Nissan-dealers Autobedrijf Manenschijn aan de Wierdenseweg 11 in Daarle of Automobielbedrijf Beltman aan de Jutestraat 3 in Rijssen. Zij geven u graag een passend advies of natuurlijk voor een vrijblijvende proefrit met één van de auto's. Kijk ook op www.manenschijn.nl of www.beltmanrijssen.nl.

Denk aan uw schadeformulier!

TWENTE - Een ongelukje zit in een klein hoekje. Zelfs de beste bestuurder maakt wel eens een ongeluk mee op de weg. Gelukkig blijven de meeste incidenten beperkt tot lichte blikschade. In bijna alle gevallen is dit op straat af te handelen met de tegenpartij. Hierbij komt dan ook het gevreesde schadeformulier om de hoek kijken...

Bij het afhandelen van kleine schades zonder letsel als gevolg van een botsing kunt u dit best zelf afhandelen door gebruik te maken van een standaard schadeformulier. Deze zijn gratis te krijgen bij uw verzekeringsmaatschappij. Het is verstandig om altijd wat formulieren in de auto te hebben liggen. De afhandeling gaat namelijk een stuk sneller.

Geen formulier
Mocht u én de tegenpartij onverhoopt toch geen schadeformulier hebben dan kunt u het beste een afspraak maken om dit later in te vullen. Het risico is echter wel dat het 'verhaal' van het ongeluk zo kan veranderen wanneer de tegenpartij een andere lezing heeft. Door dit op de plek van het ongeluk te doen kunt u in ieder geval met foto's nog aantonen hoe een en ander tot stand kwam. Maakt u een afspraak met de tegenpartij? Maak dan in ieder geval foto's van de situatie en het kenteken van de tegenpartij. De politie inschakelen haalt niets uit in een ongeval zonder letsel - het is puur een verzekeringskwestie.

Ook digitaal
Gelukkig komen verzekeraars ook tegenwoordig de vergeetachtige automobilist tegemoet. Zo is het ook al enige tijd mogelijk om een digitaal schadeformulier in te vullen. Zo kan de schade rechtstreeks bij de verzekeraars gemeld worden. Zo zijn formulieren digitaal te downloaden en er zijn zelfs handige apps die het gedrukte formulier geheel kunnen vervangen. Natuurlijk is een digitaal iets altijd wat fragieler en bewerkelijker, zeker wanneer u wat minder digivaardig bent. Er gaat dan ook niets boven het gedrukte formulier.

De 7 Garanties van Suzuki

RIJSSEN - Suzuki scoort ieder jaar weer hoog qua klanttevredenheid. Naast de betrouwbaarheid van de auto's zelf en de professionele dealers zoals Autobedrijf Schreurs biedt Suzuki ook standaard de '7 Garanties'.

Suzuki-rijders zijn bijzonder trouwe klanten. Dit begint al bij de eerste garantie: 'Super om te rijden'. Suzuki's hebben een hoog fun-gehalte, al helemaal met een sportieve keuze zoals de Suzuki Swift Sport die dit jaar in de showroom verscheen. De tweede garantie is 'Super technologie'; het merk investeert veel in technische oplossingen voor veiligheid, zuinigheid en betrouwbaarheid. Aantrekkelijk van binnen én buiten want het 'Super design' is de derde garantie; zo valt de Ignis op dankzij een kenmerkend design met veel binnenruimte.

Betrouwbaar en zuinig
Suzuki scoort ieder jaar zeer goed in de betrouwbaarheidsonderzoeken. Zo oordeelde de Consumentenbond in 2017 dat Suzuki het betrouwbaarste automerk is. 'Super betrouwbaar' is dan ook een garantie waar u écht op mag rekenen. Dat een betrouwbare auto ook erg duurzaam is bewijst de vijfde garantie: 'Super zuinig'. Een laag brandstofverbruik, maar ook voordelig in onderhoud. De lage uitstoot vertaalt zich ook in een aangenaam lage wegenbelasting.

Super service
Suzuki's zesde garantie is waar Autobedrijf Schreurs in uitblinkt: 'Super service'. U mag vertrouwen op een aangenaam contact bij aankoop en onderhoud van uw auto, maar ook duidelijke en betrouwbare afspraken over noodzakelijk onderhoud aan uw auto. Zo krijgt u met de Suzuki Service Card ook één jaar gratis pechhulp op álle Suzuki's - ja, alle auto's óóit gemaakt door het merk.

Super prijs
De laatste van de 7 Garanties is een weel heel aangename: de 'Super prijs'. Zo profiteert u vaak van extra inruilvoordeel en de auto's zijn altijd scherp geprijsd met leuke aanbiedingen. Autobedrijf Schreurs doet u graag een scherp aanbod! Kom dus eens langs aan de Nijverdalseweg 138 in Rijssen. Kijk ook op: www.autoschreurs.nl

Service en vakmanschap bij Automobielbedrijf Beltman

RIJSSEN - Wanneer u een nieuwe auto koopt, hebt u veel keuzemogelijkheden. Zo kunt u kiezen om een auto te kopen bij een merkonafhankelijk bedrijf of juist een dealer van dit merk. Automobielbedrijf Beltman biedt u zowel voor, tijdens als na de koop de uitstekende service die u van een Kia Service Dealer mag verwachten.

Automobielbedrijf Beltman heeft alle nieuwe modellen Kia in huis; zo bent u altijd van harte welkom om kennis te maken met een specifieke auto voor een vrijblijvende proefrit. De medewerkers geven u dan ook graag een passend advies voor bijvoorbeeld de vele optie-mogelijkheden, maar ook voor financiering en lease. Kia biedt veel aantrekkelijke tarieven voor zowel de zakelijke als privé-rijder.

Goed onderhoud
Ook na de koop blijft Automobielbedrijf Beltman u passende service bieden. In de moderne werkplaats werken de goed opgeleide monteurs volgens de strikte eisen van Kia zelf. Zo weet u dat al het onderhoud, iedere reparatie naar de maatstaven van Kia zelf uitgevoerd zal worden. Kia heeft al een lange geschiedenis in Europa, met een hoge mate van klanttevredenheid. Belangrijke kernwaarden zijn duurzaamheid, opvallend design, geavanceerde technologie én de unieke 7 jaar garantie. Kia staat achter zijn product, met de zekerheid van professionele service bij dealers als Automobielbedrijf Beltman.

Kom langs
Automobielbedrijf Beltman laat u graag vrijblijvend kennismaken met de diverse nieuwe Kia's. Natuurlijk kunnen zij u ook vertellen over de vele mogelijkheden voor lease. Kom langs aan de Jutestraat 3 in Rijssen. Kijk ook op: www.beltmanrijssen.nl

De Fiat Service Plus Pas

NIJVERDAL - Wanneer u met autopech stil komt te staan, wilt u het liefst weer zo snel mogelijk op weg. Dat is precies wat de Eerste Hulp bij Autopech van Fiat mogelijk maakt voor u.

Zolang er nog fabrieksgarantie op uw auto zit, kunt u al gebruik maken van de pechhulpdienst die 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaar staat. Wanneer u na die periode daar ook van verzekerd wilt zijn, kiest u voor de Service Plus Pas. Deze kost 47,50 euro per jaar.

Dienstverlening
Natuurlijk is het voor u belangrijk om te weten wanneer u wel of niet gebruik kunt maken van de Eerste Hulp bij Autopech. De service geldt in de meeste Europese landen bij alle gebeurtenissen die het noodzakelijk maken om de auto stil te zetten en waarbij het niet mogelijk is om de auto weer veilig te starten. Dat geldt zelfs in het geval u een lege tank heeft of de verkeerde brandstof heeft getankt. Naast de 24-uurs pechhulp zijn er nog meer voordelen verbonden aan de Service Plus Pas. Wanneer uw auto bijvoorbeeld toch al bij a Auto Aaltink is voor een onderhoudsbeurt betaalt u voor de APK alleen de afmeldkosten. Bandenreparatie door middel van een plugreparatie is kosteloos evenals het tussentijds bijvullen van motorolie, koel- en ruitenwisservloeistof. Voorruitbeschadigingen repareren en het vervangen van lampjes vallen eveneens onder de Service Plus pas.

Voorwaarden
Aan de Service Plus Pas zijn voorwaarden verbonden, maar niet veel beperkende. Zo kunt u de Service Plus Pas aanvragen aansluitend aan de fabrieksgarantie, maar het is geen verplichting. Als u pas later van de service gebruik wilt maken, is dat geen enkel probleem; leeftijd en kilometerstand doen niet terzake. Wel kan de auto vooraf geïnspecteerd worden op eventuele gebreken. Deze moeten verholpen zijn, voordat de Service Plus Pas in kan gaan. Verder kan bij verlengde garantie of een auto van een leasemaatschappij de Service Plus Pas geweigerd worden. Interesse? Vraag eens bij Auto Aaltink aan de Marie Curiestraat 6 in Nijverdal. Kijk ook op: www.autoaaltink.nl

Aantrekkelijke acties op elektrische Hyundai

RIJSSEN - Elektrisch rijden wint steeds meer aan populariteit. De auto's worden steeds beter en ook de oplaad-infrastructuur is steeds beter. Hyundai biedt tegenwoordig diverse elektrische modellen aan tegen zeer aantrekkelijke prijzen.

Momenteel biedt Hyundai drie elektrische modellen aan. Deze beginnen bij de Hyundai IONIQ HEV, die dankzij de Snelle Beslissers Bonus momenteel leverbaar is vanaf 24.245 euro. De IONIQ HEV is een hybride; voorzien van een 1.6 liter benzinemotor en een batterij die wordt opgeladen tijdens het remmen. De auto kan afhankelijk van de omstandigheden helemaal elektrisch rijden, bijvoorbeeld in stadsverkeer met lage snelheden. Rijk uitgerust, met achteruitrijcamera, airconditioning, adaptieve cruise control, voetgangerherkennning en navigatiesysteem.

Volledig elektrisch
Wie volledig elektrisch wil rijden kan kiezen uit de Hyundai IONIQ EV, vanaf 33.995 euro. Op een volledig opgeladen batterij kunt u 280 kilometer rijden. Dankzij snelladen is deze in een half uur tot 80 procent op te laden. De Hyundai Kona Electric is door Autovisie getest als beste elektrische auto onder de 50.000 euro. Met een prijs vanaf 39.195 euro en met slechts 4 procent bijtelling is het een aantrekkelijke elektrische optie.Rijk uitgerust en met een actieradius van ruim 482 kilometer. Autobedrijf Schippers laat u graag een vrijblijvende proefrit maken. Kom langs aan de Molendijk Noord 51B in Rijssen of kijk op: www.autoschippers.nl voor actuele aanbiedingen.

Vakgarage Wolves: uw partner in banden

RIJSSEN - Het wordt kouder, de wegen natter en de bladeren vallen van de boom. Steeds meer automobilisten kiezen voor veiligheid in de winterperiode door winterbanden onder hun auto te laten leggen. En waar kun je dat nou beter doen dan bij de echte specialist: Vakgarage Wolves in Rijssen.

De belangrijkste oorzaak van auto-ongevallen tijdens de winter is de slechte voorbereiding op de typische weersomstandigheden in het najaar. Winterbanden zijn gemaakt voor de weersomstandigheden tijdens het rijden in de herfst- en wintermaanden: lagere temperaturen, veel neerslag. Zodra de temperatuur onder zeven graden Celsius komt presteren winterbanden al beter dan gewone banden. Het rubber van een zomerband wordt harder en verliest daardoor veel van zijn goede eigenschappen, zoals grip en comfort. Winterbanden daarentegen blijven altijd elastisch en flexibel door hun speciale rubbersamenstelling en profielopbouw. Het profiel van een winterband is veel geschikter om regen, sneeuw en vuil af te voeren dan het profiel van een zomerband. Hierdoor blijft de winterband langer grip houden op zowel natte, bevroren als besneeuwde wegen. Door de betere grip wordt de remweg verkort en neemt de beheersbaarheid van de auto toe. Vroeger was het geluidsniveau van winterbanden vaak de reden dat mensen er niet graag op reden. Tegenwoordig zijn de winterbanden zo goed, dat je vaak niet eens in gaten hebt dat je op winterbanden rijdt. Ook gaan uw zomerbanden op deze manier tweemaal zo lang mee. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.Vakgarage Wolves biedt automobilisten die nu op winterbanden overgaan een unieke service: tijdens de winter worden de zomerbanden verantwoord opgeslagen. Ze worden in een ruim magazijn bewaard in speciale rekken, die de banden tegen 'doorliggen' beschermen. Vakgarage Wolves uw partner in banden, APK, Reparatie en Onderhoud! Bovendien zijn er de komende periode diverse acties met winterbanden om het voor u nog aantrekkelijker te maken.