Hart van Rijssen - Nijverdal

8 juni 2018

Hart van Rijssen - Nijverdal 8 juni 2018


VVD drijft coalitie in elkaars armen

Foto: Gerrit Dannenberg

RIJSSEN – Een strategisch bedoelde zet van VVD-raadslid Rob de Koe om mee te doen aan de coalitie heeft de partijen SGP, CU, CDA en Gemeentebelang (GB) in elkaars armen gedreven.

Dat bleek donderdagavond tijdens een spectaculaire vergadering van de gemeenteraad over het samenwerkingsakkoord van de partijen die de komende vier jaar met elkaar het College van B en W gaan vormen. De bestaande coalitiepartijen hebben de dag na de verkiezingen besloten om een verkenning uit te voeren die gericht was op voortzetting van samenwerking tussen SGP, CU, CDA en GB. De bestaande coalitie had immers zetelwinst behaald: het CDA verloor weliswaar een zetel, maar CU en GB wonnen beide een zetel.

Heet hangijzer bleek nog steeds de zondagsopenstelling van de winkels. SGP en CU zijn daar pertinent op tegen, terwijl de andere partijen wel de nodige ruimte wilden geven. Echter, door de winst van de CU was er nog maar één extra partij nodig om aan een meerderheid te komen. Gaandeweg de eerste gesprekken tussen SGP, CU, CDA en GB bleek deze partijen dat er verrassend genoeg ook met de VVD te praten zou zijn over de zondagsopenstelling. Gevolg was dat de bestaande coalitiepartners eieren voor hun geld kozen, met elkaar een coalitieakkoord smeedden waarin op aandrang van SGP en CU de winkels op zondag dicht blijven. Dit tot groot verdriet van de oppositiepartijen PvdA en VVD. Grote vraag was donderdagavond hoe dit zo heeft kunnen komen. VVD-fractievoorzitter Frans Noordam zei dat de onderhandelaars bij hem niet hadden nagevraagd of er ook echt met de VVD over de zondag te onderhandelen zou zijn. Wel refereerden verschillende woordvoerders donderdagavond aan apps waaruit duidelijk werd dat er zelfs bij de VVD-achterban steun zou zijn voor gesloten winkels op zondag.

VVD-raadslid Rob de Koe gaf de nodige duidelijkheid. Hij zei te betreuren dat er nu allerlei vertrouwelijke zaken in de openbaarheid werden gegooid, maar hij had in een gesprek met SGP-raadslid Ewart Bosma onder het genot van een "heerlijk glas whisky" gezegd dat er met de VVD over de zondag te onderhandelen zou zijn. "En dat was inderdaad als breekijzer bedoeld om aan de onderhandelingstafel te komen."

Zaterdag 23 juni: Springkussenfestijn

RIJSSEN - Ook dit jaar let Rijssen op de Kleintjes. Tijdens deze koopzaterdag zijn de winkels open tot 21.00 uur en kunnen kinderen zich de hele dag uitleven op tientallen spectaculaire springkussens. Ook hebben de winkels leuke aanbiedingen.

Er komen spectaculaire kussens. Voor elk wat wils! Van klein tot groot, iedereen kan zich de hele dag prima vermaken in het centrum. Denk aan stormbanen, basejumps, leuke kussens voor de kleintjes. En natuurlijk weer gratis ijs en nog heel veel meer! Zo spelen de winkels aan en rond het Europaplein tijdens het 'Springkussenfestijn' extra in op de recente vernieuwing van het plein. Hier maakt een wervende attractie ook deel van uit en zal het 23 juni goed toeven zijn! Dit jaar komen er springkussens bij die nog niet eerder in het centrum van Rijssen te zien waren. 'Kinderen hoeven zich 23 juni niet te vervelen' stellen Erik Voortman (Voortman Mode) en Ard Schuitert (HEMA) die de kar trekken. 'We gaan voor hetzelfde mooie weer als in mei. Dan wordt het weer een heel gezellige dag en is er in het hele centrum voor jong en oud genoeg te beleven'.

Gratis lekkers
Vele ondernemers tonen hun betrokkenheid door springkussens te sponsoren. Speciaal voor kinderen worden de hele dag waardebonnen wegegeven voor gratis ijs en ander lekkers.

Overal in het centrum
De springkussens staan in het hele centrum. In de Grotestraat, de straatjes rondom de Schildkerk, Haarstraat, Elsenerstraat, Bouwstraat en niet te vergeten op het Hoge Wal plein en Europaplein.

Kom ook!
Al met al belooft het een gezellige dag voor jong en oud te worden. Wie met de auto naar Rijssen komt kan gratis parkeren op een van de vele parkeerplaatsen in of vlak bij het centrum.

A'j völle leegnt, geleuwt ze
oew woarheaid ook nit mear.

Jaargang: 5 • Nr 206 • Wk 23

Diamanten huwelijk

RIJSSEN – Op dinsdag 29 mei was het 60 jaar geleden dat het echtpaar Herman van de Riet en Dien van de Riet – Ter Weel elkaar het ja-woord gaven in het oude gemeentehuis in Wierden, waar op 29 mei 1958 hun huwelijk werd gesloten door burgemeester Maalderink en kerkelijk ingezegend door Dominee Schenk in de Gereformeerde kerk van Enter.

Bij een bezoek op de fiets aan Enter ontmoette Herman van de Riet wonende aan de Van Kregtenweg in Notter, de voor hem niet geheel onbekende Dien ter Weel. Hier bleek dat Herman zijn fietsband lek had gereden en spontaan bood Dien haar fiets aan, voor de terugtocht richting Notter. Hij maakte de afspraak dat hij haar fiets de volgende avond terug zou brengen. Dat gebeurde, maar toen hij in huize ter Weel kwam zat Dien kousen te stoppen, maar door de spanning van zijn komst zag ze de gaten in de sokken niet meer. En toen haar moeder ook nog bleef talmen bij het naar bed gaan kreeg ze helemaal de zenuwen. Vooral toen haar moeder de volgende woorden sparak: 'hij mag hier best komen, maar ik ga niet voor hem naar bed'!. Maar uiteindelijk kwam alles goed en na twee jaar verkering trouwde het jonge stel respectievelijk 25 en 22 jaar oud en Dien vertrok naar de boerderij van Herman aan de Van Kregtenweg 1 in Notter om boerin te worden.

Gek op de boer
Voor Dien was het boeren volkomen nieuw, ze moest alles leren van het boerenbedrijf zoals melken, voeren, hooien en dergelijke. Een hele omschakeling, vandaar haar gezegde bij het begin van hun huwelijk: 'ik was 'gekker op de boer dan op zijn boerderij'! Maar van lieverlee wende ze aan het bedrijf en aan de werkzaamheden en zette zich daarbij volledig in. Aangezien de vader van Herman nog leefde werkten ze samen met hem op de boerderij met 15 hectare grond, 75 koeien en jong vee, kippen en varkens. Het melken van de koeien gebeurde tot het jaar 1962 nog handmatig en werden de landbouwwerkzaamheden zoals ploegen, eggen en dergelijke en het vervoer van mest en dergelijke uitgevoerd door middel van paard en wagen. In het jaar 1962 kochten de echtelieden voor deze werkzaamheden een melkmachine, een tractor en een auto voor persoonlijk vervoer, een echte vooruitgang in de bedrijfsvoering.

Naar Rijssen
Na een periode van 53 jaar op de boerderij aan de Van Kregtenweg 1 in Notter verhuisden het echtpaar naar de Schoolstraat 66 in Rijssen waar ze het uitstekend naar hun zin hebben, aangezien Herman een lichte vorm van Parkinson heeft en Dien een versleten schouder, waardoor het echtpaar minder mobiel is geworden. Een dochter van het echtpaar verricht hand- en spandiensten aan de jubilarissen. Het echtpaar ontving zes kinderen waarvan er nog vijf in leven zijn, twee jongens en drie meisjes, een zoon woont in Nijverdal, een zoon in Notter die de boerderij van Herman heeft overgenomen en de rest van de familie woont in Rijssen. De familie is onderhand uitgebreid met 10 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen.

Zingend echtpaar
Beide echtelieden zingen erg graag en zingen / zongen zelfs bij twee koren. Dien zingt al 40 jaar lang bij het Christelijk Gemend Koor Looft den Heer uit Notter en Herman (die sinds kort gestopt is) zong 28 jaar lang in dit koor. Maar ook zingen beide echtelieden sinds 1993 in het koor van de CBTB. (Christelijke Boeren en Tuinders Bond) in Oud Leusden (achter Ommen). Het echtpaar is bijzonder dankbaar dat ze deze mailpaal in hun leven met hun nageslacht mogen beleven. Ter gelegenheid van dit diamanten jubileum hielden ze met familie en bekenden op de zelfde dag een feestje in het Brodshoes in Rijssen. Wethouder Jan Aanstoot van de gemeente Rijssen-Holten bracht donderdag 31 mei namens het gemeentebestuur van Rijssen-Holten de felicitaties over aan het jubilerende echtpaar. -Dick Tukkers

Orthodoxie tast vrijheid van Holten aan

Foto: Gerrit Dannenberg

RIJSSEN – "Holtenaren voelen zich aangetast in hun vrijheid door de orthodox christelijke overheersers. Holtenaren mogen geen vers brood, vlees of een vegetarisch product halen op zondag. De kiezer is door GB en CDA in de rug gestoken." Harde woorden van D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman in de raadsvergadering van donderdagavond.

Klein Velderman kon niet verkroppen dat zijn partij, VVD en PvdA de komende vier jaar buiten spel staan. "CDA en GB hadden moeten checken hoe het écht zat met de standpunten rond de zondagssluiting. Dan hadden we wellicht een andere coalitie gehad.. Eeuwig zonde dat dit niet gebeurd is." Een voorstel om alsnog tot een al dan niet beperkte zondagsopenstelling te komen werd, zoals verwacht, verworpen met 19 tegen 4 stemmen.

CDA-fractievoorzitter Erik Wessels legde uit veel redenen te hebben gezien om de voortzetting van de zittende coalitie te onderzoeken. Door de onverwachte bereidheid van de VVD de zondagsopenstelling te willen laten vallen zijn wij verder gegaan. We kunnen ons op hoofdlijnen goed vinden in het voorliggende coalitieakkoord waarin veel CDA-punten zijn opgenomen." GB-fractieleider Jan Beunk (foto) feliciteerde de raad en de bevolking van Rijssen-Holten tot twee maal toe met het bereikte coalitieakkoord. "Jammer van de zondagsstemmingmakerij van VVD, D66 en PvdA, want dat is slechts één punt. Wij vinden dat de ondernemers daar zelf over moeten kunnen besluiten en niet de overheid, maar het is voor ons geen breekpunt geweest. Het was één van de onderhandelingspunten van onze lijst en dat heeft het niet gehaald. Misschien over vier jaar."

SGP-fractievoorzitter André Scheppink riep op te stoppen met zwartepieten. "We moeten na vanavond als gemeenteraad wel met elkaar verder." CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff hekelde de negatieve reacties die in de social media waren gebruikt. "CDA en GB wordt zelfs een judaskus verweten. Ver beneden peil. Er mag stevig gediscussieerd worden, maar zo gaan we niet met elkaar kom." Berkhoff zei ook de discussie niet te begrijpen waarom Rijssen-Holten per se moet zijn als andere gemeenten. "We hoeven juist niet allemaal het zelfde te zijn. We willen juist graag bijzonder blijven. We zijn blij met dit akkoord."

Avondfiets- vierdaagse

RIJSSEN - Van dinsdag 12 tot en met vrijdag 15 juni kan er worden deelgenomen aan de avondfietsvierdaagse.

De avondfietsvierdaagse wordt voor de 35e keer georganiseerd door Tourclub Rijssen. Elke avond tussen 18.30 uur en 19.30 uur kan er gestart worden aan een tocht van ongeveer 20 km in Rijssen en omgeving. Meer informatie over de avondfietsvierdaagse vindt u op www.tourclubrijssen.nl/af4d.

Archivaris Wilhelmina geeft boekwerk uit

RIJSSEN - Archivaris Wim Kreijkes van de Muziekvereniging Wilhelmina heeft naar aanleiding van de serie van de acht artikelen over het ordenen van het verenigingsarchief van 1898 tot heden in het Hart van Rijssen een boekwerkje uitgebracht.

Dit als dank aan allen die hebben meegewerkt en nog meewerken aan deze omvangrijke klus. Veel leden en oud leden uit het gehele land zonden hun positieve reacties over het ordenen van het archief en zij leverden daarnaast vele artikelen, anekdotes, foto's, albums en mappen aan met artikelen om deze in het archief te laten verwerken, het was 'hartverwarmend' volgens Krijkes.

Bijna compleet :
Nu zijn alle ordners met materiaal vervangen door de zelfde kleur en maat en de ordners zijn op jaartal gesorteerd. Ook de Cd's en Dvd's zijn keurig opgeborgen in aluminium koffers. Het enigste wat nog plaats moet vinden is het digitaliseren van ordner materiaal waardoor het toegankelijker zal worden voor de toekomst.

Dick Tukkers

Praise the Lord zingt Oratorium Exodus.

RIJSSEN - Op zaterdag 16 juni zal het C.R.K. Praise the Lord onder leiding van Jan Quintus Zwart het Oratorium Exodus uitvoeren. Dit begint om 19.30 uur in kerkelijk centrum Sion in Rijssen.

In het najaar van 2017 kwam het idee naar boven om als koor een project te gaan doen. Al snel viel de keuze op het Oratorium Exodus; een Nederlandstalig stuk over het leven van Mozes. Hans de Ruiter schreef de teksten bij de muziek van Johan Bredewout. In januari begon het koor met het instuderen van de tekst en muziek. Vijf maanden later worden de laatste puntjes op de i gezet, waarmee zij klaar zijn om het oratorium uit te gaan voeren. Het koor mag rekenen op ondersteuning van ervaren musici zoals Jan Lenselink; piano, Sylvia Maessen; contrabas, Mark Wester; slagwerk, Chloë Elsenaar; viool en Ronald IJmker op het orgel. Burgemeester Arco Hofland van Rijssen zal de rol van lector op zich nemen. "Wij hebben er zin in en hopen op een ruime opkomst.", aldus het koor. U bent allen van harte welkom op zaterdag 16 juni in Kerkelijk Centrum Sion, Johannes Vermeerstraat 2 te Rijssen. Het concert begint om 19.30 uur.

Het oratorium
In dit oratorium volgen we in grote lijnen het leven van Mozes, de grote bevrijder van de Israëlieten uit het land van de slavernij. De Farao van Egypte, in zijn wijsheid, meent er goed aan te doen om alle pasgeboren jongetjes van de Israëlieten te laten verdrinken. Door een hele andere wijsheid, namelijk die van gehoorzaamheid aan God, wordt het leven van Mozes gered. Zo wordt het plan van bevrijding uit het diensthuis in werking gezet. "Heer, als Gij niet met ons mee wilt gaan, doe ons van hier niet optrekken". Deze woorden van Mozes vormen de rode draad in dit oratorium.

Inloopochtend voor werkzoekenden

RIJSSEN - Op vrijdag 8 juni is er in de Bibliotheek in Rijssen weer een inloopochtend voor werkzoekenden.

Op vrijdag 8 juni vertelt loopbaancoach Willeke Stukker op de Walk&Talk inloopochtend hoe je er achter komt wat je nu eigenlijk écht wilt. De Walk&Talk inloopochtenden voor werkzoekenden zijn iedere tweede vrijdag van de maand vanaf 9.30 uur in de Bibliotheek Rijssen. Tijdens Walk&Talk, dé koffiepauze voor werkzoekenden, kunnen mensen die op zoek zijn naar (ander) werk ervaringen met elkaar delen, contacten leggen en krijgen zij tips die helpen in hun zoektocht naar een geschikte baan. De Walk&Talk bijeenkomsten in de Bibliotheek Rijssen zijn iedere tweede vrijdag van de maand van 9.30 uur tot 11.30 uur. Je kunt je vooraf aanmelden, maar je kunt ook zomaar binnenlopen. Deelname en koffie/thee zijn gratis. Walk&Talk in de gemeente Rijssen-Holten wordt georganiseerd in samenwerking met het Participatiepact.

Popkoor PurSang Rijssen voor sfeer en gezelligheid

Foto: Gerrit Dannenberg

RIJSSEN - Popkoor PurSang timmert flink aan de weg. Dat komt omdat het koor een zeer gevarieerd repertoire heeft en breed inzetbaar is.

Volgens pr-man Ben Marsman staat het gemengde popkoor garant voor een divers aanbod. "We hebben onszelf indertijd een popkoor genoemd, maar we zijn ook thuis in zeer serieuze genres. Zo werkten we in december mee aan de lichtjesavond op de begraafplaats en op 4 mei zorgden we voor bijdragen tijdens de Nationale Dodenherdenking bij het oorlogsmonument aan de Lentfersweg."

Asielzoekers
PurSang zorgde onlangs ook voor muzikale items tijdens een avond voor vluchtelingen en asielzoekers bij restaurant Schwarzwald en het kerstdiner van Businessclub Bij de Tijd werd opgevrolijkt met toepasselijke sfeermuziek.

Heren
PurSang telt rond de 28 zingende dames en heren. "We hebben nog wel plaats voor enkele zangers. Op dit moment hebben we een ledenstop bij de dames. Nee verkopen is vervelend, maar je moet wel uitkijken dat je als gemengd koor de balans tussen dames en heren bewaakt," aldus Marsman.

Uitdagingen
PurSang gaat uitdagingen niet uit de weg. "We doen mee aan meerdaagse korenfestivals elders in het land. Maar we werken ook graag samen met andere koren met ook met grote namen als Glennis Grace en Carola Smit. Dat zijn altijd mooie ervaringen," zegt Ben, want de ene beroemde zangeres is de andere niet.

Marsman is bijzonder te spreken over de energieke dirigent Erwin Strikker. "Hij brengt gezelligheid en plezier en dat vinden wij bijzonder belangrijk, maar er worden ook eisen gesteld. Zo zingen we altijd zonder bladmuziek. Dat is best spannend om alles uit het hoofd te doen, maar het geeft het koor en de optredens ook veel extra's. Je straalt als koor meer dynamiek uit, de optredens worden losser omdat je ook bewegingen kunt maken. Het kost inderdaad extra energie om alles er goed in te krijgen, maar het levert heel veel op en dat willen we niet meer kwijt."

Ludieke stakingsdag op Beatrixschool

RIJSSEN - De Beatrixschool in Rijssen heeft op woensdag 30 mei een ludieke 'staking' gehouden. Deze dag werden op veel scholen in Overijssel en Gelderland weer stakingen gehouden om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk en lage waardering voor onderwijspersoneel. De Beatrixschool koos een wat andere insteek.

Woensdagochtend kregen de leerlingen wel gewoon les, maar in de middag werd een ludieke staking gehouden. Omdat de staking en sluiting van de school lastig zou zijn voor zowel leerlingen als ouders, werd een schoonmaakactie gehouden. Leerlingen en personeel hebben de hele school en het plein een grondige schoonmaakbeurt gegeven De leerlingen begonnen met hun eigen tafel en stoel en vervolgens kregen zij schoonmaak-taken naar leeftijd.. Met kreten als 'het imago van het onderwijs oppoetsen' kondigden zij de actie aan. De Beatrixschool laat weten weliswaar blij te zijn met de extra financiële middelen voor het onderwijs, maar de kwaliteit is nog steeds in het geding door de zeer grote werkdruk.

Zomer-leesclubs

RIJSSEN / HOLTEN - De komende zomer kunt u in Rijssen-Holten meedoen aan een speciale Zomer-leesclub, bedoeld voor mensen die in juli en augustus niet op vakantie zijn. In een Zomer-leesclub lees je drie romans en je bespreekt ze aan de hand van leeswijzers met gespreksvragen. Senia, de landelijke organisatie van leesclubs, is initiatiefnemer van dit culturele zomer-evenement en werkt daarbij samen met de Bibliotheek Rijssen-Holten.

Het thema is dit jaar 'Een reis door het leven'. De drie boeken die de leesclubs gaan lezen zijn: Je ziet mij nooit meer terug van Sonja Barend, de bestseller De acht bergen van Paolo Cognetti, en de boeiende roman De Heilige Rita van Tommy Wieringa.

Hoe werkt het?
Als zich uit Rijssen-Holten minstens vier mensen hebben aangemeld, worden zij met elkaar in contact gebracht, en kan de afspraak voor de eerste boekbespreking gemaakt worden. De leesclub kan in overleg van ruimte in de bibliotheek gebruik maken.

Meer informatie
De kosten die Senia in rekening brengt bedragen € 16,00 per persoon. Als u interesse hebt, kunt u zich melden bij de Bibliotheek Rijssen-Holten, www.bibliotheekrijssenholten.nl. Voor meer informatie zie ook www.senia.nl

Gezellige vierdaagse

RIJSSEN - In de week van 29 mei tot en met 1 juni werd de 57-ste Rabo wandelvierdaagse gehouden in de mooie omgeving van de Reggestad. Ruim 1.700 mensen verschenen aan de start, waaronder acht scholen uit Rijssen en één uit Notter.

Deelnemers konden kiezen voor een wandelafstand van 5, 10 of 15 kilometer. Helaas moest tengevolge van de slechte weerverwachting op dinsdag 29 mei de wandeling worden afgelast. Maar op de sluitingsavond vrijdag 1 juni kon tot vreugde van de wandelaars en de organisatie de avondvierdaagse onder grote belangstelling van het publiek worden afgesloten met en defilé vanaf De Reggehal naar het centrum van Rijssen. Het defilé van de wandelaars werd voorafgegaan door de Fanfare Sint Caecilia uit Heeten. Het defilé bij het gemeentehuis in Rijssen werd afgenomen door loco burgemeester, wethouder Bert Tijhof en de voorzitter van het organisatiecomité Willem Schreurs.

Dank
Het organisatiecomité is blij dat de Rabobank deze vierdaagse nog tot 2019 wil sponsoren. Ook dankt zij alle overige sponsoren, de gemeente Rijssen-Holten, het Rode Kruis, de juryleden en ook de vrijwilligers, want zonder hun inzet was dit evenement niet mogelijk geweest.

Dick Tukkers .

Slootjesdag

RIJSSEN - Op zaterdag 9 juni tussen 13.30 uur en 15.30 uur vindt de Slootjesdag plaats bij een kikkerpoel in Rijssen, waar allerlei waterdiertjes gevangen kunnen worden.

Voor kinderen die naar de basisschool gaan en graag buiten bezig zijn, is de Slootjesdag een perfecte activiteit. Slootjesdag betekent dat na een uitleg kinderen in groepjes van 2 of 3 zelf aan de slag gaan. Gewapend met een netje en loeppotje lekker vissen in de kikkerpoel. Ga op zoek naar kikkertjes en andere watermonsters onder begeleiding van medewerkers van IVN Rijssen-Enter. Schepnetjes, loeppotjes en emmers zijn aanwezig. Opgeven onder vermelding van naam en leeftijd kan via ivnkidsrijssen@gmail.com of 0548 518664 / 06 26301544. Er wordt dan een mail toegezonden met de locatie en extra informatie. De eigen bijdrage is € 2,-.

Inloopspreekuur OV

RIJSSEN - Op donderdag 14 juni van 14.00 uur tot 15.30 uur is er een inloopspreekuur voor senioren over het openbaar vervoer.

In de bibliotheek in Rijssen is er een maandelijks inloopspreekuur voor senioren met vragen over reizen met het openbaar vervoer in opdracht van de Provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. U kunt terecht bij het inloopspreekuur met vragen als Hoe vraag ik de OV-chipkaart aan? Hoe werkt de 40% samenreiskorting? Welk abonnement past het beste bij mij? De OV-ambassadeurs geven graag advies op maat. Ook kunnen ze stap voor stap op de computer laten zien waar en hoe u uw reis kunt plannen. Wanneer u dus vragen heeft over het openbaar vervoer kom dan op donderdag 14 juni tussen 14.00 uur en 15.30 uur naar de Bibliotheek aan de Kerkstraat 4 in Rijssen.

Gemengde reacties na Belevingsvlucht

RIJSSEN - De afgelopen week gehouden 'belevingsvlucht' die de geluidsbelasting bij aanvliegen naar vliegveld Lelystad aan moest tonen, blijft nog steeds onderwerp van discussie.

Vorige week woensdag werd een vlucht uitgevoerd met een Boeing 737, met als doel om de geluidsbelasting op de grond in kaart te brengen en ook de subjectieve overlast in kaart te brengen. Als vliegveld Lelystad straks meer vakantievluchten overneemt van Schiphol, zouden ook meer vliegtuigen lager over delen van Overijssel gaan. Over het algemeen was de belevenis bij veel mensen: het viel best mee. Zo kwam het toestal op ongeveer 3,8 kilometer hoogte en met een snelheid van 570 kilometer per uur over Rijssen heen. Het was te horen, maar grote klachten bleven uit. De SGP-jongerenafdeling van Rijssen maakte wel de terechte opmerking dat een incidentele vlucht natuurlijk wat anders is dan iedere 8 minuten een vlucht over Rijssen.

Uw huid zomerklaar met Beauty by Kozet

Kozet Kouri

RIJSSEN - Met de warme en zonnige weersomstandigheden is een goede huidverzorging belangrijk. Kozet Kouri van Beauty by Kozet geeft u graag tips en advies op gebied van passende gezichtsverzorging in de zomer.

Allereerst is bescherming van de huid met SPF 50 aan te raden op de zonnige dagen. Zo voorkomt u onnodige huidschade en wordt eveneens uw permanente make-up beschermd. Goed reinigen is daarnaast met name in de zomer cruciaal. In de warme steden wordt er gedurende de dag heel wat ongewenst vuil, fijnstof en bacteriën op de huid verzameld. Ook transpiratie en restjes zonnebrand kunnen voor onrust op de huid zorgen wanneer deze niet goed wordt gereinigd. Om uw huid glad en zuiver te houden is dagelijks reinigen en twee keer per week een exfoliërende scrub gebruiken dan ook zeker aan te raden. Dit laatste helpt de huid makkelijker vernieuwen waardoor ook pigmentvlekken minder kans krijgen. Daarnaast is een verzorgende gezichtsbehandeling tijdens de zomermaanden een echte oppepper voor uw huid. Wilt u uw huid eens goed verwennen? Boek dan eens een gezichtsbehandeling bij Beauty by Kozet. U en uw huid worden hierbij helemaal in de watten gelegd met de innovatieve producten van Oriflame.

Zomerse look
In de zomer wilt u niet al te veel make-up dragen maar er toch flawless uitzien. Hiervoor kunt u allereerst in plaats van een foundation een BB-cream gebruiken op de warme dagen. Deze voelt een stuk lichter op de huid en geeft de huid daarnaast meer voeding. Met een mooie highlighter kunt u vervolgens die zomerse glow op uw gezicht toveren. Heeft u permanente make-up? Dan is uw zomerse beautyritueel helemaal snel klaar. Overweegt u permanente make-up? In juni en juli geldt voor zowel de design eyeliner als de permanente wenkbrauwmake-up een speciale actieprijs! De design eyeliner kost momenteel €125,- in plaats van €150 inclusief één nabehandeling. De permanente make-up voor de wenkbrauwen is momenteel €175,- in plaats van €225,- inclusief één nabehandeling. U vindt beauty by Kozet aan de Esstraat 49 in Rijssen.

Column

Martin ter Denge

Foto: Gerrit Dannenberg

Fransk

Weeklacht en ellende! Wiej wordt oaverspeuld duur Engels! Hef Sillicon Valley wier nen niejen gadget? Wiej doot al geheels gin möaite mear um der zelf wat vuur te verzinnen. Verdan mear smiet onze egene jonge möage met kreten as fix, chill, omg, en high-class. Op et vuurblad van ne duursnee glossy kön iej de inheemse wöörde op ene hande tellen.
Toch wörd et gin Engels, gin Chinees en nee, ook gin Arabisch. Fransk wörd de globale sproake. Tenminsten, as wiej 'n Fransken baasman Macron en cochons consorten geleuven magt. Den stund dat vanear breedsproakig te verklassineren in et Afrikaanske Burkina Faso, ene van de völle olde Franske goldmienen kolonies.
In Macrons verhaalken zit nog wat in ook nog: In half Afrika is Fransk nog altied de nationaalsproake. As Afrika de kommende joaren flink anjongt, komt der heel wat gorgelaars bie. Doar zit de Fransken nog altied strak boavenop. Stiekem hebt dee slakkenetters in ons Plat in et verleden ook al heel wat in ebracht. Wat ducht oe van et woord krante (courant), kleur (couleur), akkederen (accorder), of et oh zo typisch Twentse poelepetaten (poule-pintade)? Ene oet Holland hef es onderzöcht dat der wal eens zovölle Franske as Engelse wöörde in onze sproaken zit. Heur iej gin menske oaver.
Toch mu'w dee Fransken wat noageven: ze hebt ambitie. Köant wiej as platsprekkers nog wat van learen. Bie ons oaverheerst ne faalangstige holding: oaver een poar joar is et vort, dus ik do niks gin möaite. Nee slappeling, as iej dat wál zollen doon, was der niks an de hande. Of van dee leu dee zegt: "Wiej doot gin Plat met de kinder, want ze mut good Hollands learen." Da's etzelfde as zeggen dat oewe kinder nit magt zwemmen, umdat ze vootballer mut worden. As ne andere sproake dan zo slecht is vuur et Hollands, dan zollen wiej der ook alle Duutse, Engelse (en Franske!) lessen achterhen mutten doon.
Nog iets wat wiej van de Fransken köant learen: ze zint der bloodserieus met. Wiej nit. Bie ons komt der enkel dommige plaatjes en onbenullige oetsproaken vuurbie. Brekken zoepen en op de proeme kroepen, heheheh! Of genöal dat et vroger achter 'n diek allemoal better was. terwiel as deezelvde achterumkiekers wal prinshearlik van alle moderne gemakken profiteert.
Loat wiej non ook es, net as dee Fransken, gewoon doelen opstellen. Nit achter de feiten anhobbelen, mer 'n kop oet de egene konte halen en met 'n voest op toafel houwen: oaver 50 joar zint der dubbel zovölle Platsprekkers as non. Dan he'j wat um an te woarken met 'n allen. Sowieso altied better as Fransk, of nit dan!

Kampioenschap voor Excelsior JO15-8

RIJSSEN - Op zaterdag 2 juni werden de finales om de KNVB beker van het district Oost voor junioren in de klasse JO 15-8 (C8) gespeeld in de Gelderse plaats Drempt nabij Hummelo.

In een zinderende finale tussen Excelsior C 8 en GFC- C2 uit Goor trokken de Rijssenaren aan het langste eind door de wedstrijd met 2-1 te winnen. Onder groot enthousiasme van de spelers en de begeleiding werd de fraaie beker bin ontvangst genomen. Dubbel feest dus voor de spelers van C 8die ook al het voorjaarskampioenschap in de 5 e klas op hun naam schreven.

Dick Tukkers

Zes en een half uur in de trein voor FC Twente

ENSCHEDE - Gedurende de seizoenkaartverlenging ontvangen we bij de club dagelijks bijzondere berichten van onze supporters. Fans die hun steun laten blijken.

Een van hun is Hans Wigger uit Roosendaal, die elke thuiswedstrijd ruim drie uur in de trein zit om naar De Grolsch Veste te komen. "Mijn seizoenkaart heb ik gewoon weer verlengd." Ik ben van jongs af aan supporter van FC Twente. Mijn opa had vroeger een kruidenierszaak in Enschede en in zijn etalage hing altijd een poster met een aankondiging van de volgende wedstrijd. Samen met mijn vader en oom ging ik vanaf de beginjaren van de club altijd naar Het Diekman Stadion. Toen ik voor het eerst mee mocht was ik meteen verkocht."

Hij blijft fan
Inmiddels woont Hans Wigger (64) niet meer in Enschede. "Ik ben naar Roosendaal verhuisd, maar ik kan de club niet achter mij aten. Bijna elke thuiswedstrijd ben ik erbij, ruim drie uur in de trein naar De Grolsch Veste. Als we straks op de vrijdagavonden spelen kan ik na de wedstrijd de laatste trein pakken richting Roosendaal en ben ik om half twee s 'nachts thuis. Met het geweldige publiek en het prachtige stadion ga ik altijd met een speciaal gevoel naar huis."

Nieuw trainersduo voor zaalvoetballers van Excelsior '31

RIJSSEN - Excelsior'31-zaal heeft in Jan Borghuis en Noël Oude Bennink een nieuw trainersduo.

Zij volgen hiermee Ichtus Rahanra op, die de afgelopen vier seizoen de scepter zwaaide bij de hoofdmacht van de Rijssenaren. Borghuis (32) is al een aantal jaren actief als speler in de zaal bij Excelsior'31 en zal dit nu gaan combineren met het trainersvak. In het dagelijks leven is hij werkzaam als fysiektrainer bij PEC Zwolle. Oude Bennink (32), woonachtig in Almelo en werkzaam bij Tecnotion, komt over van SVI. Daarvoor was hij actief bij Almelo FC. De zaalvoetbalcommissie en technische commissie van Excelsior'31-zaal is verheugd met de aanstelling van Borghuis en Oude Bennink en wensen hen veel succes met Excelsior'31, dat onlangs promoveerde naar de eerste divisie.

Je kunt niet alles aanhouden, sprak een vrouw en ruimde veel kleren op.

Kaaskluis

Een zuinige kaasboer uit Maassluis
Bewaarde de kazen in een kluis
Kreeg van zijn zoontje het verwijt
Dat is niet van deze tijd
Zo valt er niks te halen voor een muis!

Jan Zandbergen

Maandag 11 juni 10:00 uur

Kortingen en winacties op het Expert Priezenfestival

NIJVERDAL - Expert Doornenbal aan de Rijssensestraat 280 in Nijverdal organiseert vrijdag 8 en zaterdag 9 juni een groots Priezenfestival. Ga jij naar huis met die gratis wasmachine of stofzuigerrobot? Of proef je liever de culinaire hapjes van topkoks?

Geen wereldkampioenschap voetballen dit jaar om op in te haken, dus heeft Expert Doornenbal haar eigen evenement bedacht: het tweedaagse Priezenfestival. Het is de eerste keer dat ze het organiseren, maar daarbij pakken ze het meteen groots aan. Een festijn waarvoor je eigenlijk gewoon even langs moet komen.

Gratis
Het Priezenfestival doet zeker zijn naam eer aan. Zo is er elk uur een knalaanbieding en krijg je tot wel 50 procent korting op alle televisies uit 2017. Ga je een leuke uitdaging niet uit de weg? Doe dan mee met de Robot Stofzuigerrace. Wie het snelste alle snoepjes op het parcours weet op te pakken met de robotstofzuiger, wint een Ecovacs Robotstofzuiger t.w.v. 199,00 euro. Kom je liever thuis met een gloednieuwe Samsung Quickdrive wasmachine? Geef je dan op voor de wedstrijd wie het langste op de wasmachine blijft staan. Uit alle aanmeldingen kiest Doornenbal vijf mensen die vanaf zaterdag 9.00 uur de strijd met elkaar mogen aangaan. Diegene die het het langste uithoudt, wint de wasmachine met een waarde van 899,00 euro.

Proeven en beleven
Maar er is nog meer dat het de moeite waard maakt om langs te komen. Bijvoorbeeld om te ontdekken wat voor lekkere snacks en sapjes je kunt maken met een slowcooker, blender en airfryer. Twee dagen lang maken een aantal koks makkelijke maar vooral lekkere hapjes met deze keukenapparatuur. Proeven mag! Ook is er een demonstratie met de SodaStream, de machine waarmee je zelf bruiswater, cola en cocktails zonder alcohol maakt. Heb je de smaak te pakken? Alleen tijdens het Priezenfestival kun je de SodaStream mee naar huis nemen voor een hele mooie prijs.

Giga stormbaan
Ook aan de jeugd is gedacht. Zij kunnen zich zaterdag uitleven op de 50 meter lange stormbaan en smullen van vers gebakken poffertjes. Wie een keer een elektrische step wil uitproberen, moet zeker langskomen. Vrijdag kun je op één van de zes steps rondrijden. Zo ervaar je zelf hoe het is om op een e-step te rijden. En verder zijn er veel productspecialisten aanwezig. Wil je weten hoe bepaalde elektronica of huishoudelijke apparaten werken? Kom langs en vraag raak.

Het Priezenfestival is vrijdag 8 juni van 15.00 tot 21.00 uur, zaterdag 9 juni van 9.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie en meld je aan voor de winacties via facebook.com/expertdoornenbal.

Zonsopkomstloop al bijna een traditie

HOLTEN - De Zonsopkomstloop op zaterdag 15 september op de Holterberg lijkt al weer een succes te worden. De loop is een unieke clinic in de vroege ochtend, als voorbereiding op de Diepe Hel Holterbergloop. Dit jaar is alweer de derde editie, waarmee het langzaam een traditie begint te worden.

Op zaterdagochtend 15 september kunnen alle vroege vogels onder ons zich verzamelen om 07.00 uur op de Holterberg. 'De clinic of parcoursverkenning wordt geleid door Marian Freriks uit Nijverdal', vertelt Hans Stokvis voorzitter. Marian is zevenvoudig Nederlands Kampioen hardlopen, met haar bedrijf Runspiration geeft zij diverse trainingen. 'Op een autovrije Holterberg met opkomende zon en fluitende vogels is de Zonsopkomstloop een prachtige beleving om te ervaren'.

Samen ontbijten
Na de training, rond de klok van 08.30 uur gaan alle deelnemers gezamenlijk ontbijten. Woody's maakt een speciaal uitgebreid hardlopers buffet van vers fruit tot gebakken ei en verse broodjes. De kosten voor de Zonsopkomstloop inclusief ontbijt en training onder leiding van Marian zijn € 14,00. Inschrijven kan via de website www.diepehelholterbergloop.nl

Diepe Hel Zorgsaam Wandeltocht
Na de introductie van de Night Run op zaterdagavond wordt er op zondagochtend 28 oktober voor de eerste keer een 10 kilometer wandeltocht georganiseerd. 'Slechts één keer per jaar is de weg over de Holterberg tussen Holten en Nijverdal autovrij. Een perfecte gelegenheid om eens heerlijk overheen te wandelen', aldus Hans. Vooraf of na afloop kunnen wandelaars een ontbijt nuttigen in Holten of Nijverdal. Na afloop worden zij vanuit Nijverdal weer teruggebracht met de bus naar het startpunt in Holten. De inschrijving van de wandeltocht is inmiddels al gestart via de website. Kijk voor meer informatie op: www.diepehelholterbergloop.nl of mail naar info@diepehelholterbergloop.nl

Café Maats
weer even open

HOLTEN - Café Maats is zondag 24 juni weer heel even open. Weliswaar niet op de oude locatie maar nagebouwd bij Daglicht Holten. Waar het barpersoneel van toen en de vogelnestjes van Janna het café doen herleven.

‏Wie is er niet dronken geworden bij Café Maats in Holten. Jong en oud wist jarenlang de weg naar het café van Jan en Janna Maats te vinden. Een plek waar vele feestjes zijn gevierd, liefdes zijn beklonken en prinsen zijn gekroond. Herinneringen in overvloed. En genoeg om deze weer eens onbezonnen met (oude)vrienden te beleven. Voor alle Maatsgangers is er daarom een grote reünie. Deze vindt plaats op zondag 24 juni bij Daglicht in Holten. é‏Waarom het café zo geliefd was kunnen initiatiefnemers Jos Kamphuis en Coen van Hoevelaak feilloos uitleggen. "Alles kon bij Maats. Niets was te gek. En alles had één prijs. Jan noemde je niet bij je naam. Iedereen die binnenkwam kreeg een bijnaam", weet Kamphuis nog. "En wilde je niks drinken dan kreeg je alsnog een biertje." Coen van Hoevelaak heeft nauw samengewerkt met eigenaar Jan Maats. Alle weekenden tot aan de definitieve sluiting zo'n 20 jaar geleden stond hij naast Jan achter de bar. "En als de laatste naar huis ging moest ik nog even stofzuigen en bakte Janna ondertussen een paar eieren." Waar Janna Maats ook bekend om stond zijn de vogelnestjes. Een specialiteit waar tot op de dag van vandaag nog naar gesmacht wordt. "Reden genoeg om deze tijdens de reünie te serveren. Net als de hete saus die je overal bijkreeg", zegt Kamphuis. "De reünie is voor iedereen die de goede oude tijd nog eens wil herleven. Met het barpersoneel en de muziek van toen."

Informatie
‏Reünie Café Maats is op zondag 24 juni van 16.00 tot 21.00 uur bij Daglicht Holten. De entree is gratis. Aanmelden via de Facebookpagina Reünie Café Maats

In juni veel te beleven bij The Read Shop Express

RIJSSEN - Op 6 juni gaan de spannende boekenweken in. Het thema is vakantielezen. T/m 24 juni krijgt u bij aankoop van een boek twv €12.50, het boekgeschenk cadeau, geschreven door Boris Dittrich.

Woensdagmiddag 13 juni van 14.00 tot 16.00 kan iedereen gratis alle producten van Stabilo komen uitproberen! Ze organiseren dan een leuke kleurmiddag voor alle kinderen. En krijg 20% korting op het gehele Stabilo assortiment. Zaterdagmiddag 23 juni let heel Rijssen op de kleintjes en The Read Shop Express ook! Van 13.30 tot 16.00 komt kinderboekenschrijfster Sanne Rooseboom voorlezen uit haar boeken en signeren! Ze is de schrijfster van de 'Jippie' reeks en van de spannende boeken 'het ministerie van oplossingen'. Er ligt een kleurplaat klaar bij The Read Shop. Wij verloten boeken onder de mooiste ingeleverde kleurplaten! Donderdagavond 28 juni hebben ze schoolkoopavond. Van 18:00 tot 21:00 krijg je op al je schoolspullen 15 procent korting. De eerste 50 scholieren krijgen een goodiebag mee naar huis. Maak ook nog kans op leuke prijzen met het Rad van Fortuin. Daarnaast komen de vakantieboeken weer binnen. Bij aankoop van een Donald Duck vakantieboek maak je kans op een originele Donald Duck wekker. (vanaf 12 juni). Voor alle leuke en ontspannende vakantievoorbereidingen kom je naar The Read Shop Express Rijssen.

Singlescafé Nijverdal

NIJVERDAL - Zaterdagavond 9 juni komen er op de Nijverdalse berg weer singles samen. Deze keer op het terras van 'Buitengewoon Lekker'. "

Oudere alleenstaanden boven de 45 jaar kunnen elkaar ontmoeten op dit singlescafe. Het is géén avond om te daten, maar om te ontmoeten en te borrelen. Geheel ontspannen en zonder verplichtingen. Geen spelletjes of speeddaten. De entree gaat via het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Singlescafe (±45-67jr) op zaterdagavond 9 juni 2018 in Buitengewoon Lekker, Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal. Vooraf aanmelden NIET nodig. Entree €12,50 incl. koffie en hapjes. Deur open om 20.30 uur. Voor meer info kan gebeld worden met Dating Oost 0546-492899 of via www.DatingOost.nl

De Woodstock Tribute Band

NIJVERDAL - Even terug naar Woodstock kan op zaterdag 9 juni om 20.30 uur in het Openluchttheater Nijverdal.

Woodstock werd in 1969 gehouden, maar de muziek uit het jaren 60, het hippietijdperk, spreekt nog steeds vele mensen aan. De Woodstock Tribute Band laat op 9 juni horen waarom naar nummers van Janis Joplin, Santana, The Who, Joe Cocker en Jimi Hendrix nog steeds graag geluisterd wordt. In hun show "Love and Peace are Back in Town" zullen zij de bekende nummers van deze artiesten laten horen. In de voorverkoop, via www.zinin.com, kosten kaarten € 12,50 en bij de kassa van het Openluchttheater zijn ze verkrijgbaar voor € 15,-.

De Woodstock Tribute Band

NIJVERDAL - Even terug naar Woodstock kan op zaterdag 9 juni om 20.30 uur in het Openluchttheater Nijverdal.

Woodstock werd in 1969 gehouden, maar de muziek uit het jaren 60, het hippietijdperk, spreekt nog steeds vele mensen aan. De Woodstock Tribute Band laat op 9 juni horen waarom naar nummers van Janis Joplin, Santana, The Who, Joe Cocker en Jimi Hendrix nog steeds graag geluisterd wordt. In hun show "Love and Peace are Back in Town" zullen zij de bekende nummers van deze artiesten laten horen. In de voorverkoop, via www.zinin.com, kosten kaarten € 12,50 en bij de kassa van het Openluchttheater zijn ze verkrijgbaar voor € 15,-.

Coachingspraktijk Hartzaken

RIJSSEN - Sinds maart van dit jaar zit in een karakteristiek pand aan de Boomkamp 5 een praktijk voor coaching en training. Twee enthousiaste coaches, met ieder hun eigen praktijk, hebben hier een prachtige praktijkruimte voor coaching, trainingen en workshops.

Antonnet Backer van Dynamiek in Praktijk en Danielle ter Stal van Coachingspraktijk Hartzaken hebben de krachten gebundeld. Danielle: "We hebben allebei een geheel eigen wijze van werken, maar werken wel vanuit dezelfde visie en technieken en vullen elkaar goed aan." Beide coaches hebben dezelfde NOBCO-gecertificeerde opleiding tot psychodynamisch coach gevolgd en daarmee dezelfde achtergrond. Antonnet ziet de meerwaarde hiervan: "Naast dat wij ieder onze eigen praktijk hebben, doen wij ook veel samen, zoals intervisie en gezamenlijke evenementen gericht op vitaliteit, rust en een betere balans." Kortom, een veelzijdige praktijk met twee professionele coaches die veel in huis hebben.

Coaching
Wat moeten wij ons voorstellen bij 'coaching'? Het kan zijn dat iemand tegen een burn-out aan zit en dit graag wil voorkomen, maar het kan ook zijn dat iemand stappen wil zetten, privé of in zijn carrière en hier wat hulp bij kan gebruiken. Bij coaching staat de vraag van de cliënt centraal. Ook voor werkgevers is coaching interessant. Een werkgever investeert in zijn personeel. Vaak door opleidingen aan te bieden om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Coaching voor werknemers richt zich met name op het vergroten van persoonlijke effectiviteit en de preventie van langdurige klachten, zoals een 'burn-out'. Antonnet: "Voorkomen is beter en vooral goedkoper dan genezen." Bij Dynamiek in praktijk staat persoonlijke ontwikkeling voorop. Door middel van psychodynamische technieken helpt ze mensen om zaken weer helder te krijgen, een duidelijk plan te trekken en vooral om weer in balans te komen. Naast coaching geeft Antonnet ook verschillende leuke workshops zoals 'dromenvangen' en 'theekransjes voor moeders'. Ook deze workshops zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling én een stukje quality time." Want het mag ook gewoon leuk zijn om even tijd voor jezelf te nemen!" Verder houdt Antonnet zich bezig met het geven van intervisies en professionalisering van het coachingsvak. Hierbij gaat het vooral om het opzoeken van de samenwerking met collega coaches. "Elkaar scherp houden om ons vak goed te kunnen uitoefenen."

Praktische tips
"Piekeren, twijfelen aan jezelf, hyperventilatie, geen energie hebben of niet meer genieten." Met enthousiasme, nuchterheid en praktische tips helpt Danielle de cliënt om weer in balans te komen. "Vanuit de 'stoptrein' samen ontdekken wat er nodig is." Hartzaken heeft zich gespecialiseerd in Mindfulness. "Ademhaling brengt je tot rust. Vanuit je hoofd weer naar je hart, dat is soms hard nodig." Danielle geeft Mindfulness in groepstrainingen en in de 5-weekse hardloopcursus 'Mindful Run'. In deze cursus wordt ademhaling en mindfulness gecombineerd met sportiviteit. Hartzaken werkt daarnaast ook samen met Invented uit Rijssen voor trainingen bij bedrijven. Trainingen die de productiviteit vergroten door slimmer en effectiever te werken. "We creëren meer overzicht, meer rust in je werk en hoofd door te werken via een unieke werkmethode."

Meer informatie
www.dynamiekinpraktijk.nl en www.coachingspraktijkhartzaken.nl. Om iedereen in de gelegenheid te stellen om kennis te maken en een kijkje te komen nemen in de nieuwe praktijkruimte houden ze 'Open Huis op vrijdagmiddag 15 juni van 15.30-18.30 uur voor genodigden en zaterdagochtend 16 juni van 10.00-12.00 uur voor iedereen die 'gewoon' nieuwsgierig is.

'Rijssen Zet De Toon' feest voor en door Rijssen

RIJSSEN - Na anderhalf jaar organiseren en een week bouwen, is het vrijdag 8 juni zo ver: 'Rijssen Zet De Toon' 2018. Ook dit jaar hebben vier Rijssense amateurverenigingen en het Parkgebouw de handen weer ineengeslagen met het organiseren van dit veelzijdige muziekspektakel dat gratis toegankelijk is voor iedereen. Vocaal Ensemble De Twente Zangers, De Rijssense Revue, Muziekvereniging Wilhelmina én het Rijssens Mannenkoor hebben een prachtig programma samengesteld met veel bekende muziekstukken en leuke sketches. Het belooft een prachtige avond te worden.

Het thema van deze editie is '775 jaar Rijssen rond de wereld', wat uiteraard voortkomt uit het jubileum dat de stad dit jaar viert. Naast veel bekende liederen van over de hele wereld zullen ook nummers van heel dichtbij worden gezongen en gespeeld door de zangers en musici. Daarbij zal het Rijssens dialect zeker niet ontbreken, met een speciaal voor deze avond herwerkt nummer en uiteraard bekende Rijssense liedjes. Als solisten zullen Karin Hertsenberg, Herman Beumers en RMK's eigen solist Ard Kamphuis deelnemen. De spelers van de Rijssense Revue zullen met korte sketches en veel humor de avond verrijken en hierbij zal een bekend stukje Rijssense geschiedenis de rode draad voeren. Het wordt een avond vol verrassingen, dus mis het niet!

Gift voor de 'buren'
De toegang is gratis, maar wie dat wil, kan een bijdrage geven die bestemd is voor 'de buren' van het Volkspark: Hospice 'De Reggestroom'. De bedoeling is om met de opbrengst van deze avond onder meer de vrijwilligers van het hospice eens flink in het zonnetje te zetten.

Plaats en tijd
Het muzikale gebeuren zal dit keer plaatsvinden in en vóór de Bordan Muziekkoepel. Er worden ruim 2000 zitplaatsen gecreëerd, dus het is niet nodig om de eigen stoel mee te nemen. De avond wordt mogelijk gemaakt door vele gulle sponsoren, subsidiënten en een mooie bijdrage van de gemeente Rijssen-Holten in het kader van Stad Rijssen 775 jaar. Het concert begint om 20.00 uur in het Volkspark Rijssen, dat die avond alleen bereikbaar is via de hoofdingang aan de Oosterhofweg. Het terrein is geopend vanaf 18.30 uur (en beslist niet eerder toegankelijk). Bij de opgang naar het concertterrein worden munten verkocht. Alle informatie vindt u ook op www.parkgebouw.nl/Rijssenzetdetoon.

In Blue

NIJVERDAL - De film 'In Blue' is op dinsdag 12 juni om 20.00 uur te zien in ZINema.

De film gaat over de de stewardess Lin, die na een bewogen vlucht aankomt in Boekarest. Daar leert ze Nicu kennen. Hij is een jongen van 15 jaar die leeft in de ondergrondse tunnels van Boekarest. De ontmoeting leidt tot een bijzondere band tussen Lin en Nicu. Toegangskaarten zijn tegen een gereduceerd tarief in de voorverkoop verkrijgbaar via www.zinin.com of bij de kassa voor aanvang van de film vanaf € 8,50.

Gratis vermelding in nieuwe gemeentegids van Hellendoorn

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn en uitgeverij Akse Media zijn gestart met de voorbereidingen van de nieuwe gemeentegids. Ook dit jaar is de gids weer een handige leidraad bij het zoeken naar informatie over uw gemeente.

Zowel in de papieren versie als in de digitale gemeentegids vindt u informatie over de meest uiteenlopende organisaties, verenigingen en bedrijven. Naast de digitale gemeentegids op www.hellendoorn.smartmap.nl is er ook een gratis Gemeentegids App. De gids wordt verspreid via huis-aan-huisverspreiding. Vanaf 4 juni wordt aan de gids gewerkt en kunnen instellingen en verenigingen hun gegevens doorgeven en controleren. Wie al in de vorige editie is vermeld krijgt een e-mail met daarin een persoonlijke inlogcode. Deze kan gebruikt worden om de gegevens op elk gewenst moment te wijzigen. Van wie geen mailadres bekend is nemen de makers telefonisch contact op om de gegevens te controleren. Zelf een wijziging doorgeven kan ook, via redactie@aksemedia.nl onder vermelding van gemeentegids Hellendoorn. Of neem telefonisch contact op via (0223) 673 010.

Adverteren
De verschijning van de gids wordt mogelijk gemaakt door adverteerders. Wie hierover meer informatie wil kan contact opnemen met de salesmanager via (0223) 673 121. Fraude omtrent advertenties komt helaas ook voor. Neem daarom ook contact met ons op als u twijfelt aan de echtheid van een gesprek. Als officiële uitgever van de gemeentegids Hellendoorn bezitten we een aanbevelingsbrief van de gemeente waar u ten allen tijde naar kunt vragen.

Disco Fever

RIJSSEN - Stil staan op discomuziek is onmogelijk en zeker op 15 juni met Disco Fever.

Vanaf 21.00 uur zijn de zalen van Lucky in Rijssen. Dan is het tijd om te swingen op discomuziek. De tributeband Abba Gold zal tevens live de grootste hits van Abba spelen. Wanneer u erbij wilt zijn, kunt u kaarten bestellen via www.lucky.nl voor € 19,-. Bij de deur kosten kaarten € 25,-.

Vroeg uit de veren

NIJVERDAL - Begin op 10 juni de dag goed met een wandeling over de Sallandse Heuvelrug.

Om 7.00 uur start de wandeling bij het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer aan de Grotestraat 281 in Nijverdal. Er wordt een route gelopen van ongeveer 6 km en onderweg ziet u de natuur op de heuvelrug ontwaken. Iedereen vanaf 8 jaar kan meelopen met de ochtendwandeling. Meldt u aan via www.sallandseheuvelrug.nl. Voor volwassenen kost deelname € 4,- en voor kinderen tot en met 12 jaar € 2,50.

Hallux Podotherapie Snijder

NIJVERDAL - Voetproblemen zijn nooit leuk. De voeten zijn de belangrijke basis voor ons gehele lichaam. Wanneer er dan iets mis is, merk je dit in de totale gezondheid. Gelukkig kan Hallux Podotherapie Snijder u hierbij helpen.

Eigenlijk iedereen kan terecht bij Hallux Podotherapie, van jong tot oud. Zij helpen iedereen met uiteenlopende voet-gerelateerde klachten. Denk hierbij aan rugklachten, hielspoor, peesplaatontsteking, zenuwinklemming in voorvoet, weinig vetweefsel, overliggende tenen, jicht, hielpijn bij kinderen, ingegroeide teennagel, stijve grote teen, achillespeesklachten, beenlengteverschil en meer.

Goede oplossing
Dit begint altijd met het bekijken óf podotherapie de aangewezen weg is voor behandeling of dat u wellicht baat zou hebben bij een andere aanpak. Dit doen zij door een voettype-bepaling en een houdingsonderzoek. Ook zal geprobeerd worden om te achterhalen of de oorzaak van uw pijnklachten kan zijn ontstaan in een specifieke situatie. Het komt met regelmaat voor dat de daadwerkelijke oorzaak van een pijnklacht ontstaat tijdens sport, werk of door het dragen van niet adequaat schoeisel. Hallux Podotherapie wil goede zorg verlenen, maar geen onnodige zorg!

Het team
Het team bestaat uit een Orthopedische Schoenmaker en een Podotherapeut. Zij leveren een oplossing voor iedere voet of het nu gaat om eeltproblemen of een ingegroeide nagel, van corrigerende zolen tot orthopedische schoenen tot op maat gemaakte slippers. Ook hebben zij schoenen en slippers met uitneembare binnenzool waarin u makkelijk een eigen correctie zool kan dragen.

Kom langs
Hallux Podotherapie Snijder is gevestigd aan de Grotestraat 42, 7443 BJ in Nijverdal. Bel voor meer informatie met: 0548-201064

Nieuw hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking

NIJVERDAL - Evenmens, informele zorg voor elkaar organiseert met Solution Radio op 18 juni een presentatie van de Webbox3. Webbox3 is een innovatief hulpmiddel voor iemand met een visuele- of leesbeperking.

De Webbox3 combineert de functie van een Daisy speler (een apparaat dat de ondertiteling van de TV voor u uitspreekt) een digitale radio-ontvanger (die de naam van de radiozender uitspreekt) en nog veel meer. Met de Webbox3 kunt u ook luisteren naar gesproken lectuur. Kortom, een veelzijdig apparaat dat meerdere functies samenbrengt in een handig hulpmiddel.

Eenvoudig
De Webbox3 is zeer eenvoudig en geheel op het gehoor en gevoel te bedienen. U heeft geen computer nodig, alleen een internetverbinding! Zo is dit overal inzetbaar, zonder problemen. Al duizenden personen met een visuele beperking hebben de stap naar de Webbox3 gemaakt en zijn er erg enthousiast over. De Webbox3 wordt onder voorwaarden door uw zorgverzekeraar vergoed; het loont dus om dit even uit te zoeken.

Presentatie
De presentatie vindt plaats op maandag 18 juni van 10.00 – 12.00 uur en wordt gehouden in de socioruimte Bendien Smitshof, Bendien Smitshof 38 in Nijverdal. Aansluitend kunt u tegen een kleine vergoeding deelnemen aan de lunch.

Contact
Wilt u bij deze presentatie aanwezig zijn, geef u dan op bij Jacqueline Broekhof van Evenmens via jbroekhof@evenmens.nl of 0548-638830. Van harte welkom!

Pouw Triathlon in Rijssen weer van start

RIJSSEN - Op zaterdag 16 juni vindt alweer de 26e editie plaats van de Pouw Triathlon Rijssen. Aan de 1/8 en 1/4 triathlon zullen dit jaar weer zowel teams als individuele sporters deelnemen.

Het startpunt van de triathlon is zwembad de Koerbelt aan de Arend Baanstraat. Deelnemers gaan zwemmen, fietsen en hardlopen in de omgeving van het zwembad. Deelnemers kunnen zich melden vanaf 9.00 uur, om 9.45 uur start de eerste wedstrijd. Het sportieve evenement begint met de 1/4 triathlon voor individuele atleten. In totaal mogen 60 teams meedoen aan de VolkerWessels 1/4 triathlon en de 1/8 triathlon. 's Middags strijden kinderen tussen 10 en 13 jaar om de eerste plek tijdens de GSM Junior Aquarun. Nieuw dit jaar hierbij is de deelname van een aantal G-sporters. Sportievelingen zwemmen 200 meter en rennen daarna twee kilometer. Dit onderdeel begint om 12.45 uur. Het afsluitende onderdeel is de Sans Online 1/8 triathlon individueel, de eerste startgroep wordt weggeschoten om 13:20.

Publieksvriendelijk
De triathlon is een publiekstrekker met goed zichtbare wissels van zwemmen naar fietsen, en fietsen naar lopen op het zwembadterrein, Deelnemers kunnen langs de route aangemoedigd worden door vrienden en familie en er is de mogelijkheid om een hapje en een drankje te nuttigen! Ook is er dit jaar de mogelijkheid om een wetsuit te testen, een initiatief met hardloopwinkel Step One uit Borne.


Toekomst
Leek het er vorig jaar nog op dat de 25e jubileum editie ook de laatste zou zijn, nu lijkt de toekomst van de Pouw Triathlon Rijssen verzekerd voor de komende jaren. Naast de hoofdsponsor Pouw zijn er meerdere sponsoren geworven die hun naam aan een onderdeel hebben verbonden. Ook zijn er nieuwe leden in het bestuur gekomen die de taken van vertrekkende bestuursleden over hebben genomen. De toekomstige ontwikkelingen van het zwembadterrein lijken gunstig voor de Pouw Triathlon Rijssen. Zoals de plannen nu zijn blijft het 50-meter buitenbad behouden.

Vrijwilligers
Zonder vrijwilligers voor bestuur en voor de dag zelf kan er geen triathlon worden georganiseerd. Wilt u de actie van een triathlon van heel dichtbij meemaken of wilt u zich inzetten voor het organiseren van de triathlon in de komende jaren? Dan kunt u zich via de site van de Pouw Triathlon melden: www.triathlonrijssen.nl/vrijwilligers

Thuisin Rijssen geeft gratis fietsen weg

RIJSSEN - Thuisin Rijssen geeft op 2 juli een tweetal fietsen weg. Deze actie is opgezet in het kader van Maatschappelijk Verantwoordelijk Ondernemen (MVO). En iedereen in Nederland kan vanaf nu kans maken op één van de fietsen.

Thuisin is een franchiseorganisatie van woninginrichters. De 45 vestigingen in Nederland voorzien consumenten van vloeren, behang, verf, raamdecoratie, kasten op maat en nog veel meer. Met deze winkels is er vrijwel een landelijke dekking ontstaan. Thuisin Rijssen richt zich vooral op de plaatsen Rijssen, Enter, Wierden, Nijverdal, Holten.

VMO
Thuisin houdt zich al jaren bezig met Verantwoord Maatschappelijk Ondernemen en heeft daarom in 2010 het keurmerk Decologisch opgericht. Milieuaspecten van productie spelen hierbij, net als bij VMO, een zeer belangrijke rol. "De fietsenactie sluit hier dan ook naadloos op aan" aldus Wim Bruggink, eigenaar van Thuisin Rijssen. "Thuisin wil graag iedereen stimuleren zoveel mogelijk gebruik te maken van bijvoorbeeld de fiets voor het bezoeken van de winkel. Zowel vanuit het oogpunt milieubewust bezig zijn, maar zeker ook door mensen in beweging te krijgen en houden." Elke Thuisin-winkel verloot 2 fietsen en op het hoofdkantoor worden extra fietsen verloot. In totaal worden er in Nederland dus 100 fietsen wegegeven.

Zadelhoesjes
Om ruchtbaarheid te geven aan de actie, worden door het hele regio zadelhoesjes en stuurhangers verspreid. "We hebben ruim 400 zadelhoesjes verspreid", aldus Wim Bruggink. "Genoeg om een deel van fietsend Overijssel te voorzien van een paars-wit zadel". Hij verwijst daarmee naar het paarse logo dat gedrukt staat op de hoesjes. De vinder van een hoesje wordt middels de stuurhanger nog eens extra op de actie gewezen. Door het maken van een ludieke foto wordt er extra kans gemaakt op een fiets. Maar ook zonder hoesje en stuurhanger is deelname mogelijk, door het invullen van een formulier in de winkel. De actie staat dus echt open voor iedereen die graag fietsend door de omgeving gaat.

Prijzen
Begin juli worden de prijzen uitgereikt en zal duidelijk worden of deze actie een succes is. De eerste reacties van de de consumenten zijn in elk geval veelbelovend.

Van wens naar doen!

HOLTEN - Op zondag 10 juni organiseert Miriam Becx 'Van wens naar doen!'. Even lekker tijd voor uzelf nemen.

In Nationaal Park Sallandse Heuvelrug kunt u op 10 juni ontdekken wat u graag wilt in het leven en hoe uw leven te veranderen. Gedurende de dag wordt er gevisualiseerd en geoefend en er vindt coaching plaats zodat u de stap naar verandering kunt zetten. Kijk voor meer informatie en deelname op www.facebook.com/miriambecx/.

Oldtimerdag

HOLTEN - Op zaterdag 16 juni is er een presentatie van oldtimers bij 't Stuurhuus.

Vanaf 10.00 uur kunt u bij het clubhuis van Motor- en Automobielclub de Holterberg klassieke auto's, motoren en bromfietsen bewonderen van de leden van de vereniging. Verder worden klassieke tractoren en vrachtauto's geshowd. Naast de klassieke voertuigen is er ook gezorgd voor een hapje en drankje en muziek. De presentatie aan de Beusebergerweg 37 is gratis toegankelijk.

Kickbiken op de Sallandse Heuvelrug

Foto: Buitencentrum

NIJVERDAL - Kickbiken is een lekker actief uitje. Je zult verbaasd zijn over de snelheid waarmee je jezelf voortbeweegt. Met een speciale off-road bike met voorvering rij je gemakkelijk door bossen en over onverharde paden, maar ook over verharde wegen rij je soepel. Steppen oubollig? Niet met een kickbike!

Je kunt kiezen uit verschillende tochten in Nijverdal. Navigeer met behulp van GPS en kickbike gemakkelijk over een mooie natuurroute door het natuurgebied van de Sallandse Heuvelrug of het prachtige Regge gebied in Nijverdal. De prijs van het Kickbiken is inclusief een knapzakje met huisgemaakte lekkernij en flesje drinken. Men kan gratis parkeren tegenover het buitencentrum. Voor de volwassenen die deelnemen aan de kickbike tour wordt € 1.00 p.p. afgedragen aan Support for Nature. De kickbike tour is online te boeken op de site van het buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

Parkinson Café

NIJVERDAL - De bijeenkomst van 19 juni van Parkinson Café Nijverdal staat in het teken van ontspanning.

De bijeenkomst wordt vanaf 14.15 uur gehouden bij SV De Zweef aan de Koersendijk 25. Het duo Herman Kampman en Jan Niewold zullen deze middag een optreden verzorgen. Zij zijn bekend van theaterprogramma's vol humor, gedichten en liedjes in het dialect. Het beloofd dan ook een gezellige en ontspannende middag te worden, waarbij de exacte inhoud nog een verrassing is.

Dagje Stappen

NIJVERDAL - Op 16 juni kan er een hele dag gewandeld worden over de Sallandse Heuvelrug onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer.

Bijna iedereen vanaf 12 jaar kan meewandelen op de Sallandse Heuvelrug door bos, heide en glooiende landschappen. In de route zijn wel zandpaden opgenomen en de wandeling is daardoor niet geschikt voor mindervaliden. De wandeling begint om 10.00 uur bij het BuitenCentrum aan de Grotestraat 281 en zal daar om 16.00 uur ook eindigen. Deelnemen aan een dagje dwalen kan na aanmelding via www.staatsbosbeheer.nl en kost € 24,50 (inclusief lunchpakket).