Hart van Rijssen - Nijverdal

8 maart 2019

Hart van Rijssen - Nijverdal 8 maart 2019


Nieuw Woordenboek mr. Karel Schönfeld-Wichers

Foto: Gebruiker

RIJSSEN - Het grote woordenboek Nederlands-Twents van mr. Karel Schönfeld Wichers beleeft een heruitgave.

Het initiatief daartoe is genomen door de schrijvers van de Stichting Historisch Oarfgood Riessen (SHOR) die al geruime tijd met de heruitgave van het levenswerk van Karel van 'n Notoaris (foto) bezig was.

Kostprijs
Volgens voorzitter Jan Slofstra is het er nu van gekomen, mede dankzij een bijdrage van de Rabobank. "Commercieel gezien is een dergelijke uitgave nauwelijks te doen of je moet er een hele hoge prijs voor vragen. Daarom zijn wij ook bijzonder blij met de bijdrage van de Rabobank. Daarnaast hoeven we als SHOR geen winst te maken, zodat we het woordenboek tegen kostprijs kunnen aanbieden."

Intekenprijs
De officiële presentatie is donderdag 25 april op het Rijssens Museum. Tot die tijd kan op het boek ingetekend worden voor € 24,95. Na de presentatie kost het boek € 27,95. Intekenen kan rechtstreeks bij SHOR-penningmeester Wim ter Harmsel op e-mailadres w@terharmsel.nl

Karelcorrecties
De heruitgave is bijzonder omdat in deze editie de verbeteringen zijn meegenomen die Karel Schönfeld zelf handmatig heeft aangebracht toen het uiteindelijke boek in 1979 al gereed was. Dit was mogelijk doordat de Twentse Taalbank uit Enschede een origineel exemplaar, dat door Karel verbeterd is, beschikbaar heeft gesteld.

Levensbeschrijving
Voor deze nieuwe uitgave van het woordenboek hebben Karel- en dialectkenner Gerrit Kraa een mooi biografie geschreven van Karel van 'n Noatoaris in de bekende Kraa-stijl.

Toestemming
Voor de heruitgave is uitgebreid overleg geweest met de familie Schönfeld Wichers: dochter Maartje en zoon Jacob, nazaten van Herman Pieter Schönfeld Wichers (Belcampo), de broer van Karel.
Jacob Schönfeld Wichers beheert de letterkundige nalatenschap van zijn oom Karel en heeft met veel enthousiasme toestemming gegeven voor de nieuwe uitgave.Verhalen en voorwerpen voor de viering van Bevrijdingsjaar 2020


RIJSSEN - Voor het bevrijdingsjaar 2020 is het Rijssens Museum op zoek naar voorwerpen en verhalen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. (Foto: herdenking kroonjaar 2010)

De Werkgroep Wisselexposities is van plan begin 2020 een tentoonstelling te organiseren van het liefst ongewone voorwerpen die mensen thuis hebben en die ze al die jaren zorgvuldig hebben bewaard. "We hebben de oproep al eerder gedaan," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum, "en dat heeft al enkele mooie voorwerpen opgeleverd."

Vrouwen
Vanuit het Historisch Centrum Overijssel is onlangs ook de oproep gedaan verhalen over de oorlog te verzamelen en daarbij vooral uit te zien naar de rol die vrouwen en kinderen in de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld. Het lijkt vaak alsof de oorlog alleen een mannenzaak is geweest, terwijl vrouwen en kinderen ook een belangwekkende bijdrage hebben geleverd.

Voorwerpen
Als er mensen zijn die een bijzonder of een gewoon voorwerp thuis hebben waaraan een oorlogsverhaal zit, dan kunnen ze dat doorgeven aan het Rijssens Museum. Dat kan per e-mail info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Bevrijdingsexpositie. Telefonisch doorgeven kan ook: 0548 514 261. "Als mensen gedurende 4 maanden iets aan ons af willen staan om ten toon te stellen, dan maken wij een inventarisatie," zegt Dannenberg, "waarna we bekijken wat we allemaal kunnen exposeren."

Zuinig
Uiteraard zullen de voorwerpen niet langer in het museum zijn dan nodig is en er zal met grote zorgvuldigheid met de voorwerpen worden omgegaan. Wie het zelf moeilijk vindt om het bijbehorende verhaal op papier te zetten, geen probleem, want de vrijwilligers van het museum willen daar graag bij helpen.

Jaargang: 6 • Nr 242• Wk 10

Kees Stoop overleden

HOLTEN – De bekende beeldend kunstenaar Kees Stoop uit Holten is onlangs op 89-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Hij was al geruime tijd ziek.

Van Kees Stoop hangen ondere andere verschillende werken in het Rijssense gemeentehuis.

Nagelhout
Stoop werd geboren in Werkendam maar woonde sinds 1960 in Holten, wat te maken had met de ziekte van zijn vrouw Ans. Zij moest indertijd kuren in Hellendoorn. Om bij haar in de buurt te zijn, zocht Stoop in de omgeving onderdak en dat vond hij in Holten. Daar kwam hij in contact met de plaatselijke huisarts en maecenas dokter Nagelhout.

Ans
Na het herstel van Ans vestigde het echtpaar zich definitief in Holten vanwege de ongerepte omgeving en de rust. Hoewel hij al vroeg in de kunst wilde, gooide de Tweede Wereldoorlog roet in het eten. Er moest geld worden verdiend en Stoop werd leerling-bakker.

Bakker
Hij haalde zijn beroepsdiploma en ging werken in een banketbakkerij in Dordrecht. Daar ontmoette hij de schilder Cor Noltee, een representant van de Haagse School. Stoop volgde naderhand alsnog een kunstopleiding aan de Koninklijke Antwerpse Academie en het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in diezelfde plaats.

Expressionisten
Stoop raakte in de ban van Belgische expressionisten als Constant Permeke en Gustave De Smet en ontwikkelde een voorkeur voor een combinatie van abstractie en realisme. Stoop was in staat om alles wat hij zag met grote precisie vast te leggen, maar wel op zijn eigen originele manier.

Erkenning
Kees Stoop was een bescheiden en uiterst vriendelijk mens. Hij bleef altijd bewust in de luwte. Toch is de kwaliteit van zijn werk wel degelijk opgemerkt door de kenners. Het Rijksmuseum in Amsterdam kocht 150 tekeningen en etsen van Stoop. In 2012 werd een enorme veelheid aan losse schetsen, tekeningen en deelstudies opgenomen in een kolossaal boekwerk met titel Tekens.

Vogelaar Jelle geniet van de natuur

RIJSSEN - Jelle van de Maat (70) uit Rijssen is een rasechte vogelaar. Een vogelaar is iemand die gestructureerd kijkt naar vogels in het open veld, ze op naam brengt, onderzoek doet naar het gedrag van vogels en kennis verwerft over de ontdekte vogelsoorten.

Het is Jelle allemaal met de paplepel ingegoten door zijn nog levende 95-jarige vader. "Als kleine jongen ging ik altijd mee met mijn vader het veld in. Daarbij vertelde mijn vader mij alles van de natuur. Over bloemen, bomen, sterren, wild en natuurlijk ook over vogels. Het is dan ook geen wonder dat vogels mijn grootste hobby zijn geworden. De gedeelde informatie over de vogels, dat gebeurde allemaal in het Riessens.

Riessens
Jelle vertelt verder "We hebben in Rijssen 75 soorten vogels geobserveerd en de namen van deze vogels zijn bij ons bekend in zowel het Nederlands als in het Riessens. We herkenden door de jaren heen de vogels aan hun gedrag en aan hun leefomgeving. Van mijn hobby maakte ik een film genaamd: 'Den natuur van Nederland'. Met deze film verzorg ik tegenwoordig op aanvraag ook lezingen in de omgeving om anderen te informeren."

Hart van Rijssen
Jelle zal niet de enige vogelliefhebber zijn in Rijssen. Voor de andere vogelliefhebbers in het verschijningsgebied van het Hart van Rijssen is het de bedoeling om van de door Jelle geobserveerde vogels wekelijks een foto te plaatsen onder het thema: 'Vogel van de week'. Deze foto zal dan worden voorzien van zowel de Nederlandse als de Twentse benaming met daarbij eventueel bijzonderheden en meer achtergrondinformatie over de getoonde vogel.

Dick Tukkers.

Voorbereiden op de Triathlon Holten!

HOLTEN - Ter voorbereiding op de Triathlon Holten 28 en 29 juni worden weer clinics aangeboden. In samenwerking met Atletiekvereniging Holten, Fietsgroep Wim Reins, triatlonvereniging Triathlon Team Holten en ZPC Twenhaarsveld kan iedereen zich klaarstomen voor een goede triathlon in juni.

'Omdat niet iedereen op alle onderdelen training nodig heeft hebben we diverse clincis met de verenigingen samengesteld', aldus Anita Brinks, bestuurslid van de Triathlon Holten. Men kan kiezen voor zwemtraining, fietstraining, looptraining of een combinatie van twee of drie onderdelen. Via het inschrijfformulier op de website www.triathlonholten.nl is dat zeer eenvoudig aan te geven. De trainingen staan onder leiding van ervaren trainers, die de deelnemers klaarstomen voor de diverse onderdelen en de wissels. 'Alle deelnemers krijgen ook een leuk shirt, vergeet dus niet je maat op te geven'.


Fietsclinics
Op 29 maart staat de eerste fietsclinic op het programma. Daar starten de deelnemers met basisbeginselen zoals het afstellen van de fiets en de helm. 'Dat lijkt misschien vanzelfsprekend maar is erg belangrijk om mee te beginnen'. Vanaf 1 april starten de looptrainingen en vanaf 1 mei de zwemtrainingen.

Jeugdclinics
De jeugdclinics (vanaf 8 jaar) starten op dinsdag 21 mei. In 4 trainingen op dinsdagavond worden kids voorbereid op de triathlon. De trainingen worden afgesloten met een parcoursverkenning op vrijdag 21 juni. Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt!

Triathlon Holten
In 2019 wordt in Holten opnieuw een internationale triathlon voor elite atleten georganiseerd. Deze editie wordt een Premium European Cup en junior Cup georganiseerd. Naast de internationale wedstrijd is er ook voor de recreatieve deelnemers en publiek een boordevol sportief en feestelijk programma neergezet. Op vrijdag 28 juni en zaterdag 29 juni wordt in Holten de 35e editie georganiseerd van het internationale topsportevenement. Zwemmen in de Domelaar, fietsen op en rond de Holterberg en lopen door een sfeervol Holten; het is een combinatie die niet alleen internationale toppers aanspreekt maar ook vele honderden recreatieve deelnemers. De Triathlon Holten Premium European Cup biedt voor elk wat wils.

Inschrijven
Schrijf je op tijd in voor de clinics om teleurstelling te voorkomen; ze zijn altijd best populair. Inschrijflink: www.triathlonholten.nl/inschrijven-clinics/

Repair Café

RIJSSEN - Op donderdag 14 maart van 14.00 uur tot 16.30 uur staan de vrijwilligers weer voor u klaar bij het Repair Café.

U kunt allerlei kapotte spullen aanbieden voor reparatie, zoals elektrische apparaten, kleding en andere gebruiksvoorwerpen in en om het huis. De reparaties zijn gratis, maar wanneer er nieuwe onderdelen nodig zijn, moeten deze wel betaald worden. U vindt het Repair Café Rijssen bij de achteringang van de "oude Plus" op de hoek van de Roelof Bosmastraat en de Kroonweide.

Speeddaten voor senioren

HOLTEN - DatingOost organiseert een speeddate voor alleenstaanden van 60 tot 72 jaar.

De bistro van Outdoors Holten is waar het op zondagmiddag 10 maart staat te gebeuren. Vanaf 14.00 uur krijgt u de kans om ongeveer acht minuten in gesprek te gaan met andere senioren. Wanneer er dan een klik is, is een uitgebreide date mogelijk. Ontmoet ook iemand om weer gezellig samen dingen te ondernemen. Deelname is alleen mogelijk na opgave bij DatingOost via 0546-492899 of www.DatingOost.nl en kost € 35,-.

Lezing bij Groei en Bloei

RIJSSEN - Groei en Bloei Reggevallei organiseert een lezing op 12 maart.

De lezing wordt gegeven door Joop Kamperman en Wim Baan van IVN afdeling Rijssen. Zij zullen vertellen over hun werkzaamheden voor IVN. De lezing gaat plaatsvinden in Speeltuingebouw de Hoge Es aan de Teunis Lodderstraat 13 in Rijssen en begint om 19.45 uur. Leden van Groei en Bloei en van IVN hebben gratis toegang. Niet-leden betalen € 2,50.

Inloopspreekuur openbaar vervoer

RIJSSEN - Op 14 maart is er weer een inloopspreekuur openbaar vervoer voor senioren bij de bibliotheek.

Tijdens het spreekuur kan bijvoorbeeld advies gevraagd worden over het aanvragen van een OV-chipkaart, hoe de samenreiskorting werkt en hoe een reis te plannen. Het inloopspreekuur is tussen 14.00 uur en 15.30 uur bij Bibliotheek Rijssen.

Geslaagd!

HELLENDOORN - Na vijf zaterdagmiddagen op de sterrenwacht konden de jonge deelnemers het certificaat van een geslaagde cursusdeelname in ontvangst nemen.

Dat gebeurde op de Sky-Walk van de sterrenwacht vlak onder de grote radiotelescoop en de koepel. Het was een boeiende cursus waarin eenvoudige theorie werd afgewisseld met praktische voorbeelden en opdrachten. Zo werd uitgebreid kennis gemaakt met het zonnestelsel maar ook werden bijvoorbeeld de afstanden in het heelal, de kometen, telescopen en de ruimtevaart behandeld. Tijdens de vijf lessen was er tijd voor de praktijk van sterrenkunde zoals: het maken van een sterrenkaart, een handspectroscoop en demonstratieproeven enz. Natuurlijk konden de jeugdige astronomen op een speciale waarneemavond door de grote telescopen kijken. Het planetariumbezoek was een van de vele hoogtepunten van de cursus en mede daardoor kwam het dat de jonge cursisten heel erg tevreden waren over de inhoud van de cursus en de docenten. Op de foto staan de deelnemers en docenten Jan Hut en Kees Kaspersma.

Twee nieuwe jongerenwerkers

RIJSSEN - Arjan Slagman, jeugdwerkleider bij de Fakkeldrager en jongerenwerker bij de Protestantse Stichting Jeugdwerk Hervormde Gemeente Rijssen (PSJHGR) heeft per 1 maart twee nieuwe collega's. Bij zowel de PSJHGR en bij de Fakkeldrager zijn de vacatures weer ingevuld. Arjan is erg blij met de nieuwe collega's. "Zo kunnen we op beide fronten weer verder werken aan het jeugdwerk". Bij de PSJHGR is Thomas Abbes uit Vriezenveen aangenomen en bij de Fakkeldrager heeft Ruben Bolink uit Rijssen een contract gekregen.

"Mijn naam is Thomas Abbes en ik kom uit Vriezenveen. Ik ben getrouwd met Gineke en samen hebben we 2 dochters van bijna 9 & 6 jaar. Ik ben 36 jaar en heb bijna 10 jaar geleden mijn diploma HBO-theologie aan de christelijke Hogeschool te Ede gehaald. Sindsdien heb ik al in verschillende gemeentes mogen dienen in het jeugdwerk, waaronder Balkbrug, Vriezenveen, Bruchterveld en Ommen. In Ommen werk ik 12 uur en ga nu in Rijssen voor 20 uur aan de slag. Ik zal me voornamelijk bezig houden met het kerkelijke jeugdwerk. Ik zie er naar uit om in Rijssen te starten en ben erg benieuwd waarin ik God en zijn gemeente in Rijssen mag gaan dienen. En dat is het mooie van dit werk: je hoeft het niet alleen te doen! Dit doe ik samen met vrijwilligers, collega's met vooral met Zijn onmisbare zegen!

Ruben Bolink
"Ongeveer 4 jaar geleden kwam ik bij huis omdat ik toen niet verder kon met mijn opleiding. Op een dag belde Arjan en stelde voor om te komen helpen als vrijwilliger bij de Fakkeldrager. Het leek me wel fijn wat om handen te hebben en ik ging op dit aanbod in. Daarna begon ik aan de opleiding tot jongerenwerker en liep stage bij Youth For Chrisy in Arnhem. Nadat ik deze opleiding en stage succesvol had afgerond ben ik begonnen aan de opleiding maatschappelijke zorg.Tijdens deze opleiding liep ik stage bij de Fakkeldrager. Op dit moment volg ik de opleiding sociaal cultureel werk en ik ben heel blij om mee te kunnen delen dat ik per 1 maart begin met mijn werkzaamheden als jongerenwerker. Mijn leeftijd is 24 jaar en sta zodoende sta ik dichtbij de jeugd en ik hoop in de contacten met de jeugd, deze leeftijd zeker uit te buiten.

Dick Tukkers

Mark Voortman verzamelt oorlogsattributen

RIJSSEN - Mark Voortman was al sinds z'n jeugd al geïnteresseerd in voorwerpen uit de tweede wereldoorlog. Hij kon zijn hart ophalen aan oorlogje spelen, hij verslond de verhalen die hij thuis en elders hoorde over wat zich had afgespeeld in de tweede wereldoorlog.

Daar kwamen nog de verhalen bij van zijn opa Herman van de Noort, die van 1946-tot 1948 zijn diensttijd doorbracht op Java en daarvoor werd onderscheiden met het ereteken voor orde en vrede. Drie jaar terug begon Mark (34) zijn verzameling op te bouwen en bij binnenkomst in zijn woonkamer is een vitrine te zien waarin verschillende soorten Amerikaanse en Duitse helmen zijn gerangschikt. Voorwerpen koopt hij op rommelmarkten, speciale beurzen of via internet. In Duitsland zijn er op de beurzen en op de rommelmarkten ontzettend veel artikelen uit de tweede wereldoorlog in de handel, maar ook in Amerika is er een levendige handel in deze voorwerpen. Dit heeft in Amerika echter wel een prijskaartje. Zo bracht een SS helm uit de jaren 1940-1945 een bedrag op van 9500 dollar. Mark heeft in zijn collectie veel voorwerpen ondergebracht, waaronder allerlei soorten uniformen, geld, schoenen gasmaskers, koppels rugtassen, onderscheidingstekens, kaarten van Amerikaanse en Duitse makelaardij en ook de vlag met het Duitse hakenkruis ontbreekt niet. Hij bezit ook een speciale Duitse broodtas met sigaretten, een boterdoosje, compleet bestek, blikopener en meer. En nog steeds verzamelt Mark door, want zijn honger naar deze nostalgie is voorlopig niet te stoppen!

Dick Tukkers

Brommers kiek'n bie Lucky' met Middle of the Road

RIJSSEN – 'Brommers kiek'n bie Lucky', noemen de gebroeders Wim en Bertus van de Merwe het. Na het succes van vorige jaren organiseren zij vrijdag 29 maart 2019 a.s. in de Rijssense discotheek 'Lucky' voor de veertiende keer BROMMERS KIEKEN.

'We hebben voor die avond weer een grote naam weten te strikken', vertellen de gebroeders. 'Met trots kunnen ze melden, dat uit Engeland MIDDLE OF THE ROAD op het podium van Lucky zal staan. Verder zal BEATLINE ook optreden. Liefhebbers van de jaren '60 en '70 komen dus opnieuw volledig aan hun trekken.' En er is een afterparty!

Zelf optreden
Het wordt niet alleen maar 'Brommers Kiek'n', maar ook kan er zelf opgereden worden. Op de grote parkeerplaats achter 'Lucky' staan vanaf 19.00 uur brommers klaar, (PUCH, KREIDLER, enz) Voor helmen wordt gezorgd! In Lucky zelf staan weer unieke exemplaren van brommers uit de jaren 60 en 70.

Kaarten
Kaarten zijn nu te koop. Voor meer info zie www.lucky.nl. Tickets te koop via de website of bij de Primera winkels en in Nijverdal bij de VVV. De vorige editie Brommers Kieken was uitverkocht, dus koop op tijd uw kaarten. Zaal open: 20.00 uur; aanvang: 20.45 uur

Wandelen in het licht

RIJSSEN - Deze vrijdag 8 maart houdt Matthijs van der Linden uit Ede een Bijbelstudie over in het licht wandelen, dat is met Jezus wandelen, uit Johannes 1 vers 1 t/m 10.

Bij alle bezigheden heb je licht nodig, zelfs werken der duisternis kunnen niet zonder licht uitgevoerd worden, al is het maar met een batterijlampje. Maar werken der duisternis zorgen ervoor dat het altijd donker blijft. Jezus zegt: "Ik ben het licht der wereld, die Mij volgt zal in de duisternis niet wandelen!" Over dat licht spreekt Matthijs. Hij zal deze avond voor het eerst in de bijbelkring te horen zijn. Hij gaat o.a. voor in Reformatorische Baptisten Gemeenten. Na de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Kom ook
De lezing begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Toegang is gratis. Koffie en thee wordt geschonken. In gebouw Jeruël wordt op vrijdagavond om de twee weken een lezing gegeven. Adres: Van Heekstraat 40, 7462 NE Rijssen. De zaal is ook bereikbaar via Holterstraatweg 125. Iedereen is hartelijk welkom! Voor meer informatie: http://jeruelrijssen.nl/

Alzheimer Trefpunt

HOLTEN - Het Alzheimer Trefpunt Rijssen-Holten houdt een bijeenkomst over het regelen van juridische zaken bij dementie.

Wat moet en kan geregeld worden bij de notaris als de diagnose dementie wordt gesteld? Een medewerker van notariskantoor Het Notarieel uit Rijssen komt daarover vertellen. Na de bijeenkomst weet u meer over onder andere het levenstestament en andere nieuwe wetten. De bijeenkomst is op dinsdag 12 maart bij Grand Café DeBoester aan de Stationsstraat 10 in Holten. Het programma begint om 19.30 uur en zal tot 21.30 uur duren. Voor meer informatie kan contactworden opgenomen met mevrouw Mariët Velding, Evenmens, informele zorg voor elkaar, via 0548-638830.

Italiaanse hapjes leren maken

HOLTEN - Leer heerlijke Italiaanse hapjes maken tijdens de workshop op 14 maart bij Sfeer en Meer Holten.

De workshop wordt gegeven door Italiaansgenieten. De producten waarmee u de heerlijke Italiaanse hapjes gaat maken, zijn rechtstreeks vanuit Umbrië geïmporteerd, dus echt Italiaans en van perfecte kwaliteit. De workshop begint om 19.00 uur bij Sfeer en Meer aan het Zwartepad 6 in Holten. De kosten bedragen € 22,50 per persoon en aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info.sfeerenmeer@gmail.com.

Haken voor Pasen

HOLTEN - Bij de Handwerkwinkel in Holten is er zaterdag 9 maart een workshop amigurumi haken.

Bij amigurumi haken worden knuffels gemaakt die zo kenmerkend zijn voor Japanse tekenfilms, figuren met naar verhouding een groot hoofd en grote ogen. Tijdens de workshop van 9 maart wordt er een figuur gehaakt met als thema Pasen. Opgeven kan via info@gvanbussel.nl

Roofvogelshow

RIJSSEN - Op woensdagmiddag 13 maart is er bij Kinderboerderij Eigen Erf een roofvogelshow te zien.

Roofvogels zijn er in vele soorten en maten. Van een witkopzeearend tot uilen. Gerrit en Jannie Zandvoort verzorgen met deze prachtige vogels een leuke en spectaculaire show elke woensdag tussen 14.00 uur en 15.00 uur bij Kinderboerderij Eigen Erf aan de Albersdijk 20. De show is gratis!

Dikke bandenrace dit jaar op het Europaplein

RIJSSEN - Dit jaar wordt er weer een dikke bandenrace georganiseerd voor basisscholieren. Het evenement zal plaatsvinden zaterdagmiddag 4 mei vanaf 14:30 uur op het Europaplein (voor het gemeentehuis) in het centrum van Rijssen. Er worden meerdere wedstrijden gehouden, ingedeeld per leeftijdscategorie.

Om 14.00 uur starten de categorie 1 jongens en meisjes van 3, 4 en 5 jaar oud voor de 100m sprint met loopfietsen. Om 14.05 uur starten de categorie 2 jongens en meisjes geboren in 2013 en 2014, 5 minuten wedstrijd. Korte tijd later, 14.15 uur, komen de categorie 3 jeugd in actie. Jongens en meisjes geboren in 2010, 2011 en 2012. Het is een 10 minuten wedstrijd. De categorie 4 jongens en meisjes (geboren in 2007, 2008 en 2009) rijden hun 10 minuten wedstrijd vanaf 14.30 uur. Als alles klaar is, zullen rond 14.45 de drie winnende deelnemers per categorie bekendgemaakt worden.

Aanmelden
Inschrijven kan vooraf via emailadres dikkebandenracerijssen@gmail.com onder vermelding van "Dikke bandenrace 2019" of vanaf 14:00 uur op bovengenoemde datum en locatie. Tevens kunnen vanaf dit tijdstip de rugnummers en eventueel te lenen helmen afgehaald worden. Graag bij de voorinschrijving naast je naam ook je leeftijd/geboortejaar vermelden, zodat we je alvast kunnen indelen in de juiste categorie.

Hulp gezocht
Voor dit evenement zijn we ook nog op zoek naar een aantal volwassenen die ons deze middag kunnen helpen met onder andere de inschrijving ter plaatse, de kinderen helpen met helmen opdoen en overige activiteiten die aan bod zullen komen. Opgave hiervoor kan tevens onder bovengenoemd emailadres o.v.v. "Vrijwilliger dikke bandenrace 2019".

Leven na een beenamputatie

ENSCHEDE - Het Roessingh in Enschede wil het brede publiek nog beter informeren over de gevolgen en behandelingen van uiteenlopende aandoeningen. Experts geven dan een interessante uitleg over diverse thema's. Op donderdag 28 maart is de eerste bijeenkomst van deze publieksacademie. Met als thema: leven na een beenamputatie.

Een ernstig ongeval, kanker, suikerziekte of vaatlijden zijn enkele oorzaken van het moeten amputeren van ledematen. Ongeacht de oorzaak, is verlies van een been een heftige gebeurtenis voor ieder persoon die geconfronteerd wordt met een beenamputatie. Wat betekent het in de praktijk om een of beide benen te moeten verliezen, hoe zit het leven na een beenamputatie er uit en wat is er nog mogelijk om goed mogelijk te kunnen functioneren en deelnemen aan de maatschappij na een beenamputatie? Dit zijn de vragen waar de drie professionals van Roessingh deze avond met het brede publiek willen spreken. U kunt zich aanmelden via marketing@roessingh.nl o.v.v. Publieksacademie.

Programma
Het programma begint om 18.00 uur, met een presentatie over de medische aspecten van beenamputaties door revalidatiearts Drs. B. Fard. Hierna volgt een blik op de toekomst met innovatieve beenprotheses door Prof. Dr. J.S. Rietman. Hoogleraar revalidatiegeneeskunde. vanaf 19.10 uur is er een interactieve demonstratie over prothese techniek door Ing. J. J. De Koning, senior orthopedische technoloog RRT. Kijk voor meer informatie ook op: www.roessingh.nl/over/actueel/publieksacademie-roessingh

Ruim kwart miljoen jackpot bij Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - Vorige week donderdag is er een jackpot gevallen in de vestiging van Holland Casino in Enschede. De verbijsterde winnaar kreeg direct 260.975 euro belastingvrij uitgekeerd.

De winnaar is een jonge Duitse gast uit de grensregio die heeft aangegeven anoniem te willen blijven. Hij speelde op een speelautomaat 'Book of Ra', een erg populair spel onder de Duitse gasten. Dit spel heeft een Egyptisch thema en is vrij eenvoudig van opzet met een lage inzet vanaf € 0,50. Holland Casino Enschede biedt dit spel aan speciaal voor haar Duitse gasten. Henri van Dooren, casinomanager van Holland Casino Enschede: ''gisteravond om 22.15 uur viel in ons casino de jackpot ter waarde van 260.975 euro. De 28-jarige jongeman was verbijsterd en vol ongeloof en dacht eerst dat hij 26.000 euro had gewonnen. De winnaar is geen frequente bezoeker van het casino. Onder het genot van een glas champagne kreeg hij de geldprijs uitgekeerd. De winnaar is van plan om zijn droomauto van het merk Audi aan te schaffen en een gedeelte van het geld aan zijn moeder te schenken".

Holland Casino Enschede
Holland Casino Enschede is gelegen aan het Koningsplein 8 en biedt haar gasten een verrassend en uitgebreid spelaanbod. Van tafelspelen zoals Roulette, Black Jack, Punto Banco, Poker en het allernieuwste dobbelspel Diceball, maar ook diverse speelautomaten, waaronder Dragon Link en Lighting Link. Het casino heeft twee bars, een brasserie en een à la carte restaurant. Het restaurant in het casino is geopend van 17.00 tot 02.00 uur. Holland Casino Enschede is dagelijks geopend van 12.00 tot 03.00 uur. Holland Casino biedt haar gasten spannend, verrassend en betrouwbaar spel in een veilige omgeving. Kijk voor meer informatie op de website: www.hollandcasino.nl/enschede.

Column

Columngejachterte

Het skriewn van kaantteaksten zo as in dit kreantje lik meujer as a'j zo deankt. Zelfs a'j een kleane vieftien joar ervaring hebt um vuur verskilnde blaadn columns maken, wor ik der nog aaltied jachterig van a'k wier een mailtje van de Tute kriege um wier viefhonderd weurde in nen kaanttekst te drukken. Oonzen learmeaster Han Pape bewearn toentertied det'e elken dag wal nen column kon maken. Non jea, ikke in ieder geval nit.

Nen kaanttekst is netuurlijk leefhebbrieje en det mut het ook vuural bliewn. Plichen he'k zo wie zo nen gloepensen hekel an, want dwang is nooit good.

Kaantteksten maakn dut een meanske mangs good. Iej koant fijn van oe ofskriewn. Iej koant

dinge dee at alleman wal zut mer votkik um het an de orde te steln. A'j hellig zeent, kö'j nen eande hard goan lopen, mear iej koant ook nen schoarpen kaanttekst maken woerin a''j der ene ongezoolten de woarheaid zengt. En het meuiste van columns is de'j zo'n betjen alns köant zeggen want de hoofdredactie neamp duurgoans gin verantwoordelijkheaid vuur de inhoold.

Nen columnist is het meeste te passe at de leu reageert en a'j nit oppast wo-j der nog greuts van ook. Ik veende trouwens det columnisten ook de taak hebt um skoarp oet 'n hook te kommen en um de woarheaid is ne moal good op pepier te zetten.

De meeste biejval he'k ooit ehad aower hoondeköttel-oargernissen. Vuural dee schaamteloze leu dee at 's oawends een hoond oetloat en dan heel miszeun van eur ofkiekt at 'n hoond opeens

'mut'. "Nee, dat doet ie nou anders nooit." Vot met det volk.

Mangs oawerweag ik um gewoon nen moal te stoppen. Det koomp dan vuural umde'k dan leu biej naam en toonaam heb eneumd en doar dan commentaar op kriege. Ik mur dus oart vuurzichter worden, want aanders krieg ik verskel met het ´thuisfront´ en nen bakkeajerd duur de roetn hen wil ik toch ook lewer nit.

Stoppen? Det zol toch jammer wean. Der zeent jums nog genog kaantteaksten te maken oawer

de gemeente, de duurgoans onbetrouwboare oawerheaid in zin algemeenheaid, oawer de fiscus dee at op 'n doer oew hoes in Box III weelt plearen, oawer de reante, oawer de Brexit en miskien de

Nexit, oawer baanken, oawer annemmers, oawer makelaars, oawer bleende leidslieden.

En oawer auto's, oawer duurzaamheaid en cirulariteit, oawer Eantersen, oawer Nijverdallers, oawer markante Riessenders, oawer vroger toen alns nog better was, of juust nit. Oawer het oonderwies, de learkrachten, de oolders met grote meunde richting de schoolleiding, oawer zunnepanelen.

Ach, genog nog um te skriewn. Stoppen kan aaltied nog.

Gerard Voortman

Voorjaarsverkoping

RIJSSEN - Op D.V. zaterdag 16 maart 2019 vindt de jaarlijkse voorjaarsverkoping weer plaats t.b.v. Adullam gehandicaptenzorg.

De verkoping zal gehouden worden bij het Jacobus Fruytier scholengemeenschap. Ieder jaar is er weer volop keuze in verschillende artikelen. Leuke woonaccessoires, cadeautjes, fotokaarten, zelfgemaakte kaarten, bloemen, rollen snoep, Tupperware, speelgoed, tweedehands boeken en de GBS met een verkooptafel, ook Roselinde stoffen en Slaappunt met wollen dekbedden, kussens, onderdekens etc. hopen weer aanwezig te zijn. Als ook de fotograaf die mooie foto's van uw kind(eren) maakt. Nieuw dit keer is Lizalaukids met kinderkleding. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten. Ook is er voor jullie weer de grabbelton. En niet te vergeten de 'altijd-prijs'-tafel. Daarnaast bieden we voor de inwendige mens allerlei etenswaren aan, waaronder weer de heerlijke slofjes van Bakkerij Voortman, oliebollen, puddingbroodjes, Twentse wegge, suikerbrood, cake en ook bakmix. Verder is er verse vis verkrijgbaar, te weten makreel en haring. Ook nog vers fruit, slaatjes, kaas en worst. Ten slotte zijn er ook broodjes gezond, kroket en frikadel verkrijgbaar. Zoals u gewend bent staat de koffie, thee en frisdrank klaar met iets lekkers er bij. Komt u ook? Graag tot ziens!

Völle lachen gef reempels op de goo plaatsen.

Treinstel

Een jonge treinmachinist uit Stad Delden
Heeft verkering met een conductrice uit Helden
Ik zag ze laatst op een station
Zitten op een bankje in de zon
Ik dacht: zo'n treinstel zie je maar zelden!

Jan Zandbergen

Als je van wanten weet, hoeft het nog geen winter te zijn.

Maandag 11 maart 10:00 uur

Genieten tijdens Ladies Night

RIJSSEN - Dinsdagavond 5 maart was het weer volop genieten bij de Markies in Rijssen. De jaarlijkse Ladies Night was wederom een grandioos succes. Mede door het succes van de afgelopen jaren waren de kaarten ook dit jaar binnen no time uitverkocht.

De zomercollectie van diverse winkeliers in Rijssen werd getoond middels een spetterende modeshow. De meest toffe prints, kleuren en trendy outfits kwamen voorbij. Mede door de diversiteit van de deelnemende winkels was er voor een ieder voldoende te zien. Tijdens de modeshow konden de dames genieten van een heerlijk diner en een aantal entertainende momenten. Het hoogtepunt van de avond was toch wel de metamorfose van Marjan Hof. Ze is in de afgelopen periode namelijk 15 kilo afgevallen met de hulp van Slimcenter. Hoe knap! Tijdens de Ladies Night is zij een complete metamorfose ondergaan. Ze is gestart bij kapsalon Kimm met een pittig kapsel en vervolgens heeft de PC Zijstraat haar in een volledig nieuwe outfit gestoken. Voor een frisse uitstraling werd ze opgemaakt door Beauty by Kozet. Daarnaast heeft Moda Trends bijpassende sieraden verzorgd en heeft Lotz en Linde haar voorzien van een hele stoere tas. De Pearl Opticiens gaf de finishing touch met een mooie bril.

Nagenieten
Na afloop hebben alle dames een goed gevulde goodiebag meegekregen die gevuld was met leuke items van alle deelnemende winkels.

Dankwoord
Beauty by Kozet, Pearl Opticiens, VIF Jeans, Salon Kimm, PC Zijstraat, Lotz & Linde, Moda Trends, Slimcenter, Marjoly Fotografie, Marie bloemen en Ten Hove Kindermode ontzettend bedankt!

Gemist?
Heb jij deze avond gemist? Hou dan onze facebook pagina in de gaten voor een leuke sfeerimpressie van de avond, mede mogelijk gemaakt door Marjoly Fotografie. Ook zullen wij hier informatie verschaffen over de volgende Ladies Night. Wie weet zien we jou dan bij de volgende editie!

Op de fiets naar FC Twente!

ENSCHEDE - Fietsstad en FC Twente slaan de handen ineen, zodat nog meer bezoekers op de fiets naar de thuiswedstrijden van FC Twente in De Grolsch Veste komen.

Enschede Fietsstad gaat met verschillende lokale partners een samenwerking aan. Steeds meer fietsenmakers, bedrijven, sportverenigingen ondersteunen de mooie doelstellingen van deze campagne. Doel van deze samenwerking is dat steeds meer Enschedeërs in de stad steeds vaker de fiets pakken, óók naar grote (sport-)evenementen en naar culturele instellingen. Om de week bezoeken ongeveer 25.000 voetballiefhebbers het stadion van FC Twente. Het is iedere keer een mooie uitdaging om automobilisten, fietsers en ov-reizigers snel en veilig naar het stadion te leiden. Dit seizoen speelt FC Twente nog zes thuiswedstrijden in de competitie. De eerstvolgende thuiswedstrijd is 15 maart tegen FC Volendam. Stadionbezoekers die op de fiets naar De Grolsch Veste komen, maken bij iedere thuiswedstrijd kans op het winnen van een officieel shirt van FC Twente. Download daarvoor de Smart App op je smartphone en meld je in de App aan voor de uitdaging om de fiets te pakken naar De Grolsch Veste.

BosKoken met Staatsbosbeheer

NIJVERDAL - Vroeg op pad met de gids van Staatsbosbeheer op zondag 10 maart voor BosKoken.

Om 7.00 uur wordt er gestart met een stevige ochtendwandeling over de heuvels van Sallend om uiteindelijk terecht te komen in een BosLeven-setting. Na de wandeling geen luxe, maar even terug in de tijd. Vroeger draaide alles om de eerste levensbehoefte en waren er geen moderne technieken. Er wordt gekookt zoals dat vroeger werd gedaan. Iets met boomstammen, hakbijlen en op houtvuur een seizoenssoep koken, dat is wat u te wachten staat. Boskoken staat gepland voor 10 maart tussen 7.00 uur en 11.00 uur. Er wordt gestart bij BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het BuitenCentrum via 0548-612711 of gaat u naar www.staatsbosbeheer.nl. Op de website kunt u zich ook aanmelden. Kosten van het BosKoken zijn voor volwassenen €50,- en voor kinderen tot en met 12 jaar € 30,-.

't Brodshoes kleurde blauw!

RIJSSEN - Vorige week woensdag heeft het eerste Meet Us In Person event plaatsgevonden bij 't Brodshoes in Rijssen.

Op dit event konden mensen waardevolle informatie krijgen van de werkinhoud bij de 5 bedrijven welke aanwezig waren en welke functies hier het meest vacant zijn. Het event, dat georganiseerd werd door uitzendbureau In Person Rijssen, is een groot succes geworden. Om 17.00 uur gingen de deuren van het sfeervol ingerichte Brodshoes open en stroomden de mensen binnen. Jan Willem van In Person Rijssen: 'Gaaf om te zien hoe mooi de samenwerking is met onze opdrachtgevers', wijzend naar de stijlvol ingerichte standjes van de aanwezige branches. 'Wij zijn niet in een hokje te stoppen maar opereren markt breed, zoals je ziet'. En inderdaad zijn zowel de branches als de vacatures welke aangeboden worden erg divers. Van sales manager tot logistiek medewerker en van administratieve duizendpoot tot metselaar. Jan Willem vervolgd: 'Een eerste keer zoiets opzetten wat we in Rijssen nog niet kennen is altijd spannend maar tevens geweldig om te organiseren. Wanneer de zaal dan volloopt met enthousiaste bezoekers is dat het wauw-effect. In Person Rijssen is graag dé kruiwagen naar jouw nieuwe baan.' De zaal was zo ingericht dat mensen eenvoudig langs de standhouders konden lopen. Hierbij was er de mogelijkheid om informatie te vergaren. Na deze ronde stond de kok van 't Brodshoes klaar met verschillende lekkernijen onder het motto: Meat Us In Person. "Het was een prachtige avond die onze ogen deed sprankelen (door te spreken met de verschillende bezoekers.) Dit event gaan we zeker vervolgen met meerdere opdrachtgevers.'

Infoavond over staar bij Augenklinik Ahaus in Enschede 13 maart

ENSCHEDE - Op woensdag 13 maart 2019 houden de artsen van Augenklinik Ahaus in het Fletcher Hotel in Enschede een informatieavond over de meest voorkomende oogaandoening staar (cataract).

Tijdens deze avond informeren wij over de symptomen, de behandeling en de soorten kunstlenzen die kunnen worden toegepast. De kosteloze informatieavond begint om 20.00 uur en wij hopen u van harte welkom te mogen heten. Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is gelieve van tevoren aanmelden via www.augenklinik.nl of telefonisch via 085-888 22 88.

Expositie Profoto

HOLTEN - Profoto is de Holtense fotoclub en de leden daarvan willen u graag hun mooiste foto's laten zien in het Kulturhus.

Prachtige foto's gemaakt door de leden van Profoto zijn sinds 4 maart te zien in het Kulturhus in Holten. Tot en met 29 mei kan iedereen nog genieten van de mooiste plaatjes, waaronder foto's die in de prijzen zijn gevallen bij de clubwedstrijd. De uitslag van deze wedstrijd was: eerste plaats voor Wim Stobbe, Marinus Rouweler ging er met de tweede prijs vandoor en de derde prijs was voor Wilma Slot. Meer informatie over Profoto, lid worden of het bezoeken van clubavonden vindt u op www.profotoholten.nl

Lezing Sacha de Boer

HOLTEN - Sacha de Boer is meer dan een voormalig nieuwslezer. Over haar werk als fotografe vertelt ze u meer tijdens de lezing.

Fotograferen begon als hobby voor Sacha de Boer, maar sinds enkele jaren richt ze zich volledig op deze kunstvorm. Ze vertelt u graag over het fotograferen zelf, hoe zij te werk gaat, haar inspiratie en haar reizen. De lezing van Sacha de Boer bijwonen kan op maandag 11 maart om 20.00 uur in Kulturhus Holten aan de Smidsbelt 6. Toegangskaarten kosten € 10,- en voor donateurs € 7,- en zijn te bestellen via kulturhusholten.nl.