Hart van Rijssen - Nijverdal

6 september 2019

Hart van Rijssen - Nijverdal 6 september 2019


Rijssens Mannenkoor zoekt jong talent voor de toekomst

Amazing Europe Concert by Rijssebs MANNENKOOR Foto: Didier BAUWERAERTS

RIJSSEN - Het Rijssens Mannenkoor (RMK) is naarstig op zoek naar jong zangtalent.

Volgens voorzitter Gertjan Klein Legtenberg is het voor een levenskrachtig mannenkoor van groot belang om voortdurend te zoeken naar nieuwe zangers om het koor op de juiste sterkte te houden. "De start van een nieuw zangseizoen is een goed moment om nieuwe leden bij ons koor te betrekken. Op donderdagavond 12 september houden we een open repetitie in het Parkgebouw en als je maar even iets voelt voor het zingen in een stevig koor, dan ben je extra welkom om vanaf 19.30 uur langs te komen en de prima sfeer bij ons te proeven."

Het RMK heeft er ook wat voor over om jonge zangers aan te trekken. "Jongeren tussen de 15 en 18 jaar moeten echt heel hard werken om wat geld over te houden voor leuke dingen die je op die leeftijd belangrijk vindt. Bij het Rijssens Mannenkoor snappen wij dat heel goed," zegt Klein Legtenberg. "Daarom mag geld voor jonge zangers geen drempel zijn. Zangers in de leeftijd van 15 tot 18 jaar hoeven bij ons geen contributie te betalen en alles wat ze voor het koor nodig hebben betalen wij voor hen."

De uitstraling van het RMK is altijd jeugdig geweest. "Maar dat gaat niet vanzelf," zegt de voorzitter. "We houden de gemiddelde leeftijd van ons koor nauwlettend in de gaten en daarom weten we ook dat het nu tijd is voor een jonge impuls. Kunst is altijd om ze eerst binnen te krijgen, want dán ervaar je pas de goede sfeer. We willen graag bewijzen dat er naast voetbal nog meer leuke dingen zijn. En bij ons loop je geen knieblessures op," zegt Klein Legtenberg gekscherend.

Natuurlijk zijn ook zangers boven de 18 meer dan welkom. "Word lid van de echte familie die het RMK is. We zingen in de buurt, maar we maken ook reizen naar het buitenland en geven concerten in de mooiste concertzalen. Ons repertoire is zeer divers. We hebben leden uit lagen van de bevolking en van allerlei achtergronden en levensbeschouwingen. We zingen van populair tot klassiek en in alle talen. Er is voor iedereen wel iets bij waar het hart sneller van gaat kloppen. En dan mét elkaar wat neerzetten waar je zelf en anderen blij van wordt, dat is echt het mooiste dat er is."

Op Open Monumentendag veel monumenten te zien in Rijssen

RIJSSEN - Vele enthousiaste Rijssenaren zijn zaterdag 14 september in de weer om Open Monumentendag tot een succes te maken.

Verschillende monumenten zijn die dag gratis te bezichtigen. De Pelmolen is open, maar het ook het Parkgebouw. Daar worden dit jaar voor het eerst twee rondleidingen gegeven om 11 uur en om 13 uur. De bezoekers zullen in ruimtes komen waar je normaal gesproken niet komt. Omdat de ruimte beperkt is, moet je je wel aanmelden voor de rondleiding. Dat kan via info@parkgebouw.nl of 0548-544140.

Op de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg is in het baarhuisje een doorlopende presentatie over begraafplaatsen en om 11 uur, 13 uur en 15 uur zullen rondleidingen worden verzorgd over de begraafplaats door vrijwilligers van het Rijssens Museum. Ook de katholieke begraafplaats aan de Enterstraat is opengesteld voor het publiek.

Kasteelmarkt
Kasteel de Oosterhof is ook te bezichtigen. Bij de rondleidingen door het kasteel zal vooral de nadruk worden gelegd op het monumentale rijksmonument, hoe het gebouwd is en hoe er vroeger in gewoond werd. De rondleidingen zijn om 11, 13 en 15 uur. Bij goed weer is op het voorterrein een zogenaamde kasteelmarkt waar museumspullen voor een zachte prijs te koop zijn die niet in de collectie van het museum worden opgenomen. Bij regenachtig weer zal de markt in 'n Koffiehook worden gehouden.
Onder andere de Schildkerk en de Dionysiuskerk zijn te bezichtigen en er zijn vrijwilligers die bezoekers het een en ander kunnen vertellen over wat er allemaal te zien is. Op Open Monumentendag vervalt de vaste stadsrondleiding. De eerstvolgende stadswandelingen worden weer gehouden op de Nostalgische Koopzaterdag op 26 oktober.


Jaargang: 6 • Nr 266 • Wk 36

KALKAR - De Netwerkvloer is op dinsdag 10 en woensdag 11 september aanwezig als exposant op de Beleving vakbeurs in Kalkar.

De Beleving Vakbeurs in Kalkar wordt gehouden in attractiepark Wunderland Kalkar, een zeer passende locatie voor een beurs die gaat over leisure ofwel vrijetijdsbesteding. Het is de eerste keer dat deze beurs onder de naam Welt Der Freizeit wordt georganiseerd. De beurs heeft een zeer interactief karakter met vele demonstraties, zoals virtual reality, en trekt bezoekers die op enigerlei wijze te maken hebben met leisure.

Vernieuwd concept
Bezoekers van de beurs worden door De Netwerkvloer geïnformeerd over het vernieuwde concept. Natuurlijk blijft De Netwerkvloer ondernemers met elkaar in contact brengen door het organiseren van bijvoorbeeld speeddate sessies, exposantenavonden en een uitgebreid social media-programma. Tijdens de Beleving Vakbeurs kunnen bezoekers van de beurs kennismaken met De Netwerkvloer en zich ook inschrijven voor diverse events, zoals het ondernemersevent op 5 november in De Grolsch Veste. Verder heeft De Netwerkvloer mooie aanbiedingen, die alleen tijdens de beurs worden aangeboden.

Aanmelden
Wanneer de innovatieve producten en diensten van de grensoverschreidende recreatiebranche u trekt dan is een bezoek aan de Welt der Freizeit, de Beleving Vakbeurs, iets voor u. Om u aan te melden voor een gratis VIP-kaart gaat u naar https://registrieren.messekalkar.de/welt-der-freizeit/nl

Column

Violen van toorn

Of is het fiolen van toorn? Doar he'j dreks al een spellingsprobleem. D'r wordt froai wat eklaangd oawer de kennis van de jeugd van teengsworig. Nee, viej hebt het nit oawer aardrijkskunde-locaties of geschiedenis-joartallen, het geet oawer oonze (Hollaandse) sproake. D'r is krek een rapport in een tiedschrif oawer Nederlandse taal van 2019 (internet!) en doar kö'j leazen dat de kennis van grammatica en spelling biej de schoolwichter nog wieter is ezakt. Biej Vlaamse wichter was dat van 60 noar 40 proceant en biej de Hollandse wichter gung 't van 28 noar 11 proceant... In de zin: "Hee hef zin va nen euro betaald," mut de learlingen het onderwerp, het meewerkend en het lijdend voorwerp aanwiezen. 11 proceant kan dat dus nog…

Dan he'w het nog nit eens oawer nen zin as: "Wilm rekkent op Hendrik." Hendrik is letterlijk een lijdend voorwerp, want Wilm zit letterlijk op Hendrik. Mear het is figuurlijk bedoeld: Wilm löt Hennik nit in de steek. "Op Hendrik" is dan een vuurzetselvuurwerp. Wat he'j doar non an, is dat genöal? A'j vrömde talen wilt behearsen ontkom iej doar nit an. Dan geet het um "ihm" of "ihn", um "lui" of "elle", en weet ik völle.

De spelling is nog wier iets aans. Een elitair clubje hef heel ondemocratisch regels bedach woer 'gewone leu' niks met köant. Schept nit op dat íej doar gin problemen met hebt. Hier he'j nen oolderwetsen spellingkraker: "De monnikken lagen op hun knieën achter de tralieën, al meniënd, melodiën te zingen". Woe-völle fouten? Dree stuks, dus. En wöare as: altans, nochtans, geenzins, onmidelijk, reel, reele, het is gebeurt: 6 missers. Kö'j ze dreks anwiezen?

En doar valle viej wichter met lastig op alle niveaus, van vmbo tot en met gymnasium. Dan he'w het nog nit oawer de keuze tusken "c" en "k" in b.v. "elektriciteit", of het "flauw" is of "flouw", of het vuur de "gein" is of vuur de "gijn", is het "maneschijn" of "manenschijn"?

Elitaire spelling dwingt sommige leu tot 'frauderen': ze loat nen aanderen nen sollicitatiebreef schrieven, (en ze zet d'r vuur alle zekerheaid nen Hollandsen naam oonder). En dan he'w het nog nit eens over plat ehad. "Goan" of "gaon"? "klean" of "klaen"?

En dat alns he'w te daanken an ne schimmige commissie en 'n zwoar verdeeld parlement as het oawer spellingsvereenvoudiging geet.

Min vuurstel: zet een antal nuchtere oonderwiezers in de commissie en loat dee de regels opstellen. Ik vuurspelle nen hoop heisa (of is het "hijsa"?) op twitter, facebook, in de kraanten en vuur tellevisie en de radio. Tot slot een compleet fout zinnetje met 4 wöare (met daank an internet): "ijs eis, zij zei".

Vurrukkulluk faut!

Gerrit Kraa

Spelenderwijs kennis maken met muziek

RIJSSEN - Op 26 september start er een nieuwe AMV-cursus bij Muziekvereniging Wilhelmina. Via AMV (Algemene Muzikale Vorming) leren kinderen spelenderwijs meer over noten, ritme, muziekinstrumenten en muziek.

Tijdens de AMV-lessen, Algemene Muzikale Vorming, maken kinderen spelenderwijs kennis met muziek. De kinderen leren de basis van muziek, leren noten lezen en maken samen muziek op de blokfluit en andere instrumenten. De lessen zijn elke week op donderdag van 16.00 uur tot 16.45 uur en van 16.45 uur tot 17.30 uur. De cursus wordt voor de volgende zomervakantie afgerond. De kosten zijn € 135,00. Dit bedrag is inclusief al het materiaal. Meer weten over de AMV-lessen? Bekijk de website van Muziekvereniging Wilhelmina: www.wilhelminarijssen.nl. Via deze website kunnen kinderen ook aangemeld worden voor AMV. Aanmelden kan nog tot en met 20 september.

Vrouwendag in Rijssen

RIJSSEN - Het plaatselijke comité Rijssen van Woord&Daad organiseert op donderdag 19 september een interessante dag die u als vrouw zeker aan zal spreken.

Woord&Daad zet zich in voor de medemens door onder andere te investeren in de ontwikkeling van de agrarische sector en onderwijs in minder bedeelde landen. Dit doen ze met geld dat beschikbaar is gesteld door sponsoren en met de opbrengst van activiteiten.

Vrouwendag
De eerstvolgende activiteit is de Vrouwendag, die op donderdag 19 september om 10.00 uur begint. Na een warm welkom zal Joke Verweerd een lezing verzorgen. Daarna is er tijd voor een natuurwandeling en aansluitend is er een lunch. Deelnemers kunnen vervolgens aan de slag bij een workshop met bloemen. De afsluiting is om 15.30 uur. Dit alles zal plaatsvinden bij de Dagcamping De Borkeld in Holten. De opbrengst van deze dag zal bestemd zijn voor "schoon drinkwater Bangladesh". Aanmelden voor deze interessante activiteit kan via e-mail jannekepluimers@hotmail.com.

Bijbelstudie in Rijssen met thema "Wat is de hemel?"

RIJSSEN - De eerste Bijbellezing in Jeruel, na een grondige opknapbeurt van ons gebouw, vindt plaats op vrijdagavond 6 september.

De studie wordt gegeven door ds. J. Bakker, predikant van de RBT, uit Goor. Je behoort in Nederland waarschijnlijk tot een minderheid als je nog gelooft in een concrete hemel. Velen denken dat het afgelopen is bij de dood of hopen dat er toch nog iets is. Maar de gedachte daaraan maakt hen eerder bang dan blij. "We zien het wel", zegt men. Terwijl het spreken over deze werkelijkheid vanuit de Bijbel juist zo bemoedigend kan zijn. Daarover gaat deze Bijbelstudie avond. De lezing begint om 20.00 u. De zaal is open om 19.30 uur, Van Heekstraat 40. Toegang is gratis bij koffie en thee. Voor meer informatie kijkt u op: jeruelrijssen.nl/ Op 10 september 19:45 uur start de fundamentencursus over het christelijk geloof onder leiding van Eddie Bakker - evangelist en voorganger uit Nordhorn (D).

Mag je met tijdbestek maar korte tijd eten?

Bon-aparte of Desso

Een tapijtkever...'t is een zwarte
Houdt het meest van Bon-aparte
Maar bij een kopje espresso
Neemt hij wel een stuk Desso
Dat is dan: a-la-carte!

Jan Zandbergen

Grootn wean vaalt allene op
at 'r ook kleanen in de buurte zeent.

Maandag 9 sep. 10.00 uur

Joost en Ranger in hun sas bij Happy Dog

RIJSSEN - Woensdagavond 28 augustus maakte ik bij de hondenschool Happy Dog van Henk en Ria Bakker aan de Enterveenweg 4 in Rijssen kennis met de 29-jarige Joost uit Nijverdal. Hij was vergezeld van zijn half jaar oude Rottweiler genaamd Ranger.

Ranger volgde de eerste 10 weken als puppy de puppycursus. Deze cursus is de basisoefening voor de opvoeding van puppy's en werd door een drietal gediplomeerde instructeurs in een gemoedelijke sfeer gegeven, met het doel deze kennis over te dragen aan de eigenaar van de hond. Om zijn hond Ranger volledig op te voeden voor de maatschappij volgde Ranger de vervolgcursussen 'Happy 1' en 'Happy 2' en om de opvoeding van Ranger te voleinden koos Joost ook nog voor de laatste 10 wekelijkse cursus namelijk 'Happy 3'.

Mijn vraag aan Joop: "Ben je tevreden met de totale opvoeding van Ranger?" Joop: ''Ik ben tot nu toe zeer tevreden met het behaalde resultaat, maar het kan nog beter, want deze vierde cursus is nog niet afgerond. Het resultaat moet zodanig zijn dat wanneer deze cursus is afgerond, ik gewoon een winkel in kan gaan en Ranger onder alle omstandigheden buiten op mij wacht. Daar streven we naar!" De cursussen worden gegeven door drie instructeurs ongeacht aan welk ras hond. De cursussen worden gegeven onder verantwoordelijkheid van de eigenaren van de hondenschool Henk en Ria Bakker. Als hondenliefhebbers runnen ze al zes jaar deze hondenschool in het fraaie buitengebied van Rijssen. Bij mijn bezoek was het een drukte van belang met hondenliefhebbers uit Rijssen en verre omgeving. De verschillende cursussen vinden altijd op woensdag plaats op de vooraf afgesproken tijden. Van jongs af was Henk een hondenliefhebber, hij begon 35 jaar terug met het fokken van honden van het ras Polski Owczarek Nizinny. Een hondenras dat jarenlang de schapen op de Poolse vlakten hoedde, een gespierd hondenras met een lange vacht. Wie interesse heeft voor de opvoeding van zijn of haar hond kan contact opnemen met Henk Bakker via e-mail: riabakker34@gmail.com of per telefoon onder nummer 0548-546185.

Dick Tukkers

Vogel van de week: Veenke

RIJSSEN - De vogel van deze week is de veenke in het Riessens en in het Nederlands genoemd de vink.

De vink is een zangvogel. In de lage landen is hij de bekendste en meest voorkomende vinkachtige vogel. Zijn zang waarvan de laatste tonen de "vinkenslag" wordt genoemd, kent vele dialecten. De vink is ongeveer 15 centimeter lang, met bruine poten. Mannelijke exemplaren zijn aan de onderzijde wijnrood, waarbij de kruin en de nek bleekblauw zijn en het voorhoofd zwart. De vleugels hebben twee witte banden en de vogel heeft een groenachtige stuit. Bij de volwassen vrouwtjes zijn de vleugels en staart bruiner, de onderzijde lichtgrijs-bruin en de rug donkerder olijfgroen. De zang van de vink is heftig melodieus en te horen van februari tot september, waarbij het liedje maximaal 5 seconden duurt en dit wordt makkelijk 10 maal per minuut herhaald.
Het voedsel van de vink bestaat uit zaden, vooral oliehoudende, kiemend zaad, vruchten en bessen, knoppen, maar ook broodkruimels. De vink heeft meestal twee legsels per jaar met gewoonlijk 4 à 5 eieren, soms 6 à 7. De kleur van de eieren is lichtblauwgroen tot roodbruin. Jonge vinken worden met insecten groot gebracht. De vink broedt van half april tot juli. Nesten vindt men op verschillende hoogten aan de rand van een bos of op open plekken. De broedduur van de vink bedraagt 12 tot 15 dagen. Beide vogels verzorgen de jongen, die het nest na 13 à 14 dagen verlaten, waarna ze nog enige tijd worden gevoerd door hun ouders.
Dick Tukkers

Naastenliefde van Bouwgroep Nicaragua Rijssen

RIJSSEN - Een bouwgroep van 18 vrijwilligers is vanuit Rijssen op 22 juli via Mexico City vertrokken naar Nicaragua, om daar diverse werkzaamheden te verrichten voor hun arme naasten in de sloppenwijk Masaya in Nicaragua.

Volgens mijn woordvoerder en medebouwer Dick Derksen is Nicaragua een arm land dat ligt in Midden-Amerika. Het is vier keer groter dan Nederland en er wonen ongeveer 5 miljoen inwoners. Het is een prachtig land met veel vulkanen en grote meren met veel natuurschoon. Doordat het land vorig jaar te maken kreeg met onrusten, is het toerisme ingezakt, en dat is juist de bron van inkomsten voor dit land. De temperatuur is gemiddeld rond de 30 graden, in de zomer (januari-februari) ligt dat nog iets hoger.

Werkzaamheden
De werkzaamheden vonden volgens Dick plaats in de sloppenwijk van Masaya. Daar werden voor de allerarmsten zes huisjes gebouwd, de plaatselijke kerk gerenoveerd en verder wat bijkomende spandiensten verricht. Daarnaast werden er voor de kinderen middagen georganiseerd. De kinderen uit de wijken Masaya, Managua en Tipa – Tapa werden beziggehouden met allerlei spelletjes en het luisteren naar bijbelverhalen. De opkomst was groot plusminus 80 kinderen. Om in aanmerking te komen voor een huisje moet minimaal één kind uit het gezin meedoen aan het onderwijs project van de kerk, dat is het criterium waar aan moet worden voldaan.

Zeer dankbaar
"De mensen voor wie we daar gewerkt hebben, waren ons dan ook zeer dankbaar", volgens Dick Derksen. "Ook met de medewerkers van de plaatselijke kerk is het prettig samenwerken, dat was vooral te merken met de kerkdiensten op de zondag, die in het Spaans werden gelezen en voor ons werden vertaald in het Nederlands."

Sponsoren en thuisfront
"Na drie weken werken en alle geplande werkzaamheden waren uitgevoerd, zijn we op 13 augustus weer teruggekeerd in Nederland. Langs deze weg willen wij als vrijwilligers alle sponsoren en mensen die ons hebben gesteund, financieel, met gebed en het lezen van de blogs hartelijk bedanken. Want zonder uw steun was dit niet mogelijk geweest", aldus Dick Derksen.

Dick Tukkers

Statenleden willen regie bij zonneparken

TWENTE - In steeds meer gemeenten liggen concrete plannen klaar voor de realisatie van grootschalige zonneparken. In principe een mooie ontwikkeling; hoe meer duurzame energie, hoe beter het is voor het milieu. Maar ongeremde wildgroei van zonneparken moet wel voorkomen worden. De Provinciale Staten willen dan ook graag wat regie houden op dit vlak.

De CDA-, Forum voor Democratie- en ChristenUnie-fracties stellen hierover op 11 september vragen aan de verantwoordelijk gedeputeerde. Dan zal tijdens de Statentafel gepraat worden over de Regionale Energie Strategieën in Overijssel. De partijen zien nog veel kansen om bijvoorbeeld daken van grotere bedrijven, agrarische bedrijven en overheidsgebouwen te gebruiken voor zonnepanelen. Het plaatsen van zonneparken op plekken zoals natuur of landbouwgrond is op zich een stuk minder wenselijk. Ze willen concrete informatie over hoe de Regionale Energie Strategie, het plan voor mogelijke zonnevelden langs de A35 en het bericht dat het Kabinet landbouw- en natuurgronden wil ontzien bij de aanleg van zonneparken, passen binnen de gestelde coalitieafspraken.

Grote verschillen
Binnen Twente alleen al zijn er grote verschillen in gemeentelijk beleid en zienswijzen ten aanzien van zonneparken. Zo juichen sommige gemeenten deze ontwikkeling toe; de gemeente Rijssen-Holten staat positief tegenover de ontwikkeling van een zonnepark langs de A1. Ook in bijvoorbeeld Losser zijn er vergevorderde plannen voor een zonnepark. Buurgemeente Dinkelland daarentegen gooide eerder dit jaar de mogelijkheden juist op slot; ook vanwege mogelijke impact op het landschap en het stroomnetwerk.

Green Book

HOLTEN - Op 12 september wordt in Kulturhus Holten de waargebeurde, luchtige roadmovie Green Book, de grote Oscarwinnaar van 2019, getoond.

Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met Tony Lip, een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door verschillende 'blanke' staten aan de hand van een speciale reisgids, The Green Book, die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Een reis vol gevaar en racisme maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor. Green Book is te zien op 12 september om 20.00 uur bij Kulturhus Holten aan de Smidsbelt 6. De entreeprijs bedraagt € 7,25. Meer informatie en kaartverkoop op www.kulturhusholten.nl

Open Tuin Dijkerhoek

DIJKERHOEK - Op 7 en 8 september stelt De Hegeman de bijzondere tuin open voor publiek.

Op beide dagen kan er tussen 11.00 en 17.00 uur een bezoek gebracht worden aan de tuin gelegen aan de Oude Deventerweg 59 in Dijkerhoek. Geniet van de structuur die door hagen wordt gegeven aan de tuin, de vergezichten en de weelderige beplanting. De entree bedraagt € 5,- en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Technisch gemak dient de mens

HOLTEN - Door de jaren heen is er veel veranderd en zijn er steeds weer nieuwe ontwikkelingen geweest. De expositie in de Oudheidkamer Hoolt'n laat dit zien.

In vroeger tijden hadden ze geen accuboormachine, maar een handboor. Vroeger waren er ook geen computers, maar werd eerst alles met de hand geschreven tot de komst van de typmachine. Apparatuur die tegenwoordig hopeloos ouderwets zijn, waren vroeger een technologische vooruitgang. Deze apparaten en meer nostalgische apparatuur is tot en met 26 oktober te zien in de Oudheidkamer Hoolt'n. U bent elke vrijdag en zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur van harte welkom aan de Dorpsstraat 25 in Holten. De toegang is gratis, maar een gift wordt vanzelfsprekend altijd op prijs gesteld.

Driedaagse restantenmarkt in centrum trekt veel publiek

RIJSSEN - Begunstigd door het fraaie zomerweer trok de driedaagse restantenmarkt in het centrum van Rijssen van donderdag 29 augustus tot en met zaterdag 31 augustus zoals gebruikelijk weer veel publiek.

Van heinde en ver kwamen de koopjesliefhebbers naar de Reggestad. Als extra attractie kwam er op zaterdag 31 augustus in het centrum van Rijssen nog het optreden van een achttal Shantykoren, georganiseerd door het Enterse Shantykoor De Leesanghers, bij. Zij acteerden op een viertal podiums en zorgden voor gezellige muziek voor een enthousiast publiek. De vele koopjes gingen grif van de hand en ook de terrasjes zaten vol met winkelend publiek.

Enschedese dames
In al deze drukte ontmoette ik een drietal dames uit Enschede, namelijk de dames de Vries, Bakker en Janssen die net van plan waren hun winkeldag gezellig af te sluiten met een kop koffie in het winkelcentrum De Hoge Wal. Zij gaven aan dat ze zeer tevreden waren met het veelzijdige aanbod op deze restantenmarkt en bovenal met de gezellige sfeer tijdens het winkelen in het centrum van Rijssen. En aangezien deze dames met de auto in Rijssen aanwezig waren, is het vrije parkeren in Rijssen "mooi meegenomen", in Enschede kost het parkeren op straat veel geld, aldus mevrouw De Vries. De dames Bakker en Janssen gaven aan dat ze met enige regelmaat op bezoek komen om te winkelen in Rijssen en dat vinden ze heel gezellig. Voor mevrouw De Vries was het de eerste keer dat ze winkelde in Rijssen, "maar zeker niet de laatste keer!" verzekerde ze mij.

Dick Tukkers

Sponsortocht voor familie Bak

RIJSSEN - Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Fakkeldrager organiseerden een groep van de Fakkeldrager en de Try Out een sponsortocht voor de familie Bak in Thailand.

Zij begeleiden nieuwe zendingswerkers en ondersteunen het kinderwerk in Thailand. Voor dit doel, werd vorig jaar al met de bakfiets gefietst. Dit doel en het getal 40 van de jubilerende Fakkeldrager stonden deze tocht centraal.

Sponsorgroep op pad
Dinsdagochtend de 20e werd rond kwart over 9 vanaf de Fakkeldrager de tocht begonnen. Mark Bak en zijn dochter Celeste op vakantie in Nederland liepen deze dag zelf mee met de sponsorgroep. Mark wilde graag meelopen om de groep ook te leren kennen die zo veel voor hen in touw is geweest. De groep van 13 personen, met daarbij een auto met aanhanger die door de firma Hotra was gesponsord, liep via Wierden, Hoge Hexel, Vroomshoop, Mariënberg naar de Camping de Klimberg.

Bij de Klimberg
De 40 die bij deze tocht centraal staat, was als eerste te merken in de te lopen afstand. Met de nodige stops onderweg, kwam de groep uiteindelijk tegen half acht bij de Klimberg aan. De Camping de Klimberg heeft zelf dit jaar ook de familie Bak als te sponsoren doel aangewezen voor hun acties en zondagavondzang collectes. De groep moest deze zelfde avond nog aan de slag om binnen 40 minuten, evenzoveel frikadellen weg te werken. Na een uurtje zwemmen in het bad op de camping werd hieraan begonnen. Een lekkere maar wel te halen opdracht. Na nog wat napraten bij het kampvuur werden de slaapzakken bemand en kon ieder de nodige rust gaan pakken.

Estafette
De volgende dag stond in het teken van de estafette-marathon. 34 rondjes van 1,25 kilometer moesten in tweetallen worden afgelegd. Zo halverwege de middag was aan deze opdracht voldaan en mocht genoten worden van de welverdiende rust. De derde dag stond in het teken van de opdracht om in Slagharen 40 foto's in diverse attracties te maken. Tegen een uur of vier werd teruggegaan naar de Klimberg om daar de fiets te pakken en de 40 kilometer naar de Fakkeldrager te gaan fietsen. Ook deze opdracht werd voorspoedig afgerond en halverwege Wierden kwamen Mark en Celeste de groep weer tegemoet fietsen om het laatste stuk samen terug te fietsen en samen aan te komen. Het laatste gedeelte werd onder begeleiding van een auto met zwaailichten afgelegd en bij de Fakkeldrager aangekomen stonden daar jeugd, familieleden en belangstellenden voor het geven van een warm onthaal. Blij dat iedereen weer heelhuids was over gekomen en met elkaar zo rond de € 1000,- bij elkaar hadden gesport voor de Familie Bak, kon iedereen het bedje gaan opzoeken.

Dick Tukkers i.s.m.
Arjan Slagman

Stegeman Installatie Management helpt bij verduurzamen

RIJSSEN/HOLTEN - Vlak voor de bouwvak heeft Stegeman Installatie Management en Beheer het werk aan het pand van Marnix Sign opgeleverd. Het pand is nu klaar voor de toekomst.

In dit geval is er met Marnix Sign afgesproken om niet halfslachtig te werk te gaan. Van boven tot onder is het pand uit de jaren 80 verduurzaamd met systemen om het pand koel te houden in warme periodes, te verwarmen als het buiten koud is.

Energie opwekken
Marnix Sign kan door Stegeman Installatie optimaal gebruik maken van duurzame energie. Zo wekken de zonnepanelen op het dak de elektriciteit op voor de apparatuur in het pand en voor de verwarming. Ook zijn er warmtepompen in cascadesysteem als een hybride opstelling geplaatst. Als de warmtepompen die op enig moment ingeschakeld zijn niet voldoende vermogen hebben of de elektra kosten te hoog worden zal deze automatisch overschakelen op een CV ketel die dan de functie van de warmtepomp overneemt. Ook wordt er gebruik gemaakt van een Warmte Terugwin Systeem (WTW). Een ingenieus systeem waarbij elke ruimte aan de hand van CO2-meters apart geventileerd wordt en optimaal gebruik wordt gemaakt van de aanwezige reeds warme omgevings lucht door deze warmte af te geven aan de verse ingebrachte ventilatie lucht.

Plan van aanpak
Stegeman Installaties werkt op kleine en grote schaal, bij nieuwbouw, renovatie en restauratie. Gezamenlijk wordt er gekeken welke mogelijkheden er zijn om te verduurzamen, welke conventionele er noodzakelijk zijn en hoe dat allemaal ingepast moet worden. Is het pand geschikt voor zonnepanelen? Zou een warmtepomp de oplossing kunnen zijn? Stegeman Installaties stelt een volledig plan op en alles wordt op elkaar afgestemd. Veel projectontwikkelaars en aannemers vertrouwen al op de expertise en ervaring die Stegeman in de loop der tijd heeft opgebouwd. Zij schakelen al tijdens het ontwerpproces Stegeman in om extra werk achteraf te voorkomen.

Informatie
Wanneer u meer wilt weten kunt u terecht op de website van Stegeman Installatie Management en Beheer: http://www.stegeman-management.nl/. Ook kunt u contact opnemen via info@stegeman-management.nl
of telefonisch: 06-25313964.

Samenwerking FCT en Jumbo

ENSCHEDE - Ook dit seizoen slaan FC Twente en Jumbo de handen ineen en gaan beide partijen een samenwerking aan, voor het vierde opeenvolgende seizoen. Een partnerschap waar supporters in de regio Twente volop van kunnen profiteren. Ook dit jaar zijn er namelijk weer diverse acties bij de 26 Jumbo Supermarkten in de regio waar aan deelgenomen kan worden.

Vanuit beide partijen wordt er met trots gekeken naar de samenwerking. Jumbo supermarkten is een landelijke partij welke in de regio Twente sterk vertegenwoordigd is. Ook afgelopen seizoen in de Keuken Kampioen Divisie bleven de acties van FC Twente bij Jumbo supermarkten populair. Hierdoor is ervoor gekozen om de huidige kassabonactie, verjaardagactie voor Kidsclubleden en de maatschappelijk actie voort te zetten. Met de kassabonactie worden er in iedere deelnemende Jumbo supermarkt 10 toegangskaarten per wedstrijd verloot. Daarnaast kunnen Kidsclubleden met hun verjaardag, op hun vertoon van hun FC Twente verjaardagskaart, een cadeau ophalen in de dichtstbijzijnde deelnemende Jumbo Supermarkt. Met de maatschappelijke actie wordt een project/groep in de regio beloond door de Jumbo met een bezoek aan FC Twente. Kijk ook op: www.fctwente.nl

Start crossseizoen

TWENTE - Het crosscircuit van het Oosten is niet meer weg te denken uit de regio: zaterdag 9 november zal in Rijssen de 22e editie van start gaan.

Deze reeks hardloopwedstrijden is een circuit van 5 hardloopwedstrijden in achtereenvolgens Rijssen, Nijverdal, Holten, Wierden en Markelo. De atletiekverenigingen loodsen u over de mooiste plekken van Overijssel. Het crosscircuit is een ideale reeks wedstrijden die je helpen de winter fit door te komen. Dit seizoen belooft het weer een fantastische editie te worden.

Crossloop
De Sans-Online-crossloop is een prachtig loopparcours in de omgeving van de Rijsserberg. De afstanden zijn 1,5 km, 2,5 km, 5 km en 10 km, voor iedereen een passende uitdaging! De crossloop start bij de atletiekbaan van AV Rijssen en de eerste starttijd is om 13.00 uur. De 5 km bestaat uit 2 ronden en de 10 km uit 4 ronden, met doorkomsten op de atletiek baan.

Inschrijving geopend
Ben je er dit jaar ook bij? De inschrijving voor de Sans-Online-crossloop èn het crosscircuit is geopend! Iedereen kan zich online tot en met donderdag 7 november inschrijven op www.hetcrosscircuit.nl Na-inschrijving is op de wedstrijddag tot 30 minuten voor de start van de afstand mogelijk.

Schreurs & Bakker opent haar deuren

RIJSSEN - Martin Bakker, Dennis en Ramôn Schreurs hebben samen een nieuw autobedrijf opgericht en zijn van start.

Martin Bakker van PeKaWe autobemiddeling en de broers Dennis en Ramôn Schreurs, alom bekend als de Suzuki dealer van Rijssen hebben besloten om naast hun bestaande bedrijven een unieke samenwerking aan te gaan, die aansluit bij de activiteiten die ze al hebben.

Jonge auto's
In dit nieuwe bedrijf bieden Dennis, Ramôn en Martin extreem jonge auto's aan. Vaak met een minimum aantal kilometers en waarop de fabrieksgarantie van toepassing is. Allen hebben een neusje voor net de apartere/completere uitvoering, net een beetje meer kwaliteit en altijd met een persoonlijke benadering en goed advies. Het slim importeren van auto's is hen op het lijf geschreven. Dit kan zowel een nieuwe zijn als een gebruikte.

Bedrijfsauto's
Ook voor een bedrijfsauto bent u aan het goede adres. Toyota is hier het huismerk, deze worden op persoonlijke wens samen gesteld en besteld bij samenwerkende Toyota dealer. Er is een demonstratie bus op voorraad om te bekijken en te proberen. Begin 2020 wordt een compacte Toyota bedrijfsauto verwacht. Daarnaast kunt u ook voor de super sterke Hilux Pick-up truck bij Schreurs en Bakker terecht. Ook voor andere merken bedrijfswagens kunt u bij hen terecht. Het gaat er uiteindelijk om dat de klant tevreden is.

Training
Door continue trainingen op het gebeid van operational, financial en niet te vergeten private lease kunnen Dennis en Martin u voorzien van goede informatie. Alle auto's worden geleverd met een Mobiliteit pas waar weer de slimme samenwerking van Suzuki wordt gevonden die zeer goede voorwaarden en services leveren. Na de aanschaf of lease van de auto kan het onderhoud onder hetzelfde dak plaatsvinden.

Contact
Op dit moment wordt de voorraad uitgebouwd en zijn er al diverse zoekopdrachten door klanten ingediend voor het vinden van de passende personen- of bedrijfsauto. Nieuwsgierig? Het bedrijf is gevestigd aan de Nijverdalseweg 138, precies daar waar Suzuki ook is. Op internet is www.schreursbakker.nl het adres om alles te ontdekken.

Nits in Openluchttheater

NIJVERDAL - Op 14 september staat één van de grootste bands uit de vaderlandse popgeschiedenis in Openluchttheater Nijverdal: de Nits

De Nits heeft drie vaste leden: zanger en tekstschrijver Henk Hofstede, percussionist Rob Kloet en toetsenist Robert Jan Stips. De band heeft grote hits als 'In The Dutch Mountains' en 'J.O.S. Days' voortgebracht. Daarmee maakte ze in de jaren 80 al furore, maar nog steeds heeft de band een grote schare fans. Dat blijkt wel uit een zeer succesvolle Nederlandse en Europese tour. De mannen zijn op zaterdag 14 september te horen in het Openluchttheater Nijverdal aan Duivecatelaan 11. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten voor 'Nits' zijn te bestellen via www.zinin.com of af te halen bij de Tourist Info in Nijverdal. Telefonisch bestellen kan ook via 0548-624489. In de voorverkoop zijn toegangskaarten te koop voor € 20,- per stuk, aan de kassa betaalt u € 22,50.

Twents Oktoberfest gemütlicher dan ooit!

HENGELO - Het Twents Oktoberfest maakt zich klaar voor de tiende editie! En bij een jubileum hoort een machtig mooi feest. Daarom pakt das gemütlichste Oktoberfest van Twente medio september in hartje Hengelo uit met vijf dagen terras en twee feestavonden dansen, lachen en genieten. Zum Wohl!

Met deze jubileumeditie pakt de organisatie grootser uit dan ooit tevoren. Met een feesttent midden in het centrum van Hengelo kan het niet anders dan ganz toll worden. Een écht Oktoberfest kan niet zonder kermis, daarom sluit de Lambertuskermis aan bij het evenement. Gedurende de kermis is het terras open tijdens de openingstijden van de kermis, van 18 september tot en met zondag 22 september. Het terras en de feesttent bevinden zich op de parkeerplaats aan De Wetstraat.

Terras & biergarten
Naast vijf dagen terras, zijn er ook twee feestavonden: vrijdag 20 september 'Fest Eins' en op zaterdag 21 september vindt de tiende editie van het 'Twents Oktoberfest' plaats. Beide avonden zijn van 17.00 tot 23.00 uur, met nadien een kleine afterparty in de feesttent tot 1.00 uur. Daarnaast legt de organisatie een heuse biergarten aan. De garten is dé plek voor een hapje en drankje in Beierse stijl tijdens de twee feestavonden. "Overdag op een terras in goed gezelschap een biertje drinken en uitkijken over de kermis, dat is toch genieten?", stelt medeorganisator René Odink. Hij wordt aangevuld door Laurens Oude Elberink: "En dan tijdens een van de feestavonden een broodje braadworst eten in de biergarten, of een rondje over de Kermis lopen, dat is voor ons wel een Oktoberfest-optima-forma!" Beiden zijn van stichting Ongewooøn, die de organisatie dit jaar samen met café De Appel hebben opgepakt. "De Appel wordt de uitbater van het terras en de feesttent."

Grandioze artiesten
Donderdagavond 19 september op het terras, geen entree, De Nederlandse HELENE FISCHER Natasja! Elk feest heeft zo zijn eigen specifieke hoogtepunten. Tijdens Fest Eins, op vrijdag 20 september, gaan de voetjes unbedingt van de vloer met Wir Sind Spitze, Otto Lagerfett en de Alpenzusjes. Zaterdag 21 september wordt het jubileum gevierd met Die Männer, Corina Sommer en DJ Ötzi Tribute die er een onvergetelijke avond van maken. Zondag 22 september vanaf 13.00 uur fruhshoppen op ons terras, geen entree, m.m.v. JET'S GEHT LOS !

Feesten voor goed doel
Party machen en tegelijkertijd je medemens steunen; bezoekers van het beide feestavonden leveren automatisch een bijdrage aan het goede doel. Naast specifieke lokale doelen of een AED, steunt de organisatie dit jaar specifiek cliënten met een verstandelijke beperking. Met een speciaal eigen feest op zaterdagochtend, wordt het voor hen een onvergetelijke dag georganiseerd in samenwerking met Aveleijn.

Meer informatie
Kaarten voor Fest Eins en Twents Oktoberfest à € 15,00 per stuk zijn verkrijgbaar via de website www.twentsoktoberfest.nl of bij DE APPEL. Op de genoemde website is meer informatie over het evenement te vinden. Volg de facebookpagina voor het laatste nieuws. Voorgaande edities waren stijf uitverkocht. "Tanzen, zingen en proosten op het leven en een goed doel. Wat wil je nog meer?".

Betekenis dementie voor alle betrokkenen

RIJSSEN - In het kader van de Wereld Alzheimer Dag is er een bijzondere avond met Kees van der Zwaard bij Alzheimer Trefpunt Rijssen-Holten

Kees laat op een gevoelige, realistische en ook humoristische wijze zien wat dementie betekent voor alle betrokkenen. Mensen met dementie en hun familieleden, maar ook hulpverleners, zullen zich herkennen in de verschillende situaties die Kees op een respectvolle wijze presenteert. ''Oud worden is mooi, oud zijn is moeilijk." Zo luidt een gezegde. Maar soms is ook oud worden al moeilijk. Met deze gedachten speelt Kees van der Zwaard in zijn voorstelling: Alzh…enzo… die hij deze avond opvoert.

Belangstellenden zijn welkom op dinsdag 17 september bij De Poort van Twente aan de Enterstraat 188 in Rijssen. Vanaf 19.15 uur staat de koffie en thee klaar. Het programma is van 19.30 tot 21.30 uur. Voor informatie kunt u contact opnemen met Mariët Velding, Evenmens, 0548-638830.

Heel Rijssen Bakt

RIJSSEN - Op zaterdag 14 september wordt voor de tweede keer 'Heel Rijssen Bakt' georganiseerd, als onderdeel van de kerkpleinmarkt van de Hervormde Gemeente Rijssen.

Ben jij een enthousiaste thuisbakker? Geef je nu op voor Heel Rijssen Bakt! De prijsuitreiking vindt plaats op 14 september op de kerkpleinmarkt. Stuur een mail naar heelrijssenbakt@hotmail.com om je op te geven. Meld je snel aan, want er is maar een beperkt aantal plekken. Het is de bedoeling dat de taarten vrijdag 13 september ingeleverd worden. Het reglement ontvang je na aanmelding. Let op: meedoen kan vanaf 14 jaar.

Maak kennis met State of Art: A Statement of Style!

ENSCHEDE - Wanneer je binnenstapt bij State of Art Enschede, stap je in een fris en kleurrijk geheel. Je wordt omarmd door een fijne sfeer die je direct een warm gevoel van welkom geeft.

Ralf, Brian en Rita geven op een prettige wijze een passend advies, waardoor men altijd weer tevreden met een aankoop naar huis gaat. Uiteraard staat altijd voor elke gast de koffie klaar. Met acht verschillende collecties per jaar in de maten S tot en met 4XL, heeft State of Art voor elke man een passend kledingstuk. State of Art is onlosmakelijk verbonden met de autosport. De passie voor stijlvolle modern-classics kleding in combinatie met de klassieke autosport valt al jaren in de smaak. De liefde voor klassiekers zit in de genen van het merk verankerd. Bijzonder aan de Store in Enschede is de opvallende Porsche die te zien is in de winkel.

Statement of Style
Met sportieve, eigentijdse én comfortabele mode blijft State of Art ook de vele komende jaren nog 'a statement of style'. Genoeg redenen om de unieke winkel in Enschede te bezoeken. Het enthousiaste team staat voor u klaar om u persoonlijk advies te geven.

Kom langs
Wij zien u graag een bezoek aan onze winkel brengen, al is het maar voor een kopje koffie. Kom langs aan de Langestraat 9 in Enschede. Kijk ook op: www.stateofart.com

After Summer Festival

RIJSSEN - Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september vindt de 19e editie van After Summer Festival plaats. Voor het eerst op de nieuwe locatie aan de Evenementenweide Oosterhof in het centrum.

Het After Summer Festival heeft een programma van niveau. Op vrijdagavond is het programma voornamelijk voor de jeugd met Tony Junior en het DJ-duo Altijd Larstig en Rob Gasd'rop. Op zaterdagavond verschijnt de populaire band The Euros en ook DJ Lars voorziet de bezoekers weer van swingende muziek. Voorafgaand aan de feestavond op zaterdag is het jaarlijks 'Rijssens Bedrijvenuurtje' voor alle 75 sponsoren en overig geïnteresseerden van 19.00 tot 20.30 uur. Tijdens het bedrijvenuurtje zal ook Harten 10, langskomen om de boel alvast op te warmen.
Kaarten zijn met voorverkoopkorting verkrijgbaar via www.aftersummerfestival.nl/tickets. Ook zullen er aan de deur worden verkocht.

Heracles Almelo contracteert Jeremy Cijntje

ALMELO - Heracles Almelo heeft met FC Dordrecht en Jeremy Cijntje overeenstemming bereikt over de komst van de aanvaller.

De 21-jarige buitenspeler zette maandag 2 september zijn handtekening onder een driejarig contract. In de verbintenis is een optie opgenomen voor nog een seizoen.

Mooie stap

Jeremy Cijntje: "Ik ben blij dat ik getekend heb bij deze mooie club en heb zin om aan de slag te gaan. Ik wilde graag de stap naar de Eredivisie maken en ga bij Heracles Almelo laten zien wat ik kan."

Een aanwinst

"Met Jeremy voegen we specifieke kwaliteiten toe aan onze aanval", vertelt technisch manager Tim Gilissen. "Hij is snel, sterk en heeft scorend vermogen. Jeremy is jong en heeft bij FC Dordrecht bewezen belangrijk te zijn voor het team. Bij ons kan hij zich verder ontwikkelen op Eredivisieniveau."

Cijntje werd op 8 januari 1998 geboren in Dordrecht en beschikt naast de Nederlandse ook over de Curaçaose nationaliteit. Bij FC Dordrecht doorliep hij vanaf de D-tjes de jeugdopleiding. In 2017 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Hij kwam bij FC Dordrecht tot 45 officiële duels waarin hij elf keer scoorde.

De Eurol Hellendoorn Rally "Shake Down" op 14 september

Foto: Gertjan Schutten

NIJVERDAL - Als opwarmer voor de eigenlijke rally, is dit alweer de achtste keer dat de "Shake Down" georganiseerd wordt.

Begonnen ooit met drie auto's, zullen dit keer minimaal twintig auto's van de diverse teams acte de présence geven op het Keizerserf. Door een hernieuwde samenwerking met de organisatie van de Hellendoorn Rally, zijn er diverse deelnemers/auto's aanwezig. Voor het eerst zijn ook de rally info-pakketten te koop bij de stand van de HR organisatie.

Foto: Gertjan Schutten

Rallyteams
Eén van de eerste aanmeldingen was die van Marlon Krieger. Zij zit het gehele seizoen als navigatrice al naast de Belgische coureur Melissa Debackere, strijdend voor het Nederlands kampioenschap. Een week voor de rally komt haar Skoda Fabia R5, uit België voor de "Shake Down". Dit alles mogelijk gemaakt door Dassy Workwear. In samenwerking met de firma Nijverdal Infra en Hema Nijverdal kunnen we al de O auto presenteren. Voor het eerst staat dan ook een Hyundai I 20 R5 op de Shake Down. De auto geprepareerd door Team Rallysport van Martin van Iersel zal bestuurd worden door Martijn Moree. Zijn vader, Erik Moree staat samen met Pascal Meijs aan de start met een Citroën DS3 R5. Voor de vertegenwoordiging van de historic rally zorgt onder andere Henk-Peter Meilink met de vader van alle 4wd auto's, een Audi Ur-Quattro.

Locale helden
Dan natuurlijk onze vaste waarden, regionale favorieten, altijd goed voor een stuk spektakel. Altena/Aaltink de equipe die de Evo's het vuur aan de schenen legt met hun 20 jaar oude Opel Manta. Edwin Wolves, met zijn Opel Kadett GTE, altijd in voor een "feestje". Gerard Tijink reeds jaren in samenwerking met Het Deltion College staat aan de start met zijn vertrouwde Mitsubishi Evo, en de ook in een nieuw jasje gestoken Nissan 350Z. Marcel Stegeman ook aanwezig met zijn nieuw opgebouwde Ford Fiesta R2, en in dezelfde klasse met eenzelfde auto Jan Poortman uit Holten. Hans Weijs laat zich als preparateur vertegenwoordigen door een M3 en een 130i uit zijn stal. Niet als deelnemers, maar wel om reclame te maken voor hun stichting en voor hun evenementen, is Rally for Kids aanwezig. Kinderen met een beperking laten genieten van de rallysport.

Race en Rallysimulator
Na een jaar afwezigheid is hij er weer, de race/rally simulator van UGX. Met vijf personen tegelijk plaats nemen in de Racing Seats om je even Sebastian Ogier of Max Verstappen te voelen. Deelname is gratis en wordt u mede aangeboden door uw Hema, en Nijverdal Infra.

Rally pakket verkoop
Bij de HR stand zijn al de info-pakketten te koop, met onder andere rallysticker, rallymagazine, proevenkaart, pass partout voor de diverse proeven en service (excl.Luttenb.). Speciaal tijdens de "Shake Down" bestaat de mogelijkheid om bij aankoop van het info-pakket een helikoptervlucht boven de proeven te winnen. Of voor de mensen met een nog groter hart, een kans om een rallyproef mee te maken als bijrijder in de X auto ( 18+).

WEBO viert 30-jarig jubileum

Laurens Kuipers Foto: Laurens Kuipers

RIJSSEN - Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september 2019 stelt WEBO haar deuren open ter viering van het 30-jarig bestaan. Op vrijdag 13 september worden klanten verblijd met een aantrekkelijk programma.

Naast een netwerkbijeenkomst waarin de trouwe leveranciers van WEBO zich kunnen presenteren, komt Robert Dingemanse (CEO PAL-V) vertellen over zijn uitvinding: De vliegende auto. Zaterdag 14 september stelt familiebedrijf WEBO tussen 11.00 en 16.00 uur de poorten open voor iedereen die maar gei¨nteresseerd is wat er in de fabriek van de "Uitvinders in de Timmerindustrie" gebeurt.
"We kunnen ons voorstellen dat veel mensen benieuwd zijn naar wat hier nou dagelijks gebeurt. Tezamen met het openstellen van ons gerenoveerde kantoorpand is dit een mooie gelegenheid kennis te maken met de Uitvinders in de Timmerindustrie." "We pakken het groots aan en hopen hiermee een breed publiek te trekken" aldus Willem Haase, directeur van WEBO.

ronald tilleman Foto: ronald tilleman

Wat is er te doen?
WEBO profileert zich als "Uitvinders in de Timmerindustrie" en hoort bij de top 5 timmerfabrieken van Nederland. Veel mensen weten niet wat WEBO nou precies doet. WEBO produceerde bijvoorbeeld 6.000 eikenhouten kozijnen voor het Stadhuis in Deventer en de kozijnen & HSB elementen voor het MST in Enschede. Tijdens de open dag is er gelegenheid het productieproces van de houten kozijnen en complete gevelelementen te volgen. Medewerkers zullen een inkijkje geven in hun wereld en er is gelegenheid te zien hoe de machines werken. Daarbij laat WEBO zien aan een goede leefomgeving te werken door als grondstof voor hout te kiezen bij te dragen aan duurzaam ondernemen.

Rondleiding & speurtocht
Er is de hele dag wat te doen voor jong en oud. Van een speurtocht door de fabriek en vogelhuisjes maken voor de jonge garde tot een Wist-u-dat rondleiding voor de volwassenen. Op zaterdag 14 september is iedereen die benieuwd is naar WEBO tussen 11.00 uur en 16.00 uur van harte welkom!

Goed doel
WEBO vindt het belangrijk om een maatschappelijk doel te ondersteunen. Voor de viering van het jubileum is er besloten om Stichting Waander Companje financieel te ondersteunen. Het doel van deze stichting is het financieel ondersteunen van kinderen uit (één-ouder)gezinnen binnen de gemeente Rijssen-Holten waar onvoldoende financiële middelen aanwezig zijn om kinderen tot en met ca. 16 jaar aan allerlei activiteiten mee te laten doen. Tijdens beide dagen zal er een collectebus aanwezig zijn voor ieder die aan dit mooie gebaar wil bijdragen.

Varen met de Enterse Zomp gaat door

RIJSSEN - Omdat in de vakantiemaanden juli en augustus voor de Vaste Vaarten zeer veel belangstelling was, hebben de schippers van de Enterse Zomp de "Regt door Zee" besloten deze in de maand september nog eens te herhalen, maar dan alleen op de woensdagen. De eerste afvaart is om 11.00 uur en wordt daarna elk uur herhaalt tot de laatste om 16.00 uur.

Bij de haven van de Pelmolen staan elke woensdag vanaf 11.00 uur twee schippers klaar om met bezoekers een vaartocht van een uur te maken over de Regge. Voor de mensen die houden van stilte, het zingen van de vogels en het klotsen van het water tegen de boeg, is dit een tocht die je meegemaakt moet hebben.

Op deze vaartocht worden mooie verhalen verteld over hoe de schippers vroeger hun lading naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen brachten, maar ook dat ze doorvoeren naar Sneek en zelfs Delfzijl. Zo'n tweehonderd jaar geleden was de Regge voor aan- en afvoer van goederen net zo belangrijk als nu de snelweg A1. Interessant is ook om te vertellen dat de Enterse zompen Bentheimer zandsteen uit Duitsland haalden en dit onder andere naar Amsterdam brachten, waar dit gebruikt werd voor het paleis op de Dam. Maar ook interessant is om te horen hoe de rivier de Regge zich in de loop der jaren heeft aangepast. Dat de rivier na de zompvaart was gedegradeerd tot een soort riool maar nu weer een prachtig toeristisch gebied is met veel natuurschoon en helder water waar veel vissen zich weer thuis voelen.

De kosten van zo'n vaartocht is € 4,50 en kinderen € 2,00. Reserveren is niet nodig. Voor veel meer informatie zie ook www.enterse zomp.nl