Hart van Rijssen - Nijverdal

21 februari 2020

Hart van Rijssen - Nijverdal 21 februari 2020


Centrum van Rijssen op de schop

RIJSSEN - Goede bereikbaarheid en gratis parkeren zijn niet de enige zaken waarmee je als stadscentrum publiek trekt. Ook de uitstraling en de uniciteit van het centrum hebben invloed op de bezoekersaantallen. In Rijssen zijn onlangs de werkzaamheden gestart om het centrum zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

De plannen voor het centrum zijn door de gemeente Rijssen-Holten gemaakt in samenwerking met Ondernemersvereniging HABI, het Rijssens Museum en een team van Reitsema & Partners. Rijssen is één van de oudste steden van Nederland en bij het ontwerpen is daar heel nadrukkelijk bij stil gestaan. Er worden in het straatbeeld elementen zichtbaar die naar de rijke geschiedenis verwijzen.

Ook onderhoud
Voordat boven de grond alles aangepakt wordt, gaat Vitens eerst aan de slag met het vervangen van de waterleidingen. Vitens is al in de Grotestraat begonnen. Vanaf de kop van de Grotestraat verplaatsen de werkzaamheden zich richting het Schild en daarna zal ook de Haarstraat volgen. Vervolgens is het deel vanaf het Hoge Walplein richting het Schild aan de beurt.

Sfeervol
Na de vervanging van de waterleidingen kan het winkelerf voorzien worden van onder andere nieuwe bestrating. Om de metamorfose compleet te maken, wordt het straatmeubilair vervangen, komt er nieuwe verlichting en wordt er gezorgd voor groen in de straten. Er zullen bomen worden geplant en ook andere groenvoorzieningen zullen het straatbeeld een nieuwe en sfeervolle uitstraling geven. Tevens zal de fontein vervangen worden door een nieuw waterelement.

Overlast
Grote projecten als deze kunnen niet worden uitgevoerd zonder enige overlast voor winkelend publiek en de ondernemers in het centrum, maar bij het maken van de planning is er voor gezorgd dat de overlast tot een minimum wordt beperkt. Indien mogelijk worden werkzaamheden voor of na winkelsluitingstijd uitgevoerd, winkels blijven bereikbaar en het werk wordt in fases uitgevoerd.

15.000 euro voor culturele subsidies Rijssen-Holten

RIJSSEN - De Cultuur Advies Raad van de gemeente Rijssen-Holten heeft een bedrag van bijna 15.000 euro verdeeld onder zes culturele instellingen voor het uitvoeren van projecten en activiteiten. De aanvragen voor een bijdrage uit het budget moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden die door de CAR worden getoetst, waarna de CAR dit advies voorlegt aan het college van B&W.

De volgende instellingen/verenigingen kregen subsidies. Het Gospelkoor Promises ontvangt 425 euro voor optredens bij de drie verpleeghuizen en het hospice tijdens de Kerstrondgang. Korenmolen De Hegeman krijgt 1.900 euro subsidie voor het houden van een oogstdag. De Holtense toneelclub OCH krijgt 3.500 euro subsidie voor een voorstelling in het kader van 75 jaar bevrijding. De Stichting Rijssense Musea is spekkoper met 4.000 euro subsidie voor een presentatiesysteem interactieve kunstgalerie. De stichting Stolpersteine Rijssen krijgt 2.000 euro subsidie voor het leggen van de eerste stolpersteine op maandag 23 maart en voor de onlangs gehouden theatervoorstelling voor de jeugd. De stichting Stadsmuziek Rijssen ontvangt 3.000 euro subsidie als bijdrage in de kosten van een Klassieke Muziekdag.

Buiten de prijzen
Omdat de aanvragen voor subsidie niet voldeden aan de gestelde voorwaarden, vielen de Muziekvereniging HMV uit Holten, Gospelkoor Rejoice en touwtrekvereniging OKIA Holten buiten de prijzen.

Dick Tukkers

Jaargang:7 • Nr289 • Wk08

Kunstenaar van de week

RIJSSEN - De kunstenaar van deze week is de Rijssenaar Ernst-Jan ten Hove. Vanaf zijn prilste jeugd af was hij al bezig met tekenen en schilderen. Deze hobby is hem van huis uit met de paplepel ingegoten. "Wanneer mijn vader (kunstschilder/tekenaar Henk ten Hove) aan het schilderen was, probeerde ik zijn onderwerpen ook te tekenen en hij was het die mij uiteindelijk aanspoorde om door te gaan met deze hobby", aldus Ernst-Jan.

"De materialen waar ik mee werk zijn acryl, olieverf en pastelkrijt. Onderwerpen die mij vooral inspireren zijn: portretten, stillevens, dieren en oude meesters. Ook probeer ik in te springen op actuele onderwerpen van deze tijd. Zo schilderde ik in het kader van 350 jaar Rembrandt vorig jaar 'De Nachtwacht' en dan pas kom je volgens onze kunstenaar tot de ontdekking hoe ongelofelijk knap Rembrandt kon schilderen, en daar wordt je echt 'klein' onder. Dit jaar herdenken we de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden en voor deze herdenking maakte ik een portret met pastelkrijt van Anne Frank."

Veelzijdig kunstenaar
Naast zijn hobby als kunstschilder, beleeft hij ook veel plezier aan het geven van schildercursussen en tekenlessen thuis. En het verrichten van restauratiewerk zoals het opknappen van oude beelden en teksten aanbrengen op monumentale panden en deze weer in originele staat herstellen, zijn voor hem prachtige uitdagingen.

De grote drive
Ernst-Jan: "Mijn grootste drive is om kunst weer meer onder de aandacht te brengen, want wij hebben in Rijssen ontzettend veel talent. Om dit te promoten werk ik sinds twee jaar samen met marktmeester Johnny Jansen uit Wierden. We organiseren kunstevenementen op straat, zoals in het winkelcentrum De Hoge Wal, ponymarkt in Enter en tijdens Sunte Mart'n in Wierden. Dit slaat heel positief aan zowel bij het publiek als bij de kunstenaars. Zo is er op zaterdag 4 april 2020 in het overdekte winkelcentrum De Hoge Wal in Rijssen een expositie van 25 kunstenaars, die daar dan de kans krijgen om hun werk onder de aandacht te brengen, maar waar u ook kunt genieten van een groot aantal tentoongestelde schilderijen." Alle kunstliefhebbers worden dan ook namens de initiatiefnemers van harte uitgenodigd op deze dag.

Dick Tukkers

Column

Nedersaksisch: de nieje woarksproake van de EU

Brexit he'w ehad. Ok, ajuus dan met oew Engels! A'w eaven vergett dat Ierland der ook nog bie heurt, kö'w stellen dat de sproake van de Britten ginne stea mear hef in de EU. Dan mut der ja ne vervangende woarksproake kommen. En loa'w der non net nog ene in de kaste hebben liggen. Ene den as al eerder de internationale handelssproake was: et Nedersaksisch.

Anders as wat völle leu meant, wördt Nedersaksisch nit enkel in oew egene dörpke sprökken, mer in een gebeed woer a'w Nederland dree moal in kwiet könt. Et grötste deel van Nederland, heel Noord-Duutsland en nen tip van Denemoarken. As rechtstreeksen ofstammeling van et Oldsaksisch hef et nauwe beande met Engels (wat ze nit vuur niks mangs Angelsaksisch neumt) en et Freesk. As wiej enkel al kieket noar wöörde as 'blood' en 'knee', dan kö'w geheels nit zeggen of dat non Engels of Plat is. Ja, dee Engelsen zint et wat krang goan oetsprekken, mer de grammatika en wöördelike egenheden zint nog altied te vergelieken. A'w wat möaite doot kö'w de Freesken best verstoan – en zee ons ook!

Natuurlik steet et Nedersaksisch al lange nit mear op zikzelf. Et hef ne hele riege Nederlandse, Engelse, Franse en Duutse leenwöörde. Allene mer good, want zo könt leu oet Nederland, et VK, Frankriek en Duutsland et heel good learen. De grammatika is noagenog etzelfde en ook heel wat Nederlandse en Duutse oetdrukkingen zint ene op ene oaver enömmen. Simpel!

En loa'w der de geskiedenisse es bie halen. In de Hanzetied was et Middelsaksisch de vuurnaamste sproake van Europa. A'j der bie wollen heuren en mangs nog nen stuver verdenen, dee'j der good an um Saksisch te kuieren. De Denen, Zweden en Noren reuken geld en stappen massaal oaver op dee nieje sproake. Zo slim zelfs dat tusken de 30 en 70% van de dagelikse sproake vandage 'n dag nog altied Saksisch is. Wöörde as 'bedriv', 'räkkning' en 'betale'. Woerumme mean iej anders at Deens, Noors en Zweeds oe zo kunnig vuurkomt?

Deezelfde handelsleu hadden ook kantoren in Tallinn, Riga en Vilnius. De Baltische stoaten ja: Estland, Letland en Litouwen. Et zol toch ni- Oh zeker wal! Ook in dee landen is töt 20% van de wöörde noar et Nedersaksisch wierumme te leiden.

Met andere wöörde: iej könt der nit länger onderoet. Nedersaksisch is de meest geschikte woarksproake in Noordwest-Europa. Hoge tied da'j dat duurgeevt.

Verenigingsavond Plattelandsvrouwen

RIJSSEN – Op maandag 2 maart om 19.45 uur houden de Christelijke Plattelandsvrouwen uit Rijssen hun verenigingsavond in het gebouw van de Syrische Orthodoxe Kerk aan de Kroonweide ingang parkeerplaats Sion.

Deze avond krijgen de dames bezoek van een Rijssense apotheker die voorlichting zal verstrekken over het gebruik van medicijnen. Geen overbodige luxe want volgens het kenniscentrum 'Zorg voor Beter' wordt een derde deel van alle geneesmiddelen die apothekers jaarlijks verstrekken op een verkeerde wijze ingenomen of helmaal niet gebruikt. Vooral oudere personen hebben moeite om de instructies op bijsluiters te begrijpen. Verder komen er veel vragen bij dit kenniscentrum binnen zoals: waar moeten gebruikers op letten bij het gebruik van medicijnen en onder andere wat mag men van de ingenomen medicijnen verwachten. De apothekers worden steeds op de hoogte gehouden van allerlei nieuwe ontwikkelen, dus hebt u vragen dan kunt u deze stellen op deze interessante verenigingsavond, waarvoor het bestuur u weer van harte uitnodigt.
Dick Tukkers

Aldi verhuist naar pand aan Watermolen

RIJSSEN - Aldi Markt verhuist vanaf het pand aan de Arend Baanstraat 20 Rijssen naar het voormalige filiaal van Albert Hein op de hoek van de Wierdensestraat met de Watermolen.

Het voormalige filiaal staat leeg sinds de sluiting van het AH filiaal op 29 oktober 2019, waarna de grootgrutter verhuisde naar het fraaie nieuwe pand aan de Stationsdwarsweg in Rijssen. In een gedeelte van het pand is sinds jaren het poeliersbedrijf van Bram Stapper gehuisvest, en deze poelier zal het best leuk vinden dat hij weer een medebewoner mag begroeten. Het opruimwerk in het pans is in volle gang en volgens diverse woordvoerders zal de Aldi Markt voor de bouwvak haar deuren openen aan de Wierdensestraat/Watermolen.

Dick Tukkers

Zangdienst verplaatst

RIJSSEN - Door omstandigheden zal de interkerkelijke zangdienst welke gehouden zou worden op zondag 1 maart 2020 niet door.

De zangdienst die op 1 maart gehouden zou worden in het gebouw van de Muziekvereniging "Wilhelmina" aan de Morsweg 8c in Rijssen gaat niet door. Deze interkerkelijke zangdienst is verschoven naar zondag 17 mei 2020.

DT

Ik heb ook liever een appeltje voor de dorst, dan met de gebakken peren te zitten.

Bakzeil

Een stel vissers uit het Drentse Dalen
Riep: jongens is dat effen balen
We kunnen geen vis bakken zonder pan
Maar toen zei opeens kleine Jan
Zal ik dan maar een bakzeil gaan halen.

Jan Zandbergen

Schriewers en bign wordt 't meeste waardeerd noa 'n dood.

Maandag 24 feb. 10.00 uur

Oorlogsverhaal van Miep de Vries

TWENTE - In de Hart-kranten publiceren wij deze weken het bijzondere oorlogsverhaal van Miep de Vries. Samen met haar twee zussen fietste zij in de laatste maanden van de oorlog van Overschie naar Twente, op zoek naar voedsel. Inmiddels zijn we bij deel 5 van deze bijzondere reis door een land in oorlog.

Dinsdagmorgen 30 januari 1945.

We hebben heerlijk geslapen in goede bedden van de kinderen van slager Koster*. De kinderen waren ondergebracht bij een bevriende familie in Deurningen. Het waren lieve en zorgzame mensen en we werden echt verwend. 's Morgens werden er pannenkoeken gebakken 'o wat een zaligheid, dat zal ik nooit vergeten.

We namen hartelijk afscheid en ook werd de afspraak gemaakt dat wanneer de oudste, Lia, terug zou gaan naar Overschie ze aan moest komen. Dat heeft zus Lia ook gedaan op 10 februari 1945. Op de terugweg hebben ze haar veel etenswaren meegegeven.

We hadden Hengelo achter ons gelaten en weer kregen wij een lekke band. We moesten zeker 10 kilometer lopen naar Oldenzaal. Die middag, 30 januari 1945, kwamen we aan bij onze grootouders, de familie Holtel. Ze hadden een textielzaak in de Bisschopstraat. Wat een vreugde en blijdschap. De winkel was open en we werden hartelijk welkom geheten we werden geknuffeld en gekust, iedereen was blij dat we er waren. Mensen keken vreemd op dat wij jonge meisjes, zo ver hadden gefietst.

Via de zijingang in de Waagstraat gingen we naar boven waar we moe maar zeer voldaan konden uitrusten. Die eerste nacht ging een aantal keren het luchtalarm. De andere dag had mijn opa contact gelegd met een Duitse officier en met de telefoon van de Duitsers mochten wij naar Overschie naar onze huisarts bellen om te vertellen dat we goed waren aangekomen.

Oma en opa met de familie hadden in onze ogen overvloed aan eten en drinken. Toen ik uit Overschie was vertrokken woog ik gemeten op de weegschaal in de drogisterijwinkel 116 pond. Na mijn verblijf in Oldenzaal ben ik opnieuw gewogen en woog toen 127 pond. Dat kwam door het vet en het vlees dat we kregen bij oma en opa. In die periode zijn we geregeld naar Hengelo geweest naar de familie Koster.

Gek, maar nu we hier in Oldenzaal zijn voelt het warmer, het vriest niet meer de dooi zet voort. Veel mensen gaan naar het ziekenhuis om daar eten te halen, wij merken daar weinig van maar het is wel het gesprek van de dag. We kunnen gewoon naar buiten gaan en verkennen de omgeving. Neef Johnny die in Ootmarsum woont heeft een leuke vriendin Rikie, ze brengt renet appels mee. We lachen om Rikie en Johnny omdat ze verliefd en verloofd zijn en zo leuk doen naar ons. Verschillende keren zie je tegen de blauwe lucht vliegtuigen die elkaar beschieten. Een Duits vliegtuig is geraakt en komt neer achter het spoor. Eerst weten we niet wat daarmee wordt bedoeld, maar het blijkt het treinstation te zijn. Dan komt het bericht dat ze de fietsen komen opeisen. Maar onze fietsen worden verstopt in het kledingmagazijn. De mensen hebben elkaar gewaarschuwd en opa had al het een en ander gehoord. Er is heel vaak luchtalarm en slierten zilver papier wordt uit de vliegtuigen geworpen. Oma zegt dat de bakker geen brood meer bakt, maar bij de coöperatie daar is nog brood te verkrijgen. Voor ons valt het allemaal best mee. Ook horen we dat de spoormannen zijn gevlucht en dat de woningen van de spoorfamilies worden betrokken door Duitsers.

Overschie 31 januari 1945.

Niets bijzonders, wat hebben wij het rustig, zitten met tochtdekens om de voeten om warm te blijven. Dokter Roest is geweest hij brengt de blijde boodschap dat de meiden goed zijn aangekomen in Oldenzaal. Vreugde alom.

Wordt vervolgd

*Jan Koster (1879) was slager in Hengelo. Geboren in t Bildt Friesland. Hij woonde aan de Tollenstraat 19 in Hengelo. Jan Koster overleed in 1951.

Ouderwetse winter

Februari is alweer over de helft, maar de vorst heeft de grond nog nauwelijks geraakt. Vrolijk gekleurde krokussen versieren alweer een paar weken de bleke grasperken en 's morgens fluiten de vogels dat het tijd is om op te staan. Schaatsen op ondergelopen weilanden zal er dit jaar wel niet meer inzitten.

Ergens vind ik dat jammer, zo'n lauwe winter zonder vorst. Tintelde handen en voeten, bevroren adem in wolkjes uitblazen, opwarmen met warme chocolademelk, een dikke laag rijp over de velden. Waar zijn die ouderwetse winters gebleven, lang voordat we massaal op wintersport gingen, toen we ieder jaar nog op het ijs te vinden waren? Niemand is zo gek op schaatsen als mijn moeder.

Winter 1997, mijn moeder schaatste rondjes op de parkvijver, terwijl ze haar kleindochter Salome´ in de wandelwagen voor zich uit duwde. Oppasoma of niet, zodra water in ijs verandert, bindt mijn moeder de schaatsen onder! Winter 1981 of 1982, mama sleepte ons mee naar een bevroren vijvertje tussen het riet. Euforisch draaide ze haar rondjes op hoge noren, terwijl mijn twee zusjes en ik stuntelden op houtjes. Wij hielden niet van kou, en al helemaal niet van schaatsen. Mijn jongste zusje, zacht jammerend van de kou, bewoog zich richting het riet. Mama lette niet op ons en zag niet hoe Danie¨lle, aan de rand van het riet, wegzakte in de koude modder. 'Mama!' schreeuwden wij, maar ze hoorde ons niet, genietend van het ijs en de laatste zonnestralen. Annemarie en ik sleepten ons zusje naar de auto. Mama merkte niets van de hele consternatie. 'Fijn he`, meisjes!' glunderde ze, toen ze eindelijk van het ijs afkwam.

Tussen mij en schaatsen is het nooit meer goed gekomen. Desondanks mag het ook van mij wel weer een winter echt gaan vriezen.

Woonboulevard Almelo presents: GRANDO BADKAMERS ALMELO

Nu volop voorjaarsvoordeel!

Ben je net verhuisd of toe aan een nieuwe badkamer? Wacht dan niet langer, er is bij Grando Badkamers Almelo volop voorjaarsvoordeel! Het moment om een gedeelte of de gehele badkamer aan te pakken. Vrijblijvend advies opvragen kan altijd, want Jan Wolterink en zijn team staan met vakkundig advies voor je klaar. In de ruim opgezette winkel vind je een uitgebreid assortiment aan sanitair, tegels en complete inrichtingsmogelijkheden. En in het voorjaar krijg je bij vele modellen een bad- en douchekraan cadeau. Van klassiek tot modern en desgewenst van alle gemakken voorzien. Het is belangrijk dat je inspiratie opdoet, waarna er onder het genot van een kopje koffie en middels een 3-D ontwerp, vrijblijvend gekeken kan worden hoe het mooi toepasbaar wordt. Grando Badkamers Almelo staat voor kwaliteit tegen een scherpe prijs, maar ook zeker voor vakkundige service. "Onze ervaren vakmannen zorgen dat alles perfect wordt afgeleverd en wij zijn pas tevreden als onze klant dat ook is". "En er is tegenwoordig zóveel keuze. Ik vind niets leuker dan klanten inspireren en verrassen met nieuwe ideeën", aldus Jan Wolterink.

Kom vrijblijvend langs voor badkamer-inspiratie!

Grando Badkamers Almelo
Woonboulevard 24
7606 JA ALMELO
Tel. 0546 538077
E. almelo@grando.nl
W. www.grando.nl/almelo

FC Twente gastheer van Nederlands elftal

ENSCHEDE - Donderdag 28 mei is FC Twente gastheer van een interland van het Nederlands elftal. Op deze dag speelt Oranje in Enschede een oefenwedstrijd tegen Griekenland, een duel in voorbereiding op EURO2020 van komende zomer. Deze interland begint om 19.30 uur. Op 30 maart start de kaartverkoop, deze loopt via de officiële online ticketshop van de KNVB.

In september 2009 was het FC Twente Stadion ook gastheer van Oranje, toen speelde het Nederlands elftal in Enschede een oefeninterland tegen Japan. In de zomer van 2017 was Enschede gastheer van de halve finale en finale van de WEURO, hierbij veroverde Oranje Vrouwen de Europese titel.

De laatste ontmoeting tussen Nederland en Griekenland, dat zich niet wist te plaatsen voor het aanstaande EK, vond 1 september 2016 plaats. In Eindhoven werd het 1-2 voor de gasten; de enige van de negen ontmoetingen waarin Oranje het onderspit delfde. Voor Van ’t Schip is het treffen niet alleen een weerzien met Oranje - waar hij van 2004 tot en met 2008 samen met Marco van Basten de technische leiding had - ook keert hij terug bij zijn oude club FC Twente waar hij in het seizoen 2001/2002 trainer was.

Brink Staalbouw bouwt mee aan hangar in Nigeria

NIJVERDAL - De mannen van Brink Staalbouw waren afgelopen week in Nijverdal druk in de weer met een premontage van een brugconstructie voor een hangaar, bestemd voor het vliegveld Lagos in Nigeria.

"Een prachtige uitdaging, ons is niet snel iets te gek", aldus Robert Kwintenberg van Brink Staalbouw. Opdrachtgever van dit bijzondere project is Joop van der Vinne, een zeer ervaren ondernemer met een focus op Nigeria en de drijvende kracht van CAB van der Vinne. De constructeur die nauw betrokken is bij dit project is Thijs Oerbekke, eigenaar van TSA Albergen. Binnenkort zullen de separate delen van de constructie per container naar Nigeria worden getransporteerd. Daar zal Morshuis Staalmontage uit Albergen zorgdragen voor de montage van de constructie. "Een mooi stukje Twentse samenwerking, daar kunnen we trots op zijn", aldus de opdrachtgever Joop van de Vinne over dit bijzondere project.

Brink Staalbouw
Brink Staalbouw heeft vestigingen in Nijverdal en Barneveld. Zij verwerken jaarlijks ruim 43.000 ton staal. Hiermee is het bedrijf één van de grotere staalbouwers van ons land. Zij zijn gespecialiseerd in grote staalconstructies voor objecten zoals voor logistieke centra, parkeergarages en grootschalige industriebouw. Het bedrijf zet ook actief in op circulair en duurzaam bouwen dankzij het concept Circulairstaal. Kijk voor meer informatie over de activiteiten op: www.brinkstaalbouw.nl

Duurzaam comfort en klimaatefficiënt

ENSCHEDE - De basis van energiezuinig wonen is goede woningisolatie. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen huis blijft zodat er minder gestookt hoeft te worden. Bovendien zorgt goede woningisolatie ook voor een gezonder en comfortabeler huis. Ook met kleinere maatregelen zoals het toepassen van radiatorfolie of het isoleren van verwarmingsbuizen, zet je al een grote stap richting lagere energiekosten en duurzaam comfort. Naast het nemen van energiebesparende maatregelen, is het ook belangrijk om te letten op de milieubelasting van deze maatregelen.

Alle broeikasgassen die men uitstoot draagt bij aan de versnelling van het broeikaseffect. Hoeveel energie nodig is voor de productie, transport en installatie van een materiaal weegt mee in hoe 'klimaatefficiënt' een materiaal daadwerkelijk is. Bijvoorbeeld, wanneer een isolatiemateriaal per vrachtwagen getransporteerd moet worden zorgt dat nog steeds voor vervuiling. De uitspraak dat alle isolatiematerialen goed zijn, omdat ze allemaal energie besparen, is daarom niet juist.

Foto: Ton Willemsen

Kleine impact
Bijvoorbeeld, Tonzon producten zijn allemaal gebaseerd op een dunne maar ijzersterke folie met speciale oppervlakken die maar weinig warmte uitstralen. Hierdoor kunnen woningen van uitstekende isolatie worden voorzien met ontzettend weinig materiaal. Weinig materiaal betekent lage energiekosten bij de productie en installatie, maar voornamelijk ook bij het transport. Resultaat: nauwelijks vrachtwagens nodig en een milieu impact die binnen enkele weken weer is terugverdiend. Uit onderzoek van het NIBE blijkt dat Tonzon producten om deze redenen ook de laagste milieubelasting hebben van alle isolatiematerialen. Daarom zijn zij voor de unieke uitvinding, het Thermoskussen, als enige vloerisolatie bekroond met het keurmerk voor duurzaam bouwen.

Duurzame koploper
Tonzon denkt bij alles wat zij doen na over de milieubelasting zodat zij voorop lopen op het gebied van klimaatefficiëntie. Het bedrijfspand in Enschede is voorzien van isolatie en andere energiebesparende maatregelen, zowel het kantoor als de fabriekshal. Dit stelt hen in staat om met weinig energie het in de zomer koel te houden en in de winter warm te houden. Verder wordt alle energie die zij gebruiken opgewekt met hun eigen zonnepanelen.

Op de beurs
Tonzon is al 40 jaar de meest duurzame keuze met het oog op maximaal comfort. Duurzaam warmer leven, daar draait het om. Zij zijn aanwezig op de Beurs Eigen Huis – Jaarbeurs Utrecht 6 t/m 8 maart, stand B3.12. Beurs Eigen Huis is het vertrekpunt voor iedereen met (ver)bouw- of woonplannen. Welke woondromen je ook hebt: op Beurs Eigen Huis is er altijd wel een expert aanwezig die het voor je kan realiseren.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Tonzon ook op: www.tonzon.nl

Qmusic komt naar Rijssen met The Party FOUT XL

Foto door: WesleyMaasFotografie Foto: Wesley Maas

RIJSSEN - Op vrijdag 17 april 2020 komt Qmusic The Party en de Party Animals met een super foute XL editie naar Rijssen! Het belooft een legendarische foute avond te worden die je zeker niet mag missen. Lucky zal deze avond helemaal in het teken staan van de bekendste Party van Nederland met als thema: Hoe Fouter, Hoe Beter!

Wie fan is van het dagelijkse Foute Uur op Qmusic, kan hier zijn geluk niet op! Maar liefst 5 uur lang het Foute Uur bij Lucky in Rijssen door de Qmusic dj’s. Ook zullen de Party Animals een speciaal optreden geven tijdens deze foute XL editie. Al jarenlang is de The Party een begrip in Nederland, wat staat voor dansen, feesten en (her)beleven van de allergrootste Foute hits die eigenlijk best goed zijn! Y-M-C-A! .. No no no no! .. Una paloma blanca .. Sex On The Beach.. We are the children of the night.. alles komt voorbij! Confetti het publiek in, handjes in de lucht en meezingen met de twee Qmusic (radio) dj’s.

Zoals vernoemd heeft dit muziekevenement een thema en komt iedereen altijd fout verkleed. Is het verplicht? Nee.. maar is het leuk om verkleed te gaan? JA, want meer dan 90% van de bezoekers gaat altijd verkleed!

Kaartverkoop
Ondertussen is de kaartverkoop sinds een week begonnen en de kaartverkoop gaat hard. Binnen no-time waren de Early Bird tickets uitverkocht en dus zijn alleen nog de Reguliere tickets te koop via www.q2fouteparty.nl. De organisatie raad aan om tijdig kaarten aan te schaffen als je erbij wilt zijn. Qmusic The Party FOUT XL wordt georganiseerd door Q2Events, duurt van 20.00 tot 02.00uur en toegang is vanaf 18 jaar.

Foto: Qmusic The Party

Heracles Almelo thuis tegen Ajax het komend weekend

ALMELO - Voor Heracles Almelo staat komend weekend een boeiend duel op het programma. In eigen huis nemen de Almeloërs het op tegen Ajax, de huidig landskampioen en nummer 1 van de ranglijst.

De wedstrijd wordt zondagmiddag gespeeld op Erve Asito, aftrap om 16.45 uur. De thuiswedstrijd tegen Ajax volgt na een nederlaag tegen VVV-Venlo, afgelopen vrijdag in Limburg. Daar kwam Heracles Almelo niet goed voor de dag en verloor het met 1-0.

Goede herinneringen
Aan het vorige thuisduel met Ajax bewaart Heracles Almelo goede herinneringen. Iets meer dan een jaar geleden won Heracles Almelo met 1-0 van de Amsterdammers. Mohammed Osman tekende na 17 minuten voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

Kaarten
De laatste kaarten voor Heracles Almelo – Ajax zijn te koop via heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop van de club op Erve Asito. Ook is het EenTweetje verkrijgbaar, waarmee extra voordelig de thuisduels tegen Ajax en RKC Waalwijk te bezoeken zijn.

15 / 20

Suzuki Vitara tijdelijk zeer scherp geprijsd bij Schreurs

Automobielbedrijf Schreurs biedt de Suzuki Vitara momenteel aan met een wel heel interessante korting. De populaire Japanse SUV is nu leverbaar in Select en Stijl uitvoeringen vanaf 23.999 euro.

De Suzuki Vitara won de afgelopen jaren sterk aan populariteit. Niet verwonderlijk, aangezien de Vitara een mooie reeks features biedt tegen een zeer competitieve prijs. De Vitara 1.0 Select en Stijl komen bovendien zeer compleet. Automobielbedrijf Schreurs heeft een mooie voorraad van deze scherp geprijsde modellen.

Mooie opties
De Vitara komt in de Select versie al zeer compleet met veel opties die de meeste kopers erg aan zullen spreken. Onder meer elektrisch bedienbare ramen voor en achter, elektrisch verstelbare spiegels, cruise control, stop-start systeem, privacy glass en nog veel meer. De uitgebreidere Stijl editie voegt daarnaast nog andere mooie opties toe, waaronder de 17 inch lichtmetalen velgen, panoramisch schuif-/kanteldak en verdere uitbreidingen van het actieve veiligheidssysteem. De Select editie begint bij 23.999 euro en de Stijl begint bij een nette 27.249 euro. Let wel: het gaat om voorradige modellen!

Maak kennis
Automobielbedrijf Schreurs laat u graag vrijblijvend kennismaken met beide Vitara`s, bijvoorbeeld voor een proefrit. Zij geven u ook graag een passend advies over de mogelijkheden voor financiering en private lease. Kom langs aan de Nijverdalseweg 138 in Rijssen. Kijk ook op: www.autoschreurs.nl.

Gratis garantie en onderhoud

De modellen van Toyota zijn natuurlijk al prachtige auto's, auto's waar u graag in gezien wilt worden. Maar het is wel een vereiste dat de auto doet waar die voor gemaakt is: u van A naar B brengen en het liefst zo comfortabel mogelijk.

Volgens de Consumentenbond is de Toyota al de betrouwbaarste auto. maar dat wil niet zeggen dat er geen onderhoud noodzakelijk is. En zoals bij elk ander voertuig kan er ook een keer iets defect raken. Niemand zit toch te wachten op deze extra kosten, of wel? Met de nieuwste actie van Toyota hoeft dat ook niet.

Actie
Als u het heel veilig wilt spelen, dan gaat u voor private lease. Voor een vast bedrag per maand vanaf 199 euro rijdt u al in een Toyota. Alleen de brandstof moet nog betaald worden. Maar Toyota heeft tot en met 31 maart ook een fantastische actie waarmee u 5 jaar lang garantie en gratis onderhoud krijgt. Deze actie geldt voor personenauto's als de Aygo en Yaris, maar ook op de Proace. En bij verkoop van uw auto binnen deze vijf jaar, gaat de garantie en het gratis onderhoud naar de nieuwe eigenaar over.

Garantie
Gedurende 5 jaar, 3 jaar fabrieksgarantie en 2 jaar Toyota Extra Care, worden materiaal- of constructiefouten gratis hersteld. De Extra Care is in feite gelijk aan de fabrieksgarantie alleen zijn bijvoorbeeld slijtagegevoelige onderdelen en interieur uitgesloten. De garantie is overigens ook van toepassing op de batterij en hybride componenten van hybride Toyota-modellen.

Onderhoud
De eerste vijf levensjaren van uw Toyota worden helemaal zorgeloos met gratis onderhoud. Zo wordt uw auto onderhouden volgens de richtlijnen van Toyota en kunt u in vrijwel heel Europa rekenen op de Toyota Pechhulp.

Voorwaarden
Gebruik maken van de actie? Ga naar uw dealer: Toyota Konijnenbelt aan de Wierdensestraat 27-31 in Nijverdal of kijk op www.toyota.nl. Hier vindt u ook de volledige voorwaarden.

Try and Buy van Hyundai bij Autobedrijf Schippers

Misschien hebt u al wel eens gekeken naar een nieuwe Hyundai. Maar tot nu toe was u nog niet klaar om de laatste stap te zetten. Autobedrijf Schippers helpt u hier graag bij; zij maken het nu wel érg makkelijk met de Try and Buy bonus die oploopt tot wel 6.000 euro.

De Try and Buy bonus betreft een tijdelijke actie tot 31 maart. Wacht dus niet te lang en hak de knoop door voor een wel heel scherpe aanbieding op uw nieuwe Hyundai.

Oplopend voordeel
Uw voordeel tijdens deze actie begint al bij een mooie 1.000 euro. Hiermee staat de Hyundai Kona voor u klaar vanaf 21.495 euro. Gaat u liever voor de Kona Hybrid? Uw voordeel is 1.250 euro, waarmee deze klaar staat vanaf 26.745 euro.

Breed gamma
Hyundai biedt een mooi divers gamma aan, met voor elke koper een passende optie. Eén model dat altijd goed in de smaak valt is de compacte Hyundai i20. Dankzij 2.000 euro voordeel staat deze al klaar vanaf 14.995 euro. Gaat u voor de wat ruimere i30 varianten? De i30 begint nu bij 19.595 euro en de i30 Wagon bij 21.095 euro. Voordeel van ruim 3.000 euro. Ook op de Ioniq en Tucson pakt u een mooi voordeel. Zo biedt de Ioniq een Try and Buy voordeel van 2.500 euro, waarmee deze klaar staat vanaf 25.495 euro. Op de Tucson pakt u het grootste voordeel van maar liefst 6.000 euro. Deze staat dan klaar vanaf 31.595 euro.

Kom langs
Autobedrijf Schippers ontvangt u graag voor een vrijblijvende kennismaking. Kom langs aan de Molendijk Noord 51b in Rijssen. Kijk ook op www.autoschippers.nl/ voor deze actie.

Ook de Peugeot 2008 SUV is nu in een nieuw jasje gestoken

Peugeot is druk in de weer met de diverse modellen te vernieuwen. Eerder werd onder andere de 208 al aangepakt en kwamen de klauwen in het ontwerp. Ook bij de nieuwe 2008 zijn de klauwen nu zichtbaar.

Natuurlijk is de nieuwe 2008 niet geheel anders dan de vorige uitvoering. Zo is de mooie belijning op de zijkant van de 2008 behouden gebleven, maar aan de voorzijde is de verandering wel heel duidelijk zichtbaar. De klauwen in de koplamp, die doorloopt tot aan de bumper is wel een heel opvallende en speelse aanpassing. Ook is de grille en de voorbumper onder handen genomen. Nog steeds de stoere uitstraling die past bij de Peugeot 2008, maar dan net wat verfijnder. De achterzijde van de auto oogt gelijk, maar toch is zijn subtiele verschillen zichtbaar, zoals de meer horizontaal geörienteerde verlichting.

Semi-autonoom rijden
Voor de vernieuwde Peugeot 2008 SUV is gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën. Zo is, afhankelijk van de uitvoering, de Peugeot Drive Assist Plus geïntegreerd. Het systeem zorgt ervoor dat u in de juiste baan blijft en op voldoende afstand van de voorligger.

Aandrijving
De Peugeot 2008 SUV komt op de markt met een benzine- of dieselmotor en een volledig elektrische uitvoering. Afhankelijk van de uitvoering kunt u kiezen tussen een 1.2 PureTech benzinemotor met vermogens van 100, 130 of 155 pk, een 1.5 BlueHDi dieselmotor van 100 pk of, zoals eerder vermeld, een elektromotor. De zeer wendbare Peugeot e-2008 SUV heeft een actieradius van 310 km en is daarmee het ideale vervoermiddel in de stad en er buiten op de snelweg.

Vanafprijzen
De nieuwe Peugeot 2008 SUV is te koop voor een vanafprijs van 25.360 euro. In de nieuwe Peugeot e-2008 SUV kunt u rijden vanaf een bedrag van 40.930 euro. Ga snel naar uw dealer!

Prijzen nieuwe Honda Jazz bekend

ALL-NEW HONDA JAZZ DELIVERS POWERFUL HYBRID PERFORMANCE AND ADVANCED CONNECTIVITY

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: De nieuwe Jazz is leverbaar vanaf 24.400 euro inclusief BTW, BPM en rijklaarkosten en de Crosstar variant vanaf 29.950 euro. Voor dat bedrag krijgt u een hybride met een vermogen van 109 pk en 253 Nm koppel, maar de Jazz heeft u nog veel meer te bieden.

Allereerst is de Honda Jazz uniek doordat dit model alleen met een hybride aandrijflijn op de Europese markt komt. De aandrijving van de auto, het e:HEV-systeem, bestaat uit twee krachtige elektromotoren en een 1,5-liter DOHC i-VTEC-benzinemotor. Er zijn drie rijmodi voor de e:HEV hybride: de EV Drive waarbij de batterij rechtstreeks stroomlevert aan de elektrische aandrijfmotor, de Hybrid Drive waarbij de benzinemotor vermogen levert aan de elektrische generatormotor waarmee vervolgens de elektrische aandrijfmotor vermogen krijgt en als laatste is er de Engine Drive. Zoals de naam al duidelijk aangeeft is het de benzinemotor die voor de aandrijving zorgt. Van de overgang tussen de verschillende rijmodi merken inzittenden niets.

Uitstoot en vermogen
Zoals al vermeld heeft de Honda Jazz een vermogen van 109 pk. Door de inzet van zowel elektromotoren als de verbrandingsmotor word dit vermogen bereikt en dat zorgt ervoor dat u in 9,4 seconden de snelheid van 100 km/u bereikt. Ook heeft de Honda Jazz een maximumsnelheid van 175 km/uur, waarmee u op de snelweg goed uit de voeten kunt. De Honda Jazz heeft een CO2-uitstoot vanaf 102 g/km voor de Crosstar is dit hoger, namelijk 110 g/km. Het brandstofverbruik is respectievelijk 4,5 en 4,8 liter per 100 km.

Connectiviteit
Zelfs tijdens het rijden wil iedereen graag verbonden blijven met de rest van de wereld. Honda heeft een grote stap gezet om dit veiliger te maken. Het lcd-touchscreen is gebruiksvriendelijk en de bedieningstijd voor de elementen die het vaakst worden gebruikt is met 58 procent verminderd. Minder afleiding en dus veiliger! U wordt dus minder lang afgeleid. De infotainmentdiensten zijn zowel via het touchscreen als via spraak toegankelijk en ook heeft het systeem ingebouwde Android Auto- en Apple CarPlay-ondersteuning. Om het de bestuurder en de inzittenden extra makkelijk te maken, beschikt de Jazz ook over een wifi-hotspot.

Honda Sensing
Op alle fronten houdt Honda rekening met de veiligheid van inzittenden en de andere weggebruikers. Bij het in contact blijven met de rest van de wereld hebben ze daar al stappen in gezet, maar zeker ook de veiligheidssystemen van de Honda zijn daarop gericht. Voorkomen van een aanrijding met een voorwerp of persoon spelen een belangrijke rol daarbij. Voor de bestuurder is lang niet alles zichtbaar, de welbekende 'dode hoek'. Met de nieuw ontwikkelde breedbeeldcamera aan de voorzijde is het zicht aanzienlijk verbeterd. Ook het reactievermogen van de bestuurder is een factor die bepaend kan zijn in het voorkomen van een aanrijding. De tijd die een bestuurder nodig heeft voor het nemen van een beslissing is vaak langer dan de tijd die een computer ervoor nodig heeft. De Honda Jazz is dan ook voorzien van het Collision Mitigation Brake System. Dit systeem detecteert zelfs 's nachts voetgangers en fietsers en ziet wanneer een tegenligger ineens afslaat of op uw weghelft komt en wanneer dat gebeurt, worden de remmen ingeschakeld. De Jazz wordt nu ook standaard geleverd met Adaptive Cruise Control, Lane Keep Assist Systeem en Road Departure Mitigation System. Deze systemen zorgen ervoor dat u in de juiste baan blijft en op voldoende afstand van de auto die voor u rijdt.

Blijf op de hoogte
Vanaf de zomer 2020 is de nieuwe Honda Jazz in Nederland beschikbaar. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen kan via uw dealer of neem een kijkje op www.honda.nl.

19 / 20