Hart van Rijssen - Nijverdal

3 mei 2019

Hart van Rijssen - Nijverdal 3 mei 2019


Lintjesregen Rijssen-Holten

RIJSSEN – Vrijdag 26 april reikte burgemeester Arco Hofland aan maar liefst 11 inwoners van Rijssen-Holten koninklijke onderscheidingen uit.

De 11 gelukkigen waren allemaal onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis gelokt, wat af en toe hilarische taferelen opleverde.

Hofland begon met Henny Altena (60) die coach was van het pupillenelftal van Voetbalvereniging RKSV, penningmeester van het R.K. Jeugd- en Jongerenwerk 't Honk in Rijssen. Hij was secretaris en vicevoorzitter van Woningbouwvereniging Sint Joseph en penningmeester van Basisschool Klim-Op. Bij Excelsior '31 was hij penningmeester en is hij speaker. Ook was hij penningmeester van Businessclub Bij de Tijd, lid van de Sportraad en speaker bij Heracles in Almelo. Altena is Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerhard Baan (75) was vrijwilliger bij Gemengd Koor Cantica in Rijssen, bestuurslid en bestuurslid van de Bond van Zangverenigingen Ring Oost. Baan zat ook in bestuur van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn en in de bouw- en huisvestingscommissie. Vanaf 2007 tot 2013 deed hij vrijwilligerswerk bij de evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeente in Emmen. Sinds 2007 is Baan vrijwilliger bij de Rijssense Musea, hij was penningmeester en is rondleider, surveillant, coördinator, supervisor voor de baliewerkzaamheden en hoofd van de administratie. Baan is ook medeverantwoordelijk voor het collectiebeheer. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerard Damink (73) uit Holten is actief op kerkelijk en sportief gebied in Holten. Hij is secretaris van de locatieraad van de geloofsgemeenschap St. Joseph, stelt het lectorenschema op en was voorzitter van de liturgiecommissie. Verder doet hij vrijwilligerswerk bij de Tennisclub Holten zoals clubhuisonderhoud en de wedstrijdcommissie, de clubhuiscommissie en de materialencommissie en notulist van de bestuursvergaderingen. Daarnaast organiseert hij in zijn buurt festiviteiten, vervoer van ouderen naar het ziekenhuis, doet boodschappen en tuinonderhoud voor de buren. Damink is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De Twente Zangers zet Rijssen weer in de bloemen

Foto: E. van den Belt.

RIJSSEN – Ook dit jaar zullen de Twente Zangers traditiegetrouw hun bloemenactie houden op 10 en 11 mei, de vrijdag en zaterdag voor moederdag.

Het is al de 37e keer dat de Twente Zangers deze actie houden. De bloemenactie is noodzakelijk om te zorgen dat het kleine ensemble onder andere koorkleding en muziek kan aanschaffen.

Twee kramen
Ieder jaar weer staan er twee grote bloemenkramen in Rijssen. Dit jaar staan de kramen bij de Coop en bij de Jumbo in de Veeneslagen. Bij iedere bloemenkraam is er ook een springkussen voor de kinderen. Ook gaat een viertal bloemenkarren de wijken van Rijssen in om daar de perkplanten te verkopen. Op vrijdag wordt er verkocht van 9.00 tot 21.00 uur. Op zaterdag zal dit gebeuren van 9.00 tot 13.30 uur.

Groot assortiment
Evenals in voorgaande jaren zal er weer een groot assortiment aan perkplanten beschikbaar zijn. Naast de perkplanten worden er ook weer mooie hangplanten in diverse maten te koop aangeboden. Het ensemble wil niet alleen bekend staan om hun zangkwaliteit, ook om de goede kwaliteit van hun planten. Ook nu zien de planten er weer uitstekend uit.

Actie met supermarkten
Dit jaar is er in samenwerking met de Coop een mooie actie tot stand gekomen. Bij aankoop voor € 15,- bij De Twente Zangers biedt de Coop een appeltaart aan voor de halve prijs en u ontvangt een flinke korting op een hangplant naar keuze bij de Twente Zangers bij een aankoop van € 15,- bij de Coop.
Actie met Jumbo
Ook is er in samenwerking met de Jumbo Veeneslagen een mooie actie tot stand gekomen. Bij aankoop voor € 15,- bij De Twente Zangers maakt u kans op een boodschappenmand ter waarde van € 25,-. De Jumbo heeft voor deze actie een viertal manden ter beschikking gesteld. Indien u bij de Jumbo een aankoop doet van € 15,-, ontvangt u een flinke korting op een hangplant naar keuze bij de Twente Zangers.        

Voor vragen of bestelling kunt u bellen met Jan Willem Baan: 06-24672519.

Jaargang: 6 • Nr 250• Wk 18

Twaalf koninklijke onderscheidingen voor onbetaalbaar vrijwilligerswerk

(vervolg lintjesregen Rijssen-Holten)
Dick Derksen (71) is sinds 1987 actief in het maatschappelijk leven. Hij werd voorzitter/penningmeester van Speeltuin Irene, secretaris van het Overkoepelend Speeltuin Orgaan, clubscheidsrechter bij Excelsior '31 en vrijwilliger voor Visvereniging Ons Vermaak, vrijwilliger/technicus bij de Overijsselse Ziekenomroep. Hij is actief voor de Stichting Hart voor Nicaragua als gesponsorde Vierdaagseloper en ook maakte hij werkreizen mee om huisjes te bouwen voor de allerarmsten. Dick is actief bij de Voedselbank Rijssen en bij de Dorcaswinkel als medewerker elektra en techniek, vrijwilligerscoördinator en andere werkzaamheden. Derksen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Edwin van Hoevelaak (51) uit Espelo is muziekproducer, componist en auteur. Hij is eigenaar van Rooftop Recording Studio's in Holten en werd daarmee een van de belangrijkste producers/songwriters in het populaire genre in Nederland. Hij stond aan de basis van het succes van onder andere Jeroen van den Boom, Nick en Simon, Wolter Kroes, André Hazes jr., Thomas Berge en Gerard Joling. Hij schreef in de afgelopen jaren zo'n 646 liedjes. Ook is hij presentator van de Sterrenparade bij RTV Oost. Van Hoevelaak leverde met werk een belangrijke bijdrage aan de Nederlandstalige muziekcultuur. Hij zet zich in voor nieuw talent en voor de rechten van componisten en tekstschrijvers. Van Hoevelaak is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Henk Hulsman (67) uit Holten is sinds de vroege jaren 70 als vrijwilliger actief als bestuurslid van het Coberco District Holten, het Holtens Mannenkoor, algemeen bestuurslid van LTO Noord, ouderling voor de Protestantse Kerk in Holten. Hulsman was penningmeester en nu vicevoorzitter van oudervereniging SIEN Rijssen en omgeving. Ook was hij betrokken bij de invoering van het PGB. Huls is lid van het medezeggenschapsorgaan van Philadelphia Zorg afdeling De Roef in Rijssen en hij was bestuurslid van de CDA-afdeling Rijssen-Holten. Hulsman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vogel van de week: Merel

RIJSSEN - De vogel van de week is deze week: de Merel, ook wel Geteling of in het Rijssens Geetlleenk genoemd. Het is een middelgrote zangvogel uit de familie van de lijsters.

Het mannetje is overwegend zwart en het vrouwtje is lichter met bruine strepen. Hun snavel is geel of oranjekleurig. Het mannetje laat een prachtig fluitende en rollende zang horen, vooral in het voorjaar. Met verder een schel alarm en zeer hoge andere tonen De merel broedt van maart tot juli. Hij broedt twee legsels uit met elk 4 a 5 eieren, waarbij de broedduur 11 tot 15 dagen duurt. De eieren zijn groen van kleur met kleine bruinrode stipjes. Het liefst maken ze hun nest in dichte struiken of lage bomen, in klimop of andere lage beplanting. De nesten zijn laag en makkelijk vindbaar gebouwd, waardoor veel eieren en jongen aan katten en kraaien ten prooi vallen. Als de jonge merels zijn uitgevlogen, worden ze nog 2 à 3 weken verzorgd door het mannetje. Het vrouwtje is dan al weer aan een nieuw broedsel begonnen.

Dick Tukkers

Kassa voor Hospice de Reggestroom en Zorgboerderij de Borkeld tijdens Rabo Clubkas Campagne 2019

Foto: Dick Tukkers

RIJSSEN - Op dinsdag 23 april vond er in het Parkgebouw in Rijssen de uitreiking plaats van de cheques van de Rabo Clubkas Campagne. Er viel maar liefst 50.000 euro te verdelen onder 94 verenigingen en stichtingen.

Er waren 21.702 stremmen uitgebracht door 7.234 klanten van 22 jaar en ouder. Dit resulteerde in een stempercentage van maar liefst 32 procent. Iedere club die deelnam, kreeg minimaal 100 euro en de rest van het beschikbare geld werd naar rato verdeeld, dus hoe meer stemmen hoe meer geld voor de club! Hospice de Reggestroom incasseerde 3.500 euro, Zorgboerderij de Borkeld incasseerde 3467,66 euro en ook Excelsior 31 viel met een bedrag van 2027,28 euro in de prijzen. Deze drie ontvingen de grootste cheques. Bij de Rabobank Clubkas Campagne konden clubs meedingen naar een extra originaliteitprijs ter waarde van 250 euro. Tiedverdrief in Vrije tied, toneelvereniging Met Mekaa en Sportvereniging Raduga konden dit extra bedrag optellen bij hun reeds verdiende cheque.
Dick Tukkers

Waardering voor inzet

(vervolg lintjesregen)
Gerrie Krikkink-Reijlink (71) is in Holten lid van de EHBO-vereniging Holten, penningmeester, verzorgde EHBO-lessen op basisscholen en lotusslachtoffer. Ze is betrokken bij Vrouwen van Nu in Espelo, Kinderboerderij Dondertman in Holten, collectant en bestuurslid voor de Hartstichting Holten, contactpersoon voor de Hervormde Gemeente Holten en collectant voor de Actie Kerkbalans. Gerrie is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Lianne Spekhorst-Dunhoft (56) is vanaf 1998 jeugdwerker bij R.K. Jeugdwerk 't Honk, vrijwilliger bij basisschool Klim-Op, de Parkstede en de Kledingbank Rijssen-Holten. Ze is actief bij de R.K. Dionysiusparochie in Rijssen, de Actie Kerkbalans, de eerste communiewerkgroep, kindernevendiensten, Hospice de Reggestroom en gastvrouw bij Het Parkgebouw. Lianne Spekhorst is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Gerdien Tigelaar-Vruggink (68) was schaduwfractielid van het CDA, raadslid, vrijwilligster voor ViaVie Welzijn en is gastvrouw. Ze is actief voor de Wereldwinkel Rijssen, lid van het provinciaal bestuur van Vrouwen van Nu Overijssel. Sinds 2012 is ze presentatrice en lid van het managementteam van Radio 350 Rijssen.
Seino Voortman (70) is jeugdwerkvrijwilliger voor de Hervormde Gemeente Rijssen, actief in het klusteam, de commissie Kerkpleinmarkt, vrijwiliger bij Excelsior '31 en doet daar reparatie en onderhoud, is steward en EHBO'er. Voortman doet bij het Rijssens Mannenkoor gebouwbeheer en heel veel andere werkzaamheden. Voortman is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Kees Wolffenbuttel (75) was vrijwilliger/bestuurslid bij badmintonvereniging Shuttle Up Sliedrecht, competitieleider, bestuurslid jeugdzaken, lid van de Knotploeg van Natuur- en Vogelwachtgroep De Alblasserwaard, vrijwilliger en bestuurslid van IVN afdeling Rijssen-Enter, rondleider, klussenman, chef buitendienst van het Wereldtijdpad en vrijwilliger bij Landschap Overijssel. Wolffenbuttel is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Verkoping 'Tabitha'

RIJSSEN - Vrijdag 10 mei houdt vrouwenvereniging Tabitha van de Oud Ger. Gem. Bevervoorde haar voorjaarsverkoop in de aula van de C.S.G. 'Reggesteyn' aan de Enterstraat te Rijssen.

Ds. C.L. Onderdelinden zal om 19.00 uur de opening verzorgen waarna de verkoop begint. Om ongeveer 20.45 uur is er verkoop bij opbod. Er is weer van alles te koop zoals: cadeau-artikelen en speelgoed, Jemaco-producten, gebak en snoep, kaas en vis, handwerk en kaarten, boeken, fruit, advocaat en nog veel meer. In de koffiehoek kunt u een kopje koffie of thee gebruiken. Voor de kinderen is er een grabbelton. Ook kunnen er spelletjes gedaan worden waarbij prijzen te winnen zijn. De opbrengst is voor kerk, zending en school. Iedereen is van welkom.

Expositie Han Bouwmeester

HOLTEN - Iedere dag is er bij Natuurmuseum Holterberg een expositie te zien met werken van natuurfotograaf Han Bouwmeester.

Han maakte in 2007 de winnende foto voor de Grasduinen fotowedstrijd. Nadien besloot hij van zijn hobby zijn beroep te maken als natuurfotograaf. De foto's zijn te zien bij Natuurmuseum Holterberg aan de Holterbergweg 12. Voor meer informatie gaat u naar www.museumholterberg.nl.

Leemspoor

RIJSSEN - Kom voor een leerzame middag over de steenfabrieken bij het Leemspoor.

Zo'n 15 steenfabrieken in Rijssen hebben 100 jaar geleden hun grondstoffen via het Leemspoor vervoerd. Naast dat het leerzaam is, is het ook leuk om een ritje te maken in één van de locomotieven. De trein rijdt iedere zaterdag om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur vanaf de loods aan de Markeloseweg 78b.

Hardloopclinic

RIJSSEN - Topatleet Gerrit Voortman geeft een gratis hardloopclinic.

Deze sportieve avond vindt plaats op woensdag 8 mei om 18.45 uur aan de Enterstraat 9a. De clinic is toegankelijk voor ieder niveau. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar rijssen@inperson.nl of info@massagecentrumtwente.nl.

Leershop Beumer staat voor kwaliteit op de maandagmarkt

RIJSSEN - Willy en Ine Beumer staan met hun leershop al sinds 1992 op de maandagmarkt in Rijssen en zij komen nog steeds met veel plezier elke maandagmorgen om 6.00 uur van Nijverdal naar Rijssen, waar ze op Het Schild in Rijssen hun handel aanbieden tot omstreeks 14.00 uur.

Gespecialiseerd
Het echtpaar Beumer verkoopt van alles wat met leer heeft te maken, maar ze zijn gespecialiseerd in riemen, tassen portemonnees en degelijke. Bij deze leerschop is alles echt en gegarandeerd. Echt leer is en blijft echt leer, misschien is de prijs wat duurder maar ze garanderen een hoge kwaliteit voor al hun te verkopen producten. In de loop van deze vele jaren hebben ze op de maandagmorgenmarkt in Rijssen een naam opgebouwd met hun kwaliteitsgoederen. Door hun kennis van zaken weten ze precies wat ze moeten inkopen aan kwaliteit bij hun vaste grossier. Dat vertaalt zich ook in het aantal vaste klanten die al jaren terug komen bij deze familie om hun producten te kopen, ondanks dat de markten landelijke een veer hebben moeten laten. Volgens Willy zijn de producten op de markt van een goed kwaliteit, betaalbaar en doordat de marktkooplieden specialisten zijn op hun terrein kunnen ze hun klanten goed adviseren, waarbij het woord 'service' hoog in het vaandel staat. Het echtpaar markt op zaterdag in Almelo en verder bezoeken ze beurzen, jaarmarkten en evenementen met hun leershop. Het valt het echtpaar op dat de verkooptijden de laatste jaren wat veranderen van 's morgens vroeg naar dichterbij de middag. Op de vraag aan Willy over war hij vindt van marktreclame, antwoord hij: "Daar sta ik helmaal achter wat betreft de advertenties alsmede op de speciale acties die regelmatig worden gehouden om de markt te promoten. Reclame brengt zowel de markt als te verkopen en geleverde producten onder de aandacht. Dat heb ik vroeger al op school geleerd en dat vertaalt zich in de praktijk."
Dick Tukkers

ELLEN Stoffen: Je eigen mode maken

HENGELO - Het is en blijft een leuke hobby: het zelf mode maken met behulp van verschillende mode bladen.

Wij verkopen de modebladen My Image, Stitched By You en de kinderbladen B Trendy en Poppy. Voor de patronen uit deze bladen hebben wij een aantal stoffen in onze winkel en natuurlijk de benodigde fournituren, zoals patroonpapier, ritsen, knopen en garens van Goldmann, Gütermann en binnenkort ook van Mettler. Zo zorgen wij er voor dat u in één keer kunt slagen voor alle benodigdheden om iets leuks te maken.

Inspiratie
Om alvast inspiratie op te doen, kunt op onze site, www.ellenstoffen.nl, in de fotogalerij kijken. Hier ziet u een greep uit ons stoffenassortiment en niet alleen uit de boven genoemde modebladen. Bijvoorbeeld uit de mei en juni editie van de La Maison Victor hebben wij een aantal stoffen op voorraad. Ook komen onze stoffen voor in andere bladen zoals de Burda, Knip & Knippie. Ons team helpt u graag om de juiste stof en fournituren bij een patroon te kiezen.

Graag tot ziens in onze winkel aan de Bandoengstaat 50 te Hengelo.

Fiets je schilderij

RIJSSEN - Voor alle creatieve mensen is er op 4 mei een leuke activiteit aanwezig in het centrum.

"Fiets je schilderij" is een unieke ervaring voor jong en oud. Vooraf kies je de kleuren uit die je wilt gebruiken. Vervolgens stap je op een speciale fiets en door te trappen mengen de kleuren zich en zal er een eigen uniek schilderij ontstaan. De activiteiten starten om 12.30 en duren tot 16.30 uur.

Agnes van den Brandeler

HOLTEN - Tot en met 8 juni wordt er een expositie georganiseerd met landschappen en stillevens van Agnes van den Brandeler.

In haar expositie zijn haar reizen naar Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk regelmatig het onderwerp. De expositie is voor iedereen gratis en vindt plaats in het Kulturhus Holten aan de Smidsbelt 6 in Holten. De Nagelhoutzaal is geopend op maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdags van 11.00 tot 15.00 uur. Meer informatie vindt u op www.kulturhusholten.nl.

Dorcas organiseert op 11 mei grote verkoop bij Kringloopwinkel De Mors

Foto: Dick Tukkers

RIJSSEN - De vrouwenvereniging Dorcas van de Geformeerde Gemeente Rijssen organiseert op zaterdag 11 mei van 10.00 uur tot 14.00 uur een groots opgezette verkoop op het terrein van de Kringloopwinkel De Mors aan de Spoelerstraat 7 in Rijssen ten bate van de Zending Gereformeerde Gemeenten.

Hoge verwachtingen
Zoals gebruikelijk veel etenswaren zoals slofjes, puddingbroodjes, krakelingen, oliebollen, patat, kibbeling, broodjes hamburgers, en slaatjes. En natuurlijk ontbreken deze dag niet het fruit, de snoep en de ijsjes. En met Moederdag voor de deur, zijn er naast allerlei etenswaren veel moederdagcadeaus in de vorm van wenskaarten, bloemen, cd's, en de altijd-prijs-tafel. Ook een bezoek aan de stands met schoonmaakartikelen, sokken, panty's en kleding willen we graag onder uw aandacht brengen.

Voor de jeugdigen
Voor de jeugdige bezoekers aan deze verkoopdag is er veel te beleven met onder andere een rondrit met een brandweerauto, spelletjescircuit, speelgoed, grabbelton, spijkerbroek hangen, springkussens. En met het oog op Moederdag kunnen de kinderen gaan knutselen om iets moois voor hun moeder te maken. Namens de organisatie van deze groots opgezette verkoop worden jong en oud van harte uitgenodigd om deze gezellige markt te bezoeken om daarmee het werk van de zending mede te ondersteunen!

Dick Tukkers

Geweldige prestatie van Anne-Ruth Langkamp tijdens verkeersexamen 2019

RIJSSEN - April is traditiegetrouw de maand van de door de vereniging Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Rijssen afgenomen verkeersexamens voor basisschoolleerlingen van groep 7. Het examen behelst zowel een praktisch als een theoretisch gedeelte.

405 leerlingen legden het verkeersexamen 2019 af. Anne-Ruth Langkamp, leerlinge van de Constantijnschool in Rijssen, was de enige die afsloot met 0 fouten, dit zowel voor het praktische als het theoretische gedeelte. Een topprestatie van deze leerlinge van de Constantijnschool. Door deze uitslag kwam de Constantijnschool tevens in het bezit van de wisselbokaal genaamd de 'Gouden Duim', die zij ook al in het jaar 2017 veroverde. Wethouder Jan Aanstoot van de gemeente Rijssen-Holten reikte met een toepasselijk woord de Gouden Duim uit aan Corine Voortman leerkracht van de Constantijnschool. Vervolgens feliciteerde hij Anne-Ruth en na overhandiging van een getuigschrift en enkele cadeaus sprak hij zijn lof uit voor deze geweldige prestatie aan de gelukkig prijswinnares van de verkeersexamens 2019. Zijn conclusie was dan ook dat gezien de uitslag van de verkeersexamens voor het jaar 2019 deze examens bijzonder pittig zijn geweest, wat de prestatie van de winnares nog meer glans geeft. Wethouder Aanstoot: Dit jaar zijn de verkeersexamens weer goed verlopen dankzij de inzetting van alle leraren, verkeersouders en VVN afdeling Rijssen, hartelijk dank daarvoor.

Dick Tukkers

Jubileum 40 jaar Fakkeldrager Rijssen

Foto: Dick Tukkers

RIJSSEN – Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Protestants Christelijk jeugd en jongerenwerk de Fakkeldrager in Rijssen, zijn wij voornemens een aantal artikelen te maken over het wel en wee van de afgelopen 40 jaren van de Fakkeldrager'.

Deze serie verhalen komt tot stand met de welwillende medewerking van Arjan Slagman (51) die sinds het jaar 2005 in dienst is als jeugdwerkleider bij de Fakkeldrager.

1979
Een aantal ouders die niet alleen tegen de jongeren wilden zeggen wat ze niet moesten doen, of waar ze niet thuishoorden, maar die een alternatief zochten hebben de handen ineengeslagen en ziedaar het idee voor een jongerencentrum werd geboren. In juni 1979 was de oprichting een feit en in de Kamgaren werd destijds de aftrap gegeven voor het Protestants Christelijk Jeugd en jongerenwerk.

Steun van diverse kerken
De Gereformeerde Gemeente en de Hervormde Gemeente maakten met elkaar de start financieel mogelijk door beiden een flink bedrag te schenken. Hieraan waren wel wat bestuurszetels gekoppeld waardoor de zeggenschap ook wat groter werd. Verdere bestuurszetels werden verdeeld onder leden van overig kerkelijk Rijssen om zo breed interkerkelijk te zijn. Het bestuur van het eerste uur bestond uit de heren Aaftink en Murre. Zij waren respectievelijk als voorzitter en secretaris aanwezig bij de ondertekening van de statuten op 27 oktober 1980 bij de notaris.

Verhuizing
De start van de Fakkeldrager was aan de Kamgaren. Na enkele jaren al moest dat pand eraf en werd verhuisd naar de Enterstraat 94, de voormalige Christus Koning school. Van meet af aan trokken grote groep jongeren naar de Fakkeldrager om elkaar te ontmoeten en gezamenlijk de vrije tijd door te brengen. Bij de verhuizing naar de Enterstraat werd dit niet minder en vele jongeren van die tijd hebben mooie herinneringen opgedaan. Het duurde dan ook niet lang of het eerst "Fakkelstel" dat in het huwelijk trad was een feit. In het jaar 1981 stond er een groot krantenartikel in een plaatselijk weekblad met de volgende tekst: "De Hervormde Jeugdraad gaat samenwerken met de Fakkeldrager"; kopte de krant. De Centrale Kerkenraad van de Hervormde Gemeente waren tot de conclusie gekomen dat de Fakkeldrager een aanvulling was op het bestaande aanbod van de Hervormde Gemeente Rijssen en geen concurrentie. Het kerkelijke bestuur van de Hervormde Gemeente had de statuten van de Fakkeldrager bekeken en doorgenomen en konden zich zeker vinden in de opgestelde reglementen. Mede ook door de financiële ondersteuning werd deze samenwerking vormgegeven. Door de jaren heen zijn meerdere beroepskrachten in dienst van de Fakkeldrager geweest. Ton Verweij was degene die als eerste de handschoen opnam om voor de jongeren aan de slag te gaan. Nu 40 jaar verder is Ruben Bolink de laatst aangenomen jongerenwerker die samen met Arjan Slagman proberen zo goed mogelijk voor de jongeren klaar te staan. Na het oprichten in 1979 werden er in de volgende jaren veel actieve en preventieve activiteiten gehouden waar we de volgende keer over hopen te schrijven.

Dick Tukkers

Koninklijke Onderscheiding voor een bijzonder bestuurslid

Foto: Dick Tukkers

RIJSSEN - Op vrijdagavond 26 april verzorgde Het Rijssens Mannenkoor het Oranjeconcert in de Schildkerk. Tijdens dat concert werd een bijzonder bestuurslid van het koor en tevens de organisator van dit jaarlijks terugkerende Oranjeconcert, de heer Jan Esink, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Aan Jan werden, onder een daverend applaus van de bezoekers van het concert, de bijbehorende versierselen uitgereikt, samen met de bloemen en de felicitatie namens het gemeentebestuur door burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten. Ook voorzitter Gertjan Klein Ligtenberg van het Rijssens Mannenkoor bracht namens het bestuur, het koor en de dirigent zijn felicitaties over aan emotionele, totaal veraste maar dankbare Jan Esink.

Staat van dienst
Jan Esink ontving deze Koninklijke onderscheiding voor al zijn vrijwilligersactiviteiten. Zo was hij 30 jaar bestuurslid van het Rijssens Mannenkoor en verantwoordelijk voor de commissies binnen dit koor. Hij is al jaren de verbindende factor op velerlei gebied tussen de leden en het bestuur. Vele jaren verzorgde hij de organisatie van het Oranjeconcert, van het vervoer van ouderen naar het concert tot de koek bij de koffie. In het jaar 2018 was Jan verkiesbaar binnen het bestuur en op zijn vraag of hij nog van waarde was voor het bestuur, was dit bestuur unaniem van mening dat Jan nog steeds van grote waarde is, zolang zijn gezondheid het toe laat. Het verheugde het bestuur van het Rijssens Mannenkoor dat deze feestelijk uitreiking van het lintje op deze locatie plaatsvond als waardering voor Jan met zijn welverdiende lintje. Naast de grote verdiensten voor het Rijssens Mannenkoor was Jan ook nog actief als vrijwilliger bij Baan Automotive, waar hij als liefhebber van klassieke auto's, zorgdraagt voor het ophalen en terugbrengen van klassieke Saabs die het bedrijf in onderhoud heeft.

Dick Tukkers

Column

Principe van Herman

Herman Klein Velderman van D66 wil gin vuurzitter mear wean van de Commissie Grondgebied umdet de börgers nit mear mangt insprekken biej principe-besloeten. Zo neumt ze det op ´t gemeentehoes: at nen annemmer oarns wil bouwen, dan mut 'n gemeenteroad eerst oetsprekken det 'r in principe gin bezwoar is um op dee stea te bouwen. At 'r wál bezwoar zeent, hoo'j dan gin kösten te maken vuur niks.

De börgers mochen aaltied dreks biej principe-besloeten bezwoaren oetsprekken in de Commissie Grondgebied. Doar hef een gemeenteroad non nen streep duur-ezat. De wieze kearls en vrouwleu zeaden: "Noa het principeverzeuk zeent 'r nog genóg momeanten vuur de börgers bezwoar te maken." Um gin poar keer achter mekoar dezelfde bezwoaren te heuren, hef ne roadsmeerderheaid beslötten um biej principe-besloeten gin börgers an het woord te loaten. Doar was Herman Klein Velderman het volstrekt nit met eens en doarumme wil hee gin vuurzitter mear wean van de Commissie. Zo har'e det ook in de kraante loaten zetten en hee hef non edoan wat'e beloawd hef. Iej hebt 'n principe of iej hebt 't nit. Det mu'k um noageewn.

Ik kan van de roadsleden en commissieleden good begriepen det ze nit onneurig lange vergadern weelt, mer det mu'j dan wal op ne aandere manere oplössen en nit duur het votstrepen van de burgerinspraak. Herman hef gewoon geliek. Want, woerumme zo'j de inspraakmomeanten nit terugge-brengen tot éne geleagenheaid. A'j veendt da'j elke keer hetzelfde heurt, kan det ook wal in één keer. Woerumme zolle viej nit ook nog ofsprekken det börgers in het vervolg allene bezwoarn in köant denen in tweevoold: eerst in nen haandgeschreewnen breef in pearske blokletters en dan zoonder taalfouten oet-etypt in nen 12-puntsletter Bookman Old Style. Dan he'j 't ook dreks good op papier stoan. Skealt minstens dreekwart van alle bezwoaren.

Mer zoonder bak: burgerinspraak veune viej toch aaltied van groot belang. De politiek wol det geane. Kost tied! Joa wisse. Mer de börgers wolle viej toch met alle geweeld betrekken biej de politiek. Non hebbe viej oonze börgers joarenlaank zódöanig dresseerd det ze dreks metkuijert oawer alle plannen woer ze belang biej hebt. Mer ás ze det dan ook echt doot, dan zeg een road: "Huuw-huuw! Eerst viej as road en ieleu komt later."
Biej dee roadsvergadering dachen ik: wat is der non verkeerd an um zo gaauw meugelijk te weten woer de bezwoarn van de leu zit. A'j de bezwoarn weet, kö'j doar toch dreks reknge met hooldn...? Of zir ik non gek?
SGP-roadslid Sander Haase har der in elk geval een beunig ofschaffingsvuurstel vuur emaakt. Sander hef een skoon verstaand en har vergadertechnisch 100 proceant geliek. Hoaste alle roadsleden völlen as 'n blok. Mer het ofschaffen van inspraak begriept oonze inspraakgedresseerde börgers nit volgens miej. Det Herman Klein Velderman gin vuurzitter mear wil wean umdet hee wál vuur inspraak is; dét begriept de börgers heel good.

Disse keer hool ik het met Herman!

Gerrit Dannenberg

Voordelig met OV naar Bevrijdingsfestivals

Op zondag 5 mei vieren we de vrijheid. Vervoer nodig naar naar het Bevrijdingsfestivals in Zwolle en Wageningen? Neem het openbaar vervoer!

Met de speciale acties van Ervaar het OV is reizen naar Zwolle en Wageningen op 5 mei snel, voordelig, geen discussie over wie de Bob is en files en volle parkeerplaatsen worden vermeden.

Verschillende acties
Er zijn verschillende acties. Het speciale Bevrijdingsdagretour voor maar € 6,- met de bus naar Zwolle of Wageningen of voor €12,50 vanaf een Valleilijn station de trein naar Ede-Wageningen en vanaf daar met de bus en weer terug. Of pak de Blauwnettrein vanaf Kampen, Heino of Raalte naar Zwolle voor maar € 7,-. Een van de andere 14 Bevrijdingsfestivals bezoeken? Reis dan met 20% korting met het 5 mei-retour van de NS. Check www.ervaarhetov.nl/5-mei.

Als je in je hemd gezet wordt, mag je hopen dat het warm weer is.

Uit z'n slof

Een onthande boogschutter uit Hoogland
Mag niet meer schieten met zijn boog, want..
Mensen vinden het niet tof
Hij schiet te vaak uit z'n slof
En moeten voor hem dan aan de kant!

Jan Zandbergen

Tot an de boch kö'j kiekn;
doarnoa vertrouwen!

Maandag 6 mei 10:00 uur

Leerlingen maken documentaire over oorlog

RIJSSEN/NIJVERDAL - Docent Filosofie en Maatschappijwetenschappen Erik Braaksma van CSG Reggesteyn kwam met het idee om een documentaire te maken over de Holocaust en het leven van Ernst Verduin, overlevende van Auschwitz. "De documentaire laat niet alleen de zeer indrukwekkende ervaringen van Ernst Verduin zien, maar ook de impact van dergelijke verhalen op jonge mensen", zegt Erik Braaksma.

Al op jonge leeftijd raakte Erik diep onder de indruk van de verhalen die zijn ouders vertelden over de oorlog. Zijn moeder verloor rondom de veldslag van Delfzijl haar moeder en zijn vader en zijn broers zaten in het verzet in 1945. In 2012 kwam Erik in contact met filmer/producent Bob Rietveld, die het verhaal van de inmiddels overleden Mw. Hertzberger-Gold wilde filmen. Afgelopen zomer heeft hij opnieuw contact opgenomen met Bob om het project te starten. Samen met Bob Rietveld, tekstschrijver Anne de Jong, Yoka Verduin (dochter van Ernst Verduin) en elf leerlingen is hij begonnen met het maken van deze speciale documentaire.

Ernst Verduin

In 2013 kwam Ernst Verduin voor het eerst op het Reggesteyn om zijn verhaal te vertellen over de oorlog. Zijn verhaal maakte een enorme indruk op de leerlingen, die tijdens de werkweek naar Krakow, Auschwitz en Birkenau zijn geweest. Een aantal betrokken leerlingen zullen op 4 mei de herdenking in Vught bijwonen en de speciale nationale herdenking daar filmen, fotograferen en vastleggen. Ernst was in de oorlogsjaren in Vught (het voormalige SS-kamp) samen met zijn familie.

Betrokkenheid

Alle leerlingen zijn erg betrokken en zijn in hun vrije tijd bezig om een indrukwekkende documentaire neer te zetten. "Ik ben al langere tijd geïnteresseerd in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Ik vind het erg belangrijk dat we nu niet opnieuw dezelfde fouten maken als in de tijd van de oorlog", vertelt Havo leerling Maaike Pronk. Door haar interesse in de geschiedenis heeft ze zich aangesloten bij het project en verzorgt ze de interviews en het script voor de documentaire. "Het is erg belangrijk dat we inzien waar het voorheen mis is gegaan en we er alles aan doen om het niet weer zover te laten komen".

Vrijwilligers

Naast de inzet van alle leerlingen en betrokkenen op dit moment, zijn de documentairemakers op zoek naar ervaringsverhalen en naar mensen die willen meewerken bij het maken van de documentaire. Ook zullen er volgend jaar nieuwe leerlingen van het Reggesteyn deelnemen aan het project. Het streven is om de documentaire in het voorjaar van 2020 klaar te hebben.

Website

Naast het opzetten van de documentaire, heeft Erik ook als doel om een website op te zetten. Deze website staat in het teken van hoe het verleden en heden op elkaar lijken; wat is de rol van de media en discriminatie en welke vergelijkingen kunnen er tussen toen en nu gemaakt worden? Het doel van de leerlingen is om de website www.overleven.nl in mei klaar te hebben.

Op de getoonde foto ziet u een interview met Ernst Verduin.

Rijssen zaterdag in het teken van Ronde van Overijssel

Foto: Dick Soepenberg

RIJSSEN - Aanstaande zaterdag 4 mei is het centrum van Rijssen het strijdtoneel voor een internationale selectie aan sporters. Tijdens de Ronde van Overijssel strijden teams uit onder andere Engeland, Argentinië, Bolivia, Luxemburg, Duitsland en België om de snelste tijd.

De Ronde van Overijssel start en eindigt in Rijssen, om tussendoor de wielrenners door heel Overijssel te leiden. Een waar spektakel voor toeschouwers. Vooral de premiesprints in Enter, op de Tankerberg, Kuiperberg, Lemelerberg, Holterberg en Markelose berg zijn een indrukwekkend gezicht.

Grote namen
De Ronde heeft al een aantal bekende namen op de startlijst staan. De winnaar van vorig jaar, Piotr Havik, doet wederom mee in het team Beat Cycling. Maar ook Roompot-Charles, deelnemer van de Amstel Gold Race zal z'n kunsten vertonen tijdens de Ronde van Overijssel. De organisatie verwacht veel van deze ronde en de deelnemers. "Bij het uitnodigen van de teams kijk je naar een goed evenwicht. Je ziet dat één of twee pro-continental teams de wedstrijd openen en hard maken. Dan wordt het kaf van het koren gescheiden. Persoonlijk vind ik het mooi om te zien dat er veel regionale renners meedoen, er voor trainen en alvast het parcours verkennen."

Regionaal talent
Behalve het internationale deelnemersveld kunnen we dit jaar ook genieten van regionaal talent. Vanuit Wierden doet Wouter Wippert mee, en de Enterse Rick Pluimers en Jesse Morsink zullen er hun debuut maken. De regio kent een aantal teams die zullen meedoen aan de ronde, waaronder VolkerWessels-Merckx, Sensa-Kanjers voor Kanjers, Allinq-Krush-IJsselstreek en OWC/De Zwaluwen.

Toeschouwers
De rijders zullen om 12.00 uur van start gaan vanaf het Parkgebouw. De route brengt ze door onder andere Oldenzaal, Ootmarsum dat is uitgeroepen tot Dorp van de Ronde 2019, Vriezenveen, Lemerveld, Markelo om weer te finishen in Rijssen rond 16.50 uur. Kijk voor de gehele route en meer informatie op www.rondevanoverijssel.nl.

ZSN: het eerste Sallandse zangcafé

NIJVERDAL - Met de eerste editie van het ZSN Zangcafé komt er op zondag 19 mei iets nieuws naar de regio! Het Zangcafé staat garant voor twee fijne uren samen vrijuit zingen met het hart op de tong in het café. Niet met bladmuziek of met ingewikkelde arrangementen. Maar met op een scherm geprojecteerde teksten en de begeleiding van vocal coach en zangeres Judith Konings en pianist Johan op den Dries.

Het maakt niet uit of je nu in een koor zingt of in de badkamer, op een podium of in de auto; iedereen die van zingen houdt is welkom. Zing op 19 mei in Grandcafé N-Joy in Nijverdal mee. Alleen, met een vriendin, de buurman of met je hele koor!

Thema's

Elke editie kent een thema met songs vanaf 'The Fifties' tot en met 'The Zeroes'. Pop, rock, musical, Nederlandstalig, soul, jazz én guilty pleasures; een afwisselend programma van leuke en mooie liedjes komt voorbij.

Night & Day

Het thema van editie nummer één is 'Night & Day'. We zingen over de tijd (onder andere '74-'75 van The Connells). Wat je overdag zoal doet (onder meer 9 To 5 van Dolly Parton, A Hard Day's Night van The Beatles), en 'Als Het Avond Is' (van Suzan & Freek), wat er zich diep in de nacht afspeelt (Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht van Marco Borsato) en alles wat daarmee samenhangt (A Night Like This van Caro Emerald en Het Is Een Nacht van Guus Meeuwis).

Zing mee!

Meezingen met het ZSN Zangcafé kan op zondag 19 mei tussen 14.30 uur en 16.30 uur in Grandcafé N-Joy te Nijverdal. Deelname kost €10,- per persoon. Meld je via www.zsnzangcafe.nl snel aan. We nodigen je uit om er samen een muzikale middag van te maken!

Lentewandeling

NIJVERDAL - Staatsbosbeheer neemt u mee op pad door de mooie natuur van de Sallandse Heuvelrug.

Op 4 mei wordt er een heerlijke wandeling georganiseerd die wordt geleid door een gids. Deze gids zal u verhalen vertellen over de natuur, cultuur en historie van het uitgestrekte natuurgebied. De wandeling begint om 14.00 uur vanaf het Buitencentrum aan de Grotestraat 281 in Nijverdal. Kinderen tot en met 12 jaar wandelen mee voor €2,50 en vanaf 12 jaar betaalt u €4,00.

ZorgSaam Sportpodotherapie

HELLENDOORN/NIJVERDAL - ZorgSaam Sportpodotherapie gaat per 1 mei verder onder de naam Feet Support.

Eigenaar Coen Smit heeft als missie om u gezond te laten bewegen in het dagelijks leven en tijdens het uitoefenen van sportactiviteiten. In de praktijk is er ruimte voor persoonlijke aandacht en eigen inbreng. ZorgSaam Sportpodotherapie is gevestigd aan de Godfried Romanstraat 32 in Nijverdal en aan de Koemaste 2c In Hellendoorn.
Naamswijziging
In het Medisch Centrum ZorgSaam, waar de praktijk zich bevindt, is ook Huisarts en Fysiotherapie ZorgSaam gevestigd. Helaas geven deze namen veel onduidelijkheid aan patiënten en verwijzers doordat het teveel op elkaar lijkt. Om verwarring in de toekomst te voorkomen, heeft Coen Smit besloten om onder de naam Feet Support verder te gaan in de toekomst. Meer informatie over de praktijk vindt u op www.sportpodotherapiezorgsaam.nl/praktijk/coen-smit

Dolf Jansen

NIJVERDAL - Dolf Jansen is een echte duizendpoot die naast cabaretier ook radio-dj, presentator en hardloper is.

Dolf slaat nu een andere weg in tijdens zijn voorstelling "Bijna", die op donderdagavond 16 mei te zien is in het ZINiN theater. Hij vertelt verhalen over de grote ingewikkelde wereld en je eigen plek daarin. Let op: Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Reserveer daarom snel uw kaarten voor €21,- via www.zinin.com of via de reserveerlijn op (0548)624489 of bij het VVV kantoor.

Weet wat je eet

HOLTEN - Boer Aloys Meulenbroek neemt u iedere woensdagmiddag mee het land op.

Natuurboerderij Zorgvliet verbouwt veel groenten en fruit op het land. Samen met de groep wordt het groente en fruit uit de tuin gehaald, waarna er een avondmaaltijd van wordt bereid. Deze leerzame en gezellige middag duurt van 16.00 uur tot 19.00 uur. Graag vooraf aanmelden via 06-30217136.

Stichting Mantelzorghulp verleent zorg aan iedereen

Foto: Dick Tukkers

RIJSSEN - De stichting Mantelzorghulp is een Protestants Christelijke stichting en verricht haar werk vanuit dat oogpunt.

De hulp wordt geboden door vrijwilligers en deze is naast de vaak al bestaande professionele hulp. Alle vrijwilligers die bij de stichting werkzaam zijn, zijn lid van een van de Protestantse kerken. Zorg wordt verleent aan iedereen, ongeacht de identiteit en achtergrond van de zorgvraag.

Wat en voor wie?
De vrijwilligers bieden algemene hulp, oppas bij dementerenden/chronisch zieken, bezoeken van eenzame mensen, boodschappen doen voor of met de zorgvrager, begeleiding/ vervoer naar huisarts of ziekenhuis en ondersteuning van mantelzorgers. In de praktijk komt dit vooral neer op het ontlasten van mantelzorgers van ouderen en/of dementerenden. Door de veranderde wet- en regelgeving vanuit de overheid moeten mensen steeds langer thuis wonen, wat voor naasten toch vaak een forse belasting is.

Terminale (nacht) zorg
Uit de praktijk blijkt dat er veel behoefte bestaat onder terminaal zieke mensen en hun naasten om, voor zover mogelijk, thuis te kunnen overlijden. Mantelzorghulp beschikt over geschoolde vrijwilligers die, soms overdag maar met name in de nachten, de mantelzorgers willen ondersteunen in de zorg.

Vrijwilligers gezocht
Wie komt het team vrijwilligers van Stichting Mantelzorghulp versterken? Dit team van enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers is toe aan uitbreiding, zodat nog meer mensen in de omgeving van Rijssen op ondersteuning vanuit Mantelzorg kunnen rekenen. Heeft de informatie van dit artikel over de zorg voor uw naaste u aangesproken, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met de coördinator: Fenny Brinkman.

Contact voor (hulp)vraag
De coördinator is bereikbaar op maandag, donderdagochtend en vrijdagochtend. Haar telefoonnummer is 0548-541755 of via info@mantelzorghulp.nl. Op donderdag van 9.00 tot 10.30 uur vindt u Fenny met een spreekuur in het gemeentehuis van Rijssen. Verdere informatie is te vinden op www.mantelzorghulp.nl. Mantelzorghulp is gevestigd aan de Haarstraat 83, 7462AL Rijssen.
Dick Tukkers

35e editie Bevrijdingsloop Holten

HOLTEN - Op zondag 5 mei 2019 organiseert AV Holten de 35ste editie van de Bevrijdingsloop Holten. Het betreft een activiteit voor jong en oud, welke plaatsvindt op Sportpark Meermanskamp, Valkenweg 4. De inschrijving is al geopend; ga naar www.inschrijven.nl om je aan te melden.

Programma

700 meter Scholierenloop Meisjes groep 1 en 2: 14.00 uur
700 meter Scholierenloop Jongens groep 1 en 2: 14.10 uur
1000 meter Scholierenloop Meisjes groep 3 t/m 5: 14.20 uur
1000 meter Scholierenloop Jongens groep 3 t/m 5: 14.30 uur
1400 meter Scholierenloop Meisjes groep 6 t/m 8: 14.40 uur
1400 meter Scholierenloop Jongens groep 6 t/m 8: 14.50 uur
400 meter Prestatieloop G-atleten vrouwen en mannen: 15.00 uur
10 km Wedstrijd vrouwen senioren, mannen senioren, Vrouwen veteranen, mannen veteranen: 15.10 uur
5 km Prestatieloop vrouwen en mannen: 15.20 uur

Bijzonderheden

Bij de Canadese begraafplaats wordt de Bevrijdingsloop opgeluisterd door het Highlands Regiment Pipes and Drums en het Semi Militair Tamboerkorps Liberation. Er staan oude legervoertuigen van Keep them Rolling bij de Canadese begraafplaats. Voor alle jeugd deelnemers is er een leuke herinnering. Het wedstrijd parcours van de 5 en 10 kilometer is exact uitgemeten. Prijzengeld is er voor de nummers 1 t/m 3 bij de 5 en 10 kilometer in de categorieën Senioren mannen en vrouwen en Veteranen mannen en vrouwen.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op de locatie van de start en finish. Scholieren en G-atleten - direct na de finish. Wedstrijd 5 - om 16.00 uur. Wedstrijd 10 km - om 16.10 uur.

Praktische zaken

Let op: inschrijven kan tot vrijdag 3 mei (18.00 uur), na-inschrijving is niet mogelijk. In verband met de beperkte parkeerruimte wordt u verzocht om met de fiets of OV te komen. Het station in Holten bevindt zich op loopafstand van Sportpark Meermanskamp. Meer informatie vindt u op: http://avholten.nl/wedstrijden/bevrijdingsloop/

Vrijdag thuis tegen SC Cambuur

ENSCHEDE - Vrijdag speelt FC Twente de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. Het duel in De Grolsch Veste begint om 20.00 uur en kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 (Kidsclub/Young Reds) en €12,50 (volwassenen) via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste (welke op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur geopend is).

Voor de wedstrijd tegen SC Cambuur heb je een Clubcard nodig, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld. Wanneer je niet in het bezit bent van een ClubCard, kun je deze tot vrijdag 17.00 uur gratis aanvragen via fctwente.nl/clubcard.

Alles op een bult 2.0

DAARLERVEEN - Na maanden brainstormen, schrijven en oefenen is het dan zover: de nieuwe voorstelling voor vrijdag 10 mei en zaterdag 11 mei is klaar!

Het is een grote uitdaging geweest voor de schrijvers en toneelspelers om de bergen ideeën, liedjes en sketches terug te brengen naar één voorstelling, maar het is gelukt! Er worden twee avonden georganiseerd waar jullie kunnen gaan genieten van een gezellige bonte avond. De bonte avond is uiterst geschikt voor jong en oud.

Gezellige avond

Het belooft een fantastische avond te worden vol variatie, humor en gezelligheid met elkaar. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte uitgenodigd op 10 en 11 mei in Kulturhus 't Trefpunt vanaf 20.00 uur. De toegangskaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij 't Trefpunt en 's avonds aan de kassa.

IVN-wandeling met proeverij

HELLENDOORN - Welke planten in de natuur zijn eetbaar en welke kun je beter laten staan? Vroeger had bijna iedereen een moestuin of men zocht in de natuur naar eetbare planten, bessen en noten.

Ga op zondag 26 mei met deskundige gidsen, van de IVN-werkgroep Natuurlijk Puur, mee op een wandeling in de Hellendoornse Berg. Van 14.00 uur tot 16.00 uur wandelt u rond om samen op zoek te gaan naar wilde (eetbare) planten. Deelname is gratis, een bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld. De wandeling start vanaf de Hilgenbosweg 10. Neem voor meer informatie contact op: 06-12434549 of bekijk de website www.ivn.nl/hellendoorn-nijverdal

Kinderboerderij Dondertman

HOLTEN - Zes leerlingen van het Zone College Almelo hebben een kindermiddag georganiseerd op de kinderboerderij.

De leerlingen hebben allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor de kinderen: ponyritjes, blikgooien, een huifkartocht en een speurtocht over de kinderboerderij. Deze gezellige middag vindt plaats op woensdagmiddag 8 mei. De kinderen zijn vanaf 12.00 uur welkom op kinderboerderij Dondertman aan de Meester Bosweg 5.

Klompenmuseum

ENTER - Kom het geheel opnieuw ingerichte Klompenmuseum in Enter bezoeken en beleef de geschiedenis van Enter.

In het museum zijn wee oude machines te vinden waar de klompen tot in de jaren vijftig werden gemaakt. Het museum is geopend van maandag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur. Volwassenen betalen €4,00 en kinderen tot en met 12 jaar betalen €1,50.

Ganzenmarkt 2019

ENTER - Op zaterdag 18 mei vindt de jaarlijkse Ganzenmarkt plaats aan de Hogebrink.

Deze gezellige ganzenmarkt is gevuld met veel leuke kraampjes, ganzenhoedsters en oude ambachten. Daarnaast kunt u onder het genot van een kop koffie met krentewegge of een spekpannenkoek genieten van de muziek- en dansuitvoeringen. De ganzenmarkt begint om 10.00 uur en duurt tot 15.00 uur.