Hart van Rijssen - Nijverdal

3 augustus 2018

Hart van Rijssen - Nijverdal 3 augustus 2018


Kappersverhalen op Kasteel de Oosterhof

Foto: Gerrit Dannenberg

RIJSSEN - De tijdelijke expositie Haar! Hoofdzaak in het Rijssens Museum heeft effect.

De reacties in het gastenboek zijn bijzonder positief en de verhalen over alles wat met kappers en haar te maken heeft druppelen gestaag binnen. "Blijkbaar spreekt de kapper en alles wat daarmee te maken heeft tot de verbeelding," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Dreadlocks
"Onze werkgroep wisselexposities heeft er ook een expositie van gemaakt waar je met plezier even naar komt kijken," aldus Dannenberg. Er zijn voorbeelden te zien van beroemdheden die vooral door hun kapsel bekend zijn geworden. "Dat varieert van de dreadlocks van Bob Marley tot en met haarrol van Grace Kelly die in een bepaalde periode zeer populair was onder de dames." Maar ook het kapsel van de Amerikaanse president Trump kon natuurlijk niet ontbreken.

Merkwaardig
Daarnaast zijn er twee vitrines met kappersgereedschap waaraan duidelijk te zien is dat ook de ontwikkelingen in de kapperswereld de afgelopen jaren niet stil hebben gestaan. Verder staat er hoogst merkwaardige apparatuur voor het zetten van krulspelden en het aanbrengen van permanent. En er zijn twee fraai vormgegeven antieke kappersstoelen te zien. "Kapper en verzamelaar Marco Leus uit Hengelo heeft ze welwillend afgestaan," zegt Dannenberg.

Kappersverhalen
Voor de kappersverhalen staat er een speciale avond aan te komen bij deze expositie. "Maandagavond 17 september staat in het teken van de kappersverhalen," zegt Dannenberg. "Er zijn al heel wat ideeën binnengekomen, maar ook verhalen en ook al een gedicht. Ontroerende en buitengewoon humoristische verhalen waar we een ontspannen avond mee gaan vullen," zegt Dannenberg. "Na de verhalen is er gelegenheid de expositie te bezoeken die dan ook zijn laatste week ingaat."

Welkom
Meer verhalen en ideeën zijn nog altijd welkom. Wie een verhaal weet of iets merkwaardigs te melden heeft of alles wat met kapsels en kappers te maken heeft, kan dat mailen naar g.dannenberg@rijssensmuseum.nl

Internationaal Brandweermuseum Rijssen zoekt gouden IFEX-blusset uit 1994

Foto: Gerrit Dannenberg

RIJSSEN - Het Internationaal Brandweermuseum Rijssen (IBR) is op zoek naar een gouden uitvoering van het revolutionaire blussysteem IFEX-3000 uit 1994.

In het brandweermuseum in Kasteel De Oosterhof aan de Kasteellaan 1 ligt weliswaar een gewone gebruiksversie, "die er in de verchroomde uitvoering nog indrukwekkend genoeg uitziet," zegt een woordvoerder van het brandweermuseum. "Maar de gouden versie die indertijd door de Nederlandse importeur werd geschonken aan het Rijssense vrijwillige brandweerkorps is niet in ons bezit en dat is jammer."

Vernevelen
Het IFEX-systeem bestaat uit bluspistool en een watertank en persluchttank die door de brandweerlieden op de rug gedragen werd. Het systeem was in staat om zeer geringe hoeveelheden water felle branden te blussen. "Geen ingewikkelde toestanden met chemische blusmiddelen, maar gewoon water dat onder hoge druk werd verneveld en met kracht in de vuurhaard werd geschoten. Het beloofde destijds een daverend succes te worden," aldus de brandweerdeskundige. De Duitse uitvinding werd indertijd met veel publiciteit als eerste in Nederland gepresenteerd en gedemonstreerd op het terrein van Ten Brinke Recycling aan de Noordermorssingel. De toegestroomde belangstellenden, schooljeugd en vertegenwoordigers van de pers en overheden wisten niet wat ze zagen. Eén brandweerfunctionaris bluste in korte tijd een autobrand, een kunstmatig aangelegd bos en een enorme stapel houten pallets. Met enkele gerichte schoten en niet meer dan zo'n 10 liter water werden de branden bedwongen.

Gouden set
Importeur Brandbeveiligingsbedrijf Ajax uit Amsterdam was zeer verguld met de presentatie in Rijssen. Divisiemanager J. G. Kerssen schonk als tegenprestatie de gouden IFEX-rugset aan het Rijssense korps met de woorden: "Een gouden korps verdient een gouden set."

Echte vekaansie is nooit vot.

Geen juwelendoosje

TWENTE - Van de week las ik een artikel over een "dochter" die van haar "moeder" op haar sterfbed een ring kreeg. Als kind vond ze het juwelendoosje van haar moeder prachtig maar ze mocht er niet aan komen. Vervolgens las ik een ander artikel waarin werd aangegeven dat er in de zomerperiode en in de donkere dagen rond de kerst veel inbraken zijn omdat "dieven" niet met vakantie gaan.

Tijdens het lezen van beide onderwerpen moest ik terugdenken aan de trouwring van mijn ouders. Mijn moeder had geen juwelendoosje en er was verder geen goud in huis, alleen goud in de vorm van de beide trouwringen die mijn ouders droegen. Na het overlijden van mijn moeder heeft mijn vader altijd deze twee ringen gedragen. Toen mijn vader dik in de negentig was hebben mijn zus en ik gevraagd of we na zijn overlijden de trouwringen mochten hebben. Mijn vader vond het geweldig dat zijn dochters dit graag wilden.

Mijn ouders hadden hun hele leven hard gewerkt en er was nooit geld voor zilver en goud. Na het overlijden van mijn vader hebben mijn zus en ik de ringen laten bewerken als sierringen, in basis bleven ze de trouwringen van mijn ouders. Ik was erg blij met de ring en deed hem af en toe om, ik was er zuinig op. Mijn zus droeg de ring elke dag.

In de wintermaanden waren we uitgenodigd voor een etentje, tegen acht uur 's avonds waren we weer thuis. Bij binnenkomst was meteen duidelijk, er was ingebroken. Wat hadden ze dan mee genomen, we hadden eigenlijk geen goud of dure spullen. Na controle van het huis bleek dat ze de trouwring van mijn ouders hadden meegenomen, het enige tastbare wat ik van hen had. Het is niet prettig als er mensen in je huis onuitgenodigd binnenkomen. Waarom hebben ze de ring meenomen? Wat hebben ze er voor gekregen bij de heler?

Mijn ouders krijg ik nooit terug, wat had ik spijt dat ik die ring niet om had en er te zuinig op was…die krijg ik dus ook niet meer terug.

Borbala, correspondent

Noot van de redactie:
In de vakantieperiode is het risico op inbraken meetbaar groter. Naast het gebruik van goed hang- en sluitwerk en verlichting op een tijdschakelaar is ook een waakzame buurt belangrijk om inbraken te voorkomen. Ziet u een verdachte situatie in uw straat? U mag dan ook altijd 112 bellen om zo de pakkans van een mogelijke dader te vergroten.

Gezamenlijk spreekuur

RIJSSEN - Regelmatig werken verschillende medische disciplines met elkaar samen om klachtenbeelden vanuit verschillende hoeken te belichten. Zo ook binnen het Medisch Centrum Rijssen aan de Wijnand Zeeuwstraat, waar de podotherapeut en de fysiotherapeut elkaar aanvullen in een gezamenlijk spreekuur. Daarnaast is er ook een speciaal 'voetjesspreekuur' voor kinderen.

Podotherapeuten van Voetencentrum Wender en fysiotherapeuten van Fysio Medisch Centrum Rijssen zien geregeld patiënten in een gezamenlijk, gratis, spreekuur. Fysio- en manueeltherapeut Joyce te Pas, kinderfysiotherapeut Loes de Boer en podotherapeut Tess Krabbe slaan de handen ineen om iedereen met voet-, knie-, rug- of heupproblemen van advies te voorzien. "We zijn altijd op zoek naar samenwerking met andere specialisten, zodat we de patiënt altijd de zorg kunnen bieden die nodig is", vertelt Tess. "Deze locatie in het Medisch Centrum Rijssen leent zich daar perfect voor, omdat de lijnen met de fysiotherapeut erg kort zijn." Binnen het Medisch Centrum is niet alleen een spreekuur voor volwassenen, maar ook een 'Voetjesspreekuur' voor kinderen. Tijdens dit spreekuur is ruimte voor vragen over voet- en loopproblemen bij kinderen.

De disciplines
Een podotherapeut heeft zich gespecialiseerd op het gebied van de voet. Veel lichamelijke klachten zijn te verklaren vanuit de voeten. De podotherapeut doet uitgebreid onderzoek, bijvoorbeeld met een drukmeting onder de voeten, om in kaart te brengen waar de pijn in uw voeten vandaan komt. Op basis hiervan wordt er een behandelplan opgesteld. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u op maat gemaakte podotherapeutische zolen of een schoenadvies krijgt waarmee de pijn verholpen of verminderd wordt. De fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in klachten van het gehele bewegingsapparaat en kan beoordelen of de oorzaak van de problemen mogelijk ergens anders in het lichaam zit. De fysiotherapeut kan door middel van oefentherapie de spieren versterken en de problemen verhelpen. Op deze manier vullen de podotherapeut en de fysiotherapeut elkaar goed aan.

Data
Het eerstvolgende gratis voetjesspreekuur is op woensdag 12 september van 16.00 uur tot 17.00 uur. De eerstvolgende data voor het reguliere spreekuur zijn donderdag 4 oktober en 8 november van 17.00 uur tot 18.00 uur. U kunt zich aanmelden door te mailen naar Joyce.tepas@fysiomedischcentrumrijssen.nl voor het reguliere spreekuur of naar Loes.bouwman@fysiomedischcentrumrijssen.nl voor het Voetjesspreekuur.

Kattendag

TWENTE - Voor vrijwel alles is er in Nederland wel een speciale dag. Zo ook voor de kat. Op 8 augustus viert menig baasje - katten kunnen immers geen kalenders lezen - weer Internationale Kattendag. Een dag waar ook steeds meer organisaties actief op inhaken.

Nederlanders zijn echte liefhebbers als het aankomt op huisdieren. Hoewel exacte schattingen lastig te geven zijn, telt Nederland ongeveer 1,5 miljoen honden en maar liefst 2,5 miljoen katten. De afgelopen tijd is er ook groeiende aandacht voor het chippen van een kat. Het chippen van honden is al enige jaren verplicht, maar voor de kat is dit nu nog niet zo. Dit heeft als nadelig gevolg dat veel asiels kampen met een grote hoeveelheid katten die binnengebracht worden zonder dat de eigenaar te achterhalen is. Slechts een klein deel kan dan herenigd worden. Niet alleen het chippen van de kat is belangrijk, ook het bijhouden van de juiste gegevens van de registratie. Zeker wanneer u bijvoorbeeld zou verhuizen. De Dierenbescherming heeft onlangs nog een chipactie gehouden op diverse locaties in Twente, ook om het belang van registratie onder de aandacht te brengen. Een correct gechipte en geregistreerde kat kan makkelijker bij de eigenaar teruggebracht worden.

Verantwoordelijkheid
De regels voor honden en katten in de openbare ruimte lopen als vanouds sterk uiteen. Dit levert dan ook vaak discussies op tussen honden- en kattenbezitters en als bredere maatschappelijke discussie. Zo is het wettelijk toegestaan ome en kat los rond te laten lopen; het wordt gezien als de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de kat om zoveel mogelijk overlast te beperken, maar de aard van een kat is dusdanig dat dit niet altijd praktisch is. De kat gaat waar de kat wil gaan - vaak tot ergernis van de eigenaar in wiens tuin hij poept of de planten molesteert. Er gaan wel steeds meer stemmen op om ook de loslopende kat figuurlijk aan banden te leggen.

Stroopwafel-verkoop voor een goed doel

RIJSSEN - Op 7 september hoopt Hans Strokap namens Team ReJoyce 3 keer de Mont Ventoux te beklimmen om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren.

Sinds 2011 zet Team ReJoyce zich in om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren. Eerst omdat Joyce Strokap ziek was door een hersentumor en met de hoop dat ze beter kon worden. Nu, nadat Joyce begin 2015 is overleden, om eraan bij te dragen dat hersentumoren niet meer dodelijk zijn en anderen dit leed bespaard kan blijven.

Stroopwafelactie
In samenwerking met Buurman & Buurman Stroopwafels verkopen wij stroopwafels waarvan de winst volledig naar het Hersentumorfonds gaat waardoor meer onderzoek naar hersentumoren kan plaatsvinden. 1 pakje stroopwafels kost € 2,50 en ze worden in een straal van 15km rond Rijssen (en Papendrecht) gratis thuisbezorgd in de week van 6 augustus of de week van 10 september. Buiten deze straal is de bezorging in overleg. De stroopwafels kunnen besteld worden via http://leev-raadgevers.nl/stroopwafels-voor-hersentumorfonds/ (hier moet betaald worden via iDeal) of door een mailtje te sturen naar teamrejoyce@leev.one dan kunnen ze bij bezorging per pin betaald worden.

Waarom Ventoux3
Elke week krijgen zo'n 28 mensen de diagnose "primaire hersentumor". Elke week sterven er ook 28 mensen aan de gevolgen van een hersentumor, omdat hersentumoren nog steeds ongeneeslijk zijn. Onder kinderen tussen 1 en 15 is het zelfs de belangrijkste doodsoorzaak. Omdat hersentumoren op zo'n moeilijke plek in het lichaam voorkomen, is de behandeling ingewikkeld. Opereren, chemotherapie en bestralen zijn wel mogelijk, maar hebben grote beperkingen. Waar de overlevingsduur en overlevingskans voor vele soorten kanker de afgelopen decennia sterk zijn gestegen, bleef het perspectief voor hersentumorpatiënten onveranderd.

Hulp nodig
De organisatie is van mening dat daar nu wel verandering in moet komen! En dat vinden hersentumoronderzoekers ook! In de hele wereld zijn onderzoekscentra volop in ontwikkeling. Er wordt wetenschap bedreven waarbij de grenzen van het menselijke kunnen worden opgezocht. Er zijn enorm veel ideeën voor verder onderzoek. Wat daar voor nodig is, is geld. Daarom reizen Hans Strokap, zijn zus Marian Kraal en haar man Andre in september af naar Bédoin om samen met een kleine 140 mensen de Mont Ventoux te beklimmen.

Bijzondere dienst bij Hersteld Hervormde Gemeente

RIJSSEN - Op zondagmiddag 26 augustus zal in de Hersteld Hervormde Gemeente, Haarstraat 95 te Rijssen een aangepaste dienst gehouden worden voor kinderen en anders begaafden.

Deze dienst begint om 15.00 uur en heeft als thema 'Een sterke held'. Iedereen is van harte welkom om deze dienst bij te wonen. Doel van deze diensten is om ook hen actief deel te kunnen laten nemen aan de kerkelijke gemeenschap. Iedereen hoort hier immers bij; zo is de positieve boodschap.

Reconstructie van meerdere straten

RIJSSEN - De gemeente Rijssen-Holten is begonnen met de reconstructie van de Esstraat en de H.J. van Opstallstraat in Rijssen.

Op het weggedeelte van de Esstraat tussen de Tabaksgaarde en de Wijnand Zeeuwstaat en op het weggedeelte van de H.J.Opstallstraat tussen de Esstraat en de Kattenhaarsweg zullen in vier fases in de periode tussen juni en november 2018 de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd: Het huidige riool wordt vervangen. In plaats daarvan wordt een infiltratieriool aangelegd. Na beëindiging van de deze rioleringswerkzaamheden zal de openbaar ruimte volgens de nieuwste inzichten opnieuw worden ingericht.

Dick Tukkers

Standwerkersconcours

RIJSSEN - Tijdens de reguliere markt op maandag 6 augustus wordt er ook een standwerkersconcours gehouden.

Heeft u zich wel eens laten verleiden om een product te kopen door een standwerker? Dat is niet zo gek. Een standwerker weet hoe hij een product moet verkopen, hoe hij u geïnteresseerd krijgt in een product. Daarnaast zorgt een standwerker ook voor sfeer op een markt. Tijdens het concours op 6 augustus tussen 9.00 uur en 13.00 uur doen zij natuurlijk extra hun best, dus kom ook en laat u verleiden.

De boer op!

HOLTEN - 'De boer op!' wordt op woensdag 8 augustus georganiseerd door de agrarische PR-club Landbouw Holten.

Ons eten komt niet uit de supermarkt, maar wordt geproduceerd op boerderijen. Een bezoek aan de boerderij kan u meer inzicht geven in hoe ons eten wordt geproduceerd. De uitgestippelde route van zo'n 25 km lang brengt u bij uiteenlopende agrarische bedrijven en kan met de fiets of auto worden afgelegd. De boer op kan op 8 augustus tussen 10.00 uur en 16.00 uur. De start is bij Kulturhus Holten aan de Smidsbelt 6.

Preek van de Leek

MARKELO - De Preek van de Leek is geen lezing, maar een persoonlijk verhaal dat er toe doet.

Op zondag 12 augustus houdt de Protestantse Gemeente Holten een dienst op de dagcamping 'n Witten van Staatsbosbeheer. Bij deze bijzondere dienst zal Arco Hofland, burgemeester van Rijssen-Holten, de preek verzorgen; de Preek van de Leek. De dienst begint om 10.30 bij dagcamping 'n Witten aan de Borkeldweg 17 in Markelo.

Nature Experience

HOLTEN - Natuurmuseum Holterberg maakt voor kinderen de vakantie nog leuker met de Nature Experience tocht.

Op maandag 6 augustus kunnen kinderen mee met een spannende tocht om de natuur te beleven op de Sallandse Heuvelrug. Wie weet wat er gevangen wordt in de salamandervijver! De aanvang is om 11.00 uur bij Natuurmuseum Holterberg aan de Holterbergweg 12. Reserveren kan via 0548361979 of info@museumholterberg.nl. Deelname kost € 4,-.

Coaching voor Snelle Groeiers

TWENTE - Er zijn een groot aantal zeer gedreven ondernemers in Twente. Innovatieve, jonge bedrijven die denken hét gat in de markt gevonden te hebben. Of die werken aan een innovatie die de wereld zal verbeteren. Maar vaak lopen zij aan tegen een heel simpele hindernis: kennisgebrek. Het programma Snelle Groeiers van de Provincie Overijssel wil hen hierbij helpen.

Het programma is er op gericht om bedrijven naar een hoger niveau te tillen. Onder meer door te werken aan meer vertrouwen in het bedrijfsleven, duurzame groei, talentontwikkeling en samenwerking te versterken. Innovatiebureau EY stelde hiervoor een uniek programma samen, dat bestaat uit twee jaar lang coaching op de groeistrategie van het bedrijf. Ook worden deelnemende bedrijven onderdeel van een ondernemersnetwerk waar ook andere bedrijven in dezelfde groeifase zitten. Er worden dan ook periodieke 'inspiratiesessies' gehouden, waarbij ondernemers van elkaars ervaringen kunnen leren. Dit Snelle Groeiers-programma wordt opgezet door de Provincie Overijssel met als doel om ondernemers te helpen met groei en innovatie.

Criteria
Er is plek voor een beperkt aantal groeiende MKB-ondernemingen uit Overijssel. De eerste groep ondernemers ging in mei aan de slag met dit traject. Eind dit jaar zal de tweede groep van start gaan. Om in aanmerking te komen voor het programma moeten ondernemingen wel aan enkele criteria voldoen. Zo moeten zij een omzet van minimaal 1 miljoen euro hebben, groei in omzet en werknemers van minimaal 10 procent per jaar de afgelopen drie jaar, minimaal 10 werknemers, en een positieve houding om actief bij te dragen aan dit programma. Zo moet een groep ontstaan die elkaar versterkt.

Ontdek de Reggestreek met nieuwe fietsroutes

Foto: Gerrit Dannenberg

RIJSSEN - De Reggestreekondernemers verrassen thuisblijvers en toeristen met zes mooie fietsroutes door en rond het Reggedal.

De routes zijn geheel gratis verkrijgbaar bij onder andere de Rijssense Pelmolen en het Rijssens Museum in Kasteel De Oosterhof aan de Kasteellaan 1.

Regge Noord
De route Langs de Regge Noord is bijna 60 kilometer lang en voert naar het Wierdense Veld, het Hoge Hexel met Skoapnskot en Pleisterplaats de Barkel.

Regge Zuid
Maar er kan ook langs de zuidkant van de Regge gefietst worden over een afstand van ruim 40 kilometer. De tocht voert dan naar de Enterse Waarf, het Klompen- en Zompenmuseum aan de Hoge Brink in Enter en de Pelmolen in Rijssen.

Streekproducten
Er kan ook Langs de Regge Geheel worden gefietst. Over een afstand van ruim 95 kilometer kunnen streekproducten van het boerenland geproefd worden.

Knooppunten
In het overzichtelijke boekwerkje zijn de bezienswaardigheden en zelfs overnachtingsmogelijkheden duidelijk aangegeven bij de verschillende fietsknooppunten. Bij 't Exoo kan overnacht worden in een hooiberg en bij Vakantiepark 't Mölke in een boomhut. Ook staan Bed & Breakfastmogelijkheden vermeld.

Gezins- wandeling

HOLTEN - De gezinswandeling van Natuurmuseum Holterberg is meer dan een wandeling en genieten van de natuur.

Tijdens de gezinswandeling worden door de rangers van het museum ook spannende verhalen verteld. Wanneer iedereen weer terug is bij het museum mag er nog een heerlijk broodje gebakken worden. De gezinswandeling start op 11 augustus om 11.00 uur bij Natuurmuseum Holterberg aan de Holterbergweg 12. Deelnemen aan de tocht kan na aanmelding via info@museumholterberg.nl of 0548-361979. Deelnemen aan de wandeling kosten € 4,- per persoon.

Ploegen met oldtimers

HOLTEN - Eerst oogsten en daarna het land bewerken. Op 4 augustus is daar een demonstratie van aan 't Beukenlaantje.

Vroeger en nu nog steeds moet het land bewerkt worden. Nu zien hoe oldtimertractoren dat doen? Kom dan op zaterdag 4 augustus om 13.30 uur naar de demonstratie aan 't Beukenlaantje. De toegang is gratis.

Linodag

RIJSSEN - Op het programma van Zomermuseum bij het Rijssens Museum staat voor dinsdag 7 augustus een linosnede maken.

Een linosnede maken is alleen voor kinderen vanaf 12 jaar en natuurlijk alleen onder deskundige begeleiding. Uit linoleum wordt een afbeelding gesneden en door daarna het linoleum met verf of inkt in te smeren kan een afdruk gemaakt worden. Jongere kinderen kunnen met aardappels stempelen in plaats van een linosnede maken. Natuurlijk is ook een bezoek aan de expositie in het museum mogelijk en kan er gespeeld worden met de oud-Hollandse spelen. Kom dus ook op 7 augustus tussen 10.00 en 17.00 uur.

Tuinconcert

RIJSSEN - Op 3 augustus geven pianiste Laura Troost en klarinetiste Mia Kogelman een tuinconcert.

Het programma voor het tuinconcert is veelzijdig met onder andere werk van Mozart. Iedereen is welkom om te komen luisteren, maar het aantal plekken is beperkt. Reserveren is dan ook noodzakelijk en kan via lauratroost1997@outlook.com of 06-40031859. De toegangsprijs is € 7,50 en het concert vindt plaats aan de Morsweg 155.

Moestuin levert minder door zomerweer

RIJSSEN - Ondanks het warme zomerweer en het gegeven dat door het warme zomerweer er wat mindere productie is, in de moestuin van de Voedselbank West Twente 'n Hof an 'n Zwil in Rijssen, is het enthousiasme van de vijftien vrijwilligers van de voedselbank er niet minder om.

Zij werken twee dagen per week in de moestuin in ploegverband om zich in te zetten om 80 huisgezinnen via de Voedselbank West Twente van gezonde verse groenten te voorzien. Volgens coördinator Ostet Egidio en de op dit moment afwezig coördinator Derik Vlierman wordt er alles aan gedaan om de kwaliteit van de verse groente ondanks de warmte op pijl te houden . Deze twee coördinatoren hebben in 2018 de taak overgenomen van Henk Siegerink die tot en met 2017 vier jaar lang zich met hart en ziel zich heeft ingezet voor de moestuin. De vrijwilligers die in de moestuin werken vinden hun werk een zinvolle tijdsbesteding. Deze vrijwilligers zijn meestal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zijn door economische of medische omstandigheden werkloos geworden door het verrichtten van het werk in de moestuin kunnen ze weer dagritme opdoen en arbeidsvreugde. Naast deze groep werken er ook gepensioneerden in de tuin die veel plezier hebben in tuinieren. Zo ook coördinator Ostet Egidio (65) die het vak geleerd heeft via een familielid die een grote tuin bezat. Nadat in voorjaar een beplantingsplan is opgesteld in overleg met derden en er is gekeken waar de meeste vraag naar is, is het land bewerkt en ingedeeld. De vele soorten groenten en aardappels, sla, andijvie, uien, doperwten en dergelijke groeiden voorspoedig op, mede door de zorg van de vrijwilligers. En dit proces gaat ook op dit moment nog gewoon door, er wordt nog steeds geoogst , gewied , geplant en gepoot in de tuin. Maar om alle groenten, aardappels en dergelijke niet door de droogte te laten verpieteren wordt er door de vrijwilligers met zorg gesproeid waar nodig is. Normaal worden de producten die daarvoor in aanmerking komen op donderdag afgevoerd vanaf de moestuin naar de voedselbank voor verdeling aan de cliënten, maar in deze warme periode worden de beschikbare producten uit de moestuin op meerdere dagen afgevoerd naar de voedselbank om uitdrogen van deze geoogste producten te voorkomen.
Dick Tukkers

Heracles Soccer Camp bij DES

NIJVERDAL - Heracles Almelo komt van 27 tot en met 29 augustus naar DES in Nijverdal met een driedaags Heracles Soccer Camp voor kinderen van 6 tot en met 15 jaar. Verder staat er eind augustus een Heracles Soccer Camp en keeperskamp op het programma bij NEO in Borne (29 t/m 31 augustus). Inschrijven kan via www.heracles.nl/soccercamps.

Voetbalontwikkeling en voetbalbeleving vormen het uitgangspunt tijdens de Heracles Soccer Camps, die onder leiding staan van gediplomeerde trainers. Na afloop ontvangen alle deelnemende kinderen hun eigen Heracles Soccer Camps-tenue, een Heracles Goodiebag en een certificaat als herinnering aan drie dagen vol voetbalplezier. Als nieuw onderdeel van het Soccer Camps-programma introduceert Heracles Almelo de Skill Games. Hierbij worden de leukste Skill Games uit de voetbalgame FIFA op het voetbalveld nagedaan; een mooie uitdaging voor de jeugd.

Volledig programma
Alle trainingen van de Heracles Soccer Camps vinden dagelijks plaats van 9:00-15:00 uur. Naast een uitgebreid voetbalprogramma is er tijdens de Heracles Soccer Camps ook een animatieprogramma, zoals bijvoorbeeld een voetbalquiz, bingo en een voetbalfilm. Bovendien komen er tijdens de Heracles Soccer Camps spelers van het eerste elftal van Heracles Almelo op bezoek om voetbaltips te geven en handtekeningen uit te delen. Verder is er ook gelegenheid om op de foto te gaan met de spelers.

Column

Gerrit Kraa

Foto: Gerrit Dannenberg

Vekaansie

"n Exodus oet Tweante is begunnen. Wied vot of dichte biej thoes. Hele discussies vuurof in de femilie. De va wil noar Bretagne, de moo noar de Veluwe, de wichter noar 'n vekaantiepark met alns d'r op en d'r an. Wat doo'w?
De moo kik noar de vekaantie-adverteanties. "Hier! röp-e vanachter de kraante: "Mooi! Mu'j ees lusteren: te huur, vakantiehuisje in de bossen, naar een ontwerp van een architect uit de joaren '50".

Ze gungen zoaterdaangs dreks kieken of 't wat was en joawal, 'n gleujnig mooi huuske, in originele staat: skune pootjes oonder de steule en 't kloostertöafelke, 'n Bruynzeel-anrech, ne kleane pendule met mini-skune peutjes d'r oonder op 'n skosteenmaantel, nen bamboestool, nen gemakstool van artifort, en 'n höfke met salvia's - zelfs de viooltjes waren ontwörpen duur 'n architect himself. Dat most 't wean! D'r lea een zwemwater in de buurte, doar konden de wichter zik oetleawen en zo köm het memeant dat 't spil vertreuk.
D'r steun verestig een petrolie-stel op 't granieten anrech en d'r lea 'n recept biej van suddervleais dat d'r 'n helen dag oawer mos doon um mals te worden, kruden oet 't höfke d'r biej en dat leek Mina wal wat. 's Moarns noar de stranden, 's oawnds achter 't zoervleais. 'n Eersten deenkseldag gung de femilie biejtieds de dure oet. Het petroliestel bleef zachjes braandend acher, de panne met vleais d'r op.
Nen prachtigen dag, an de wichter harren ze gen wichter an, meu en voldoan wier op 't architectonisch verantwoord vormgegeven huusken an, en tja, vuurspelboar: het petroliestel har toch ietskes te hoge estoan, was goan walmen as 'n Boeldershook in Hengel. Alns zat oonder de zwatte dröaks, ne vette roetloage en non iej wier.
'n Gelukke: in de femilie nen bessen plear bouwvakkers. Solidaire leu, ne complete divisie. Benny, projectleider, maakten een reuster, ze kömmen parkeerpleatskes te kot, hoge druk-spuiten, bössels, abro, soda, bleekwater, poetsen, skrobben, veagen, zoegen, toen de vekaantiewekke vuurbiej was, steun 't huusken d'r spic en span biej. De femilie kreeg complimeanten met: nog nooit was het huusken zo skone op eleawerd, ik daank oe dat 't soest. De wekke doarop lea de moo in de hangmatte oet te rösten en zat de va verbitterd te visken an de Regge, en de wichter konden de naams van de hele femilie, inclusief de kole kaante, oet 't heuwd opröatelen.

As beloning kreeg de femilie een ettentje met hamburgerstuutjes. De va steun achter de barbecue. D'r köm gin petroliestel an te passe…

Gerrit Kraa

Actiedag Hersteld Hervormd Rehoboth levert ruim 5000 op

RIJSSEN - De actiedag van de Hervormde Gemeente Rehoboth leverde het mooie bedrag van 5100,- euro bruto op. Het ingezamelde geld komt ten goede aan het Orgelfonds Westerkerk.

Dit bedrag zal daarmee bijdragen aan het grote onderhoud voor het orgel van de Westerkerk. De totale kosten voor het onderhoud aan het orgel zijn geschat op zo'n 100.000 euro. De actiedag vond plaats op 16 juni jongstleden en werd druk bezocht door jong en oud. De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag en laat weten alle sponsoren, beoekers en vrijwilligers erg dankbaar te zijn voor hun inzet tijdens de actiedag. Ze spreken hun speciale dank uit voor de kinderen die meededen aan de kleedjesmarkt. Kinderen van verschillende jeugdverenigingen deden mee aan deze rommelmarkt, waarvan de helft van de opbrengst naar de actiedag ging.
Dick Tukkers

Luisterend oor helpt tegen eenzaamheid

RIJSSEN - De zomerperiode is voor veel mensen de mooiste tijd van het jaar. Lekker op vakantie, even de boel de boel laten. Maar er zijn ook voldoende mensen die juist opzien tegen de vakantie. Zo is eenzaamheid onder ouderen ook een veel voorkomend fenomeen.

In de zomermaanden ligt eenzaamheid op de loer voor ouderen. Niet verrassend, want er liggen veel activiteiten stil doordat ook vrijwilligers op vakantie zijn. Tegelijk zijn ook veel familie, vrienden, kennissen en buren op vakantie. Met name voor ouderen met een klein sociaal netwerk is dit dan een uitdaging. Ook de telefonische hulplijnen zoals Sensoor Oost-Nederland zien in de zomermaanden altijd een aardige piek qua bellers. Ouderen kunnen 24 uur per dag bellen met 0900-0767 wanneer zij behoefte hebben aan een goed gesprek of om hun hart te luchten. Daarnaast zijn er ook zeker activiteiten die juist in de zomervakantie doorgaan specifiek om eenzaamheid en verveling tegen te gaan.

Door steekpenningen vallen ook slachtoffers.

Domme gans

Een wc-eend uit Nieuweschans
Werd weggezet als domme gans
Maar 't bleek niet zo te zijn
Wist zelfs de weg op Drakensteyn
En niet iedereen krijgt toch die kans

Jan Zandbergen

"Zwemmen heeft me kracht gegeven om door te zetten"

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij dan ook hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. David (29) doet dit keer zijn verhaal.

"Ik zeg altijd tegen mezelf bedenk waar je een aantal jaar geleden stond en kijk hoe ver je nu al bent gekomen." Waar David nu positief in het leven staat en weer meer vertrouwen heeft in de toekomst, was dat een aantal jaar geleden wel anders.

"Ik heb er altijd wel last van gehad dat ik Asperger heb, je wordt soms raar gevonden of behandeld als klein kind, dat vreet aan je." David studeerde een aantal jaar geleden aan het hbo. Omdat vrienden zijn studie verlieten, viel David tussen de studenten steeds meer buiten de boot en raakte hij geïsoleerd. In 2011 kreeg David een behoorlijke klap, hij werd tijdens zijn rijles geramd door een taxi die veel te hard reed. David was fysiek gezien ongedeerd, maar psychisch heeft het ongeluk zijn weerslag gehad. "Ik kwam in een depressie terecht, mijn concentratie was slecht en naar school ging ik niet meer. Als ik er achteraf op terugkijk kan het goed zijn dat ik last heb gehad van een Post Traumatische Stressstoornis." Door het ongeluk, de depressies en een gebrek aan slaap bereikte David in 2014 een dieptepunt toen hij in een kortdurende psychose terecht kwam. "Ik was een paar uur heel angstig, heel eng." David besloot dat het zo niet verder kon, hij zette alles op alles om zich uit zijn depressie te vechten. "Ik las studies over dat regelmatig cardio goed zou helpen bij allerlei psychische klachten." David besloot 4 á 5 keer in de week te gaan zwemmen, dat bleek een gouden greep samen met de cognitieve gedragstherapie die hij volgde. "Regelmatig intensief sporten geeft je zoveel kracht om door te zetten, ik kan het echt aanraden aan mensen die ook met psychische problemen kampen." In een half jaar is David in 2015 definitief uit zijn depressies gekomen. Hij begon met een reïntegratietraject dat hij dit jaar succesvol heeft afgerond en hij leerde weer een werkritme aan waarbij hij werkervaring in de journalistiek opdeed. David is nu beter bemiddelbaar op de arbeidsmarkt en samen met de gemeente is hij druk op zoek naar werk.Toch zit succes voor David in meer dan alleen werk. "Het is gewoon een volwaardig goed leven kunnen leiden met werk, een relatie en leuke hobbies. Ik denk dat als ik naar mijn verleden kijk dat ik nu al aardig wat succes heb bereikt."

Een actieve geest

NIJVERDAL - Op woensdag 19 september om 19.30 uur gaat de Studiekring van de ZINiN Bibliotheek weer van start.

Deze studiekring is bedoeld voor 50-plussers, die hun geest actief willen houden en nieuwe dingen willen ontdekken. Tijdens de bijeenkomsten van de Studiekring kunt u zich in allerlei onderwerpen verdiepen, kennis en gedachten met elkaar willen uitwisselen en leeftijdgenoten ontmoeten.

De Studiekring
De studiekring komt om de veertien dagen bij elkaar komen om met elkaar van gedachten te wisselen over zelf gekozen onderwerpen, maar ook over eigen ervaringen of inzichten, waarbij u zich vooral niet moet laten afschrikken door het woord 'studie'. Tijdens een bijeenkomst kan gediscussieerd worden over een zelf gekozen onderwerp en de bijeenkomst duurt meestal twee uur. Ook wordt er even op de ontwikkelingen in de wereld ingegaan tijdens een 'rondje actualiteiten'. Op deze manier kunt u als 50-plusser breed actief blijven, doet u kennis op en ontmoet u leeftijdgenoten. Zo blijft u scherpzinnig en bij de tijd.

Het doel
Het doel van de Studiekring is, naast het op de hoogte blijven van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen, het delen van eigen ideeën en meningen met anderen en u leert andere mensen kennen. U kunt zich met hen in allerlei onderwerpen verdiepen, nieuwe kennis en inzichten opdoen, waarmee u uw eigen talenten verder kunt ontplooien. Onderwerpen als voeding, veiligheid, geschiedenis, wonen, milieu en reizen zijn vaak populair, komen vaak in het nieuws en spreken tot de verbeelding.

Kennismaken
Op woensdag 19 september kunt u kennismaken met de studiekring door het bijwonen van deze reguliere bijeenkomst. Wanneer u zich wilt aanmelden voor de Studiekring kan dat via bib.nijverdal@zinin.com of telefonisch via 0548-613342 bij dhr. R.J. Lueks.

Vijfde editie Sportdorp Rijssen opnieuw groot succes

RIJSSEN - Vanaf dinsdag 24 juli tot en met donderdag 26 juli vond op de Atletiekbaan van de AV Rijssen de vijfde editie van het De Haar Sportdorp plaats. De eerste vakantieweek stond in het teken van sport en spel en vooral met heel veel plezier met elkaar, ondanks de hitte.

Het Sportdorp is bestemd voor kinderen van de basisschool inde leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. Het doel is om kinderen van ouders met een laag budget een fantastische vakantieweek te bezorgen. En volgens de organisatoren staat hierbij bewegen voorop. In verband met de hitte kregen de jeugdige deelnemers van te voren een rugzak uitgereikt met een petje en water, terwijl de begeleiders van de deelnemers regelmatig gingen letten tijdens deze sportdagen of de kinderen wel voldoende dronken. De ongeveer 120 deelnemers aan deze sportdagen begonnen met ween warming-up verzorgd door Fysio Haarstraat. Er volden daarna verschillende clinicus door de diverse sportverenigingen over volleybal, waterpolo, steppen en interactieve spelen. voor de jongste kinderen kwamen de de Colorgaurds lang om hun de kunst van het vlaggen zwaaien aan te leren. In verband met het lustrum was er deze keer een skelterbaan geïnstalleerd en in plaats van steppen was er een mountainbikeroute uitgezet in het bos nabij de atletiekbaan. Nieuw waren er in deze editie van het Sportdorp het werpspel Kubb, en een Joinbus (met voorlichting over volleybal).

BBQ
Traditiegetrouw was er donderdagmiddag de traditionele BBQ2 bij het 't Witte Hoes, voor deelnemers, begeleiders en de ouders van de deelnemers. De sportweek werd donderdagavond afgesloten met het spectactulere Splash waterevenement. Tussen de spelen door zorgden de cliënten van Dagactiviteiten De Punt voor fruit en drinken voor de deelnemers en begeleiders. De deelnemers konden iedere dag genieten van een smakelijke lunch die werd verzorgd door het 't Witte Hoes. Het Sportdorp werd mede mogelijk gemaakt door vele sponsoren en de begeleiders en verdere medewerkers, die zich volledig hebben ingezet voor het slagen van deze vijfde editie van het Sportdorp met als dank de blijde en vrolijke gezichten van de jeugdige deelnemers tijdens deze warme maar goed verlopen vakantieweek.

Dick Tukkers

Toptijd voor ijsfabriek

HELLENDOORN - De ijsfabriek van Ben & Jerry's in Hellendoorn draaide afgelopen week overuren. Met een topproductie van ruim 4,5 miljoen ijsbekers kon de fabriek amper voorzien in de fikse vraag tijdens de hittegolf.

De fabriek produceert ijsbekers voor zowel Nederland als het buitenland. Om de productie te verhogen werden alle verloven ingetrokken. Volgens Unilever werd in een week tijd meer ijs verkocht dan normaliter in een hele maand, wat ook zo zijn gevolgen heeft voor het productieproces. Ook bij andere ijsproducenten steeg de vraag fiks; met name lichter ijs zoals de altijd geliefde raket vonden gretig aftrek. IJssalons konden de vraag naar overheerlijke ijscoupes of hoorntjes amper bijbenen; Nederlanders zijn normaliter geen grote ijseters, behalve tijdens een hittegolf. Normaliter eten Nederlanders gemiddeld 8 liter ijs per jaar, maar dit jaar waarschijnlijk wel wat liters meer.

Rondje Tuinen Twente

TWENTE - In het weekend van 11 augustus stellen diverse tuinliefhebbers in Twente hun tuin weer open voor u.

Ideeën opdoen, tips uitwisselen of gewoon genieten van andermans tuin; dat is allemaal mogelijk tijdens het Rondje Tuinen Twente. Elke tuin ademt een eigen sfeer. Een boerderijtuin geeft niet hetzelfde gevoel als een Engelse tuin. Op 11 en 12 augustus zijn er tuinen in onder andere Almelo, Delden, Borne, Vriezenveen en Daarlerveen open. Weten welke tuinen u wanneer kunt bezoeken en wat de toegangsprijs is van een tuin? Kijk dan op rondjetuinentwente.jouwweb.nl.

Deventer Boekenmarkt

DEVENTER - Met de trein slechts 21 minuten vanaf Rijssen en 15 minuten vanaf Holten, daarna een stukje lopen en dan staat u op de grootste boekenmarkt van Europa.

Op 5 augustus vindt de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt plaats. Er zijn meer dan 850 kramen met boeken van boekhandelaren en antiquariaten uit Nederland. Alle genres zijn te vinden van stripboeken tot kunstboeken. Wat u ook zoekt, u kunt met volle tassen of dat ene boek dat ontbreekt in uw collectie, de boekenmarkt verlaten. De markt is gratis te bezoeken. Meer informatie vindt u op www.deventerboekenmarkt.nl.

Luttenbergsfeest

LUTTENBERG - Van 9 augustus tot en met 12 augustus wordt het Luttenbergsfeest gehouden; een feest voor jong en oud.

Het belooft weer een gezellig feest te worden deze 4 dagen. Op elke dag is er voor zowel de jeugd als de niet-jeugd wat te doen. Het welbekende Vogelgooien, kratstapelen en Zwientje Tikken staan ook weer op het programma. De toegang is alle dagen geheel gratis. Voor meer informatie over het Luttenbergsfeest gaat u naar www.luttenbergsfeest.nl.

Houtdorp is erkend immaterieel erfgoed

RIJSSEN - Nederland telt een groot aantal tradities, gebruiken en al dan niet tastbaar erfgoed. Hier hoort sinds deze week ook het Houtdorp Rijssen bij.

Woensdag 1 Augustus werd het Houtdorp Rijssen officieel ingeschreven bij de inventaris van het Cultureel Immaterieel Erfgoed. Dit houdt in dat het Houtdorp Rijssen vanaf nu een erkende traditie is. Saskia van Oostveen was namens het kenniscentrum van immaterieel erfgoed Nederland aanwezig, evenals burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten. Het Houtdorp is een jaarlijkse vakantieweek die al veertig jaar een vaste traditie is. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar gaan hierbij met hulp van vrijwilligers hutten bouwen, maar er is ook altijd een uitgebreid randprogramma. De inschrijving valt deze week ook samen met het Houtdorp zelf, dat maandag begon en deze vrijdag weer afgesloten zal worden.

Whitney

NIJVERDAL - Eenmalig wordt in ZINema de documentaire Whitney getoond.

Whitney gaat over zangeres Whitney Houston. Zij had een bijzonder mooie stem, maar zeker ook een roerig leven. De documentaire hierover zien kan op 9 augustus om 20.00 uur. Bestel hiervoor uw kaarten à € 8,50 via www.zinin.com.

Koop nu je kaarten voor DI-RECT!

Foto: Leonie Smit

NIJVERDAL - Op donderdag 6 september On Stage bij Bruisend Nijverdal: DI-RECT. Deze Haagse band behoort al jaren tot de eredivisie van de Nederlandse rock. En in september komt de band naar Nijverdal voor een optreden. Het concert begint al mooi op tijd, om 21.00 uur! Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bruisendnijverdal.com en de VVV in Nijverdal.

DI-RECT heeft zichzelf compleet in het nieuw gestoken. De sound is dansbaar en opzwepend. De oude soul en funk spat er werkelijk vanaf. De band staat al ruim 15 jaar aan de Nederlandse top en kan leunen op een flinke reeks radio en live klassiekers. Hun nieuwe album 'Rollin With The Punches' heeft de catchy singles 'Rockstar' en 'With A Little Help' opgeleverd in opmaat naar hun optreden in AFAS Live op 3 november. "Wij zijn supertrots dat wij deze gave band hebben weten te strikken voor Nijverdal. Ze hebben een supermooie sound, dus dat wordt gegarandeerd een spetterende avond. Dat mag je niet missen!", aldus Leonie Smit van Bruisend Nijverdal. "Het concert begint al vroeg op de avond die donderdag, dus de bezoekers kunnen 's avonds weer op tijd in huis zijn en fris de volgende dag op het werk verschijnen", lacht Leonie.

Zaal open: 19.30 uur
Start concert: 21.00 uur
Einde avond: 23.30 uur

Kaarten zijn online verkrijgbaar via de website van Bruisend Nijverdal (www.bruisendnijverdal.com) of bij de Tourist Info/VVV in Nijverdal. Kaarten kunnen daar gekocht worden tijdens de openingstijden: Maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 11-17 uur en dinsdag en donderdag van 11-20 uur. De verkoop gaat hard, dus wees er snel bij!

Standhouders gezocht!

NIJVERDAL - Zondag 9 september 2018 staat Nijverdal wederom in het teken van de Grote Nijverdalse familiedag. Die dag is er zowel een grote brocante markt als een boekenmarkt in ons gezellige centrum. Dit jaar voor het eerst aangevuld met een grootse Vinyl markt. Locatie is: Henri Dunantplein en omliggende voetgangerszone. De winkels zijn geopend.

Onze ervaring leert dat het deze dag altijd super gezellig is in ons dorp. Duizenden mensen bezoeken ons compacte centrum om lekker rond te snuffelen bij de vele stands en in de winkels die geopend zijn. Vanaf 10.00 uur staan de kramen voor de deelnemers klaar om te worden ingericht. De markt duurt tot 17.00 uur. Wij zorgen voor veel gezelligheid, muziek, entertainment, reclame via de regionale kranten, social media, spandoeken en posters. Een kraam van vier meter kost € 27,50 – voor een meter extra betaalt u € 2,50. Wil je graag op onze mooie en verzorgde markten staan? Geef je dan snel op via de website van Bruisend Nijverdal: www.bruisendnijverdal.com! Vol=Vol. De sluitingsdatum voor deze markt is 25 augustus 2018.

Sallandse Heuvelrug organiseert Zomerfair

NIJVERDAL - Begin de zomer goed met een bezoekje aan de inspirerende en gezellige Zomerfair bij het Buitencentrum van de Sallandse Heuvelrug op 18 en 19 augustus.

In een oase van groen, in een prachtige bosrijke omgeving nemen zij je mee naar de fijnste kramen waar je de allerleukste producten kunt shoppen. Van streekproducten, brocante en fashion, tot de meest hippe hebbedingetjes voor in en om het huis. Wilt u alles te weten komen welke planten uit de natuur eetbaar zijn dan zal Nanda & Aswin van Bosleven u alles tijdens de zomerfair vertellen. Zij bereiden ongekende gerechten direct uit veld en bos, bereiden volgens oer-technieken op houtvuur. Van wilde eetbare plantensoep tot BeefJerky.

Ontspannen
Voor ontspanning strijk je neer op het verkoelende terras van het restaurant Buitengewoon Lekker, en terwijl de kinderen lekker spelen, kun je genieten van een mooi glas wijn & lekkere versnaperingen. Kortom, genoeg te zien, te proeven, te horen en te beleven rondom het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug voor het hele gezin. Op de Sallandse Heuvelrug zomerfair is nog plaats voor exposanten met streekproducten en handgemaakte producten. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met Ria de Zwart van Staatsbosbeheer. Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, op telefoonnummer 0548-612711 of per e-mail: buitencentrumsallandseheuvelrug@staatsbosbeheer.nl

Kom ook
De Zomerfair wordt gehouden op zaterdag 18 en zondag 19 augustus. Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug Grotestraat 281 7441 GS Nijverdal. Aanvang is om 10.30 uur en het duurt tot circa 16.30 uur. U bent van harte welkom op deze gezellige Zomerfair op een bijzonder mooie locatie.

De maand van de wesp

TWENTE - Augustus is traditiegetrouw dé maand van de wesp. Experts verwachten dat de overlast door wespen dit jaar wel eens fiks groter zou kunnen zijn dan voorgaande jaren. Dankzij het bijzonder warme voorjaar zijn nesten groter geworden dan voorheen, wat weer meer overlast oplevert voor ons als mens.

De zomer en de wesp zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De warmte en droogte in juni verergert dit. Wespen gaan op zoek naar eten en komen dan al snel uit bij onze buitenactiviteiten: de barbecue war menig glas zoetigheid een grote aantrekkingskracht heeft op de wesp. Een wespensteek kan erg vervelend zijn, zeker wanneer je allergisch bent. Een gemiddelde wespensteek is na 24 uur al een stuk minder pijnlijk. Wanneer je in de mond of nek bent gestoken is het wel belangrijk om medische hulp te zoeken aangezien dit gevaarlijk op kan zwellen. Bij duizeligheid, misselijkheid, ongewone zwelling of hevige pijn is dit ook belangrijk. Het doodslaan van een wesp is niet verstandig; een stervende wesp scheidt een stof af die andere wespen agressief maakt. Eén wesp kan dan snel een zwerm worden. In tegenstelling tot de bijen kunnen wespen hun angel vaker gebruiken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee....

Nuttig insect
Wij als mens ervaren de wesp al snel als een overlastgevend insect, wat eigenlijk jammer is. Onbekend maakt onbemind op dit vlak, omdat ook de wesp juist een vrij nuttig insect is. De wesp is namelijk een echt roofdier; zij vangen en eten andere, schadelijke en hinderlijke insecten. Verder bestaat het dieet uit onder meer vruchten, stuifmeel, nectar en natuurlijk de vele zoetigheden die wij als mens buiten laten staan.

Overlast
Het grootste risico op overlast en wespensteken is rond eind augustus, de periode van het nestverval. Wespen worden dan vaak erg agressief. Wanneer nesten aan of in de buurt van de woning zitten, is de verleiding groot om dit zelf op te willen ruimen. Doe dit niet, zo waarschuwen ook de Twentse gemeenten. De gemeente en Twente Milieu bestrijden wel overlast in de openbare ruimte, maar op eigen grond bent u zelf verantwoordelijk. Het is verstandig om bij overlast een professionele wespenbestrijder op te zoeken, bijvoorbeeld via internet. Wespennesten zijn vaak te vinden op zolder, buiten in de grond, onder dakranden en in de spouwmuur.

Kaartverkoop voor wedstrijd FC Twente – Sparta Rotterdam

ENSCHEDE - Vrijdag 17 augustus speelt FC Twente haar eerste duel van het seizoen in eigen huis tegen Sparta Rotterdam. De wedstrijd start om 20.00 uur in de Grolsch Veste. De kaartverkoop voor deze wedstrijd is inmiddels gestart.

In de vorige ontmoeting lukte het FC Twente niet om te winnen van Sparta Rotterdam. De wedstrijd eindigde in een teleurstellende 1-1. FC Twente was de betere van de twee maar kwam in de 63e minuut op achterstand. Fred Friday schoot de bal binnen op aangeven van Michiel Kramer. In de 85e minuut maakte Haris Vuckic gelijk. FC Twente ging in de slotseconden op jacht naar het winnende doelpunt, maar verder dan een schot tegen de lat van Danny Holla, kwam het niet. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf €12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam heb je geen ClubCard nodig.

Geurenpop

HELLENDOORN - Voor velen is er maar één manier om het begin van de bouwvak te vieren: het festival Geurenpop bezoeken.

Op 3 en 4 augustus vanaf 21.00 uur is Geurenpop te bezoeken in Park de Geuren in Hellendoorn. Op vrijdag zullen de band Daredevils en de band Elesteon het podium betreden. Zaterdag is het dan tijd voor een echt 90's feest met onder andere Twenty 4 Seven. Beide dagen is de toegang gratis.

Kano by Night

NIJVERDAL - Wanneer u altijd al eens een tocht over het water hebt willen maken bij zonsondergang dan is deelnemen aan Kano by Night iets voor u.

Deelnemen aan deze kanotocht kost € 6,- per persoon. Er kan op 7 augustus om zowel 21.00 uur als 22.00 uur gestart worden bij De Wilgenweard aan de Sportlaan 6 in Nijverdal. Vanaf daar gaat u ongeveer een uur met een kano varen over rivier de Regge. Aanmelden voor Kano by Night kan via www.vvvhellendoorn.nl of 0548-681338.

Heideslaktocht

NIJVERDAL - Elke woensdag kan er een tocht gemaakt worden met de Heideslak over de Sallandse Heuvelrug.

Ook iedereen die wat minder goed ter been is, kan genieten van de Sallandse Heuvelrug door een tocht te maken met de Heideslak, een geruisloze elektrokar. Elke woensdag tot en met 31 augustus kunt u om 13.30 uur meerijden met een gids van Staatsbosbeheer in de Heideslak. De kosten bedragen € 3,50 en boeken kan via www.staatsbosbeheer.nl.

Binnenkort in Nijverdal: Anytime Fitness

Foto: Leonie Smit

NIJVERDAL - Anytime Fitness opent binnenkort haar deuren in hartje Nijverdal. Een sportschool waar ze met passie en professionaliteit werken aan jouw gezondheid. De sportschool is 24 uur per dag toegankelijk! Je hoeft je dus nooit meer af te vragen wanneer je kunt gaan trainen. Geïnteresseerd? Schrijf je dan vast in op het KNALWEEKEND en krijg levenslange korting.

Sporten wanneer je wilt, ook al is dat midden in de nacht? Dat kan vanaf begin september bij Anytime Fitness aan de Grotestraat 49 (voormalig ABN kantoor). De sportschool wordt gerund door Dennis Huits en Amanda Mensink, zij zijn op dit moment druk bezig met de verbouwing om het pand. Wil je weten hoe het eruit gaat zien? Check dan alvast de Facebook-pagina van Anytime Fitness Nijverdal om een sneakpreview te zien. "Persoonlijke aandacht en begeleiding staat bij ons centraal. En we willen vooral een laagdrempelig karakter hebben. We bieden bijvoorbeeld een aantal privé-kleedkamers, met eigen wc en douche, zodat iedereen zich prettig kan voelen", legt Dennis Huits uit. "Met de juiste balans van training, voeding en plezier in bewegen gaan wij het gewenste doel van onze klanten proberen te behalen. Een combinatie van deze factoren zorgt voor een sterk en gezond lichaam. Dat kan op basis van personal training, small group training, groepslessen of individuele training. Daarnaast is er een aparte Fit+ club: voor ouderen die fit en vitaal willen blijven."

Foto: Leonie Smit

Mooi concept
Sporten kan op elk gewenst tijdstip van de dag. Er zijn vele bemande uren met persoonlijke begeleiding, maar ook onbemande uren bijvoorbeeld in de nacht: je komt dan binnen met een speciale druppel. Er is natuurlijk wel 24 uur per dag bewaking. Dennis: "Dit concept is vanuit Amerika naar Nederland gekomen. Ik verwacht niet dat men in Nijverdal massaal 's nachts gaat trainen, maar het kan wel fijn zijn om heel vroeg in de ochtend voor werktijd even te sporten. Of 's avonds laat na het werk, wanneer je in ploegen werkt. Daar bleek in dit dorp veel behoefte aan te zijn."

Op de benedenverdieping van het pand vind je onder andere: Loopbanden, Crosstrainers, Hometrainers, Steppers en krachtoefeningen. Met daarbij een gezellige koffiecorner. De ruimte voor live groepslessen en virtuele spinninglessen zijn op de bovenverdieping te vinden. Op de bovenverdieping is ook een aparte ruimte voor de beoefenaars van krachtsporten. "Ook zij kunnen hier natuurlijk gewoon terecht, maar deze ruimte ligt wel een beetje afgezonderd van de rest. Iedereen moet namelijk bij ons terecht kunnen voor een training. Uiteindelijk willen we een gezellige en gemoedelijke sfeer creëren, een sfeer waarbij iedereen elkaar motiveert en kennis doorgeeft!", aldus Dennis.

Levenslange korting
Kan jij ook niet wachten om te beginnen? Schrijf je dan vast in op tijdens het KNALWEEKEND en krijg levenslange korting. Het KNALWEEKEND is op 3 augustus van 16.00 tot 20.00 uur, 4 en 5 augustus van 12:00 tot 17:00 uur. Na dat weekend volgen nog enkele informatieavonden en presale weken tot de opening in het eerste weekend van september.