Hart van Rijssen - Nijverdal

20 december 2019

Hart van Rijssen - Nijverdal 20 december 2019


Volle bak bij film Riessen in 'n Kiekerd en klassieke muziek

Foto: Jan Joost

RIJSSEN - De film Riessen in 'n Kiekerd zonder gesproken tekst maar met klassieke muziek in de grote zaal van het Parkgebouw was zaterdag twee maal een groot succes.

Opnieuw een gouden greep van celliste Anne Knappstein: de combinatie van toegankelijke klassieke muziek en wondermooie filmbeelden landde uitstekend bij de twee volle zalen op zaterdagmiddag en zaterdagavond. In feite bood het programma van twee keer drie kwartier muziek en beelden voor elk wat wils. Wie de beelden van vroeger herkende, kon volop zwelgen in het Rijssen van toen. Wie geen belang bij het beeldmateriaal had, kon volop genieten van een grote hoeveelheid professioneel uitgevoerde klassieke muziek.

Anne Knappstein wil met haar Stichting Klassiek voor Iedereen klassieke muziek dichter bij het grote publiek brengen. Vorig jaar deed zij dat Met Uw Orkest en het team van het Parkgebouw in de grote expeditiehal van Ter Steege Collection op het Rijssense industrieterrein. Deze keer was een toegankelijk klassiek programma met historische beelden van de stad Rijssen en het 100-jarige Parkgebouw. Pianiste Inge Lulofs, violist Robert Windak en Anne Knappstein troffen de zaal al direct in het hart met een klassieke bewerking van het aloude Rijssense volkslied Tusken heed en bos en akker.

Boodschap
De filmmakers van het Rijssens Museum hadden ook een boodschap: het Parkgebouw in het Volkspark is er voor iedereen én wat is er in de loop der jaren veel moois verdwenen. Dat die boodschap overkwam was duidelijk te merken aan gedruis dat uit de zaal opsteeg bij het zien van gevoelige taferelen als de kruising Molendijk-Wierdensestraat met de molen van Slaghekke nog in volle glorie en de achter elkaar geplaatste glorieuze fabrikantenvilla's die gesloopt zijn.

Omarmen
Op twee momenten vertelde Anne Knappstein, in een korte dialoog met Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum, over de totstandkoming van haar project. Het publiek liet zich na afloop van het kijk- en luisterspektakel niet onbetuigd: Knappstein en haar musici werden met een lange staande ovatie in de armen gesloten.

VER brengt stijlvol Festival of Lessons

RIJSSEN - Inmiddels is de jaarlijkse traditie van een Festival of Lessons and Carols tijdens Advent niet meer uit Rijssen weg te denken en zaterdagavond bewees VER opnieuw dat ze de finesses van zo'n Festival tot in de puntjes beheerst.

Dirigent Jan-Geert Heuvelman leidde de zangers met precisie door de Carols en de muziekkeuze bleek een trefzeker geheel. Het liturgische karakter van het Festival is eenvoudig maar van grote schoonheid; het nodigt vanaf het begin uit tot deelname. Dat maakt het anders dan andere kerstconcerten. De negen Bijbellezingen werden afgewisseld met een of twee Christmas Carols, die een reflectie vormen op het voorgelezen gedeelte. Bij een aantal Carols zingen de aanwezigen ook mee. Het kwartet koperblazers was een welkome aanvulling op de gemeentezang maar bleek nogal eens te sterk voor het koor zelf.
Het Vocaal Ensemble treedt graag buiten de geijkte paden en vond zaterdagavond een goede balans tussen bekende kerstklassiekers en onbekende en nieuw gecomponeerde composities. Zo stond het prachtige Ne Timeas Maria van de zestiende-eeuwse componist Thomas Luis de Victoria ook op het programma. De subtiele polyfone lijnen in het stuk gingen helaas vaak verloren in het kopergeweld. Van de zestiende eeuw schakelde VER moeiteloos naar de hedendaagse componist Ola Gjeilo die met bijzondere klankkleuren muzikale achtergronden boetseert waarop de melodie een heel eigen bewerking ondergaat en die door verschillende stemmen gezongen wordt. De klassieker We Three Kings werd door drie koorsolisten en koor uitstekend en overtuigend uitgevoerd.

Van stadsorganist Dick Sanderman ging een nieuwe Christmas Carol in première getiteld Joyful Mystery. Met dit fraaie stuk wist Sanderman, als organist van de avond, letterlijk en figuurlijk de juiste toon te slaan. De feestvreugde over de menswording van Christus spatte er van af. Ook dit past naadloos in de traditie; Al eerder schreef Sanderman een Carol speciaal voor het Vocaal Ensemble en het is uitzien naar nieuw stuk van zijn hand voor volgend jaar. Daarmee lijkt VER op het beroemde Kings College in Cambridge dat ook elk jaar een nieuwe compositie zingt van een Engelse componist. En wat ze in Cambridge kunnen, dat lukt ook in Rijssen, zo blijkt.

Jaargang: 6 • Nr 281• Wk 51

Vogel van de week: Krunne

RIJSSEN - De vogel van deze week is de in het Rijssens genoemde 'krunne'. In het Nederlands wordt deze vogel kraanvogel genoemd. Na lange afwezigheid zijn de kraanvogels sinds het jaar 2001 weer broedvogel in Nederland, voor het eerst in Fochteloerveen op de grens van Friesland en Drente.

De kraanvogel is een sierlijk dier. Een beetje grauw en grijs, maar wel een elegante verschijning. Volwassen dieren hebben een mooi getekende kop met zwart, wit en rood. En de staart is versierd met mooie pluimen. Het leukst zijn de vogels in de paartijd, wanneer ze dansen en springen om elkaar het hof te maken. In de vlucht herken je de vogel aan de grijze kleur, de zwarte vleugelpunten, de langgerekte nek en de gestrekte poten. Ook zijn de kraanvogels herkenbaar aan hun roep, het getrompetter is onmiskenbaar en erg zwijgzaam zijn deze vogels niet. In het najaar, omstreeks november, vliegen de vogels naar hun overwinteringsgebieden in Spanje. Ze slapen het liefst staand in ondiep water, wat hen zodoende goed beschermt tegen vijanden. De trekkende vogels kunnen nu overal gezien worden.

Broedseizoen
Hun broedgebied bestaat uit uitgestrekte moerasbossen en hoogvenen. Het voedsel van de kraanvogels is voornamelijk plantaardig materiaal, maar soms ook insecten, vliegen, kevers, rupsen en dergelijke. De kraanvogel broedt vanaf april in een nest op de grond. Daar heeft hij één legsel per jaar, met twee eieren, waarbij de broedtijd 30 dagen bedraagt. De jonge kraanvogels verlaten meteen het nest en kunnen na negen weken al korte stukjes vliegen.

Dick Tukkers

Column

Cantate de Noël

De kasdeage stoat awier vuur de dure. De supermarkten maakt oe wies dat het allenig mear geet um oetzinnig te (vr)etten. De hoveniers hebt kasbeume in alle moaten. Ze hebt een apparaat woer a'j 'n kasboom duurhen köant trekken, da'j d'r dan plasticfolie umhèn kriengt. Kon wal ees geschikt wean vuur leu dee better wilt worden an de kasdeage. Der zeent verestig cursussen um te learen da'j zoonder stress duur al dee deage komt.

Ik gewe gratis nen tip um oe good vuur te bereaiden op de kasdeage. Niks betters as meziek. Nee, ginnen "grammofoon die stille nachtjes staat te morsen", zo as Wim Kan 't ooit dichtten. In 1956 köm Evert Westra, oonzen muziekleraar op de kweekschole met ne nieje grammofoonplate. "Mu'j ees lustern," zea-r-e. Het was de "Cantate de Noël" van Arthur Honegger. 'n Componist har der an ewoarket vanoaf 1941, de partituur was pas of in 1953, vlak vuur dat-e störf in '55. Afijn. Heel ampat, en hypermodern vuur dee tied. Gin romantisch geneuzel, mear gebaseerd op de oergedachte dat de meansheaid diepten van elleande veroorzaakt, en dat d'r een Kastkeend neurig is um oons te verheffen oet 'n drek tot hemmelse lofpriezing. Zo, dat heb ik mooi ezeg, al zeg ik 't zelf…

Ik har miej krek nen pick-up an-eschaft en wol dee plate hebben. Heel vake of espöald, gries edreejd, neumt ze dat. Via YouTube kö'j ook oetvoeringen bekieken. Met Wikipedia krieg iej wal informatie oawer het hoe en wat. As 't kan ansloeten op computer of tellevisie a'j 't orkest en koor wilt belustern én bekieken, en a'j 'Une Cantate de Noël' intikt, kö'j kiezen oet völle oetvoeringen. Mear het meujste veen ik de cantate met dirigent Chikara Imamura. Op 'n gegewen memeant wordt het nen machtigen chaos van klaanken, het mut ees duuster wean ear het lech wordt met daank an de Verlosser. Toch? Iej kriegt een prachtig mengsel van internationale kasvesjes, met nen bariton, een keenderkoor, een volwassenkoor, een örgel en ne complete instrumentale bezetting, en dat löp oet op een monumentaal 'Laudate Nominum omnes gentes' met nen trompet den alns op sleptöw neamp met de melodie van 'Wachet auf, ruft uns die Stimme'. En het scheait oet zoas het begeent: 'n cirkel is roond. Ik goa nit zo vear as den collega-kweekscholier, den noa ofloop van de plate flusterden: 'Da's miej net zo völle weard as 10 kas-preaken,' mear d'r zit wal iets in.

Nog enen weuns is dat Hosanna dat concert nog ees oetvoert, met Jacco Camphens as dirigeant, Dick Sanderman achter het örgel, Riessender keenderkoren tehope met 't Orkest van het Oosten. Doon! Dit advies is kets gratis. En nog nen gratis weuns d'r biej: gezeagende kasdeage en een good geluksallenjoar!

                                                                                                                                                                         Gerrit Kraa

Excelsior '31 JO13-5 is kampioen geworden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

RIJSSEN - In de laatste speelronde van de competitie zijn de jongens van Excelsior '31 onder 13-5 kampioen geworden. Door de 1-8 overwinning op Juventa '12 zijn de Excelsioren niet meer in te halen door DES en is de kampioensschaal in Rijssen geheven!

Iedere week wordt er fanatiek getraind onder begeleiding van Matthijs Baan en Matz van der Berg. De selectie bestaat uit: Sem Ligtenberg, Maurice Kamp, Nout ten Brinke, Tije Glaubitz, Pepijn Borkent, Teun Voortman, Matt Smit, David Koedijk, Daniel Siemerink, Ruben Janssen, Thijn Stevens, Matteus Zekaryan en Teun Keizer. De komende weken geniet het team van de winterstop om volgend jaar -een klasse hoger- weer de strijd aan te gaan op het voetbalveld.

Kunstwerk van Jenny Ligtenberg voor sfeer

RIJSSEN - Verpleegkundige Jenny Ligtenberg uit Rijssen is een talentvolle amateurschilder, die met haar handgeschilderde kunstwerken sfeer weet te brengen in deze donkere tijden.

Zij schildert al vanaf jonge leeftijd met acryl- of olieverf verschillende taferelen, waarvan zij zelf ook ontzettend geniet. Speciaal voor de kerst van 2019 ontwierp zij dit kunstwerk van de geboorte van de Heere Jezus Christus. Het kunstwerk aanvaarden wij in dank namens het Hart van Rijssen.

Dick Tukkers

Nedersaksische app WoordWies is er

ASSEN - In de studio van RTV Drenthe is maandagmiddag de Nedersaksische app WoordWies gepresenteerd.

De app bestaat uit woorden van 8 letters waarmee een spel kan worden gespeeld in drie moeilijkheidsgraden. Er kan gekozen worden uit Drentse woorden, Groningse, Achterhoekse, West-Overijsselse, Twentse en Stellingwerfse woorden.

Hendrik Jan Bökkers, gitarist van de rockband Bökkers, nam WoordWies in gebruik door een eerste woord te raden. Bökkers is ook medewerker van het Twentehoes en is belast met de ontwikkeling van een streektaalcurriculum voor het onderwijs.

De app is een groeidocument. Wie vrijwilligers uit alle Nedersaksische windstreken vraagt om vertalingen, zal merken dat er vele varianten beschikbaar zijn. Verbeteringen en aanvullingen zijn dan ook van harte welkom.

Dé grote winst van WoordWies op dit moment is in elk geval dat het duidelijk maakt dat de overeenkomsten tussen de Nedersaksische streektalen in elk geval groter zijn dan de verschillen.

De tied hef de stöarkste taande.

Een zonnebloem kan ook wel eens in de schaduw staan.

Wijkagent

Een wijkagent uit Nieuw Heeten
Is laatst door een hond flink gebeten
Zijn vrouw sprak met veel beklag
Neem toch asjeblieft ontslag
Maar hij wil van geen wijken weten

Jan Zandbergen

Vrijdag 27 dec. 10.00 uur

IJsbaan geopend

RIJSSEN - Het was voor de eerste keer in 10 jaar dat Rijssen weer een ijsbaan heeft gekregen met een oppervlakte van 330 vierkante meter en gelegen op het plein voor het winkelcentrum de Hoge Wal in het centrum van Rijssen.

Deze tijdelijke ijsbaan was een initiatief vanuit de HABI en is gerealiseerd door de werkgroep Rijssen bestaande uit de skeelervereniging Rijssen, horeca Rijssen en de gemeente Rijssen-Holten en mogelijk gemaakt door de inzet van veel sponsoren. Deze ijsbaan werd op vrijdag 13 december geopend door Arco Hofland, de burgemeester van Rijssen-Holten, en tweevoudig wereldkampioen Schaatsen Allround Gianni Romme. De openingshandeling, die plaatsvond onder ruime publieke belangstelling, bestond uit een potje curling tussen beide heren. De laatste schijfvormige steen met handvat geworpen door de burgemeester trof de roos, waardoor het overwinningslint naar de burgemeester ging.

Opties
Vooraf had de organisatie al veel openingshandelingen de revue laten passeren, waaronder een tweestrijd op de schaats tussen beide heren, maar gezien de lengte van de baan was dit geen optie. Er is daarom gekozen voor een potje curling, waarin beiden zich konden vinden.

Stimulans
Gianni Romme, werkzaam als manager bij de ijsbaan van Enschede, vond het een stimulans om in je eigen stad of gemeente te gaan schaatsen, omdat er de laatste jaren steeds minder kans is om op natuurijs te kunnen schaatsen. De komst van kunstijsbanen is daarom steeds belangrijker. Anders weet niemand meer waar wij als Nederlanders voor staan en dat is ijs, dat zit bij ons in het bloed!

Oproep
Gianni Romme riep tenslotte iedereen op om naar de schaatsbaan in Rijssen te komen. "Zowel jong als oud heeft het hier gezellig, dus waarom zou je er niet heen gaan", aldus een goedgeluimde Romme. De schaatsbaan in Rijssen is tot en met 4 januari open en er vinden veel activiteiten plaats, waaronder een schaatsclinic en een curlingcompetitie.
Dick Tukkers

Koopzaterdag met winterse gezelligheid

RIJSSEN - Het gaat weer erg gezellig worden in het centrum van Rijssen op zaterdag 21 december. Lekker alvast in de stemming komen voor kerst. Wat is nou leuker om gezellig te shoppen en een drankje te pakken in e´e´n van de horecazaken in Rijssen, of heerlijk schaatsen? Tijdens deze zaterdag zijn alle winkels in Rijssen open tot 21.00 uur.

De hele dag kan er volop geschaatst worden op de tijdelijke overdekte schaatsbaan. Deze schaatsbaan is voorzien van echt ijs en kunt u vinden op het HogeWal plein. Op het horeca-plein naast de ijsbaan verzorgen Brasserie de Passage en de Markies de inwendige mens. Verder treedt van 14.00 tot 16.00 uur popkoor Pursang uit Rijssen op bij de IJsbaan. Het repertoire is heel divers en varieert van prachtige kerstnummers tot
heerlijke swingnummers. Met 30 leden en een pianist is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen en alvast in kerststemming te komen.

Wandelende sneeuwpop
's Avonds is het mogelijk dat u een wandelende sneeuwpop tegenkomt. Onder hun sneeuwhuid klopt hun warme hart. Ze maken met iedereen contact. Ze schuifelen tussen de mensen door, schudden handjes, aaien kinderen over de bol, zwaaien en gaan met wie maar wil op de foto. En wie wil krijgt u een hug van hen. Een warme. Het is een echtpaar: sneeuwman en sneeuwvrouw. Toen ze elkaar voor het eerst zagen smolten ze voor elkaar. Er bleef gelukkig nog genoeg over....

Riksja Kerstman
Dit jaar is de Kerstman niet met zijn slee en rendieren gekomen, maar met zijn authentieke riksja naar Rijssen gekomen. Veel beter voor zijn buik en leuker voor de kinderen die een klein ritje met hem mogen maken. Na afloop een lekker snoepje uit zijn zak, want van al dat fietsen krijg je wel honger.

Kerst Flageolettes
De Flageolettes zorgen voor de muzikale omlijsting. Met hun kerstprogramma vol vrolijke, swingende en ontroerende kerstnummers zullen ze eenieder doen smelten. Bekende nummers zoals 'Dreaming of a White Christmas' en 'Winter Wonderland' komen voorbij, maar ook minder bekende zoals 'Zat you Santa Claus' en 'The Christmas Song' brengen zij ten gehore. De traditionele liedjes zoals 'de Herdertjes' en 'Midden in de Winternacht' ontbreken natuurlijk ook niet.

En verder...
's Morgens en 's middags is er in de Elsenerstraat en op het Schild de wekelijkse warenmarkt. Uw auto kunt u gratis parkeren op één van de vele parkeerplaatsen rond het centrum.

Schaakclub Rijssen organiseert Lierenshop-Schaaknacht

RIJSSEN - Goed nieuws! De Schaakclub Rijssen heeft besloten om dit jaar weer een Schaaknacht te organiseren. Traditioneel tussen Kerst en Oud/Nieuw, dit keer op 27 december.

Na het wegvallen van de vaste sponsor, kon het evenement vorig jaar helaas niet doorgaan. Maar gelukkig werd dit probleem opgelost toen clublid Gerrit-Jan Leppink, eigenaar van de webwinkel www.Lierenshop.eu, bereid was om het grootste deel van de onkosten voor zijn rekening te nemen.

Gezellige happening
De Schaaknacht wordt gehouden in Parochieel Centrum De Rozengaard. De aanvang is 20.00 uur en de prijsuitreiking zal tegen een uur of 7 in de ochtend van 28 december plaatsvinden.
Ook dit jaar belooft de nacht weer een gezellige happening te worden, waarbij er naast het schaken uiteraard ook wordt gedacht aan de inwendige mens. Zo wordt er tegen 23.00 uur soep met broodjes geserveerd en halverwege de nacht is er voor iedere deelnemer een gehaktbal. Uiteraard is de koffie gratis om vooral wakker te blijven en zullen ook de oliebollen niet ontbreken.
Het speeltempo is 10 minuten per persoon per partij. Na een voorronde van 11 partijen, worden de spelers op basis van de ranglijst ingedeeld in groepen van 6. In elke groep speelt men vervolgens een dubbele competitie. Iedere deelnemer speelt dus 21 partijen. De winnaar van groep1 mag zich ook winnaar van de Rijssense Schaaknacht 2019 noemen en gaat met de hoofdprijs van € 175 naar huis. Overigens is er voor meer dan de helft van alle deelnemers een geldprijs.

Inschrijven
De inschrijving is inmiddels van start gegaan en mag een internationaal toernooi genoemd worden met al twee inschrijvingen uit Duitsland. Voor het aanmelden en nadere informatie kan men terecht op de website van de Schaakclub Rijssen: www.schaakclub
rijssen.nl

Vogelvoederstammetjes maken

HOLTEN - Vrijdag 3 januari kunnen kids onder begeleiding in Natuurmuseum Holterberg Vogelvoederstammetjes maken.

Berkenstammetjes zijn hiervoor het meest geschikt. Nadat gezaagd en geboord is worden de gaten opgevuld met een geheim recept waar ook pindakaas aan te pas komt. Reserveren is niet nodig. Natuurmuseum Holterberg is gedurende de kerstvakantie dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur (25, 31 dec.,1 jan. gesloten). Het adres is Holterbergweg 12 in Holten. www.museumholterberg.nl

Prepareren bij Natuurmuseum Holterberg

HOLTEN - Donderdagmiddag 2 januari vanaf 13.00 uur, staat Natuurmuseum Holterberg in het teken van prepareren. In de grote diorama's van het natuurmuseum nemen opgezette dieren een belangrijke plaats in. "Maar hoe gaat dat nu, wat zit daar eigenlijk in, in zo'n dier?" is een vraag die vaak gesteld wordt. Vogelpreparateur Jentai van Grevenhof laat het allemaal zien. U staat er met de neus bovenop.

Deze kerstvakantie is er de laatste mogelijkheid de wondermooie natuurfoto's van meesterfotograaf Han Bouwmeester te bewonderen. Natuurmuseum Holterberg is gedurende de kerstvakantie dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur (25, 31 dec.,1 jan. gesloten). Natuurmuseum Holterberg is gevestigd aan de Holterbergweg 12, www.museumholterberg.nl

Lichtjes op Twentse oorlogsgraven

TWENTE - December is de tijd van licht; maar ook van even stil staan. Een lezer wil graag de volgende oproep met u delen.

Als herinnering aan zij die voor onze vrijheid stierven en in onze Twentse aarde hun rustplaats hebben gevonden, ver van familie en geliefden, zou het mooi zijn als zoveel mogelijk mensen in Twente deelnemen aan de lichtjesactie op kerstavond. Hierbij kunt u kaarsjes plaatsen op de diverse oorlogsgraven die er in Twente te vinden zijn. Hiervoor is ook een speciale kaart opgezet. Deze is te vinden via: lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com. In Twente zijn er nog te veel plekken die donker blijven; onder meer in Hengelo, Oldenzaal en Almelo. Koop dus wat kaarsjes en plaats ze op de oorlogsgraven. Het hoeft niet met veel ceremonie; laat het wel even de beheerder van de begraafplaats weten en maak even melding op de site.

Workshop Drones

RIJSSEN/ HOLTEN - In samenwerking met vele maakplaatsen in heel Twente organiseert Tetem deze kerstvakantie een serie high tech workshops.

Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen bij een maakplaats bij hen in de buurt kennismaken met drones. Ze kunnen zelf de drone programmeren en vervolgens besturen. Door deel te nemen aan deze workshops leert de jeugd de techniek kennen en krijgen ze de kans om de wereld van bovenaf te bekijken. Op maandag 23 december is er een workshop voor kinderen van 10 tot 12 jaar bij Bibliotheek Rijssen (Kerkstraat 4) van 10.30 uur tot 12.00 uur. Van 13.30 tot 15.00 uur wordt dezelfde workshop gegeven bij Bibliotheek Holten (Smidsbelt 6).

Plezierige afsluiting eerste Hotspot-serie

ENSCHEDE - FC Twente heeft in dit najaar elf trainingen op drie locaties verzorgd waarbij jeugdspelers uit de regio tussen 8 en 11 jaar een keer in de week samenkwamen. Ondertussen bleven ze gewoon actief bij hun eigen amateurclub. Woensdagmiddag vond op sportpark 'De Greune' van Bon Boys in Haaksbergen de finale-middag plaats van deze 'hotspots'. Jeugdspelers van drie hotspots De Zweef, De Esch en Bon Boys kwamen uit in een minitoernooi. Met dit toernooi werd de eerste hotspot-serie afgesloten.

Eric Weghorst, Technisch Manager Voetbalacademie: "Vanmiddag was een mooie en plezierige afsluiting van de hotspots in 2019. Op een plek dichtbij huis van de jeugdspelers hebben we prima samengewerkt met de Twentse voetbalschool en de drie amateurverenigingen." FC Twente heeft in elf trainingen 30 talentvolle spelertjes in de leeftijd tussen 8 en 11 jaar kunnen bekijken en van trainingen kunnen voorzien. Weghorst: "Voor aanvang van het mini-toernooi hebben we de ouders bijgepraat; de eerste reacties op dit experiment zijn heel positief. Zowel de spelertjes als ouders willen dat we doorgaan. We gaan nu evalueren en we willen in 2020 verder met deze groep."

Noabershof op 'n Esch, het mooiste hofje van Rijssen!

RIJSSEN - Na een jaar van plannen maken en overleg met de gemeente worden de plannen voor de eerste Noabershof in Rijssen concreet. Op een perceel achter kerkelijk centrum Sion, waar vroeger peuterspeelzaal Pinkeltje stond, worden 12 woningen en een gezamenlijke sociale ruimte gebouwd.

De toekomstige bewoners hebben een vereniging opgericht, die samen de plannen maken voor het bouwen van dit hofje. "Heel toepasselijk kozen we samen voor de naam Noabershof op 'n Esch", zegt Wilma Vosgezang, met haar man Derk één van de toekomstige bewoners. De samenstelling van de groep is heel divers en varieert van een gezin met kleine kinderen tot een ouder echtpaar van in de tachtig. "Juist deze diversiteit maakt het zo aantrekkelijk" zegt Wilma Vosgezang. "Ook voor jongeren biedt het veel voordelen om goede noabers te hebben", vult haar toekomstige buurvrouw Jantina Valkhof aan. "Al was het alleen maar omdat er in geval van nood altijd wel een buurman of buurvrouw aanwezig is om de kinderen op te vangen."

Eigen leven
Belangrijk voor de Noabershof is de privacy. Ieder heeft zijn eigen woning en zijn eigen leven. Maar minstens net zo belangrijk is het noaberschap. Bewoners willen iets voor elkaar betekenen, elkaar helpen waar nodig, maar vooral ook zorgen voor gezelligheid. "Naar elkaar omzien betekent natuurlijk geen zorgplicht "zegt Wilma. "Daarvoor zijn andere professionele instanties als de thuiszorg." De plannen voor de bouw van een Noabershof zijn binnen de gemeente goed ontvangen. De commissie Grondgebied gaf onlangs een positief advies en op dit moment wordt de wijziging van het bestemmingsplan voorbereid. "Volgend jaar gaat de schop in de grond", zegt Wilma Vosgezang. Door omstandigheden is er nog één woning beschikbaar. Wie daarvoor belangstelling heeft of meer wil weten over dit initiatief kan contact opnemen met Pieter Veldman, voorzitter van de vereniging Noabershof op 'n Esch. Bel 06-28 12 26 10 of mail naar voorzitter@noabershofopnesch.nl

Hanneke Ris-Pors winnaar Groot Dictee Rijssen-Holten

RIJSSEN - Op dinsdag 10 december vond in het Parkgebouw in Rijssen weer het jaarlijkse Groot Dictee Rijsen-Holten plaats voor senioren. Een recordaantal deelnemers van 39 personen namen deel aan dit jaarlijks terugkerende evenement.

Dit evenement werd weer opnieuw georganiseerd door de bibliotheek Rijssen-Holten in samenwerking met het bureau Text Event van Margreet Koster. Zij schreef ook het dictee met de titel 'puberbrein''. Het dictee werd voorgelezen door burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten.

Winnares
Winnares van het Groot Dictee Rijssen-Holten 2019 was mevrouw Hanneke Ris-Pors met 10 fouten, een tweede plaats was er voor mevrouw Erna Schuitemaker met 11 fouten en de derde plaats was voor de heer Elbert Dijkgraaf met 12 fouten. Gemiddeld werden er 21 foute antwoorden gegeven. De meeste fouten werden gemaakt bij de woorden: uitentreuren en papaja's. Ook lastig waren de woorden: poolshoogte, munitie, en geservicet.
Sponsoren waren deze avond : Brasserie Uit , Boekenhuis Rijssen en Primera Holten.

Dick Tukkers
Foto: Margreet Koster

Kerstuitzending Heracles TV: terugblik 1e seizoenshelft

ALMELO - Het Eredivisieseizoen is halverwege. Heracles Almelo staat met 25 punten op de negende plaats van de ranglijst en reist zaterdag voor speelronde 18 naar Heerenveen. Na het duel tegen de Friezen wacht de winterstop. In een extra lange aflevering van Heracles TV wordt op Eerste Kerstdag teruggeblikt op het seizoen tot nu toe.

In een speciale setting kijken Cyriel Dessers, Robin Pröpper en Silvester van der Water terug op de eerste seizoenshelft. Ze nemen alle gespeelde wedstrijden door en praten over wat voor hen de hoogtepunten waren. De gewonnen derby tegen FC Twente bijvoorbeeld, maar ook de vele doelpunten van Cyriel Dessers.

Kijk ook
De Kerstaflevering van Heracles TV is op Eerste Kerstdag vanaf 14.00 uur te zien op FOX Sports 1. Vanaf Tweede Kerstdag is de uitzending ook te vinden op het YouTube-kanaal van Heracles Almelo.

Lieke Wolthuis van OBS Dijkerhoek wint juniorendictee

RIJSSEN - Het jaarlijks gehouden juniorendictee in het Parkgebouw in Rijssen werd georganiseerd door de bibliotheek Rijssen-Holten in samenwerking met Text Event en geschreven door Margreet Kosters van Text Event. Dit jaar werd het juniorendictee gewonnen door Lieke Wolthuis.

Lieke Wolthuis van de OBS Dijkerhoek won met slechts 2 fouten. Een tweede plaats was er voor Hendrik Claus van In den Climtuin Rijssen met 4 fouten en op plaats drie eindigde Matthijs van de Weerd van de Ronde Maat Rijssen met 5 fouten. De volgende sponsoren zorgden voor de prijzen: Boekenhuis Rijssen, Primera Holten en de gemeente Rijssen-Holten. Het dictee werd voorgelezen door Nina Koster en Nicoline Oude Mulders . Zij leverden ook de inspiratie aan voor de inhoud van het juniorendictee met als titel 'Coole ouders'. De drie winnaars gaan door naar het Juniorendictee Overijssel dat in april 2020 wordt georganiseerd.

Dick Tukkers

Herhaling Omefa op Rijssens Museum 3 februari 2020

Foto: Gebruiker

RIJSSEN - Er komt in elk geval nog één herhaling van de beeldpresentatieavond op het Rijssens Museum over Omefa op maandagavond 3 februari volgend jaar.

De vraag naar het uitgebreide beeldportret van de voormalige Rijssense zuivelfabriek blijft aanhouden. Vandaar dat de Werkgroep Beeldpresentaties heeft besloten in elk geval nog één extra avond in te plannen in het nieuwe jaar. Dat zal zijn op maandagavond 3 februari. De toegang is weer gratis, maar er wordt een kleine vergoeding gevraagd van 4 euro per persoon voor twee keer koffie/thee met iets erbij.

Donateurs van het museum of wie donateur wordt krijgen korting. Het is aan te raden om zich op te geven. Dat kan per e-mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Omefa 3 februari. Of aan de balie van het museum aan de Kasteellaan 1B of telefonisch 0548 514 261. Inloop met koffie vanaf 19.00 uur. Start van de beeldpresentatie om 19.30 uur.

De team van de beeldpresentaties geeft een overzicht van het ontstaan van de voormalige Rijssense melkfabriek op de hoek Graaf Ottostraat-Karel Doormanstraat. Te zien is hoe de Rijssense boeren hun melk in bussen aanboden. Die werden door melkvöarders met paard en wagen opgehaald en afgeleverd bij de melkfabriek van Eerdmans, die in de volksmond 'n Botterhear werd genoemd.

De ontwikkeling van de zuivelfabriek tot grote producent van zuivelproducten wordt op de voet gevolgd, evenals alle technische vernieuwingen die hun intrede doen. Na de pauze volgt een humorvol portret van de Rijssense melkboeren, met veel bekende gezichten en bijnamen.

Muziekvereniging Wilhelmina houdt een oliebollen actie!

RIJSSEN - Op 30 december verkoopt Muziekvereniging Wilhelmina heerlijke versgebakken oliebollen. De opbrengst van de oliebollen is volledig voor de jeugd van Wilhelmina.

De oliebollen zijn al te bestellen via de website van Muziekvereniging Wilhelmina: www.wilhelminarijssen.nl Voor € 6,00 verkoopt Wilhelmina een zak met 10 oliebollen; met of zonder krenten. De oliebollen kunnen 30 december tussen 10.00 uur en 12.15 uur opgehaald worden. Een aanrader; de hele morgen zijn er verschillende optredens van AMV, ensembles, het WIT-orkest (Wilhelmina Instromend Talent) en de Midwinterhoorns.

Opbrengst
In 2019 kwamen er veel nieuwe kinderen bij de Muziekvereniging om een instrument te leren spelen. Wilhelmina wil die kinderen, en alle andere kinderen, de kans blijven bieden om samen muziek te maken. Voor elk kind moet er een instrument beschikbaar zijn. De oliebollenopbrengst gaat daarom ook volledig naar nieuwe instrumenten en benodigdheden voor de jeugd.

Open Huis bij Reggesteyn op 15, 22 en 29 januari 2020

NIJVERDAL/RIJSSEN - Door veel groep 8 leerlingen en hun ouders moeten er in het nieuwe jaar belangrijke keuzes gemaakt worden: de komende weken gaan leerlingen van groep 8 kiezen waar ze na de zomervakantie naar school gaan. Een bijzondere en spannende keuze! Daarom houdt CSG Reggesteyn in januari op alle vestigingen Open Huis.

Er is dan van alles te zien en te doen. "We willen leerlingen en ouders een goed beeld geven van Reggesteyn", aldus Aart van 't Veld, voorzitter van het college van bestuur van Reggesteyn. "Reggesteyn biedt niet alleen een ruim scala aan opleidingsmogelijkheden, maar we hebben ook prachtige examenresultaten. Daar zijn we best trots op!", aldus een tevreden bestuurder. "Daarnaast vinden we de verbinding met de maatschappij van groot belang; regelmatig spreken we met ouders, leerlingen, organisaties en andere instanties over ervaringen en ontwikkelingen."

Agenda
Het eerste Open Huis vindt plaats op woensdag 15 januari 2020 in de vestiging Willem de Clercqstraat. Een week later, op woensdag 22 januari, is het Open Huis bij de vestiging Rijssen. De vestiging Noetselerbergweg sluit op woensdag 29 januari de rij. Reggesteyn wil tijdens het Open Huis niet alleen een goed beeld geven van het onderwijs en alle mogelijkheden, maar vooral ook welke mensen er werken en hoe de sfeer is op school. "Dat laatste vinden we erg belangrijk", zegt Aart van 't Veld. "De manier waarop we met elkaar omgaan zowel binnen als buiten onze school vinden we van groot belang. Reggesteyn is een christelijke scholengemeenschap waarbij respect en veiligheid voorop staan. We willen werken vanuit waarden als eerlijkheid, openheid, vertrouwen en saamhorigheid. We organiseren allerlei activiteiten voor en met elkaar. Je hoort erbij en samen bereiken we meer. Reggesteyn verbindt."

In de samenleving
Reggesteyn is als school maatschappelijk erg verbonden met de regio. Door het organiseren van diverse activiteiten bereiden we leerlingen voor op een toekomst in de maatschappij. Dat is onze kracht. We werken nauw samen met het vervolgonderwijs, het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen om dit te realiseren. Leerlingen kunnen hier niet alleen hun talenten ontdekken, maar ook bewuster een keuze maken die goed aansluit op de arbeidsmarkt in de toekomst. Deze samenwerking benut de kansen om iedereen te laten meedoen: ieder op de plek waar hij of zij van waarde is.

Kijk voor meer informatie op www.reggesteyn.nl

Nieuwe samenwerking bij Stars Massageschool

ALMELO – Door de nieuwe samenwerking met Jos Böhmer, eigenaar van Böhmer Massage uit Almelo, breidt Stars Massageschool vanaf 1 januari 2020 haar cursus- en massageaanbod uit.        

'Niet dromen, maar doen', is het motto van eigenaar Henk Nijhof van Stars Massageschool. "Wij geven veel soorten massagecursussen en - opleidingen. Therapeuten, sportmasseurs en wellnessmasseurs zijn bij ons aan het goede adres. Wij hebben ook diverse cursussen voor mensen die massage puur als hobby willen geven. Volg je een opleiding bij de Stars Massageschool dan ben je aan het juiste adres. Wij zijn gecertificeerd opleider bij de NGS. Onze jaaropleidingen Sport- en Wellnessmasseur geven je de garantie van een Europees erkend vakdiploma. De opleidingen en cursussen worden in kleine groepjes gegeven. Voordeel: veel persoonlijke aandacht en meer aandacht voor zowel theorie als de praktijk."

Nieuw
Stars Massageschool gaat vanaf 1 januari 2020 een uniek samenwerkingsverband aan met Jos Böhmer, met o.a. zijn Bowen Therapie; specialisatie Tinnitus, Astma en Chronische blessures. Wij verzorgen dan samen onze opleidingen, cursussen en massages. Dit betekent meer flexibiliteit in onze werktijden en al onze cursussen.

Voor iedereen
Stars Massageschool biedt vele korte cursussen aan, zowel voor de hobbyist die iets meer wil weten over de technieken, bijvoorbeeld de Vierdaagse Cursus Leren Masseren, als voor beroepskrachten die een aanvullende (kortere) cursus zoeken, bijvoorbeeld Voetreflexologie of Indiase Hoofdmassage. Zie voor het complete aanbod onze agenda of kom naar een (gratis) info-avond.

Agenda 2019/2020
Het complete aanbod vind je op onze website www.starsmassageschool.nl. Zie ook de advertentie elders in deze krant.

Info-Avonden
Vrijdagavond 13 december en 17 januari van 19.00 tot 21.30 uur bij Stars Massageschool Willemsgang 36 Almelo. Presentatie start om 19.30 uur. Je bent van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Contact
Voor meer informatie: Henk Nijhof 06-12805851 www.starsmassageschool.nl of Jos Böhmer 06-81070203 www.bohmermassage.nl

Kerst bij Dondertman

HOLTEN - Zondag 22 december verzorgt Kinderboerderij Dondertman (Meester Bosweg 5) een Levende Kerststal. De boerderij is open van 13.00 tot 18.00 uur. De stal is te bezichtigen van 13.30 tot 17.30. Bezoekers betalen de normale entree van € 4,00 (vanaf 2 jaar). Donateurs: gratis op vertoon van hun pas.

Bij het invallen van de duisternis is de wandelroute prachtig verlicht met echte kaarsen. Onderweg is er van alles zien en te beluisteren: live muziek van het koor Feder en midwinterhoorns. Zie de herders met hun schapen. De kinderen kunnen een ritje maken op een ezel. Uiteindelijk wordt de kerststal bereikt die is ondergebracht in de hooiberg. In de stal zijn Jozef, Maria en het kind. Een vertelster brengt het (verkorte) kerstverhaal.
Er is daarnaast nog van alles te beleven. Ballonkunstenaar Gerrit Pelle maakt de mooiste creaties en kinderen kunnen broodjes bakken bij de kiosk op het terrein. Bovendien is er verkoop van oliebollen, pannenkoeken, kniepertjes, glühwein, warme chocolademelk en erwtensoep.
Kom donderdag 26 december langs voor een 'Meet & Greet' met prinses Elsa en sneeuwman Olaf tussen 13.30 en 15.30 uur. Verder zijn er onder andere ezelritjes, schapen drijven en een mini-kinderboerderij. De Kerstman nodigt jong en oud uit voor een ritje in zijn arrenslee. In zaal de Hooiberg kunnen kinderen een lampion knutselen/ versieren tussen 14.00 en 16.00 uur om te gebruiken in de aansluitende lampionoptocht. Een kerstelf zet glittertattoos tussen 11.00 en 14.00 uur.
Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten, tijdens de vakantie is de boerderij dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over alle activiteiten: www.kb-dondertman.nl.

KiBi-club gaat van start in "Oude Plus"

RIJSSEN - Zondag 22 december houdt de KiBi-club een mooie kerstviering in de "Oude Plus". De viering begint om 14.30 uur en duurt ongeveer tot 16.00 uur.

De KiBi-club is een kinderbijbelclub voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar, die meer willen weten over de Bijbel. De club wil een nieuwe start maken met een nieuwe locatie in een nieuwe wijk. Het oog is gevallen op de oude locatie van de Plusmarkt in de Braakmanslanden aan de Roelof Bosmastraat 47. We mogen dankbaar gebruik maken van de ruimte van "Buurtkracht" van "ViaVie".

Kerstviering
Tijdens de kerstviering zijn er enthousiaste vrijwilligsters aanwezig die een mooi verhaal gaan vertellen, wat leuks gaan maken of een spelletje gaan doen. Verder krijgen de kinderen wat te drinken en wat lekkers. Na de kerstviering is de club ook om de zondag aanwezig in de Oude Plus. De eerstvolgende data zijn: 5 januari en 19 januari. De toegang is helemaal gratis en de versnaperingen ook. Voor vragen kan gemaild worden: KiBi-clubrijssen@live.nl

Oldtimer Club 't Oale Kreng organiseert 25e show/beurs

VRIEZENVEEN - Daar ze in de grote steden geweerd worden, zijn ze bij 't Oale Kreng nog te zien. Want op zaterdag 28 december organiseert 't Oale Kreng uit Vroomshoop haar oldtimer show/beurs voor de 25e keer.

Net als voorgaande jaren zal de manege van de Vjenne Ruiters weer bomvol staan met cultureel rijdend erfgoed. Ook de onderdelenmarkt staat weer vol met standhouders uit alle windstreken. Bezoekers komen zelfs vanuit het buitenland naar Vriezenveen toe, want dit is de grootste show/beurs op bromfietsgebied.

Mis het niet
Wanneer u iets met tweewielers van vroeger heeft, mag u dit niet missen. Voor de show zullen bijna alle merken vertegenwoordigd zijn. Van Royal Nord tot Berini en van NSU tot Sparta. Te veel om op te noemen! Dus kom kijken en neem uw vrouw en kinderen gerust mee. Vrouwen en kinderen onder begeleiding hebben gratis entree! De deuren gaan 28 december om 8.00 uur open en sluiten om 15.30 uur. Graag tot ziens bij de Vjenne Ruiters Schout Doddestraat 13 in Vriezenveen.

Diamanten huwelijk Gerrit Wermink en Lien Wermink-Schutte

RIJSSEN - Op woensdag 11 december mocht het echtpaar Gerrit Wermink (87), geboren in Hulsen en Carolien Wermink-Schutte (82), geboren in Marle gedenken dat ze zestig jaar getrouwd waren. Zij wonen sinds januari 2016 in een leuk ingericht appartement in woonzorgcentrum Maranatha te Rijssen en hebben daarvoor ook nog enkele jaren in de Kroonnweide gewoond.

Het diamanten bruidspaar ontmoette elkaar voor het eerst toen de kameraad van Gerrit, die verkering had met de zus van Lien, vroeg of hij op een Pinkstermaandag mee ging een eind fietsen. Lien ging ook mee en het zou gezelliger zijn om dit met z'n vieren te gaan doen. "Zij wilde zo graag dat ik meeging", zegt Gerrit, waarop Lien in lachen uitbarst. "Volgens mij was het andersom hoor."
Dat het gezamenlijke fietstochtje tot een nu al 60-jarige verbintenis zou leiden, hadden ze toen op die Pinksterdag niet kunnen denken. Maar na de eerste ontmoeting zagen ze elkaar vaker en na twee jaar verkering gaven ze elkaar in 1959 het jawoord en gingen tijdelijk inwonen bij de ouders van Gerrit in Hulsen. Niet lang daarna werd naast de boerderij een eigen huis gebouwd, waar twee zonen werden geboren. Inmiddels hebben Gerrit en Lien vier kleinkinderen waar ze dol op zijn. Sinds 1957 kerken ze in de Vrije Oud Gereformeerde Gemeente Bevervoorde in Rijssen. Door toenemende lichamelijke klachten van Gerrit (longziekte die inmiddels ook zijn ribben hebben aangetast) gaan ze niet meer, maar luisteren ze via de scanner naar de kerkdiensten. Gerrit heeft de eerste jaren van zijn huwelijk gewerkt in de wasserij van het sanatorium in Hellendoorn. Daarna was hij tot aan zijn pensionering vrachtwagenchauffeur bij de Grondmij, van Gelderen, de OaleBleeke en Siers. Ook heeft hij jarenlang gespeeld in de band van de OaleBleeke in Nijverdal. Eerst op mondharmonica en later als accordeonist.
Ook Lien heeft gewerkt voor de OaleBleeke. Zij was huishoudster bij directeur Stork. Vaak maakte ze de jachtdiners klaar als de heer Stork samen met jagers uit België en Frankrijk op jacht ging. Daarna werkte ze tot de geboorte van hun eerste zoon als gezinsverzorgster. Lien heeft heel veel gehandwerkt zegt ze en lezen doet ze ook erg graag. Momenteel maakt ze drie dagen in de week gebruik van "dagbesteding de Korenbloem" in Maranatha waar ze graag naar toe gaat.
Dat Gerrit ontzettend muzikaal is ondervond uw fotograaf. Hij kreeg unieke vertolkingen te horen van 'Vaste Rots van mijn behoud', zowel op orgel, mondharmonica en accordeon. Vol passie zat hij te spelen, op het orgelbankje, met achter zich de foto waar hij als 20-jarige op staat met zijn accordeon, alsof de tijd had stilgestaan. Burgemeester Hofland bracht op deze dag de felicitaties over aan het diamanten echtpaar, namens het gemeentebestuur van Rijssen-Holten.
Dick Tukkers
Foto: Arjan Baan

De bijzondere historie van Rijssen: 11 uur werken per dag met een minimumloon van zes gulden

RIJSSEN - In het jaar 1890 wordt er een Staatsenquête gehouden naar de werkomstandigheden in de jutefabriek van Ter Horst & Co. Diverse personen werden er ondervraagd zoals de arts Gerhardus Hendrik Immink, de directeur van de nieuwe fabriek in de Boomkamp Joost Koenderink en de directeur van de oude fabriek (De Beek), Henrik Aalders. Uit de arbeiders de wevers Mannus Nijkamp, Hermannus Bruins, dagloner Jan van den Berg G Zn en Jan Kreijkes van de Kalanderij.

Directeur Koenderink vertelt dat de arbeiders elke dag elf uur in de fabriek werken en een schafttijd van een uur hebben, een tijd die volgens hem lang genoeg is. De meeste arbeiders gaan in dat uur naar huis om te eten. Enkelen wonen buiten Rijssen en blijven over, maar er is een schaftlokaal. Nachtwerk wordt in de fabriek alleen verricht om reparaties uit te voeren en zondagswerk alleen om de ketel schoon te maken.
Protestantse arbeiders hebben op biddagen en dankdagen een paar uur vrij. De fabrieken stoppen dan van half negen tot 's middags een uur, zodat de arbeiders naar de kerk kunnen gaan. De arbeiders, die absoluut niet gemist kunnen worden, moeten weer terugkomen.

Stukloon
De lonen worden berekend per stuk of per kilogram, vaste werklieden zijn in daghuur. Ook de bazen worden betaald naar het aantal stukken dat geweven is of het aantal kilo's, dat gesponnen wordt. Voor de meesten is hierbij een minimumloon van zes gulden per week gewaarborgd. In de weverij werken bijna uitsluitend mannen, er zijn twee vrouwen. De andere arbeiders en arbeidsters verdienen minder dan de wevers, de spinsters bijvoorbeeld verdienen vier gulden per week. Het loon wordt uitbetaald in Nederlands geld op maandagavond voor de weverij en op dinsdagavond voor de spinnerij.

Boetes
Er bestaat geen fabrieksreglement, maar het komt wel voor dat er boetes aan de arbeiders worden opgelegd, bijvoorbeeld wanneer ze te laat komen of fouten maken. Vloeken in de fabriek, ook door de bazen, is verboden. De boetes worden door de bazen opgelegd en aan de directeur ter uitvoering voorgelegd. De gelden hiervan komen in het ziekenfonds terecht. De arbeiders kunnen zich bij de directeuren of bij de firmanten beklagen wanneer ze menen onrechtvaardig behandeld te zijn. Dit kwam echter zelden voor.

Dick Tukkers

Midwinterhoorns en beiaard zaterdag in Rijssense stadshart

Foto: Gerbert Voortman

RIJSSEN - Beiaardier Jan-Geert Heuvelman verzorgt zaterdagmiddag een concert samen met de Riessense Mirreweenterhoornbloazers in het centrum.

Heuvelman op het carillon en de midwinterhoornisten treden op tussen 15.30 en 16.30 uur. Vanaf meerdere locaties rond en op de Schildkerktoren zal 'n oaln roop te horen zijn. De midwinterhoornisten wisselen hun spel af met de beiaardier die kerstliederen ten gehore zal brengen.

Traditioneel blazen de midwinterhoornisten beurtelings op hun instrument dat een aantal natuurtonen kan voortbrengen. Van oorsprong was de midwinterhoorn een signaalinstrument dat op het platteland gebruikt werd om alarm te slaan of anderszins te communiceren met de buren die in het telefoonloze tijdperk vaak een flink eind verderop woonden.

Met de kerstening van ons land werd de midwinterhoorn langzaam maar zeker opgenomen in de christelijke eindejaarstradities. De hoorn kondigt nu de geboorte van Christus aan en mag alleen buiten klinken vanaf de eerste adventszondag tot en met Driekoningen.

De Riessens Mirreweenterhoorbloazers staan onder leiding van voorman Roelf Wolterink en zijn alweer enkele weken actief op allerlei evenementen. De melodie van een oaln roop is aan zekere regels gebonden. 'n Oaln roop gaat meestal van laag naar hoog en weer terug. De ongeschreven regel is dat de midwinterhoornisten zich daar bijna altijd aan houden. Ervaren blazers kunnen wel zes tot acht natuurtonen laten klinken.

Filmmakers zoeken foto's en films van de bevrijding

Foto: Gebruiker

RIJSSEN - De beeldpresentatie-specialisten van het Rijssens Museum zoeken foto's en films van de bevrijding (foto).

Wie beschikt over onbekende foto's of filmfragmenten van de bevrijding van Rijssen, wordt gevraagd dit door te geven aan het Rijssens Museum. Het materiaal kan altijd geschonken worden aan het Rijssens Museum dat er dan ook een goed onderkomen voor zoekt. Natuurlijk kan het materiaal ook even worden afgestaan om te scannen of te kopiëren en dan komt het weer bij de rechtmatige eigenaar terug. Foto's kunnen digitaal aangeleverd worden per mail op info@rijssensmuseum.nl Heel graag in zo hoog mogelijke resolutie. Het materiaal kan ook afgeleverd worden in een envelop bij de museumbalie Kasteellaan 1B. Graag naam en afzender op de envelop vermelden. Aanleveren kan tot en met 31 december aanstaande, dit in verband met de montagetijd voor de bevrijdingsbeeldpresentatie.

23 / 28

Meer investeringen in verkeersveiligheid

De komende tien jaar zal ruim 50 miljoen euro extra geïnvesteerd worden in het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dit is ook absoluut nodig, zo benadrukt de Verkeersveiligheidscoalitie.

Het Nederlandse wegennet is statistisch gezien best veilig. Maar er zijn ook absoluut punten waar de verkeersveiligheid in het geding is. Zeker nu de drukte op de wegen toeneemt, Nederland vergrijst en de elektrische fiets steeds populairder is. De Verkeersveiligheidscoalitie doet dan ook een dringend beroep op andere betrokken overheden en provincies om nóg meer geld vrij te maken. Zo kan het aantal verkeersslachtoffers verder omlaag.

Niet rusten
De Verkeersveiligheidscoalitie omvat de ANWB, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Hun argument is dat de overheden te lang zijn blijven leunen op de successen uit het verleden. Er is te weinig geïnvesteerd in het op peil houden van de veiligheid. Hierdoor is Nederland de afgelopen jaren weggezakt uit de top 10 van meest verkeersveilige landen in Europa. Zo steeg in 2018 het aantal verkeersdoden met bijna 11 procent, de grootste stijging in jaren.

Speerpunten
Volgens de coalitie is met name geld nodig voor het veiliger maken van (fiets)infrastructuur, het op peil brengen van handhaving (vooral in steden) en voor meer capaciteit bij overheden om verkeersveiligheidsprojecten ook daadwerkelijk uit te voeren. De coalitie wijst erop dat investeringen in verkeersveiligheid zich aantoonbaar terugbetalen. Werken aan verkeersveiligheid is complex en kostbaar. De coalitie doet toch graag een uiterst beroep op de gezamenlijke overheden om geen tijd meer te verliezen en nu substantieel te investeren.

Een jaar gratis laadstroom? Koop dan een Volvo plug-in hybride!

Jaar lang gratis laadstroom voor kopers van nieuwe Volvo plug-in hybride

Volvo Car Nederland ziet graag steeds meer mensen in een Volvo plug-in hybride rijden en zoveel mogelijk elektrische kilometers maken. Dat is dan ook de reden dat ze een jaar lang gratis laadstroom bieden aan kopers en leasers van een nieuwe Volvo plug-in hybride model in de periode van 17 oktober 20109 tot en met 15 april 2020.

De Volvo On Call-applicatie zal vanaf mei 2020 één jaar lang het elektriciteitsverbruik registreren en de berijder krijgt na een een jaar dan een vergoeding op basis van gemiddelde elektriciteitskosten van Nederland. De berijder kan zowel een particulier als een zakelijk rijder zijn. Voorwaarde is wel dat de berijder de Volvo minimaal een 12 maanden in bezit moet hebben.

Keuze te over
Door elektrisch te rijden met een Volvo plug-in hybride kan tot 80 procent bespaard worden op de brandstofkosten. En aangezien er van elk Volvo-model een plug-in hybride variant is wordt u zeker niet beperkt in uw mogelijkheden en wensen. Het aanbod van Volvo Car Nederland geldt voor alle plug-in hybride modellen van Volvo, van de recent geïntroduceerde Volvo XC40 T5 Twin Engine tot de recent vernieuwde luxueuze Volvo XC90 T8 Twin Engine. De Volvo XC40 T5 Twin Engine heeft een indrukwekkend systeemvermogen van 193 kW (262 pk). Desondanks bedraagt de CO2-uitstoot slechts 41 gr/km (WLTP).

Ga voor meer informatie naar https://www.volvocars.com/nl/ontdek-volvo/innovaties/toekomst-van-mobiliteit/elektrificatie/plug-in-hybrids

Als ik de Staatsloterij win...

Dit is al weer de laatste Autopaper van 2019. We hebben de oliebollen al weer bijna klaar liggen en ook de staatsloten. Wanneer we die miljoenen winnen, heeft Ferrari in ieder geval wat moois om het te vieren. Het Italiaanse merk presenteerde onlangs de Nederlandse prijzen van vier nieuwe raspaarden.

De Ferrari F8 Spider is een mooie open versie van de dit jaar geïntroduceerde F8 Tributo. Met 720 pk onder de motorkap en een topsnelheid van 340 kilometer per uur komt de gelukkige koper niets tekort. Een goed gevulde spaarrekening is wel een vereiste; 323.178 euro moet deze opbrengen, plus nog wat afleverkosten. De Ferrari Roma is dan weer een stuk gunstiger geprijsd; een 'instap-Ferrari' die desondanks toch nog 244,737 euro mag kosten.

Meer open pret
Ook de Ferrari 812 GTS heeft inmiddels een prijskaartje. Het betreft de open versie van de 812 Superfast. Met een zinderende 6,5 liter V12 doet deze zijn naam ruim eer aan. 340 kilometer per uur met een 0-100 in 3 seconden. Prijzen van deze pret? 425.874 euro.

De top
Het absolute topmodel is wel de SF90 Stradale. 780 pk met drie elektromotoren die nog eens 220 pk extra leveren. In 2,5 seconde naar de 100 kilometer per uur. Een bijzonder respectabel cijfer voor wat op papier een plug-in hybride is. Op een volle accu elektrisch rijden gaat hem echter niet worden; u komt 25 kilometer ver, net voldoende om de dichtstbijzijnde supermarkt te bereiken. Het indrukwekkende prijskaartje is iets minder dan 450.000 euro. Ter enige indicatie: hiermee koopt u ook 42 Toyota Aygo's - de goedkoopste nieuwe auto op de Nederlandse markt.

Op vakantie met een Ritmo

Wat was ik trots in 1987. Voor het eerst met een eigen auto op vakantie helemaal naar Oostenrijk. En dat in een Fiat Ritmo 65CL. Een auto waar je vandaag de dag amper mee buiten de provinciegrenzen zou durven komen. Want hoe leuk de Ritmo ook was met z’n eigenwijze rare koplampen die meer op 2 ogen leken dan de broodnodige lichtdragers, de hippe wielen, het bleek in de praktijk een onbetrouwbare Italiaan.

De reis via de Duitse autobanen was voor een jonge gast van amper 20, die voor het eerst verder dan Zwolle reisde, een groots avontuur. Echt rap was zo’n Ritmo natuurlijk ook niet. En dat was maar goed ook. Braaf om de 2 uren een parkeerplaats op, regelmatig de motorkap open omdat de temperatuurmeter soms verontrustend omhoog schoot. Achteraf in Nederland bleek de koppakking kapot te zijn, ik had op dat moment echt geen idee. In Oostenrijk aangekomen begon een ander avontuur, het rijden in de bergen. En dat met een Ritmo die snel op temperatuur kwam. Ik voerde die oefening dan ook met een vergelijkbare lichaamstemperatuur en traantjes zweet op het voorhoofd uit.

Tijdens één van de bergritten, terwijl ik de handrem moest aantrekken op een serieuze helling, had ik opeens de handremhendel in de hand. De kabel bleek gebroken. “Wat nu?” was mijn gedachte. Mijn toenmalige vriendin was vindingrijk en terwijl ik mijn voet op het rempedaal hield, bediende zij het gaspedaal. Heel voorzichtig liet ik het rempedaal weer los en wij kwamen langzaam weer vooruit op de berghelling. De Ritmo lieten we daarna zoveel mogelijk staan bij ons hotel. Het was geen doen om met zo’n auto in dat land toeristische tochtjes te maken. De terugreis verliep uiteindelijk met de nodige controlestops alsnog voorspoedig en we kwamen veilig thuis. Nooit weer met zo’n onbetrouwbare auto op vakantie, dat was onze stellige conclusie. Als ik vandaag de dag voor mijn huidige werkgever in een meer dan comfortabele bedrijfsauto over Neerlands wegen rijd, denk ik nog wel eens terug aan die tijd. Met weemoed, het blijft toch je eerste eigen auto en die vergeet je nooit...

Auteur: Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. Facebook.com/twentsesaabvrienden en Facebook.com/HAVmedia

Foto by RLGNZLZ Wikimedia Commons

Rijdt u 2020 in met uw nieuwe Suzuki Vitara of S-Cross?

RIJSSEN - De laatste dagen van december staan weer voor de deur. Een tijd van gezelligheid, terugblikken én vooruit kijken naar wat 2020 ons brengt. Een jaar vol met avontuur en genieten. Misschien wel met een nieuwe Suzuki.

Overweegt u de aanschaf van een nieuwe Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet of Suzuki S-Cross 1.4 Boosterjet? Dan is dit hét moment voor een nadere kennismaking en proefrit. Want u ontvangt nog tot en met 31 december dit jaar maar liefst 2.000 euro extra inruilvoordeel. Let wel: het aanbod is alleen geldig op voorraadmodellen.

Veelzijdig
De nieuwe Suzuki Vitara is een stoere, stijlvolle SUV die garant staat voor vele comfortabele en bovenal veilige kilometers. Deze biedt veel dagelijkse, praktische functionaliteit met alle features die u van een moderne SUV mag verwachten. Een riante bagageruimte, comfortabel interieur en mooie veiligheidsfeatures zoals Suzuki's geavanceerde camera-detectiesysteem. Leverbaar vanaf 22.099 euro. De S-Cross is een crossover met luxe elementen en een hoog comfort, waarbij ook hier de 1.4 Boosterjet garant staat voor nette prestaties én een aangenaam laag verbruik. Leverbaar vanaf 22.899 euro.

Maak kennis
Uw dealer, Automobielbedrijf Schreurs, laat u graag kennismaken met de Suzuki Vitara, S-Cross of uiteraard één van de vele andere modellen. Zij geven u ook graag een passend advies over de mogelijkheden voor lease of financiering. U vindt Automobielbedrijf Schreurs aan de Nijverdalseweg 138 om Rijssen.

Nieuwe C-HR biedt u veel op het gebied van comfort en techniek

NIJVERDAL - De opdracht van Toyota President Akio Toyoda was heel duidelijk: geen saaie auto's meer. Of dat gelukt is bij de nieuwe Toyota C-HR kunt u vanaf 20 december bij de Toyota-dealer zelf ontdekken.

De Toyota C-HR is altijd al een opvallende verschijning geweest, maar door de subtiele aanpassingen in het design is de nieuwe C-HR nog meer van deze tijd. Zo kreeg het model een sportieve bumperspoiler, zijn de LED- koplampen in een nieuwe behuizing geplaatst en worden de LED-achterlichten verbonden met een hoogglans zwarte spoiler.

Meer keuze
De Toyota C-HR was eerder uitgerust met een 1.2T benzinemotor, maar nu krijgt u ook de keuze uit twee hybride aandrijflijnen. Kies voor 122 pk van de 1.8 Hybrid of 184 pk van de 2.0 High Power Hybrid. Deze laatste heeft 50 procent meer vermogen, maar verbruikt maar 10 procent meer dan de 1.8 Hybrid. Ook voor het prijsverschil hoeft u het niet te laten. De meerprijs van de 2.0 High Power Hybrid ten opzicht van de 1.8 Hybrid is slechts 995 euro.

Comfort
De nieuwe C-HR heeft een betere geluidsisolatie dan voorheen, daardoor is het in de auto nog stiller en comfortabeler. U kunt daardoor nog meer genieten van het nieuwe JBL Premium audiosysteem. Een systeem bestaande uit een 800 Watt sterke 8-kanaals versterker, negen speakers en Clari-Fi- technologie. Ook is de Toyota C-HR standaard voorzien van Apple/Android CarPlay Verder heeft de nieuwe C-HR een verbeterde wielophanging en een nog uitgebreider Toyota Safety Sense-pakket.

Bezoek de showroom
Ga voor meer details van de nieuwe Toyota C-HR naar www.toyota.nl of bezoek de showroom van Toyota Konijnenbelt aan de Wierdensestraat 27-31 in Nijverdal.

Opel presenteert nieuwe Insignia tijdens de Brussels Motor Show

De nieuwe Insignia wordt aan het grote publiek getoond tijdens de Brussels Motor Show die van 10 tot en met 19 januari gehouden wordt. Het design is vanzelfsprekend op een aantal punten aangepast, maar het meest vernieuwend is misschien wel de verlichting.

Alle versies van de nieuwe Opel Insignia worden uitgerust met het nieuwe Adaptive IntelliLux LED® Pixel Light. Deze bestaat uit maar liefst 168 LED-elementen en is energiebesparend. Deze unieke verlichting verbetert het zicht in het donker en reageert nog sneller op tegemoetkomend verkeer en voorkomt zo verblinding.

Hoe het werkt
Twee controle-units passen de bundels van groot licht in milliseconden aan. De een stuurt de informatie van de frontcamera naar een tweede ontvangende unit in de koplamp. Het grote aantal LED-elementen maakt zeer nauwkeurige aanpassing van lichtbundels mogelijk. Het met groot licht verlichte deel van de weg is groter dan voorheen en weggebruikers voor de auto worden nog nauwkeuriger uit de lichtbundel 'gesneden'. De reikwijdte en de richting van het licht variëren al naar gelang de verkeerssituatie en de omgeving. De verlichting kan zich aanpassen aan bochten en slecht weer en stelt zich in op stad, plattelandswegen en snelweg, plus geoptimaliseerd licht voor parkeren. Opel is erin geslaagd om de koplampen op de snelweg nog beter te laten werken. In bochten naar links schijnt de lichtbundel aan de linkerkant verder en bij een bocht naar rechts in snelwegmodus schijnt de bundel verder aan de rechterkant van de weg.