Hart van Nijverdal

26 april 2019

Hart van Nijverdal 26 april 2019


Onze gemeente kleurt Oranje

Foto: Leonie Smit

GEMEENTE HELLENDOORN - Zaterdag 27 april is het Koningsdag en dat moet gevierd worden! En dat kan natuurlijk gewoon in onze eigen mooie gemeente. Volop gezelligheid in Nijverdal en omgeving.

Dress code oranje, live muziek, struinen over de vrijmarkt, lekker eten en drinken, terrasjes en gezelligheid. Het hoort er allemaal bij op een dag als Koningsdag. Een dag dat gevierd wordt door jong en oud.

Zo staat het centrum Nijverdal deze dag in het teken van een megagrote Vrijmarkt. De verkopers proberen in de straten van het centrum hun spulletjes aan de man te brengen. De markt start om 9.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De dag begint traditioneel met een aubade op het Henri Dunantplein en dat is tevens het startsein voor meer gezelligheid om het plein. Met medewerking van Advendo, de leerlingen van Pop Rock Factory en de Nijverdalse band De Sofarockers.

Hellendoorn
In Hellendoorn is het drie dagen feest! Met een boordevol programma gaat ook horeca Hellendoorn (De Tonne, Barbier, Gezelligeit, Lantaarn & Noabers ) Koningsdag en -nacht groots vieren. De tent is dit jaar nog groter en men pakt er zelf een extra dag bij. Zondag 28 april staat namelijk een Dweilorkest festival op het programma. Maar eerst een Koningsnacht party op vrijdag 26 april en een boordevol programma op de zaterdag!

Day of the King
Op initiatief van Stichting Bunga Tandjung en in samenwerking met de Nijverdalse rockformatie Sense Of Urgency, wordt er ook dit jaar op Koningsdag weer een geheel gratis muziekfestival georganiseerd. Dit gezellige authentieke festival met de naam ´Day of the King´ vindt plaats aan de Parallelweg op de kruising met de Molukkenstraat en is toegankelijk voor alle inwoners van Nijverdal en omstreken. En dit jaar weer een geweldige vernieuwde en uitgebreide editie! Dit jaar heeft Day of the King maar liefst twee live-podia.

Koningsmarkt Noetsele
Wijkvereniging Noetsele organiseert de gezellige en druk bezochte Koningsmarkt, van 09:00 tot 14:00 uur. De route is dit jaar iets gewijzigd met als doel deze logischer en meer aaneengesloten te maken. Dit houdt in dat de markt dit jaar alleen nog op de Holterweg plaatsvindt (vanaf de Tiemen de Jongstraat tot aan kruising met Noetselerweg). Het plantsoen Korenweg-Holterweg is weer het centrale punt van dit gezellige evenement.

Doarle's foute party!
De Feestcommissie van Daarle is samen met café 'n Tip en dorpshuis 'n Kadiek weer druk aan het brainstormen geweest om er een paar gezellige dagen van te maken, rond en op Koningsdag. Meer informatie over alle bovenstaande activiteiten is verderop in deze krant te lezen in de speciale Koningsdag-special.


Victor Reinier en Jules Croiset werpen een blik op hun leven

Foto: ZINiN

NIJVERDAL - Iedereen is wel eens benieuwd naar wat de toekomst hen brengt. Komen de verwachtingen die je nu hebt uit? Of andersom, zijn de verwachtingen die je van het leven had uitgekomen?

Op donderdagavond 2 mei houden Victor Reinier en Jules Croiset elkaar de spiegel voor tijdens de voorstelling 'Een goed mens' in het ZINiN Theater.

Confronterende cliënt
Op de laatste werkdag van de oude psychiater komt hij zijn moeilijkste cliënt tegen. Meneer Kibbeling is bang om te verdwijnen en stiekem is de oude psychiater daar zelf ook bang voor. Een voorstelling die naast verdwijnen over tijd gaat. De tijd waarin heden en verleden plotseling door elkaar heen kunnen lopen. Wat hebben de psychiater en Kibbeling van elkaar gemeen? Samen gaan ze de confrontatie aan. Is hun leven zoveel anders verlopen dan verwacht of komen ze er samen achter dat hun leven helemaal niet zo mislukt is?

Flip Broekman en Aart Staartjes
De boeiende thrillerkomedie 'Een goed mens' heeft Flip Broekman speciaal geschreven voor Aart Staartjes. Daarmee werd de wens om Staartjes terug te zien op het toneel vervuld. Helaas moest Staartjes zijn rol wegens gezondheidsredenen teruggeven. Voordat het nieuwe toneelstuk in première ging is Flip Broekman plotseling overleden. 'Een goed mens' getuigt opnieuw de kwaliteiten van Flip als toneelschrijver. 'Ik kende Flip maar kort, maar Flip is iemand die je beter kort kan hebben gekend dan helemaal niet', aldus Reinier. Reserveer uw kaarten voor 'Een goed mens' via www.zinin.com. Kaarten zijn ook te reserveren via de reserveerlijn (0548)624489 of aan de theaterkassa bij de VVV/Tourist Info in Nijverdal.

Jaargang: 4 • Nr 159• Wk 17

Bijzondere vondsten van Pieter en Rein ter Borg

Foto: Dinand webbink

HELLENDOORN - Vader en zoon Pieter en Rein ter Borg waren beiden huisarts in Hellendoorn. Pieter van 1901 tot 1932, Rein van 1931 tot 1962.

Beiden hadden een bijzondere belangstelling voor geologie en archeologie. Vaak geholpen door hun patiënten legden zij een bijzondere verzameling aan: van een piepkleine Lochemse 'diamant' tot de enorme wervel van een Groenlandse walvis. Dit bot fungeerde een eeuw lang als hakblok op een boerderij in Elen.

Van de familie Stertjan uit Lemele kreeg een van de dokters een voorloper van de elektrische deken. Het echtpaar gebruikte een zogenaamde gletsjermolensteen als beddenwarmer. De steen, die hier in de voorlaatste ijstijd terecht was gekomen, werd in het haardvuur verhit en vervolgens tussen de koude dekens gelegd.

Foto: Dinand Webbink

Tot de fantasie sprekend is een grote halfedelsteen die pastoor Rientjes honderd jaar geleden vond op het terrein bij Schuilenburg. En wat te denken van een fraai bewerkt mesheft van ongeveer vierhonderd jaar oud dat in de Hellendoornse berg is gevonden. Hoe kwam zo'n rijk versierd mes daar terecht?

Andere topstukken in de collectie zijn onder andere versierde urnen en bijzondere kammen uit Groningen, prehistorische strijdbijlen en enkele zeer oude, mysterieuze schedels.

Wie al dit fraais wil zien, kan vanaf 1 mei terecht in museum Erve Hofman op dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 – 17.00 uur. De entree bedraagt € 4,--. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang, evenals alle Noabers van Oald Heldern de Noaberschop.

Museum Erve Hofman
Hofmanstraat 2
7447 AS Hellendoorn

Wandelmeerdaagse voor minder mobiele mensen

Foto: Stichting De Welle

NIJVERDAL - ZorgAccent en Stichting De Welle organiseren op 14, 15 en 16 mei 2019 voor de vierde achtereenvolgende keer de Wandelmeerdaagse voor minder mobiele mensen.

De eerdere edities van de Wandelmeerdaagse waren een grandioos succes. Een mooie traditie is geboren! De wandelmeerdaagse is een wandelevent waar iedereen aan kan deelnemen. De routes zijn zo uitgezet dat ze geschikt zijn voor minder mobiele mensen. Ook mensen met loophulpmiddelen (rolstoelen, rollators en scootmobiels) kunnen meedoen. Het startpunt van deze meerdaagse is Woonzorgcentrum De Blenke in Hellendoorn. Deelnemers kunnen hier dagelijks om 18.30 uur van start gaan. De routes zijn ongeveer 3 km, halverwege is er iedere avond een gezellige pauze met muziek.

U kunt zich opgeven via: plus@zorgaccent.nl of via 0900 0678 (lokaal tarief) en vraag naar ZorgAccent PLUS . Bereikbaar op werkdagen van 8.30 t/m 13.30 uur. De kosten zijn € 6,- per persoon voor 3 avonden. Dit jaar ontvangen de betalende deelnemers bij aanvang een polsbandje (het polsbandje is overdraagbaar). Heeft u vervoer nodig? Bel dan met HellendoornDoet! via telefoonnummer 0548-638800 om vervoer te reserveren.

Vrijwilligers

De Wandelmeerdaagse kan nog helpers gebruiken die (een van) deze drie dagen kunnen assisteren bij het neerzetten van hekken, het helpen met in- en uitstappen en het in goede banen leiden van dit leuke evenement. Interesse? Bel. 638829.

Steuntje in de rug...

Foto: Raad van Kerken

NIJVERDAL - Pasen, het feest van de hoop, is voor de Raad van Kerken Nijverdal-Hellendoorn een belangrijk moment om aandacht te vragen voor een groot aantal gezinnen en alleenstaanden die, om allerlei redenen, leven in moeilijke omstandigheden.

Uit bewogenheid met deze mensen en als steuntje in de rug is door de Raad besloten dit jaar opnieuw in de gemeente Hellendoorn een "Paasgroetactie" te organiseren.

Een dergelijk teken van medeleven kan veel goed doen. Vorige week woensdagmorgen zijn in de Leerkamer van Hellendoorn ongeveer 650 paasbroden ingepakt en gesorteerd. Deze broden en een Paasgroet werden in de dagen erna door ongeveer 100 vrijwillige bezorgers aangeboden op adressen, waar tijdens de "Kerstpakkettenactie voor de Minima", een kerstpakket is bezorgd. Bij de organisatie en de uitvoering van de "Paasgroetactie" wordt de Raad van Kerken geholpen door de diverse plaatselijke Diaconie -en Caritasinstellingen, het Trefpunt Minima, Maatschappelijk Werk, Vluchtelingenwerk, Stichting Hulpfonds Hellendoorn, Stichting "Boom" en de Stichting Voedselbank Hellendoorn. De Raad van Kerken stelt het bijzonder op prijs een actie te organiseren, die zo breed
gedragen wordt.

Inloopspreekuren Tablet en iPad

Foto: ZINiN

NIJVERDAL - In de BreinReis serie staat het spreekuur Tablet /iPad op stapel op dinsdag 20 april. Docente Alice Zandbergen staat dan voor u klaar om uitleg te geven over het gebruik van uw tablet of iPad. Zij biedt u de kans om het maximale uit uw tablet en/of iPad te halen.

Wilt u graag digitaal wijzer worden. Heeft u vragen over apps, e-books of loopt u tegen problemen op met uw Tablet/iPad/Smartphone of laptop. Docente Alice Zandbergen geeft op dinsdag 30 april 2019 tussen 15.00 en 17.00 uur uitleg over uw Tablet en maakt u wegwijs in de apps, leert u downloaden, surfen op het internet, muziek luisteren en Skypen. Zo haalt u het maximale uit uw Tablet. Verder zijn er nog leuke tips en trucs. Elke 2e woensdagochtend van de maand vindt dit plaats van 10.00-12.00 uur. Elke laatste dinsdagmiddag van de maand van 15.00-17.00 uur. Aanmelden is niet nodig, het is geheel gratis.

Enge Bos podium

HELLENDOORN - Húúúúú ik ga wel naar het Enge Bos! Deze gevleugelde uitspraak schalde al enige jaren niet meer over het terrein van Dauwpop, maar voor het 25-jarige jubileum keert één van de meest besproken area's uit de roemruchte historie éénmalig terug! Het Enge Bos! Met dit jaar niemand minder dan George Baker, Plork en de Aannemers, DJ Maus en Rebel Radio. Naast de terugkeer van het Enge Bos is er een nieuwe area voor jullie. XING MEI, een spliksplinternieuwe karaokebar om ongegeneerd hits mee te zingen met je vrienden en vriendinnen. Tot slot maakte de organisatie de line-up van The Glory Hole bekend. Je favoriete donkere kroeg in de bossen van Dauwpop. Dit jaar zie je hier o.a. de dames van De Ruige Rita's DJ set, de paradijsvogels van Volcano Boys, DJ-Collectief Dave Grohl & The Topless DJ's, Candy Says en E-Star.

Volop beleving

NIJVERDAL - Ook dit voorjaar zijn er weer heel veel verschillende activiteiten bij het BuitenCentrum de Sallandse Heuvelrug. Zondag 28 is er voor mensen die eens vroeg uit de veren willen een vroege vogelwandeling. Ga mee met een gids en ontdek hoe de vogels het hoogste leid zingen. Dinsdag 30 april is het werk aan de winkel. Met vereende krachten kan je je eigen vogelhuisje in elkaar timmeren en vervolgens ophangen in de tuin. Misschien dat er dit jaar nog een vogel in gaat broeden. Houdt u van fietsen ga dan woensdag 1 mei met een gids en ontdek de Sallandse Heuvelrug per fiets. Een tocht van hoog naar laag. Overdag is de natuur prachtig, maar het is ook een belevenis om eens vroeg of juist tegen de schemering op pad te gaan. Donderdag 2 mei is er 's avonds een schemertocht en zondag 5 mei is er gelegenheid voor de vroege vogels om de natuur te zien en horen ontwaken. Vrijdag 3 mei is er speciaal voor (groot)ouders en (klein)kinderen een bossafari. Ontdek de natuur eens anders. Wandelen is opeens niet meer saai!

Bloemenmarkt

HELLENDOORN - Op 4 mei is er in het park De Geuren een grote bloemenmarkt van 08.30 - 16.00 uur. Er zijn vele soorten éénjarige bloemen van top kwaliteit, opgekweekt door Huyskweker Pot. Ook is er ruime keuze uit vele soorten grote gemengde hangers. Dus laat uw tuin deze zomer kleuren en koop uw bloemen in de Geuren.

Uitslagen Koopzondag-enquête

Foto: Gemeente hellendoorn

In de gemeente Hellendoorn zijn er jaarlijks 8 koopzondagen vastgesteld voor alle ondernemers. Daarnaast zijn er voor supermarkten nog 12 extra koopzondagen per jaar vastgesteld. De gemeenteraad wil graag weten wat u van dit beleid vindt. U kon uw mening geven door mee te doen aan de koopzondagenenquête die openstond van 19 maart tot en met 9 april 2019.

De uitkomsten van de enquête vindt u hieronder. Belangrijk om te weten is dat de gemeenteraad de uitkomsten van de enquête ter ondersteuning gebruikt. De uitkomsten zijn raadgevend. In de commissievergadering Grondgebied van woensdag 29 mei is het mogelijk om in te spreken over het koopzondagenbeleid. In de raadsvergadering van dinsdag 11 juni 2019 staat de evaluatie van het huidige
koopzondagenbeleid op de agenda. U kunt deze vergadering bijwonen. Het is ook mogelijk de vergadering live mee te kijken
via raad.hellendoorn.nl.

OV-inloopspreekuur
Elke eerste woensdag van de maand is er het OV-inloopspreekuur. Hier kunt u terecht met al uw vragen over het reizen met het openbaar vervoer. Vragen als "Hoe vraag ik de OV-chipkaart aan?", "hoe werkt de 40% samen reis korting?" en "welk abonnement past het beste bij mij?" kunnen hier gesteld worden. Advies op maat wordt gegeven door OV-ambassadeurs. Ook kunnen ze stap voor stap op de computer laten zien hoe de website van de NS werkt. We starten met deze dienst bij de stamtafel op de begane grond in Bibliotheek Nijverdal. Toegang is gratis. Woensdag 1 mei om 11.00 uur.

Inloopspreekuur
solliciteren

Het inloopspreekuur solliciteren is een samenwerking met Sheena Kozijn (carrièrezaken.com). Tijdens het gratis inloopspreekuur kan iedereen terecht voor vragen over het samenstellen van sollicitatiebrieven of motivatiebrieven, het curriculum vitae, Personal Branding, het inrichten van LinkedIn-profielen, en het aangaan van sollicitatiegesprekken.
Donderdag 2 mei om 16.00 uur.

Marel Hegeman wint gedichtenwedstrijd

Foto: pIXABAY

De gemeente Hellendoorn heeft ook dit jaar weer een gedichtenwedstrijd uitgeschreven onder de leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Reggesteyn. Het thema van dit jaar rond de Dodenherdenking is: "In vrijheid kiezen".

Winnende gedicht

Klaas van der Wolf (docent Nederlands aan de Reggesteyn) en Henk Pennings (docent Geschiedenis aan de Reggesteyn), Henk Scheper (van de ZINiN Taal) van de Culturele Raad Hellendoorn), Bob Faber, (namens ZINiN Taal) en burgemeester Raven hebben de taak als jury op zich genomen. Het oordeel van de jury is bekend gemaakt door burgemeester Raven. De eerste prijs gaat naar Marel Hegeman. Zij ontving uit handen van burgemeester Raven een pennenset. Ook kreeg zij een oorkonde en een vvv-bon. De tweede plaats was voor Romke Veneklaas, en de derde prijs ging naar Anna Valk. Beiden kregen een oorkonde en een vvv-bon.

Het winnende gedicht draagt Marel Hegeman voor op zaterdag 4 mei tijdens de herdenkingsplechtigheid bij het Monument voor Gevallenen 1940-1945 aan de De Joncheerelaan / Ninaberlaan.

Romke Veneklaas draagt haar gedicht voor tijdens de dienst in Protestantse Dorpskerk in Hellendoorn.

En Anna Valk draagt zijn gedicht voor tijdens de dienst in de Vrije Evangelische kerk in Nijverdal.

1e prijs Mare! Hegeman (klas NH Ic)

Vrijheid in keuze
Ik mag kiezen
Kiezen naar welke school ik wil
Kiezen wat voor kleding ik draag
er wordt naar mij geluisterd
mijn stem telt
En bij jou?
Werd naar jouw stem ook geluisterd?
Had jij ook een keuze?
Mocht jij kiezen naar welke school je ging?
Mocht jij kiezen wat voor kleding je droeg?
of had je geen keus?
Wij mogen onze eigen mening hebben
Wij mogen alles zeggen wat we maar willen
maar gaat dat soms ook niet iets te ver?
We zetten alles op het internet
maar kwetsen we daar mensen ook niet mee?
In wat voor tijd je ook leeft
kijk naar elkaar om
Sta eens in de schoenen van een ander
en heb oog voor elkaar
Ik mag kiezen
Ik kijk naar een ander
doe jij dat ook?

Nieuwe openingstijden Bibliotheken Nijverdal en Hellendoorn

Foto: Logo ZInIN

HELLENDOORN/
NIJVERDAL - Om aan de wensen van de bezoekers van de ZINiN Bibliotheken en de Tourist Info tegemoet te komen, past ZINiN de openingstijden van beide vestigingen in Nijverdal en Hellendoorn met ingang van 1 mei 2019 aan.

De opening tijdens de koopavonden komt hierdoor te vervallen. Met ingang van 1 mei 2019 zijn de nieuwe openingstijden:

Nijverdal:
Maandag 9.30 t/m 17.00 uur
Dinsdag 9.30 t/m 17.00 uur
Woensdag 9.30 t/m 17.00 uur
Donderdag 9.30 t/m 17.00 uur
Vrijdag 9.30 t/m 17.00 uur
Zaterdag 9.30 t/m 16.00 uur
Zondag gesloten
Hellendoorn
Maandag 13.30 t/m 17.00 uur
Dinsdag 13.30 t/m 17.00 uur
Woensdag 11.30 t/m 17.00 uur
Donderdag 13.30 t/m 19.00
Vrijdag gesloten
Zaterdag 10.00 t/m 12.30 uur

Voor meer informatie kunt u terecht bij de ZINiN Bibliotheek, 0548-613342 of via www.zininbibliotheek.nl.

Fusie Stichting Quo Vadis en Stichting ROOS

Foto: Stichting Roos

NIJVERDAL - Stichting Quo Vadis en Stichting ROOS starten een onderzoek naar een besturenfusie.

Stichting Quo Vadis heeft 17 basisscholen in de gemeenten Deventer, Almelo, Twenterand en Lochem. De scholen zijn interconfessioneel, neutraal, katholiek of protestants christelijk. Stichting ROOS heeft 11 openbare basisscholen in de gemeenten Rijssen-Holten, Hellendoorn, Wierden en Twenterand.
Beide Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraden staan unaniem positief tegenover dit onderzoek.

Ontwikkelingen primair onderwijs

De omgeving waarin de scholen werkzaam zijn, is voortdurend in beweging. De afgelopen jaren heeft het primair onderwijs te maken gehad met een forse krimp van het aantal leerlingen, is de wet- en regelgeving ingrijpend veranderd en wordt van scholen en schoolbesturen gevraagd zich toekomstgericht professioneel te ontwikkelen en zich te verantwoorden op doelmatigheid. Om de leerlingen in de regio ook op de lange termijn het best mogelijke onderwijs te kunnen bieden met de beschikbare middelen, zullen Stichting Quo Vadis en Stichting ROOS de mogelijkheden onderzoeken tot een duurzame samenwerking. Quo Vadis en ROOS hebben de gezamenlijke ambitie om de kwaliteit en de diversiteit van het onderwijs in de regio te borgen met behoud van kwaliteit en eigenheid van scholen. Door te fuseren zal er een aaneengesloten gebied ontstaan van Deventer tot Almelo.

Een bestuurlijke fusie biedt de volgende voordelen:
• doet recht aan de maatschappelijke opdracht om ieder kind in de regio het best mogelijke onderwijs te geven met de beschikbare middelen;
• versterkt de positie en kwaliteit van het primair onderwijs in de regio;
• maakt het uitwisselen van expertise en kennis op elk beleidsterrein en op alle niveaus mogelijk;
• biedt continuïteit met een professionele organisatie die door de schaalgrootte verantwoord kan worden bekostigd;
• geeft inhoud aan goed werkgeverschap.

In de komende periode zullen werkgroepen bestaande uit werknemers van beide organisaties aan de slag gaan op het gebied van personeel, financiën, facilitaire zaken, onderwijs, identiteit /grondslag en Governance om de beoogde fusie te onderzoeken en vorm en inhoud te geven. Streven is per 1 januari 2020 te gaan fuseren.

Dames Het Ravijn naar halve finale play-offs

19-04-2019: Waterpolo: Vrouwen Het Ravijn v ZVL: NijverdalHet Ravijn Dames 1 Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - De waterpolodames van Het Ravijn hebben de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap van Nederland bereikt. In de kwartfinale werd gewonnen van het Leidse ZVL.

Vrijdagavond 19 april was het team van Jan Mensink thuis met 10-7 te sterk en zaterdagmiddag werd in Leiden met 6-7 gewonnen van het team van Jacob Spijker. "Een zwaarbevochten overwinning", oordeelde Mensink, "maar we hebben de halve finale bereikt en dat telt." In de halve finale treffen de Nijverdallers regerend landskampioen Polar Bears. Donderdag 2 mei wordt eerst de uitwedstrijd in Ede gespeeld. Vrijdag 3 mei vindt de thuiswedstrijd plaats en zondag 5 mei de eventuele derde wedstrijd wederom in Ede. De aanvangstijden zijn nog niet bekend.

Zoals gezegd verliep de uitwedstrijd zaterdag in Leiden nogal stroef. Vrijdagavond thuis had de ploeg nogal moeite met het omschakelen en kwam de wedstrijd pas later goed los. Zaterdag begon dames 1 de wedstrijd erg sterk. In de eerste periode stond de Nijverdallers snel met 4-0 voor, maar werd verzuimd dat uit te bouwen. In de verdediging bleven ze het onder controle houden, alleen in de loop van de wedstrijd verslapten ze in de aanval, waardoor ZVL nog tot twee maal toe gelijk wist te komen. In de laatste minuten van de wedstrijd werd toch het zevende doelpunt gescoord en waren de Nijverdallers met de hakken over de sloot naar de halve finale.

Deze week gaat Dames 1 naar Barcelona in trainingskamp om zich goed voor te bereiden voor die halve finale wedstrijden. Foto: Wim Beunk.

Zeemeerminnen en watervoetbal in Het Ravijn

Foto: Het Ravijn

NIJVERDAL - In de meivakantie, op dinsdag 30 april, organiseert zwembad Het Ravijn watervoetbal in ondiep water, een activiteit die gegarandeerd zorgt voor een spetterende strijd!

Kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar kunnen meedoen zonder zich hiervoor op te geven. Ook is het mogelijk om mee te doen met een eigen team. De activiteit vindt plaats van 13.30 – 16.00 uur in het wedstrijdbad van zwembad Het Ravijn.

De entreeprijs bedraagt de normale entreeprijs voor vrijzwemmen, € 3,40.

Op woensdag 1 mei, zijn er workshops voor Zeemeerminzwemmen in Het Ravijn. Ook Zeemeermannen kunnen deelnemen aan deze workshops. In de beginnersworkshop kunnen kinderen kennismaken met de beginnende techniek van het zwemmen met een zeemeerminnenstaart, de monovin.

Speciaal voor kinderen die al ervaring hebben met een monovin is er een vervolgworkshop. Zij leren dan nog meer tricks en trucs om net als Ariël, Disney's Kleine zeemeermin, als een betoverend wezen door het water te gaan. Alle kinderen ontvangen na afloop van de workshop een certificaat.

Er zijn vier workshops voor beginners:

13.00 – 13.30 uur
13.45 – 14.15 uur
14.30 – 15.00 uur
15.15 – 15.45 uur

En twee vervolgworkshops:
16.00 – 16.30 uur
16.45 – 17.15 uur

De workshops Zeemeerminzwemmen zijn voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. De kosten bedragen € 5,00. Aanmelding kan telefonisch, 0548-613516, of per email hetravijn@hellendoorn.nl. Het aantal plaatsen is beperkt, wacht dus niet te lang,

Meer informatie over de workshop
zeemeermin/
-manzwemmen en overige activiteiten is te vinden op www.hetravijn.nl.

Katoentjestocht

Foto: Katoentjestocht

NIJVERDAL - De Katoentjestocht, een nachtelijke wandeltocht, wordt dit jaar In de nacht van 17 op 18 mei gehouden. De grootste afstand is een heuse marathonafstand, en het is volle maan, dat wordt echt genieten.

Wandelliefhebbers kunnen zich melden bij de Smidse aan het Hoge Dijkje voor de start, de hele, kwart en de eerste halve marathon gaan vanaf de Smidse over Landgoed de Eversberg via Hulsen, Hellendoorn weer naar Nijverdal. De hele marathon gaat vandaar verder over Zuna, Hoge Hexel, Noetsele, naar de Smidse. Dit is tevens het parcours voor de tweede halve marathon.

Aanvangstijden zijn; hele marathon 00.01 uur, eerst halve marathon 00.30 uur, de kwart start om 01.00 uur en de tweede halve marathon om 03.30 uur. Reflecterende kleding is verplicht (kan eventueel tegen borg geleend worden bij het startbureau) en het is aan te raden een zaklantaarn mee te nemen.

Voorinschrijven kan vanaf nu (met korting). Meer informatie www.katoentjestocht.nl of 06-23566722.

Ernstig overgewicht?

HENGELO - Op woensdag 8 mei organiseert het ZGT Obesitascentrum een informatieavond over ernstig overgewicht. De bijeenkomst is van 19.15 - 21.45 uur in de Albert Schweitzerzaal in onze ziekenhuislocatie Hengelo. Tijdens deze bijeenkomst worden belangstellenden geïnformeerd door deskundigen en ervaringsdeskundigen over behandelingen die binnen ZGT worden uitgevoerd bij patiënten met ernstig overgewicht. Een internist en een bariatrisch chirurg presenteren hun visie op de behandeling van overgewicht. Daarnaast geven overige disciplines en ervaringsdeskundigen informatie over hun aandeel in het begeleidingstraject.

Geweldige traditie

Foto: Jan Podt

HELLENDOORN - Mede door het prachtige weer waren er meer kinderen en (groot) ouders dan anders bij het eieren zoeken in de Hellendoornse Berg op Paaszondag. Er was zelfs een Duits gezin. Ruim 125 kinderen hebben genoten van het zoeken en twaalf van hen vielen in de prijzen. Een geslaagd evenement, een traditie om in ere te houden.

Foto: Jan Podt

Foto's: Jan Podt

Afvalbrengpunt gesloten

Het afvalbrengpunt in Nijverdal is aanstaande zaterdag 27 april, op Koningsdag, gesloten. Op maandag 29 april kunt u weer terecht voor het aanleveren van afvalstromen/grondstoffen. Ook voor het inleveren van alle niet verkochte spullen op de vrijmarkten in de regio. Voor snelle inleveraars ligt een gratis Recycle memo-spel klaar. (op=Op) Openingstijden, maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 16.30 uur. Op zaterdags van 9.00 tot 13.00 uur.

Triathlon Holten nog sfeervoller door nieuwe festival setting

Foto: Gerrit Willems

HOLTEN - De Triathlon Holten - die voor de vijfendertigste keer wordt georganiseerd op 28 en 29 juni - belooft dit jaar nog sfeervoller te worden dan voorheen.

In samenwerking met plaatselijke horeca wordt een 'food court' ingericht. In het centrum verschijnen twee extra podia met muziek-acts en straattheater. Bij een groot aantal horecagelegenheden kan men consumpties verkrijgen met de triathlon-munt. Bezoekers genieten hierdoor van veel extra amusement en culinaire hoogstandjes in een festival setting.

Food court
Het nieuwe food court is een unieke samenwerking tussen de Triathlon Holten en het gros van de plaatselijke horeca. Aan de rand van de Kalfstermansweide, tussen Zwartepad en de daaraan gelegen winkels, worden diverse foodstands ingericht. De horecagelegenheden serveren daar een verscheidenheid aan culinaire gerechten. Van lokaal tot internationaal, van vlees tot vegetarisch en van caloriearm tot calorierijk. Bezoekers en deelnemers hebben daardoor royale keuze als het gaat om de verzorging van de innerlijke mens.

Muziek en straattheater
Voor het eerst worden dit jaar op de Smidsbelt en in de Dorpsstraat podia opgebouwd. Muziek en straattheater zorgen daar voor entertainment. De optredens variëren van kinder-acts tot DJ-sets en bieden vermaak voor jong en oud. "De podia met optredens op deze twee nieuwe locaties verhogen het amusementsaanbod tijdens de triathlon. In combinatie met het bestaande mega-podium in het zogeheten stadion op de Kalfstermansweide, wordt dat aanbod bovendien meer verspreid over het centrum.

Triathlon-munt
Voor het verkrijgen van consumpties bij een groot aantal Holtense horecagelegenheden kan op 28 en 29 juni de triathlon-munt worden gebruikt. Een nieuw initiatief dat onder meer in het leven is geroepen in het kader van de noviteiten rond het food court en de nieuwe podia. "Het zorgt voor duidelijkheid en gemak voor het bezoekende publiek en de deelnemers", aldus Pieters. Tijdens het evenement zal zichtbaar zijn welke horecagelegendheden tot de deelnemende partijen behoren.

Triathlon Holten
De Triathlon Holten is een toonaangevend topsportevenement. Een ongekende belevenis voor zowel topsporters uit diverse werelddelen als recreanten, door een unieke combinatie van sportiviteit, gezelligheid en een veelzijdig parcours. In 2019 vindt alweer de 35e editie plaats van dit jaarlijks terugkerende spektakel waar inmiddels ruim 15.000 bezoekers, circa 2.000 deelnemers en maar liefst 950 vrijwilligers elkaar ontmoeten.

Betere steun schoolverlater

TWENTE - Alle 14 Twentse gemeenten, het onderwijs en Leren en Werken Twente staan klaar om een grote groep schooluitvallers te helpen. Deze partijen hebben gezamenlijk op 18 april jl. maar liefst 14 concrete plannen gelanceerd, om circa 7.000 Twentse jongeren verder te helpen. In deze plannen staan lokale initiatieven om jongeren op te sporen, ze te benaderen en het gesprek met ze aan te gaan, zodat zij de draad van het leren weer oppakken.

Wethouder Mariska ten Heuw (Hengelo), namens de 14 lokale wethouders: 'Een half jaar geleden hebben we met elkaar afgesproken dat we meer gaan doen aan het vroegtijdig schoolverlaten van jongeren tot 27 jaar. Er liggen nu 14 concrete plannen: allemaal maatwerk en afgestemd op de lokale situatie. De rode draad in alle plannen is dat we de jongeren écht centraal stellen. We proberen in de huid van de jongere te kruipen om vanuit hun werkelijkheid een plan te maken waarin ze verleid worden terug te gaan naar school. '

Bredere doelgroep
In Twente weten de verschillende partijen elkaar wel te vinden als het om de ondersteuning van jonge mensen gaat. Ondanks al die inspanningen vinden veel van de jongeren die vroegtijdig de brui geven aan school, het systeem van ondersteuning te afstandelijk en te verbrokkeld. Zij geven vaak aan dat zij op cruciale momenten in het leven – als het dus even niet zo goed met ze gaat - iemand nodig te hebben die naar hen luistert, hen aanvoelt en snapt. 'Een maatje die in mij gelooft en die ik vertrouw ', zoals een van hen dat zegt. Op 18 oktober 2018 hebben de Twentse gemeenten en het onderwijs met elkaar afgesproken dat ze meer gaan doen aan het vroegtijdig schoolverlaten van jongeren tot 27 jaar. Niet alleen maakt een gebrek aan scholing mensen kwetsbaar in de samenleving, de arbeidsmarkt heeft ook mensen nodig die zich permanent ontwikkelen en scholen. Er is toen afgesproken dat alle 14 gemeenten, het onderwijs en Leren en Werken Twente binnen een half jaar een plan van aanpak zouden presenteren om vroegtijdige schoolverlaten te bestrijden. Op 18 april hebben de partners deze belofte ingelost. De 14 plannen markeren de volgende stap naar het vinden van een sluitende aanpak om de grote groep uitvallers te benaderen en met hen in gesprek gaan zodat zij de draad van het leren weer kunnen oppakken.

Ode aan oude handen door koor Follow-Up

RIJSSEN - Wat kunnen de handen van oude mensen ons vertellen? Vrouwenkoor Follow-Up uit Holten heeft hierover een voorstelling gemaakt voor ouderen: ode an oene oolde haande.

Vele oudere mensen zullen zich herkennen in de verhalen die Jan Flim vertelt. Wat voor werk hebben die handen gedaan en wat hebben ze allemaal meegemaakt? Ook draagt hij een gedicht voor geschreven door koorlid Willemien Grobben. Zo worden de toeschouwers meegenomen in een reis door het leven. Het programma wordt afgewisseld met liedjes van vroeger vertolkt door Follow-Up, onder leiding van Hanneke Hermkens en de kinderen van kinderkoor Mozaïek zingen onder leiding van Eline Paalman de sterren van de hemel. Het programma is tot stand gekomen met ondersteuning van de gemeente Rijssen-Holten. De eerste optredens in woonzorgcentra in Rijssen en Holten zijn inmiddels geweest.

Een goed mens

NIJVERDAL - De voorstelling 'Een goed mens' met Victor Reinier en Jules de Croiset is op donderdag 2 mei te zien.

Een dokter op leeftijd krijgt bezoek van een man die vele jaren jonger is, maar er zijn wel degelijk overeenkomsten, of niet? Zo bespreken ze de verwachtingen van het leven en de mislukkingen. Deze thrillerkomedie is te zien op 2 mei om 20.15 uur in het ZINiN theater. Kaarten zijn te koop voor € 26,- per stuk.

Bobbiny Tas Haken

RIJSSEN - Bij Het Wolhuis is er weer een leuke workshop te volgen: Bobbiny Tas Haken.

De stevige tas van Bobbiny garen is een leuk cadeau voor uzelf of voor iemand anders. Tijdens de workshop voor zowel beginners als gevorderden doet u voldoende kennis op om zelf de tas af te kunnen maken als dat tijdens de workshop niet lukt. Kosten van 'Bobbiny Tas Haken' op dinsdag 7 mei om 18.45 uur bedragen € 32,50. Reserveer snel een plekje via www.hetwolhuis.nl.

Vogelwandeling

NIJVERDAL - Vroeg op pad om te ontdekken welke vogels zo vroeg in het jaar al fluiten.

Met een gids gaat u op zondag 28 april al vroeg op pad. Er wordt om 7.30 uur gestart bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. De gids vertelt u welke vogels u hoort en deze zijn waarschijnlijk ook te zien doordat de bomen nog niet volledig in het blad zitten. Reserveer een plek via de website van Staatsbosbeheer www.staatsbosbeheer.nl. Volwassenen betalen voor deze tocht € 5,-.

Nature Experience

HOLTEN - Natuurmuseum Holterberg maakt voor kinderen de vakantie nog leuker met de Nature Experience tocht.

Op maandag 29 april kunnen kinderen mee met een spannende tocht om de natuur te beleven en te ontdekken op de Sallandse Heuvelrug. Er worden verschillende natuurexperimenten gedaan. Hoeveel weegt een pissebed bijvoorbeeld? Maakt een worm geluid als die beweegt? Wat heeft een uil gegeten? De aanvang is om 11.00 uur bij Natuurmuseum Holterberg aan de Holterbergweg 12. Reserveren kan via 0548-361979 of info@museumholterberg.nl. Deelname kost € 4,50.

Onze trots, onze passie, onze club. Altijd en overal!

Het was voor iedereen een zwaar seizoen, met pieken en dalen. Maar de supporters hebben Nederland massaal laten zien dat clubliefde geen divisie kent, dat FC Twente meer is dan alleen voetbal. Het is onze trots, onze passie, onze club. Altijd en overal!

Nu zijn wij samen terug waar we horen, in de Eredivisie. Zonder jullie was dit nooit gelukt, bedankt daarvoor. Samen laten we zien dat FC Twente er weer is. Ook volgend seizoen elke thuiswedstrijd weer een kolkende Grolsch Veste, Twente komt eraan!Jij bent er volgend seizoen toch ook weer bij? We starten vandaag om 11.00 uur met de verlenging.

13 / 20

Drie optredende koren tijdens Oranjeconcert

RIJSSEN - Op Koningsdag, 27 april, om 19.00 uur zal er in de Zuiderkerk aan de Jacob Ruysdaalstraat 1 in Rijssen een Oranjeconcert worden gegeven.

Medewerking zal worden verleend door het jeugdkoor Jubilate onder leiding van Otto Zwolsman met aan het orgel Han Beverdam, Jongerenkoor Sjaloom onder leiding van Jan-Geert Heuvelman met aan het orgel Bert Roest en het Gemengd Koor Cantica onder leiding van Edwin Velvis met eveneens aan het orgel Bert Roest. De entree voor dit fraaie concert is gratis. Wel zal er voor de gemaakte onkosten een collecte worden gehouden. Jong en oud zijn van harte welkom tijdens dit fraaie Oranjeconcert!

Dick Tukkers

CENTRUM RIJSSEN KLEURT ORANJE!
Met o.a. straattheater, gezellige terrassen, livemuziek en winkels open

RIJSSEN – Op zaterdag 27 april zijn de winkels in centrum Rijssen open van 11.00 tot 16.00 uur. Straattheater en gezellige terrassen met livemuziek zorgen voor gezellige oranjesfeer.

Straattheater
Tussen 11.00 en 16.00 uur treft u diverse professionele acts op verschillende locaties. De acts staan voor aandacht, vrolijkheid, fantasie & verhaal. Met oog voor detail creëren ze kleurrijke en dynamische animatie acts die je laten verwonderen. Laat u verrassen!

Kermispaardje
'Thuis heb ik nog een ansichtkaart, waarop een kerk…' en kermispaard! Tenminste, als het aan stalen ros Missy en haar zingende schoonheid Margootje ligt. Vers van de carrousel geklommen om de levensliederen te zingen van Oudhollandse helden als Wim Sonneveld en Willeke Alberti. Swingend op haar showpony rijdt deze zangeres rond om ook andere gouden keeltjes mee te laten klinken! Antiek, maar van alle tijden, tussen rosé en paarse bloemen, een jurk om te zoenen, sleept deze dame je mee in nostalgie en de mallemolen van het leven!

In Bloei
Dansende giechels in de groei! Met rokken van bloemblad en hun kronen vol knoppen zwieren deze blije bloempjes op stelten. Gretig boven het publiek uit groeiend, fris en fruitig bloeiend, begroeten zij de gasten met hun zonnige lach. Deze vrolijke flora's zijn versierd met krullen en koninklijke bloesem. Die, wanneer ze dansend draaien op de sprookjesachtige muziek, betoverend twinkelen in het lente licht.

De Schipper
Een verweerd koper beeld die in volle triomf achter zijn roer staat. Hij houdt alles goed in de gaten en vaart altijd de juiste koers. Deze act won het diploma Esthetiek op het WK 2010, categorie professionals.

Het Speeldoosje
'Er was eens een meisje dat de wereld ronddanste: van de grootste kastelen tot de mooiste steden, langs alle bloemen en op alle stenen, van de diepste bossen tot het circus in Parijs. Haar rode laarsjes met gouden veters stapten en sprongen overal, dag en nacht danste ze door. Op een dag werd ze zó moe, dat ze voor eeuwig in slaap viel. Tenminste... totdat de oude circusdirecteur een speeldoosje in elkaar timmerde: een magisch speeldoosje. Hij zette het meisje op het doosje, en wanneer de muziek begint te spelen…' Kijk, ze danst! Het Speeldoosje is een verhalende dans act waarbij het sprookje tot leven komt. Al draaiend op een sokkel, als een poppetje in een muziekdoosje, ontwaakt het Parijse meisje en danst ze haar rokken nog ronder en blozende wangen nog roder. Voor even danst zij, zolang de klanken klinken uit het doosje, tot ze gaapt, zich uitrekt, en weer tevreden slaapt als een roosje.

De Sprookjesboom
Muzieknoten klinken, bloemen bloeien en zeep bellen komen tevoorschijn. Met je neus tussen de bloemen en de bellen tussen je vingers droom je weg onder het genot van sprookjesachtige muziek. Met glitter lippen, franjes en veel kleuren zingt ze live en versterkt. De muzikale boom trekt ze met zich mee, zodat ieder kan genieten van de heldere noten.

Gezellige terrassen
De horecagelegenheden maken van Koningsdag een mooi feestje. Ze verruimen de terrassen. Bij een aantal horecazaken is er livemuziek.

Winkels open
Ook de winkels in koopcentrum Rijssen kleuren oranje. Rijssen biedt de bezoeker een gevarieerd winkelbestand. Veel toonaangevende zaken bepalen het winkelbeeld van de stad. Kom zelf de sfeer proeven! De winkels in koopcentrum Rijssen zijn open van 11.00 tot 16.00 uur.

En verder…
… is er 's morgens en 's middags wekelijkse warenmarkt. Deze markt vindt u rondom het gemeentehuis.
… wordt er ook aan de kleintjes gedacht. Voor hen is er kinderplezier.
Kom gezellig naar Rijssen op 27 april. Parkeren is gratis, u bent van harte welkom!

Toertocht en show oldtimers koningsdag Rijssen

Na jaren zoeken voor de bepaalde auto, vrachtwagen of tractor vind men hem dan soms ergens diep onder in Italië. Na hem gekocht te hebben volgt de volgende stap, hem weer als nieuw maken zodat hij soms nog mooier wordt dan hij ooit uit de fabriek is gekomen. Als hij dan helemaal klaar is, dan zijn de oldtimerliefhebbers er toch best trots op. Dat willen zij graag aan u laten zien, en daarbij hun verhalen vertellen. Op de oldtimershow staan tractoren, vrachtwagens, brommers en auto's. Voor de auto's is er een toertocht georganiseerd. De tocht vindt plaats voorafgaand aan de oldtimershow die nabij het park wordt gehouden.

De ontvangst is vanaf 9.00 uur bij Mercedes Baan te Zuna waarna aansluitend en vanaf ca 9.30 uur de start zal plaatsvinden. Na een prachtige en uitdagende route van ongeveer 60 km arriveren de auto's op de showlocatie bij het park om zich daar aan te sluiten bij de oldtimer trekker en vrachtauto liefhebbers. Iedereen met een oldtimer mag meedoen. De rit wordt gereden in de omgeving van Rijssen. Om de mooie bolides wat te ontzien zijn bij het uitzetten van de route, zand en grindwegen vermeden. Voor de toertocht deelnemers is het handig om met twee personen te zijn om te kunnen navigeren. Informatie rondom je start- en verzameltijden volgen na de inschrijvingen. De oldtimershow begint vanaf circa 11 uur tot 16 uur.

Deelname is op basis van vrije gift en wat overblijft wordt gedoneerd aan de Oranjevereniging.
Evenement: Oldtimershow en toertocht
Wanneer: 27 april vanaf 11 uur tot 16:00 uur
Kosten: vrije gift
www.oldtimer-rijssen.nl

Rijssense Motor Club opent het seizoen

RIJSSEN - Traditiegetrouw opent de RMC het seizoen op 27 april in alle vroegte met een Koningsrit.

Er wordt gestart bij tankstation Sanderman, Nijverheidstraat 21. Alle puzzelaars kunnen tussen 7.00 uur en 7.30 uur de weg op voor een mooie route door het landschap van de gemeente Rijssen-Holten.

Vanaf 1945
De RMC, Rijssense Motor Club, is een vereniging die al vanaf 1945 puzzelritten organiseert. Deze worden verreden op Koningsdag en op een aantal zaterdagen in de gemeente Rijssen-Holten. Er wordt gereden in 2 klassen, namelijk de Sportklasse voor ervaren deelnemers en de toerklasse voor de minder ervaren deelnemers. De uitzetter probeert ieder jaar weer leuke vragen, geintjes, valkuilen in de rit te verwerken; mocht de verkeerde keuze worden gemaakt dan wordt de deelnemer altijd weer door een opvanger naar de goede route geleid.

Kinderen
Voor de kinderen is er een zoekwedstrijd. Met na afloop een prijsje voor elk kind dat meedoet. Finish en prijsuitreiking zijn wederom bij tankstation Sanderman en de prijsuitreiking is om circa 9.15 uur. U wordt van harte uitgenodigd om eens mee te doen. Voor leden is inschrijven gratis, voor niet leden €6,-.

Volgende ritten
Overige ritten dit jaar zijn op zaterdag 25 mei, 29 juni en 21 september. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.rmc-rijssen.nl

Lidmaatschap
Een lidmaatschap kost €20,- per jaar en als lid hoeft u geen inschrijfgeld te betalen, ook mag u dan aanwezig zijn bij de jaarlijkse jaarvergadering met aansluitend onze feestavond (een hapje eten en bowlen bij 't Witte Hoes). Op 1 februari jongstleden heeft deze avond plaatsgevonden en hierbij werden ook de kampioenen van 2018 gehuldigd. In de sportklasse stond op de 1e plaats B. van der Horst en op de 2e plaats J. Koster. In de toerklasse eindigde op de 1e plaats Het vriendenteam en op de 2e plaats W. Slagman.

Dick Tukkers

Vier Koningsdag in onze eigen gemeente

Foto: Bert Wolbers

Nijverdal: Leven en
gezelligheid

NIJVERDAL - Het centrum van Nijverdal is dé plek om Koningsdag te vieren. Met een grootse vrijmarkt in de straten van het centrum, te gekke bands, terrasjes en veel gezelligheid is Koningsdag in Nijverdal één groot feest.

Op zoek naar dat ene spelletje, nieuw leesvoer of uitbreiding van je verzameling koffiekopjes? Van 9.00 tot 17.00 uur struin je langs kleedjes en kraampjes voor allerlei koopwaar en luister je naar bekende deuntjes op blokfluit en viool. Wie weet vind je hier nog je eigen schat voor een prikkie. Geen fan van tweedehands? De winkels in het centrum zijn gewoon geopend, dus kom gerust even lekker shoppen. Ga je niets verkopen op de vrijmarkt, maar wil je wel komen rondneuzen: bezoek dan eerst even de aubade op het Henri Dunantplein voor de feestelijke opening van Koningsdag. Hierna starten de activiteiten van de Stichting Bruisend Nijverdal en muziekvereniging Advendo. Op het Henri Dunantplein is de gehele dag van alles te beleven voor jong en oud. In samenwerking met Advendo is een leuk programma in elkaar gezet, met optredens van diverse lokale bands in onze mooie muziektent. Bijvoorbeeld de leerlingen van de Pop Rock Factory en de bekende Nijverdalse band The Sofarockers. Daarnaast is er een boekenmarkt, het rad van avontuur en vele terrassen om even uit te rusten.

Schoenen poetsen
U kunt met keurig gepoetste schoenen de vrijmarkt over, want Wolters Schoenmakers komt zelfs uit de winkel om op een stand op de vrijmarkt uw schoenen te gaan poetsen! En niet zomaar met een borsteltje... Ze maken gebruik van een oude schoenmakersmachine uit de jaren 30! In de stand promoten zij ook hun unieke leren riemen waarbij je zelf je gesp kiest. Ze bieden ook zelf gemaakte, unieke sleutelhangers met naam of tekst naar keuze. Komt u even langs?

Foto: Gulle Goedzak

Spektakel in
Hellendoorn

Hellendoorn viert rond Koningsdag drie dagen feest. Het hart van het centrum kleurt vanaf koningsnacht weer oranje! Met een boordevol programma gaat ook horeca Hellendoorn (Tonne, Barbier, Gezelligeit, Lantaarn & Noabers ) Koningsdag en -nacht weer groots vieren. "Het wordt elk jaar beter en vetter", aldus Dennis van Dam, één van de organisatoren van dit event. De tent is dit jaar nog groter en we plakken er zelfs nog een extra dag bij aan. Zondag 28 april is het Dweilorkest festival terug zijn in het centrum. Daar wil je toch bij zijn?

Programma Hellendoorn:
Koningsnacht: De Quatsch mega Oranje pubquiz start 18.30 uur. Daarna een koningsnacht party met Beatcrooks & dj Erik Docter.
Koningsdag: het ochtendprogramma is in handen van de Oranjevereniging. Vanaf 8.00 uur is er rommelmarkt in de Dorpsstraat. Met springkussens en ander vermaak. 9.30 uur is de Oranje fietstocht voor het hele gezin. Vanaf 13.00 uur neemt horeca Hellendoorn het weer over van de Oranjevereniging.
13.00 uur disco voor de kids met dj Gradje, Springkussens en spektakel de hele dag!
14.00 uur start het muziek programma, met Elesteon, Partyband Kraakthelder, Alex & Partyfriex en DJ Erwin Groot Hemmink. Koningsdag live programma duurt tot 01.00 uur.

Zondag: Dweilorkest festival met o.a. Tismawajewendband, Heujschudders, Helderse Klepperbloazers en Feestband de Droadnagels. De middag is van 13.30 tot 19.00 uur. Deze dag staan er ook vele springkussens.

Koningsmarkt Noetsele

Foto: Wijkvereniging Noetsele

NIJVERDAL - Tijdens Koningsdag, zaterdag 27 april 2019, houdt wijkvereniging Noetsele weer de gezellige en druk bezochte Koningsmarkt, van 09:00 tot 14:00 uur.

De route is dit jaar iets gewijzigd met als doel deze logischer en meer aaneengesloten te maken. Dit houdt in dat de markt dit jaar alleen nog op de Holterweg plaatsvindt (vanaf de Tiemen de Jongstraat tot aan kruising met Noetselerweg). Het is de bedoeling dat er zoveel van voor naar achteren wordt gewerkt met het opstellen van de kramen. Het plantsoen Korenweg-Holterweg is weer het centrale punt van dit gezellige evenement.

Prijzen op z'n kop bij PAND 55
Gerwin van Pand 55 in Nijverdal is 28 april jarig en daarom zet hij op Koningsdag een muts en de prijzen op z'n kop. Kom je ook even gezellig binnenwandelen op 27 of 28 april?

Bij PAND 55 zijn ze klaar voor de zomer. In de winkel staan weer volop tuinmeubelen in diverse uitvoeringen en materialen. Veelal zelf samen te stellen. denk hierbij aan: lounge sets, dining sets, losse stoelen, tafels en ook parasols, vliegengordijnen, etc. etc.

Er zijn ook nog binnenmeubelen verkrijgbaar, zoals: diningtafels, salontafels, stoelen, kasten, lampen en allerlei woonaccessoires, meestal met een industriële look. Ook in het assortiment: dameskleding en functionele jassen en vesten van het merk Kjelvik. Het is zeker de moeite van een bezoekje waard! En... ELKE ZONDAG GEOPEND!!

Day of the King 2019

Foto: Sense of urgency

NIJVERDAL - Op initiatief van Stichting Bunga Tandjung en in samenwerking met de Nijverdalse rockformatie Sense Of Urgency, wordt er ook dit jaar op Koningsdag weer een geheel gratis muziekfestival georganiseerd in het centrum van Nijverdal. Dit gezellige authentieke festival met de naam ´Day of the King´ vindt plaats aan de Parallelweg op de kruising met de Molukkenstraat en is toegankelijk voor alle inwoners van Nijverdal en omstreken.

En dit jaar weer een geweldige vernieuwde en uitgebreide editie! Dit jaar heeft Day of the King maar liefst 2 live-podia. Naast het bekende "Electric-stage", binnen in het gebouw van Bunga Tandjung, hebben we dit jaar ook een "Acoustic-stage" buiten op de relaxweide. Hier kun je genieten van kleine, intieme optredens van akoestische acts. De optredens op het Electric- en Acoustic-stage wisselen elkaar af, zodat je geen act hoeft te missen. We zijn trots en blij dat we voor jullie weer een fantastische line-up hebben kunnen realiseren met nieuwe acts en oude bekenden. Vanaf 12:00 uur gaan de deuren open en vanaf 12.30 uur klinkt het startschot en begint Stonehenge (Deventer) binnen, gevolgd door James-On (Nijverdal), Droom (Zwolle), Pure (Deventer), ATMKTNL (Nijverdal), Marvelous (Raalte) en Times Like These (Almelo). Allemaal hun eigen stijl, invloed en muziekgenre.
"Sense goes acoustic". Net als ieder jaar zal ook Sense Of Urgency zelf weer op het podium staan. Natuurlijk in de oude vertrouwde samenstelling, maar dit keer in een nieuwe akoestische setting. Geen scheurende gitaren, pompende bas en bekkengeweld dit keer, maar huiselijk, knus en gezellig. Ook de befaamde Molukse snacks zullen worden uitgebreid met een nieuw assortiment. Iedereen kan z'n broodtrommel dus thuis laten. Naast een nieuw buitenpodium, betere logistiek, uitbreiding van het aanbod food en een groter terras, zal er dit jaar ook een "kids playground" en live vermaak voor de allerjongste bezoekers zijn.

Doarle's foute party!
De Feestcommissie van Daarle is samen met café 'n Tip en dorpshuis 'n Kadiek weer druk aan het brainstormen geweest om er een paar gezellige dagen van te maken, rond en op Koningsdag.

Foto: feestcommissie Daarle
Foto: feestcommissie Daarle

Op 26 april vindt een grandioze playbackshow plaats waar achttien enthousiaste teams zich gaan uitleven om er een 'fout' spektakel van te maken.
Op koningsdag zullen de achttien teams zich inzetten voor de jaarlijkse zeskamp met aansluitend muziek in de feesttent. 's Avonds om 21.00 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden en daarna zullen De Bunzings er een 'foute' feestavond van maken!

Ter afsluiting zal er zondag 28 april een praisedienst worden gehouden met samenwerking van de evangelisatiecomissie van beide kerken uit Daarle.

Dit alles vindt plaats in en rond de feesttent op de Evenementenweide in Daarle!