Hart van Rijssen - Nijverdal

14 december 2018

Hart van Rijssen - Nijverdal 14 december 2018


Afscheid van Evert Voortman

RIJSSEN – Evert Voortman nam donderdagmiddag afscheid van de Rabobank Rijssen-Enter.

Door het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zette Voortman een punt achter een 48-jarige carrière bij de Rabobank. Ter gelegenheid van dit afscheid werd er in de grote zaal van het Parkgebouw een symposium gehouden dat werd ingeleid door Voortmans opvolger, Hans Brinks (links op de foto).

Spreker op het symposium was Cock Grandia die een lezing hield over het thema "Rijkdom van karakters". In het slot van zijn toespraak gaf hij een typering van de persoon Evert Voortman en op wat voor wijze hij altijd leiding heeft gegeven aan de Rabobank Rijssen-Enter.

In een film gaven personeelsleden, commissarissen van de Rabobank, werkgevers en burgemeester Arco Hofland hun mening over Evert Voortman en zijn wapenfeiten. Vooral de plichtsgetrouwe manier waarop Voortman altijd zijn werk gedaan heeft werden geroemd. Veel rust om te herstellen van diverse operaties gunde hij zich kennelijk niet. Zo nodig werden vergaderingen vlak na de medische ingrepen bij hem thuis in Enter gehouden die hij dan in "campingsmoking" voorzat.

Uit handen van de voorzitter van de Raad van Commissarissen kreeg hij als dank een horloge aangeboden, met de opdracht: "Als je er op kijkt, denk dan nog eens aan ons en aan de goede jaren die we met elkaar gehad hebben." Tenslotte sprak Evert Voortman (66) op zijn eigen, onderkoelde wijze het slotwoord. Daarin roemde hij de samenwerking tussen Rijssen en Enter. "Het zijn twee verschillende kernen met twee dialecten, maar sociaal-economisch passen ze heel goed bij elkaar." In zijn dankwoord betrok hij ook zijn vrouw Jeanette, zijn kinderen en kleinkinderen.Omdat Voortman penningmeester is van hospice De Reggestroom had hij de afscheidsgiften bestemd voor het hospice. Donderdagmiddag stond de teller op 20.375 euro.

Iej köant 't
Zijn opvolger Hans Brinks gaf hij enkele adviezen mee. "Pas goed op de klanten en onze mensen. Begin een gesprek met een Enternaar nooit met "je moet", want Enternaren moeten niets. Doe het op je eigen manier. Iej köant 't!"

Het is erop of eronder voor Radio 350

Foto: Jan van de Maat

RIJSSEN – Het voortbestaan van Radio 350 hangt af van de steun die de gemeentelijke omroep krijgt van de bevolking.

Burgers van de gemeente Rijssen-Holten kunnen via het burgerpanel aangeven wat zij vinden van Radio 350.

De burgers kunnen hun mening geven tot en met zaterdag 22 december via het burgerpanel. Wie geen lid is van het burgerpaneo, kan zich via de gemeentelijke website aanmelden en krijgt dan een uitnodiging deel te nemen.

Luisteren
Via het burgerpanel wil de gemeente graag weten of de burgers vaak luisteren naar Radio 350 en of ze het belangrijk vinden dat Radio 350 blijft voortbestaan. De gemeente wil ook weten of burgers ook geld over zouden hebben voor het voortbestaan van de plaatselijke zender.

Fuseren
Ook wordt gevraagd of ze nog naar Radio 350 zouden luisteren als die zou gaan fuseren met een lokale zender uit naburige gemeenten. Pogingen om tot een fusie te komen met de lokale zenders van Hellendoorn, Wierden en Hof van Twente zijn tot op heden overigens zonder resultaat gebleven.

Zender
Radio 350 zit financieel gezien in zwaar weer. De zendmast is ten gevolge van blikseminslag defect geraakt en de omroep heeft geen eigen middelen om de zender te vervangen. Hierdoor is Radio 350 alleen via internet te beluisteren, maar daar gaat onvoldoende wervingskracht van uit om zelfstandig advertentie-inkomsten te verwerven.

Daarom vroeg Radio 350 aan het gemeentebestuur om een extra bijdrage voor het aanschaffen van een nieuwe zender. D66-fractieleider Herman Klein Velderman stelde daarop in de begrotingsvergadering voor het draagvlak voor Radio 350 onder de burgers te peilen.

Jammer
Een woordvoerder van Radio 350 hoopt dat de burgers massaal zullen laten weten dat ze Radio 350 graag willen behouden. "Het blijft jammer dat we niet eerst de kans hebben gekregen om ons bereik te vergroten door het aanschaffen van een nieuwe zender. Op die manier mis je overdag toch veel luisteraars die aan het werk zijn in bedrijven of in de auto onderweg zijn."

Jaargang: 5 • Nr 231 • Wk 50

Boeiende lezing van Blokhuis over grafiek

RIJSSEN – Met de stand van zaken in de techniek zou het maken van linosneden niet meer beoefend worden.

Dat zei beeldend kunstenaar Henk Blokhuis donderdagavond in zijn kunstlezing in het Rijssens Museum. Blokhuis exposeert momenteel linosneden, grafiek en etsen in de wisselzaal van het Rijssens Museum. Over deze expositie verzorgde Blokhuis een kunstlezing. Aan de hand van afbeeldingen op het grote scherm liet hij de lange voorgeschiedenis zien van zijn beeldende kunstvormen. Daarbij is een onderscheid te maken tussen hoogdruk en diepdruk.

Letters
De grafiek als kunst is ooit begonnen met het snijden van letters uit één plank. Maar je kunt ook afzonderlijke houten letters snijden. "Mensen zochten naar technieken om meerdere exemplaren te kunnen maken. Dat kan met een houtsnede waarbij je wegsnijdt wat je niet wilt afdrukken. Albrecht Dürer was er een meester in. Je kunt ook een houtgravure maken waarbij je in het hout graveert. De bekende Gustave Doré was zo'n kunstenaar in het maken van houtgravures."

Namaken
Blokhuis legde uit dat in vroegere tijden veel schilderijen van grote meesters nagemaakt werden. "Van schilderijen van Rubens werden dan tekeningen gemaakt, daarvan weer gravures en daarna werden er afdrukken gemaakt."

Linoleum
Rond 1870 vond Frederick Walton het linoleum uit. Van een mengsel van lijnolie en kurk maakte hij een product waarin je gemakkelijk kunt snijden. "En dat was een uitkomst voor die tijd. Tegenwoordig kun je met de computer eigenlijk alles maken."

Eigendomsbewijs
Blokhuis vertelde ook over de achtergronden van de zogenaamde ex librissen waarvan er een flink aantal in de expositie te zien is. "Ex libris betekent letterlijk: uit de bibliotheek van. In zo'n eigendomsbewijs wordt de naam van de boekenbezitter verwerkt, maar ook bijvoorbeeld het beroep, typische eigenschappen, symbolen en toespelingen van de boekenbezitter. Heeft een ex libris nut? In feite niet, maar omdat je er zo veel verschillende elementen op al dan niet humoristische wijze in kunt verwerken, zijn ze zo mooi om te maken en te zien." De expositie Grafiek van Henk Blokhuis is nog tot 12 januari te zien in het Rijssens Museum.

BoekStart bestaat al 10 jaar

Foto: De Bibliotheek

RIJSSEN/HOLTEN - Eind 2018 bestaat BoekStart voor baby's 10 jaar; dit feestelijke feit wordt het hele jaar gevierd.

Bijna alle Bibliotheken in Nederland werken inmiddels met BoekStart. Ouders van baby's ontvangen van de gemeente een brief met een waardebon. Hiermee worden ze uitgenodigd om in de Bibliotheek hun kindje gratis lid te maken en het BoekStartkoffertje, met daarin 2 leuke babyboekjes, op te halen.

Extra verrassing
Vanwege het jubileumjaar is er een extra verrassing. In een aantal BoekStartkoffertjes is een zogenaamde Gouden Wikkel verstopt. De gelukkige vinder wint een BoekStart verrassingspakketje van de Bibliotheek in samenwerking met Patissier en Broodspecialist van Otten en kraamcadeauwinkel Linijn.

Doel
Een heel decennium lang is het hoofddoel van BoekStart hetzelfde gebleven: het bevorderen van voorlezen aan jonge kinderen. Plezier in lezen leidt tot een betere taal- en spraakontwikkeling. Het is dus heel belangrijk dat kinderen al heel jong ontdekken hoe leuk boekjes zijn!

Activiteiten
De Bibliotheek biedt met BoekStart een gratis lidmaatschap voor de allerjongsten, het BoekStartkoffertje als cadeau bij inschrijving en een BoekStart collectie met baby- en peuterboekjes om te lenen. Ook organiseert de Bibliotheek regelmatig leuke activiteiten voor ouders en jonge kinderen. Meer informatie is te vinden op www.boekstart.nl en www.bibliotheekrijssenholten.nl .

Geen bon gekregen of kwijt geraakt? Kom langs in de Bibliotheek en het wordt geregeld!

Rijssens Museum wil antieke houten duiders behouden

Foto: Joop Voortman

RIJSSEN – Het Rijssens Museum is een onderzoek gestart om de houten duikers te behouden die onlangs in de Boomkampbodem zijn aangetroffen.

De houten duikers werden ontdekt bij wegwerkzaamheden ter hoogte van Rick's Flowers & More, waar eerder Installateur Ter Harmsel en Café Jan Kuper gevestigd waren. De houten duikers blijken te stammen uit begin 1800 en zijn vermoedelijk gemaakt in de kuipenmakerij waarvan Café Jan Kuper later de naam droeg.

Gerald Getkate van Monumentenwacht Overijssel en Flevoland kwam tot de ontdekking dat het maken van dit soort houten kuipen al een zeer oud ambacht is. Volgens Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum stuurde Getkate oud filmmateriaal waarop te zien is hoe in Noorwegen dezelfde kuipen werden gemaakt. "In deze houten tonnen werd in Noorwegen vis geconserveerd, maar ook daar was sprake van houten ringen die met een speciale techniek werden gemaakt en bevestigd, waardoor de houten duigen nog strakker tegen elkaar aan getrokken worden."

De houten duikers uit de Boomkampbodem zien er uit als gewone houten vaten waar de boven- en onderkanten uit zijn. De vaten werden aan elkaar gekoppeld en vormden een houten waterafvoer die haaks onder de Boomkamp doorliep. Omdat de houten vaten enkele honderden jaren onder de grond gelegen hebben, moeten ze een speciale behandeling ondergaan. "De duikers mogen niet uitdrogen, anders ontstaan er grote kieren," zegt Dannenberg. "Ze staan nu zo lang onder een afdak bij het museum en worden constant nat gehouden."

Er is intussen contact gelegd met een gespecialiseerd bedrijf. "Restauratieatelier Restaura in Heerlen heeft meer met dit bijltje gehakt," zegt Dannenberg. "Zij gaan bekijken hoe we onze antieke houten duikers het beste kunnen bewaren. Als dat lukt - en dat zal ook van de kosten afhangen - zoeken we er een mooie plek voor in de kasteelkelder waar nog meer Rijssense archeologische voorwerpen liggen."

Kerstconcert

RIJSSEN - Het Hervormd Kerkkoor Rijssen geeft op vrijdag 21 december een Kerstconcert in de Schildkerk. Het koor bestaat 65 jaar en in verband hiermee wordt deze avond het Kerstoratorium "Een nieuw begin" van Johan Bredewout uitgevoerd.

Medewerkenden aan deze avond zijn: Hervormd Kerkkoor Rijssen o.l.v. Jorrit Woudt, Marieke Booy – viool, Anja Brons – fagot, Maurice van Dijk – trompet, Krista van den Esker – fluit, Jenneke de Jonge – hoorn, Marcel Mooibroek – trompet, Gezinus Veldman – piano, Minne Veldman – orgel, Pauline Westen – hobo, Ds. A.C. de Kruijf - opening en sluiting. Het concert begint om 19.30 uur. De toegang is vrij, wel is er een collecte voor de onkosten.

Miniconcert WIT in Eltheto

RIJSSEN - Donderdag 13 december om 19.00 uur treedt het WIT-orkest van Muziekvereniging Wilhelmina op in Eltheto.

Het opstaporkest heeft een nieuwe naam: WIT. Dit staat voor Wilhelmina Instromend Talent. Onder de enthousiaste leiding van Gerjanne Dannenberg speelt dit orkest met jonge muzikanten vaker op verschillende locaties in Rijssen, zoals in Eltheto en het Stadskwartier. Het orkest speelt muziek van Jacob de Haan en Rangers Rock uit de Young Band Collection. Daarnaast kunt u ook klassieke kerstliederen, zoals Stille Nacht komen meezingen. De toegang van het miniconcert is gratis. Het adres van Eltheto is Karel Doormanstraat 30b.

Kees van der Staaij bezoekt Zorggilde

RIJSSEN - Vergezeld door onder andere afgevaardigden van de SGP-Rijssen- Holten, Christen Unie Rijssen-Holten en het Hoornbeeck College bracht de fractievoorzitter van de SGP Kees van der Staaij een werkbezoek aan het Zorggilde Reggestreek.

Zorggilde is een collectief van ROC van Twente, Hoornbeeck College, Baalderberg Groep, Carinova, Siloah, Carint Reggeland, SVRO en de gemeente Rijssen-Holten. Bij dit opleidingscentrum, dat in augustus 2017 is gestart en volop in ontwikkeling is, kunnen studenten de driejarige opleiding Verzorgende IG & Maatschappelijke zorg (MBO niveau 3) volgen. Daarna krijgen ze een leerwerkplek in hun eigen omgeving. Zorggilde Reggestreek zorgt er zo voor dat zorgtalenten in de regio blijven en lokaal worden opgeleid. Dat komt ten goede aan de kwaliteit van de van zorg en het welzijn van de lokale bevolking.

Dick Tukkers

Volg de Ster

ENTER - Op zaterdag 15 december is er een kerstwandeling in Enter.

De wandeling begint om 18.00 uur of 18.45 uur bij Het Trefpunt en voert u door Enter om te eindigen bij de Gereformeerde Kerk. Tijdens de wandeling wordt het kerstverhaal verteld en onderweg zal er muziek en koorzang klinken van Enterse koren en verenigingen. Bent u er ook bij? De toegang is gratis.

Cursus Vuurwerk Afsteken

HOLTEN - Op 22 december organiseert Vuurwerkstore Holten een cursus Veilig Vuurwerk Afsteken.

De cursus kan om 10.00 uur, 12.30 uur en 15.00 uur gevolgd worden en is gratis. Een pyrotechnicus geeft uitleg over vuurwerk en er wordt geleerd hoe op een veilige manier vuurwerk afgestoken kan worden. Bestel kaarten via www.vuurwerk-holten.nl.

De Sterkerij verpakt vele kerstpakketten

RIJSSEN - Dat de bedrijven uit Rijssen-Holten het "noaberschap" hoog in hun vaandel hebben staan, blijkt uit de gegevens dat 95% van de bedrijven hun kerstpakketten voor het jaar 2018 hebben ingekocht bij de Sterkerij in Rijssen.

Dit heeft er mede aan bijgedragen dat in het jaar 2018 het aantal verkochte en af te leveren kerstpakketten bij de Sterkerij is gestegen naar het recordaantal van 20.000 pakketten. In 2017 was het aantal verkochte kerstpakketten ook al indrukwekkend, toen waren het 17.000 stuks. Dit jaar gaan de aantallen daar nog eens overheen. Dit betekent veel plezier voor de werknemers die binnenkort zo'n kerstpakket mogen ontvangen, maar eerst nog een flinke klus voor de werknemers van De Sterkerij.

Fraai resultaat
Voor de Sterkerij, die als speciaal doel heeft om personen met een afstand tot de arbeidsmarkt op vernieuwde wijze aan een werkplek te helpen, is dit een reusachtige opsteker. Vestiging manager Marco Woertman van de Sterkerij is zeer in zijn nopjes met de verkoop aan de bedrijven uit Rijssen-Holten. "Maar het zijn niet alleen lokale bedrijven die tot dit fraaie resultaat hebben geleid, want via de Sterkerij worden door het hele land aan bedrijven kerstpakketten verkocht en afgeleverd. Van Maastricht tot aan Terschelling toe." Aldus Woertman.

In het zeer fraaie kerstpakkettenmagazine 2018 van de Sterkerij staan veel soorten kerstpakketten afgebeeld met prijzen die variëren van 20 tot ruim 100 euro. De meeste werkgevers kiezen voor pakketten die variëren tussen de 35 en 50 euro. De gekozen pakkettem worden geleverd in een doos, krat of tas, naar gelang de opdrachtgever dit aangeeft. Een trend van de laatste jaren is het kiezen van een bepaald thema voor een kerstpakket voor het personeel.

Zelfstandige inkoop
Bij lokaal ondernemerschap hoort ook zelfstandige inkoop bij bedrijven en leveranciers die dit eveneens ondersteunen. De geleverde producten, variërend van wijn tot soepstengels en van luxe bonbons tot tomatensoep, worden door de Sterkerij zelfstandig ingekocht. Ook was er gelegenheid voor de opdrachtgevers om ter plaatse de te leveren producten te bekijken en de kerstpakketten voor hun personeel zelf samen te stellen. Zo ontstaat er een persoonlijk eindresultaat voor elk bedrijf. Men moest er wel vroeg bij zijn, want al in de maand oktober werd gestart met het inpakken van de in totaal 20.000 kerstpakketten. Dit gebeurt in het bedrijfspand van de heer Harbers aan de Nijverdalseweg.

Grote klus
De bestelde kerstpakketten zullen binnenkort bezorgd worden bij werkplekken door heel Nederland. Maar voor het zover is moeten ze allemaal feestelijk worden ingepakt. Een grote klus waar veel mensen druk mee zijn. De werknemers van De Sterkerij krijgen hiervoor hulp van een aantal vrijwilligers, maar ook personen die via een gemeentelijk re-integratietraject hun weg proberen te vinden naar een reguliere baan. Voor hen ligt er hopelijk een mooie baan in het verschiet voor het komende jaar.

Dick Tukkers

Zes nieuwe leden bij de Twente Zangers

RIJSSEN - Begin 2018 begonnen De Twente Zangers met het opzetten van een projectkoor. Het doel van het koor was om meer mannen enthousiast te maken voor mannenkoorzang.

Meer dan 20 heren meldden zich aan voor het project. Een aantal waar De Twente Zangers alleen maar van konden dromen. Zangers met en zonder ervaring waren aanwezig. Al met al een gemeleerd gezelschap door wie in een goede en gezellige sfeer muziekkennis werd opgedaan en ten uitvoer werd gebracht. Het projectkoor werd afgesloten met een mooi concert samen met De Twente Zangers in de grote zaal van het Parkgebouw in Rijssen.

Intensief jaar
De dirigent van De Twente Zangers heeft een intensief jaar achter de rug. Een jaar waarin hij zowel het projectkoor als de Twente Zangers muzikaal geleid heeft. Na het projectkoor heeft een zestal zangers zich aangemeld als aspirant-lid bij de Twente Zangers. Afgelopen donderdag is dit lidmaatschap omgezet in een volwaardig lidmaatschap. Het ensemble is nu weer bijna compleet.


Optredens
De Twente Zangers hebben in hun nieuwe formatie in oktober van dit jaar een mooi concert gegeven in Lisse. Het volgende concert staat al weer voor de deur. Op vrijdag 4 januari 2019, zal een Nieuwjaarsconcert door de Twente Zangers worden verzorgd. Ook dit keer in het Parkgebouw in Rijssen. Aan het concert wordt medewerking verleend door onder andere de jonge en bekende sopraan Sterre van Boxtel en Jan Lenselink. Een prachtige avond voor het publiek, maar ook zeker voor de geheel vernieuwde formatie van De Twente Zangers. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.parkgebouw.nl

Foto:
(v.l.n.r.) Julian Borkent, Wilfred Beltman, Ber Slettenhaar, Bert Korenromp, Tjerk Boomsma en Alexander Compagne.

Terugvragen BTW zonnepanelen

RIJSSEN - Als particulieren zonnepanelen op hun woning leggen kan bij de belastingdienst de BTW terug gevraagd worden.

De woningeigenaar wordt ondernemer voor de zonnepanelen. Dat scheelt op een gemiddelde installatie van 12 panelen als snel zo'n €1000,-. Door de BTW teruggave en de verlaagde prijs voor panelen ligt de terugverdientijd van een installatie binnen 7 jaar. Ook als men een oudere installatie heeft en u heeft de BTW nog niet terug gevraagd heeft zijn er nog mogelijkheden. Doe dat dan zo snel mogelijk. In elk geval voor 20 december.

Informatie
Voor meer informatie en hulp bij uw aanvraag kunt u contact opnemen met Henk Daggert op het telefoonnummer 0548-655840 of kijk op de website www.henkdaggert.nl.

15 december is actiedag voor kaartverkoop Rijssense Revue

RIJSSEN - Koop uw kaarten voor de "oude" prijs, deze flyer deelde de spelersgroep van de Rijssense Revue uit tijdens het evenement "Historisch winkelen Rijssen 775 jaar". Komende zaterdag 15 december is de aangekondigde actiezaterdag.

Alleen op deze zaterdag zijn de kaarten voor de "oude" prijs à € 16,- te verkrijgen (exclusief € 0,50 verenigingskosten). Dit kan online tussen 9.00 uur en 23.00 uur via www.parkgebouw.nl. Voor wie het prettiger vindt de kaarten persoonlijk af te halen, is speciaal voor deze actie de kassa van het Parkgebouw tussen 10.00 uur en 12.00 uur geopend. Op de actiezaterdag kunt u uw kaarten bestellen voor de voorstellingen op 1,2, 8 en 9 februari 2019.

Arrangementen
Bovendien maakt u alleen deze zaterdag kans op een aantal tweepersoons arrangementen. Namelijk een compleet diner-arrangement, een pauze-arrangement en een smikkel-arrangement voor na de voorstelling. De prijswinnaars ontvangen hierover persoonlijk bericht.

Herkenbaar
De Rijssense Revue "Mooi dat 't zo kan" staat weer bol van herkenbare, soms doldwaze sketches die zich afspelen in het Rijssen anno 2019. Een avondje lachen om het eigen, soms wat bijzondere gedrag of dat van de buren of collega's, u ziet het voorbij komen bij de bewoners van het Rijssense straatje. De komende weken kunt u de voortgang volgen met filmpjes en foto's op www.rijssenserevue.nl en de Facebook pagina van de Rijssense Revue.

Kerstavond in de Dorpskerk

HOLTEN - Op Kerstavond zijn er twee diensten in de Dorpskerk in Holten.

Om 19.30 uur is er allereerst een gezinsdienst. Het thema van de dienst is: Op weg naar Bethlehem. Er zal medewerking worden verleend door kinderkoor Mozaïek en een groep kinderen van de Kinderneven dienst. Voorganger is ds. Van Sandijk.

Ook de nachtdienst wordt gehouden op 24 december, maar om 22.00 uur. Het thema is: Wees niet bang. In deze dienst zal HMV de muzikale medewerking verzorgen en voorganger is ds. S Rozenboom.

Mirrewinter

HOLTEN - De film Mirrewinter - The Movie is op 21 december te zien in Kulturhus Holten.

Mirrewinter - The Movie is een film over een Markelose familie tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog. Een film waarin onder andere de Duitse bezetter, jodenvervolging, NSB en het verzet een rol spelen, maar zeker worden ook de tradities van het platteland en het leven in oorlogstijd belicht. De film zien kan om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,-.

Kerstamuses maken

HOLTEN - Iets anders op tafel en niet het traditionele kerstdiner? Dan is de workshop Italiaanse kerstamuses maken iets voor u.

De workshop Italiaanse kerstamuses maken wordt gegeven bij Sfeer en Meer aan het Zwartepad 6 op woensdag 19 december om 19.00 uur. De kosten van de workshop zijn € 25,- en opgeven kan door een e-mail te sturen naar info.sfeerenmeer@gmail.com.

Reggeborgh Groep verrast Maranatha met duofiets

RIJSSEN - Op dinsdagmorgen 4 december werd zorgmanager Jimmy Duynkerke verrast door de Reggeborch Groep uit Rijssen met een duofiets voor de cliënten van Maranatha.

De leverancier van de fiets gaf vervolgens uitleg over de werking van de fiets. Uiteraard moest er een ritje rond Maranatha mee worden gereden. De verrassing was groot toen bewoner Gerhard Baan (92) als passagier mee mocht rijden op de duofiets, samen met zorgmanager Jimmy Duynkerke. "Hij rijdt super" volgens de heer Baan, die zelf nauwelijks hoefde mee te trappen. "Nou, ik hoefde zelf ook bijna geen kracht te zetten hoor. Deze fiets heeft zo'n krachtige aandrijving, dat het bijna vanzelf gaat" vertelt de heer Duynkerke enthousiast.

Samen fietsen
De duofiets heeft een elektrische ondersteuning en er kan minimaal 60 kilometer mee worden afgelegd zonder de accu opnieuw op te laden. Ook is de instap makkelijk en kan de zitting worden gedraaid, zodat de passagier vanuit een rolstoel makkelijk op kan stappen. Op een duofiets zit je met zijn tweeën naast elkaar. De persoon zonder beperking, dat kan een medewerker, vrijwilliger of familielid zijn, trapt, stuurt en remt. Degene die als passagier meerijdt, trapt losjes mee. Dat is uiteraard goed voor de spieren en gewrichten. "Maar het voornaamste is wel dat je lekker buiten bent en niet op de hometrainer in de fysiozaal" aldus de zorgmanager. Mocht een passagier zelf niet mee kunnen trappen om welke reden dan ook, dan kunnen de trappers worden vast gezet en worden die als voetsteun gebruikt. Er zal binnenkort een uitleg worden gegeven aan het personeel en vrijwilligers, zodat de fietsers goed voorbereid de weg op kunnen.

Dick Tukkers
Foto door Arjan Baan

Column

3-d printing

Net as de bookdrukkeunst wordt het dreedimensionale printen ne soort nieje industriële revolutie. Det geet vearder as het oezelf oetprinten van ne nieje ketnkaste umdej der nen börs in hebt, nen eagen ontwörpen niejn bril of het vervangen van een kepot stuk lego. Det is allemoal nog van het doe-het-zelf-nivo, nee, het geet völle wieter.

3-d printing zet de hele wearldn op 'n kop. Woer is de tied e blewen dej noar de baanke hen mossen vuur geeld en het aowermaken van acceptgiro's. Der koomp zowat gin meanske de baanke mear in, iej koant alns thoes, of op oewen kloke telefoon. De leu koant en weelt alns zelf. Febrieken en vuurroad hooln is temee verlieden tied. . Wat is het dan meuier om zelf eawn een programmaatjes op te halen en det noar oewen 3-d printer hen te steuren den at het oew in een poar tel trechte maakt.

Op dit momeant het is het thoesgebroek nog vuural vuur kleainere dinge van plestiek. Op 'n doer köj zachte materialen printen, iezer, stoal, aluminium, mear ook etn en tal van aandere dinge.

Wil iej nen veerkaanten gehaktbal, iej oart grotter, dén oart zoolter, dén oart vetter, het maakt nit oet, iej geewt oew recept duur en doar print oewen 3-d printer oewen eensgemaakten gehaktbal. Kán nit besteet nit, aj oaweral ne tekening en recept van hebt, kö'j biej wieze van sprekken alns zélf maken.

De wearlnd geet lös vuur de bedeankers van nieje producten en der is op 'n doer zowat niks mear wat oew tegen hooldt. Mear ook de gewone man den at wat bedecht, kan de gedachten umme loaten zetten noar ne technische tekening en dan printen mear.

Noar Mars hen zal op 'n doer können. Een poar 3-d printers met, een poar containers met poeier en aandere bestanddelen en waj doar boawn in de locht neurig hebt, maak iej doar op de stea trechte.

Zeeknhuuze stoat te springen um gangs te goan met het oetprinten van organen, van implantaten, van protheses, van bloedvaten en van kraakbeen. At det allemoal anslöt wil iej nit weten wat der allemoals meugelijk is. Nen nieje hartkleppe ?, eawn een fotootje maken, en der wordt precies op moate ne nieje hartkleppe maakt. De huppe versletten köj oplössen duur nen niejen te printen en der oe in loaten zetn. Ne neuze op de rugge? Gin probleem; iej zengt het mear, doar make viej der gewoon ene van en met eengsgemaakte embryonale stamcellen, loa-j het der op greuien.

In het begin zal het allemoal nog froai deur wean, mear ook det zal rap aanders worden. Goat de mear van oet dej binnen vief joar zo'n 3-d printer biej de Action köant kopen en iej via internet alle meugelijk groondstoffen köant bestellen.

Netuurlijk geet het allemoals nit van vandage op moarn mear het zal gauwer goan a'j deankt.

Geewt mear eens achte.

Gerard Voortman

Avondrondleiding op de Canadese Begraafplaats Holten

HOLTEN - Dinsdagavond 18 december kunt u deelnemen aan een avond rondleiding, vanuit het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten.

U krijgt dan informatie over de bevrijding van Oost- en Noord Nederland door de Canadezen, het ontstaan en de indeling van de begraafplaats en hoort u indrukwekkende verhalen over gevallenen die in Holten liggen begraven. Na een bezoek aan het centrum, wordt de rondleiding vervolgd op de begraafplaats. Ook hierbij wordt door de gids over meerdere gevallenen het levensverhaal verteld. Deze rondleiding is bijzonder indrukwekkend op de verlichte begraafplaats.

Kerstzangavond in de Noorderkerk

RIJSSEN - Breng Tweede Kerstdag door met sfeervolle muziek. Op woensdag 26 december wordt er in de Noorderkerk aan de Molenstalweg 21 in Rijssen een kerstzangavond gehouden met koor-en samenzang.

Aan deze kerstzangavond wordt medewerking verleend door het jongerenkoor ''Sjaloom''. Zij staan onder leiding van dirigent Geert Heuvelman en zullen een mooi optreden geven. Ook is er die avond muziek van het Noordermannenkoor onder leiding van dirigent Edwin Velvis. Met deze talentvolle koren belooft het een avond te worden vol prachtige muziek in onvervalste kerstsfeer. Breng de kerstdagen door met geliefden en sta stil bij de betekenis van kerst op deze kerstzangavond in de Noorderkerk. De eer is aan ouderling D. Visser om de opening en de afsluiting van de kerstzangavond te verzorgen.

Noorderkerk
Iedereen die de kerstzangavond wil bijwonen is welkom in de Noorderkerk aan de Molenstalweg 21. Aanvang van de avond is om 19.00 uur. De toegang is gratis en er is geen sprake van een voorverkoop. Wel zal er ter plekke een collecte gehouden worden ter bestrijding van de gemaakte onkosten. Zoals met de echte kerstgedachte is iedereen die de kerstzangavond bij wil wonen van harte welkom. Kom genieten met vrienden, familie, geliefden of gewoon alleen.

Nieuwe urnenmuur op Het Lentfert

RIJSSEN - Op de begraafplaats van Het Lenfert in Rijssen is een nieuwe urnenmuur geplaatst. De nieuwe muur is 16 meter lang, 2 meter hoog en biedt ruimte voor 40 urnen.

De begraafplaats was toe aan een nieuwe muur omdat naar verwachting de huidige muur binnenkort onvoldoende plaats kan bieden voor nieuwe urnen. De nieuwe urnenmuur is gebouwd in dezelfde stijl als zijn voorganger en sluit daarmee goed aan. Wel is er een andere kleur stenen verwerkt in de nieuwe muur. Hiermee sluit de stijl van de nieuwe urnenmuur volledig aan bij de stijl van het nieuwe gedeelte van de begraafplaats.

Vissen leggen vaak het loodje als ze met een hengel gevangen worden.

Slachtrijp

Een slachtrijp varken uit Kleve
Dacht: in 't leven is 't nemen en geven
Ik wil ontsnappen en vlug!
Al is 't met een snee in mijn rug
Dan ga 'k wel als spaarvarken door het leven!

Jan Zandbergen

Zon joar is toch vake wa'j der zelf van emaakt hebt...

Maandag 17 december 10:00

Sheltersuit biedt bescherming én een toekomstperspectief

ENSCHEDE - Het Twentse project Sheltersuit is de afgelopen jaren steeds bekender geworden. Het idee ontstond om een bijzonder pak te maken dat een combinatie van een warme jas en slaapzak is; deze worden dan uitgedeeld waar er behoefte aan is. Zo is Sheltersuit momenteel bezig om pakken te maken voor vluchtelingen in Sarajevo en het Griekse eiland Samos.

Sheltersuit werd in 2014 opgericht om daklozen te helpen door hen bescherming te bieden. Wie noodgedwongen op straat slaapt, zeker in de winter, staat bloot aan grote risico's. De beschermende jas annex slaapzak biedt dan ook bescherming tegen de kou en elementen. Doordat de slaapzak open is aan de onderkant kunnen ze zich snel verplaatsen wanneer dit nodig is.

Ambitieus project
Op dit moment is het doel om zo'n 3.000 pakken te maken en uit te delen in Sarajevo en het Griekse eiland Samos. En: nog voor de winter. Een cijfer gebaseerd op de concrete vraag vanuit hulporganisaties. Hiervoor is al met al zo'n 900.000 euro nodig. De organisatie krijgt al veel steun van grotere bedrijven, regionale kringloopwinkels en natuurlijk vele donateurs. Ook het Dekenproject Zuster Petronella in Nijverdal doet mee! De Sheltersuits worden in een eigen atelier in Enschede gemaakt. En: het is een verrassend duurzaam product. Zo worden de pakken deels gemaakt van gerecycled materiaal, onder meer afkomstig van het dekenproject in Nijverdal die actief oude slaapzakken inzamelen. Sheltersuit deed een oproep om zeker 1.000 oude slaapzakken in te leveren, met een overweldigende respons. Zo heeft kringloopbedrijf De Beurs enkele honderden slaapzakken ingezameld die nu een nieuw leven krijgen. Eerder kwamen al 300 slaapzakken van 't Goed binnen. Diverse bedrijven leveren ook donaties in natura: zo is de buitenstof afkomstig van Ten Cate en 3M leverde Thinsulate, een isolerend materiaal voor de mouwen en capuchon.

Sociale insteek
Bijzonder is ook dat Sheltersuit de pakken laat maken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo zijn in het Enschedese atelier langdurig werklozen, daklozen en vluchtelingen bezig. De organisatie is bezig om officieel re-integratiepartner van de gemeente Enschede te worden. Een brede inzet op arbeidsmarktcoaching en bijscholing moet helpen om deze medewerkers weer een positieve, zelfvoorzienende toekomst te kunnen bieden.

Steun het project
Donaties zijn welkom. Hebt u een oude slaapzak die u niet meer gebruikt? U kunt deze inleveren aan de Koninginnestraat 20 in Nijverdal of direct bij Sheltersuit aan het Rigtersbleek-Zandvoort 10 – 9 in Enschede. Wilt u de productie van Sheltersuits financieel steunen? Uw donatie is van harte welkom. Kijk voor meer informatie op: www.sheltersuit.com

Derde editie Spinningmarathon Rijssen

RIJSSEN - Na de vorige twee edities van de Spinningmarathon Rijssen, gaan we dit jaar voor de derde editie. Onder het motto "Let's ride and burn the sugars" gaan we op 5 januari 2019 opnieuw geld inzamelen voor het goede doel.

De opbrengst van de Spinningmarathon Rijssen komt dit jaar ten goede aan het Diabetes Fonds, dit fonds vraagt aandacht voor mensen die diabetes hebben. Vorig jaar hebben we een prachtig bedrag mogen inzamelen. Zo hebben we voor dit jaar ook weer het doel van € 15000,- met elkaar gesteld.

Goede doel
Het idee achter de spinningmarathon is dat we met elkaar een sportieve dag doorbrengen, waarbij er 6 keer een uur wordt gespind. Als je een uur wilt spinnen, dan doneer je €15,- voor het goede doel.

Netwerk
Natuurlijk hebben we jou en je netwerk nodig om het evenement niet alleen sportief maar ook financieel tot een groot succes te maken. Schrijf je daarom nu in voor een uurtje of meer uren op een spinningbike. Daarbij kun je je natuurlijk laten sponseren door familie, vrienden, collega's etc.

Sponsoren
Ook kun je als bedrijf natuurlijk mee doen, door een bedrag te sponsoren. Natuurlijk staat het iedereen vrij de hoogte van het bedrag zelf te bepalen. Hoe mooi is het om als bedrijf het nieuwe jaar zowel sportief als maatschappelijk verantwoord te beginnen!

Leuke prijzen
Voor de zes individuele sporters die het meeste geld kunnen ophalen, hebben we leuke prijzen beschikbaar gekregen van onze sponsoren.

Inschrijven
Meld je aan via de website www.spinningmarathonrijssen.nl en dan hopen wij je te zien in je sportieve outfit op zaterdag 5 januari 2019 in Lucky "the Feel Good provider".

Corpus Milon Clubs trots lid van Milon Premium Clubs

RIJSSEN - Vanaf 1 december is Corpus Milon Clubs, de sportclubs aan de Grotestraat in Nijverdal en aan de Enterstraat in Rijssen, lid geworden van Milon Premium Clubs. Een mooie bekroning van de grote inzet en resultaten die zij sinds de start bereikt hebben.

Dit is een kwaliteitsnetwerk van centra welke professioneel kunnen werken met de Milon Cirkel. Ze hebben als doel om meer mensen die niet van sport houden en weinig tijd hebben aan het sporten te krijgen. De Milon Cirkel is daar namelijk bij uitstek geschikt voor.

Wat is het?
De Milon Cirkel is een combinatie van volautomatische fitnesstoestellen waarmee je in slechts 35 minuten je hele lichaam traint. Twee trainingen per week zijn voldoende om je snel fitter te voelen. Sterkere spieren, een sterkere rug en een betere conditie zijn maar een paar van de voordelen. Combineer je de training met een aangepast voedingspatroon dan vliegen de kilo's eraf. Dus wat je doel ook is, bij één van de Milon Premium Clubs zit je goed. Milon Premium Clubs kenmerken zich door persoonlijke begeleiding, goede coaching en motivatie en trainingsprogramma op maat om zo het beste resultaat te behalen. Ook als je weinig of geen fitnesservaring hebt, is de Milon Cirkel uitstekend geschikt.

Meer informatie
Je leest alles over Corpus Milon en de Premium Clubs op www.milonpremiumclubs.nl. Ook kan je via die site informatie aanvragen als je meer wil weten.

Kaartmarathon ENC '09 verplaatst

NIJVERDAL - Wegens omstandigheden is de kaartmarathon van ENC '09 verplaatst.

Deze zal gehouden worden op zaterdag 29 december in buurthuis De Blokken aan de Godfried Bomanstraat 28 in Nijverdal. De volgende kaartspelen worden gespeeld: klaverjassen, kruisjassen en jokeren. Iedereen kan meespelen.


Inschrijven
Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro, inclusief koffie met wat lekkers , enkele hapjes. En natuurlijk een geweldig stamppot buffet ontbreekt niet. Ook is er nog een grote verloting met prachtige prijzen te winnen. Aanmelden voor 20 december. Dit kan telefonisch via: 0548-618421, 06-48259020 of 0548-617056, met vermelding van welk spel u mee wilt spelen. Er zal geen alcohol geschonken worden voor 13.00 uur.

All You Need is Love

NIJVERDAL - De film 'All You Need is Love' is te zien bij ZINema! Al even een voorproefje voor de kerstspecial op televisie van All You Need is Love op 24 december.

De film 'All You Need is Love' is gebaseerd op het gelijknamige televisieprogramma waarbij in de periode voor Kerstmis zoveel mogelijk geliefden met elkaar verenigd worden. Hoe gaat dat aflopen als de presentator verdwijnt? 'All You Need is Love' is te zien op onder andere 16, 19 en 23 december om 20.00 uur. De entree bedraagt € 11,-.

Midwinterfeest

HOLTEN - Er staat een gezellige avond gepland op 21 december bij Boerderij Zorgvliet.

Het midwinterfeest is gepland op 21 december. Dit is een speciale dag want 21 december heeft de kortste dag en de langste nacht van het jaar. Het feest wordt een ongedwongen samenzijn met koffie en lekkere hapjes. Natuurlijk ontbreken de klanken van de midwinterhoorn niet. De toegang tot het feest bij Natuurboerderij Zorgvliet aan de Larenseweg 106 is gratis. Giften zijn vanzelfsprekend welkom.

Pursang & Carola Smit

RIJSSEN - Op 22 december is er een concert van Pursang samen met Carola Smit in het Parkgebouw.

Het concert brengt u al helemaal in de kerststemming. Een grote variatie nummers zullen ten gehore worden gebracht door Pursang en Carola Smit, ieder afzonderlijk en gezamenlijk. Het concert begint om 20.00 uur in Parkgebouw Rijssen aan de Oosterhofweg 49. Toegangsprijs is € 14,50.

De Notenkraker

NIJVERDAL - Het Kiev Ballet staat met De Notenkraker op zondag 23 december in het ZINiN Theater.

De Notenkraker is gebaseerd op het verhaal van Hoffmann. Een verhaal over meisje Klara dat mijmert over liefde, geluk en haar pop De Notenkraker. De ouders van Klara veranderen na twaalf uur in de Muizenkoning en Muizenkoningin. Het sprookjesachtig verhaal uitgevoerd door het Kiev Ballet is te zien op 23 december om 15.00 uur. Kaarten kosten € 29,50 en voor kinderen tot en met 14 jaar geldt het gereduceerde tarief van € 23,50. Bestel uw kaarten via www.zinin.com, via 0548-624489 of bij de theaterkassa.

Geweldige opbrengst Hippolon Snorrewind

MARKELO - Manege en groepsaccommodatie Snorrewind Markelo organiseert al zes jaar op rij een Hippolon voor het goede doel Villa Joep. Dit fonds werft gelden, waarvan honderd procent naar onderzoek voor genezing van Neuroblastoom Kinderkanker gaat.

Een Hippolon is een multisportevenement, waarbij estafetteteams gevormd worden door een springruiter, hardloper en fietser. Zondag 9 december werd op het binnen- en buitenparcours sportief gestreden tussen twintig Teams. Families, voetbalclubs, rijverenigingen, collega's en vriendenclubs, men wist elkaar te vinden in sport en gezelligheid.

Jongste deelnemers
De jongste deelnemers waren broer Tijn van 5 en zijn zus Sanna Schrijver van 7 jaar, die samen met hun ouders al voor het tweede jaar grote inzet toonden voor het goede doel. Later op de dag kregen beide kinderen een prijs voor de jongste deelnemers.

Zeer geslaagd
De Hippolon was wederom zeer geslaagd qua evenement maar temeer om het ongelooflijke bedrag van een slordige vijf en een half duizend euro dat de teams aan sponsorgelden binnen wisten te slepen! Ook dit jaar wisten de Powergirls van Manege Achter 'n Bos uit Rijssen olv Janike Lammers (samen met Mayke Kosters en Jessica ter Meer) weer het hoogste sponsorbedrag mee naar Markelo te nemen. Ruim € 2.300 werd bij aanvang overhandigd.

Winnende team
Het winnende team bij de jeugd was Team Snorrescheet van Loes Bronsvoort, Nina Zendman en Kelly Hesp. Bij de teams van tenminste één volwassene ging de titel naar team HBG Goor met Indy Bolink, Wouter Bekhuis en Koen Overbeek. Deelnemers, sponsoren en vrijwilligers werden enorm bedankt voor hun inzet.

Traditie
Manege en Groepsaccommodatie Snorrewind organiseert het hele jaar door met veel vrijwilligers activiteiten voor Villa Joep. Oudejaarsdag wordt traditioneel tijdens de eindejaarsborrel een cheque overhandigd aan Villa Joep ambassadeur Jelle Renes, die overigens ook dit jaar weer zelf op de fiets stapte om mee te rijden met de Hippolon.

Kick off FC Twente Cup

ENSCHEDE - Maandagavond vond in De Grolsch Veste de kick off plaats van de FC Twente Cup. Liefst 25 teams uit de regio begonnen daarmee officieel aan het grootste wijkentoernooi van Twente. Wout Brama, Peet Bijen en FC Twente Vrouwen-speelster Renate Jansen waren aanwezig om de jongeren succes te wensen.

Als ware ambassadeurs van hun eigen wijk storten de jongeren zich vanaf nu op de voorbereiding. Niet alleen op het voetbalveld, maar juist ook daar buiten. Want naast sportief bezig zijn (trainingen en oefenwedstrijden), staat maatschappelijke betrokkenheid centraal tijdens de voorbereiding van de FC Twente Cup. Om zich te kwalificeren voor het eindtoernooi moeten de jongeren verschillende activiteiten ondernemen: oefenwedstrijden, trainingen en buurtbijdrages. Daar staan mooie FC Twente beloningen tegenover, maar bovenal kwalificatie voor het eindtoernooi dat in mei plaatsvindt. Deelname aan het wijkentoernooi van Stichting FC Twente, scoren in de wijk komt deze editie uit Enschede, Hengelo, Oldenzaal, Glanerbrug en het Duitse Gildehaus.

Initiatief
De FC Twente Cup is een initiatief van Stichting FC Twente, scoren in de wijk waaraan teams uit de gehele regio meedoen, zowel jongens- als meidenteams. Het project wordt mede mogelijk met de steun van Menzis, gemeente Enschede, gemeente Hengelo, Domijn, Welbions, Huuskes, Wijkracht en Alifa. Kijk voor meer informatie over dit gezellige toernooi en de verdere achtergrond van het project op www.fctwentecup.nl.

Voorlopig laatste Inloopspreekuur

Problemen met je baas? Zoek hulp tijdens het juridisch inloopspreekuur Foto: De Bibliotheek

NIJVERDAL - Op donderdag 20 december wordt voorlopig het laatste BreinReis inloopspreekuur Arbeidsrecht in de Nijverdalse ZINiN Bibliotheek gehouden.

Winanda ter Avest stopt met het geven van informatie over allerlei problemen die u op de arbeidsvloer kunt tegenkomen. Er wordt naar vervanging gezocht, om u in de toekomst weer te kunnen helpen bij arbeidsconflicten.

Vrijblijvend binnenlopen
Als u vragen heeft over arbeidscontracten, reorganisaties, concurrentiebeding, ontslag of andere conflicten heeft op uw werk, dan kunt op donderdag 20 december nog met uw vragen bij Winanda ter Avest terecht tijdens het BreinReis Inloopspreekuur Arbeidsrecht. Zij geeft gratis advies aan particulieren en ondernemers, u kunt daarvoor vrijblijvend binnenlopen. Mochten er vervolgstappen nodig zijn, dan is er ook advies over de financiële gevolgen. Aanmelden is niet nodig. Donderdag 20 december is voorlopig de laatste mogelijkheid dat u terecht kunt op dit spreekuur.

Informatie
De datum donderdag is 20 december van 14.00 uur tot 16.00 uur bij ZINiN Bibliotheek Nijverdal en de toegang is geheel gratis.

24-ste brommerbeurs van 't Oale Kreng

VRIEZENVEEN - Een bromfietsbeurs, is dat nog van deze tijd?

In de meeste boerenschuren vind je geen oude bromfiets meer. Daar staat tegenwoordig een trekker met de modernste opties. Waar vind je de brommers dan nog wel? In Vriezenveen kunt u ze nog altijd vinden tijdens de jaarlijkse Show / Beurs van 't Oale Kreng, die dit jaar op 29 December haar 24e editie organiseert. Hier is een prachtige show te zien van de bromfiets uit weleer.

Markt
Ook de onderdelenmarkt staat bekend bij de bromfiets beminden. Nu ook de onderdelen schaarser worden, doordat de laatste jaren standhouders zijn weggevallen, is dit een unieke kans, om nog eens wat nostalgie op te snuiven. Want niet elke generatie heeft hetzelfde virus. Ook dit jaar probeert de organisatie er weer een geslaagde editie van te maken. Zij kijken uit naar uw komst.

Kerstsfeer met de Golden Rockers

NIJVERDAL - Om alvast in de kerststemming te komen zullen op 18 december de Golden Rockers in het Parkinson Café optreden. En u mag meezingen!

Met feestelijke hapjes verzorgd door deelnemers van Aveleijn, een deal van de Beursvloer, zal het een ontspannen middag worden. U heeft alle gelegenheid om de plannen voor de kerst uit te wisselen en misschien krijgt u wel een geweldige tip waardoor de feestdagen extra gezellig worden. Voor informatie kunt u contact opnemen met Marisca Hutten door te bellen naar 06-38071121 of te mailen naar parkinsoncafenijverdal@gmail.com. U bent vanaf 14.15 uur welkom bij SV De Zweef, Koersendijk 25 in Nijverdal.

Timon Krause

RIJSSEN - Iedereen die Holland's Got Talent heeft gevolgd kent de naam Timon Krause. Voor ieder ander: Timon Krause was finalist in 2017.

Op 15 december om 20.00 uur is Timon Krause te zien met Mindgames in het Parkgebouw aan de Oosterhofweg 49. Zijn voorstelling staat van begin tot eind in het teken van magie. Hij weet wat u denkt. Laat u misleiden door deze 'Best European Mentalist' tijdens de show Mindgames vol muziek, mysterie en magie. Kaarten zijn verkrijgbaar voor € 19,50 via www.parkgebouw.nl.

Schoonrijders

NIJVERDAL - Op de schaatsbaan op het Henri Dunantplein worden tal van activiteiten georganiseerd om het voor iedereen zo leuk mogelijk te maken.

Zo is er op zaterdag 15 december een show van schoonrijders te zien op de ijsbaan. In traditionele kledij 'dansen' de schaatsers over het ijs. U kunt de schoonrijders zien tussen 14.00 uur en 15.30 uur.

Passie voor iconen

HOLTEN - Op 19 december om 20.00 uur geeft Liesbeth van Es een lezing over iconen.

Iconen zijn afbeelding van Christus, van de Moeder Gods, van heiligen of hoogfeesten in de oosters-oriëntaalse kerk. Samen met Joost Heutink heeft Liesbeth van Es iconen een plaats gegeven in de galerie in Zwolle. Op een aanstekelijke manier zal zij vertellen over haar passie voor iconen in Kulturhus Holten. Kaarten kosten € 10,- en donateurs krijgen € 3,- korting.

15 / 16