Hart van Rijssen - Nijverdal

22 maart 2019

Hart van Rijssen - Nijverdal 22 maart 2019


Ex-Rabobank wordt appartementencomplex

RIJSSEN - De politiek heeft geen bezwaar, maar de bewoners van de J. ter Horstraat vrezen parkeeroverlast door de komst van 6 appartementen in het pand van chiropractor Vermeer.

Dat bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie grondgebied.

Wat de ruimtelijke ordening betreft vindt de politiek het goed dat de voormalige Rabobank aan de Huttenwal verandert in een complex met 6 appartementen. Het pand is eigendom van chiropractor Evert Vermeer die ook weer in het vernieuwde complex terugkeert, maar dan in een verkleinde praktijkruimte voor drie chiropractors op de begane grond.

Architect Eelco Struijk zei in een toelichting op de plannen dat er een informatieavond voor de buurt is gehouden en dat rekening is gehouden met de omgeving. Volgens hem daalt de parkeerdruk omdat het aantal chiropractors daalt van 4 naar 3. Bovendien zijn alle parkeerplaatsen op eigen terrein.

Uit de de toelichting van Ron van Bloois, bewoner van de J. ter Horstraat, bleek echter dat nog niet alle bezwaren op voorhand zijn weggenomen. Volgens Van Bloois is de parkeerdruk in zijn straat nu al vrij hoog doordat met name het kantoor van woningbouwvereniging De Goede Woning nogal wat parkeerders trekt. "Wij willen dan ook graag gereserveerde parkeerplaatsen voor de buurtbewoners."

Van Bloois zei verder bevreesd te zijn voor geluidsoverlast. "Wij wonen in een bijzonder stille straat. De huizen staan aan pal aan de stoep gebouwd. Het geluid weerkaatst tegen de gevels. Bovendien zal in de stille avonduren het geluid van de warmtepompen ook te horen zijn."

Dieger ten Berge (CDA) zei dat de zorgen van de omwonenden bekend zijn, "maar vanavond kijken we naar de ruimtelijke ontwikkelingen en daar hebben we geen problemen mee. De bezwaren van de omwonenden horen verderop in de procedure." Anthony van der Wulp (SGP) was ook positief, maar hij vond ook dat de zorgen van de omwonenden moeten worden meegenomen. Ook de andere politieke partijen konden zich vinden in de plannen.Foto: Gebruiker

Haarstraat 3 verandert in winkels, stadswoningen en appartementen

RIJSSEN – Als alle plannen doorgaan verandert het bedrijfsverzamelgebouw Haarstraat 3 in een stijlvol woon-winkelcomplex.

Donderdagavond bogen de leden van de gemeentelijke Commissie Grondgebied zich over het principebesluit dat B en W aan de politici voorlegden om te komen tot realisatie van 26 appartementen en 900 vierkante meter commerciële ruimte. Dat was ruim 1300 vierkante meter. De dames en heren politici konden zich vinden in de plannen.

Wel werd gevraagd wat er gaat gebeuren met de horecagelegenheid voor het huidige pand, want die komt in de nieuwe plannen niet meer voor. Wethouder Roland Cornelissen zei in gesprek te zijn met de eigenaar en zodra er wat te melden is dat hij daarmee naar buiten zal komen.

Overigens gaat niet alleen de voorkant op de schop, ook de achterkant aan de Bouwstraatzijde met het parkeerterrein zal een totaal ander aanzien krijgen. De parkeerplaats blijft, maar ook aan de achterkant komen appartementen en stadswoningen. De parkeerplaatsen bij de woningen wordt ondergronds aangelegd in de vorm van een half verdiepte stallingsgarage met 26 parkeerplaatsen en bergingen. Aan de Bouwstraatzijde komen 54 parkeerplaatsen met het nodige groen.

Haarstraat 3 is historische grond. Ooit stond hier de openbare Schildschool. De huidige parkeerplaats aan de Bouwstraat was het schoolplein. Op historische foto's is goed te zien dat de Schildschool een bijzonder markante gevel had. Vanuit kringen van Rijssense historieliefhebbers is meerdere keren voorgesteld om de oude Schildschoolgevel op een of andere manier te laten terugkeren in een nieuwe pand, zodat het Rijssense stadshart iets van zijn voorname aanzien terug zou krijgen.Overigens is het nieuw te bouwen pand een geweldige verbetering ten opzichte van het vooral functionele bouwsel waarin Albert Hein zich in de vorige eeuw in Rijssen vestigde.

Jaargang: 6 • Nr 244• Wk 12

Fietsen voor het goede doel

RIJSSEN - Door de Stichting Living For Africa zal er een sponsorfietstocht worden georganiseerd op donderdag 30 mei, vrijdag, 31 mei en zaterdag 1 juni.

De initiatiefnemers zijn Jan Pijffers, Leo Nieuwenhuis en Frank Weenink. Zij willen samen met jongeren geld ophalen om het voor evangelisten in Afrika mogelijk te maken op missie te gaan, naar school te gaan en hulp te krijgen bij andere voorzieningen. Het initiatief is interkerkelijk en de deelnemende jongeren komen dan ook vanuit verschillende kerken in Rijssen.

Voorbereiding
Als voorbereiding op deze sponsorfietstocht genaamd ''Move The Message'' was er een bijeenkomst waar zowel de organisatoren als de deelnemers aanwezig waren om elkaar te leren kennen en na te denken over het verloop van de tocht. Jan Pijffers vertelde de ervaringen die hij op deed in Uganda, maar ook van de nood die er ter plaatse heerst, vooral de geestelijke nood.

Rustmomenten
Vervolgens gaf Arjan Slagman als ervaringsdeskundige aan wat er op een dergelijke tocht valt te verwachten. De 300 af te leggen kilometers lijken in eerste instantie best veel, maar zijn ervaring is dat als er momenten onderweg worden ingebouwd voor rust, deze afstand te doen is. Er gaat een verzorgingsploeg mee en dus hoeven de deelnemers zich alleen op het fietsen te richtten.

De route
Op Hemelvaartsdag wordt 's morgens vroeg vanuit Rijssen vertrokken. In de regio Apeldoorn/Beekbergen zal er een kerkdienst worden bezocht. Vervolgens fietst men richting Barneveld-Veenendaal, onderweg brengen ze een bezoek bij Groot Nieuws Radio of Trans World Radio. De volgende dag wordt de tocht voortgezet richting Utrecht, waar een fotomoment volgt bij de Dom. Daarna gaat de tocht verder naar de Naarder Vesting. Aansluitend fietst de groep oostwaarts om in de buurt van Kampen te overnachten. De laatste dag fietsen ze naar Hardenberg waar de tocht eindigt bij camping de Klimberg.

Interesse om mee te fietsen? Aanmelden kan nog via https://supp.to/mtm
Dick Tukkers

ZOA gaat collecteren

RIJSSEN - Vrijwilligers van Stichting ZOA gaan van 24 tot en met 30 maart weer langs de deuren voor de collecteweek.

De ruim 180 vrijwilligers zullen die week collecteren om hulp te kunnen bieden aan mensen die zijn gevlucht uit een oorlogsgebied, voor een natuurramp of onderdrukking. Stichting ZOA zet zich voornamelijk in voor hulp op locatie. Medewerkers vangen slachtoffers op in de regio of in een buurland. Ze voorzien slachtoffers van de noodzakelijke goederen en staan ze bij tot ze weer op eigen kracht verder kunnen.

Doneren
Om dit werk te kunnen blijven uitvoeren zijn donaties nodig. Daarom gaan de vele vrijwilligers van ZOA de komende week collecteren om deze hulp te kunnen blijven leveren. Ze hopen zo veel mogelijk mensen aan de deur te mogen ontmoeten. Ook hebben ze een slimme oplossing voor de mensen die de collectanten missen, of geen geld in huis hebben. Wie toch een bijdrage wil leveren kan doneren door 'ZOA' te smsen naar 4333. Op deze manier wordt eenmalig 1,50 euro gedoneerd aan de stichting.

ChristenUnie klust in kader van NL Doet

RIJSSEN - In het teken van NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland georganiseerd door het Oranjefonds, hebben een vijftal leden van de ChristenUnie van de afdeling Rijssen-Holten de handen uit de mouwen gestoken voor een opknapbeurt bij het gebouw Protestants Christelijke Stichting De Fakkeldrager.

De deelnemers waren de raadsleden Tonny Rozenkamp en Niek Otten. Zij functioneerden als volleerde glazenwassers en maakten alle ramen van het gebouw schoon. Het raadslid Christiaan Laurens, met assistentie van de commissieleden Bert Blaazer en Jorg Vernhout, namen het schilderwerk voor de nieuwe keuken voor hun rekening. Dit tot plezier van de jeugdwerkleiders Arjan Slagman en Ruben Bolink. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de heren de "buitenboel" zouden opknappen op deze dag, maar door de overvloedige regen was dat geen optie en werden de werkzaamheden naar binnen verplaatst.

Spijkers met koppen
Ik vroeg de leden hoe de keuze was gevallen op de Fakkeldrager als doel om zich voor in te zetten. "Tijdens de ledenvergadering van de ChristenUnie is deze actie besproken. Hier waren ook vertegenwoordigers van de Fakkeldrager bij aanwezig. Er zijn op deze avond meteen spijkers met koppen geslagen en dit is het bewijsbare resultaat er van", aldus beide partijen. Aan het einde van de ochtend kwamen wethouder Bert Tijhof, voorzitter Wim Groenwegen en fractievoorzitter Jan Berkhof de werkers nog even een hart onder de riem steken en het resultaat van de actie tot dan toe bekijken.

Dick Tukkers

Wegkijken kan niet

WIERDEN – Drie kunstenaars exposeren vanaf 28 maart bij Galerie Tolg'Art in Wierden.

De lente-expositie wordt geopend op zaterdag 30 maart van 14.00 tot 16.00 uur. De kunstenaars Dorien Plaat, Ed van Haren en Janneke Hengst zijn daarbij . De expositie loopt tot en met 4 mei.

Trotseren
Dorien Plaat (Kumasi, Ghana 1960) uit Gorssel maakt dwingende kunst. Ze begon in Tanzania met schilderen. Ze houdt van mensen die anders zijn en niet voldoen aan het voorgeschreven schoonheidsideaal: transgenders, dikke kinderen en ouderen die hun onzekerheden trotseren én de blik van het publiek. Dat is de indringende beeldtaal van Plaat; ze schuurt! Wegkijken kan niet. Dorien Plaat dwingt tot kijken; en zij wint!

Gelaagd
Zuid-Limburger Ed van Haren (Bocholtz 1951) woont in Almelo. Hij behaalde hij zijn eerstegraadsbevoegdheid handvaardigheid op de Tilburgse Academie voor Beeldende Vorming. Tot 2017 was hij docent, maar nu fulltime beeldend kunstenaar. De natuur inspireert hem. Van Haren werkt vaak met gelaagd hout als okoume multiplex. Bol en hol wisselen elkaar af.

Intens
Janneke Hengst (Bolsward 1956) zet in haar atelier de werkelijkheid naar haar hand. Haar landschappen weerspiegelen gevoelens als angst, verlatenheid, bewondering, verbondenheid en intense liefde. Ze wil het onzichtbare laten zien; wat gebeurt er achter de horizon? De kijker wil graag met landschap versmelten. Al fietsend het hoge gras langs je benen voelen, zon en zwoele wind op je huid. Herinneringen aan haar levensjaren achter de IJsselmeerdijk in Gaast. De kleuren van het riet, geuren van water en land, stilte…eeuwigheidservaring door icht aan de einder dat het water raakt en de wereld spiegelt. Opnieuw een boeiende belevingsmix van drie kunstenaars die durven.

Vreemde Vogels

HOLTEN - De groep Enge Buren bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met de voorstelling 'Vreemde Vogels'.

Hoe een voorstelling van 'Enge Buren' omschreven moet worden, is niet duidelijk. Het is cabaret, theater, entertainment, muziek en nog veel meer. Eigenlijk iets om een keer zelf te ervaren. In de afgelopen 25 jaar hebben ze al op vele podia gestaan en op 30 maart om 20.00 uur staan ze op het podium van Kulturhus Holten. Kaarten zijn beschikbaar voor € 17,50 per stuk.

Woezel & Pip

RIJSSEN - De musical Woezel & Pip en de Tijdmachine is 27 maart te zien in het Parkgebouw.

Woezel en Pip dromen ervan om groot te zijn. Wanneer er dan een tijdmachine is, kunnen ze deze niet weerstaan en glippen ze erin. De avonturen die de twee hondjes beleven zijn te zien, maar er kan ook meegezongen en meegedanst worden tijdens de musical. De entree voor de voorstelling van 27 maart om 15.00 uur bedraagt € 16,-. Kaarten bestelt u via www.parkgebouw.nl.

Lezing Maaike Gerritsen

HOLTEN - Op 29 maart geeft Maaike Gerritsen een lezing in het Kulturhus Holten.

De lezing gaat over stembevrijding. Stembevrijding is erop gericht om in contact te komen met jezelf. Door eenvoudige oefeningen wordt er geleerd om het hoofd leeg te maken van alle belemmerende gedachten en de eigen klank te vinden. De lezing begint om 20.00 uur en de toegang bedraagt € 12,-. Bestel uw kaarten via www.kulturhusholten.nl.

Ladies Park Run

RIJSSEN - Op 23 maart vindt weer de Ladies Park Run plaats. Een loop van 2,5 km of 5 km voor vrouwen.

De Ladies Park Run wordt georganiseerd door Atletiekvereniging Rijssen. Voorheen was er alleen de afstand van 5 km, dit jaar is er ook de keuze voor 2,5 km. De route gaat door het Volkspark en om de havezathe de Oosterhof afgelegd worden. In het Parkgebouw kunnen deelnemers gebruik maken van kleedkamers. Deelname kost € 7,50 of € 9,50 en inschrijven kan via www.ladiesparkrun.nl.

Fors debat over inspraakrecht burgers

Foto: Jan van de Maat

RIJSSEN - Als de politiek zijn zin krijgt, mogen burgers niet meer inspreken bij principeverzoeken.

Een principeverzoek is bedoeld om te peilen of bepaalde plannen op voorhand op bezwaren stuiten in de ruimtelijke ordening. Als B en W met een principeverzoek naar de politiek komt, kunnen burgers daar in de commissievergadering nu al op reageren.

Omdat verderop in de procedure de burgers ook weer aan het woord kunnen komen, wil de politiek af van het inspreekrecht vanaf het allereerste begin. Daarover werd donderdagavond uitvoering gedebatteerd in de Commissie Grondgebied.

De uitlatingen van commissievoorzitter Herman Klein Velderman (D66) in de regionale pers gaven het debat een extra lading. Klein Velderman had laten weten dit eerste inspreekrecht onder geen enkele voorwaarde te willen afschaffen. Hij zei dit inspreekrecht zo belangrijk te vinden dat hij zou opstappen als voorzitter van de commissie als deze plannen door zouden gaan.

De andere fracties toonden zich niet gevoelig voor het dreigende vertrek van Klein Velderman en bleven bij hun standpunt. PvdA-fractieleider Rob Meijerink zei blij te zijn met de aanpassing: "Bij een principeverzoek gaat het slechts om een ruimtelijke afweging." Sander Haase (SGP) stelde voor om in de stukken duidelijk op te nemen dat een ja tegen het principeverzoek zeker niet betekent dat alles wat daarna komt ook automatisch doorgaat. We moeten belanghebbenden niet het gevoel geven dat ze niet serieus worden genomen."
Alleen Esther Deijk van de VVD zei het afschaffen van het inspreekrecht bij principeverzoeken pijn te doen, maar zij ging uiteindelijk wel akkoord.

Op de PvdA na, kwam er uit de andere fracties forse kritiek op het optreden van voorzitter Klein Velderman. "Ik zet vraagtekens bij de rol van onze voorzitter in de media," zei Christiaan Laurens (CU). Opmerkelijk genoeg kwam er ook kritiek uit Klein Veldermans eigen gelederen: Sander Lubberhuizen (D66) vond dat de voorzitter "water bij de wijn moest doen". Jan Beunk (Gemeentebelang) zei dat een voorzitter geen fractiegeluid naar voren hoorde te brengen." Beunk vroeg wat Klein Velderman ging doen als het voorstel zou worden aangenomen. Tot ieders verbazing kwam de voorzitter totaal niet terug op zijn forse uitlatingen tegenover de regionale pers.

Groen licht voor twee woonwerklocaties aan Kryptonstraat

Foto: Jan van de Maat

RIJSSEN – De politiek heeft geen bezwaar tegen het realiseren van twee woon-werklocaties op een perceel aan de Kryptonstraat dat nu in gebruik is als dierenweide.

Tuincentrum Troost wil op het achterterrein, grenzend aan het fietspad tussen de Nijverdalseweg en de Kryptonstraat, de nieuwe woon-werklocaties realiseren. Donderdagavond werden de plannen besproken in de Commissie Grondgebied en daar waren op voorhand geen bezwaren tegen de voornemens.

Wel kwamen er bezwaren van een achttal de bewoners van de Ligtenbergerdijk. Namens hen werd het woord gevoerd door Marco Nijsink die liet weten dat hij totaal niet serieus was genomen door de gemeente. Volgens hem zou er in een eerder stadium sprake zijn geweest van 4 in plaats van 2 woon-werklocaties. SGP-raadslid Richard Jansen (foto) vroeg zich af of er niet heel veel ruimte lag tussen de bewuste locaties en de bewoners van de Ligtenbergerdijk. Jansen doelde er op dat tussen de te bebouwen percelen een groenstrook ligt, een fietspad, nog een groenstrook, de Maatgraven en aan de overkant eveneens nog een groenstrook.

Nijsink betoogde echter dat de tuinen van de Ligtenbergerdijk hoger gelegen zijn en dat daardoor verlies van privacy dreigt op te treden. Hij zei er niet gerust op te zijn dat er in de toekomst toch nog vier huizen zouden worden gebouwd. Jansen vond dat de woon-werkeenheden goed aansluiten bij de achterliggende Kryptonstraat. Volgens hem zouden de plannen al een aanpassingen zijn ondergaan in overleg met belanghebbenden. Hij zei voorstander te zijn.

Volgens Niek Otten (CU) zouden de plannen van Troost passen binnen de beleidskaders. Dieger ten Berge (CDA) zei zich de angst van de omwonenden wel te kunnen voorstellen, "maar er zijn al aanpassingen gekomen en daarom zijn wij voor deze plannen." Ook Rob Meijerink (PvdA) liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Jan Beunk (Gemeentebelang) bestempelde de plannen als een ideaal voorbeeld voor woon-werklocaties.

Vogel van de week: het "Boarmsiesken"

RIJSSEN - In onze serie "de vogel van week" vertelt vogelaar Jelle van de Maat deze keer over het in het Nederlands genoemde Barmsijsje. In het Twentse wordt deze vogelsoort ook wel "boarmsiesken" genoemd.

Het barmsijsje verblijft voornamelijk in jonge berken- en naaldbomen. Zijn menu bestaat vooral uit berkenzaad en kleine insecten. Het vogeltje broed vanaf april en legt dan 4 á 5 eieren die door het vrouwtje in 12 weken tijd worden uitgebroed. Na de geboorte van de jonge vogels zorgen beide ouders voor voedsel om ze groot te brengen. Meestal overwinteren barmsijsjes gewoon in Nederland. Van oorsprong behoort de barmsijs tot de familie van de vinken.

Dick Tukkers, met hulp van vogelaar Jelle van de Maat
Foto: Arjan Baan

Rijssens mannenkoor huldigt jubilarissen

Foto: Albert ten Hove

RIJSSEN - Het Rijssens Mannenkoor hier op 8 maart de jaarlijkse vergadering voor alle leden. Dit was de uitgelezen kans om ook een aantal jubilarissen in het zonnetje te zetten!

Het koor mocht twee nieuwe ereleden verwelkomen; Reint Nieuwenhuis en Jan Wessels. Beide werden benoemd tot lid van verdienste vanwege hun inzet voor het koor. Daarnaast werd op deze avond de tijd genomen om aandacht te schenken aan een mooi aantal jubilarissen. Gert Jan Klein Legtenberg, voorzitter van het Rijssens Mannenkoor en Harrie van de Mark, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond mochten Harry Jelsema huldigen dankzij z'n lidmaatschap van 25 jaar. Maar liefst drie leden vieren hun 40-jarig lidmaatschap; Gerrit Borkent, Jan ten Brinke en Henk Manenschijn werden hiervoor gehuldigd. Tot slot werd Reint Nieuwenhuise gehuldigd voor het 60-jarig lidmaatschap.

Tevens werd op deze avond het toekomstplan voor het koor uitgereikt door de daarvoor aangewezen werkgroep. "We kunnen terugkijken op een geslaagde avond", aldus de voorzitter Gert Jan Klein Legtenberg.

Dikkertje Dap

HOLTEN - De film 'Dikkertje Dap' is op 27 maart in Kulturhus Holten te zien.

Dikkertje Dap is ontsproten aan het brein van Annie M.G. Schmidt. In de film is te zien hoe de Dikkertje Dap en de giraf Raf op dezelfde dag geboren worden en dikke vrienden worden. Als Dikkertje Dap dan vier jaar wordt en naar school moet, worden de onafscheidelijke vrienden toch van elkaar gescheiden, of niet... De film begint om 15.00 uur. De entree (inclusief chips en ranja) bedraagt € 5,25.

Brommers Kieken

RIJSSEN - De veertiende editie van Brommers Kieken gaat op 29 maart plaatsvinden bij Lucky.

De organisatie ligt in handen van de gebroeders Bertus en Wim van de Merwe in samenwerking met Lucky en RTV Oost. Vanaf 20.00 uur openen de deuren bij Lucky en dan kan er genoten worden van 'Middle of the Road' en Beatline. Voor kaarten à € 17,50 gaat u naar www.lucky.nl.

Expositie Han Bouwmeester

HOLTEN - Vanaf 1 april is er bij Natuurmuseum Holterberg een expositie van werken van Han Bouwmeester te zien.

Han Bouwmeester is natuurfotograaf. Zijn fascinatie voor de natuur wil hij combineren met het fotograferen ervan. Door zijn foto's kan iedereen genieten van de mooie en wonderlijke natuur. De foto's zijn vanaf 1 april dagelijks te zien bij Natuurmuseum Holterberg aan de Holterbergweg 12. Voor meer informatie gaat u naar www.museumholterberg.nl

Technisch gemak dient de mens

HOLTEN - Door de jaren heen is er veel veranderd en zijn er steeds weer nieuwe ontwikkelingen geweest. De expositie in de Oudheidkamer Hoolt'n laat dit zien.

In vroeger tijden hadden ze geen accuboormachine, maar een handboor. Vroeger waren er ook geen computers, maar werd eerst alles met de hand geschreven tot de komst van de typmachine. Apparatuur die tegenwoordig hopeloos ouderwets zijn, waren vroeger een technologische vooruitgang. Deze apparaten en meer nostalgische apparatuur is tot en met 30 maart te zien in de Oudheidkamer Hoolt'n. U bent elke vrijdag en zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur van harte welkom. De toegang is gratis, maar een gift wordt vanzelfsprekend altijd op prijs gesteld.

Conferentie "van ontmoeting tot relatie" in voorbereiding

RIJSSEN - Op 7 maart vond er in de Fakkeldrager een vergadering plaats om plannen uit te werken voor een tweedaagse conferentie genaamd: "Van ontmoeting tot relatie". Deze zal plaats zal vinden op 17 en 18 mei in het Kerkelijk Centrum Sion.

De uitvoering van deze conferentie is in handen van de werkgroep Gezinnen, onderdeel van de Hervormde Gemeente Rijssen. Het idee voor deze tweedaagse conferentie bestond al langere tijd en nu hebben zich mensen aangemeld om medewerking te verlenen.

Opzet
Op vrijdag 17 mei zal de conferentie geopend worden met een sing-in, gevormd door een aantal muzikale jongeren Een spreker zal het thema uiteen zetten. Op zaterdag 18 mei zullen er diverse sprekers zijn, waaronder de heer Dick van Scharrenburg. Hij zal aan de hand van en maquette van het tabernakel ons leren over de relatie die God in het Oude Testament heeft met die mensen die dit aangingen. Het programma kenmerkt zich verder door ontmoetingen, zingen, gebed, bijbelstudie, spreekbeurten en muziekworkshops. Er is oppas voor de jongste kinderen. Ondanks het nieuwe initiatief lijkt het een goed doordacht en compleet programma te worden.

Iedereen is welkom
Doordat de conferentie vanuit de Hervormde Gemeente georganiseerd wordt kan het idee ontstaan dat de conferentie alleen voor deze gemeente is. De organisatie zou echter graag zien dat ook geïnteresseerde van buiten de gemeente naar deze conferentie komen. De ontmoeting onderling kan tot relaties leiden, maar de hoop is dat we met elkaar mogen leren dat de ontmoeting met Jezus mag leiden tot een relatie met Hem. Vol goede moed gaat de organisatie na dit eerste overleg op weg naar 17 en 18 mei. Binnenkort is het mogelijk u op te geven voor deze conferentie.

Dick Tukkers

Open Reizenbeurs Twentse Caravan Club

AMBT DELDEN - Nederlanders zijn ware kampeer-fanaten. Lekker op pad met de 'sleurhut' in binnen- en buitenland. Niet verrassend kent Twente dan ook zijn eigen Twentse Caravan Club. Op dinsdag 2 april houdt de TCC haar open reizenbeurs voor het najaar 2019 van 11.00 uur tot 15.00 uur in restaurant "t Hoogspel", Bornsestraat 1. 7495 VL Ambt Delden. Een perfecte gelegenheid om u te oriënteren op de mogelijke reizen dit jaar.

De open reizenbeurs is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft om met de Twentse Caravan Club op reis te gaan. De Twentse Caravan Club organiseert reizen voor haar leden in het voor- en naseizoen. De reiscommissie en de reisbegeleiding bereiden de reizen geheel voor en bespreken vooraf de campings die tijdens de reis aangedaan worden. De kosten voor de reis zijn vooraf bekend en gaan uitsluitend over de bruto overnachtingsprijs per equipe. Vaak worden er door de reisbegeleiding nog enkele leuke groepsactiviteiten georganiseerd U bent vrij om de tijd op de camping zelf in te vullen.

Programma
Voor het najaar van 2019 staan de volgende reizen gepland: Zo kunt u vanaf 31 augustus een 23-daagse reis maken naar de Bodensee in Duitsland, een 22-daagse wandelreis in Oostenrijk, een 26-daagse rondreis door Nederland of een 25-daagse rondreis door bourgondisch Frankrijk. Voor deze reizen krijgt u als deelnemer altijd een reis- en routeboek. Hierin is veel informatie te vinden, zodat u niet meer alles zelf hoeft uit te zoeken. Het is dus een leuke manier om eens een wat verdere reis te maken met de caravan, zonder dat u zelf door de bomen het bos niet meer ziet.

Meer informatie
Voor meer informatie over kunt u de website van de Twentse Caravan Club bezoeken op www.twentsecaravanclub.nl of je kunt inlichtingen inwinnen bij het secretariaat.

Column

Oaverleaven

As ik et es andörve um op mien betonbalkon te stappen en ik zee doar ne plakke mos, dan joester ik al van bangigheid: iehhhl skimmel! Terwiel as iemand vroger vuural zol denken: "Hey, Briophyta! Doar kö'j ne feine zalve van maken tegen de nöäleritis of andere ongemakken!" Of zo iets.

Ik kan my heel best redden met computers. En ook et gasfornuus (foei, Viverion!) kan ik nog wal lösdreeien. Mer oet niks een veur maken, touwsloan, kleare weaven of een hoes bouwen? Goat der mer es anstoan. As de mensheid van vandage op morgen vergung en ik bleev allene oaver, had ik een groot probleem. Ik zol der 's anderendagens nog een mooi verhaalken van können skrieven, mer dat kö'j nit kokken. Lös doarvan: der zol ook nums wean um et te leazen.

As ik der dan 's middags op oet zol goan um etten te zeuken, vervrat ik mie denk ik in 'n eersten besten boarm al in de verkeerde beazen. As ik dee der al duur kon kriegen. Want nit allens wat etboar is, is ook lekker. En wiej leavt in ne tied dat allens lekker mut wean. Vroger was et gewoon brandstof: "nit nöalen, opetten", anders val iej umme. En anders krie'j nit wat. En as et ne keer wat mear grosken tusken de tandene umdat et nit good ewasket was, dan gavven dat ook nit zovölle.

As wiej es in een land komt woer as ze et wat minder nauw nemt met de perseunlike verzörging, is et mer eaven of wiej hebt last van de Delhi Belly, oftewal de Reisrace, oftewal borrel in de bokse. Wiej kent niks. Köant niks verdreagen. Onze bakteriehoesholding is nit op indringers vuurbereid.

Wiej leavt totaal steriel en vervrömd van de natuur. Wiej sloett ons op in een hok en woarkt ons krom um geld te verdenen woermet a'w vacuum verpakt voor köant kopen. Terwiel et eigenlik gewoon gratis um ons hen gröait. Allene wete wiej dat nit mear.

Van de andere kante, as iederene van vandage op morgen ineens 'n bos intrekt, blievt der binnen de kortste keren enkel een poar kaalevrettene dooie struke oaver. En dan wörd et houwen um det leste brömmelke. Survival of the fittest. Of van the klokest. Dat mu'j ook nit willen.

Dan is et mer good dat dat reguleerd is. Dat ik et mooi met skrieven kan verdenen. Loat mie mer op kantoor zitten. Da's vuur iederene better.

Martin ter Denge

Esther Vosterman te gast bij Interkerkelijke Ochtend op 27 maart

RIJSSEN - Woensdag 27 maart is er in Rijssen weer een Interkerkelijke Ochtend. Deze keer is Esther Vosterman- van Oijen te gast.

Esther is een veel gevraagd spreekster, zij spreekt al jaren in heel het land, op conferenties, in allerlei kerken en groepen. Samen met Erika Duenk is Esther het gezicht van de tv serie Transparant van Family7. Haar missie is mensen aan te vuren zodat ze mogen gaan en op staan zoals God het oorspronkelijk heeft bedoeld. Kortom, het zal een inspirerende ochtend worden!

Iedereen welkom
Aanvang 09.45 uur zaal open 09.30 uur. Toegang is vrij, wel wordt er een collecte gehouden voor de gemaakte kosten. Mannen en vrouwen zijn hartelijk welkom! De ochtend is in Verenigingsgebouw 't Morshoes van Muziekvereniging Wilhelmina aan de Morsweg 8 c in Rijssen.

60 jaar getrouwd

RIJSSEN - Op maandag 25 februari mocht het echtpaar Gevriye (83) en Tarzo Gitgez (80) gedenken dat ze 60 jaar geleden in het Turkse dorp Kafro in het huwelijk traden.

In 1987 vluchtte het gezin naar Nederland. Omdat ze de Syrische Orthodoxe godsdienst beleden, werden ze onderdrukt en gediscrimineerd door de Turken en Koerden. Het echtpaar kende vanuit Kafro, waar ze beiden woonden, verkering en verloving niet. Als men elkaar een poos kenden en het klikte ging men trouwen. Uit hun huwelijk werden zes kinderen geboren en inmiddels hebben ze 17 kleinkinderen. In Turkije was Gevriye veekoopman en na zijn komst naar Rijssen deed hij 15 jaar vrijwilligerswerk bij het gemeentelijke kringloopbedrijf n' Roondgaank, terwijl zijn vrouw de huishouding op zich nam. Ze zijn dankbaar dat ze samen met hun nageslacht deze dag mogen beleven. Burgemeester Arco Hofland zal zijn gelukwensen overbrengen op 25 maart. Gezien de gezondheidstoestand van het echtpaar zal het diamanten huwelijk thuis worden gevierd samen met kinderen en kleinkinderen.
Dick Tukkers

Echte schoolmeasters geeft les
oet 't harte, nit oet 't book.

Goedgemutst kun je ook zijn met een hoed op.

Ongezouten

Een slager sprak laatst in Houten
Soms laat ik wel 's wat ongezouten
Ze zijn wel van vlees en bloed
En heb ze zelf opgevoed
Ja.. dat zijn mijn schattebouten

Jan Zandbergen

Maandag 25 maart 10:00 uur

Column: Het is pas over als de uitspraak is gedaan

Op 15 december 2016 werd een waardetransport overvallen in Amsterdam. De beide bestuurder en de bijrijder van het waardetransport zouden zijn bedreigd door een man met een vuurwapen. Deze man liet de beveiligers naar een afgelegen plaats rijden waar voor tonnen aan juwelen en horloges uit de wagen werden gehaald. Een deel van de buit werd diezelfde avond teruggevonden, een aanzienlijk deel van de buit is nooit achterhaald.

In januari 2017 werd na een incident met een vuurwapen op straat een deel van de verpakkingen waar de buit zich in had bevonden gevonden in een woning in Amsterdam. De mannen die zich in deze woning bevonden werden aangehouden en ondervraagd door de politie.

Weer maanden later werd een andere groep mannen aangehouden. Eén van hen was de bestuurder van het waardetransport. Onder deze groep van vier mannen bevond zich een klant van mij die mij vroeg hem bij te staan om hem te verdedigen. Alle verdachten hebben ontkend iets met de overval van doen te hebben gehad. Mijn klant was in beeld gekomen omdat een auto die leek op zijn auto in de buurt van het waardetransport was waargenomen en omdat hij een bekende is van andere verdachten.

Na een aantal maanden in voorarrest te hebben doorgebracht werden alle verdachten in vrijheid gesteld, omdat voor de verdenking van betrokkenheid bij de overval volgens de rechtbank onvoldoende bewijs aanwezig was. Deze beslissing was voor de officier van justitie in deze zaak geen aanleiding de zaak te laten vallen. In tegendeel. Er werd nog meer onderzoek gedaan.

In 2019 diende vervolgens de zaak gedurende meerdere dagen voor de rechtbank. In totaal 8 mannen stonden gezamenlijk terecht. Vier van hen werden vervolgd voor directe betrokkenheid bij de overval. Onder hen mijn klant. Het onderzoek had ondertussen opgeleverd dat sporen op het verpakkingsmateriaal dat in de woning was aangetroffen deels te herleiden was tot enkele verdachten, waaronder mijn klant.

Tegen de groep van vier verdachten eiste de officier van justitie straffen van tussen de 72 en de 74 maanden gevangenisstraf. Uiteindelijk oordeelde de rechtbank dat drie van hen – waaronder de bestuurder – zich inderdaad schuldig hadden gemaakt aan de overval. De geëiste straffen werden opgelegd aan deze drie. In het geval van mijn klant was volgens de rechtbank niet komen vast te staan dat hij betrokken was bij de overval. Om die reden werd hij van de overval vrijgesproken.

Wat mij vooral zal bijblijven aan deze zaak is dat de rechtbank in 2017 meende dat er onvoldoende bewijs was om de vier hoofdverdachten langer vast te houden en dat vervolgens twee jaar later drie van hen evengoed tot lange gevangenisstraffen werden veroordeeld. Het is – zoals zo vaak – pas over als de uitspraak is gedaan!

Heeft u zelf een probleem met justitie, of heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze column? Ik ben er voor u!


mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaat
twente.nl

ELLEN Stoffen: Naaien is weer in de mode

HENGELO - ELLEN Stoffen in Hengelo viert op 19 maart, dat er al vijftig jaar een stoffenzaak in de Bandoengstraat zit, onder het motto "50 jaar stoffen in de Bandoengstraat".

We maken er een feestmaand van en elke klant krijgt een leuke attentie. Ellen Deters, eigenaar van deze bijzondere zaak in modestoffen en fournituren nam in 2012 de zaak aan de Bandoengstraat 50 over van de familie Siero. Zoals anders doet vermoeden, heeft de naam van de zaak niets met de eigennaam te maken, maar alles met de oude lengtemaat de "el".

Breed assortiment
ELLEN Stoffen biedt een breed assortiment aan stoffen van diverse leveranciers en prijs klassen, om vooral eigentijdse kleding te maken. Het gaat echt om modestoffen, volgens de laatste trends. Voor elk jaargetijde wordt een nieuwe collectie ingekocht. Het naaien van je eigen kleding staat momenteel weer volop in de belangstelling. Het is dé mogelijkheid om iets anders te dragen dan een ander. Jong en oud naait weer en mensen inspireren elkaar en dat is echt heel leuk. In de winkel dragen de dames ook altijd zelfgemaakte kleding van de stoffen uit de eigen collectie. Bij ELLEN Stoffen worden ook naailessen gegeven en sinds kort ook kindernaailessen.

Zomermode!
Inmiddels liggen de vele verschillende soorten zomerstoffen al weer in de winkel: bont, kleurig, met dierenprintjes. Het is weer een zonnige mode. Natuurlijk zijn er ook weer allerlei patroonbladen verkrijgbaar. Het leuke aan het zelf maken van kleding is dat je zelf het patroon, de stof en passende fournituren kiest. Met een lap stof creëer je zo een kledingstuk dat je precies past en waarvan er geen tweede bestaat! ELLEN Stoffen is gevestigd aan de Bandoengstraat 50 in Hengelo. Kijk ook op: www.ellenstoffen.nl

TV-serie Supporter van Elkaar

ENSCHEDE - Begin vorig seizoen lanceerde de stichting 'FC Twente, scoren in de wijk' een nieuw project: Supporter van Elkaar.

Diverse teamleden zetten zich in voor Enschedese gezinnen die het niet makkelijk hebben en een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. De gezinnen zijn afgelopen jaar op de voet gevolgd en hiervan is een serie van zeven afleveringen gemaakt. Supporter van Elkaar richt zich op gezinnen met multi-problematiek. Het doel is om binnen deze gezinnen een gezonde leefstijl te bevorderen en de participatie deelname aan de maatschappij te vergroten. De gezinsleden worden op een positieve manier gemotiveerd en krijgen zo meer zelfvertrouwen, hierbij is sport de rode draad. In de serie is te zien wat de gezinnen meemaken en wat de effecten zijn als de negatieve spiraal doorbroken wordt. De afleveringen van Supporter van Elkaar zijn wekelijks te zien op de kanalen van 1Twente, de website van TCTubantia en het YouTube-kanaal van FC Twente.

Roepende uilen

HAARLE - Met Natuurmonumenten kunt u op 30 maart op pad naar de roepende uilen op De Sprengenberg.

Het vertrek is om 20.00 uur bij Informatieschuur Erve De Pas aan de Molenweg 2 in Haarle. U wandelt met de boswachter door Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. In dit gebied met vele oude bomen wonen veel bosuilen, die hun kenmerkende roep zullen laten horen. Kinderen kunnen mee vanaf € 5,- en volwassenen vanaf € 7,-. Aanmelden voor deze wandeling is noodzakelijk en kan via www.natuurmonumenten.nl.

Schilderende boer exposeert

HOLTEN - Een expositie van schilderwerken van Broer Pekkeriet is vanaf 1 april in 'Museum Broer een leven lang boer!' te zien.

In het museum krijgt u een goed beeld van hoe het boerenleven, de werktuigen en gereedschappen in vroeger tijden waren en vanaf april is er ook weer de expositie te zien van de schilderijen van Broer Pekkeriet. U vindt het museum aan de Langstraat 38 in Holten. Van maandag tot en met donderdag kunt u van 11.00 tot 17.00 uur tegen betaling van € 5,- entree het museum bezoeken.

Theatercollege

NIJVERDAL - Op 27 maart om 19.30 uur geeft Susan Smit een theatercollege in De Smidse.

Susan Smit is schrijfster, columniste en spreekster. Het thema van deze boekenweek 'De moeder de vrouw' past bij haar en dus geeft ze tijdens de boekenweek een theatercollege. Kaarten vanaf € 10,- zijn te verkrijgen via www.zinin.com.

Dick Slagman geeft orgelconcert in Hasselt

RIJSSEN/HASSELT - Zaterdag 30 maart geeft organist Dick Slagman uit Rijssen een orgelconcert op het indrukwekkende Knol-orgel in de Grote Kerk in Hasselt.

Op het programma staan psalmen, gezangen en orgelliteratuur van onder andere Bach, Wely en Guilmant. Daarnaast zijn er koraalbewerkingen van Asma, Sanderman en improvisaties van de concertgever zelf.

Slagman kreeg aan de muziekschool in Rijssen les van Pieter-Jan Leusink en Dick Sanderman en later privélessen bij Jan-Willem Doctor uit Enschede. Van 1994 tot 2012 was Dick Slagman kerkorganist in de Oranjekerk. Sinds 2014 is hij organist in de Noorderkerk te Rijssen. Het orgelconcert begint om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur. De kerkdeuren zijn open vanaf 19.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

Ter Steege Advies & Innovatie

APELDOORN - Nog nooit had de bouwwereld te maken met zulke stevige opgaven en revolutionaire innovaties als tegenwoordig. Het nieuwe bedrijf Ter Steege Advies & Innovatie wil gemeenten en woningcorporaties, ontwikkelaars en bouwbedrijven helpen om hier doelbewust hun weg in te kiezen.

Met vijf bedrijven in Nederland is Ter Steege Bouw Vastgoed een vooraanstaande bouwer en ontwikkelaar. Toch springt Ter Steege Advies & Innovatie niet achterop de bagagedrager: het bedrijf opereert volledig zelfstandig en onafhankelijk. "We bundelen en delen niet alleen de kennis en ervaringsinzichten die binnen Ter Steege Bouw Vastgoed aanwezig zijn. Dat doen we ook met nieuwe kennis vanuit de verschillende organisaties en innovatieprogramma's waarbij we zijn aangesloten. Kennis verwerven is één ding, kennis vernieuwen en vergroten een tweede."

Kennis delen
Johan Riezebos was ruim 16 jaar directeur bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen en geeft nu enthousiast leiding aan Ter Steege Advies & Innovatie. De onderneming concentreert zich op drie actuele dossiers: 1. Energietransitie 2. Circulair bouwen 3. Duurzame innovatie. "We willen niet zomaar kennis delen: we willen eye-openers verspreiden."

Uitdagingen
"We moeten ervoor waken dat de dynamiek van deze tijd niet met ons op de loop gaat. Onder invloed van het klimaatakkoord, de voortsprintende technologie, het woningtekort en tegelijkertijd de sterke bevolkingsgroei tuimelen de innovaties en slimme oplossingen over ons heen. De bouwwereld is zo druk dat ze nauwelijks tijd heeft om nieuwe vindingen kritisch tegen het licht te houden. De sector moet ervoor waken dat ze niet klakkeloos achter elke mening en trend aanholt. Innovaties moeten praktisch zijn. Uitvoerbaar. Waarde toevoegen. Sneller bouwen, beter bouwen, kosten verlagen, betere energieprestaties, duurzaamheid verhogen. Daar gaat het onder de streep om. Niet om de publicitaire waarde van de innovatie voor je onderneming."        

Veel ervaring
Uiteraard maakt Ter Steege Advies & Innovatie dankbaar gebruik van de praktische ervaringen en inzichten binnen Ter Steege Bouw Vastgoed. "Dat is onze kracht. We zijn geen papieren tijgers maar weten waar we het over hebben. Ook als het gaat om landelijke of regionale pilots op het gebied van energietransitie, circulair bouwen of duurzame innovatie. Bij dit soort voortrekkers is Ter Steege regelmatig betrokken." Ter Steege Advies & Innovatie is gevestigd in het OAK Building op het Fizzion Park aan de Oude Apeldoornseweg 41 in Apeldoorn. Telefoon: 06-53819623 www.tsbouwvastgoed.nl

Fit en sportief de lente in!

RIJSSEN - Met het mooie zomerweer in het vooruitzicht, slaan Massagecentrum Twente en In Person Rijssen de sportieve handen ineen.

Uitzendbureau In Person Rijssen vindt het belangrijk dat de In Person ambassadeurs fit en gezond op de werkvloer verschijnen en Massagecentrum Twente heeft de kennis in huis om je fit en blessure vrij te houden. Een prachtige, aanvullende combinatie met als coach Gerrit Voortman. "Met de vele hardloopevenementen in het verschiet, is het natuurlijk belangrijk vooraf te trainen," zegt oud topatleet Gerrit Voortman. Gerrit geeft aan dat een goede loophouding cruciaal is voor het uithoudingsvermogen. Ook een trainingsschema op maat is van groot belang. Daarom organiseren Massagecentrum Twente & In Person Rijssen hardloop clinics om op deze manier ons samen voor te bereiden op de hardloopevenementen die zullen plaatsvinden in het voorjaar en in de zomerperiode. De eerste clinic zal starten op woensdagavond 3 april, we zullen dan om 18:45 uur verzamelen bij het kantoor van In Person Rijssen aan de Enterstraat 9A. Vervolgens worden we door Gerrit meegenomen voor een clinic. Ga jij graag een sportieve uitdaging aan en lijkt het jou leuk om mee te doen? Dan ben jij van harte welkom om mee te doen aan deze kosteloze clinic(s)! De trainingen worden dusdanig ingekleed dat het toegankelijk is voor elk niveau. De overige clinics zijn op 8 mei, 5 juni en 3 juli. We hebben een maximaal aantal van 50 deelnemers per clinic zodat we het persoonlijk en professioneel kunnen houden. Je vooraf opgeven is niet verplicht, maar wel aan te raden zodat we zeker weten dat er een plekje vrij is! Daarnaast ontvangt iedere deelnemer een gave goodiebag. Opgeven kun je doen door een mail te sturen naar rijssen@inperson.nl of info@massagecentrumtwente.nl.

Ultimate Buffalo overgenomen door Fisherman's Friend StrongmanRun

Foto: ANNAUF

TWENTE/NIJVERDAL - StrongWEB BV, de organisator van de Fisherman's Friend StrongmanRun en StrongSisterRun in Hellendoorn neemt de Ultimate Buffalo over. Ultimate Buffalo is een obstacle run met krachtoefeningen en werd vanaf 2014 georganiseerd op Vliegveld Twenthe.

"Wij geloven in het concept en onderscheidend vermogen van deze run ten opzichte van andere obstacleruns. Wij zien mogelijkheden om het evenement te laten groeien en in aangepaste vorm nog spectaculairder te maken voor deelnemers en het publiek. Daarnaast is het een mooie aanvulling op onze reeds bestaande evenementen", aldus Bas Wispels van StrongWEB. "Ultimate Buffalo zal vanaf nu dan ook verder gaan onder de naam StrongmanRun Throwdown."

Verplaatsing
Het nieuwe evenement vindt plaats op zaterdag 29 juni en zondag 30 juni 2019 in het FBK stadion in Hengelo. De StrongmanRun Throwdown bestaat uit obstakels in combinatie met kracht- en crossfit oefeningen op kortere loopafstanden, namelijk: 1.6KM (SCALED), 3.2KM (ADVANCED) en 4.8KM (RX). Het gehele evenement vindt plaats in het FBK stadion wat het voor deelnemers én publiek spectaculair maakt. Meer informatie over het evenement wordt binnenkort gecommuniceerd onder andere via www.strongmanrunthrowdown.nl.

Twentse Conference

NIJVERDAL - Maart is de dialect-maand en deze wordt afgesloten met de 'Twentse Conference'.

De conference wordt gegeven door Jan Riesewijk & collega's. Jan Riesewijk is geen onbekende, maar voor wie hem niet kent: Hij speelde onder andere in 'Van Jonge Leu en Oale Groond' en gaf samen met Helligen Hendrik en André Manuel de Twentse Eindejaarsconference van 2018 van RTV Oost. Kaarten voor de 'Twentse Conference' op 25 en 26 maart om 20.00 uur bij Grandcafé N-Joy kosten € 17,- per stuk en zijn te bestellen via tickets@grandcafe-njoy.nl, via WhatsApp 06-30027335 en bij de Toerist Info/VVV Hellendoorn-Nijverdal.

Liefde voor naald en draad

HOLTEN - Vanaf 26 maart is bij Oudheidkamer Hoolt'n de expositie 'Lammie's liefde voor naald en draad' te zien.

De expositie laat werkstukken met diverse handwerktechnieken zien van Lammie Steenhuis-Wierenga. In 1955 werd ze lid van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen. Ook gaf ze jarenlang handwerkcursussen in Holten. De expositie is te zien van dinsdag tot en met zaterdag tussen 13.30 en 16.00 uur bij de Oudheidkamer Hoolt'n aan de Dorpsstraat 27.

Verliefd op Cuba

NIJVERDAL - Op zondag 24 maart en woensdag 27 maart om 20.00 uur is de film 'Verliefd op Cuba' te zien bij ZINema.

De film draait om Loes die het vertrouwen in de liefde verloren is. Wanneer haar dochter dan gaat trouwen in Cuba, gaat zij naar het eiland. Die reis loopt misschien toch anders af, dan zij gepland heeft. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 8,- via www.zinin.com.

Kledingbeurs

HOLTEN - 'De Dame van Limburg' houdt een kledingbeurs van 28 tot en met 30 maart. De plek om alvast voorjaars- en zomerkleding in te slaan.

'De Dame van Limburg' is een winkel met tweedehands merkkleding voor dames. Tijdens deze kledingbeurs kan kleding ingebracht worden. De kleding dient wel schoon, gestreken en van goede kwaliteit te zijn. Daarnaast kan er natuurlijk ook geshopt worden om zo de kledingkast weer te vullen. Naast kleding worden er ook accessoires als sieraden en hoeden verkocht. Kom ook shoppen tijdens de kledingbeurs. 'De Dame van Limburg' vindt u aan de Kerkstraat 5 in Holten.

Te veel vrachtverkeer door de Stroekeld

Foto: Jan van de Maat

RIJSSEN - Er rijdt steeds meer zwaar vrachtverkeer door de Stroekeld en dat moet veranderen.

Raadslid Jan Beunk (Gemeentebelang) legde donderdagavond de vinger bij dit probleem in de Commissie Grondgebied. Volgens Beunk is er sprake van een ongewenste toename van het aantal grote vrachtwagens dat vanaf de Reggesingel via de Stroekeld naar het industrieterrein rijdt.

Beunk (foto) zei dat borden blijkbaar niet helpen en dat dit ook in de hand wordt gewerkt doordat de navigatiesystemen laten weten dat de Stroekeld ook inderdaad de kortste route naar het bedrijventerrein.
Dit leidt tot een ongewenste verkeersontwikkelingen op een weg als de Stroekeld die dwars door een woonwijk loopt.

Wethouder Jan Aanstoot zei het probleem te gaan onderzoeken en na te willen gaan hoe deze ontwikkeling kan worden gekeerd. .

Internationale leerlingen op bezoek bij Reggesteyn

RIJSSEN - Deze week zijn er bij Reggesteyn 24 leerlingen uit verschillende Europese landen te gast in het kader van het Erasmusproject.

Al jaren is Reggesteyn actief in dit internationale uitwisselingsproject, waarin het onderwijs van de toekomst in Europa centraal staat. Vanuit Reggesteyn zijn er 39 enthousiaste leerlingen geselecteerd die deelnemen aan het Erasmusproject. Deze 39 leerlingen hebben elk in een motivatiebrief aangegeven waarom ze graag willen meedoen. Daarnaast was een presentatie onderdeel van de selectieprocedure. De uitwisseling tussen de verschillende landen wordt verdeeld over 2 jaar. In de tussentijd doen de leerlingen opdrachten. Naast Reggesteyn doen scholen uit Duitsland, Portugal, Italië, Zweden en Griekenland mee. Het Erasmusproject is een initiatief vanuit de Europese Unie.

Leerzaam
"Dit is een erg leerzaam project", zegt Edward Huisman, docent lichamelijke opvoeding van Reggesteyn en (mede)initiatiefnemer van het project voor Reggesteyn. "Niet alleen wordt het Europees burgerschap gestimuleerd, ook de samenwerking met andere scholen en leerlingen is een hele ervaring. Daarnaast logeren de leerlingen ook bij onze leerlingen thuis, dus ze krijgen ook inzicht in elkaars cultuur", aldus de docent. De samenwerking in dit project vindt plaats door middel van subsidies vanuit de EU.

Toekomstproject
Het project waar de leerlingen zich mee bezig houden is 'the European School of the Future'. De leerlingen denken mee over de school van de toekomst in Europa. Ze gaan aan de slag met thema's als de nieuwe manier van onderwijs of bijvoorbeeld de implementatie van Europese waarden zoals gelijkheid of democratie. Daarnaast krijgen ze workshops over flexibele lesroosters, eigenaarschap van de leerling en meer. De leerlingen moeten ook nadenken wat er op het gebied van onderwijsvernieuwing binnen de eigen school gerealiseerd kan worden. Erg waardevol dus! Deze week zijn 24 leerlingen uit Portugal, Griekenland, Duitsland, Italië en Zweden te gast in Nijverdal. Naast het programma over the European School of the Future brengen de leerlingen een bezoek aan de UT. Zij krijgen daar workshops aangeboden en ze moeten in groepjes opdrachten uitvoeren. De buitenlandse gasten krijgen ook een stukje Nederlandse cultuur aangeboden, zoals een bezoek aan Amsterdam, schaatsen, een kijkje bij het Huis van Cultuur en Bestuur en een activiteit bij de Wilgenwaerd.

Volle Bak Samen Delen

HengeloDeelcontainerTwentemilieuEef / Godfried Bomanstraat 96©foto eric brinkhorst Foto: eric brinkhorst

TWENTE/SALLAND - Door heel Twente en Salland staan inmiddels 40 vrolijke containers. Dit zijn geen gewone afvalbakken. Dit zijn containers die door buurtbewoners gebruikt kunnen worden om etenswaren of spullen, die ze eerder gewoon zouden weggooien, een tweede leven te geven.

Het 'Volle Bak Samen Delen' is een initiatief van Twente Milieu en Natuur en Milieu Overijssel. Met dit initiatief willen ze proberen de afvalberg te verminderen door afval te voorkomen. Veel spullen worden weggegooid, omdat de gebruiker het niet meer nodig heeft. Vaak belanden daardoor goede en nog bruikbare zaken onnodig bij het afval. Door de deelcontainers kunnen nu anderen met deze spullen blij gemaakt worden. Het bespaart afval, maar door hergebruik hoeft er ook minder geproduceerd te worden.

De eerste
Door heel Twente en Salland verspreid staan 40 deelcontainers, die door de bestickering, deurtjes en planken erin heel herkenbaar zijn. In Hengelo werd de eerste 240 liter container uitgereikt aan Eef Veenman. Zijn reactie: "Het lijkt me grappig als er iets geks in de deelcontainer wordt geplaatst. Daar zit dan vast een verhaal achter. Daar ben ik dan wel benieuwd naar." De containers worden geplaatst bij de inwoners die deze container vrijwillig onder hun hoede nemen en zijn te vinden in Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Oldenzaal, Westerhaar, Haarle, Denekamp, Rijssen, Wierden, Langeveen en Rossum. De exacte locatie vindt u op www.twentemilieu.nl/vollebaksamendelen.

Column: Het Milieu

We zijn met ons allen opeens erg druk met het klimaat. De politieke partijen denken er allemaal anders over en: wat is waarheid?

In de media: "De politiek moet er mee aan de slag". "Zij moeten wet en regelgeving opstellen in de vorm van 'to do or not to do'". Niet alleen de politiek, maar ook wij, de burger moet er mee aan de slag. We weten altijd precies wat de ander moet doen, maar wat kan ik doen, laten we eens na onszelf kijken.

Tien jaar geleden wilde mijn zoon geen vlees meer eten, oké jongen, dan krijg jij geen vlees meer, maar gebruik ik noten, vleesvervangers, iets vaker een ei of meer kaas in sausjes op de groenten. Destijds was het goedkoper om die artikelen te kopen dan vlees. Inmiddels is de zoon het huis uit en regelt hij zijn eten zelf. Wel ben ik doorgegaan met vleesvervangers in de macaroni, bami etc. In eten waar je alles door elkaar hutselt is vlees slechts een onderdeel van het geheel. Ik denk dat de meeste mensen het eens zijn dat veel vlees niet nodig is, ook in verband met het milieu.

Het vreemde doet zich nu voor dat vleesvervangers steeds duurder worden, een zakje noten is niet echt goedkoop, vega vlees is soms nog duurder dan reclame aanbiedingen van kip, rund of varkensvlees. Ik heb aan verschillende mensen gevraagd: "Zou je minder op vakantie gaan omdat het ook milieu-belastend is". Dan is het antwoord vaak: "Ik heb mijn vakantie nodig en die paar keer per jaar zal heus niet zo erg zijn voor het milieu". "Zou je dan eerder gaan vliegen, met de auto rijden of met de fiets kampeertochten maken". Dan is meestal het antwoord: "Moeten we nu ook al de vakantie inleveren. We mogen al geen vuurwerk, geen paasvuren, diesel rijden, niet overal in de binnenstad met auto's komen"…

Een milieubewuste kennis, volgens haarzelf, is gek op mooie nieuwe kleding, dus ik vroeg haar: "En als je nu eens een heel jaar geen nieuwe kleding zou kopen in verband met het milieu en zeker omdat je nog genoeg hebt". Het antwoord was: "Die twee paar schoenen en die vijf jurkjes en enkele andere kledingstukken zullen echt niet zo milieubelastend zijn. Kijk eens naar Rusland, China en Amerika, dat zijn de grote vervuilers". Misschien is het goed als we eerst is gaan nadenken wat we "echt" over hebben voor het milieu voor we de politiek dwingen om maatregelen te nemen. De rekening komt toch bij ons uit, de consument. Omdat de industrie, als zij kosten moeten maken, dit gewoon doorberekent aan de consument.

Borbala, correspondent

Undercoversessie Johnny Cash

HELLENDOORN - Op 30 maart om 21.00 uur is er weer een Undercoversessie bij De Lantaarn. Dit keer met Johnny Cash.

Undercoversessies zijn geen optredens van coverbands, maar de allerbeste muzikanten die spelen in bekende bands en voor een undercoversessie een gelegenheidsband vormen. Op 30 maart is het de beurt aan Rocco Ostermann, Matthijs Stronks, Wout Kempkens, Gerco Aerts en Theun Supheert. Zij zullen gezamenlijk Johnny Cash eren. Vanaf 20.00 uur is De Lantaarn aan de Schapenmarkt 13 geopend. Kaarten in de voorverkoop via lantaarn.nl kosten € 14,- per stuk.

Wildpluk- wandeling

RIJSSEN - Tijdens het wandelen krijgt u meer informatie over wat er groeit en bloeit in de natuur. Eetbare planten worden misschien wel geplukt voor een soep achteraf.

Francine van Rossem is boerin van Kruidenhuis De Vlo. Onder haar leiding wordt er een wandeling gemaakt in de omgeving van Kruidenhuis De Vlo die ongeveer één tot twee uur kan duren. De natuur heeft veel meer eetbare planten dan men denkt. Francine van Rossem kan u daar tijdens de wandeling alles over vertellen. Na afloop wordt er iets te eten klaargemaakt of thee gezet van de oogst. Op 27 maart meewandelen kan vanaf 14.00 uur. Er wordt gestart bij Kruidenhuis De Vlo, Drostendijk 2 te Rijssen. Deelname kost € 7,50. Opgeven voor de wandeling is noodzakelijk en kan via francine@kruidenhuisdevlo.nl.

Ballet Black & White

NIJVERDAL - De Dutch Don't Dance Division komt met de balletvoorstelling Ballet Black & White naar het ZINiN Theater.

De toegankelijke voorstelling Ballet Black & White wordt door de jonge topdansers van De Dutch Don't Dance Division uitgevoerd. Het gezelschap is opgericht door Rinus Sprong en Thom Stuart. Zij zijn ook degene die deze balletvoorstelling componeerde voor de dansers. Het is een voorstelling met spannende contrasten en laat zowel romantiek als humor en abstractie zien. Ballet Black & White is op vrijdag 29 maart om 20.15 uur te zien in het ZINiN Theater aan de Willem Alexanderstraat 7. Kaarten zijn vanaf € 18,50 per stuk verkrijgbaar via www.zinin.com. De inleiding bij deze voorstelling start om 19.00 uur.

Wouters Platenkast door als De Platen-koffer in Gauwe Geit

NIJVERDAL - Op zaterdag 23 maart 2019 is het tijd voor De Platenkoffer. Liefhebbers van oude muziek komen volop aan hun trekken met deze echte klassiekers.

Vanaf 21.00 uur worden in café In de Gauwe Geit de beste en verrassendste covers gedraaid. Tijdens deze gezellige kroegavond kunnen songs aangevraagd worden, maar worden ook bepaald door het kofferspel, waarbij tevens leuke prijzen te winnen zijn. De Gauwe Geit is gevestigd aan de Joncheerelaan 15 in Nijverdal. Kijk ook op: www.indegauwegeit.nl

Graniet en Marmer House levert u luxe

Graniet en Marmer House

BAD-BENTHEIM - Een indrukwekkende showroom, eerlijk advies van medewerkers met passie en een breed assortiment, het Graniet & Marmer House heeft het. Net over de grens bij afslag twee Gildehaus kunt u terecht voor interieuroplossingen van keramiek en natuursteen en een goed advies.

Bij het Graniet & Marmer House heeft men een passie voor natuursteen en wil men meer mensen kennis laten maken met de kwaliteit en de schoonheid van dit natuurproduct voor uw interieur. De unieke gesteenten die de natuur biedt, voeden de passie van de medewerkers en inspireren hen elke dag weer om tot een productadvies te komen dat het beste bij de wensen van de klant past. De diverse tegelsoorten die worden aangeboden, haalt men van over de hele wereld om zo een ultiem kwaliteitsniveau te kunnen garanderen en de klant twee jaar garantie te kunnen bieden. Bij het Graniet & Marmer House vindt u een brede en diverse collectie tegels en vloeren van verschillende materialen. Van uniek en stijlvol marmer tot sterk en multi-inzetbaar keramiek en van slijtvast graniet tot travertin met zijn natuurlijke en ruwe uitstraling, de keuze is groot.

Breed assortiment
Ook voor diverse ornamenten van natuursteen kunt u er terecht. Zo vindt u er prachtig marmeren wastafels die uw badkamer helemaal af maken. Ook voor de bekleding van trappen, gevels en vensterbanken biedt men diverse stijlvolle oplossingen met natuursteen. Daarnaast biedt het Graniet & Marmer House natuurstenen tafelbladen aan die zowel in de horeca als in woningen zeker niet misstaan.

Korting
Profiteer momenteel van scherpe kortingen; zo betaalt u géén BTW, wat een besparing van 21 procent oplevert. Daarnaast ontvangt u nog eens tien procent extra korting! Benieuwd geworden? Kom langs aan Warschauer Strasse 11 in Bad Bentheim.

Budget Select Keukens: topkwaliteit voor scherpe prijs

HyperFocal: 0

RIJSSEN - Budget Select Keukens bewijst keer op keer dat de prijs van de keuken niet bepalend is voor de kwaliteit. Zij denken gewoon net iets beter na over jouw keuken en komen zo tot een combinatie van hoogwaardige materialen en apparatuur die altijd in het budget past. Zonder concessies te doen aan de mogelijkheden en kwaliteit.

"Een nieuwe keuken is een investering voor jaren. Bij Budget Select Keukens daarom geen 'verborgen' kosten en dure tegenvallers achteraf. "Wij verkopen namelijk gewoon de beste keuken voor de beste prijs. Geen addertjes onder het gras." Aldus Herman van de Noort. We zijn erin geslaagd om een selectie aan complete kwaliteitskeukens samen te stellen die betaalbaar is voor iedereen. Uiteindelijk gaat het om de juiste afstemming van de keuken met de wensen van de klant. Dat betekent dat de klant precies krijgt wat hij nodig heeft, niet meer maar zeker ook niet minder."

Kwaliteitsapparatuur
Bij Budget Select Keukens kunt u ook kiezen uit een breed assortiment moderne inbouwapparatuur in elke prijsklasse. De merken waar zij mee samenwerken staan allemaal stuk voor stuk garant voor topkwaliteit en jarenlang kookplezier. Alles uiteraard voor de beste prijs.

Kopersactie
Regelmatig verrast Budget Select Keukens naast die scherpe keukenprijs haar kopers ook nog met een leuke actie. In de maand maart en april mogen kopers rekenen op gratis montage van de keuken en een mooie luxe messenset straks voor op de nieuwe keuken.

Tweede Paasdag geopend
Bent u van plan om op korte termijn keukens te gaan kijken, dan kunt u ook op 2e Paasdag terecht bij Budget Select Keukens in Rijssen. De showroom is die dag geopend van 12.00 – 17.00 uur.

Kom langs
Budget Select Keukens is gevestigd aan de Nijverheidsstraat 42a, Rijssen. Telefoon: 0548-538 666. Kijk ook op: www.budgetselect.nl

Ontdek de nieuwe buitencollectie bij PAND 55

NIJVERDAL - Heeft u nieuwe tuinmeubelen nodig? PAND 55!!! Achter de deuren van deze winkel aan de Grotestraat in Nijverdal vind je een mooie collectie eigenzinnige buiten-meubelen. Van Lounge en Dining sets tot tafels, stoelen en tuinbanken. Dit alles tegen een betaalbare prijs.

De komende voorjaars-maanden is Pand 55 zondags geopend. Lekker rondsnuffelen in de sfeervolle showroom. De afgelopen week is de sfeervolle showroom weer helemaal opnieuw ingericht met de nieuwste voorjaarscollecties. Ook prachtige woonaccessoires, binnen-meubelen en verlichting. Het assortiment wordt continu aangevuld. Naast de grote collectie binnen- en buitenmeubelen, kun je bij Pand 55 ook terecht voor de functionele dames- en heren jassen van Kjelvik. En een mooie, eigenzinnige collectie dameskleding in mooie heldere kleuren. Vooral in de maten 40 tot 46.

Kom langs
Ook sfeer proeven? Kom naar Pand 55 aan de Grotestraat 55 in Nijverdal. Zij zijn geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, zaterdag tot 17.00 uur, donderdagavond tot 21.00 uur en zondags van 13.00 tot 17.00 uur.

Leuke actie
Let op! Tijdens de koopzondagen op 24 en 31 maart is er een leuke en lekkere actie in samenwerking met Bonvanie. Houd de site en Facebook-pagina van Pand 55 in de gaten.