Hart van Rijssen - Nijverdal

2 november 2018

Hart van Rijssen - Nijverdal 2 november 2018


Meekijkscherm Rijssens carillon

RIJSSEN - De luisteraars op de grond kunnen voortaan de beiaardier in de Schildkerktoren ook zien.

Voorzitter Gertjan ter Harmsel (rechts) van de Stichting Stadsmuziek, de bestuursleden Jolanda van Beek (links), Gerjanne Dannenberg en beiaardier Jan-Geert Heuvelman presenteerden zaterdagmiddag het grote scherm, Daarop zijn voortaan bij live bespelingen beiaardier én de klokken zichtbaar zijn te zien.

Combinaties
Beiaardier en Stadsmuziekleden zijn bijzonder blij met het nieuwe scherm. Daardoor krijgt het carillon meer bekendheid, maar het scherm geeft in het algemeen ook meer mogelijkheden. "Bij de komende orgelwandelingen kan de beiaard nu ook meedoen. Maar er zijn nu ook combinaties met anderen instrumenten mogelijk. We zijn vast van plan om deze nieuwe mogelijkheden volledig uit te buiten."

Cadeau
Het scherm is gefinancierd uit bijdragen van de Rabobank, het Prins Bernhard Cultuurfonds, een bedrag uit het budget van de Cultuur Adviesraad en een een bedrag uit het jubileumfonds Rijssens 775 jaar Stad. Volgens beiaardier Jan-Geert Heuvelman is het scherm een heel nuttig cadeau waarvan het publiek nog jarenlang plezier kan hebben."

Urinoir
Het scherm heeft een plaats gekregen in een praktische maar opmerkelijke ruimte: het voormalige openbare urinoir van de Schildkerk." Het urinoir is al geruime tijd buiten gebruik en afgesloten met een deur en een hek. "Het is een gemeentelijke ruimte die we nu goed kunnen gebruiken. Het scherm op de standaard is er gemakkelijk in op te bergen en we kunnen het er ook gemakkelijk uithalen," legt Heuvelman uit.

Straalverbinding
In de klokkentoren hangen twee camera's. "De ene brengt de speeltafel en beiaardier in beeld en de andere de klokken. Een straalverbinding brengt het beeld naar het scherm."

Als alles doorgaat wordt het scherm zaterdagmiddag 15 december officieel in gebruik genomen met toepasselijke Rijssense poëzie. Ook de Riessense Mirreweenterhoornbloazers zijn benaderd om hun medewerking te verlenen.

Politiek laat Radio 350 bungelen

Foto: Gebruiker

RIJSSEN - De kou is nog lang niet uit de lucht voor Radio 350.

Dat bleek maandagavond tijdens de gecombineerde commissies die vergaderden over het gemeentelijke huishoudboekje voor volgend jaar.

Radiomaker Jesper Nijkamp voerde een vurig pleidooi voor het voortbestaan van de lokale omroep. Hij benadrukte dat de lokale omroep het contact tussen het gemeentebestuur en het publiek bevordert. Bovendien is de lokale omroep hét podium voor de plaatselijke cultuur, het verenigingsleven, plaatselijke artiesten en de streektaal.

Maar een plaatselijke omroep moet zelf ook geld binnenhalen en dat lukt alleen goed als de omroep ook in de ether te horen is en niet alleen op internet. Nijkamp brak dan ook een lans voor het aanschaffen van een nieuwe zender, waardoor het voor ondernemers ook aantrekkelijker wordt om te gaan adverteren.
Burgemeester Arco Hofland reageerde als door een wesp gestoken. "ik heb goede gesprekken gevoerd met Radio 350. Zij gaan acties voeren om geld binnen te halen. Daarbij is niet gesproken over 15.000 euro voor een nieuwe zender. Ik vind het niet sjiek om daar nu ineens mee te komen. We wachten eerst de acties van Radio 350 af en we bekijken dan pas of er geld voor een nieuwe zender moet komen."
Vanuit de politiek bleef het echter angstig stil. Alleen VVD-fractievoorzitter Noordam sprak geruststellend dat "de burgemeester niet als door een wesp gestoken hoefde te reageren." Maar ook Noordam liet zich er niet toe verleiden om de 15.000 euro voor een nieuwe zender nu al vrij te maken.
Volgens burgemeester Hofland zou de fusie van Radio 350 met de omroepen uit de buurgemeenten 200.000 euro op jaarbasis gaan kosten. "Wij geven nu jaarlijks 21.000 euro aan Radio 350. Dat zou dan ruim 50.000 euro worden. Ook de andere gemeentes hikken daar tegenaan. Daarom willen we eerst de acties van de lokale omroep in 2019 afwachten en dan bekijken wat we verder moeten doen."

Promotieacties maandagmarkt krijgen vervolg in november

RIJSSEN- De promotieacties van de kooplieden van de maandagmarkt in Rijssen in de maanden september en oktober krijgt ook in de maand november een vervolg.

De marktkooplieden bieden op maandag 5 november bij de actieparasol in het midden van de maandagmarkt zuurkool met rookworst te koop voor slechts 50 eurocent.

De marktkoopman:
Ik sprak hierover met een zeer bekende verschijning op de maandagmarkt in Rijssen marktkoopman Han Arens uit Enschede. Hij werkt met veel plezier al ruim 30 jaar op de maandagmarkt in Rijssen met zijn handel in fruit en fruitexoten. Han vertelt dat in Rijssen zijn klanten goed benaderbaar en vriendelijk zijn. Voor hem persoonlijk is Rijssen al die jaren een goed markt geweest. Naast de markt in Rijssen staat Han op donderdag op de markt in Almelo en op zaterdag in Enschede. Het voordeel van het kopen van fruit en exoten op de markt is, dat alles vers is en voor een alleszins betaalbare prijs wordt aangeboden. "Een voordeel voor mij is dat ik alles persoonlijk inkoop in Rotterdam bij veilingen en groothandels en het zelf vervoer. Zo kan ik zelf het beste fruit uitzoeken en vervoeren zodat in de wetenschap dat er uitermate secuur met de handel wordt omgegaan. Het promoten van de maandagmarkt vindt Han een uitstekend idee, want het voordeel van kopen op de markt is, dat de klanten zelf de kwaliteit kunnen beoordelen en waar nodig proeven. De marktkooplieden in Rijssen staan bekend voor het verlenen van uitstekende service, voor betrouwbare waren en voor aanvaardbare prijzen. En de markt is een gezellige ontmoetingsplaats voor jong en oud", aldus een tevreden Han Arens. De actie van maandag 5 november is : Zuurkool met worst voor 0,50 cent. Loop hiervoor even naar de speciale actieparasol, midden op de markt

Dick Tukkers

Vakantiegevoel bij Riessense Boulers

RIJSEN - Bij jeu de boules vereniging Riessense Boulers is al vanaf 1997 mogelijk het ultieme vakantiegevoel dichtbij de deur te genieten. Jeu de boules namelijk is een spel, wat vaak op vakanties gespeeld word. Het hele jaar genieten van de buitenlucht kan bij deze sport.

Jeu de boules is een sport voor alle leeftijden, voor zowel mannen als vrouwen en ook voor mensen met een lichte beperking leuk om te doen. Het is een spel dat goed is voor de gezondheid en de sociale contacten van mensen. Tevens is het een ontspannende sport. Het spel is dus de ideale tegenwicht tegen de beslommeringen van de dag. De vereniging ligt op een mooie locatie in Rijssen aan de rand van de wijk en aangrenzend aan de bosrand. Er zijn mooie 10 banen en er is een clubhuis met een terras. In het clubhuis kan een kopje koffie of iets anders genuttigd geworden.

Kom langs
De vereniging is gevestigd aan de Dennenlaan 62a in Rijssen. Dinsdagavond vanaf 18.55 uur is iedereen welkom op de vereniging. Ook is iedereen vrijdagmiddag en zaterdagmiddag vanaf 13.25 uur welkom. Een afspraak maken is niet nodig en de verenging heeft boules op voorraad. Bezoekers krijgen uitleg over de spelregels bij jeu de boules. Meer informatie over de jeu de boules vereniging is te vinden op de website van de Riessense Boulers: www.riessense-boulers.nl.

Eerste van Sportclub Rijssen zwaar teleurgesteld

Foto: VANRIJKNIJKAMP

RIJSSEN – Sportclub 1 speelde zaterdag tegen BZSV de Blauwwitters. Winst op de Bornenaren betekent blijvende aansluiting bij de kop. Er kunnen dus zaken worden gedaan. De selectie van Sportclub is volledig en fit. Sportclub gaat voortvarend van start en zet BZSV behoorlijk onder druk. Veel kansen in het begin. De eerste score volgt echter pas in de 38-ste minuut: Tom Meijer kopt de bal netjes in. 1-0. Goed spel wordt geleverd, maar het levert helaas geen punten op. 1-0 blijft het.

Scoren
De tweede helft begint goed. Marco Stegeman prikt in de 48-ste minuut de bal in de verre hoek vanuit een aanval op rechts: 2-0. In de 58-ste minuut lukt het BZSV om te scoren: 2-1. BZSV heeft de smaak te pakken en scoort nogmaals te scoren. In de 64-ste minuut 2-2. De verdediging van Sportclub staat eigenlijk toe te kijken.

Mis
Dan kopt Tom Meijer in de 65-ste minuut opnieuw de bal in het doel: 3-2 Daarna gaat het echter helemaal mis. Een overtreding van achteren op Marco Stegeman wordt in de 76-ste minuut bestraft met geel. De domme reactie van Marco daarentegen levert om onduidelijke reden rood op en dus moet Sportclub verder met 10 man. BZSV zet druk. Doelman Tom Markvoort gaat dan opnieuw in de fout, zodat BZSV in de 82-ste minuut de gelijkmaker kan scoren: 3-3.

Getorpedeerd
In de 83-ste minuut is het opnieuw raak. De ontsnapte William Witten wordt in de 16 meter getorpedeerd door de doelman. De scheids beslist een strafschop. De bijbehorende rode kaart blijft uit. Ook de strafschop gaat niet door. Iedereen denkt aan buitenspel, maar het was hands.

Gevloerd
Even later wordt Witten opnieuw gevloerd door een duw in de rug. Weer geen strafschop. En dan is het tijd en wordt BZSV gefeliciteerd met het gelijk spel.

Teleurgesteld
Trainer Gerald Willems is zwaar teleurgesteld dat 2 dure punten verloren gaan.

Elkaar
Positief is dat de ongelukkige doelman na de wedstrijd wordt opgevangen door de beide andere keepers van Sportclub: met elkaar, voor elkaar!

Henk van de Maat

God is Goed

RIJSSEN - Vrijdag 2 november komt ds Jan Bakker uit Goor spreken in Jeruël. Ds. Bakker is voorganger van de Reformatorische Baptistengemeente Twente te Goor.

'God is goed' is het onderwerp uit Psalm 107. In die psalm lezen we: "Toen riepen zij tot de Heere in hun benauwdheid en Hij verloste hen uit hun angsten!" En verder: "Hij zendt ons Zijn Woord!" Na de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De lezing begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Toegang is gratis. Koffie en thee wordt geschonken. In gebouw Jeruël wordt elke twee weken een lezing gegeven. Adres: Van Heekstraat 40, 7462 NE Rijssen. De zaal is ook bereikbaar via Holterstraatweg 125. Iedereen is hartelijk welkom!

Sinterklaasviering voor mindervaliden

RIJSSEN - Op zaterdag 24 november organiseert de speeltuinvereniging Irene aan de Vennekesgaarden 40a in Rijssen voor het veertigste jaar een gezellig Sint Nicolaas feest voor mindervaliden. Bezoekers kunnen genieten van een hapje, drankje en een broodmaaltijd.

Het gezellige sinterklaasfeest wordt muzikaal omlijst met een optreden van het Nijverdalse koor Hart en Smart. De speeltuinvereniging Irene nodigt alle mindervaliden uit Rijssen en omgeving van harte uit om naar deze gezellige middag te komen. Aanvang zal op zaterdag 24 november zijn om 14.30. Rond 18.00 uur wordt de sinterklaasviering afgesloten. Gelieve opgeven voor 18 november door te mailen naar: dick-derksen@hotmail.com. De toegang is gratis. Voor vragen of meer informatie kunt u bellen naar: 0619802244.

Dick Tukkers

Gods plan met Israël

RIJSSEN - Woensdag 7 nov. 2018 Jeruël: seminar 3 met Bert van Twillert uit Apeldoorn. Deze evangelist wil in drie avonden een Bijbelcursus houden over 'Gods Plan met….'; de eerste avond gaat over het Plan van God met deze wereld; 7 nov.

Gaat het over Gods Plan met Israël. Het zijn onderwerpen die de diepte in gaan wat Bijbelstudie betreft. Het Zoeklicht heeft deze avonden georganiseerd in Jeruël, en ze beginnen om 19.30 u. De zaal is open om 19.00 uur. Toegang is gratis. Koffie en thee wordt geschonken. Adres: Van Heekstraat 40, 7462 NE Rijssen. De zaal is ook bereikbaar via Holterstraatweg 125. Iedereen, jong en oud is hartelijk welkom! Voor meer informatie: http://jeruelrijssen.nl/

Uitslag fiets- verloting

RIJSSEN- Op de maandagmarkt in Rijssen van 22 oktober vond de trekking plaats van de verloting van 14 fietsen.

Deze fietsen waren ter beschikking gesteld door de kooplieden van de maandagmarkt in Rijssen in het kader van de promotie van deze maandag markt. Klanten kregen bij een aankoop een lot dat ze in konden vullen. De prijswinnaars van deze oktoberactie waren: Dianne Essink, Anja Dannenberg, J.W.Huzen, H.J, Kardes, familie J. Dannenberg, Tineke Reben, familie Pol, G. Harde, familie H. Smit, Familie Noteboom, A. Guizbelack en H.J. Jansen, familie Heick en de familie Reusink.

Dick Tukkers

Ben en Henny Plomp steken de grens over naar Moldavië

RIJSSEN - De vorige keer las u over de voorbereiding van de werkvakantie van Ben en Henny Plomp. In deze editie leest u meer over de verdere belevenissen die ze hebben opgedaan in Moldavië.

Van Barlad reisden we naar de grens met Moldavië. Zonder problemen konden we in colonne de grens oversteken. Door onze reisbegeleiders was van te voren contact gezocht met de consul van Moldavië en we werden al opgewacht door iemand van de douane die ons snel over de grens loodste. Na enkele uren kwamen we aan in Straseni op onze 5 sterren camping! Deze lag aan een verschrikkelijke rotweg bestaande uit hobbels, gaten en grof grind en stenen. De camping zelf lag in een bos met hier en daar een open plek waar we onze campers konden neerzetten. In tegenstelling tot wat we gehoord hadden, had de boswachter die dit stuk bos beheerde, geregeld dat iedere camper kon worden aangesloten op stroom. Ook hoefden we geen water te putten uit een in de buurt staande put maar had hij geregeld dat er een oude Russische tankwagen kwam met water. Hiermee konden we de tanks van de campers vullen om mee te douchen. Verder had hij een eind van onze campers een groot gat gegraven, waarin we onze toiletcassettes konden leeg storten. Als klap op de vuurpijl had hij een nieuw toilet gemaakt bestaande uit vier wanden en een dak met een vloer met een gat erin. Op deze camping aangekomen werden we door de staff van de dagopvang en bejaardentehuis opgewacht en welkom geheten met een drankje en een hapje.

Warm onthaal
Nadat we ons hadden geïnstalleerd werden we de volgende dag opgehaald door het busje van het bejaardentehuis en naar Straseni gebracht, waar we werden opgewacht door de bewoners en deelnemers van het bejaardentehuis en de dagopvang. Dit ging gepaard met dans en zang en kregen we een rondleiding door de gebouwen.

Over de instelling
Het project waar we de eerste 23 weken aan de slag gingen bestond uit een dagopvang voor ouderen uit de omgeving van Straseni. De ouderen werden twee keer per week in het opvanghuis bezig gehouden met simpele activiteiten zoals dans, knutselen en helpen in de keuken. Ook kregen ze die dag dan een karige warme maaltijd, konden douchen en was er gelegenheid om daar de was te laten doen. Verder was er een bejaardentehuis met 20 bewoners die niet meer voor zichzelf konden zorgen. De kosten voor deze zorg werd opgebracht door de in het buitenland kinderen van deze ouderen en de stichting SOM. Wijkverplegers bezochten ouderen in de omliggende dorpen om hulp te bieden. In deze instellingen is een tekort aan middelen die voor ons vanzelfsprekend zijn. Zo maakte Veronica, directrice van de instellingen, zich nu al zorgen over hoe zij de rekening voor gas en elektra zal moeten betalen voor de komende winter. Zij is afhankelijk van giften uit het buitenland. Kijk voor meer informatie op www.neoumanist.md waar in het Engels uitgebreide informatie is te vinden over deze instellingen. In de volgende aflevering de verdere belevenissen van Ben en Henny in Moldavië
Dick Tukkers

Rijssen in the spotlight groot succes

RIJSSEN - De verlichte avondwandeling vanaf het Parkgebouw naar de Pelmolen en via de Oosterhof weer terug is vrijdagavond een groot succes geworden.

Honderden wandelaars namen deel aan de wandeltour langs de feeëriek aangelichte gebouwen van 's avonds 19.00 tot 21.00 uur. De wandeltocht was georganiseerd door Toerisme Rijssen-Holten en gefinancierd met een bedrag uit het jubileumfonds Rijssen 775 Jaar Stad. Aan het lichtproject werd meegewerkt door de teams van het Parkgebouw, het Rijssens Museum en de Pelmolen Ter Horst.

Je kunt alles nog zo goed voorbereiden, maar het weer blijft altijd een onzekere factor. Vrijdag overdag was het weer niet zo geschikt, maar tegen de avond kaarde het op, waardoor velen toch de sprookjesachtige wandeling vanaf het Volkspark startten. Om het ergste donker wat tegen te gaan kregen de wandelaars een lichtgevende foamstaaf mee van de organisatie.

Het Parkgebouw, de vijver met fontein, het bronzen hert en de muziekkoepel waren ongewoon mooi aangelicht. De route voerde het publiek naar de Pelmolen waar ook de Enterse Zomp lag in bijzondere kleuren. Daarna liepen de wandelaars door het bos langs lichtjespaden terug naar kasteel de Oosterhof dat als een roze paleis tussen de bomen lag te schitteren.

In 'n Koffiehook van het brandweermuseum kon gepauzeerd worden onder het genot van een kop koffie of thee. Het brandweermuseum was gratis toegankelijk. In 'n Koffiehook was het druk en bijzonder gezellig. Ervaringen van de lichtwandeling werden uitgewisseld. Daarna werd het laatste stuk van de route gewandeld door de kasteeltuin en over de verlichte ophaalbrug weer terug naar het Parkgebouw.

Zaterdag was thema nostalgisch winkelen in het Rijssense stadshart. De Folkloregroep Riessen liep in vol ornaat door het centrum en leden van de Rijssens Revue liepen in klassieke kleding door de straat. Vrijwilligers van het Rijssens Museum vertoonden historische beelden in een tent voor het voormalige Trekpleisterpand.

Feest bij C.P.V. Rijssen

RIJSSEN – De Christelijke plattelandsvrouwenvereniging in Rijssen bestaat op 14 november 2018 dertig jaar.

Ter gelegenheid van dit jubileum zullen de leden komende maandag dit jubileum vieren met een gezellige avond in het bijgebouw van de Syrische Orthodoxe Kerk aan de Kroonweide in Rijssen. De aanvang van de avond is om 19.45 met een inloop met koffie met gebak om 19.00 uur. Deze avond zullen de leden van de Christelijke Plattelandsvrouwenvereniging luisteren naar de heer Huismans uit Zwolle die een bijzondere lezing zal verzorgen over Twentse achternamen. Aan het einde van deze lezing zullen de leden onder het genot van een hapje en een drankje nog gezellig samen zijn waarbij een ''smoelenboek'' en een kleine attentie zal worden uitgereikt, als aandenken aan dit jubileum. Op 14 november 1988 vond in het gebouw Jeruel de oprichting plaats van de afdeling Rijssen van de Christelijke Plattelandsvrouwenvereniging. Op deze eerste avond gaven zich veertig dames op als lid van de vereniging. Het eerste bestuur bestond uit de dames D.Scheppink, S.Pijfers, D. Dannenberg, J.Flim en R. Pierik. Wat maakt de Christelijke Plattelandsvrouwenvereniging in Rijssen zo uniek? Het unieke is dat iedereen lid van deze vereniging kan worden die de grondslag van de vereniging onderschrijft: Gods Woord voor elke levensuiting. Men kan lid worden ongeacht bij welk kerkgenootschap men ook hoort. De verenging telt momenteel 130 leden. De vereningsavonden vinden plaat s in het gebouw van de Syrische Orthodoxe Kerk aan de Kroonweide. Het bestuur van de vereniging is in handen van de dames: H. Mandemakers voorzitter, B. Kappert secretaris, R. van de Belt penningmeester, J. Fransen 2 e penningmeester en de leden: B. Scheppink en R. Voortman. Nieuwe leden zijn van harte welkom, aanmelden bij mevrouw Kappert telefoon 0548- 519345 mailadres: gwkappert@hotmail.com of bij mevrouw Fransen telefoon 0548-616551 mailadres: janjanni@telfort.nl Dick Tukkers

Collecte voor Hospice De Reggestroom

RIJSSEN - Tijdens de op 27 juni gehouden tiende mannenzang avond in de Schildkerk in Rijssen werd er een collecte gehouden. De opbrengst hiervoor was bestemd was voor de Stichting Hospice De Reggestroom in Rijssen. Onlangs werd het eindbedrag van deze collecte bekend gemaakt. Er gaat een mooi bedrag van 1500,- euro naar de stichting.

De mannenzang van afgelopen zomer zorgde voor een mooie opkomst, en daarmee ook een mooi bedrag dat gecollecteerd werd tijdens deze activiteit. Enkele maanden na de mannenzang in de schildkerk is nu het eindbedrag bekend gemaakt. Het mooie bedrag mocht in de vorm van een cheque overhandigt worden door initiatiefnemer en organisator van de mannenzang in Rijssen; de heer Jan van de Maat. Annie Gerritsen en Annemieke Middag, beide coördinatoren van Stichting Hostpice de Reggestroom namen het bedrag onder grote dank in ontvangst. Zij zullen zorg dragen voor een goede bestemming van het ingezamelde bedrag.

Dick Tukkers

Dorst

HOLTEN - De film Dorst wordt op donderdag 8 november vertoond in Kulturhus Holten.

De film gaat over Cora. Zij weet niet waar ze met haar leven naar toe moet op het moment dat haar moeder ziek wordt. Deze gebeurtenis wordt door Cora met beide handen aangepakt om haar leven een draai te geven en weer zin te geven. Dorst is te zien op 8 november om 20.00 uur. Toegangsprijs is € 7,25.

Van Dik Hout

RIJSSEN - Ervaar meer dan 20 jaar Van Dik Hout op 9 november.

Van Dik Hout geeft een concert in Parkgebouw Rijssen met de titel 'Het beste van...' op 9 november. Alle grote hits evenals de stevige rock en de poëtische teksten van de band zullen te horen zijn. Het concert begint om 20.00 uur. Het meemaken kan door kaarten à € 23,50 te kopen op www.parkgebouw.nl of bij de kassa van het Parkgebouw.

Speelgoedbeurs

HOLTEN - ViaVie Welzijn Holten organiseert een speelgoedbeurs waarvan de opbrengst voor én de verkoper én ViaVie Welzijn zijn.

Speelgoed verkopen? Inbrengen van schoon, compleet en heel speelgoed kan op 2 november tussen 16.00 uur en 19.00 uur bij het Kulturhus het liefst na aanmelding via speelgoedbeursholten@gmail.com. Knuffels worden echter niet geaccepteerd. Op zaterdag 3 november wordt dan tussen 10.00 uur en 12.00 uur de speelgoedbeurs gehouden. Van de opbrengst gaat 30 procent naar het jeugd- en jongerenwerk van ViaVie Welzijn. Meer informatie is te vinden op www.viaviewelzijn.nl

Thea Kroese presenteert historisch kookboek

HENGELO - Koken met geschiedenis. Zo heet het nieuwe kookboek van oud-presentatrice Thea Kroese.

Donderdagmiddag werd haar boek ten doop gehouden in de studio van RTV Oost waar ze jarenlang iedere vrijdagavond een gerecht klaarmaakte in het programma van haar tv-collega Dorothy Oosting die ook het eerste exemplaar kreeg overhandigd.

Het idee voor Koken met geschiedenis ontstond uit het theaterprogramma De Winterkraaien waarmee Kroese haar duizenden verslaat samen met het Christelijk Vroomshoops Mannenkoor en componist-dirigent Gezinus Veldman (foto links). De Winterkraaien gaat over het schrijnend armoedige bestaan van het turfstekersvolk dat ooit woonde tussen de Lemelerberg en de hoogte van Sibculo. Ook g

Thea Kroese vertelt het boek over de zeven winterkraaien, zoals de veenarbeiders werden aangeduid, in zeven verhalen. "En toen ik mij verdiepte in de geschiedenis en het leven van die mensen, kwam ik er achter dat ze ook dagelijks een maaltijd gebruikten waarbij ze gerechten en ingrediënten maakten met producten uit deze streken. Ik vond dat zo interessant dat ik ook anderen daarvan wil mee laten genieten en heb de gerechten en ingrediënten van toen gebruikt voor deze tijd."

Ieder gerecht begint met een stukje geschiedenis over het ontstaan. Daarna volgt het recept, voorzien van duidelijke en originele kleurenfoto's, zodat je meteen ziet wat je kunt verwachten. De recepten in het boek zijn heel eenvoudig te maken. Kroese wil de mensen niet alleen aan het lezen, maar ook aan het koken zetten. Het boek is te koop bij de Readshop in Den Ham en de Bruna in Vroomshoop. Het kost € 19.50 en is ook rechtstreeks te bestellen bij Uitgeverij Kordaat: uitgeverijkordaat.nl/koken-met-geschiedenis.

Column

Heidelberg

Oonze fietsvakaantie gong dit joar noar de Duutse wienstroate in de mooie strekke Pfalz. Oonze oetvalsbasis was um precies te wean Neustadt an der Weinstrasse. Viej warn der an ´t eande van augustus, de wiendruwe höngen nog in florissante trösse an de wienstökke. De 'Weinstrasse' maken zik op vuur de wienfeesten en 'n oogst. Met zonnen heten zommer zal 2018 vermoedelijk een topjoar worden. De Pfalz wordt vanweage eure ligging ook wal het Toscane van Duutslaand e neumd. Det is miskien wat oawerdrewen, mear leenks en rechts kòj der toch trekjes van zeen, de flurige kluren van de huuze, de belmeunige hangende veansters, smalle, steale ströatjes, menukaarten en nog völle mear.
Ene van de fietsbestemmingen was Heidelberg. Non jea, as calvinistischen Riessender heure viej elken zöandag in de leardienst preaken oet ´den geliefden´ Heidelberger, dus dachen viej det doar toch wal wat zichtboar van zol wean. Niks van woar dus. Heidelberg is ne hele mooie stad. Vuur de seculiere wearlnd bekeand met een prachtig historisch centrum, het in het oge vallende Heidelberger Slot boawen op een boarg. Heidelberg is biej de bouwvakkers oonder oons bekeand van 'n Portlaander cemeant en is vanzelf bekeand met de mooie ligging an de Neckar met doar oawerhen de Alte Brücke en de Heiliggeistkirche. Viej heb ezoch en noavroangn, mear van Zacharias Ursinus en Caspar Olevianis dee at hoogstpersoonlijk via de toenmalige (1583) Keurvorst van de Pfalz opdracht hebt ekregen um een eenvoudig learbeukn op te stellen met zaken angoande het woare geleuwe, vernem iej niks. En ook Google löt het smearig ofweetn. Tóch veunde viej in dee prottestaantse Heiliggeistkoarke een klean vot-emoffeld brödje det dee koarke de ´Geburtsort´ was van de Heidelberger Catechismus en doarbiej de tekst dat det ´bis heute de wichtigste Bekenntnisschrift der weltweiten reformierten Kirche´ was. Mear det was ook alns wat oons herinneren an 'n catechismus. Wat zol det toch wean? Ach, ik kon het weten: viej warn een poar joar geleden vuur een interview in 'n Roskam biej een Eanterse pastoor Antoon Korterik. Viej spreuken der um op an det fealijk nooit wat van det Concilie van Trente was herrop. Korterik reageerden toen op ne hele biejzeundere manere. "Loat ieleu non zöandag 30 in tact, dan loate viej alns van 't Concilie van Trente stoan. Dee historische documeanten zeent heel meuilijk te veraanderen. Det hóóf ook nit, want viej zeent der oawerhen-egröaid. Mear miskien zolle viej in ne vootnote können vermeelden hoe a'w der op dit momeant oawer dachen." Kuiert miej dus nit van oecumene. Neamp nit vot det ne fietsvakaantie - mits a'j good wear hebt - an te roaden. En een betjen de geschiedenis noakieken is nooit verkeerd.

Expeditie Oost heeft stoere, eigen auto!

TWENTE - Munsterhuis Autobedrijven en RTV Oost zijn vanaf 1 november automotive-partners voor het programma 'Expeditie Oost, dwars door Overijssel'. Munsterhuis stelt hiervoor een Dacia Duster ter beschikking.

De programmamakers Esther Rikken en Bert Eeftink rijden vanaf 1 november met hun cameramensen opeens wel heel trots door onze provincie want in Expeditie Oost gaan de RTV Oost-verslaggevers elke werkdag op zoek naar mooie en bijzondere verhalen, mensen en gebeurtenissen in Overijssel. De auto werd vol in de extra opties gezet zodat hij een stoer uiterlijk kreeg en helemaal past bij het programma. Zo werden er extra brede dorpels gemonteerd er kwam een heuse bullbar voorop en een lichtbalk bovenop de auto. Autobedrijf Munsterhuis heeft diverse Dacia-vestigingen in Twente: Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal en Rijssen. Kijk ook op: www.munsterhuisdacia.nl

Sinterklaasbrunch voor senioren in Holten

sinterklaas

HOLTEN - Op zaterdag 17 november organiseert ViaVie Welzijn Rijssen-Holten een brunch voor senioren. De gastvrouwen van ViaVie Welzijn ontvangen de deelnemers met een kop koffie of thee. Aansluitend is er soep en is er keuze uit diverse heerlijke soorten brood en beleg. Als afsluiting er een een klein dessert.


De dag vindt plaats bij de Plaza Kulturhus in Holten en de dag start om 11.30 uur. De kosten van deze dag zijn 11 euro per persoon. Opgeven kan bij ViaVie Welzijn door telefonisch contact op te nemen met 0548-362755.

Datum Triathlon Holten 2019 bekend

HOLTEN - Op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni 2019 wordt de vijfendertigste editie van de Triathlon Holten gehouden. Het is een strijdtoneel van een internationale triathlon voor elite en junior atleten.

In 2019 wordt Holten opnieuw het strijdtoneel van een internationale triathlon voor elite en junior atleten. Beide series zijn onderdeel van het circuit van de European Triathlon Union. Naast de internationale wedstrijd is er ook voor de recreatieve deelnemers en publiek een boordevol sportief en feestelijk programma neergezet. Op vrijdag 28 juni en zaterdag 29 juni wordt in Holten de 35e editie georganiseerd van het beeldbepalende internationale topsportevenement.

Verschillende sporten
Zwemmen in de Domelaar en zwembad Twenhaarsveld, fietsen op en rond de Holterberg en hardlopen door een sfeervol Holten. Het is een combinatie die niet alleen internationale toppers aanspreekt maar ook vele honderden recreatieve deelnemers.

Andere wedstijden
De wedstrijd in Holten staat al sinds 2002 op de internationale kalender en wordt in 2019 één week voor de World Triathlon Series wedstrijd in Hamburg georganiseerd. Met de aankomende Olympische spelen in Tokyo 2020 worden de te behalen punten in Holten voor de wereldranglijst nog belangrijker.

Je mag wel voorstander zijn van tegenstemmen.

Gladdekkers

Een stel jongens van de marine
Vervoerden dozen met margarine
Ja....'t zijn gladdekkers hoor
Dus ben ik er wel voor
Zet ze als botervloot in de kantine!

Jan Zandbergen

Reagen in november;
kasfeest in december.

Maandag 5 november 10:00 uur

Nieuw wagenpark Hovenier Gerben Calkhoven

NIJVERDAL - Met enige trots presenteren de hoveniers van Tuincentrum en Hoveniersbedrijf Gerben Calkhoven de nieuwe bedrijfsauto's. Uit handen van Ewald Aaltink van FIAT-dealer Auto Aaltink ontving Gerben Calkhoven de sleutels van drie gloednieuwe Fiat Ducato's Pro Edition.

"Wij zijn trots en blij met onze nieuwe aanschaf. De nieuwe bussen hebben een frisse en moderne uitstraling en zijn van alle gemakken voorzien", vertelt Gerben Calkhoven. Denk daarbij aan: automatische airconditioning, cruise control met snelheidsbegrenzer, in diepte verstelbaar stuurwiel, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, elektrisch bedienbare ramen en buitenspiegels die elektrisch verstel- en verwarmbaar zijn. Verder voorziet Fiat Professional het interieur van het Uconnect infotainment met 5-inch touchscreen, navigatie, Bluetooth en stuurwielbediening. "Hiermee kunnen we weer jaren vooruit", gaat Gerben Calkhoven verder. "We hebben bewust gekozen voor de meest compacte versie van de Fiat Ducato. Op deze manier rijden we elke oprit met gemak op. En houden dan ook nog ruimte over voor het in- en uitladen van materieel. Deze bedrijfswagen biedt van binnen genoeg ruimte om alle gereedschappen te bergen. Gezamenlijk hebben we de bussen ingericht. Elk team gaat met een geheel eigen inrichting op pad. Onze hoveniers zijn daarom ook erg trots op de nieuwe auto's."

Gespecialiseerd bedrijf
Hoveniersbedrijf Gerben Calkhoven biedt alles wat uw leven in en om het huis plezieriger maakt! De hoveniers zijn gespecialiseerd in tuinonderhoud, -ontwerp en -aanleg, sauna's, veranda's, zwembaden, hottubs en pizzaovens. Meer weten? Check de website: www.gerbencalkhoven.nl)?"De familie Aaltink is al jaren trouwe klant bij ons bedrijf, reden om ook op zakelijk gebied contacten te leggen. Nu konden we iets terugdoen. Het is een fijn en sociaal bedrijf, dat altijd met je meedenkt. Oplossingsgericht! En zij deden ons een mooie aanbieding. Het mooie is dat we alles lokaal houden, lokale ondernemers gunnen elkaar de handel. Zo zorgen we ervoor dat Nijverdal een mooi dorp blijft om in te wonen, leven en te werken," aldus Gerben.

Maak kennis
De Fiat Ducato Pro Edition staat nu bij de Fiat Professional dealer. Je bent welkom in de showroom van Auto Aaltink aan de Marie Curiestraat 6 in Nijverdal. Een kopje koffie staat natuurlijk klaar. Voor alle beschikbare auto's, meer informatie of een online-offerte kun je ook een kijkje nemen op onze website: www.ikwileenfiat.nl.

Dominee Kees van Velzen

NIJVERDAL - Op vrijdag 9 november is er een studieavond met dominee Kees van Velzen, de spreker voor de stichting Christenen in Israël. Hij spreekt over het onderwerp: ''Heer, herstelt U in deze tijd het koningschap voor Israël?''.

''Heer, herstelt U in deze tijd het koningschap voor Israël?'' was de vraag van de discipelen aan de Here Jezus in Hand. ''Here herstelt Gij in deze tijd het koninkrijk voor Israël?'' Israël is onder alle volken verstrooit geweest en keert weer terug naar Israël. Israël is het enige volk uit de oudheid dat nog steeds bestaat, inclusief hun taal en hun tradities. Een teken van Gods onveranderlijke trouw en zijn almachtig handelen. De Here God vertrouwde dit volk zijn onfeilbare woord toe. Onze verlosser en koning Jezus Christus is Jood uit de Joden, geboren en getogen in Israël. Zijn wederkomst is nabij gekomen en ook het koningschap over Israël komt weer in zicht.

Dominee van Velzen werkte jarenlang als hoofd van de afdeling Nazorg bij de Evangelische Omroep. Hij was betrokken bij de Nederland Zingt- avonden. Zijn persoonlijke bediening is onderwijs en coaching. Hij kon zijn talenten daarvoor al eerder benutten als voorgangen in Antwerpen en Lelystad. Hij is een veelgevraagde spreker en spreekt regelmatig voor Christenen voor Israël.

Kom ook
De bijeenkomst vindt plaats in Het Centrum, Constatijnstraat 7A in Nijverdaal. studieavond begint om 12.00 uur en de toegang is gratis.

Open dagen bij CSG Reggesteyn

RIJSSEN - NIJVERDAL - Zit je in groep 8 van de basisschool? Of gaat uw zoon of dochter straks naar de brugklas en wilt u meer weten wat CSG Reggesteyn te bieden heeft? De komende maanden organiseert Reggesteyn verschillende informatieavonden, experiencedays en een expeditie Reggesteyn.

De overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs is voor zowel ouders als de kinderen een bijzondere stap. Een goede voorbereiding is dan erg belangrijk. Reggesteyn organiseert daarom op alle vestigingen activiteiten voor de toekomstige leerlingen. In Nijverdal (zowel de Willem de Clercqstraat als de Noetselerbergweg) organiseren we de zogeheten 'expeditie Reggesteyn', dit jaar op de vestiging Noetselerbergweg. In Rijssen noemen we dit de 'experienceday'. Tijdens deze dagen gaan de leerlingen met hun klas naar verschillende vakken om te kijken, te doen en te maken. Kortom: een dagje meelopen en sfeer proeven op Reggesteyn! Voor u als ouders/verzorgers organiseert CSG Reggesteyn op dinsdag 6 november, donderdag 8 november, dinsdag 13 november, donderdag 15 november en dinsdag 20 november informatieavonden. Tijdens deze informatieavond komt u meer te weten over Reggesteyn in het algemeen. Bijvoorbeeld wat kan ik verwachten als mijn zoon/dochter naar het vmbo, havo, vwo, of gymnasium gaat? Maar ook meer specifieke onderwerpen komen aan bod, zoals omgaan met dyslexie, leerlingbegeleiding, zorg en remedial teaching. En uiteraard is er volop gelegenheid om met de mentoren te praten en uw vragen te stellen. Let op: deze avond is alleen bedoeld voor ouders en verzorgers! Bent u niet in de gelegenheid een informatieavond in november bij te wonen? Geen probleem, in januari krijgt u ook nog de gelegenheid de informatieavond te bezoeken. Wij zullen u hierover te zijner tijd berichten.

Kom ook
De informatieavonden voor ouders staan gepland op:
Dinsdag 6 november: vestiging Noetselerbergweg Nijverdal.

Donderdag 8 november: vestiging Willem de Clercqstraat Nijverdal

Dinsdag 13 november: vestiging Rijssen.

Donderdag 15 november: vestiging Rijssen.

Dinsdag 20 november: vestiging Rijssen.

De inloop op alle vestigingen is vanaf 19.15 uur, het programma begint om 19.30 uur. We hopen u op één van de genoemde data te mogen begroeten!

FC Twente - RKC Waalwijk

ENSCHEDE - Op vrijdag 2 november staat de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk op het programma. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur.

De club uit Waalwijk bezet op dit moment een 15e plaats in de competitie. Afgelopen weekend werd er met 3-2 gewonnen van Jong FC Utrecht. RKC snakte al een lange tijd naar een overwinning, de laatste winst in de competitie dateerde uit augustus. FC Twente won afgelopen vrijdag met 1-0 van Almere City FC. Na acht minuten kwam FC Twente op voorsprong in De Grolsch Veste. Uit een schitterende aanval scoorde Tom Boere zijn zevende goal van het seizoen.

Kaarten
Voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk heb je geen Clubcard nodig. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je € 7,50.

Tully

NIJVERDAL - De film Tully is op dinsdag 13 november te zien in ZINema.

Een hoofdrol in de film Tully is weggelegd voor Marlo. Altijd had ze alles onder controle tot de komst van een derde kind. Haar rijke broer betaalt een nanny om de zorg over het kind 's nachts op zich te nemen, zodat Marlo weer grip op alles kan krijgen. De nanny is de mooie Tully en zij en Marlo blijken meer overeenkomsten te hebben dan in eerste instantie werd gedacht. Zien hoe het verhaal verder gaat? Kom dan 13 november kijken naar Tully. De film begint om 20.00 uur. Kaarten vanaf € 7,50 zijn online via www.zinin.com te bestellen.

Workshop sokken breien

HOLTEN - Leer ook sokken breien tijdens de drie ochtenden van de workshop 'Sokken breien'.

Het ziet er niet al te ingewikkeld uit als bijvoorbeeld oma sokken breit. Door jarenlange ervaring is binnen een mum van tijd weer een paar klaar. Zelf kunt u ook leren sokken breien en wel tijdens de workshop die gegeven wordt bij Handwerkwinkel Holten. Op zaterdag 3 en 17 november en 1 december tussen 10.00 uur en 12.00 uur wordt de workshop gegeven bij Handwerkwinkel Holten aan de Burgemeester van der Borchstraat 47.

Eetmee

DAARLERVEEN - In Kulturhus 't Trefpunt is er op 7 november Eetmee georganiseerd.

Samen met anderen gezellig een hapje eten? Nieuwe mensen ontmoeten? Nieuwe culturen leren kennen? De eenzaamheid ontvluchten? Wat uw reden ook is, is niet van belang. Wat wel belangrijk is, is de gezelligheid van samen eten. Op 7 november staat op het menu: bruinebonensoep en erwtensoep, brood met boter, roggebrood met spek en als toetje koffie met kletskoppen. Opgeven kan bij Mia Rademaker (0546- 645207) tot maandag 5 november 18.00 uur.

Winterfair

RIJSSEN - De jaarlijkse Winterfair van CRK 'Praise the Lord' is op zaterdag 10 november.

Tijdens de Winterfair staan er diverse kramen met uiteenlopende koopwaar en natuurlijk zijn er weer diverse spelletjes voor jong en oud. De Winterfair wordt gehouden bij Eltheto aan de Karel Doormanstraat 36 tussen 8.30 uur en 13.00 uur.

31e editie Diepe Hel Holterbergloop

NIJVERDAL - De 31e editie van de Diepe Hel Holterbergloop was afgelopen weekend een sensatie. 'Op zaterdag 27 oktober hebben wij de allereerste Sans-Online 6 km Night Run gehouden. Met 1.000 deelnemers voor de eerste keer, was dat echt meer dan een succes', volgens voorzitter Hans Stokvis.

Nick Marsman kwam als eerste man over de finish met 19.03 minuten en Yvonne Meijer als eerste vrouw met 21:59 minuten. De binnenkomst op het Henri Dunantplein in Nijverdal was oprecht een spektakel met vuurspuwers, vuurjongleurs, DJ, Co2 kanonnen en veel confetti. Voorafgaand aan de Night Run was zaterdagmiddag in de speciale vip tent een sportmedisch symposium van OCON en Zorgsaam. 'Het is mooi dat wij met onze sponsors op zo'n bijzondere manier kunnen samenwerken en verbinden aan het event'.

Top prestatie
Zondag 28 oktober stonden de Hemink 10 km, VolkerWessels Halve Marathon en RaboKidsrun op het programma. Het was buiten fris maar het was wel geweldig hardloopweer. Ondanks de iets wat koude wind wist Tim Bolink als eerste over de finish te komen met een tijd van 30:52 minuten op de Hemink 10 km. Bij de vrouwen stond Mariska Dute op het hoogste podium met een tijd van 35:47 minuten. Dit is een topprestatie voor deze afstand met de start in Holten en finish in Nijverdal. 'De Rabobank Bedrijvenloop werd op de Hemink 10 km gewonnen door niemand minder dan Hemink zelf'!
VolkerWessels
De VolkerWessels Halve Marathon is gewonnen door Wouter Jansen 01:14:06 en Ydwine van der Veen 01:28:28. Zij wisten op de Hemink 10 km en op de VolkerWessels Halve Marathon een podiumplek te behalen!

Het een spectaculaire editie met primeurs en sensatie

Fashion by Mar laat je stralen

WIERDEN - Méér dan zijn prachtige collectie betaalbare kleding en meer dan de bijzondere accessoires biedt Mark Weijermars je een warme ontvangst in zijn gezellige modewinkels in Glanerbrug en Wierden. Als stylist weet hij als geen ander hoe hij je met de mooiste items verrast én hoe hij je van top tot teen laat stralen.

De laatste trends
Wanneer je binnenstapt bij Fashion by Mar wordt je overvallen door de nieuwste trends. Betaalbare mode in de kleuren van dit seizoen, de mooiste prints en heerlijke stoffen. Voor ieder budget én voor iedere maat slaag je er voor een prachtige outfit. Lekker casual of op en top verzorgd. Mark mixt bovendien alle stylen enthousiast om je te laten zien hoe je zo optimaal mogelijk jouw garderobe combineert tot een prachtige persoonlijke stijl.

Mooi de deur uit!
Iedere week wordt de collectie aangevuld met nieuwe musthaves. "Klanten komen ook echt wekelijks even binnenkijken," vertelt Mark enthousiast. Zijn ervaring als stylist brengt hij dagelijks in de praktijk om te zorgen dat zijn klanten er op hun allerbest uitzien. ""Ik ga zelf wekelijks op inkoop, zo kan ik altijd heel voordelig op de laatste trends inspelen. Het mooiste compliment krijg ik wanneer vrouwen zelfverzekerd en mooi de deur uit gaan." Bij Fashion by Mar staat er altijd een lekker drankje voor je klaar en helpt Mark je graag met goed advies. Voel je welkom!

Kom langs
Fashion by Mar is in Glanerbrug gevestigd aan de Gronausestraat 1193 en de Marktstraat 17 in Wierden. Kijk voor meer informatie en de laatste trends ook op de website: www.fashionbymar.nl

Wedstrijd voor groenste straat

TWENTE - Overijssel is een steeds groenere provincie. Inwoners, bedrijven en organisaties doen al veel om duurzamer te worden. Energie besparen, natuur behouden, duurzaam energie opwekken, afval terugdringen en meer. Om goede ideeën te verzamelen schrijft de Provincie Overijssel weer een wedstrijd uit.

Onder de noemer Groen, Groener, Groenst! is nu de vierde editie van een prijsvraag gestart. Dit jaar is het thema: de groenste straat van Overijssel. De prijsvraag is bedoeld voor inwoners van Overijsselse straten. Er valt ook wat moois te winnen: een bijdrage van 20.000 euro om de eigen straat groener te maken. Uit iedere gemeente kan een straat meedoen. Wanneer meerdere straten in één gemeente zich aanmelden, zal door loting een straat uitgekozen worden. De finale is in het voorjaar van 2019. Straten kunnen zich nog en met 31 december aanmelden om deel te nemen. Dit kan dan via de website: www.groenstestraatvanoverijssel.nl

Categorieën
Straten kunnen meedoen in drie categorieën. De eerste is kindvriendelijk: kinderen kunnen in deze straat heerlijk buiten ravotten in het groen. De tweede is biodiversiteit: inheemse planten en dieren voelen zich welkom in deze straat. De derde categorie is klimaatbestendig: de straat is een koele, groene oase tijdens een hittegolf en kan voldoende water opvangen tijdens een hoosbui. De insteek is dat de ingediende plannen ook alle thema's terug laten komen in hun ontwerp. Het idee dat de beste balans weet te vinden tussen de drie aspecten maakt kans op een mooie bonus van nog eens 5.000 euro. Gedeputeerde Hester Maij van de Provincie Overijssel heeft hoge verwachtingen van deze vierde editie van de prijsvraag. De eerdere rondes waren ook succesvol.

Kunststraat in Wierden

WIERDEN - In de Marktstraat van het centrum Wierden zal op 5 november een kunststraat worden ingericht.

Onder begeleiding van Ernst-Jan ten Hove zullen een aantal kunstenaars hun werken exposeren. Variërend in de technieken acryl-olieverf en pastelkrijt. Zo zijn er schilderijen te bewonderen gemaakt op steigerhout. Maar ook zijn er realistische werken gemaakt in traditionele stijl met olieverf. Een van de kunstenaars schildert levensechte portretten van BNers. Hij heeft ook een aantal keer een portret aan een bekende Nederlander mogen overhandigen. Voor de liefhebbers die graag tekenen zijn er prachtige portretten gemaakt met pastelkrijt. Interessant om te zien is hoe een kunstenares uitleg geeft in creatieve therapie wat doet kleur en hoe belangrijk is het? Door de verschillende onderwerpen ,techniek en gebruik van materiaal is het leuk om te zien hoe elke kunstenaar weer anders werkt. Kortom, dit straatje mag u niet missen! Mocht u zelf een schilder of tekencursus willen volgen dan kunt u zich deze dag laten informeren door Ernst Jan ten Hove. Wij heten u als kunstenaars deze dag van harte welkom!

Gelijkwaardigheid en gelijkheid

RIJSSEN - Jong & Actueel heeft weer een avond georganiseerd met een onderwerp om eens goed over na te denken.

De avond van 3 november heeft als thema 'Vormen van gelijkheid en gelijkwaardigheid'. Uitgangspunt is dat mensen wel gelijkwaardig zijn maar niet gelijk. Een vuilnisman heeft een andere ontwikkeling doorlopen dan een cardioloog en dat leidt tot verschillen in bijvoorbeeld salaris. Hoe wordt hierop gereageerd en welke reactie zou eigenlijk wenselijk zijn? Deze avond wordt gehouden op 3 november van 19.30 uur tot 23.30 uur bij Jong & Actueel aan de Stroekeld 142.

Trailclinic

HELLENDOORN - Wanneer u zich wilt voorbereiden op de Carbid Trail is deze trailclinic iets voor u.

De Trailclinic is de ideale voorbereiding op de Carbid Trail van 28 december en is geschikt voor iedereen die al zo'n 10 km of uur achter elkaar kan hardlopen. De clinic wordt gegeven door Bertus van Elburg, een ervaren trailgoeroe, en bestaat uit zeven trainingen op zaterdagochtend vanaf 9.00 uur. De eerste training is op 3 november. Er wordt gestart bij ZorgSaam Lopers Company aan de Koemaste 2C. Kosten van de Trailclinic zijn € 75,-. Dit is inclusief het inschrijfgeld voor de Carbid Trail van 28 december. Geef snel op via www.zorgsaamloperscompany.nl/kalender.

Stappen en fairtrade happen

NIJVERDAL - Stappen en fairtrade happen is de afsluiting van de Fairtrade Week in Nijverdal.

De Fairtrade Week begon op 27 oktober en eindigt op 4 november. In Nijverdal wordt deze week afgesloten op 3 november met 'Stappen en fairtrade happen'. Dit is georganiseerd door de werkgroep Fairtrade Gemeente Hellendoorn en de Wereldwinkel Nijverdal. Het is een wandeling langs winkels en bedrijven die fairtrade en duurzaamheid belangrijke aandachtspunten vinden en die eraan hebben bijgedragen dat Hellendoorn Fairtrade Gemeente is. Deze bedrijven bieden u een hapje aan van de eigen producten. Beginnen met de wandeling bij de Wereldwinkel kan tussen 12.00 uur en 14.00 uur. Nog niet aangemeld? Dat kan nog tussen 12.00 uur en 13.00 uur bij de Wereldwinkel aan de Grotestraat 186.

De Smidse opent zijn deuren voor Eigen Oogst

NIJVERDAL - Op vrijdag 2 november om 19.30 uur zal burgemeester mevrouw Anneke Raven de expositie Eigen Oogst 2018 in aanwezigheid van de deelnemers, vrijwilligers en genodigden feestelijk openen.

De amateur beeldende kunst tentoonstelling van en door inwoners van de gemeente Hellendoorn is van 3 tot en met 25 november in de Smidse Hoge Dijkje 4a in Nijverdal. De openingstijden zijn maandag van 13.30 uur tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.30 tot 17.00 uur.

Veel werken
Er zijn weer ruim twee honderd kunstwerken op het gebied van keramiek, beeldhouwwerk, glaskunst, textielwerk, schilderijen en foto's ingebracht. Als nieuw item zijn ook ruim 70 mooie mini kunstwerkjes van 10 bij 10 centimeter gemaakt voor de Mini Eigen Oogst. Een innovatief initiatief waar heel enthousiast op gereageerd is. Tijdens de zondagmiddagen wordt er live muziek gespeeld om de beleving van de expositie te verhogen. Achtereenvolgens treden op: zondag 4 november : Bert Jansen, Seventies/eighties Music en dialect, zondag 11 november : Pop Rock Factory, zondag 18 november : Annet Nikamp, Easy Listening, zondag 25 november: Celtic Mist, Ierse Folkmusic. Zie ook de website www.eigenoogst.nl

Volker Wessels Holterberg ATB toertocht!

NIJVERDAL - Eén van de mooiste manieren om de Holterberg en de Sallandse Heuvelrug te verkennen is toch wel op de ATB! Het is ieder jaar weer een moeilijke opgave voor de Fietstoerclub CC'75 om een ATB tocht uit te zetten buiten de welbekende "paarse" en "blauwe" MTB-route om.

Het is gelukt om 2 prachtige routes van 35 en 55 km uit te zetten. Waar vorig jaar na de herfststorm de route moest worden opgeschoond, ligt de route er nu perfect bij. De tocht voldoet aan het hoogste kwaliteitsniveau van wielersportbond NTFU. Met trots dragen wij het keurmerk 'NTFU Extra Goed Geregeld'.

Routes
Beide routes gaan eerst naar de noordkant, richting Hellendoorn, waarbij de 55 km daarna een extra lus maakt richting Holten. De 35 km heeft onderweg 1x een verzorgingspost en de 55 km heeft 2x verzorging met technische ondersteuning.

Informatie
Starten kan tussen 9.00 en 10.00 uur vanaf camping Noetselerberg, Holterweg 116 in Nijverdal. De kosten bedragen voor NFTU leden € 5,00, voor niet leden € 7,00 en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Tevens wordt er €1,00 per deelnemer afgedragen aan de Stichting Support For Nature. Hiermee wordt bijgedragen aan de instandhouding van ons prachtige natuurgebied. U kunt gebruikmaken van voorinschrijving en/of Scan en Go. Natuurlijk geldt de verplichting: Gebruik je kop, helm op! Op camping Noetselerberg zijn kleed- en doucheruimtes aanwezig en men kan na afloop de mountainbike schoonspuiten. Na de sportieve inspanning is er gelegenheid om een bordje snert, gehaktbal en/of een biertje te nuttigen. We nemen na deze tocht afscheid van onze huidige sponsor Volker Wessels.

Contact
Voor meer inlichtingen bezoekt u de website www.cc75.nl of kunt u bellen met Chantal Fokkert 0548-620998. Op zondag 10 februari 2019 wordt de tocht in omgekeerde richting gehouden, samen met de speciaal voor jeugd georganiseerde For Kids Only toertocht.

Darmgezondheid erg actueel!

TWENTE - De onderwerpen darmflora en darmgezondheid zijn actueler dan ooit. We ontdekken meer en meer welke impact onze darmflora heeft op onze gezondheid. Niet alleen op onze lichamelijke gezondheid, maar ook op onze mentale ontwikkeling en mentale gezondheid.

Neuroloog Natasha Campbell-McBride legde zo'n 20 jaar geleden al de link tussen wat er in de darmen gebeurt en wat er in de hersenen gebeurt. Aanleiding was de diagnose klassiek autisme die haar zoon kreeg met de mededeling: "daar is niets aan te doen, leer er maar mee leven". Met haar kennis en ervaring als neuroloog en haar zorg als moeder over de toekomst van haar kind, kon ze zich hier niet bij neerleggen. Dus dook ze de medische literatuur in. Eén van de dingen die ze ontdekte is dat veel kinderen met autisme darmproblemen hebben. Dat was een aanknopingspunt. Ze ontwikkelde ze een voedingspatroon met veel aandacht voor darmgezondheid en het in balans brengen van de darmflora. Door het aangepaste voedingspatroon en specifieke training voor kinderen met autisme, begon hij te praten en maakte beter oogcontact. Na een aantal jaren hard werken waren al zijn autisme- kenmerken verdwenen. Inmiddels is hij volwassen. Dr. Natasha Campbell-McBride besloot om voedingswetenschappen te studeren. Daarna opende ze een praktijk om ouders met kinderen met autisme te helpen. In 2004 publiceerde ze haar boek: Gut and Psychology Syndrome (GAPS), een natuurlijk behandeling voor dyspraxie, autisme, ADD, ADHD, dyslexie, depressie en schizofrenie. Want andere problemen in de hersenen bleken ook een link te hebben met wat er in de darmen gebeurt.

Lichamelijke gezondheid
Op het moment dat de darmen van de kinderen met autisme beter gingen functioneren, verdwenen of verminderden ook bepaalde lichamelijk klachten. Denk aan astma, eczeem en allergieën. Ook de ouders die mee-aten met hun kinderen, kregen minder last van hun lichamelijke klachten.

Chronische vermoeidheid
Henderina Mantel las de Engelstalige versie van het boek uit interesse, omdat ze in haar omgeving verschillende mensen kende met autisme, depressie en ADHD. Ze ontdekte dat dr. Natasha Campbell-McBride ook de link legt tussen darmgezondheid en lichamelijke gezondheid. En omdat ze maar niet over het laatste deel van haar chronische vermoeidheid heen kwam, besloot ze het GAPS dieet uit te proberen.

Voedingspraktijk
De resultaten spreken voor zichzelf. Ze kan nu 60 uur per week werken als het nodig is. Onder de indruk van dit effect, besloot ze zich om te scholen. Ze vertaalde het boek in het Nederlands en startte een online praktijk. Inmiddels helpt ze alweer zo'n 5 jaar mensen om het GAPS dieet toe te passen. Ze is gespecialiseerd in maag-, darm- en intolerantie-klachten.

Informatie over het boek:
Titel: Gut and Psychology Syndrome (Nederlandse vertaling). Subtitel: een natuurlijk behandeling voor dyspraxie, autisme, ADD, ADHD, dyslexie, depressie en schizofrenie. ISBN 978-90-823820-0-6. Prijs: € 27,50

Gratis Winter-check bij Zuithof

BORNERBROEK - De winter staat al weer snel voor de deur. En bij de lagere temperaturen krijgt de auto het zwaar te verduren. Het is daarom belangrijk om deze nog even goed na te laten kijken op de belangrijkste punten. U bent van harte welkom bij de gratis wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof op zaterdag 10 november.

Het koude weer heeft een invloed op veel aspecten van uw auto, zoals de staat van de accu, vloeistoffen, het risico van vastvriezende rubbers en ander ongemak. Ook zijn de omstandigheden op de weg uitdagend door gladheid. Goed werkende remmen en veilige banden zijn dan ook van groot belang. Natuurlijk moet u ook goed werkende verlichting voeren, zeker tijdens de donkere dagen. Al deze aspecten worden nagekeken tijdens de gratis wintercontrole. Auto's van alle merken zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

40 jaar Daihatsu-dealer!
Autobedrijf Zuithof is naast Subaru-dealer ook al sinds 1978 officieel dealer van Daihatsu. Dit jaar vieren zij dus het 40-jarig dealerschap van het Japanse merk; een bijzondere prestatie. Ook voor alle andere merken mag u rekenen op service en vakmanschap.

Leuke aanbiedingen
Bij de gratis Wintercontrole-dag zijn er ook nog enkele leuke aanbiedingen. Zo betaalt u bij aanschaf van 4 winterbanden slechts 3 banden. Op brandstof ontvangt u 20 cent per liter korting. En laat u nieuwe ruitenwissers plaatsen? Dan ontvangt u ook gratis ruitensproeier-antivries. Tevens ontvangt iedere bezoeker een leuk presentje.

Kom langs
U bent van harte welkom bij de gratis Wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof. Gevestigd aan het Tusveld 15 in Bornerbroek, zaterdag geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op: www.zuithof.nl De warme chocolademelk en een verse kop snert staat voor u klaar!

Eten Met Gemak

HELLENDOORN – De maaltijden van Eten met gemak - Jan Dijsselhof zijn in een nieuw jasje gestoken. De verpakking is volledig vernieuwd en daarnaast is het assortiment uitgebreid. Jan biedt zijn klanten daarmee een stuk meer mogelijkheden: "Mijn klanten hebben meer keuzes en kunnen elke dag van de week hun maaltijd volledig zelf samenstellen", vertelt Jan enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen.

De ondernemer is in 2016 begonnen met de maaltijdservice en bezorgt gekoelde verse maaltijden aan huis in de regio Ommen, Hellendoorn, Rijssen, Holten, Raalte, Wierden en Almelo. Veel mensen weten Jan inmiddels te vinden: "Al jarenlang groeit de vraag naar het bezorgen van vers bereide gerechten aan huis, steeds vaker wordt er gekozen voor het gemak van een verse en goede maaltijd", vertelt Jan over zijn bedrijf. "Elke week hebben mijn klanten de keuze uit 35 verschillende menu's, waarbij ze zelf kunnen kiezen uit vlees of vis, aardappelen, groenten en samengestelde gerechten zoals een heerlijke nasi met kipsaté", vertelt Jan over zijn uitgebreide assortiment. "Daarnaast bieden we ook een ruim assortiment soepen, toetjes en andere bij-gerechten aan zoals fruit op siroop".

Alles naar wens
De verschillende onderdelen van de maaltijden worden los verpakt in luxe, zwarte schaaltjes. Een unieke verpakking, waarmee de klant in de eigen keuken nog de mogelijkheid heeft om de maaltijd opnieuw samen te stellen. Heeft de klant toch zin in een varkenshaasoester? Dan is dit simpel te verwisselen met een product uit een andere maaltijd. Het restaurant-gevoel met het gemak van thuis. "Ze vinden de verpakking een stuk aantrekkelijker en vinden het prettig dat ze zoveel keuzemogelijkheden hebben. Tevens is er een vriendelijke prijsstelling en worden de maaltijden bezorgd tot in de koelkast bij de mensen thuis! Ook kunnen ze zelf de portiegrootte bepalen'', vertelt Dijsselhof over de vernieuwingen. En de smaak? "Die is uiteraard zoals ze gewend zijn", besluit een trotse Dijsselhof. Kwaliteit en gastvrijheid staan bij ons hoog in het vaandel!

Over Eten met gemak
Eten met gemak is als franchiseformule onderdeel van Food Connect, een autoriteit op het gebied van vers bereide maaltijden en maaltijdcomponenten. In korte tijd is de succesvolle formule gegroeid naar 22 franchisers, die in hun eigen bezorggebied de klanten smaakvolle maaltijden aan huis bezorgen. www.etenmetgemak.nl/jan. Online bestellen via shop.etenmetgemak.nl.

Haal de griepprik!

TWENTE - De GGD Twente roept mensen op om een griepprik te halen, zeker wanneer zij zelf een oproep gekregen hebben of werkzaam zijn binnen de zorg.

Afgelopen jaar was het griepseizoen al best heftig en het is ieder jaar weer de vraag welke varianten om zich heen grijpen en hoe sterk. De griep is bijzonder hardnekkig, maar het op tijd halen van de griepprik kan veel leed voorkomen. Hoewel de griep voor de meeste mensen alleen een licht ongemak is van enkele dagen, lopen anderen wel een groter risico. Zo zijn ouderen en zieken vatbaarder voor de griep, met een hoger risico op complicaties. 60-plussers en jongere mensen uit een risicogroep krijgen al standaard een oproep om de griepprik te halen. In de risicogroepen zitten bijvoorbeeld hartpatiënten, mensen met longziekten en diabetes.

Zorgmedewerkers
Wie werkzaam is in de zorg of veel in aanraking komt met kwetsbare mensen kan beter ook een griepprik halen. Wanneer je zelf de griep krijgt, kun je immers ook makkelijk andere mensen besmetten. Zo kunnen medewerkers in ziekenhuizen en bij thuiszorgorganisaties vaak een gratis griepprik halen. Op de website www.rivm.nl staat meer informatie over de griep en het halen van de griepprik.

Macramé windlicht knopen

HELLENDOORN - Leer een macramé windlicht knopen tijdens de workshop op 9 november.

De workshop wordt gegeven bij Atelier Vione aan de Hellendoornseweg 41 op 9 november van 19.00 uur tot 22.00 uur. Met de basistechnieken leert u al snel hoe u voor het glas van een windlicht een 'jasje' kunt knopen. De kosten van deze workshop zijn € 13,50 en dat is inclusief het benodigde materiaal. Voor meer informatie of opgave kunt u contact opnemen met 06-46123828.

De Kleine Zeemeermin

RIJSSEN - De musical De Kleine Zeemeermin is op 14 november te zien in Parkgebouw Rijssen.

De voorstelling begint om 15.00 uur en vanaf dat moment is het voor jong en oud genieten van de sprookjesachtige taferelen. In het verhaal redt de Kleine Zeemeermin een mensenprins en wordt op slag verliefd op hem, maar hoe kunnen ze samen zijn? Kom het zelf beleven bij Parkgebouw Rijssen. Kaarten zijn verkrijgbaar à € 16,- via www.parkgebouw.nl.

Informatieavond De Sprengenberg

HAARLE - Op donderdagavond 8 november is er een informatieavond over De Sprengenberg bij Erve De Pas.

Er zijn altijd keuzes die gemaakt moeten worden bij het in stand houden van een natuurgebied. Belangen van natuurbehoud en bezoekers kunnen met elkaar botsen. Tijdens deze informatieavond vertellen de boswachters van Natuurmonumenten graag over de Natuurvisie en wordt er samen met u van gedachten gewisseld over bijvoorbeeld hoe de rust te bewaren en gastvrij te zijn. Om 19.30 uur begint de bijeenkomst.

Talenthus Unplugged

HOLTEN - Een avond vol met talenten die laten horen wat ze in huis hebben zonder bijvoorbeeld elektrische gitaren.

Deelnemen aan Talenthus Unplugged? Stuur dan voor 5 november een e-mail naar info@talenthusholten.nl met daarin naam en het te spelen nummer. Niet meedoen, maar genieten van de talenten is ook mogelijk. Kom luisteren op 9 november vanaf 20.00 uur in het Talenthus Holten aan de Smidsbelt 6.

"Jezelf kwijt kunnen in iets wat je leuk vindt, is al een deel van je succes"

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen, maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. Dit keer doet Leon (29) zijn verhaal.

Leon is bij reïntegratiebedrijf RVTwente op een mooie manier tot bloei gekomen, hij is veel over zichzelf te weten gekomen en heeft ontdekt wat hij leuk vindt. Hij kan zichzelf helemaal kwijt in het programmeren van games en hij werkt momenteel aan het steeds verder uitbouwen van zijn eigen educatieve spel.

Niet de domste
Leon is absoluut de domste niet, dat bewees hij wel met de afronding van zijn studie Technische Wiskunde aan de Universiteit Twente. Hierna wilde hij zijn eerstegraads lesbevoegdheid halen, maar helaas kwam hij niet door het praktijkgedeelte heen en moest hij deze opleiding staken. Leon zat hierna een tijdje zonder werk en vond het lastig om te starten op de arbeidsmarkt. Hij besloot dan ook om een Werkfit-traject te volgen bij RVTwente waarbij hij steeds meer zicht krijgt op wat hij leuk vindt en hoe dit past in een toekomstige baan.

Ruimte
Doordat er geen strakke deadlines gelden, krijgt de creativiteit van Leon alle ruimte en ontstaan er mooie dingen. Op zijn opleiding had Leon al wat programmeren gehad, maar sinds maart 2017 heeft hij hier zich helemaal op toegelegd. Meerdere programmeertalen heeft hij bij RVTwente vanaf 0 geleerd. Daarnaast heeft Leon al van jongs af aan een liefde voor gaming. Door beiden te combineren, kan hij verschillende spellen creëren. Naast dat je bij RVTwente wordt geholpen bij het vinden van je passies en talenten, vindt Leon de sfeer bij RVTwente fijn. Dit helpt hem bij het werken aan zijn sociale skills. Het sociale is voor Leon soms een uitdaging, zo liep het contact met collega's op stage niet lekker. De samenwerking en het contact met studiegenoten vond hij daarentegen weer heel erg leuk en dit verliep vaak goed. Wel vond hij het sociale soms lastig te combineren met zijn werkzaamheden. "Bij mijn studie had ik veel deadlines waardoor je ook druk had, hierdoor hield ik het sociale er een beetje buiten soms." Hier bij RVTwente heb je niet die strakke deadlines en kijk je ook nog buiten je scherm."

Toekomst
Succes is voor Leon jezelf kwijt kunnen in iets wat je leuk vindt, maar daarbij ook praktisch kijken welke baan daar dan bij past. Recentelijk is Leon samen met iemand van RVTwente op bezoek geweest bij een bedrijf om te kijken welke mogelijkheden er zijn en wat er veel wordt gevraagd op het gebied van programmeren. In de toekomst ziet Leon zichzelf wel als programmeur aan de slag gaan en hier werkt hij dan ook naartoe. Nu is hij echter al heel blij dat hij heeft ontdekt waar zijn passie ligt. "Als je uiteindelijk vindt wat je leuk vindt dan kun je daar heel veel motivatie in kwijt en dan is er vast wel iets op banengebied wat daar weer aan linkt" zegt Leon tot besluit.

Werken bij een internationaal bedrijf om de hoek

TWENTE - Ben jij op zoek naar een baan in een groot e-commerce bedrijf, maar dan wel bij jou in de buurt? Zoek dan niet verder! Kom werken bij Thuisbezorgd.nl en groei met ons mee.

In het jaar 2000 richtte Jitse Groen (destijds nog een student aan de UT) op zijn zolderkamertje in Enschede de website van Thuisbezorgd.nl op. Tegenwoordig is Thuisbezorgd.nl onderdeel van Takeaway.com, een van de grootste eten-bestelsites ter wereld. Sinds de oprichting zijn we altijd bezig geweest met één ding: het verbinden van consumenten met fantastische restaurants via een zo makkelijk mogelijk online platform. Vandaag de dag geldt dat nog steeds. We opereren inmiddels in meer dan 10 landen en groeien nog steeds hard.

Snelle groei
Aangezien onze roots in Enschede zitten, hebben we hier ook nog steeds een kantoor. In een veelzijdig gebouw in de bruisende wijk 'Roombeek' zijn we gevestigd met onze Customer Service en Sales afdelingen voor Nederland, Oostenrijk en Zwitserland alsmede een grote IT afdeling. Omdat Thuisbezorgd.nl zo hard groeit (in 2017 zelfs de snelgroeiende organisatie van Nederland) zijn we inmiddels uit onze voegen gegroeid en hebben nu ook een kantoor op de bekende 'Spinnerij', waar onze Partner Services afdeling is gevestigd. Met 250 internationale mensen werken wij hier in Enschede hard aan de toekomst van Thuisbezorgd.nl. Wij zijn een gedreven groep mensen die met trots kunnen zeggen dat wij Thuisbezorgd.nl groot(s) maken!

Sfeer
Maar wat maakt ons nou de leukste werkgever? Dat komt vast door de ongekend goede werksfeer, het verse fruit, de goede koffie, de spectaculaire bedrijfsuitjes en de wekelijkse borrels. Ben jij klaar om bij ons aan de slag te gaan? Bekijk dan snel de actuele vacatures op www.takeaway.com/jobs!

Wandeling Sprengenberg

HAARLE - Er staat weer een mooie wandeling van Natuurmonumenten op de Sprengenberg op het programma.

Op 11 november kan er met een boswachter een wandeling gemaakt worden op de Sprengenberg in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. De herfst heeft invloed op het leven op de Sprengenberg en de boswachter laat u al deze mooie veranderingen zien. Niet alleen de paddenstoelen die kenmerkend zijn voor dit jaargetijde, maar zeker ook de verschillende kleuren van de bomen. De wandeling begint om 14.00 uur bij Informatieschuur Erve De Pas aan de Molenweg 2 in Haarle. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl. Deelnemen kost voor volwassenen € 8,- en kinderen € 7,-. Een lidmaatschap van Natuurmonumenten geeft € 3,- korting.

De finale van 'Met uw Orkest'

RIJSSEN - Zaterdag 10 november is er een muzikale avond in Parkgebouw Rijssen.

Een heel orkest dirigeren is niet makkelijk toch wordt het Orkest van het Oosten niet gedirigeerd door de eigen dirigent, Rolf Verbeek, maar door een amateur. Er zijn namelijk zes mensen die les kregen van een dirigent en zaterdag 10 november is voor hun de finale: zij gaan het Orkest van het Oosten dirigeren. Ook zal onder leiding van Rolf Verbeek een aantal stukken gespeeld worden. De toegangsprijs voor dit bijzondere concert is €5,- per persoon en gratis voor jeugd onder de 18 jaar. Kaarten zijn te reserveren onder andere via www.parkgebouw.nl.

Geslaagde hulpactie

RIJSSEN - Na een verblijf als vrijwilliger in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos organiseerde Marjet Ligtenberg een lokale hulpactie onder de naam "Help Moria de winter door".

De nood in het kamp is bijzonder hoog. Het kamp is met 9000 vluchtelingen overbevolkt. Nu de winter voor de deur staat zijn goede en gebruikte winterkleding en schoeisel hard nodig. Na een oproep daartoe in deze krant zijn binnen de gemeente Rijssen- Holten circa 1.500 zakken aan winterkleding aangeleverd. Aan giften is een bedrag van ruim € 7.000 ontvangen. Werkelijk een fantastisch resultaat. Samen met haar ouders Jan en Jenny Ligtenberg coördineerde Marjet deze hulpactie. De winterkleding wordt in november door de organisatie GAiN in Driebergen rechtstreeks getransporteerd naar Lesbos. De ontvangen giften worden gebruikt voor aanschaf van wintertenten. Marjet en haar ouders willen de burgers, kerken, scholen en bedrijfsleven in Rijssen-Holten hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan de hulpactie "Help Moria de winter door".

Dick Tukkers

21 / 28

RMK, Wilhelmina en de Revue voeren spektakelstuk op

RIJSSEN – Het Rijssens Mannenkoor, Muziekvereniging Wilhelmina en de Rijssense Revue zorgden in het Volkspark op 8 juni voor een onvergetelijke avond.

Een reusachtige tribune met duizenden mensen die luisteren naar de stoere zang van het grote mannenkoor, solisten en orkestleden die werkelijk alles uit de kast halen. De Rijssense Revueleden die de lachers op hun hand hebben. Ze geven een historische overzicht van 775 jaar Stad Rijssen. ??En vanaf het achterbalkon van de Kuekelkoare praat niemand minder dan Karel van 'n Notoaris de onderdelen aan elkaar. In elk geval: de verteller leek als twee druppels water op de Grote Man van het Rijssens dialect.

Je mag blij zijn dat het 800-jarig bestaan van de stad Rijssen pas over 25 jaar is, want boven zo'n spektakel uitkomen kan bijna niet.

The Day After Koningsdag: van wie is de fiets

RIJSSEN – De dag na Koningsdag…stille wegen, rijplaten in de feestweide en achtergelaten fietsen.

Wie zijn de eigenaren? Wie kwam op de fiets, maar keerde zonder fiets naar huis terug aan het eind van Koningsdag? Een meisje? Een jongen ? En dan de herenfiets tegen de afvalbak. Op slot. Was het de vader die hem vergat mee te nemen of had juist de zoon de fiets even van zijn vader geleend op Koningsdag. Twee dagen later zijn bijna allemaal weg.

Wandeldriedaagse voor mensen met een beperking

RIJSSEN – De enthousiastelingen van de Stichting Sportdorp hadden een wandeldriedaagse in juni voor mensen met een beperking bedacht.

En ze wisten nog veel meer helpers laaiend enthousiast te krijgen. Een prachtig route vanaf het Parkgebouw en over landgoed de Oosterhof werd uitgezet. In de tuin van kasteel de Oosterhof werd gepauzeerd. Organisatoren, vrijwilligers en deelnemers zien terug op een zeer geslaagd evenement.

Wim Daniëls steelt de jubileumshow in Rijssen

RIJSSEN – De taalkundige Wim Daniëls stal vrijdagavond 13 april de show tijdens een speciale jubileumavond voor de donateurs van de Rijssense Musea. De Van Damzaal in het Parkgebouw was vol. Het optreden van taalkunstenaar Daniëls was mogelijk dankzij een bijdrage uit het jubileumfonds Rijssen 775 jaar Stad.

Als uitgangspunt voor zijn voordracht naam Daniëls (63) zijn voorlaatste boek De lagere school met de veelzeggende ondertitel: toen bijna alles nog anders was. Een feest van herkenning. De zaal genoot met volle teugen.??In een rap tempo liet Daniëls alle veranderingen van de afgelopen jaren zien. Hij deed dat aan de hand van foto's en afbeeldingen uit zijn eigen jonge jaren. Uit zijn schoolrapport bleek dat er in vroeger dagen in zijn Brabantse geboortedorp, Aarle-Rixtel, nog Frans zat in het lesprogramma van de bassischool.

Daniëls bracht zijn onderwerpen met veel humor heel dicht bij zijn publiek. Oud-basisschooldirecteur Henk Tielen van de rooms-katholieke Klim Op-school zat op de voorste rij dat gaf hem de gelegenheid zijn onderwerpen regelmatig even met Tielen af te stemmen.

Daniëls liet beelden zien van schooljeugd in gebreid ondergoed bij de schoolarts. Nostalgische herinneringen werden afgewisseld met allerlei taalkundige en historische weetjes. Zo werd linkshandigheid vroeger keihard afgestraft. "Dat kwam door de kroontjespen, want die maakt vlekken als je met links schrijft omdat je hand over de natte letters schuift."

Schoolmelk, schoolstraffen, schoolreisjes, schoolzwemmen en de schooltandarts kwamen voorbij. "De schooltandartsbus voor de school veroorzaakte veel onrust ín de school. Die tandartsen hadden niet zo'n beste reputatie. De uitdrukking: het bloed stroomde over de straat, kwam doordat er blijkbaar nogal veel tanden getrokken werden in plaats van repareren."

Tussen de alle schoolonderwerpen door vertelde Daniëls over taalontwikkelingen en taalkundige achtergronden van de Nederlandse taal. "Ooit ontdekte ik dat veel woorden een masker op hebben en ik kreeg er aardigheid in om dat te onderzoeken. Mijn vader beweerde dat ik met die onzin geen droog brood zou verdienen, maar op dat punt heeft hij in elk geval ongelijk gekregen."

Oldtimershow maakt Koningsdag extra feestelijk

RIJSSEN – De Stadsjubileum-Oldtimershow die Maarten Steunenberg van Hevotec organiseerde maakte Koningsdag dit jaar extra feestelijk.

Vanaf de Hevotec-bedrijfshal trok een lange rij klassieke tractoren en vrachtwagens op eigen kracht naar de parkeerplaats van het Parkgebouw achter de hobbyboerderij.

In het Volkspark waren 's morgens vanwege de aubade al heel veel mensen. Veel bekenden ontmoetten elkaar en praatten weer even bij. Van daaruit was het natuurlijk een kleine afstand naar de oldtimershow. Velen maakten direct na de aubade van de gelegenheid gebruik om de ouderwetse dieselwalm en de brullende tractormotoren van dichtbij te ervaren.

Ook 's middags bewoog zich een grote, constante bezoekersstroom, jong en oud, van het Parkgebouw via de oldtimershow richting Kasteel de Oosterhof. Op het terras van het Rijssens Museum en op de Kasteelhof achter de havezate was er veel belangstelling voor de Koningsdagfair die de Oranjevereniging daar had georganiseerd.

's Avonds was er in het Parkgebouw een extra groot vuurwerk waarmee de Koningsdag werd afgesloten.