Hart van Nijverdal

3 mei 2019

Hart van Nijverdal 3 mei 2019


De oorlog herdenken, vrijheid vieren

NIJVERDAL - De Nationale Herdenking was oorspronkelijk bedoeld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Een belangrijk moment om stil te staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies staan vele cijfers over WOII. Zo staat er vermeld dat er ongeveer 102.000 personen slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging. Mensen die gedood zijn om wat ze waren, zonder enige andere reden. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds en dus blijft het belangrijk om er steeds bij stil te blijven staan. Op 4 mei worden deze slachtoffers tijdens de twee minuten stilte herdacht. En niet alleen zij, maar op 4 mei worden allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht.

Herdenken
De herdenkingsplechtigheid op 4 mei zal plaatsvinden bij het oorlogsmonument aan de De Joncheerelaan/Ninaberlaan. Aanvullend aan de twee minuten stilte, het Wilhelmus en de kransleggingen wordt het gedicht "Vrijheid in keuze" voorgedragen door Marel Hegeman. Zij won met haar gedicht de eerste plaats in de Hellendoorse gedichtenwedstrijd en mag ter ere daarvan haar gedicht, met de Dodenherdenking als thema, voordragen tijdens de herdenking.

Freedom Ride
Geheel in stijl van Bevrijdingsdag wordt op zondag 5 mei de Freedom Ride gehouden. Door de organisatie omschreven als "een bevrijdingsfestival, maar dan op de fiets." Niet alleen militairen, veteranen en topsporters doen mee aan de rit, ook fietsliefhebbers zijn welkom om mee te doen. De Freedom Ride doet elk jaar een andere provincie aan, dit jaar trekt de route door Overijssel en haar belangrijke, historische plekken. Deelnemers kunnen kiezen uit een tocht van 35, 75, 90 of 130 km. De voorinschrijving is geopend tot zaterdag 4 mei. Daarna kan men op de dag zelf inschrijven.

Wedstrijd voor amateurfotografen

HELLENDOORN/IBBENBÜREN - In het kader van 50 jaar Hellendoorn-Ibbenbüren wordt deze zomer een fotowedstrijd gehouden voor amateurfotografen uit de beide gemeenten. Op 1 juni gaan maximaal 40 fotografen uit Hellendoorn per bus naar Ibbenbüren om daar foto's te maken van de gemeente. Omgekeerd komen ook 40 amateurfotografen uit Duitsland naar Hellendoorn om de gemeente op beeld vast te leggen. Geïnteresseerde amateurfotografen kunnen zich tot uiterlijk donderdag 16 mei aanmelden bij Johan Nijveld via e-mail jam.nijveld@t-mobilethuis.nl

De stichting zal voor een bus zorgen die de fotografen uit Hellendoorn naar Ibbenbüren brengt. Daar zullen de deelnemers naar diverse plaatsen in de omgeving worden gebracht om foto's te maken van de gemeente. Onderweg krijgen de deelnemers een lunch en drinken aangeboden.

Deskundige jury

Een deskundige jury kiest uit alle inzendingen 15 foto's uit Ibbenbüren en 15 uit Hellendoorn. Deze uitgekozen foto's worden afgedrukt en in de zomer tentoongesteld in de gemeentehuizen van Hellendoorn en Ibbenbüren onder de titel 'Door de ogen van de ander'. De officiële opening van deze tentoonstelling vindt plaats op dinsdag 21 juni in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal. De raad van Ibbenbüren brengt dan een bezoek aan de gemeente Hellendoorn.

Prijswinnaars
Op vrijdag 21 juni zullen ook de prijswinnaars bekend worden gemaakt. De drie opvallendste, uniekste, leukste of mooiste foto's worden beloond met waardebonnen van €150, €100 en €50. Het gaat nadrukkelijk niet om de technisch beste foto, maar om zaken als de keuze van het onderwerp en de verassende invalshoek. Beroepsfotografen zijn expliciet van deelname uitgesloten. U kunt zich tot uiterlijk 16 mei aanmelden via jam.nijveld@t-mobilethuis.nl

Jaargang: 4 • Nr 160• Wk 18

Gasthoeve de Zonnebloem

LEMELE - In het weekend van 4 en 5 mei houdt Gasthoeve de Zonnebloem open dagen ter ere van het 10-jarige jubileum. Een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen op de Gasthoeve en te ervaren waar de deelnemer 'niets moet en alles mag'.

Gasthoeve De Zonnebloem in Lemele is een aangepaste boerderij met dagactiviteiten voor ouderen die van het buitenleven houden. De Gasthoeve biedt alle ruimte om te ontspannen, te genieten en - op niveau - actief te zijn. Gasthoeve de Zonnebloem kenmerkt zich door kleinschaligheid en huiselijkheid. Door de unieke combinatie van boerderij en (re)creatieve voorzieningen zijn veel activiteiten mogelijk.
Uit en toch thuis!

Kwalitatieve zorg

Gasthoeve de Zonnebloem vindt het belangrijk om kwalitatieve zorg te leveren. Dit is zorg op maat, waarin samenwerken aan welzijn voor op staat. Het doel van de dagactiviteiten is om de zelfredzaamheid te bevorderen, te behouden of te compenseren.

Start Gasthoeve

In 2009 zijn Klaas en Herma van start gegaan met Gasthoeve de Zonnebloem. In eerste instantie zijn zij begonnen met een aantal deelnemers in de woonkamer, op zoek naar de vraag en mogelijkheden van de deelnemer. Al gauw moest er verbouwd worden om aan de vraag te voldoen. Ook beide dochters maken ondertussen deel uit van het bedrijf. Inmiddels zijn ze al tien jaar verder en een begrip geworden waar ze trots op zijn.

Samenwerking

In samenwerking met kunstronde 't Zwarte is er dit weekend van 4 en 5 mei veel te zien en te beleven. Gasthoeve de Zonnebloem heet u van harte welkom op zaterdag 4 mei en zondag 5 mei tussen 10.00 en 17.00.

Informatie

Meer informatie over Gasthoeve de Zonnebloem kunt u vinden op hun website: www.gasthoevedezonnebloem.nl of door contact op te nemen via info@gasthoevedezonnebloem.nl

Gratis lezing levenstestament

NIJVERDAL - Op dinsdag 7 mei organiseren Notariskantoor Oude Engberink en Stichting De Welle een informatieavond over het levenstestament. Deze informatieavond, die gratis toegankelijk is, start om 19.30 uur in het Centrum aan de Constantijnstraat 7a in Nijverdal.

In een levenstestament legt u een aantal zaken vast voor het geval er tijdens uw leven iets gebeurt waardoor u (tijdelijk) niet meer zelfstandig kunt handelen door bijvoorbeeld de gevolgen van een ongeval, een beroerte of een ziekte als Alzheimer. Dit is iets anders dan een testament! Door een levenstestament te maken, voorkomt u het aanstellen van een bewindvoerder door de rechter, waardoor u en uw partner en/of kinderen de touwtjes in eigen handen houden. Te vaak nog zien notarissen schrijnende situaties die door het opstellen van een levenstestament voorkomen konden worden.

Aanmelden

Wilt u deze avond bijwonen, meldt u zich dan aan via notarissen@notarisoe.nl of via 0548-617555. Graag aanmelden voor 3 mei aanstaande met vermelding van telefoonnummer en aantal personen.

Samen Verder met Evenmens

NIJVERDAL - Evenmens Samen Verder is bedoeld voor mantelzorgers met een gemis. Deze mantelzorgers worden door Samen Verder in contact gebracht met lotgenoten en zorgvrijwilligers die helpen het gemis te verwerken, gedachten op een rij te zetten en nieuwe stappen in het eigen leven te zetten.

Verliesverwerking

Bij rouwen wordt vaak gedacht aan het verwerken van het verlies van een dierbare. In de meeste gevallen is dit ook zo. Maar verliesverwerking hoeft niet alleen om het verlies van een dierbare te gaan. Je kan bijvoorbeeld ook rouwen om het verlies van een baan, of na een scheiding. Ook een kinderwens die komt te vervallen is een vorm van rouw- en verliesverwerking. Er kan dus ook sprake zijn van een (groot) verlies zonder dat hier een overlijden aan vooraf is gegaan. Praten met lotgenoten kan troost en steun geven. Voor anderen om u heen gaat het leven weer verder, waardoor het lastiger kan zijn om met hen uw verhaal te delen. Lotgenoten begrijpen wat u bedoelt en hoe verdriet kan voelen.

Lotgenotencontact

Evenmens Samen Verder wil lotgenoten met elkaar in contact brengen. Lotgenotencontact vindt onder andere plaats in de vorm van fiets- en wandelcoaching. Daarnaast kunnen ook gesprekken thuis gevoerd worden. U wandelt en fietst samen met een gids. De eerstvolgende fietstocht is op: maandag 13 mei. Vertrek om 13.00 uur vanaf het station Nijverdal (kant van de bushaltes).

Deelname

Deelname is kosteloos, een kopje koffie/thee onderweg is voor eigen rekening. Graag vooraf aanmelden bij Ina Versmissen iversmissen@evenmens.nl of 0548-638830. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Evenmens.

Doktersbos Rock: aftrap Openluchttheaterseizoen

NIJVERDAL - De eerste zomerse dagen zijn een feit en dat betekent ook dat de deuren van het Openluchttheater weer opengaan. Op zaterdagavond 11 mei wordt er traditiegetrouw afgetrapt met Doktersbos Rock. De bands Elesteon, Murphy McCoy en Sense of Urgency lossen het startschot voor een nieuw afwisselend seizoen.

Vijf jonge honden
Wat goed is, komt snel! De vijf jonge honden van Elesteon betreden met hun enorme passie voor muziek en niet af te remmen enthousiasme het podium tijdens Doktersbos Rock. Zij laten het publiek genieten van rock 'n roll en blues van de sixties tot de zeroes.

Enorme spirit
Ook niet te missen tijdens Doktersbos Rock is de band Murphy McCoy. De naam is misleidend, want het repertoire van deze band is niet alleen gevuld met blues, maar ook met soul, rock en funk. De vier rasmuzikanten en de zangeres met schitterende soulklanken spelen met een enorme spirit de muziek recht uit het hart.
Gelouterde muzikanten
De avond wordt afgesloten door de zes gelouterde muzikanten van Sense of Urgency die al bijna twee decennia aan de weg timmeren. Het publiek wordt geëntertaind met veel toetsenwerk, tempowisselingen en dynamiek. De band heeft bijna overal gespeeld en weet met hun symfonische progressieve (hard)rock er een knalfeest van te maken.

Kaarten reserveren
Kaarten zijn te bestellen via www.zinin.com of af te halen bij de Tourist Info in Nijverdal.

Mariaviering

NIJVERDAL - Op donderdag 9 mei wordt de traditionele Mariaviering gehouden. Pastor Legtenberg zal hierin voorgaan en het Antoniuskoor zal de liederen verzorgen.

Na afloop van de viering kunt u weer meedoen met een gezellig spelletje bingo. Deze activiteit wordt zoals gebruikelijk gehouden in het clubgebouw van De Zweef, Koersendijk 25 in Nijverdal. U bent vanaf 14.00 uur welkom. KBO Hellendoorn-Nijverdal hoopt op een grote opkomst. Iedereen is welkom op deze gezellige middag, ook al bent u (nog) geen KBO lid.

Fietstocht

NIJVERDAL - Het voorjaar is begonnen en het weer wordt weer beter, dus we gaan weer fietsen. De eerste fietstocht staat gepland voor woensdag 29 mei en start om 13.30 uur bij het clubgebouw van De Zweef.

De volgende fietstochten staan gepland op 26 juni, 31 juli, 28 augustus en 25 september dit jaar. Iedereen is van harte welkom bij de activiteiten van KBO. Kom gerust eens kennismaken met de KBO en wie weet verwelkomen we u vaker op onze ledenmiddagen en activiteiten. U kunt meer informatie over de KBO verkrijgen bij voorzitter Jan Woertman op 0548-615361.

Boekverkoop

HELLENDOORN/NIJVERDAL - In mei gaat de boekverkoop in de ZINiN Bibliotheken weer van start.

Vanaf zaterdag 11 mei gaat de verkoop van start in de bibliotheken in Hellendoorn en Nijverdal. De vestigingen Haarle, Daarlerveen en Daarle starten op maandag 13 mei. U kunt bij de boekverkoop terecht tijdens de openingsuren. De medewerkers van alle vestigingen van de ZINiN Bibliotheek hebben in de afgelopen weken de kasten opgeruimd en honderden boeken geselecteerd die uit de collectie zijn gehaald. Deze boeken zijn vanaf zaterdag 11 mei voor een zachte prijs te koop. Liefhebbers kunnen hun boekencollectie weer aanvullen! De bibliotheek is op deze zaterdag geopend van 09.30 uur tot 16.00 uur. Meer informatie vindt u op de website www.zininbibliotheek.nl. Kom rustig even langs om in het aanbod te snuffelen, er zit voor iedereen wel iets leuks bij!

Leershop Beumer staat voor kwaliteit op de maandagmarkt

RIJSSEN - Willy en Ine Beumer staan met hun leershop al sinds 1992 op de maandagmarkt in Rijssen en zij komen nog steeds met veel plezier elke maandagmorgen om 6.00 uur van Nijverdal naar Rijssen, waar ze op Het Schild in Rijssen hun handel aanbieden tot omstreeks 14.00 uur.

Gespecialiseerd
Het echtpaar Beumer verkoopt van alles wat met leer heeft te maken, maar ze zijn gespecialiseerd in riemen, tassen portemonnees en degelijke. Bij deze leerschop is alles echt en gegarandeerd. Echt leer is en blijft echt leer, misschien is de prijs wat duurder maar ze garanderen een hoge kwaliteit voor al hun te verkopen producten. In de loop van deze vele jaren hebben ze op de maandagmorgenmarkt in Rijssen een naam opgebouwd met hun kwaliteitsgoederen. Door hun kennis van zaken weten ze precies wat ze moeten inkopen aan kwaliteit bij hun vaste grossier. Dat vertaalt zich ook in het aantal vaste klanten die al jaren terug komen bij deze familie om hun producten te kopen, ondanks dat de markten landelijke een veer hebben moeten laten. Volgens Willy zijn de producten op de markt van een goed kwaliteit, betaalbaar en doordat de marktkooplieden specialisten zijn op hun terrein kunnen ze hun klanten goed adviseren, waarbij het woord 'service' hoog in het vaandel staat. Het echtpaar markt op zaterdag in Almelo en verder bezoeken ze beurzen, jaarmarkten en evenementen met hun leershop. Het valt het echtpaar op dat de verkooptijden de laatste jaren wat veranderen van 's morgens vroeg naar dichterbij de middag. Op de vraag aan Willy over war hij vindt van marktreclame, antwoord hij: "Daar sta ik helmaal achter wat betreft de advertenties alsmede op de speciale acties die regelmatig worden gehouden om de markt te promoten. Reclame brengt zowel de markt als te verkopen en geleverde producten onder de aandacht. Dat heb ik vroeger al op school geleerd en dat vertaalt zich in de praktijk."
Dick Tukkers

ELLEN Stoffen: Je eigen mode maken

HENGELO - Het is en blijft een leuke hobby: het zelf mode maken met behulp van verschillende mode bladen.

Wij verkopen de modebladen My Image, Stitched By You en de kinderbladen B Trendy en Poppy. Voor de patronen uit deze bladen hebben wij een aantal stoffen in onze winkel en natuurlijk de benodigde fournituren, zoals patroonpapier, ritsen, knopen en garens van Goldmann, Gütermann en binnenkort ook van Mettler. Zo zorgen wij er voor dat u in één keer kunt slagen voor alle benodigdheden om iets leuks te maken.

Inspiratie
Om alvast inspiratie op te doen, kunt op onze site, www.ellenstoffen.nl, in de fotogalerij kijken. Hier ziet u een greep uit ons stoffenassortiment en niet alleen uit de boven genoemde modebladen. Bijvoorbeeld uit de mei en juni editie van de La Maison Victor hebben wij een aantal stoffen op voorraad. Ook komen onze stoffen voor in andere bladen zoals de Burda, Knip & Knippie. Ons team helpt u graag om de juiste stof en fournituren bij een patroon te kiezen.

Graag tot ziens in onze winkel aan de Bandoengstaat 50 te Hengelo.

Fiets je schilderij

RIJSSEN - Voor alle creatieve mensen is er op 4 mei een leuke activiteit aanwezig in het centrum.

"Fiets je schilderij" is een unieke ervaring voor jong en oud. Vooraf kies je de kleuren uit die je wilt gebruiken. Vervolgens stap je op een speciale fiets en door te trappen mengen de kleuren zich en zal er een eigen uniek schilderij ontstaan. De activiteiten starten om 12.30 en duren tot 16.30 uur.

Agnes van den Brandeler

HOLTEN - Tot en met 8 juni wordt er een expositie georganiseerd met landschappen en stillevens van Agnes van den Brandeler.

In haar expositie zijn haar reizen naar Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk regelmatig het onderwerp. De expositie is voor iedereen gratis en vindt plaats in het Kulturhus Holten aan de Smidsbelt 6 in Holten. De Nagelhoutzaal is geopend op maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdags van 11.00 tot 15.00 uur. Meer informatie vindt u op www.kulturhusholten.nl.

Looft den Heer Hellendoorn huldigt jubilaris

HELLENDOORN - Tijdens de ledenvergadering van Chr. Gemengde Zangvereniging 'Looft den Heer' te Hellendoorn werd jubilaris Egbert Jansen in het zonnetje gezet. Egbert is al veertig jaar lid van het koor en zingt zijn tenorpartijen nog steeds met veel plezier mee.

Hij is een actief lid van de vereniging. Zo was hij al twee bestuurstermijnen voorzitter. Ook zijn vrouw, Jenny, was jarenlang lid van het koor en twee dochters en zijn zoon zijn vaak te horen als gastzangers tijdens de concerten van 'Looft den Heer'. Je kunt dus wel zeggen dat het zingen echt in de familie zit.

Oorkonde

Maandagavond 29 april kreeg hij een oorkonde aangeboden en de gouden draagspeld met een prachtige bos bloemen. Ook werd hij toegezongen door bestuur en leden met een speciaal voor hem gemaakt lied.

90-jarig jubileum

Het koor 'Looft den Heer' viert zelf dit jaar haar 90-jarig jubileum. Op 16 mei is er een uitstapje gepland voor de leden en hun partners en op zaterdag 30 november is het jubileumconcert. Hier zal het koor werken zingen die door de jaren heen ten gehore zijn gebracht.

'In Leatitia'

Ook het sopraankoor 'In Leatitia' zal haar medewerking verlenen. Het koor kan altijd versterking gebruiken. Mensen die belangstelling hebben om mee te zingen zijn welkom tijdens de repetities op maandagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in de Leerkamer in Hellendoorn.

'Kuier deur… Hellendoorn en Nijverdal'

HELLENDOORN/NIJVERDAL - Zes weken lang wordt er op de vrijdagavond een gratis wandeltraining aangeboden voor statushouders en andere belangstellenden. De wandeltrainingen van een uur starten vrijdag 10 mei om 19.00 uur vanaf zwembad het Ravijn in Nijverdal. Het doel waar naar toegewerkt wordt, is de avondvierdaagse in Nijverdal die van 18 tot 21 juni wordt georganiseerd.

Samen trainen

Deze training is een variant op de in 2018 gestarte 'Kuier deur' wandeltrainingen. Daar starten mensen die weinig tot niet bewegen met een 16-weeks wandelprogramma. Met deze nieuwe serie richt de organisatie van Kuier deur zich op statushouders en anderen die samen een uurtje willen wandelen.

Doel

Het doel is deelnemers voor te bereiden op de traditionele avondvierdaagse, waar ouders en kinderen samen met hun school aan meedoen. Zo blijven ouders betrokken bij activiteiten van hun kinderen, leren ze andere ouders kennen én werken ze aan hun conditie, meldt de organisatie van Kuier deur.

Organisatie

De training wordt georganiseerd door Runspiration in samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hellendoorn en de provincie. Aanmelden via www.kuierdeur.nl, i.aitink@stichtingdewelle.nl of marian@runspiration.nl.

Column

Vrijheid

Vanmorgen waande ik me even in Frankrijk. Drie koeien rustig kauwend onder een boom, vlakbij de Regge. Fluitekruid, meidoorn. Zoete geuren, het geluid van vogels. Wat wonen we mooi. Wat een prachtig dorp in een prachtige omgeving. In een vrij land.

Ja ook dat. Een vrij land. Daar staan we deze week bij stil. Gaan we deze week herdenken. Want die vrijheid heeft een prijs gehad. Een hoge prijs. Als je bedenkt hoeveel mensen hun leven hebben gegeven voor jou en voor mij. Moeders die hun jonge zonen zagen vertrekken naar een land ver over de oceaan. Zonen die niet terugkeerden. Vaders, echtgenoten, broers, vrienden, geliefden. Het offer dat de achterblijvers brachten is groot geweest.

Het is goed daar zaterdag twee minuten bij stil te staan. Even te denken aan de vrouw die haar man en haar enige zoon verloor. Het jongetje dat zijn vader nooit zou zien. Het verliefde meisje dat haar vriend nooit kon vergeten. De ouders die al hun zonen... Het pas getrouwde echtpaar.. Ja het offer was groot. Te groot misschien wel.

Twee minuten zaterdag. Vrijheid. Koester het. Waardeer het. Ga er zorgvuldig mee om. Het is geen vanzelfsprekendheid. Een zwaar bevochten kostbaar bezit. Een cadeau. Pak het voorzichtig uit. Laat het niet uit onze handen vallen.

WeedeBee

Dialectcafé Noaberhuus: Weten wa'j zegt

HELLENDOORN - Hoe is ons Sallands dialect ontstaan? Wijst de oorsprong naar het Nedersaksisch of komt het voort uit het Keltisch? Of is er verbinding tussen beide talen? Waarom worden bepaalde klanken rond Deventer of Zwolle anders uitgesproken dan hier in Hellendoorn?

Deze en andere vragen worden beantwoord in het tweede dialectcafé, georganiseerd door Helders Bloei in het Noaberhuus, het Hellendoornse dorpshuis. Het eerste dialectcafé was een groot succes. In het Noaberhuus zullen regelmatig bijeenkomsten worden gehouden waar de streektaal centraal staat. Tijdens de tweede bijeenkomst zal taalkundige Harrie Scholtmeijer van de IJsselacademie vertellen over de geschiedenis van het Nedersaksisch, het verschil tussen dialect en taal en over de verschillende dialecten in Overijssel. Albert Bartelds zal met de aanwezigen in gesprek over de toekomst van de streektaal en hij zal iets vertellen over de verschillende streektaalprojecten van de IJsselacademie. Hij zal dit afwisselen met muziek en een quiz.

Het tweede dialectcafé wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het dorpsbudget en het dorp Hellendoorn en vindt plaats op donderdag 9 mei om 20.00 uur.

Voordelig met OV naar Bevrijdingsfestivals

Foto: PR Keolis Flirttrein

Voordelig met OV naar Bevrijdingsfestivals

Op zondag 5 mei vieren we de vrijheid. Vervoer nodig naar naar het Bevrijdingsfestivals in Zwolle en Wageningen? Neem het openbaar vervoer!

Met de speciale acties van Ervaar het OV is reizen naar Zwolle en Wageningen op 5 mei snel én voordelig. Met het OV worden files en volle parkeerplaatsen vermeden en er is geen discussie over wie de Bob is. Bestel dus snel je ticket!


Verschillende acties
Ervaar het OV komt met verschillende acties voor 5 mei: Het speciale Bevrijdingsdagretour voor maar € 6,- met de bus naar Zwolle of Wageningen of neem voor €12,50 vanaf een Valleilijn station de trein naar Ede-Wageningen en vanaf daar met de bus naar Wageningen en weer terug. Of pak de Blauwnettrein vanaf Kampen, Heino of Raalte naar Zwolle voor maar € 7,-. Een van de andere 14 Bevrijdingsfestivals bezoeken? Reis dan met 20% korting met het 5 mei-retour van de NS. Check www.ervaarhetov.nl/5-mei voor de actievoorwaarden.

Workshop zwerforkest

NIJVERDAL - Wat gebeurt er als je een groep muzikanten met akoestische instrumenten bij elkaar zet? Ook zonder kampvuur wordt het al snel een gezellige en inspirerende bijeenkomst.

Onder de naam Het Zwerforkest zal in een leegstaand winkelpand in het centrum van Nijverdal op drie zaterdagen in mei en juni een korte serie workshops worden georganiseerd. Onder leiding van de professionele muzikant Ruben Nosaehi gaat deze groep muzikanten in twee uur tijd gezamenlijk een volledig nieuw muziekstuk maken. De workshops staan open voor beginnende en gevorderde muzikanten en is bestemd voor alle leeftijden.

Lokale muzikanten

Kort samengevat is hierbij de vraag aan lokale muzikanten: Speel je een akoestisch en makkelijk vervoerbaar instrument, lijkt het je leuk om nieuwe muzikanten te leren kennen en sta je open voor een leuk en gezellig muzikaal experiment? Meld je dan aan voor de korte serie workshops van het Zwerforkest. Eén keer meedoen kan ook.

Eerste workshop

Cultuurburgemeester Jaap Harmsen zal de opening verrichten van de eerste workshop op zaterdag 18 mei om 13.30. Voor de eerste workshop verzamelen we bij de hoofdingang van het gemeentehuis aan het Henri Dunantplein in Nijverdal, tussen 13.00 en 13.30 uur. Gezamenlijk lopen we dan naar het pand daar vlakbij waar de workshop zal plaatsvinden. Het Zwerforkest is een vervolg op het project Small Mellow Try Outs dat in 2018 in Almelo plaatsvond.

Uitvoering

De uitvoering (van het resultaat) is op maandag 10 juni (tweede Pinksterdag) tussen 13.00 en 16.00 uur in het centrum van Nijverdal tijdens het festival Kunstvoer.

Interesse

Heb je interesse om mee te doen of heb je vragen, meld je dan aan via paco@pacoplumtrek.nl of kom spontaan naar de eerste workshop 18 mei. De locatie waar de workshop gegeven wordt, een leegstaand winkelpand in het centrum van Nijverdal, wordt bij aanmelding bekend gemaakt. De drie workshops worden gegeven op zaterdag 18 mei, 25 mei en 1 juni tussen 13.30 en 16.00 uur. Deelname aan deze workshops is gratis!

Deze workshops zijn mede mogelijk gemaakt door Cultuurcaravaan en Dorpsbudget Nijverdal.

CrossFit Mama

NIJVERDAL - TWEE12 CrossFit en Fysio Centrum Nijverdal hebben samen CrossFit Mama ontwikkeld, een nieuwe vorm van zwangerschapsbegeleiding.

CrossFit Mama is speciaal gemaakt voor zwangere dames en kersverse mama's met als doel om fit te worden, zowel tijdens als na de zwangerschap. Er wordt gewerkt aan een goede lichamelijke conditie, een gezonde gewichtstoename en minder zwangerschapskwalen om zo fit mogelijk de bevalling in te gaan en om ook na de bevalling zo snel mogelijk weer fit te zijn.

Fit worden

Tijdens de lessen ga je in een groep werken aan conditie, spierversterking, stabiliteit, coördinatie en natuurlijk ook een stukje ademhaling en ontspanning. De principes van CrossFit worden gebruikt met functionele bewegingsvormen uit fitness, gewichtheffen en gymnastiek. Daarnaast zal er, door samenwerking met de bekkenfysiotherapeut, aandacht worden geschonken aan de veranderingen van het lichaam tijdens en na de zwangerschap en hoe hier individueel mee om te gaan.

Zwangerschap

Vanaf 16 weken zwangerschap kan je meedoen aan de Crossfit Mama lessen. Vanaf zes weken na de bevalling kan men ook (weer) deelnemen om via deze weg te werken aan een optimaal herstel. Hierbij wordt de kans op blijvende lichamelijke klachten zoals onder andere rugklachten, diastaseklachten of urineverlies verkleind. Door de afwisselende workouts waarin veel aandacht is voor goed bewegen, komt men sneller terug in vorm.

Gratis proefles

Donderdag 9 mei is er om 20.15 uur een gratis proefles onder leiding van de coaches van TWEE12 CrossFit en de bekkenfysiotherapeuten van Fysio Centrum Nijverdal. Vanaf dan is deze les wekelijks te volgen op de donderdagavond. Aanmelden voor de gratis proefles op donderdag 9 mei kan door een mail te sturen naar info@twee12.com

Bekende namen in het ZINiN theater

NIJVERDAL - Theaterliefhebbers in Nijverdal en omgeving komen volgend seizoen flink aan hun trekken in het ZINiN Theater. Met namen als Thomas Acda, Huub Stapel, Daniël Lohues, Danny Vera en Ali B zijn bekende namen vastgelegd door het theater in Nijverdal. Daarnaast zijn er met namen als Rundfunk, Sara Kroos, Victoria Koblenko & Tanja Jess ook bestsellers uit voorgaande jaren en nieuwe gezichten voor ZINiN aan het programma toegevoegd. De kaartverkoop voor het nieuwe seizoen gaat van start op woensdag 1 mei 2019.

Het nieuwe theaterprogramma is het eindresultaat van maandenlang hard werken aan een programma dat voor ieder wat wils biedt. Een goede mix van onder andere cabaret-, muziek-, jeugd- en toneelvoorstellingen is ook dit seizoen weer gevonden.

Theater moet verrassen
Een nieuw theaterprogramma moet altijd verrassend zijn. Het nieuwe seizoen wil ZINiN het publiek verrassen met voorstellingen van artiesten die nog niet zo bekend zijn, maar zeker de moeite waard zijn om te zien. Comedytalent Alex Ploeg bijvoorbeeld, de wereldpianiste Iris Hond of Musical Award winnares Renée van Wegberg die met band het repertoire van List, Shaffy en Piaf brengt.

Speciaal voor de kids
Voor de kinderen is er komend seizoen genoeg leuks in het theater te beleven. Brandweerman Sam beleeft een groot kampeeravontuur en ook Ernst, Bobbie en de Rest komen langs met een grote show voor de hele familie.
Programma
Het nieuwe programma is te zien op www.zinin.com of in de nieuwe theaterbrochure die af te halen is bij het ZINiN Theater of één van de ZINiN Bibliotheek filialen.

Start kaartverkoop
De kaartverkoop voor het nieuwe seizoen start op woensdag 1 mei via www.zinin.com, via de reserveerlijn (0548) 624489 of aan de theaterkassa bij de Tourist Info in Nijverdal. ZINgevers van het theater hebben de mogelijkheid om enkele dagen eerder kaarten te bestellen. Uiteraard zullen voor alle voorstellingen kaarten beschikbaar blijven, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om kaarten te bestellen.

Kunst in 't Schoapenschot

HELLENDOORN - Iedere lokale kunstenaar is vanaf 8 mei welkom om hun kunstwerken te tonen.

Deze jaarlijkse tentoonstelling is zeer gevarieerd en bestaat uit diverse schilderijen die gemaakt zijn van olieverf, aquarel en acryl. Ook zijn er tekeningen te bewonderen in potlood, krijt en inkt en kunstwerken die gemaakt zijn van aardewerk, glas in lood, mix media en glasfusing. Veel van deze kunstwerken zijn te koop. De expositie is gratis te bewonderen van dinsdag tot en met zondag tussen 13.30 en 17.00 uur.

De Febrieker

NIJVERDAL - De voorstelling "De Febrieker" is een voorstelling waarbij u terug zult blikken naar de jaren 50, 60 en 70.

In deze voorstelling zal worden toegelicht in de werknemers werkten en wat er voor hen werd georganiseerd. Daarnaast wordt de vraag beantwoord hoe het was gesteld met de sociale voorzieningen en zullen vele onderwerpen de revue passeren. Het is een voorstelling met nostalgie, herkenbaarheid en een lach en een traan. "De Febrieker" is bij te wonen op 10 mei om 20.15 uur en kost €12,50. De voorstelling vindt plaats bij het ZINiN Theater aan de Willem Alexanderstraat 7 in Nijverdal.

Ochtend- wandeling

HAARLE - Voor de echte "early birds" wordt er een wandeltocht georganiseerd door Natuurmonumenten.

Tijdens deze wandeling zult u vogels spotten en luisteren naar het ontwaken van de natuur. De boswachter zal u helpen bij het herkennen van de vogels. De wandeling start om 7.00 uur vanaf Informatieschuur De Pas aan de Molenweg 2. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl is noodzakelijk.

Wonder Park

NIJVERDAL - Wonder Park gaat over een bijzonder pretpark waar de fantasie van het creatieve meisje June werkelijkheid wordt.

Het park waar June naartoe gaat zit verborgen in het bos en beschikt over leuke glijbanen en pratende dieren. Deze fantasievolle animatiefilm is geschikt voor het hele gezin en is nog tot en met 2 juni te zien bij ZINema in Nijverdal. Voor een kaartje aan de kassa betaalt u € 9,- en online €8,-. Meer informatie vindt u op www.zinin.com.

Inloopspreekuur conflicten

NIJVERDAL - Wordt u geconfronteerd met een arbeids- of buurtconflict of dreigt er ontslag? Misschien heeft u problemen met het UWV of de gemeente over een uitkering. U kunt vanaf donderdag 9 mei weer terecht op het gratis inloopspreekuur (arbeids)recht in de ZINiN Bibliotheek. Daar zit deskundige Ria Ruiter voor u klaar om u advies te geven.

Elke tweede en vierde donderdag van de maand houdt deskundige Ria Ruiter van 14.00 tot 16.00 uur een gratis inloopspreekuur, waar u terecht kunt met allerlei vragen over conflicten of uitkeringen. Tevens kan Ria bij allerlei soorten problemen optreden als mediator.

Vrijblijvend

Zij geeft particulieren en ondernemers gratis advies op alle vragen ten aanzien van arbeidscontracten, reorganisaties, ontslag, ww- wia-/wao en aow-uitkeringen etc. Aanmelden is niet nodig, u kunt vrijblijvend even binnenlopen in de Nijverdalse ZINiN Bibliotheek.

Zilver en brons voor de turnsters van Fysion!

NIJVERDAL - Op zaterdag 20 april was het Overijssels kampioenschap voor de 6e divisie turnsters van G.V. Fysion Nijverdal. Deze eindfinale werd gehouden in Nieuwleusen. Maar liefst 19 turnsters van Fysion hadden zich naar aanleiding van de plaatsingswedstrijd en play-off wedstrijd geplaatst voor deze finale. Helaas waren Sterre Roelofs en Tara ten Brummelhuis geblesseerd geraakt vlak voor deze wedstrijd en moesten zich om deze reden afmelden voor de finale.

In ronde 1 werd er gestart met de instappers: Jade Wilms (3e), Danique Blom (6e), Mijs Overdorp (9e) en Lara Dijk (13e). Ze turnden een zeer mooie en stabiele wedstrijd. Jade Wilms mocht aan het einde van de wedstrijd zelfs de bronzen medaille in ontvangst nemen.

Vervolgronden

In ronde 2 mocht Zoey Evers (pupil 1 D3) haar finale turnen. Ze heeft laten zien dat ze erg vooruit is gegaan ten opzichte van de play-off wedstrijd. Uiteindelijk werd Zoey 21e. In ronde 3 mochten de jeugd 1 turnsters en de junioren laten zien dat ze in deze finale thuis hoorden. In baan 1 turnden Marit Pultrum (2e), Lot Hunneman (9e) en Nalani Musters (12e). Ze hebben de hele wedstrijd naar kunnen geturnd en dat leverde uiteindelijk mooie resultaten op met zelfs een zilveren medaille voor Marit.

Vloeroefening

Lianne Deijk, Iris van Urk en Julia Bökkerink turnden in baan 2. Helaas raakte Lianne tijdens de eerste vloeroefening geblesseerd en kon haar wedstrijd niet vervolgen. Iris en Julia lieten vloeroefeningen met een mooie uitstraling zien. Ook hebben ze laten zien dat ze erg netjes kunnen turnen. Iris werd 12e en Julia 13e.

Laatste ronde

In ronde 4 mochten de pupil, 2 turnsters en de senioren de wedstrijddag afsluiten. Britt ter Avest, Ruby Bolink, Nienke Maneschijn, Zoë Pots en Isa Eektimmerman hadden veel en sterke concurrentie, maar lieten zien wat ze konden. Britt eindigde op een 13e plaats van de 35 deelnemers. Ruby (19e), Nienke (27e), Zoë (29e) en Isa (32e) sloten de finale goed af. Marit Timpers (4e), Chaya Dijkgraaf (14e) en Ivanka Preuter (19e) lieten vooral mooie vloeroefeningen zien, die ook hoge scores opleverden. Om met 19 turnsters op deze finale te staan was een hele prestatie waar de trainers erg trots op zijn!

Excursie vogels kijken

Foto: Mark Zekhuis

RAALTE - Zaterdagochtend 4 mei houdt Landschap Overijssel een 'Op stap' excursie Vogels kijken in het Boetelerveld. Onder leiding van een gids wandel je 's ochtends ruim twee uur door dit mooie, waterrijke gebied. Het genieten en herkennen van vogels staat centraal. De kosten bedragen €5,00 per volwassene en €2,50 per kind. Als donateur van Landschap Overijssel, of van één van de 12 andere Landschappen, dan neem je op vertoon van uw pasje gratis deel aan de wandeling. De 'Op stap' excursies worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

Boetelerveld

Het Boetelerveld is het enige overgebleven natte heidegebied in Salland. Een uniek gebied voor Nederland. Tijdens een wandeling ervaar je de ruimte en diepe rust van de natuur om je heen. Het open heide- en veengebied van het Boetelerveld heeft zo'n 15 poelen, die langs de randen worden omsloten door kleine bosjes en het groen. Door de bijzondere omstandigheden van nat en schraal herbergt het gebied veel bijzondere planten en dieren.
Ruimte en rust
Hou je van vogels kijken? Ga dan mee met deze excursie begeleid door een enthousiaste gids. In het Boetelerveld zie je soorten vogels die voorkomen in het open veld, in het bos en langs de bosranden. Je kunt denken aan zangvogels zoals onder andere de geelgors, boompieper en roodborsttapuit. Maar ook roofvogels zoals een buizerd, havik, torenvalk en boomvalk worden regelmatig waargenomen. Bovendien kun je rekenen op enkele spechtensoorten. Ook de nachtzwaluw en houtsnip laten zich regelmatig horen. Aan de westkant van het Boetelerveld ligt een vogeltrektelpost met hut, vogelkijker en informatiepanelen. Aan de andere kant van het Boetelerveld, bij het Grote Rietgat, staat een observatiescherm voor het spotten van watervogels, deze beide plekken worden aangedaan tijdens de excursie.

Aanmelden

Ga tijdens deze Op Stap tocht mee met een gids die je de bijzondere plekken in het Boetelerveld zal laten zien. Het betreft een wandeling van ruim 2 uur waar de vogels in dit gebied centraal staan. Deze excursie is zeer geschikt voor de beginnende vogelaar. Het meenemen van een verrekijker is aanbevolen en ook het dragen van laarzen of waterdichte schoenen is een goed idee. Omdat het met kleine groepen eenvoudiger is om vogels te spotten, is de groepsgrootte beperkt en dien je je van te voren aan te melden. Aanmelden kan via http://www.landschapoverijssel.nl Na opgave ontvang je de exacte startplaats van de excursie.

Foto: Mark Zekhuis

Het Ravijn: Play-offs dames en heren

NIJVERDAL - Dames 1 Het Ravijn beginnen komend weekend aan de halve finale play-offs; Heren 1 start in het weekend van 10 tot en met 12 mei aan de kwartfinale.

De waterpolodames van Het Ravijn zijn na een trainingskamp bij de club CN Mataro in Spanje onlangs weer teruggekeerd in Nijverdal en beginnen donderdagavond aan de halve finale van de strijd om het landskampioenschap in een best of three serie in de Eredevisie waterpolo. Tegenstander in deze halve finale is regerend landskampioen Polar Bears.

Uitwedstrijd

De ploeg van Jan Mensink start donderdagavond 2 mei om 19.30 uur met een uitwedstrijd in zwembad De Peppel in Ede. Vrijdagavond 3 mei volgt om 20.00 uur de thuiswedstrijd in Het Ravijn. Een eventuele derde wedstrijd staat gepland op Bevrijdingsdag, zondagmiddag 5 mei, om 17.00 uur, opnieuw in zwembad De Peppel in Ede. Deze wedstrijd wordt alleen gespeeld bij een gelijke stand, dus als de dames een wedstrijd hebben gewonnen en een hebben verloren.

Play-offs heren

De heren moeten tot 10 mei wachten voor zij aan de play-offs kunnen beginnen. Deze kwartfinale om het landskampioenschap spelen ze tegen landskampioen AZC uit Alphen aan den Rijn. Zaterdagavond 11 mei volgt de thuiswedstrijd in Het Ravijn. Een eventuele derde wedstrijd wordt indien nodig gespeeld op zondag 12 mei. Deze wedstrijd zal dan opnieuw gespeeld worden in Alphen aan den Rijn. Alle drie de wedstrijden beginnen om 19.00 uur.

Foto: Wim Beunk

Kijk op uw wijk!

NIJVERDAL - Ook dit jaar is er de mogelijkheid voor besturen van wijkverenigingen en leefbaarheidsgroepen om hun wijk aan te melden voor een wijkschouw.

Schouwen van de woonomgeving is een effectieve manier om risico's en kwetsbare plekken of situaties rond de woning en in de buurt in beeld te krijgen. Samen met het bestuur van de wijkvereniging, raadsleden, politie en iemand van de woningstichting wordt er tijdens een wandeling de knelpunten en goede punten in de wijk bekeken en besproken. Interesse in een wijkschouw in uw wijk? Neem dan contact op met Ina Aitink van Stichting De Welle: 0548-638810 of i.aitink@stichtingdewelle.nl.

Freedom Ride

NIJVERDAL - In plaats van een bevrijdingsfestival op 5 mei, organiseert Nijverdal de Freedom Ride.

De Freedom Ride is een unieke toertocht voor zowel sportieve als recreatieve fietsers, waarbij de deelnemers stil zullen staan bij onze vrijheid. Op de Canadese begraafplaats op de Holterberg wordt er een indrukwekkende ceremonie georganiseerd. Deelnemers ontvangen een wielershirt of een t-shirt. Deelnemen kan voor een bedrag van € 15,-. www.freedom-ride.nl

Ladies Night: Singel 39

NIJVERDAL - Voor een gezellige avond met uw zus, vriendin, moeder of dochter bent u aan het juiste adres bij deze Ladies Night.

De Ladies Night bij ZINema staat op woensdag 8 mei in het teken van de film Single 39 met Lies Visschedijk in de hoofdrol. Iedere vrouw wordt op deze avond in de watten gelegd met een lekker hapje en drankje. De Ladies Night is geopend vanaf 19.30 uur, waarna de film begint om 20.00 uur. Let op: reserveer tijdig via www.zinin.com

Heideslak

NIJVERDAL - Geniet van de natuur op de Sallandse Heuvelrug met de Heideslak van Staatsbosbeheer.

De Heideslak is een elektrokar die stapvoets en geruisloos door de natuur rijdt. Het is ook mogelijk om met uw rolstoel deel te nemen aan deze tocht. Iedere dinsdag vertrekken er twee lange ritten. Iedere woensdag-, donderdag- en zondagmiddag zijn er drie korte ritten. U betaalt voor de lange rit een bedrag van € 8,- en voor de korte rit € 4,-. Voor meer informatie kunt u terecht op www.staatsbosbeheer.nl.

'Hey Pa..'

NIJVERDAL - In 2017 stapte de 31-jarige Koen Middelkamp geheel onverwacht uit het leven. Vader Ben Middelkamp heeft het boek 'Hey Pa..' geschreven waarin hij vertelt over het verlies van zijn zoon en de manier waarop hij en zijn gezin daarmee omgaan.

Ben heeft het boek geschreven om mensen te helpen sterker te worden, ondanks alle weerstanden die je tegen kunt komen in het leven. Hoe je om kunt leren gaan met spanning, woede, zorgen, teleurstelling, verdriet en eenzaamheid. Ben vindt het tijd om met elkaar te gaan praten, door in gesprek te gaan over de essentie van het bestaan. Donderdag 9 mei staat in het teken van het voeren van echte gesprekken. De Mental Coaching methode die Ben hanteert is 'Gewoon doen!' Deze methode leert mensen anders te denken. 'Veel mensen bedenken allerlei risico's die zich misschien kunnen voordoen, maar wat is de werkelijkheid? Bij het leven horen nu eenmaal tegenslagen, je moet alleen weten hoe je daarmee omgaat.'

Bij 'De Smidse' vertelt hij op donderdag 9 mei van 19.30 tot 21.30 uur over de methode en zal hij met de aanwezigen in gesprek gaan. Aanmelden: www.gewoon-doen.nu

Leerlingen maken documentaire over oorlog

RIJSSEN/NIJVERDAL - Docent Filosofie en Maatschappijwetenschappen Erik Braaksma van CSG Reggesteyn kwam met het idee om een documentaire te maken over de Holocaust en het leven van Ernst Verduin, overlevende van Auschwitz. "De documentaire laat niet alleen de zeer indrukwekkende ervaringen van Ernst Verduin zien, maar ook de impact van dergelijke verhalen op jonge mensen", zegt Erik Braaksma.

Al op jonge leeftijd raakte Erik diep onder de indruk van de verhalen die zijn ouders vertelden over de oorlog. Zijn moeder verloor rondom de veldslag van Delfzijl haar moeder en zijn vader en zijn broers zaten in het verzet in 1945. In 2012 kwam Erik in contact met filmer/producent Bob Rietveld, die het verhaal van de inmiddels overleden Mw. Hertzberger-Gold wilde filmen. Afgelopen zomer heeft hij opnieuw contact opgenomen met Bob om het project te starten. Samen met Bob Rietveld, tekstschrijver Anne de Jong, Yoka Verduin (dochter van Ernst Verduin) en elf leerlingen is hij begonnen met het maken van deze speciale documentaire.

Ernst Verduin

In 2013 kwam Ernst Verduin voor het eerst op het Reggesteyn om zijn verhaal te vertellen over de oorlog. Zijn verhaal maakte een enorme indruk op de leerlingen, die tijdens de werkweek naar Krakow, Auschwitz en Birkenau zijn geweest. Een aantal betrokken leerlingen zullen op 4 mei de herdenking in Vught bijwonen en de speciale nationale herdenking daar filmen, fotograferen en vastleggen. Ernst was in de oorlogsjaren in Vught (het voormalige SS-kamp) samen met zijn familie.

Betrokkenheid

Alle leerlingen zijn erg betrokken en zijn in hun vrije tijd bezig om een indrukwekkende documentaire neer te zetten. "Ik ben al langere tijd geïnteresseerd in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Ik vind het erg belangrijk dat we nu niet opnieuw dezelfde fouten maken als in de tijd van de oorlog", vertelt Havo leerling Maaike Pronk. Door haar interesse in de geschiedenis heeft ze zich aangesloten bij het project en verzorgt ze de interviews en het script voor de documentaire. "Het is erg belangrijk dat we inzien waar het voorheen mis is gegaan en we er alles aan doen om het niet weer zover te laten komen".

Vrijwilligers

Naast de inzet van alle leerlingen en betrokkenen op dit moment, zijn de documentairemakers op zoek naar ervaringsverhalen en naar mensen die willen meewerken bij het maken van de documentaire. Ook zullen er volgend jaar nieuwe leerlingen van het Reggesteyn deelnemen aan het project. Het streven is om de documentaire in het voorjaar van 2020 klaar te hebben.

Website

Naast het opzetten van de documentaire, heeft Erik ook als doel om een website op te zetten. Deze website staat in het teken van hoe het verleden en heden op elkaar lijken; wat is de rol van de media en discriminatie en welke vergelijkingen kunnen er tussen toen en nu gemaakt worden? Het doel van de leerlingen is om de website www.overleven.nl in mei klaar te hebben.

Op de getoonde foto ziet u een interview met Ernst Verduin.

Rijssen zaterdag in het teken van Ronde van Overijssel

Foto: Dick Soepenberg

RIJSSEN - Aanstaande zaterdag 4 mei is het centrum van Rijssen het strijdtoneel voor een internationale selectie aan sporters. Tijdens de Ronde van Overijssel strijden teams uit onder andere Engeland, Argentinië, Bolivia, Luxemburg, Duitsland en België om de snelste tijd.

De Ronde van Overijssel start en eindigt in Rijssen, om tussendoor de wielrenners door heel Overijssel te leiden. Een waar spektakel voor toeschouwers. Vooral de premiesprints in Enter, op de Tankerberg, Kuiperberg, Lemelerberg, Holterberg en Markelose berg zijn een indrukwekkend gezicht.

Grote namen
De Ronde heeft al een aantal bekende namen op de startlijst staan. De winnaar van vorig jaar, Piotr Havik, doet wederom mee in het team Beat Cycling. Maar ook Roompot-Charles, deelnemer van de Amstel Gold Race zal z'n kunsten vertonen tijdens de Ronde van Overijssel. De organisatie verwacht veel van deze ronde en de deelnemers. "Bij het uitnodigen van de teams kijk je naar een goed evenwicht. Je ziet dat één of twee pro-continental teams de wedstrijd openen en hard maken. Dan wordt het kaf van het koren gescheiden. Persoonlijk vind ik het mooi om te zien dat er veel regionale renners meedoen, er voor trainen en alvast het parcours verkennen."

Regionaal talent
Behalve het internationale deelnemersveld kunnen we dit jaar ook genieten van regionaal talent. Vanuit Wierden doet Wouter Wippert mee, en de Enterse Rick Pluimers en Jesse Morsink zullen er hun debuut maken. De regio kent een aantal teams die zullen meedoen aan de ronde, waaronder VolkerWessels-Merckx, Sensa-Kanjers voor Kanjers, Allinq-Krush-IJsselstreek en OWC/De Zwaluwen.

Toeschouwers
De rijders zullen om 12.00 uur van start gaan vanaf het Parkgebouw. De route brengt ze door onder andere Oldenzaal, Ootmarsum dat is uitgeroepen tot Dorp van de Ronde 2019, Vriezenveen, Lemerveld, Markelo om weer te finishen in Rijssen rond 16.50 uur. Kijk voor de gehele route en meer informatie op www.rondevanoverijssel.nl.

ZSN: het eerste Sallandse zangcafé

NIJVERDAL - Met de eerste editie van het ZSN Zangcafé komt er op zondag 19 mei iets nieuws naar de regio! Het Zangcafé staat garant voor twee fijne uren samen vrijuit zingen met het hart op de tong in het café. Niet met bladmuziek of met ingewikkelde arrangementen. Maar met op een scherm geprojecteerde teksten en de begeleiding van vocal coach en zangeres Judith Konings en pianist Johan op den Dries.

Het maakt niet uit of je nu in een koor zingt of in de badkamer, op een podium of in de auto; iedereen die van zingen houdt is welkom. Zing op 19 mei in Grandcafé N-Joy in Nijverdal mee. Alleen, met een vriendin, de buurman of met je hele koor!

Thema's

Elke editie kent een thema met songs vanaf 'The Fifties' tot en met 'The Zeroes'. Pop, rock, musical, Nederlandstalig, soul, jazz én guilty pleasures; een afwisselend programma van leuke en mooie liedjes komt voorbij.

Night & Day

Het thema van editie nummer één is 'Night & Day'. We zingen over de tijd (onder andere '74-'75 van The Connells). Wat je overdag zoal doet (onder meer 9 To 5 van Dolly Parton, A Hard Day's Night van The Beatles), en 'Als Het Avond Is' (van Suzan & Freek), wat er zich diep in de nacht afspeelt (Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht van Marco Borsato) en alles wat daarmee samenhangt (A Night Like This van Caro Emerald en Het Is Een Nacht van Guus Meeuwis).

Zing mee!

Meezingen met het ZSN Zangcafé kan op zondag 19 mei tussen 14.30 uur en 16.30 uur in Grandcafé N-Joy te Nijverdal. Deelname kost €10,- per persoon. Meld je via www.zsnzangcafe.nl snel aan. We nodigen je uit om er samen een muzikale middag van te maken!

Lentewandeling

NIJVERDAL - Staatsbosbeheer neemt u mee op pad door de mooie natuur van de Sallandse Heuvelrug.

Op 4 mei wordt er een heerlijke wandeling georganiseerd die wordt geleid door een gids. Deze gids zal u verhalen vertellen over de natuur, cultuur en historie van het uitgestrekte natuurgebied. De wandeling begint om 14.00 uur vanaf het Buitencentrum aan de Grotestraat 281 in Nijverdal. Kinderen tot en met 12 jaar wandelen mee voor €2,50 en vanaf 12 jaar betaalt u €4,00.

ZorgSaam Sportpodotherapie

HELLENDOORN/NIJVERDAL - ZorgSaam Sportpodotherapie gaat per 1 mei verder onder de naam Feet Support.

Eigenaar Coen Smit heeft als missie om u gezond te laten bewegen in het dagelijks leven en tijdens het uitoefenen van sportactiviteiten. In de praktijk is er ruimte voor persoonlijke aandacht en eigen inbreng. ZorgSaam Sportpodotherapie is gevestigd aan de Godfried Romanstraat 32 in Nijverdal en aan de Koemaste 2c In Hellendoorn.
Naamswijziging
In het Medisch Centrum ZorgSaam, waar de praktijk zich bevindt, is ook Huisarts en Fysiotherapie ZorgSaam gevestigd. Helaas geven deze namen veel onduidelijkheid aan patiënten en verwijzers doordat het teveel op elkaar lijkt. Om verwarring in de toekomst te voorkomen, heeft Coen Smit besloten om onder de naam Feet Support verder te gaan in de toekomst. Meer informatie over de praktijk vindt u op www.sportpodotherapiezorgsaam.nl/praktijk/coen-smit

Dolf Jansen

NIJVERDAL - Dolf Jansen is een echte duizendpoot die naast cabaretier ook radio-dj, presentator en hardloper is.

Dolf slaat nu een andere weg in tijdens zijn voorstelling "Bijna", die op donderdagavond 16 mei te zien is in het ZINiN theater. Hij vertelt verhalen over de grote ingewikkelde wereld en je eigen plek daarin. Let op: Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Reserveer daarom snel uw kaarten voor €21,- via www.zinin.com of via de reserveerlijn op (0548)624489 of bij het VVV kantoor.

Weet wat je eet

HOLTEN - Boer Aloys Meulenbroek neemt u iedere woensdagmiddag mee het land op.

Natuurboerderij Zorgvliet verbouwt veel groenten en fruit op het land. Samen met de groep wordt het groente en fruit uit de tuin gehaald, waarna er een avondmaaltijd van wordt bereid. Deze leerzame en gezellige middag duurt van 16.00 uur tot 19.00 uur. Graag vooraf aanmelden via 06-30217136.

Stichting Mantelzorghulp verleent zorg aan iedereen

Foto: Dick Tukkers

RIJSSEN - De stichting Mantelzorghulp is een Protestants Christelijke stichting en verricht haar werk vanuit dat oogpunt.

De hulp wordt geboden door vrijwilligers en deze is naast de vaak al bestaande professionele hulp. Alle vrijwilligers die bij de stichting werkzaam zijn, zijn lid van een van de Protestantse kerken. Zorg wordt verleent aan iedereen, ongeacht de identiteit en achtergrond van de zorgvraag.

Wat en voor wie?
De vrijwilligers bieden algemene hulp, oppas bij dementerenden/chronisch zieken, bezoeken van eenzame mensen, boodschappen doen voor of met de zorgvrager, begeleiding/ vervoer naar huisarts of ziekenhuis en ondersteuning van mantelzorgers. In de praktijk komt dit vooral neer op het ontlasten van mantelzorgers van ouderen en/of dementerenden. Door de veranderde wet- en regelgeving vanuit de overheid moeten mensen steeds langer thuis wonen, wat voor naasten toch vaak een forse belasting is.

Terminale (nacht) zorg
Uit de praktijk blijkt dat er veel behoefte bestaat onder terminaal zieke mensen en hun naasten om, voor zover mogelijk, thuis te kunnen overlijden. Mantelzorghulp beschikt over geschoolde vrijwilligers die, soms overdag maar met name in de nachten, de mantelzorgers willen ondersteunen in de zorg.

Vrijwilligers gezocht
Wie komt het team vrijwilligers van Stichting Mantelzorghulp versterken? Dit team van enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers is toe aan uitbreiding, zodat nog meer mensen in de omgeving van Rijssen op ondersteuning vanuit Mantelzorg kunnen rekenen. Heeft de informatie van dit artikel over de zorg voor uw naaste u aangesproken, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met de coördinator: Fenny Brinkman.

Contact voor (hulp)vraag
De coördinator is bereikbaar op maandag, donderdagochtend en vrijdagochtend. Haar telefoonnummer is 0548-541755 of via info@mantelzorghulp.nl. Op donderdag van 9.00 tot 10.30 uur vindt u Fenny met een spreekuur in het gemeentehuis van Rijssen. Verdere informatie is te vinden op www.mantelzorghulp.nl. Mantelzorghulp is gevestigd aan de Haarstraat 83, 7462AL Rijssen.
Dick Tukkers

35e editie Bevrijdingsloop Holten

HOLTEN - Op zondag 5 mei 2019 organiseert AV Holten de 35ste editie van de Bevrijdingsloop Holten. Het betreft een activiteit voor jong en oud, welke plaatsvindt op Sportpark Meermanskamp, Valkenweg 4. De inschrijving is al geopend; ga naar www.inschrijven.nl om je aan te melden.

Programma

700 meter Scholierenloop Meisjes groep 1 en 2: 14.00 uur
700 meter Scholierenloop Jongens groep 1 en 2: 14.10 uur
1000 meter Scholierenloop Meisjes groep 3 t/m 5: 14.20 uur
1000 meter Scholierenloop Jongens groep 3 t/m 5: 14.30 uur
1400 meter Scholierenloop Meisjes groep 6 t/m 8: 14.40 uur
1400 meter Scholierenloop Jongens groep 6 t/m 8: 14.50 uur
400 meter Prestatieloop G-atleten vrouwen en mannen: 15.00 uur
10 km Wedstrijd vrouwen senioren, mannen senioren, Vrouwen veteranen, mannen veteranen: 15.10 uur
5 km Prestatieloop vrouwen en mannen: 15.20 uur

Bijzonderheden

Bij de Canadese begraafplaats wordt de Bevrijdingsloop opgeluisterd door het Highlands Regiment Pipes and Drums en het Semi Militair Tamboerkorps Liberation. Er staan oude legervoertuigen van Keep them Rolling bij de Canadese begraafplaats. Voor alle jeugd deelnemers is er een leuke herinnering. Het wedstrijd parcours van de 5 en 10 kilometer is exact uitgemeten. Prijzengeld is er voor de nummers 1 t/m 3 bij de 5 en 10 kilometer in de categorieën Senioren mannen en vrouwen en Veteranen mannen en vrouwen.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op de locatie van de start en finish. Scholieren en G-atleten - direct na de finish. Wedstrijd 5 - om 16.00 uur. Wedstrijd 10 km - om 16.10 uur.

Praktische zaken

Let op: inschrijven kan tot vrijdag 3 mei (18.00 uur), na-inschrijving is niet mogelijk. In verband met de beperkte parkeerruimte wordt u verzocht om met de fiets of OV te komen. Het station in Holten bevindt zich op loopafstand van Sportpark Meermanskamp. Meer informatie vindt u op: http://avholten.nl/wedstrijden/bevrijdingsloop/

Vrijdag thuis tegen SC Cambuur

ENSCHEDE - Vrijdag speelt FC Twente de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. Het duel in De Grolsch Veste begint om 20.00 uur en kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 (Kidsclub/Young Reds) en €12,50 (volwassenen) via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste (welke op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur geopend is).

Voor de wedstrijd tegen SC Cambuur heb je een Clubcard nodig, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld. Wanneer je niet in het bezit bent van een ClubCard, kun je deze tot vrijdag 17.00 uur gratis aanvragen via fctwente.nl/clubcard.

Alles op een bult 2.0

DAARLERVEEN - Na maanden brainstormen, schrijven en oefenen is het dan zover: de nieuwe voorstelling voor vrijdag 10 mei en zaterdag 11 mei is klaar!

Het is een grote uitdaging geweest voor de schrijvers en toneelspelers om de bergen ideeën, liedjes en sketches terug te brengen naar één voorstelling, maar het is gelukt! Er worden twee avonden georganiseerd waar jullie kunnen gaan genieten van een gezellige bonte avond. De bonte avond is uiterst geschikt voor jong en oud.

Gezellige avond

Het belooft een fantastische avond te worden vol variatie, humor en gezelligheid met elkaar. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte uitgenodigd op 10 en 11 mei in Kulturhus 't Trefpunt vanaf 20.00 uur. De toegangskaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij 't Trefpunt en 's avonds aan de kassa.

IVN-wandeling met proeverij

HELLENDOORN - Welke planten in de natuur zijn eetbaar en welke kun je beter laten staan? Vroeger had bijna iedereen een moestuin of men zocht in de natuur naar eetbare planten, bessen en noten.

Ga op zondag 26 mei met deskundige gidsen, van de IVN-werkgroep Natuurlijk Puur, mee op een wandeling in de Hellendoornse Berg. Van 14.00 uur tot 16.00 uur wandelt u rond om samen op zoek te gaan naar wilde (eetbare) planten. Deelname is gratis, een bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld. De wandeling start vanaf de Hilgenbosweg 10. Neem voor meer informatie contact op: 06-12434549 of bekijk de website www.ivn.nl/hellendoorn-nijverdal

Kinderboerderij Dondertman

HOLTEN - Zes leerlingen van het Zone College Almelo hebben een kindermiddag georganiseerd op de kinderboerderij.

De leerlingen hebben allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor de kinderen: ponyritjes, blikgooien, een huifkartocht en een speurtocht over de kinderboerderij. Deze gezellige middag vindt plaats op woensdagmiddag 8 mei. De kinderen zijn vanaf 12.00 uur welkom op kinderboerderij Dondertman aan de Meester Bosweg 5.

Klompenmuseum

ENTER - Kom het geheel opnieuw ingerichte Klompenmuseum in Enter bezoeken en beleef de geschiedenis van Enter.

In het museum zijn wee oude machines te vinden waar de klompen tot in de jaren vijftig werden gemaakt. Het museum is geopend van maandag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur. Volwassenen betalen €4,00 en kinderen tot en met 12 jaar betalen €1,50.

Ganzenmarkt 2019

ENTER - Op zaterdag 18 mei vindt de jaarlijkse Ganzenmarkt plaats aan de Hogebrink.

Deze gezellige ganzenmarkt is gevuld met veel leuke kraampjes, ganzenhoedsters en oude ambachten. Daarnaast kunt u onder het genot van een kop koffie met krentewegge of een spekpannenkoek genieten van de muziek- en dansuitvoeringen. De ganzenmarkt begint om 10.00 uur en duurt tot 15.00 uur.