Hart van Rijssen - Nijverdal

5 oktober 2018

Hart van Rijssen - Nijverdal 5 oktober 2018


Leemspoormensen krijgen koninklijk lintje

RIJSSEN - Vier actieve leemspoorvrijwilligers kregen zaterdagavond een waardering voor al hun belangeloze inspanningen.

Aan het einde van een enerverende zaterdag Smalspoorgala kwam burgemeester Arco Hofland bijna incognito het terrein leemspoortemplacement aan de Markeloseweg op. Het slotfeestje was nog niet begonnen omdat er locomotief ontspoord was. Tussen het rijdend materieel deed Hofland zijn ketting om en toen ging het richting de feesttent achter de grote loods.

Perronchef
Daar werden eerst perronchef en vraagbaak Geert van den Berg (uiterst links) en Koos van der Burgh toegesproken en gehuldigd. Voor Geert was er zelfs een echte feestbeker wegens 30 jaar Rijssens Leemspoor. Vervolgens kwamen Gerrit Averesch (uiterst rechts) en Herman Wessels (derde van links) aan de beurt.

Averesch
Averesch is al vanaf 2000 vrijwilliger en bestuurslid van Leemspoor. Van 2001 tot 2018 was hij secretaris en sinds dit jaar is hij voorzitter van deze organisatie die met 45 vrijwilligers de Rijssense museumspoorlijn onder haar hoede heeft. Hij is een van de drijvende krachten achter het smalspoormuseum. Als dienstleider regelt hij de planning en het onderhoud, is zelf ook machinist, is actief in de fondsenwerving en coördineert de diverse projecten binnen Het Rijssens Leemspoor, zoals de bouw van een nieuwe loods. Bovendien is hij afgevaardigde naar het landelijk Smalspooroverleg en onderhoudt hij de contacten met de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Wessels
Herman Wessels was jarenlang vrijwilliger/chauffeur op de rolstoelbus voor het Rode Kruis in Rijssen en is al sinds 1993 vrijwilliger bij de Nationale Dodenherdenking in Rijssen. Vanaf 1999 is hij vrijwilliger bij het Rijssens Leemspoor, al doet hij het de laatste 2 jaar vanwege zijn gezondheid iets rustiger aan. Herman Wessels zorgde voor het onderhoud van de baan, het materieel en de gebouwen, hij draaide kantinediensten en wierf vrijwilligers. Dit alles gebeurde altijd met zorg, humor en klantvriendelijkheid. Wessels en Averesch zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

VVD'er Frans Noordam betwijfelt rechtsgeldigheid Mystery Guest-beleid horeca

RIJSSEN - Mag de gemeente doorgaan met het inzetten van een zogenaamde Mystery Guest om alcoholverstrekking aan minderjarigen tegen te gaan.

Daarover discussieerden maandagavond de leden van de gemeentelijke commissie algemeen bestuurlijke zaken. Alle politieke partijen zijn het er wel over eens dat drankmisbruik onder jongeren moet worden aangepakt. De gemeente doet dat onder andere door het inzetten van een zogenaamde Mystery Guest: een jeugdige, onbekende persoon die drank probeert te kopen in de horeca of supermarkten. Als de ondernemer tot verkoop overgaat zonder naar de leeftijd te vragen, dan kunnen er enorme boetes volgen.

Begrip
VVD-fractieleider Frans Noordam zei toch gemengde gevoelens te hebben bij het inzetten van de Mystery Guest. Hij zei er begrip voor te hebben dat ondernemers tijdens topdrukke uren niet altijd in de gelegenheid zijn om voortdurend scherpe leeftijdscontroles uit te voeren.

Polsbandjes
"Polsbandjes werken niet. Jongeren kunnen daar heel gemakkelijk aankomen. In onze ogen rammelt het beleid zoals burgemeester en wethouders dat uitvoeren, bovendien vraag ik me af of het inzetten van de Mystery Guest stand houdt als een ondernemer hiermee naar de rechter stapt."

Resultaat
Burgemeester Arco Hofland was het daar absoluut niet mee eens. "Ons voorstel is juist om weloverwogen tot een nieuwe en beter beleid te komen. Wij vinden dat er al een goed resultaat is geboekt. We hebben gesproken met scholen en sportverenigingen over de problematiek. We leggen de vinger bij de zorgen rond verslaving. Het ketenbeleid is langzamerhand naar de achtergrond gegaan."

Uitlokken
Hofland zei ervan overtuigd te zijn dat de rechtsgeldigheid van de Mystery Guest niet door de rechter onderuit zou worden gehaald.
"Door het inzetten van een Mystery Guest lokken we niets uit, maar we stellen alleen maar vast dat er dingen gebeuren die niet mogen. Het is een prima middel dat zeker standhoudt bij de rechter." Overigens ging de commissie wel akkoord het nog een jaar inzetten van de Mystery Guest.

'n Hoarfst gef eagenlijk nog
mear kluur as 't vuurjoar.

Kraa krijgt Twentse Taalpries

BORNE - Uit handen van juryvoorzitter burgemeester Rob Welten van Borne kreeg Gerrit Kraa vrijdagavond de Twentse Taalpries 2018.

De prijs bestaat uit een bedrag van 1000 euro, waarvan 250 besteed is aan een kunstwerk, in dit geval een schilderij van de godfather van Twente, Anne van der Meiden.

Verdienste
De juryvoorzitter roemde de grote verdienste van Kraa (78) voor het behoud van de Twentse taal. Uit respect voor de streektalen deed hij zijn complete toespraak in onvervalst Limburgs, waarin hij is grootgebracht.

Kritisch
Volgens Welten heeft Kraa een grote bijdrage geleverd aan de waardering en herwaardering van het Twents. Door altijd kritisch naar zichzelf en de dialectwereld te blijven kijken, heeft Kraa de Twentse streektaalbeweging als ware in een opwaartse beweging gedwongen. Daarbij heeft hij er altijd op gehamerd dat streektalen dezelfde taalkundige mogelijkheden hebben als het standaard Nederlands.

Hottenhuis
Kraa zelf zei in zijn dankwoord veel te danken hebben gehad aan de grote woordenboekenmaker mr. Karel Schönfeld Wichers uit Rijssen en de enorme kennis van de bekende Twentse etymoloog André Hottenhuis. Daarnaast dankte hij Thea Kroese die destijds directeur was van de toenmalige Twente Akademie. "Je kunt wel veel ideeën hebben, maar je hebt ook mensen nodig die ze uitvoeren en dat heeft Thea al die jaren op een voortreffelijke wijze gedaan." Kraa dankte ook zijn vrouw Joke die hem enerzijds altijd de ruimte heeft gegeven om met het dialect en schrijven bezig te zijn, maar ook altijd met een kritische blik is blijven kijken naar wat haar man op papier zette.

Robijn
De uitreiking van de Twentse Taalpries werd bijgewoond door vele bekende gezichten uit Twentse dialectkringen. Ook directeur Vincent Robijn van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) was aanwezig. Onder de HCO-paraplu valt ook het onlangs geopende Twentehoes, het centrum voor streektaal en -cultuur in Hengelo.

Tweejaarlijks
Het is vier jaar geleden dat de Twentse Taalpries is uitgereikt. De volgende Taalpriesuitreiking zal geheel door het Twentehoes worden georganiseerd. Het is de bedoeling dat de Twentse Taalpries weer een tweejaarlijkse prijs gaat worden.

Natuurervaringsnacht

OMMEN - Op vrijdag 19 oktober organiseren Natuur en Milieu Overijssel en Landschap Overijssel een speciale ervaringsnacht in de natuur voor jonge mensen.

Onder leiding van bushcraft experts en doorgewinterde boswachters gaan de deelnemers in de prachtige natuur nabij Ommen vuur maken, dieren van de nacht ontdekken, eten uit de natuur, frisse lucht ademen en overnachten onder de sterren. Tijdens deze doe-activiteit gaan jonge mensen en natuurgidsen/liefhebbers elkaar enthousiast maken over de natuur. Dit door juist samen actief in de natuur bezig te zijn. Ben je tussen de 16-35 jaar en wil je van doorgewinterde natuurexperts leren over de natuur? Dan ben je van harte welkom. Of ben je een natuurgids/liefhebber die graag wil leren wat jongeren leuk vinden aan de natuur, hoe je ze kunt boeien, wat ze er van weten en hoe ze het beleven? Doe dan mee! We overnachten in halfopen tenten onder de sterren. De activiteit vindt plaats in de prachtige natuur van Ommen. Deelname is kosteloos.

Thema's
Er komen veel verschillende aspecten van de natuur aan bod. Onder meer de stilte, het bushcraften, de heerlijk eetbare natuur, de boeiende sterrenhemel en natuurlijk de vele dieren die juist in de nacht actief zijn. Wil je meelopen? Denk dan in ieder geval aan warme kleding, goede schoenen, neem een slaapzak en matje mee, regenkleding, zaklamp en een zakmes. De organisatie zorgt voor eten en drinken.

Aanmelden
De tocht zal gehouden worden van vrijdag 19 op zaterdag 20 oktober. Deelname is gratis. De locatie is de Wolfkuil aan de Wolfskuil 15, 7731AP in Ommen. Dit ligt midden in het mooie bos. Aanvang is om 16.00 uur en het duurt tot 09.00 uur. Dit is inclusief diner en ontbijt. Aanmelden kan via www.natuurenmilieuoverijssel.nl. Mail voor meer informatie met Peter Adema, adema@natuurenmilieuoverijssel.nl, of bel met 038-4250960.

Van amateur naar fulltime beroepstrompettist

RIJSSEN - In het vorige artikel vertelde oud-Rijssenaar Harry Nijkamp over zijn begin als trompettist op jeugdige leeftijd bij muziekvereniging Wilhelmina en zijn gedroomde carriere als beroepstrompettist.

Mijn eerste professionele trompet kreeg ik op 16 jarige leeftijd van mijn vader een, Bach tradivarius. Een hele vooruitgang en een stimulans om nog meer te studeren. Na de middelbare school kwam ik bij het Trompettercorps der Calvarie in Amersfoort. Daar heb ik 14 maanden een geweldige tijd beleefd met optredens en veel studeren ter voorbereiding op m'n toelating tot het conservatorium. Iedere maandagavond bezocht ik een jazzcafé in Laren waar dan een orkest speelde om te luisteren. Oefenen is een vereiste voor en muzikant, maar het is zeker zo belangrijk om te luisteren naar ander musici.

Conservatorium
Op het conservatorium kreeg ik in 1983 het aanbod om bij beroepsorkest Rendez Vous te werken, een vooraanstaand top 40 orkest. Met deze band trokken we het hele land door voor optredens met onder andere Lee Towers, Anita Meije, Andre Hazes en Rene Froger. In de jaren 1988 1989 vroeg de Duitse schlagerzanger Freddy Breck de band om hem te begeleiden op wereldtournee in de USA voor Duitse emigranten. Een hele belevenis voor ons met een pikant detail: we werden aangekondigd als ''Rendez- Vous uit Duitsland" en dronken dan ook bier als Duitsers, dit als camouflage.

De Havenzangers
Op een dag kwam er het telefoontje van Henk Pieket van de Havenzangers, met de vraag of ik interesse had om voor ze te komen werken. Ik kende ze al van de vele optredens in het land. Nadat hun trompettist was gestopt vroegen ze mij zijn plaats in te nemen. Er was een nieuwe LP gepland dus ik mocht meteen mee de studio in en aan het werk. Met de Havenzangers groeiden we gestaag de Top 40 in. Het was hard werken geblazen; we kwamen 's ochtends vroeg thuis en de volgende dag was er promotiewerk of een TV- of radio optreden. We maakten veel meer dan 40 uur per week, maar hadden er veel schik in.Tijdens het 750-jarig bestaan van Rijssen stonden we met de Havenzangers in de Habito tent bij Havezate de Oosterhof voor een optreden. In een volgend artikel het vertrek bij de Havenzangers om naar de USA te gaan.
Dick Tukkers

Seldom Sene

RIJSSEN - Seldom Sene is te horen in Parkgebouw Rijssen op 13 oktober.

Het blokfluitkwintet bestaande uit uitsluitend vrouwen trekt door heel Europa met een uniek repertoire. Laat u ontroeren door de klanken van blokfluiten op 13 oktober vanaf 20.00 uur in Parkgebouw Rijssen aan de Oosterhofweg 49. De kaarten voor deze uitvoering kosten € 17,50 en zijn te koop bij de kassa of online via www.parkgebouw.nl.

Jongerenavond

RIJSSEN - NPV Rijssen houdt een jongerenavond op 5 oktober met als thema eenzaamheid.

NPV Rijssen is lokale afdeling van de Nederlandse Patiënten Vereniging. Zij zetten zich in voor iedereen die gebruik maakt van voorzieningen in de gezondheidszorg of welzijn. NPV Rijssen houdt een op 5 oktober een jongerenavond met als thema eenzaamheid. Het is niet vreemd dat juist deze jongerenavond, tijdens de week tegen eenzaamheid, als thema eenzaamheid heeft. Deze avond wordt gehouden op 5 oktober vanaf 19.30 uur in Speeltuin De Hoge Esch aan de Teunis Lodderstraat 13 in Rijssen. De avond wordt verzorgd door de NPV samen met Bert Reinds. Meer informatie over NPV is te vinden op npvzorg.nl. Voor meer informatie over deze bijeenkomst kan een e-mail gestuurd worden naar secretaris@npv-rijssen.nl. Iedereen is welkom, ook iemand meebrengen is geen enkel probleem en de toegang is gratis.

Bijeenkomst kanker en vermoeidheid

ENTER - Woensdag 17 oktober van 15.30 tot 17.30 wordt er door TeamFysiek in samenwerking met het ErgotherapieTeam, Diëtistenpraktijk Almelo en Coachingpraktijk Hartzaken een informatiebijeenkomst over kanker en vermoeidheid georganiseerd in Enter.

Op deze middag willen we met u in gesprek gaan en informatie geven. Al uw vragen over dit onderwerp kunt u stellen en gaan we zo goed mogelijk beantwoorden. Iedereen die te maken heeft met vermoeidheid bij kanker is welkom, dus niet alleen patiënten maar ook familieleden, professionals en andere geïnteresseerden. Vermoeidheid is immers niet alleen lichamelijk en geestelijk aanwezig maar werkt door in het hele dagelijkse leven en de sociale omgeving. Er is verder medewerking van Janneke lingerie, Sabrina´s Hair & Make-up, stichting Over@Leven en Gasterij Het Middenplein.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jessica Nijzink van TeamFysiek; tel. 0547 38 8244. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. We hopen u allen 17 oktober te mogen verwelkomen bij Team Fysiek Middenplein 16 in Enter.

Patroon

HOLTEN - Daniëlle Schel is een nieuwkomer in de wereld van cabaret, maar zeker niet de minste.

Op vrijdag 12 oktober is Daniëlle Schel te zien met de try out van haar avondvullende show Patroon. Een programma met muziek, typetjes en scènes die laten zien waarom zijn in haar nog korte carrière toch al de nodige prijzen heeft gewonnen. De voorstelling in Kulturhus Holten begint om 20.00 uur en entreebewijzen zijn te koop voor € 12,- per stuk.

ff niks!

RIJSSEN - Een dag niks anders doen dan tijd voor jezelf maken, dat is wat er op het programma staat voor zaterdag 13 oktober vanaf 9.30 uur.

Deze workshop staat in het teken van meditatie, ademhaling en binnen en buiten tot rust komen. Om deel te kunnen nemen aan deze workshop is opgave noodzakelijk. Dit kan via danielle@coachingspraktijkhartzaken.nl of antonnet@dynamiekinpraktijk.nl. Kosten van de workshop bedragen € 75,- en dit is inclusief koffie, thee, lunch en materialen.

Duurzaam Holten

HOLTEN - Op woensdag 10 oktober geeft Jan Terlouw een lezing over duurzaamheid.

Woensdag 10 oktober is de Dag van de Duurzaamheid. Niet zo verwonderlijk dat er deze dag extra wordt stilgestaan bij duurzaamheid. Ook in Holten wordt er deze dag extra aandacht besteed aan dit onderwerp. Zo is er in Kulturhus Holten een lezing van Jan Terlouw over Duurzaam Holten. Jan Terlouw heeft door heel Nederland al lezingen gehouden over duurzaamheid en hij laat zien dat men met zowel kleine als grote verandering een bijdrage kan leveren aan een duurzamere wereld. De lezing begint om 19.00 uur. Laat u inspireren!

Van isolement naar succes en talent

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen, maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. Rob (28) doet dit keer zijn verhaal.

Rob heeft zijn talent wel echt ontdekt. Toen hij binnenkwam bij RVTwente, een re-integratiebedrijf in Enschede, begon hij met tekstschrijven "om eens uit te proberen". Toen bleek dat Rob ook nog echt goed was in schrijven, was dat voor hem een vreemde gewaarwording. "Dat ik ergens goed in zou kunnen zijn, was me volkomen wereldvreemd."

Isolement
Toen Rob jaren terug ging studeren, werd hij heel vrij werd gelaten. Dit werkte totaal niet en hij moest zijn studie staken. Rob zat toen een hele tijd thuis tot hij bedacht dat het hem alleen niet ging lukken om zijn psychische problemen aan te pakken, hij ging in therapie. Toen deze was afgelopen, voelde hij zich niet per se beter. Hij had niks meer omhanden en raakte in een sociaal isolement. Op een gegeven moment vond zijn vader dat het zo niet langer kon en hij opperde dat een re-integratietraject misschien iets voor hem was. Zodoende kwam Rob bij RVTwente terecht. "Die stap had ik echt nodig om weer uit dat isolement te komen, ik had weer een reden om uit mijn bed te komen."

Diagnose
Waar ze pas twee jaar geleden achterkwamen, is dat een deel van Rob's klachten door Autisme kon worden verklaard. "Dat hebben ze helaas wel jammerlijk laat opgemerkt." Rob is wel blij dat hij veel dingen nu beter kan plaatsen. "Ik heb nu een aantal handvaten waarmee ik moet werken en sommige andere dingen moet ik accepteren van mezelf." Wat hij ook heeft geleerd is dat hij niet alles alleen moet willen doen en dat je soms anderen nodig hebt. "Dingen zelf doen is niet hetzelfde als dingen alleen doen."

"Best een succes"
Succes is voor Rob jezelf kunnen ontplooien en kunnen doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, wat dat ook is. Helemaal leuk is het als het ook nog wat oplevert. "Neem de stukjes die ik schrijf, die worden door bedrijven gebruikt. Twee jaar geleden zat ik nog de hele week thuis en nu heb ik de hele week wat te doen en er komt er ook wat uit, dat is best een succes. Ik vind het vooral zelf soms lastig om te zien, maar je moet het wel naast elkaar bekijken." In zijn dagelijks leven zijn er nog steeds zaken waar Rob tegenaan loopt. Ondanks dat probeert hij door te zetten en hulp te vragen als het allemaal even niet lukt. Een betaalde baan in het schrijven dat is die stip aan de horizon waar hij op zijn eigen tempo naartoe werkt.

Foto: Arjan Baan Fotografie

Nieuwe Noabershof in Rijssen voor jong en oud

RIJSSEN – Er zijn vergevorderde plannen om in Rijssen een Noabershof te realiseren voor jonge gezinnen en senioren. Het idee achter de Noabershof is een woonvorm te maken waarin meerdere generaties van elkaars aanwezigheid kunnen profiteren.

Inmiddels is de Stichting Noabershof Riessen gevormd en telt het bestuur vijf mensen. Oud-makelaar Jellie Schelhaas is secretaris. "Jan Nijland kwam met het idee en ik was meteen enthousiast," zegt Schelhaas. "We zijn allemaal Rijssenaren die nadenken over onze toekomst. Voorzitter is Jan Nijland. De andere bestuursleden zijn Herman Grooten, Jan Altink en Gerrit Dannenberg ."

Locaties
Er zijn al enkele geschikte locaties in beeld: in het centrum, tegen het centrum aan dichtbij medische voorzieningen en winkels en ook op de rand van de bebouwde kom met de natuur binnen handbereik. "Mensen willen kleiner gaan wonen, maar bijvoorbeeld wel hun eigen tuintje houden. We kunnen de locaties nog niet bekend maken, want de omwonenden en de politiek moeten eerst op de hoogte gebracht worden," aldus Nijland.

Informatieavond 16/10
"Via de website www.noabershofriessen.nl kunnen mensen zich opgeven voor de informatieavond van 16 oktober in het Parkgebouw," zegt Herman Grooten. "Op deze avond worden de plannen op tafel gelegd." Wie alle ontwikkelingen wil volgen én de plannen wil steunen kan Vriend van Noabershof Riessen worden. "Het kost heel weinig," zegt Jan Altink, "maar je blijft wel van A tot Z op de hoogte."

Bank en gemeente
De initiatiefnemers hopen dat de plannen voor de nieuwe woonvorm ook in Rijssen gestalte krijgen. "Alle signalen staan op groen. De Rabobank Rijssen-Enter en de gemeente Rijssen-Holten zien een Noabershof helemaal zitten," zegt Dannenberg, die vaststelt dat woonwensen door de jaren heen kunnen veranderen door allerlei oorzaken. "Maar mensen willen wel altijd graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daar is een Noabershof precies geschikt voor" zegt Dannenberg.

In een Noabershof kiezen jongeren en ouderen ervoor om bij elkaar te gaan wonen om elkaar te helpen als dat nodig is. Uiteraard wel met behoud van ieders privacy.

Autobedrijf Schippers levert wederom serie bedrijfsauto's

Foto: ALDO_FERRERO

HOLTEN - Op 1 september 2017 is de tweede vestiging van Gebr. Meijer luchttechniek B.V. in het leven geroepen onder de naam Gebr. Meijer luchttechniek Oost B.V. gevestigd in Holten.

Na iets meer dan een jaar vanaf de oprichting bestaat het wagenpark al uit 6 bedrijfsauto's. Deze maand komen er daar nog eens 3 bij, wat het wagenpark op 9 bedrijfsauto's brengt. Natuurlijk is het belangrijk om als bedrijf een betrouwbare mobiliteitspartner te hebben, die altijd voor je klaar staat als de werknemers een probleem met de auto hebben. Gebr. Meijer heeft in Autobedrijf Schippers deze partner gevonden. Deze biedt de volledige Fiat Professional lijn aan. Autobedrijf Schippers wenst de directie en de berijders van de nieuwe bussen veel veilige kilometers en plezier van de voertuigen toe!

Concert Holtens Mannen Koor

HOLTEN - Zet het al vast in uw agenda: het Holtens Mannen Koor zal op vrijdag 16 november haar jaarlijkse concert geven.

En het wordt weer iets bijzonders. Onder leiding van dirigent Henk Valk zal er een divers programma worden uitgevoerd. Aan deze avond zal tevens medewerking worden verleend door de bekende sopraan Karin Hertsenberg. Aan de vleugel zal het mannenkoor worden ondersteund door Henk Ruiter. Deze laatste heeft in het verleden al meerdere keren mede door zijn spel de avond tot een succes gemaakt. Mochten er nog mannen zijn die door dit bericht belangstelling voor het Holtens Mannen Koor hebben gekregen, dan zijn ze van harte welkom op de repetitie avond (dinsdag van 20.00 tot 22.00 uur) in De Regenboog aan de Schoolstraat in Holten.

Creatieve doe-middagen

HOLTEN - Bij ViaVie Welzijn kan men om de 14 dagen lekker creatief aan de slag in het Kulturhus te Holten. De creatieve middagen staan onder leiding van 3 vrijwilligers die elke keer weer een leuk, creatief en betaalbaar programma in elkaar weten te zetten. Maar naast de creativiteit, is de gezelligheid onderling met het kopje koffie minstens net zo gezellig. Ontspannen bezig zijn in een gezellige sfeer, dat is waar de middagen om draaien.

Vrijdag 19 oktober gaan de creatieve middagen al weer van start. Op het programma staat het maken van een pop van een strandhoed. Opgeven voor pop van een strandhoed kan tot en met vrijdag 12 oktober, in verband met de inkoop van materialen. Een voorbeeld van de pop is te vinden op de website van ViaVie Welzijn: www.viaviewelzijn.nl. De 2 middagen erop (vrijdag 2 en vrijdag 16 november) staan in het teken van het maken van een oorwurmhotel, of een luizenbol. Dit is een tuinsteker die gebruikt kan worden de luizen uit de planten te halen en in de luizenbol te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn later te zien op de website van ViaVie, of neem contact op met ViaVie Welzijn. De middagen zijn van 13.30 tot ongeveer 15.30 uur en de kosten bedragen 3,50 euro per middag, inclusief koffie en exclusief materiaalkosten.

Aanmelden
Voor meer informatie en/of opgave, neem contact op met ViaVie Welzijn via 0548 36 27 55 of info@viaviewelzijn.nl.

De Marsmeiden

RIJSSEN - In Parkgebouw Rijssen staat op 12 oktober Toneelvereniging Puur op de planken.

Toneelvereniging Puur bestaat inmiddels alweer 5 jaar. Het enthousiasme van de leden van de vereniging en het kunnen overbrengen naar het publiek heeft dit mogelijk gemaakt. Kom op 12 oktober ook naar het Parkgebouw om dit zelf te ervaren met het nieuwste stuk 'De Marsmeiden'. Deze komedie gaat over de drie oprichters en begeleiders van het majorettekorps 'Nova Gloria'. De jonge majorettes dumpen hun begeleiders en dan... De voorstelling begint om 20.00 uur in de Van Dam zaal. Kaarten voor de voorstelling kosten € 10,- per stuk.

Bijeenkomst Jeruel

Shutterstock

RIJSSEN - Vrijdag 5 okt. 2018 komt ds. Wim Arendshorst uit Rijssen spreken in Jeruel. Israël is een staat in de branding politiek gezien.

Veel Europese landen hebben een dubbel gevoel daarbij. Enerzijds gunnen ze de joden hun staat, omdat dit volk in ons werelddeel door de Holocaust is heengegaan. De Europese Unie heeft te maken met verschillende belangen in de Arabische wereld van het Midden-Oosten: `Wat hebben christenen met Israel?` is daarom het onderwerp voor deze avond. De Bijbelkringavond in Jeruel te Rijssen wordt om de twee weken gehouden. De lezing begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Toegang is gratis. Koffie en thee wordt geschonken. Adres: Van Heekstraat 40, 7462 NE Rijssen. De zaal is ook bereikbaar via Holterstraatweg 125. Iedereen, jong en oud is hartelijk welkom! Voor meer informatie: http://jeruelrijssen.nl/

Zonnige wandeldag voor de Zonnebloem

RIJSSEN - De Zonnebloem Rijssen is aangenaam verrast met de bijdrage van bijna drieduizend euro door de succesvol verlopen Bos en Heuvel Wandeltocht en de gehouden sponsoractie.

Het was zaterdag niet alleen een prachtige wandeldag, het was ook een mooie dag voor De Zonnebloem Rijssen. Aan het eind van de wandeldag was De Zonnebloem afdeling Rijssen een bedrag van 2.895,- euro rijker! Mede dankzij het prachtige wandelweer kwamen de wandelaars van heinde en ver en van dichtbij, naar het Parkgebouw in Rijssen.

Mooie opkomst
De start was om acht uur 's morgens; de eerste wandelaar meldde zich al voor zeven uur. In totaal liepen 315 wandelaars een van de vier prachtige routes in het buitengebied van Rijssen, Enter en Wierden. De Bos en Heuvel Wandeltocht, waarvan dit jaar de opbrengst voor de lokale afdeling van de Zonnebloem was, werd georganiseerd door de wandelafdeling van Atletiekvereniging Rijssen en Rotary Rijssen Regge Regio. Hans Snijders, voorzitter van Rotary Rijssen Regge Regio, maakte het eindbedrag van deze wandeldag bekend: 2.895, euro. Hij bedankte de uitzetters van de prachtige wandelroutes en alle vrijwilligers en overhandigde een cheque van 1.600 euro, de opbrengst van een sponsoractie binnen de Rotaryclub, aan Christien Jelsma, voorzitter van de Zonnebloem afdeling Rijssen. Loek Baaijens van de wandelafdeling van AVR kon het mooie bedrag van 1.115,- euro overhandigen, de opbrengst van de deelnemers aan de wandeltocht. De verkoop van Welfare-artikelen tijdens deze wandeldag bracht 180 euro op.

Mooie verrassing
Het totaalbedrag van 2.895,- euro verraste de voorzitter van De Zonnebloem. "Daar kunnen we onze gasten echt mee verwennen en iedereen meekrijgen" riep Christine Jelsma verheugd uit. "We willen iedereen bedanken die ons gesponsord heeft en mee gewandeld heeft. En dank aan alle vrijwilligers die er aan mee gewerkt hebben dat deze dag goed verlopen is." De Zonnebloem Rijssen zet zich in voor mensen met een lichamelijke beperking. Ze bezoekt haar gasten thuis en verzorgt meerdere activiteiten voor inwoners met lichamelijke beperkingen. Jelsma: "Deze bijdrage helpt ons de komende jaren om het activiteitenprogramma extra aantrekkelijk te maken."

Noabershof in Rijssen voor jong en oud

RIJSSEN – Er zijn vergevorderde plannen om in Rijssen een Noabershof te realiseren voor jonge gezinnen en senioren.

et idee achter de Noabershof is een woonvorm te maken waarin meerdere generaties van elkaars aanwezigheid kunnen profiteren.

Inmiddels is de Stichting Noabershof Riessen gevormd en telt het bestuur vijf mensen. Oud-makelaar Jellie Schelhaas (tweede van rechts) is secretaris. "Jan Nijland kwam met het idee en ik was meteen enthousiast," zegt Schelhaas. "We zijn allemaal Rijssenaren die nadenken over onze toekomst. Voorzitter is Jan Nijland (tweede van links). De andere bestuursleden zijn Herman Grooten, Jan Altink en Gerrit Dannenberg."

Locaties
Er zijn al enkele geschikte locaties in beeld: in het centrum, tegen het centrum aan dichtbij medische voorzieningen en winkels en ook op de rand van de bebouwde kom met de natuur binnen handbereik. "Mensen willen kleiner gaan wonen, maar bijvoorbeeld wel hun eigen tuintje houden. We kunnen de locaties nog niet bekend maken, want de omwonenden en de politiek moeten eerst op de hoogte gebracht worden," aldus Nijland.

Informatieavond 16/10
"Via de website www.noabershofriessen.nl kunnen mensen zich opgeven voor de informatieavond van 16 oktober in het Parkgebouw," zegt Herman Grooten (derde van rechs). "Op deze avond worden de plannen op tafel gelegd." Wie alle ontwikkelingen wil volgen én de plannen wil steunen kan Vriend van Noabershof Riessen worden. "Het kost heel weinig," zegt Jan Altink (links), "maar je blijft wel van A tot Z op de hoogte."

Bank en gemeente
De initiatiefnemers hopen dat de plannen voor de nieuwe woonvorm ook in Rijssen gestalte krijgen. "Alle signalen staan op groen. De Rabobank Rijssen-Enter en de gemeente Rijssen-Holten zien een Noabershof helemaal zitten," zegt Dannenberg, die vaststelt dat woonwensen door de jaren heen kunnen veranderen door allerlei oorzaken. "Maar mensen willen wel altijd graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daar is een Noabershof precies geschikt voor" zegt Dannenberg.
In een Noabershof kiezen jongeren en ouderen ervoor om bij elkaar te gaan wonen om elkaar te helpen als dat nodig is. Uiteraard wel met behoud van ieders privacy.

Kinderfeestjes bij de Brandweer Twente

TWENTE - Brandweer Twente bestaat dit jaar 5 jaar en organiseert daarom tijdens de landelijke Brandpreventieweken brandweer kinderfeestjes voor vijfjarigen. De burgemeesters van alle 14 Twentse gemeenten komen de taart snijden en vieren mee. Daarnaast krijgen alle baby's die in oktober geboren worden een brandweer geboortetas. De hele maand oktober staat in het teken van brandpreventie.

De brandpreventieweken hebben ook dit jaar als thema: Hé doe de deur dicht! Onderzoek heeft uitgewezen dat het sluiten van binnendeuren kostbare tijd oplevert om te kunnen vluchten en gered te worden. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook (de grootste bedreiging bij brand) beperkt wordt. Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plaats hangen en ook hoorbaar zijn. Afgelopen jaar zette de brandweer vooral in op jonge gezinnen die ook een verhoogd risico op brand lopen. Deze 'roze wolk'-campagne werd toen een succes.

Kinderfeestjes
Gingen vorig jaar alle Twente burgemeesters op kraamvisite, dit jaar snijden ze taart aan bij de brandweer kinderfeestjes. In iedere Twentse gemeente komt het eerste kindje dat vijf jaar wordt het kinderfeestje vieren bij de brandweerkazerne. Dit feestje staat uiteraard geheel in het teken van de brandweer en brandpreventie. De ouders en grootouders van de jarige krijgen bovendien een gratis woningcheck aangeboden. Naast de kinderfeestjes geeft de brandweer ook voorlichting bij kinderdagverblijven en kraamzorgorganisaties. In Nijverdal is het kinderfeestje op 13 oktober en in Rijssen op 31 oktober.

Column

Gerrit Dannenberg

Kraa

Biej hoogtepeunten en deeptepeunten in 't leawen wordt 'r nen hoop elöagen. Eagelijk is 't nit echt legen, mer mear fantaséren. Biej jubileums, groown, brulften en ofscheaid van bedriewe heu'j heel vake de meuiste verhalen oawer de leu. Lest wa'k op 'n ofscheaidsfeestje van nen kearl den 'k heel good kenne en ik dachen: geet non oawer um of zin´k gek?

Ach, netuurlijk snap ik het wal: op 't skeaiden van de moarkt doo'j mekoar ginnen trad noa. Mer toch…
Wat opvaalt is det álle leu biej 't ofscheaid ineens geveul vuur humor hebt. Good beschouwd nemt 'r allene mear komieken ofscheaid. Der wordt vake ezegd det ze gewetensvol zeent, harte vuur de zaak hadden, heel secuur warren, vasthooldend, duurpakkerig en helemoals an 'n eande hebt ze verestig ook nog geveul vuur humor. Geewt mer 's ach: ook al hef een vertrekker 'n humoristischen inslag van nen schildpad, dan nóg wordt eprezen as slim humoristisch. Een grötsen präwel wordt eprezen as cabaretier. En at'e aaltied heel slim saggereainig is ewes, dan zegge viej: "Hee har een biejzeunder geveul vuur humor." En hoo hätter a'j der dan biej lacht, hoo mear z'oe geleuwt.

Gerrit Kraa kreeg ofgelopen vriejdag de Twentse Taalpries. At 'r ene dee pries verdeend hef, dan is 't Kraa wal. Hee hef der lange op munn wochen. Det krie'j a'j nit alleman noar 'n moond kuijert. Gelukkig zea gin meanske det hee wal 'n biejzeunder geveul vuur humor har.

An 't eande van zin daankwoord verteelden hee det mooie Tweantse verhaal van Mans den op 't leste lea. Zin breur Graads zol der ne keer achterhen munn kieken, mer ze konnen nooit zo good met mekoar. Mer ook de pastoor veun det Graads ne keer oawer zikzelf hen mos stappen: "Goat 'r non hen en doot mekoar de haande. Temet is'e oet de tied en dan he'j der oe leawen laank spiet van."

In 't lesten gong Graads dan mear.

"Doar wa'j?" zea Mans.

"Doar wa'k," zea Graads en ze deden mekoar de haande.

Toen'e weggung, zea Mans: "Doar he'j good an edoan."

"Joa," zei Graads, "mer a'j wier better wordt geet 'n oaln toostaand wier in."

FC Twente – MVV

ENSCHEDE - Na de overwinning op Jong PSV staat op zondag 14 oktober de volgende thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht op het programma. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 16.45 uur.

MVV staat momenteel op de 9e positie in de Keuken Kampioen Divisie. Na zeven gespeelde wedstrijden heeft de club uit Limburg 11 punten verzameld. MVV beschikt de afgelopen wedstrijden over een prima vorm. Het behaalde zeven punten uit de laatste drie wedstrijden door FC Eindhoven (0-1) en FC Dordrecht (2-1) te verslaan en gelijk te spelen tegen Jong FC Utrecht (0-0).

Kaarten
Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen MVV heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen. FC Twente's eerste elftal hoopt natuurlijk ook dan weer vele trouwe supporters te mogen begroeten op de tribunes van de eigen Veste.

Sponsoren gezocht voor Marije Beverdam

RIJSSEN - Van 15 tot en met 21 oktober is in Lissabon, Portugal het EK Teamgym 2018. Marije Beverdam uit Rijssen neemt deel aan dit evenement, samen met het Nederlands Damesteam. Een bijzonder avontuur voor de gymnaste, maar zij is nog wel op zoek naar sponsoren.

Teamgym is in Nederland nog een relatief onbekende sport, aangezien het ook geen Olympisch onderdeel is. Het gevolg is wel dat de KNGU deelname niet financiert. Marije treent door de week drie keer bij turnschool Rijssen en in de weekends met het Nederlands team op diverse locaties. Kortom, een en ander brengt aardig wat kosten met zich mee. Kosten die de sporters zélf op moeten brengen. Marije hoopt dan ook dat er mensen zijn die haar willen steunen. Bijdrages zijn welkom op bankrekening: NL94 INGB 0753 7651 52 t.n.v. J. Beverdam, onder vermelding van 'sponsoring Marije.' Wie grotere bedragen wil sponsoren kan onder meer naamsvermelding op haar website krijgen. Kijk voor meer informatie ook op: facebook.com/marijebeverdamteamgym

As 't er ruumte is köant ze oe toch wal in 't nauw driewen.

Zus en zo

Een teuterig kearlke oet Bussloo
Hef 't vake oawer...zus en zo
Mer hee hef gin zus
Dat betekent vuur miej dus
Gin wassen beeld van um biej Madam-Tussaud

Jan Zandbergen

Maandag 8 oktober 10:00 uur

Goed advies bij Auping voor perfecte nachtrust

ENSCHEDE - Een goede nachtrust is van groot belang. We staan er allemaal wellicht te weinig bij stil: iedere dag breng je toch enkele uren door in je bed. Aangenaam slapen is belangrijk om 's ochtends weer goed aan je dag te kunnen beginnen. Een specialist zoals Auping Plaza in Enschede kan u hierbij helpen.

Een Auping Plaza is niet zomaar een beddenwinkel. Zij specialiseren in het hoogwaardige merk Auping, dat bekend staat om de hoge kwaliteit van matrassen, boxsprings en complete beddensets. Auping levert een breed assortiment aan matrassen, zodat er voor ieder lichaam een passende matras te vinden is. Veel mensen blijven helaas te lang liggen op een oude matras, waardoor de nachtrust geleidelijk aan slechter zal worden. Het advies is om een matras doorgaans ergens na 8 tot 10 jaar te vervangen. Ook in deze categorie is zeker innovatie, zo bieden moderne matrassen betere ondersteuning per lichaamsdeel, maar ook een hoge mate van ventilatie en ligcomfort. Auping Plaza Enschede biedt het volledige Auping-assortiment aan, waardoor u uitgebreid kennis kunt maken. Of u nu een matras zoekt, een compleet bed of bedtextiel; u bent aan het juiste adres. Auping levert ook een uitgebreid assortiment accessoires, uiteenlopend van nachtkastjes, bedlampen tot het innovatieve Connect-systeem, waarmee een bed verstelbaar is vanaf smartphone of tablet.

Goed advies
Bij Auping Plaza zijn de medewerkers ook echte Auping-specialisten. Een matras of bed aanschaffen doe je niet zomaar. Zij kunnen u perfect adviseren over welke matras het beste past bij uw lichaamstype, slaapstijl en comfort-wensen. Dankzij het grote assortiment kunt u ook uitgebreid proefliggen. U kunt ook een afspraak maken voor een uitgebreid slaapadvies; zo bent u zeker van een juiste keuze. Auping's slaapadviseurs hebben één doel: u helpen bij het vinden van uw perfecte nachtrust.

Service voorop
Auping Plaza Enschede levert en plaatst uw nieuwe bed gratis. Dankzij de productie in Deventer kunt u snel genieten van uw nieuwe bed, geheel op uw wensen afgestemd. Mocht u onverhoopt toch niet volledig tevreden zijn? U kunt tot maximaal 90 dagen na levering gebruik maken van de omruilgarantie. Hebt u een oude matras om in te leveren? Auping neemt deze bij levering van uw nieuwe bed graag voor u mee om deze weer te recyclen. Auping Plaza Enschede helpt u graag met het vinden van uw perfecte nachtrust. Kom langs aan de Haaksbergerstraat 130-136 in Enschede. Kijk ook op: www.aupingplaza-enschede.nl

De Zweef neemt kunstgras in gebruik

NIJVERDAL - Na de officiële opening van de vier kunstgrasvelden in de gemeente, houdt voetbalclub De Zweef ook een "eigen" opening van het kunstgrasveld. Dat gebeurt op zaterdag 20 oktober met een serie activiteiten voor alle leden. "Wij willen graag al onze leden betrekken bij de opening van het kunstgrasveld en dat kon natuurlijk niet bij de officiele opening", vertelt voorzitter Erik Heuver.

Toen bekend werd dat de gemeente op Gagelman kunstgras ging aanleggen, besloot het bestuur dat dat zou moeten komen op het hoofdveld. Dat kostte de vereniging weliswaar een flinke eigen bijdrage, maar dat had de ledenvergadering er graag voor over. Inmiddels ligt het veld er en is iedereen het er over eens dat het een grandioze aanwinst is voor de club en de uitstraling daarvan. De Zweef-opening van het veld is op 20 oktober om 12.00 uur. Na een openingswoord door voorzitter Heuver vindt het officiële deel plaats. Hoe is nog een verrassing. Daarna beginnen op deze nagenoeg voetballoze zaterdag de activiteiten met om 12.15 uur een voetbalwedstrijd tussen De Zweef 1 en de jongste jeugd van de club. Na afloop daarvan houdt de club wedstrijden om de penaltybokaal, georganiseerd door de Vriendenkring. Het schieten om de penaltybokaal is niet alleen voor actieve leden, maar voor alle leden van De Zweef en vriendenkring. De Zweef-opening van het kunstgras wordt aansluitend aan de penaltybokaal afgesloten met een feestavond met muzikale verrassing.

Konijnenbelt ook sterk in elektrisch rijden

NIJVERDAL - Autobedrijf Konijnenbelt in Nijverdal heeft al ruim 75 jaar ervaring in de autobranche, waarvan 40 jaar als Toyota-specialist. Het merk zet de afgelopen jaren ook sterk in op elektrisch rijden, waar ook bij Konijnenbelt steeds meer vraag naar is.

Elektrisch rijden is duurzaam, goed voor de portemonnee en ook nog eens gewoon leuk met de snelle, high-tech modellen met veel innovaties die tegenwoordig rondrijden. Toyota heeft al 21 jaar Hybrid Electric modellen in haar assortiment. Deze zijn nu eltra aantrekkelijk geprijsd. Op deze auto's die een benzine- en een elektromotor op een slimme manier combineren, krijgt u nu tot 2.400 euro Hybrid Electric Bonus.

Voordelen
Een hybrid-electric heeft veel voordelen. Zo bespaart u benzine, vermindert u CO2-uitstoot en geniet u van de krachtige prestaties van twee krachtbronnen. Daarnaast wordt de benodigde energie om de auto op te laden zelf door de auto opgewekt en komt hier geen oplaadkabel aan te pas. U rijdt dus al snel 50% elektrisch en geniet tegelijkertijd van maximale prestaties. De hybride technologie zorgt voor een zo slim en efficiënt mogelijk verbruik van energie. Zo leveren de motoren een maximaal vermogen op de snelweg en bij het inhalen. Wanneer u afremt of langzamer gaat rijden, zorgen deze er juist weer voor dat de accu wordt opgeladen.

Tijdelijke bonus
Momenteel is hybride rijden extra fijn geprijsd bij Toyota. Tot en met 30 november ontvangt u een aantrekkelijk bonusvoordeel op diverse modellen. Zo rijdt u de zuinigste hybride in zijn klasse, de veelzijdige Toyota Yaris, nu met 1.000 euro Hybrid Electric Bonus. Op de innovatieve Auris en de dynamisch vormgegeven Auris Touring Sports geldt tijdelijk een bonus van 1.500 euro. Ook de Toyota C-HR, de stoere cross-over, is er in een hybride versie. Met de Hybrid Electric Bonus bespaart u tijdelijk tot 2.400 euro op deze 5-deurs hybride cross-over.

Maak kennis
Wilt u zelf wel eens de kracht van hybride ervaren? Kom naar Toyota-specialist Konijnenbelt in Nijverdal en doe de Hybrid Electric Challenge. Hierbij maakt u ook nog eens kans op een elektrische fiets. Zij geven graag advies over aankoop of bijvoorbeeld lease. Natuurlijk bent u ook voor een passende occasion en onderhoud aan uw auto van harte welkom. U vindt autobedrijf Konijnenbelt aan de Wierdensestraat 27-31 in Nijverdal. Kijk ook op de website: www.toyota-konijnenbelt.nl

N-A-H Contactdag

HARDENBERG - In Nederland zijn naar schatting 650.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval, trauma, een beroerte, TIA, hersentumor of infectie. Jaarlijks lopen zo'n 140.000 mensen hersenletsel op. Om deze groep te helpen organiseert de patiëntenvereniging van Niet-Aangeboren Hersenletsel afdeling Overijssel een contactdag.

Deze contactdag zal gehouden worden op zaterdag 13 oktober van 10.00 tot 15.00 uur. De locatie ise: InteraktContour, Burgemeester Bramerstraat 228 in Hardenberg. Parkeren kan onder andere. onder het LOC+ Hardenberg. Er zijn vier workshops in de ochtend die na de middagpauze worden herhaald. Thema's zijn: Ronnie Gardner Methode, Techniek in zorg thuis, Mindfulness en Creatief bezig zijn. De dag wordt georganiseerd voor mensen met de eerdergenoemde aandoeningen; ook hun familieleden en vrienden zijn van harte welkom bij deze leerzame dag. Aanmelden kan via het E-mailadres ovcontactdag@gmail.com of via 06 -54 61 64 66 van Henk Klunder.

Wandel mee in de herfsttinten

NIJVERDAL - De herfst lijkt definitief door te zetten. De natuur is volop in beweging en de mooiste herfstkleuren komen al weer tevoorschijn.

Struin mee met een gids van Staatsbosbeheer en laat je verrassen door al het moois dat de Sallandse Heuvelrug in de herfst te bieden heeft. Deze maand worden op verschillende data herfstexcursies gehouden bij het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer in Nijverdal. Tijdens de wandeling hoor je de verhalen van de cultuurhistorie en de natuur van de Sallandse heuvelrug. Wandel mee op zaterdag 13, vrijdag 19 en zondag 21 oktober start om 14.00 uur. Ca. 2 uur/5 kilometer. De kosten van de wandeling zijn voor volwassenen 4 euro en voor kinderen t/m 12 jaar 2,50 euro. Aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/herfstwandeling-over-de-sallandse-heuvelrug

Op het gevoel

HOLTEN - De kleinkunstenares Charlotte Glorie houdt u een spiegel voor op woensdag 10 oktober.

Charlotte Glorie heeft een verrassende kijk op het leven en alles wat daarmee samenhangt. Wie weet kijkt u na de voorstelling ook anders naar zaken als de maatschappij en geloof. Commissie Vorming en Toerusting Holten maakt deze avond mogelijk in Gebouw Irene aan de Boschkampsstraat 6 in Holten. Het programma begint om 20.00 uur en de entreebewijzen kosten € 5,- per stuk.

Maria Passie

HAARLE - De Maria Passie is een moderne theatervoorstelling over het verhaal van Maria.

Moderne muziek en het verhaal van Maria passen beter bij elkaar dan u in eerste instantie zou denken. Deze bijzondere voorstelling is op 20 oktober te zien bij H. Sebastianuskerk aan de Kerkweg 1 in Haarle. Aanvang is om 19.30 uur en toegangskaarten kosten € 10,- per stuk. Voor meer informatie gaat u naar www.demariapassie.nl.

Brunch plus

ENTER - Op 14 oktober vanaf 10.30 uur is er een frisse neus - bewustwording - brunch georganiseerd door Randje.

Eerst een wandeling, dan een inspirerende lezing gegeven door Bananatree en daarna een heerlijke lunch van Gasterij Het Middenplein. Bestel kaarten à 35,- via www.ticketkantoor.nl/shop/randje

Samen dineren bij De Passage

RIJSSEN - ViaVie Welzijn Rijssen-Holten organiseert op woensdag 24 oktober aanstaande een heerlijk 3-gangen diner bij brasserie De Passage, Hogepad 1-100 te Rijssen voor senioren. Er is tijdens dit diner weer volop gelegenheid elkaar te ontmoeten en te spreken!

De kosten voor het diner bedragen € 14,-- p.p. exclusief drankjes. De aanvang is om 17.30 uur. De gastvrouwen van ViaVie Welzijn zullen u zoals gewend bent u weer hartelijk verwelkomen en indien nodig de "helpende hand" bieden! Opgave graag via telefoonnummer 0548-362755 bij ViaVie Welzijn. ViaVie organiseert regelmatig dit soort leuke diners en andere activiteiten voor een brede doelgroep inwoners. Onder meer met als doel om leuke sociale contacten op te bouwen. Hebt u interesse in het totale aanbod activiteiten? Kijk dan eens op: www.viaviewelzijn.nl

Lekkere snuffelen tijdens boeldag bij n' Roondgaank

RIJSSEN – Kringloopbedrijf n' Roondgaank aan de Nijverheidsstraat in Rijssen houdt op zaterdag 6 oktober weer haar jaarlijkse boeldag. Het magazijn puilt weer uit, de winkel staat vol…

Van 09.00 uur tot 16.00 uur is een grote voorraad kleingoed voor weinig geld verkrijgbaar en de gehele dag is er nieuwe aanvoer van materialen. Het maakt dus niet uit of je 's ochtends vroeg of later op de middag komt, de collectie blijft interessant. Bovendien is er deze najaarseditie ook een grote boekenmarkt, gescheiden van de kratjesmarkt, zodat literatuurliefhebbers rustig kunnen neuzen tussen honderden boeken.

Groot assortiment
Maar daar blijft het zeker niet bij, laat bedrijfsleider Johan Koppelman weten. "Natuurlijk zijn er weer veel kratjes met kleingoed, zoals muziek, kopjes, vaasjes en curiosa. In hoofdzaak is het materiaal dat niet uitgezocht is en waar dus zeker mooie spulletjes tussen kunnen zitten! Maar we hebben deze keer veel meer, waaronder zo'n honderd dozen vol met boeken." Het is écht een grote collectie en bovendien niet uitgezocht; wie op zoek is naar mooie leesboeken komt zeker aan z'n trekken. "Daarnaast gaat de gehele zomercollectie van kleding voor weinig in de verkoop, zodat ruimte wordt gemaakt voor de wintercollectie! Alles uit de winkel en de opslag wordt tijdens de boeldag aangeboden."

Kerst
Met het oog op de naderende donkere dagen wordt ook een enorme bulk kerstspulletjes gepresenteerd. "We hebben dit jaar alles opgeslagen in een extra hal, waardoor ook hier vooral veel te vinden is, van kerstbomen, tot lampjes en van kerstballen tot slingers en andere attributen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Na de boeldag gaan we overigens ook in de winkel kerstproducten verkopen." De kratjes met kleingoed en de boekenmarkt worden op het terrein tegenover de winkel gepresenteerd, op het terrein van Van Geenen Metaalfinishing die de ruimte daarvoor belangeloos beschikbaar stelt. Maar ook in en achter de kringloopwinkel is genoeg te vinden. "Alles in de winkel wordt met vijftig procent korting verkocht, behalve de kleding, daarop geven we 25 procent korting", duidt Koppelman. "Achter onze winkel is magazijnverkoop van tuinartikelen, tuinmeubelen en tuingereedschap."

Kom ook
De boeldag is inmiddels een regelmatig terugkerende traditie bij de Rijssense kringloopwinkel. Het doel is de voorraden terug te dringen, zodat er in de winkel ruimte ontstaat voor nieuwe producten. "Dit is dé kans om voor weinig geld leuke spulletjes te bemachtigen. Neem een tas of doos mee en verzamel alles wat je graag wilt hebben. Snuffel naar hartenlust en onze medewerkers bepalen dan een lage totaalprijs. "Op het terrein wordt voor de allerkleinsten een springkussen geplaatst en zijn er versnaperingen, koffie, thee en ranja met cake en spekjes verkrijgbaar. Daarmee is een bezoek aan de boeldag een gezellig uitje voor het hele gezin.

Weekend van de Wetenschap in de sterrenwacht

HELLENDOORN - Wie op een mooie heldere nacht en een mooie donkere plek eens naar boven kijkt verbaast zich al snel over al het moois dat in het heelal te zien is. De maan, de sterren, de verre planeten... een oneindige leegte die toch heel vol blijkt te zijn. En we weten steeds meer over ons eigen zonnestelsel dankzij de wetenschap.

Daarom haakt ook de sterrenwacht van Hellendoorn graag aan bij het Weekend van de Wetenschap dat komend weekend gehouden zal worden. Op 5 en 6 oktober openen kennisinstellingen, musea, sterrenwachten en vele andere organisaties hun deuren voor het publiek. Kom en neem een kijkje achter de schermen van de sterrenwacht en dat deel van de natuurkunde dat in verband staat met astronomie. De Universiteit Twente en sterrenwacht Hellendoorn stelden samen een leuk programma op, ook vooral voor kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar. De vrijwilligers van de sterrenwacht nemen hen mee naar de Astronomische Proefjesfabriek, een succesvol en leerzaam "multi proefjesevenement" voor de jeugd. Zo is er een eetbaar zonnestelsel of kijk wat je allemaal kunt doen met laser licht en spiegels. Dat en nog heel veel meer valt allemaal te beleven in de Astronomische proefjesfabriek. Natuurlijk er is ook volop gelegenheid om een kijkje te nemen in de grote koepel met de telescopen. Er zijn demonstraties met de telescopen, kijk en luister naar de zon via de zon- en radiotelescopen van de sterrenwacht. Ook het spannende planetarium is open. Iedereen is zaterdag van harte welkom van 10.00 hr. tot 14.00 uur In het Buitencentrum, gevestigd aan de Grotestraat 281 Nijverdal

Heksendoorn komt er aan!

HELLENDOORN - De eerste raadselachtige mistflarden, die na de zomer door de straten van Hellendoorn dreven, waren eigenlijk al weer de eerste voortekenen van de nieuwe editie van Hellendoorn Heksendoorn.

Langzaamaan wordt de spanning al weer voelbaar en in de komende weken zal het dorp Hellendoorn stapje voor stapje weer veranderen in een vakantiedorp Heksendoorn voor talloze heksjes, vampiertjes en andere griezelige wezens. In de week van 21 t/m 28 oktober staat Hellendoorn Heksendoorn dus weer bol van griezelige wandelingen, spannende avonturen en andere hekserij.

Kaartverkoop
De kaartverkoop van de Heksendoorn-activiteiten start op dinsdag 9 oktober bij de vaste voorverkoopadressen. Tickets zijn te koop bij Primera Hofman Hellendoorn en Tourist Info Nijverdal. Kaarten voor de pompoenworkshop zijn ook te koop bij Tuincentrum Calkhoven aan de Rijssensestraat 280b in Nijverdal. Kaarten voor de spannende tocht zijn online te koop, daarvoor moet men even kijken op de Facebook pagina van Heksendoorn: www.facebook.com/heksendoorn of op www.vvvhellendoorn.nl.

Nieuw programma
De organisatieheksen hebben gehoord dat de heksen, die binnenkort naar Hellendoorn komen, druk zijn om een speciale dans in te studeren. Een dans, die bij bijna alle activiteiten van Heksendoorn gedanst zal worden. De heksenvoetjes gaan van de vloer, de heksenmutsen zullen wiebelen op de hoofden en na Heksendoorn hebben de heksjes allemaal een prima conditie. Hoe leuk zou het zijn om je eigen heksenbezem te maken. Samen met een bezemheks ga je aan de slag en maak je je eigen bezem. De fiets kun je thuislaten, na de workshop vlieg je op je eigen bezem weer naar huis.

Scary Splash
Op de maandagmiddag wordt in sporthal het Ravijn een nieuw evenement gehouden: Scary Splash oftewel het Mega Wipe Out Kasteel, de grootste en spannendste wipe-outbaan met ruim 37,5 meter aan sensatie! Klauter helemaal naar boven op de Base Jump en maak bovenaan een heerlijke vrije val. Trotseer daarna de Red Balls door van bal naar bal te springen om vervolgens via de hindernisbaan de wipe-out te verlaten. Wie niet wil klimmen en klauteren, kan lekker zwemmen in het zwembad. Voor de allerkleinsten is er een aparte kinderhoek met een springkussen en een Halloweenspel. De veiligheidsheksen zorgen er natuurlijk voor dat het voor iedereen leuk is om mee te doen aan deze middag in het zwembad.

TWENTE - In het weekend van 6 en 7 oktober houdt Woonpaleis Twente een mega magazijnverkoop met kortingen tot wel 70%! Het hele weekend gelden flinke kortingen op veel zitmeubelen en andere items. Bekijk de collectie onder het genot van een hapje en drankje.

Woonpaleis Twente is een CBW erkende woonwinkel met een showroom van ruim 2500m2, gevuld met meubelen in verschillende stijlen waaronder landelijk en industrieel. Je vindt er topmerken zoals Urban Sofa, Meubelindustrie het Anker, Mondiart en Maxfurn B.V. De grote voorraad is veelal direct leverbaar en gunstig geprijsd. Bezorging is mogelijk in heel Europa tegen zeer gunstige tarieven. Een bestelling plaatsen kan gemakkelijk online en de gehele woonprogramma's zijn uit voorraad leverbaar. Bij de showroom geldt gratis parkeren voor de deur, of kies voor een gratis styleadvies aan huis.

Bezoek de showroom
Woonpaleis Twente is gevestigd aan de Lonnekerbrugstraat 100 in Enschede. De showroom is op maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het team van Woonpaleis Twente staat voor u klaar met professioneel advies op maat. De koffie staat dit weekend klaar tijdens de mega opruiming met veel mooie aanbiedingen!

Online shoppen
Online shoppen kan ook. Via de website www.woonpaleistwente.nl is de gehele collectie te bekijken en bestellen. Volg Woonpaleis Twente ook op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest! Voor vragen of meer informatie, mail naar info@woonpaleistwente.nl of bel naar 053-5738770.

De 18 minuten man

NIJVERDAL - Op dinsdag 9 oktober staat 'De 18 minuten man in het ZINiN Theater.

Waar komen ideeën vandaan? Is het hebben van inspiratie toeval? 'De 18 minuten man' vertelt in een verhaal van 18 minuten over onder andere boeiende mensen en ideeën. Na 18 minuten volgt de discussie en het nagesprek. De toegangsprijs voor de voorstelling van 9 oktober om 20.00 uur is voor niet-leden € 7,50 en voor leden € 5,-.

Abendmusik mit Buxtehude

RIJSSEN - Zaterdagavond 6 oktober is het genieten met het Vocaal Ensemble Rijssen in de Dionysiuskerk.

Het Vocaal Ensemble Rijssen staat onder leiding van Jan-Geert Heuvelman en zij geven weer een prachtig concert met verschillende werken van Buxtehude. Waar u naar kunt luisteren is 'Abendmusik', een kruising tussen een kerkdienst en een openbaar concert. Het concert begint om 20.00 uur, kerk is open vanaf 19.30 uur. De entree is voor volwassenen € 12,50, voor jeugd tot en met 17 jaar € 5,- en kinderen tot 12 jaar gratis.

Vreemde Vogels

NIJVERDAL - 'Vreemde Vogels' is de zevende show van Enge Buren. Deze is in het ZINiN Theater te zien op vrijdag 12 oktober.

In vogelvlucht langs vreemde vogels in alle hoedanigheden, dat is wat u kunt verwachten tijdens de voorstelling op 12 oktober om 20.15 uur. Koop nu al uw toegangskaarten à € 18,- online of bij de kassa.

17 / 36

19 / 36

Burgemeester van Veldhuizen

Paardensport diep in Twentse samenleving verankerd

Topsport in het fraaie Twentse coulisselandschap, dat is de Military Boekelo-Enschede. Een evenement van internationale allure, dat al decennialang tot de beste paardensport-evenementen ter wereld behoort. Niet voor niets komen er jaarlijks ruim 60.000 mensen op af.

De liefde voor paarden en de paardensport zit diep in Twente verankerd. Niet voor niets is het Twentse Ros hét symbool voor deze regio. En dat is niet zo vreemd, want het paard speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in onze samenleving. In vroeger tijden vooral om de paardenkrachten, tegenwoordig voor het plezier.

En het plezier staat voorop bij de Military. Of het nu gaat om de deelnemers of om de bezoekers. Want naast topsport is het evenement bovenal een plek van ontmoeting. Bijna alle economische en maatschappelijke organisaties zijn vertegenwoordigd, waarmee het als geen ander evenement een netwerkfunctie vervult.

Plezier heeft ook de organisatie van de Military. Want ruim 1.500 medewerkers en vrijwilligers staan jaarlijks klaar om achter de schermen ervoor te zorgen dat het op en naast het parcours aan niets ontbreekt. Dat is een prestatie waar iedereen alleen maar bewondering voor kan hebben. Terecht wordt er in deze speciale Militarykrant aandacht aan besteed.

Ik wens u dan ook veel leesplezier.

Onno van Veldhuizen
Burgemeester van Enschede

Anchela Rohof

Met bloed, zweet en tranen naar het succes

BOEKELO - Anchela Rohof heeft in het verleden op een hoog niveau meegereden in de paardencross en heeft ook vaak de Military van Boekelo meegemaakt. Ze heeft er goede herinneringen aan , maar ook heel wat tranen gelaten.

De paardencross heeft Anchela altijd ervaren als een leuke en veelzijdige sport. Daar beleefde Anchela veel meer plezier aan dan aan de dressuur. "Je komt het dichtst bij de natuur van een paard." Voor het succes heeft ze echter wel wat moeten laten en doorstaan.

Hard trainen
De Military is echter niet alleen maar leuk en dat doen we even. "Er gaat heel wat vooraf voordat je aan een Military kunt meedoen" aldus Anchela. Het kost aardig wat tijd om zowel het paard als jezelf fit te krijgen. Er werden schema's gebruikt waarbij draven en galopperen werd afgewisseld en ter voorbereiding van een wedstrijd in het buitenland in heuvelachtig gebied, trainde ze elders. "Dan zette ik de paarden een paar keer per week op de vrachtauto en reed ik naar Duitsland om in de heuvels te trainen." Ook is Anchela wel eens 14 dagen naar Engeland geweest om te trainen. Daarnaast moest ze zelf ook fit zijn en trainde Anchela destijds twee keer per week met een personal trainer. "Hardlopen, fietsen, gewichten, pfff", verzucht Anchela lachend. Maar alle moeite betaalde zich terug, want ze viel meerdere keren in de prijzen en nam deel aan grootse wedstrijden zoals de Olympische Spelen van Barcelona in 1992.

Felle competitie
Onder de ruiters was er een enorme competitie destijds, vertelt Anchela. "Dat ging wel zo ver dat je dacht dat een ander 's nachts in de stallen ging om je paard ziek te maken door een of ander goedje in het water te gooien bij wijze van spreken. De belangen werden ook groter, als je Boekelo goed reed was je het jaar erop verzekerd van een plaats in het team voor een EK of een WK of een Olympische spelen." Alle ruiters wilden wel een plek in het team en dus werd de onderlinge competitie ook feller. "Als je viel, knepen ze zich bij wijze van spreken in de handen. Volgens mij heerst er nu meer een teamgeest en doen de ruiters van nu meer samen dan wij destijds", voegt Anchela toe.

Vallen en opstaan
Anchela heeft veel plezier aan haar militaryjaren beleefd, al heeft ze er ook meerdere tranen om gelaten. In het begin is ze bij de Military van Boekelo heel wat gevallen en heeft ze vaak in de ziekenwagen gelegen. "Op het laatst krijg je er bijna een obsessie mee en denk je: met die Millitary van Boekelo heb ik gewoon geen geluk." Maar dit geluk kwam er na vallen en opstaan uiteindelijk zeker. Zo was het geluk in Boekelo zowel in 1986 als in 1988 aan haar zijde en werd ze beide keren Nederlands kampioen.

21 / 36

Reclame in de beginjaren

Sponsoren trouw aan groeiende Military

Ronduit ontsierend! Hoe halen ze het in hun hoofd! Ja, het was een sensatie in de beginjaren van de groeiende Military: de reclame. Voor de groei van een succesvol evenement zijn sponsoren een vereiste. Maar de komst van de bebording met reclame was geenszins een positieve belevenis in 1976.

Tegenwoordig weten we niet anders dan dat reclame gewoon 'hoort' bij sportactiviteiten. Rondom de voetbalvelden is reclame de gewoonste zaak van de wereld en ook bij de Formule 1 verbaast inmiddels niemand zich meer over de bont bestikkende reclame-wagens die langs reclame-borden zoeven met hoge snelheid. Voor het publiek, rijders en de media die in de beginjaren bij de Military waren was dit fenomeen nog relatief zeldzaam. Wanneer we terugbladeren naar veel oude krantenartikelen uit de beginjaren valt op dat reclabmeuitingen vrijwel niet voorkwamen - of in ieder geval, stelselmatig niet op de foto's kwamen. Een verslag uit 1976 - de zesde editie toen nog maar - windt er geen doekjes om. Fotograaf en tekstschrijver Hans Kingman kon er niet om heen om dit fenomeen te beschrijven.

Tegenstrijdige elementen
"Je kunt er niet omheen er iets van te zeggen.", zo steekt Kingmans van wal. "Op de prent is ook de reclame te zien. Dan vallen twee tegenstrijdige elementen op. In de eerste plaats is het de bedoeling dat een cross zo natuurlijk mogelijk wordt gebouwd, aangepast aan de landschappelijke gegevenheden. De parcoursbouwer is daarin geslaagd. Maar een military kost veel geld en dan zijn sponsors onontbeerlijk. Het is geweldig dat bedrijven en organisaties bereid zijn om er geld in te steken en daar iets voor terug willen zien in de vorm van een reclamebord." Maar dat hij geen fan is, moge duidelijk zijn: "Er moet toch worden gezegd dat de reclames bij de hindernissen, bij voorkeur in helle kleuren, ontzettend afbreuk doen aan het landschap. Zo'n bank als op deze foto wordt ronduit ontsierd door het enorme grote spandoek. De parcoursbouwer tracht door natuurlijk rondhout een aanpassing van de omgeving te bewerkstelligen, de reclame maakt het werk tevergeefs." Zijn advies? "Getracht moet worden om de terechte belangen van de sponsors een andere gestalte te geven."

En nu
De reclame is zoals we nu weten nooit echt helemaal verdwenen, hoewel het zeker rond de hindernissen subtieler is. De grote rood/witte spandoeken van sigarettenmerken maakten plaats voor smaakvol groen-op-groene bebording van onder meer bouwbedrijven. De groei van het randprogramma van de Military gaf de organisatie en sponsoren ook juist meer mogelijkheden om zichzelf in de kijker te spelen naast de hindernissen. Zo is het evenement een geliefde plek om te netwerken waar veel grotere ondernemers rendement uit halen. Natuurlijk is ook het fiks toegenomen bezoekersaantal en het uitgebreide lifestyle-geörienteerde randprogramma dé manier om een product of dienst aan de man te brengen. Ook hier geldt dat de sigaretten en drank van vroeger plaats maakten voor een wat hoger niveau van merkbeleving, zo treffen we tegenwoordig menig luxe autodealer, kledingzaak of sport-specialist aan in het commerciële gedeelte. Passend bij het bredere publiek dat tegenwoordig graag naar de Military gaat voor de sfeer.

Onmisbaar
De groei van een jong evenement staat of valt met sponsoren. Voor de organisatie is het dan ook een mooie uitdaging om de sponsoren vast te houden en voldoende te bieden voor hun bijdrage. Zonder hun waardering was de Military immers nooit zo groot geworden. Ruiters, bezoekers en organisatie zijn alle sponsoren dan ook zeker dank verschuldigd. Zonder hun jaarlijkse inzet was de Military wellicht nooit zo'n iconisch evenement geworden. Zeker de sponsoren en betrokkenen die al vanaf het eerste uur de Military steunen hebben een bijzondere en belangrijke plek in de geschiedenis van dit evenement.

23 / 36

Vroeger was het mooier, maar verandering was noodzakelijk

Op de vraag of het al begint te kriebelen nu de Military Boekelo nadert, is het antwoord nee. Misschien wel een heel verrassend antwoord uit de monden van de heer Melching en de heer Stokkentre. Het is niet dat de heren het geen fantastisch evenement vinden, maar de prioriteit die het eerst had, heeft het nu niet meer. Ze zijn vele jaren zelf heel actief betrokken geweest bij de Military in Boekelo. Ze kennen de ins en outs ervan en het kent geen verrassingen meer voor ze. Als ze kunnen gaan, doen ze dat zeker. Maar als er de kans is om in de periode dat de Military plaatsvindt op vakantie te gaan, moet tegenwoordig de Military wijken voor de vakantie. Dit in tegenstelling tot vroeger.

Introductie
Voor velen overbodig om Joop Melching en Jan Stokkentre voor te stellen. Voor iedereen die de namen Stokkentre en Melching niets zegt een korte uitleg. Joop Melching was allereerst als bestuurslid, secretaris en later voorzitter actief. Jan Stokkentre was parcoursbouwer vanaf het begin van de Military Boekelo. Met hard werken en tomeloze inzet hebben zij samen met andere bestuursleden en vele vrijwilligers de basis gelegd voor de huidige Military. Ze beslisten veel samen, omdat ze elkaar dagelijks zagen. Het werd allemaal wel voorgelegd aan de rest van het bestuur en volgens eigen zeggen hadden de overige bestuursleden de keuze om ja of ja te zeggen; "Alles werd altijd heel democratisch beslist." In 1993 zijn beiden gestopt met hun bemoeienissen.

Beginjaren
e beginjaren waren toch wel de mooiste jaren volgens Melching en Stokkentre. Vergeleken met nu was de hele opzet amateuristisch. Melching: "Die eerste wedstrijd, ik weet het nog goed. Dat was 43.000 gulden die werd geïncasseerd. Aan het eind was er een tekort en elk bestuurslid moest toen 500 gulden bijbetalen. Het hele evenement draaide op uitsluitend vrijwilligers, niemand werd betaald voor werkzaamheden en iedereen stak de handen uit de mouwen. De vrouwen smeerden bijvoorbeeld broodjes voor de lunch. Een uitgebreide catering of enige vorm van luxe zoals nu, was er toen niet. Reclame maken gebeurde door oude deuren van de sloop te halen, die te beplakken met plakkaten en langs de weg te plaatsen. Raambiljetten werden zelf naar winkeliers gebracht. Alles werd gedaan uit liefde voor het hele gebeuren. Vrijwilligers, iedereen dus, namen genoegen met een broodje als beloning.

Groei
In eerste instantie was het een kleinschalig evenement en was het alleen gericht op Nederland. Toen het een internationaal gebeuren werd, groeiden de bezoekersaantallen snel. De komst van prinses Anne van het Britse koningshuis in 1972 trok het nodige publiek naar de wedstrijd en de aanwezigheid van een echte originele Amerikaanse rodeo zorgde ook voor meer publiek. Met de woorden van Stokkentre: "Het gekke was, alles wat toen meer kwam, bleef ook ieder jaar weer komen. Je vloog van zeg maar 1.000 naar 5.000 en van 5 naar 10, maar mensen die één keer waren geweest kwamen altijd terug." Uiteindelijk werd Boekelo één van de grootste van Europa.

Koninklijk tintje
Niet alleen het Britse koningshuis is bekend met de Military Boekelo. Zeker ook het Nederlands koningshuis heeft zich er laten zien. Zo is een bezoek van prins Bernhard voor Melching onvergetelijk. "Ik weet nog goed, hij was daar op het terrein toen die wedstrijd af was. Toen moest hij naar het toilet toe maar de BVD liep daar natuurlijk omheen en toen kon ie daar niet naartoe. Toen moest ik hem mee naar huis nemen, naar het toilet heen." Ook Stokkentre kan zich prins Bernhard nog goed herinneren "Hij had zijn eigen wijn altijd bij zich". Het verhaal gaat verder: "Wou u ook een glaasje meneer Stokkentre?" Ik zeg: "Jawel". Maar ik had het glas leeg, ik zeg "Heb je er niet meer van?". "Ja", zegt ie, "Ik heb nog drie flessen bij me!" "Nou die hoef je toch niet alleen leeg te drinken!" En er werden ook de nodige moppen getapt, ook door de prins, maar alleen als er verder niemand het kon horen… Ook toentertijd nog prins Willem Alexander was bekend met de Military Boekelo. Stokkentre ontmoette hem eens bij een wedstrijd in Badminton, toen de prins in het Verenigd Koninkrijk naar school ging. De prins herkende Stokkentre, tikte hem op de schouder, nodigde hem uit voor een pilsje en de conversatie tussen de heren ging verder: "Hoe vindt u het hier op school dan?" "Ja wel mooi" "Niet zulke knappe vrouwen hier." "Hoe bedoel je dat?" "Nou ik heb eens goed rondgekeken, maar de mooiste haalt op de hondententoonstelling nog geen troostprijs" Stokkentre sluit lachend de anekdote over de ontmoeting met de prins af met de woorden "Dat vond ie wel lachen natuurlijk".

Financiën
Nu is de Military Boekelo een compleet bedrijf. Het kan het niet meer draaien op alleen vrijwilligers er zijn betaalde krachten en dat is iets dat zowel Stokkentre als Melching begrijpen. Melching: "Maar de grote fout is natuurlijk wel geweest dat als je er één begint te betalen, trekt ineens iedereen aan de bel." Stokkentre vult aan: "Mensen die met geld van een ander werken, die geven dat ook makkelijker uit." Melching: "De tijden veranderen ook. We praten over een kleine vijftig jaar geleden, dat is een heel verschil. Ik bedoel: het was al veel geld dat de boeren voor iedere draad die ze los maakten 25 gulden kregen en dan moesten ze die zelf open en dicht maken in die tijd. En ze kregen een gulden per strekkende meter om over de grond te gaan." Wat er niet verandert is in al die jaren is sponsoring, niet alleen door lokale bedrijven, maar zeker ook door bedrijven van buiten de regio. De kracht heeft altijd gelegen in het niet afhankelijk zijn van één enkele sponsor. Bij het afhaken van een sponsor kwam niet direct de Military in gevaar. En ook in de beginjaren werd gebruik gemaakt van concurrentie tussen sponsoren. Diegene die het meeste geld bood werd de sponsor. Zo hebben in opeenvolgende jaren Grolsch en Heineken elkaar afgewisseld.

25 / 36

Tijden veranderen
Er is veel verandert in het bijna 50 jarig-bestaan van de Military Boekelo. Vroeger had je op het terrein ook de boerentent. Stokkentre: "Ze hingen in de lampenkappen en stonden op de tafels, dat was zo'n feest. Dan bestelde je 20 bier en dronk je er zelf maar één. De rest gaf je gewoon weg en vijf minuten later kreeg je van een ander die je niet kende. Dat is allemaal weg." Nu komt het grootste gedeelte van de inkomsten van sponsoren en niet uit de verkoop van toegangsbewijzen. Sponsoren willen daar iets voor terug en draait het evenement meer om de sponsoren en minder om de massa. De massa kan nu bijvoorbeeld niet meer rond het springconcours staan, omdat er tenten voor de sponsoren staan. Stokkentre: "Je kunt ze dat verwijten, maar het kan niet anders." Er komen ook meer mensen dan vroeger naar de Military bij wie het gaat om de gezelligheid, zien en gezien worden en voor wie de sport zelf minder belangrijk is.

De cross
Voor het publiek is volgens Melching en Stokkentre de cross het mooiste om te zien. "Dat is paardensport, dat is vermaak en sensatie. De mensen zijn er toch op uit dat ze een keer iets zien, dat er een keer een afdondert." Het publiek ziet graag een spectaculair parcours, maar dat mag niet leiden tot ongelukken. Het is een snelheidsport, net als motorrijden en autoraces. Er zijn altijd risico's. De samenwerking tussen ruiter en paard moet goed zijn. Een slechte ruiter met een goed en duur paard redt het niet in de cross. Er moet wel gezegd worden dat er in de cross het nodige is veranderd. Vroeger was er eerst een wegparcours van 5 km, daarna een steeplechase van 3 km en vervolgens weer een wegparcours van 10 km voordat er werd begonnen aan de cross. Toen was het meer een uithoudingsproef dan tegenwoordig met alleen de cross. De paarden hadden een mooie losse beweging voordat ze in de cross kwamen. De kosten van een steeplebaan en het afzetten van wegen maakten de wedstrijd echter een dure aangelegenheid. Het Olympisch Comité drong daarom ook aan op het afschaffen van de eerste onderdelen. Door de lagere kosten en het minder belasten van de paarden kan tegenwoordig ook vaker een wedstrijd verreden worden.

Mooie tijd
Op de vraag of de verwachtingen die ze hadden toen de Military begon ook verwezenlijkt zijn, is het antwoord: "Het is absoluut wel geworden wat wij er ooit van gehoopt hadden." Niet alles ging altijd even goed in al die jaren; het overlijden van een bestuurslid, een groep mensen die het parcours vernielden omdat ze de Military dierenmishandeling vonden en hier en daar een ongelukje. Maar de heren Stokkentre en Melching kijken met een goed gevoel terug op die mooie jaren waarin ze actief waren voor de Military Boekelo. De tijd over doen willen ze niet om iets te veranderen aan de geschiedenis, maar om weer jong te zijn. Het heeft hen geen geld opgeleverd, want, zoals bijna elke hobby, heeft deze hobby hen geld gekost. Wat het hen wel heeft geleverd is een netwerk van contacten waardoor sommige zaken makkelijker gerealiseerd kunnen worden.

'Prinsjesdag' tussen de paarden

BOEKELO - De Military van Boekelo kent vele leuke tradities. Paardensport is een sport met een rijke traditie, veelal overgenomen van de Engelse adel en de militaire tradities. Eén van de leuke aspecten van het evenement is de kledij van bezoekers en ruiters. Zien én gezien worden is het devies op de Military.

De afgelopen jaren is de mode steeds meer een onderdeel geworden van de Military. Dit leverde het leuke gegeven op dat een rondgang in het strodorp af en toe doet denken aan Prinsjesdag. De dames zijn veelal gekleed in de kenmerkende Dubarry laarzen én hoed. Het informele uniform dat ook vaak bij de jachtproeven te zien is. Aangezien lifestyle een steeds groter onderdeel geworden is van de Military, springen ook veel betere kledingmerken hier op in door zich te profileren op de Military. Het evenement trekt jaarlijks zo'n 60.000 bezoekers, waarbij de gemiddelde leeftijd boven de dertig ligt. De herfst-fair van de Military - de grootste van Oost-Nederland - is dé gelegenheid om eens mooi te flaneren met een luxe outfit. Een veiliger optie ook, dan met de dure laarzen echt het parcours op te gaan en de modder te trotseren. De VIP's met praktischer schoeisel kunnen ook dit jaar weer deelnemen aan een VIP Walking Crosscountry arrangement, waarbij zij de actie volgen vanaf een mooi paviljoen midden op het parcours.

Hilariteit
Net als bij Prinsjesdag proberen de hoeddragende dames elkaar van jaar tot jaar te overtreffen. Dit leverde dan ook door de jaren heen veel leuke plaatjes op met bijzondere creaties van haar en hoed. Zo werd een enkele bezoeker zelfs gefotografeerd met lampenkap/hoed. Zij won dan ook met glans de 'Headgearday'-competitie die een aantal jaren onderdeel van de Military Herfstfair vormde. De kleding van de ruiters staat vaak in schril contrast tot de meer uitbundige creaties van de bezoekers. De ruitersport brengt veel geschiedenis met zich mee, waardoor ruiters zich ook graag spiegelen aan de ruiters uit vroeger dagen.

29 / 36

Mevrouw Denneboom

Warme herinneringen aan 22 jaar inzet

BOEKELO - Passie voor paarden zit bij mevrouw Denneboom in het bloed. In het begin van de jaren negentig heeft ze zich dan ook met andere (oud-)betrokkenen ingezet voor de Boekelose Military, meer specifiek voor de kaartverkoop. Ondanks dat ze nu niet meer betrokken is bij de organisatie blijven de herinneringen in haar hart. "Ik kijk goed terug op al die jaren en heb er veel plezier aan beleefd."

Op de eerste Military in Haaksbergen na is mevrouw Denneboom bij alle edities van de Military geweest. Al heeft ze er meestal niet veel van gezien omdat bij eerdere edities de kaartverkoop haar aandacht opeiste. Jaren heeft ze zich hiervoor ingezet samen met zo'n 85 jonge vrijwilligers. "Over de kaartverkoop kan ik wel een boek schrijven, maar wat ik altijd nog het meest heb gewaardeerd is dat ik zo'n 85 jongelui tot mijn beschikking had die mij hielpen terwijl ze daar geen cent voor kregen. Ja, we gingen een avond uit op camping 't Stien'nBoer en daar kregen de jonge vrijwilligers een barbecue en twee drankjes en dat was het." Aan dat uitje heeft ze goede herinneringen. "Dat was me toch gezellig."

Stiekem binnendoor
Al die jonge krachten kon mevrouw Denneboom goed gebruiken bij de kaartverkoop, want mensen probeerden van alles om voor niets op de Military te komen en mensen kwamen met bussen tegelijk aan, dus er moesten genoeg kaarten verkocht en gecontroleerd worden. "Je kan je niet voorstellen wat mensen bedenken om niet te hoeven betalen." Ze heeft bij de kaartverkoop genoeg meegemaakt. "Je had wel jongens uit de buurt die het gebied kenden en dan via binnendoor probeerden op het terrein te komen of mensen die kwamen met smoesjes als 'mijn man is al op het terrein'." Maar dat ging bij het team van de kaartverkoop niet door want standaard werden mensen in deze gevallen doorverwezen naar het secretariaat waar ze dan hun geld terug kregen als alles klopte. "Wat hebben ze ons soms vervloekt", lacht mevrouw Denneboom.

Vaste prik
Ondanks dat ze niet meer bij de organisatie van de Military betrokken is dezer dagen, is de keuring nog wel ieder jaar vaste prik. Elk jaar weer treft mevrouw Denneboom er weer oude bekenden, bezoekers of mensen die meegereden hebben en die net als zij echte paardenliefhebbers zijn. Bij de keuring komen mensen die er al komen sinds dat de Military bestaat en elk jaar vraagt ze zich weer af: zouden die en die ook weer van de partij zijn? "Die jaarlijkse keuring, dat is nou echt een familiegevoel" voegt mevrouw Denneboom toe.

Dames hebben de teugels in handen bij de Military

Nederland telt naar schatting zo'n 400.000 actieve ruiters. Wie zijn ogen eens goed de kost geeft op de maneges en ruitersportcentra weet het volgende feitje al: verreweg de meeste paardensporters zijn vrouw. Niet verwonderlijk speelden de dames dan ook een belangrijke sleutelrol in het ontstaan en de groei van de Military.

Nederland is een echt paardenland; de KNHS telt 200.000 leden en in totaal zijn er zo'n 400.000 ruiters. Maar liefst 80 procent van de paardensporters is vrouw. Waarom paardensport anno 2018 nog steeds zoveel vrouwen trekt is een interessant gedachten-experiment. Van oudsher ontstonden veel paardensport-disciplines uit de krijgskunsten. De Military dankt zijn naam immers aan de ruiters die te paard over slagvelden zoefden en de uithoudingsproeven voor deze paarden. Normaliter niet iets waar vrouwen veel interesse voor zouden tonen. Dat toch veel dames dan uiteindelijk in de paardensport terecht komen is een interessant gegeven. Menig kinderkamer hangt nog steeds vol met paarden-posters en ook menig verzorgingspony krijgt liefdevolle aandacht. En de paardenmeisjes van vandaag zijn misschien wel de Ankie van Grunsven's van morgen.

Bij de Military
De Military was in de beginjaren in het veld meer een mannen- dan een vrouwenaangelegenheid. Toch zwaaiden de dames absoluut de scepter op organisatorisch vlak. Als volleerde multi-taskers waren er veel getalenteerde regelaars te vinden. Zo dankt de Military veel vroeg succes aan bekende namen zoals Els Denneboom die de kaartverkoop regelde en dochter Licy, Laatstgenoemde begon als wedstrijdsecretaresse, maar maakte zich al snel onmisbaar bij het secretariaat. Ook Ineke Mellema, Irene Berg en andere vrouwen werden al in de media bezongen in de vroege jaren vanwege hun talenten. Naast dat de dames een aardig woordje over de grens spraken - best handig met ruiters uit soms wel 20 verschillende landen - hadden ze ook een groot rustgevend effect op de totale organisatie. Zo konden ze menig ruiter of begeleider bedaren wanneer er iets mis ging.

Vriendschappen
Veel van de dames van het eerste uur zijn nog direct of inderect betrokken gebleven bij de Military. Els bleef 22 jaar actief in de organisatie en is ook nu nog fanatiek bezoeker van de keuringen. Voor veel vrijwilligers was het werken voor de Military een traditie op zich; velen kwamen zelfs uit andere hoeken van het land óm vrijwilliger te zijn tijdens deze dagen. Niet verrassend leverde het dan ook vele mooie vriendschappen op die tot de dag van vandaag in stand blijven.

De toekomst
Dat de meiden en dames ook in de toekomst onlosmakelijk verbonden zullen zijn met de paardensport staat buiten kijf. Juist de bredere insteek met een lifestyle-dorp trekt ook veel mensen die minder met de pure sport hebben maar wel afkomen op de gezelligheid. Dankzij de positieve sfeer en het mooie voorbeeld van de sportieve successen zullen zij wellicht toch ook eens in het zadel klimmen.

31 / 36

Zara Philips

Rebelse Royal gaat nog voor goud

BOEKELO - Het heeft toch altijd een magische allure: prinsen en prinsessen. Ook op de Military van Boekelo was door de jaren heen al wat blauw bloed in actie te zien. Zo maakte de Britse Prinses Anne in de jaren '70 haar opwachting bij de Military in Boekelo. De inmiddels 68-jarige Royal doet het tegenwoordig een stuk rustiger aan. Maar haar sportieve karakter komt ook tot uiting in haar dochter, Zara Philips. Deze kleindochter van Koningin Elizabeth II maakte vaker haar opwachting bij de Military, waar ze zichzelf kon zijn.

In 2006 maakte de organisatie van de Military van Boekelo enthousiast melding dat de dochter van Princess Anne haar opwachting zou maken tijdens de Military. De toen nog 26-jarige amazone was wereldkampioen eventing en had een wat rebelse inslag ten opzichte van haar nogal gereserveerde moeder. De tongpiercing en feestjes werden breed uitgemeten in de Britse media. Zara's gebrek aan Koninklijke titels was geen gemis; in Boekelo kon ze gewoon zichzelf zijn, één van de vele ruiters die in actie kwamen. Met haar paarden Red Baron en Ardfield Magic had ze gematigd succes; ze eindigde als dertigste.

Successen
In de jaren na 2006 bereikte Zara nog vele sportieve successen en grossierde zij in accolades. Zo werd ze ook gekozen tot BBC's sport-persoonlijkheid van het jaar, een titel die haar moeder eerder ook al won in 1971. In 2007 won ze goud bij het Europese Eventing EK in Italië. In 2008 kon ze door blessure van haar paard Toytown niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Hong Kong. In 2004 moest ze ook al de Spelen missen door pech. In 2012 kon ze dan eindelijk wel deelnemen aan de Olympische Spelen. Voor het thuispubliek in Londen won ze met het Britse ruiterteam een zilveren medaille. Ze nam deze in ontvangst uit handen van haar moeder; een emotioneel moment en een bekroning van het vele werk om tot dit punt te komen.

Minder rebels
In 2006 maakte de media nog volop gewag van haar levensstijl en de opkomende relatie met rugby-international Mike Tindall waar ze uiteindelijk in 2011 mee trouwde. Inmiddels heeft de amazone zelf ook twee dochters, geboren in 2014 en de tweede in juni dit jaar. Zij zullen wellicht over een decennia of twee eveneens op rebelse wijze hun opwachting maken op de Military.

Terug in het zadel
Na de geboorte van haar eerste dochter Mia duurde het even voor ze weer in het zadel klom. Vorig jaar was ze wel weer te zien op de Military. Na de geboorte van dochter Lena, geboren in juni dit jaar, ging het lichamelijk herstel wat sneller. De amazone zit inmiddels namelijk al weer in het zadel! De terugkeer naar de sport als inmiddels 37-jarige voelt goed. In een interview met haar sponsor Land Rover afgelopen maand laat ze weten dat ze nog wel een belangrijke ambitie heeft. Ze zou nog dolgraag een keer mee willen doen met de Olympische Spelen. Want hoe mooi het zilver in Londen ook was, er gaat natuurlijk niets boven de échte bekroning van goud.

33 / 36

In memoriam

Bijzondere nalatenschap Jacq de Groot

ENSCHEDE - Tekenaar Jacq de Groot; een markant persoon, bekend vanwege zijn voorliefde voor de getekende Twentse landschappen. Hij kon ze als geen ander visueel uitdrukken; met de 'simpele' potloodstroken ging voor de kijker een weidse wereld open. Ook de bezoekers van de Military zijn goed bekend met zijn werk, hoewel zij het zelf vaak niet eens weten. Zo pende de kunstenaar het iconische Military-logo: paard en ruiter in volle vaart over een hindernis.

Jacq de Groot werd in 1924 geboren in Winschoten. In zijn werkzame leven was hij reclameman; hij tekende veelal in opdracht van bedrijven en organisaties. In die hoedanigheid ontwierp hij ook het logo van de Military dat tot op de dag van vandaag in gebruik is.

Landschappen
Zijn bekendheid bij het bredere publiek ontstond vooral door zijn liefde voor het Twentse landschap en de mooie boerderijen. Naast pentekeningen maakte hij ook aquarellen die de kijker helemaal wegvoeren naar deze bijzondere plekken. Hij specialiseerde zich in tekeningen met een grote mate van detail. Niet verwonderlijk vonden de tekeningen onder meer hun weg naar de collectie van de Oudheidkamer Twente. Een echt grote naam in de kunstwereld kreeg hij niet, maar dat was het De Groot ook niet om te doen. In 2001 bracht Boekhandel Broekhuis zijn tekeningen uit in het boek 'Twente: tekeningen in het zwart'.

Hindernissen
Eén van zijn meer bijzondere opdrachten was het uittekenen van de hindernissen. Zo pende hij ook in groot detail de hindernissen die afgebeeld werden in het programma. In zwart/wit, zonder kleur en toch met een bijzondere diepte en detailniveau. Zelfs de simpele houtstapel werd een artistiek fenomeen dankzij zijn vakmanschap. Met details zoals de mooie brug die reflecteert in het water van de 'watercombinatie' met drie aaneengesloten hindernissen. Wie er wat kleur in denkt, zou het zo aan de muur kunnen hangen als kunst. Waar een foto wellicht simpeler zou zijn, geven de tekeningen ook echt een mooi gevoel van charme en de vervlogen tijden.

Nalatenschap
Op 11 januari 2010 overleed De Groot. Een markant mens met een bijzondere nalatenschap. Na het overlijden van zijn echtgenote Inge de Groot-Perton op 18 oktober 2017 kon hun laatste geschenk aan Twente gestalte krijgen. Het echtpaar schonk in september dit jaar postuum geldbedragen aan vijf goede doelen; in totaal 2 miljoen euro. Zo mocht de stichting Wissinks Möl die de molen in Usselo in beheer heeft ruim 415.000 euro incasseren als eerste ontvanger. Executeur-testamentair Rob Schenk zorgde voor de afwikkeling. Schenk kwam De Groot op professioneel vlak tegen, maar ook frequent bij de Military - hoe kan het ook anders. In een interview met Tubantia in september gaf Schenk aan dat het plan voor de donaties al in 1998 ontstaan is; het kinderloze echtpaar wilde graag iets bijzonders nalaten. Eén ding is in ieder geval zeker: met zijn bijdrage wist hij de Military van een stukje kunstzinnige klasse te voorzien. Een man die wellicht minder zichtbaar was in het totaalplaatje van de Military en de vele vrijwilligers die hier werkten maar daardoor juist ook een stukje erkenning verdient.

35 / 36

Derkje Schut-de Groot

Een gezellige familietraditie

BOEKELO - Derkje Schut-de Groot kan zich haar dagen op de Military nog herinneren als de dag van gisteren. "Dan gingen wij met een zooitje honden, twee kleine kinderen en vijf volwassenen de bus in, op naar de Military."

"Ik en de familie hebben het altijd heel leuk gevonden om mijn vaders verjaardag te combineren met een dagje Boekelo, naar het schitterende spektakel te kijken en er lekker rond te lopen." Derkje kwam met haar man en kinderen vanuit Friesland en haar ouders kwamen vanuit het westen naar Twente. Voor beiden was het een eind rijden en dus vertrok men vroeg in de ochtend. Eenmaal in Twente aangekomen, werd er eerst gepicknickt op het Rutbeek. "Mijn moeder maakte dan een hele grote picknick klaar en de honden konden er zwemmen. Daarna gingen we met zijn allen de bus in richting de Military waar we een dag verbleven. Zo vierden we dan mijn vaders verjaardag, een heerlijke dagbesteding. Aan het eind van de dag gingen we met zijn allen moe en voldaan weer naar huis."

Machtig evenement

De vader van Derkje kreeg voor zijn verjaardag altijd kaarten voor de Military van een vriendin die destijds in het bestuur zat. De familie is daarnaast gek op paarden dus dat kwam mooi uit. Derkje heeft van haar 11e jaar tot ver in de twintig gereden en ze heeft jarenlang een paard gehad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het evenement haar zo trekt. Al benadrukt Derkje wel dat je echt niet per se paard moet rijden of gereden hoeft te hebben om het evenement toch te kunnen waarderen. "Het hele evenement en het spektakel eromheen is al geweldig." Wat Derkje zo leuk vindt aan de Military zijn de geweldige prestaties van de paarden, de mooie omgeving en het gezellige strodorp. Elk jaar gingen ze op de zaterdag tijdens de paardencross, want bij de cross daar ligt Derkjes hart toch wel. "Het aantrekkelijke van de cross is dat je mee kunt lopen, je bent buiten, je kunt onderweg alles bekijken, dat is machtig. "Daarnaast is Derkje ook over de veiligheid op de Boekelose Military erg te spreken. "Boekelo is toch wel de allermooiste Military ter wereld en de veiligste. De parcoursbouwer destijds was uitermate streng op veiligheidsgebied, de Military van Boekelo is daar ook om beroemd dat veiligheid boven alles gaat." Derkje kijkt dan ook in het geheel met vreugd terug op al die jaren Military. "We hebben al die jaren enorm veel plezier gehad. Het is een spektakel op eigen bodem dat geweldig is."

Klaas van der Werf

De juiste man op de juiste plaats

ENSCHEDE/BOEKELO - Klaas van der Werf is al jaren vrijwilliger in de bouwploeg bij de Paardencross. Hier kan hij bezig zijn met een van zijn grootste passies in het leven: paarden.

Klaas van der Werf is een echte paardenliefhebber, dat merk je aan alles. Van zijn oplichtende ogen als het over zijn werk bij de Military of zijn vroegere eigen paard gaat, tot aan de inrichting van zijn huis. Vrienden noemen hem dan ook niet voor niets vaak Klaas Paard. "Omdat ik helemaal bezeten van paarden ben, ben ik dan ook als vrijwilliger bij de Military begonnen", vertelt Klaas. Ook wilde hij de Military meer meemaken zoals het volgens hem was bedoeld: meer genieten van de paarden en niet enkel drinken met zijn vrienden. Toen de Military hem benaderde om vrijwilliger te worden, hoefde Klaas dan ook niet lang na te denken.

Paardenknuffelaar"De Military is een prachtig evenement en er wordt echt aan de dieren gedacht", aldus Klaas. Voor het welzijn van de paarden wil hij zich graag inzetten, dat kon bij de bouwploeg. Ze zochten iemand die niet bang was voor paarden en dat zat bij Klaas wel goed. De bouwploeg zet zich in voor het veilig verlopen van de paardencross en grijpt in als er iets mis gaat, dan wordt er afgeschermd en als het nodig is, wordt een paard naar de veearts gebracht. "Als alles goed verloopt en we hoeven niet in actie te komen, zijn we als team altijd blij aan het eind van de dag", zegt Klaas. Soms moest Klaas echter wel in actie komen. "Toen de steeplechase nog was ben ik een keer in actie gekomen toen een Fransman onder een paard lag. Het paard sloeg met de benen, de ruiter kon er niet onderweg en het paard kon niet opstaan. Toen ben ik op het paard zijn hoofd gaan liggen en heb ik hem gekalmeerd, zo kon de ruiter eronder weg worden gehaald." Vanuit de Military kreeg Klaas er niets dan lof voor: "De goede man op de juiste plek."

Mooie souvenirs
Zo'n twintig jaar achter elkaar is Klaas ieder jaar weer van de partij in de Bouwploeg, op het jaar 2008 na. "Toen was ik op vakantie naar een ranch in Canada, elke dag reden we paard, wat een mooie vakantie was dat." Maar de andere jaren is Klaas altijd van de partij geweest. Daar heeft hij een hele verzameling aan entreebewijzen aan over gehouden die hij met trots showt. Daarnaast heeft hij ook leuke contacten opgedaan tijdens de Military. Met een vast clubje mensen was samen een drankje doen in voormalig café De Windmolen in Boekelo vaste prik. Ook de saamhorigheid onder de groep vrijwilligers en tevens paardenliefhebbers is er, al wordt het wel minder naarmate medevrijwilligers ouder worden en ermee stoppen. Maar elk jaar is er weer een leuke sfeer en het blijft een fantastisch evenement", zegt Klaas tot besluit.

Colofon:

Redactie

Bjorn Keizers
Mariska de Wildt
Merel Quekel

Vormgeving

Zmoel BV

Fotografie

Erik Schaddelee