Hart van Rijssen - Nijverdal

6 juli 2018

Hart van Rijssen - Nijverdal 6 juli 2018


Wethouder opent Gamecourt Fruytier

Foto: Gerrit Dannenberg

RIJSSEN - Donderdagmiddag heeft onderwijswethouder Bert Tijhof het Gamecourt van de Fruytierscholengemeenschap aan de Stroekeld officieel geopend.

Directeur mevrouw D. Voortman van de Rijssense Fruytiervestiging is heel erg blij met de realisatie van het zogenaamde Gamecourt dat al enige tijd geleden is gerealiseerd. "Er wordt nu al goed gebruik van gemaakt in tussenuren, maar ook na schooltijd, door leerlingen en andere sportievelingen uit de buurt. Een mooi moment om het Gamecourt samen met de leerlingen te openen."

Sportief
Onderwijswethouder Tijhof (uiterst rechts op de foto) riep de jongeren op om vooral ook sportief bezig te zijn. "Het is superbelangrijk voor je eigen ontwikkeling en je gezondheid. Het is ook ontspannend, want met sporten kun je mooi je hoofd leegmaken." De wethouder riep de docenten op hun leerlingen vooral ook in hun sportieve gedrag te volgen. "Doe je jasje uit en sport mee!" leek hij te zeggen tegen teamleider Van Reenen, die met zijn jasje aan op de achtergrond lachend toekeek.

Weerbaar
Docent bewegingsonderwijs Arie Jansen (uiterst links) was het helemaal eens met de wethouder. Docent bewegingsonderwijs Dick ten Bolscher (tweede van rechts) zei dat jongeren graag in beweging zijn. "Maar het is ook nuttig, want door sporten en bewegen word je weerbaar. Het is goed voor je gezondheid en je zit lekkerder in je vel. Het Gamecourt is een mooie eerste stap om dit mogelijk te maken," aldus Ten Bolscher.

Multibal
De leerlingen van R1HVb en R1KTa hadden een doel afgeplakt met een tekening. Met een trefzekere pass plaatste de wethouder de bal in het doel, waarmee de opening een feit was. Aansluitend vond er een multi-baltoernooi plaats. De leerlingen van de Fruytier maken in hun vrije uren veel gebruik van het nieuwe Gamecourt. Ook de jeugd uit de wijk is veel op het Gamecourt te vinden. "Dat is ook de bedoeling," legde Voortman uit, "want we willen graag bijdragen aan het verhogen van de aantrekkelijkheid van de buurt."

Nederlands wielertalent strijdt op Twentse grond

ENTER - Komende zaterdag is Enter het strijdtoneel voor de wielertalenten uit heel Nederland. Dan strijden jongens en meiden in verschillende leeftijdscategorieën om de prijzen tijdens de Ronde van Twente.

Dit jaar is de vijfde editie en viert deze klassieker haar lustrum. Aan het einde van de dag koersen de elite heren en amateurs door het centrum tijdens de Ronde van Enter, een wedstrijd in de Twentse criterium-cup. Dit jaar won Bootsveld het Oost-Nederlandse kampioenschap tijdrijden voor beloften in Bornerbroek. Ook de Drentse Axel van der Tuuk liet vorig jaar zijn klasse zien, hij schreef toen de nieuwelingenwedstrijd op zijn naam. In 2018 won Van der Tuuk het NK Tijdrijden voor junioren en bond hij de E3 Harelbeke aan zijn zegekar. De wedstrijd van de nieuwelingen-jongens start om 11.00 uur. De junioren-heren beginnen om 17.00 aan hun 136 kilometer.

Grös meejn met dit wear hoof nit;
heujn op stam koomp earder.

Jaargang: 5 • Nr 210 • Wk 27

Gratis toegang Musea door Rijssen 775 jaar Stad

Foto: Gerrit Dannenberg

RIJSSEN - De komende tien zaterdagen zijn de Rijssense Musea op kasteel de Oosterhof aan de Kasteellaan 1 in Rijssen gratis toegankelijk.

De tien gratis zaterdagen gaan zaterdag 7 juli in en zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage uit jubileumpot die de gemeente beschikbaar stelde voor jubileumjaar 2018 waarin Rijssen viert dat het 775 jaar geleden stadsrechten kreeg.

Vrij entree
"Door tien zaterdagen geen entree van de bezoekers te vragen, mis je een flink bedrag aan entreegelden. Dat kan nu worden opgevangen door de gift uit het stadsjubileumfonds," zegt Gerrit Dannenberg van de Rijssense Musea. "Een mooi gebaar, want op die manier is het entreebedrag geen drempel om onze beide museums te bezoeken. We hopen ook dan ook dat veel mensen hiervan gebruik zullen maken."

Langer open
Om de bezoekers maximaal te laten profiteren van de gratis openstelling, is het museum op deze zaterdagen ook langer dan anders open. "Normaal zijn de musea alleen op zaterdagmiddag open, maar de komende tien zaterdagen gaan we 's morgens al om 10 uur open," zegt Dannenberg. "We hebben binnen de kring van onze vrijwilligers extra mensen bereid gevonden om ook op zaterdagmorgen dienst te doen. Met deze extra inzet zijn we natuurlijk bijzonder blij mee." De laatste entreevrije zaterdag is 8 september. "Dan is het ook Open Monumentendag en die sluiten we 's middags af van 4 tot 5 met streektaalverhalen door de columnisten van Hart van Rijssen."

Zomermuseum
Op dinsdag 17 juli starten ook de zogenaamde zomermuseumdinsdagen. Zes achtereenvolgende dinsdagen staat een thema centraal op het kasteelterrein. De eerst zomermuseumdinsdag is een brandweerdag. Kinderen kunnen zich vermaken op een brandweerwagenspringkussen. Dinsdag 24 juli is een kappersdag, die aansluit bij de expositie Haar! Hoofdzaak! Op 31 juli laat de Folkloregroep Riessen zien hoe vroeger gewassen werd. In augustus is er nog een linosnijdag, een extra brandweerdag en een kinderspelendag.

Maandagopenstelling
Tijdens de weken waarin de zes zomermuseumdinsdagen worden gehouden, zijn beide musea ook op maandagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 geopend."Geniet het leven" in Schildkerk en Ark

RIJSSEN – Sinds enkele jaren organiseert de Hervormde Gemeente van Rijssen periodiek laagdrempelige kerkdiensten onder de naam "Het elfde uur".

Aanvankelijk werden deze diensten uitsluitend in de Schildkerk gehouden, maar vanwege de grote toeloop is daar vorig jaar het kerkgebouw De Ark als tweede locatie aan toegevoegd. Zondag 8 juli is er weer zo'n kerkdienst van Het elfde uur, nu met een thema dat alles met de aanstaande zomervakantie te maken heeft.

Aansprekend thema
"Met deze diensten hopen we ook mensen te bereiken die niet -of niet meer- zo vaak in de kerk komen", vertelt een woordvoerder. "We kiezen een aansprekend thema, de predikant probeert daar een heldere boodschap van te maken, we zoeken naar goede muziek en toegankelijke liederen. Ook aan de kinderen wordt gedacht: ze hebben een actief aandeel in de dienst. Een mooi muzikaal intermezzo hoort er ook bij. We hopen op deze manier ook mensen te bereiken die misschien al wat weggegroeid waren van de kerk – en we roepen gemeenteleden op om eens een buur, een vriend of bekende mee te nemen". De diensten van zondag 8 juli hebben als thema "Geniet het leven!". In de Schildkerk is ds. J. van der Meijden de voorganger, in De Ark is dat ds. J. van het Goor. De dienst in De Ark begint om 10.45 uur, die in de Schildkerk om 11.00 uur.

Vervoer Twens Flex van start in Rijssen

RIJSSEN - Op vrijdag 29 juni vond er bij het Parkgebouw in Rijssen de feestelijke opening plaats van het Twens Flex de nieuwe flexibele vervoersservice in Rijssen-Holten.

De openingshandeling vond plaats door Wethouder Ben Beens van de gemeente Rijssen-Holten, samen met de heer Bert Boerman, gedeputeerde Mobiliteit Provincie Overijssel en Richard Bruns, directeur Operations Keolis Nederland, openden zij een tent naast het Parkgebouw, waarna er de nieuwste buurtbus van Twens Flex in zicht kwam.

De start
Sinds afgelopen maandag kunnen reizigers in Rijssen-Holten comfortabel en voordelig reizen met Twents Flex, de nieuwe flexibele vervoersservice van Syntus (onderdeel van Keolis Nederland). Het flexibele buurtbussysteem Twents Flex wordt gereden door vrijwillige chauffeurs. TwentsFlex is een innovatief samenwerkingsproject van Provincie Overijssel, Gemeente Rijssen-Holten en Keolis Nederland. Reizigers die in Rijssen-Holten met TwentsFlex willen reizen, boeken vooraf een rit van halte naar halte. Dit kan via de app TwentsFlex, online op www.twents.nl/flex of via telefoonnummer 088 – 033 1401.

Introductieprijs
Voor de introductieprijs van maar 1,50 euro per rit kunnen reizigers in Rijssen Holten snel en voordelig reizen tussen de 117 haltes in Rijssen-Holten. Door de inzet van tientallen vrijwilligers uit Rijssen-Holten, zijn verschillende bestemmingen binnen de gemeente goed bereikbaar. Er is bijna altijd wel een halte in de buurt. De bussen van TwentsFlex zijn rolstoeltoegankelijk en geschikt voor acht personen.

Woordvoerders
Voorafgaande aan de openingshandeling voerden wethouder Ben Beens het woord, hij gaf onder meer aan dat het systeem zo werkt, dat er zonder aanvraag geen busje aanwezig is, dus rijden er geen lege busjes. Het systeem zal langzaam worden opgestart en uitermate geschikt is vervoer naar dagbesteding voor ouderen, vervoer naar campings en sportvelden en dergelijke omdat er om de 400 meter een halte aanwezig is. Hij is er trots op dat dit systeem samen wordt opgepakt 'kiek,n wat ''t wut ' aldus de enthousiaste wethouder. Gedeputeerde Boerman prijst de inzet van de vrijwillige chauffeurs, die belangeloos voor hun medemensen klaar staan en directeur Bruns van Keolis Nederland geeft aan dat de vooraf gehouden testdagen uitstekend zijn verlopen.

Dick Tukkers

Wie wint Maestro Holten?

HOLTEN - Daphne de Jong-Schipper en Hans Tutert mochten zich al een jaar lang Maestro Holten noemen. Ook dit jaar zijn er weer zes Holtenaren die op 14 juli, in een uitverkochte theaterzaal van het Kulturhus, de strijd aan gaan om Maestro van Holten te worden.

Het is al weer de 3e editie van deze concertwedstrijd die HMV presenteert. Alle kandidaten kregen één repetitie met het orkest en hebben net als de vorige jaren na een korte masterclass van dirigente Michelle Wassing, het stokje letterlijk over genomen. En dat het niet zomaar een beetje met je armen zwaaien is, zullen de vorige kandidaten beamen. Je moet over heel wat capaciteiten én charisma beschikken om een orkest goed te leiden.
De nieuwbakken dirigenten zijn dit jaar: Sabrine Deijk (dochter van tenorsaxofoniste Eline Paalman), Kapper Mark Wander Drent, supermarktondernemer COOP Marloes Haanstra, Technisch adviseur bij TAB Dick Schuppert (vader van sopraansaxofoniste Naomi), redacteur en columnist Laurens Jan Stam en tandarts Klaas van Aken. Een bont gezelschap dat de avond vast tot een succes zal brengen!


Dirigeren
Hoe de kandidaten gaan dirigeren is aan de kandidaten zelf. Tijdens het concert is er halverwege een afvalronde: met de stemming is een grote rol weggelegd voor het publiek waarbij er 3 maestro's zullen afvallen. Drie finalisten mogen nogmaals hun dirigeer-talenten laten zien. Nieuw dit jaar is dat zij dan allen hetzelfde stuk zullen krijgen om te dirigeren, zonder bij elkaar te luisteren. Hierna zal de vakjury uiteindelijk een winnaar kiezen! Presentatie is weer in de vakkundige handen van Erik Rensen en vanuit de Greenroom Camilla Heeregrave. De aanvang is 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur.

FF Offline

RIJSSEN - De grens tussen online en offline is duidelijk, maar kunt u bewust die keuze maken?

De dansers van Dance bij Fernanda gaan de vraag over online of offline zijn combineren met dans. Hoe dit mogelijk is kunt u zelf komen bekijken tijdens de voorstelling in Parkgebouw Rijssen van 7 juli om 14.30 uur en 19.30 uur. De toegangsprijs is € 7,- en voor kinderen tot en met 12 jaar slechts 4,50.

Nachtzwaluw- avond

RIJSSEN - IVN Rijssen-Enter neemt u mee op excursie in het natuurgebied tussen Rijssen en Markelo op zoek naar de nachtzwaluw.

De nachtzwaluw is overdag niet actief, maar zodra de avond valt, laat hij van zich horen. De nachtzwaluw produceert een heel kenmerkend geluid dat makkelijk van dat van andere vogelsoorten te onderscheiden is. Op 7 juli kunt u met een gids mee op zoek naar nachtzwaluwen. De excursie begint om 21.00 uur vanaf de parkeerplaats bij informatieboerderij 'n Witten aan de Borkeldweg 17. Deelnamen is gratis, maar opgeven is noodzakelijk en dat kan door een e-mail te sturen naar excursies.ivnrijssenenter@gmail.com.

Weet wat je eet

HOLTEN - Samen kijken wat er groeit in de moestuin en dan van die groenten een heerlijke maaltijd klaarmaken.

Sommigen weten niet meer hoe groenten groeien, ze kennen ze alleen van de schappen in de supermarkt. Dat is jammer, want een boer besteedt tijd en liefde aan deze producten en dat wil Aloys Meulenbroek u graag laten zien op woensdag 11 juli om 16.00 uur. De activiteit vindt plaats bij Natuurboerderij Zorgvliet aan de Larenseweg 106. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen via aloys.meulenbroek@gmail.com.

Zomerse Zondagen

HOLTEN - Op 8 juli vindt er weer één van de Zomerse Zondagen plaats.

Deze zondag zal vanaf 16.00 uur de Dorpsstraat bij café 't Klavier, Daglicht en 't Keuntje de plaats zijn waar het allemaal gaat gebeuren. Laat u verrassen door wat er deze Zomerse Zondag op het programma staat. Iedereen is welkom en er hoeft geen entree betaald te worden.

Mevrouw Harbers wint ballonvaart

RIJSSEN - Tijdens het springkussenfestijn op 23 juni in het centrum van Rijssen, konden de bezoekers meedoen aan de verloting van luchtballonvaart.

De verloting werd gehouden door Koers Oost Uitzendbureau die deze dag als sponsor invulling gaf aan het plein voor het winkelcentrum de Hoge Wal. Deze week is er uit de ruim 400 deelnemers een winnaar getrokken: mevrouw F. Harbers mag op 12 juli aanstaande mee met de luchtballonvaart. Van harte gefeliciteerd!

Wethouder opent nieuwe piste Oosterhoffruiters

RIJSSEN - Na afloop van de eerste springwedstrijden in het kader van de Rijssense Paardendagen op vrijdag 29 juni opende wethouder Ronald Cornelissen van de gemeente Rijssen–Holten samen met voorzitter Gerard Jan Voortman van de Oosterhoffruiters en de bekende Wierdense zakenman Herman Nijhof de vernieuwde buitenpiste van de Paardensport Vereniging ''De Oosterhoffruiters' Rijssen.

Nadat in voorgaande jaren er zelfs springwedstrijden moesten worden afgelast in verband met de weersgesteldheid van het terrein door overvloedige regenval, is dit nu verleden tijd door de aanleg van een equifond bodem in de buitenpiste, waardoor deze onder bijna het gehele jaar berijdbaar is. Wel moet er in tegenstelling tot andere jaren de piste in verband met de hoge temperaturen nat worden gehouden door begieting aldus bestuurslid Gerrit Boers. Het aantal inschrijvingen voor de op deze vrijdag en zaterdag 30 juni te houden Rijssense Paardendagen is enorm gestegen, op vrijdag van 20 starts in 2017 naar 175 starts op de nieuwe piste en daarbij komen nog de 70 tot 100 starts op zaterdag 30 juni. De massale toestroom van ruiters en amazones is niet alleen te toe te schrijven aan de buitengewoon ideaal aangelegde buitenpiste, maar ook het gegeven dat zowel ruiters als amazones liever op zand rijden dan op gras in verband met de blessuregevoelig speelt mee aldus Boers. Naast het enthousiasme van de ruiters een amazones is het bestuur van de Oosterhoffruiters zeer in haar nopjes met haar vernieuwde buitenpiste, maar niet minder met het aantal inschrijvingen tijdens deze Rijssense Paardendagen.

Dick Tukkers

Houtdorp in Rijssen

RIJSSEN - Op maandag 30 juli gaat het Houtdorp Rijssen weer van start. Tot 3 augustus kunnen kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar (13 mits het afgelopen schooljaar op de basisschool gezeten) timmeren aan hun eigen hutje. Samen met vriendjes, vriendinnetjes en klasgenootjes kunnen ze werken aan hun eigen hutje waar ze aan het eind van de week in mogen slapen nadat het hutje veilig is bevonde n door de leiding. Dit jaar is de locatie gewijzigd, het houtdorp vindt dit jaar plaats aan de Molendijk Noord, nabij Nijhuis Materieel.

Het programma is als volgt. Maandag vanaf 09.00 uur tot 12.00 uur timmeren, dan gaan de kinderen naar huis om te eten. Vanaf 13.30 uur tot 16.00 uur zijn ze weer welkom. Op dinsdag, woensdag en donderdag is het houtdorp open van 09.00 uur tot 14.30 uur. Er wordt dan gezamenlijk met de straat geluncht. Wel moeten de kinderen hun eigen lunchpakketje meebrengen. De woensdagavond is gereserveerd voor een gezellige kijkavond voor alle belangstellenden. Neem uw portemonee mee, want er is weer een leuke verloting, en verkoop van versnaperingen! Op donderdag zullen we broodjes gaan bakken bij verschillende vuurkorfjes. Donderdagavond is er een gezellige, misschien wel spannende avond voor alle deelnemende kinderen. Wel opgeven als je komt. Het is nog een verrassing hoe de avond er precies zal uit gaan zien. De kinderen die niet blijven slapen gaan voor 23.00 uur naar huis. De kinderen die wel blijven slapen mogen naar hun hut. Na een kleine versnapering mogen ze lekker onder de wol..... Tussen 06.00 uur en 08.00 uur gaan de kinderen naar huis of worden ze opgehaald. Er kan nog ingeschreven worden op woensdagavond 11 juli tussen 19.00 uur en 20.00 uur aan de Beatrixstraat 22, Trompstraat 40 en Groenling 78. In de voorverkoop zijn de kosten €7,50. Op maandag en dinsdag kunnen er nog bandjes gekocht worden bij de poort voor €10,00. Kijk ook op: www.houtdorprijssen.nl voor meer informatie.

Zomerconcert Wilhelmina

RIJSSEN - In een afgeladen Van Damzaal in het Parkgebouw in Rijssen vond op donderdag 28 juni het afsluitend Zomerconcert van de jeugd van Muziekvereniging Wilhelmina plaats.

Een bijzondere avond voor de jongste leven van Wilhelmina de AMV'ers. Zij ontvingen hun diploma. De AMV'ers (Algemene Muzikale Vorming) speelden allemaal een liedje, alleen of in een groepje, op de blokfluit. Met de hele groep speelden ze nog twee liedjes. Dat klonk goed! Hun diploma's ontvingen ze na afloop van het concert van Tom Klokkenburg, maar niet zonder dat dirigent Wout Ligterink vroeg wat ze volgend jaar gingen doen. Veel kinderen stromen door naar een instrument en een aantal zelfs binnen de vereniging!

Divers
Niet alleen het AMV liet van zich horen, maar ook het Opstaporkest en WAT speelden een aantal nummers. Het Opstaporkest bestaat uit kinderen die nu een paar jaar les hebben. In het Opstaporkest leren ze hoe het is om samen te spelen en naar elkaar te luisteren. De jeugd in het WAT (Wilhelmina's Aanstormend Talent) hebben allemaal al een aantal jaar les en hebben hun A-examen gehaald. In het WAT ontwikkelt de jeugd zich verder, doen ze hun B-examen en stromen ze uiteindelijk door naar het Grote Orkest. Tijdens het optreden van WAT vertelde de dirigent over alle instrumenten, van de allerlaagste instrumenten tot de hele hoge instrumenten. Na afloop van het concert kon iedereen alle instrumenten uitproberen. Bij de uitgang wachtte voor iedereen een ijsje. Aanmelden voor het nieuwe seizoen van AMV kan vanaf nu via de website van Wilhelmina: www.wilhelminarijssen.nl. Het nieuwe seizoen start in september 2018.

Concert Wilhelmina
Een mooie afsluiting voor de jeugd van Wilhelmina, maar niet de hele vereniging heeft al vakantie. 10 juli geeft het Grote Orkest van Muziekvereniging Wilhelmina nog een concert. Met dit concert sluit Rosalie Ligterink, hoboïst bij de vereniging, haar D-examen af. Zij speelt die avond het hoboconcert Variationenüberein Thema vonGlinka van Nicolai Rimsky Korsakov. Het orkest speelt die avond nog wat klassieke nummers, maar ook TwoWorlds en Jungle Book. Het concert begint om 19:30 uur in de Open Hof in Rijssen. De toegang is gratis.

Pepermuntactie
Ook de pepermuntactie ontbreekt dit jaar niet. De Muziekvereniging gaat 17 juli alle deuren van Rijssen langs om Wilhelmina Pepermunten te verkopen. Niet thuis? De pepermunten zijn ook online te bestellen via de website! (foto Rosalie Ligterink)

Dick Tukkers

Wildpluk- wandeling

RIJSSEN - Tijdens het wandelen krijgt u meer informatie over wat er groeit en bloeit in de natuur. Eetbare planten worden misschien wel geplukt voor een soep achteraf.

Francine van Rossem is boerin van Kruidenhuis De Vlo. Onder haar leiding wordt er een wandeling gemaakt in de omgeving van Kruidenhuis De Vlo die ongeveer één tot twee uur kan duren. De natuur heeft veel meer eetbare planten dan men denkt. Francine van Rossem kan u daar tijdens de wandeling alles over vertellen. Na afloop wordt er iets te eten klaargemaakt of thee gezet van de oogst. Op 10 juli meewandelen kan vanaf 14.00 uur. Er wordt gestart bij Kruidenhuis De Vlo, Drostendijk 2 te Rijssen. Deelname kost € 7,50. Opgeven voor de wandeling is noodzakelijk en kan via francine@kruidenhuisdevlo.nl.

Verhaal achter de graven

HOLTEN - Met een rondleiding over de Canadese Begraafplaats in Holten ontdekt u de verhalen achter de graven.

Canadezen die hebben bijgedragen aan de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland, maar in die strijd gesneuveld zijn liggen begraven op de Canadese Begraafplaats. Dat betekent dat er bij de graven vaak een indrukwekkend verhaal hoort. Tijdens de rondleiding leert u meer over de bevrijding en over de begraafplaats. U kunt deelnemen aan de ongeveer 75 minuten durende rondleiding na opgave via 0548 78 91 61 of via info@canadesebegraafplaatsholten.nl. Kosten van de rondleiding bedragen € 3,- en voor basisschoolkinderen € 1,50.

Start to Run

RIJSSEN - Moeilijk om de eerste stap te zetten, maar wilt u wel graag gaan hardlopen? Dan is Start to Run iets voor u!

Wanneer u in een ver verleden heeft hardgelopen of het nog nooit heeft gedaan, dan is starten met hardlopen iets wat u beter onder begeleiding kunt doen en niet op eigen houtje. Bij AV Rijssen start op 14 juli de Yakult Start to Run. In deze hardloopcursus van zeven weken traint u wekelijks onder begeleiding van professionele trainers en wordt u gedurende de rest van de week digitaal ondersteund met onder andere een app. Deelnemen aan deze cursus kost € 49,50. Meer informatie vindt u op www.avrijssen.nl.

Oale Krengn op het Kasteel Rijssen

Foto: Gerrit Dannenberg

RIJSSEN - Maar liefst 126 nostalgische bromfietsen waren dinsdag te gast op het Rijssens Museum.

De Vroomshoopse Old Timerclub 't Oale Kreng hield een toertocht door Twente. De start was 's morgens vroeg vanaf het Kasteelterrein. Daar werden de jongens-en-meisjes-van-toen met hun brommers-van-toen gastvrij onthaald met een kop koffie met iets erbij. De Old Timervoorzitter gaf instructie vanaf het kasteelbordes met een megafoon en hierna zetten bijna 130 brommers zich met ouderwets veel lawaai in beweging. Door de blauwe dampen van de Zündapps, Puchs, Berini's, Kreidlers en Yamaha's werd kasteel de Oosterhof nagenoeg aan het oog onttrokken.

Afsluiting
Laat in de middag, na afloop van de toertocht, keerden de brommers weer terug op het museumterrein. De toerdag werd afgesloten met een gezellige maaltijd op het terras.

Proef ruime terrastijden begonnen

RIJSSEN - Het is deze week uitstekend terrasweer. Ondernemers én bezoekers profiteren dan ook graag van de nieuw verruimde openingstijden voor terrassen.

De gemeente is begonnen met een proef voor het verruimen van terrastijden tot en met 30 september. Horecazaken die het horecaconvenant ondertekend hebben mogen tot 01.00 uur open blijven wanneer het warmer dan 25 graden of warmer is. Dit mag dan alleen wel op vrijdag en zaterdag. De insteek van deze proef is om te kijken of langere opening ook goed werkt voor de ondernemers en terrasbezoekers, zonder dat dit aanvullende overlast oplevert bij omwonenden. De gemeente houdt daarom zelf een stukje regie in handen; ondernemers moeten op een gemeentelijke website kijken of zij het komend weekend langer open mogen blijven of niet.

Tip van de Fietsenmaker: Schoonmaken zonder water

TWENTE - Fietsenmaker Ten Tusscher in Enschede geeft graag tips voor fietsplezier in de brede zin. Wanneer je er op uit trekt met de fiets is schoonmaken belangrijk voor de functie en veiligheid. Hoe kun je dit het beste doen?

Wat je vaak ziet bij toertochten is dat er een lange rij staat bij de hoge druk spuit. Dit is uiteindelijk het slechtste wat je kunt doen voor je fiets. Het is namelijk beter om je fiets op te laten drogen en deze met een zachte borstel af te nemen, zodat er geen water in de lagers komt. Voor het behoud van de onderdelen op je fiets is het namelijk beter dat je zo weinig mogelijk met water aan je fiets komt. Water zorgt er namelijk voor dat dit in de lagers trekt waardoor de slijtage sneller gaat en de lagers gaan vastlopen. Het beste is namelijk zoals eerder gezegd om de fiets af te borstelen met een zachte borstel. Dan ziet je fiets er misschien niet zo mooi uit als wanneer je het gaat doen met een hoge druk spuit, echter zorgt het er wel voor dat de fiets en vooral de onderdelen langer goed blijven. Mocht je fiets in de zomer een beetje fiets zijn, zorg er dan vooral voor dat je ketting en tandwielen nog mooi schoon zijn als je gestopt bent met de rit, dit zorgt er namelijk voor dat de ketting en tandwielen langer meegaan en je je niet gaat storen aan een krakende en piepende ketting bij de volgende rit. Mocht je de fiets wel het liefste zo schoon mogelijk hebben en je gaat er toch met water overeen, denk er dan wel aan dat de slijtage aan je onderdelen wel meer is.

Reclame op de Mat

TWENTE - Er is iets nieuws onder de zon: reclameopdemat.nl. In slechts drie simpele stappen wordt uw boodschap bij uw beoogde doelgroep bezorgd en dat alles onder één dak. Kijk op reclameopdemat.nl en ontdek de voordelen voor uw bedrijf zelf!

Reclameopdemat.nl heeft haar jarenlange kennis op het gebied van het ontwerpen, drukken en verspreiden van reclame gecombineerd en omgezet tot een krachtig nieuw concept. Met een eigen designteam weet het bedrijf wat aanspreekt en hoe ze van uw boodschap een visueel en pakkend feestje kunnen maken. Door een uitgebreide kennis van diverse drukkers en verspreiders in het land weet reclameopdemat.nl altijd de juiste partijen voor u te vinden en daarnaast het hele proces tegen concurrerende prijzen aan te bieden. Kiest u voor reclameopdemat.nl dan kiest u automatisch voor gespecialiseerde kennis over reclame maken en drukwerk en een laagdrempelige en persoonlijke service. Via de website reclameopdemat.nl kunt u uw boodschap onder uw doelgroep laten verspreiden in slechts drie simpele stappen. U selecteert al eerste uw gewenste soort flyer of folder, vervolgens geeft u uw verspreidingsgebied aan en als laatste geeft u aan in welke week u het materiaal verspreid wilt hebben. Heeft u uw boodschap al uitgewerkt? Dan kan de verspreiding ervan direct worden geregeld. Bent u er nog niet uit hoe uw boodschap het beste zou kunnen worden vormgegeven? Geen probleem, het designteam denkt graag met u mee en creëert zo een vormgeving die past bij de identiteit van uw bedrijf. Zo is de service en het geleverde product van reclameopdemat.nl altijd voor u op maat gemaakt. Wilt u meer informatie over wat reclameopdemat.nl voor u kan betekenen? Bel dan met 053 7400 119. Of vraag vrijblijvend online een offerte aan.

Column

Gerrit Kraa

Foto: Gerrit Dannenberg

Ne grachte

In Riessen is alns veraanderd. De leu loopt allemoale bliej duur de stroaten. Ik zagge 'n poar kearls dee mekoar nit mangt liên, dee mekoar al joaren nit mear toosprekt, bots de oarmen um mekaander hen sloan en 'n enen peenkten nen troan vot en 'n ander mos 'n poar moal sloeken. "O, Mans, wat is dat toch unmeunig gloepens mooi," zea Wilm, "dat dee grachte bloot-eleg is, doar biej de Bealtbakker. Ik wor doar zo bliej van." "Zengt dat wal," zea Mans. "Riessen hef eindelijk wier is wat woer a'w greuts op köant wean. Ik hebbe miej stiekum achter het hennenhok met de vuuste op de böste ehöwen van greutsigheaid. Dat ma'j best weten. Ne grachte oet 1250!"
Wilm gaf ook too dat-e ongezeens in zin hof an 't greawen was eslagen, op zeuk noar oale potschoarven. Hee har allenig ne oale piepe van zin groffa eveunden, mear toch.
Op de moark ko'j het ook vernemmen. Zonnen standwoarker begun spontaan het Riessense volksleed te zingen, en wichter kregen mear ijsco's as normaal. Joa, Riessen is greuts op de grachte.

Het dee miej deanken an borgemeaster Kolenbrander van Tubbig, (1902-1981), kenner van de regio, mooie vuurdrachen, gek op archeologie. Sommigen kent het verhaal al, dee hoownt nit verdan te leazen. As der in Tubbig een bölke riolering wör an-elegd, steun-e d'r met 'n neuze bouwen op. "Ieleu mut miej dreks woarskouwen a'j wat veendt, iej weet mear nooit," zea-r-e dan. 't Begun de gemeentekearls te vervelen en ze prakkezeerden iets oet.
De leu mochen Kolenbrander geane liên, biej de Provincie konden ze um wal sketen, want hee was völs te riejaal met vergunningen oetdelen, mear in Tubbig kon-e een pötje brekken. Kolenbrander mos geregeld biej de Provincie langs kommen en dan kreeg Kolenbrander nen oetbrander mear dat zol um wos wean. "Regels zeent d'r vuur de leu," zea-r-e dan, "en nit aansumme."
Verdan met de koele in Tubbig. 'n Volgenden dag köm Kolenbrander alwier langs: "Keals, nog wat eveuden?" "Iej komt precies op tied," zeaden de keals, "viej zeent krek op iets ampats estot." Der wör nog wat eporket en joawal, een oold kistje, met een slötje d'r op köm boawen water. Kolenbrander steun te stuitern van niejsgierigheaid en commandeerden ne knieptange. Doar gung het deksel lös en d'r lea 'n opgerold bölke perkameant op 'n boam van 't kistje. 't Tödke wör glad-estrekken en Kolenbrander was wal zo sportief dat-e met luider stem vuurleus wat doar was eskrewen: "Ceasar groet Kolenbrander!" In Riessen wocht ze non op 'n breefke van Otto III an Hofland…

Gerrit Kraa

Winnaars stoepkrijten

RIJSSEN - Siënna Lopez 4 jaar, Ghasaq Auwni 12 jaar en Salomé Mensink 6 jaar mogen zich winnaar noemen van de stoepkrijtwedstrijd die op zaterdag 23 juni in Rijssen is gehouden in het kader van de winkeliersactie 'let op de kleintjes'. In de Wereldwinkel nemen ze wat verlegen, maar glunderend hun prijs in ontvangst.

's Morgens om een uur of 11 meldt zich de eerste kandidaat voor het stoepkrijten. Na haar volgen er nog bijna 30 kinderen. Allemaal spannen ze zich in om een mooie tekening te maken op de stoepen achter het stadhuis, tussen het Europaplein en de Wereldwinkel. In de vroege avond hebben de heer en mevrouw Bol de creaties bekeken. "Waar we op gelet hebben is de vlakverdeling, maar ook originaliteit is meegenomen in de beslissing", zeggen ze.

Abdullam-fietstocht voor zeer goed doel

RIJSSEN - Zaterdagmiddag 14 ju li zal weer de jaarlijkse fietstocht gen Stichting Abdullam Gehandicaptenzorg gehouden worden.

De fietstocht start vanaf de Oranjekerk, Oranjestraat 10, tussen 13.00 en 14.00 uur. Deelname bedraagt 4 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar 2,50 euro per persoon. Per gezin betaalt u maximaal 15 euro. Er zijn twee afstanden, 25 kilometer en 35 kilometer. Beide routes voeren u door de omgeving van Rijssen en Holten. Tijdens de fietstocht worden de deelnemers voorzien van drinken en een versnapering. Het eindpunt is ook weer bij de Oranjekerk. Hier wordt opnieuw koffie, thee en frisdrank aangeboden. Daar zal ook een verkooptafel aanwezig zijn. Iedereen, jong en oud, van harte uitgenodigd om mee te fietsen!

Sukkel

Ne soldoate oet het Belgische Ukkel
Hef mangs gleujndig las van nen pukkel
Den zit biej um op 't gat
Non steun der in een roddelblad:
Dat is gin soldoate ....mer nen sukkel!

Jan Zandbergen

Burgers oet Den Ham, zeent dat Hamburgers?

Maandag 9 juli, 10.00 uur

Stappen over de heuvelrug voor een mooie wandeltocht

NIJVERDAL - Sportieve wandelaars opgelet: dwaal mee met de gids van Staatsbosbeheer door het weidse landschap van de Sallandse Heuvelrug. Na een kop koffie of thee bij het BuitenCentrum gaat u op pad.

Deze extra lange wandeling gaat door heuvels, uitgestrekte bossen en over heidevelden. Met aandacht voor de planten en de dieren, maar ook voor de cultuurhistorie van dit gebeid. U eindigt weer bij het BuitenCentrum. Een wandeling vol rust, ruimte en reliëf.

Vergezichten
Wat is mooier dan een hele dag genieten van de Sallandse Heuvelrug? Op maandag 9 juli en vrijdag 31 augustus organiseert Staatsbosbeheer een wandeldagtocht over de glooiende heidevelden. De paarse heide, de on-Nederlandse vergezichten, de rust en ruimte en de verhalen over de natuur, cultuur en historie van het gebied zijn de ingrediënten voor een mooie dag. Dus trek de wandelschoenen aan en neem fototoestel en verrekijker mee.

BuitenCentrum
Vanaf het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281 te Nijverdal, wordt er vertrokken om tien uur om rond vier uur moe maar voldaan weer terug te zijn bij het BuitenCentrum. De kosten zijn € 24,50 per persoon, dit is inclusief een kop koffie bij de start en een heerlijk vers lunchpakket voor onderweg. Voor meer informatie en aanmelden kijkt u op www.staatsbosbeheer.nl en www.np-desallandseheuvelrug.nl. Het BuitenCentrum is het startpunt voor uw dagje uit op de Sallandse heuvelrug.

Ruim 1.000 deelnemers bij Zwemvierdaagse Koerbelt

RIJSSEN - Een record aantal deelnemers kwam maandag naar de eerste dag van de Zwemvierdaagse Rijssen. Dit jaar was al weer de 42-ste editie van dit gezellige evenement.

Begunstigd door het fraaie zomerweer waren er ruim 1.000 deelnemers aanwezig om hun baantjes te trekken, bij een watertemperatuur van 24 graden en waarbij thermometer om 19.00 uur nog steeds een buitentemperatuur van 30 graden aangaf. De organisatie had deze week dan ook niets te klagen over zowel het aangename weer als het grote aantal zwemmers

Bijzondere deelnemer
Een bijzondere deelname was er voor de heer Erik Compagne die voor de 42-ste keer aan de Rijssense Zwemvierdaagse deelnam. De jongste deelnemers zwommen een afstand van 250 meter, de rest zwom 500 meter. Nadat ze hun baantjes hadden getrokken konden de deelnemers zich met allerlei activiteiten vermaken. Waaronder een optreden van de gymnastiekvereniging DOS, een zwem- en poloclinic, broekhangen, luchtbuksschieten en nog veel meer. Ook waren er onder andere pannenkoeken en loempia's en drinken te koop. De Vierdaagse wordt vrijdag 6 juli afgesloten met het spel 'Zeeslag'. De deelnemers namen bij dit spel zelf hun rubberbootjes mee.

Dick Tukkers

Juridisch advies op maat

NIJVERDAL - RuiterAdvies is eind 2017 opgericht door Ria Ruiter en gevestigd aan de Beethovenlaan 59 in Nijverdal. RuiterAdvies biedt juridisch advies op maat en onderscheidt zich door betrokkenheid bij cliënten en daadkrachtige en praktische advisering in begrijpelijke taal. "Ik zoek samen met de cliënt naar de beste aanpak van een vraagstuk om vervolgens tot een helder advies te komen".

Wanneer u juridische bijstand nodig heeft op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid, ambtenarenrecht of functiewaardering, kunt u contact met mij opnemen. Binnen 24 uur maak ik met u een afspraak om uw zaak door te nemen. Welke redenen kunt u hebben om gebruik te maken van RuiterAdvies? Bijvoorbeeld, u heeft een arbeidsjurist nodig, maar u weet niet goed waar u moet beginnen. Er zijn problemen in uw werksituatie of met een uitkeringsinstantie en u wilt daarover eens rustig praten met een specialist. U heeft vragen over uw arbeidscontract of maakt zich zorgen over het functioneringsgesprek dat u moet aangaan met uw werkgever? U heeft vragen over uw WW- of WIA uitkering? Een gratis intakegesprek bij RuiterAdvies is laagdrempelig en u krijgt de eerste antwoorden op uw vragen. Wanneer blijkt dat RuiterAdvies u verder kan helpen om uw probleem op te lossen, dan kan ik u een inschatting geven van de te verwachten kosten.

Diensten
Als juridisch adviseur kan ik u helpen met het schrijven van brieven en processtukken. Niet alleen adviseer ik over het schrijven, maar ik ondersteun u ook in de daadwerkelijke uitvoering. Ook kan ik ondersteunen en helpen bij de uitvoer van het opstellen van bezwaarschriften en het voeren van juridische procedures.

MKB-abonnement
Voor ondernemers uit het Midden- en Kleinbedrijf biedt RuiterAdvies een speciaal MKB abonnement aan tegen een zeer gunstig tarief. Ondernemers komen ongemerkt veel in aanraking met juridische zaken. Grote bedrijven hebben doorgaans een eigen juridische afdeling, maar MKB-ers meestal niet. Toch is een gedegen en snel juridisch advies onmisbaar voor iedere ondernemer. Door een snelle praktische en gedegen advisering kunnen juridisch problemen worden voorkomen of worden opgelost. Dit geeft zekerheid voor de ondernemer om te doen waar hij goed in is: Ondernemen!

Mediation
Daarnaast is RuiterAdvies gespecialiseerd in bemiddeling en mediation: het in overleg regelen van geschillen is altijd goedkoper dan het voeren van juridische procedures! Als mediator begeleid ik als neutrale derde het bemiddelingsproces tussen de partijen die in conflict zijn. Ik help u te komen tot gezamenlijke beslissingen en een win-win situatie voor beide partijen. RuiterAdvies begeleidt ook werknemers en werkgevers wanneer er sprake is van een arbeidsconflict. Meer dan 80% van de conflicten komt tot een passende oplossing dankzij mediation en ook úw arbeidsconflict komt hiervoor in aanmerking. Sneller, goedkoper en bevredigender dan een juridische strijd.

Burenconflict
Wanneer u een conflict heeft met uw buren en u komt er met een goed gesprek niet uit, dan kan RuiterAdvies als neutrale derde in het proces bemiddelen. Samen komen wij tot een passende oplossing voor u en uw buren.

Kracht van RuiterAdvies
De kracht van RuiterAdvies zit in: Snelle hulp. Professionele ondersteuning met raad en daad. Ruim 25 jaar ervaring met arbeidsrecht en sociale zekerheid. Specialisatie in mediation (Arbeidsrecht, Bestuursrecht en Burenconflict). Gunstig tarief en inzicht in kosten. Aanbod volledig pakket

Meer informatie
Wilt u meer weten over het arbeidsrecht, het MKB-abonnement of mediation, neem dan contact op met Ria Ruiter van RuiterAdvies. Mail naar info@ruiteradvies.nl, kijk op de website www.ruiteradvies.nl of bel naar 06 51102809.

Voel u thuis bij Jos Wonen

WIERDEN - Jos Wonen is dé woonwinkel waar u zich echt thuis voelt. Inmiddels is de winkel al weer ruim twee jaar gevestigd aan het Burgemeester J.C. van den Bergplein. Eigenaar Jos Broshuis heeft in deze tijd een mooie klantenkring opgebouwd.

Jos Wonen zet in op een eigentijdse en stoere beleving van het interieur. Een persoonlijk advies staat hierbij centraal. Veel mensen hebben best een idee wat ze willen qua interieur, maar met een stukje passend advies komt u wellicht op nog mooiere ideeën qua inrichting. Naast meubels biedt Jos Wonen ook een uitgebreid assortiment accessoires. Zij kunnen u ook goed adviseren bij kleur- en materiaalgebruik

Goed contact
Dat dit advies werkt, blijkt wel uit de leuke reacties aldus Broshuis. Klanten zeggen wel eens: 'Ik kan het wel op de woonboulevard kopen, maar ik koop liever bij jou." Zo'n 25 jaar lang werkte Broshuis als bedrijfsleider bij grote winkelketens op de woonboulevard in Enschede. Het begon te kriebelen om zelf een eigen zaak te beginnen. "Je bent eigen baas en van niemand afhankelijk en bepaalt zelf wat er gebeurd." Door zijn eerder werk heeft hij een netwerk opgebouwd met diverse meubelleveranciers. "De meubels die hier staan zijn allemaal in Nederland gemaakt. Ze komen bij leveranciers weg, waarvan ik weet dat ze kwaliteit bieden en betrouwbaar zijn ivm garantie en levertijden. Ik houd van strakke en landelijke meubels. De accessoires hebben iets aparts en komen weer van ver. Zo heb ik manden van Arts of Africa, een organisatie die vrouwen in Afrikaanse landen steunt met hun zelfgemaakte spullen." De ondernemer doet alles zelf en heeft geen personeel nodig. "Dit is een kleinere winkel en je krijgt er een persoonlijke behandeling wat op de eerste plaats staat. Ik zou best groter willen zijn, zodat ik meer kan laten zien, de toekomst zal het uitwijzen. Maar je moet ook niet uit je jas groeien, je moet het overzicht blijven houden." De ondernemer bezorgt zelf de meubels. Komt langs bij de klanten om interieuradvies te geven. Broshuis mailt naar bedrijven, zoals praktijken en kantoren, met bijvoorbeeld de vraag of hun wachtruimtes/kantoorruimtes opgefleurd kunnen worden. "Je moet niet stil zitten en op klanten blijven wachten, maar in beweging blijven", vindt hij.

Kom langs
Jos Wonen is gevestigd aan het Burgemeester J.C. van den Bergplein 20 in Wierden. Kijk op: www.joswonen.nl

Eschländer- kapel

HELLENDOORN - De Eschländerkapel geeft op 15 juli een concert in hun eigen dorp Hellendoorn.

De Eschländerkapel Hellendoorn is een bekende blaaskapel en wordt veel gevraagd voor optredens in heel Nederland. Op evenementen als het Zunnewendefestival is zij een graag geziene gast. Op zondag 15 juli zal de Eschländerkapel een concert geven bij Landgoed De Uitkijk aan de Hellendoornsebergweg 8 in Hellendoorn. De geluid van de blaasinstrumenten op het terras zorgt voor een concert met veel sfeer. Kom ook luisteren en genieten tussen 15.00 uur en 17.00 uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Sprookjes- concert

NIJVERDAL - Sprookjesachtige muziek zal op zondag 8 juli klinken in Openluchttheater Nijverdal.

Bij bijna elk sprookje is wel passende muziek te bedenken. Of het nu gaat om een spannend sprookje met ridders of een sprookje met prinsessen en de prins op het witte paard. Hoe een sprookje klinkt, zal muziekvereniging KSW samen met de majorettes en de slagwerkgroep u op 8 juli laten ervaren in het Openluchttheater Nijverdal aan de Duivecatelaan 11. Het Sprookjesconcert van KSW begint om 14.00 uur, maar het theater is een half uur eerder al open. Kaarten voor het concert kunnen via www.zinin.com gereserveerd worden. De entreeprijs bedraagt voor volwassenen € 5,-, voor jeugd tot en met 17 jaar € 2,50 en basisschoolkinderen mogen gratis naar binnen. En zij leefden nog lang en gelukkig...

Ga fietsen met de MAC

HOLTEN - Nou dat komt goed uit, op zondag 15 juli a.s. organiseert MAC "de Holterberg" weer haar jaarlijkse Vakantie-fietstocht, dus allemaal op de pedalen.

Het is een recreatieve fietstocht (ouderwets via route-beschrijving) voor iedereen, jong en oud, zowel voor eden als niet-leden. De route gaat over rustige en goed berijdbare binnenwegen en mooie fietspaden. In de loop der jaren heeft de Vakantie-fietstocht een vaste plaats verworven op de volle MAC-agenda, zodoende betreft het dit jaar de 30e editie en gezien de belangstelling (al naar gelang de weersomstandigheden) in voorgaande jaren is het evenement nog steeds springlevend.

Mooie route
De route van ruim 40 km, gaat dit jaar in zuid-westelijke richting. Vanaf 't Stuurhuus gaat het via het Loo Bathmen richting Harfsen om daarna via Oxe, langs kasteel Oxerhof richting Bathmen. Daarna via Apenhuizen richting de Beuseberg , om wellicht moe maar beslist voldaan, weer bij 't Stuurhuus te arriveren. Onderweg zijn weer de gebruikelijke stops: na plm. 10 km de koffie-stop, halverwege de rit een stop met 'broodje gezond' en tenslotte op plm. 30 km een 'theepauze'; voor de inwendige mens wordt dus goed gezorgd.

Fiets mee
Er kan gestart worden tussen 10.00 en 12.00 uur vanaf het MAC-clubhuis 't Stuurhuus, Beusebergerweg 37 te Holten (tel. 0548-364716), alwaar ook de finish is. Deelname kost 5 euro per persoon. Inlichtingen: tel. 0548 - 72 35 50 of 0572 - 32 12 30. Kijk ook op: www.macdeholterberg.nl

Rijssens Mannenkoor houdt jaarlijkse familiedag

Foto: Gerrit Dannenberg

RIJSSEN - Het Rijssens Mannenkoor hield zaterdag de jaarlijkse familiedag.

De koorleden met hun partners, kinderen en kleinkinderen maakten er een gezellige dag die begon op het terrein van het Rijssens Museum. Daar werd het gezelschap van bijna 190 personen in de watten gelegd door de medewerkers van het museum. Het onthaal op het museum was een blijk van dank voor het Rijssens Mannenkoor dat het museum een gift van 6000 euro had gegeven bij het 90-jarig jubileum van het koor. Voorzitter Jan Bakker van de Rijssense Musea bood het mannenkoor aan een keer te komen koffie drinken op het kasteel. Zaterdagmorgen was het zo ver. Terwijl de ouderen gezellig met elkaar aan de koffie zaten, konden de kinderen een kijkje nemen in het Internationaal Brandweermuseum en er waren brandweerkleurplaten en bouwplaten. Het Rijssens Museum kan de gift van het mannenkoor goed gebruiken. "We zijn bezig met een virtuele rondleiding door het kasteel voor mindervaliden, omdat het kasteel nog altijd niet toegankelijk is voor rolstoelers of mensen die slecht ter been zijn. Er zijn intussen 360-graden opnames in het kasteel gemaakt. Ook voor het onderwijs kunnen we de virtuele tocht door het kasteel goed gebruiken," zegt Gerrit Dannenberg van de Rijssense Musea.

'Pukkelspreekuur' in het Medisch Centrum Rijssen!

RIJSSEN - In de maand juli heeft de praktijk Judith Toeters huid- en oedeemtherapie iedere vrijdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur een inloopspreekuur. U kunt vrijblijvend komen met vragen over u huid. De exacte data zijn 6, 13, 20 en 27 juli.

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne kan op elke plek van het lichaam ontstaan, maar komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug. Acne is een van de meest voorkomende huidklachten bij ons in de praktijk, we zien dagelijks jongeren maar ook volwassenen met acne klachten. Er zijn verschillende soorten acne en de daarbij behorende behandelmogelijkheden, zo krijgt iedereen een behandelplan op maat.

Hoe ontstaat acne
Acne wordt vaak geassocieerd met de pubertijd, de hormonen spelen een rol bij het ontstaan van acne, maar dit kan ook gebeuren op volwassen leeftijd. Denk hierbij aan vrouwen tussen de 20 en 30 jaar of vrouwen in de overgang. Mannen kunnen ook last krijgen van acne, op jonge maar ook op latere leeftijd, dit komt veelal voor door een sterke verhoorning van de huid hierdoor kan het talg niet voldoende worden afgevoerd en hoopt het zich op. Daarnaast spelen stress, roken en voeding ook een belangrijke rol.

Wat kun je doen
Een vrijblijvende intake gesprek is altijd mogelijk om in te plannen. Tijdens zo'n gesprek wordt de aard en klacht van u aandoeningen bekeken en besproken, vervolgens maken wij een behandelplan voor u klaar. Verder geven wij meer informatie en adviezen over wat nu juist wel of niet verstandig is te doen bij acne. Daarnaast worden huidverzorging producten geadviseerd, zodat u zelf thuis ook een aandeel heeft in het verbeteren van u huid. Een acnebehandeling kan bestaan uit de volgende mogelijkheden: Manueel uitreinigen. Diepte reiniging in de vorm van glycolzuur peeling en/of chemische peeling. Microdermabrasie. Tevens kunnen tekenen die ontstaan na het doormaken van acne, zoals acne littekentjes, ook behandeld worden. Dit wordt veelal gedaan door middel van microdermabrasie, chemische peeling en Dermapen. Vaak wordt een combinatie ervan bovengenoemde ingezet voor het verbeteren van de (rest) acne huid.

Vergoeding
Wist u dat er vanuit de aanvullende verzekering een vergoeding is voor huidtherapie? Kijk op de website onder het kopje tarieven of u hiervoor in aanmerking komt. Mocht u zich afvragen of u last heeft van acne of andere vragen met betrekking tot u huid, kom dan langs bij het pukkelspreekuur. Kunt u niet een van deze dagen? Geen probleem u kunt gerust contact op nemen voor een gratis en vrijblijvend intake gesprek. De praktijk Judith Toeters huid- en oedeemtherapie zit in het Medisch Centrum Rijssen souterrain. Hier kunt u terecht van 9.00 uur tot 17.00 uur op afspraak. Bellen kan ook naar telefoonnummer (0548) 514 122 of per mail huidtherapie@judithtoeters.nl. Meer informatie is te vinden op www.judithtoeters.nl.

Jaguar I-PACE te zien bij Munsterhuis Exclusief

HENGELO - De nieuwe Jaguar I-PACE staat in de showroom bij Munsterhuis Exclusief! Om de introductie niet onopgemerkt voorbij te laten gaan organiseert het bedrijf op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli introductiedagen. Ook hierna blijft de volledig elektrische SUV nog te bekijken in de showroom.

Ontdek de nieuwe All-Electric Jaguar I-PACE bij Munsterhuis Exclusief. Vanaf 6 juli kunnen enthousiastelingen de nieuwe, volledig elektrische performance-SUV komen bewonderen bij Munsterhuis Exclusief in Hengelo. Op donderdag 5 juli wordt de nieuwe Jaguar I-PACE feestelijk onthuld tijdens een exclusieve VIP-avond. Deze lanceringsavond is enkel voor genodigden. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli worden introductiedagen georganiseerd voor belangstellenden. We nodigen u van harte uit om de nieuwe Jaguar I-PACE in onze showroom te komen bekijken! Tijdens deze introductiedagen kunt u kennis maken met de Jaguar I-PACE. Het merk schonk veel aandacht aan een goede balans tussen prestaties en praktisch gebruik. Van dichtbij is de I-PACE nog indrukwekkender, met alles wat u verwacht van een Jaguar. De Jaguar I-PACE is 's werelds slimste sportauto met vijf volwaardige zitplaatsen, innovatieve opbergruimte, een royale bagageruimte van ruim 1.453 liter achterin en een opbergvak van 27 liter voorin. Zijn vooruitstrevende technologie en baanbrekende aerodynamische design maken de I-PACE een waar pronkstuk.

Kom langs
We verwelkomen u graag in onze showroom tijdens onze introductiedagen van vrijdag 6 en zaterdag 7 juli om de I-PACE te ontdekken. Bent u verhinderd op 6 en 7 juli? De Jaguar I-PACE blijft uiteraard ook na de introductiedagen te bewonderen in onze showroom. U bent van harte welkom om dit prachtmodel te komen bekijken bij Munsterhuis Exclusief. Gevestigd aan de Goudstraat 31 – 49 in Hengelo. Kijk ook op: www.munsterhuisexclusief.nl voor meer informatie over de nieuwe Jaguar I-PACE.

Samen Verder: mantelzorgers in rouw gaan wandelen

Foto: Leonie Smit

NIJVERDAL - Evenmens, informele zorg voor elkaar, heeft 'Samen Verder, voor mantelzorgers in rouw' ontwikkeld dat is bedoeld voor mantelzorgers in rouw.

Bij een rouwproces denken we aan sterven. Er bestaan echter in het leven meer verliessituaties die een enorme impact kunnen hebben op het leven. Bijvoorbeeld het verlies van uw gezamenlijke toekomstplannen of het niet meer samen kunnen wonen met uw partner die veel zorg nodig heeft. Wat eerst belangrijk leek te zijn, wordt nu van ondergeschikt belang. Rouwen is hard werken, dat merk je ook, want het kost veel energie. Binnen Samen Verder worden mantelzorgers in rouw in contact gebracht met lotgenoten en zorgvrijwilligers die helpen het gemis te verwerken, gedachten op een rij te zetten en nieuwe stappen in het eigen leven te zetten. Praten met lotgenoten kan troost en steun geven. Voor anderen om u heen gaat het leven weer verder, waardoor het lastiger kan zijn om met hen uw verhaal te delen. Lotgenotencontact vindt onder andere plaats in de vorm van wandelcoaching. Daarnaast kunnen ook gesprekken thuis gevoerd worden. De wandelcoaching vindt onder andere plaats in de omgeving Nijverdal. U wandelt samen met Ina Versmissen en een gids. De eerstvolgende wandeling is op: donderdag 12 juli vanaf 10.00 uur bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug aan de Grotestraat 281 te Nijverdal. Bent u mantelzorger in rouw en heeft u behoefte aan deze vorm van ondersteuning, dan kunt u deelnemen aan deze wandeling. Deelname is kosteloos; graag van tevoren aan melden bij Ina Versmissen iversmissen@evenmens.nl of 0548-638830/06-10169151

Zondag 8 juli Open Dag bij FC Twente

ENSCHEDE - De Open Dag bij FC Twente, traditiegetrouw een fantastisch evenement voor jong en oud. Dit jaar zal de Open Dag plaatsvinden op zondag 8 juli.

De hele dag zal, in en rondom De Grolsch Veste, in het teken staan van het nieuwe seizoen. Tijdens de Open Dag zullen er tal van activiteiten te vinden zijn. De spelerspresentatie, het traditionele handtekeningen scoren en het Mega Kidsdorp ontbreken niet. Net als de mogelijkheid om deel te nemen aan een speciale rondleiding door het stadion en een nieuwe editie van de Bernard van Heek Cup, waarbij de jongste voetbaljeugd uit Enschede gaat strijden om de wisselbokaal. Op deze dag is ook het shirt voor het nieuwe seizoen voor het eerst te verkrijgen in de Fanstore. Natuurlijk wil de echte fan ook het komend seizoen weer goed voor de dag komen, binnen én buiten het stadion.

Opening Padelbaan

RIJSSEN - De padelbaan bij TC de Mors wordt op zaterdag 14 juli geopend.

Voor wie de sport padel nog niet kent en zonder alle regels uit te leggen of de sport te kort te doen: padel is een combinatie van tennis en squash. Ervaren hoe leuk, spannend, actief en afwisselend padel is, kan bij TC de Mors aan de Opbroekweg 40 op 14 juli tussen 13.00 uur en 18.00 uur. Er zijn demonstraties en activiteiten en zelf de sport uitproberen is geen enkel probleem.

Betere vakantiefoto's

RIJSSEN - Met de workshop 'Leer betere vakantiefoto's maken' worden uw foto's nog mooier.

Foto's maken kan bijna iedereen tegenwoordig met een smartphone. Toch is er veel meer mogelijk dan u voor mogelijk houdt. Tijdens de workshop krijgt u handige en praktische informatie en tips voor het gebruik van elke type fototoestel. Kosten van de workshop bedragen € 25,-. Opgeven kan via www.marijebaan.com/nl/cursussen.

Dankjewel Concert

NIJVERDAL - Koninklijke Christelijke Muziekvereniging Advendo bedankt haar donateurs met een concert.

Het Dankjewel Concert van KCMV Advende is de afsluiting van het seizoen en alle leden willen daarmee de donateurs bedanken voor de bijdragen die zij kregen. Kom ook luisteren op het Henri Dunantplein op 14 juli tussen 13.30 uur en 16.00 uur.