Hart van Rijssen - Nijverdal

13 september 2019

Hart van Rijssen - Nijverdal 13 september 2019


Nieuwe laptops voor de Molenhoek van Twente PC

RIJSSEN - Tien nieuwe laptops met draadloze muizen, een speciale laptopkast en een printer van Twente PC zijn vrijdagmiddag overhandigd.

De nieuwe apparatuur werd gebracht door Jan Willem Plas (uiterst rechts op de foto) van Twente PC en officieel overhandigd aan de enthousiaste Molenhoekbezoekers en aan Rianne Pieffers, coördinator vrijdagactiviteiten die de computerlessen verzorgt.

Fruytier
Eerder kregen de bezoekers van de Molenhoek altijd computerles van leerlingen van de Fruytierscholengemeenschap. "Dan gingen we naar de Fruytier omdat daar een computerlokaal is. Fruytierleerlingen verzorgden dan de lessen als maatschappelijke stage. De maatschappelijke stages zijn voor scholen niet meer verplicht en om het gestress van het heen en weer rijden te voorkomen, was het een grote wens van ons om de computerlessen bij ons op locatie te geven," leggen Rianne Pieffers en locatiemanager Jan Boertje uit.

Populair
Maar de computerlessen zijn zeer populair en erg leerzaam voor de bezoekers. Daarom heeft Pieffers contact gezocht met de Stichting Vrienden of zij iets konden betekenen bij de aanschaf van eigen apparatuur voor De Molenhoek. "Het mooie is dat de leerlingen van de Fruytier ons blijven helpen, maar wij gaan nu niet meer naar de school, maar zij komen naar ons toe."

Vrienden
De tien nieuwe laptops werden vrijdagmiddag met veel vreugde verwelkomd door de bezoekers. Uit de reguliere overheidspot kunnen deze uitgaven niet betaald worden. Daarom is een bijdrage gevraagd aan de Stichting Vrienden van Siloah. Dat fonds wordt onder andere gevuld met opbrengsten uit de jaarlijkse Winterfair en de statiegeldflessenactie. "Twente PC was bereid de apparatuur te leveren tegen een messcherpe prijs en zodoende konden we tot aanschaf overgaan," aldus Pieffers en Boertje.
"Uiteraard is er ook tijd voor ontspanning, maar we leren ze ook omgaan met tekstverwerking en dingen opzoeken op internet. De visualisering in de maatschappij zet door en daarin kunnen we onze cliënten op deze computers ook in begeleiden."

Stadsgids en archivaris Joop Voortman wint Erfgoedpluim Rijssen-Holten '19

HOLTEN - Joop Voortman uit Rijssen heeft donderdagmiddag de Erfgoedpluim 2019 gewonnen.

De onderscheiding voor het behoud van historisch erfgoed werd donderdagmiddag uitgereikt door wethouder Roland Cornelissen in raadszaal van het historische gemeentehuis van Holten waarin nu de Oudheidkamer Hoolt'n is gevestigd.

De Erfgoedpluim 2019 is een initiatief van de Erfgoed Adviesraad Rijssen-Holten en de gemeente om het bewustzijn voor het behoud van historisch erfgoed te stimuleren. De lijst met inspanningen die Joop Voortman daarvoor heeft geleverd en nóg altijd levert is bijna te lang om op te noemen.

Voortman leverde als archivaris van de Rijssense Hervormde Gemeente een zeer belangrijke bijdrage aan de jongste restauratie van de Schildkerk waarvoor hij een schat aan historische gegevens boven water haalde, waardoor onder andere grafstenen in de kerk weer zichtbaar werden gemaakt. Zijn jongste wapenfeit is het initiatief tot oprichting van het Rijssense Stadsgidsengilde onder de paraplu van het Rijssens Museum.

De andere genomineerden waren de Rijssenaren Henk Wolterink van het Parkgebouw en de Stadsboerderij, oud-accountant Hendrik Nijland die een lans brak voor de juiste plek van de historische stadspomp en Holtenaar Gerrit Kleinjan die als rietdekker veel gevoel en liefde heeft voor het herstellen van historische panden.

De onderbouwing van de nominaties werden voorgedragen door Henk Slagman en Johan Brinkers van de Erfgoedadviesraad Rijssen-Holten die de wethouder op het hart drukten om goed te zorgen voor het historisch erfgoed, "want wij blijven scherp," aldus Brinkers.

Wethouder Cornelissen zei dat de Erfgoedpluim een goed middel is om passie voor het historisch erfgoed te stimuleren.

Jaargang: 6 • Nr 267• Wk 37

Aanleg rotonde Morsweg in volle gang

RIJSSEN - De werkzaamheden voor de aanleg van een rotonde op de kruising Morsweg - Spoelerstraat - Noordermorssingel zijn in volle gang. De werknemers van het aannemingsbedrijf TWV zijn volop bezig om fase 1 van de werkzaamheden af te ronden.

Om de verkeersafwikkeling te verbeteren en een veilige fietsoversteek in twee richtingen mogelijk te maken, wordt er een rotonde aangelegd op het genoemde kruispunt. Tevens wordt een enkelzijdig fietspad aangelegd aan de westzijde van de Morsweg tussen de Nijverheidsstraat en de Spoelerstraat. Hierdoor kan de dubbele fietsoversteek bij de rotonde Morsweg -Nijverheidsstraat worden opgeheven. Vanaf deze rotonde kunnen fietsers via het bestaande tweerichtingen fietspad langs de Morsweg en de fietstunnel naar het centrum van Rijssen of via de bestaande parallelweg naar de fietsroute via de Dannenberg. Door de verkeersmaatregel wordt de verkeersveiligheid verbeterd op de kruispunten Morsweg - Nijverheidsstraat, Morsweg - Jutestraat en Morsweg - Spoelerstraat. De aanleg en de nevenwerkzaamheden voor de aanleg van de rotonde zullen voor de aanpalende bedrijven van deze wegen enige overlast teweegbrengen. Anderzijds zijn deze bedrijven content met de aanleg van deze rotonde, want na de oplevering van de werkzaamheden zal de rotonde voor een betere doorstroming een hogere verkeersveiligheid leiden.

Dick Tukkers

Kerkpleinmarkt

RIJSSEN - Zaterdag 14 september van 8.30 uur tot 16.00 uur organiseert de Hervormde Gemeente Rijssen voor de 22e keer de jaarlijkse Kerkpleinmarkt.

Het wordt weer een veelzijdige markt met diverse eetkramen zoals gerookte forellen, salades, taarten, poffertjes en puddingbroodjes. Daarnaast kunt u tijdens deze markt ook uw haren laten knippen of invlechten, tweedehands (kinder)kleding kopen en uw schoenen laat poetsen. Er is ook weer een tweedehands goederenmarkt met diverse meubels, fietsen, bruikbaar speelgoed en boeken. Ten slotte zijn er ook bloemstukken te koop. Kortom voor elk wat wils. Win leuke prijzen door deel te nemen aan het Rad van Fortuin of de grabbelton. Ondertussen kunnen uw kinderen in het springkussen of zich laten schminken.

Goede doelen

Vanuit de diaconie zijn voor dit jaar de volgende doelen vastgesteld. Dit zijn 'Vrienden van Eltheto en de Schutse' en 'Education Matters Program van FCF Thailand, door Mark en Annemarie Bak in Thailand'. Vanuit het College van Kerkrentmeesters wordt dit jaar het opgehaalde bedrag besteed aan het aanschaffen van digitale (leer)middelen voor de catechisaties.

Financiële bijdrage

Heeft u geen goederen beschikbaar en/of bent u niet in de gelegenheid om naar de kerkpleinmarkt te komen? U mag ook altijd een financiële bijdrage overmaken op NL64 RABO 0102 4513 70 t.n.v. Kerkpleinmarkt

Meer informatie

Voor meer informatie over de kerkpleinmarkt kunt u contact opnemen met Marjan ten Hove telefoon: 0548-544530 of 06-40299239

Column

Heftantattat

Good niejs is gin niejs. Slechte verhalen doot in de media aaltied nog better as goo berichten. Klagen doo'w geane en akelige kwoalen oetgebreaid besprekken is nen moojn hobby van völle leu op verjöardage. Willem Wilmink skreef doar ooit al 's een mooi gedicht oawer, Heftantattat

Herman hef zo zeek ewes / Graads mut ook wier oonder 't mes
Trui hebt z'als al vot-enömn / Koops is oet de tied ekömn
Leida hef zon zeart'in 't lief / Oo, det oarme, oarme wief
En hoe is 't dan toch met Bernard? / Heftan tattat! Heftan tattat!
Hee har völs te völ'patat had / En toe hef'e 't dus an 't hart had

Van al det slechte niejs wor'k mangs een betje jachterig. Iej weet ook nit altied mear wa'j munn geleuwen. Ook oawer de natuur hele soombere verhalen. Göllende wichter beedt ministers smeekschriffen an um gaauw wat an 't milieu te doon. Dan dreigt der nen niejn iestied en dan wier krig Amsterdam het Middelandse Zeeklimaat van Bordeaux.

Netuurlijk snap ik det de dieken heuger munn at al dee iesboargen smeelt en det de iesbearen miskien wal broene bearen wordt. Mer der zeent al's earder greuntetuinen ewes op Groenlaand. En weant earlke: a'j hier 't hele joar 15 groad vorst hadden, dan ha'j alle joar nen Elfstedentocht, mer of det non zo fijn is…

Ik weet 't nit good mear. Der zeent jums ook vuurdelen. Twee hete zommers achter mekoar hebt de Hollaandse campings 't heel good edoan. Der is alderbassend völle beer verkocht, mer ook ies en limonade. De wienboeren in Hollaand hebt de dikste droewen seends dee eerste droewen-metting. Der zeent méár fietsen verhuurd en verkocht as ooit en de airco's warren nit an te sleppen. Het was absoluut een heel good kassenjoar en de leu met zonnecollectoren kriengt temet geeld too van Enexis.

Fealijk mut oawer zukke dinge méár eschrewen worden in de kraanten. Viej munn oons nog een betje anpassen an de klimaatveraandering. Viej munn méár oge kriegen vuur de vuurdelen. Det kan gaauw goan, want leu köant zik gaauw anpassen. Ene van miene beste kammeröa wes milden in det hete zommer op de camping in Zeelaand ewes. Ik vreug um wa'j dan doot at zowat 40 groad is. Hee zea: "Dan goa'k hen kleare kopen in Middelburg. Gin meanske in de modeweenkels met dee temperaturen. En dan kö'j miej toch nen hoop korting vroagen… En iej kriengt het ook nog!"


Start Alpha in Holten

HOLTEN - Ontmoeten, vragen en ontdekken – dat doe je op Alpha. Alpha is een introductie in het christelijk geloof die ook in Holten wordt aangeboden. Wereldwijd hebben ruim 24 miljoen mensen in 169 landen een Alpha gevolgd.

In Holten gaat op dinsdag 17 september een Alpha van start. In tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdek je dan als deelnemer wat het christelijk geloof inhoudt. Elke avond begint met een lekkere maaltijd. Hét moment om elkaar op een ontspannen manier goed te leren kennen. Na de maaltijd luister je naar een kort, inspirerend verhaal. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal waarover je kunt doorpraten in kleine gespreksgroepen. De cursus is gratis en vrijblijvend en wordt gegeven van 18.15 tot 21.00 uur in gebouw 'Irene', Boschkampsstraat 5, 7451 CG Holten. In Nederland hebben ruim 270.000 mensen een Alpha gevolgd. Of je jong of oud, gelovig of niet-gelovig bent; je bent van harte welkom!

Alpha geeft je de kans om de zin van het leven te onderzoeken in een laagdrempelige, leerzame en leuke setting. Er is ruimte voor al je vragen. Kijk voor meer informatie en verhalen van Alpha-deelnemers op alphacursus.nl of meldt je aan bij Evelyn Hulsman, 06 2392 3148; evelynhulsman@hotmail.com (bij voorkeur voor 15 september).

Uitstekend seizoen voor Stadsgidsengilde

RIJSSEN – Het is een uitstekend seizoen geweest voor het Rijssens Stadsgidsengilde.

Dat zegt secretaris Seino Baan van het Stadsgidsengilde. "Veel Rijssenaren en gasten hebben we rondgeleid door ons stadscentrum. In onze tussentijdse evaluatie hebben we besloten met de reguliere stadswandelingen te stoppen. Wel kunnen op aanvraag stadswandelingen worden verzorgd. Als er stadsgidsen beschikbaar zijn, kunnen we mogelijk maatwerk leveren," aldus Baan.

Baan kijkt terug op prachtige ontmoetingen. "We hebben hernieuwde inzichten opgedaan, we kregen begripvolle ontboezemingen en vooral veel extra informatie over historie en cultuur. We hebben mooie groepen rondgeleid en de ontvangst bij ons vertrekpunt Brasserie-Uit was altijd uitstekend. Zaterdag 14 september is het Open Monumentendag. Dan zijn er geen stadswandeling om het publiek de gelegenheid te geven deel te nemen aan de rondleidingen door de Schildkerk, Dionysiuskerk en over de Oude Begraafplaats. Wie meer wil weten kan een mail sturen naar stadswandelingen@rijssensmuseum.nl.

Ook al hool iej völle van 'n trapörgel; toch mu'j ne trean!

Gin keus

Biej een stel biljarters oet Lelystad
Zeent lest onmisboare dinge jat
Het is woar, serieus,
Ze hadden gin keus,
Dus kan der nit worden biljart.

Jan Zandbergen

De beste dokters zit
in de dokterswochtkamer.

Maandag 16 sept. 10.00 uur

Nieuw hal voor Rijssens Leemspoor op de Koerbelt

RIJSSEN - De spanten voor de nieuwe hal van het Rijssens Leemspoor op de Koerbelt zijn geplaatst.

De nieuwe materieelhal verrijst op het perceel tussen de Joodse begraafplaats en de voormalige blokhut van Scouting Niej Begin. Het Rijssens Leemspoor kampt al geruime tijd met een nijpend ruimtegebrek. Voor al het rijdend materieel is geen plaats meer in de hal aan de Markeloseweg die in 1999 werd gebouwd. Het overgrote deel van het materieel staat buiten in weer en wind, wat de kwaliteit ervan in razend tempo af doet nemen.

De Stichting Rijssens Leemspoor is opgericht in 1988, met als eerste doel het behoud van de kennis van het historische leemtransport vanuit de leemputten naar de verschillende steenfabrieken die Rijssen vroeger rijk was. Daar werden de stenen gebakken die de aannemers uit bouwstad Rijssen nodig had voor hun activiteiten in en tot ver buiten Rijssen.

De doelstelling van de Stichting Rijssens Leemspoor is intussen breder geworden, namelijk zo veel mogelijk laten zien van alles wat met het smalspoor te maken heeft. Naast het transport van leem in de bekende kipkarren werd ook turf vervoerd in bolsterwagens. Ook het leger maakte gebruik van smalspoormaterieel en ook in kolenmijnen zorgen smalspoortreinen voor het verplaatsen van de gewonnen steenkool. Van al deze historische takken van sport zijn smalspoorwagens aanwezig inclusief bijbehorende locomotieven. Ook werden smalspoorwagens gebruikt voor personenvervoer. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel de rijtuigen van pretpark Walibi. Ook de laatste trein van het Dolfinarium in Harderwijk is in Rijssen te vinden. Ooit werd daar personenvervoer gestart met de ponytram van de bekende smalspoorman Johan Monteberg uit Joppe.

Met hulp van de gemeente Rijssen-Holten is een oplossing gevonden toen enkele jaren geleden de voormalige locatie van Scouting Niej Begin aan de Arend Baanstraat vrijkwam. Na de nodige wettelijke procedures voor bestemmingsplan en bouwvergunning kon hier afgelopen april gestart worden met de bouw van een museumstalling. Een hal met een oppervlakte van een kleine 500 vierkante meter wordt door de vrijwilligers hier gebouwd. Met hulp van sponsoren en subsidiegevers als het Cultuurfonds en Leader en de tomeloze inzet van de vrijwilligers verrijst hier een stalling met de uitstraling van een oude treinenloods. Een aanmerkelijk deel van de financiering is rond. Aanvullende financiering en sponsoring wordt nog steeds gezocht.

Beleving
In de nieuwe loods worden ook de diverse smalspoorgebruiken getoond door het opstellen van de treinen èn door het gebruik van informatieborden en ledschermen. De hal wordt zodanig ingericht dat dat alle facetten van het smalspoor kunnen worden beleefd. De bezoekers worden vanaf het station aan de Markeloseweg naar de Arend Baanstraat gebracht waar de nieuwe stalling bezocht kan worden wat een aanzienlijke verbreding en verdieping is van het aanbod van de Stichting Rijssens Leemspoor . Op dit moment rijdt de stichting van april tot eind oktober elke zaterdag en in de reguliere vakanties wordt ook op doordeweekse dagen gereden. Informatie over de rijtijden is te vinden op www.leemspoor.nl.

De bijzondere historie van Rijssen

RIJSSEN - In samenwerking met geschiedschrijver Anneke Ooms, wil ik in de komende weken een aantal artikelen schrijven vanaf het jaar 1188 over de bijzondere historie van dorp naar stad Rijssen.

De oudste vermelding van de naam Rijssen komt voort uit de goederenlijst van de graaf van Dale uit het jaar 1188, waarin de parrochia Risnen wordt genoemd. De overgang van dorp naar stad vond plaats doordat Otto van Holland, bisschop van Utrecht, onenigheid had met zijn leenman, de buurgraaf van Goor. Deze werd in zijn burcht Goor te machtig. De bisschop wilde deze macht breken en verleende aan het dorp Rijssen reeds op 5 mei 1243 stadsrechten. Deze rechten hielden in dat de stad Rijssen twee jaarmarkten mocht houden en twee weekmarkten. De stad Rijssen kreeg ook het recht zich te verdedigen, wat Rijssen deed door het aanleggen van wallen en grachten. Namen als Walstraat en de Huttenwal herinneren hieraan.

Stadsrecht

Het stadsrecht appelleert aan het stadsrecht van Deventer. En net als Deventer trad de stad Rijssen omstreeks het jaar 1350 toe tot de Hanze. Ook bezat de stad Rijssen het recht van een Hoge Bank, een hoge rechtbank voor het richterambt Kedingen dat tot aan de franse tijd heeft bestaan. Hierover zijn menige disputen gehouden tussen de stad Goor en de stad Rijssen, om te besluiten wie dit recht mocht bezitten. Rijssen bestuurde het recht over de zogenaamde Rijssens kwartieren; Hoge Excel, Wierden, Enter, Notter, Zuna en Elsen.

Stadspoorten

Rijssen had drie stadspoorten; De Molenpoort, de Elsenerpoort en de Haarpoort. s' Avonds werd de avondklok geluid ten teken dat de poorten werden gesloten, een traditie die nog steeds in ere wordt gehouden. De toegang naar het Zuiden werd extra bewaakt door de Holtertoren (houten toren) welke aanwezig was op de huidige Koerbelt. Een verdere verdediging was niet nodig omdat de stad aan de andere zijde was omringd door waterrijke en moerassige gebieden. In een volgende editie verhalen wij u dat de stad Rijssen een stadsbestuur had met zes burgemeesters.

Dick Tukkers

Bedrijvigheid bij zonnepark Zunneweide Riessen

RIJSSEN - In een weiland gelegen in de driehoek Keizersdijk–Drostendijk en de spoorlijn Almelo–Deventer wordt momenteel volop gewerkt door het bedrijf KiesZon onderdeel van energieleverancier Greenchoice om een groot zonnepark genaamd Zunneweide Riessen te realiseren voor de aanleg van 58.000 zonnepanelen.

Deze zonnepanelen moeten na aansluiting op het net jaarlijks 16.000.000 kWh (kilowattuur) aan groene stroom op gaan leveren, genoeg voor 4.500 huishoudens. De duurzame energiecentrale is een initiatief van de Rijssenaren Jan Beldman, Ditmar Schelhaas en Maarten Dangremond. Een stap voorwaarts voor de gemeente Rijssen-Holten, welke van plan is om in het jaar 2023 te voldoen aan de eisen van het Klimaatakkoord van Parijs. In het jaar 2016 werden de eerste stappen genomen om een zonnepark te realiseren en in 2017 werd het principeverzoek door het college van B&W goedgekeurd. Nu na twee jaar wordt de zonneweide gerealiseerd. De duurzame energieleverancier Greenchoice gaat de groene stroom die door Zunneweide Riessen wordt gerealiseerd beschikbaar stellen aan haar klanten. Volgens energieleverancier Greenchoice gaat Zunneweide Riessen nadat het door KiesZon is aangesloten op het net jaarlijks zorgen voor een besparing van 9.000.000 kilogram CO2. Naar verwachting wordt nog dit jaar de aansluiting tot stand gebracht aldus de energieleverancier.

Dick Tukkers

Vogel van de week: patrieze

RIJSSEN - De vogel van deze week is de in het Rijssens genaamde patrieze of vealdhoondr. In het Nederlands genaamd de patrijs.

Tot 1975 was de patrijs een gewone vogel van het boerenland. Sindsdien zijn de aantallen sterk afgenomen en is de patrijs in grote delen van Nederland een bijzonderheid geworden. De patrijs lijdt evenals andere vogelsoorten door schaalvergroting in de landbouw. De patrijs komt in Nederland verspreid voor in open agrarisch gebied, heidevelden en hoogvenen. De mannetjespatrijzen hebben en donkerbruine buikvlek in de vorm van een hoefijzer, terwijl bij de vrouwtjes deze vlek een stuk kleiner is en grauwer is of ontbreekt. Beide geslachten hebben een oranjekleurige keel, wangen en wenkbrauwstreep. De patrijs heeft bruine vleugels en een witte buik en onderstaartdekveren. De patrijs voedt zich zowel met plantaardig als dierlijk voedsel, jonge kuikens leven alleen van insecten. Het nest van de patrijzen is op de grond gemaakt, in een dichte begroeiing. De patrijs broedt van eind april tot eind mei. Patrijzen broeden een legsel uit met een groot aantal eieren van 13 tot 16 stuks, waarbij de broeduur 23 tot 25 dagen bedraagt. De jonge patrijzen stappen meteen het nest uit en zijn na 14 dagen vliegvlug en na vijf weken zijn ze geheel zelfstandig.

Dick Tukkers

Proktovar helpt met rug- en gewrichtsklachten

HENGELO - Ongeveer twee miljoen mensen in Nederland hebben last van nek- en rugklachten volgens het RIVM. Daarnaast kampen steeds meer mensen met gewrichtsproblemen. Deze klachten hebben een grote impact op het dagelijks leven, maar zijn vaak goed te behandelen door het verbeteren van de houding. Een positieve bijsturing zonder zware pijnstillers of chirurgische ingrepen is goed mogelijk.

Piet van Loon is als orthopedisch specialist werkzaam voor Polikliniek Proktovar. Naast zijn werk als orthopedisch chirurg is hij ook mede-oprichter van Houding Netwerk Nederland. Bij Polikliniek Proktovar draagt hij met uitgebreid lichamelijk onderzoek zorg voor diagnose, triage en geeft richting aan de behandeling van rug- en gewrichtsklachten. Helaas komen nek-, rug- en gewrichtsklachten ook steeds meer voor bij relatief jonge mensen. Een gebrek aan aandacht voor de houding thuis en in het onderwijs noemt Van Loon als één van de oorzaken. Hij probeert hier door middel van voorlichting verandering in te brengen.

Goede houding
Het behandelen van dit soort klachten komt vaak terug op de basis: mensen hebben een verkeerde houding aangeleerd. Zo kan een lage rugpijn veroorzaakt worden door een verkeerde houding achter het bureau, maar ook andere klachten zoals de 'tablet-nek' zijn terug te voeren op een aangeleerde, verkeerde houding. Vaak zijn mensen zich niet eens bewust van hun verkeerde houding; het is iets dat al als kind ontstaat. Behandeling van dit soort klachten bij Polikliniek Proktovar is primair gericht op goede uitleg, leefstijl adviezen (verander je zitpatroon), het verbeteren van de houding, in samenwerking met onder meer fysiotherapeuten in de regio. Ook de effectieve correctiebrace, door van Loon ontwikkeld voor ernstiger verkromming, wordt bij Proktovar ingezet. Zo komt men tot een duurzame oplossing van klachten zonder pijnstillers of zware chirurgische ingrepen.

Beter inzicht
"Door onder meer de unieke Formetric Scan geven we mensen een beter inzicht in hun houding en de oorzaken van hun klachten. Zo kan men precies zien hoe hun rug eruit zien en waar ze last door kregen. Bijvoorbeeld wanneer wervels in de lage rug juist een bolling boven in de rug moeten compenseren. Dit geeft een beter inzicht dan bijvoorbeeld alleen röntgenfoto's", legt Van Loon uit. Door de patiënt een beter inzicht te geven kan een behandeling doeltreffender uitgevoerd worden. Het hele lichaam staat immers met elkaar in verbinding en bepaalde klachten zoals rugpijn kunnen juist veroorzaakt worden door andere delen in het lichaam, zoals de spieren in de bovenbenen. Met heel gerichte oefeningen voor thuis om de slechte houding en de stijfheid aan te pakken, kunnen de gevolgklachten sterk verminderd of zelfs opgelost worden.

Gewrichtsklachten
Polikliniek Proktovar behandelt ook gewrichtsklachten met als doel om de pijn af te laten nemen en kwaliteit van leven te verbeteren. Zo kan zogeheten neuraaltherapie helpen bij het langdurig bestrijden van pijn in gewrichten wanneer het gaat om zwaardere, chronische pijnklachten, waar ruimtegebrek in de rug voor de zenuwen de hoofdrol speelt.. Zo krijgt men vaak weer een stuk functionaliteit terug. Dat is ons doel: Zonder pijn meer kunnen!

Maak een afspraak
Polikliniek Proktovar ontvangt u graag voor een consult over uw specifieke klachten. Naast de diagnose en behandeling van rug- en gewrichtsklachten specialiseren zij ook in de snelle diagnose en behandeling van onder meer darmklachten, aambeien en spataderen. Neem voor meer informatie contact op via: 074 376 44 08. Kijk ook op: www.proktovar.nl

Eshuis Hoveniers viert 100-jarig bestaan met leuke open dag

ALMELO - Eshuis Hoveniers in Almelo viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Om dit passend te vieren organiseert het bedrijf een gezellige open dag, met activiteiten voor jong en oud.

Samen met het team van Eshuis Hoveniers staan er ook verschillende leveranciers en standhouders klaar om al uw vragen op tuingebied te beantwoorden. Ook is het mogelijk om een gratis schetsadvies te laten maken of deel te nemen aan één van de workshops.

Schetsadvies
Een drietal tuinontwerpers zijn aanwezig om een tuinschets voor u te maken. "Zij gaan met u in gesprek en zullen dat vertalen in een ruwe handmatige schets. Wilt u een idee voor uw tuin of heeft u wel een idee, maar weet niet hoe dit in de tuin toe te passen? Onze ervaren tuinontwerpers helpen u graag." vertelt Jacco Wisman, eigenaar van Eshuis Hoveniers. "Omdat de tijd en het aantal ontwerpers beperkt is, vragen we aan de bezoekers om zich hiervoor aan te melden via onze website", vervolgt Jacco.

Programma
"We hebben een aantal leveranciers en bedrijven waar wij mee samenwerken bereid gevonden deel te nemen aan deze dag. Hierdoor is er een compleet aanbod op het gebied van tuin ontstaan." vertelt Jacco. Naast alle informatie is het ook mogelijk om zelf iets te doen. Er zullen workshops gedurende de dag gegeven worden waaraan deelgenomen kan worden. Jacco vervolgt "Het wordt een bijzondere dag, een eeuw Eshuis Hoveniers! We zijn enorm trost dat we dit heugelijke feit mogen vieren. En we kunnen dit vieren door het vertrouwen door de jaren heen van onze klanten en niet te vergeten door ons professionele team van hoveniers. Zij staan iedere dag, met passie voor groen, voor onze klanten klaar, zonder hen stonden wij hier nu niet. Daar ben ik hen dan ook
dankbaar voor.

Kom en geniet!
Eshuis Hoveniers vindt het fijn om u te ontmoeten deze dag! U bent van harte welkom zaterdag 28 september van 10.00 tot 17.00 uur, Aadijk 29 te Almelo. Kijk op de website, eshuishoveniers.nl, voor het volledige programma van de open dag. Geniet samen met hen van de open dag. U heeft volop de mogelijkheid om inspiratie op te doen en informatie te krijgen over diverse producten. Een hapje en drankje staan klaar op deze gezellige open dag!

FCT Vrouwen - Sankt Pölten

ENSCHEDE - Woensdag 25 september speelt FC Twente Vrouwen in De Grolsch Veste de UEFA Women's Champions League wedstrijd tegen Sankt Pölten, aftrap 19.00 uur.

Nadat komende week de heenwedstrijd in Oostenrijk wordt gespeeld, wordt er in De Grolsch Veste gestreden voor een plek bij de laatste 16 van dit Europese toernooi. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 5,-.

Kaarten
De verkoop verloopt (via kaartverkoop.fctwente.nl) of op werkdagen bij de receptie van De Grolsch Veste (09.00 tot 17.00 uur). Voor deze wedstrijd heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen. Seizoenkaarthouders van FC Twente Vrouwen en seizoenkaart- en Premium Seat-houders van FC Twente hebben korting ten opzichte van niet seizoenkaarthouders. Allereerst worden alleen de vakken op de Diekmantribune opengesteld, wanneer deze vakken uitverkocht zijn wordt de rest van het stadion vak voor vak opengesteld.

Fanplein en Kidspark bij Heracles Almelo – Willem II

ALMELO - Heracles Almelo vervolgt de competitie zondag met een thuiswedstrijd tegen Willem II. De aftrap van de wedstrijd die gespeeld wordt op Erve Asito is om 14.30 uur. Bij het duel kunnen supporters voorafgaand aan de wedstrijd weer een hapje en drankje doen op het Fanplein. Voor de kinderen is er het Kidspark volop vermaak.

Tegen Willem II hoopt Heracles Almelo de winst op FC Groningen van voor de interlandperiode een vervolg te geven. In het hoge Noorden won Heracles Almelo met 1-2 dankzij doelpunten van Silvester van der Water en Lennart Czyborra. Een tweede driepunter op rij zou voor Heracles Almelo eveneens de eerste thuisoverwinning van het seizoen betekenen. Kaarten voor Heracles Almelo – Willem II zijn in de vrije verkoop beschikbaar. Dat betekent dat iedereen kaarten kan aanschaffen via heracles.nl/tickets of in de FanServiceShop op Erve Asito.

Rijssens Mannenkoor met Petra Berger

Amazing Europe Concert by Rijssebs MANNENKOOR Foto: Didier BAUWERAERTS

RIJSSEN Het Rijssens Mannenkoor, onder leiding van dirigent Jaap Kramer geeft op vrijdag 21 september een concert in de RK Dionysiuskerk te Rijssen. Verder werken mee Jan Lenselink op vleugel, trompettist Maurice van Dijk en zangeres Petra Berger.

Dit concert wordt het tweede optreden voor het mannenkoor na de vakantie. Op 29 augustus verzorgde het koor een optreden op Urk, in het kader van "Zingen in de zomer op Urk". Het was dirigent Jaap Kramer, die op Urk woont, alles aan gelegen om hier samen met zijn mannen een goed optreden te verzorgen. Ondanks de zeer hoge temperatuur in de kerk werd het een schitterende avond. Na afloop van het werd het koor dan ook beloond met een staande ovatie van het talrijke publiek, de kerk was tot de laatste plaats toe bezet.

Ook in Rijssen

Na dit succes is het mannenkoor er dan ook alles aan gelegen om ook in Rijssen het publiek weer te trakteren op een prachtig concert. Ook een aantal musici zullen deze avond hun medewerking verlenen. Eén daarvan is de zeer bekende zangeres Petra Berger. Petra Berger zit al meer dan 25 jaar in vak en geniet een grote naamsbekendheid. Met haar prachtige stem is zij in staat meerdere partijen te zingen, waardoor ze net zo makkelijk klassieke nummers als popnummers kan zingen. Met eigen theateroptredens, deelname aan musicals en optredens met koren kan met recht gesproken worden van een veelzijdige zangeres.
Een andere musicus die medewerking zal verlenen is Maurice van Dijk. Van Dijk is een trompettist die voornamelijk optredens verzorgd in de koor- en kerkwereld, zowel in binnen- als buitenland. Ook mocht hij diverse keren voor ons koningshuis spelen.
Natuurlijk ontbreekt ook de vaste begeleider van het Mannenkoor, pianist Jan Lenselink deze avond niet. Niet alleen zijn schitterende spel, maar ook zijn onnavolgbare wijze van spelen zijn een genot voor het oor en het oog.
Koor en musici staan natuurlijk deze avond weer onder leiding van Jaap Kramer. Voor dit concert heeft hij weer een mooi programma samengesteld waar de muziekliefhebber met volle teugen van zal genieten.

Kaartverkoop

Het concert begint om 20.00 uur, de deuren van de kerk gaan open om 19.30 uur. Kaarten voor dit concert kosten 12,50 euro en zijn te verkrijgen aan de kassa van de kerk. Voorverkoopadressen zijn: Cigo Rijssen, Hogepad 1-80, telefoon: 088-1260946, Cigo Nijverdal, Henri Dunantplein 12, telefoon: 0548-767273 en Cigo Vroomshoop, Julianaplein 64, telefoon 088-1261080. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Ook kunt u kaarten online bestellen via www.rijssensmannenkoor.nl. Hier kunt u ook alle informatie vinden over het koor en de concerten die binnenkort worden gegeven.

ELLEN Stoffen: Modetrends herfst-winter 2019-2020

HENGELO - De vakanties zijn weer voorbij en na een heerlijke warme zomer liggen bij ons alle herfst-winter stoffen alweer in de winkel. Wat wordt het deze winter, wat zijn de kleuren en welke trends zijn er?

Deze winter zijn opvallende heldere modekleuren het meest in het oog springend, maar er is ook een tegengestelde trend met diepe en harmonieuze kleuren. Eén van de nieuwe trends is om verschilde kleuren en motieven te combineren en deze dan verticaal te verwerken in bijvoorbeeld een jurk met een okerkleurig stof aan de ene kant en wijnrood met strepen aan de andere. Een harmonieuze combinatie van energieke en klassieke neutrale kleuren.

Verschillende stoffen

De stoffen lopen uiteen van een grove rib, fluweel, borg, satijn, punty, viscose, crêpe, tricots in diverse soorten, mantel stoffen met een wollig laagje tot aan een bouclé. Deze zijn er in diverse samenstellingen en prints, zoals strepen, dieren, bloemen, Hermès-dessin, Prince de Galles en vele andere ruitdessins. Ideeën genoeg om eindeloos te combineren tot een mooie herfst-winter outfit.


Voor iedereen

Met onze stoffen collectie slaat u de spreekwoordelijke (stoffen)plank nooit mis. Voor iedereen hebben we wel iets te combineren, van lieve, ingetogen, uitgesproken tot aan modieuze designs voor jong en oud. Kom langs in onze winkel aan de Bandoengstaat 50 te Hengelo.

Goed gespeeld op toptoernooi

HENGELO - De waterpolo dames-en heren van Het Ravijn kijken met een tevreden gevoel terug op het afgelopen weekend gespeelde toptoernooi van WS Twente.

De damesploeg van trainer-coach Jan Mensink bereikte zondag in Borne zelfs de finale tegen UZSC uit Utrecht en won die met maar liefst 19-5. Assistent-coach Wicher Diallo stond zondag aan de kant en kon tevreden zijn over de manier van spelen van zijn dames. Ook Jan Mensink zag een goede progressie in aanloop naar het begin van de Eredevisiecompetitie die in het laatste weekend van september van start gaat. Mensink: "We hebben een keer gelijk gespeeld en verder alles weten te winnen".
In het Twentebad van Hengelo was de herenselectie van Het Ravijn onderleiding van trainer-coach Ron Loos ook niet ontevreden over het verloop van het toptoernooi. Aanvoerder Lars Gottemaker: "We hebben dit weekend vijf wedstrijden gespeeld. We hebben met een jonge ploeg goed kunnen oefenen met de nieuwe spelregels. Goede resultaten neer gezet en een goede start van het nieuwe seizoen met onze nieuwe trainer-coach Ron Loos", aldus Gottemaker.

Parkinson en slapen

NIJVERDAL - Op dinsdag 16 september zal slaap- en oefentherapeute Bianca Aesst, tijdens het eerste Parkinson Café na de vakantie uitleg geven over slapen.

Iedereen heeft wel eens moeite met het krijgen van een goede nachtrust, maar er zijn ook genoeg mensen die er vaak last van hebben. U kent het vast wel, moe zijn of aan tafel in slaap vallen en dan vervolgens in bed niet in slaap kunnen komen of wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen. Bianca zal uitleg geven over oorzaken en nog belangrijker tips geven om de slaap wel te kunnen vatten. Hopelijk zal er na deze middag niemand meer wakker liggen. We zien u graag op 16 september!

Contact

Voor informatie kunt u contact opnemen met Marisca Hutten 06-38071121 of info@parkinsoncafenijverdal.nl. U bent vanaf 14.15 uur van harte welkom bij SV De Zweef, Koersendijk 25, 7443 PP Nijverdal. Dit Parkinson Café is voor iedereen uit de omgeving van Almelo, Nijverdal, Wierden, Holten-Rijssen, Markelo, Vriezeveen, Den Ham e.o..

Carillonconcert op het Schild

RIJSSEN - Op donderdagavond 19 september wordt door heel het centrum van Rijssen muziek gehoord. Jan-Geert Heuvelman en Muziekvereniging Wilhelmina slaan de handen in een voor een gezamenlijk concert.

Jan-Geert Heuvelman, vaste beiaardier van onder andere de Eijsboutsbeiaard in de Gudulatoren te Lochem, speelt samen met het orkest een nummers speciaal voor orkest en carillon. Er komen verschillende bekende stukken voorbij, zoals La Mer, Homage to Ricky en This is what it feels like van Armin van Buuren. Naast het grote orkest van Wilhelmina speelt ook het Koperensemble een paar stukken samen met het carillon. Het wordt een bijzondere, muzikale avond wordt vol verrassingen.
Het concert start om 19.00 uur voor de Schildkerk. Jan-Geert Heuvelman kan gevolgd worden via een televisiescherm op het plein. Iedereen is van harte welkom om dit bijzondere concert mee te maken. Tot dan!

Plekken van Plezier

HELLENDOORN - Op zaterdag 14 september is het Open Monumentendag met als thema 'Plekken van Plezier'. Ook de monumentale Koren- en Stroommolen "De Hoop" uit 1854 aan de Ninaberlaan 78 in Hellendoorn is te bezoeken.

Laat u tijdens het bezoek verrassen door een muzikale bijdrage van Kinderkoor "De Wichter" en De Eschländer kapel. Het koor treedt op om 14.00 - 15.00 uur en de Eschländerkapel om 15.00 - 17.00 uur.
In de molen is een winkel aanwezig met een groot assortiment aan meel: broodmeel, broodmixen, koek- en cakemixen. De molenaar Jan van de Beld en enkele vrijwilligers heten u van harte welkom en nodigen u uit om te kijken naar de ambachtelijke wijze waarop graan tot meel gemalen wordt. Zoals dat ook in 1854 gebeurde.

11 / 16

TWENTE - Bijna één op de vijf huishoudens heeft een hond. Nederlanders zijn ware huisdierliefhebbers, dus we nemen ze ook graag mee overal naar toe. Maar het vervoeren van de hond in de auto heeft wel een belangrijke keerzijde: hondengeur in de auto. Wat kun je er tegen doen?

Ook al is de hond zelf nog zo lief en goed verzorgd, hondengeur is nooit helemaal te voorkomen. Toch zijn er zeker dingen die je kunt doen om de overlast te beperken. Zo is het verstandig om altijd wat dekens in de auto te hebben liggen. Dit voorkomt dat de hond direct op bekleding ligt, waardoor geur in de absorberende stoffen kan trekken. Was deze deken regelmatig op zeker 60 graden om geuren tegen te gaan. Verder is het regelmatig stofzuigen van de auto goed om de ophoping van haar tegen te gaan. Reinig waar mogelijk ook de kunststof delen van de auto, aangezien deze ook gevoelig zijn om geuren op te nemen en vast te houden.

Sprays en middeltjes
Er zijn tegenwoordig ook veel sprays en andere middeltjes op de markt die de geuroverlast tegen moeten gaan. Deze werken echter net als bijvoorbeeld een toiletspray of kamerspray: ze maskeren de geuren, maar verwijderen ze niet.

Diepe reiniging
Wanneer u écht van de hondengeur af wil, bijvoorbeeld wanneer u de auto verkoopt of inruilt, kan het verstandig zijn om deze professioneel te laten reinigen. Zo kan een professionele autoreiniger de bekleding zeer diep reinigen met een extractor om vuil echt weg te halen. Tegenwoordig gebruiken zij ook steeds vaker de zogeheten ozon-reinigers. Hierbij veranderd zuurstof in de auto in ozon, wat bacteriën doodt en de auto frisser laat ruiken. Het is echter geen wondermiddel; diepe reiniging is ook dan nog vaak nodig.

De eClassics van Volkswagen

TWENTE - Volkswagen heeft dankzij zijn rijke geschiedenis veel iconische modellen op de weg gebracht. Modellen die ook nu nog veel trouwe fans hebben, zoals de klassieke Kever die ooit in de miljoenen van de band rolde. Maar een echte klassieker rijdende houden is niet bijster duurzaam. Om de klassiekers ook nu duurzaam mobiel te houden, biedt Volkswagen nu ook conversies aan.

Onlangs presenteerde de Volkswagen Group Components-divisie een bijzondere, elektrische e-Kever. Deze divisie werkt nu samen met een externe partner, eClassics in Renningen bij Stuttgart, om conversies aan te bieden voor oudere Volkswagen modellen. Hierbij vormt de Volkswagen e-Up! de technische basis. Het elektrificeren van een klassieke Kever is wel een aardige klus. Zo moet eClassics het chassis versterken om de accupack aan te kunnen. Verder gebruikt men ook ook de motor en versnellingsbak van de e-Up! De accu levert dan tot 36.8 kWh aan energie. Ondanks het hogere totaalgewicht van 1.280 kilo accelereert de Beetle in vier seconden naar de 50 kilometer per uur. Topsnelheid is rond de 150 kilometer per uur met een 200 kilometer actieradius.

Toekomstplannen
Op dit moment heeft men dus een aardig doortimmerd concept voor de elektrische Kever, maar op termijn volgen ook nog meer modellen voor conversie. Zo werkt men al aan een platform voor een elektrische bus en een klassieke Porsche 356. Op dit moment zijn nog geen concrete prijzen bekend voor de componenten en conversies.

Strengere eisen
Met de conversies komt Volkswagen ook tegemoet aan een probleem dat veel bezitters van klassieke auto's hebben: ze zijn te vervuilend ten aanzien van de huidige wet- en regelgeving. Er worden steeds meer milieuzones ingevoerd in steden, waar vervuilende auto's niet meer welkom zijn. Dit is natuurlijk erg vervelend voor de liefhebber die ook graag zijn pruttel-Kevertje of diesel-Golfje daar zou willen rijden.

Porsche maakt de stap naar de markt van de elektrische auto's

Photography: Christoph BauerPostproduction: Wagnerchic www.wagnerchic.com Foto: Delia Baum

TWENTE - Vele automerken hebben de markt van de volledig elektrische auto's al betreden. De nieuwkomer op deze markt is Porsche. Deze introduceerde onlangs de Taycan Turbo en de Taycan Turbo S.

Porsche wordt altijd gezien als de snelle auto en ook de elektrische variant maakt dit waar. De Taycan Turbo heeft 3,2 seconde nodig om van 0 tot 100 km/u te gaan en de Taycan Turbo S heeft daar nog minder tijd voor nodig, namelijk 2,8 s. Beiden hebben een topsnelheid van 260 km/u. Dit kan ook niet anders met overboostvermogen met Launch Control tot respectievelijk 680 pk en 761 pk. En dat allemaal zonder uitstoot van koolstofdioxide.

Capaciteit
De netto batterijcapaciteit van de accu van de Taycan Turbo en Taycan Turbo is 83,7 kWh en een verbruik van 26,9 kWh/100 km. Volgens WLTP-testcyclus is de actieradius voor beide uitvoeringen meer dan 400 km. Daarmee wordt deze Porsche toch meer dan een elektrisch stadsauto.

Uitstraling
Het ontwerp van de Taycan Turbo straalt al één en al snelheid uit. De afwerking kan in diverse kleuren en bij metallic zijn er zelf nog meer kleuren om uit te kiezen.

Prijskaartje
De Porsche Taycan Turbo en Taycan Turbo S is niet voor iedereen weggelegd. De consumentenadviesprijzen zijn 157.100 euro voor de Taycan Turbo en 191.000 euro voor de Porsche Taycan Turbo S.

Goedkope auto steeds duurder

TWENTE - De prijzen van nieuwe auto's blijven doorstijgen. De goedkope auto is tegenwoordig steeds duurder geworden. Een nieuwe auto voor onder de 10.000 euro lijkt inmiddels niet meer te bestaan, lokkertjes daargelaten. Een ontwikkeling die zowel positieve als negatieve kanten kent.

Nederlanders zijn over het algemeen zeer prijsbewuste consumenten. Het is dan ook geen verrassing dat de goedkopere modellen doorgaans goed scoorden in Nederland. Toch zijn autofabrikanten door diverse factoren steeds meer gedwongen om de prijzen voor hun goedkope lokkertjes fiks te verhogen.

Goedkope auto's
Er zijn op dit moment nog wel diverse auto's nieuw te koop voor onder de 12.000 euro. Hyundai's i10, de Opel Karl, Citroën C1, Toyota Aygo, Volkswagen Up en Mitsubishi Space Star zweven nu tussen de 10 en 12.000 euro. Ze bieden mobiliteit zonder te veel poespas.

Oorzaken
De opwaartse prijsdruk kent diverse oorzaken. Zo zijn fabrikanten ook verplicht om steeds meer veiligheidsfeatures in te bouwen en ze worden ook steeds vaker als essentieel beschouwd door kopers. Daarnaast is ook de steeds grotere belastingdruk in Nederland een belangrijke factor. Europees gezien zorgde de strengere emissiewetgeving voor een prijsstijging. Fabrikanten waren genoodzaakt om hun wat minder duurzame goedkope modellen meer milieuvriendelijk te maken. Zo moet de CO2 uitstoot van nieuwe auto's in 2030 ruim 37 procent lager zijn dan in 2021 het geval zal zijn. Om dit te bereiken moeten fikse ingrepen gedaan worden en zullen meer modellen over gaan op elektrische aandrijflijnen die duurder zijn.

De ontwikkeling bij Peugeot staat niet stil

TWENTE - Het hele jaar door komt Peugeot al naar buiten met nieuws over nieuwe modellen, nieuwe uitvoeringen en nieuwe mogelijkheden.

Zo is dit jaar de Peugeot e-208 aangekondigd. Het zal nog even duren voor deze op de Nederlandse wegen te zien is. Dat zal pas het tweede kwartaal van volgend jaar zijn, maar er lijkt al meer vraag dan aanbod van te zijn. Heeft u dus interesse in deze volledig elektrische auto, wacht dan niet te lang met reserveren.

Meer elektrisch
Niet volledig elektrisch net als de e-208, maar wel een hybride-uitvoering zit eraan te komen: Peugeot 3008 GT HYbrid4. De actieradius van 59 km in de elektrische modus lijkt niet groot, maar voor het rijden in de stad is het meer dan voldoende. Ook hier moet nog opgewacht worden. Naar verwachting is de 3008 GT HYbrid4 in oktober bij uw dealer te bestellen.

Terug in het heden
Niet alleen in de toekomst heeft Peugeot veel te bieden, maar nu zeker ook. Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe Peugeot 2008 SUV. Deze is leverbaar met een 1.2 PureTech benzinemotor met vermogens oplopend van 82 pk tot 130 pk en kan gecombineerd worden met een handgeschakelde 5- of 6 bak of een 6-traps automaat. Voor een prijs vanaf 22.220 euro is de Peugeot 2008 in de uitvoering Active al van u. Ook de compacte Peugeot 108, de nieuwe 208, 308 Berline of de Peugeot 508 zijn verleidingen om nu naar uw dealer te gaan en niet wachten op wat er nog gaat komen.

Uw dealer

Op www.peugeot.nl vindt u natuurlijk alle informatie over de diverse modellen van Peugeot en de dichtstbijzijnde dealer.

Nissan vernieuwt populaire Juke

TWENTE - Nissan presenteerde afgelopen week de vernieuwde Nissan Juke aan het publiek. De compacte crossover kreeg een volledige restyling die onder meer een sportiever uiterlijk geeft - met bijbehorende prestaties.

De nieuwe Juke is volgens Nissan een ware revolutie in het segment van de coupé crossover. Hij kreeg scherpe, dynamische lijnen en een zwevende daklijn voor een geraffineerd uiterlijk. De nieuwe LED-koplampen en LED achterlichten kregen een stoere, sportieve uitstraling met een heel herkenbare lichtsignatuur. De nieuwe Juke groeide ook iets ten opzichte van zijn voorganger, waardoor deze nog beter praktisch bruikbaar is. Zo biedt deze van 422 tot maximaal 1.088 liter bagageruimte.

Innovaties
Nissan schonk veel aandacht aan het hoogwaardige interieur dat veel geavanceerde technologie binnen handbereik brengt. Zo geeft het zwevende instrumentenpaneel samen met het touchscreen display alle informatie die u kunt wensen. U blijft altijd verbonden en voorzien van informatie met NissanConnect. De nieuwe Juke beschikt naar wens ook over de meest uitgebreide geavanceerde rijsassistenten, waaronder verkeersbordherkenning, automatisch meerijden met de verkeersstroom en de Intelligent Around View Monitor, die een 360 graden zicht geeft bij inparkeren. Dankzij het vernieuwde platform en een 117 pk motor (handgeschakeld of automaat naar wens) biedt de nieuwe Juke ook een aangenaam, dynamisch rijgedrag.

Premiere Edition
De nieuwe Nissan Juke is nu al te bestellen als uitgebreide Premiere Edition, vanaf 27.999 euro. Uw Nissan dealer, Autobedrijf Manenschijn, aan de Wierdenseweg 11 in Daarle, geeft u graag een passend advies. Kijk voor meer informatie ook op: www.manenschijn.nl

15 / 16