Hart van Rijssen - Nijverdal

4 oktober 2019

Hart van Rijssen - Nijverdal 4 oktober 2019


Ineke Bosch opent quiltexpo Mooi Lapwerk in de Oosterhof

RIJSSEN - Onder grote belangstelling opende Ineke Bosch (rechts op de foto) zaterdagmiddag de nieuwe wisselexpositie in het Rijssens Museum.

Exposanten zijn The Lady's of Quilts uit Rijssen. Een groot aantal van hen woonde zaterdagmiddag de opening bij. Zij werden in 'n Koffiehook van het brandweermuseum welkom geheten door Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Subtiel
Dannenberg toonde zich zeer ingenomen met het grote aantal quilts dat er te zien is. "De kunstwerken zijn niet alleen in de wisselzaal op de eerste verdieping te zien, maar ook in alle ruimtes van het kasteel zijn de quilts op vaak subtiele wijze tentoongesteld." Dannenberg dankte de leden van de werkgroep wisselexposities die onder leiding van voorzitter Sylvia Rietberg (links op de foto) de afgelopen tijd uitzonderlijk druk zijn geweest met het inrichten van de expositie. Zaterdagmiddag nog werd de laatste hand gelegd aan de expositie.

Ineke Bosch
De openingshandeling werd verricht door Ineke Bosch van de The Lady's of Quilts. Voorafgaand aan de openingshandeling sprak zij haar waardering uit aan het adres van het museumbestuur voor de gelegenheid om "op deze prachtige locatie te mogen exposeren."

Sleutel
Bosch zei heel blij te zijn met de aanwezigheid van Dien Harbers. "Zij was degene die de meesten van ons de eerste beginselen van het quilten heeft bijgebracht." Daarna begaf het grote gezelschap zich naar het kasteel, waar Ineke Bosch met de sleutel, die speciaal voor de gelegenheid was verpakt in een handzame quilt, de deur naar de wisselzaal opende.

Route
De route langs de verschillende quilts voert vanuit de wisselzaal naar de Trappenkamer over de zolder waar de meest uiteenlopende werkstukken zijn geëxposeerd. Ook in de Grote Vergaderzaal, de Achterkamer en de Pauwenkamer zijn quilts opgehangen. In het brandweermuseum hangt een grote quilt die doet denken aan brandweerslangen en in het grote trappenhuis van het kasteel is een enorme quilt te zien. De expositie loopt tot en met 1 februari 2020.

Rolstoelbus Rijssen zoekt dringend vrijwilligers

Foto: Wim Vos

RIJSSEN - De Rijssense Rolstoelbus is dringend verlegen om vrijwilligers.

Dat zeggen Dieks ter Harmsel en Jolanda Bakker. De Stichting Rolstoelbus Rijssen vervoert al 25 jaar mensen die vanwege een beperking of een andere oorzaak moeilijk van A naar B kunnen komen.

Moeilijk
"Wij zijn er voor de mensen die moeilijk of geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer," zeggen Ter Harmsel en Bakker. "Een rolstoel is vaak een probleem voor het openbaar vervoer. Vandaar dat voor deze mensen de Stichting Rolstoelbus in het leven is geroepen. We zijn niet concurrerend met andere vervoersbedrijven, maar we zijn er juist voor de mensen die voor die andere vervoersbedrijven moeilijk te vervoeren zijn."

Vrijwilligers
Het Rijssense rolstoelbusproject wordt geheel door vrijwilligers gerund. "We zijn met ongeveer 60 vrijwillige chauffeurs en begeleiders. We kunnen dan ook nét dat beetje extra service geven waar mensen zo veel gemak van kunnen hebben. We vervoeren de mensen als het ware vanuit hun eigen kamer tot in de kamer van de kennis of de familie waar ze naartoe willen."

Afwisselend
Volgens Ter Harmsel en Bakker zijn de ritten bijzonder afwisselend. "We brengen mensen naar Schiphol, naar de Rode Kruisboot of naar een Rode Kruishotel. We maken maandelijks een rondrit met de bewoners van Eltheto. We gaan met onze passagiers naar de dokter. Ook als mensen in een grote rolstoel zitten, kunnen wij ze vervoeren. Wat dat betreft zijn we enorm flexibel."

Aanmelden
De Rolstoelbus zit op dit moment best verlegen om chauffeurs. "Daarom doen we ook de oproep: kom ons team versterken voor twee dagdelen. Juist omdat we zo flexibel zijn, hebben onze zes coördinatoren veel mensen nodig om ook de pieken in aanvragen op te kunnen vangen. Wie zich aanmeldt krijgt een vrijwilligersbaan die veel voldoening geeft. "Je merkt echt dat ze het waarderen, want jij lost immers hun vervoersprobleem op." Aanmelden kan rechtstreeks bij Dieks ter Harmsel per e-mail hterharmsel@concepts.nl of telefonisch 06 22 94 17 01
.

Jaargang: 6 • Nr 270• Wk 40

RIJSSEN – Het Rijssens popkoor Pursang vertrekt volgende week naar de Italiaanse stad Napels.

Pursang maakt deze koorreis naar het zuiden van Italië en verzorgt daar dan ook diverse concerten op verschillende schilderachtige plaatsen. Het vertrek naar Italië staat op de rol voor 7 oktober. Op zaterdag 12 oktober hopen koorleden en dirigent Erwin Strikker weer voet op vaderlandse bodem te zetten. Volgens pr-man Ben Smeijers is de zesdaagse koorreis een vervolg op eerder buitenlandse concertreizen. Zo werd vorig jaar een concertreis ondernomen naar Malta. "En dat is zo goed bevallen dat we toen al besloten hebben dat weer een keer te doen als de kans zich voordoet." Het gezelschap bestaat uit zo'n 40 personen, inclusief dirigent Erwin Strikker en twee muzikanten. "We verblijven aan de rand van Napels in het prachtig gelegen Montespina Park Hotel. Het programma bestaat uit een mix van vrije dagen en een georganiseerd programma. We maken onder andere een stadswandeling onder begeleiding van een gids." Natuurlijk kun je bij zo'n trip de beroemde stad Pompeï, ooit bedolven onder de lava van de Vesuvius, niet overslaan. "In Pompeï staat zelfs een optreden gepland in het historische openluchttheater." De wondermooie Amalfikust wordt ook bezocht. "Ook daar treden we op in de kathedraal van Sorrento. We sluiten de reis muzikaal af op vrijdag met een bonte avond in het hotel, waaraan iedereen een bijdrage levert met optreden, een lied of een sketch."

Column

TENSE FUTURE

One of the first dreary clichés the self-proclaimed writing experts feel they must emphasise is the ancient adagio of 'Show, don't tell'. Whatever that means.

On more than one occasion, I have used this humble plot of paper reserved for my modest musings to address the dire issue of language loss, and of Low Saxon in particular. The benefit of doing so is twofold: 1.) I extend the written resources of this language one column at a time, however infinitesimally insignificant that may seem. (Yes, I am a warrior, of sorts.) 2.) These literary droplets will hopefully inspire others to dip their pens in Saxon ink, or go back to wagging the old and honeyed tongue themselves once more.

Confident about the former, it makes me both happy and sad to know that whichever words one strings together will further extend the slowly growing body of contemporary Low Saxon literature. An easy win, if I may champion such a positive outlook. It conversely implies, however, that this is what it has come to, and that the said collection did not amount to much in the first place. We need all the able-mouthèd men and women we can muster. Our ship has sailed. Or has it? All hands on deck!

Whether it has incited the desired Low Saxon renaissance as expressed above, I am not so sure. Trawling through the arid deserts of newspapers, magazines, and digital landscapes for several years, I encountered very few sprouts of that beloved Chamavian vocal branch, despite steadfast sowing. One could conclude that, alas, my efforts have been in vain. Nobody seems to be moved to the minutest of degrees. Have I failed the language? Or was it beyond salvation to begin with, and is there truth in the yokel's proposition that we are better off without it? Have my endeavours fallen short to rally the Good People of Twente to the cause, and offer an alternative to vacuously echoing the global virtues of our revered cousin language?

The good people of Twente: "Very inportent, de English."

I: "Yup."

The good people of Twente: "De English, you know, it is inportent."

I: "It is."

The good people of Twente: "En beautiful, too."

I: "Oh, very! But let us not forget the old mother tongue, shall we?"

The good people of Twente: "Yes yes, but so inportent is dis English. Effryone's speaking it."

If the dogs bark, throw them a bone. As for that weary advice of Show, Don't Tell, I would not know how to set a better meta-example of what a future shorn of our language will look like. Happy now?

49 lege stoelen voor verkeersdoden

RIJSSEN - Op donderdag 25 september 2019 was het de Europese dag zonder Verkeersdoden (Edward-Day). Op deze dag stonden er in Rijssen en in Heino lege stoelen om de 49 verkeersslachtoffers in Overijssel in het jaar 2018 te gedenken.

In Rijssen stonden de 49 lege stoelen, voor elk verkeersslachtoffer een stoel, op het Europaplein. Met deze lege stoelen wordt niet alleen stil gestaan bij de verkeersslachtoffers die er jaarlijks vallen, maar wordt ook de samenleving bewustgemaakt van het aantal verkeersdoden die er jaarlijks te betreuren zijn in Overijssel. Het project 'lege stoelen' stoelen is een initiatief van ROVO Oost Nederland, het regionaal orgaan verkeersveiligheid voor Gelderland en Overijssel. Volgens wethouder Jan Aanstoot van de gemeente Rijssen-Holten is en blijft verkeersveiligheid een belangrijk onderwerp. Elk verkeersongeval is er één te veel. "Wij doen als gemeente Rijssen-Holten aan Edward-Day mee om verkeersveiligheid aandacht te geven en bewustzijn te creëren in de samenleving. Want werken aan verkeersveiligheid doen we samen."
Dick Tukkers

Wim Arendshorst geeft lezing bij Jeruël

RIJSSEN - Vrijdag 4 oktober komt ds. Wim Arendshorst uit Rijssen spreken in Jeruël.

Voordat Israël onder Jozua het land Kanaän binnentrok was er geen enkel ander volk op de hele aarde, dat zich iets aantrok van de God van de joden, behalve Israël zelf. Nu zeggen zeer velen in onze wereld dat ze wel iets hebben met de God van Israël, maar van Israël willen de meesten nog niks weten. Hoe komt dat toch? De titel van het onderwerp is nog onbekend. Maar het zal iets te maken hebben met Israëlzondag. Kijk op de site van Jeruël ook naar de ontmoetingsmiddag met christenen, zondag 6 oktober, met gezamenlijke maaltijd om 13.30 uur.

Bijbelkringavond
De Bijbelkringavond in Jeruël te Rijssen wordt om de twee weken gehouden. De lezing begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Toegang is gratis. Koffie en thee wordt geschonken. Adres: Van Heekstraat 40, 7462 NE Rijssen. De zaal is ook bereikbaar via Holterstraatweg 125. Iedereen, jong en oud is hartelijk welkom! Kijk voor meer informatie over de activiteiten van Jeruël Rijssen de komende tijd op: www.jeruelrijssen.nl/

Vrouwen aan de slag in Bauhaus Twente

HENGELO - Bauhaus heeft vrouwen hoog in het vaandel staan. Daarom organiseert het bouwcentrum met regelmaat een speciale workshopavond voor vrouwen.

Zaterdag was het weer zo zover, bijna 200 vrouwen rolden de mouwen op voor workshops als stuken en tegelen. Ook voor de instructeurs is de Bauhaus Women's Night een feestje: "de vrouwen luisteren heel goed naar je, ze willen er echt wat van opsteken". Er waren zelfs vrouwen uit Groningen gekomen voor de klusworkshops: "We hebben er gewoon een gezellig weekendje Hengelo van gemaakt", aldus een van deze vrouwen.

Bauhaus
Bauhaus Hengelo is gevestigd aan Het Plein 10 in Hengelo. Kijk ook op: www.nl.bauhaus

Daten

Een vrijgezelle vent uit Heeten
Dacht: ik zal ook maar eens gaan daten!
Maar dat lukte hem niet
Vond zodoende geen griet!
Zou het hem nog lukken? Ik zou het niet weten.

Jan Zandbergen

Een meid went volgens mij eerder dan een mijt.

A'j neet weelt valn,
mu'j neet klimn.

Maandag 7 okt. 10.00 uur

Interkerkelijke jongeren uit Rijssen op weg naar Ghana

RIJSSEN - Drie jaar geleden werd de eerste Rally Kinderhulp Ghana gereden in en rond Rijssen. Deze rally was destijds direct een verrassend succes. Het was daar dat Leo Nieuwenhuis werd aangesproken door Ellen Pouw om met jongeren naar Ghana te gaan.

Leo: 'We waren direct erg enthousiast en er was een zaadje geplant. Vooral toen ik vorig jaar zag hoe grote groepen jongeren vanuit Den Ham naar Ghana afreisden en ik mocht ervaren welke uitwerking dit soort jongerenwerk op de jongeren zelf had. Maar ook andersom: op de omgeving waar de jongeren werkzaam waren.'

Energie
Tijdens deze jongerenreizen wordt natuurlijk de hoognodige hulp geschonken door middel van hand-en-spandiensten, maar ook de energie die er over en weer vrijkomt is heel waardevol voor beide partijen. Vervolgens motiveerde dat om het afgelopen jaar met een groep jongeren op de fiets te stappen om 300 kilometer door Nederland te fietsen voor evangelisten in Oeganda (Living Hope Africa). Tijdens de evaluatie van deze fietstocht werd de jongeren gevraagd welke opvolging ze wilden geven aan de fietstocht. Waarop de jongeren duidelijk aangaven zelf naar Afrika te willen om daar mee te bouwen aan een toekomst voor hun medemensen.
Leo: 'Wij zijn als volwassenen makkelijk verrast wanneer er zoveel enthousiasme vanuit de jeugd komt. Het is een leuke groep jongeren en het mooie is dat ze vanuit bijna alle gelederen van de christelijke Rijssense samenleving komen. Het is een groot verlangen van ons, om over kerkmuren heen samen te komen en bij te dragen aan God's koninkrijk. Om en door onze naaste te helpen die het hard nodig heeft. We zien dat jongeren ons nodig hebben om in dat bewustzijn te groeien. Er wordt van alle kanten aan hen getrokken.' Dat beseffen zij zelf ook.

Nieuwe stichting
Youth for Africa, is de naam van de nieuw op te richten stichting. Jongeren hebben zelf deze naam gekozen en zien er naar uit om volgend jaar te bouwen en te schilderen in het Afrikaanse land. Ook worden er historische en culturele plaatsen bezocht. Kortom een avontuur met het hart open! Wij hopen dat dit initiatief een positieve uitwerking gaat geven op de christelijke Rijssense gemeenschap. Op 19 september jongstleden hebben de jongeren hun intakeformulier ingevuld. Het was bijzonder hun motivaties te lezen. Er is een groot verlangen om van dienst te mogen zijn en God te leren kennen. Wij hebben allemaal een druk bestaan en kunnen daar niet doorheen zien om zelf actief bij te dragen. Maar wanneer we samen met de jongeren zijn, krijgen we zelf ook weer energie en verliezen we ons eigen beperkende overtuigingen. En leren dan om Hem te volgen met de jongeren op ons hart.

Dick Tukkers /
Leo Nieuwenhuis

Vogel van de week: Klemrd

RIJSSEN - De vogel van deze week is de in het Rijssens genoemde klemrd. In het Nederlands genaamd de sperwer.

De sperwer is een kleine roofvogel. In essentie licht van onderen, grijs van boven met een breed gebandeerde staart. De sperwer heeft tamelijk korte vleugels en een lange staart met scherpe hoeken. Zijn kop steekt niet ver uit. Hij heeft lange en dunne poten en tenen. Zijn kenmerkende vlucht: hij slaat een paar keer met zijn vleugels en glijdt dan. Hij schroeft ook op thermiek. Hij geeft kwekkerende geluiden op de broedplaats met een hoge schrille roep. Als voedsel gebruikt de sperwer vooral kleine zangvogels, mussen en vinken, maar de grote vrouwtjes pakken ook lijsters en spreeuwen. Zijn leefgebied is in de bossen, tuinen en meestal in een dicht jong bos met naaldbomen en het liefst in halfopen landschappen, zoals in open boerenland, in windsingels, bosjes en op erven. De vrouwtjes zijn vaak te vinden in het open land en de mannetjes meer in het bos. De sperwers bouwen jaarlijks een nest, direct naast de stam in dicht bos. Soms in struiken. De sperwer broedt van eind april tot juni. Jonge vogels vliegen meestal in juni uit. De broedduur bedraagt 32 tot 34 dagen per ei, de sperwer begint vanaf het eerste ei te broeden. Een legsel heeft als resultaat 3 à 4 jonge vogels. Deze zijn vliegvlug na 26 à 30 dagen en worden door de ouders daarna nog 3 à 4 weken gevoerd.

Dick Tukkers

Niek Wessels Personal Training officieel Erkend Leerbedrijf

RIJSSEN - NIek Wessels Personal Training (NWPT) is officieel Erkend Leerbedrijf geworden.

Het schildje met daarop het predicaat Erkend Leerbedrijf heeft nog geen vaste plek gekregen, maar de erkenning is in elk geval binnen.

Kwaliteit
Directeur Niek Wessels (rechts op de foto) van Niek Wessels Personal Training is blij met de erkenning. "Het zegt iets over de kwaliteiten van onze onderneming. Die zijn blijkbaar zódanig dat sportopleidingen hun studenten graag naar ons toe willen sturen die hier hun praktijkstages lopen om zo hun kennis en vaardigheden te vergroten." Stagiaire Daniëlle Smit (links op de foto) is op dit moment werkzaam bij Niek Wessels en dat bevalt haar uitstekend. Daniëlle studeert aan de CIOS, het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders.

Leeromgeving
De erkenning als leerbedrijf betekent ook dat je in staat bent studenten een goede leerplek aan te bieden. "Ze moeten werk doen dat past bij hun opleiding en je moet als onderneming ook de tijd willen nemen om je stagiaires op een goede manier te begeleiden."

Personal
Niek Wessels Personal Training is in de afgelopen vier jaar uitgegroeid tot een succesvolle onderneming met een team van maar liefst elf mensen. Het succes van NWPT zit hem in de persoonlijke begeleiding van mensen die al van alles hebben geprobeerd om op een gezond gewicht te komen, maar die het maar niet wil lukken om dat op eigen kracht te doen.

Maatwerk
NWPT levert maatwerk. "Na een intakegesprek weten wij precies wat het eet- en leefpatroon van onze cliënt is en daar stemmen we het dieet en het sportieve trainingstraject helemaal op af. Geen crashdieet, want dat werkt op langere termijn niet. Maar wij maken onze cliënten bewust van hun voedsel en eetgewoontes. Daarnaast werken we aan conditieverhoging, zodat je je ook lichamelijk fit gaat voelen. Ons doel is om te voorkomen dat je terugvalt in je verkeerde gewoontes en dat je op je gezonde gewicht blijft."

Lasergamen tegen spoken voor goed doel

MARKELO - Kom jij een spannend potje lasergamen tegen de spoken?

Kom op zaterdag 26 oktober vanaf 16.00 uur lasergamen bij Manege Snorrewind aan de Borkeldweg 1 in Markelo. Geef jezelf of je groep op via: spooktochtvillajoep@outlook.com. Deelname kost 10 euro per persoon en de opbrengst gaat naar Villa Joep.
Villa Joep
Villa Joep zet zich in voor onderzoek naar neuroblastoom bij kinderen. Jaarlijks krijgen 25 tot 30 kinderen deze diagnose te horen. Het is één van de meest agressieve vormen van kinderkanker. Dankzij onderzoek is de overlevingskans wel steeds beter. Kijk voor meer informatie op: www.bit.ly/spokenvoorvillajoep

Tekenen in Natuurmuseum Holterberg

HOLTEN - Dit jaar staat van 7 tot en met 13 oktober Natuurmuseum Holterberg in het teken van "The Big Draw".

Jaarlijks vindt wereldwijd in deze maand dit tekenfestival plaats. Het museum op de Holterberg doet voor het tweede jaar mee. Iedereen wordt uitgenodigd te komen tekenen. Neem je schetsboek en tekenmateriaal mee. Heb je die niet dan heeft het Natuurmuseum tekenmateriaal voor jou, gratis. Er is een wand ingericht waarop je je tekening mag tentoonstellen. Plezier in tekenen staat voorop. Kom tekenen in het museum, wat ons betreft een hele dag! Kosten: alleen entree museum. www.museumholterberg.nl

Tekenen
Tekenen is dé manier om mensen te leren zien, denken, uitvinden en actie te ondernemen. Tekenen zorgt voor een ander, helder beeld op de wereld, het helpt gedachten beter te ordenen en ze duidelijker over te brengen. The Big Draw is hun grootste festival. Het vindt elk jaar in oktober plaats, en loopt intussen over heel de wereld.

Jubileumconcert

RIJSSEN - C.R.K. Praise The Lord houdt op zaterdag 5 oktober een bijzonder jubileumconcert met als thema "10000 redenen voor dankbaarheid".

Het concert vindt plaats in het Kerkelijk Centrum Sion, onder leiding van Jan Quintus Zwart. Muzikale begeleiding door Jan Lenselink (vleugel), Sylvia Maessen (contrabas), Mark Wester (Percussie), Ronald IJmker (orgel) en Noortje van Middelkoop (Dwarsfluit). Gratis toegang, collecte voor de onkosten.

6 / 12

Keurslager Beverdam in Rijssen: al 95 jaar verstand van lekker vlees!

RIJSSEN - Onder dit motto herdenkt keurslagerij Beverdam het feit dat het bedrijf maar liefst 95 jaar geleden opgericht werd. De slagerij is nu gevestigd in het winkelcentrum De Hoge Wal.

Het bedrijf werd op 30 juni 1924 opgericht door Hermannus Beverdam. Het adres van de slagerij was destijds: Esschstraat 6, tegenwoordig Hogepad 22 in Rijssen. In de jaren ''60 nam zijn zoon Gerrit Beverdam het bedrijf over. Na zijn overlijden zette zijn echtgenote Janna Beverdam het bedrijf voort, tot 1980. Zij verkocht het bedrijf aan drie Rijssenaren.

Aleid Mol
De huidige eigenaar, Aleid Mol, werd aangenomen als werknemer in het jaar 1980 en kocht het bedrijf in 1989. In 2000 verhuisde slagerij Beverdam naar het winkelcentrum De Hoge Wal. In het jaar 2013 sloot Aleid Mol een VOF af (vennootschap onder firma) met zijn zoon Arend Jan Mol.

Vlees van klasse
Keurslagerij Beverdam staat bekend om haar uitnemende, verse vlees en aanverwante artikelen. Ook gezien de vele gewonnen ereprijzen op slagersvakwedstrijden. Zij leveren rundvlees van klasse en varkensvlees van Livar scharrelvarkens.

Specialisten
Slagerij Beverdam is verder gespecialiseerd in het vervaardigen van maaltijden, soepen en hapjes. Dit onderdeel van het bedrijf heeft een grote vlucht genomen in de loop van de tijd en vele porties eten gaan dagelijks over de toonbank. Niet alleen voor particulieren, maar ook veel bedrijven bestellen maaltijden voor hun personeel.

Outdoor Live Cooking
Dit onderdeel van keurslagerij Beverdam is bedoeld voor tuinfeestjes, bruiloften en bedrijfsfeesten op locatie. Het bestaat uit een smaakvolle beleving door BBQ, grill en smoking met Egg apparatuur, volledig verzorgd voor 25 tot 500 personen. Keurslager Beverdam wil al hun klanten bedanken voor het vertrouwen dat u hen gedurende deze periode hebt geschonken. Want zonder u was dit 95-jarig bestaan onmogelijk geweest

Dick Tukkers

Verhalen gezocht over de Tweede Wereldoorlog

TWENTE - Men is momenteel overal in het land volop bezig met de voorbereiding van de viering 75 jaar Vrijheid. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat ook Twente werd bevrijd.

In de aanloop naar 2020 en de viering van 75 jaar vrijheid, zijn in heel Nederland in dorpen en steden oproepen gedaan om zo veel mogelijk verhalen uit de oorlogsjaren en de bevrijding vast te leggen. Verhalen van u; de man of vrouw uit de straat.

Ben Geelen
Bij mijn speurtochten door Twente ontmoette ik in Hengelo, bij restaurant Nationaal, de 73-jarige Hengeloër Ben Geelen. Een welbespraakte en gedreven man die mij vertelde dat hij documenten in zijn bezit had vanuit de nalatenschap van zijn overleden vader en moeder. Afgelopen woensdag had ik met hem een tweede gesprek. Hij toonde foto's, documenten en voorwerpen uit de periode van en na de Tweede Wereldoorlog. Ik was bijzonder verbaasd over de vondst die hij had gedaan op het zolderkamertje aan de Enschedesetraat 262 te Hengelo.

Stripverhaal
Zijn vader Herman Geelen, een zeer creatieve man, heeft in de bange oorlogsjaren in stripverhaal zijn mening over de nazi's en Duitsland vastgelegd. De tekeningen met bijschriften vormen een uit 44 vellen bestaand stripverhaal, dat de redactie van de Hart-kranten in Twente en Noordoost Nederland in aanloop naar de viering van 75 jaar Vrijheid gaat publiceren. Het stripverhaal dat, indien dit in de oorlogsjaren door de bezetter zou zijn gevonden, de dood tot gevolg zou hebben gehad voor de vader van Ben, Herman Geelen. Het verhaal van Herman Geelen, sjouwer bij Stork in Hengelo over de oorlogsperiode, gaan wij u niet onthouden. In de aanloop naar de viering van 75 jaar Vrijheid gaan wij het stripverhaal van Herman Geelen wekelijks in de Hart-kranten plaatsen.

Verhalen gezocht
De redactie van de Hart-kranten zamelt ook uw verhalen in over de oorlogsjaren en bevrijding; met als doel om deze geschiedenis tot leven te brengen voor de jongere generatie. Deze verhalen zullen gepubliceerd worden in de themakrant die in maart volgend jaar verschijnt, maar ook op een speciale website om deze verhalen te behouden voor de toekomst. Hebt u een bijzonder verhaal dat u met onze lezers zou willen delen? Stuur dan een e-mail naar onze redactie met uw verhaal: verhalen@dwfmediamakers.nl. Eventueel is het mogelijk om uw verhaal ook persoonlijk te vertellen, waarvoor een redacteur bij u op bezoek kan komen. Wij horen graag van u!

Tekst en foto: Martin Meijerink

Foto: Ben Geelen, met mooie verhalen van zijn vader in de periode 1940-1945

De bijzondere historie van Rijssen

RIJSSEN - In deel 2 van onze serie 'De bijzondere historie van Rijssen' blijkt dat de stad Rijssen omstreeks het jaar 1500 maar liefst de beschikking had over zes burgemeesters.

Deze zes burgemeesters waren tegelijkertijd schepenen en raad. De schepenen vormden voor vier maanden van het jaar een vast koppel. Als deze periode verstreken was, kwam het volgende koppel aan de beurt. Het taakbeleid van de schepenen in Rijssen was veelzijdig. Ze hielden zich ook bezig met de oneigenlijke rechtspraak. Dat hield in het opmaken en registreren van akten. Bijzonder is dat de schepenen van Rijssen zich gedroegen als markerichters en gewaarden. Ondanks dat Rijssen een stad was, was er ook naast de stad, sprake van de marke Rijssen. Deze marke was dat deel dat buiten het stadswigbold (stadsgrens) lag.

Kwartieren

De stad Rijssen was later na de achttiende eeuw onderverdeeld in zes kwartieren van samen twaalf rotten. De rotten (wijken) in Rijssen bestonden grotendeels uit de oudste straten. Daarvoor was ze alleen onderverdeeld in rotten. De nu nog bekende rotten zijn: Het Schild, Haarstraat, Elsenerstraat, Bouwstraat, Walstraat, Rozengaarde, Grotestraat , Boomkamp, Huttenwal. Het gebied rondom Rijssen werd markegrond genoemd. Langzaam werden de markegronden door de stad opgeslokt en ging tot het buitenrot behoren. In de achttiende eeuw bestond Rijssen uit twaalf rotten en een buitenrot. Het buitenrot telde voor de verkiezing niet mee. Dit had te maken met het gegeven dat het markegronden waren en buiten de stadswigbold (stadsgrens) vielen. In elk kwartier mocht de bevolking twee lensden kiezen voor de keur. In totaal waren er derhalve twaalf mensen van wie er uiteindelijk zes overbleven die de Rijssense regering vormden.

Dick Tukkers

Voordelig reizen met Twentse bus en trein in oktober

TWENTE - Het openbaar vervoer; de één kan niet zonder, de ander heeft het nog nooit of weinig geprobeerd. Voor de laatste groep hebben de vervoerders en provincies in Oost-Nederland de handen ineengeslagen. Via het platform Ervaar het OV bieden ze OV-acties en handige informatie aan. In de maand oktober herhalen ze weer een succesvolle actie: inwoners reizen twee voor de prijs van één met de bus en regionale trein.

In oktober reist iedereen twee voor de prijs van één. Iedereen die met de bus of regionale trein reist, mag iemand gratis meenemen met het '2 voor de prijs van 1 e-ticket'. Je kunt de hele maand oktober onbeperkt meedoen aan de actie van Ervaar het OV. De actie geldt in de bussen en regionale treinen in Gelderland, Overijssel en Flevoland (met uitzondering van Lelystad en Almere). Je downloadt het gratis e-ticket via www.ervaarhetov.nl of de Ervaar het OV-app. Een leuke manier om dus als ervaren reiziger een ander eens mee te nemen.

Leuke ervaringen
Veel inwoners uit Oost-Nederland maken gebruik van de acties van Ervaar het OV. In het afgelopen jaar zijn er ruim 70.000 OV-reizen gemaakt met deze acties. Desiré reist regelmatig met de trein: 'Mijn leukste OV-ervaringen zijn de uitjes met mijn dochter naar verschillende plaatsen in Nederland. Ze woont nu in Engeland en ook dan zoeken we elkaar op met de trein'. Wil je op de hoogte blijven van de acties? Meld je aan voor de e-nieuwsbrief via www.ervaarhetov.nl/nieuwsbrief.

Kringloopdag n' Roondgaank

RIJSSEN - Komende zaterdag 5 oktober vieren ruim 160 kringloopwinkels door heel Nederland de Nationale Kringloopdag. Ook bij kringloop n' Roondgaank bent u van harte welkom.

Kringloop n' Roondgaank is gevestigd aan de Nijverheidsstraat 19 in Rijssen. Dit jaar is de Nationale Kringloopdag extra bijzonder voor hen; n' Roondgaank bestaat namelijk 35 jaar.

Bijzondere branche
Tijdens de Nationale Kringloopdag maakt het publiek kennis met deze bijzondere branche. In kringloopwinkels krijgen zowel spullen als mensen een tweede kans. Om het publiek te laten zien welke goede dingen 100% kringlooporganisaties doen voor mens en milieu, zetten ze hun deuren op zaterdag 5 oktober extra wijd open. Iedere deelnemende kringloopwinkel heeft een feestelijk programma en biedt gegarandeerd goeie koopjes, dus ook n' Roondgank.

Milieubewust
Kringloopwinkels werken zonder winstoogmerk aan maatschappelijke doelstellingen. Iedereen die spullen inlevert of koopt bij een kringloopwinkel levert een bijdrage aan het milieu. Door spullen nog een tweede (of derde of vierde…) leven te bieden wordt er minder afval geproduceerd én hoeft er niets nieuws geproduceerd te worden. Van de bijna 140 miljoen kilo aan goederen die per jaar worden opgehaald door de 100% kringloopwinkels, wordt 83% opnieuw verkocht of hergebruikt.

Investeren
De opbrengst van de verkochte spullen wordt grotendeels geïnvesteerd in mensen. Van de bijna 13.000 mensen die werkzaam zijn in de kringloopbranche heeft een groot deel een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. In de kringloopbranche werken bijvoorbeeld mensen die moeten re-integreren, nadat ze langdurig werkloos of ziek zijn (geweest) of mensen met een beperking.

FC-Twente speelster in Oranje

ENSCHEDE - Bondscoach Sarina Wiegman heeft 23 speelsters opgenomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen voor de aankomende twee EK-kwalificatieduels met Slovenië en Rusland.

FC Twente-speelster Fenna Kalma maakt haar debuut bij het 'grote' Oranje. De 19-jarige spits, die vanaf Onder 16 alle vertegenwoordigde elftallen doorliep, was dit seizoen al elf keer trefzeker voor haar club in de Eredivisie en het Champions League toernooi. Ook FC Twente-speelsters Renate Jansen, Lynn Wilms en Ashleigh Weerden behoren ook tot de selectie van Oranje Vrouwen. Het team van bondscoach Sarina Wiegman vervolgt de EK-kwalificatiereeks op vrijdag 4 oktober met een wedstrijd in en tegen Slovenië - momenteel 51 op de FIFA-ranking. Een paar dagen later treft de ploeg in eigen land Rusland. Het EK kwalificatietreffen met de nummer 25 van de wereld wordt gespeeld in het Philips Stadion in Eindhoven. De OranjeLeeuwinnen zijn op weg naar het Europees kampioenschap in poule A verder ingedeeld met Turkije, Kosovo en Estland. De negen groepswinnaars van de kwalificatiepoules plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi, samen met de drie beste nummers twee. De overige zes nummers twee spelen in een play-off om de drie resterende plaatsen.

Open dag Alma Inloopershuis

ALMELO - Met groot genoegen nodigt het bestuur van het Alma Inloopershuis u uit voor de open dag op zaterdag 12 oktober ter ere van het 1-jarig bestaan. De open dag is georganiseerd om deze samenwerking te vieren maar ook om iedereen kennis te laten maken met wat er allemaal wordt georganiseerd voor de bezoekers vanuit het Alma Inloopershuis!

Het Alma Inloopershuis wil een laagdrempelige ontmoetingsplek bieden waar mensen, die zelf of in hun naaste omgeving te maken hebben gehad met ernstige aandoeningen, zoals kanker, hart- en/of longfalen met weinig perspectief op herstel, zonder afspraak binnen kunnen lopen. Dankzij de partners hebben ze een aantrekkelijk programma waar men kennis kan maken met de verschillende activiteiten die worden georganiseerd.

Activiteiten
Er zijn leuke workshops schilderen, handwerken, huidanalyse, mammacare, "Look Good en Feel Better" en de prostaatkanker vereniging en Hair ondersteuning Finkers zijn aanwezig. Een van de sponsoren, de Almeloopers, zullen ook met een stand aanwezig zijn. Van 11.00 tot 12.00 uur is de workshop "Schrijven helpt"

Leuke middag
Daarnaast is er tijd onder het genot van een kopje koffie of thee met de gastvrouwen/vrijwilligers te spreken. Dit alles onder muzikale begeleiding. Het Alma Inloopershuis hoopt u op zaterdag 12 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur in het Alma Inloopershuis te mogen begroeten op hun eerste verjaardag!?? Het Alma Inloopershuis is gevestigd aan de Zilvermeeuw 14, 7609 RZ in Almelo.

Nieuwe cursussen bij kynologenclub

RIJSSEN - Op maandagavond 7 oktober kan er ingeschreven worden voor A-, B- en C-cursussen bij Kynologenclub Rijssen en omstreken (KC REO). De inschrijving is vanaf 19.00 uur bij KC REO, in de kantine van de Windhonden Renvereniging Rijssen aan de Arend Baanstraat 100/A Rijssen. De nieuwe cursussen starten op maandagavond 14 oktober 2019.

U bent misschien de trotse eigenaar van een geweldige hond. Helaas luistert hij/zij niet zoals u dat graag zou willen. Dan is het tijd voor een cursus. De trainingsmethode van KC REO is beloningsgericht. Doordat alle medewerkers vrijwilligers zijn, kan het cursusgeld laag worden gehouden en kunt u rekenen op de gedrevenheid van gediplomeerde instructeurs.

Puppy cursus
Met uw pup kunt u te allen tijde instromen. Voor de pup is het belangrijk gesocialiseerd te worden en de eerste oefeningen spelenderwijs te leren. Dit alles komt aan bod bij de puppy cursus. De eerste vier lessen (voor pups vanaf 9 t/m 12 weken) zijn op zaterdagochtend. Als de pup 13 weken oud is, zal de puppy cursus op maandagavond of zaterdagochtend zijn. Meer informatie zie website: www.kcrijssen.nl of facebook: KC REO of Jannes Bruggink (0548 -518554).

Algemene Informatie
KC REO is opgericht in 1945 en sinds de jaren zeventig worden er al gehoorzaamheidscursussen voor honden gegeven. KC REO is te vinden op de windhondenrenbaan op de Koerbelt in Rijssen. Pups vanaf negen weken zijn welkom op de vereniging voor de puppycursus. Daarna beginnen de opvoedcursussen. Als aanvulling kan men bij REO verschillende sporten beoefenen; zoals behendigheid en FCI Obedience, maar ook de Uithoudingsvermogen proef (UV) en Verkeers Zekere Hond (VZH) diploma. Dit zijn landelijk erkende diploma's en voor sommige hondenrassen verplicht voordat er gefokt mag worden. Leden kunnen gratis ringtraining krijgen; dit is een goede training voor degenen die willen showen met de hond. "Er zijn zeker verschillen binnen de verschillende rassen of kruisingen. Vooral de motivatie van een hond speelt mee in hoe snel hij iets leert. Het wil echter niet zeggen dat een hond die er lang over doet om een kunstje aan te leren, traag leert. Hij kan bijvoorbeeld heel snel leren te ontsnappen uit huis; dan is de motivatie anders. Juist deze diversiteit in rassen maakt een hondencursus geven altijd leuk, interessant en uitdagend, wat voor de ene hond prima werkt, hoeft voor de andere hond niet op te gaan. Daarom is het beheersen van rassenkennis en hondengedrag wel noodzakelijk." "REO bestaat puur uit vrijwilligers en daar zijn we ontzettend trots op. Dat mensen zich aansluiten bij een vereniging en hun eigen tijd opofferen voor een ander en voor de vereniging is iets waar velen niet bij stil staan."

Martkoopman Gokkaya: kwaliteit is onze reclame

RIJSSEN - Op de maandagmarkt van 23 september sprak ik met marktkoopman Ozcan Gokkaya uit Almelo. Hij bezoekt al 15 jaar lang de Rijssense markt met zijn handel in lederwaren.

Hij handelt in hoofdzaak in tassen, riemen, portemonnees en portefeuilles. Hij is zeer tevreden over het publiek op de Rijssense markt, vriendelijke mensen volgens Ozcan. Op deze maandagmorgen is er echter door de neervallende regen weinig belangstelling voor het marktgebeuren. Maar niettemin de geringe publieke belangstelling houden bij de marktkooplieden de moed er in. Ook Ozcan klaagt niet, want er zijn gelukkig ook betere marktomstandigheden geweest. Over het algemeen heeft hij geen redenen tot klagen, want hij kan zijn kostje wel verdienen op de markt in Rijssen. Hij heeft in de loop van de jaren in Rijssen een vaste klantenkring opgebouwd. Die zijn vertrouwen in hem gaan stellen door het leveren van kwaliteitsartikelen, want volgens Ozcan is ‘onze kwaliteit is onze reclame’. Maar door zijn naamsbekendheid en zijn waren aan te prijzen via een advertentie en een artikel in Hart van Rijssen lijkt hem voor de marktbezoekers nog eens een extra stimulans voor het kopen van zijn kwaliteitsproducten. Ozcan is niet allen in Rijssen vertegenwoordigd op de maandagmarkt maar ook is hij wekelijks aanwezig met zijn goederen op een vijftal andere markten in Overijssel.

Actie
Op de maandagmarkt van 7 oktober hebben de gezamenlijke kramen een heerlijke smakelijke actie voor haar bezoekers. Tegen inlevering van 3 marktmuntjes ontvangt iedereen een bakleverworst gratis. De bakleverworsten liggen voor u klaar bij de actiekraam op de markt.

Dick Tukkers

Rijssenaar finalist voor NK Beste Chauffeur

RIJSSEN - Vrachtwagenchauffeur Martin Hofman is één van de vijf finalisten voor het NK Veiligste Chauffeur 2019. Afgelopen zaterdag werd de eerste van twee halve finales gehouden in Rijssen, op het terrein van transportbedrijf Nijhof Wassink. Zestig Nederlandse beroepschauffeurs werden getest op onder andere vakkennis, reactievermogen, mentale gesteldheid en rijvaardigheid.

De vijf finalisten zijn: Martijn Hofman (Rijssen), Marco Dijkstra (Leeuwarden), Edwin Maljaars (Voorthuizen), Andre Dillerop (Emmen) en Martijn Klink (Meppel). De finale van het NK Veiligste Chauffeur is op zaterdag 26 oktober op het TT Circuit in Assen.

TVM Awards
Het NK is onderdeel van de TVM Awards, het nieuwe initiatief van TVM verzekeringen ter verbetering van de transport- en verkeersveiligheid. Aan het NK Veiligste Chauffeur 2019 namen ruim duizend beroepschauffeurs deel. In de eerste onlinefase van de competitie werden kennistoetsen en reactietests afgenomen. Daarnaast werd het rijgedrag gemeten via een mobiele app. De 120 beste chauffeurs kwalificeerden zich voor de twee halve finales. De tweede halve finale is komende zaterdag in het Brabantse Gilze. De hoofdprijs is uiteindelijk – naast de eer en de TVM Award – een reis voor twee personen naar Brazilië.

Veiligheid belangrijk
Televisie-presentatrice Hélène Hendriks, ambassadrice van de TVM Awards en het NK Veiligste Chauffeur: "Vrachtwagens worden in Nederland door mensen weleens geassocieerd met vertraging, files en ongelukken, maar dat beeld is echt onterecht. Juist vrachtwagenchauffeurs weten in de praktijk vaak ongelukken te voorkomen, onder andere door tijdig te anticiperen. Er vallen echter in Nederland nog veel te veel verkeersslachtoffers. Ik zit zelf veel op de weg en zie om me heen best af en toe gekke dingen gebeuren. We moeten samen aan de slag om de situatie te verbeteren"

Dag van het Haarwerk bij Confident Haarzorg

ENSCHEDE - Op 9 oktober is het weer de 'Dag van het Haarwerk'.

Kaalheid, en dan vooral bij vrouwen, is nog steeds een groot taboe. Zij durven zelden over hun probleem te praten. Er zijn echter professionele oplossingen voor ieder haarprobleem. Bij ANKO-erkende bedrijven hebt u recht op vergoeding van de zorgverzekeraar.

Kom langs
Wilt u meer weten? Loop op de 'Dag van het Haarwerk', woensdag 9 oktober, eens binnen bij Confident Haarzorg aan de Brinkstraat 66 in Enschede. Dé haarwerkspecialist in medische en cosmetische haaroplossingen. U bent van harte welkom om kennis te maken met de kwaliteit, maatwerk en persoonlijke aandacht. Kijk ook op: www.confidenthaarzorg.nl

Etalage- KunstRoute

HOLTEN - Aanstaande zaterdag 5 oktober gaat de tiende editie van de EtalageKunstRoute van start. Dit evenement van de Vereniging van Holtense Beeldende Kunstenaars (VHBK) duurt nog tot en met 3 november.

Tijdens de kunstroute werken Holtense bedrijven en ondernemers samen om heel Holten te verblijden met kunst. Het resultaat is een hele plaats als kunstexpositie, waar bezoekers hun ogen uitkijken op elke highlight waar ze komen. Meer dan 30 leden van de vereniging exposeren hun werk tijdens de kunstroute, maar er is ook ruimte gemaakt voor de kunst van basisschoolleerlingen uit de groepen 5 tot en met 8. De kunst is te bewonderen in de etalages van winkelpanden in het centrum van Holten.

Route
Ook het Kulturhuis Holten doet mee en is de thuisbasis voor meerdere exposities tijdens de kunstroute. De gehele route is zo'n 2.5km lang, de routebeschrijving kan worden afgehaald bij de balie van het Kulturhus.

Rommel- en boekenmarkt

HOLTEN - De kerkvoogdij van de Nederlandse Hervormde Gemeente te Holten organiseert aanstaande zaterdag 5 oktober een rommel- en boekenmarkt. De 22e editie van deze bekende markt wordt gehouden op het terrein achter het Kulturhus.

In combinatie met de rommelmarkt wordt er een veiling gehouden. Onder de producten voor de veiling vindt men onder andere antiek, meubels, glaswerk en vakanties. De veilingmeester zal van 13.30 tot 16.00 uur de maximaal 125 producten aan de man brengen. Ondertussen kunnen bezoekers naar hartelust door de tweedehands producten en boeken struinen tijdens de markt in en om het gebouw van Irene. Hier vindt men een selectie van alleen de beste boeken, netjes gesorteerd per rubriek dus gemakkelijk te vinden! Dit jaar is er tevens speciale aandacht voor oude boeken, die krijgen een eigen plekje.

De rommelmarkt zal worden opgezet op in totaal 400 vierkante meter en bestaat uit een enorm scala van voorwerpen en producten. De perfecte plek voor zo'n beetje alles: van kleine voorwerpen tot fietsen, meubels en schilderijen. De boekenmarkt start om 09.00 uur, de rommelmarkt al bij zonsopkomst. En naast al het shoppen kunnen bezoekers natuurlijk ook culinair genieten; bereid je voor op hamburgers of de eerste oliebol van het jaar!